Torsdag 21.06.18

Tror det er en som er jublende glad for å ha startet sommerferie i dag. Blir godt med litt roligere dager, eller kanskje vi skal si roligere morgener, da blir det bare meg og valpene, for Rune og Sondre har alt reist på jobb når min starter.
I går kveld ble det veldig god plass rundt valpene. Vi åpnet opp sånn at de fikk hele valperommet. I starten hadde de bare en liten valpekasse, så ble det 1/2 rommet og nå er det hele. Det var spennende ! Mye ny plass som måtte sjekkes ut. De fikk også mat, og alle valpene var mette og trøtte når det var sovetid. De fikk spise i egene kopper og det var veldig rart. Når de bare skjønte at maten lå nedi var det veldig allrigt.
I dag har de fått mat to ganger til nå. De liker VOM godt, og spiser nå greit av matkoppene sine. De stusser litt i starten men når de finner ut hvor maten egentlig er går det fint å spise. Merker at de er mer oppmerksomme nå. Hvis jeg går inn og snakker til dem blir de veldig ivrige og aktive. Akkurat nå sover de som murmeldyr da.........

210618 plutselig ble verden stor
Plutselig ble verden såååå stor
210618 sove sammen med mamma er topp
Sove sammen med mamma er så fint
210618 mat er godt
Mat er jammen godt
210618 tispe merket venstre
Tispe merket venstre skulder
Onsdag 20.06.18
Det er ikke mye bråk med disse valpene :-) De sover gjerne til klokka er både 06:30 og 07:00 før det kommer noen lyd fra dem. Mokka går som hun vil, inn og ut til dem, men jeg tror ikke hun ligger og gir dem melk om natta. De er veldig fornøyde da når hun kommer og serverer litt, og vil gjerne spise mer enn når Mokka legger seg ned. De er ganske gode og runde, så de får nok mat. De har også spist VOM to ganger i dag. Nå skal de få en liten bit til kvelden også, så sover de så godt :-) 
Jubi og Svea har vært med meg til Sandefjord på morgenen i dag. Da ble de øyelyst, begge uten anmerkning. Det er så deilig å være ferdig med det for ett år. Det er alltid litt spennende. Tror jeg var litt stressa når jeg skulle kjøre, for førerkort og lommebok lå i den bilen som Sondre hadde tatt til Vik når han skulle ta bussen til jobb. Jubi og Svea gikk jo løse ned i bilen, og dermed glemte jeg bånd.... Så da måtte jeg stoppe å kjøpe bånd da, ellers hadde det blitt litt kaos hos veterinæren.... Men alt gikk bra til slutt :-) Svea og Jubi er egentlig veldig greie å ha med seg, bare bittelitt glade i folk så de vil jo gjerne ha kos og hilse på alle.
Her hjemme har Rune og faren hans holdt hus i hele dag og jobbet med oppussinga som foregår. Rune skal gjøre alt selv og dermed tar det lang tid, men det går sakte men sikkert fremover. Nå skal vi få trapp 8 august, så det er bare å få opp farta :-) Alle vinduene har kommet så de skal settes inn om ikke så lenge. Nå er det hvertfall slutt på å rive ut, nå går det an å sette inn isteden. Men det tar nok noen måneder til før det er klart :-) 
I kveld hadde valpene besøk igjen. De sov veldig mye, men noen var litt våkne og fikk masse kos. Mokka nøyt å være midtpunkt og skulle hele tiden ha mer kos. Hun la seg på ryggen og skulle kløs på magen, det er det beste hun vet :-)
200618 kose med mammaen sin
Veldig deilig å kose med mammaen sin
200618 fininger
Finingene
200618 nakketispa koser med leke
Nakke tispa har funnet seg en leke
200618 Svea slikker og koser md toerhannen
Svea vil så gjerne slikke og kose på valpene
200618 tispe merket øret
Tispe merket øre
Tirsdag 19.06.18
Her i huset er det veldig sommerferiemodus for tida. Vetle har siste skoledagen sin på torsdag. Det merkes at rutinene som man holder på resten av året begynner å skli ut. Litt deilig skal det bli med litt lavere tempo i noen uker da. Valpene bryr seg ikke om hverken sommeferie eller noe. De er i super utvikling, så der blir det ikke mindre tempo de neste ukene ;-) Nå bare gleder jeg meg til de blir så gamle at de kan få komme ut litt. Satser på veldig fint vær til uka, så kan de få være ute.
I dag har de spist to ganger. Jeg økte mengden også, sånn at de fikk en kule med tint valpevom hver seg. De kulene forsvant fort for å si det sånn. I morgen blir det tre sånne små måltider, så tror jeg at jeg kan begynne å legge til litt valpefor. Etterhvert skal de få spise av skål, så da blir det vel noe griseri den første tida før de får teken på det.
Når de begynner å spise av skål starter jeg å bruke fløyte på de hver gang de skal spise. Jeg har en spesiell hunefløyte som jeg bruker og blåser to støt i fløyta hver gang valpene får mat. Når de blir litt eldre da så kommer de som små kanonkuler når jeg blåser :-) Veldig god innkalling. Alle valpene får med seg hver sin fløyte når de reiser herifra, så da er det bare opp til nye eiere å sørge for å videreføre den innkallingen. De som gjør det er veldig fornøyd. De som ikke gjør det angrer når valpen er 8-9 mnd og ikke kommer på innkalling fordi det var noe annet som var mer spennende.....
Gøy å se hvor godt den fløytelyden sitter, de kan reagere selv om det er flere måneder siden de hørte lyden også. Så den er ikke vanskelig å hente opp igjen i minnet heller.
I kveld hadde valpene første besøk. Det var veldig trivelig. De er så små ennå, så det var ikke så lenge de var våkne før de sovnet igjen. Alltid trivelig med besøk, og Mokka fikk masse oppmerksomhet som hun koste seg veldig med. Valpene fikk en liten melkeskvett mens det var besøk også. Den gjengen der er alltid sultne, selv om de får masse god melk av mamma'n sin. Noen små matvrak tror jeg ;-)
190618 fineste to små sjokoladepuddinger
Fiiiineste to små sjokoladepuddinger
190618 nå tar jeg øret ditt
Nå biter jeg deg i øret ! ......
190618 så tar jeg deg
....før jeg kaster meg over deg
190618 vaske vesle brumlemann
Vaske vesle brumlemann....
Mandag 18.06.18
Tre uker gamle i dag ! Nå er de gamle nok til å ta imot besøk :-) Tre uker gamle er ulveungene når de blir tatt med ut av hiet av mammaen sin også.Da blir de presentert for resten av flokken.  Nå er valpene også store nok til å bli preget på det som skal bli deres sin "flokk", nemlig oss mennesker. Preging av flatvalper er ikke spesielt vanskelig, de pleier å være veldig glade i alt og alle uansett :-) 
De sover veldig mye, og er ikke lenge våkne av gangen. Men det blir mer og mer aktivitet ettersom dagene går. I løpet av noen dager kommer det nå antydning til tenner og når de har passer 6 uker er det ikke lenger gøy når de biter deg :-) 

Natta gikk som vanlig kjempefint, og Mokka styrer godt dette med når hun vil gi dem mat. Tror egentlig ikke de får noe melk nå fra ganske sent på kvelden til ved 06 tida på morgenen. Mokka driver stadig og tar med inn ballen til valpene. Nå har de begynt så vidt å bite litt i den også :-)  De leker mer og ruller rundt oppe i kassa.
De er foreløpig veldig stille, det er ikke mye lyd på dem. De har fått VOM en gang til i dag, og nå skjønte alle hva det var med en gang, og var skikkelig snurt for at de bare fikk en liten bit. I morgen er det klart for to runder med VOM. Da skal jeg øke mengden litt også, så blir de mer fornøyd :-)
180618 lurer på om den valpen får et myggestikk
Lurer på om den myggen jakter på valpen...
180618 skal vi leke med ball
Skal vi leke med ball
180618 slækkinger
Skikkelige trøttinger
Søndag 17.06.18
Det ble en kjempefin tur med soving i hengekøye :-) Vi hadde forberedt oss godt på mygg, men det var det ikke så mye som en liten rakker av engang. Men derimot knott. I milliontall :-D Heldigvis kom det noen vindpust utover kvelden som blåste bort en del av dem så vi fikk spist uten å svelge en munnfull knott hver gang vi åpnet munnen.
Jubi og Svea var med og svømte rundt i vannet vi lå ved hele kvelden. Til slutt når de var slitne krøllet de seg sammen og sovnet.
I løpet av natta kom det en del regn, men vi hadde presenning over så det gikk helt fint. Innen vi våknet og stod opp  hadde det sluttet å regne. Dette frister helt klart til gjentagelse :-) En utrolig deilig ro å ligge å høre og se på naturen, sola som gikk ned og den røde himmelen i vannet. Det er helt ubeskrivelig deilig.
Hjemme hadde det som forventet gått veldig bra. Sondre og Vetle hadde sørget for mat til både Mokka og valpene, så alt var såre vel. I dag tok jeg ut ny mat til valpene og satte den litt lenger unna så Mokka ikke skulle få tak i den. Valpene syntes VOM var utrolig godt. De fikk en liten skje hver, og det smakte nok himmelsk. Lurer på om alle hadde bittelitt mageknip etterpå for det ble en del sutring. Eller kanskje de bare sutret fordi de ville ha mer mat ? I morgen skal de få litt to ganger, så får vi se hvordan det går. Det er greit å begynne så smått å få de over på VOM og tørrfor. De skal ikke bare leve på morsmelk nå når de begynner å bli litt større.
Til uka kommer de første på besøk. Det blir spennende. Som regel pleier de fleste som kommer på besøk så tidlig å bli ganske forskrekket over at valpene er så små. De ser så mye større ut på bildene sier de fleste. De sover veldig mye, så det blir jo ikke så mye som skjer, men utviklingen går veldig fort. 
170618 enerhannen
Enerhannen
170618 passelig trøtte
Skikkelig trøtt gjeng
170618 sover så godt
Sover så søtt
170618 supertrøtt
Bare må gjeeeeeespe 
Lørdag 16.06.18
I går kveld fuget vi flisene nede i gangen. Dermed ble ikke gangen mulig å gå i. Det medførte  at Jubi, Svea og Mokka sammen med valpene måtte sove på kjøkkenet. Da sov jeg der også :-) Det blir aldri noe tull med Jubi og Svea og valpene, men jeg vil jo vite. Så da sov jeg der. Det gikk strålende. Valpene sov hele natta og vekte ikke meg før klokka var nærmere 06:00. Da var det på tide med litt påfyll av mat syntes de.
I dag har jeg tatt ut VOM til dem så da skal de få smake på den bare den tiner. 
I dag har Rune og jeg 28 års bryllupsdag. Den skal feires som seg hør og bør. Så i kveld drar vi ut for å sove i hengekøye. Ja, jeg vet det er spådd masse regn i natt, men det går vel bra ;-) Vi får ta med oss myggnetting og myggspray og presening, så går det nok fint. Vi kunne jo valgt en annen dag/natt, men det er jo i dag vi kan feire ;-)
Så da. Vi får kle oss godt og ta det som det kommer. Ingen fare med at vi starter noen skogbrann da.
Her hjemme er det Sondre og Vetle som skal holde orden og passe valper. Det kommer til å gå strålende. Det er utrolig godt å ha så store gutter som hjelper til og vet akkurat hva de skal gjøre.
Nå har valpene akkkurat fått melk og vi er klare for en tur opp i skogen med hele den voksne gjengen. Deilig i sola.
160618 fineste gjengen
Nydeligste gjengen
160628 sover godt
Sover veldig godt
160618 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
Fredag 15.06.18
Tida går så utrolig fort. Nå er valpene straks tre uker. Det er snart halvveis til de skal flytte til sine nye hjem ! Det er helt utrolig.Jeg  vet jo det at de som sitter og venter på valpene, synes tida går veldig sakte. Men for oss som koser oss med valpene hver dag er det rart hvor fort dagene går.
Valpene som som steiner i natt, og alt går strålende. De spiser masse av Mokka og virker så fornøyde. Det er veldig lite lyd fra dem. I dag var det en valp som oppdaget at han kunne bjeffe. Han formelig skvatt av sin egen lyd. Det var komisk å se på.
I dag har jeg handlet inn VOM til valpene. Jeg bruker VOM i maten, valpene liker det veldig godt. Når de skal begynne å spise har VOM en pose med små biter med valpevom. De bitene er passe store til at tre valper kan dele en bit nå i starten. Da pleier de ikke være vanskelig å få til å spise. Nå tror jeg denne gjengen her er veldig glad i mat, så det skal nok gå velidg greit. Jeg starter med en liten prøvesmak, også øker antall måltider på etterhvert. Til slutt spiser de fire ganger om dagen. Vanligvis starter jeg med tilvenning til for når de er ca 14 dg. Mokka har så mye melk at de egentlig ikke trenger det riktig ennå. Men det er greit å begynne i det små også heller bruke litt flere dager på å venne de til maten.
150618 den som sover synder ikke
Den som sover synder ikke
150618 en trøtt gjeng
En skikkelig trøtt gjeng
150618 trøttere enn trøttest
Avslappet til tusen
Torsdag 14.06.18
Nettene går veldig fint. Valpene er veldig fornøyd og sover godt. Mokka styrer selv når hun legger seg hos valpene, og det er ingen sutring i det hele tatt, så hun er flink til å ta gode valg.
Valperommet er jo ved siden av soverommet vårt, så når dørene står oppe er det ikke vanskelig å følge med på hvordan valpene har det. Den som sliter mest med at valpene sover på valperommet er nok meg. For det betyr jo at jeg sover inne på soverommet i min egen seng, og det er ikke bare bare å ikke sove sammen med valpene lenger. Men sånn er det alltid ved hvert eneste kull. Jeg sover sammen med dem de første 14 dagene, og når de dagene er over, så er det alltid jeg som har problemer med å la de sove alene. Ikke valpene ..... Det er mulig jeg overdriver det å følge med på valpene bittelitt, men det er så koselig så jeg vil jo ikke gå glipp av det heller. :-)
I dag var de nede på valperommet første delen av dagen, også har de vært på kjøkkenet resten. Nå er de skikkelig pigge ( i 5 minutter) og går rundt i bingen, småbiter litt på søsken, og sutrer når de ikke får kontakt som de ønsker. De har begynt å få hørsel og de viser tydelig at de hører når jeg lager lyder til dem. Det er ganske utrolig hvor fort dette går, og hvor mye utvilking det er bare på noen dager. Øynene er nå helt åpne. De er fortsatt ganske grå og lyse, men vil få en brunfarge etterhvert.
Valpene har ikke noe særlig utholdenhet, men det øker på etterhvert. De er i aktivitet kanskje i 5-10 minutter før de "legger seg på lading" Da må de sove litt før de er litt aktive igjen. Får de mat av Mokka er det hvertfall sikkert at de sovner ;-) Den vaniljesausen er fortsatt like god.
140618 Jubi koser seg
Fineste Jubi koser seg etter badetur
140618 mye mer aktivitet
Mer aktivitet etter som dagene går
140618 nydelig
Tispe merket høyre skulder
140618 verdens søteste
Sjokoladepuddingene våre :-)
Onsdag 13.06.18
Valpene har taklet helt fit å sove på nytt sted. De er noen skikkelige murmeldyr. Bare de får ligge inntil hverandre og får en melkeskvett, så er de fornøyd. Mokka var ikke så fornøyd med sitt nye husvære første natta. Hun likte seg nok mye bedre på kjøkkenet. Men i natt lot vi det stå oppe ut i gangen og det var mye bedre. Da sov hun inne hos valpene, men kunne gå i gangen hvis hun ville. Hun gjorde ikke det da. :-)
Ormekuren gikk kejmpefint, ingen som hadde noen reaksjoner på den. 
Når de er våkne beveger de seg mer rundt. I dag gikk toerhannen, dog på veldig ustøe bein, et lite stykke for å tisse. 
De er desidert enklest å ta bilder av når de sover, så her kommer noen bilder som jeg tok nå nettopp av sovende murmeldyr og toerhannen på tur.
130618 trangt om plassen 
 Begynner å bli trangt om plassen
130618 enerhannen og øretispa
Enerhannen og øretispa
130618 ths og tvs
TIspe merket h skulder og tispe merket v skulder
130618 nekketispa
Nakketispa
130618 toerhannen på vei av avisen for å tisse ikke langt nok
Toerhannen skulle gå av teppet for å tisse på avisen. Kom ikke så langt gitt :-D
Mandag 11.06.18
For en dag å ha 2 ukers bursdag på :-) I dag har nemlig B-gjengen bursdag ! De er ett år i dag. Den supre gjengen som har blitt så fine "ungdommer". Flinke Mille er mammaen til den gjengen,- hun kan være stolt i dag ;-)
Det har skjedd mye for valpene i dag. De begynner å gjøre fra seg såpass mye at det er på tide at de får litt større plass. Når de skal gjøre fra seg vil de fra naturens side trekke litt unna der de ligger. Men når kassa er liten og valpene sover stort sett i hele kassa, ja da blir det at de gjør fra seg der de sover. Men nå har de fått komme ned på valperommet og har halve rommet som de kan bruke. Hvis de får hele rommet med en gang er det stå stort og skummelt, når de er så små. Så da får de halve rommet. Jeg så nede nå så gikk de allerede av teppet sitt og ut på avisene og tisset. Det vil jo skje uhell at de tisser der de sover nå også, men de har i hvertfall en mye bedre mulighet til å gjøre fra seg et annet sted enn der de skal sove. Jeg har en valpebinge til som jeg skal sette opp på kjøkkenet. Så kan de være litt oppe der, og litt ute ettersom været tillater det. På natta kan de sove nede for der er det best tilrettelagt for dem. Så får de litt ulike steder å være , så må de takle det.
Etter at jeg flyttet valpene ned, så fikk de sin første ormekur. Det smakte ikke noe godt. Men det må til. Mokka fikk også, så da er de i gang. Nå skal de få ormkur ca annenhver uke frem til de reiser fra oss.
Som om ikke det var nok, så klippet jeg klørne for første gang på alle sammen. Englebarn,- ikke mer å si om den saken.
Jeg tok en og en valp og la på ryggen i fanget, så masserte jeg de litt til de ble helt slappe. Så kunne jeg klippe klør med en fullstendig avslappet valp i fanget. Vi får se hvor lenge det går, før de spreller så mye at jeg må tilkalle litt assistanse for å få klippet. Fremover klipper vi valpene en gang i uka, så blir de godt vant med å få klippet klørne sine.
110618 Mokka vasker og ordner 
Mokka vasker og ordner på valperommet
110618 flytta inn på nytt rom
Flytta inn på nytt rom
110618 tvø
Tispe merket høyre øre
110618 tar på med pedikyr
Tar på å få tatt pedikyr
110618 enerhannen er rimelig avslappet
Enerhannen rimelig avslappet 
Søndag 10.06.18
I dag har jeg ordnet til på valperommet slik at valpene får større plass. Foreløpig er det halve valperommet som blir lekekasse, men etterhvert åpner vi hele rommet til valpene. De begynner å flytte på seg og trekke ut til sidene for å gjøre fra seg, og da er det greit å ta vare på de instinktene og gi de større plass til å trekke seg unna på.
Jeg tenker at de kan være på valperommet på natta og hvis jeg ikke er her. Når jeg er herblir de enten på kjøkkenet eller ute, hvis været tillater det.
Nå har øynene begynt å sprekke opp. De er så nydelige at de er til å spise opp. Jubi og Svea har vært med SOndre i dag også så de har bade og hundene har fått svømme.
100618 nyyydelig
Nyyydelig, se øynene kommer
100618 sove må til
Trøtting
100618 tispe merket venstre skulder øynene på vei opp
Tispe merket venstre skulder er en skikkelig trøtt frøken
Lørdag 09.06.18
Jeg har alltid sagt at jeg er et C-menneske,-  på godt og vondt.
Det betyr at når alle andre har lagt seg for å sove om kvelden, da blir jeg veldig effektiv. Så sent i går kveld når alle hadde lagt seg fikk jeg vasket ned og ryddet opp i valperommet nede. Etterhvert nå skal valpene være nede på natta, og kanskje noe på dagen også, hvis de ikke er ute. Det går jo litt tid før de kan være ute, for foreløpig er de alt for små. Uansett var det greit å få vasket ned, og flyttet på alt som var tatt frem i forbindelse med fødselen. Blandt annet hadde jeg to store madrasser stående der som jeg sov på de to første nettene. Det ble litt bedre plass når alt ble ryddet opp.

Denne ukompliserte E gjengen den fortsetter å vokse, spise og sove. Hvis alle valpekull hadde fungert så godt som disse ser ut til å gjøre så hadde det vært veldig enkelt og ukomplisert. Det er så deilig når alt fungerer som det skal.
De har begynt å klatre litt over hverandre og flytte seg litt mer rundt. Men forsatt er de veldig ustø og skjenete. Ikke så rart kanskje når man tenker på at de ikke har åpnet øynene ennå.
I dag var Mokka med meg ute mens Sondre var på joggetur med de to andre. Jeg fikk satt opp ett lite hundebasseng ved snekkerbua for der er det flatt. Da gikk Mokka oppi og kjølte seg av. Det tror jeg hun syntes var godt. Jubi og Svea hadde vært og badet med Sondre etter at de hadde løpt, så de har vært ganske fornøyde her på ettermiddagen :-)
090618 begynne rå bevege seg mer
Bgeynne rå bevege seg mer. Klatrer over
090618 full fart for å finne rette puppen
Full fart for å finne rette puppen
090618 Jubi rister seg etter bading
Jubi rister seg etter bading
090618 Svea bader Bønsnes Medium Web view
Svea digger å svømme og bade og kose seg
Fredag 08.06.18
Nå flyr jammen dagene fort. Ikke før har jeg stått opp, så er det natta igjen. Det blir litt nattejobbing med denne dagboka, det er alt for koselig å holde på med valpene så de går foran alt annet :-)
Lykken var stor i går for da kom Sondre hjem fra Trondheim. Studenten har fått sommerferie, og det er alltid så koselig å få ham hjem igjen. Vi har tre flotte gutter og ikke noe gleder meg mer enn når de er hjemme. Da blir mammahjertet så glad. Sondre er vokst opp med veldig mange hunder, og mange valpekull, så han har fått det inn med morsmelka. Derfor var det han som var "valpevakt" i dag. Det går alltid så fint. Denne gangen hadde han ryddet og vasket hele kjøkkenet også, så det var skikkelig luksus når jeg kom hjem. All den verneverdige maten i kjøleskapet hadde funnet veien ut også, så nå er det så ryddig som det ikke har vært siden vi fikk kjøleskapet. 
Valpene vokser så det knaker og ser ut som om de har det som plommen i egget. Det er helt komisk å se på dem når de helt i hundre kaster seg over Mokka når hun kommer med melka. Når det er tomt faller de inn i koma og sover som steiner. Det er skikkelig luksus at Mokka har så bra melk. Heldigvis ser det ut som om Mokka er tilbake til god gammel form. Hun er ivrigere på maten og hun er veldig blid og glad. Så da håper jeg at faren er over for denne gang. Nå måler jeg temp og følger med veldig nøye, så blir det noe mer så skal jeg nok fange det opp tror jeg.
Jeg sitter i valpekassa hver dag og har valpene liggende på fanget mitt. Da må de ligge på ryggen mens jeg stryker de lett i ansiktet og under potene. Med det samme er de litt urolige, men så synes de nok det er deilig for de blir helt avslappet og ser ut til å kose seg. Etterhvert sovner flere av dem i den stillingen, så de kobler godt av. Veldig deilig å sitte sånn helt rolig å kose med dem da.
080618tvs skikkelig avslappet
Tispe merket venstre skulder slapper godt av
08618 enerhannen tar livet med ro
Det samme gjør enerhannen
080618 øretispa skikkelig avslappet
...og den søte øretispa
080618 skikkelig trett og god og mett
God og mett, doven og trett
080618 sover sin beste søvn
Sover sin beste søvn
Torsdag 07.06.18
I natt sov både Mokka og valpene veldig godt. Valpene fikk mat rundt midnatt. Så var det ny foring ved 04 tida, og da sov de helt til nærmere syv uten å være urolige. Målet er  jo at de skal sove hele natta uten å behøve å spise, og de er på god vei.
De begynner å bli skikkelig runde i magen. Det er ikke noen tynne puslinger her. Når de er ferdige med å spise er de så mette at de bare sovner om og sover lenge. Det er jo selvfolgelig litt størrelsesforskjell på dem, men ingen forskjell på iveren etter å spise.
Sprekkene som skal åpne seg for at øynene skal komme frem begynner nå å bli tydeligere. Det er nok ikke så mange dagene nå før de avdekker de nydelige øynene sine. De fortsetter å bevege seg mer i kassa når de er våkne. De er oppe på alle fire, men vakler avgårde helt uten styring og mål og mening. Enerhannen var så ivrig før i dag når han skulle spise at han måtte stå å spise. Vet ikke om han fikk i seg litt ekstra med mat jeg da :-)
Vi er ganske så plaget med mygg her nå. Det svermer rundt en uansett hvor man beveger seg. Mokka er ikke noe glad i myggen. I dag har hun fått masse myggestikk i ansiktet og det kløøøøør. Hun gnir og klør og holder på. Sikkert veldig ubehagelig. Ellers virker det som om hun er i litt bedre form i dag, og hun har presentert en ny leke for valpene sine. Denne gangen en gul kylling av noe slag ;-)
070618 stakkar MOkka har fått så mange myggestikk
Stakkars Mokka har fått så mange myggestikk
070618 Mokka har tatt med ny leke
Mokka har tatt med en gul kylling til valpene
070618 enerhannen er så ivrig på mat at han står og spiser
Enerhannen er så ivrig på å spise at han står for å få i seg nok
070618 helt i koma etter den gode maten
Helt i koma etter all den gode maten :-D
Onsdag 06.06.18
Brrr,- jammen kom vinteren fort,- eller er det bare den norske sommeren som har gjort sitt inntog ? ;-) Det er vel bare å venne seg til det tenker jeg. Det vi hadde var for godt til å være sant.
Jeg sover sammen med Mokka og valpene hver natt, og natta forløper veldig greit. Mokka er flink til å gi valpene melk, og valpene blir tjukke og runde av "vaniljesausen"il Mokka. Siden Mokka ikke var helt i slaget i går, og heller ikke i dag, så tok vi en tur til veterinæren bare for å være på den sikre siden. Veterinæren tok ultralyd av livmora, og det kan se ut som om det ligger litt rester av en morkake igjen der inne. Den vil komme ut av seg selv etterhvert, men for å forhindre/ stoppe evt infeksjon så fikk Mokka en antibiotikakur som hun skal følge. Så da satser vi på at Mokka snart er like pigg som hun alltid har vært ganske raskt. Jeg var innom på Musti i Hønefoss og kjøpte noen nye leker til valpene, og da ble det en ny leke til Jubi og Svea og Mokka også. Når Mokka så den "glemte" hun at hun var i litt dårlig form og ville gjerne ha den. Når hun i tillegg fikk knabbet Jubi sin også, ja da var alt bare fryd og gammen.
Det er ikke tull når jeg sier at melka til Mokka er  som vaniljesaus. Nå har et par av valpene passert kiloen og det er veldig tidlig, så melka kan i hvertfall ingen klage på. Ikke matlysta til valpene heller, hihi. De har skikkelig næringsvett. 
Nå begynner de faktisk å komme seg litt opp på beina og beveger seg litt rundt. Men de har absolutt ingen kontroll på hvor de går og måten de går på. Ingen har foreløpig begynt å åpne øynene heller, så det går nok noen dager til før det skjer.
06018 øretispa
Øretispa bruker søsken til hodepute :-)
060618 begynne rå bli store
De vokser så det knaker
060618 Mokka koser seg med alle valpene sine
Mokka tar seg en dubb sammen med valpene sine
Tirsdag 05.06.18
Mokka og valpene har veldig god styring på nettene nå. Mokka legger seg sammen med valpene når det er på tide å gi de litt mat. Så tror jeg hun synes det blir for varmt så da legger hun seg på laminatgulvet ved siden av kassa. Rett som det er sjekker hun oppi kassa og vasker og styrer litt med valpene.
I dag har min kjære svigermor vært "valpevakt". Det er alltid så godt å kunne spørre garvede "barnepiker" om hjelp, og hun har etterhvert mange års fartstid med å hjelpe oss med unger og seinere også valper. Valpene hadde hatt det helt fortreffelig, og jeg kunne formelig se at de hadde lagt på seg mens jeg var borte. Så fløten til Mokka holder seg godt :-) Tror nesten det er skikkelig kremfløte, ikke noen mager matfløte der i gården. Mokka har vært litt slapp i dag, så hun er ikke helt i slaget. Vi følger med og ser og sjekker, kanskje tar vi en tur til veterinæren i morgen bare for å være på den sikre siden. Hun spiser maten sin og er blid og glad og leker med lekene sine, men hun er liksom slappere enn hun har vært, så vi tar en vurdering i morgen tenker jeg. Valpene er pigge som få og er like glade i mat som mammaen sin :-D
 050618 koser seg i sola
 Valpene koser seg i sola som titter inn gjennom vinduet
Mandag 04.06.18
I dag er valpene en uke og det er jammen meg 32 år siden min aller første flat, som jeg eide helt selv, ble født. Reso som han het, kom fra kennel Fjell-Bjørn i Valdres. En fantastisk herlig hannhund, vi kunne trene alt, og han var like ivrig. Desverre døde han bare 5 år gammel til min store sorg. Det er rart hvordan de hundene man har hatt setter poteavtrykk, hver på sin måte. De har alltid en plass i hjertet mitt. Selv er jeg utrolig glad i hannhunder. Jeg synes de er så reale. Særlig hvis man skal trene og trenger en stabil hund i alle situasjoner. Tispene er litt mer avhengig av hormonene sine og hvor de er i syklusen :-)
I natt sov valpene som små engler og Mokka sov litt sammen med dem og litt utenfor kassa. Det blir nok i varmeste laget sammen med valpene. De spiser masse og sover masse, så det er ikke så mye som skjer disse dagene her. Nå venter vi bare på at øynene skal begynne å åpne seg. Det skjer når de nærmer seg ca 12 dager. De blir liksom egne individer når øynene er åpnet. Nydelige :-)
Her har det blitt kaldt i kveld ;-) Det var så jeg måtte ta på meg jakke, "bare" 21 varmegrader. Jeg kunne gjerne hatt det så varmt som det har vært nå, lenge jeg. Men jeg skjønner at ikke alle er like glad i sola og varmen som meg :-)
040618 trøttinger 
 En gjeng med trøttinger
040618 enerhannen 
 Enerhannen
 040618 tvs sover som en stein
 Tispe venstre skulder sover som en stein
Søndag 03.06.18
Det ble litt nattevåk på meg i natt. Mokka var urolig og valpene hadde nok litt magekip, for de gråt veldig. Med en gang jeg masserte dem ble det stille, men når jeg stoppet begynte de å gråte igjen.Så da var det bare å massere da. Det ga seg utover morgenen så nå er det bare ro og fred i kassa igjen. Mokka er flink til å vaske og massere valpene men i natt ble hun helt frustrert over all sutringen. Hun er nok også preget av varmen, hun ligger mye i skyggen når hun ikke er sammen med valpene sine. Mokka liker å duppe beina i plaskebassenget på plenen, men hun legger seg ikke ned. 
Jeg har veid alle valpene igjen i dag, og nå har flere doblet vekten sin, så det betyr i hvertfall at Mokka har nok melk.
Jubi og Svea er veldig interesserte i valpene. De vil gjerne gå i kassa og snuse litt på valpene og hjelpe Mokka med vasken. Noen tisper er ganske så strenge og slipper ingen inn til valpene sine før de har blitt litt eldre. Men Mokka er bare fornøyd med litt hjelp, så hun lar Jubi og Svea slikke og snuse. Det kan være lurt av henne det, så får hun litt avlastning når valpene blir eldre ;-) Men ballen sin, - den låner hun helst ikke bort. Men Jubi er veldig godt på å knabbe den rett som det er, så de to har vennskapelige konkurranser om å få tatt alle lekene her :-)
030618 i varmen trimes Mokka best utenfor kassa
I varmen liker Mokka godt å ligge ved siden av kassa så det ikke blir så varmt.
030618 på rekke og rad
På rekke rad
030618 Svea stikker innom og er så nysgjerrig
Svea stikker innom og sjekker litt
030618 tispe merket vøre
Tispe merket venstre øre
030618 tvs ths
Tispe merket høyre skulder og tispe merket venstre skulder
Lørdag 02.06.18 
Alle de voksne hundene syntes det var veldig deilig med "plaskesandkassa" ute på plenen i dag. Ja, det var rett og slett deilig for oss på to bein også. Når det blir så varmt som det er nå så er det godt å kjøle seg litt ned med kaldt vann. Lykken var komplett når det kom en bitteliten lokal regnbyge svinsende bort om Røysehalvøya. Det var lykke å bade i regnet og bli iskald fordi det kom litt vind samtidig.
Valpene gjør stort sett det samme hver dag. De sover og spiser og gjør fra seg. Mokka har fortsatt mye melk og det ser veldig bra ut med matspisingen. I dag har valpene vært litt løse i magen og det er nok en kombinasjon av varmen og mengden mat. Her har de snart lagt på seg så mye at de har doblet vekta si. Det er ganske raskt å gjøre det på 5-6 døgn. Det er mer vanlig at de gjør det i løpet av de10 til 14 første døgnene. Kanskje Mokka produserer fløte :-) 
Nå er det natta og temperaturen ute begynner å bli ganske deilig. 
020618 enerhannen
Enerhannen
020618 spiser til de sprekker
Spiser til de triller :-D
Fredag 01.06.18
I forrige uke bestilte jeg en "silvershade" fra NKK. Den er 4x4 meter og akkurat nå henger den foran alle kjøkkenvinduene. Vi har store kjøkkenvinduer, og på ettermiddagen kommer sola og steiker på vinduene. Da fyker temperaturen til værs her. Nå håper jeg at denne skal stoppe sola, så det ikke blir så veldig opphetet inne her.
Små valper under 14 dager gamle, kan ikke regulere kropstemperaturen sin selv. De er så små ennå at de feks ikke kan pese for å få ned temperaturen. Så da må vi hjelpe dem litt med det. Ikke bra for en liten kropp å bli for varm heller. Like ille om de blir for kalde. Da kan de være mer utsatt for sykdom, enn hvis de har det passe godt og varmt.
I dag tror jeg Mokka synes det har vært veldig varmt. På ettermiddagen var hun ute sammen med Jubi og Svea og meg. Alle vi andre trampet rundt oppe i det lille "sandkassebassenget" vi har fremme når det er varmt. Da kom Mokka også og gikk oppi og koste seg veldig så det ut til. Hun har også startet med tilvenning av flere leker. Hun har vært og lagt en passe slitt og hullete bamse oppi hos valpene. 
Mokka har masse deilig melk til valpene. Man kan formelig se at de vokser. De gode magene er trillende runde.
I natt sov valpene, Mokka og jeg på kjøkkenet. Det var mye bedre enn nede på valperommet. Her kunne vi ha vinduet oppe uten at vi ble invadert av myggen. Det gjorde susen.
010618 mat er tingen
Mat er skikkelig godt
010618 tispe h skulder
Tispe merket høyre skulder
Torsdag 31.05.18
Klage på varmen det gjør jeg aldri. Jeg elsker sol og varme og nyter dagene når det er såååå fint vær. Vi vet ikke hvor lenge det varer dette her. Så bare nyyyyt. Jeg skal alikevel komme med et lite hjertesukk fra valpene. Det er skrekkelig varmt med 28 grader og mer i skyggen..... Mokka synes også at det blir i overkant varmt.  Valpene pleier jo å være nede på valperommet de første tre ukene. Der pleier det å være passe kjølig med fin temperatur om sommeren, og ved hjelp av varmekabler blir det deilig på vinteren også. Men nå er det altså så "lommert" inne på valperommet. Det er akkurat som om det er rått der inne og skikkelig ubehagelig. Ikke noe problem tenkte jeg  for jeg kan jo bare lukke opp dørene ut. Men nei, det står kaskader av mygg og venter på å få komme inn... De formelig står og banker på døra og håper at jeg skal åpne. Så i dag flyttet valpene og Mokka opp på kjøkkenet. Det er varmt her også men, nå kan vi sette opp dører og vinduer så lufta blir levelig, nesten i hvertfall. Parasollen står foran vinduet ute, så det ikke skal komme så mye sol på valpene også. Så får vi håpe at dette blir bra. Jeg har gjort klart en kjølematte også om Mokka skulle trenge det i løpet av natta :-) Alle drikker ekstra mye da, så det er greit å passe på at det er vann ialle kopper rundt om kring. Mokka synes det er helt greit om Jubi og Svea snuser på valpene hennes. Hun kommer nok til gladelig å la dem få være "leketanter" så det holder fremover når valpene blir litt større.
Jeg merker alle valpene når de blir født. Jeg har et eget system på det. Jeg bruker tip-ex og merker de etterhvert som de kommer. FØrste hanne er alltid enerhannen, og får et merke i halerota. FØrste tispe er alltid nakketispa og hun får et merke i nakken. Denne gangen var jeg litt surrete for enerhannen han fikk merke både i halerota og i nakken. Så får håpe han ikke blir helt forvirret på om han er hann eller tispe ;-). Hannen som blir født som nummer to er toerhannen, nr tre er venstre lår nr fire er høyre lår osv. På tispene er tispe nummer to den som får merket sitt på venstre skulder, nummer tre får høyre skulder, nummer fire får venstre øre, nummer fem høyre øre osv. Jeg passer på at alle hannene blir merket på bakparten og alle tispene på framparten. På den måten er det utrolig lett å holde styr på dem og se at alle legger godt på seg. Sånn ser det i hvertfall ut her. De er trillende runde i magen hele tiden :-)
310518 Mokka trives i ny valpekasse
Tror Mokka trives i ny valpekasse
310518 hele gjengen to dager gammel
Hele den fine gjengen to døgn gamle
310518 nakketispe og toerhanne
Nakketispa og toerhannen
310518 øretispa og venstre skulder
Øretispa og tispe merket venstre skulder
Onsdag 30.05.18
Det er ikke vanskelig å se hvem valpene ligner på , hihi. De er allerede veldig opptatt av mat, og det samme er Mokka. De spiser ofte, og sover mellom slaga. De er superivrige på maten og lar seg ikke vippe av puppen nei. Har de først fått tak i en pupp, er det ingen av søsknene som klarer å få de til å slippe. De sutrer og bærer seg helt Mokka slipper melka. Da spiser de som bare det helt til det er tomt. Da setter de igang igjen og sutrer helt til det kommer en ny runde med melk. Først trodde jeg at noen hadde vondt i magen, men nei da,- det var bare det at de ville ha MER. Mokka har masse god melk, og alle valpene legger godt på seg. De har runde gode mager og alt ser så bra ut egentlig.
Mokka er en hund som elsker leker. Hun bærer rundt på leker hele tiden. Gjerne to tre om gangen. Hun har begynt med å bære med seg leker opp i valpekassa også. Ikke godt å si hva hun tenker med å ta med seg leker i valpekassa. Om det er for å gi til valpene sine så de skal kunne leke eller om det bare er til henne selv. Hun legger i hvertfall fra seg leken oppe i valpekassa, og når det tar for lang tid med matingen så ligger hun og leker med leken, mens hun slipper melka. Mester på multitasking den frøkna der :-) Veldig artig å se på da. 
Mokka er så rolig og fin med valpene. Hun har virkelig knyttet seg til dem og slipper de ikke lenge av synet om gangen. Når hun må ut å gjøre fra seg, så skal hun inn igjen med en gang. Foreløpig har ikke Jubi og Svea forsøkt å få se på valpene. De er ute og koser seg i skyggen på verandaen mens valpene er nede. Men det tar nok ikke lang tid før de kommer og skal snuse litt.
300518 de nydeligste sjokoladepuddinger
De nydeligste sjokoladepuddinger
300518 mat er alltid godt
Mat er alltid godt
300518 tar livet med ro
Mette, trøtte og fornøyde
300518 søskenkjærlighet
Søskenkjærlighet
300518 Mokka med ball i kassa
Ball er presentert for valpene allerede. Mokka tar opplæringen av valpene alvorlig. Tidlig krøkes den som god apportør skal bli :-D
Tirsdag 29.05.18
Det gikk troll i ord :-) Ikke før var jeg ferdig med å skrive i valpedagboka, før Mokka bestemte seg for at nå fikk det være nok. Hun gikk litt ute og det var ikke vanskelig å se at noe var på gang. Til slutt gikk hun inn og opp i valpekassa. Da tok det bare minutter før den første valpen kom, en fin hannvalp. Mokka skjønte ikke noe av det som skjedde og forholdt seg ikke til valpen. Det var jo ikke så rart, dette hadde hun jo ikke vært med på før.
Men hun var rolig og fin og veldig nysgjerrig på dette som kravlet rundt henne. Når andre valpen kom 20 minutter senere var hun mye mer påkoblet og fra da ordnet og fikset hun som bare det. Hun slikket og masserte og gjorde alt en nybakt mamma skal gjøre. Hun fødte veldig lett, valpene formelig bare "skled ut" , så det var aldri noe tvil om at dette kom til å gå bra. Det var syv valper i magen, 5 tisper og 2 hanner. Desverre døde den ene tispa rett etter fødsel. Men nå er det 6 super fine valper som er i kassa og jeg gleder meg veldig til å følge de. Det er så rolig i kassa, Mokka har allerede hatt melk i en uke, og valpene spiser som de aldri skulle ha gjort noe annet. Når Mokka vil ha en pause, snur hun seg rundt på ryggen med magen i været og koser seg. 
Jeg forelsker meg alltid hver gang vi får et valpekull, og det siste valpekullet vi har er alltid det vakkreste jeg har sett :-) Alle valpekull er selvfølgelig så vakre at de kan spises opp, men sjokoladepuddinger som dette har en helt spesiell plass i hjertet. Det skyldes selvfølgelig at de minner meg så om Xi, mormor til disse valpene. Hun hadde vi i 10 år, og hun har satt uslettelige spor. Det går ikke en dag uten at vi tenker på, snakker om eller sammenligner med alt Xi gjorde. Xi hentet vi på kennel Flatterhaft i Sverige i 2006, en helt utrolig hund som var en "once in a lifetime" hund. Mokka er jo datter til Xi, og Jubi som vi har her er barnebarnet til Xi.
Nattejobbing gir litt underskudd på søvn, så nå skal jeg ta med en lur sammen med Mokka og valpene. Vi tar kontakt med dere som står på liste i løpet av et par dager. Må bare se at den gode utviklingen forsetter.
290518 ikke noe å si på matlysta
Ikke noe å si på iveren etter mat
290518 dagen etter fødsel pause fra mamma
Mokka tar seg tid til en bitteliten tissetur
290518 matvrak allerede
Ivrig på maten, man ser allerede at de strammer seg opp og suger ennå mer når det kommer litt melk, så Mokka har nok bra med melk til dem.
Mandag 28.05.18
Mokka sov godt hele natta, og i dag tidlig fikk jeg lurt i henne en boks med AD for. Det er et veterinærfor med masse energi, som man bruker på hunder som skal komme seg etter operasjon. Det smaker veeeldig godt, så det er fint å bruke på tisper som ikke vil ha mat før de skal få valper også. To ganger i dag fikk jeg henne til å spise en boks, men nå i kveld vil hun ikke ha noe som helst. 
Mokka har vært med meg i kveld og vi har fått beiset litt, og ryddet litt, og pusset vinduer, utrolig for en arbeidslyst man får når man venter..... 
Jeg bruker også det å ta tempen på tispene når de skal ha valper for å sjekke hvordan ståa er. Mokka er på vei ned i temp. De pleier å gå ganske langt ned i forhold til sin egen normale kroppstemperatur, før fødselen setter i gang. Når tempen snur og går opp igjen, da kommer valpene.
Det er nok ikke så lenge før Mokka avslører hemmeligheten sin ;-)
280518 Mokka inspiserer valpekassa Medium Web view
Mokka godkjenner valpekassa
280518 solnedgangen i Åsbakken 66 Medium Web view
Solnedgangen i Åsbakken er alltid så fin
 27.05.18 Tjuvstarting....

Nå er det klart for valpedagboka til E-kullet, Mokka og Buddy sine valper. De er ikke født ennå, men jeg pleier alltid å tjuvstarte litt for å korte ned ventetida :-)
Nå ble det så varmt at Mokka og jeg fant ut at vi skulle ta en pause fra solbadingen og trekke innomhus. Så da bruker vi tida godt og tjuvstarter like så godt valpedagboka.
Mokka er den fornuftige av oss, hun har skjønt at det å ligge i sola ikke er så lurt, så hun holder seg stort sett til skyggen. Værre med meg, som elsker sola og som kunne vært i sola absolutt hele dagen. Det er lett for Mokka å være fornuftig da, for hun er jo brun hele året....... 
Merker at det er noe som skal skje snart. Mokka har mistet det meste av matlysten, og det er en ganske stor foandring. Hun ELSKER mat til vanlig og sier aldri nei til noe som helst. Nå har hun blitt skikkelig kresen og sier til og med nei takk til Norwegian Polar. Kokt innmat og kjøtt som er tint opp igjen, med masse næringsstoffer. Jeg har litt vom her også, så blir det for ille får vi prøve det. Foreløpig spiser hun litt, sånn at hun får i seg litt næring. Hun sover veldig mye og holder seg stort sett i skyggen. Det er deilig å ligge på steinene utenfor her.
Hun har begynt å grave masse, typisk adferd for tisper som skal ha valper. Hun skal jo finne seg en hule til seg og valpene sine. Favorittplassen foreløpig er under sklia i hagen, men hun driver stadig å utforsker nye steder. Hekken er også et yndet sted. Vi har satt opp valpekassen hennes, så i natt har hun gått fra soverommet vårt og inn i valpekassa som hun selv har ønsket. Jeg har våknet noen ganger og hørt at hun har holdt på å grave i valpekassa, så den blir nok godkjent den også, når hun bare får lagt alt som er oppe i den sånn som hun vil.
Mokka elsker å bære på leker. Hun og Jubi konkurrerer om de samme lekene, så det var bare å finne frem flere. Mokka går gjerne med både to og tre leker i munnen samtidig når hun får besøk.
I dag fikk hundene "plasekbasseng" utenfor her siden det er så varmt. Jubi og Svea kastet seg over plaskebassenget og gravde så ille id et at jeg trodde de hadde tenkt til å tømme det med en gang. Mokka la seg ned ved siden av og syntes de to ungjyplingene var en smule for aktive for hennes smak.

180518 Svea Jubi og Mokka Medium Web view
Svea, Mokka og Jubi koser seg med deilige dager. Mokka som vanlig med en leke i munnen