e

 Valpedagbok  I og J kullet  
Søndag 21.07.19
Ada sov første natta si i buret ved siden av senga til Rune. Det gikk veldig fint. Hun fikk en god "tur" fra klokka 22.00-22:45. Da var hun og Rune i skogen og hun tumlet rundt som hun selv ville. Passe sliten når hun kom hjem. Her lekte hun med de voksne hundene frem til det var klart for å legge seg rundt midnatt. Hun fikk et griseøre i buret, og det var så spennende at hun ble liggende å tygge på det i hvertfall 20 minutter, før det gikk opp for henne at hun var helt alene. Da sutret hun litt, men Rune puttet hånda nedi til henne og da ble det stille. Hun sovnet i løpet av kort tid, og våknet ikke før 07:30, da stod jeg opp og nok vekket henne :-) 
De andre valpene som skulle reise i dag sov som vanlig inne på valperommet, og de var heller ikke klare for noe aktivitet før klokka var passert over halv åtte. 
Første mann ut var Luna, hun skulle kjøre bil helt til Trondheim, og i skrivende stund går det fint. De har passert Dovre, så det nærmer seg, det nærmer seg. Neste mann ut var Noomi. Han skulle til Lesja, og vi tror han vil klare seg fint på veien oppover. Siste mann ut var Miko, han skulle til Hemsedal. Bare et lite steinkast opp i dalen her ;-) Det blir spennende å høre hvordan det går, og ikke minst hvordan natta forløper. 

Tilbakemelding fra valpekjøper når det gjelder å finne Fosliskrenten's J-kull på FB.: Hvis man søker på Fosliskrenten, så kommer det opp en linje med valg hvor man kan velge bla "Grupper" . Velger man det kommer J-kullet opp !  

Jeg var å hentet Tien på morgenen. Hun er jo valpen vi har på for etter Jubi sitt kull, I-kullet. Nå skal hun være her i noen dager mens de som er forverter er bortreist. Ada får noen å bryne seg på så det blir bra.Tien hadde vokst siden sist vi så henne, og er en skikkelig pigg valp, så  her blir det mye lek :-D
Svea synes det er deilig med bare en valp her. Hun og Ada koser seg veldig, og Svea synes det er deilig å ha en valp å leke med og ikke ni :-D Ada drikker ikke melk heller så da er Svea ekstra fornøyd.
Nå skal jeg gjøre det jeg både liker og ikke liker.... Jeg skal avlsutte valpedagboka. Det blir jo godt å ikke skulle skrive hver dag, men så blir det rart også for jeg synes det er koselig å skrive og holde kontakten på den måten. Litt antiklimaks når sommeren har bestått av alle valpene og det har vært så trivelig og utrolig givende og slitsomt ;-)
Det er noe helt eget med å ha valper, hvertfall når man er så bitt av basillen som vi er. Mange synes vi er gale som holder på med dette, men det er en hobby og en livsstil. Kunne ikke tenke meg å bytte det ut med noe. Nydelige valper, supre valpekjøpere,- kan man bedre ha det ?? 

Som vanlig skal jeg avslutte valpedagboka med noen tall, ellers får jeg vel kjeft.... ;-)

Det har vært en deilig vår og sommer å ha valpene. Selv om det var litt kaldt  i starten har valpene kunnet være masse ute på slutten, hele dagene med bare sol og ikke så værst temperaturer heller.  Inne på valperommet har vi skiftet  aviser to ganger om dagen fra valpene var tre uker. Det går 20 aviser på gulvet hver gang. Det bety at vi har brukt 1400 aviser på Jubi sitt kull. Det tilsvarer ca 5,38 år med Ringerikes Blad :-) I tillegg kommer alle avisene som Rune brukte der Svea sine valper sov sammen med ham i 3 uker. Han brukte 20 aviser der også så da ble det 21x20  som er 420 aviser. Godt over ett år med Ringerikes blad :-D
Alle avisene skal jo også vekk og kastes. Før valpene ble født kjøpte jeg opp 10 ruller med søppelsekker på Biltema. Nå er det tre ruller igjen, så det vil si at det har gått nærmere 70 søppelsekker, så det blir noen tilhengerlass til gjenvinningsstasjonen !
Inne i valpebingen har jeg vasket opptil flere ganger hver dag. Jeg har brukt opp ca 7 liter med et vaskemiddel som heter Sanibox. Det lukter ganske godt og tar vekk den værste lukta i huset når man har valpekull. Nå har jeg kjøpt inn  en 5 liter med klorin og skal gå løs på rundvask både inne og ute. Bingen ute skal jeg ta med høyrtykkspyler igjen, og prøve å få vekk mest mulig lukt.
Det er 12 valper i I kullet og 9 valper i J-kullet,  valper som hver har 18 klør. Vi har klippet klørne en gang i uka i 8 uker. Det tilsvarer 2646 klipte klør !!
Valpene har  også hatt mange besøk. Det har vært helt topp for dem. Mange bor ikke så langt unna, og noen har vært innom bare for å kose med valpene, så vi har hatt 41 besøk etter at valpene ble 3 uker. Mest travelt var det den ene helga hvor det var 10 besøk i løpet av to dager. Det var intenst både for valpene og litt for oss også. Til og med Rune som snakker og snakker og snakker om flat var ganske stille på søndagskvelden da , etter det tiende besøket ;-).
Jubi og Svea har sammen med valpene spist 15 sekker med Purina ProPlan valpefor. Svea og Jubi har spist det samme som valpene. Tilsammen blir det 180 kg med for.
Jeg har tatt 7102 bilder ! , og noen av dem har dere fått se her i valpedagboka. Jeg har også skrevet til nå 29983 ord i valpedagboka :-D 
Det har vært veldig spesielt å ha valpene i sommer. Jubi og Svea har hjulpet hverandre og hatt stor glede av hverandres valper. Det ble så bra jeg trodde det skulle bli siden de to er verdens beste venner.Både Rune og jeg har stort sett ikke gjort så mye annet enn å holde på med valpene, med veldig god hjelp av Vetle.
Nå er det vel kanskje på tide å gjøre de tingene vi burde har gjort før i sommer ;-)
Ikke glem at vi kan kontaktes 24/7, hver dag , hele døgnet. Ikke noe spøsmål er dumt å spørre om og ta heller kontakt en gang for mye enn en gang for lite. Vi vil så gjerne følge med på hvordan det går med valpene.

Følg med på siden vår, om en stund dukker det opp en ny valpedagbok,- det er veldig hyggelig om du stikker innom og leser litt i den også :-)  

210719 Svea og Ada Medium Web view
Svea og Ada
210719 Ada og Tien slapper av i hundesenga på kjøkkenet
Ada og Tien slapper av etter masse lek og herjing
Lørdag 20.07.19
Hm,- veldig rart å bare ha fire valper her ??Tror valpene synes det er litt rart at de er så få også.I dag tidlig sov de til over 08:00,- så jeg lurte rett og slett på om jeg skulle vekke dem. Men det var deilig med en lat morgen så jeg gjorde ikke det. 
Det var skrekkelig kjedelig inne i bingen ute på plenen i dag. Så rett som det var hadde en av valpene funnet en vei ut og dermed var det gjort. Fire valper løp og koste seg og smakte litt på buskene, og snuste litt i jorda, og prøvde seg litt som gartnere. Er redd det gir medsmak ,- så det er greit at de tre siste reiser i morgen. De er så tydelig klare for egne familier og de elsker oppmerksomheten de får når de blir "enehunder" ,- så dette blir topp.
TIlbakemeldingene fra de som reiste i går er gode. Noen har sovet absolutt hele natta, og gitt sine nye eiere litt for liten utfordring,- mens andre ikke har sovet så mye. Håper det går seg til i løpet av noen netter, så nattesøvnen i hvertfall blir på stell. Til forskjell fra I kullet ser det ut til at J kullet har bedre matlyst og fortsetter å kaste i seg maten, selv om de har flyttet. Det er jo veldig deilig da. 
På FB ligger gruppe Fosliskrenten's J-kull. Flere sier at de ikke finner den, mens andre finner den med en gang. Jeg får tydeligvis ikke invitert andre enn de som er på vennelista mi til gruppa, så søk noen ganger til dere finner den og be om medlemsskap :-)
Fredag 19.07.19
I dag var det bare å komme seg opp da lille prinsesse, venstre øre, som nå heter Troya, skulle bli hentet klokka 09:00. Hun skulle reise nord for Trondheim, så lang kjøretur som ventet. Valpene spiste godt på morgenen, og desverre regnet det katter her så de kunne ikke gå ut. Det er kjeeeedelig. Etter at Troya hadde reist var det Nikie sin tur, nakketispa. Hun skulle kjøre til Bergen, så det ble også en laaaang tur. Klokka 12 var det klart for at Fokus kunne reise til Sarpsborg. Han er heldig, han får Buster til storebror og det blir supert. Så var det Ella sin tur, hun trengte bare å kjøre til Rykkin så var hun hjemme. Hun var så trøtt når hun dro at hun ikke orket å holde noen konsert en gang, så det gikk kjempebra. I kveld har Teo reist til Oslo, så nå er det bare fire (!) valper igjen her !! Alt går jo så for , og er så enkelt.....  
Det har kommet supre tilbakemeldinger fra alle. Valpene er nok veldig klare til å flytte til egne familier. Matlysten er ikke den største hos et par av dem, men det er egentlig litt normalt siden de flytter og alt endrer seg. Se det an et par dager, kjøp en liter Cultura naturell og ha på maten. Bedrer det seg ikke i løpet av ganske kort tid så ta kontakt med oss igjen. Som vi har sagt før, en dasj med leverpostei kan hjelpe, litt Vom og hundemat, Puppy, kan hjelpe. Vi er opptatt av at hundene ikke skal bli kresne men spise det de får servert,( les :tørrfor) så det må bare være i en overgang. Men det å flytte fra mamma'n sin og en haug mes søsken og andre valper det er ikke lett. Så for en kort periode kan det være greit å gi litt ekstra i foret. 
Her skal Ada lre seg å sove uten søsknene sine og resten av gjengen også,- wish me luck!  :-)  
OBS Jeg har laget en gruppe på  FB som heter FOsliskrenten's J-kull. Søk opp den og be om å bli lagt til så kan dere følge med på søsknene og hva de foretar seg :-) 
 190719 høyre øre medium web
Høyre øre, Ella
190719 venstre lår borte i blomsterenga
Venstre lår , helt borte i blomster
190719 høyre lår og siden re Medium Web view
Høyre lår og siden, Theo
190719 gutta på tur hlår vlår re Medium Web view
Gutta på tur, venstre lår og høyre lår
190719 gutta boys på oppdagelsesferd hlår og vlår
På oppdagelsesferd, venstre lår og høyre lår
Torsdag 18.07.19
For nøyaktig 8 uker siden ble Svea sin flott gjeng født. Det gikk fort og greit, og Svea fødte som om hun ikke skulle gjort noe annet. Ni fine valper, som i dag er en helt herlig gjeng. Utrolig kosete og nysgjerrige, koseklumper og lykkepiller, de kommer til å ha mange funksjoner fremover disse her. Mange oppturer og en skikkelig nedtur når Svea ble så dårlig, men hun er tilbake i fin form, har til og med fått tilbake matchvekta.Hun var i den syvende himmel en stund når hun fikk så mye mat, men nå er det tilbake til normalen.
I dag kjørte Rune "Seidy" til Gerdermoen. Hun tok fly sammen med familien sin til Narvik. Håper medpassasjerer hadde en fin tur og at det ikke var altfor mye "flatcoatblues" De som har henne sier at det gikk fint, så det får vi stole på. Hun var i hvertfall ganske sliten og klar for å sove når Rune reiste fra Gardermoen igjen.
I dag har vi vært en tur med hele gjengen ned i skogen. De har fått gå på nye steder og utforske litt nye ting. Det var spennende. Der møtte de også naboens store hannhund. Det valpene ikke visste var at han også er en slags filleonkel, for det er broren til Jubi ;-) Han var stor og litt skummel, men snill som dagen er lang så det var ikke noe problem. Et par av gutta kunne nok tenkt seg å krabbet under gjerdet og inn til Rasmus, han var virkelig noe å se opp til.
Jeg forsøkte meg på litt bilder igjen, men sterk sol sammen med svarte hunder, det har jeg ikke kontroll på. Kontrastene blir så store at bildene ikke ble så bra. Men de ligger nå her.
Nå er det "siste natt med gjengen " , for i morgen starter flyttinga. Da reiser det fem valper, og i løpet av helgen er det bare Ada som blir igjen her. Det blir veldig rart og tomt. Hva i alle dager skal vi finne på da ?? :-D
Hannene
180719 Fokus enerhannen re Medium Web view
Enerhannen
180719 hanne venstre lår re Medium Web view
Venstre lår
180719 hanne høyre lår medium web
Høyre lår
180719 høyre siden re Medium Web view
Siden
Tispene
180719 nakketispa medium web
Nakketispa
180719 Ada Medium Web view
Ada
180719 Tispe merket høre skulder medium web
Høyre skulder
180719 venstre øre Medium Web view
Venstre øre
 180719 tispe høyre øre Medium Web view
 Tispe merket høyre øre
Onsdag 17.07.19
Når Rune reiser så tidlig på jobb, meker valpene det, og våkner litt tidligere. Da er det bare å komme seg opp, det er ikke noe å late seg etter :-D I dag ble det "kontordag" på meg, så valpene måtte være inne og i bingen helt til klokka var 12:00. De lekte litt i starten, men så sovnet de og var så greie at de sov til klokka var 12, men da var det også slutt på å være stille og rolige. Det var bare å komme seg ut, og la de herje fra seg ute.
De løper og leker og biter på hverandre, og bjeffer og holder på. I dag var det full fart til klokka var kvart på to, da sovnet de. Selvfølgelig akkurat når de skulle ha mat..... Så da ble maten utsatt litt. De fikk sove til de våknet også fikk de mat. Det er ikke verdens beste matlyst, det er så varmt at de er ganske preget av det. Men med litt tålmodighet og litt snuse og tissepauser, så går da maten ned i sola. Når de sovnet etter å ha lekt, var de så slappe at jeg kunne gå rundt og klippe klørne til alle. Det var kjekt. Ingen som brydde seg om det i det hele tatt. Det viser hvor lurt det er å klippe klør når de har lekt og er på vei inn i drlmmeland, i steden for å klippe når de akkurat har sovet og er klare for lek.
Svea har lekt masse med valpene i dag. Det samme har Jubi, så de har virkelig fått mye oppmerksomhet. Det er deilig å se at Svea fikser å få de til å slutte å drikke melk når hun vil det. Hun blir så glad når hun kan leke og kose seg med valpene uten å bli "spist opp".
Mens valpene lekte og hadde selskap med Jubi og Svea vasket jeg bingen med høytrykks spyler. Min beste venn på denne tiden i et valpekull.... Det blir mye vasking og nesten umulig uten høytrykks spyleren i bingen ute. Men når den trykker til, så må alt slippe taket, og med litt desinfisering  og skylling til slutt blir det bra igjen.
I kveld har Rune holdt på i snekkerbua og det var spennende for valpene. Han måtte stenge igjen med grønne grinder, ellers hadde det blitt mange firbente venner som ville vært med og hjulpet ham litt med saging og måling. Fint for valpene for i dag har det sagd og hamret og vært masse lyd igjen.
Alle valpene er nå fordelt og alle skal ha fått kjøpekontrakten til gjennomsyn. Er det noe som er feil, så si ifra. Rune har valgt sin valp og det ble til slutt venstre skulder.  Morsom frøken med futt og fart, "Ada" har Rune døpt henne :-) 
170719 ligger i fanget og klipper klør
Ligger i fanget og får klippet klør
Tirsdag 16.07.19

I går kveld fikk valpene mat ganske seint da jeg igjen hadde glemt å sette i bøyt mat til dem... Det var ikke bare valpene som var trøtte etter gårsdagen :-)Jeg hadde mange planer i går kveld, om å sende ut kjøpekontrakter til J kullet osv, men jeg sovnet fra det meste. Så i dag tidlig var det første gangen valpene hadde gjort fra seg ganske mye inne i valperommet når vi stod opp. Det var bare å slippe de ut og frem med vaskebøtta :-)
Maten ble spist og vi måtte ha en skikkelig koserunde, før de var fornøyd og kunne leke litt med hverandre.
Etter en stund fikk de komme ut. Det var litt surt og kaldt på morgenen, men egentlig litt deilig også. Valpene lekte og herjet ute, og bare hadde det toppers. I dag kom søppelbilen. Den rygget hele veien fra postkassene og bort forbi vår garasje. Hva skjer når en søppelbil rygger?? Jo, den piper.... For valpene er det ganske likt som når jeg plysterer, så det var 10 tente lys i bingen som lurte på hvor maten var :-D De ble helt forvirra og skjønte ikke noe når det ikke kom noen mat.
Cultura er den store slageren for de valpene som har reist. Noen har fått litt løs mage og noen har spist litt dårlig. Men med cultura på maten har det meste løst seg for alle, så nå er alt fryd og gammen. Seidy, den siste brune valpen som er igjen her synes nå at valpene til Svea er barnslige. Seidy har nærmer seg nok tenårsalderen, hun går i sin egen verden og snuser og sjekker ting og hører ikke når vi roper på henne. Ikke så ukjent det der for en tenåring i sin egen boble. Hun synes det er kjedelig i bingen, og vil mye heller gå og tusle rundt i hele hagen, snuse på blomstene og legge seg i skyggen. Det er helt klart bare fint at hun skal få sin egen familie på torsdag. Hun er også en av de som spiser litt omstendelig. Hun spiser litt, snuser litt, tisser litt og spiser litt igjen. Sånn går tida, og før hun har fått surret seg til å spise maten sin ferdig har de andre tatt den.
Det lærer hun aldri, så dermed er det spising for henne litt vekk fra de andre etter en liten stund. Sånn at de andre ikke får tatt maten hennes. J-gjengen til Svea trenger ikke mer mat enn de skal ha. :-)

140719 røret er gøy Medium Web view
Røret er veldig gøy å leke med
140719 tvs Medium Web view
TIspe merket venstre skulder
140719 venstre lår Medium Web view
Hanne merket venstre lår
140719 venstre skulder og høyre øre Medium Web view
Høyre øre og venstre skulder leker
140719 ventre øre og hanne merket siden Medium Web view
Venstre øre og hanne merket siden leker på huska, som er blitt kjempegrom.
Mandag 15.07.19

I dag skulle Rune veldig tidlig på jobb, så han listet seg ut, uten å vekke valpene. Jeg sovnet igjen og sov altfor lenge. Sånn typisk dag som man kanskje heller burde vært i senga..... Jeg skulle til veterinæren med hele gjengen + Seidy (vøre) fra Jubi sitt kull. Alle valpene i Svea sitt kull skulle få vaksine, helsesjekk og idmerking. 
Seidy skulle få en oppdatert helseattest, så ikke den ble for gammel for forsikringsselskapet. Man kan aldri vite i den bransjen der..... I allefall skulle jeg opp rett tundt klokka 06, og den som fortsatt sov når klokka var 7, det var meg. Men da spratt jeg ut av senga, bare for å oppdage at jeg hadde glemt å sette i bløyt mat til valpene i går kveld, Det var skikkelig kjipt. Løsningen be at jeg stødde forkuler utover gulvet, Da gikk maten ned på ihøykant.
Alle valpene var med i Caravellen på tur. Det er som regel valpenes første kjøretur og den går til Gulsvik til "vår" veterinær der. Det blir en times kjøretur hver vei, så da får de prøvd seg litt. Før vi kom frem stoppet vi og luftet valpene i  et grustak. Det var skikkelig spennende for dem.Nye steder å sjekke ut ! Inne hos veterinæren ble det en del venting på papierer ol. Det var flere av hannene som ikke hadde de testiklene nede ennå. Det kommer nok som regel av seg selv, i løpet av noen uker.
På vei hjem kjørte vi over Strømsoddbygda og forbi Buvannet. Der ble det et lite stopp og alle valpene fikk komme ut igjen og denne gangen var det spennende å vasse og snuse og sjekke alt som var på nytt sted.
Vann var gøy, men hjelpes meg så slitne de ble. Vel hjemme igjen sov de ganske godt en stund før det var mattid igjen.
Litt utrygt vær på ettermiddagen, det var mye svart himmel rundt her, men det tok litt tid før regnet også kom til Røyse. Det var godt for plener og alt det at det kom regn. Men det kom en skikkelig haggelbyge også som jeg er redd tok rotta på en del blomster....
Alle tilbakemeldinger fra valper som har dratt har vært positive. Noen har litt dårlig matlyst, og noen trenger cultura på maten sin for at de skal spise. Det kan være et godt tips å ha en liter med ultura naturell hjemme når dere kommer hjem med valpen. Ha en "dasj" med cultura på maten hver gang valpen skal spise. Det er mange gode melkesyrebakterier i melka og det forebygger / hjelper til ved litt stresset mage.
Her er noen bilder fra dagen: 

150719 vi vil ikke være her Medium Web view
Hei,- hvorfor må vi sitte her ??
150719 fant en pinne Medium Web view
Veldig gøy på oppdagelsesferd i grustaket hos veterinæren
150719 blir møkkete i grustaket tvs Medium Web view
Blir sånn passe møkkete til helsesjekken
150719 nydelig ved Buvannet Medium Web view
Her hadde vi rasteplass ved Buvannet i Strømsoddbygda
150719 hjelp oss a thønakke og tvs Medium Web view
Hjelp oss opp da.
150719 like før enerhannen svømmer Medium Web view
Like før enerhannen svømmer
..150719 vi fant vann Medium Web view
Deilig med vann
Søndag 14.07.19

I dag er valpene til Jubi i I-gjengen 9 uker gamle, og i dag reiste det 3 valper. Så nå er det bare venstre øre som er igjen her. Hun blir til torsdag, så reiser hun nordover. 
Turen hjem for de tre som reiste i dag har gått fint. Det var litt ulik lengde på reiseveien, alt fra 20 minutter til 5-6 timer. Fordelen med å kjøre langt er at da blir de fortere vant til å kjøre bil. Husker når jeg hadde Frida for 20 år siden. Vi drev og småkjørte rundt i 14 dager før det endelig ble stille i buret der hun satt når vi kjørte bil. Henne hentet jeg ikke langt unna her, mens når vi har hentet valper 8-10 timer unna, ja da har de vent seg til bilkjøringen ganske så fort :-)
I dag var det spådd skikkelig torden vær på ettermiddagen, så vi forberedte oss godt. Ryddet bort puter og samlet sammen leker. Men himmelen var fortsatt blå og sola skinte. Det kom ikke noe tordenvær her, så vi kunne fortsette å kose oss ute. Men rundt oss på flere kanter var himmelen ganske mørk og det så ut som om det regnet godt. 
Valpene har lært seg at når vi går inn på kvelden, så får de søke etter godbiter. Jeg går foran og rasler med den lille forsekken som det er forkuler i, og da kommer de som bare det. Det er ganske tungt å bære de hele tiden, så når det kan gjøres så enkelt så er det veldig greit.
I kveld har det vært merkelig stille her, bare 10 valper. Ble veldig mye kos på dem da, når den kosen jeg har fordelt på 21 nå bare skulle deles på ti. Noen ble trøtte og gikk og la seg til og med. 

140719 Jubi og Svea leker Medium Web view
Jubi og Svea leker med valpene
140719 Jubi tålmodigehten selv Medium Web view
Jubi er tålmodigheten selv
140719 Svea og venstre øret til Jubi Medium Web view
Nå vil venstre øre leke med Svea
140719 Svea og venstre øre Jubi Medium Web view
Der ,- fikk jeg tak i deg :-)
140719 enerhannen Medium Web view
Enerhannen sovnet med nesa i kompistgrinda
140719 høyre skulder Medium Web view
Høyre skulder har okkupert tunellen
Lørdag 13.07.19
Ganske flinke den gjengen som er igjen her nå til å skille mellom natt og dag. Når lyset skrues av så er det natt. Da sover de uten noe bråk hele natta. I dag sov jeg helt til klokka var over 7. Lurte litt på om de ikke hadde tenkt til å våkne snart da. Når jeg beveget meg ut av soverommet var det nok til at de skjønte at dagen hadde startet så da ble det liv. Bare litt tiss inne, så det er veldig bra. Da har de sovet etter en liten tissetur ca klokka tolv og nesten til halv åtte. Det er bra til å være små valper.
I dag reiste to av de brune hannene. De skulle ikke så langt, bare til Oslo. Så håper det går an å få se dem igjen. TIlbakemeldingene har vært gode, og det ser ut til at de storkoser seg i sine nye familier. Noen som har dratt tidligere melder om litt dårlig matlyst. Det kan komme av flere årsaker, både flyttingen og ikke minst at det er så varmt. Skulle det fortsette at noen av valpene har dårlig matlyst er et forslag å blande inn litt Vom og hundemat, Puppy, i tørrforet. Da blir det skikkelig godt. En valpekjøper fra tidligere kull kom med tipset å blande inn litt leverpostei i maten, det økte i hvertfall den hannens matlyst. Her er det stor konkurranse om maten, så når den blir borte er det liksom ikke så falig lenger å forte seg å spise maten heller. Men det er jo kull hvor malysten er mindre hos noen enn hos andre. Det er bare å prøve seg frem. 
Mange skal på tur med valpene sine i sommer. Husk at valpene trenger beskyttelse fra flått om dere er i områder der det er mye flått. Det er så kjedelig om valpen skulle bli bitt og få borelia om den er riktig uheldig.
Flåttmiddel kan kjøpes hos veterinær, eller med resept på apotek. Siden de er så små liker jeg å bruke dråper i nakken. Men hør med veterinæren hva den anbefaler.
Valpene har tatt livet ganske med ro i dag. Det har vært så varmt så det har ikke vært noe særlig aktivitet. Når sola forsvant våknet de til liv igjen og da gikk det i hundre, til de nå har sovnet. Skal ned til de nå etterpå og lufte dem også er det natta.
130719 Jubi er ebste leketante Medium Web view
Jubi er beste lekekameraten akkurat nå. Mamma hormonene er mer eller mindre borte, og hun leker og leker og leker.... Valpene elsker det.
130719 Jubi leker med alle Medium Web view
Ball er kjempegøy
130719 ball er gøy Medium Web view
Gir seg aldri
130719 ryggen koser seg i sklia
Ryggen liker å prøve å klatre i sklia
130719 tvø koser seg i sklia
Det samme gjør tispe merket venstre øre
130719 dra om kapp Medium Web view
Dra om kapp er gøy
Fredag 12.07.19

I går kveld reiste Rune til Trondheim for å hjelpe Sondre å flytte. Han har bodd på studenthybel til nå, men nå er studiene ferdig. Så da kjøpte han og kjæresten seg en leilighet som de skal flytte til i helgen. Han begynner i jobb i august, så da starter det en litt annen tilværelse for ham.
Siden Rune ikke var hjemme, måtte valpene til Svea sove sammen med valpene til Jubi i natt. Var spent på hvor tidlig de ville våkne, men jeg vekte de faktisk klokka 06:00. Da var alle trøtte og bare gjespet. Ingen hadde gjort fra seg inne, og alt var bare fryd og gammen.
På dagen er det litt varmt nå. Valpene ligger rett ut i skyggen og peser som bare det. Matlysten er ikke på topp og de synes det er deilig når sola forsvinner fra valpebingen litt ut på kvelden. Da er det full fart og høy aktivitet. Da skal de ta igjen for all tapt aktivitet gjennom dagen. Jubi og Svea ligger også mest i skyggen og bare tar livet med ro.Når de blir litt færre kan vi muligens få til å ta de med å bade om varmen fortsetter. Ikke sikkert at valpene vil svømme, men vasse er jo godt. Jeg tømte det lille plaskebassenget de har ute her for vann, for så å fylle det opp igjen. Det å leke med vannstrålen det er gøy :-) Alle sammen var bortom og fikk seg en dusj av slangen. Noen kom tilbake mange ganger og stakk nesa si inn i vannstrålen og syntes det var så deilig. Noen gikk også opp i det lille bassenget og skulle fange vannstrålen der. 
I kveld gikk alle inn og det var ikke vanskelig å få dem inn. Det var bare å lokke de med seg, og gi de et lite godbitsøk når de kom inn igjen, så kom de i full fart, de som ennå var ute og surret.
Gjengen til Jubi begynner nå å kjede seg. De har opplevd det de kan oppleve i valperommet,bingen, ved skjulet, ute, så de er klare for nye opplevelser. Det er veldig bra for dem at de i løpet av helgen reiser til  nye eventyr :-) 

Torsdag 11.07.19
I dag er valpene til Svea også 7 uker. Jeg lurer på hvor disse ukene har blitt av. Neste helg reiser alle i J-kullet, så det blir rart. Heldigvis blir en liten frøken igjen her da.  Vi har så vidt startet med å se på fordelingen av valpene. Dette er også aktive og robuste valper, så det er greit å forberede seg på at det blir valpebiting og masse lek som må styres av en voksen. De vil trenge klare regler og grenser og masse kos. Kjælegriser til tusen. Jeg har latt alle valpene jobbe litt med søk ved at jeg har kastet ut bittesmå godbiter og latt de søke etter det. Jeg kjøpte bare en 3 kg's sekk med det valpeforet de får, bare at jeg valgte den sekken som er for små raser. Dermed er kulene bittesmå og de må jobbe litt for å finne de. 
Når vi er ute og kvelen kommer, så vet de nå hva de skal. Jeg samler alle ved grinda der det går an å gå ut av bingen. Så slipper jeg de ut. Da løper alle mot trappa og valpebingen/rommet inne. Der inne sier jeg søk-søk-søk og kaster forkulene utover. Alle valpene kommer som raketter, for de vet hva ordene søk-søk-søk innebærer for å si det sånn. Ikke noe problem å få 16 valper til å gå rett inn, uten å torpedere blomster og annet som er utenfor huset :-)
Inne i valperommett/bingen er det nå ganske kjedelig. Så jeg åpner opp døra til det mørke vedaskjulet som også er der. Det er skikkelig gromt. Inne på gulvet der er det ikke så mye ved, men det er ca 50 IKEA poser som vi har ved i på vinteren. De lager så mye fin lyd og er så artige å leke oppi. Der turner de rundt, og i dag torpederte de en vaskekost, så nalen sitter ikke lenger fast på kosteskaftet for å si det sånn :-) 
Vi har også tatt bilder av Svea valpene i dag. Stående på bor. De var så flinke :-)
Her er resultatet:
Hannene:
110719 hanne ener hanne stående re Medium Web view
Enerhannen
110719 hanne merket venstre lår stående re Medium Web view
Hanne merket venstre lår
110719 hanne merket høyre lår reJPG Medium Web view
Hanne merket høyre lår
110719 hanne merket siden stående re Medium Web view
Hanne merket siden
Tispene:
110719 tispe merket nakken stående re Medium Web view
Nakketispa
110719 tispe venstre skulder stående re II Medium Web view
Venstre skulder
110719 tispe merket høyre skulder re Medium Web view
Høyre skulder
110719 tispe merket venstre øre stående re Medium Web view
Venstre øre
110719 Medium Web view
Tispe merket høyre øre
 
Nå er gruppa for I kullet klar på FB. Søk opp "Fosliskrenten's I-kull"  og be om å bli lagt til.
Tirsdag 09.07.19
Finnes jo ikke noe bedre for valpene enn at det er så deilig være at de kan komme ut allerede fra morgenen av. I dag var det deilig, og valpene kunne komme ut etter en liten dubb på morgenen. 
De elsker å være ute, og i varmen fylte jeg opp igjen et lite plaskebasseng som de har hatt inne hos seg men som nå var tomt. Det var stor stas med vannet og flere av Svea sine lakrisbåter forsøkte seg oppe i plaskebassenget ( som egentlig er en sandkasse fra en leketøysbutikk) Det mest morsomme var nok vannet som rant fra slangen tror jeg. Flere av de brune forsøkte seg på å tygge litt på slangen, men det ble ikke noe sus over det.
Det er utrolig gøy å sitte å se på hvordan de leker og utvikler seg i leken. De storkoser seg med biting i hverandre, løpe etter hverandre, stupe inn i tunellen og hoppe på huska og stupe av den igjen. Det er jo litt skrått inne i bingen ned mot snekkerbua til Rune, og der triller de nedover mens de leker. Det ser ut som om de har det som plommen i egget. Helt til batteriet er flatt og de ligger rett ut på lading. De er ganske synkrone, de leker samtidig og sover samtidig. Det hender at en er åken litt lenger enn de andre, men til slutt sovner den også.
I kveld reiste venstre lår til Notodden. Bilturen hadde gått fint, bare litt hyling første ti minuttene. Han kastet opp på turen, men heldigvis spiste han maten sin når han kom frem. Så da håper vi det skal gå bra. Noen hyler fælt om natta når de egentlig skal sove. Det er ganske slitsomt, men trøst dere med at det går over. Det er litt individuellt hvor lang tid det tar, men for noen går det raskt over. 
090719 badebasseng er gøy
Vann er spennende
090719 veldig spennende
Flere prøvde seg i bassenget, grommest var det å spise på vannslangen.
090719 koser seg med leke Medium Web view

Koser seg i skyggen med leke

090719 sliten og trøtt Medium Web view
Sliten og trøtt
Bilder fra Hafdis vøre Medium Web view
Godt å ligge her
Mandag 08.07.19
I går var valpene til Jubi 8 uker gamle. Det var skikkelig travelt her i helgen, med ti besøk fordelt på lørdag og søndag.Jubi gjengen er veldig klare for å flytte til sine familier og de som har flyttet har det gått veldig fint med.Aktive og nysgjerrige valper :-) Det er full rulle ute i valpebingen og de løper og leker og bjeffer og koser seg. Alle lekene blir brukt og herjet med og huska ute står ikke mye stille. De skal snart starte Fosliskrenten's Graveservice, de er godt på vei til Kina :-D Vi har satt grønne grinder rundt der de graver som mest, men da finner de bare nye steder. Håper nå at alle som skal ha valp i fra I-kullet til Jubi har blitt kontaktet av Agria. Dere som ikke skal ha forsikring gjennom Agria men et annet selskap må oppgi registreringsnummeret på hunden. Det står nå på kjøpekontraktene som jeg sender ut til gjennomsyn. Valpene er forsikret i Agria nå, men den forsikringen gjelder bare til den dagen valpen reiser fra oss. Derfor er det viktig at den har sin egen forsikring når dere henter valpen.
Jubi leker veldig med valpene nå. Hun byr frem leker, og er så fin når hun drar om kapp med dem og virkelig lærer dem hvordan dette skal være. Om det er sine egne valper eller Svea sine, det spiller ingen rolle. Hun leker like fint med alle. Svea jobber mer med å få valpene til å slutte å drikke melk av henne. De er ganske så ørske når hun kommer og hun prøver å kjefte men det er ikke så lett. Jubi har klart det, der fungerer det veldig bra.
I dag var det Svea sine valper sin tur til å bli tatt bilder av. Her kommer hodebildene av J-kullet:
Hannene
080719 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
080719 venstre lår Medium Web view
Hanne merket venstre lår
080719 høyre lår Medium Web view
Hanne merket høyre lår
080719 hanne merket høyre side Medium Web view
Hanne merket høyre side
Tispene
080719 nakketispa Medium Web view
Nakketispa
080719 venstre skulder Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
080719 høyre skulder Medium Web view
TIspe merket høyre skulder
080719 venstre øre Medium Web view
Tispe merket venstre øre
080719 høyre øre Medium Web view
Tispe merket høyre øre
Lørdag 06.07.19
I dag tidlig satt jeg ute med valpene og bare nøt å være sammen med dem. De skulle klatre på meg og spise på sko og jakke og hår og alt de kunne få tak i. For meg er det nok ingen bedre måte å lade batterier på enn å holde på med valpene. Mulig vi er bittelitt skrullete, men vi blir aldri lei. Litt vemodig i dag da, siden valpene til Jubi begynte å reise. Tre av dem har dratt og i morgen drar det fler. I løpet av uka er alle reist, så  nær som lille frøken venstre øre, som skal være her i noen dager til. En dro langt, og kjøreturen hadde gått fint heldigvis. De er ganske så klare for å flytte merker jeg, og dermed takler de overgangen godt også.Valpene fikk også besøk i dag så det ble en travel dag. Veldig hyggelig med besøk, og valpene satte stor pris på det.
Lager en gruppe på Facebook, en for I-kullet og en for J-kullet, så kan dere hive dere med der hvis dere har lyst til det. Gøy å høre hvordan det går med søsknene fremover også.
I ettermiddag kom det et skikkelig regnskyll så det var bare å få inn valpene i full fart. Nå er de inne og det er kjedelig, det høres lang vei :-D. Så nå sitter jeg nede hos valpene på valperommet og skriver valpedagboka, med 9 sjokoladepraliner klatrende på meg :-) Kan det bedre bli ?? Neppe.
060719 alt skal sjekkes enerhannen Medium Web view
Alt skal sjekkes, enerhannen
060719 for en bordskikk Medium Web view
Imponerende bordskikk, bare enerhannen som må sjekke litt i naboens matkopp
060719 her sitter vi Medium Web view
Fineste gjengen
060719 noe nytt å sjekke ut Medium Web view
Noe som må sjekkes ut
060719 slapp av litt da Medium Web view
Tar livet med ro
060719 Svea koser seg med valpene Medium Web view
Svea i form til å kose seg med valpene igjen
060719 venstre lår og høyre øre Svea Medium Web view
Venstre lår og høyre øre
060719 ventre lår og høyre øre Medium Web view
Venstre lår og høyre øre en gang til :-)
Fredag 050719
I dag var det tidlig opp og få servert frokost. Rune og Vetle skulle ta med valpene i I-kullet til veterinæren og de skulle være der klokka 09:00. Vi har en veldig trivelig veterinær på Gulsvik, litt over en times kjøring herifra. Vi er så fornøyde med ham og den gode jobben han gjør, så det er veldig betryggende å ta med valpene til ham. Der ble de sjekket, fikk helseattest, vaksine, id-chip og pass. Heldigvis var alt bra med alle. Den ene hannen har ikke fått ned den ene testikkelen ennå, men det regner vi med går i boks om noen uker. Som regel gjør det det. Kjøreturen opp og ned hadde vært noe for seg selv ;-) Det hadde vært "flatcoatblues" hele veien opp til veterinæren og hele veien ned igjen.... Det er nok greit å belage seg på litt hyling når de skal reise fra oss og til sine nye familier. Rart med det, når de skal reise fra 11 søsken og mamma'n sin og Svea. Alt det trygge blir byttet ut. Godt det går fort å få de kjent med sin nye familie.
I-gjengen fikk også besøk fra "farmor" og "tante" i dag :-) Veldig hyggelig besøk fra eieren til pappa Pontus. Hun hjalp meg med å få fordelt valpene, så nå er det endelig klart. Eksteriørt er de også veldig fine, så det var å finne de som vil være med på utstilling. Deilig med hjelp fra proffe folk da gitt <3.
Svea sine valper har kost seg her i hele dag. De fikk komme ut ganske tidlig siden det var så deilig temperatur. Sondre var "barnepike" for den gjengen mens de andre var hos veterinæren. Selv var jeg på et møte, og kunne konstatere at alt gikk fint, selv uten at jeg holdt styringa.... Nesten så man blir litt snurt ;-) Liker å ha kontrollen på det som skal skje og være sikker på at det blir som jeg har tenkt. Det ble det jo allikevel, så jeg kan bare senke skudrene. Î kveld har valpene vært ganske lenge ute. De hadde besøk av naboen nå før vi skulle bære de inn. Roen har senket seg og i morgen skal de første tre reiser. Hjelpe meg,- kjenner jeg synes det er for tidlig, skulle gjerne hatt de her litt til. Men det er bare egoistisk av meg, de trenger hver sin familie nå, så jeg må tenke at det er supert at de reiser. 
Litt av hvert
040719 uvær i bakgrunnen Medium Web view
Sommer i Åsbakken, sol i front og svarte skyer og regn bak
 030719enerhannen Medium Web view
 Jubi sin enerhanne
 030719 vø og vskulder Medium Web view
 Venstre øre og venstre skulder til Svea
 040719 alle vil sove i senga Medium Web view
 Alle vil sove i senga
 040719 for en sovestilling Medium Web view
 For en sovestilling !
040719 høre og høyre side Medium Web view
Høyre øre og høyre side
040719 høyre øre leker med Jubi Medium Web view
 Høyre øre leker med Jubi
Torsdag 040719
I dag er valpene til Svea 6 uker gamle. Det er litt skummelt, for snart er hele valpeommeren historie, og det har jeg jo ikke lyst til.....  Men jeg merker jo at valpene blir mer og mer nysgjerrige og utforskende, så de trenger etterhvert å få sin egen familie og starte det livet de skal ha. Så får vi håpe at jobben vi har gjort her, gir trygge og fine valper rundt hos dere som skal hente en pelsball i løpet av de neste to ukene.
Temperaturen er ikke noe å skryte av for tida. I dag har jeg rett og slett hatt på meg ull. Det har blåst veldig og innimellom sola har det kommet den ene lokale regnbygen etter den andre. Valpene har vært smarte, de har lagt seg i haug på teppene under den paviljongen vi har satt opp for å lage skygge. Der har de kost seg veldig.
Innimellom sovingen har de lekt og løpt og småsloss, og virkelig vært i farta. 
I kveld har de vært ganske slitne og sovet mye etter at vi tok dem inn. De måtte inn litt tidlig så det ikke ble for kaldt for dem. 
Jubi leker masse med valpene og ser ut som om hun har det helt topp når hun holder på. Svea tar fortsatt livet litt med ro, og løper unna når valpene forsøker å drikke melk. Det er nok ikke mer å hente der nå, så de må klare seg med valpeforet og vann. Men det er jo ikke noe problem i det hele tatt.
Vi hadde med oss valpene en og en og gikk en liten tur. Kombinerte det med litt  fotografering av valpene til Jubi. Beklager at det kommer så mange bilder av Jubi valpene nå. Lover at det kommer masse bilder av Svea valpene også nå etterhvert. De skal få være med på det samme som Jubi sine :-)
Her kommer resultatet av fotograferingen av I-gjengen:
040719 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
040719 toerhannen Medium Web view
Toerhannen
040719 venstre lår sitter Medium Web view
Venstre lår
040719 høyre lår går Medium Web view
Høyre lår
040719 høyre skulder står Medium Web view
Hanne merket høyre skulder
040719 ryggen bruk dette Medium Web view
Hanne merket ryggen040719 høyre side Medium Web view
Høyre side
040719 halehannen Medium Web view
Hanne merket halen
Tispene:
040719 nakketispa Medium Web view
Nakketispa
040719 tispe merket venstre skulder Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
040719 venstre øre nærmere Medium Web view
Venstre øre
040719 høyre øre Medium Web view
Høyre øre
Onsdag 03.07.19
Nå er det flere som lurer på valpeforet som valpene spiser og som dere skal gi dem videre. Det heter Purina Proplan, puppy, medium, optiderma. Sånn ser det ut: Valpefor
Temperaturen på morgenen var ikke noe å skryte av så vi holdt oss inne i noen timer. Det er tydelig at valpene til Jubi nærmer seg 8 uker. Da blir de så foretaksomme :-D I dag lukket jeg opp til det lille rommet der vi har for til de voksne og til valpene. Da kom hele gjengen, de klatret over skinnentøysdunker og opp i matdunken...... Jeg måtte bare flire når jeg fant den ene valpen oppi matdunken :-D Den trodde sikkert at den var kommet til himmelriket :-D Jubi gjengen har fått halsringer på seg i dag. De kan øve litt til de skal reise fra oss, også er det lettere å se hvem som er hvem :-) Jeg hadde ikke nok halsringer, så hanne merket venstre lår har ikke halsring på seg.
Svea sine valper var på kjøkkenet på formiddagen. Når sola kom litt frem ble det bedre temperatur så da fikk alle komme en tur ut på plenen. Nå løper de masse og leker og koser seg veldig ute. I dag har Jubi virkelig kost seg med alle valpene også. Hun har fått sånn nogenlunde kustus på dem så de ikke trenger å drikke melk hele tiden, så da kan hun leke. Hun kommer og tilbyr valpene den ene leken etter den andre. De hadde drakamp i dag og det var skikkelig artig. Svea har vært inne i dag og tatt livet helt med ro. Hun gikk inn til valpene sine i dag tidlig etter å ha spist. Når valpene da diet henne, kom all maten hun hadde spist opp igjen til valpene. Dette er jo helt naturlig adferd, men det passer dårlig for Svea sin del akkurat nå. Så da må hun ha en liten pause og bare ta livet med ro. 
Nå i kveld har de fått herjet litt til før de måtte inn. Skulle nok ønsket meg noen flere varmegrader gitt. Men men, typisk norsk sommer,- er det ikke det de sier :-)
Lett blanding
030719 gå og leke på pall går fint Medium Web view
Ikke noe problem å mestre å leke og gå på pallen
030719 gøy å leke med Jubi Medium Web view
Veldig gøy å leke med Jubi
030719 Jubi leker med valpene Medium Web view
Skikkelig drakamp
030719 Jubi leker med venstre lår Medium Web view
Jubi leker med og venstre lår
030719 leke med Jubi er gøy Medium Web view
Nydelige valper og nydelige Jubi
030719 thø koser seg med alle lekene Medium Web view
Tispe høyre øre koser seg med alle lekene
030719 tispe merket v øre Medium Web view
Svea sin tispe merket venstre øre
030719 toerhannen Medium Web view
Jubi sin toerhanne
Tirsdag 02.07.19
Deilig dag for valpene. Ikke så varmt, men alikevel supert å være ute i sola. 
Dagen startet med besøk til valpene til Jubi og det satte de stor pris på. Når man nå beveger seg inn til valpene kommer de stormende for å få kos. Hvis de ikke sover, er det ingen som sitter igjen og lurer på om de skal kose for å si det sånn.
Det ser ut til at alt har stabilisert seg med Svea også. Nå har hun kunnet spise mat uten at den kommer opp igjen, og i dag var kroppstemperaturen normal for første gang siden hun ble syk for nsten en uke siden. I dag har hun fått mat 5 ganger, små mengder, så nå tror jeg hun kan begynne å få litt mer.
Jubi har jo, som jeg har skrevet tidligere, ikke noe mer melk. Hun er uforskammet sprek og i dag var hun med Vetle på løpetur. Det hadde gått kjempefint. Hun har lagt på seg igjen det hun mistet mens hun diet valpene, så nå er det tilbake til vanlig for og normal mengde. Det blir hun antagelig lei seg for...... 
Det går så fint å ha alle valpene sammen ute. Svea sine valper er flinke til å klare seg selv om de er nesten to uker yngre. Jubi sine er veldig snille med de som er mindre enn seg, så dette går veldig fint. Når vi har de ute står de jo i samme bingen ute på plenen. Det er så mye bråk om vi setter de i hver sin binge, så det er bare å la de få være sammen. Jeg har skilt de når de spiser da. Svea sine er så glade i mat at de gladelig spiser Jubi valpene sin mat også :-D De fikk spise sammen et par måltider, men da ble de svarte bredere enn de var lange, så det måtte vi slutte med :-D
Lett blanding
300619 nakketispa
Nakketispa til Svea
300619 thø
Tispe merket høyre øre, til Svea
Jubi sine tre tisper av fire Medium Web view
Tre av tispene til Jubi
300619 mange å leke med
Mange å leke med
300619 leken er i full gang
Leken er i full gang
300619 bestevenner
Gode venner
Mandag 01.07.19
Det har fungert så godt å ha valpene til Svea et annet sted på natta. De er like flinke som Jubi sine sjokoladepraliner til å sove gjennom hele natta. Det gjør susen at det er mørkt hele tiden, da slipper de å våkne av lyset i hvertfall. Rune sover sammen med de fortsatt, så han får med seg det meste av det som skjer når de ikke sover. På morgenen får de servert maten sin ute på plenen, før de kommer inn på kjøkkenet. Det er litt kaldt på morgenen til å være ute med en gang, men litt utpå dagen går det fint. Da er hele Svea gjengen sammen med Jubi sine ute og storkoser seg. Svea er heldigvis bedre, men fortsatt tynn da. I morgen skal jeg prøve med litt tørrfor igjen sammen med våtforet. Så får vi se om hun fortsatt holder på maten da. Hun vil så gjerne til valpene sine, men de vil bare ha melk. Så hun er litt fortvilet over det, og er ikke så god til å sette grenser for dem. Det blir mest at hun løper foran og valpene kommer etter. Men det går seg nok til.
Jubi sine har stort sett vent seg til at de ikke behøver å prøve å ta melk. Jubi sier i fra til dem og går unna. Hun har ikke mange dråpene igjen og det er jo veldig greit. Nå skal jo valpene flytte snart og da er det ingen melkebutikk som blir med. Vi driver og fordeler valpene og noen av dere har fått beskjed. Vi avventer litt info fra en valpekjøper før vi bestemmer siste rest. Men det er enkelt å fordele denne gjengen for det er en veldig lik gjeng. Små forskjeller som ikke vil ha noen veldig stor betydning somfamiliehunder/turkompiser/ og treningskamerater. Tispene er værre..... vi skal jo holde igjen en tispe selv som skal bo hos kjempefine forverter. De skal ha den tredje hunden fra oss nå. Vi er utrolig glade for det. Men å velge blandt tispene er ikke lett. Det er fire fine tisper, så jeg sliter med det. Nå har jeg bedt hannhundeieren om råd, så får vi se hva det blir til. Det eneste som er bestemt når det gjelder tispene er at den minste havner i nord. Hun skal kjøre fly og hentes litt etter de andre grunnet ferie, og da kan hun ikke veie over 8 kg. Så da må minste frøkna sendes dit :-) 
De tre andre må jeg bare ta meg sammen og få valgt mellom. De er fine alle tre.  
Her er ståbilder av alle valpene til Jubi:
260619 enerhannen stående Medium Web view 
Enerhannen
260619 toerhannen stående Medium Web view
Toerhannen
260619 venstre lår Medium Web view
Hanne merket venstre lår
260619 høyre lår stående Medium Web view
Hanne merket høyre lår
260619 høyre skulder stående Medium Web view
Høyre skulder
260619 høyre side stående Medium Web view
Høyre side
260619 ryggens tående Medium Web view
Ryggen
260619 halen stående Medium Web view
Halen
Tispene
260619 nakketispa stående Medium Web view
Nakketispa
260619 venstre øre stående Medium Web view
Venstre øre
260619 tispe merket høyre øre stående Medium Web view
Høyre øre
260619 venstre skulder stående Medium Web view
Venstre skulder
Søndag 30.06.19
I dag er valpene til Jubi 7 uker. Nå er det like før de skal begynne å flytte til sine egne familier. Det kjennes veldig greit. De nærmer seg alderen hvor det er kjedelig om de ikke får være med på alt som skjer. Nå kjenner jeg at de begynner å trenge familien sin, og sånn sett er det helt greit at de snart flytter. Litt trist og vemodig men menst bra. Så får vi håpe at den jobben vi har gjort med sosialisering og miljøtrening har gitt valpene en god start. Så er det opp til dere som får valpene å forme de videre.
Både gjengen til Svea og Jubi har gått sammen ute på plenen i dag. Været har vært upåklagelig og valpene har storkost seg i sola og varmen. Det kom er lite tordenvær, med tilhørende regn og da bar vi alle valpene inn. Det varte ikke spesiellt lenge, og vinden, varmen og sola gjorde at det tørket fort. Så da fikk de komme ut igjen :-)
Det er altfor kjedelig å være i bingen nå. Det kan vi bare glemme. Det må skje noe ellers er det kjedelig.
Svea er ikke i form fortsatt, men hun er så mye piggere, så da får vi ta tiden til hjelp. Synes bare veldig synd på henne for hun kaster opp maten sin flere ganger for dagen. Hun trenger den maten, så hun kunne godt få beholdt den .......
SykkelNM ble avholdt på Røyse i helga. 16 runder syklet de rundt Røyse før de var fornøyd. Det var direkte overderføring på TV, og dermed helikopter som kjørte rundt og rundt her. Det brydde ikke valpene seg om i det hele tatt. Veldig fin trening da, men helikopter bråk :-)
Diverse bilder
290619 hanne ribbein svea Medium Web view
Hanne merket ribbein, Svea sin
290619 hvl svea Medium Web view
Hanne merket venstre lår, Svea
290619 jubi hvl svea hvl Medium Web view
Fra Jubi; hanne venstre lår, fra Svea; hanne venstre lår :-D
290619 kaos etter maten Medium Web view
Kaos
290619 linselusa Medium Web view
Venstr øre Jubi
290619 plaskebasseng er gøy Medium Web view
PLaskebasseng er gøy
290619 tunnell er gøy Medium Web view
Tunell er alltid spennende
Lørdag 29.06.19
Nok en natt hvor Svea sin form var dårlig. Heldigvis ikke i form av høy feber, men oppkast. Hun klarer ikke å holde på maten hun så gjerne skulle hatt. Så da ble det ny tur til veterinæren på morgenen, og hun fikk antibiotika i sprøyteform i stenden for tablett. Hun fikk ogås drikke kontrastveske som skal beskytte slimhinner i magesekk og tarm. På den måten får de kanskje ro nok til å bli bra igjen etterhvert. Heldigvis er Svea ganske kvikk så vi er ikke bekymret for henne nå. Men hun ligger helst i skyggen og tar livet helt med ro. Hun lar valpene drikke litt melk innimellom, men ikke lenge av gangen. Det må nok gjøre veldig vondt når de tramper og tråkker på det hovne juret. Det sprakk så vidt i dag, så det kom ut litt puss, men ikke noe av betydning, så vi får nok vente litt til før det skjer noe.
Valpene har kost seg ute i hele dag. Det har jo vært et varmt og nydelig vær, så det har vært helt topp. Valpene blir litt slått ut av varmen, men holder koken en liten stund da. I dag var tiden for å la alle sammen gå sammen hele tiden og la de spise sammen. De har jo gitt klart utrykk for at de er sikre på at det andre kullet har en mye bedre mat enn dem selv, så da var det bare å la de spise sammen også. Det gikk kjempefint. Ikke en smule igjen når maten var spist :-) De leker så fint, deler maten og drikke, og sover sammen og leker sammen. Jubi har tatt litt over rollen som mamma for alle, men ingen får melk av henne mer. Hun har fortalt de at melkebutikken er lagt ned, og det er ikke mer å få. Det godtar de stort sett, og gjør de ikke det går hun bare. Hun lar de ikke få noe melk. Svea ville nok gjerne vært mer sammen med valpene sine, men akkurat nå orker hun ikke. Det endrer seg nok når bare formen til Svea blir litt bedre.
Lett blanding
290619 I og J gjengen spise Medium Web view
I og J gjengen spiser sammen
290619 toerhannen i farta Medium Web view
Toerhannen til Jubi i farta
290619 gode venner Medium Web view
Gode venner
290619 her sitte rjeg tvs Medium Web view
Bare kos i valpebingen
290619 huske er gøy Medium Web view
Huske er gøy
290619 flink til å gå tunell Medium Web view
Flink til å gå tunell
Fredag 28.06.19

Etter to ganske trøblete dager ser det ut til å gå fremover. Svea ble altså skikkelig dårlig av jurbetennelsen. Vi har nok aldri  hatt en hund som har vært så dårlig av jurbetennelse. Hun har ligget med intravenøst i perioder flere ganger siden onsdag. I går var hun så dårlig at vi rett og slett ble bekymret for henne. Hun hadde sprutoppkast og så slapp at hun ikke har orket å sitte. Hun har bare ligget rett ut, uten å lea på noe som  helst. Hun hadde nå gått ned fra 27 til 22 kg og det er sykt mye på så få dager.  Derfor har jeg ikke prioritert å skrive i valpedagboka eller ta nye bilder. Jeg har stort sett vært med Svea og Rune har vært med valpene. Innimellom har jeg fått kost med de og lekt med de, men det meste av tiden har gått til Svea. 
Men, endelig i dag løsnet det. Hun har ligget hos veterinæren i hele dag, og når jeg hentet henne var det en litt sprekere Svea jeg fikk med meg hjem. Hun spiser to spiseskjeer med mat hver time, spesialfor. Hun har fått væske behandling og antibiotika og kvalmestillende. Hjemme her har hun også fått væske intravenøst og nå bærer det endelig frukter. Hun er piggere, og går på beina sine. Hun er sulten og får bittelitt mat hver time. Nå skal hun fortsette med medisiner, og så venter vi på at jurbetennelsen enten skal gå tilbake eller sprekke. Den har nå blitt helt hard, men det er jo lov å håpe at den skal gå tilbake av seg selv.
I natt kan vi sove litt bedre, og i morgen lover jeg å ta nye bilder av valpene :-) 
Valpene har heldigvis ikke noe problemer på grunn av dette. De klarer seg helt fint, og utvikler seg så bra. De begynner å bli ganske aktive. Nå har de passert 5 uker.
Jubi sine valper blir bare mer og mer nydelige. De leker og er så trivelige. Biter og holder på som valper skal.

Lille frøken venstre øre er nå "adoptert" av Svea sitt kull. Hun sover ikke sammen med dem, men hun er sammen med dem ue og spiser mat sammen med dem. Hun storkoser seg med å være størst av de minste. :-)
Jubi gir ikke valpene melk lenger. Hun driver og oppdrar dem ved at hun legger seg ned og når de kommer og forsøker å ta melk, så går hun . Så kommer hun tilbake og legger seg ned, og til slutt får hun  ligge i fred uten at de forsøker å drikke melk av henne. Veldig artig å se på hvordan hun gjør det.
Noen har etterlyst om det finnes flere artikler som den om valpens utvikling. Her kommer en til fra NKK, som går på hvilke utviklingsperioder valpen er inne i til enhver tid.
Valpens utvikling

Onsdag 26.06.19
Deilig dag,hvor valpene har kunnet være ute og kose seg i varmen. Myggen er plagsom, men det får vi bare leve med. Svea sine valper fikk kloklipp i dag. De var så slække og trøtte, at jeg kunne bare legge de i fanget og klippe i vei. 
Etterhvert ble det en litt dramatisk dag. Svea gikk og la seg hos valpene sine, og det virket jo greit. Så etter to timer lå hun der fortsatt. Det var litt rart. Så Rune gikk bort og klappet på henne. Da var hun glovarm. Vi tok tempen og den var 40,6 !. Jeg mistenkte jo jurbetennelse med en gang, og sjekket henne, men fant ikke noe som var tyddelig jurbetennelse. Når jeg melket ut litt melk av henne, så fant jeg en pupp som ikke var noe særlig fortykket, men det kom grå melk ut av den Så da reiste vi til veterinæren med en gang. Der gikk alarmen. Svea sin feber var blitt 41,3 og hun ble lagt på intravenøs, fikk en sprøyte med antibiotika og smertestillende og betennelsesdempende. Etter godt og vel en time var temperaturen nede på 40,3. Da fikk vi reise hjem. Vi fikk med natriumklorid, sånn at Svea kunne få mer intravenøst hjemme. Vel hjemme fikk valpene spise alt de kunne for å hjelpe til med den vonde puppen. Nå er heldigvis feberen nede igjen på 39,7 så det går rette veien. Svea har bedre almentilstand og har spist og drukket, og fått en runde til med intravenøs væske. Det er så skummelt hvor fort en sånn betennelse kan komme. Vi må ha oppdaget det veldig tidlig, for det er ingen tydelig forsteinet kul i noen pupp, men en fortykking som går litt opp og ned. Valpene til Svea bryr seg ikke om det. De er i farta og er spreke som bare det. I dag var det lille frøken venstre øre (ja her også) som rett og slett forsøkte å klatre ut av bingen ved hjelp av bakbeina og de trådene i bingen som går tvertover. Hun holdt på å tippe med på andre sode, men vi fikk stoppet henne.
Jubi sine valper har vi fått tatt bilder av i dag. En og en, hodebilde og ståbilde. Resultatet kan dere se under her. De er så nydelige. Nå har de blitt skikkelig store og leker masse. De begynner å kjede seg når det ikke skjer noe, og aviser på gulvet er bare bortkastet. De makulerer alt av aviser som de skal tisse på, så det blir stort sett bare strimler der nede.
Hannene i Jubi sitt kull:
260519 enerhannen hodet Medium Web view
Enerhannen
260619 toerhannen Medium Web view
Toerhannen
260619 venstre lår hodet Medium Web view
Hanne merket venstre lår
260619 høyre lår hodet Medium Web view
Hanne merket høyre lår
260619 høyre skulder hodet Medium Web view
Hanne merket høyre skulder
260619 høyre side ribbein Medium Web view
Hanne merket høyre side (ribbein)
260619 ryggen hodet Medium Web view
Hanne merket ryggen
260619 halen Medium Web view
Hanne merket halen
Jubi sine tisper
260619 nakken hodet Medium Web view
Nakketispa
260619 venstre skulder hodet Medium Web view
Venstre skulder
260619 venstre øre hodet Medium Web view
Tispe merket venstre øre
260619 høyre øre hodet Medium Web view
Tispe merket høyre øre
Tirsdag 25.06.19
Natt nummer to på mørkt rom for Jubi gjengen gikk også kjempefint. Alle valpene var svært tilfredse og slitne når de skulle legge seg, etter all kosingen i går. Det medførte at de bare tuslet inn på rommet der de skulle sove, og sovnet med en gang. Det var musestille og valpene sov gjennom natta. I dag sov de også til klokka var over 8 ! Da hadde Jubi gjengen og jeg vært oppe et par timer ;-) Hos dem var det faktisk ganske tørt og ingen hadde gjort fra seg. Det er fordelen med å komme inn til dem ganske tidlig,før de har våknet.
Det er vel bare ett ord som oppsummerer denne dagen her :-D Det er "vått" !! Det har regnet stort sett i hele dag, så det har vært en kjedelig dag for valpene.
Svea sin gjeng på kjøkkenet var absolutt ikke fornøyd med å være på kjøkkenet, så de skulle ut. I regnet....
Så da var det bare å hente en parasoll og sette inntil takutstikket, så det ikke regnet opp i senga som står ute.
Da var alle sammen ute, og de som kom seg borti der det var vått, syntes det var veldig spennende. 
De spiser og vokser så det knaker.Tror Svea sine største er like store som Jubi sine. De er glad i mat og spiser masse.
Nede hos Jubi sine valper har det også vært vått. Der er det tak over ute i bingen, men ikke hele veien. Så da kom det vann i bingen og det var spennende for de store også. Det blir ganske så vått, så ingen har sovet ute. Det blir for kaldt. Så i morgen vil vi ha sol igjen. Jeg har hatt med meg noen av valpene til Jubi alene, en og en. Det er artig å se hvor kontaktvillige de er og så ivrige når vi går ut av valpebingen.
Etter at Svea sine hade spist kveldsmaten sin ble de ganske så slække. Da benyttet jeg sjansen til å klippe klør på alle sammen. Det var ingen sak når de nesten sov i fanget mitt mens jeg klippet. Deilig når det kan gjøres så enkelt :-D
Mandag 24.06.19
Det var ganske spennende å se om det ville fungere å flytte valpene på natta til et rom uten vindu, også skru av lyset.På toppen av garasjen er det en halv etasje med flere rom, og ett av dem er det ikke noe vindu på. Så der satte vi opp en valpebinge, og la inn en madrass så Rune kunne sove sammen med dem der. Spørsmålet var jo om de bare ville hyle og være misfornøyd, eller om de ville sove. 
Svaret fikk jeg i dag da jeg måtte ringe bort og vekke Rune rett før kl 08:00 Valpene hadde sovnet som steiner og sovet stort sett gjennom hele natten. Ikke noe hyling og bråk. Så det fungerte helt etter planen :-D Så da er det bare å fortsette med det. Rune har jo startet på ferie, og vi fleipet med det i dag at han har flyttet bort i sommerstugan sin ;-)
Valpene til Jubi fungerer veldig bra nede på valperommet. De er ganske slitne når kvelden kommer og sovner godt. I dag når vi tok valpene ut på plenen oppdaget lille frøken venstre øre at Svea lå i på plenen ved siden av og ga sine valper melk. Da ble frøken venstre øre gira kan du tro. Hun spant rundt og lagde et særdeles misfornøyd hyl, for dit inn ville jo hun også. Hun var strålende fornøyd med å få en ekstra melkesup av Svea. Venstre øre er ganske rolig med de små valpene også, i tillegg til at hun er litt liten selv, så det fungerer kjempefint. Det blir litt mer spennende når resten av gjengen til Jubi skal slippe sammen med Svea sine. Det er ganske mye krutt i de nå og de leker ganske uvørent med hverandre.
Siden Sondre er ferdig med masteroppgaven sin, Karina har hatt bursdag og det er mange valper her,og det er veldig hyggelig å møtes på sommeren, så trommet vi sammen til en liten sommerfeiring i kveld. Det ble 17 mennesker som var her, og det sier seg selv at det ble mye valpekos. Valpene var strålende fornøyd !
Vi grillet på verandaen og når maten var spist var det valpene sin tur til å spise. Så ble det mer kos for valpene, og nå sover de som bare det :-D
Vil bare si ifra til dere som lurer på om dere skal ta en tur. Til helgen er det NM på sykkel her på Røysehalvøya hvor vi bor. De skal  kjøre 16 runder rundt her ute, og det betyr stengte veier, enveiskjørte veier, og begrenset fremkommelighet. Bare ta med det i vurderinga om dere planlegger å avtale besøk. Det gjelder både lørdag og søndag.
Lett blanding
240619 folksomt
Mange på besøk hos valpene
240619 valpekos
Både Svea og Jubi sine valper fikk masse kos
240619 leke er gøy
Ny leke å apportere
240619 ny spennende leke hhskulder
Hanne høyre skulder
240619 nå skal jeg ta deg
Skal vi sloss ? :-D
Søndag 23.06.19 Jubivalpene er 6 uker, og det er St Hans aften :-)
Vi tror nok at valpene til Svea våkner så tidlig fordi de sover på kjøkkenet. Der er det store vinduer rundt hele kjøkkenet, og soloppgangen kommer rett inn vinduet. Da blir det så lyst at ingen valper vil sove noe særlig lenge :-D Nå skal vi se om vi kan få til at de har litt lengre natt ved å la de sove et sted der det ikke kommer noe særlig sollys. Så nå skal de sove der om natta, og være på kjøkkenet/ ute om dagen. Rune har startet på ferie så han får æren av å sove sammen med dem for å se hvordan det utvikler seg. Vil jo helst ikke at valpene skal få det som rutine å stå opp klokka 04:00 :-)
I dag har de vært en tur på plenen også. Det var skikkelig gøy for dem. Det er jo noen dager siden sist de var ute på plenen og reaksjonen er ganske anderledes nå. Mye tryggere og mer frempå enn de var for bare noen dager siden.
Det var Jubi sine valper som fikk komme ut først. De fikk besøk i dag, og det var veldig trivelig. Det kjennes veldig godt at en av tispene til Jubi skal flytte til Røros :-) 
Siden det er St Hans aften så måtte vi en liten tur til fjorden. Det var ikke lenge vi var borte, men deilig var det.
Vetle reiste til Sanvika og hentet Sondre og Karina også,som kom hjem fra turen til Albania i dag.
I morgen er det klart for en slags feiring av tidligere bursdager, ferdige masteroppgaver, valpekos osv. Da blir det mange folk her, det er bra for valpene. Vi satser på varmt og godt vær !
Lett blanding av bilder:
230619 deilig å sove under utebordet
Deilig å sove under utebordet
230619 kjedelig å være på gale siden
Veldig kjedelig å ikke komme inn til valpene til Svea
230619 liten gjøkunge neimen venstre øre til jubi
Liten gjøkunge i reiret,- vent,- kunne ikke vært andre, lille frøken venstre øre, linselusa ;-)
2303619 vi vil inn til dere
Lukk opp !
230619Svea ute med noen av valpene sine
Svea ute med noen av valpene sine
230619 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
Lørdag 22.06.19

Jeg sov sammen med valpene til Svea på kjøkkenet i natt. Da kunne jeg følge med når de våknet og ta de ut ganske fort. Det fikk helt til klokka 04:30 før det var liv i dem, og da ville de ut. Vel ute på verandaen fikk de litt melk av Svea også sovnet vi igjen alle sammen. Det var sol og deilig på verandaen så der hadde de det skikkelig bra. Voldsomt til fuglekvitter på morgenen også, så det var bare idyllen.
Jubi sine valper var skikkelig trøtte og sov til langt på dag, les klokka 07:00 :-) Rune har startet ferie så en fin start på den var at han gikk inn til Jubi sine valper og ga dem mat og lot de gå ut. Det fortsetter med at valpene er veldig flinke til å gå ut å gjøre fra seg, så dette er skikkelig luksus.
Været har vært upåklagelig i dag, så valpene til Jubi fikk komme ut når Vetle var ferdig med å klippe plenen. Da satte vi opp igjen bingen og valpene elsket å komme ut. De lekte med lekene og  med hverandre og bare løp rundt. I dag fikk de virkelig sansen for huska som har hengt der. Jeg lagde litt lyd på den og dermed kom de og skulle stå på den. Den henger så vidt over bakken og dingler frem og tilbake og da får de litt trening på det :-D
Fortsatt er det litt rått i plenen, så Svea sine valper fikk ikke komme lenger enn til verandaen. De skal også få komme ut på plenen, men de er litt små ennå til å ligge der hvis det er litt rått. Jubi sine er så store at de holder varmen og klarer seg fint. Håper på litt godvær fremover.
I ettermiddag kom det besøk fra Bergen. De hadde kjørt ens ærend for å besøke valpene til Svea. Det var veldig koselig, og jeg blir så imponert over at noen drar så langt for å se på valper. Det ble litt kos på Jubi sine valper også, men tenna til Jubi gjengen er desidert værre enn Svea sine for tiden ;-)
Jeg får jo aldri rotet meg til å skrive navnene på valpene. De har alle fått registreringsnummer i NKK, men hvem som heter hva, ja det blir ikke klart før veterinæren setter id-chipen :-) Da linkes navnet til hver valp. Men iallefall, her kommer navnene. Jubi sin fine gjeng kommer først:
Hannene:
Fosliskrenten's I'm What I'm
Fosliskrenten's I'm The One
Fosliskrenten's I'm All You Need
Fosliskrenten's I'm Some Buddy
Fosliskrenten's I'm So Cool
Fosliskrenten's I'm A New Breeze
Fosliskrenten's I'm Just Thrilled
Fosliskrenten's I'm The Best Friend
Tispene:
Fosliskrenten's I'm Every Woman
Fosliskrenten's I'm Miss Lovely
FOsliskrenten's I'm Just Smashing
Fosliskrenten's I'm So Pretty
( valpenes pappa heter Simon Says Honey I'M home :-) )

Så var det navnene på Svea sin herlige gjeng :
Hannene:
Fosliskrenten's Just The Same
Fosliskrenten's Just Wait And See
Fosliskrenten's Just As You Wish
Fosliskrenten's Just The Thing
Tispene:
Fosliskrenten's Just In Time
Fosliskrenten's Just In Case
Fosliskrenten's Just Crush The Cake
Fosliskrenten's Just My Luck
Fosliskrenten's Just For Fun

Nå har  valpene brent av siste kruttet og sovnet for natta. Så får vi se i morgen om det blir soloppgang på meg da :-D

Jubi gjengen:
220619 den var spennende
Huske er gøy
220619 huske er gøy
Kongen på haugen :-D
220619 gøy å være ute
Veldig gøy å være ute
220619 hhl
Hanne merket høyre lår
220619 toerhannen
Toerhannen
220619 tvs
Lille linselusa ;-) Venstre øre
Svea sine:
220619 koser seg 
Hanne høyre side
220619 trøttinger
Trøttinger
220619 tordenvær
 Fikk ut ett bilde av minnebrikka fra i går. Det var valpene som sov som slakt selv om tordenværet rullet og bråkte som bare det. Ingen som brydde seg i hele tatt.
220619 venstre skulder
Venstre skulder
Fredag 21.06.19
I går gikk alt fint når vi var borte. Vetle er ganske dreven så det er ikke noe problem å være borte :-)
Valpene til Svea fikk ormekur i går, for da var de fire uker gamle. De er gode og runde i magen så det ser ikke ut som om de har noe problem akkurat :-) De ser ut til å få utrolig mye pels, så det er bare å forberede seg på litt klipping av overskuddet :-)
I dag tidlig var valpene til Svea litt tidlig ute med å våkne synes jeg. De var i gang klokka 03:30 og et var i grunnen ikke jeg. De holdt et svare leven, og jeg tenkte på den stakkars naboen som kanskje ble vekket av hylingen, så da stod jeg opp. De fikk melk av Svea og lekte seg inn i soloppgangen, på verandaen, før alle sovnet, (inkludert meg) omtrendt når de andre stod opp. Hehe. Merker så godt at Svea sine nå begynner å orientere seg utover, og bli interessert i det som skjer rundt. Mye mer enn bare seg selv. De fikk oppbløtt tørrfor på morgenen og etterpå sovnet de som slakt. Det tar på å stå opp lenge før fuglene har tenkt til å våkne. :-D
Utpå dagen fikk Jubi sine valper komme ut i sola, og det var skikkelig gromt. I tillegg fikk de besøk av en gammel kjenning som så gjerne ville kose litt med valper. Det var skikkelig koselig, og jeg fikk klappe litt på Melvin som er onkel til valpene til Jubi. Melvin er en stor flott hannhund, som ser ut som om han er veldig glad i kos, men nesten dytter deg over ende i sin iver på å bli koset. Vi satte stor pris på besøket, Jubi elsket det for hun fikk søke etter leke når de var her. Kom gjerne igjen en annen gang, så koselig med en hundeprat.
Etter at besøket hadde dratt kom det en liten runde med tordenvær her. Ingen av valpene gadd å røre på så mye som et øyelokk fordi om Tor med hammeren  var en smule irritert, og vinden blåste og regnet kom tvertover. Valpene til Svea bare lettet på hodet og kikket og så var det greit. Jubi sine våknet ikke en gang. De sov som bare det.
På kvelden kom det besøk til Svea sine valper, og det var skikkelig koselig. De ble rett og slett helt utladet etter besøket så det ble en lang sovestund etter at  besøket var avsluttet. Som om ikke det var nok, fikk også Jubi sine valper noen å kose med. Veldig hyggelig ! 
Så nå mot natten har alle valpene sovet. Ganske slitne etter alle ting som har skjedd i dag. For Svea sine har dagen vært veldig lang, så nå håper jeg de sover litt lenger i mrogen tidlig. Hvis ikke, er jeg klar til å nyte soloppgangen sammen med dem i morgen tidlig :-D Ingen bilder i dag. Minnebrikka mi klikket aldeles helt. Nye bilder i morgen håper jeg på :-D
Onsdag 19.06.19
SIden det ikke er så varmt i bakken ennå, var det ikke noe lurt å ta Svea sine valper ut i dag. Så i steden ommøblerte jeg på kjøkkenet, sånn at valpebingen ble stående slik at valpene kan gå rett ut på verandaen. Der blir gulvet varmt så fort det har vært litt sol på det, så da er det enklere å være ute. 
Jubi sine valper har jo bingen utenfor valperommet nede, så de har god plass å boltre seg på selv om det er kjølig vær. Jubi sine fikk også mange nye leker i dag, og det satte de stor pris på. De har blitt mye mer til å bære på leker og til å småsloss om dem. De har drakamper og holder på.
Jubi gjengen har hatt to besøk i kveld. Første besøket da sov de stort sett hele tiden. Da hadde de akkurat lekt masse ute i bingen, og batteriene var helt slutt. Når neste besøket kom var det litt mer liv i dem, men fortsatt var det noen som sov hele tiden. Jeg er imponert over valpekjøperne våre, i dag har noen kjørt i 4 timer for å være litt sammen med sovende valper. Andre har kommet fra Narvik for å hilse på. Jeg er glad for å få så dedikerte  og ikke minst erfarne valpekjøpere. Det er godt for meg å vite at valpene får det så bra.
Egenlitg er vi ganske priviligerte som kan ha kontakt med så mange folk gjennom årene som er så glad i rasen vår. Det er en utrolig trivelig hobby, og kan vi snakke flat kan vi jo prate i vei :-)
Litt lett blanding av bildene under her. Mesteparten ble tatt i går når det var vær til å være ute i. 
I morgen kommer jeg ikke til å skrive i valpedagboka, da Rune og jeg ikke er hjemme i morgen kveld. Vetle skal være valpevakt, så det kommer til å gå kjempefint :-)
Jubi sine fra turen ut i går
170619 bordskikk jubi
Sjokoladepuddingene <3
170619 imponert jubi
Blir imponert over hvor flinke de er :.)
170619 fine Jubi
Fineste Jubi 
180619 barnehagen Medium Web view
Barnehagen i Åsbakken
170619 hhskulder
TIspe merket venstre skulder
Svea sine
180619 nakke tispa og tispe merket venstre øre Medium Web view
Nakketispa til Jubi og tispe merket venstre øre til Svea
170619 To trøttinger
To trøttinger på verandaen
170619 trøtting tvø
Tispe venstre øre
170619 Ups det snublet jeg
Ups, - der snublet jeg i dere gitt
180619 ute for første gang Medium Web view
Slapper godt av i gresset. Tispe venstre skulder
Tirsdag 18.06.19
I dag har J-gjengen til Svea vært ute på plenen for første gang. Det var slitsomt og de sovnet fort :-)
Etter at Vetle hadde klippet plenen fikk jeg satt opp binger ute. Denne gangen satte jeg opp to, så de har hver sin å gå i. Det var varmt og godt ute, nesten lummert. Passet godt å ha alle ute da. Først fikk Jubigjengen mat og kos og lek til de sovnet. Så foret jeg Svea sine og tok de med ut også. Det var spennende med plen, de har jo bare vært på verandagulvet når de har vært ute og snust. De liker godt å ligge rett ut på plenen, det er nok kjølig og godt på magen.
Etterhvert kom den brune nakketispa på besøk. Da merker man godt forskjell på hvor langt de brune har kommet i utvikling i forhold til de svarte. Nakketispa ville leke og småsloss litt med Svea gjengen. Men det gikk jo ikke, for de har ikke kommet dit at de skjønner det ennå. Så da måtte jeg lede nakketispa over på en leke eller leke med meg. Etterhvert kom ryggen også, og da startet de to brune å leke. Men til slutt sovnet de også.
Jeg håper at alle valpene kan gå sammen etterhvert, Jubi og Svea deler i hvertfall på alt, så valpene har to voksne hunder og steller og ordner med dem. Rene idyllen på plenen her i dag :-)
Nå er det kvelden og alle er inne. Svea sine sover som steiner, kasnkje friskluftsjokk :-D Jubi sine er mye mer i farta og sutrer hvis de ikke får selskap. Så nå er det bare å kose så mye man kan med dem :-) 
Jubi sine
160619 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
160619 halehannen
Halehannen
160619 hanne merket høyre skulder
Hanne merket høyre skulder
160619 slapper av i sola
Slapper av i sola
160619 tvø liten linselus
Tispe merket venstre øre er en liten linselus
Svea sine
170618 Svea koser seg
Svea koser seg
170619 deilig å være på verandaen Svea
Deilig å være på verandaen
170619 sover på rekke og rad vlår hlår og ener
Sover på rekke og rad, venstre lår, høyre lår og enerhannen
180619 bli kjent
Bli kjent
180619 fargerikt fellesskap Medium Web view
Fargerikt fellesskap
180619 rare sovestillinger Medium Web view
Snodige sovestillinger
Søndag 16.06.19 Jubi gjengen er 5 uker !
I dag skulle Sondre og Karina reise til Gardemoen veldig tidlig, så da spiste jammen vi frokost før valpene fikk frokost. De sov og syntes ikke det var noen vits i å våkne så tidlig. Så når Vetle kjørte Sondre og Karina, gikk Rune og jeg og foret valper. Hos Jubi spiste alle godt og alle gjorde fra seg ute.  Det er ganske tidlig at de allerede gjør fra seg bare ute, så dette lover godt for fortsettelsen. Noen valper i andre flatkull kan være veldig interessert i å spise bærsj også, men disse viser overhode ikke noen interesse for det.  Mange diskusjoner rundt hva det kan skyldes at noen er glad i å spise møkk, noe aldeles helt uttømmende svar på det tror jeg ikke vi får på en stund. Det er mange teorier.
Svea sine fikk besøk i dag. Det var veldig koselig. Tidligere aktiv valpekjøper som nå skal ha sin andre hannhund. Både i går og i dag har det vært "gamle" valpekjøpere på besøk og det er så trivelig,- da vet vi hvordan valpen får det, og at det blir et rikt og aktivt liv.
J-gjengen sover fortsatt mye og er bare litt våkne rundt maten. Jeg blir litt utålmodig da og ønsker at de skal vokse litt fortere,- men så må jeg jo bare huske på at de er to uker yngre enn Jubi sine, og det nytter ikke å sammenligne.....
I dag har Rune og jeg 29 års bryllupsdag, så i dag blir det ikke middagslaging her hjemme. Det er deilig. Da blir faktisk valpene alene i et par timer, men vi timer det med spisinga og sovinga, så merker ikke de noe :-D
Jubi sin gjeng
160619 deilig å slappe av
Deilig å slappe av
160619 den wiren skal jeg smake på ryggen
Den wiren skal jeg smake på , ryggen
160619 god trening på signaler og lek
God trening på respektering av signaler
160619 gøy med leke
Gøy med leke
Svea sine
160619 Svea med gjengen sin
Svea med J gjengen
160619 fine
Deilig å være litt ute
160619 fineste gjengen
Fine gjengen
160619 tre gullklumper
Høyre lår, høyre øre og  venstre lår
Lørdag 15.06.19
Man får et litt annet fokus og perspektiv når man holder på med valper. Det er så lite som skal til for at dagen skal kjennes så bra :-D I dag tidlig var det andre morgenen på rappen at vi kunne gå inn til valpene til Jubi, uten at det var bærsjet der om natta !!  Det å bruke den bingen ute til lufting sent på kvelden, også stå opp igjen sammen med fuglene på morgenen, det er gull verdt. Nå venner de seg til at de skal gå ut for å gjøre fra seg, noe som igjen letter prosessen med å få de renslige. Det var tolv glade og sultne valper som møtte oss, så det var godt å få litt mat. Rune fortsatte nede hos Jubi gjengen, mens jeg gikk opp til Svea sine. 
Svea sine valper sov også, men våknet når jeg kom inn. Så da var det bare å finne frem maten og gi de mat også. Det var deilig sol på verandaen utenfor kjøkkenet, så da fikk de morgenmat i sola :-D Da kunne jeg vaske og bytte aviser hos dem, mens de var ute og spiste. Veldig greit.
Det var litt skodde etterhvert på formiddagen, så vi tok ikke valpene ut før nærmere klokka 12. Da kom det besøk til dem og det var en gammel kjenning som tidligere har hatt en hannhund fra oss, så det var veldig hyggelig. Foreløpig sover valpene ganske mye, så det varte ikke så lenge før de sovnet igjen. Svea sine valper fikk også komme ut på verandaen og hilste på.
Da merker man hvor mye mindre Svea sine valper er enn Jubi sine. I-gjengen blir reine elefantene i forhold. 
I kveld kommer Sondre og Karina fra Bergen. De har vært en uke på ferie der, og nå kommer de hit. I morgen går turen til Albania, før de kommer hit igjen og blir her en stund. Det er bra for valpene det. Flere å forholde seg til :-D Sondre har studert i Trondheim, og er nå ferdig med sin master. Jobblivet venter i august, da er det slutt på studenttilværelsen.
Nå har virkelig myggen kommet her. Anbefaler alle som kommer en tur å ta på seg/ha med seg myggmiddel. Når vi er ute, blir vi overfalt. 
Jubi gjengen 
150619 fineste Jubi med valpene sine
Fineste Jubi med valpene sine
150619 Jubi gjengen klarte ikke velge bilde
Klarte ikke velge hvilket bilde, så da ble det begge
150619 mat er godt Medium Web view
Hvilken bordskikk ! Nå kan ingen klage lenger
150619 tvø jubi hallo muttern
High five, muttern
Svea sine
150619 mer og mer aktivitet
Nå blir det mer og mer aktivitet også hos Svea sine valper
150619 nå skal vi sloss
Nå skal vi sloss :-D
150619 ths
Tispe merket høyre skulder
Fredag 14.06.19

I dag tidlig var det opp til vanlig rutiner. Det er greit å være to når det er to kull. Blandt annet dette med fløytelyden. Rune og jeg må synkronisere oss når vi skal gi mat, så vi blåser ganske likt. Hvis ikke blir frustrasjonen stor i det kullet som hører lyden, men som ikke får mat. Når Jubi sin gjeng er nede og Svea sin oppe, så hører de jo hva som skjer hos hverandre.  I dag var Rune hjemme på formiddagen mens jeg var en liten tur borte.  Valpene sover jo mye særlig rett etter at de har fått mat, men jeg liker ikke at de er noe særlig alene. Det er så greit å følge med på alt som skjer i kullet, og hvordan de utvikler seg. Det ser veldig normalt ut i begge kullene da. De blir mer og mer sosiale og leker mer og mer.
Signaler fra voksne hunder skal de lære seg å ta. De skal vise et godt språk tilbake til de voksne og dette driver de å lærer nå. Jeg er imponert over gjengen til Jubi. De har naturlig nok kommet lengst i dette siden de er eldst. De viser så fine signaler når de får beskjeder fra Jubi og Svea. Det er alltid så gøy å se på.
Heldigvis ble det vær til å være ute i dag, så Jubi gjengen fikk komme ut en stund. De kjeder seg litt nede på valperommet så de må ut og oppleve litt andre ting.Etter å ha spist maten sin ute, sovnet alle sammen. Det var deilig og varmt ute så det gikk fint. Men etter en stund kom det skyer for sola og litt vind, så da var det bare å gå inn. Det passet fint for da var Svea sin gjeng i gang etter å ha sovet.
De fikk faktisk også komme ut en bitteliten tur i dag. Bare ut på verandagulvet da, mens de drakk melk av Svea. Etter uteserveringen ble det litt kos, før jeg tok alle inn igjen. Etter det har de sovet masse, det ble nok friskluftsjokk på dem :-)

I kveld har alle spist og vi har igjen synkronisert fløytebruken, så det gikk fint. Særlig gjengen til Jubi reagerer bra på fløyta nå. For Svea sin gjeng er det litt for tidlig, men det kommer :-)

Jubi sin I-gjeng
140619 deilig å være ute
Deilig å være ute
140619 kan jeg snike meg til en sup
Kan jeg snike meg til litt melk hanne merket høyre side
140619 koser meg her
Kjekt å ligge her
140619 mett og trøtt
Mett og trøtt
Svea sin gjeng
140619 bordskikken kommer seg
Bordskikken kommer seg
140619 flinke
Veldig flinke
140619 uteservering
Uteservering, trangt om plassen
Torsdag 13.06.19 Svea sin J-gjeng er 3 uker i dag.
I dag fikk vi en veldig utrolig gledelig nyhet :-D På julaften i 2005 kom et lite kull med valper til verden, Emmy fødte 6 valper på formiddagen julaften, så jeg kunne fortsette juleforberedelsene :-D I dag 13,5 år senere lever fortsatt Harley , en av gutta i gjengen. Han har tatt sin årlige helesjekk og er utrolig frisk og rask. Så frisk og rask at veterinærene anbefaler eier å fryse ned sæd etter ham, da det ikke er så mange flatter som holder seg så friske og raske i den alderen. For å kunne gjøre det ville eier øyelyse ham for å se at alt var i orden. På gamle hunder har det som regel utviklet seg "gammelmanns sykdommer", som ysømskatarakt ol. Det er liksom omtrendt uungåelig. Desto større var gleden da det viste seg på øyelysningen at Harley var uten anmerkning på øynene! Det er knapt til å tro. Så nå får vi se om eier fryser ned sæd, og noen vil bruke den ved en senere anledning.Nå skal det også sies at eieren til Harley er spesielt dedikert, og Harley har hatt et helt utrolig godt liv. Han har fått masse fysisk og psykisk stimulering. 
Jeg håper vi har en gjeng med så friske og raske valper i den gjengen som er her også :-D  Foreløpig ser det bra ut, kanskje litt tidlig å slå fast ennå hvor gamle de vil bli ;-) Jubi sine valper var jo en måned i går !! Det glemte jeg å skrive noe om. Snakk om sløvskap ;-) De spiser nå maten sin ute i bingen. Jeg flytter litt på hvor den blir servert, også for å trene på fløytelyden. De skal følge den, så kommer de til maten. Det har jo da typ regnet og vært grått og trist i hele dag. I kveld tittet solen frem og da var jeg ikke sein om å servere maten ute. Da fikk de være ute rett foran inngangspartiet vårt, og der hadde de ikke vært før. Nå er de så små at de ikke tar blomster ol., men bare om noen dager er det umulig å ha de løse der, da blir det ikke noe igjen av plantene som vi har der. Så da må vi bære de bort på gresset, i bingen som står der.
Jubi begynner å få mindre melk. Hun har begynt å si i fra når det nok pupping. Hun liker ikke at de biter med de sylskarpe tennene sine, da knurrer hun og reiser seg og går.Om en uke eller to tror jeg hun har kommet langt i å trappe ned på melka. Det er jo bra, for etterhvert skal de ikke ha melk av Jubi.
I dag er Svea sin fine gjeng 3 uker gamle, og på vei rett inn i sosialiseringsfasen. De har helt klart fått hørsel og reagerer når jeg kommer og setter meg i kassa sammen med dem. Da krabber de opp i fanget og vil ha kos. Fortsatt sover de mye, og det er viktig for dem med ro til å sove. Samtidig har de blitt litt flinkere til å gjøre fra seg der de ikke sover, og de spiser nå ganske pent av kopper. Foreløpig er de ganske utstøe så de svaier litt frem og tilbake når de står og spiser, og kan lett tippe over og havne i matskåla til naboen.
Jubi og Svea er veldig flinke til å gjøre rent etter valpene. Det er kollektiv vask av valper, kopper og gulv. Alle rester skal bort. De deler gladelig med hverandre og vasker hverandres valper. Svea har faktisk begynt å si ifra til Jubi sine valper når de forsøker å ta melk av henne. Det ser så langt ut til at valpene skjønner signalene og går ærbødig derifra.
Jubi sine valper
130619 alt skal sjekkes ut
Ute på nye steder
130619 der gikk melkebutikken
Åhh,- der gikk melkebutikken forbi 
130619 enerhannen
Enerhannen
130619 kom så leker vi
Kom så leker vi
130619 toerhannen
Toerhannen i farta
130619 tvø
Tispe venstre øre
130619 ute på nye steder
Snuse og sjekke
Svea sine valper
130619 får håpe han ikke får mareritt av de røde øynene
Får håpe han ikke får mareritt av de ekle røde øynene som glor på ham :-D
130619 legger meg akkurat her
Jeg kommer og holder deg med selskap
130619 lille trøtting
Lille trøtting
130619 trangt om saligheta
Her var det trangt om saligheta
Onsdag 12.06.19 I gjengen er en måned i dag :-)

Før fuglene var oppe i dag, var valpene i full gang med dagens aktiviteter. Like blide og glade over en ny dag og nye muligheter. Frokosten er en skikkelig høydare,- den spises med stor entusiasme. Foreløpig er de ikke helt rabiate matvrak.Vi får se om de tkommer mer eller om de beholder litt av fornuften rundt matspising. I hvertfall blir koppene tomme og Jubi har en lett jobb med å vaske dem. 
Det var plutselig blitt høsten, kaldt vind og regn, så desverre ingen tur ut i dag. Heldigvis har de bingen utenfor valperommet så der har de herjet og lekt i dag. De sover fortsatt mye, og det var såpass kaldt at de la seg i haug inne i buret. Da var det greit å lukke døra ut, så varmekablene i gulvet kunne gjøre det litt varmere inne hos dem
Nå spiser gjengen til Svea også tre ganger om dagen. Prøver å ikke gi for mye om gangen, for da kan de lett få diare. Så får prøve oss litt frem. Jubi sine kan jo spise en del mer, så det ser så lite ut i koppene til J-gjengen.Men så har de en mindre mage også foreløpig ogå.  De har også fått større plass i bingen sin. Jeg skal ordne til slik at de også kan komme ut og spise ute, bare det blir litt finere vær igjen...
Det har blitt masse kos på valpene i dag. Jeg får ikke vært nok sammen med dem, synes jeg, men de må jo få sove litt også. Jeg kan ikke drive å vekke dem fordi jeg har lyst til å kose med dem :-D Det blir liksom feil..... De trenger ganske så mye søvn også. 
I dag har jeg bestilt fløyter til alle valpene. Vi bruker fløyte når vi gir valpene mat. Det har jeg sikkert skrevet om før. Vi blåser to støt i fløyta hver gang de får maten sin. Det betyr at når de reiser herifra er de veldig godt preget på den lyden, og kommer som kuler når det blåses. Da er det viktig å vedlikeholde dette, og bruke fløyta når valpene får mat. På den måten forsterker man innkallingen og får en innkalling som sitter som et skudd.Man kan også overføre dette til navnet ved å bruke navnet først og fløytelyden etterpå. Hvis man da alltid belønner, når valpen kommer, så vil navnet gi samme reaksjon som fløyta. Men man må jobbe med det. Ikke noe kommer av seg selv. Legger man ned en god jobb med hunden i starten så får man utrolig mye igjen for det senere.

Jeg hadde noen bilder av I-gjengen som var tatt ute i går som jeg ikke hadde lagt ut. Her kommer de. Foreløpig er bildene av J gjengen ikke så artige, men bare de også kommer ut blir det bedre. Ta bilder av svate hunder kan gi noen og enhver gråe hår ;-)

Jubi gjengen, I kullet
120619 fineste gjengen
Fineste gjengen koste seg ute
120619 deilig å ta en lur
Deilig å ta en lur
120619 hanne venstre lår
Hanne venstre lår
120619 hva skjer a
Hva skjer'a ?
120619 passelig fulle av matrester
Spiser fortsatt litt både med munnen og kroppen,- matrester i pelsen :-D
120615 skikkelig avslappet
Tar livet helt med ro 
Svea sine
120619 større plass Medium Web view
Større plass
120619 thø Medium Web view
Tispe merket høyre øre sovnet fra matfatet
120619 hhside Medium Web view
Flere som har spist med hele kroppen
120619 sovnet i matfatet Medium Web view
Rett og slett sovnet i matfatet
120619 vaskedamene er på tur Medium Web view
Vaskedamene er på tur igjen
120619deilig å sove i buret Medium Web view
Deilig å sove i buret
Tirsdag 11.06.19
Ingen late morgener her i huset, enn så lenge. Det er jo greit, så får man mest mulig ut av dagen :-D 
I dag startet jeg hos valpene til Svea, mens Rune startet hos Jubi. Svea sin gjeng er raskt ferdig, siden de bare spiser litt og ikke spiser av egne kopper ennå. Når jeg er ferdig med Svea sin gjeng, går jeg ned til Jubi og hjelper til der. Det kan være veldig greit å være to der. En passer på mens valpene spiser og plukker opp bærsj når den kommer, men den andre er inne og vasker. For nå er det vasking som gjelder :-D Rommet tømmes etter natta, også er det bare å gå løs med skurefilla. Vegger, lister, dører og gulv skal vaskes. Det blir ganske mye å fjerne etter 12 valper. De går på aviser og den trykksverta den setter seg overalt. Nye gummihansker er innkjøpt for anledninge, ellers har jeg omtrendt ikke hud igjen på hendene etter at valpene har reist :-)
Når vaskingen er ferdig og Jubi har vært og gitt dem melk, da blir valpene som regel veldig trøtte. Hvis de gidder, får de litt kos før de tar seg en skikkelig lur.
Da går jeg opp igjen til Svea sin gjeng og vasker der. Der må jeg gjerne også vaske litt av valpene, for de har badet i maten sin. Svea og Jubi er veldig flinke til å vaske de også, så alle valpene får en liten vaskerunde av enten Jubi eller Svea.
I dag ble det også fint vær, så da fikk valpene til Jubi komme ut en tur igjen.  De skjønte hva som skulle skje når jeg satte de på gresset, og noen av dem spant rundt og spratt som små kalver. De liker godt å være ute, og snart må jeg sette bingen opp skikkelig, ellers er de utover hele tomta :-D Ny erfaring i dag, å sette opp party telt mens valpene hjalp til :-D Det er et telt med bare tak som spretter opp av seg selv, nesten. Vi kjøpte det for noen år siden for å lage skygge i valpebingen ute. Når sola er fremme er det lite som gir skygge i bingen, så det teltet har virkelig gjort nytta si. Det kan ikke ha vegger, for hvis jeg setter det inne hos valpene så biter de det i filler. Snorene som holder teltet på plass med teltplugger ved hvert bein på teltet er byttet ut med plastbelagt wire :-D Hvis ikke tar det ikke lange tida før de snorene er klippet over at valpetenner. Nå står det der, knyttet fast til gjerdet, så nå håper jeg det skal gjøre nytta si som skygge, og at vi får masse bruk for det.
Ikveld har alle spist og lekt. Jubi sine har begynt å gå ut av valperommet for å gjøre fra seg i bingen utenfor. Det er kjempebra ! Svea sine er litt for små ennå, men det kommer, bare vent. Nå sover alle mette og trøtte. En liten kosestund med alle blir det før de tobeinte også skal legge seg :-) På tampen vil vi gratulere B kullet med dagen ! De er to år i dag, men voksne tror jeg det er en liten stund til de blir ;-)
Jubi gjengen
 110619 nakketispa på oppdagelsesferd
Nakketispa på oppdagelsesferd
110619 hhskulder trøtting
Hanne merket høyre skulder er passelig trøtt
110619 liten lur må man ta
Tispe venstre øre, ryggen og enerhannen
110619 nå skal vi leke
Kan vi ikke leke ??
110619 skal vi finne på noe
Skal vi finne på noe ?
110619 ute i deilig vær
Så deilig vær
110619 nakketispa
Nakketispa
Svea sine
110619 svea vaskedame Medium Web view
Svea og Jubi vasker og ordner etter mat 
Mandag 10.06.2019 Jubigjengen ute for første gang !

Endelig kom det varme og sol !  En hel dag ! Jeg fortet meg ut og fikk satt opp en binge til valpene ute på plenen. Den hade de ikke trengt, for de er ikke akkurat så veldig vidtløpende ennå ;-)  Alle syntes det var deilig å komme ut, gresset var mykt og det var mange nye lukter. Melkebutikken var med ut, og det var uteservering for første gang ! De sier ikke nei takk til flere uteserveringer for å sidet sånn. Det var så deilig at vi faktisk kunne være ute i over en time. De sov litt og var våkne litt. Etter at de kom inn igjen har det vært merkverdig stille hos dem, så de har nok fått dosa si med frisk luft ! 
Valpene har fortsatt litt løse mager, så de har nok reagert litt på ormekuren denne gangen. Men jeg fortsetter å blande cultura i maten, så ordner det seg nok i løpet av kort tid tenker jeg.
Denne pinsen har det kommet strående nyheter om tjukke slekta til valpene. Pappa "Pontus" var i ilden på lørdag, på Norsk Retrieverklubb sin spesialutstilling. For dommer Per Iversen tok Pontus certet og ble norsk utstillingschampion. Pappa'n til Jubi, morfar til I-gjengen,  var på utstilling i går og workingtest i dag. Sammenlagt ble han Flatmester 2019 !! Vi må bare gratulerer så mye til eier Jonna og fører Hafdis, utrolig artig !! Brain and beauty,- ikke dumt det :-D
Kanskje Jubi egentlig mener at Pontus kunne komme seg hit og ta sin del av jobben med valpene,- isteden for å spjåke seg ut på utstilling ?? Hvem vet ?? :-D Jubi kan i hvertfall ikke gå på utstilling, hunder i bikini har ikke så mye å gjøre der, hehe.
Jeg var nok litt uklar i går når jeg skrev om depositum/håndpenger og valpekompendium. Den informasjonen gjaldt i første omgang bare for Jubi sine valper. 
Dere som skal ha en av valpene til Svea, vil også få samme informasjon, men jeg sender den ikke ut før nå de nærmeste dagene siden valpene til Svea er en del yngre enn Jubi sine. Men det kommer etterhvert. 
Svea sine valper har vært inne i dag. De er for små til å kunne gå ut ennå. De sov godt hele natta og ikke en lyd før klokka var 06:30 Da tror jeg de våknet av Rune som gikk på do.De fikk en teskje med royal canin valpemousse på morgenen. Så fikk de det samme men blandet med litt valpefor litt senere på dagen. Veldig greit å ta det forsiktig når det gjelder å venne magene til maten. De er veldig ivrige når maten kommer, og de griser skikkelig, så de er godt i rute :-) Det er artig å følge med på dem og se hvordan de også begynner å leke så smått, og bite på hverandre. De ser ikke helt ut som om de skjønner hvorfor de gjør det, men leken er i gang. Hørselen er også på plass, det merket vi godt i dag. Når jeg laget lyd var de helt med med en gang.
For dere som vil besøke er det bare å avtale tid hos Svea sine valper også nå. Søndag som kommer er det ledig tid, og da er de over 3 uker :-) Bare ta kontakt på mail så avtaler vi tid fremover :-)

Jubi gjengen
100619 Jubi og gjengen
Fineste Jubi med gjengen ute for første gang. Relativt fullt.....
100619 deilig å være ute
Veldig deilig å være ute
100619 enerhannen toerhannen hlår og halen
Enerhannen, toerhannen, høyre lår og halen
100618 thø Medium Web view
Tispe merket høyre øre
100619 halehannen Medium Web view
Halehannen
100619 hvlår
Hanne merket venstre lår
100619 høyre øre Medium Web view
Apportering er gøy !
100619 ryggen og v skulder Medium Web view
Ryggen og venstre skuler
100619 tvø
Tispe merket venstre øre
100619 vskulder Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
Svea sin gjeng
100619 matvrak
Matvrak I
100619 mat er godt
Matvrak II
Søndag 09.juni 2019 Jubi gjengen er 4 uker !
Sove det får man gjøre når man kommer på gamlehjemmet ;-D I dag tidlig var valpene til Svea klare for litt action når klokka var 05:00 Tror egentlig Svea kunne tenke seg å sove litt lenger, men hun tuslet nå opp i kassa og la seg. Når valpene hadde spist sovnet de igjen , og da la jeg meg litt på sofaen på kjøkkenet. Jeg synes det var litt tidlig å starte dagen da gitt.  I dag har valpene til Svea fått en t-skje med valpemat to ganger. De blir superivrige når valpematen kommer og griser og spiser. Akkurat som de skal. Alle har veid seg i dag, og de har lagt veldig fint på seg alle sammen. Alle har passert en kg og de skiller 200 g mellom "minste" tispe og "største" hanne. Hvem som blir størst og minst til slutt, ja det vil tiden vise. Det er nesten umulig å spå voksen størrelse på en flatvalp. Vi har opplevd det før at den minste valpen i kullet har blitt den største. Alltid litt spennende. Vi hadde valpetreff for G kullet her for en stund siden, og da var største tispa i kullet ikke lenger størst :-)
Nede hos Jubi har det vært veldig koselig besøk i dag. Jubi har virkelig skjønt tegninga når det kommer besøk. Hun elsker det for da får hun masse kos og oppmerksomhet. Hun spankulerer rundt inne i valpekassa med en eller annen leke i munnen, også skal hun ha kos. At valpene kommer og vil ha melk, det bryr hun seg ikke om, bare hun får kos 
:-D Herlige hund ! Lurer på hvordan det skal gå når det er Svea som får besøk ;-) Spørs om det ikke er ei frøken som sniker seg med på de besøkene også.
Alle valpene til Jubi har fått ny ormekur i dag. De er jo 4 uker gamle i dag, og det er to uker siden første ormekur, så da er det bare å ta en ny. Jeg synes de var litt bløte i magen i kveld, så det får litt culturamelk på maten sin. Den har så fine melkesyrebakterier i seg som er med på å regulere magen. Som regel elsker valpene den melka, så den er grom å ha på maten.
I løpet av morgendagen sender jeg ut det lille kompendiet som vi har laget til valpene. Der står det masse info og litt råd og dåd. Jeg sender det til dere som har betalt depositum/ håndpenger. Dersom dere ikke har fått det i løpet av kvelden i morgen, sjekk søppeleposten. Noen ganger går eposter med vedlegg dit har vi opplevd med andre valpekjøpere.
090619 kjekt å sove på kosedyr
Kjekt å sove på kosedyr
090618 høre sov på kosedyret
Trøtting, høyre øre
Lørdag 08.juni 2019
I dag har valpene til Svea flyttet ut på kjøkkenet. Dermed har de fått mye større plass, og kan begynne å øve på å gjøre fra seg litt unna der de skal sove. Alle valper vil gjerne gå vekk for å gjøre fra seg, så nå må vi sørge for at de får mulighet til det. nå er det bare for meg å flytte ned igjen i min egen seng. En liten epoke er over, de klarer seg aldeles helt fint uten meg ;-) Eller kanskje de egentlig trenger at jeg sover sammen med dem i natt, førte natt på nytt sted ?? ;-) Lurer på om jeg skal prøve meg på den.... 
Valpene til Svea har også fått smake på bittelitt mat i dag. De fikk litt av valpemoussen til Royal Canin. Den er kjempefin å begynne å gi til valpene når de skal starte å spise. Skulle egentlig hatt den når Jubi sine valper skulle starte med mat også, men da var det ingen av dyrebutikkene her som hadde den iinne. Var utsolgt alle steder. Men nå hadde de fått ny farning.
Nede hos Jubi har vi åpnet opp døra ut i dag, og valpene har spist sitt første måltid ute i bingen. Rune laget ny "trapp" ut fra valperommet så det ble lett for dem å gå inn og ut. Så nå kan de spise alle måltidene sine der ute, og gå ennå lenger for å gjøre fra seg. Det blir kjempefint for dem.Valperommet er ikke så stort, så det er klart at det er deilig for dem når døra ut kan stå oppe.
Ta en titt på bildene, og se hvilken bordskikk valpene har fått ! Nå blir det bare litt kluss på slutten da alle prøver å få tak i mer mat. Det er ingen som liker at det er tomt.
Valpene har hatt flere koselige besøk i dag, de liker det godt, men holder ikke koken spesielt lenge før de sovner.
Jubi gjengen 
080619 hvilken bordskikk Medium Web view
Hvilken bordskikk
080619 flinke da Medium Web view
Veldig flinke 
Svea sine
080619 ny plass Medium Web view
Ny plass
080619 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
080619 tispe venstre øre Medium Web view
Venstre øre
Fredag 07.juni 2019
Natta går veldig fint. Nede hos Jubi og gjengen er det stille til vi står opp. Da har de sovet en ganske kort natt fra ca klokka 24:00. Vi lager natta ved at vi skrur av lyset og lar det være helt stille. Til vanlig om dagen er det masse lyder, fra radio, vaskemaskin, tørketrommel osv. Ved å forsøke å skape et skille mellom natt og dag håper vi at valpene skal bli vant til å sove hele natten. De sover jo selvfølgelig ikke hele tiden, det ser vi på gulvet når vi kommer inn om morgenen.... Vi kan nok trygt si at vi har beveget oss inn i en annen epoke,- den som ikke slutter før de reiser,- vaske epoken :-D 
I dag har vi åpne topp valperommet ut, sånn at valpene kan gå som de vil, inne og ute. Alle har vært ute en tur, men de foretrekker foreløpig å være inne. Det regner vi med snur når de bare blir litt eldre. Da skal de få være masse ute. 
Nå har vi gjort klart på kjøkkenet til at valpene til Svea kan flytte dit. Det ser ikke ut som om ormekuren har gjort noe nevneverdig forskjell, så da gikk det fint med denne bølingen her også :-)
Svea sine vlaper vokser masse, og de er veldig glad i mat ! Det er skikkelig kamp om de beste puppene, og det er ingen som gir seg. Som regel er det de største som brøyter seg vei og får tak i melka. De blir stadig mer aktive, og har helt klart oppdaget at de har en stemme de kan bruke :-D
Jubi og gjengen
070619 sittende bufe Medium Web view
Sittende bufe
070619 special treatment Medium Web view
Dele opp gjengen litt så alle får litt melk
Pontus juni 19 Medium Web view
Nydelig bilde av pappa Pontus
Svea sin gjeng
070619 Svea og valpene Medium Web view
Svea ganske så stolt med sine fine
070619 h merket siden ribb
Hanne merket høyre side
Torsdag 06.juni 2019 Svea gjengen 2 uker !
Ukene bare flyr i vei. Synes ikke det er lenge siden jeg satt og tok imot valpene til Svea, og nå er de allerede 2 uker. I dag er det klart for første ormekur på gjengen. Satser på at det ikke blir noen reaksjoner på magene etter kuren. Det gikk jo fint med Jubi sine, så vi håper på det samme med Svea sine.
Nede hos Jubi går det fint, valpene blir mer og mer bevegelige og aktive. De elsker å ligge i haug innafor det buret vi har satt inn. Noen ganger ligger de i buret og noen ganger mellom buret og veggen. Akkurat som de liker å ligge litt trangt, og inntil. Gjerne litt oppå hverandre, så den som ligger nederst ser ut som om den ikke får puste :-D Men dette elsker de. I kveld fikk de mat i hver sin kopp ! Skal si bordskiken fikk en skikkelig oppsving da jeg. Hvertfall i starten. Helt til de fleste var ferdige med å spise og skulle sjekke om naboen ikke hadde igjen litt mat. Da ble det rusletur i matfatet igjen, og masse deilig "grøt" utover i pelsen. Trenger et bad den gjengen der nå :-) I dag har det vært så utrolige deilig temperatur, så jeg satte opp døra ut fra valperommet. Alle valpene kravlet seg ut og var utenfor i bingen som er ute, i noen minutter. Så krabbet de inn igjen. Det blir så deilig for dem når de kan begynne å være ute. Da åpner det seg en helt ny verden. 
I dag har jeg bare bilder av Svea sine valper :-)
Lite innblikk i kassa til Svea
060619 gullunger
Den som sover synder ikke....
060619 finingene
De vokser så det knaker
060619 så trøtt
Skikkelig trøtt
060619 tvs
Tispe merket venstre skulder
060619 tvø
Tispe merket venstre øre
Onsdag 05.juni 2019
I dag har "best mother in law ever", vært her igjen og passet valper. Hun kom tidlig på morgenen og ble her til Rune kom hjem fra jobb til lunsj.Mens jeg var ute på jobb. Ingen sak å reise fra valper når man har så god hjelp hjemme. Hos Jubi sin gjeng går det veldig fint, men tispa som hadde forstoppelse får litt ekstra forpleining, og da kan man ikke være borte spesielt lenge om gangen :-). I dag har hun vært i god form, og drukket masse melk av Jubi og fått geitemelk i tillegg. Hun er kvikk og fin, så dette skal gå fint. Resten av gjengen er sultne støtt, og elsker å bade i matfatene. Nå er de nok snart klare for egne kopper tenker jeg, så blir det litt mindre gjørmebryting og litt mer bordskikk. I dag har de hatt besøk igjen og det gikk veldig fint. Jubi elsker jo at det kommer besøk for da kan hun få kos. Da er det ikke så farlig med valpene bare hun kan få masse klapp og kos.Skikkelig kjælegris. :-)
Nå når valpene har passert tre uker er de inne i sosialiseringsfasen. Da er de basale tingene som syn og hørsel og sentralnervesystem blitt mye bedre utviklet og de skal nå bli sosiale individer. De trenger kontakt med ulike mennesker og disse ukene nå legger grunnlaget for den sosiale utviklingen. Som regel er flatten veldig sosial, så det er en enkel rase å prege. Etterhvert blir de også utsatt for flere miljøer og andre utfordringer. På den måten skal de utvikle seg til trygge og sosiale individer.
Inne hos Svea er det veldig fredelig. Svea er god på å ta seg av valpene sine, og har masse melk, så da er det bare fryd og gammen. Noen har blitt skikkelige brøytebiler, og misnøyen er stor om de må ta til takke med de dårligste puppene. Da skal de helst fosse frem og ta fra noen andre maten. Så det er greit å være der når Svea gir melk sånn at alle får. De største trenger ikke få alt :-D Alle er kvikke og fine og alle legger godt på seg. Svea sine valper nærmer seg Jubi sine :-)  Øynene har stort sett åpnet seg hos alle, og hver gang vi går i døra merker de at noen kommer. Da blir det skikkelig liv i kassa.
Kjenner at jeg gruer meg til de er to uker gamle. Da pleier jeg å flytte ut av rommet der valpene sover, og inn igjen i min egen seng. Men det er en "navlestreng" som må klippes hver gang, jeg koser meg veldig sammen med dem. Nå har det vart i fire uker også, så ekstra ille nå :-D Samtidig kan det jo være greit å få sove litt mer enn de siste ukene ;-)
 Jubi sine matvrak
050619 mat er godt
Hvem som har griset med maten ?? - nei,-  det har jeg ikke sett!
050619 gjørmebryting
Gjørmebryting
050619 jeg skal vaske deg jeg
Jeg skal vaske av deg maten, jeg.
050619 nå skal vi sloss
Nå spiser jeg deg også
050619 thø og hhskulder
Tispe høyre øre og hann høyre skulder
050619 nå sovner vi
Nå er det like før vi siger sammen og sovner
Svea sin gjeng
050619 enerhannen
Enerhannen
050619 hanne høyre side ribbe
Hanne merket høyre side
050619 hvl
Hanne merket venstre lår
050619 litt mer liv i kassa
Begynner å bli litt mer liv i kassa nå
050619 tvs og enerhannen
Tispe venstre skulder og enerhannen
Tirsdag 04.juni 2019
Natta har forløpt rolig, og for første gang sov Svea utenfor kassa til valpene sine. Hun la seg på gulvet ved 02:30 tida og gikk ikke oppi til valpene før klokka var 06:00. Det er bra,- det betyr at de snart kan sove hele natten uten mat. De trenger også snart større plass så da skal de få flytte inn på kjøkkenet. Må bare vente til noen flere av besøkene til Jubi sine valper har vært her. Det blir litt stress for Svea om ikke hun og valpene kan være på eget rom da. 
Heldigvis har natta gått bra nede hos Jubi og valpene også. Tispevalpen som hadde forstoppelse, spiser godt av Jubi nå, men trenger å spise uten 11 andre som også vil ha den puppen hun har. Så da tar vi ut henne og to/tre andre valper som får forsyne seg først, før hele Åsgårdsreia får spise til slutt. Foreløpig fungerer det godt.
Valpefor vil hun foreløpig ikke ha, så vi får se hvor lang tid det tar. Hun drikker godt, og får ekstra vann ved siden av for å forebygge at hun skal bli dehydrert. Så krysser vi fingre og tær for at det går seg til. Pigg er hun i hvertfall. Leker med søsknene sine og småkrangler litt med de. 
I dag har valpene til Jubi hatt sitt første besøk. Det var veldig koselig. Disse småtrolla her holder dog ikke spesielt lenge, så sovner de. Om noen uker er de mye mer i aktivitet og da er de artigere å besøke.
Jubi sine valper
030619 nydelige venstre øre
Venstre øre, skikkelig trøtt
030619 ryggen hhside ribber toerhanne
Ryggen, hanne høyre side og toerhannen
030619 vann begynner å bli spennende
Vann begynner å bli spennende
Svea sin gjeng
040619 fininger
Sveagjengen
040619 sveagjengen
Ikke lett med svarte hunder på hvite kladder 
050619 koser seg
Koser seg
Mandag 03.juni 2019
Nå kommer tennene på Jubi-gjengen ! Små klumper inne i munnen som etterhvert utvikler seg til de værste pirajatenner! Det er vel noe av det som er mest utfordrende når man får en valp at den biter og biter,masse :-O
Valpene til Jubi koser seg med mat, men er veldig glade i mat fra mammaen sin også. Når de i tillegg får litt ekstra melk på kvelden da er de i himmelen. Gjennom helgen har jeg vært litt usikker på den ene tispa. Fra å spise og være helt vanlig til mer å mer å krabbe vekk og ikke spise. Jeg mistenkte vel egentlig at hun hadde forstoppelse for magen var ganske hard, så på søndag fikk hun litt renset parafin for å se om det kunne løse opp litt. Jeg har fulgt med de som en hauk for å se om hun gjorde fra seg, men jeg klarte ikke å se at hun gjorde det.Hun var ikke noe mer i slaget i dag, så da tok vi en tur til veterinæren. Der fant de ut at hun var ganske forstoppet. Hun fikk heldigvis ut alt, men er fortsatt ikke helt i hundre. Hun drikker melk av Jubi, men vil ikke spise. Det jeg er redd for nå er at hun skal drikke for lite så hun blir dehydrert i steden. Hvorfor hun fikk forstoppelse er ikke godt å vite, men sannsynligvis en kombinasjon av litt treg tarmfunksjon, overgang til annen mat, og at hun kanskje ikke har drukket så mye. Så da blir det litt "special treatment" for henne også. Så håper vi på at det går seg til om en dag eller to. Jeg satte inn et bur til valpene i går. Det er et tøybur. Det står åpnet hele tiden, så de kan gå inn og ut som de vil. Det er mange som velger å legge seg inne i det, veldig greit med en slags "hule". Jubi liker også det veldig godt. Hun har helt misforstått sin egen størrelse, så jo mindre buret eller senga er , jo bedre sier Jubi . Hun legger seg der nesten uansett størrelse :-D
Hos Svea er alt bare fryd og gammen. Der spiser alle som om det skulle være siste måltidet på laaaang tid. Øynene er nå nesten helt åpne på alle sammen. Svea har masse mat, så de får i mengder. De er ganske så runde i magen når de sovner etter å ha fått en dose med melk.
Svea er seg selv lik, hun har alltid elsket valper og har ikke fått nok av dem. Nå er hun med Jubi nede hos hennes valper når Svea sine sover. Da ligger Svea sammen med Jubi når hun gir melk. I dag var det fire av valpene som tok seg en liten tur bort til Svea etter å ha spist av Jubi. Svea sa ingen ting når de forsøkte seg på å få litt mer melk hos henne. Hun styrte det såpass at hun ikke slapp ned noe melk til dem da. Tror hun ville adoptert alle 12 om hun hadde fått lov. Kjenner jeg Jubi rett, får hun ikke lov til det.... ;-)
Jubi gjengen
 030619 Jubi har lagt seg i buret til valpene
 Jubi har lagt seg i buret til valpene
 030619hhskulder
 Hanne høyre skulder
 030619 husker ikke hvem
 Nydelig <3
 030619 Kose med en pelsløs mamma
 Koser med en snart pelsløs mamma
 030619 Svea og Jubi hos valpene
 Der Jubi og valpene er, der er Svea hakk i hæl :-D
 Svea sine
030619 matvrak
Matvrakene
030619 nakke hhl og Svea
Nakketispa, hanne høyre lår og Svea
030619 thø
Tispe merket høyre øre
030619 tvø hvl
Tispe merket venstre øre og hanne merket venstre lår 
Søndag 02.juni 2019 Jubi valper tre uker gamle !
I dag er valpene til Jubi tre uker gamle. Tida har jammen gått fort siden de ble født. I dag har de fått spise mat av kopp/fat for første gang. Bordskikken er desverre ikke spesielt godt utviklet ennå, så det skal vi jobbe med ;-)
Bare vent, snart står de på geledd og spiser :-D Det er jo lov å håpe. De liker maten godt da. De sutter og spiser og har ikke helt teknikken inne med å åpne munnen for å ta en bit. Det er fortsatt melketramping og sutting som gjelder. Men det forandrer seg fort når de nå begynner å spise flere ganger om dagen, hver dag.

Inne hos Svea er det bare fryd og gammen. Jeg har klippet klørne på dem i dag,- greit å samkjøre med Jubi sine. Noen var veldig rolige og lot meg bare klippe, mens andre var vedig opptatt av å snuse og sjekke ut og hadde ikke veldig lyst til å ligge rolige :-) Gjengen til Svea er kjappere ute enn det Jubi sine var med å åpne øynene. I dag er det allerede noen som har åpnet øynene nesten helt. Det er ganske unødvendig å si at de er verdens vakkreste. Jeg er heldig som kan omgi meg med disse herlige skapingene.

I dag har Jubi sagt "fritt fram" til Svea. Hun kan få gjøre hva hun vil inne i valperommet til Jubi. Svea er jo dermed i den syvende himmel, hun kan få ordne med valpene til Jubi også. Hun var ikke sen om å tusle inn der og legge seg. Hun vasker og ordner med dem også. De kjenner at hun lukter anderledes enn mamma'n sin så de har foreløpig ikke forsøkt seg på å ta noe melk av henne. 
Lett blandet :-D
020619 bordskikken er ikke spesielt god
Bordskikken e rikke spesielt god. Med beina i maten :-O
020619 mat er godt
Mat er godt
020619 sovnet i matfatet
Sovnet i matfatet
020619 fullt hos Jubi Medium Web view
Det er fullt hos Jubi 
020619 tvø
Tispe merket venstre øre
020619 hele gjengen spiser
J-gjengen spiser også masse deilig melk
020619 Jubi er glad for besøk av Svea
Svea får være inne hos Jubi sine og storkoser seg med det. Litt vask må til
020619 Jubi og Svea hos valpene til Jubi
Rene idyllen :-D
Lørdag 01.juni 2019
Det er artig å observere hvordan valpene oppfører seg når de skal ha melk av Svea. De har helt fra fødselen helt klare instinkter og vet hva de må gjøre for å få Svea til å "slippe ned" melka. 
Valpene driver med "melketramp" med labbene sine på hver side av puppen. I tillegg napper og røsker de ganske hardt for å få melka til å komme. Når Svea så slipper ned melka ser vi ni valper som drikker som besatt. Når det så er "tomt" bytter de pupper og fortsetter å stimulere for at Svea skal slippe ned mer melk. Siden lille frøken var slapp og gikk dårlig opp i vekt har hun ikke klart å få i seg så mye melk som hun skulle. Hun hadde heller ikke trampingen og nappingen og røskingen. Jeg tror heller ikke at sugerefleksen hennes var særlig god i starten så dermed fikk hun lite melk, som igjen gjorde at hun ikke la på seg og ble slapp. Dette var en ganske negativ spiral for henne, og dermed ble jeg ganske bekymret. Men nå tramper og rykker og napper hun som om hun ikke skulle gjort annet. Hun har også utviklet skikkelig sugerefleks så nå får hun i seg mye mer mat. Siden sugerefleksen er blirr så bra, har jeg også fått henne til å ta flaske sånn at jeg får gitt henne litt ekstra. Da kan hun hente inn igjen litt av det de andre bulldoserne har rast fra henne :-D Så da ser det ut til at hun har kommet skikkelig i gang og at det nå går fint. 
Nede hos Jubi og gjengen får de nå en teskje med karbonadedeig tre ganger om dagen. Samtidig gir Jubi de masse melk, men nå klarer hun ikke produsere nok til at alle 12 blir mette. Så de får litt ekstra melk, så Jubi får litt avlastning.Ellers tror jeg hun kunne ligget og gitt de melk i puljer stort sett hele dagen. Bare de kommer ordtlig i gang med spising av valpefor er det jo ikke nødvendig med ekstra melk, men akkurat nå i noen dager skal de få det. 
Jubi sin melkeprodusjon er nå så stor at jeg følger veldig nøye med om det dukker opp noe som kan ligne på en kul noe sted. Det er utrolig fort at det går i fra at alt er fint til at tispa har fått jurbetennelse. Leste akkurat om et kull på tre uker nå hvor oppdretter var så glad for at alt var bra med alle. Så gikk det en time eller to så hadde tispa plutselig over 40 i feber. Da var det jurbetennelse. Nytter ikke å senke "garden", det er bare å følge med og prøve å observere så godt man kan.
Jeg får ikke nok av å se på valpene og være sammen med dem. De er ustødige fortsatt og kan bare dette på siden om det skjer noe uforutsett. De biter litt på hverandre og har så vidt begynt litt småleking. De er litt våkne, men ikke lenge om gangen :-D
I kveld har Rune og jeg vært på Åge Aleksandersen og Sambandet 3570. De åpnet sin turne i Hønefoss, av alle steder, i dag. Det var artig å høre igjen mange av de "gamle gode". Han holder koken til tross for at sine 70 år i år. Mens vi var der, var det Vetle som var valpevakt. Det gikk helt supert. 
Så har jeg altså klart å vaske minnebrikka til kameraet i vaskemaskinen med det til følge at den ikke virker lenger... Jeg skal se om jeg ikke finner en annen, men da blir det desverre ingen bilder i dag.

Fredag 31.mai 2019
Valpene til Jubi er sultne hele tiden ;-) De elsker mat, og storkoser seg når de får den servert. De må spise en og en av hånda mi, og det synes de er kjedelig. Men det går nå unna alikevel. I dag har de fått en liten smakebit tre ganger i løpet av dagen. Etterhvert som de vokser litt til skal de få egne kopper å spise av. Da starter vi også med å bruke fløyte. To støt i fløyta betyr mat. Etterhvert blir det det perfekte innkallingssignalet. Alle valpene får med seg hver sin fløyte så da er det mulig å videreføre den innkallingstreningen.

Hos Svea sin gjeng går det fortsatt bra. Det er 8 bulldosere mot en liten frøken, men i dag synes jeg at hun har begynt å ta litt igjen med søsknene sine. Før har de dyttet henne rundt og tatt enhver pupp hun hadde forsøkt seg på. Men nå har hun fått litt tydeligere signaler, litt bedre sugerefleks. litt mere reaksjoner på berøring og hun melketramper endel bedre. Så det er håp i hengende snøret.
I dag har også svigermor vært her en tur igjen og sett etter valpene. Da ble det mat på alle valpene et par ganger, så de var gode og mette når jeg kom hjem.
Jubi sin fine gjeng
310519 hvl 2 hhskulder
Hanne merket venstre lår, toerhannen og hanne merket høyre skulder
310519 mellom er best
Sove mellom og inntil noe er veldig bra
310519 toerhannen
Toerhannen
Svea sine buldosere
310519 hele fine gjengen
Hele fine gjengen
310519 koma etter mat
Helt i koma etter mat
310519 liten og stor
Liten og størst
310519 sover godt
Høyre øret
Torsdag 30.mai 2019 Svea valpene i J kullet er en uke i dag
Fy søren, så er jammen første leveuka til Svea sine valper over også. Det har vært en fin uke, med valper som får masse mat og godt stell av mammaen sin. I dag veide jeg hele gjengen igjen og hjelpe meg som de legger på seg. Åtte av de ni valpene har lagt på seg og snart doblet fødselsvekta si på bare en uke ! De var ikke akkurat små når de ble født heller :-) Lille frøken henger med, og hun legger på seg hun også. 50 nye gram i dag, så vi krysser fingre og tær for at denne gode utviklingen fortsetter. Så lenge Svea serverer fløte så er det håp i hengende snøre ;-)
Nede hos Jubi sin gjeng er det mer og mer liv. I dag var det en av valpene som klarte å lage en slags bjeffelyd. Den skvatt så veldig at den mistet balansen :-D. Ikke vant til at de kan klare å lage lyder gitt. De kommer seg opp på alle fire nå og raver avgårde. Når de merker at Jubi eller noen andre kommer inn i rommet tar det ikke lang tid før de reagerer og beveger seg mot den som kommer inn. De har fått karbonadedeig to ganger i dag, og de blir helt ørske når de kjenner lukta. De har ikke skjønt at de skal åpne munnen og ta biter av maten ennå, men de sutter i seg deigen og synes det er såååå godt. Det tar på for Jubi å produsere og gi melk til 12 valper. Nå har valpene tråkket og gnidd så mye på pelsen hennes at hun begynner å bli ganske så bar. Godt det går mot bikinisesong, for jeg er redd Jubi må gå i bikini i hele sommer...... I dag har Svea tatt seg turen ned på valperommet et par ganger også. Det var helt ok for Jubi. Vi nærmer oss nok den tiden hvor disse to mammaene kan begynne å hjelpe hverandre litt.  Jubi vil også så gjerne inn til valpene til Svea. Det får hun jo også, men bare innafor døra. Ikke opp i kassa. De må nok bli litt eldre først før Svea lar henne komme helt opp i til valpene.
Noen ganger blir det ikke helt som man tenker når man anskaffer seg hund. Vi solgte en tispe til en super valpekjøper for snart to år siden. Dina heter hunden. Dessverre har et barnebarn av eier blitt hyperallergisk mot hund. Det er stor sorg over det, og Dina må flytte. Vi kjøper henne tilbake og på lørdag skal jeg reise og hente henne. Det er veldig trist, men selvfølgelig den beste løsningen for alle. Det er jo helt utenkelig å være mormor også ikke kunne ha besøk av barnebarnet sitt. Avgjørelsen er jo til det beste, men det gjør jo vondt i hjertet når man må gi fra seg hunden sin.Vi er spent på å bli kjent med Dina, og her skal hun i hvertfall få leke masse med Jubi og Svea. Etterhvert når valpene vokser, kan hun være sammen med dem også. 
Jubi gjengen 
290519 deilig med seng Medium Web view
Deilig seng å sove i
290519 tispe høyre øre Medium Web view
Tispe merket høyre øre
290519 tispe merket venstre øre Medium Web view
Tispe merket venstre øre
290519 tispe venstre skulder og høyre øre Medium Web view
Tispe merket venstre skulder og tispe merket høyre øre
Svea sin gjeng
 300519 sove i haug er godt
 Sove i haug er godt
300519 slapper godt av
Slapper godt av, nesten som mamma
300519 tvs
Tispe merket venstre skulder
Onsdag 29.mai 2019
I dag har verdens snilleste svigermor vært her noen timer og passet valper. Hun er vår faste "valpevakt" og har masse erfaring med valpe- og hundepass. Med en hundegal sønn og en svigerdatter som er ennå værre, har hun jo ikke hatt noe valg :-D. Det gikk selvfølgelig kjempefint og det er trygt og godt for oss å vite at alle hundene er i de beste hender!
Oj, hvilke matvrak som er nede på valperommet ;-) Jeg har merket en øket frustrasjon fra gjengen på valperommet. De er sultne hele tiden. Jubi har masse melk, men de er mange, og dermed bestemte vi at Jubi skulle få litt avlastning i matveien. Så i dag handlet jeg inn karbonadedeig, og lot de få en liten teskje hver av det. Å milde himmel- det var var godt ! De suttet det i seg og var fortvilet når det ikke var mer å få. Men magene må sakte men sikkert tilvennes mat, og når de har skjønt poenget med maten, blir det valpefor på dem. Samtidig som vi øker litt på karbonadedeigen, så blander vi i litt oppbløtt/grøt valpefor, og etterhvert er det bare valpeforet igjen som de spiser. I løpet av en uke halvannen så er nok spisinga i full gang. Egentlig pleier vi å vente til de er 21 dager, men med 12 valper er det greit å starte noen dager før. Vi har også åpnet opp hele valperommet nå. Det ble trangt for dem synes jeg i den lille bingen, så nå kan de bevege seg på hele rommet. Det er litt uvant med det samme og det hender de går seg bort,- men det tar bare en dag eller to, så vet de hvor senga er :-)
Inne hos Svea spiser og sover de masse. Hun har ganske mye melk og de er tjukke og runde. Så nær som lille frøken som ikke har lagt på seg så mye som jeg kunne ønske. Så i dag tok jeg en liten telefon til veterinær Nina, og fikk noen gode råd av henne. I løpet av dagen har rådene vært med på å hjelpe til, så lille frøken nå spiser mer enn hun har gjort og har lagt på seg 50 g siden i går kveld/natt. Så utrolig hva litt "special treatment" kan gjøre for en liten kropp. Som jeg har skrevet før er det ikke uvanlig med litt startvansker hos noen valper. Noen valper blir bare slappe og slutter å gå opp i vekt og "forsvinner" litt inn i seg selv uten at man kan si helt hva det er. Derfor er det å veie og følge ekstra med gull verdt for å oppdage sånt veldig tidlig. Da går det noen ganger an å få snudd det. Andre ganger er det ikke liv laga, og det er trist. Jeg husker en gang for noen kull siden så kom det en nydelig tispevalp, som ikke hadde utviklet lungene sine godt nok. Hun hørtes ut som en måke når hun pustet, og heldigvis døde hun fort. 
Jubi gjengen / I-kullet
290519 hele fine I gjengen Medium Web view
Hele den fine gjengen
290519 hhlår Medium Web view
Hanne merket høyre lår
290519 koser seg Medium Web view
Koser seg i hjørnet
290519 nakketispa sover sammen med Jubi Medium Web view
Nakke tispa sover sammen med Jubi
Svea-gjengen /J-kullet
290519 blir så gode og mette
Blir så gode og mette
200519 tror Svea er sånn passe trøtt også
Tror Svea blir sånn passe trøtt også :-)
290519 fiine lakrisbåter
 Sover godt, får varme av hverandre
290519 sover så godt etter amt
Hele gjengen i haug
Tirsdag 28.mai 2019
I dag må vi gratulerer E-kullet som har ett års bursdag i dag. En herlig gjeng på seks brune valper som har blitt veldig flotte hunder alle sammen. Så bra at vi faktisk gjentar kombinasjonen neste gang Mokka skal ha løpetid. Det betyr leveringsklare valper første halvår i 2020. Det skal bli spennende. Vi fikk en film av Elliot, en av "valpene" i E-kullet,  som bor utenfor Bergen. Ta en titt på FB siden vår, og se hvor profft han åpner dører! :-O Jeg ble ganske imponert....
Valpene til Svea legger på seg og er små flodhester. Svea har nok en del melk og valpene får ganske mye ser det ut som. I dag har jeg litt bekymring rundt den ene tispa som virker litt slapp og som ser ut som om hun har litt vondt i magen sin. Hun henger litt etter de andre i dag. Får håpe det går seg til om en dag eller to. Vondt i magen er ikke uvanlig for små valper. Men i dag har hun ikke lagt på seg så mye som de andre, så jeg får bare følge med. Svea har begynt som Jubi, tar med seg leiker inn til valpene. Men hun velger bare de som piper. Andre leker er ikke interessante. For Jubi er alle leker like spennende :-D 
Jeg klarte til slutt å flytte valpene ned på valperommet. De har foreløpig litt begrenset plass. Når det blir helga skal de få hele rommet. Men greit å venne de til litt og litt om gangen.
Nå har ørelappene begynt å legge seg nedover og øregangene ser ut som om de er på vei til å åpne seg. Jeg satte meg der inne på gulvet i stad og laget en del lyd. Tror ikke de reagerte på lyden, men heller på endring i temperatur og bevegelser.De kom i hvertfall myldrende i full fart. Når tolv valper kommer, ser det ut som en maurtue :-D Jubi har fortsatt masse melk til dem, men nå tror jeg at de skal få smake litt mat. Det kan være godt å få litt annet ned i magen også.
Som dere ser av bildene er det mye enklere å ta bilder av brune valper enn svarte. De svarte blir nesten bare svarte klumper, mens de brune ser vi mye bedre. Akkurat nå er det kanskje litt rosa lys på bildene fra valperommet fordi vi har hengt opp en varmelampe. Det er varmekabler i gulvet, men så lenge valpene er så små henger vi opp en varmelampe også på deler av kassa. Da kan valpene velge hvor de vil ligge. Inne hos Svea sine valper er det litt dårlig lys, og dermed blir bildene der etter. Jeg lover at det blir bedre når de blir større og kommer ut.
 Jubi gjengen
 280519 nytt rom og ny seng
 Nytt rom og ny seng
 280519 litt større plass
 Litt større plass
 280519 halen koser seg
 Hanne merket halen koser seg
 280519 hhribb tvø tvs
 Tispe v øre, hanne h side og tispe venstre skulder
 280519 hvl
 Hanne merket venstre lår
 280519 thø
 Tispe merket h øre
 280519 thø og halen
 Tispe merket høyre øre og halen
2801519 hhl 
Hanne merket høyre lår
Svea sine lakrisbåter ;-)
280519 svea kommer også med leker
Svea kommer også med leker, bare de piper ;-)
280519 tispe merket v øre og hanne merket venstre lår
Tispe merket venstre øre og hanne merket venstre lår
Mandag 27.mai 2019
Heldigvis ser det ut til at ormekuren i går hat gått helt fint for Jubi sin gjeng. Ingen løse mager og stadig valper som er veldig fornøyde. De sover og spiser. Når de er våkne litt innimellom har de begynt å småbite litt på hverandre som om de forsøker å leke litt. Det er nok ikke noen bevisst leking ennå, men det er den spede begynnelsen. Kloklippen i går gikk fint, alle var flinke og fikk klippet alle klørne. Jeg hadde en plan om å flytte de ned på valperommet i går, men utsatte det til i dag. Nå ser det ut som om jeg utsetter det til i morgen ;-) Det er så koselig å ha de rett ved seg hele tiden, men klart at de trenger jo større plass enn valpekassa, så jeg må bare bite i det sure eplet og ta de med meg ned på valperommet. Når de er tre uker skal de uansett ha hele rommet og på en måte ha "kommet ut av hiet" for å delta mer i verden :-)
Svea var på billigsalg en stund i dag..... Mens jeg hadde støvsuget og vasket oppe her hadde hun tuslet ut og funnet ut at hun skulel grave der vi fikset opp etter at hun hadde gravd i går..... Hun kom inn igjen full av jord og kline og trampet rett inn på kjøkkenet og stua med gjørmebein. Gjett om veien var kort til dusjen ! Når hun var ren igjen var det bare å gå løs på gulvet en gang til. Jeg gleder meg til hun også slutter å grave. Det er kjipt at hun ikke kan få gå løs som hun pleier. Natta har gått veldig fint med gjengen til Svea. De lever et luksusliv, for Svea har 10 pupper og de er bare 9 valper. Så det betyr at det alltid er en til hver. De er ikke alltid enige om hvem som skal ha hvilken pupp da, men det går seg til. I kveld har de vært litt urolige. Om det er fordi de har litt mageknip, eller om Svea har litt lite melk, så de må ha en økedag det er ikke godt å si. Men med litt ekstra omsorg så blir det bra det også.
Det dukker naturlig nok opp spørsmål om valg av valp/ fordeling av valp. Vi har hatt det sånn i de 30 årene vi har holdt på med valper, at vi fordeler valpene. Etter å ha snakket med valpekjøperne om bruksområder og behov finner vi ut hvilken valp som passer hvor. Det er viktig for oss at rett valp kommer til rett familie. Det er jo dumt hvis en som vil trene opp valpen sin til redningshund får den valpen som er vanskeligst å trene til akkurat det, fordi den er mer rolig enn de andre. Samtidig er det dumt om de som ønsker seg en familiehund og turkompis får den valpen som kunne blitt en super redningshund. Som oftest løser kabalen seg veldig greit. Det er som regel noen valper i et kull som er mer "på" også er de fleste ganske midt på treet. Det er sjelden det er noen veldig forsiktig. Det er tross alt flat vi snakker om :-D Fordelingen av valpene skjer heller ikke før rett før de skal til veterinæren når de er 7,5 uke.
I-gjengen til Jubi
270519 hele gjengen Medium Web view
Hele sjokoladepuddinggjengen :-)
27519 venstre skulder Medium Web view
Toerhannen og venstre skulder
270519 høyre skulder hannen Medium Web view
Høyre skulder hannen 
J-gjengen til Svea
270519 deilig med en hvil Medium Web view
Deilig med en hvil
270519 hhskulder Medium Web view
Tispe merket høyre skulder
Søndag 26.mai 2019: I-gjengen til Jubi er to uker
Hurra for I-gjengen til Jubi som er to uker i dag !! Det betyr ny kloklipp og ormekur. Alle valpene får ormekur når de er 2 4 og 7 uker gamle. Så er det opp til dere å gi ny ormekur før de skal ha sin andre vaksine ved 12 ukers alder. Den første vaksina får valpene før de reiser fra oss. Vi tar alltid en parvovirus vaksine når valpen er hos veterinær til sjekk før den reiser fra oss. Pga et par tilfeller med smittsom leverbetennelse på valper i fjor, har noen veterinærer anbefalt en tredje vaksine ved 16 uker også, for å få et godt forsvar mot leverbetennelse. Men det varierer litt fra sted til sted hva som anbefales så det er greit å gjøre som veterinæren der dere bor sier.
I dag skal valpene til Jubi også få litt større plass. De får ca halve valperommet som de kan boltre seg på. Når de blir tre uker får de hele rommet. Der er det dør ut sånn at de kan gå ut og gjøre fra seg når de blir store nok til det. Siden de passerer to uker i dag så slutter vi å sove med dem om natta. Tror Rune er glad for det, han er ikke spesielt happy for å måtte sove på den sofaen som står sammen med valpene til Jubi :-D
Himmel og hav,- øynene har åpnet seg og valpene er så utrolig vakkre. Jeg får ikke gjort noe annet enn å sitte hos dem. Jeg satte meg oppe i kassa i dag og da kom alle valpene kravlende.De snuser og leter etter mat naturlig nok. Så det var bare å sende Jubi oppi kassa, så de fikk en liten tår. Etter melk og kos sovnet hele gjengen og nå sover de som murmeldyt.
Etter å ha fortapt meg inne hos valpene til Jubi gikk jeg inn til Svea. Hun fornekter seg ikke. Der lå hun på ryggen med beina i været og snorket og sov. Det skal litt til før hun slutter å ligge sånn, kan man si. De andre valpene hadde sovnet, men enerhannen han ga seg ikke ved første problem. Han løste det hele og hadde hele melkebutikken for seg selv :-D Det er så fin utvikling på alle valpene til Svea. Jeg veier og følger med, og alle legger på seg og ser ut til å være pigge og fine. 
I-gjengen til Jubi
260519 trøttinga til Jubi
Trøttingene til Jubi ;-)
260519 den som sover synder ikke
Den som sover synder ikke
260519 toerhannen
Toerhannen med øynene nesten helt åpne 
260519 hhside
Hanne merket høyre side
J-gjengen til Svea
260519 Svea fornekter seg ikke
Svea fornekter seg ikke
260519 skam den som gir seg enerhannen
Skam den som gir seg tenkte enerhannen da :-D
260519 supersprallig gjeng
Litt av et sirkus når de spiser, beina i alle retninger.
260519 Svea og nakketispa Medium Web view
Svea og nakketispa 
Lørdag 25.mai 2019
Her går alt veldig fint. Rune tar nattevakta inne hos Jubi sine valper og jeg sover hos Svea og hennes valper. Nå er I-gjengen til Jubi straks to uker, og da pleier vi ikke sove med dem lenger. Alt ser så fint ut, de vokser og legger på seg så det er ingen bekymringer. Det er så gøy å sitte å følge med på dem for nå kommer de mer opp på beina, har begynt så vidt å bite på seg selv og andre, og øynene er straks åpne. Hvis jeg går oppi til dem eller tar hendene bortil dem er de i hundre. De tror jeg kommer med mat, og sutter på fingrene mine som bare det om de får tak. Jubi begynner å være litt mer ute fra valpene nå. Hun synes det er deilig å ligge ute på steinene å bare følge med på det som skjer. Hun har heldigvis begynt å grave litt mindre, så det hjelper. Da er det lettere å la henne gå som hun vil. 
Hun vil gjerne inn til valpene til Svea da, og i dag har hun fått sleike litt på dem. Jeg er usikker på om hun tror at Svea er særlig dugandes som mamma, så hun må inn å sjekke :-D Svea er så absolutt dugandes i lange baner, så hun tar litt feil der. Svea vil helst ikke være ute fra valpene sine ennå. Hun tar en tissetur på plenen, men så er det inn igjen med en gang. Hun følger med på klokka og vet når det er mattid, da kommer hun gjerne og vil ha mat. Når den er spist er det ut å tisse, før hun stuper inn igjen til valpene sine. Hun er ganske så stolt av de, og vil gjerne at jeg skal være med inn og skryte litt av dem og henne. Så nå sitter jeg med beina i valpekassa, og Svea er så fornøyd med at jeg er tett inntil henne. Jeg måtte flire i dag, når jeg så nakketispa og hennes sovestilling. Jeg har jo lagt ut et par bilder av Svea sin favorittstilling når hun slapper godt av. Ta en titt på bildene under her, så kan dere se om dere skjønner hvem som er datteren til mamma'en sin :-)
I-gjengen til Jubi
250519 skikkelig sulten gjeng
Skikkelig sulten gjeng. Ganske fullt i denne melkebaren
250519 Halen koser med Jubi
Hanne merket halen koser seg med mamma'en sin
250519 ryggen merkelig sted å sove
Nydelige hanne merket ryggen
250519 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
J-gjengen til Svea
250419 lille førken nakke tro kopi av sin mor
Lille frøken nakke, sover som sin mor 
240519 thv Svea Medium Web view
Tispe merket høyre skulder
 240519 hvl Svea Medium Web view
 Hanne merket venstre lår
250519 enerhannen til Svea
Enerhannen
250519 hhl
Hanne merket høyre lår
Fredag 24.mai 2019
Etter at alt hadde roet seg på morgenen og valpedagboka var oppdatert, så tok vi oss en liten dubb, hele gjengen. Det ble ikke altfor mange timer søvn i natt ,(les:ingen) så det var deilig å lukke øynene litt.
Det ser ut som om alt går på skinner her. Valpene til Svea trives og utvikler seg, og har blitt harde på å spise allerede. Det har nok skjedd litt mer "bonding" mellom mor og barn, for nå er det ikke greit at Jubi går oppi kassa lenger. Hun kan godt få stå på utsiden av kassa og snuse og sleike, men oppi får hun ikke gå. Det er bra det. Svea har spist og vært ute, et par ganger. Det er snakk om to minutter tissetur, så er det inn igjen.

Valpene til Jubi har jo blitt veldig store etter at disse "små" kom. I dag har det vært ny veiedag og alle sammen har doblet fødselsvekten sin. Det er veldig bra. I dag kunne jeg se antydning til sprekk på øyenkantene til noen av valpene, så den store dagen nærmer seg mer og mer :-) Blir lett å se forskjell på hvilket kull valpene tilhører da når de er ute. Alle Jubi sine er jo brune og alle Svea sine er svarte. Ikke vanskelig å skille dem da gitt ;-) 
I-kullet, Jubi valper
240519 begynner å komme en lite sprekk på øynene enerhannen
Liten glippe på øyet der....
240519 en gjeng med slækkinger
Trøttinger
240519 hhl
Hanne merket høyre lår
J-kullet til Svea
240519 Svea sin enerhanne
Enerhannen
240519 nakketispa J kull
Nakketispa
240519 skikkelig sulten gjeng
Skikkelig sulten gjeng
Fredag 24.mai 2019
Det ble nattarbeid på meg :-) Svea bestemte seg for å avsløre hemmeligheten sin omtrendt når resten av huset skulle legge seg. Rart det der hvordan det ofte kommer valper når det er stille i resten av huset. Svea var kjempeflink. Det kom 5 valper ganske på rappen, alle de fem er født i går og resten er født i dag. Etter de første fem tok hun seg en god pause, før det kom tre til ganske raskt. Så var hun liksom ferdig. Men jeg maglet tre morkaker, og tenkte at her skal det ikke soves. Jeg må ha styr på de morkakene så jeg vet om det er noe igjen inne i henne. Hun hadde veer og ut kom det tre morkaker en etter en. Deilig,- da var det greit. Men forsatt syntes jeg at den livmora jeg kunne kjenne var for hard til at den var tom. Så da var det ut på løpetur på plenen, og litt massasje. Tre timer etter at den 8.valpen var født kom det en stor fin hannvalp til. Når den var ute var det lett å kjenne at magen var tom. Valpene til Svea har en del høyrere fødselsvekt enn valpene til Jubi. Rart det der hvordan størrelse på valper for meg ser ut til å følge linjer. Xi, som var bestemoren til Jubi fikk valper rundt 300g i fødselsvekt. Det samme gjør hennes barn og nå barnebarn. Frida, som var en av våre stamtisper, fikk alltid store kull og store valper, med fødselsvekt på 400-500 g. Sånn ser det ut med Svea også. Hennes valper er mellom 450-520 g, så de er store. Kjønnsfordelingen ble 4 hanner og 5 tisper.  Jeg tar kontakt med dere ettehvert dere som har meldt dere som interesserte i valp. Det kan ta en dag eller to, da jeg liker å se at alt ser ut til å ha kommet godt i gang.
Jubi synes det er stas med noen flere valper. Akkurat som om ikke hun har nok...Når hennes valper sover, så kommer hun inn til Svea. Svea synes det er helt greit og lar henne komme opp i kassa om hun vil. Dette skal bli noen fantastiske uker !
240519 Svea med 8 av valpene Medium Web view 
Sliten Svea med 8 av valpene, før den siste kom
240519 hele J gjengen til Svea Medium Web view
Hele den fine J-gjengen 
Torsdag 23.mai 2019

Oppdatert klokka 20:00:
Det man trenger ganske mye av som oppdretter er en god porsjon tålmodighet. Timene har gått, tempen svinger litt opp og litt ned. Svea jobber som bare det, men foreløpig er det bare å vente. Ute må hun gå i bånd, for nå skal hun under hver eneste lille busk og plante. Hun liker godt valpekassa, og har ligget der i mange timer.
Jubi skjønner at noe er i gjerde. Hun følger etter Svea, slikker litt på henne og er ganske merkelig rolig i oppførselen sin.Jubi pleier å være en smule sjalu om Svea får kos og ikke hun. Da går hun i mellom meg og Svea bare for å fortelle at hun også vil ha kos. I dag har hun holdt seg litt på avstand og kommet forsiktig bort for å få kos. Skjønner nok mer enn vi aner disse hundene :-D 
Valpene til Jubi har sovet godt i hele natt. Tror vi sovnet rundt klokka 01:30 og var ikke våkne igjen før 06:00. Det er veldig bra. Jubi ga de mat før vi la oss, og med en gang jeg våknet. De er alltid klare for litt mat og kan ikke si at matlysten er liten. På dagen i dag har det gått fælt så fint, noen har sovet og noen har spist. Så har de byttet på. De har det jo naturlig i seg at de skal trekke så langt unna soveplassen som mulig for å gjøre fra seg. Det er flere som har krabbet seg ut på kladden de kan gjøre fra seg på i dag. Noen har også tatt frambeina ut på kladden og gjort fra seg på teppet. Dette kommer seg mer og mer etterhvert.
Jeg har jo sovet sammen med Jubi og valpene siden de ble født. I natt får jeg nok ta vakta inne hos Svea, så får Rune sove sammen med Jubi og gjengen. Vi pleier å sove sammen med valpene frem til de er to uker. Det er ganske deilig å ha full oversikt og kontroll ;-)

230519 Svea slapper av Medium Web view Kopi
Svea slapper av i yndlingsstillingen sin
230519 Svea sin fine mage Medium Web view Kopi
Svea i valpekassa
230519 ny kasse med do og sove avdeling
Jubi  gjengen har fått en teppedel og en dodel i kassa si
230519 sover og spier på skift
Sover og spiser på skift
230519 hanne merket høyre skulder
Hanne merket høyre skulder

Oppdatert klokka 13:00 :
Tempen er nå en tur nedom 36,9. Vanskelig å si om den skal lenger ned eller om hun greier seg med det. Hun vil ikke ha mat, ser hun blir kvalm når jeg presenterer mat for henne. Så den satte vi bort. 
Svea ligger i valpekassa og går ingen steder. Lurer på om det ikke blir nattarbeid på meg :-) Passer fint for da sover sjokoladepuddingene til Jubi :-D

Kl 07:00 Nå på morgenkvisten begynner Svea å bli urolig. Det er tydelig at noe er i gjære. Hvor lang tid det tar er umulig å si, men nå får vi snart hilse på de nydelige valpene til Svea. Tempen har fortsatt ikke gått ned, men plutselig skjer det, så jeg får følge med :-)

Onsdag 22.mai 2019
I dag an jeg se bittesmå sprekker i øynene til valpene. Det skal ikke gå mange dagene nå før øynene har åpnet seg. De blir mer og mer små hunder, og når øynene er åpne, ja da er det bare så nydelige.
I dag har det vært den store vaskedagen. Valpene måtte ut av kassa, og jeg fikk skuret ned og skiftet alt av tepper og aviser. Nå begynner de å tisse ganske mye, så nå har de fått en del av kassa som "do" del og en del som teppe/sove del. Etterhvert blir de flinkere og flinkere til å gå av teppet for å gjøre fra seg. Naturlig trekker de unna der de sover for å gjøre fra seg. Når de flytter ned på valperommet nede, pleier de fleste å gå mot døra når de må ut. Veldig greit. 
Det ser ut som om de får nok mat. Det er noen som har litt antydning til litt løse mager og det kan fort komme av mye melk. Men Jubi er veldig flink til å vaske og stelle så det er ikke mye jeg får sett. 
Nå har Svea begynt å grave også. Jeg finner henne rundt om kring på tomta, hvor hun står og snuser inn under busker for å finne seg en hule. Heldigvis har jeg fått stoppet henne før hullene har blitt for store. Hun er litt mer pesete, men tempen holder seg stabilt rundt 37,8-37,9. Så om hun følger normalen så er det ikke valper på gang den første tida i hvertfall. Men man vet jo aldri. Kanskje hun er av de som ikke har temperaturfall :-) Nå har hun ikke termin før på lørdag da, så det er jo absolutt ikke noe stress. Bare bra det så lenge valpene blir i magen og alt er fint. Hun spiser fortsatt maten sin og vil gjerne ha masse kos. Så det ser veldig normalt ut.
210519 gjengen Medium Web view
En trøtt Jubi med den fine gjengen sin
210519 hanne merket høyre side Medium Web view
Hanne merket høyre side
210519 hanne venstre lår Medium Web view
Hanne merket venstre lår
210519 venstre skulder Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
Tirsdag 21.mai 2019
Utrolig hvor fort utviklingen hos valpene går nå. I starten "padlet" de seg frem mot varmekilden, som jo er Jubi. De har en "radar" for hvordan de skal finne mamma'en sin og melk. Fra å ake seg på magen, fra side til side med hodet, så setter de nå frambeina under seg. De løfter hodet og ser ut som om de kikker rundt seg. Det gjør de selvfølgelig ikke, for de har jo ikke åpnet øynene ennå :-D Men nå etterhvert setter de også bakbeina mer og mer under seg og sjangler av gårde. Motorikken er absolutt ikke den beste, men det skjer utvikling hver eneste dag. Ny veiedag i dag, og de legger jevnt og trutt på seg. Det kan se ut som om de er litt misfornøyde med mengden melk Jubi serverer i dag, så de har nok hatt en  sånn "økedag". Dvs at de vil ha mat hele tiden nesten, og på den måten øker melkeproduksjonen til Jubi. Hun på sin side får dobbelt så mye mat som hun pleier å få, samt at det er valpefor, og det er på hengende håret at det går bra. Det er store mengder mat som skal fordøyes og gå gjennom systemet. Nøkkelen er å gi nok mat til at hun kan produsere mye fet melk, men ikke så mye at hun selv får diare. Foreløpig går det bra, så vi får bare følge med.
Jeg koser litt med valpene en og en flere ganger om dagen. Det er veldig greit, for da er det lett å følge med på musketonus, respons og om det er noe jeg stusser på. I går kveld var det en liten frøken som tydeligvis hadde vondt i magen sin og som trengte litt ekstra omsorg. Hun fikk ligge under dyna oppe i senga sammen med meg litt , etter å ha fått masse god massasje av Jubi. Valpene er dårlige på å regulere egen kroppstemperatur når de er så små. Så litt ekstra varme gjorde godt for en liten frøken. Etter noen timer var alt mye bedre og i dag har hun spist og vært like aktiv som de andre valpene.
Svea sin mage begynner nok også å bli ganske full. Det er mye sukk og stønn når hun skal flytte på seg, eller reise seg opp. I går kveld hadde hun klart å sette seg fast under sofaen på kjøkkenet så hun kom seg ikke opp. Rune måtte ta vekk sofaen og hjelpe henne frem. Jeg har begynt å ta tempen på henne, den ligger rolig og stabilt på rundt 38 grader, så i teorien skal det ikke skje noe veldig fort i hvertfall.
210519 jubi koser med valpene sine
Jubi koser med valpene sine
210519 enerhannen
Enerhannen
210519 hhside
Hanne merket høyre side
210519 toerhannen sover på mammaen sin
Toerhannen sover på mamma'en sin
210519 hhside toerhannen og enerhannen
Hanne merket høyre side, toerhannen og enerhannen
Mandag 20.mai 2019
Nå nytter det ikke lenger å "snike"seg inn til valpene. De merker godt at det kommer noen inn av døra, når noen går inn og ut av rommet. Valpene har opparbeidet seg en forventning om at det skal komme mat når det blir temperaturendring, så da blir det fullt liv i hele gjengen. Ikke lett for Jubi å få lagt seg ned, når det yrer som i en maurtue under henne. Men hun får det til, og melk får de hele gjengen. 
Jeg koser litt med valpene en og en flere ganger om dagen. De er skikkelig ivrige på å finne mat. Så de sutter og snuser og holder på når jeg løfter de opp. Veldig greit at de venner seg til å bli håndtert, og etterhvert vil de elske å få kos og alle vil være i fanget på en gang. Det er godt de sover mye mens de er små, så jeg klarer å løsrive meg fra dem litt..... 
Nå har valpekassa til Svea også kommet inn. Hun bryr seg ikke mye om den, hun ligger helst ved siden av Jubi sin. Hver gang jeg koser med valpene, kommer Svea også og skal slikke litt på dem og inspisere litt.
Foreløpig er Svea helt rolig og bare sover mye. Ikke noe urolig eller pesete og hun spiser fortsatt maten sin som om det skulle være det siste måltidet hun skulle få her i livet. 
200519 flinke Jubi med gjengen
Flinke Jubi med gjengen
200519 gjengen spiser
Vokser så det knaker av all melka fra Jubi
200519 toerhannen og nakketispa
Toerhannen og nakketispa
200519Trollunger
Trollunger 
200519 gutta krutt hhl hvl hhside
Hanne høyre lår, hanne venstre lår og hanne merket høyre side200519 halen og enerhannen
Halehannen og enerhannen
Søndag 19.mai 2019 En uke gamle !
Tenk i dag kan valpene feire en ukes bursdag ! Den første uka har jo bare vært fryd og gammen. Må de neste ukene bli like fine....
Valpene spiser masse mat, og det er godt gjort at Jubi har melk til alle. Hun har ikke pupper til alle på en gang, og foreløpig har de vært flinke til å dele broderlig. Det er tre som må vente hver gang, og ikke alle er like tålmodige, så det kommer litt hylig når det er for lenge å vente. For ikke å snakke om dersom Jubi er treg med å slippe ned melka. Da er det knirking og sutring over en lav sko.
Klørne til valpene vokser faderlig fort. I dag var det klart for første kloklipp for hele gjengen. Klørne blir så spisse at de riper opp magen til Jubi og det er ikke noe godt. Hver valp har fem klør på hvert av frambeina og fire klør på hvert av bakbeina. Tilsammen blir det 18 klør pr valp. Så i dag har jeg klippet 216 klør :-) Etter 8 uker blir det litt av en haug med klør, for vi klipper alltid en gang i uka. Så nå er det en uke til neste gang.
Nå begynner jeg å vente på at øynene skal åpne seg. Da blir de så nydelige. Øynene pleier å åpne seg rundt 10-14 dg, så jeg venter i spenning. 
Jubi er i kjempeform. Hun vil gjerne leke og gå en liten sving på tur. Ikke for langt da, for da snur hun og vil tilbake til valpene sine. Ikke lange tida hun har tid til å være borte fra dem.
Svea ligger ved beina mine, der hun pleier. Hun er ikke akkurat langt unna. Hun har ikke så lyst på turer lenger, og tusler bare etter meg hvis jeg går. Beveger jeg meg noe særlig unna huset, står hun helst og venter til jeg kommer tilbake nå. Men maten går ned på høykant så hun er i fin form fortsatt. Ligger helst på ryggen, akkurat som om det letter presset på magen. 
190519 supersultne troll en uke gamle
Supersultne troll en uke gamle
190519 flinke jubi vasker og ordner
Flinke Jubi vasker og ordner
190519 hanne merket høyre side
Hanne merket høyre side
Lørdag 18.mai 2019
Med fare for å gjenta meg selv, så går det veldig fint her. Valpene sover og spiser fortsatt, og krabber oppover i vekt. Nå har snart alle sammen passert halvkiloen. Det er ganske deilig, for da vet man at alt fungerer som det skal.
Det blir mye det samme som står hver dag i valpedagboka i denne perioden når alt går så bra. Så som litt tidtrøyte kan dere gå inn her og lese litt om hvordan valpene utvikler seg de første ukene.

Mange har spurt om når første besøk kan skje, og vi er ganske strikte på at det blir tidligst 3.juni. Det er for å skjerme valpene og Jubi. Selv om hun er verdens mest tålmodige og rolige og elsker kos, er det selvfølgelig litt stress for henne når der kommer fremmede på besøk til valpene hennes.
Svea har begynt å skru ned tempoet litt. Hun følger meg fortsatt som en skygge. Så når jeg er ute er hun 5 skritt bak. Er jeg inne ligger hun ved beina mine. Hun er fortsatt sulten hele tiden og magen den vokser jevnt og trutt. I dag lå hun på ryggen under kjøkkenbordet i sin favorittstilling, og det så godt ut. Så da fortet jeg meg å få Rune til å ta et bilde av henne med den fine magen hun viste frem. Begynner å bli veldig spent nå.
180519 nesten kvalt
Kan det være noe godt å bli sovet på ??
180519 hanne merket halen
Hanne merket halen
180519 ryggen hhskulder høyre øre og enerhannen
Ryggen, høyre skulder, høyre øre og enerhannen
180519 sloknet her
Sloknet akkurat her
180519 Svea slapper av med sin fine mage
Svea slapper av med sin fine mage 
Fredag 17.mai 2019
Graulerer så mye med dagen til alle ! 17.mai er en fantastisk dag, og særlig når den blir som i dag. Sol, og 20 grader. Da kan man rett og slett ikke klage. 
For valpene var det nok akkurat det samme hvilken dag det var. Den ble ganske lik alle andre dager. Natta gikk fint, alle spiser og sover. De maser litt mer om mat, og lager litt mer lyd, men jeg tenker at det er en del av utviklingen. Jubi har i hvertfall masse god melk. Valpene blir trillende runde når de har spist av henne.

Det var på med finstasen for å dra å se på toget etter at "morgenstellet" var over. Jubi har vært så rolig og fin, så jeg regnet med at det gikk fint. Akkurat det gjorde det også. Alt var stille og rolig når vi kom hjem etter å ha vært borte i to timer. 

Som seg hør og bør har det blitt brus og is og pølser på alle tobeinte denne dagen :-) De firbeinte skulle nok også tenkt seg det, men de får nok holde seg til hundematen. Kjedelig med dårlige mager nå :-D
I kveld har det også vært mer aktivitet enn de foregående dagene. Er vel et lite tegn på at de begynner å bli mer aktivert.
170519 feiring av søttendemai
Full feiring ! Valpenes "champagnefrokost"
170519 sover gjennom hele feiringa
Etterpå sovnet alle og sov godt
170519 hvl
Hanne merket venstre lår
170519 koser seg
Trøttinger
170519 sover i haug
Sover i haug
170519 trøtt gjeng
Hva hadde Jubi hatt i melka ??
170519 tvø
Tispe merket venstre øre
Torsdag 16.mai 2019

Jeg ser tidligere i valpedagboka jeg jeg ryker på noen trykkfeiler stadig vekk. Jeg får skylde på ammetåka,- så får dere bare bære over med meg :-)
På tross av min trykkleifer har valpene det helt strålende. De sov seg gjennom natta, bare med litt spising inni mellom. Det er nesten for enkelt dette her, det er ingen av valpene som så langt ser ut til å henge etter, eller ikke være klare for videre utvikling. Det er ikke unormalt at en eller to av valpene ikke har godt nok utviklet lunger, eller andre ting som gjør at det ikke er liv laga. Seinest i det forrige kullet vårt var det en tispe som ikke klarte seg. Hun ble bare et par dager gammel. Da merket vi det med en gang hun ble født at ikke alt var som det skulle. Derfor er det godt nå når det ser ut som om alle er i fin form. De legger også godt på seg, og har skikkelige kulemager etter å ha spist. Jubi har masse god melk til valpene, og det kommer godt med. Det er flere valper enn pupper, men de deler på etter beste evne.  Foreløpig ser det veldig greit ut.
Jeg la på teppe i valpekassa i dag. Til nå har de hatt "kladder" å ligge på. Men de kommer seg lett under de, og det liker jeg ikke. Så nå har jeg lagt på teppe som går godt under kassa så da er det ingen som kommer seg under noe sted :-)
I dag har jeg tatt sjansen og plantet ute. Det var noen netter her for ikke så lenge siden hvor jeg måtte ut og dekke over det lille jeg hadde planetet så tenkte at jeg ville vente litt før noe mer kom i jorda. Men i dag tok jeg sjansen. Koselig å få sommerblomster til 17.mai da. Svea har vært med meg ute, og ligger ca 54 cm unna meg når jeg planter. Kugjødselkompost liker hun veldig godt, og det aller beste snadderet er hønsegjødsel. Så når jeg har slurva og det har kommet kugjødselkompost utenfor der jeg har plantet har Svea vært klar til å spise litt av den. Pass deg nå,  sier jeg til henne. - Ikke lenge før du begynner å raute :-D

I morgen skal vi se på 17.mai toget her i Hole kommune. Så i morgen blir Jubi og valpene alene en stund. Det kommer til å gå strålende så flink som Jubi er. 

160519 Jubi og gjengen 4 dager
Jubi og gjengen, 4 dager 
160519 storebror er pute
Godt å ha pute
160519 nytt teppe er spennende
Nytt teppe i valpekassa er spennende. Det må snuses på
160519 hvl og hhside
Hanne venstre lår og hanne høyre side
Onsdag 15.mai 2019

Natta har vært helt rolig. Vlapene har sovet og spist og sovet igjen. Jubi har sovet godt også, og jeg tror hun er ganske sliten nå. Overgangen fra å være en til å ha ansvaret for tolv, merkes nok det. Det koster å produsere så mye melk, og hun har virkelig mye melk. Så har hun valper som er glad i mat også. Den eneste gangen det er noe lyd i kassa er når en valp er misfornøyd med serveringen. Tar det litt lang tid før melka kommer, eller det kommer for lite melk, da gryntes det fælt i kassa.
Jubi har presentert tre nye leker for valpene i dag. Jeg må rydde i valpekassa når jeg kommer inn for hun legger alt oppi til valpene. Jeg prøver å fortelle henne at det er fortidlig, men det bryr hun seg ikke om ;-)
Når de blir store nok og er ute, da har valpene masse leker. Da er det Jubi som går inn til dem i bingen vi pleier å ha på plenen, og stjeler alle lekene til deres. :-D
Svea holder fortsatt koken. Hun ermskikkelig sprek og tar fortsatt ikke hensyn til at hun har valper i magen. Er de tnoe i skaugen hun kan hoppe over så gjør hun det. Når hun var yngre ville hun knapt nok hoppe inn i bilen, mens nå hopper hun over ganske høyt uten å tenke seg om.
Det viste seg at det var noen som ikke hadde fått svar på mailer de hadde sendt til meg. De hadde aldri kommet frem til meg. Mine mailer kommer heller ikke alltid frem. Så nå har jeg laget en ny mailkonto, som er:                                                                  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Bruk denne eposten så lenge om dere vil sende oss en mail. Eller send sms til enten meg eller Rune på 90149016 eller 99595769
Det er alltid mye å stelle emd når man har valper, så valpedagboka blir skrevet når alt annet er gjort, og roen har senket seg. Da går jeg gjennom litt bilder, og setter meg for å skrive. Det betyr at det kan bli ganske sent før jeg skriver i valpedagboka. Men den som venter på oppdatering venter ikke forgjeves :-) Noen har gjort det til fast regel at de leser den på morgenen dagen etter, så slipper de å bli frustrerte over at jeg aldri oppdaterer.                                                           

150519 kampen for tilværelsen hele gjengen
Veldig sulten gjeng
150519 hanne merket høyre lår og tispe merket venstre øre
Hanne merket høyre lår og tispe merket venstre øre
150519 hele gjengen sover godt
Hele gjengen sover, og Jubi har tatt seg en drikkepause
Tirsdag 14.mai 2019
Træler fælt med eposten min for tiden. Om noen savner en epost fra meg, så ta kontakt. Usikekrt om de epostene jeg sender , i hvertfall med telefonen, kommer frem.
Her går det fint med valpene og med Jubi. Valpene er i fin form, de spiser masse og er i farta. Jubi har fått mer melk og valpene legger på seg som bare det. Siste døgnet har alle lagt på seg mellom 35 og 50 g.  Jubi har en pupp det er vanskelig å få melk ut av. Dermed samler det seg opp litt der, så jeg må følge med og se hva som skjer.  Jeg forsøkte å få litt ut av den i kveld, men hun er ikke så glad for at jeg masserer der. Så jeg får passe på at storspiserne får spise der :-) 
Jubi er veldig glad i leker. Hun elsker å bære på de og samler gjerne sammen en del. Sist når hun hadde en valp syne shun det var litt lite, så hun plukket seg ut et kosedyr også som skulle være søsken til den ene valpen :-D Nå har hun begynt å presentere leker for denne banden her. Hun tenker nok som så at tidlig krøkes skal den som god krok skal bli. Så dermed har hun nå presenter åtte ulike leker for denne gjengen. Vi får se hvor stor haugen blir til slutt :-)
Svea er fortsatt i veldig god form. Jeg tror jammen meg det er noen valper i den magen også, for hun begynner å få en fin mage. Det er vel ikke særlig tvil om hva vi skal gjøre i ukene som kommer. Vi får kalle inn forsterkninger som kan komme og kose med valper ;-) Det pleier å være mange som kan tenke seg den jobben, hehe. 
140519 hele fine gjengen
Jeg får aldri sett meg mett på disse hjerteknuserne 
Jubi sammen med ths tvø nakke Medium Web view
Jubi koser med nakketispa, tispe merket høyre skulder og hanne merket høyre lår.
140519 Jubi kommer med leker
Dette er lekene Jubi har kommet med så langt :-D
140519 Svea tar livet med ro
Svea tar livet med ro
Mandag 13.mai 2019

Første natta har gått fint. Det har vært helt rolig i valpekassa, og Jubi har fått seg litt søvn innimellom og slappet av litt. Det var nok godt for henne. Hun er en skikkelig hønemor som ligger hos valpene sine hele tiden, bortsett fra når jeg lokker henne ut for å gjøre fra seg. Da kan hun ut å tisse, også er det rett inn igjen til gjengen. Litt av en gjeng ! Tolv valper som krabber rundt i kassa, ja det ser ut som en liten maurtue det :-D
Jeg veide jo alle valpene i går, og har veid dem igjen i dag. Det er ganske normalt at de mister litt av fødselsvekten sin den første dagen eller to, for så å gå opp igjen når melka har kommet opp i mengde. I dag hadde alle sammen, så nær som to stykker lagt på seg ! Det er strålende og jeg opplever dem som jevne fine valper som er godt utviklet og klare til å møte verden. Det er ikke sjelden at det kommer en valp eller to som ikke er klare for verden utenfor mamma'n sin, men så langt ser dette fint ut. Tolv pigge fine valper er slett ikke værst det. 
Når jeg legger ut bilder av valpene vil dere se at jeg har satt "navn" på dem. Dvs at jeg kaller valpene det de er merket. Så den tispa som er merket i nakken er nakketispa, tispa som er merket på venstre øre er tispe venstre øre (tvø) , hanne merket venstre lår er nettopp det, evt hvl, osv osv. Jeg har merket de etterhvert som de ble født. Hannen som kom først er enerhannen, og han har alltid merket sitt i halerota, nummer to er toerhannen, med et merke på hver side av halerota, hanne nr tre er merket på venstre lår, nummer fire på høyre lår, nr fem på høyre skulder, nr seks på ryggen, nummer sju på halen og til slutt nummer åtte på høyre side. Sikkert ganske forvirrende med det samme, men for meg fungerer det supert. Lett å huske hvem som er hvem og som gjør hva :-) Første tispe som ble født er alltid nakketispa, nr to er venstre skulder, nummer tre er vestre øre og nummer fire er høyre øre. Så da får de litt rare navn :-) Dere som har fulgt valpedagbøkene gjennom flere år, kjenner igjen systemet mitt, det er ikke store avvik fra kull til kull :-)
Fineste Svea synes valpene er helt til å spise opp. Hun kommer ikke nærme nok, og skulle nok gjerne tatt over litt vasking og kosing for Jubi ja. I går snek hun seg helt inn til valpekassa og lå med nesa oppi. Noen tisper liker ikke det når de har valper, men Jubi sier fortsatt ikke noe. Hun synes det er helt greit.

130519 en dag gamle Medium Web view
Jeg får ikke sett meg mett på denne fine gjengen 
130519 nakketispa I Medium Web view
Nakketispa
130519 ryggen og hl Medium Web view
Ryggen og hanne høyre lår
130519 tvø Medium Web view
Tispe merket venstre øre
130519 Svea aldri langt unna Medium Web view
Mammadalten Svea er aldri langt unna.... 
Søndag 12.mai 2019
Velkommen til verden, nydeligste I kull <3 !! Jubi klarte bragden å sette til verden 12 valper i dag. Det er en superfin gjeng som har kommet. Jevne og fine i størrelse, alle virker pigge og alle vil ha melk. Det ble 8 hanner og 4 tisper. Jubi jobbet veldig godt, og det rådet en rolig og behagelig atmosfære i valpekassa. Jubi er veldig omsorgsfull, og med en gang hun så valpen var omsorgsgenet koblet på. Alle har fått vasket seg og fått massasje så det holder :-D Tenker de var glad det var 12 å dele omsorgen fra Jubi på. 
Det er jo snodig at en tispe som får en valp i sitt forrige "kull" nå får 12. Det er veldig gøy da. De er bare så nydelige , sjokoladepralinene som ligger her og koser seg. De er foreløpig veldig like i fargen og er utrolig mørke. Når den første valpen kom tenkte jeg ett sekund at, iallverden er den svart ? Men de er jo ikke det. De er selvfølgelig brune hele gjengen. Nå skal vi bare kose oss, valpene skal få die så mye de vil så Jubi får opp melkeproduksjonen. Sist gang med bare en valp hadde hun sykt mye melk. Foreløpig er det litt lite, men det tar seg opp i løpet av de neste dagene, så valpene blir runde og gode i magen. Det er jo ikke en pupp til hver, så de får spise litt på skift. Jeg får følge litt ekstra med, så alle får det de trenger. Jeg veier de hver dag, så jeg har kontroll. Som dere ser av bildet er det hvite flekker på dem. Det er jeg som har merket dem etterhvert som de ble født. På den måten vet jeg hvem som er hvem og hva de forskjellige valpene gjør. Jeg bruker god gammeldags Tipp-ex , korrekturlakk som vi brukte før til å dekke over skrivefeil. 
120519 jubi med gjengen
Jubi med hele den flotte gjengen sin
120619 Igjengen nyfødte
Nyfødte nydelige valper
Søndag 12.mai 2019
Natten har vært rolig i den forstand at Jubi har jobbet med oppblokking. Nå er det egentlig bare å smøre seg med en stor dose tålmodighet og følge med på utviklingen. Jubi synes valpekassa er helt grei, og hun går gjerne opp i den. For en liten stund siden kom det litt fostervann, noe som tyder på at noe kan være i gjære.
Nå er det spennende :-)
Jubi oppblokking Medium Web view
 
Lørdag 11.mai 2019
Nå er klokka 20:55, og Jubi har pest en del og trukket seg unna oss. Hun har ligget nede på sengen sin i steden for å være sammen med oss. Hun ville ikke ha maten sin, og nå er tempen 36,8. Det kan hende den skal lenger ned enn det før den snur og går opp igjen. Når den snur og går opp igjen kommer valpene. Hvor lang tid dette kan ta er individuelt. Men noe er på gang ...... :-)
Lørdag 11.mai 2019
Endelig stoppet det å regne. Nå har det holdt på ganske i ett siden torsdag, men nå i dag har det gitt seg. Det er noen gråe skyer rundt oss med masse vann i, men de kommer ikke hit. Jubi og Svea bryr seg ikke mye om det regner eller ikke. De tusler gjerne ute om det regner litt også de. Jeg har holdt på ute i hagen og spadd og gravd og plantet og flyttet på ting. Nå kom Rune litt tidligere hjem enn ventet i dag, så da fikk vi flyttet to syriner til et annet sted. Etter at vi bygde på litt på kjøkkenet for noen år siden, har vi egentlig skullet forlege en liten gå vei bak huset. Der har det imidlertid stått noen syriner i veien. Nå er de endelig flyttet på, så da kan gåveien bli ferdig. Ble så fint dit vi flyttet syrinene også. Da var det en enslig syrin som fikk selskap av to andre og det ble bra.Siden det nærmer seg dagen for "termin" har jeg nå Jubi (og Svea selvølgelig) inne på soverommet om natta. Det er greit å ha kontroll på alt  som skjer. Foreløpig er det aldeles helt rolig, så vi bare venter. Jubi har begynt å trekke seg litt vekk fra oss andre, og ligger gjerne nede og sover mens vi er oppe. Det er ikke vanlig, så hun trenger nok ro og fred for å forberede seg på det som skal skje nå.
Svea derimot kan ikke komme tett nok på meg, så hun er aldri lenger enn 5 cm unna :-) Skal bli spennende å se om det endrer seg når hun kommer litt nærmere at hennes valper blir født.
i morgen tidlig reiser Rune til Svalbard. Han kommer tilbake 16.mai. Da regner jeg med at Jubi har avslørt hemmeligeheten sin :-)
 180718 Jubi på setra
 Jubi, bilde er fra en tur vi hadde tidligere.
Svea Medium Web view
Fine lille Svea, her var hun bare 10 uker gammel
Torsdag 09.mai 2019
Finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær :-) Selv om det regner som bare det, er det deilig å være ute. I dag var det så kaldt at når jeg skulle bruke høytrykkspyler tok jeg på meg varmedressen jeg bruker om vinteren. Da ble det passe temperatur :-) den 
Jubi og Svea bryr seg ikke om at ikke sola skinner, de er ute sammen med meg og tusler i beina på meg. Det vil si, i dag gikk Jubi unna, og jeg mistenkte at hun stod et sted å gravde. Det viste seg at det stemte på en prikk,- det gikk så jordspruten stod. Så nå har jeg ordnet opp rundt samme planta en gang til, og satt opp ennå litt mer stengsel. I dag så jeg Svea gikk og sonderte terrenget også, for å se om hun kunne finne seg et passende sted hun kunne lage til seg. Helt klart at jeg må følge med disse frøknene nå, ellers blir det mye opprydding på meg :-) 
Magen til Jubi vokser jevnt og trutt og nå er den litt i veien innimellom. Svea er litt lengre i kroppen, så hun har ikke så mye mage ut på sidene som Jubi. Hun gjemmer dem nok godt :-)
090519 stor fin mage
Fine Jubi,- hvor mange valper er det i magen ? :-)
Onsdag 08.mai 2019
I dag er det en uke igjen til Jubi har "termin". Både Svea og Jubi har vært ute sammen med meg i store deler av dagen. Jeg har spadd og ordnet og laget til to nye bed foran huset. Nå får vi se hvor lang tide det tar før Rune får rammet inn bedene med stein :-) Så skal vi få plantet litt. 
I dag har jeg ryddet på rommet der Jubi skal få valpene sine. Jeg har funnet frem valpekassa, og satt den på rommet. Jubi var ikke spesielt interessert i kassa, og vil bare være der vi er :-) Sist når hun fikk enebarnet sitt ble hun født på kjøkkenet oppe i senga til Jubi med Svea ved siden av, så hun tenker nok ikke over at hun trenger noen valpekasse :-) 
I dag fikk Svea mat fire ganger også sånn som Jubi. Svea synes det har vært dødelig urettferdig at ikke hun har fått mat hver gang Jubi har fått mat. Svea har jo ikke skjønt at Jubi bare får små mengder mat hver gang, mens hun får en hel haug de to gangene hun får.
080519 Jubi og Svea
Jubi og Svea, aldri langt unna hverandre :-)
Tirsdag 07.mai 2019
Rett før valpene blir født, har som regel tispa et fall i kroppstemperaturen. Jeg pleier å starte å ta tempen på tispa ca en uke før forventet fødsel, for da kan jeg følge med på evt endringer. Ofte er det sånn at temperaturen går litt ned og litt opp før den detter skikkelig. Gjerne ned mot 36,0. Til vanlig har hunder en kroppstemperatur på rundt 38,5 så det er et ganske markant fall.
Når tempen går ned vet man at om alt går som det skal kommer valpene i løpet av et døgn eller to. Valpene kommer når tempen snur og går opp igjen :-) Som i alt annet så er ingen regel uten unntak. Min kjære Frida, som forøvrig ville vært 20 år den 04.mai i år, hadde flere valpekull, men aldri noe spesielt temperaturfall. Det gikk litt ned og litt opp mange dager og så kom valpene :-) Datteren til Frida startet fødsel uten noen form for varsel, ute på verandaen. Godt det var sommer. Så man får følge med :-)
Jeg har tatt tempen på Jubi i dag og den ligger rolig og pent der den skal.  Jubi er helt rolig, som skjæra på tunet. Det eneste hun gjør som jeg får gråe hår av, er at hun graver. Hun skal lage hule til valpene sine, hun graver inne i alt av planter.... Det er som med ungene, når det blir stille, vet du at de driver med noe de ikke skal.
Mens Svea følger meg som en skygge, har Jubi begynt å snike seg unna for å grave hule. I dag fant jeg henne inne i en stor vintergrønn plante, jeg så bare jordspruten stod ut bak henne. Så da var det bare å begynne å spa jorda på plass igjen. At den planta hun graver under overlever er et under, den har fått gravd frem mange røtter gjennom tida :-D Nå har jeg bygd en ny "Berlinmur" utenfor planta, så nå får vi håpe at hun ikke går inn under der.  Eller kanskje det ble ennå mer fristende for nå ble det skikkelig hule under der, med vegger også ;-)
070519 mine fine
Fiiiineste Svea og Jubi 
Mandag 06.mai 2019
  I følge kalenderen er det nå 9 dager til valpene til Jubi skal bli født. Det er alltid spennende når vi venter, så da starter vi rett og slett valpedagboka. Jeg kommer til å oppdatere litt med jevne mellomrom så dere kan følge med på det som skjer frem mot valpene kommer. Det er flere enn meg som venter spent :-)
Jubi er i perlehumør. Hun har en fin mage med mange valper, og der er det ikke plass til så mye mat om gangen. Så dermed får hun fire måltider om dagen. Da blir posjonene små nok til å få plass.
Hun blir fortsatt gjerne med på tur, og elsker å leke sammen med Svea. Når vi får besøk er hun like ivrig på å få kos som før. 
Jubi er barnebarnet til vår kjære Xi. Hun var en hund med stor personliget og naturlig dominans. Hun elsket å jobbe, pratet masse, særlig når hun ble glad, og var en utrolig flink mamma for valpene sine. Xi sin datter, Goya , er mamma til Jubi. Goya har arvet mange av sin mammas egenskaper og er også en hund som er god på å jobbe. Goya har blitt pensjonist og bor i Kristiansand sammen med eieren sin.
Jubi skulle egentlig ikke være her, men hvem klarte vel å la den herlige valpen reise til noen andre ?? Ikke jeg.
Hun og Svea som også venter valper om en stund er utrolig knyttet til hverandre. De gjør alt sammen, og Svea sin faste hodepute er Jubi. Svea fikk være med når Jubi hadde det forrige kullet sitt ( som var en valp) og hun fikk vaske og stelle valpen sammen med Jubi. Når valpen drakk melk, lå Svea på andre siden og fulgte med. De to tror jeg kommer til å være veldig snille med hverandres valper og la den andre få lov til å ordne med valpene. Skal bli spennende å se.
Xi og Jubi
Bestemor Xi og Jubi når hun var ca 5 mnd gammel
 file 22 Medium Web view
 Jubi med enebarnet sitt , Sunni. Svea er med som alltid