Valpedagbok for H-kullet til Klara og Fredrik  
Onsdag 20.mars 2019
Frisk luft og tur ut var nok tingen i går. I natt var det ro og fordragelighet gjennom hele natta. På morgenen er de ganske aktive så det er bare å komme seg inn til dem og finne frem maten. De kaster den i seg og slikker til koppene er helt tomme. Det er ikke uvanlig at valper får litt løse mager. Det kommer ofte av at de spiser på alt mulig. Eller det kan komme av stress. Når feks disse valpene skal flytte fra flokken sin og bo alene i sin nye familie kan det medføre stress for dem. Det kan gi løse mager. Det jeg gjør er at jeg gir valpene Cultura melk i maten. Den "dæsj" med Culturamelk på maten når valpene skal spise gjør susen. Culturamelka inneholder gode bakterier for magen og hjelper til å holde magene fine. Det hender rett som det er at jeg gir det her også for at de ikke skal bli løse i magen.
Det har jo vært en helt nydelig dag i dag også. Dermed var det muligheter for en ny tur ut. I dag måtte jeg sette opp grønne grinder på verandaen der valpene er. Nå smelter snøen og noen av valpene er veldig nysgjerrige så de går inn i busker og det som er rundt verandaen. Greit å ha litt kontroll på hvor de er og hva de holder på med, og ikke minst hva de spiser på.
Jubi og Svea var også ute sammen med Klara og valpene. Det er en fryd å se på hvordan valpene tar kontakt med de voksne. De voksne er gode på å sette grenser, og når de leter etter melk hos Svea er hun ganske tydelig på at hun ikke liker det. Først knurrer hun for å gi en advarsel om at de skal holde seg unna. Hvis de ikke hører da, kommer et litt kraftigere knurr. Hvis de mot formodning ikke hører da, kommer et ganske kraftig brøl og hele kjeften til Svea går over hodet på valpene. Da er det ingen valper som er i tvil om hva hun mener. Så neste gang hun knurrer har de lært at det er best å høre etter når hun snakker til dem. Selv om hun lager kraftig lyd og kan være veldig tydelig, er ikke valpene noe redd for å være sammen med henne. Så denne typen grensesetting og signallæring er bra for dem. Da blir de gode på å lese signaler fra andre hunder når de blir eldre.
Jeg la ut en film på kennel Fosliskrenten sin side på FB fra turen ut i dag, når valpene spiser. Ta en titt der om du ikke allerede har gjort det :-)
I kveld har det vært ganske stille for valpene. De var nok slitne når de kom inn igjen. Det var Rune og Marius som hadde dem ute til slutt, og valpene hadde bare lyst til å komme inn og sove når de ble båret inn igjen. I kveld har de slappet godt av og maten er spist. De har hatt masse leker å herje med, og nå tror jeg rett og slett at de har lagt seg for natta. Så da får jeg rydde leker, skifte litt aviser og kose litt med dem, før jeg skrur av lyset og sier godnatt.
190319 enerhannen ute for første gang
Enerhannen i snøhaugen
190319 ener hhl
Enerhannen lekesloss med hanne høyre lår
190319 går det an å bli mer gossin
Gossine
190319 halen
Halen koser seg på teppet
190319 halen bak og hl foran
Halehannen bak, og høyre lår foran
190319 hhl ute for første gang
Hanne høyre lår
Tirsdag 19. mars 2019
I natt har valpene vært ganske urolige. De har nok sovet mye, men et par stykker har tydeligvis kjedet seg veldig og holdt en konsert inne på valperommet. Det er jo bare som forventet, de blir bare mer og mer i farta. Akkurat som de skal ;-)
Frokosten gikk ned på høykant som vanlig. Klara har fortsatt ganske så mye melk, så de koste seg veldig med det. Hun er fortsatt tynn, men spiser masse. Ett lite dilemma det der. Hun skal ned på melkeproduksjon, men når jeg gir så mye mat, ja da går ikke melkeproduksjonen ned. Det ordner seg nok til i løpet av et par uker satser vi på  ;-)
I dag var det altså helt nydelig vær her. På baksiden av garasjen vår har vi en veranda og der steiker sola hele dagen, når det er sol. I dag var det 28 varmegrader i solveggen, og da tenkte jeg at jeg kunne ta valpene ut. 
Så da bar jeg de ut og satte dem i sola. Det var skikkelig gromt. De koste seg masse sammen med Klara. De er ganske nysgjerrige og skrubber ikke om det er en hindring i veien. Da klatrer de bare over :-)
De fikk servering av Klara et par ganger og hun også koste seg veldig med masse kos i solveggen. Etterhvert hentet jeg maten så de fikk spise ute. Siden det var første gangen de var ute i dag, så kunne vi ikke være ute så lenge. Når de begynte å ha lyst til å legge seg, så gikk turen inn igjen. Så kunne de sove inne. 
Etter en liten dubb fikk de besøk. Det satte de stor pris på. De er ganske fornøyde når det kommer noen og hilser på dem og de har skjønt at det betyr kos.
Mens vi var ute fikk jeg tatt mange bilder. Det ble 161 bilder, og av de har jeg klargjort 22. Resten er slettet. Det blir mange bomskudd når man tar bilder av valper i fart ;-) .BIldene kommer her etterhvert. Kan ikke ta alle på en gang ;-) 
Nå er det kvelden og de har akkurat spist kveldsmaten sin. De er ganske fornøyde med dagen og ratt det blir en rolig natt :-D
190319 blir ikke lei av å leke
LIker godt å leke med leker
190319 leker er alltid gøy
Greit å ha noe å sette tenna i
190319 deilig i sola i dag
Deilig i sola i dag
190319 varmt i solveggen
Varmt i solveggen
190319 melkeservering ute i sola klara
Melkeservering ute i sola
190319 ryggen nysgjerrigheta sjøl
Ryggen,- nysgjerrigheta sjøl
190319 full fart ute hs foran
Full fart ute, høyre skulder i front
190319 spiser ute hele gjengen
Hele gjengen spiser ute
190319 hhs hvl
Hanne høyre skulder og hanne venstre lår.
Mandag 18.mars 2019
For litt over en uke siden startet Svea med løpetid. Som dere sikkert har sett av hjemmesiden vår, planlegger vi et valpekull på Svea til sommeren. Så i dag var det klart for å ta en blodprøve for å se når hun skal ta en kjøretur til hannen vi har vært så heldige å få låne :-) . Det var heldigvis litt tidlig, så da får vi vente noen dager til, frem til helgen tenker jeg. Spennende dager !
Etter å ha tatt blodprøve, var det så nydelig vær. Jeg tok med meg hundene opp i skogen og vi kjempet oss frem i all snøen. Det er ganske fælt her nå, skikkelig glatt øverst her vi har huset, og bare klina litt lenger ned. I skogen er det fortsatt masse snø, så skulle jammen meg brukt truger ;-) Men nå skal varmen komme, så nå håper jeg at snøen minker. Er så utrolig klar for vår nå :-)I dag har valpene fått masse kos. De har vært ute i bingen utenfor flere ganger. De begynner å bli skikkelige racere på huska, og spinner rundt. De torpederer kosten og feiebrettet og skal gi dem skikkelig julig :-) Aktiviteten stiger for hver dag nå. Småslossingen høres ganske heftig ut noen ganger, og Klara tusler inn og ber de være snille med hverandre :-)
Ikveld har Svea vært inne hos valpene. De kaster seg over henne når hun kommer, og da forteller hun at de ikke får lov til å lete etter melk hos henne. Hun snakker i store bokstaver, og valpene skjønner det. Det er supert at Svea er så tydelig, for da lærer valpene seg fort tegn og signaler.
180319 huske er gøy
Huske er gøy
180319 utfolde seg
Valpene utfolder seg mer og mer, sjekker og er nysgjerrige
180319 nå tar jeg deg
Nå skal jeg ta deg!
180319 enerhannen er nysgjerrig
Enerhannen er nysgjerrig
180319 så fikk enerhannen selskap av hhs
Så fikk enerhannen selskap av høyre skulder. Bare vent snart kommer vi over kanten !
Søndag 17.mars 2019
Til dere som skal ha en av disse nydelige valpene så har vi nå sendt ut et infobrev og et valpekompendie. Dersom dere mot formodning ikke har fått det, så send meg en sms, så prøver jeg igjen :-). Siden jeg har hengt ved vedlegg på mailen så hender det noen ganger at den går i søppel eposten, så hold utkikk :-)
I dag har døra ut fra valperommet stått masse åpen. Vi har hatt ganske god temperatur så valpene har kunnet gå litt ut og inn som de vil. Ute henger det en huske fra IKEA og i dag var første gangen noen tuslet opp på den og så ut til å kose seg veldig. To stykker var ikke sene om å klatre opp og lekte med et teppe som lå på huska. Da gynget den frem og tilbake og de jobbet godt med å holde balansen. Den blir nok grom etterhvert den huska.
I dag har Klara hatt besøk av søsteren sin, Ronja. De to søstrene har en så fin måte å hilse på hverandre, like hensynsfulle og milde begge to. Det var koselig å hilse på Ronja igjen, nå er det en stund siden vi har hatt den gleden. Valpene nøt også godt av besøk, og sovnet ganske godt etterpå. 
Etter en stund på lading kom det nytt besøk til valpene. Denne gangen en veldig gossin tobeint frøken på 4 år. Hun var så fin med valpene, og tegnet til og med tegning til dem som henger på veggen nede hos dem. Klara fikk også en fin tegning. Det var gøy å se hvordan valpene fant seg i både tannvising og løfting :-) Vi måtte se litt på tennene til valpene og tennene til Klara, det var litt størrelsesforskjell. De tennene til valpene blir nok ikke så artige etterhvert, men heldigvis detter valpetennene ut når valpene er rundt 4,5 mnd, da blir det bedre tider.
Kvelden har forløpt rolig, valpene har spist maten sin og så har de sovnet igjen. Vi  har kost masse og nå er det klart for å slukke lyset hos valpene og finne loppekassa :-)
170319 begynne rå bli mer fart i gjengen
Begynner å bli mer fart i dem nå
170318hva skjer a
Hva skjer'a ?
170318 hhl
Hanne høyre lår
170319 enerhannen har gått ut
Enerhannen har gått ut i bingen ute
170319 restitusjon
Restitusjon, eller kanskje ladetid ? :-D
Lørdag 16.mars 2019
Nok en rolig natt. I dag var det stille helt til vi stod opp klokka 07:30 ! Snakk om luksus.
Valpene spiste frokosten i en fei, også var det bare å vaske og skifte aviser. I dag har det ikke vært så kaldt så valpene har kunnet være ute i hundegården utenfor i noen minutter. Sammen med Klara har de vært der mens jeg har fått vasket og ordnet. Det er i grunnen ganske mye enklere å ordne opp når jeg ikke har syv valper som vil hjelpe til :-D Det er fliser på gulvet på valperommet, så det blir ganske glatt når jeg vasker. De begynner å få treninga på å holde seg på bena selv om det er glatt nå. Ute i bingen utenfor er det epoxy og det er også ganske glatt. Men de fikser det fint. De må over en ganske høy dørstokk også for å komme ut og inn, men der spretter de over nå så de blir bare stødigere og stødigere.
Bordskikken var like bra i dag som i går. De har funnet ut at når deres egen kopp er tom, kan det lønne seg å sjekke hos naboen om det skulle være noe mat igjen der. De er ganske runde i magen når måltidet er over. Når Klara da kommer med en liten påtår, så blir de veldig mette og trøtte. Så da sover de ganske lenge.
Gjennom dagen skifter vi aviser ganske ofte, og på kvelden er det ny vaskerunde. Utrolig hvor møkkete det blir etter valper. I dag har vi også utvidet valpebingen på kjøkkenet så den er bittelitt større. Da blir det mer plass å boltre seg på når de er der.
160319 hvilken bordskikk
Hvilken bordskikk
160319 klar sovner nesten
En liten melkesup etter maten er ikke dumt
160319 vann er godt
Vann er også veldig godt
Fredag 15.mars 2019
Jeg tar meg i å lure på hvor lang tid det kommer til å ta før valpene begynner å holde kosert også på natten.... 
De er så snille og stille når det er natt at det er nesten så jeg tror at de skal være stille de neste ukene også. Men erfaring tilsier at det nærmer seg det uungåelige,- at villdyrene våkner ;-) ..... Vi får nyte det så lenge vi kan, hehe.
Etter første måltid i dag, satte jeg opp døra ut, så fikk de tusle ut en liten tur. Da rakk jeg å vaske gulvet og legge på rene aviser før de ville inn igjen. Det var ikke vanskelig å skjønne hva de ville for å si det sånn. De satt utenfor og bare hylte. 
Jubi ,Klara og Svea var ute på tur med meg i dag. Det er ganske mye snø her fortsatt så det er best å gå langs veien, men det er kjedelig for hundene for da får de ikke løpt løse. Så vi kavet oss opp i skogen. Som jeg gleder meg til det skal bli mindre snø !! Da blir det bare kline,- jeg vet det, men alt blir litt enklere da. Det er vel ikke feil å si at jeg leeeeengter etter varmegrader, vår, sol og bart :-)
I kveld har vi vært i bursdag til bestemor. Jeg klarte ikke å være borte så lenge fra valpene, så jeg var så heldig at Marius kunne kjøre meg hjem etter en stund. Rune var igjen i bursdagen, mens jeg dro hjem her og koser meg med Klara og valpene.  I kveld fikk de egne kopper de spiste av. Dere skulle bare sett den bordskikken. Skal få tatt bilder av det i morgen. De stod pent og spiste fra hver sin kopp til det var tomt .
Englebarna sine det :-)
150319 klara lagt seg i buret
Klara la seg i det lille buret til valpene. Vasket og ordnet med dem. Flinke Klara det !
150319 enerhannen følger med på vaskemaskinen
Ener hannen følge rmed på vaskemaskinen som går rundt og rundt og rundt.....
150319 fininger
KJekt med bur, kan sove utenfor og innenfor
150319 hhl må gjespe
Hanne høyre lår, i starten av en gjesp
150319 hhs tar livet med ro
Hanne høyre skulder tar livet helt med ro
150319 hum sovnet som en stein
Hanne uten merket sovnet som en stein
150319 ryggen med leke
Ryggen holder selvsagt på med en leke :-D
Torsdag 14.mars 2019
Fiiiiningene er 4 uker i dag, og det sammenfaller jammen meg med 1 mnd's bursdag også !
Litt økning av formengden i dag og det var det ingen som sa nei takk til. Matlysten er det ikke noe feil med på denne gjengen her :-) 
Det er liksom ikke akkurat sommertemperaturer ute for tida. Alikevel lukket jeg opp døra ut bare for å se hva valpene ville gjøre.  De var supernysgjerrige og gikk kjapt ut og snuste rundt ute i bingen utenfor. Hannen som er merket på høyre lår var skikkelig ivrig og tok sats og hoppet over dørstokken og ramlet over ende ute. Han syntes det var skikkelig spennende med noe nytt. De var bare ute i typ to minutter før jeg tok de inn igjen. Jeg drømmer om varmegrader, da skal det bli andre boller :-)
I kveld har det vært ny runde med kloklipp. Klørne vokser som ugress, så det er veldig greit å klippe med jevne mellomrom. Vi klipper en gang i uka. Da blir de ganske flinke til å være rolige under kloklippen, for de er så vant til det. 
De fikk også frisket opp merkene sine, så jeg vet hvem som er hvem :-) 
De er gode på å bruke nesa si. Jeg har jo forkoppene oppe på en benk inne på valperommet. Når jeg begynner med foret og fordeler det i koppene, tar det ikke lang tid før noen begynner å løfte hodet og snuse opp mot matkoppene. Da blir de ivrige og leter etter maten. Artig å se hvordan de bruker nesa si og lokaliserer hvor jeg holder på med maten. Nå reagerer de også på fløytelyden så det er gøy å se.
140319 hele fine gjengen
Hele fine gjengen
140319 godt å strekke seg
Godt å strekke seg
140319 leker er gøy
Leker er gøy
140319 ny leke hvl
Den må sjekkes ut,- hvl
140319 hanne merket høyre skulder
Hanne merket høyre skulder
Onsdag 13.mars 2019
Fy søren som tida går ! I morgen blir valpene fire uker. Da er det bare fire uker igjen til den første forlater redet. Så forsvinner de en etter en. Jeg lurer virkelig på hvor tida blir av, det går bare fortere og fortere... 
I går var jeg på besøk hos et annet valpekull som er åtte uker nå. Forskjellen på denne guttemafiaen her og de "store" valpene der, var enorm :-O Utrolig at det skal skje så mye på fire uker. Valpekullet jeg besøkte er hos eieren til Fredrik, som er pappa til denne gjengen her.  Men det er ikke Fredrik som er pappa til de valpene der da. Artig å se andre sine valper også, og de var kjempefine :-)
Her fortsetter maten å gå ned på høykant. Jeg tror jeg må øke mengden litt jeg, for koppene blir tømt i en fei og helt rundsleiket. Nå spiser de bare oppbløtt valpefor og ikke noe bestikkelser i form av valpemousse oppi. Det er like populært med bare valpeforet.
Innenfor valperommet nede er det en liten do. Den bruker jeg til lagring når vi har valper. Bla står alt av hundefor der. Når jeg åpner døra inn dit kommer hele gjengen løpende. Da skal de inn å sjekke om det er noe spennende der. Det grommeste er jo om de finner en forkule og kan spise den. 
Når jeg satte ned maten til valpene i kveld, og blåste i fløyta kunne jeg se at de reagerte på fløytelyden. De snuste og ble veldig ivrige av lyden, og begynte å lete etter maten. Så nå er det like før de kobler at lyd betyr mat. Etterhvert er det mange andre ting også som varsler dem om at det kommer mat, som skromling med kopper og bruk av stavmikser, men den fløytelyden blir godt integrert og fungerer supert som innkalling når valpene reiser fra oss.
I kveld har de også fått en del nye leker. Ryggen er veldig interessert i alt og han sjekket ut 5 av 6 leker nesten før de andre hadde skjønt at det var kommet leker der. Han er også en som kommer til kanten på valpekassa og prøver å klatre ut. Det har han gjort i flere dager allerede. Men foreløpig er han for kort i beina til å klare å klatre over. Men det er ikke lenge før han er på vei ut i gangen :-)
Nå har jeg vasket, valpene har spist også har jeg vasket litt igjen og skiftet alle avisene. Så har valpene lekt og fått masse kos, så nå er de i komaland. Mette, trøtte og fornøyde. 
130319 sitter og nesten sovner 
Sitter og nesten sover
130319 nydelig
Nydelig
130319 ny leke er spennende ryggen
Ny leke er spennende , ryggen
130319 ryggen avleverer
Flinke ryggen, kommer for å avlevere
130319 nå biter jeg deg
Nå skal vi sloss, ryggen og høyre lår
130319 trøtting enerhannen
Trøtt enerhanne
Tirsdag 12.mars 2019
Jeg skal vel være forsiktig med å skrive dette for når jeg gjør det blir det vel plutselig stikk motsatt, men denne gjengen her er noen skikkelige murmeldyr. De er utrolig gode til å sove hele natten, og det uten en liten lyd. Kanskje de rett og slett spiser så mye god mat og melk, at de blir i matkoma :-D Jeg må nok antagelig spise opp ordene mine når valpene bare blir litt eldre.... 
Nå har den tida startet som medfører ganske mye vasking. Det er utrolig hva som kommer ut av en gjeng med valper. Så det er bare å skifte aviser og vaske. Men å vaske med syv valper surrende rundt bena, og etterhvert veldig ivrige på å henge i filla, ja det er en liten utfordring. Bare det blir litt høyere temperaturer ute så kan de gå ut og leke mens jeg vasker. Men det nytter ikke akkurat nå når det har vært så kaldt.
Jubi har forelsket seg fullstendig. Hun har besøk av en nydelig hannhund som heter Pontus. Jubi gjør ikke annet enn å flørte med ham og de to sammen er så gossine. Klara synes all den flørtinga bare er noe tull, så hun legger seg under kjøkenbordet og bare kikker på dem. Ellers er hun med meg nede hos valpene. Klara har fortsatt masse melk og hun er flink til å ta vare på valpene sine, men hun tar lengre og lengre pauser. Nå er valpene så store at de ikke trenger å ligge sammen med mammaen sin hele tiden. Klara serverer også melken stående nå. Så det blir enklere og enklere for henne. Hun har begynt å småknurre litt til dem når de blir en smule overivrige også. Det er bra, for de trenger å få beskjed om hvor grensene går.
120319 Jubi og Pontus
Se så søte :-)
120319 hhl
Hanne venstre lår sover og koser seg
120319 koser seg under teppet
Valpene liker å ligge ved døra ut. Der er det litt kaldere og det liker de.
 120319 ryggen
 Hanne merket ryggen
Mandag 11.mars 2019
I natt var vi tilbake til det som har vært vanlig, nemlig at valpene har sovet hele natta. Det var helt stille frem til jeg stod opp. Da ble det liv. Valpene er sultne som bare det når morgenen kommer og i dag er første dagen de har fått tre måltider. Bordskikken kommer seg etterhvert, og de blir bedre og bedre for hver dag. 
Utviklingen går nå i rasende fart. Nå er det blitt mer fart i dem og de storkoser seg med god plass. Balansen blir bedre, men de er fortsatt ganske ustødige. I løpet av denne uka blir tenna mer og mer merkbare og det er bare å grue seg til de spisse pirajatennene har vokst ut. Da er det vondt når de biter på det de kan få tak i. :-D

De leker litt mer sammen også nå. De biter i hverandre og noen ganger freser de til så man skulle tro de var små tigrer. Når de har frest litt mot hverandre går de bare til hver sin side også er de ferdige med det. Artig å se hvordan de nå etterhvert utvikler signalene seg i mellom. Dette er viktig sosialisering for valpene. På denne måten blir de signalsterke og gode til å lese andre hunders signaler. Jubi og Svea er også veldig flinke til å lære de hvordan de skal oppføre seg, så de har gode læremestere.
Den beste er nok Klara. Jeg satt og så på henne i dag når hun var på kjøkkenet sammen med meg. Der har vi en søppelskuff med motor. Når den skal åpnes kan jeg bare dytte borti den med benet så kommer den ut. Dette har Klara funnet ut av. Hun gikk bort og dyttet til skuffen med snuten sin. Da kom skuffen ut, men til Klara sin store sorg var det ikke noe matsøppel der.... Da gikk hun videre til kjølehjørnet. Så tok hun jammen og dyttet snuten sin på akkurat samme måte i den døra som i søppelskuffen. Jeg satt og flira og så på henne. Hun var tydelig skuffet når ikke døra åpnet seg akkurat som skuffen. Hun kjente nok det at det var vom inne i kjølehjørnet og den kunne nok hun godt ha tenkt seg. Men den gang ei. En - null til meg ;-) 
110319 bordskikken kommer seg
Bordskikken kommer seg :-)
110319 en sovnet mens resten er i farta
En spiste til han sovnet, mens de andre holdt koken
110319 mett og trett
Mett og en smule sigen
110319 fant meg en leke
Fant meg en leke
110319 nå vokser de fort
Nå vokser de fort og utviklingen går i kvantesprang
110319 vann er godt
Vann er godt
Søndag 10.mars 2019
 I dag ble det en nydelig dag. Valpene var mer urolige i natt og holdt en liten flatblues konsert i løpet av natta. Klara brydde seg ikke om det, men sov videre inne hos oss. Jeg var inne og sjekket om det var noe galt, men det var det ikke. Kanskje de bare var selskapssyke :-D Men det var natta for meg også, så de fikk ikke noe oppmerksomhet gitt.
I dag tidlig åpnet jeg opp hele rommet de har sovet på om natta. Dermed fikk de mye større plass og det var skikkelig gromt. De var raskt ute og sjekket ut der de ikke hadde vært før, og likte godt å ha mer boltreplass.

Valpene fikk besøk i dag også, og når det kommer noen som vil snakke flat, kan jo vi snakke i en evighet. Alltid hyggelig med besøk av folk som vil lære mer om flat for å bestemme seg om det er rasen for dem. Veldig lurt å besøke noen som har rasen. Håper vi fikk sagt både positive og utfordrende sider med den nydelige rasen vår, sa det ble et realistisk bilde.
Etter besøket var det så nydelig vær at vi bare måtte ut. Jubi, Svea, Klara og jeg tok oss en tur ut. Etter en liten tur var det margbein til alle tre som de koste seg med ute. Jeg fant et skikkelig tykt teppe som Klara kunne ligge på når hun spiste. Ikke greit å ligge i snøen når Klara produserer så mye melk. Det kan fort bli betennelse av det. Hun hadde ikke noe imot teppet, så det ble skikkelig kos i solveggen. Der var det 21 varmegrader, så det var deilig å sitte der.
Valpene har spist mat to ganger i dag også. De har ikke helt den beste bordskikken ennå, men det kommer seg litt for hver dag. Men de ser ut som små griser etter å ha spist, det er mat stort sett alle steder :-) Selv om de vasker litt på hverandre og Klara er inne og vasker så blir det ganske klinete. Det bedrer seg etterhvert så det går seg nok til :-D Det ble noen flere bilder i dag :
100319 Klara koser seg med margbein 
 Klara koser seg med margbein
 100319 jubi koser seg med margbein
 Jubi i sola med beinet sitt
 100319 Svea koser seg med margbein
 Svea var heller ikke lei seg for margbein
 100319 ivrige på maten spiser
 Mat er veldig godt
 100319 sitter i matskåla
 Sitter i matskåla :-)
100319 bordskikken er ikke helt inne ennå 
 Bordskikken er ikke helt innafor ennå
 100319 ener og høyre lår ved grind
 Enerhannen og høyre lår
 100319 halen hvl venstre lår ryggen
 Halehannen, venstre lår og ryggen
 100319 hanne merket høyre skulder
 Hanne merket høyre skulder
 100319 hum uten merke liggende halen over
 Halen bruker hanne uten merke til pute. Passe grisete etter å ha spist mat
100319 hvl venstre lår
Hanne merket venstre lår
100319 høyre lår hhl
Hanne merket høyre lår
Lørdag 09.mars 2019
I dag var det klart for de første besøkene av valpekjøpere til valpene. Etter å ha sovet hele natten, spist "frokost" og fått en melkesup eller to, sovnet valpene igjen og lå til lading til første besøk. 
Valpene er fortsatt små, så de har ikke helt forståelsen av at det kommer besøk til dem ennå. Klara derimot var veldig fornøyd med besøk, for da ble det masse kos på henne. Jubi og Svea er bare bittelitt misunnelig.......
Etter første koselige besøk tok valpene seg en god lur før neste besøk. Så til slutt var det siste besøket inn for i dag. På slutten av besøket fikk valpene spise mat igjen. De er glade i maten og de fleste har fattet hvordan de skal få tak i mest mulig av den :-) 
Klara har begynt å sitte når hun serverer melk til dem. Tror hun synes det er ganske deilig å slippe å ligge nede.
Når de bare blir litt større kan hun stå og gi melk.
I dag er det Svea sin bursdag. Hun blir tre år i dag. Det ble litt ekstra godt snadder til henne i dag da, i anledning bursdagen. Jubi og Klara fikk også smake, og det var de veldig glade for :-D
090319 sittende bufe Klara
Sittende bufe
090319 trøttinger
Trøttinger
090319 hanne uten merke hum
Hanne uten merke
090319 høyre skulder hhs
Høyre skulder
Torsdag 07.mars 2019
Litt feiring i dag :-D Valpene er tre uker gamle !!  De startet feiringa i går med å få smake på Royal Canin sin valpemousse. Det var veldig godt ! De ble helt ørske og lette vilt rundt seg når det var tomt. Den startermoussen er kjempefin, som en liten boks med myk grøt og den smakte nok helt himmelsk. Klara ble ekstra ivrig på å vaske valpene også, for de hadde jo matrester både her og der i pelsen sin :-)
I natt sov de hele natten uten Klara. De sutrer ikke og Klara går ikke inn for å gi dem mat. Hun kan velge å gå inn dit om hun vil, siden dørene står oppe men det gjør hun ikke. Det er jo ingen grunn til det heller, siden de sover så godt. Det blir skikkelig liv på morgenen da, når Klara kommer inn og serverer frokost.  I dag har de fått smake på mer av valpemoussen, og det var like godt i dag. De skal få en liten smak til kvelden igjen også, så sover de så godt.
Valpene er oppe på kjøkkenet om dagen, og om natten sover de nede ved siden av soverommet. På det rommet har vi satt opp et bur, og de elsker å sove i det buret. Det er et stoffbur som er åpent på hele den ene langsiden, på den måten kan de gå inn og ut som de vil. Så når de går inn og legger seg, ligger de liksom i en hule og det liker de veldig godt.
Vetle hjalp meg med å bære valpene opp i dag og da fikk vi også tatt bilder av dem. De er bare så utrolig nydelige.
070319 enerhannen og høyre skulder Medium Web view
Enerhannen og høyre skulder
070319venstre bak og uten merke 3 uker Medium Web view
Venstre bak og uten merke
070319nhale hlår og rygghanne Medium Web view
Halehannen, høyre lår og hanne merket ryggen
Tirsdag 05.mars 2019
Natt til i dag sov Klara mesteparten av tiden inne på soverommet vårt. Der har hun en dyne og et teppe som hun liker veldig godt. Så langt jeg fikk med meg var hun bare inne hos valpene en gang i løpet av natta, så det ble noen timer søvn for henne i  natt også. Nå har vi soverom ved siden av der valpene sover om natta, så det er lett å følge med. Når begge dørene står oppe også, så er det lite som går oss hus forbi for å si det sånn.
I kveld har vi vært på lang tur med alle tre hundene, og Klara storkoste seg. Tror hun blir veldig lei seg den dagen det ikke er mer snø. Hun elsker det, og leker "snøplog" når hun durer rundt og leker i snøen. 
Når vi kom inn igjen var det rett inn for å sjekke at valpene var der de skulle være. De sov som små murmeldyr på samme sted som når vi gikk ut, så ikke mye bråk med den gjengen, - ennå :-)
05319 ymse sovestillinger
Ymse sovestillinger
050319 gode soveputer
Godt å sove på hverandre
050319 trøtting
Skikkelig trøtting
Mandag 04.mars 2019
I natt fikk Klara "fri" hele natta. Valpene sov og sov og sov, og plutselig var det morgen :-) Ja, vedig tidlig morgen da, men Klara hadde fått sove i mange flere timer enn hun pleier, så det er nok snart på tide at valpene kan sove alene hele natta. Veldig godt for Klara når nettene blir som normale igjen. 
Foreløpig sover valpene veldig mye. De er bare våkne i korte sekvenser mens de spiser. Etter å ha spist småleker de så vidt med hverandre. Noen gjør fra seg og noen bare sovner. Så sover de til neste runde med mat. De trenger å sove mye for å utvikle seg, men det går fort at de får mer utholdenhet. Vi slipper inn besøk til dem fra og med helgen som kommer, da kan de være våkne en bitteliten stund, men så øker det hver uke, til å kunne herje og leke og bite i en times tid når de skal flytte fra oss :-) Det er mange ganger jeg tenker at rundt 5-6 uker så våkner villdyrene ;-) Da er de herlige da.....
040319 Klara vasker og ordner
Klara vasker og ordner
040319 godt å sove inntil
Godt å sove inntil
040319 søskenkjærlighet
Søskenkjærlighet
040319 mat er alltid godt
Mat er alltid godt
Søndag 03.mars 2019
Tisper som produserer melk til valpene sine bruker mye energi på dette. Som regel blir mammaene ganske så tynne etter 6-7  uker med melkeproduksjon. Klara var så fin etter at valpene ble født, men nå har det gått hardt på reservene hennes også. Hun har blitt ganske tynn, så derfor har vi forsøkt å gi henne litt mer mat. Det viste seg at det ble litt for mye for henne, så da ble det løs mage på henne. Ofte pleier vi å gi tispene ganske kraftig foring, som Norwegian Polar som er et supert for med mye energi. Det trenger vi heller ikke gi så mye av siden det er så kraftig. Hun har fått litt ekstra av det i dag, så får vi se hvordan det går fremover. 
Valpene utvikler seg fra dag til dag. Nå har de begynt å reagere på lyd, så det er klart at hørselskanalen også har åpnet seg. Når vi går oppi til dem så kommer de vinglende i retning av oss. Jeg tror de håper at det skal komme noe melk, men det har vært dårlig med det fra de som har kost med valpene :-)
I dag var Svea oppi hos valpene og det var veldig fint syns hun. Hun måtte sleike litt på alle sammen.
030319 hele fine gutteklubben 
 Hele fine gutteklubben
 030319 til å spise opp
 Kikker og følger med 
Lørdag 02.mars 2019
Flyttinga inn på kjøkkenet har gått veldig fint. Valpene beveger seg mer, og utviklinga skjer i en rivende fart. 
Jeg sover sammen med valpene fortsatt, mest for min egen del.... Vanskelig å klippe navlestrengen og la de klare seg selv på natta. Det er typisk meg, de trenger overhodet ikke at jeg er her nå, men sånn er det bare :-)
Valpene fikk jo ormekur på torsdag, og jeg syns de har blitt litt løse i magen av den. Håper det går seg til igjen ganske fort. Klara er veldig god på vask og stell, så hun holder kontroll.  
I dag fikk Klara besøk. Klara er jo en hund som bor hos forverter, og i dag kom de på besøk til Klara. Gjett om det var ei som var utrolig glad og fornøyd når de kom. Hun var ganske stolt når hun viste frem valpene sine. Men hun var nok mest opptatt av å få kos, og det fikk hun til gangs. Det er ikke så lett å sende fra seg hunden sin i 10 uker, så tror tida går sakte for forvertene våre. Heldigvis har de Luca også, en 7 år gammel frøken som er datter til en av våre tidligere hunder. 
Jubi og Svea har veldig lyst til å være sammen med valpene. Svea ligger utenfor valpebingen og forsøker alt hun kan å få slikke litt på dem. Hun har vist det før når vi har hatt valper at hun er verdens beste leketante. Men da må bare valpene bli litt større først.  Hun er egentlig veldig god på både lek og grensesetting, så hun er gull verdt for valpene etterhvert.
020319 enerhannen
Enerhannen
020319 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
020319 Svea vil gjerne ha kontakt med høyre skulder hhs
Svea vil så gjerne ha kontakt
Torsdag 28.februar 2019
Jeg vet ganske sikkert hva jeg vil bli i mitt neste liv. Jeg vil bli en av valpene til Klara. Hun er så fin med gjengen sin, så rolig og så tilstede at det er er skikkelig fryd. Hun ser virkelig ut som om hun koser seg sammen med dem og selv om de er to uker i dag, så ligger hun gjerne sammen med dem. Stuller og steller. Det er en fryd å se på. I løpet av de dagene som har gått mens jeg har vært syk, så har alle øynene åpnet seg og om de var nydelige før, så er de til å spise opp nå.  De har blitt mer aktive, kommer seg så vidt opp på beina og drar seg rundt. De småbiter litt rundt seg, uten at de egentlig skjønner hva det er de driver med ennå tror jeg.
I dag flyttet valpene inn på kjøkkenet og har fått større plass. Det var nok litt rart i starten, men så lenge mamma Klara var med og kunne passe på dem var det greit.
Jubi og Svea har jo nesten gått ut av sitt gode skinn av nysgjerrighet etter at valpene til Klara ble født. Endelig fikk de sjansen til å snuse litt på dem og slikke litt på dem når de kom inn på kjøkkenet. Jubi tror jeg har vært oppe i kassa 6-7 ganger og hun skulle nok gjerne ha adoptert hele gjengen med en gang.
I kveld har også valpene fått sin første ormekur. Nå skal de få en når de er 4 uker og en når de er 7 uker. Klara fikk også ormekur i dag så alle er behandlet samtidig.
280219 Klara koser med valpen sin
Klara koser med valpen sin
280219 øynene har åpnet seg
Øynene har åpnet seg
280219 valpene har fått større plass
Valpene har flyttet inn på kjøkkenet
280219 to uker og mølje
To uker gamle,- og mølje
Mandag 25.februar 2019
Så var det min tur til å bli slått i bakken av årets influensa. Må si jeg er veldig glad for at Vetle har vinterferie denne uka og tar seg av alt av voksne hunder og valper. Jeg er i grunnen ikke dugendes til noe som helst akkurat nå. Det går heldigvis over i løpet av bare noen dager, så kommer sterkere tilbake ;-)
Klara og valpene kunne ikke brydd seg mindre. De storkoser seg i hverandres selskap, og Klara er så flink til å ta seg av valpene. Hun er mer borte fra dem nå, og kan gjøre andre ting, men når det får gått litt tid er hun tilbake og vasker og gir mat. 
Nå er det vel egentlig ikke så lenge før hun kanskje velger å sove utenfor valpekassa om natta. Foreløpig ligger hun der veldig tålmodig og sover hele natta, men det endrer seg nok snart nå.
Lørdag 23.februar 2019
Klara er en kjempeflink mamma. Hun er så god på vasking og slikking og mating. Hun legger seg til valpene når de trenger mat, og hun styrer alt selv. Man trenger ikke være redd for at Klara skal legge seg på noen valp, for hun har styringa på hvor de er i kassa når hun legger seg. Nå er hun heldig med antallet også da. Lettere å legge seg når det er syv valper og ikke elleve :-) Når valpene er gode og mette og sover som steiner, så går hun ut av kassa og legger seg oppe i den senga som står inne på rommet der valpene er.
>Nå har vi fått frigjort et rom da en av de voksne gutta våre har kjøpt seg hus, så da bruker vi det rommet også til valpene mens de er helt små. Veldig godt, for der er det en helt vanlig seng jeg kan sove i. Da slipper jeg å sove på luftmadrass og det er jeg glad for.  
I dag har jeg klippet klør på alle valpene. Klørne vokser ganske fort, så fremover klipper jeg en gang i uka. På den måten blir de også godt vant til kloklipping før de reiser fra oss. Jeg har de på fanget nå når de er så små. De ligger på ryggen og koser seg med å bli strøket på og massert litt. Så når de er helt rolige, da klipper jeg alle klørne. Det går veldig fint.
230219 Klara og gjengen Medium Web view
Klara er verdens beste mamma
230219 hanne merket halen Medium Web view
Hanne merket halen koser seg
230219 hanne uten merket Medium Web view
Hanne uten merke slapper veldig godt av
Torsdag 21.februar 2019
I dag er jamme meg valpene en uke gamle. TIda går altfor fort nå man driver med noe som man synes er så artig som dette. I går veide jeg alle valpene som vanlig og de fleste hadde allerede doblet vekta si. Størstemann hadde dratt til med lang over 700 gram så her går det unna i svingene. Ingen problemer med melkeproduksjonen med andre ord. 
Valpene har jo foreløpig litt ensformige dager da. De sover, spiser og gjør fra seg. Når noe kommer inn, må noe annet ut. Det er ennå artigere når de begynner å bevege seg rundt og leke med hverandre. Det går fort, om tre uker så begynner tennene å komme og de stavrer rundt. Riktignok med dårlig balanse og koordinering, men de øver seg. Det vi venter på nå, er jo at øynene skal åpne seg. Øynene og ørekanalene er tette når valpene blir født, så hørsel og syn er noe som utvikler seg etter at valpene er født. Som regel pleier øynene å åpne seg rundt 10-14 dagen. Da blir de nydelige da. Små flatter med en gang. Nå merker de forskjell i temperatur og at noen går forbi dem i kassa. Når Klara kommer og legger seg i den ene enden av kassa tar det kanskje to sekunder før de skjønner at noe er på gang og de finner frem til henne i full fart. Veldig gøy å se hvordan instinktene ligger der, og fungerer hver gang. 
Vi åpner opp for besøk når valpene har blitt tre uker. Det er bare å si ifra, så finner vi et tidspunkt som passer.
De trenger å få besøk for å sosialisere med ulike mennesker så det er fritt frem for besøk.
Influensaen herjer her om dagen også. Rune har ligget slått i flere dager. Håper det går seg til uten at noen fler blir syke. 
Det ble en dårlig nyhet her nå, kortleseren på dataen virker ikke, så jeg får ikke bildene fra kamera og over på dataen. Må jobbe litt med saken. Nå ordnet det seg for snille jenter, så da blir det bilder. Greit med gamle avdanka PC'er de får nytt liv innimellom :-)
 210219 Fineste Klara Medium Web view
Fiiineste Klara
210219 de vokser så det knaker en uke gamle Medium Web view
De vokser så de knaker, en uke gamle i dag
210219 hele gjengen koser seg Medium Web view
Hele gjengen koser seg hos mammaen sin
210219 Klara stuller og steller Medium Web view
Kira vasker og stuller og steller.
Tirsdag 19.februar 2019
Rart med det, februar er en skikkelig bursdagsmåned i slekta vår. Ikke mindre enn 6 bursdagbarn i løpet av februar. Det blir mye kake :-) ! I dag er det søsteren min som har bursdag og som om ikke det var nok har også niesa mi bursdag. Hun ble 18 år i dag, og nok en ungdom har fått seg førerkort. Gratulerer så mye ! Artig når det går som ungdommen vil.
De blir snart ungdommer disse store lakrisbitene som er her også. De spiser og vokser så man kan se det fra dag til dag. Heldigvis for Klara så har melkemengden tilpasset seg antall valper, så nå er det ikke så mye at det bare flommer over. Bra for valpene også det, så de ikke forspiser seg. Klara ser ut som om hun koser seg hos valpene og ligger lenge om gangen og bare slapper av med den fine gjengen sin. Når de andre hundene skal ut på tur, da kommer hun tuslende og vil være med hun også. Herjeleke litt ute sier hun ikke nei til. Det er så deilig at vi har så fin temperatur for da slipper hun å kle på seg for å være ute. Brystbetennelse i kulda vil ingen ha.
Jubi og Svea er som vanlig supergira på disse små valpene som lager masse knirkelyder. De store hundene har jo for lengst skjønt hva som befinner seg på innsiden bak døra, så de ligger klare utenfor i håp om at de skal få komme inn. De elsker valper, og det beste de vet er å få være med og stulle og stelle og slikke og ordne. Foreløpig har vi ikke latt de få lov til å prøve en gang. Tenker at KLara kan bestemme det selv når hun vil slippe leketantemafiaen inn til valpene sine. Hun er like blid når hun går inn og ut da, og en smule stolt over ungene sine. Valpene er heldige for de får ikke mindre enn tre voksne hunder som gjerne vil leke med dem etterhvert som de vokser. Det er bra for utviklingen det.
190219 koser seg med mammaen sin
Koser seg med melkedrikking
190219 de underligste sovestillingene
De underligste stillinger når melka skal nytes
190219 sover her jeg ryggen
Ryggen sovnet på mammaen sin
190219 synkronspising hhs ener hhl
Synkronspising hanne høyre skulder (hhs) enerhannen og hanne høyre lås (hhl)
Mandag 18.februar 2019
Ingen sak å ha valper når valpene har en mamma som heter Klara.  Hun har virkelig funnet ut hvordan dette skal gjøres og går til og fra valpene sine som hun vil. Hun ligger der ganske lenge om gangen, men så tar hun  seg en runde gjerne kombinert med at hun vil ut en tur. Klara er veldig glad i snø, så hun må ut og rulle litt på snøen med beina i været.  Det er bare så kjedelig at det er så hardt at hun ikke kommer nedi snøen. Så må vi passe litt ekstra på henne, for hun har sett seg ut noen steder som er veldig gromme å grave. Hun har tydeligvis tenkt å flytte valpene sine inn under noen vintergrønne busker i hagen. Hehe, kjipt for Klara at jeg også bor her. Hun får ikke mulighet til å grave en gang når jeg er med ut, og da synes hun at jeg er kjiiiip.
I dag har hun vært med på tur med Jubi og Svea, og løpt og lekt som om hun ikke skulle hatt valper. Masse fin pels har hun nå, bare så synd at den pelsen kommer til å falle av om ikke så mange ukene.
Denne herlige gjengen med valper har ikke mistet apetitten. De spiser gjerne ofte og mye og vekta peker bare oppover. I dag hadde minstemann også rundet 400g så alt er bare velstand.
Som dere ser under bildene har jeg begynt å forkorte navnene på valpene. Håpet er at dere som leser skal skjønne hva jeg mener etterhvert når jeg skriver hhl, hvl,hhs,hmr osv osv. Første "h" er alltid fordi det er en hanne, de to siste bokstavene beskriver hvor merket sitter vl= venstre lår, um= uten merke, hs= høyre skulder.
Rart å ha ett kull der man ikke har en nakketispe. Jeg pleier alltid å merke den første tispa som kommer i nakken. Merkelig nok pleier også nakketispa å være en valp som syns ganske godt. Så rart at det ikke finnes noen nakketispe i denne gjengen. Men sånn er det :-)
160219 Klara med sjuerbanden Medium Web view
Klara med sjuerbanden
170219 hanne merket ryggen Medium Web view
Hanne meret ryggen (hmr)
Søndag 17.februar 2019
Ble en veldig tille og rolig natt. Det var igrunnen ganske deilig etter noen netter med litt mindre søvn enn man kanskje trenger. Valpene ser nå ut til å være super pigge og spiser masse mat. Noen av de er rimelig utåmodige og vil ha servering flere ganger :-) Det er sånn at tispa "slipper" melken til valpene. For at hun skal gjøre det må valpene stimulere slik at melken kommer. Noen ganger kan tispa slippe melk flere ganger, det kommer an på stimuleringen. I går var det to av gutta som gjerne skulle hatt mer melk. De andre lå rett ut i "matkoma" mens de to siste holdt på alt de kunne å få Klara til å slippe ned mer melk. Men jeg tror Klara syns de hadde fått nok, for det kom ikke noe :-) Ta en titt på Facebooksiden vår, der ligger det film av gutta når de kjemper hardt :-D
Som dere sikkert ser har alle valpene hvite merker. Det er jeg som merker dem med TipEx sånn at jeg skal se forskjell på dem. Det er så greit når jeg veier dem og når jeg følger med på utviklingen til hver enkelt. Da blir det lettere å registrere hvem som gjør hva,og når. Jeg har også gitt dem navn etter hver de er merket. Så det er feks hanne høyre lår. Dvs den hannen som har merket sitt på høyre lår.
Det var ny veieseanse i dag, og hjelpes meg som de øker i vekt. Vi pleier å si at det er bra om valpene dobler vekta si i løpet av 10 dager. Denne gjengen her kommer vel snart til å ha doblet vekta si...Hannen som er merket på ryggen veide 320 g når han ble født, nå etter 3 døgn veier han 530 g. Det samme gjelder for flere av de andre, så her går det unna. Tror kanskje rygghannen er med på filmen som jeg la ut på FB :-)
160219 Klara tar livet med ro Medium Web view 
Klara tar livet med ro med den fine gjengen sin
160219 hum Medium Web view
Hanne uten merke (hum)
160219 hhl Medium Web view
Hanne merket høyre lår (hhl)
Lørdag 16.februar 2019
Ble en dag med litt oppturer og nedturer i går. Klara har masse melk. Så mye melk at det rett og slett flommer over av god og næringsrik melk. Gutta får så mye melk at de må slippe puppen for det blir for mye av det gode for dem. Klara er flink og vasker og masserer og steller. Hun var litt urolig i går også, fant liksom ikke helt sin rolle i dette nye som skjer.Hun er veldig flink med valpene  så de har det bra.
Lille frøken tok vi med til dyrlegen i går og de fant ikke noe feil, annet enn at hun kanskje hadde en bløt og for stor gane bak i svelget som gjør det vanskelig for henne å puste da den bløte ganen legger seg over pusterøret. Vi skulle bare se det an. Holde henne varm og god og gi druesukker og melk fra Klara. Ingen vansker med melka, en flommer. Men lille frøken så ut som hun fikk det vondt når hun spiste og melken kom ut gjennom nesen. Utover kvelden i går ble hun mer og mer slapp og vi skjønte at hun nok ikke kom til å klare seg. Til slutt var det for vanskelig for henne å puste og hun døde stille og rolig natt til i dag. Veldig trist, men det er noen ganger sånn at ikke alle valper er klare for livet utenfor livmora.
Vi var i en slags boble gjennom kvelden og natta, og det er på en måte godt at vi kan komme ut av den nå og se på de fine gutta som er her.  De har våknet skikkelig og har blitt veldig mye mer på og spiser som hester og er fine i farta. De trengte bare et døgn å "våkne" på , så er de like kvikke som andre valper vi har hatt. Nå får de så mye mat da, at de legger på seg fort også, så nå er de ikke langt unna 500 g hele gjengen, bortsett fra minstemann Han er alikevel så kvikk at vi håper det skal gå greit. Det er god vektøkning på to dager !
Klara har funnet rollen sin som mamma også nå og har roet seg helt ned. De klare kloke øynene er tilbake og hun har vært ute og lekt i snøen med Jubi og Svea og tar nå alt med stoisk ro.. Ser ut som om hun koser seg med den fine gjengen sin. 
150219 Klara med fine H gjengen Medium Web view 
 Klara med fine H gjengen
 150219 Klara og hhs Medium Web view
 Klara med hanne merket høyre skulder
 150219 Halehannen Medium Web view
 Halehannen
150219 alle hannene Medium Web view
Alle hannene vokser og trives
150219 ikke vanskelig å få melk fra Klara Medium Web view
Ikke vanskelig å få melk fra Klara ;-)
Torsdag 14.februar 2019
Det tok ikke så veldig lang tid fra jeg skrev i valpedagboka til jeg skjønte at nå var noe på gang hos Klara. 
I løpet av natten ble det født 8 valper, 7 fine hanner og 1 tispe.
Klara klarte seg bra, var rolig under fødselen og alt gikk fint. Man lærer jo alltid noe nytt og denne gangen var det å være tålmodig ;-) De første 6 valpene ramlet ut som perler på en snor i løpet av halvannen time. Så tok Klara seg en pause i tre timer og ti minutter før nummer sju kom. Så gikk det tre og en halv time før siste valp kom. Så seks valper på godt under to timer, og to valper på nesten syv timer. Jeg kjente at jeg kanskje hadde tilløp til å bli litt stressa når det gikk så lang tid. I bakhodet surret imidlertid en kommentar fra en dreven flatoppdretter for mange år siden som sa "ha is i magen". Det var greit å ha is i magen når alt så veldig greit ut med Klara. Noen ganger skjønner man at man må handle, men denne natten var alt så greit. Så da hadde jeg is i magen og lærte noe nytt. De to valpene som tok så lang tid var helt fine og jammen var det den største hannen som kom til slutt.
Xi og Maya  som er to generasjoner rett nedadgående i denne tispe linja pleide å få valper som var 250-350 g ved fødsel. Så ikke så store som Fridalinja pleier å få. Så ble det også med Klara. Alle valpene i dette kullet ligger mellom 250 og 350 g. Litt små etter min smak. Kjenner meg alltid litt tryggere med Frida størrelsen for den pleier å være mellom 400 og 500 g ;-) Men det er jo aldri noen garanti. Nyfødte valper er alltid spennende, etterhvert som de første døgnene går får man vite om de vil klare seg eller ikke. 
Denne gjengen synes jeg er litt trege i starten. De er ikke så på som andre kull vi har hatt, en hanne er litt liten og tispa bekymrer meg litt. Hun suger tregt og litt melk kommer ut gjennom nesa. Klara er veldig flink til å massere og vaske valpene så de får en god start. Hun er litt typisk første gangsfødende som stresser litt, ikke med valpene men med seg selv og ting rundt. Hun er ikke fornøyd med meg som ikke lar henne grave opp tepper og aviser og kladder i valpekassa og ikke lar henne grave ned valpene og dekke dem til. Hun syns jeg er dum som legger alt fint og glatt igjen i kassa når hun fikser og ordner. 
140219 hele gjengen med Klara Medium Web view
FIneste H gjengen
140219 vl hs ener Medium Web view
Hanne venstre lår,høyre skulder og enerhannen
Onsdag 13.februar 2019
Endelig på tide å starte opp valpedagboka til H-kullet. Godeste Klara kom til oss for snart 14 dager siden og har virkelig blitt en del av flokken. Jeg hadde klare planer om oppstart av valpedagbok litt før, men så var det så mye som skjedde. Det var feiring 18 års dag og 25 års dag og øvelseskjøring og oppkjøring, og til slutt morsdag. Så når det nå endelig har roet seg har vi brukt tiden til å sette opp valpekasse og forberede oss på at valpene skal komme.
I dag har Klara vært urolig og pesete. I kveld ville hun ikke ha maten sin. Jeg pleier å ta tempen på tispene når valpene skal komme, for rett før valpene kommer går tempen ned. Til vanlig ligger hunder ca en grad over mennesker i kroppstemperatur. Men rett før valpene skal komme går tempen som oftest ned mellom 36 og 36,9. Når den har vært nede en tur og snur og kommer opp igjen, da er det klart for at valpene skal komme.
Så er jo dette selvfølgelig også individuelt. En tispe vi hadde var aldri under 36,9, en hadde ikke temperaturfall før valpene kom, så man må følge med på alle tegn for å være forberedt. Et tegn på at noe er i gjære er også at hun ikke vil spise. Men der igjen er det variasjon. Noen spiser til rett før valpene titter ut, mens andre stopper en god stund før. Så vi får bare smøre oss med tålmodighet og se når Klara har tenkt til å presentere oss for valpene sine. :-) 
Klara tar livet med ro Medium Web view
Klara tar livet med ro