Valpedagbok for L-kullet til Svea og Gere
Onsdag 25.11.20
Etter mye stønning og forsøk på oppkast og flere turer ut i natt, så er Svea tilbake til normalen. Like sulten som før. Hun hadde nok spist brorparten av det som var i sekken i går, så Ada hadde nok ikke fått mye, for å si det sånn :-) Men i dag er alt bra og hun  er seg selv igjen.  Valpene begynner å sove litt lenger om natta nå før de skal ha mat. I natt fikk de mat to ganger før det var "frokost" rundt halv åtte. Disse gutta er noen skikkelige matvrak og de eier ikke manerer. Særlig den ene tispa blir vippet vekk så de selv kan få forsyne seg av godsakene. Dermed har hun endt opp på de puppene med minst mengde melk. Jeg har sett over noen dager at hun ikke har lagt på seg, så nå har jeg strammet opp gutta og sagt at de får vise hensyn og dele ;-) 
Når jeg holder rundt der hun ligger så gutta ikke kommer til får hun ligge i fred og spise maten sin. Hun ser veldig fornøyd ut etter måltidene nå, god og rund i magen og begynner å gå oppover i vekt igjen.
I dag har jeg vært og kjøpt Royal Canine sin starter mousse. Den er så fin for valpene å begynne å spise. Før fikk de alltid en "suppe" av Norwegian Polar, men de ble altså ikke seende ut. Så nå får de en ts med startermousse, en og en, så jeg ser hvordan de spiser. I dag fikk de for første gang, og de var så ivrige hele gjengen. Det var så mye lyder mens de spiste og etterpå når de kom ned igjen i valpebingen, ble de rundvasket av søsknene sine. Det var alltids noen rester her og der :-) Vi begynner litt forsiktig med overgang til valpefor, så derfor er denne startermoussen helt perfekt. Når de har spist av den i noen dager halvblander jeg med vanlig oppbløtt valpefor i en slags tynn grøt også får de det. Når de reiser fra oss har de spist Eukanuba Puppy Lam og Ris i noen uker. Det lureste er å fortsette med det samme foret når valpene flytter som de spiser her.
 I løpet av noen dager sender jeg ut en mail til dere alle med info rundt valpekjøpet. Vi har et par krav når man kjøper valp av oss. Det ene er at valpen skal holdes forsikret, og det andre er at den skal HD røntges rundt 12-18 mnds alder. Sender ut mail til alle med litt mer info :-)
I løpet av en dag eller to skal valpene flytte. De skal få større plass. Da vil de være nede på valperommet der om natta, også vil de være oppe på kjøkkenet om dagen. Nede har vi også dør rett ut så da kan de få prøve en kjapp tur ut etterhvert,om temperaturen skulle tilsi det.
Tirsdag 24.11.20
I går var jeg så lat og trøtt, at det ble ikke noen valpedagbok gitt ;-)
Men men, jeg kan jo oppsummere det viktigste fra dagen i går og det var nok at valpene fikk ormekur. De synes ikke det smakte noe særlig godt av Banminthen som de fikk, de ristet på hode og prøvde å sputte det ut igjen men de måtte til slutt svelge det gitt. Det er ganske vanlig at valper han innvollsorm siden de kan få det overført fra moren sin både før fødsel og gjennom melka. Nå gir vi jo ormtabletter når tispene er drektige, men det kan jo komme noe alikevel. Så da får vi se om det skulle komme noe.
Valpene er som dere har sett av videoene på FB , mye mer oppe på beina, og beveger seg rundt. De har begynt å lage lyd også. Noen ganger bjeffer de så de skvetter av sin egen stemme. Ja ,- for de har begynt å høre også !! Ting går så fort nå og det er så gøy å følge med på. De "leker" med hverandre og biter på hverandre og på seg selv. Er som små babyer som skal bli kjent med sin egen kropp. De sjangler og går og detter over ende rett som det er. Det beste de vet for tiden er å henge over de kosteskaftene som går langs med kassa for å beskytte dem fra å bli ligget på. Der kan de sove, og henge og se veldig snodige ut. Rart det er noe godt å sove sånn i det hele tatt. 
Svea har gjort det store i dag. Hun har rett og slett forspist seg. Hun ligger her og puster og peser og stønner og magen er stor igjen..... Jeg blir litt bekymret for magedreining, men foreløpig ser det ikke ut til at magen eser opp. Så selv om hun brekker seg uten at noe kommer opp og stønner og bærer seg, så ser vi det litt an. "Noen" har nemlig tømt valpeforsekken nede i dag, så selv om Ada fikk skylda begynner jeg å lure på om det kan være en medskyldig også.....
Det kom et lass med for i dag også, så i kveld har jeg stinta og bært 444 kg med for til de voksne hundene og til valpene. Det var dagens treningsøkt ! Heldigvis fikk jeg hjelp av Vetle etterhvert og det var deilig :-D
241120 444kg for Medium Web view
Uten mat og drikke, duger helten ikke :-)
241120 sove på mamma Medium Web view
Kose med mamma
241120 knekt nakke Medium Web view
Sove med knekt nakke, kan det være noe deilig da?
241120 sover godt Medium Web view
Deilig å bruke broren til hodepute
241120 sover ikke fullt så godt Medium Web view
Ser litt trangt ut
241120 sover i flere egtasjer Medium Web view
Sover i flere høyder :-D
Søndag 22.11.20
I natt skjedde det noe litt artig. I 4-5 tida hørte jeg jo i ørska at en valp sutret, men ikke værre enn at jeg tenkte at dette er bare litt sutring fordi den plutselig følte seg litt ensom. Etter en stund, hvor pipingen gikk litt opp og ned, så kom Svea bort til meg og dyttet til meg i ansiktet. Hm, det pleier hun ALTirsdag DRI å gjøre på denne tiden av døgnet for hun er også veldig glad i å sove. Så jeg summet meg, og det var da jeg hørte at pipinga ikke kom fra valpebingen, men fra gulvet ved siden av. Så da var det bare å komme seg opp. Der lå enerhannen. Han hadde kommet seg ut av bingen og krabbet/gått litt på teppet utenfor. Men når han var lei ville han jo oppi til de andre igjen. Så da løftet jeg ham oppi og satte på en lav dør som er til bingen. Jeg trodde ikke at noen av valpene ville krabbe ut, men jo da, spennende med oppdagelsesferd. Flinke Svea som fikk vekket meg så valpen kom tilbake til søsknene sine før det ble for kaldt for den. 
Når vi endelig stod opp gikk Rune ut for å ordne med ved, mens jeg begynte å pakke og ordne til vi skulle reise hjem. Det var en dør som skulle males en gang til, litt maskeringstape skulle fjernes, og jeg gjorde klart til vi skal komme oppover igjen så det bare er å gå inn med valpene som er en del større da :-)
Bilturen hjemover igjen gikk veldig fint. Vi gjorde som sist at de fikk melk før de skulle kjøre og alle sovnet inne i flyburet flr vi hadde begynt å kjøre.Vi var nesten hjemme før noen begynte å synes at det var på tide med litt mat igjen :-)
Vel hjemme her var Ada og Jubi i hundre for å se oss. De omtrendt overfalt Svea av pur glede. Nå er valpene tilbake på valperommet og i valpekassa si, og Svea har gitt dem melk flere ganger allerede. Så alt er ved det samme gamle :-)
221120 enerhannen og tvs Medium Web view
Enerhannen og tispe venstre skulder (tvs)
221120 Ryggen Medium Web view
Ryggen
Lørdag 21.11.20
I dag er valpene 2 uker (!!), og de er fortsatt spreke og raske. Litt mer forskjell på størrelsen nå, men det kan jevne seg ut fort.
Natta forløp helt uten uro, og jeg tror snart at Svea tenker det er greit å sove utenfor der valpene sover om natta. Men hun har så mye melk at foreløpig er det greit å få tømt en gang i løpet av natta hvertfall.
I dag så jeg tydelig "lek" mellom flere av valpene. Jeg er ikke helt sikker på om de skjønner hva de holder på med, men de gaper opp  og gjerne biter over nesa til naboen som ligger der og aner fred og ingen fare.  Dette er den spede starten på ganske voldsom lek etterhvert. 
I dag så jeg også tydelig at valpene reagerte når jeg gikk forbi og de merket lukt/ trekk som fortalte dem at det kanskje kunne skje noe. Artig  følge med på disse små tegnene på at noe er på gang.  Det er helt utrolig hvor fort utviklingen går. Her om dagen så jeg en film av valper som er ca en uke eldre enn disse, og hjelpe meg for en forskjell. 
201120 trøtt gjeng 2 uker Medium Web view
Trøtt gjeng ,- 2 ukers jubileum
211120 nakken Medium Web view
Nakketispa
211120 tispe merket venstre skulder Medium Web view
Tispe merket venstre skulder (tvs)
211120 ths Medium Web view
Tispe merket høyre skulder (Ths)
Fredag 20.11.20
Ikke noe problem for disse valpene å sove borte. Så lenge mamma Svea gikk inn i bingen til dem når de trengte en liten melkeskvett forløp natta like rolig som hjemme. Sve er veldig god på å holde styr på når de trenger mat, så hun ordner opp i det meste. Jeg sov på sofaen ved siden av valpene og fikk sove godt :-) 
Her er det 5-6 kuldegrader og litt snø så det er så rent og pent og når Svea og Bixit kommer inn etter å ha vært ute har de ikke dratt med seg inn noe kline. Noen fordeler at det er kaldt og litt snø da, for alt blir så mye lysere og renere. Hjemme var det mye sand og gjørme som kom inn etter tur ute i regn og slaps og søle.
Man ser at valpene blir flinkere til å komme seg litt opp på beina men foreløpig er det mye sjangling og ikke helt kroppskontroll vil jeg si. Øynene er fortsatt ikke helt åpne, men nå klarte jeg faktisk å få et slags bilde av at de er på vei :-)
201120 trøtting glipper med øynene Large e mail view
Glipper med øynene
201120 Svea med valpene på hytta Large e mail view
Svea med valpene på hytta
201120 hva med å henge her Large e mail view
Jeg bare henger her,  jeg
201120 sovnet i en haug Large e mail view
Sovnet i en haug
Torsdag 19.11.20
I dag var det tidlig opp for å ta med valpene på en liten reise, - til hytta vår. Det kriblet litt i magen om det skulle gå bra, men det var godt planlagt. Svea ga de melk før vi tok med oss valpene. Vi brukte et flybur og la alle valpene inni der. Der hadde de masse deilige tepper og en varmeflaske. Så satte vi flyburet i baksetet, og jeg satt selvfølgelig ved siden av.
Hele veien opp til hytta sov de og det så ut som om de hadde det veldig deilig inne i den flykassa. Vel fremme satte Rune opp en binge til dem ved siden av peisen i stua, og så fikk de melk av Svea igjen. De er like fredelige her som hjemme. Ikke noe sutring og klaging, og Svea går inn og ut som hun vil i bingen. I grunnen helt supert.  Jeg skal sove på sofaen i stua ved siden av valpene så da har jeg full kontroll.  Vi skal også tilbake hit i desember, så nå lager vi til en egen binge for dem som passer når de har blitt noen uker eldre. Der den står kan de gå rett ut og gjøre fra seg om det skulle bli mulighet for det. VI får se hva som kommer av snø og kulde.  Når vi er her neste gang er de egentlig så store at de kan snuse på det å være ute litt, men så unge valper kan ikke være ute særlig lenge av gangen. Kanskje 5-10 minutter om det ikke er for kaldt.
Bixit er også med på fjellet og nå har valpene blitt så store at Svea under tvil godkjenner at Bixit får snuse på dem. Bixit blir jo helt i hundre når hun får snuse, og kunne godt tenkt seg en raserunde med dem. Men det funker jo rett og slett ikke, så hun prøver å få med seg Svea i steden. Spinne inne ??, nei takk sier Svea. 
Snille Vetle er hundevakt for Ada og Jubi. Tror det ville blitt litt stress for Svea om hun skulle holdt styr på alle de voksne hundene. Stess skal hun slippe, så derfor er de andre hjemme. Snille Vetle som er hundevakt :-)
191120 på vei til hytta Large e mail view 
På vei til hytta. Det ser litt digg ut å ligge inne der og sove :-)
191120 Enerhannen Large e mail view
Enerhannen, se på øyensprekkene !!
191120 hhl Large e mail view
Hanne merket høyre lår (hhl)
191120 tvs Large e mail view
Tispe merket venstre skulder (tvs)
Onsdag 18.11.20
I dag reiste både Birger og Klara hjem til sine respektive. Begge to var veldig fornøyd med hverandre, og nå får vi bare smøre oss med tålmodighet til vi får se om det er valper i magen ! Snilleste Monica, som eier Klara kom og møtte meg i Drammen, så da slapp jeg å kjøre så veldig langt. Utrolig snille forverter, som har sin fjerde Fosliskrent hund. Mens jeg kjørte rundt med hundene, var det Rune som var valpevakt her. Da måtte han flytte sitt hjemmekontor ned til valperommet, og gjøre to ting på en gang. Det er jo ikke så enkelt for en mann ;-)
Valpene har nok ikke brydd seg om hvem det er som har sett etter dem, bare Svea er der. Melka er like oppskattet og de spiser og spiser. Nå har Svea masse melk, og vi må følge godt med så ingen melkegang blir tett. 
Nå kan jeg nesten se øynene, det er små sprekker så man kan se at det er noe innafor der, men øynene har ikke åpnet seg helt ennå. Jeg prøvde å ta noen bilder så dere skulle få se, men det var neimen ikke lett. Det blir bedre etterhvert når de er helt åpne ;-)
Noen stilte et veldig viktig spørsmål på en flatgruppe på facebook i dag. Det gikk på hva som var viktigst å trene når man får en valp. Det er jo så mye den lille tassen skal lære seg og mestre.
Jeg har en ting jeg mener er kjempeviktig og som legger grunnlaget for all annen trening fremover. Det er avgjørende for om du får en samarbeidsvillig eller selstendig hund som ikke er så nøye med hva du sier. Det jeg trener aller mest når jeg får en valp, er kontakt. Kontakt kontakt kontakt. Når hunden din har god kontakt med deg, og positive forventninger til det dere skal gjøre sammen, blir det så mye enklere å trene. Kontakt kan man trene så enkelt som å bare gå litt bakover så valpen følger etter også belønner du nå valpen ser på deg. Når kontakten er der, så er det veldig lett å lære å gå i bånd, innkalling går som en lek, og alle andre øvelser man vil trene.
Så vil jeg ha noen klare regler for hva som er lov og ikke lov. Det er feks ikke lov å leke inne. Det er absolutt IKKE lov til å kaste baller, pinner, freesbee ol, uten at det er gjort i en treningssetting. Flatter er ikke vanskelige å gire opp, langt over det du synes er ok, så sånne stresspåvirkninger trenger ikke flatten. Et av de verste eksempelene jeg har sett er en guttunge på 13-14 år som har bundet en stor pinne/kjepp i et tau, så har han kastet tauet over en gren på et tre. Sånn at når han drar i tauet fyker kjeppen opp til grena som tauet er kastet over. Ved siden av guttungen står en flat som er supergira, den hopper og hopper og hopper for å prøve å få tak i kjeppen. Eieren skjønner ikke hvorfor den hunden hopper på folk når de kommer på besøk ????
En flat trenger hjernetrim, søke etter ting, gå spor osv. Den trenger ikke å bli gira opp. Dette skal vi snakke MASSE om når dere kommer på besøk,- dette er en av Rune sine kjepphester. Dere får nok høre om de to andre også :-D Får du en flat som kan koble av og være rolig vil du være utrolig glad for det når den er voksen. Da kan den være med over alt uten at det blir masse styr.
Vi sier ofte at hunden blir ikke sånn som du vil, den blir sånn som du gjør den. Flatter trenger litt tydelige rettferdige grenser og konsekventhet. De har en korttidshukommelse som er på minussiden, så de trenger en del repetisjoner også ;-) Derfor må det som ikke var lov i går heller ikke være lov i dag. Så sett dere gjerne ned og snakk om hvilke regler dere vil ha for hunden. Skal den få ligge i sofaen ? skal den få sove i senga ? osv osv.
Dette kunne jeg skrevet en bok om, men nå må jeg stoppe :-D
181120 får aldri nok mat Large e mail view
Altså de får aldri nok mat 
181120 ser nesten øynene Large e mail view
Klarer dere å se sprekkene til øyne her ? Jeg gleder meg vilt til øynene åpner seg 
Tirsdag 17.11.20
Vet jo at det er noen av dere som følger med på valpedagboka som venter på valp etter Klara sitt kull som skal bli født i januar. Klara møtte Birger i dag, og det var kjærlighet ved første blikk. Nå er han her, og han viker ikke fra sin kjæres side ;-) Så nå får dere bare krysse fingrene for valper.  Om det går som det skal , vil det komme valper ca 19/20. januar med levering ca 16. mars. Huff det er litt rart å tenke på, for 19./20.januar har denne fine L-gjengen reist.  Det er veldig rart, men hver gang det kommer valper går man opp i dem 110%, så er de her så kort, også drar de. Alikevel blir man så glad i dem og opptatt av dem, at man gruer seg litt til de skal dra. På den andre siden så har valpene virkelig behov for sin egen familie når de er blitt 8 uker, så det er helt greit når de drar. Jeg skjønner jo (tro det eller ei) at jeg ikke klarer å dekke de individuelle behovene til 7 forskjellige valper.

Svea regulerer maten sin fortsatt, men nå har hun gått ned til to måltider. Hun holder seg fint foreløpig, så jeg får se om hun blir veldig tynn for da må hun få tre ganger. Det er en balansegang det med foringen også. Hvis tispa spiser masse mat, produserer hun som regel mere melk også. Det er jo bra til en viss grad, men det er ledige pupper hos Svea og hvis de ikke blir tømt jevnlig kan det fort oppstå en jurbetennelse. Det hadde Svea sist gang hun hadde valper. Den kom som lyn fra klar himmel og Svea var skikkelig dårlig i over en uke. Hun måtte legges inn hos veterinær hver morgen for å få tilført væske. Det var skikkelig skummelt. Så her følger jeg nøye med på hvordan det går, og foreløpig er alt helt fint. Ingen tegn til hverken kuler eller gul, betent melk så foreløpig går det som en drøm. Svea har nok masse fløte i melka si, for nå veier største valpen 1160 g ! En plugg med rund og god valpemage :-D
Nå begynner det å komme små små sprekker i øyelokkene. Det er så spennende å følge med på, da de blir ennå mer hunder når øynene har åpnet seg. Da blir de bare til å spise opp! <3
Jeg la ut en video på Fosliskrenten's L-kull på FB før i dag. Nå legger jeg ut en til, så kan dere se hvor bevegelige de har blitt og at de er på vei opp på beina !
De som har lyst søker opp Fosliskrenten's L-kull og spør om å få bli med, så skal jeg legge dere til.

Mandag 16.11.20
Det er veldig deilig med en ferieuke. Da slipper jeg å bli så distrahert av valpene mens jeg har hjemmekontor. Det går utrolig bra da, for valpekassa er der jeg har hjemmekontoret, så da kan må gjøre flere ting på en gang. De gjør jo ikke så mye annet enn å sove og spise og gjøre fra seg, så jeg skal liksom ikke gjøre så mye med dem ennå, annet enn å bytte tepper stadig vekk da.
I dag har Klara tatt progesteronprøve så nå blir det parring av henne i morgen og onsdag. Så reiser hun hjem til de hun bor hos, og som savner henne noe veldig. Det kan jeg forstå, for hun er en veldig ukomplisert hund. Hun er bare så glad i å ligge i sofaen, og da blir hun litt snurt når hun ikke får lov til det hos oss. Hun får klare seg med hundeseng som de andre ;-) Det blir kjempespennende å se om hun blir drektig og om det kommer noen tisper denne gangen. Vi krysser fingre og tær.
Nå har Svea også funnet ut at når hun ikke vil gi valpene sine melk mer, så legger hun seg oppe i den senga jeg sover i ved siden av valpekassa.  Sånne mamma'er har noen privilegier som ikke andre har, så hun får ligge der. Jeg legger et teppe på senga, også legger hun seg på det. Da kommer hun litt vekk fra valpene som helst vil ha melk hele tiden og som bruker henne som sutteklut :-D
161120 hele gjengen Large e mail view
Hele gjengen, en gang til ;-)
161120 blir så fasinert av de nydelige labbene Large e mail view
Man blir så fsinert av de nydelige potene !
161120 høyre skulder Large e mail view
Tispe høyre skulder (ths)
161120 Svea og ryggen Large e mail view
Svea og ryggen
Søndag 15.11.20
Nettene med disse valpene går utrolig bra. De bare sover og spiser. Det har vært så lite sutring med denne gjengen her at jeg har sovet nesten vanlige netter. Det skjer ikke ofte de to første ukene etter at valper er født :-)
Så kjenner at jeg blir litt bortskjemt nå. 

Nå venter vi egentlig bare på at øynene skal åpne seg og at de skal begynne å høre. De blir mer og mer bevegelige og etterhvert begynner de å småleke med hverandre. 

Svea er med oss litt mer hver dag nå. Men ikke så lenge om gangen. Hun elsker å være  ute og leke med de andre hundene, en stund. I tillegg har hun funnet seg en hule som hun driver og ordner opp i, i håp om å kunne ta med valpene ut dit. Det kommer ikke på tale sier jeg, men hun prøver seg hver gang hun er ute :-D

Lørdag 14.11.20
L-gjengens første merkedag ! En uke gamle i dag !! Har forsøkt å ta bilder av en og en, men det blir ikke allverdens kvalitet på de bildene altså. Men men, håper dere får et lite inntrykk av dem da. 
Svea koser seg veldig med gjengen sin. Hun tilbringer masse tid i valpekassa, og hun ser ut som hun er i himmelen når hun er sammen med dem. Hun stuller og steller og ordner og holder på. Valpene fortsetter å være pigge og fine, og på veiinga i dag har alle gått opp og holder følge med hverandre. Det er ingen som henger etter på noe som helst vis. De er jo veldig heldige da som ble syv, det er jo plenty med mat, og nok antall pupper. Så de lever et lite luksusliv.
Etter veiing var det klart for kloklipp. Alle fikk klippet sine 18 klør, og det gikk veldig fint. De tror at de kan finne mat overalt, så genseren min ble behørig utforsket, men det var ikke mat noe sted da gitt.
Det er noen voksne hunder her nå som er helt sprekkeferdige av nysgjerrighet. Men Svea er streng og slipper ingen inn til valpene sine ennå. Det pleier som regel å gå seg til når valpene er blitt to tre uker. Så de store her må bare smøre seg med tålmodighet.
Som regel når folk kommer på første besøk og skal hilse på valpene så er de så overrasket over hvor små de er. På beldene fremstår de som så mye større. Derfor har jeg forsøkt å ta et bilde av en valp sammen med en fyrstikkeske, så kan dere se litt på størrelsen. De er ikke så store, og foreløpig har de jo hverken syn eller hørsel. Øynene vil åpne seg nå fremover til de er ca 14 dager. Etter det er som regel alltid øynene åpne. Så kommer hørselen, og man merker det så godt for de begynner å reagere på lyder og at du kommer inn i rommet. Akkurat nå reagerer de mest på Svea og lukten av henne. Det betyr mat !!
141120 Fineste gjengen 1 uke gamle Medium Web view
Gullklumpene en uke gamle. Så fine matvrak !
141120 enerhannen en uke Medium Web view
Enerhannen en uke gammel
141120 hvl sammen med mamma 1 uke Medium Web view
Hanne merket venstre lår (hvl)
141120 hhl 1 uke Medium Web view
Hanne merket høyre lår (hhl)
141120 Ryggen 1 uke Medium Web view
Ryggen
141120 Nakketispa 1 uke Medium Web view
Nakketispa
141120 tvs en uke Large e mail view
Tispe merket venstre skulder (tvs)
141120 ths en uke Medium Web view
Tispe merket høyre skulder (ths)
141120 rett som det er må det vaskes Medium Web view
Rett som det er må Svea ta en liten vask både her og der.
141120 tørrelsen på valpene Large e mail view
En av valpene sammen med en fyrstikkeske. Da får man litt perspektiv på størrelsen. De er ganske små. Tenk at de kommer til å veie rundt 5-6 kg om 7 uker !  Det går utrolig fort.
Fredag 13.11.20

Jammen gikk det bra denne dagen også. På tross av at et er fredag den 13. ( eller stregt tatt ikke nå lenger), og jeg skulle gjøre det jeg synes er det værste jeg kan gjøre, nemlig gå til tannlegen. Jeg overlevde det også, og egentlig har jeg verdens flinkeste og snilleste tannlege. Så det er ikke noe å grue seg til,- sier fornuften. Følelsene sier noe aldeles helt annet.... Det var en gang en skoletannlege som hadde stor glede av å skremme alle barn som skulle til tannlegen..... osv. Det gikk forøvrig gjetord om ham i mange år etter at han sluttet som skoletannlege. Nå er dere vel egentlig ikke så interessert i mine tannlegetraumer vil jeg tro. Mens jeg var borte var Svea og valpene hjemme her sammen med Vetle. Han hadde digital undervisning, og kombinerte det med valpepass. Funket veldig bra. Svea og valpene lå og sov så godt når jeg kom hjem. Det var ingen som hadde lidd noen nød akkurat. 
Nå begynner valpene å få ganske lange klør, så i morgen blir det første kloklipp. Greit å ha det på en fast dag så jeg husker å gjøre det en gang i uka. Når de er så små bruker jeg bare en vanlig negleklipper og  da pleier det som regel å gå veldig fint.

Når valpene blir født, så klarer de ikke å gjøre fra seg på egenhånd. De trenger hjelp til å massere magen for å få til dette. Det er mamma'ns oppgave å gjøre dette og der er tispene litt forskjellige. De aller fleste er flinke til å massere og slikke, men ikke alle er like flinke til å holde det rent. Svea er helt rå på både massering og det å holde det i orden. Hun oppdager fort hvem det er som trenger å få gjort i fra seg og snur de rund og slikker og masserer til de er ferdige. Det er veldig fint for valpene og enkelt for meg da, når tispa er så flink. 

Når vi selger valper, så ønsker vi at valpene skal forsikres når de reiser fra oss. De er allerede forsikret gjennom Agria og Svea sin forsikring. Det enkleste er at dere beholder denne forsikringen i et år eller to før dere evt bytter til det forsikringsselskapet dere bruker til vanlig. På den måten er valpen best dekket. Skulle den spise en sokk og måtte operere ut den, dekker forsikringen dette. Skulle den bli syk av en eller annen arvelig sykdom så er det ikke sikkert at valpens forsikring dekker, men da vil Svea sin forsikring kunne gå inn og dekke etter særskilte regler. Hundeforsikring er dyrt, men vi har noen ganger hatt veldig god nytte av den. Det hender feks at en fødsel ender med keisersnitt, og det er ikke billig for å si det sånn. Før dere henter valpene vil det være en fra Agria som ringer til dere og hører om dere vil ha forsikring. Det er bare å sjekke med sitt eget selskap også, men det enkleste er å bare fortsette i Agria. Men det bestemmer dere jo selv. Ta en titt på Agria.no og sjekk ut vilkår og priser. Greit å ha satt seg litt inn i det og tatt en avgjørelse før valpen hentes.  Dette er også ting vi snakker om når dere er på besøk.

131120 nakketispa og tvs Medium Web view
Nakketispa og tispe merket venstre skulder (tvs)
131120 hanne merket ryggen og hanne venstre lår Medium Web view
Hanne merket ryggen (hr) og hanne merket venstre lår (hvl)
Torsdag 12.11.20

Svea ligger ved siden av meg her og snorker som bare det. Nå er det natta sier hun og da skal man sove.
Mens hun sover som en stein er det fem av valpene som spiser for harde livet , mens to sover.
Svea er i veldig fin form og det er akkurat passe mange valper for henne det med 7 stykker. Hun har kommet godt inn i rutinen med å "kreve" matservering tre ganger om dagen, og forteller meg ganske tydelig at det er mat hun skal ha. Hvis jeg tror hun vil ut og lukker opp døra ut, står hun bare å ser dumt på meg, -  hvordan kunne jeg tro noe så dumt?. Det var jo mat hun ville ha. Valpene har i grunnen bare tre oppgaver i livet ennå, det er å sove, spise og gjøre fra seg. Disse her har en oppgave til og det er å formidle til meg når de synes at de burde få,- nettopp, - mere mat. Da er det tydelige lydsignaler fra kassa, og da skyldes det som regel Svea lagt seg på ryggen. Det liker de ikke for da er det ikke helt fri tilgang til melka :-D

Vi pleier å si at valper har en veldig god vektutvikling hvis de dobler fødselsvekten sin på 10 dager. Lurer på om det ikke er noen her som har gjort det før det har gått ti dager, for å si det sånn. Det går fort til kiloen nå, når de legger på seg over 100g i døgnet.

Vetle har vært i Horten i dag og hentet Klara hjem til oss. Klara er en tispe vi har på for, og nå skal hun parres så det kanskje blir noen valper i 2021 også :-D Sist gang Klara hadde valper kom det 7 hannhunder, så denne gangen håper vi på en tispe eller to også.  Klara gikk bare inn og logret og var fornøyd, og de andre hundene hilste på henne som om hun bare hadde vært borte i 5 minutter og ikke som om hun hadde vært borte siden forrige kullet. Deilig med sånne ukompliserte og sosiale hunder. Så nå kan vi hilse til søsteren til Klara, Ronja, og si at nå blir hun kanskje tante igjen. 
For dere som ikke er med i gruppen på FB ennå, så har pappa Gere lagt inn en liten hilsen og filmsnutt til dere der, så bare gå inn og søk opp Fosliskrenten's L-kull og be om å få bli med i gruppa. Veldig hyggelig hvis alle blir med.

121120 får aldri nok Medium Web view
Dagens "gruppebilde" Kan dere se de vokser ??
121120 hhl og ths Medium Web view
Får aldri nok !, hanne høyre lår (hhl) og tispe høyre skulder (ths)
121120 Enerhannen Medium Web view
Enerhannen
121120 tvs Medium Web view
Tispe merket venstre skulder (tvs)
Onsdag 11.11.20
Jeg tror rett og slett at jeg må sende en prøve av melka til Svea ett eller annet sted til analyse ;-) Jeg har en mistanke om at det må være både fløte og litt for mye Møllers tran i denne melka......
Disse valpene vokser som ugress, og jeg kan formelig se og kjenne at valpene har vokst fra vi sovner en gang utpå natta, til vi våkner noen få timer senere. Nå er de så gode å ta i, skikkelige valper og ikke små porselsenfigurer. Ikke noe er bedre enn det da.
Svea prøver innimellom  å stenge melkebutikken. Men det er neimen ikke så lett. For selv om hun legger seg på ryggen, er de så driftige og ivrige denne gjengen her at flere av dem forsøker å klatre opp på magen til Svea og forsyne seg.
La en liten filmsnutt på FB så det er bare å ta en titt. Dere som ikke er lagt til der ennå, bare søk opp Fosliskrenten's L-kull og be om å få bli med. Når jeg ser at alle er med der, kan det også være et sted å legge ut litt felles informasjon.
Svea har sett litt stusselig ut i det siste, fordi jeg har vært så slurvete med klipping av pelsen. Hun har også dusjet flere ganger etter at valpene ble født, og dermed blir pelsen både litt hit og litt dit. Så i kveld tok jeg meg sammen og fikk klippet henne. Etterpå ble det en ny dusj. Svea elsker å være på "spa" så hun sa ikke nei takk. Hun ble så fin, så nå går det an å se hvordan hun egentlig ser ut. Jubi ble veldig snurt da, for hun trodde jo at det var hennes tur etter Svea til å komme på spa. Jubi elsker nemlig å stå på bord å bli klippet og dullet med, så jeg får nok oppfylle hennes ønsker også en dag.
Rare tider disse koronatidene. Jeg har hjemmekontor annen hver uke, så det har jeg hatt denne uka. Neste uke skal jeg ha ferie. Rune har også hjemmekontor annen hver uke, og Vetle har kommet hjem fra NTNU Gjøvik for der er det bare digital undervisning. Eksamnene er blitt hjemmeeksamen og presentasjoner som elevene skal ha, er blitt digitale. Så det er jo så mye folk her :-D Veldig bra for valpene det, som har noen til å passe på seg hele tiden.  Rune liker veldig godt å "passe på" valpene for da kan han ta seg en lur i senga som står ved siden av valpekassa , hehe. 
111120 hele gjengen 4 døgn gamle Medium Web view
Matvrak,- 4 døgn gamle
111120 Da stengte melkebutikken Medium Web view
Svea stengte melkebutikken.......
111120 men ikke alle bryr seg om åpningstidene Medium Web view
.......men ikke alle var fornøyd med det nei
111120 God og mett doven og trett Medium Web view
TIl slutt da så ble de fleste gode og mette og dovne og trette 
111120 Fineste Svea har vært på spa Medium Web view
Min aller beste Svea ble så fin når hun fikk av seg litt "ragg"
Tirsdag 10.11.20
Nå har vi kontaktet de som får tilbud om valp. Noen av dere kjenner vi fra før, faktisk flere :-) og det er jo veldig hyggelig. Samtidig blir det veldig trivelig å hilse på dere som ikke har vært her før.Vi tror jo som vanlig at vi har veldig flotte valpekjøpere som har tenkt godt igjennom det å enten anskaffe seg flat for første gang, eller anskaffe seg en ny flat. Det blir kanskje litt rare tider, med koronatilpasninger, men det finner vi helt sikkert ut av. For valpene er det veldig viktig at de får besøk og får sosialisert seg sammen med ulike mennesker. Dette starter når de har blitt tre uker når de går inn i sosialiserings fasen. Det er da de skal lære seg at menneskene vil være deres flokk. Flatter pleier ikke akkurat å være så vanskelige å sosialisere på mennesker, det pleier å gå veldig lett og greit :-)
Denne 7'er banden her er uforskammet kvikk og rask.Nå veier snart alle sammen akkurat det samme, så de er foreløpig veldig jevne og fine. 5 har passert 600 g og to ligger like oppunder 600g. Jeg føler meg nesten litt snytt, - jeg får jo sove om natta også, for da fikser Svea alt. Hun vasker og hun ordner og hun gir melk. Når hun vil ha en liten pause, krøller hun seg bare sammen i den ene enden av kassa mens gjengen sover i den andre enden. Hun er fortsatt like rolig og kan ikke være borte lenge fra valpene sine. Det er ut for å tisse, eller for å få med meg ned på vaskerommet så hun kan få ennå litt mer mat, også full fart opp igjen til de håpefulle.
Jeg har laget en Facebook gruppe for L-kullet. Søk opp "Fosliskrenten's L-kull" dere som ikke er venn med meg på FB så kan jeg legge dere til som medlemmer. Der kommer jeg til å legge ut noen videoer og noen ganger sender jeg direkte fra kassa, så kan dere ta en titt når det passer sånn. Skulle jo fått video ut på hjemmesiden, men det går desverre ikke ennå. Håper det kommer i en eller annen oppdatering av programmet. 
Alle de andre hundene her er veldig interessert i valpene. Når de lager lyd blir både Ada, Bixit og Jubi veldig nysgjerrige. Jubi skjønner jo godt hva dette er, men de andre to er sprekkeferdige av nysgjerrighet.
101120 hanne merket ryggen i komatose Medium Web view
Hanne merket ryggen har altså spist til han sovnet, men fortsatte å lage smattelyder og bruke tunga si etter at han hadde sluppet puppen for lenge siden. Snakk om koma :-D
101120 hvl Medium Web view
Hanne merket venstre lår
101120 nakketispa Medium Web view
Nakketispa
 
Mandag 09.11.20
Jeg har ingen problemer med å forstå at folk er spente på om det er en valp her til dem. Vi pleier alltid la det gå noen dager før vi tar kontakt med alle, rett og slett fordi valpene trenger å vise at de er levedyktige. Dere får prøve å smøre dere med tålmodighet. Det ser ut til at alt går veldig fint med valpene så langt. Det er veldig stille og rolig i valpekassa, og Svea har masse melk. En av valpene hadde lagt på seg ikke mindre enn 110 g fra i går til i dag, så her skjer det masse nå. Største valpen har kommet seg til 665 g og det er ikke dårlig til to dager gamle valper å være :-) Det er helt nydelig å sitte og høre på når de skal drikke melk. De jobber og tråkker og suger alt de kan, også etter en liten stund slipper Svea melka og da står halene rett ut og de drikker alt de kan mens de lager de nydeligste lyder. 
Svea er frisk og rask og er sulten hele tiden. Hun spiser tre /fire ganger om dagen, rundt 250 g med valpefor. Hun er utrolig god på å fortelle meg når hun vil ha mat. Da er det bare rett ned på vaskerommet og nufse på forbøtta. Da får hun omtrendt det hun vil med mat. Vet av erfaring at de kan bli veldig tynne etterhvert så jeg forer på så lenge det går :-)
Leste en veldig trist historie i dag om en oppdretter som mistet tispa si etter en operasjon bare noen få dager etter fødsel av valper. Veldig trist, og desverre sånn som kan skje når man driver oppdrett.  Vi får følge med så godt vi kan, måle temp og passe på og håpe at vi unngår å få noen infeksjoner av noe slag. Det er skummelt.

I går kveld kom de andre hundene hjem sammen med Rune og Vetle fra hytta. De ble supergira på de  nye luktene og på valpene i valpebingen. Det skulle ikke Svea ha noe av og ba de andre hundene pelle seg vekk. Så nå er vi på plass i valpekassa, den hun ikke ville føde i, og det ser ut til å være en veldig god løsning for Svea. Da er det stille og rolig og ingen andre hunder som forstyrrer. De andre er supernysgjerrige da, og skulle gjerne vært inne her og ordnet, men de får bare vente litt. De får sitte utenfor døra en stund til.
091120 mat er godt Medium Web view
Hele gjengen forsyner seg grovt av matfatet.
091120 hanne merket ryggen glad i mat Medium Web view
Hanne merket ryggen (hr)
091129 Svea med en valp Medium Web view
Svea koser seg
091120 typisk flatservering Medium Web view
Typisk flatservering. Svea elsker å ligge sånn. En ivrig tass gir seg ikke :-D
Søndag 08.11.20
Jeg sover ved siden av valpene og følger med på hvem som spiser og sover og sutrer de første ukene. Det har bare vært fryd og gammen med denne gjengen her. Det er helt stille i valpekassa, og det er et godt tegn. Det tyder på at det er nok melk hos Svea og at valpene har det fint. Jeg har veid de i dag og noen har gått litt ned i vekt, noe som er helt normalt og noen har gått opp i vekt. I løpet av et par dager skal alle gå opp i vekt og fortsette med det :-) 
Svea har hatt et valpekull tidligere. Den gangen var det ni fine valper. Det merkes nå at hun har erfaring og er så trygg i sin rolle som mamma. Hun fikser og ordner så jeg behøver ikke passe på noen ting. Hun velger ut hvem som trenger en vask for å få gjort fra seg, hun fjerner alt av etterlatenskaper i kassa og alt er bare fryd og gammen. Hun var veldig rolig og flink forrige gang også, men nå har hun er god trygghet rundt det hun holder på med. Svea har alltid elsket valper, og alle andre firbente og tobente for den saks skyld, så det er ikke så veldig overraskende. Vi driver og avklarer hvordan valpene skal fordeles, så vi tar kontakt med dere som står på liste i løpet av  noen dager. Alle valpene ser veldig pigge og fine ut, men man vet aldri om noe kan komme på etterhvert som de vokser. Man har ikke helt kontroll med hvordan viktige organer er utviklet så de to første ukene er alltid så spennende.
Som dere vil se av bildene er det hvite merker på valpene. De har jeg satt på dem når de ble født. Det er for å skille de fra hverandre og følge med på særtrekk på de enkelte valpene. Jeg har gitt valpene navn etter hvor de har merket sitt.
Her er noen bilder fra dagen:
081120 hele gjengen 1 døgn gamle Medium Web view
Beste Svea med fineste gjengen 1 døgn gamle
081120 enerhannen Medium Web view
Enerhannen, merkelig sovestilling
081120 hhl Medium Web view
Hanne høyre lår (hhl)
081120 hvl Medium Web view
Hanne venstre lår, (hvl)
081120 nakketispa Medium Web view
Nakketispa sover på mammaen sin
081120 ths Medium Web view
Tispe venstre skulder (tvs)
Lørdag 07.11.20
Det var ikke så vanskelig å skjønne i går kveld at noe var på gang. Fra å være rolig og bare sove, ble Svea skikkelig urolig, og relativt masete. Utblokking var i gang, og det var ren luksus at jeg fikk sove med Svea i senga til morgenen. Når dagen kom var det klart for at valpene kunne komme. Fødselen gikk ikke så fort, men til slutt var det fire flotte hanner og tre tisper. Den morsomste valpen var den første hannen som ble født. Han sprellet allerede på vei ut og satt på puppen før Svea var ferdig med å navle valpen. Det er 7 pigge fine valper, alle med vekt mellom 440 og 550 g. Så de er store også.
Svea er ganske sliten og er bare så vidt ute og tisser. Hun har spist mat, men alt har kommet opp igjen, så det er nok litt i ulage der nede i magen.Selv om jeg fikk tatt vekk de fleste morkakene, klarte hun å spise et par, og det var ikke så bra for henne. Melkeproduksjonen har kommet godt i gang, så vektøkninga kommer forhåpentligvis godt i gang.
071120 enerhannen nyfødt
Førstemann ut
071120 Svea meg gjengen nyfødt
Svea med gjengen
071120 L gjengen
Syverbanden
Fredag 06.11.2020
Svea har mange funksjoner i mitt liv. Hun er fotvarmer, hun er i følge Vetle verdens største mammadalt, hun er alltid en meter bak meg. Det fører jo til at jeg snubler i henne rett som det er, men det bryr hun seg ikke om. Hun venter på meg når jeg er på do og skal jeg dusje så sitter hun utenfor dusjen og venter på at jeg skal bli ferdig. Hun er ikke kravstor,- bare hun får være med så er alt i orden. Hvis vi trener litt lydighet eller jakt, ja da er hun i den 7.himmel. Går vi på tur og hun får løpe og leke med mange andre hunder, da er livet toppen.
Men ta ikke frem sykkelen, for å løpe ved siden av den er ikke så gøy. Vel og merke hvis det ikke er veldig sakte tempo, da er det greit.
Svea har siden hun var liten valp hatt en forkjærlighet for valper. Hun har alltid elsket alle valper, og det beste hun vet er å være "leketante" Hun leker og ordner og vasker og holder på med alle valper, selv om de ikke er sine egne. Hun er også veldig god på å sette grenser for andres valper, og det er en fryd å se på henne og valpene når de holder på. Nå er det ikke lenge før hun kan få kose seg med sine egne valper, og vi er kjempespente på hva den fine ballongmagen inneholder :-)
Foreløpig spiser hun som en hest, alt hun kan få, og vil helst ligge i fanget for å få kos. Ikke så lett med den magen, så da må jeg ned på gulvet og kose med henne der. Hun sover masse og lader opp. Inne i den fine magen bulker og bukter det seg masse, så det er godt med liv inni der.
Jeg kommer til å oppdatere her jevnlig, og på forsiden av hjemmesiden er det en direkte link inn i valpedagboka. Der skriver jeg også når jeg har oppdatert, så da kan dere se om det er noe nytt.
Gleder oss til å slå følge på denne 8-9 ukers reisen,- det blir spennende :-D