Valpedagbok  I og J kullet  
Søndag 26.mai 2019: I gjengen til Jubi er to uker
Hurra for I-gjengen til Jubi som er to uker i dag !! Det betyr ny kloklipp og ormekur. Alle valpene får ormekur når de er 2 4 og 7 uker gamle. Så er det opp til dere å gi ny ormekur før de skal ha sin andre vaksine ved 12 ukers alder. Den første vaksina får valpene før de reiser fra oss. Vi tar alltid en parvovirus vaksine når valpen er hos veterinær til sjekk før den reiser fra oss. Pga et par tilfeller med smittsom leverbetennelse på valper i fjor, har noen veterinærer anbefalt en tredje vaksine ved 16 uker også, for å få et godt forsvar mot leverbetennelse. Men det varierer litt fra sted til sted hva som anbefales så det er greit å gjøre som veterinæren der dere bor sier.
I dag skal valpene til Jubi også få litt større plass. De får ca halve valperommet som de kan boltre seg på. Når de blir tre uker får de hele rommet. Der er det dør ut sånn at de kan gå ut og gjøre fra seg når de blir store nok til det. Siden de passerer to uker i dag så slutter vi å sove med dem om natta. Tror Rune er glad for det, han er ikke spesielt happy for å måtte sove på den sofaen som står sammen med valpene til Jubi :-D
Himmel og hav,- øynene har åpnet seg og valpene er så utrolig vakkre. Jeg får ikke gjort noe annet enn å sitte hos dem. Jeg satte meg oppe i kassa i dag og da kom alle valpene kravlende.De snuser og leter etter mat naturlig nok. Så det var bare å sende Jubi oppi kassa, så de fikk en liten tår. Etter melk og kos sovnet hele gjengen og nå sover de som murmeldyt.
Etter å ha fortapt meg inne hos valpene til Jubi gikk jeg inn til Svea. Hun fornekter seg ikke. Der lå hun på ryggen med beina i været og snorket og sov. Det skal litt til før hun slutter å ligge sånn, kan man si. De andre valpene hadde sovnet, men enerhannen han ga seg ikke ved første problem. Han løste det hele og hadde hele melkebutikken for seg selv :-D Det er så fin utvikling på alle valpene til Svea. Jeg veier og følger med, og alle legger på seg og ser ut til å være pigge og fine. 
I-gjengen til Jubi
260519 trøttinga til Jubi
Trøttingene til Jubi ;-)
260519 den som sover synder ikke
Den som sover synder ikke
260519 toerhannen
Toerhannen med øynene nesten helt åpne 
260519 hhside
Hanne merket høyre side
J-gjengen til Svea
260519 Svea fornekter seg ikke
Svea fornekter seg ikke
260519 skam den som gir seg enerhannen
Skam den som gir seg tenkte enerhannen da :-D
260519 supersprallig gjeng
Litt av et sirkus når de spiser, beina i alle retninger.
260519 Svea og nakketispa Medium Web view
Svea og nakketispa 
Lørdag 25.mai 2019
Her går alt veldig fint. Rune tar nattevakta inne hos Jubi sine valper og jeg sover hos Svea og hennes valper. Nå er I-gjengen til Jubi straks to uker, og da pleier vi ikke sove med dem lenger. Alt ser så fint ut, de vokser og legger på seg så det er ingen bekymringer. Det er så gøy å sitte å følge med på dem for nå kommer de mer opp på beina, har begynt så vidt å bite på seg selv og andre, og øynene er straks åpne. Hvis jeg går oppi til dem eller tar hendene bortil dem er de i hundre. De tror jeg kommer med mat, og sutter på fingrene mine som bare det om de får tak. Jubi begynner å være litt mer ute fra valpene nå. Hun synes det er deilig å ligge ute på steinene å bare følge med på det som skjer. Hun har heldigvis begynt å grave litt mindre, så det hjelper. Da er det lettere å la henne gå som hun vil. 
Hun vil gjerne inn til valpene til Svea da, og i dag har hun fått sleike litt på dem. Jeg er usikker på om hun tror at Svea er særlig dugandes som mamma, så hun må inn å sjekke :-D Svea er så absolutt dugandes i lange baner, så hun tar litt feil der. Svea vil helst ikke være ute fra valpene sine ennå. Hun tar en tissetur på plenen, men så er det inn igjen med en gang. Hun følger med på klokka og vet når det er mattid, da kommer hun gjerne og vil ha mat. Når den er spist er det ut å tisse, før hun stuper inn igjen til valpene sine. Hun er ganske så stolt av de, og vil gjerne at jeg skal være med inn og skryte litt av dem og henne. Så nå sitter jeg med beina i valpekassa, og Svea er så fornøyd med at jeg er tett inntil henne. Jeg måtte flire i dag, når jeg så nakketispa og hennes sovestilling. Jeg har jo lagt ut et par bilder av Svea sin favorittstilling når hun slapper godt av. Ta en titt på bildene under her, så kan dere se om dere skjønner hvem som er datteren til mamma'en sin :-)
I-gjengen til Jubi
250519 skikkelig sulten gjeng
Skikkelig sulten gjeng. Ganske fullt i denne melkebaren
250519 Halen koser med Jubi
Hanne merket halen koser seg med mamma'en sin
250519 ryggen merkelig sted å sove
Nydelige hanne merket ryggen
250519 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
J-gjengen til Svea
250419 lille førken nakke tro kopi av sin mor
Lille frøken nakke, sover som sin mor 
240519 thv Svea Medium Web view
Tispe merket høyre skulder
 240519 hvl Svea Medium Web view
 Hanne merket venstre lår
250519 enerhannen til Svea
Enerhannen
250519 hhl
Hanne merket høyre lår
Fredag 24.mai 2019
Etter at alt hadde roet seg på morgenen og valpedagboka var oppdatert, så tok vi oss en liten dubb, hele gjengen. Det ble ikke altfor mange timer søvn i natt ,(les:ingen) så det var deilig å lukke øynene litt.
Det ser ut som om alt går på skinner her. Valpene til Svea trives og utvikler seg, og har blitt harde på å spise allerede. Det har nok skjedd litt mer "bonding" mellom mor og barn, for nå er det ikke greit at Jubi går oppi kassa lenger. Hun kan godt få stå på utsiden av kassa og snuse og sleike, men oppi får hun ikke gå. Det er bra det. Svea har spist og vært ute, et par ganger. Det er snakk om to minutter tissetur, så er det inn igjen.

Valpene til Jubi har jo blitt veldig store etter at disse "små" kom. I dag har det vært ny veiedag og alle sammen har doblet fødselsvekten sin. Det er veldig bra. I dag kunne jeg se antydning til sprekk på øyenkantene til noen av valpene, så den store dagen nærmer seg mer og mer :-) Blir lett å se forskjell på hvilket kull valpene tilhører da når de er ute. Alle Jubi sine er jo brune og alle Svea sine er svarte. Ikke vanskelig å skille dem da gitt ;-) 
I-kullet, Jubi valper
240519 begynner å komme en lite sprekk på øynene enerhannen
Liten glippe på øyet der....
240519 en gjeng med slækkinger
Trøttinger
240519 hhl
Hanne merket høyre lår
J-kullet til Svea
240519 Svea sin enerhanne
Enerhannen
240519 nakketispa J kull
Nakketispa
240519 skikkelig sulten gjeng
Skikkelig sulten gjeng
Fredag 24.mai 2019
Det ble nattarbeid på meg :-) Svea bestemte seg for å avsløre hemmeligheten sin omtrendt når resten av huset skulle legge seg. Rart det der hvordan det ofte kommer valper når det er stille i resten av huset. Svea var kjempeflink. Det kom 5 valper ganske på rappen, alle de fem er født i går og resten er født i dag. Etter de første fem tok hun seg en god pause, før det kom tre til ganske raskt. Så var hun liksom ferdig. Men jeg maglet tre morkaker, og tenkte at her skal det ikke soves. Jeg må ha styr på de morkakene så jeg vet om det er noe igjen inne i henne. Hun hadde veer og ut kom det tre morkaker en etter en. Deilig,- da var det greit. Men forsatt syntes jeg at den livmora jeg kunne kjenne var for hard til at den var tom. Så da var det ut på løpetur på plenen, og litt massasje. Tre timer etter at den 8.valpen var født kom det en stor fin hannvalp til. Når den var ute var det lett å kjenne at magen var tom. Valpene til Svea har en del høyrere fødselsvekt enn valpene til Jubi. Rart det der hvordan størrelse på valper for meg ser ut til å følge linjer. Xi, som var bestemoren til Jubi fikk valper rundt 300g i fødselsvekt. Det samme gjør hennes barn og nå barnebarn. Frida, som var en av våre stamtisper, fikk alltid store kull og store valper, med fødselsvekt på 400-500 g. Sånn ser det ut med Svea også. Hennes valper er mellom 450-520 g, så de er store. Kjønnsfordelingen ble 4 hanner og 5 tisper.  Jeg tar kontakt med dere ettehvert dere som har meldt dere som interesserte i valp. Det kan ta en dag eller to, da jeg liker å se at alt ser ut til å ha kommet godt i gang.
Jubi synes det er stas med noen flere valper. Akkurat som om ikke hun har nok...Når hennes valper sover, så kommer hun inn til Svea. Svea synes det er helt greit og lar henne komme opp i kassa om hun vil. Dette skal bli noen fantastiske uker !
240519 Svea med 8 av valpene Medium Web view 
Sliten Svea med 8 av valpene, før den siste kom
240519 hele J gjengen til Svea Medium Web view
Hele den fine J-gjengen 
Torsdag 23.mai 2019

Oppdatert klokka 20:00:
Det man trenger ganske mye av som oppdretter er en god porsjon tålmodighet. Timene har gått, tempen svinger litt opp og litt ned. Svea jobber som bare det, men foreløpig er det bare å vente. Ute må hun gå i bånd, for nå skal hun under hver eneste lille busk og plante. Hun liker godt valpekassa, og har ligget der i mange timer.
Jubi skjønner at noe er i gjerde. Hun følger etter Svea, slikker litt på henne og er ganske merkelig rolig i oppførselen sin.Jubi pleier å være en smule sjalu om Svea får kos og ikke hun. Da går hun i mellom meg og Svea bare for å fortelle at hun også vil ha kos. I dag har hun holdt seg litt på avstand og kommet forsiktig bort for å få kos. Skjønner nok mer enn vi aner disse hundene :-D 
Valpene til Jubi har sovet godt i hele natt. Tror vi sovnet rundt klokka 01:30 og var ikke våkne igjen før 06:00. Det er veldig bra. Jubi ga de mat før vi la oss, og med en gang jeg våknet. De er alltid klare for litt mat og kan ikke si at matlysten er liten. På dagen i dag har det gått fælt så fint, noen har sovet og noen har spist. Så har de byttet på. De har det jo naturlig i seg at de skal trekke så langt unna soveplassen som mulig for å gjøre fra seg. Det er flere som har krabbet seg ut på kladden de kan gjøre fra seg på i dag. Noen har også tatt frambeina ut på kladden og gjort fra seg på teppet. Dette kommer seg mer og mer etterhvert.
Jeg har jo sovet sammen med Jubi og valpene siden de ble født. I natt får jeg nok ta vakta inne hos Svea, så får Rune sove sammen med Jubi og gjengen. Vi pleier å sove sammen med valpene frem til de er to uker. Det er ganske deilig å ha full oversikt og kontroll ;-)

230519 Svea slapper av Medium Web view Kopi
Svea slapper av i yndlingsstillingen sin
230519 Svea sin fine mage Medium Web view Kopi
Svea i valpekassa
230519 ny kasse med do og sove avdeling
Jubi  gjengen har fått en teppedel og en dodel i kassa si
230519 sover og spier på skift
Sover og spiser på skift
230519 hanne merket høyre skulder
Hanne merket høyre skulder

Oppdatert klokka 13:00 :
Tempen er nå en tur nedom 36,9. Vanskelig å si om den skal lenger ned eller om hun greier seg med det. Hun vil ikke ha mat, ser hun blir kvalm når jeg presenterer mat for henne. Så den satte vi bort. 
Svea ligger i valpekassa og går ingen steder. Lurer på om det ikke blir nattarbeid på meg :-) Passer fint for da sover sjokoladepuddingene til Jubi :-D

Kl 07:00 Nå på morgenkvisten begynner Svea å bli urolig. Det er tydelig at noe er i gjære. Hvor lang tid det tar er umulig å si, men nå får vi snart hilse på de nydelige valpene til Svea. Tempen har fortsatt ikke gått ned, men plutselig skjer det, så jeg får følge med :-)

Onsdag 22.mai 2019
I dag an jeg se bittesmå sprekker i øynene til valpene. Det skal ikke gå mange dagene nå før øynene har åpnet seg. De blir mer og mer små hunder, og når øynene er åpne, ja da er det bare så nydelige.
I dag har det vært den store vaskedagen. Valpene måtte ut av kassa, og jeg fikk skuret ned og skiftet alt av tepper og aviser. Nå begynner de å tisse ganske mye, så nå har de fått en del av kassa som "do" del og en del som teppe/sove del. Etterhvert blir de flinkere og flinkere til å gå av teppet for å gjøre fra seg. Naturlig trekker de unna der de sover for å gjøre fra seg. Når de flytter ned på valperommet nede, pleier de fleste å gå mot døra når de må ut. Veldig greit. 
Det ser ut som om de får nok mat. Det er noen som har litt antydning til litt løse mager og det kan fort komme av mye melk. Men Jubi er veldig flink til å vaske og stelle så det er ikke mye jeg får sett. 
Nå har Svea begynt å grave også. Jeg finner henne rundt om kring på tomta, hvor hun står og snuser inn under busker for å finne seg en hule. Heldigvis har jeg fått stoppet henne før hullene har blitt for store. Hun er litt mer pesete, men tempen holder seg stabilt rundt 37,8-37,9. Så om hun følger normalen så er det ikke valper på gang den første tida i hvertfall. Men man vet jo aldri. Kanskje hun er av de som ikke har temperaturfall :-) Nå har hun ikke termin før på lørdag da, så det er jo absolutt ikke noe stress. Bare bra det så lenge valpene blir i magen og alt er fint. Hun spiser fortsatt maten sin og vil gjerne ha masse kos. Så det ser veldig normalt ut.
210519 gjengen Medium Web view
En trøtt Jubi med den fine gjengen sin
210519 hanne merket høyre side Medium Web view
Hanne merket høyre side
210519 hanne venstre lår Medium Web view
Hanne merket venstre lår
210519 venstre skulder Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
Tirsdag 21.mai 2019
Utrolig hvor fort utviklingen hos valpene går nå. I starten "padlet" de seg frem mot varmekilden, som jo er Jubi. De har en "radar" for hvordan de skal finne mamma'en sin og melk. Fra å ake seg på magen, fra side til side med hodet, så setter de nå frambeina under seg. De løfter hodet og ser ut som om de kikker rundt seg. Det gjør de selvfølgelig ikke, for de har jo ikke åpnet øynene ennå :-D Men nå etterhvert setter de også bakbeina mer og mer under seg og sjangler av gårde. Motorikken er absolutt ikke den beste, men det skjer utvikling hver eneste dag. Ny veiedag i dag, og de legger jevnt og trutt på seg. Det kan se ut som om de er litt misfornøyde med mengden melk Jubi serverer i dag, så de har nok hatt en  sånn "økedag". Dvs at de vil ha mat hele tiden nesten, og på den måten øker melkeproduksjonen til Jubi. Hun på sin side får dobbelt så mye mat som hun pleier å få, samt at det er valpefor, og det er på hengende håret at det går bra. Det er store mengder mat som skal fordøyes og gå gjennom systemet. Nøkkelen er å gi nok mat til at hun kan produsere mye fet melk, men ikke så mye at hun selv får diare. Foreløpig går det bra, så vi får bare følge med.
Jeg koser litt med valpene en og en flere ganger om dagen. Det er veldig greit, for da er det lett å følge med på musketonus, respons og om det er noe jeg stusser på. I går kveld var det en liten frøken som tydeligvis hadde vondt i magen sin og som trengte litt ekstra omsorg. Hun fikk ligge under dyna oppe i senga sammen med meg litt , etter å ha fått masse god massasje av Jubi. Valpene er dårlige på å regulere egen kroppstemperatur når de er så små. Så litt ekstra varme gjorde godt for en liten frøken. Etter noen timer var alt mye bedre og i dag har hun spist og vært like aktiv som de andre valpene.
Svea sin mage begynner nok også å bli ganske full. Det er mye sukk og stønn når hun skal flytte på seg, eller reise seg opp. I går kveld hadde hun klart å sette seg fast under sofaen på kjøkkenet så hun kom seg ikke opp. Rune måtte ta vekk sofaen og hjelpe henne frem. Jeg har begynt å ta tempen på henne, den ligger rolig og stabilt på rundt 38 grader, så i teorien skal det ikke skje noe veldig fort i hvertfall.
210519 jubi koser med valpene sine
Jubi koser med valpene sine
210519 enerhannen
Enerhannen
210519 hhside
Hanne merket høyre side
210519 toerhannen sover på mammaen sin
Toerhannen sover på mamma'en sin
210519 hhside toerhannen og enerhannen
Hanne merket høyre side, toerhannen og enerhannen
Mandag 20.mai 2019
Nå nytter det ikke lenger å "snike"seg inn til valpene. De merker godt at det kommer noen inn av døra, når noen går inn og ut av rommet. Valpene har opparbeidet seg en forventning om at det skal komme mat når det blir temperaturendring, så da blir det fullt liv i hele gjengen. Ikke lett for Jubi å få lagt seg ned, når det yrer som i en maurtue under henne. Men hun får det til, og melk får de hele gjengen. 
Jeg koser litt med valpene en og en flere ganger om dagen. De er skikkelig ivrige på å finne mat. Så de sutter og snuser og holder på når jeg løfter de opp. Veldig greit at de venner seg til å bli håndtert, og etterhvert vil de elske å få kos og alle vil være i fanget på en gang. Det er godt de sover mye mens de er små, så jeg klarer å løsrive meg fra dem litt..... 
Nå har valpekassa til Svea også kommet inn. Hun bryr seg ikke mye om den, hun ligger helst ved siden av Jubi sin. Hver gang jeg koser med valpene, kommer Svea også og skal slikke litt på dem og inspisere litt.
Foreløpig er Svea helt rolig og bare sover mye. Ikke noe urolig eller pesete og hun spiser fortsatt maten sin som om det skulle være det siste måltidet hun skulle få her i livet. 
200519 flinke Jubi med gjengen
Flinke Jubi med gjengen
200519 gjengen spiser
Vokser så det knaker av all melka fra Jubi
200519 toerhannen og nakketispa
Toerhannen og nakketispa
200519Trollunger
Trollunger 
200519 gutta krutt hhl hvl hhside
Hanne høyre lår, hanne venstre lår og hanne merket høyre side200519 halen og enerhannen
Halehannen og enerhannen
Søndag 19.mai 2019 En uke gamle !
Tenk i dag kan valpene feire en ukes bursdag ! Den første uka har jo bare vært fryd og gammen. Må de neste ukene bli like fine....
Valpene spiser masse mat, og det er godt gjort at Jubi har melk til alle. Hun har ikke pupper til alle på en gang, og foreløpig har de vært flinke til å dele broderlig. Det er tre som må vente hver gang, og ikke alle er like tålmodige, så det kommer litt hylig når det er for lenge å vente. For ikke å snakke om dersom Jubi er treg med å slippe ned melka. Da er det knirking og sutring over en lav sko.
Klørne til valpene vokser faderlig fort. I dag var det klart for første kloklipp for hele gjengen. Klørne blir så spisse at de riper opp magen til Jubi og det er ikke noe godt. Hver valp har fem klør på hvert av frambeina og fire klør på hvert av bakbeina. Tilsammen blir det 18 klør pr valp. Så i dag har jeg klippet 216 klør :-) Etter 8 uker blir det litt av en haug med klør, for vi klipper alltid en gang i uka. Så nå er det en uke til neste gang.
Nå begynner jeg å vente på at øynene skal åpne seg. Da blir de så nydelige. Øynene pleier å åpne seg rundt 10-14 dg, så jeg venter i spenning. 
Jubi er i kjempeform. Hun vil gjerne leke og gå en liten sving på tur. Ikke for langt da, for da snur hun og vil tilbake til valpene sine. Ikke lange tida hun har tid til å være borte fra dem.
Svea ligger ved beina mine, der hun pleier. Hun er ikke akkurat langt unna. Hun har ikke så lyst på turer lenger, og tusler bare etter meg hvis jeg går. Beveger jeg meg noe særlig unna huset, står hun helst og venter til jeg kommer tilbake nå. Men maten går ned på høykant så hun er i fin form fortsatt. Ligger helst på ryggen, akkurat som om det letter presset på magen. 
190519 supersultne troll en uke gamle
Supersultne troll en uke gamle
190519 flinke jubi vasker og ordner
Flinke Jubi vasker og ordner
190519 hanne merket høyre side
Hanne merket høyre side
Lørdag 18.mai 2019
Med fare for å gjenta meg selv, så går det veldig fint her. Valpene sover og spiser fortsatt, og krabber oppover i vekt. Nå har snart alle sammen passert halvkiloen. Det er ganske deilig, for da vet man at alt fungerer som det skal.
Det blir mye det samme som står hver dag i valpedagboka i denne perioden når alt går så bra. Så som litt tidtrøyte kan dere gå inn her og lese litt om hvordan valpene utvikler seg de første ukene.

Mange har spurt om når første besøk kan skje, og vi er ganske strikte på at det blir tidligst 3.juni. Det er for å skjerme valpene og Jubi. Selv om hun er verdens mest tålmodige og rolige og elsker kos, er det selvfølgelig litt stress for henne når der kommer fremmede på besøk til valpene hennes.
Svea har begynt å skru ned tempoet litt. Hun følger meg fortsatt som en skygge. Så når jeg er ute er hun 5 skritt bak. Er jeg inne ligger hun ved beina mine. Hun er fortsatt sulten hele tiden og magen den vokser jevnt og trutt. I dag lå hun på ryggen under kjøkkenbordet i sin favorittstilling, og det så godt ut. Så da fortet jeg meg å få Rune til å ta et bilde av henne med den fine magen hun viste frem. Begynner å bli veldig spent nå.
180519 nesten kvalt
Kan det være noe godt å bli sovet på ??
180519 hanne merket halen
Hanne merket halen
180519 ryggen hhskulder høyre øre og enerhannen
Ryggen, høyre skulder, høyre øre og enerhannen
180519 sloknet her
Sloknet akkurat her
180519 Svea slapper av med sin fine mage
Svea slapper av med sin fine mage 
Fredag 17.mai 2019
Graulerer så mye med dagen til alle ! 17.mai er en fantastisk dag, og særlig når den blir som i dag. Sol, og 20 grader. Da kan man rett og slett ikke klage. 
For valpene var det nok akkurat det samme hvilken dag det var. Den ble ganske lik alle andre dager. Natta gikk fint, alle spiser og sover. De maser litt mer om mat, og lager litt mer lyd, men jeg tenker at det er en del av utviklingen. Jubi har i hvertfall masse god melk. Valpene blir trillende runde når de har spist av henne.

Det var på med finstasen for å dra å se på toget etter at "morgenstellet" var over. Jubi har vært så rolig og fin, så jeg regnet med at det gikk fint. Akkurat det gjorde det også. Alt var stille og rolig når vi kom hjem etter å ha vært borte i to timer. 

Som seg hør og bør har det blitt brus og is og pølser på alle tobeinte denne dagen :-) De firbeinte skulle nok også tenkt seg det, men de får nok holde seg til hundematen. Kjedelig med dårlige mager nå :-D
I kveld har det også vært mer aktivitet enn de foregående dagene. Er vel et lite tegn på at de begynner å bli mer aktivert.
170519 feiring av søttendemai
Full feiring ! Valpenes "champagnefrokost"
170519 sover gjennom hele feiringa
Etterpå sovnet alle og sov godt
170519 hvl
Hanne merket venstre lår
170519 koser seg
Trøttinger
170519 sover i haug
Sover i haug
170519 trøtt gjeng
Hva hadde Jubi hatt i melka ??
170519 tvø
Tispe merket venstre øre
Torsdag 16.mai 2019

Jeg ser tidligere i valpedagboka jeg jeg ryker på noen trykkfeiler stadig vekk. Jeg får skylde på ammetåka,- så får dere bare bære over med meg :-)
På tross av min trykkleifer har valpene det helt strålende. De sov seg gjennom natta, bare med litt spising inni mellom. Det er nesten for enkelt dette her, det er ingen av valpene som så langt ser ut til å henge etter, eller ikke være klare for videre utvikling. Det er ikke unormalt at en eller to av valpene ikke har godt nok utviklet lunger, eller andre ting som gjør at det ikke er liv laga. Seinest i det forrige kullet vårt var det en tispe som ikke klarte seg. Hun ble bare et par dager gammel. Da merket vi det med en gang hun ble født at ikke alt var som det skulle. Derfor er det godt nå når det ser ut som om alle er i fin form. De legger også godt på seg, og har skikkelige kulemager etter å ha spist. Jubi har masse god melk til valpene, og det kommer godt med. Det er flere valper enn pupper, men de deler på etter beste evne.  Foreløpig ser det veldig greit ut.
Jeg la på teppe i valpekassa i dag. Til nå har de hatt "kladder" å ligge på. Men de kommer seg lett under de, og det liker jeg ikke. Så nå har jeg lagt på teppe som går godt under kassa så da er det ingen som kommer seg under noe sted :-)
I dag har jeg tatt sjansen og plantet ute. Det var noen netter her for ikke så lenge siden hvor jeg måtte ut og dekke over det lille jeg hadde planetet så tenkte at jeg ville vente litt før noe mer kom i jorda. Men i dag tok jeg sjansen. Koselig å få sommerblomster til 17.mai da. Svea har vært med meg ute, og ligger ca 54 cm unna meg når jeg planter. Kugjødselkompost liker hun veldig godt, og det aller beste snadderet er hønsegjødsel. Så når jeg har slurva og det har kommet kugjødselkompost utenfor der jeg har plantet har Svea vært klar til å spise litt av den. Pass deg nå,  sier jeg til henne. - Ikke lenge før du begynner å raute :-D

I morgen skal vi se på 17.mai toget her i Hole kommune. Så i morgen blir Jubi og valpene alene en stund. Det kommer til å gå strålende så flink som Jubi er. 

160519 Jubi og gjengen 4 dager
Jubi og gjengen, 4 dager 
160519 storebror er pute
Godt å ha pute
160519 nytt teppe er spennende
Nytt teppe i valpekassa er spennende. Det må snuses på
160519 hvl og hhside
Hanne venstre lår og hanne høyre side
Onsdag 15.mai 2019

Natta har vært helt rolig. Vlapene har sovet og spist og sovet igjen. Jubi har sovet godt også, og jeg tror hun er ganske sliten nå. Overgangen fra å være en til å ha ansvaret for tolv, merkes nok det. Det koster å produsere så mye melk, og hun har virkelig mye melk. Så har hun valper som er glad i mat også. Den eneste gangen det er noe lyd i kassa er når en valp er misfornøyd med serveringen. Tar det litt lang tid før melka kommer, eller det kommer for lite melk, da gryntes det fælt i kassa.
Jubi har presentert tre nye leker for valpene i dag. Jeg må rydde i valpekassa når jeg kommer inn for hun legger alt oppi til valpene. Jeg prøver å fortelle henne at det er fortidlig, men det bryr hun seg ikke om ;-)
Når de blir store nok og er ute, da har valpene masse leker. Da er det Jubi som går inn til dem i bingen vi pleier å ha på plenen, og stjeler alle lekene til deres. :-D
Svea holder fortsatt koken. Hun ermskikkelig sprek og tar fortsatt ikke hensyn til at hun har valper i magen. Er de tnoe i skaugen hun kan hoppe over så gjør hun det. Når hun var yngre ville hun knapt nok hoppe inn i bilen, mens nå hopper hun over ganske høyt uten å tenke seg om.
Det viste seg at det var noen som ikke hadde fått svar på mailer de hadde sendt til meg. De hadde aldri kommet frem til meg. Mine mailer kommer heller ikke alltid frem. Så nå har jeg laget en ny mailkonto, som er:                                                                  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Bruk denne eposten så lenge om dere vil sende oss en mail. Eller send sms til enten meg eller Rune på 90149016 eller 99595769
Det er alltid mye å stelle emd når man har valper, så valpedagboka blir skrevet når alt annet er gjort, og roen har senket seg. Da går jeg gjennom litt bilder, og setter meg for å skrive. Det betyr at det kan bli ganske sent før jeg skriver i valpedagboka. Men den som venter på oppdatering venter ikke forgjeves :-) Noen har gjort det til fast regel at de leser den på morgenen dagen etter, så slipper de å bli frustrerte over at jeg aldri oppdaterer.                                                           

150519 kampen for tilværelsen hele gjengen
Veldig sulten gjeng
150519 hanne merket høyre lår og tispe merket venstre øre
Hanne merket høyre lår og tispe merket venstre øre
150519 hele gjengen sover godt
Hele gjengen sover, og Jubi har tatt seg en drikkepause
Tirsdag 14.mai 2019
Træler fælt med eposten min for tiden. Om noen savner en epost fra meg, så ta kontakt. Usikekrt om de epostene jeg sender , i hvertfall med telefonen, kommer frem.
Her går det fint med valpene og med Jubi. Valpene er i fin form, de spiser masse og er i farta. Jubi har fått mer melk og valpene legger på seg som bare det. Siste døgnet har alle lagt på seg mellom 35 og 50 g.  Jubi har en pupp det er vanskelig å få melk ut av. Dermed samler det seg opp litt der, så jeg må følge med og se hva som skjer.  Jeg forsøkte å få litt ut av den i kveld, men hun er ikke så glad for at jeg masserer der. Så jeg får passe på at storspiserne får spise der :-) 
Jubi er veldig glad i leker. Hun elsker å bære på de og samler gjerne sammen en del. Sist når hun hadde en valp syne shun det var litt lite, så hun plukket seg ut et kosedyr også som skulle være søsken til den ene valpen :-D Nå har hun begynt å presentere leker for denne banden her. Hun tenker nok som så at tidlig krøkes skal den som god krok skal bli. Så dermed har hun nå presenter åtte ulike leker for denne gjengen. Vi får se hvor stor haugen blir til slutt :-)
Svea er fortsatt i veldig god form. Jeg tror jammen meg det er noen valper i den magen også, for hun begynner å få en fin mage. Det er vel ikke særlig tvil om hva vi skal gjøre i ukene som kommer. Vi får kalle inn forsterkninger som kan komme og kose med valper ;-) Det pleier å være mange som kan tenke seg den jobben, hehe. 
140519 hele fine gjengen
Jeg får aldri sett meg mett på disse hjerteknuserne 
Jubi sammen med ths tvø nakke Medium Web view
Jubi koser med nakketispa, tispe merket høyre skulder og hanne merket høyre lår.
140519 Jubi kommer med leker
Dette er lekene Jubi har kommet med så langt :-D
140519 Svea tar livet med ro
Svea tar livet med ro
Mandag 13.mai 2019

Første natta har gått fint. Det har vært helt rolig i valpekassa, og Jubi har fått seg litt søvn innimellom og slappet av litt. Det var nok godt for henne. Hun er en skikkelig hønemor som ligger hos valpene sine hele tiden, bortsett fra når jeg lokker henne ut for å gjøre fra seg. Da kan hun ut å tisse, også er det rett inn igjen til gjengen. Litt av en gjeng ! Tolv valper som krabber rundt i kassa, ja det ser ut som en liten maurtue det :-D
Jeg veide jo alle valpene i går, og har veid dem igjen i dag. Det er ganske normalt at de mister litt av fødselsvekten sin den første dagen eller to, for så å gå opp igjen når melka har kommet opp i mengde. I dag hadde alle sammen, så nær som to stykker lagt på seg ! Det er strålende og jeg opplever dem som jevne fine valper som er godt utviklet og klare til å møte verden. Det er ikke sjelden at det kommer en valp eller to som ikke er klare for verden utenfor mamma'n sin, men så langt ser dette fint ut. Tolv pigge fine valper er slett ikke værst det. 
Når jeg legger ut bilder av valpene vil dere se at jeg har satt "navn" på dem. Dvs at jeg kaller valpene det de er merket. Så den tispa som er merket i nakken er nakketispa, tispa som er merket på venstre øre er tispe venstre øre (tvø) , hanne merket venstre lår er nettopp det, evt hvl, osv osv. Jeg har merket de etterhvert som de ble født. Hannen som kom først er enerhannen, og han har alltid merket sitt i halerota, nummer to er toerhannen, med et merke på hver side av halerota, hanne nr tre er merket på venstre lår, nummer fire på høyre lår, nr fem på høyre skulder, nr seks på ryggen, nummer sju på halen og til slutt nummer åtte på høyre side. Sikkert ganske forvirrende med det samme, men for meg fungerer det supert. Lett å huske hvem som er hvem og som gjør hva :-) Første tispe som ble født er alltid nakketispa, nr to er venstre skulder, nummer tre er vestre øre og nummer fire er høyre øre. Så da får de litt rare navn :-) Dere som har fulgt valpedagbøkene gjennom flere år, kjenner igjen systemet mitt, det er ikke store avvik fra kull til kull :-)
Fineste Svea synes valpene er helt til å spise opp. Hun kommer ikke nærme nok, og skulle nok gjerne tatt over litt vasking og kosing for Jubi ja. I går snek hun seg helt inn til valpekassa og lå med nesa oppi. Noen tisper liker ikke det når de har valper, men Jubi sier fortsatt ikke noe. Hun synes det er helt greit.

130519 en dag gamle Medium Web view
Jeg får ikke sett meg mett på denne fine gjengen 
130519 nakketispa I Medium Web view
Nakketispa
130519 ryggen og hl Medium Web view
Ryggen og hanne høyre lår
130519 tvø Medium Web view
Tispe merket venstre øre
130519 Svea aldri langt unna Medium Web view
Mammadalten Svea er aldri langt unna.... 
Søndag 12.mai 2019
Velkommen til verden, nydeligste I kull <3 !! Jubi klarte bragden å sette til verden 12 valper i dag. Det er en superfin gjeng som har kommet. Jevne og fine i størrelse, alle virker pigge og alle vil ha melk. Det ble 8 hanner og 4 tisper. Jubi jobbet veldig godt, og det rådet en rolig og behagelig atmosfære i valpekassa. Jubi er veldig omsorgsfull, og med en gang hun så valpen var omsorgsgenet koblet på. Alle har fått vasket seg og fått massasje så det holder :-D Tenker de var glad det var 12 å dele omsorgen fra Jubi på. 
Det er jo snodig at en tispe som får en valp i sitt forrige "kull" nå får 12. Det er veldig gøy da. De er bare så nydelige , sjokoladepralinene som ligger her og koser seg. De er foreløpig veldig like i fargen og er utrolig mørke. Når den første valpen kom tenkte jeg ett sekund at, iallverden er den svart ? Men de er jo ikke det. De er selvfølgelig brune hele gjengen. Nå skal vi bare kose oss, valpene skal få die så mye de vil så Jubi får opp melkeproduksjonen. Sist gang med bare en valp hadde hun sykt mye melk. Foreløpig er det litt lite, men det tar seg opp i løpet av de neste dagene, så valpene blir runde og gode i magen. Det er jo ikke en pupp til hver, så de får spise litt på skift. Jeg får følge litt ekstra med, så alle får det de trenger. Jeg veier de hver dag, så jeg har kontroll. Som dere ser av bildet er det hvite flekker på dem. Det er jeg som har merket dem etterhvert som de ble født. På den måten vet jeg hvem som er hvem og hva de forskjellige valpene gjør. Jeg bruker god gammeldags Tipp-ex , korrekturlakk som vi brukte før til å dekke over skrivefeil. 
120519 jubi med gjengen
Jubi med hele den flotte gjengen sin
120619 Igjengen nyfødte
Nyfødte nydelige valper
Søndag 12.mai 2019
Natten har vært rolig i den forstand at Jubi har jobbet med oppblokking. Nå er det egentlig bare å smøre seg med en stor dose tålmodighet og følge med på utviklingen. Jubi synes valpekassa er helt grei, og hun går gjerne opp i den. For en liten stund siden kom det litt fostervann, noe som tyder på at noe kan være i gjære.
Nå er det spennende :-)
Jubi oppblokking Medium Web view
 
Lørdag 11.mai 2019
Nå er klokka 20:55, og Jubi har pest en del og trukket seg unna oss. Hun har ligget nede på sengen sin i steden for å være sammen med oss. Hun ville ikke ha maten sin, og nå er tempen 36,8. Det kan hende den skal lenger ned enn det før den snur og går opp igjen. Når den snur og går opp igjen kommer valpene. Hvor lang tid dette kan ta er individuelt. Men noe er på gang ...... :-)
Lørdag 11.mai 2019
Endelig stoppet det å regne. Nå har det holdt på ganske i ett siden torsdag, men nå i dag har det gitt seg. Det er noen gråe skyer rundt oss med masse vann i, men de kommer ikke hit. Jubi og Svea bryr seg ikke mye om det regner eller ikke. De tusler gjerne ute om det regner litt også de. Jeg har holdt på ute i hagen og spadd og gravd og plantet og flyttet på ting. Nå kom Rune litt tidligere hjem enn ventet i dag, så da fikk vi flyttet to syriner til et annet sted. Etter at vi bygde på litt på kjøkkenet for noen år siden, har vi egentlig skullet forlege en liten gå vei bak huset. Der har det imidlertid stått noen syriner i veien. Nå er de endelig flyttet på, så da kan gåveien bli ferdig. Ble så fint dit vi flyttet syrinene også. Da var det en enslig syrin som fikk selskap av to andre og det ble bra.Siden det nærmer seg dagen for "termin" har jeg nå Jubi (og Svea selvølgelig) inne på soverommet om natta. Det er greit å ha kontroll på alt  som skjer. Foreløpig er det aldeles helt rolig, så vi bare venter. Jubi har begynt å trekke seg litt vekk fra oss andre, og ligger gjerne nede og sover mens vi er oppe. Det er ikke vanlig, så hun trenger nok ro og fred for å forberede seg på det som skal skje nå.
Svea derimot kan ikke komme tett nok på meg, så hun er aldri lenger enn 5 cm unna :-) Skal bli spennende å se om det endrer seg når hun kommer litt nærmere at hennes valper blir født.
i morgen tidlig reiser Rune til Svalbard. Han kommer tilbake 16.mai. Da regner jeg med at Jubi har avslørt hemmeligeheten sin :-)
 180718 Jubi på setra
 Jubi, bilde er fra en tur vi hadde tidligere.
Svea Medium Web view
Fine lille Svea, her var hun bare 10 uker gammel
Torsdag 09.mai 2019
Finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær :-) Selv om det regner som bare det, er det deilig å være ute. I dag var det så kaldt at når jeg skulle bruke høytrykkspyler tok jeg på meg varmedressen jeg bruker om vinteren. Da ble det passe temperatur :-) den 
Jubi og Svea bryr seg ikke om at ikke sola skinner, de er ute sammen med meg og tusler i beina på meg. Det vil si, i dag gikk Jubi unna, og jeg mistenkte at hun stod et sted å gravde. Det viste seg at det stemte på en prikk,- det gikk så jordspruten stod. Så nå har jeg ordnet opp rundt samme planta en gang til, og satt opp ennå litt mer stengsel. I dag så jeg Svea gikk og sonderte terrenget også, for å se om hun kunne finne seg et passende sted hun kunne lage til seg. Helt klart at jeg må følge med disse frøknene nå, ellers blir det mye opprydding på meg :-) 
Magen til Jubi vokser jevnt og trutt og nå er den litt i veien innimellom. Svea er litt lengre i kroppen, så hun har ikke så mye mage ut på sidene som Jubi. Hun gjemmer dem nok godt :-)
090519 stor fin mage
Fine Jubi,- hvor mange valper er det i magen ? :-)
Onsdag 08.mai 2019
I dag er det en uke igjen til Jubi har "termin". Både Svea og Jubi har vært ute sammen med meg i store deler av dagen. Jeg har spadd og ordnet og laget til to nye bed foran huset. Nå får vi se hvor lang tide det tar før Rune får rammet inn bedene med stein :-) Så skal vi få plantet litt. 
I dag har jeg ryddet på rommet der Jubi skal få valpene sine. Jeg har funnet frem valpekassa, og satt den på rommet. Jubi var ikke spesielt interessert i kassa, og vil bare være der vi er :-) Sist når hun fikk enebarnet sitt ble hun født på kjøkkenet oppe i senga til Jubi med Svea ved siden av, så hun tenker nok ikke over at hun trenger noen valpekasse :-) 
I dag fikk Svea mat fire ganger også sånn som Jubi. Svea synes det har vært dødelig urettferdig at ikke hun har fått mat hver gang Jubi har fått mat. Svea har jo ikke skjønt at Jubi bare får små mengder mat hver gang, mens hun får en hel haug de to gangene hun får.
080519 Jubi og Svea
Jubi og Svea, aldri langt unna hverandre :-)
Tirsdag 07.mai 2019
Rett før valpene blir født, har som regel tispa et fall i kroppstemperaturen. Jeg pleier å starte å ta tempen på tispa ca en uke før forventet fødsel, for da kan jeg følge med på evt endringer. Ofte er det sånn at temperaturen går litt ned og litt opp før den detter skikkelig. Gjerne ned mot 36,0. Til vanlig har hunder en kroppstemperatur på rundt 38,5 så det er et ganske markant fall.
Når tempen går ned vet man at om alt går som det skal kommer valpene i løpet av et døgn eller to. Valpene kommer når tempen snur og går opp igjen :-) Som i alt annet så er ingen regel uten unntak. Min kjære Frida, som forøvrig ville vært 20 år den 04.mai i år, hadde flere valpekull, men aldri noe spesielt temperaturfall. Det gikk litt ned og litt opp mange dager og så kom valpene :-) Datteren til Frida startet fødsel uten noen form for varsel, ute på verandaen. Godt det var sommer. Så man får følge med :-)
Jeg har tatt tempen på Jubi i dag og den ligger rolig og pent der den skal.  Jubi er helt rolig, som skjæra på tunet. Det eneste hun gjør som jeg får gråe hår av, er at hun graver. Hun skal lage hule til valpene sine, hun graver inne i alt av planter.... Det er som med ungene, når det blir stille, vet du at de driver med noe de ikke skal.
Mens Svea følger meg som en skygge, har Jubi begynt å snike seg unna for å grave hule. I dag fant jeg henne inne i en stor vintergrønn plante, jeg så bare jordspruten stod ut bak henne. Så da var det bare å begynne å spa jorda på plass igjen. At den planta hun graver under overlever er et under, den har fått gravd frem mange røtter gjennom tida :-D Nå har jeg bygd en ny "Berlinmur" utenfor planta, så nå får vi håpe at hun ikke går inn under der.  Eller kanskje det ble ennå mer fristende for nå ble det skikkelig hule under der, med vegger også ;-)
070519 mine fine
Fiiiineste Svea og Jubi 
Mandag 06.mai 2019
  I følge kalenderen er det nå 9 dager til valpene til Jubi skal bli født. Det er alltid spennende når vi venter, så da starter vi rett og slett valpedagboka. Jeg kommer til å oppdatere litt med jevne mellomrom så dere kan følge med på det som skjer frem mot valpene kommer. Det er flere enn meg som venter spent :-)
Jubi er i perlehumør. Hun har en fin mage med mange valper, og der er det ikke plass til så mye mat om gangen. Så dermed får hun fire måltider om dagen. Da blir posjonene små nok til å få plass.
Hun blir fortsatt gjerne med på tur, og elsker å leke sammen med Svea. Når vi får besøk er hun like ivrig på å få kos som før. 
Jubi er barnebarnet til vår kjære Xi. Hun var en hund med stor personliget og naturlig dominans. Hun elsket å jobbe, pratet masse, særlig når hun ble glad, og var en utrolig flink mamma for valpene sine. Xi sin datter, Goya , er mamma til Jubi. Goya har arvet mange av sin mammas egenskaper og er også en hund som er god på å jobbe. Goya har blitt pensjonist og bor i Kristiansand sammen med eieren sin.
Jubi skulle egentlig ikke være her, men hvem klarte vel å la den herlige valpen reise til noen andre ?? Ikke jeg.
Hun og Svea som også venter valper om en stund er utrolig knyttet til hverandre. De gjør alt sammen, og Svea sin faste hodepute er Jubi. Svea fikk være med når Jubi hadde det forrige kullet sitt ( som var en valp) og hun fikk vaske og stelle valpen sammen med Jubi. Når valpen drakk melk, lå Svea på andre siden og fulgte med. De to tror jeg kommer til å være veldig snille med hverandres valper og la den andre få lov til å ordne med valpene. Skal bli spennende å se.
Xi og Jubi
Bestemor Xi og Jubi når hun var ca 5 mnd gammel
 file 22 Medium Web view
 Jubi med enebarnet sitt , Sunni. Svea er med som alltid