Fredag 03.02.17
I dag er Vikki sin siste kveld med "gjengen". Det blir veldig rart når hun reiser i morgen tidlig. Hun har blitt en veldig ukomplisert valp, som er veldig flink til å fortelle meg hva hun vil. Hun sier tydelig i fra når hun vil ut, og det beste hun vet er å leke med de store hundene.Hun synes det er toppen å være med ute sammen med meg, og kommer som en kule når jeg plystrer. En herlig frøken.

Frøya som er søsteren til Vikki går det også veldig fint med. Vi fikk sms i dag med bilde av en liten frøken som er med på jobb og som roer seg supert ned og koser seg som kontormedarbeider. Jeg tenker at hun egentlig kan ta et vikariat som makuleringsmaskin :-)

Broren "Pil" i Trondheim går det også veldig fint med, det samme med "Aki" som er en ganske freidig valp og elsker å være med på alt. Ikke redd for noe. Passer fint det, hvis han skal bli redningshund når han blir stor.
Triax og Aro gikk det veldig fint med sist vi hørte noe, så jeg tror vi kan slå fast at dette blir bra.

Dere må regne med en periode med masse biting etterhvert. De skal miste valpetennene og få nye store tenner. Det er så deilig når de sylspisse valpetennene detter ut ! Det gjør de sånn rundt 4-4,5 mnd. Det er liksom en tidsregning før og etter tannfelling :-)

I dag har jeg skrudd ned valpebingen på valperommet, så nå har det blitt et vaskerom igjen. Jeg har tatt "grovskrubben" av rommet, så i morgen er det på med skikkelig rundvask. Oppe i stua har jeg også skrudd ned valpebingen, så nå har vi fått tilbake stua vår :-) Ikke for det, det er utrolig koselig å ha valper i stua så jeg kunne godt fortsatt med det.

Nå er det på tide å gjøre det jeg gruer meg til hver gang, nemlig avslutte valpedagboka. I morgen formiddag når Vikki har reist er det tomt her, så det er liksom på tide å avslutte. Jeg synes det er artig å skrive litt fra valpenes hverdag når de er her, og tror at det har gitt et bilde av hvordan de har det her. Jeg har et "rituale" hver gang jeg skal avslutte en valpedagbok. Jeg pleier å oppsummere det hele med noen tall. En gang forsøkte jeg å droppe det, men da ble det mange tilbakemldinger om at tallene var savnet, så da fortsetter jeg med det. De som har lest mange valpedagbøker må vel begynne å bli lei, men jeg avslutter på samme måten hver gang :-)

Det å ha valper på vinteren er litt mer tungvint enn på sommeren. Om sommeren kan de være mye ute, mens denne gangen har de vært mye inne fordi det har vært så kaldt. Vi har skiftet aviser på valperommet tre ganger om dagen. I tillegg har vi skiftet i hvertfall en gang om dagen oppe i stua.Nede går det 20 aviser hver gang og  det samme gjør det oppe i stua. valpene kom på valperommet når de var litt over to uker, og opp i stua når de var nesten fem uker. Det tilsvarer 7 uker med avisskift 3 ganger pluss 3 uker med avisskift en agng om dagen. Det blir 147 + 21 x20 aviser blir 2961 aviser. Det er mange år med utgivelsen av Ringerikes Blad det...... Jammen godt vi har god tilgang på aviser og snille valpekjøpere som tar med aviser til oss :-D

Vi skal jo også kaste avisene og har fylt opp 60 søppelsekker med aviser ! Jeg har også vasket inne i valpebingen og oppe i stua hver dag. TIlsammen har jeg brukt 5 liter klorin. Denne gangen har det ikke vært så mye vasking ute, av naturlige årsaker, så høytrykkspyleren har fått stå i fred :-)

Det er 6 herlige valper i kullet som hver har 18 klør. Vi har klippt klørne en gang i uka, det blir 756 klør. Valpene er blitt veldig flinke til kloklippen, så det er bare å fortsette.

Fra valpene ble født spiste Ronja i starten ganske mye mat, både Norwegian Polar og valpefor. Vi så ganske fort at Ronja ikke brukte så mye energi på å produsere melk, så hun kunne raskt gå over til vanlig for igjen. Fra hun ble drektig og frem til hun reiste spiste hun ca 10 kg Norwegian Polar sammen med ca 40 kg tørrfor. 
Ronja holdt seg så utrolig godt og var i super form når hun reiste hjem etter å ha vært hos oss i 9,5 uke, siden hun kom 2 uker før fødsel. Valpene har spist omtrendt det samme siden de startet med tørrfor når de var rundt 2 uker.

I løpet av den tiden valpene har vært her har jeg tatt 3563 bilder. Det er ganske mye mindre enn sommerkullene. Det er så mye lettere å ta bilder når valpene er ute :-D

Det å ha valper er for meg noe som gir overskudd. De herlige valpene gir så mye og de er så fine å være sammen med. Men nå er det på tide å gi litt mer oppmerksomhet til Jubi og Svea. De trenger en smule mer trening og det er veldig gøy å trene med så kontaktvillige hunder som Jubi og Svea.
Så er det vel sånn at jeg har forsømt en del rydding og vasking og for ikke å snakke om klesvask ! Så jeg skal nok ikke bli arbeidsledig når Vikki reiser :-)

Ikke glem at vi har "døgnvakt 24/7, og at vi gjerne vil kontaktes. Ikke noe spørsmål er for lite ! Vil vil så gjerne følge med på hvordan det går med valpene fremover. Vi skal se på kalenderen og finne dato for første valpetreff, og vi gleder oss til å se så mange som mulig av dere igjen da !!


Torsdag 02.02.17
I dag tidlig var det bare ut og gå på en liten tur. Det var veldig til liv i hundeflokken og det eneste som hjelper er å la de få en god tur opp i skogen. Vi kunne ikke gå så langt da, siden Vikki var med, men hundene hadde ingen problemer med å løpe veldig mye lenger enn det Vikki og jeg gikk, så lenge de var løse.
Etter turen ble det godt fornøyde hunder, og jeg badet Mille. Hun og Svea skal på hundeutstilling sammen med Klara til helga, så da var det på tide med et bad. 

Litt senere ble Vikki med meg til Hole Bo og Rehabiliteringssenter der moren min bor. Der fikk hun hilse på mange og tuslet løs rundt sammen med meg. Jeg pleier aldri ha bånd på valpene når det ikke er biler eller andre farlige ting i nærheten. Da jobber vi kontakt og jeg bruker godbiter hele tiden når Vikki tar kontakt. Hun følger meg som en skygge :-) Vel inne hos moren min ble det både tyggepinne og Mariekjeks på Vikki :-) Vi er en skikkelig hundefamilie, så det er ofte hunder på besøk hos moren min, derfor har hun alltid noe godt på lur til hundene. Etter en liten stund ble Vikki sliten og da sovnet hun rett ut på gulvet. Deilig at hun kan ta livet med ro selv om det var på fremmed sted.

Vi var der et par timer og når vi skulle gå bar jeg Vikki ut. Hun hadde vært så flink og ikke tisset på gulvet mens vi var der, så jeg tenkte at det var best at jeg bar henne til vi var ute. Rett utenfor døra satte jeg henne ned og da tisset hun med en gang.

Bilkjøringen var ikke noe gøy. Hun holdt en skikkelig konstert fra vi reiste til vi kom frem. Samme når vi reiste hjem igjen :-) Da var jeg også innom og handlet i 5 minutter på Vik, så da måtte hun sitte i bilen. Det var skikkelig kjedelig. Men med et lite griseøre i bestikkelse så gikk det bedre :-) 
Hun skulle få mat når vi kom hjem, og da spiste hun ikke så mye. Men det var jo ikke så rart, for hun hadde jo fått både tyggepinner og griseøre, så da er jo ikke matlysten på topp.

Hun ble nok ganske så sliten av turen, for etterpå har hun sovet masse. Så da er hun vel klar til natta, hehe. Nattevakta tar Svea, så da slipper jeg den :-D

Nå er det bare morgendagen igjen, så skal Vikki reise på lørdag morgen. Det blir litt rart......
02.02.17 Vikki på plass i bilen
Vikki på plass i bilen
020217 besøkshunden Vikki
"Besøkshunden" Vikki 
020217 Vikki tar livet med ro
Vikki tar livet med ro
 
Onsdag 01.02.17
Da er vi over i februar gitt. Jeg lurer på når det skal komme snø denne vinteren her jeg.Nå ble Holmenkollmasjen utsatt også, pga for lite snø. Det er litt rart i Norge at det ikke er snø i februar......
Sondre skulle gått Holmenkollmarsjen men nå blir det ikke noe av. Veldig hyggelig at han kommer hjem en ekstra tur da :-) Aldri så gæli at det ikke er godt for noe.

Det er ikke så mye nytt å skrive om,- det går i samme rutinen, Svea sover sammen med Vikki på valperommet om natten. Det går veldig fint. Nå har jeg tatt vekk alle avisene så det er ingen som får makulere noe som helst.

Svea, Jubi, Mille og Vikki er ute masse. Vikki vet ikke om noe bedre tror jeg enn å være ute. Alt skal undersøkes og smakes på og bites på og graves opp..... Hun vil nok helt sikkert bli en fin hjelper i hagen til sommeren. Grave opp og plante om alle plantene i hagen feks.

Nå har det vært noen hunder inn og ut her i noen dager. Det synes Vikki er kjempespennende. Både Chilli, Mokka og Mille ble tatt i mot med masse slikk og bit og hopp og sprett. Veldig artig å leke med alle.
Nå kan jeg bare glemme å ha henne i bingen i stua. Der vil hun ikke være. Det er så kjedelig å være inne i den når alt det artige foregår utenfor :-)

Noen av valpene har spist litt dårlig etter at de flyttet. Jeg har fått noen gode råd av hannhundeier som jeg bringer videre. Det er noe som heter Vom for valp som finnes i pølser som er veldig allright å blande med valpeforet. Bare ta en skive at Vommen og bland inn i det oppbløtte tørrforet. 
Her er en link til hvilket for jeg mener : Vom og hundemat
Dette er et råfor som smaker veldig godt for valpene. Det som heter Vom Puppy, er det man kan bruke.
Vom Puppy kjøpes i dyrebutikk.

010217 Jubi Vikki og Svea Large Web view
Jubi, Vikki og Svea
010217 Jubi Vikki Svea og Mille Large Web view
Jubi , Svea og Vikki
010217 Svea ig Vikki Large Web view
Vikki og Svea
010217 Svea og Vikki Large Web view
Vikki sovnet til slutt. Litt sigen frøken Svea også :-)
 
Tirsdag 31.01.17
Svea og Vikki holdt hus på valperommet i natt også. De hadde partert utover alle avisene i natt også, så nå har jeg tømt rommet. Til natta blir det ikke mye å drive med, da får de sove :-)

Svea og Vikki var også sammen i gangen/valperommet når jeg var borte i dag. Det klarte de helt supert. Jeg tror de sover mye. For når jeg kommer hjem er det full rulle. I dag var det først en skikkelig lekerunde på tomta. Etter at Vikki hadde spist gikk vi en tur opp i skogen, Vikki, Svea og jeg. Da løper hun med og storkoser seg med alt av lukter og kvister og annet spennende som er å snuse på. Hun går helt uten bånd, for hun dilter jo i beina på meg hele tiden. Oppe i skogen er det hverken folk eller fe, så der er det ikke noe problem å ha hundene løse. 

Vel hjemme igjen tenkte jeg at nå var hun sliten. Den gang ei. Hun lekte i en time til før hun tok seg en liten powernap. Hun har vært ganske så våken i kveld også så det ble en ny tur ut i kveld sammen med alle de store hundene. Mille er her også nå, så Vikki blir kjent med mange store hunder. Hun bare elsker det. Bite i halen og kaste seg over de store når de ligger nede, er favorittaktiviteten hennes :-)

Nå spiser hun tre ganger om dagen. Siden hun er mye ute får vi trent masse på fløyta, og hun kommer som en pil når jeg plystrer. Hun får også en reaksjon med spyttproduksjon og sleiker seg rundt munnen når hun kommer løpende. Dette er klassisk betinget læring. Søk på nettet etter Pavlov og kalssisk betinget læring, så finner dere masse om dette temaet. Ingen tvil om at det er superlett å fortsette å trene innkalling med Vikki :-)

Mandag 30.01.17
"Storesøster " Svea tok sin oppgave alvorlig, og i natt sov hun sammen med Vikki på valperommet. Eller.... jeg tror hun lærte Vikki alle de rampestrekene hun kan :-) I dag tidlig var det ikke en hel avis inne på rommet, og teppene lå ikke der de hadde ligget. 

Når jeg reiste for å øyelyse Mokka og Chilli i dag, så var Svea og Vikki igjen i gangen/valperommet. Øyelysingen gikk veldig bra heldigvis, så nå kan vi planlegge litt til :-) Men når jeg kom hjem igjen etter å ha levert tilbake Mokka og Chilli, ja da hadde Svea lært Vikki å spise på sko. Svea hadde også vært oppe i stua og hentet noen flere leker til Vikki, så det var nesten ingen igjen i stua. 

Vikki er utrolig kjapp. Hun elsker å være ute og løper i full fart og leker med de voksne hundene. Når de store hundene kommer i 100, så legger hun seg ned og de kan rase over henne uten å komme borti henne. Når hun skal ut , er det ingen tvil om hva hun vil. Når de andre er ute og jeg tar de inn igjen er det slettes ikke sikkert at Vikki vil inn. Men når de andre har vært inne en stund, ja da kommer hun og skraper på døra og forteller at nå vil hun også inn. 

I kveld var jeg på dressurkurs med Svea. Der gikk det mange pølsebiter. Vel hjemme her igjen fikk Vikki smake på pølsebiter også. Det var skikkelig gromt. Ikke spesielt vanskelig å trene kontakt når jeg hadde pølsebiter gitt :-)
300117 Chilli Large Web view
Chilli
300117 Jubi Large Web view
Jubi
300117 koser seg Large Web view
Alle skal helst ligge oppå beina mine :-)
300117 Mokka Chilli Svea og Jubi Large Web view
Mokka, Chilli, Svea og Jubi ( vesle trollungen Vikki , sov )
 
Søndag 29.01.17
I dag tidlig sov de to valpene til klokka var over 09 !! Her skulle det komme valpekjøpere klokka 10:00, så vi spratt opp :-) Det merktes godt at det bare var to valper her. Roen senket seg veldig i går kveld, og de to som var igjen koste seg veldig. Det var ingenting som tydet på at de savnet søsknene.

Tilbakemeldingene fra de som reiste i går er gjennomgående veldig bra. Valpene har sovet ganske mye på natta, og selv om et par stykker har litt mindre matlyst går det fint. Gjennomgående elsker alle å være ute. Det tror jeg på, for det er noe av det beste de vet :-)

Siden vi hadde sovet litt lenge idag var det deilig at valpekjøperne møtte noen hindringer på veien og kom litt for sent ;-) Valpene fikk seg en tur bortover veien og syntes det var kjempefint. Når de i tillegg møtte noen som gjerne ville kose med dem, var de i himmelen.

Når siste hannen reiste til Trondheim, da ble det veldig trist for Vikki, tispe venstre skulder, som skal være her til lørdag. Hun gråt og gråt og var veldig ensom. Da kom Svea og forbarmet seg over henne som en veldig snill storesøster. Så nå sover Vikki sammen med Svea i gangen. De to dilter sammen og koser seg veldig. 
På ettermiddagen har vi hentet Mokka og Chilli. De skal være her til i morgen, så skal jeg øyelyse dem. Det blir utrolig spennende.....  Vikki ble overlykkelig når det kom flere store hunder, og hun gikk rett bort til Mokka og Chillli og storkoste seg sammen med dem. Mokka ville bare leke, og når Vikki herjet som verst tror jeg egentlig at Chilli kunne tenkt seg at hun var litt roligere. Men snille og tålmodige med den lille innpåslitne valpen var de alle sammen. Deilig å ha fire voksne hunder her igjen. Det er lenge siden. Merker at jeg trives med mange hunder, men det er jo mye jobb da :-)
Desverre ingen bilder i dag.

Lørdag 28.01.17

I dag tidlig var Frøya,nakketispa, første valpen ut til å forlate redet :-) Det er alltid veldig rart når de drar, men jeg er så overbevist om at de får det så bra dit de flytter at det er ikke noe problem.
Etter Frøya var det Aro , (toerhannen) og Triax (hvl) som reiste. De skal ikke bo så langt fra hverandre så de kommer nok til å møtes rett som det er. Til slutt var det Aki som som reiste. Han hadde mange timers kjøretur foran seg, men meldingene etter kjøreturen er positive så da har det nok gått veldig bra. Nå er vi spent på tilbakemeldinger etter første natt på fremmed sted. Litt hyling må man regne med, gjerne i to tre netter. Så roer det seg etterhvert. Valpene blir plutselig helt alene og det er en stor overgang.

De to valpene som er igjen her tar livet aldeles helt med ro. Når de får være ute og leke og snuse og undersøke er livet herlig. Så blir de så trøtte og fornøyde og sovner i bingen. Det er veldig rolig med bare to, så så forskjellen mellom to og seks er ganske så stor :-)

I morgen reiser enerhannen til Trondheim. Da er det bare tispe venstre lår som er igjen her. Hun skal hete Vikki. Da får vi se om ikke Vikki skal sove i bur på soverommet og være sammen med de voksne. Det kan nok hende at vi tar ned bingen på vaskerommet. Kanskje ikke i stua, for der er det så skummelt med åpen trapp så det er litt ekkelt.

280117 Jubi i farta Large Web view
Jubi i farta
280117 Svea leker Large Web view
Svea koser seg med valpene
280117 enerhannen Large Web view
Enerhannen
280117 i buskene enerhannen og nakketispa Large Web view
Nakketispa og enerhannen
 
Fredag 27.01.17 Siste dagen med gjengen....
Klarte ikke å holde meg unna valpedagboka alikevel :-)
Det er jo siste dagen alle valpene er samlet ! Begynner å kjenne det i magen nå at fire av dem skal reise i morgen.

På morgenen var de ute en runde og fikk brent av litt krutt. Når de kom inn sovnet hele gjengen.
Etter ny foringsrunde bar det ut igjen. De lekte høyt og lavt og storkoste seg igjen. Denne gangen sovnet de når Rune og jeg reiste til Oslo. Da kom Vetle hjem fra skolen og han fortalte at valpene hadde sovet helt til kvelden når de fikk mat igjen. Frisk luft er skikkelig bra for ivrige valper ! :-)

Jeg har brukt litt av dagen til å finne tak i minnekortene som vi legger all infoen til dere på.... Vi tenkte å fornye oss litt, og vil gå fra perm med papir, til minnekort med digitalisert info og litt linker og annet som vi tenkte var lurt å få med. 
Minnekortene var lovet levert i dag, men så kom de ikke alikevel. Bring skulle levere de ut på mandag. Men så traff jeg en veldig snill dame på Bring som ringte til Hønefoss og ba de lete etter pakka vår når den skulle komme i ettermiddag. Jammen gjorde de det og ringte for å fortelle at de hadde funnet den. Vi kunne komme og hente den utenfor Hønefoss. Problemet vårt var jo bare at Rune og jeg var på vei til Oslo for å gå på forestillingen på Edderkoppen. Da stilte verdens beste svigerfar opp og reiste og hentet pakka. Ikke nok med det han kjørte pakka ut til oss også, så Vetle fikk den. Så nå har vi sittet og lagt all info inn på kortene, sammen med bilder av hver enkelt valp. 
Gjennom hele valpedagboken har jeg lagt en kopi av de bildene som er av en eller to valper inn i valpen/valpenes mappe. Så nå får alle valpene med seg bilder av seg selv fra de var helt små :-)

Forestillingen var kjempefin og vi storkoste oss på tur. Gutta var veldig flinke til å finne rett julegave til mora og faren sin :-) Dette ga mersmak !! Vetle hadde også gjort en kjempejobb mens vi var borte og holdt styr på valper og voksne hunder. Det er litt jobb med valpene når de er så store så han har gjort en super jobb.
Vi er heldige synes jeg :-)

Nå er det natta og morgen tidlig kommer første valpekjøper som skal hente nakketispa. Dette blir spennende....


Torsdag 26.01.17

I dag var det klart for tur til veterinæren. For å prøve å unngå for mye tissing og diverse inne hos veterinæren var valpene ute en liten stund før vi skulle reise. De måtte jo ligge i bur i bilen og det var noe nytt. Men det tok de på strak pote :-) Litt flatcoatblues på vei til veterinæren, men ikke værre enn at radioen kunne overdøve litt av det .Vel fremme hos veterinæren bar jeg inn valpene og veide alle sammen. Frøken nakke veide 4,6 kg og hanne høyre lår veide 5,6 kg. De andre fire valpene ligger mellom de to. Veldig gjennomsnittlig vekt på flatvalp.

Alle valpene ble sjekket og fikk vaksine og ble chippet. Valpene oppførte seg eksemplarisk og sa ikke et pip når de ble chippet. Den kan jo være litt vond, men det brydde de seg ikke noe om. Toerhannen hadde bare en testikkel når vi var hos dyrlegen, men hjemme her nå i kveld var begge nede, så de går litt opp og ned. Ellers var det ingen anmerkinger på noen av valpene. Så da er alt klart til lørdag når valpene skal starte flytting :-)

På veien hjem sov alle valpene og vel hjemme var det full lek ute på plenen. Jubi og Svea var også med og jeg vet ikke helt hvem som koste seg mest :-) Det var skikkelig tåkete ute her, men jeg fikk tatt noen bilder da.
Etter en skikkelig leke runde ute tok jeg valpene opp i stua og der sovnet de som steiner. Etter et par timer med søvn var de klare for mer action, så da var det ut igjen. Vi prøvde oss på verandaen, men der var det så glatt at der kunne vi ikke være. Så da gikk vi ned på plenen og lekte lenge der. 

Vel inne igjen var det ikke snakk om å sove men heller å leke mer. Jeg satte meg oppi til valpene og koste med dem til de sovnet igjen. Nå holdt de faktisk koken i over en time uten å lades :-)

Driver og jobber med den informasjonen dere skal få med sammen med valpene. Jeg ser at det kan hende at valpene er klare for å gå ned til 3 måltider igjen. De er ikke så veldig ivrige på 4 måltider. Men dette må dere prøve ut når valpen kommer.
Så har jeg sett på noen linker som kan være greit å lese før dere henter valpen:

http://www.anncathrinshundekurs.no/2015/09/26/valpetips/

forskning.no/blogg/hun-om-hund/sosialisering-av-valp

http://www.wolfdog.no/hundeprat/valpeutvikling.asp


Kanskje må dere kopiere og lime inn for å finne det jeg har lagt ut her.

Til jul fikk Rune og jeg biletter til en forestilling på Edderkopppen, "Thank You For The Music",av gutta, så da skal Vetle styre hjemme her. Det blir veldig artig å reise til Oslo og vi gleder oss veldig. Men det betyr at jeg ikke kommer til å skrive i valpedagboka i morgen.

 260117 tvs Large Web view
Tvs
260117 enerhannen Large Web view
Enerhannen
260117 hurra jubi 2 opg hhl Large Web view
Jubi med toerhannen og hhl
260117 jubi jipp korri Large Web view
Leke med Jubi er konge !
260117 jubi svea og valpen Large Web view
Svea vil også være med
260117 leke med Jubi go Svea Large Web view
Deilig å være ute
 
Onsdag 25.01.17
Det ble veldig tomt her når Ronja reiste i går. I dag har det vært noe som har manglet her. For oss er det liksom en hund for lite her :-) Jeg klarte ikke dy meg så jeg måtte kontakte eierne til Ronja i dag for å høre hvordan det går med Ronja. Det går veldig fint, hun kjeder seg kanskje litt, men er ellers som hun alltid har vært :-) Det er godt. Hun har ikke noe melk lenger, og hormonene hennes har nok fortalt henne at hun er ferdig med å være mamma. Det er jo veldig fint når hun ikke skal være sammen med de lenger.

Valpene har vært litt alene i dag og har nok kjedet seg litt, og sovet mye.De har makulert alle de aviser de har kommet over. De har vært en del ute i forbindelse med foring, og det elsker de. Nå ligger de oppe i stua her og koser seg. De har ikke så lang tålmodighet, så det blir litt flatcoatblues.
De er veldig flinke nå til å gå ut og gjøre fra seg. De har så absolutt ikke sluttet å tisse inne, men er veldig flinke til å trekke ut, særlig når de skal bæsje.

I morgen er den store dagen,- da er det tur til veterinæren for å idmerke, vaksinere og ta helsesjekk. Nå vil det straks ringe en fra Agria til dere så dere kan få igang forsikringen på alle valpene.  Jeg sender lista med navn og registreringsnummer og telefonnummer til dere som eiere til Agria i kveld.
Hannene
220117 enerhannen stående 7 uker Large Web view
Enerhannen
220117 toerhannen stående 7 uker Large Web view
Toerhannen
220117 hvl stående 7 uker med tunge Large Web view
Hanne venstre lår
220117 hhl stående II 7 uker Large Web view
Hanne høyre lår
Tispene
220117 nakketispa stående 7 uker Large Web view
Nakketispa
220117 tvs stående 7 uker Large Web view
Tispe venstre skulder
 
Tirsdag 24.01.17
I dag har valpene sovet mye. Rolig dag uten de store tingene som har skjedd. Bortsett fra at Ronja reiste i dag da..... Det var skikkelig trist. Veldig rart. Nå er vi så vant til at hun er her, så det ble skikkelig stille når hun ble hentet. Men det var noen som var veldig glade for at Ronja kunne flytte hjem, og Ronja selv var veldig glad for å dra hjem.
Ronja har vært en kjempefin mamma med valpene. Rolig og behagelig, hun har vasket og stelt, hatt passe med melk og har tatt seg veldig godt av valpene. Nå er det jo mange dager siden de fikk melk av henne og den grensesettingen hun har gjort overfor valpene har vært helt super. Når valpene har vært skikkelig hissige på hverandre har hun også kommet og fungert som en lynavleder. Med en gang hun kom så stoppet herjingen og småslossingen. Så beste Ronja har gjort en flott jobb. Hun fortjener å få litt husmorferie nå :-D
"Nanny-ligaen" er veldig klar til å ta over og stepper gjerne inn som stand in. Ikke det at Jubi og Svea er så flinke til å sette grenser for valpene da. Men valpene elsker å leke med dem, og blir skikkelig gira når de kommer i nærheten så de kan leke. Særlig halen til Jubi er konge ! Når Jubi ligger på gulvet og logrer slår jo halen opp og ned. Gjett om den er gjenstand for jakting av valpene :-)
Her kommer bilder av en og en valp, med navnet sitt :-)

Hannene
220117 enerhannen hodet 7 uker Large Web view
Enerhannen : FOSLISKRENTEN'S ALL OVER AGAIN "Pil"
220117 toerhannen hodet 7 uker Large Web view
Toerhannen:  FOSLISKRENTEN'S ALL AT ONCE "Aro"
220117 hvl hodet 7 uker Large Web view 
Hanne venstre lår: FOSLISKRENTEN'S ALL FOR ONE "Triax"
 220117 hhl hodet 7 uker Large Web view
Hanne høyre skulder: FOSLISKRENTEN'S ALL OR NOTHING "Aki"
Tispene
 220117 nakketispa hodet 7 uker Large Web view
Nakketispa: FOSLISKRENTEN'S ALL I WANT IS YOU "Frøya"
 220117 tvs hodet 7 uker Large Web view
Tispe venstre skulder: FOSLISKRENTEN'S ALL EYES ON YOU " Vikki"
 
Mandag 23.01.17
Valpene har liksom kommet inn i en rutine nå. De sover mesteparten av natten, dog kort natt, men selv om de tisser en gang i løpet av natta er det ikke noe uro eller herjing. Så får vi se om de tar med seg det over i sine nye hjem da ;-)

Når valpene reiser til dere har de som jeg har skrevet før, spist 4 ganger om dagen. Jeg ser det nå at de spiser ikke like mye på de to måltidene midt på dagen. Dere får se det an hvor lenge dere må holde på med 4 måltider. Det kan hende at dere kan gå ned til 3 måltider ikke så lenge etter at valpen har flyttet. 

I dag er kabalen med hvilken valp som skal hvor, ferdig lagt. Vi håper at alle er fornøyd med den valpen de har fått. Dette er en nysgjerrig, sosial, utforskende og trygg gjeng, så det er små forskjeller som skiller. Alle har gode muligheter til å få den hunden de vil når den blir voksen. Men det krever at dere jobber med valpen og er konsekvente med den fra den kommer. Ikke vent med å trene kontakt feks. Det er helt grunnleggende at dere får til en god kontakt med valpen etterhvert. Hvis kontakten er der, er det jo ubegrenset hva dere kan få til.
Vi får se om valpen blir som dere ønsker, eller om den blir som dere gjør den, hehe. 
Bare vær forberedt på en slitsom valpeperiode med mye jobbing i forhold til biting og renslighetstrening. Når valpetennene forsvinner og valpen har blitt husren, ja da er den værste tida over. Da går det mot sommer, og dere kommer til å få en herlig sommer sammen med valpen. 

I kveld har jeg vært på teorikveld på et dressurkurs jeg har meldt meg på med Svea. jeg trenger et spark bak til å komme videre i treningen med henne, så nå er det ingen vei utenom. Det er rart det der, det er så lett å utsette, og vente litt osvosv når det gjelder egne hunder. Men nå skal jeg til pers. Svea og jeg har egentlig jobbet ganske så godt før valpene kom, så når vi bare får frisket opp det.....

230117 hhl og tvs og hvl Large Web view
Hhl, tvs, hvl koser seg og leker masse med den rosa leken
230117 leke med Svea Large Web view
Leke med Ronja er veldig gøy
230117 nakketispe og toerhanne Large Web view
Nakketispa og toerhannen har det veldig gøy
230117 Ronja koser seg Large Web view
Ronja har det helt konge med masse leker 
 
Søndag 22.01.17 7 uker
 Wow, i dag er valpene 7 uker gamle. Nå går vi inn i den siste uka før valpene skal begynne å reise fra oss. Litt rart, men veldig bra for valpene som kommer til sin egen familie og sin egen flokk. Vi er veldig trygge på at vi har flotte valpekjøpere denne gangen også, så dette kommer til å bli bra :-)

I dag var det litt kaldere enn tidligere i uka. Masse tåke som la seg som is på verandaen ute her når valpene skulle ut. Men det stoppet ikke dem :-) Med det samme var de litt "bambi på isen", men det tok bare noen sekunder så hadde de kontoll på glatta. De løp og lekte og koste seg som de pleier når de får være ute.

Nå er det mange dager siden valpene har fått noe melk av Ronja. Det er ikke mer melk å få, og dette har de akseptert. Det er bra, for da kan Ronja leke mer med valpene sine og kose seg med det. Hun kommer med leker til dem når hun er ute, og liker å bølle litt med dem. Valpene er også veldig glade i å leke med Jubi og Svea. De vil veldig gjerne være sammen med valpene og de koser seg sammen. Eierne til Ronja savner henne veldig, så siden valpene ikke lenger får melk av Ronja skal hun få reise hjem på tirsdag. Da blir det Jubi og Svea som trår til som reservemammaer og leker med valpene og setter grenser, frem til valpene starter flytting på lørdag. Da reiser først fire stykker på lørdag, så en på søndag og siste frøken lørdagen om 14 dager.
220117 enerhannen Large Web view
Enerhannen koser seg
220117 gøy å leke Large Web view
Veldig gøy å leke med leker
220117 Svea og Ronja er veldig glade i hevrandre Large Web view
Svea og Ronja er veldig glad i hverandre
220117 nakketispa II Large Web view
Nakketispa leker med dummie......
220117 nakketispa går sin vei Large Web view
.....og den har hun tenkt til å ha for seg selv :-D
 
Lørdag 21.01.17
I dag har vi vært masse ute. Det har vært så deilig. Etter å ha sovet hele natta,var det klart for en tidlig frokost. Så sov de litt til, også var det ut på verandaen. Der liker de godt å være. Der kan de være sammen med de voksne hundene, for det er ingen som løper og herjer på verandaen. Det er så koselig å se hvordan valpene koser seg med de store hundene, og Jubi, Svea og Ronjs koser seg veldig sammen med hverandre også.
Nå er leker virkelig blitt gøy. de bærer på alt de finner, fra et visnet løv til bark, barnåler, dummier, baller og andre leker. Det artige er jo at Ronja blir med å leke, og de koser seg skikkelig med hverandre. Ronja har sluttet å kjefte på valpene, for de har godtatt at melkebutikken nå er stengt for godt.  De har blitt veldig flinke til å drikke vann og er fornøyde med det.
Etter en tur ute, sonet valpene og tok en liten dubb, før det kom besøk til dem. Da flyttet vi de opp i stua og der fikk de masse kos. Etter besøket hentet jeg maten og satte den på verandaen der valpene ikke kunne se den. Så tok jeg valpene ut på verandaen før jeg brukte fløyta og fikk alle valpene til å komme å spise. De reagerte kjappt og kom løpende til maten. "Innkallinga" på fløyta er der den skal være, så nå er det bare for dere som overtar å holde den ved like :-)
Etter å ha spist ble det en lang periode ute. Det var lek og tumling på verandaen ganske lenge. Jeg fant frem noen nye leker og det var gromt. Valpene ble etterhvert skikkelig slitne. Så når de kom inn igjen sovnet alle sammen som steiner. De sov helt til det var besøk til dem. Selv under besøket var det et par av de mest aktive valpene som sov og sov. De våknet til slutt etter litt kosing på fanget, men de var ganske signe.
Nå i kveld har de sovnet igjen og ser ut til å kose seg veldig. Blir det samme temperatur i morgen blir det ny tur på verandaen og lek med masse leker. Det gjør valpene så fornøyde og tilfredse. 
210117 hvl ener og toer Large Web view
Ronja sammen med hvl, enerhannen og toerhannen
210117 hvl og tvs Large Web view
Hvl og tvs
210117 toerhannen 4 Large Web view
Toerhannen
 
Fredag 20.01.17
For meg er det å ha et valpekull her, utrolig trivelig. Det er så artig å følge valpene fra de blir født og til de reiser til sine nye familier. Samspillet mellom tispa og valpene, og valpenes lek med mamman sin er utrolig fint å se på. Også hvordan de lærer spåk og signaler av hverandre, av mamman sin og av de andre hundene. De utvikler seg veldig sosialt og de blir mer og mer nysgjerrige og utforskende. Dette er så artig å følge med på.
Når valpene er helt små, er bekymringen at det skal gå bra med alle. Når de har passert tre uker er det en rolig periode hvor det er veeeeldig kos med valper, og jeg gruer meg fryktelig til de skal reise...... 
For å si det sånn,- dette snur ganske fort når valpene nærmer seg 7 uker ;-D

Den "flatcoatbluesen" som kommer med en gang valpene ikke får den oppmerksomheten de hadde tenkt seg, eller ikke får være utenfor bingen og sjekke det de vil når de vil, - den er rimelig høy. Ikke er det noen volumknapp på disse valpene heller :-D Da er det bare å sette seg oppi til valpene og kose med dem. Hvis du prøver å snike deg ut av bingen før det en av valpene hadde tenkt seg, er volumet oppe på maks på no time. 

Det jeg vel egentlig fortrenger mellom hvert valpekull er alle de deilige luktene som kommer med 7 uker gamle valper som bor sammen i en liten binge..... spesielt på natta :-D Det er egentlig bare å gå skift, sånn at alt som kommer ut av valpene, blir tatt bort så fort som mulig. For å si det sånn,- det begynner å bli en liten stabel av tomme klorinflasker her.
Det er mange som spør om det ikke er fælt å gi fra seg valpene til nye familier. 
Jo,- det er fælt når valpene er 3-4-5 og 6 uker gamle..... Men når de blir 7 uker da skjønner jeg jo at jeg ikke kan sitte her med 6 valper særlig mye lenger. De trenger hver sin familie, hvor de kan danne flokktilhørighet, utvikle sin egen selvstendighet, jobbe kontakt og få masse oppmerksomhet. Så det er alltid med stor trygghet at jeg sender valpene til hver sin familie. Jeg vet at det er det de trenger, og det ville ikke vært så bra for dem å fortsette å være her sammen med søsknene sine. Det er jeg så overbevist om.

I dag var valpene klare for en ny dag en stund før resten av huset skulle stå opp, så da var det bare å komme seg ut av senga og gi dem mat. De spiste opp all maten også var det klart for å ut litt. De elsker å være ute og går nå over nesten hele tomta. Jeg brukte tiden inne til å fjerne makulerte aviser, med diverse tilsettninger, vaske veggene i bingen, og gulvet. Før det var ut for å vaske ute i bingen utenfor valperommet. Etterhvert ble valpene ganske slitne, og kom inn igjen og la seg oppe i hundesenga. Etter en liten dubb, kom min mentor på besøk. Det er oppdretteren som vi kjøpte Frida av. Frida er en av våre stamtisper, og jeg må alltid høre med Karin når vi har valper. Veldig artig å høre hva hun tenker. Alle valpene fikk være litt ute igjen før de kom opp i stua. Så ble det en liten gjennomgang på bordet av en og en valp. da var de ganske slitne og stod ganske stille på bordet og koste seg med leverpostei :-)
Etter en lengre lur tok jeg alle valpene ut på verandaen. Det har jo vært så utrolig deilig temperatur her, så det å være ute var jo en nytelse. Da var Ronja, Svea og Jubi sammen med valpene også. Det var gromt. Ronja fant seg en fotball hun presenterte for valpene, og som de skulle leke med. Ronja ertet valpene med ballen før hun tok ballen og løp triumferende bortover verandaen.

I kveld er det Rune som har hatt "kveldsvakt" hos valpene :-) De vil gjerne ha oppmerksomhet størsteparten av tiden, så det er best at en av oss sitter sammen med dem til de sovner. Eller, vi kan godt la være, men da blir "flatcoatbluesen" ganske så høy. Ofte er det bare en valp også som kjeder seg veldig, og den lager relativt høy lyd :-) De sovnet alle sammen akkurat til vi skulle spise fredagstaco, så det var bra timet av Rune.
Nå har alle valpene kommet ned igjen på valperommet, så da er det bare å finne frem klorinflaska og vaske bingen i stua før det er natta :-D
200117 enerhannen er trøtt Large Web view
Enerhannen er trøtt
200117 hvl Large Web view
Hvl ute på verandaen
200117 Ronja leker Large Web view
Ronja inviterer til lek
200117 Ronja leker med ball sammen med valpene Large Web view
Fotball er veldig gøy
200117 Svea leker med valpene Large Web view
Svea leker med valpene
 
Torsdag 19.01.17
Er det noen som har forsøkt å vaske et gulv med 6 full ladede valper hengende i vaskefilla ?
Det er en tålmodighetsprøve av rang :-D Til slutt endte det opp med at jeg vasket på den ene siden av grinda og valpene var på den andre siden. Så byttet vi plass.

Både valpene og jeg var sjeleglade når gradestokken krabbet oppover og til slutt viste varmegrader. Da var det bare å kaste seg rundt å få vasket ute i valpebingen utenfor valperommet. Der er det jo helt umulig å vaske så lenge det er kuldegrader. Det blir bare is med en gang og veldig glatt for valpene. Men i dag gikk det som en drøm. En stund her i dag var det 10 varmegrader ! Det var helt utrolig deilig.

Valpene har hatt langveisfarende besøk i dag. Valpekjøperen kom med tog fra Bergen ens ærend for å hilse på valpene. Det var utrolig hyggelig. Jeg følte meg en smule uhøflig da, når jeg plutselig måtte reise for å hente Vetle. De hadde filmprosjekt på skolen, og dermed rakk han ikke bussen hjem. I tillegg trengte de en bil med sjåfør i filmprosjektet sitt, så da måtte jeg trå til. Valpene hadde nok storkost seg sammen med besøket sitt, men jeg fikk litt dårlig samvittighet for at jeg var borte en liten time. På ettermiddagen ble besøket med toget tilbake til Bergen, litt av en tur ! T/r Bergen i løpet av en dag er jammen meg ganske slitsomt.
Valpene var ganske slitne etter at vi hadde hatt en og en ute, og at de ikke hadde sovet så veldig mye, så de sovnet som steiner når valpekjøperen reiste. De sov ganske lenge før det var full fart igjen. 

I kveld hentet Rune Sondre og Karina i Sandvika. De kom hjem til helgen fordi de skal være med noen venner av Sondre på hyttetur. Dermed ble det litt ekstra kos på valpene nå i kveld. 
Det er artig å se at noen av valpene helt tydelig har begynt å si ifra at de vil ut. De står ved døra ut og hyler. Når jeg lukker opp døra, løper de ut og tisser og gjør i fra seg. Det er veldig deilig at de begynner å få den rutinen.
190117 busker er gøy Large Web view
Busker er gøy !
190117 nå skal jeg ta deg Large Web view
Kom så drar vi på oppdagelsesferd
190117 varmegrader Large Web view
Slettes ikke værst å spise ute i mange varmegrader :-)
 
Onsdag 18.01.17
Valpene synes det er veldig kjedelig nå hvis det ikke skjer noe :-) De synes ikke det er noe spennende med hverken valpebingen i stua eller valperommet nede. Det er ikke noe nytt å utforske der, så da vil de heller ut av bingen/rommet og turne rundt i gangen, ute eller inne på kjøkkenet. Alt nytt er så spennende.

I dag har de fått et par turer ut. Det er mye å undersøke og sjekke ut, så det er det beste de vet. Hvis Ronja, Jubi og Svea også er med da, så blir det veldig bra. Da er de fornøyd. De er veldig glad i å leke med de store hundene og finnes ikke redd dem i det hele tatt. De biter seg gjerne fast i halen til Svea og Jubi eller i et øre eller noe annet de kan få tak i. 

I dag tror jeg ikke Ronja har gitt valpene melk i hele tatt. Hun går inn til dem og vil leke med dem, men de vil bare ha melk. Da må hun knurre til dem og sette dem på plass. Når to hører, er det bare fire igjen å "lære opp" Phu,- Ronja har en stor jobb. Derfor hender det at hun bare hopper inn og så hopper ut igjen når de kommer stormende. Valperommet ser jo også helt bomba ut nå. Det tar to minutter fra jeg har skiftet aviser, til valpene har lekt makuleringsmaskiner og det er avisstrimer over alt.
180117 spiser ute Large Web view
Valpene spiser ute i valpegården
180117 mat er godt Large Web view
Maten går ned på høykant
180117 ener og tvs Large Web view
Enerhannen og tvs
 
Tirsdag 17.01.17
I dag ville pappae'n min vært 85 år .... Kjenner litt ekstra på savnet når det er sånne merkedager. 
Valpene har sovet i natt, og det har vært lite uro. Det ser ut som om det nærmer seg en rutine for dem, og det er bra. Da sover de til 06-06:30, og det er egentlig helt ok. De siste dagene har jeg sett at de har hatt litt løse mager, og nå lurer jeg rett og slett på om de spiser litt for mye nå de spiser. Så i dag har de fått mat fire ganger i steden for tre, men litt mindre hver gang. Det ser ut som om det kan gi effekt, så vi prøver det litt til og ser. Ingen løse mager ennå i dag i hvertfall.

Det er ingen tvil om at hundefolk er gærne :-) I dag har jeg jaktet på aviser. De som så meg må jo tro jeg er småsnål. Jeg utstyrte meg med varmedress og gardintrapp(!) i jakten på avisene. Etterhvert fant jeg meg selv inne i en kontainer inneholdende bare gamle aviser. De som så meg klatre inn og ut av den kontaineren må jo tro jeg var klin kokos. Nå er jeg så vant til å "drite meg ut" med hund, så jeg brydde meg i grunnen ikke noe særlig om at andre kunne se meg ;-) Resultatet ble en stapp full bil med aviser, så nå har vi ti fulle banankasser med aviser, så da er vi reddet denne gangen. 
i kveld har det vært veldig fin lek mellom Jubi og valpene oppe i stua. Jubi er så utrolig glad i alle lekene til valpene og kommer stadig med noen leker fra valpekassa. I dag la hun seg med leken oppe i valpekassa i stua, og valpene koste seg veldig med henne. De er så glade når det kommer andre hunder som vil leke. Svea stod utenfor og fikk vente der, for det er nok med en stor lealaus hund om gangen :-)
Ronja koser seg også med å leke med valpene. Men helst med en og en. Det blir mye mas om melk når hun er sammen med alle, så hun koser seg mye mer når det bare er noen få.
Valpene ahr øvd på å stå på bord, og her er noen smakebiter :-)
150117 enerhannen stående 6 uker Large Web view
Enerhannen
 150117 toerhannen stående 6 uker Large Web view
Toerhannen
150117 hvl stående 6 uker Large Web view
Hvl
150117 hhl stående 6 uker Large Web view
Hhl
Tispene
150117 nakketispa 6 uker stående Large Web view
Nakketispa
150117tvs stående 6 uker II Large Web view
Tvs
 
 
Mandag 16.01.17
Kulda fortsetter... I dag tidlig var det 12 kalde kuldegrader her. Selv om ikke det egentlig er så mye, så er det altfor mye til at valpene kan være noe særlig ute. De løper ut og tisser, og så lokker jeg alle inn igjen. de løfter labbene omtrendt med en gang, så det er bare å komme seg inn igjen. Vi håper på mildere vær :-)
I går var valpene 6 uker, og det var klart for ny runde med fotografering. De øver og øver på å stå på bord, og blir så flinke. De veiver med forlabbene når de får spise på leverpostei, og driver med melketramping. Så det er ikke så lett å få fine bilder da.
Den melketrampinga kan de nok bare gi seg med. Ronja har bestemt seg for at de skal slutte å drikke melk, så det er ikke mye hun gir til valpene nå. Hun er skikkelig streng med valpene og det er bare innimellom de får en liten sup.
I dag har valpene vært litt alene igjen. Det hadde gått veldig fint. Det var Vetle som kom hjem først, så da var den han som måtte mate og rydde og vaske hos valpene. Det har han stålkontroll på, så det gikk kjempebra. Deilig med så god hjelper :-)
Hannene:
150117 enerhannen 6 uker hodet Large Web view
Enerhannen 6 uker
150117 toerhannen hodet 6 uker Large Web view
Toerhannen
150117 hvl hodet 6 uker org Large Web view
Hvl
150117 hhl hodet 6 uker Large Web view
Hhl
Tispene:
150117 nakketispa 6 uker hodet Large Web view
Nakketispa
150117 tvs hodet 6 uker Large Web view
Tvs
 
Søndag 15.01.17 6 uker
Flinke valper,- ingen mat i natt heller. Ronja er så tydelig på at hun driver å miniserer melkedrikkinga. Valpene synes det er ganske kjipt, men tror Ronja er veldig godt fornøyd med det. Hormoner styrer mye av adferden til tispene når de har valper, og det er tydelig at Ronja er på vei ut av mammarollen. Men hun leker med valpene sine, og det er veldig bra. Hun setter grenser og ordner opp når de lekesloss for hardt. 

Valpene spiser mat tre ganger om dagen nå. De er ikke matvrak, men spiser godt med mat. De bytter litt på hvilke kopper de spiser av og deler godt på maten :-) Det er ikke så mye som står igjen når de er ferdige med å spise. De spiser litt ulik mengde, men det er ganske normalt. Når valpene flytter fra oss, er det forbundet med en del stress for dem. De forlater alt som er kjent og trygt og flytter til et nytt hjem, helt alene. Stress kan godt medføre litt løse mager, så det er veldig greit å ha en liter Cultura i kjøleskapet når valpen kommer. Ta litt cultura oppå maten til literen er borte. Da har sikket magen regulert seg også. Cultura regulerer godt magen, ikke forveksle den med Kulturmelk :-) Det er ikke det samme.

I dag har det vært ganske kaldt her, med -10 grader. Så turene ut har vært bare noen minutter. Valpene er flinke til å gjøre fra seg ute, men når det er så kaldt så kan de ikke være ute lenge av gangen, så noen ganger gjør de fra seg inne også.
Vi har helt siden valpene var små brukt fløyte når de får mat. Det vil si at vi omtrendt har "hjernevasket" dem til å komme til oss hver gang vi blåser to støt i fløyta. En slik fløyte får dere med dere når valpene reiser. Det er viktig å bruke den hver gang valpen får mat, og alltid gi mat eller godbit. Fløyta kan fint brukes ute også, husk da på å alltid gi godbit. Ikke bruk fløyta bare hver gang valpen skal komme inn eller slutte med noe som er gøy. Da blir det kjedelig. Bruk fløyta slik at valpen kan komme til deg når du blåser. Så når den har fått godbit kan den fortsette å leke eller undersøke eller gjøre det den drev med. Når valpen får mat inne er det viktig at dere bruker fløyta. På den måten har dere innkalling på valpen. Den innkallingen fungerer 100% hvis dere er flinke til å bruke fløyta rett :-)
150117 hva skjer her Large Web view
Hva skjer her ?
150117 nå skal du leke med meg Large Web view
Ronja vil leke med valpene
150117 nå skal vi bølle Large Web view
Planlegging av litt bøll :-)
150117 nå tar ejg deg II Large Web view
Nå skal jeg ta deg...
150117 sjekke vesle brumlemann Large Web view
Sjekke vesle brumlemann
 
Lørdag 14.01.17
I natt fikk ikke Ronja gå inn til valpene. De måtte klare seg uten melkeskvetten de har fått på natta. Det var faktisk stille helt til klokka var 07:00. Rune tok førstevakt i dag så jeg fikk lat sovemorgen. Det var veldig deilig. 
Vetle var borte på LAN party så han skulle vi hente ham rundt klokka 11:00.  

I dag tok vi vekk isolasjonen rundt døra inne på valperommet, slik at vi kunne bruke døra ut. Mens de var mindre var det kald trekk rundt døra så da isolerte vi rundt døra så de ikke skulle få trekk på seg. Men nå er de så store at de liker mye bedre å gå ut der og ut i bingen utenfor. Når jeg åpnet døra ut i dag, var det seks valper som gikk rett ut og hadde det utrolig artig ute i bingen utenfor. De løp og lekte og koste seg veldig. 
Nå tar vi de ut med jevne mellomrom, for de er utrolig flinke til å gjøre fra seg utenfor valperommet. 
Etter å ha spist kveldsmaten sin i kveld hadde de allerede lært seg til å gå til døra. Noen av dem satte seg og hylte ved siden av døra, så da lukket jeg selvfølgelig opp døra og slapp dem ut. Da gikk de rett ut og gjorde fra seg.
Det er så artig å se på Ronja nå. Når valpene er ute og leker, vil Ronja leke også. Hun hopper som en kalv som kommer på sommerbeite, og for noen av valpene ble det skummelt. For andre var det veldig gøy. Hun lærte også opp valpene sine hvordan de skulle apportere tomme blomsterpotter :-D
150117 denne var god hvl Large Web view
Denne var god å tygge på, hvl
150117 hei du glemte denne Large Web view
Hei,- du glemte denne!
150117 hva er det bak her Large Web view
Hva er det bak her?
150117 hva skal vi finne på Large Web view
Hva kan vi finne på ? (hvl og tvs)
 
Fredag 13.01.17
Phu, nå er fredag den 13. snart over, og ingen ting har hendt , ;-D
Hehe, leste akkurat at folk er så opptatt at det ikke skal skje noe på fredag den 13. at de er ekstra forsiktig. Dermed der det den dagen det skjer minst av uhell og ulykker. Ikke dumt det da.

I dag tidlig fikk valpene maten sin i gangen. Da kunne de gå rett ut og gjøre fra seg når de var ferdige med  å spise. Det er fortsatt litt kaldt, så det blir ikke så lange turen ut, men de liker det veldig godt. I dag har de tatt for seg nye områder og nå har de vært på bortsiden mot naboen. Det var fire stykker som loffet avgårde og koste seg på oppdagelsesferd. Vel inne igjen fikk de være i gangen og ikke lenge etter hadde alle sovnet i senga til Ronja. Da gikk Ronja opp og la seg i sofaen ! Det varte bare til jeg oppdaget henne, da var sovingen i sofaen over gitt. Til lunsj var det igjen mat i gangen og tur ut. Det er veldig deilig å få bærsjen ute og ikke inne...... Selvfølgelig kommer det litt inne også, men alle monner drar.

Etter å ha sovet masse oppe i stua bar jeg alle ut igjen. Da tisset alle ute, hurra ! Så fikk de mat igjen før det bar ut for å gjøre fra seg ennå en gang. Som dere skjønner så skal de ut når de har spist, sovet og lekt, pluss mange flere ganger :-D Så dere får litt å gjøre på når valpen flytter til sitt nye hjem.

I kveld reiste Rune og jeg for å hente aviser der vi pleier å gjøre det. Til vår store overraskelse var beholderen med alle avisene borte fra der den pleide å stå. Skjønte jo etterhvert at det var et annet firma som hadde kjøpt det huset der beholderen stod. Så nå må vi finne ut hvor avisene blir lagt nå. Skulle det være noen der ute som har masse aviser, så si ifra til oss. Vi ønsker oss masssssssse aviser :-)
120117 gøy å rote Large Web view
Gøy å rote
120117 hhl Large Web view
Hhl på toppen av trappa
120117 Ronja Large Web view
Fiiineste Ronja passer på valpene sine
 
Torsdag 12.01.17
Siden nakketispa klatrer galant over bingen inne hos valpene må jeg lukke igjen den øverste døra på bingen også om natta. Hvis ikke havner hun utenfor da også. Da kommer ikke Ronja inn til valpene sine. Så da stod jeg opp rundt klokka 03:00 så valpene fikk litt melk av Ronja. Så la Ronja og jeg oss igjen. Begge var vi litt trøtte så det var greit. Det er bare å glemme å holde nakketispa inne i valpebingen. Så nå får alle være i gangen. 

I dag fikk de komme ut igjen. De fikk mat ute og spiste og koste seg. Etter en stund var det nok litt kaldt, så da måtte de inn igjen. Da var alle såpass slitne at de sovnet i hundesenga til Ronja. Der sov de lenge. Når jeg støvsuget i gangen våknet de igjen. Da tok jeg alle ut, så jeg fikk all tissingen etter soving ute ! Hurra! Det er deilig når de kan gjøre fra seg litt ute også. Etter å ha vært ute gikk turen opp i stua. Der koser de seg veldig. I kveld har de også hatt besøk, så det satte de veldig stor pris på.

I går ble valpene ferdige med en tredagers markkur. De får ormekur med 14 dagers mellomrom. Denne gangen fikk de Panacur som går over tre dager. Tidligere brukte vi mye Banminth, men det blir sagt at det ikke virker så godt lenger, pga resistens. Tildligere var markkur mulig å kjøpe på apoteket uten resept. Nå kan vi ikke det lenger. Det blir sagt at når hunden er voksen skal den bare ha ormekur når den har behov for det, dvs når den har mark. Det er ikke helt riktig lenger. Dersom du skal ha med deg hunden ut av Norge og tilbake, må du gi hunden markkur hver 28 dag. Reglene for å ta med hund inn og ut av Norge endres ganske ofte, så hvis du har planer om å ta med hunden så sjekk Matilsynets hjemmeside. Der er reglene alltid oppdaterte.
Vi kjøper markkur i Sverige når vi er der. I Sverige trenger man ikke resept, og det er billigere enn i Norge. Veldig greit :-)
120117 valpene spiser ute Large Web view
Valpene spiser ute
120117 Ronja og valpene Large Web view
Ronja er også med og håper på rester
120117 nam mat er godt Large Web view
Nam, mat er godt
120117 nam nam Large Web view
Går ned på høykant
120117 alle sovnet inne Large Web view
Etterpå sovnet alle inne :-D
 
Onsdag 11.01.17
Ny ganske bråkete natt :-) Når vi har valper om våren/sommer/høsten er de så mye ute at de blir skikkelig slitne av all frisklufta, men nå er de mest inne. Det skjer ikke så mye da, og det er litt energi som ikke brukes opp på dagtid, det virker sånn. Men men, det får vi leve med.
I dag har de vært litt hjemme alene sammen med Ronja. Ronja fikser og ordner veldig og hadde helt styr på gjengen når jeg kom hjem igjen. Nesten. Når jeg lukket opp utgangsdøra, tittet det opp et veldig forventningsfult hode opp av senga til Ronja. Skjer det no'??,
stod det å lese i øynene til den bølla som tittet opp. Det var selvfølgelig nakketispa som hadde kommet seg over valpebingen og ut i gangen mens jeg var borte. Gjett om hun hadde hatt det som en dronning, alene sammen med Jubi ,Svea og Ronja ! Det var den største selvfølge at hun skulle ligge i senga til Ronja og kose seg. 
Så da fikk alle de andre komme ut i gangen også da :-) De likte det veldig godt. Så gikk vi ut en tur igjen, akkurat som i går. Bare fra i går til i dag er de blitt tryggere. I dag gikk de mye lenger enn i går. Prøvde seg i trappa og snuste rundt og under thuiaene. Ronja gikk og hentet en valp som surret seg nedover oppkjørselen vår på utkikk etter litt spenning. Så det er en nysgjerrig gjeng :-)

Når de etter en liten stund ble avspist med å være i valpebingen i stua, var det skrekkelig kjedelig. Så da forsøkte jeg meg på å strø godbiter rundt i bingen for å se om de skjønte at de skulle søke etter dem. Med en gang skjønte de ikke det, men så begynte de å snuse litt rundt og fant noen godbiter hver seg. 
Nå får jeg se om jeg klarer å slite dem ut til natta ;-)
110117 nå tar jeg deg Large Web view
Nå skal jeg ta deg
110117 ute er artig Large Web view
Yte er det gøy og mye vi kan rive ned
110117 ute med mamma Large Web view
På "langtur" med mamman sin
110117 sover godt Large Web view
Sover godt med hodet på bamsen
 
Tirsdag 10.01.17
I dag tidlig før klokka 05:00 var valpene helt klare på at de var sultne. Og de ville ha mat NÅ.  Jeg prøvde meg med å avlede dem med Ronja og melkebutikken, men det var ikke godt nok :-)
Så da var det bare frem med maten. Etter at valpene hadde spist, sovnet de godt og freden og roen senket seg igjen. 
Det er helt klart at valpene blir mer og mer aktive. De er våkne lenger og kjeder seg fortere. Så nå bruker vi mer tid på å aktivisere dem. Aberet med å tilby dem nye ting, er at de skjønner at det er mye mer spennende utenfor valpekassa enn oppi den.... Dermed blir lydnivået der etter. De kjeder seg fort og vil gjerne ha oppmerksomhet hele tiden. 
I dag fikk de først være i gangen. Det var gøy. Nakketispa var til og med på vei oppover trappa. Hun er så utrolig nysgjerrig, så alt skal prøves. Etter å ha vært i gangen med Svea, Jubi og Ronja litt, lukket jeg opp døra ut. Det var spennende. Alle seks gikk ut og storkoste seg med å sjekke ut det som var ute. Noen var litt lavere enn andre i kroppen og gikk litt mer forsiktig, men etterhvert tødde alle opp og lekte og koste seg.
De er  jo ikke vant til å være ute, og det er ikke spesielt varmt, så det var ikke så lenge de var ute. Da var det inn igjen og opp i stua. Der sovnet alle sammen og tok seg en god dubb. I kveld har de lekt og kost og lekt igjen, og nå har de sovnet. I dag fikk to andre valper være på kjøkkenet. Det var nakketispa og tvs. De er ganske forskjellige akkurat nå. Nakketispa sjekket alt alle steder, mens tvs er litt mer forsiktig. Det skal bli spennende å følge utviklingen til disse frøknene. Mye kan endre seg fort.
100117 ute for første gang Large Web view
Valpene ute for første gang
100117 torpedere blomster Large Web view
Vil gjerne hjelpe til å rydde bort blomster. ;-)
 
Mandag 09.01.17
I går ble alle valpene registrert iNorsk kennel klubb. Så nå har vi fått registreringsnummer, som fordeles på valpene når de blir idmerket. :-)
Navn har de fått også! Ja, bare ubrukelige stamtavlenavn da, for det er dere som skal ha valpene som bestemmer det daglige navnet.
Hannene skal hete:
Fosliskrenten's All Over Again
Fosliskrenten's All At Once
Fosliskrenten's All For One
Fosliskrenten's All Or Nothing

Tispene har fått følgende navn:
Fosliskrenten's All Eyes On You
Fosliskrenten's All I want Is You

Nå vet vi jo ikke ennå hvem som får hvilket navn og regnummer, men det finner vi ut rett før de skal til veterinær :-)
I dag har det vært en aktiv gjeng her, som har vært misfornøyde når det ikke har skjedd noe. Jeg tok ut enerhannen og hanne merket høyre lår, når de beklaget seg som værst, mens de andre sov.
Da fikk de komme inn på kjøkkenet til Svea og Jubi. Det var skikkelig artig.
090117Jubi og Svea med valpene Large Web view 
 Svea og Jubi med enerhannen og hhl på kjøkkenet
 090117 Jubi med valpene Large Web view
 Jubi klar til å leke med hhl
 090117 nå må du ligge stille Large Web view
 Nå syns Svea at valpen skal ligge stille :-) Se på labben
 090117 tøffel er godt Large Web view
Tøffel er godt ! Hhl 
 090117 kom og lek da Large Web view
Hvor ble det av dere? spør Svea, kom og lek da :-D
 
Søndag 08.01.17 5 uker !
I dag tok juleferien slutt for Sondre også. Disse ukene har gått så altfor fort ! Jeg kjørte ham til Gardemoen så han tok flyet tilbake til Trondheim. Vi gleder oss allerede til han kommer tilbake. Blir alltid så tomt for oss som er igjen her når han drar. Slutter man noen gang å ønske at "ungene" kan bo hjemme ???

Valpene sov nede i natt. Greit å ha de litt forskjellige steder på dag og natt. I stua storkoste de seg i går, og det samme i dag. Det var full fart med en gang vi tok dem opp igjen i dag på formiddagen.Bingen står midt i stua, der trappa kommer opp og man går inn til kjøkkenet, så alle som forflytter seg i huset går som regel gjennom der bingen står. Det betyr at det blir mye som skjer rundt valpene og de leker, spiser og sover midt oppe i alt som skjer. I dag har jeg støvsuget rundt bingen og med det samme var det en skummel lyd, men så brydde de seg ikke mer om den. 

Ronja begynner å få mindre melk. Det er ikke så mye å hente av melkeserveringen nå som det var :-) Nå skal det bare gå nedover med melkemengden så det er helt greit. Ronja har klart seg så utrolig bra sammen med valpene sine, så jeg er veldig fornøyd med det. Denne tispelinja har vært veldig forutsigbar. Era, Emmy, Vita og nå Ronja, har vært veldig like :-) Emmy var kanskje den som skilte seg mest ut. Hun var en skikkelig "flower power" mamma. Jeg er sikker på at hvis hun kunne valgt å være menneske ville hun vært en 68'er :-) Hun var veldig flink de første tre-fire ukene, også var det like greit at de andre hundene våre tok over som "leketanter" og reservemammaer. Hun var for fri barneoppdragelse og visste ikke helt hva grensesetting var. En herlig tispe.

Jubi og Svea får ikke lov til å hoppe opp i valpebingen før jeg gir dem lov. De må gå en og en og helst legge seg ned når de er med valpene for at det ikke skal gå for hardt for seg. Valpene digger Svea og Jubi da, og elsker det når de kommer opp i bingen. Dagens høydepunkt :-)
080117 det skjer noe uttafor Large Web view
Det skjer noe utenfor bingen !
080117 finn på noe da Large Web view
Hva driver du med da ?
080117 kult i stua Large Web view
Artig å være i stua
080117 sovegris Large Web view
Helt utslitt ! Trøtting! 
 
Lørdag 07.01.17
I går kveld ble valpebingen ferdig skrudd opp i stua, så i dag var alt klart til at valpene kunne komme opp og være sammen med oss. Så etter at frokosten var fortært ble valpene tatt med opp i stua. I dag var det nesten ingen sutring over nytt sted å være. Alle var mer interessert i å undersøke enn de var i å sutre. Utrolig hvor fort det går å få til en utvikling :-)
Nå leker de ganske hardt sammen, og de biter i hverandre. De biter så hardt at den som blir bitt gjerne skriker, til broren eller søsteren slipper taket. I dag skjedde det flere ganger. Da var det artig å se på Ronja. Med en gang en av valpene gråt, løp Ronja ut til valpebingen og sjekket hva som skjedde. Litt trøst fikk de også i form av litt slikking fra Ronja. Artig å se på reaksjonen hennes når valpene skriker. Det er ingen nøling, hun løper med en eneste gang.
Tvs er nå helt friskmeldt. Hun har ingen tegn til å ha vondt i benet lenger. HUn leker og herjer og biter søsknene sine akkurat som de andre. Hun blir veldig glad når medisinen kommer da, hun sutter på den lille medisinsprøyta når den kommer. Hun kjenner lukta og snur seg etter sprøyta, når den kommer sutter hun og koser seg.
Jeg har vært litt sløv denne gangen her med å legge ut små filmsnutter på Snapchat. I dag tok jeg meg sammen og fikk filmet en liten snutt. Nå ligger den ute på Mystory på Snap. Bare søk opp Fosliskrenten og legg til så får dere se filmene jeg legger ut. Skal skjerpe meg og legge ut litt rett som det er :-)
070117 Ny stor plass i stua Large Web view
På plass i stua
070117 sover godt i stua også Large Web view
Valpene sovnet godt i stua også 
 
Fredag 06.01.17
I dag var det på tide med litt nye opplevelser for valpene. Etter å ha sovet formiddagslur så var det på tide å prøve seg ute i gangen. Det ble en ny opplevelse. Jeg løftet alle valpene ut av bingen og satte dem ned rett utenfor. Da begynte hylekoret :-D Det var skikkelig skummelt en liten stund.
Den eneste som ikke syntes det var skummelt, men mye heller kjempespennende, var nakketispa. Hun gikk rett ut i gangen med logrende hale og snuste seg rundt i hele gangen på to minutter. Hun hilste på Jubi og Svea og snuste på alle skoene og sjekket døra ut. Til slutt kom hun logrende bort til meg og var overlykkelig over at det skjedde noe. 

Etter noen minutter tødde de andre valpene opp også. Når de oppdaget at Ronja var der, og at melkebutikken var åpen, så ble det litt mer spennende alikevel. De sovnet etter en liten stund. Det ble nok mange inntrykk. 
Så når de skulle spise fikk de maten også i gangen. Det var kjempekult. De spiste og koste seg. Etter å ha spist var det ingen lenger som syntes gangen ikke var artig. De snuste rundt og sjekket ut alt som var å sjekke ut. Etterhvert sovnet de jo igjen. Da hadde enerhannen funnet plass i ryggsekken min. Der var det nok veldig fint å sove. Midt i matbokser og papirer :-)

Nå i kveld er de inne i valperommet igjen. Nå hyler de ikke lenger fordi noe er skummelt.... Nå hyler de fordi det er kjedelig å være bare på valperommet, hehe. 

I kveld har jeg skrudd opp bingen oppe i stua, så i morgen skal de få prøve seg der også. Da blir det vel litt mer hyling til de får gjort seg kjent med den plassen. Dette har de godt av å få prøve. Veldig greit at de er vant til forskjellige steder og at de kan spise forskjellige steder også. Tror ikke det blir noe problem akkurat. :-)
060117 valpene i gangen Large Web view
Valpene i gangen
06.01.17 matservering i ga Large Web view
Matserveringa var ikke noe å klage på 
06.01.17 fint å sove i gangen Large Web view
Så sovnet hele gjengen
060117 enerhannen sovnet i sekken Large Web view
Enerhannen sovnet i sekken
060117 tvs sovnet siden av mamman sin copycat Large Web view
Nydelig <3, tvs sovnet ved siden av mamma'n sin 
 
Torsdag 05.01.17
I dag forsvant jula ut. Juletreet hang med grenene og var så kusk tørt at det var greit å få det ut før alt lå igjen inne her. All julepynten er satt i kassene sine igjen og det ser litt tomt ut rundt her. Men det er like greit det. Jeg tror det er noe av det kjedeligste jeg vet å rydde bort julepynten. Inn og ut på loftet med ørten kasser pynt.  Jeg syns jeg har flere og flere kasser, men mindre og mindre pynt ute i huset. Kanskje på tide med en liten sortering så jeg vet hva jeg bruker og hva jeg ikke bruker.... Kanskje adventspynten kunne ligge et sted og resten et annet sted.... Sånn det er nå blir det litt for mye hulter til bulter. Men hvert år skal jeg liksom gjøre noe med det. Sortere ut det jeg bruker og sette det i kasser, også ta resten og sette i andre kasser. Men hvert år er det alltid travelt når pynten skal bort, og da er det så lett å utsette det igjen :-)

Valpene bryr seg døyten om julepynten. De er mest opptatt av mat, soving og kos. I dag var det 13 kalde kuldegrader her, og det blåste nordavind inn gjennom den døra vi har ut i valpebingen utenfor valperommet. Ikke så godt isolert der kan man sin. Så da måtte Rune til å isolere litt da. Det ble ganske primitivt, men det gjør nytta si så lenge. Det er varmekabler i gulvet så det er ikke noe problem for valpene, men akkurat den trekken fra døra var ikke noe særlig. Forhåpentligvis blir det mildere etterhvert.

Noen av valpene inviterte Ronja til lek i dag. Foreløpig er hun mer opptatt av å vaske dem og slikke mager enn hun  er av å leke. Det skal bli artig å se fremover når hun begynner å svare på invitasjonen til lek. Det er noe av det koseligste jeg vet når tispene leker med valpene sine. Det er grensesetting og lek på samme tid. Helt herlig. 

Valpene fikk besøk igjen i dag også. De biter mer og mer på fingre og tær og setter stor pris på at noen kommer på besøk. I morgen håper jeg at jeg skal få satt opp bingen i stua sånn at de kan være der. Da blir det nye lyder og mer folk som traver forbi hele tiden. For ikke å snakke om Jubi og Svea. De kommer til å elske å ha valpene i stua :-)
05.01.17 Tvs får aldri nok Large Web view
Tvs er alltid sulten og glad i mat ( og medisin. Hun elsker antibiotikaen sin :-) )
050117 nakketispa skal ha mest mulig Large Web view
Nakketispa er heller ingen sinke i matfatet
05.01.17 toerhannen vil gjerne Large Web view
Toerhannen elsker å bære på leker
050117 leker er gøy Large Web view
Leker er artig tidsfordriv
 
Onsdag 04.01.17 En mnd gamle !
Det beste jeg vet er når jeg kommer inn til valpene på morgenen. Når jeg sier godmorgen til dem, spretter de opp og kommer i full fart bort til meg og skal ha kos. De er bare til å spise opp. Den beste starten på dagen :-) Ingen som kan være morragretten da akkurat !
Det er kjedelig for valpene at det er så kaldt ute. Hadde det vært sommer nå kunne jeg lukket opp ut i valpebingen på utsiden av valperommet. Der er det masse spennende å bryne seg på, bla et vedskjul :-) Så er det lagret mye rart der som det sikkert hadde vært artig å sjekke ut. For ikke å snakke om å kunne løpe fritt på plenen og bare kose seg, grave litt og stå i ;-). Men kommer det en dag nå med mildt vær så skal de få komme ut. I mellomtiden må de klare seg med valperommet, og etterhvert mer av huset. De skal få komme ut i gangen, opp i stua og på kjøkkenet. Da blir det litt nytt å sjekke ut. De må prøve litt forskjellig så de takler det meste når de kommer ut i den "store verden".

I dag har valpene hatt besøk igjen. Det var stor stas. De er fortsatt for små til å holde så veldig lenge. De må ganske raskt tilbake til ladestasjon og legge seg på lading. Men utholdenheten øker etterhvert som dagene går, så snart går både hår og tær når noen setter seg oppi til dem.

040117 hhl ener toer Large Web view
Hhl, ener og toer
040117 tvs Large Web view
Tvs har okkupert alle lekene
 040117 hvl Large Web view
 Hvl skikkelig trøtting
 
Tirsdag 03.01.17
Dagene flyr fortere enn jeg klarer å følge med. Valpene er kjempeflinke og sover store deler av natta. I natt var jeg inne hos dem rett etter midnatt og Ronja ga de litt melk. Så sov alle til vi stod opp rundt 06:30, det er ikke galt :-) Da var de kjempesultne og kastet i seg maten sin. Alle spiser godt og blir trillrunde i magen.

Tvs har fortsatt med antibiotikaen sin, og i dag er hun mye bedre. Hun belaster benet sitt litt, er ikke så hoven, og leker mer med de andre valpene. Så det ser ut som om medisinen virker, heldigvis.  Huden på hasen er veldig tynn, så en spiss valpetann fra et søsken kan fort lage en liten infeksjon. Men hva som var grunnen vil vi vel aldri få svar på. Det viktigste for meg er at hun ser ut til å bli fin igjen.

Valpene fikk noen flere leker i dag, og de elsker å bite i og herje med lekene.
030117 når villdyret våkner Large Web view
Når villdyret våkner :-D tvs
03.01.17 nakket Large Web view
Nakketispa
030117 enerhannen Large Web view
Enerhannen
030117 hhl Large Web view
Hhl
030117 hvl Large Web view
Hvl
 
Mandag 02.01.17
I går kveld begynte tispe venstre skulder å gå på tre bein. Jeg så at hun var hoven i hasen på venstre bakbein og lurte på om Ronja kunne ha tråkket på henne. I dag var hun ikke noe bedre, så da ble det en tur til veterinæren. Han så på henne og konstanterte at det mest sannsynlig er en betennelse i haseleddet. Det går fort over med litt antibiotika. Det kan også være et traume etter at noen kan ha tråkket på henne, men vi prøver antibiotika først og ser om hun blir bedre av det. Hun har en god teknikk på å jumpe rundt på tre bein :-) Hun vil så gjerne ha mat, at ingen ting stopper henne da. Hun fikk antibiotika i nakken med sprøyte og nå i kveld en ny dose med medisin, så vi håper hun raskt blir bedre.

I dag har valpene hatt besøk igjen. Denne gangen kom en familie med tre barn, og det var skikkelig fint for valpene å hilse på alle de. Valpene koste seg, og det tror jeg Ronja også gjorde som kom og la seg oppe i kassa og ga litt mat til valpene sine mens besøket også var i kassa. Tar alt med stoisk ro fine Ronja.

Nå vil lekingen bare øke på. De leker etterhvert ganske hardt og biter i hverandre til den andre skriker. På denne måten lærer de bitehemming. Dette kan vi benytte oss av når de forsøker å bite på oss. Da er det bare å lage en tydelig lyd, så reduseres bitingen. Når to valper leker for hardt og den ene ikke gir seg på tross av tydelige beskjeder fra den andre, kan mammaen komme og gå i mellom. Skal bli spennende å se hva Ronja gjør etterhvert.
020117 ener tvs Large Web view
Enerhannen og tvs leker
020117 hvb og nakke Large Web view
Her er det hvl og nakketispa som bøller litt med hverandre.
 
Søndag 01.01.17 valpene 4 uker
Første dagen i et helt nytt år,- med mange muligheter ! For dere som venter på valp blir jo 2017 et veldig trivelig år da, på hundefronten. 

I dag er valpene 4 uker og det er bare 4 uker til de skal reise fra oss.  Det skjer jo noe fra dag til dag nå i utviklingen til valpene og de blir mer og mer for seg og mer og mer aktive.

I dag har valpene hatt besøk av noen venner av Sondre. Veldig fint !
Så har de hatt sitt aller første møte med et utstillingsbord. De har stått oppe på det og smakt på leverpostei. Det var veldig godt med leverpostei, og ikke så lett å stå pent. :-)  Det var jo ikke så farlig heller om de stod så pent, det var mest for å øve litt og se reaksjonene på å komme opp i høyden. Men det var ingen som var usikkre på det. De var bare interessert i leverposteien. Så vi fikk tatt noen bilder, både stående og av hodene. De stående bildene egner seg ikke så godt på trykk ennå, men for oss er det artig å følge utviklingen. Hodebildene kommer her, noen med litt mer leverpostein på snuten enn andre, men det får dere leve med :-)
Hannene:
010117 enerhannen hodet Large Web view
Enerhannen
010117 toerhannen hodet Large Web view
Toerhannen
010117 hvl hodet Large Web view
Hvl ( hanne merket venstre lår)
010117 hhl hodet Large Web view
Hhl ( hanne merket høyre lår)
Tispene:
010117 nakketispa hodet Large Web view
Nakke tispa
010117 tvs hodet Large Web view
Tvs (tispe merket venstre skulder )
 
Lørdag 31.12.16 Nyttårsaften !
Siste dagen av dette året ! Jeg lurer på hvor alle de andre dagene ble av ? De føyk av sted og plutselig var ett år gått. Helt skummelt. Og så er det på ungdommen man ser at årene går. De blir jo så voksne. Selv er jeg ikke eldre enn jeg var når jeg var ung :-D Det er jo bare kroppen som forteller meg at jeg kanskje har levd litt mer enn 20 år ;-)

Nyttårsaften er alltid spennende. Når kommer de første rakettene og vil noen av hundene reagere i år ? 
Det ble ikke spennende. De første rakettene kom som vanlig, - alt for tidlig. Hundene her ga beng i alt av raketter, og brydde seg katta. De var ute og luftet seg under tjuvstarten på rakettene og enset de ikke en gang. Ronja gikk ut under værste rakettbråket også hun, for hun skulle tisse. At det hylte og skjøt rundt henne brydde hun seg ikke en døyt om.
Vi pleier å ha hundene inne når det bråker som værst. Det står ofte på litt musikk der de er og vi lager minst mulig oppstyr rundt dette med rakettene. I år gjorde vi som vi pleier, og det var ingen bekymringer.
Noen hunder kan bli fryktelig redde av rakettene, særlig av den hylingen, så det er greit å ikke ta noen store sjanser da.  Valpene sov seg gjennom hele rakettstyret, så de merket ingen ting.

Det beste jeg vet med sånne dager er når alle gutta er hjemme, og gjerne noen til, som kamerater eller kjærester. Det blir så hyggelig og mye liv og spøk og fleiping med ungdom i hus. I kveld var alle gutta her, en med kjærest og en med en kompis på besøk. Da trives jeg som aller best.Eldstemann jobbet riktignok kvelden, men kom hjem til kl 22:00 og da var jo kvelden ennå ung :-D

Ønsker dere alle et RIKTIG GODT NYTT ÅR ! 
31.12.16 melk er godt
"Melkebutikken" er på plass 
31.12.16 en ekstra melketår
Sittende bufe
311216 her kommer vi
Hva skjer'a ?
311216 vi finner ikke på noe spik
Fineste gjengen
 
Fredag 30.12.16

Etter en rolig natt og en lat morgen kom vi oss endelig i gang her. Valpene spiste opp all maten sin, så jeg måtte øke mengden for jeg setter i bløt. De spiser til de er trill runde i magen, så det er nok mat og de ser ut til å kose seg veldig med den. 
Jeg måtte hente Sondre i Sandvika i dag. Han kom med flytoget etter å ha vært noen dager i Bergen. Veldig koselig å få ham hjem igjen. Jeg må nyte de dagene jeg har alle gutta her samtidig, det blir fort nok tilbake til hverdagen. Med Sondre på NTNU, og Marius i jobb som lærling og boende hos kjæresten. Heldigvis ikke så langt unna da. Krevende periode for et mammahjerte dette når gutta skal ut og bli selvstendige...... En snill kollega trøstet meg med at det går over. Jeg er litt usikker på det :-)

Vel hjemme igjen var det klart for besøk til valpene. Veldig fint med besøk, det trenger de mye av. Sosialisering er viktig og for å få til god fungering er det viktig at de hilser på alle slags folk, unge og gamle, menn og damer.

Svea vil gjerne være med der det skjer, så hun plompet opp i kassa mens det var besøk. Hun var ganske grei da, la seg ned og klarte å holde seg litt i skinnet. Men jeg tror ikke hun vet at hun har en hale som
1.: bråker noe fryktelig når den logrer hele tiden og
2: fiker til alt den kommer i nærheten av.  
Når hun da i tillegg logrer som hun skulle hatt betalt for det, ja da blir det litt urolig kan man si :-)
Valpene takler hennes uro veldig bra synes jeg. Selv om hun slikker de litt hardhent, så oppsøker de henne på nytt og på nytt. Så da er det nok litt spennende med denne gjøkungen også.
Valpene har fått litt flere leker opp i kassa si. Men med tre voksne flatter som helst vil at lekene skal være med dem ut av kassa, så blir vi ikke helt enige om hvor de skal være. :-D

301216 mat er kjempe godt
Mat er noe av det beste som finnes
301216 2 hhl
Toerhannen og hhl
301216 hvl og 2
Hvl og toerhannen
 
Torsdag 29.12.16
I natt var også en helt rolig natt :-) Veldig flinke synes jeg. Vi sov jo til langt på dag, klokka 08:00 hadde det ennå ikke vært liv i noen :-)
Nå blåser jeg i en fløyte før valpene får mat. Jeg blåser to korte støt og etterhvert forbinder de den lyden med at de skal komme og få mat. Gjett hvor lett det er å få til innkalling etterhvert da. Med en gang de hører den lyden forbinder de det med at de skal få mat og kommer da som små olja lyn tilbake til eieren sin. Det krever jo at dere som skal overta valpene viderefører dette da. Dvs alltid gir en godbit når dere trener med fløyta. Det er utrolig lett å trene innkalling når man har denne fløytelyden inne. De blir skikkelig hjernevasket på den her, og vi kan aldri misbruke lyden, den må alltid føre til at de får mat/godbiter.Etterhvert som de blir eldre kan man bruke fløyta uten godbiten, men mens de er små er det veldig viktig.

Valpene fikk hele rommet i går. Så nå har de danseplass. Særlig nakketispa syntes det var skikkelig skummelt med en gang med så stor plass. Men nå elsker de det og har det som plommen i egget med den store plassen.

I dag fikk Ronja og valpene besøk. Det var eierene til Ronja som kom på besøk. Hun ble veldig glad for å se dem, og fikk masse kos. Valpene ble behørig vist frem så de fikk også masse kos. Til slutt sovnet både Ronja og valpene. Ronja sov ikke særlig hardt da, så når det ble tid for at de skulle reise igjen var hun raskt på pletten. Hun lot seg overtale til å være hos oss i noen uker til, når hun fikk en godbit :-) Det var veldig koselig med besøk så det må gjerne gjentas !
Litt senere etter å ha sovet et par timer fikk valpene besøk igjen. Vetle hadde en kompis på besøk her som gjerne ville kose med valpene. Så når de våknet etter første besøket, så var det klart for neste runde med kos. De nyter det jo da, og kommer klatrende og vil snuse og hilse og få klappet seg.
291216 stor plass til valpene
Stor plass til valpene
291216 skikkelig trøttinger etter å ha spist mat
Skikkelige trøttinger etter å ha spist. De sovnet der de var
291216 enerhannen
Toerhannen
 
Onsdag 28.12.16
Etter den litt dårlige natten som var natt til i går, var jeg spent på om det ble mye uro i natt. Men det gikk bedre. De sov til klokka var 06:30, og det er slettes ikke værst. De kan jo ha vært våkne før det, men det var i hvertfall ingen konsert før klokka var litt mer på morrasida enn den var i går :-)

Det var med litt sommerfugler i magen jeg ga dem en ny runde med ormekur i går..... 
Men denne gangen har ingen reagert og alt har gått helt fint. Ingen løse mager og alle spiser og koser seg med maten. De spiser jo ganske fint og begynner ikke å stjele av hverandre før de har spist en liten stund.

Det er artig å se på dem nå. De har begynt å få tenner. Små riskorn, som etterhvert blir fæle spisse tenner som de elsker å bruke til å bite på alt mulig. Det er rart med det, men alle som kjøper hund nummer to eller tre osv, de har "fortrengt" valpetida og all bitingen. Den vil de ikke huske. For å si det sånn, de kommer på det med et brak :-) Valpene biter på alt og alle for å sjekke ut hva det er de har foran seg. Etterhvert er en yndlingsbeskjeftigelse å løpe etter noen som går over gulvet og bite dem i hælen.... Ikke godt !
Trøsten må være at det går over til slutt. Når valpetenna detter ut og valpene får de blivende tennene, så slutter de å bite. Denne perioden vare til valpen er ca 5 mnd ;-)

I går hadde Jubi og Svea en skikkelig kosestund oppe i valpekassa. Det var ganske fullt oppi der med meg sittende der, Ronja som ga valpene melk, og Svea og Jubi som lå der for å hilse på valpene. Det var ikke mye ledig gulvplass. Svea og Jubi elsker å hilse på valpene, men særlig Svea må passes etter for hun blir så glad at det går trill rundt for henne. Skal hun være hos valpene må hun legge seg ned. Jubi er litt mer i tvil på om det er så kult med valper kravlende over hele seg som leter etter mat, og når det blir for mye går hun ut. Det er veldig greit da. Ronja er en engel, og lar alle som vil være sammen med valpene sine. Det er ikke noe problem.
281216 Svea og Jubi oppe i valpekassa 
Jubi og Svea oppe i valpekassa
281216 Svea overfalt i valpekassa
Valpene digger besøk av Svea
281216 hhl
Hhl har en merkelig sovestilling
281216 tvs 2er hanne
For ikke så snakke om disse to julegrisene her :-) , tvs 2'er hanne
281216 gjøkunge i valpekassa
Ronja har fått en diger gjøkunge i flokken sin ;-) Svea storkoser seg.
 
Tirsdag 27.12.16
I natt var det Rune som måtte stå opp når valpene begynte å hyle. De bestemte seg for at de skulle ha litt kos og kontakt sånn midt på natta. De holdt det gående en stund til klokka var over 04:00, da roet det seg og alle sov til klokka var 09:30 ! Rune kjørte Sondre til toget klokka 01:00, så det kan ha vært det som uroet søvnen, eller bare at de var litt ekstra sultne.  Med masse kos fra Rune og litt ekstra melk fra Ronja så gikk det seg til. De har jo ikke akkurat vår døgnrytme, så den må vi jobbe inn. Vi gjør det ved å forsøke å skille på natt og dag. På dagtid står det en radio på nede på valperommet. Den står selvfølgelig på P4 ;-) , så når det blir natta skrur vi av radioen, slukker lyset og sørger for at det er minst mulig forstyrrelser for dem. Akkurat som man gjør med babyene som skal venne seg til å sove hele natta. Når de reiser fra oss sover de nok ganske greit fra 23:30 - 04:00. Da vil de sikkert ut :-) Det er viktig å få til å drøye den tida, sånn at dere ikke får en valp som venner seg til at den skal ut klokka 04:00. Det er i hvertfall altfor tidlig for meg.

I dag tok vi inn stativet til matkoppene. Nå får valpene hver sin kopp å spise av. Gjett om jeg ble imponert :-)
Der stod det 6 valper på rekke og rad, og spiste pent av matskåla si ! Litt etter litt var det noen som gjerne ville spise litt hos naboen også, men det var jo ikke noe problem. Alle delte med alle :-)

De spiser til de er så runde i magen at de nesten ikke klarer å stå. De er så mette at de bare detter ned på siden og sovner som små steiner.
 27.12.16 koser seg hos mamman sin
Koser seg hos mamma'n sin
271216 for en fantastisk bordskikk
For en fantastisk bordskikk !
271216 smågrisen toerhannen tvs
Smågriser :-) 2 og tvs
 
Mandag 26.12.16
Valpene sover stort sett hele natta, bare avbrutt av litt mat fra Ronja. Hun styrer alt når det gjelder matingen og det fungerer så bra. Hun er nok litt trøtt og sliten selv nå, men fortsatt veldig rolig og grei.
I dag var det tidlig opp og fore valper. Vi har i flere år hatt som tradisjon at det er "julebrunsj" hos oss 2.dag jul. Da kommer hele slekta på besøk og spiser en kombinert frokost/lunsj. Det er veldig hyggelig. Men det er jo alltid noe som skal ordnes og lages og gjøres klart. Det er jo veldig enkelt og greit da, for mye kan legges på fat og gjøres klart kvelden før. Men noe må vente til morgenen i dag. Så etter foring av valper og de store hundene var det bare å komme igang.
Valpene fikk mange besøkende da. Det satte de stor pris på og de ble litt furtne når alle gikk. Da kunne de godt tenke seg mer mat og mer kos.
I kveld har de stått to og to og spist av kopp. Ikke værst det :-) De er i hvertfall sultne og spiser så gjerne maten de får servert. De spiser til de blir trillrunde i magen og når Ronja da i tillegg gir en melkeskvett før de skal sove, ja da sovner de omtrendt på puppen.
261216 jeg vil ha jeg vil ha
Toerhanne og tvs vil gjerne ha mat
261216 mette og trøtte
Mette og veldig trøtte
261216 mette og trøtte med kulemage
Trøttinger med kulemage :-)
 
Søndag 25.12.16 3 uker gamle !
I dag er valpene jammen meg tre uker gamle ! Hvor blir tida av ? Det går alltid så fort når valpene er her, og plutselig har de reist.
Det ble en koselig julekveld for to og firbeinte i går. Valpene fikk servering før vi spiste maten vår. Så da sov de seg gjennom både ribbe, medisterkaker, pølser, surkål og ribbefett. ;-) De sov i grunnen helt til pakkene var pakket opp før det var litt liv i dem og de fortalte oss at nå var de sultne igjen.
Jubi, Ronja og Svea skjønte i starten ikke så mye av dette pakkestyret. Men nå er ikke Jubi vanskelig å gire opp, så Sondre tok på seg jobben med å få henne til å pakke opp gavene til hundene. Det ble litt godbiter og snacks på dem da gitt. De syntes antagelig at vi var grådig trege med oppakkingen av gavene våre, for de la seg til å sove midt oppe i alt pakkekaoset, med papir og juletråd overalt. De brydde seg ikke mye om det.

I dag har valpene spist av matfat igjen, to og to. De er altså så glad i mat, og blir helt ørske når de kjenner lukta av maten. De leter rundt og kaster i seg mat når de kommer til matkoppen. Etter å ha spist, må de gå rett å gjøre fra seg, før de sovner rett ut. 
De er egentlig veldig flinke til å gjøre fra seg på avisene i kassa. Det er sånn at de instinktivt vil trekke lengst vekk fra soveplassen sin for å gjøre fra seg. Så når de har teppe i den ene delen av kassa og aviser i den andre går det fort at de venner seg til å gjøre fra seg på avisene. Når vi åpner opp hele kassa vil de trekke helt bort til døra for å gjøre fra seg. På den måten er det renest mulig der de sover. Noen ganger bommer de jo selvfølgelig litt, men vi gjør det vi kan for å forsterke den adferden.

241216 jubi pakker opp
Jubi pakker opp pakker
241216 slappfisker i rotet
Slappfisker i alt rotet, tar livet fullstendig med ro
251216tar livet fullstendig med ro
Bittelitt kaos rundt hundene, men de bryr seg ikke om det :-)
 
Lørdag 24.12.16 JULAFTEN !
Det er noen dager siden all julepynten kom frem og juletreet ble pyntet. Det er alltid spennende det når alt kommer frem, hvor mye hundene  vil smake på og bære rundt :-) Jubi og Svea er veldig snille, de har neimen meg ikke rørt noen ting. Det eneste som er problemet er julekulene på treet som henger i halehøyde. De fyker rundt her, når hundene står og logrer med halen inne i treet. Englebarnet Ronja har jo ikke tenkt en halv tanke på å snuse på noe en gang hun, så hun er veldig enkel å ha med å gjøre. 
Disse valpene nede i bingen her er MATVRAK. De tror de skal få mat hele tiden og de blir helt supergira når jeg kommer inn og de kjenner lukta av meg. Det håper vel at det kommer litt grøtsuppe til dem da :-)

Nå har vi akkurat vært i kirken og maten skal i ovnen. Så blir det julemiddag og pakker etterhvert. Hundene har sine egne pakker, så det er artig å se om de klarer å pakke opp. Vi hadde en hund en gang som fant pakkene sine under treet og som pakket dem opp selv. Det var Rune sin første hund, Mira :-) Hun var lært opp til litt av hvert. 
Kos dere på julekvelden!
241216 god jul Large Web view
God Jul !
241216 hhl sammen med Ronja
Hhl sammen med Ronja
241216 hvl
Hvl
241216 nakketispa med Ronja og hhl
Nakketispa med Ronja og hhl
241216 enerhannen
Enerhannen sovnet fra alt julestyret :-) .....
 
Fredag 23.12.16 Lille juleaften !
Wow,- dagen før dagen :-) 
Ribba er stekt, svoren ble sprø !! utrolig til meg å være :-)
Alle gaver ligger under juletreet og julefreden har senket seg. 

Da vi kom hjem i dag, var alt bare bra med valpene. Det vet jeg jo,- Sondre og Vetle er veldig gode på å ta seg av valper og voksne hunder når vi ikke er hjemme. Rune og jeg var i Oslo og så på "Julestemning på et Blunck" med Øyding Blunck, Elisabeth Andreasson og Tore Endresen. Et trivelig juleshow med mange kjente og kjære julesanger. Det var veldig deilig med en pustepause, er glad vi tok tida til dette. 

Valpene spiser nå tørrfor i en slags grøt/suppe to ganger om dagen. Jeg river meg jo i håret hver gang de skal spise for de griser som sagt veldig. Det er i grunn grøt over hele valpen og over hele meg..... Men nå har jeg fått et tips om å gi denne grøt/suppa i en tåteflaske med smokk med stort hull. Så det forsøkte jeg i dag. Det var så utrolig deilig. Matingen gikk veldig greit. De smattet og spiste og skjønte nok ikke helt hva det var de skulle, men de løste det etterhvert. Jeg var ren og pen etter foringa, og valpene var skikkelig mette fordi de fikk jo i seg mer mat med flaska enn når de badet i matskåla.  Når de bare blir noen dager til så blir de flinkere og flinkere til å spise selv, så da blir det matskåler igjen.

Benytter sjansen til å ønske dere alle en riktig god jul og et riktig godt nytt år ! Nå gleder vi oss til dere kan komme og besøke valpene om noen dager. Det starter 2.juledag, for da skal vi ha brunsj her for hele slekta. Da blir det masse kosing.:-)
231216 enerhannen
Enerhannen
231216 nakketispa
Nakketispa
Onsdag 21.12.16
Det ble akkurat som det pleier når valpene flytter ut av soverommet. Jeg ligger på ank hele tiden og tror at de ikke klarer seg uten meg. Valpene sover gjennom natta, kun avbrutt av et par matpauser hvor Ronja serverer den maten de vil ha. Alle dører stod selvfølgelig oppe, så Ronja kunne gå som hun ville. Hun sov mye inne hos oss, for der var det litt kaldere etter en skikkelig utlufting i går. Rett som det var tuslet hun inn til valpene sine og vasket og stelte hos de.
De fikk mat igjen på morgenen i dag. De vil gjerne spise men sutter og suger på maten, siden det er dette de har gjort siden de ble født. De kommer seg mer og mer og nå klarer jeg å få til at de ikke bader da. Jeg tar en og en og holder de så de ikke svømmer rundt oppe i matkoppen.
I dag har vi hatt "familieselskap" her. Det var kjempekoselig ! Jeg storkoser meg når alle er her samtidig og siden ikke alle skal være her på julaften, så hadde vi en "minijulaften" i dag. Full julemiddag og dessert. Det ble en bra generalprøve med skikkelig sprø svor, så nå er jeg spent på selveste julaften, om jeg får det til da. Det er ikke så ofte det går bra synes jeg. 
I morgen skal Rune og jeg til Oslo for å se på "Julestemning på et Blunck". Det skal bli deilig å koble av og slappe av litt. Sondre og Vetle skal passe alle hunder og valper. Det er de så vant til at det kommer til å gå kjempefint. Men det betyr at jeg ikke kommer til å skrive i valpedagboka i morgen.

211216 fint med nytt rom
Sover og koser seg i det nye rommet
211216 Ronja med valpene sine koser seg
Ronja sleiker og holder orden.
 
Tirsdag 20.12.16
Nå formelig fyker dagene av sted :-) Det blir jo svarte natta før jeg får satt meg ned og skrevet i valpedagboka.
I går kom Sondre hjem fra NTNU i Trondheim. Juleferie ! Det er så deilig å få ham hjem, da kan vi ha alle tre gutta hjemme, og det er veldig koselig. Kjæresten til Sondre er også med, og det er veldig hyggelig å bli ennå bedre kjent med henne. Bare et lite problem.... hun er Bergenser, og hvordan skal vi få henne til å få lyst til å flytte til østlandet ?? :-)  Hehe, langt frem det da. Men naturen på vestlandet er vel en del flottere enn her, så vi får se da.
I dag flyttet valpene !!! De flyttet ikke så langt da. Bare til andre siden av veggen. Men nå har de fått litt større plass og de skal sove alene uten meg. Hvordan skal det gå?? Det er helt klart værst for meg. Valpene og Ronja klarer seg helt utmerket de skal du se. Det er jeg som kommer til å ligge på ank og lure på om jeg ikke hørte noe så jeg burde stå opp. Det er neimen ikke lett å rive seg løs fra valpene :-)
De spiser nå et lite måltid en gang om dagen. I morgen skal de få to ganger. De kjenner lukten av maten og sutter og spiser. Når de får melk av Ronja tramper de med frambena for at Ronja skal slippe melken. Det samme prøver de i matfatet når de skal spise for i starten. Så de søler og griser og bader i maten. Jeg holder de litt så de ikke skal legge seg i maten, men gris blir det uansett. Ronja er fornøyd da for hun kan spise opp alt som kommer på utsiden av matskåla.
I dag fikk alle valpene klippet klør og det var greit for nå var de veldig lange.
 
201216 flyttet inn på nytt rom og fått stor plass 
Flyttet inn på nytt rom med stor plass ! 
 
Mandag 19.12.16
Det er enkelt å ha valper når alt går på skinner :-)  I natt har alle spist og alt har vært fryd og gammen.
I går kveld fikk alle smake på oppbløtt valpefor. Det ble mye klin :-D De var kjempeivrige på maten, men det var ganske flytende og de vil jo suge melk, så det ble et lite gjørmebad. Både jeg og valpene var ganske tilgrisa av valpefor når vi var ferdige. Men alle ville ha og smattet godt. 
Alle sammen ble veid i går og alle er fint i rute. Lagt godt på seg og alle ligger rundt 1kg, så da stemmer det godt med at de har doblet vekten sin.

I dag har Ronja latt Jubi og Svea få hilse på valpene. Jubi stuper inn på rommet så fort hun får en mulighet og går gjerne oppi valpekassa og snuser og slikker på valpene. Hun er utrolig opptatt av dem, og kommer til å bli en skikkelig fin leketante. Er bare litt usikker på om hun kommer til å leke for hardt med dem. Hun er så forsiktig når hun hilser på dem nå, men når hun blir gira har hun ikke akkurat styring på hverken armer eller bein. 
Svea er også fryktelig nysgjerrig, men er litt usikker på om hun skal tørre å gå inn. Hvis Jubi er inne der så går hun inn. Forsiktig snuser hun på valpene. Men så fort Jubi viser antydning til å gå ut av valpekassa, da rygger hun ut.
Ronja er engelen selv. Hun synes det er helt greit å la de andre hilse på. Hun har til nå vært veldig flink til å ligge på gulvet ved siden av valpekassa. Nå har hun funnet ut at senga mi er myk og god. Så i kveld ville hun ikke ut av rommet. Jeg gikk ut og så inn igjen etter fem minutter..... Da hadde hun hoppet opp i senga og rigget seg til skikkelig godt.
I kveld har valpene igjen fått litt oppbløtt for. De skjønte med en gang at det var maten som kom og suttet og spiste. Tror jeg burde bruke heldekkende frakk når jeg gir dem maten :-) Det ble fullt skift i dag også.
191216 fineste gjengen 
Fineste gjengen 
191216 enerhannen og tispe merket venstre skulder 
Enerhannen sammen med tvs 
 
Søndag 18.12.16
Det hjelper å krysse fingre og tær :-) Utover kvelden og natta har enerhannen kviknet til og nå lar han seg ikke vippe av puppen av søsknene sine, så det tyder godt. Uansett følger vi med som hauker da, og sjekker hele tiden at alle har det bra. Det er første gang vi har hatt sånne reaksjoner som kan settes i sammenheng med ormekur. Det kan jo være helt tilfeldig det da, behøver jo ikke skyldes ormekuren heller.  Men litt "special treatment" var ikke å forakte, så da fortsetter vi med det.

I dag er det den store veiedagen. Alltid spennende å se om de har dobblet vekta si. Jeg tror ikke det er noe problem her, de vokser så det knaker og spiser alt de kommer over. Jeg tror de skal få en liten smakebit av valpefor i dag. Da moser jeg det som tynn grøt, og lar de få en teskje i munnen til å begynne med. Når de har vent seg til smaken og ikke minst magen har vent seg til det som kommer, får de lov til å spise av matskåler.
Da pleier de å bli helt ville, og spiser til de sovner i matfatet :-)Når de er ca tre uker er det greit at de får i hvertfall 2 -3 måltider om dagen. Når de reiser fra oss spiser de 4 ganger om dagen.

Det er utrolig hvor mye mer mobile de har blitt de siste dagene. Nå kommer de seg opp på beina og raser avgårde til de mister balansen og faller til en av sidene. De har ikke akkurat styring på hvor de går, men det blir bare bedre og bedre.
171216 finingene
Sove og tråkke på søsknene er helt ok.
171216 full fart
Mer og mer aktivitet på gjengen
 
Lørdag 17.12.16
I natt har det vært våkenatt. Lille hannvalpen vil ikke spise og bare sover. Han er ikke urolig og signaliserer ikke at han har vondt noe sted, han bare sover og er slapp.  Det er jo ikke uvanlig at noen av valpene dør i løpet av de to første ukene, men her har jeg ikke vært bekymret,så nå ble jeg tatt litt på senga...
De har vært så pigge, spist som hester og lagt på seg jevnt og trutt. Det har ikke vært noe sutring og alt har vært bare fryd og gammen. Så da er det ganske uventet at enerhannen er så dårlig. Han var fin i farta til de første måltidene i går, og så etter det har han bare sovet. Vi har jo hatt en valp i et par andre kull som har dødd fordi de ikke har vært ferdig utviklet til å klare verden utenfor magen til mammaen. Men da har det som regel vært masse gråt og sutring så man har liksom vært litt forberedt.
Men men, vi får ikke ta sorgene på forskudd,- vi krysser fingre og tær for at dette skal gå bra. 

Nå over til noe hyggeligere. De andre fem valpene er like pigge som de har vært, og viser ingen tegn til noe reaksjoner på ormekuren. De er sulte støtt og blir overlykkelige når Ronja kommer inn. Ronja deler seg på de fem som er i valpekassa og enerhannen som ligger for seg selv med varmeflaske. Ronja vasker og ordner like mye med alle seks. De får massasje og vask etter tur, og noen ganger tror jeg de synes det er litt for mye av det gode. :-)
Akkurat nå ligger Ronja, Jubi og Svea i haug oppå beina mine og sover og koser seg. 
Nå er det husvask og julepynting av hus som står for tur, så da er det bare å hive seg rundt :-)
Kameraet mitt var romt for strøm, så jeg prøver å få tatt noen bilder senere i dag etter lading :-)
Her kommer et par bilder. Litt uskarpt det første, men klarer dere å se øynene som er åpne ?
 171216 hhl
Hhl , nydelig fyr
171216 toerhannen i farta
Toerhannen i farta
 
Fredag 16.12.16
Jeg glemte å skrive i går at valpene fikk ormekur. Det skal de ha jevnlig mens de er hos oss. Valpene kan få overført innvollsorm fra mamman sin når de er i magen og når de dier henne. Det er ikke så ofte vi ser innvollsorm etter en ormekur, men det har hendt. Ganske ekkelt....

Som regel går det fint med valpene etter en ormekur, men noen kan bli litt løse i magen.
I dag ser vi ikke noe av det, men en av hannene vil bare sove nå i kveld. Skikkelig slapping, som bare gjesper og snur seg vekk og vil sove sammen med mamman sin. Så nå får han litt "special treatment". Han sutrer ikke i det hele tatt, og virker ikke kald eller for varm, så vi får følge med ham og hjelpe ham med å få i seg væske, så håper vi det går over. De andre 5 er like i farta som de har vært hele tiden. I løpet av en dag eller to er nok øynene åpnet på flere av dem, og de blir altså så nydelige :-) De er bare til å spise opp !

Om natta nå så ordner Ronja selv med valpene. Jeg sover fortsatt sammen med dem, men det er mindre uro om natta nå. Ronja er flink til å legge seg hos valpene når de trenger det, og hun holder veldig orden i kassa.
Så i løpet av noen dager nå, kommer vil til å flytte valpene inn på valperommet. Da får de større plass og kan etterhvert begynne å utforske verden litt. Da kan Ronja hoppe inn og ut som hun vil,så det blir nok bra for henne.

161216 hele gjengen
Valpene synes mat er det beste i verden
161216 enerhannen koser med mamman sin
Enerhannen koser med mamma'n sin
 
Torsdag 15.12.16
Åååå,- nå åpner øynene seg mer og mer. De blir bare så utrolig nydelige når øynene får åpnet seg helt. De er jo så godt som blinde i starten, men så ser det bedre og bedre.

Det er artig å se hvordan de nå reagerer på når noen kommer inn i rommet.
Det er tydelig at de merker at det kommer kaldere luft inn i rommet når døra går opp. Da yrer de rundt og håper nok at det skal åpenbare seg en liten melkebar. De er veldig glad i mat, og spiser ved enhver anledning.

De vokser så jevnt og fint og alle sammen er omtrendt like store. Nå har jeg ikke veid de på et par dager, tenker jeg skal vente til søndag når de er to uker. Da blir det spennende å se om de har doblet vekta si ;-) Spennende ?? Not. Det kan jeg se med blotte øyet ;-)

I dag tidlig kom det en telefon fra mellomste sønnen. Han hadde meldt seg på bulkestatistikken i desember :-D
Heldigvis ikke store skader, og bare materielle, så da er det ikke så farlig. Knust lykt er lett å erstatte. Fikk vel en liten påminnelse der om hvor fort gjort det er. Oppmerksomheten må nok være på bilen foran, og ikke på noe annet. Vet det selv at det er fort gjort å bli distrahert da. Håper det ligger litt lærdom i det da.....

 151216fint å bruke hverandre som klatrestativ
 Fint å bruke hverandre som klatrestativ
 151216 2 hvl
 2,  hvl
 
Onsdag 14.12.16
Ingen store forandringer å melde om her gitt. Valpene og Ronja er godt inne i rutinen sin nå. Ronja er en rolig og veldig flink mamma. Hun vet akkurat når hun skal komme og vaske, eller massere en liten mage. Hun vet når hun skal legge seg ned og gi mat, og hun er flink til å ta seg pauser så hun også får slappe av litt. 
Hun liker godt å hjelpe til med juleforberedelser også. Hun og Svea og Jubi er gjerne med meg på kjøkkenet og ordner og styrer. Jubi og Svea kjeder seg nok litt, for det blir en del vedkubber som blir spist utover utenfor rommet der valpene sover. Både Jubi og Svea vil så gjerne inn til valpene og går nesten ut av sitt gode skinn når de ikke får lov. Ronja stoler veldig på at jeg ikke slipper dem inn, for hun er like rolig om de viser tydelig at de vil hilse på. Tror det skal gå veldig bra når valpene blir store nok til å bli snust på :-)

I dag var jeg ute og fant juletre. Veldig kjekt når man bare kan gå ned i skogen og finne et tre. Vi har en veldig grei bonde som eier skogen her, så det er lov å hugge juletre selv. Nå har alle gutta blitt så store så det er ingen som vil være med lenger. Ja, Sondre er nå i Trondheim, og Marius hos kjæresten, så da er det bare Vetle igjen. I dag fikk han beskjed om at han kommer opp i engelsk i prøvemuntlig på fredag, så da var det ikke noe tid til å være med å hente juletre gitt. Prioriteringene endrer seg....... Så da plukket jeg ut et tre mens det var lyst, også hentet Rune og jeg det nå i kveld. Var vel kanskje 200 m å gå ;-D
Dette treet skal vi ha ute, så får vi se om vi finner ett til som skal være inne. Koselig med jul da, masse lys og forhåpentligvis litt rolige dager med alle gutta hjemme etterhvert :-)
141216 Ronja steller og ordner
Super mamma
141216 Ronja er veldig flink
Mette og fornøyde, rene og pene
141216 hhl
Hhl
141216 toerhannen
2'er hannen
 
Tirsdag 13.12.16
Ronja holder koken som en super mamma. Hun forer og vasker natta igjennom. Valpene er så fornøyde, og sover mye. Nå er de ganske så store. En tommelfingerregel er at valpene skal doble fødselsvekta si i løpet av de to første ukene, og det blir nok ikke noe problem med denne gjengen her.  Nå venter vi egentlig bare på at de skal åpne øynene. Det begynner å bli antydning til sprekker på noen av dem, men det er egentlig litt tidlig.

Ronja har begynt å være med på tur igjen. Hun synes det er veldig deilig med litt pause fra jobbingen :-)
Jeg har en håpløs hjemmestrikket ullbody som hun må ha på seg når vi er ute på tur. Hun er jo litt forfengelig og er ikke glad når jeg kommer med den litt mindre pene kreasjonen. Men det er litt kaldt ute og for å forebygge mot jurbetennelse så må hun bruke den. Så langt ser det veldig bra ut.
Valpene hadde som jeg skrev fort lange klør så vi klippte de for noen dager siden. Nå er de jammen modne for en ny klipp. Alt vokser fort på denne gjengen her :-) 
 131216 smågrisen vokser
 Se de vokser !
131216 nakketispa under tvs over
Tvs bruker nakketispa til hodepute :-D
 
Mandag 12.12.16

Natta kan ingen klage på :-) Ronja ordner opp og gir mat når det trengs, og aller best er hun til å holde det i orden. Det er ingen ting som går henne hus forbi. Lurer på når hun skal bli litt slappere i vaskinga si, foreløpig er hun eksemplarisk. 
Det skjer jo litt i kassa selv om de egentlig bare skal sove, spise og gjøre fra seg. De legger på seg jevnt og trutt og blir mer bevegelige. De kan "gå" i full fart fra den ene enden av kassa til den andre. De har hodene mye mer opp og snuser veldig. I dag fikk de ligge på et ukjent skinn og da var det veldig til undersøking og "smaking" på skinnet. Så selv om det ikke ser ut som om det skjer så mye, så skjer det en modning av nervesystemet som gjør at de utvikler seg fint.
Forsøkte å ta noen bilder av en og en i dag, på dette skinnet som de fikk ligge på. Men svarte valper er bare svarte klumper. Kamera klarer ikke fokusere så godt på svarte klumper inne på et ganske dunkelt soverom. Så da ble de som de ble. Men dere kan jo se på disse "klumpene" og nyte litt det jeg får nyte hver dag :-)

131216 enerhannen
Enerhannen (1)
131216 toerhannen
Toerhannen (2)
121216 hvl 
Hanne merket venstre lår (hvl)
 131216 hhl Large Web view
Hanne merket høyre lår (hhv)
 131216 nakketispa Large Web view
Nakketispa
 121216 tvs
Tispe merket venstre skulder (tvs)
 
Søndag 11.12.16 En uke gamle !!
Det er ikke bra å ha valpekull, veit du ;-) I steden for å sove om natta, blir jeg liggende å se på valpene. Stryke på dem og kose med dem. De tror jo at en hver forstyrrelse innebærer mat, så de blir veldig ivrige når jeg stryker på dem. Hvis ejg sitter med beina oppe i valpekassa, kommer de alle sammen og legger seg oppå beina mine. Beste fotvarmer man kan ha :-) Det er ikke så rart at alt annet blir lagt til side når man har et valpekull, de er bare så utrolig nydelige og til å spise opp.
I dag er valpene også en uke gammel og det er bare 7 uker igjen til de skal reise, for meg går det altfor fort. For dere som venter, vet jeg det går alt for sakte ;-)
 
Litt annet har jeg rukket i dag da. Skulle prøve meg på noe nytt når det gjaldt å pusse sølvtøy til jul. Jeg hadde lest om en "mirakelkur" for å rense sølvet og den skulle prøves. Jeg tok aluminiums folie i bunnen av oppvaskkummen. Så hadde jeg masse bakepulver oppå aluminiumsfolien. Helte på kokende vann, og mens bakepulver og vann formelig kokte, så la jeg alle gaflene oppe i vannet. Det tok ikke lang tid før alle gaflene var utrolig blanke ! Jeg trodde ikke mine egne øyne. Det stod at det var viktig at sølvet var i kontakt med aluminiumsfolien for at det skulle fungere. Og fungerte,- det gjorde det :-) Jeg oppdaget etterhvert at det krevdes ganske så mye bakepulver, og skikkelig varmt vann. Varmere vann enn jeg klarte å få i springen. Men når det var i boks, gikk det utrolig bra å få blankt sølvtøy. Er spent på hvor lenge det holder seg så blankt.
Fy søren for et grisevær det er for tida. Det plaskregner og blir så gjørmete og fælt ! Ronja synes fortsatt at valpene kunne få en hule ute som de kan være i, så hun leter etter steder å ha valpene sine. I dag har hun gravd rundt den ene thuiaen i håp om at hun skal få lurt med seg valpene ut. Det gikk ikke veit du :-)
 Men hjelpes meg så gjørmete hun ble ! Da var det full vask og tørk før hun fikk lov til å komme inn til valpene sine igjen :-)
Når jeg skriver i valpedagboka, varierer det veldig når på dagen jeg skriver. Som regel blir det seinere og seinere på kvelden, så andre valpekjøpere har, klokeav skade, begynt å lese valpedagboka dagen etter. De leser den på morgenen, for når jeg er så sein da, så er de som regel garantert at jeg har skrevet innen morgenen dagen etter :-D
101216 tvs 2 nakketispa
Tvs - 2 - nakketispa
111216 lengst unna 1 hvl hhl
Lengst unna 1 - hvl - hhl
 
Lørdag 10.12.16
I natt tror jeg valpene hadde bestemt seg for at de ville jobbe ekstra hardt for å øke melkemengden hos Ronja. Det var ganske mye sutring og Ronja jobbet hardt for å tilfredstille alle sammen :-) Hun liker nå best å ligge utenfor valpekassa når hun ikke gir mat, fordi det er mye kaldere på gulvet utenfor kassa. Så hun gikk og la seg oppi hos valpene veldig mange ganger i natt :-) Hun er flinkere til å ta seg pauser fra valpene også. Når de sover og er tilfredse går hun gjerne ut av rommet en tur og tusler rundt i huset, før hun går tilbake. Hun er veldig rolig da, mye roligere enn når hun ikke har valper. Ikke mye stress hos den frøkna :-)
Jeg har tenkt i et par dager at jeg må klippe klør på valpene. De vokser fort og for at de ikke skal klore opp Ronja er det best å klippe de. 
Jubi og Svea er fortsatt veldig interessert i valpene. Men de har godtatt at de ikke får komme inn ennå. Så nå står de mest i døra og kikker. Jubi er nok den som er mest nysgjerrig, så hun strekker seg innover, men går ikke inn.
 101216 1 hvl
Hhl og 1 
 101216 nakketispa
 Nakketispa
 101216 tvs
 Tvs
 
Fredag 09.12.16
Valpene spiser og sover seg gjennom natta også. Tror ikke Ronja har veldig store mengder med melk, men det holder fint for valpene når de spiser ganske ofte. På den måten får de opp melkeproduksjonen også. Ronja er veldig flink til å holde det i orden oppe i valpekassa også. Hun vasker og ordner veldig bra.

Begravelsen i dag gikk fint. Det ble en fin avsluttning på et langt liv. Selv om det er trist, er det jo litt hyggelig å mimre litt, og snakke med folk man ikke ser så ofte. Hver gang sier man at man må møtes i andre anledninger enn i begravelser, men så går tida, også blir det en ny begravelse.....
Her hjemme har valpene hatt den beste barnepika, så her har det gått strålende. De snorket og sov når vi kom hjem på kvelden og Ronja var også veldig fornøyd. Min kjære svigermor fikk avløs av Vetle når han kom hjem fra skolen, så han var sjef resten av tida mens vi var borte. Veldig godt med så gode hjelpere.

091216 kan se de vokser tvs
Man kan jo formelig se at de vokser. Tvs holder rundt søstra si :-D
091216 sovner med puppen i munnen1
1'er hannen sovnet mens han spiste
091216 mer aktive
Mer bevegelse og aktivitet på dem
 
Torsdag 08.12.16

I natt var det Rune som sov inne hos valpene, mens jeg sov på rommet til Sondre. Jeg er fæl til å snu døgnet, så innimellom må jeg ha en "normal" natt for å klare å sovne om kvelden. Men når man har valper er det så lett å bare holde på med de, også glemmer man hele sovinga :-) 
I dag tidlig hadde valpene hatt en super natt, Ronja hadde matet og stelt og vasket akkurat som hun skulle. Det var stille og fredelig som det pleier :-)
Disse første ukene er egentlig ganske kjedelige. Vi venter bare på at øynene skal åpne seg, det gjør de jo når valpene blir rundt 12 dager. Så skal ørene begynne å høre, så kommer de mer og mer opp på beina, og blir små hunder. Enn så lenge er de super søte, men de ligger jo bare der. Det beste for dem er jo også ro og fred så hverken de som vil besøke eller valpene har særlig utbytte av besøk så tidlig. Men bare vent,.... når de har blitt tre uker !! De sover fortsatt mye da også og holder ut i veldig korte økter før de må ta en "powernap", men de registrerer i hvertfall at man kommer inn i rommet, og vil gjerne ha kos, og begynner å skjønne at de på to bein som kommer faktisk er riktig så kule.

I morgen skal vi i begravelse til min gamle tante. Hun sovnet stille inn for litt under en uke siden, og i morgen skal hun begraves. Da kommer min supre svigermor og skal være hundepasser. Hun har vært her i dag og fått litt "opplæring", så det kommer til å gå veldig bra. Opplæring er foressten helt feil ord. Hun har vært her veldig mange ganger og passet valper, så hun trenger ingen opplæring. Det var mest for at Ronja skulle få hilse på henne og se om hun godtok besøk av ikke fullt så kjente inne hos valpene sine. Det gikk aldeles strålende. Når ungene var små, måtte besteforeldrene passe de innimellom. Nå når ungene er store og klarer seg selv, så må jammen besteforeldrene trå til igjen, nå for tida med å passe valper :-) Besteforeldre er virkelig gode å ha !!

 081216 mat for ente gang
Blir aldri lei av å spise mat :-)
 
Onsdag 07.12.16
Her vokser valpene så vi nesten kan se det fra dag til dag. De spiser godt, og har jo så god tilgang på mat. Ronja har ti pupper, og når valpene da er seks stykker, har de det jo som plommen i egget. Ronja er nok ikke av de tispene som, foreløpig i hvertfall, har mest melk, men det holder godt til denne gjengen her. 
Nå pleier jo melkeproduksjonen øke ettersom valpene vokser, så det kommer den nok til å gjøre her også.
Ronja spiser mat tre ganger om dagen. Det er nesten sånn at hun kan få ubegrenset med mat. Men ikke helt, hun er jo tross alt flat, og de er jo kjent for ikke å ha noen grenser....... Ofte blir tispene veldig tynne når de har valper. Ronja ser helt super ut for tiden, vi skal jobbe hardt for å sørge for at hun ikke mister så mye vekt. Men det er slitsomt for tispa å ha valper, uansett.
Natta har vært ukomplisert, Ronja sover oppe i valpekassa sammen med valpene hele natta. Det er nok litt varmt for henne, men hun snorker og sover. Innimellom er det mattid og rompevask, så valpene er ganske så fornøyde. Det er de ikke før melka kommer,- da lager de et spetakkel uten like. Men så fort Ronja slipper melka så senker roen seg. Det er ingen små valper her som blir dyttet til side av søsken som er brøytebiler. Her er det bare valper som gir hverandre skikkelig kamp i matfatet. Når en har sugd seg fast, kommer gjerne et søsken og skal stjele akkurat den puppen. Men tror du den som var der først slipper ? Nei. Så det blir litt frustrasjon når det ikke går som de vil. Men dette gjelder for alle.
Vi har gjennom alle år vært veldig heldige med valpekjøperne våre. De gjør en super jobb med valpene "våre" og det er vi så glad for. Vi har det ganske så hyggelig når vi er sammen også. Jeg har fått mye hjelp fra valpekjøperne våre opp gjennom årene også. Alt fra luftmadrasser til hundepass. I går var det en kakeoppskrift jeg så gjerne skulle hatt, og så får jeg den i løpet av bare noen timer i går. Jeg er så takknemlig for alt og at vi kan ha sånn kontakt. Det er veldig hyggelig.
For mange år siden, mens jeg var ung og sprek, var det jeg som flyttet ut av soverommet og inn på vaskerommet når valpene skulle bli født. Der lå jeg på en luftmadrass ved siden av valpekassa i to uker. Det var ikke veldig lukurativt og rett som det var gikk det hull i luftmadrassen. Da hadde vi verdens hyggeligste valpekjøper i Bergen, som sendte meg en ny luftmadrass i posten :-) Så utrolig artig. Men nå er det ganske ukomfortabelt på gulvet på vaskerommet, så ejg har det mye bedre i min egen seng på soverommet hehe. Så får heller Rune flytte ut i en uke eller to.
071216 fortsatt like sulten 
 Sulten gjeng
 071216 nakketispa
 Nakketispa
 071216 Ronja tar livet med ro
 Ronja tar livet fullstendig med ro, mens valpene er ivrige på å finne maten
 
Tirsdag 06.12.16
Denne natta har også gått veldig fint. Dette er en gjeng med valper det er lett å skjønne hva vil.De er veldig tydelige i signalene sine. Når alt er fryd og gammen sover de som steiner. Når de er sultne vet de å si ifra om det. Hvis melka ikke kommer fort nok, ja så hører vi det også. Når Ronja slipper ned melka, så brer det seg en slags lykke over valpene og de spiser og spiser. De vokser jo også da av all denne maten, så det er ganske så kraftige valper. I går observerte jeg en av valpene som stod på alle fire bena og sugde melk av Ronja. Snakk om iver. De er relativt nyfødte ennå, så det var tidlig. Men fint å se da, ingen jeg bekymrer meg for :-) 

Siste kullet vi hadde der kom det jo en liten tispe som hørtes ut som en måke. Vi skjønte jo at noe var feil, og hun levde ikke lenge. Hennes lunger var ikke ferdig utviklet og derfor klarte hun ikke overgangen fra Majas varme trygge mage og ut i den store verden hvor hun måtte puste selv.  Det er vanskelig med valper man skjønner ikke vil klare seg. Det slutter liksom aldri å gå inn på meg og når det er sånne valper i et kull blir man jo litt lei seg oppe i all kosen også. Derfor er det ekstra deilig at det ser så fint ut med disse valpene da.

Ronja ser ut til å få passe mye melk til valpene også. De har jobbet litt med å få opp melkeleveransene, men nå ser det ut som om de er fornøyd når melka har kommet :-) De får runde gode mager og så sovner de. Ronja er i fin form og er gjerne ute og leker litt med de andre hundene. Jubi og Svea synes det er blodig utrettferdig at ikke de får være med inn til det som grynter og lager god lukt inne på soverommet. De står utenfor soveromsdøra og forteller meg hvor dårlig gjort det er. Jeg har ikke forsøkt, men det er nok sånn at Ronja ikke vil ha dem inn til valpene sine nå. Det er for tidlig. Men når de blir tre uker, så kan det hende at Ronja synes det er greit med noen leketanter som kan komme og underholde gjengen hennes.
I går fikk jeg en mail fra en av våre flotte valpekjøpere. Hun har Harley fra H kullet vårt. Han blir 11 år på julaften og er still going strong. Han er sønn av Emmy, som jo er disse valpenes oldemor. Så han blir vel en slags grandonkel han da. Veldig koselig å ha kontakt med valpekjøpere over tid. 

Som jeg har skrevet så har jeg merket valpene etterhvert som de ble født. De er merket som følger: 
Ett merke i halerota er enerhannen (dvs den hannen som ble født først) Når jeg henviser til ham på bildene kommer jeg bare til å skrive : 1
To merker i halerota er toerhannen (dvs den hannen som ble født som hanne nummer to) Når jeg henviser til ham på bildene kommer jeg til å skrive : 2
Et merke på venstre lår: er den hannen som kom som tredje hanne. Jeg henviser til ham som : hvl 
Et merke på høyre lår: er den hannen som kom som fjerde hanne. Jeg henviser til ham som : hhl
Tispene er merket som følger:
Første tispa som blir født er alltid nakketispa. Hun har et merke i nakken og der skriver jeg alltid nakketispa.
Den siste tispa som ble født er merket på venstre skulder. Henne omtaler jeg som tvs. Så da håper jeg dere forstår alle forkortelser og merker :-)
Jeg gjør det helt likt i alle kull, så dette er veldig enkelt for meg ;-D
061216 enerhannen1og toerhannen2 spiser og koser seg
Enerhannen (1) og toerhannen (2) storkoser seg med maten
061216 tvs lar seg ikke vippe av puppen fordi om broren forsøker å dytte henne vekk
Tvs lar seg ikke vippe vekk fra puppen når hun spiser nei :-)
061216 hele gjengen sultne på mat
Hele gjengen sultne på mat.
 
Mandag 05.12.16
Ingen sak å ha valper når alle er store og fine, mamma'n er superflink og alt går som det skal. 
Natta har gått kjempefint. Det har vært helt stille i valpekassa. Så stille at man kan høre en knappenål falle. Vel, ikke akkurat når de starter på å skulle spise. Da er det noen lyder som forteller at noen vil fort frem og noen er utålmodige fordi melka ikke kommer fort nok og i store nok mengder. Men når maten er fortært og magene massert av Ronja, så senker freden seg fullstendig. Ronja er også så rolig med valpene. Hun slikker og ordner, men ikke mer enn nødvendig, så de får god ro. Noen ganger slikker jo tispene til man skulle tro de skulle slikke av både pels og hud, men Ronja er veldig fin på det. Akkurat passe, sånn det ser ut på valpenes oppførsel i hvertfall.
I de to nærmeste ukene nå skal jo valpene bare spise og sove og gjøre fra seg. Enn så lenge klarer de ikke gjøre fra seg hvis de ikke blir slikket og massert av mamma'en sin. De er utrolig gode på å finne frem til matfatet, men de må ha hjelp til å gjøre fra seg. Hvis de ikke får det kan det bli forstoppelse og i værste fall død. Nå ligger de masse og suger etter melk og stimulerer melkeproduksjonen. Det er viktig at den kommer godt i gang så valpene får nok mat. Noen tisper har masse melk fra dag en, mens andre bruker et par dager på å komme opp i produksjon. Det er vel ganske kjent fra oss mennesker også det. Noen ganger kan det se ut som om det kommer masse melk men at melka er næringsfattig. Derfor veier jeg valpene flere ganger i døgnet og ser at de legger på seg jevnt og trutt. Nå er det jo heller ikke i hundeverden veldig uvanlig at valpene går ned første dagene, men så skal de gå oppover i vekt. Noen ganger er det jo heller ikke nødvendig å veie valpene når de ligger der med sine trillrunde mager og sover som steiner.
Varmen i valpekassa har mye å si for valpenes trivsel. Siden valpene ikke kan regulere kroppstemperaturen sin så godt når de er nyfødte og har en ganske lav kroppstemperatur, så er de ikke i stand til å få feber for å bekjempe feks bakterieinfeksjoner. Derfor er det viktig at det er varmt og godt hos valpene. Noen ganger kan det komme i kræsj med tispa sine behov, som ofte kan synes at det blir litt varmt. Men sånn det ser ut her nå koser både Ronja og valpene seg. At valpene trives og har det bra vises som regel ved at de er rolige og fornøyde med lite sutring.
En som absolutt ikke trives på soverommet når det blir varmt og lukter sterkt av valper er Rune. Når valpene kommer, så flytter han ut av soverommet. Da er det greit å ha to andre rom som er blitt "fraflyttet" de siste årene, så kan han sove der. Jeg synes bare det er kos å sove sammen med valpene, så det gjør jeg så gjerne.
Jeg vil helst ikke flytte valpene ut igjen av soverommet jeg da.......
 051216 mette og trøtte toerenervshbnakke og vb
 Mette og trøtte ; fra v: toerhannen (2), enerhannen(1),tispe merket venstre skulder (tvs), hanne merket høyre lår (hhl), nakketispa og hanne merket venstre lår (hvl)
051216 hvb hodet
Hanne merket venstre lår (hvl)
051216 toerh tvs hodet
Toerhannen (2) og tispe merket venstre skulder(tvs)
 
Søndag 04.12.16 BURSDAG OG JULAFTEN PÅ EN GANG
I dag ble det jammen meg bursdag og julaften på en gang for oss.

I går kveld ble Ronja litt mer urolig, og det var ikke så vanskelig å skjønne at noe var på gang. Alikevel var hun veldig grei og lot oss få sove hele natta. Så i formiddag kom første valpen. Ronja var utrolig rolig og fattet og jobbet med riene til valpene var ute. Det kom 6 valper, fire hanner og to tisper. Alle er store og veldig kvikke. De veide mellom 472 g og 540g når de ble født. Så dette er skikkelige "marsipangriser"

Det er helt rolig i valpekassa, Ronja er så dreven som mamma. Dette ligger latent i en del av tispene og jeg blir like imponert hver gang det slår inn. Ronja tar i mot første valpen som om hun ikke skulle gjort annet. Hun navlet og vasket og ordnet veldig. Etter å ha spist første morkaka ble hun veldig kvalm, så da spiste hun ikke fler av de. Hun vasket og stimulerte valpene etterhvert som de kom. Så utrolig rolig og ikke noe stress. Det ligger jo selvfølgelig latent i henne, men ikke alle tisper fungerer på denne måten.
Jeg har merket valpene med Tip-Ex, for å skille de fra hverandre. Så de hvite prikkene dere ser på valpene, er ikke noe de har, men noe jeg har laget. Jeg veier valpene flere ganger i døgnet for å se at alt går som det skal og da er det greit å kunne skille de på en lettvindt måte. Når jeg tar bilder er det også greit å ha noen merker så jeg kan skille de på bildene med bakgrunn i merkene.
Svea og Jubi er helt tullete etter det som er på soverommet. De piper og vil gjerne inn på rommet. Men det får de jo ikke lov til. Valpene må bli en del eldre før det er aktuellt.
Vi tar kontakt med dere som har satt dere på liste, i løpet av morgendagen.
 DSC 0059 Large Web view
Fine gjengen
041216 store flotte valper
Mat av mamma er kjempegodt
041216 Ronja med valpene
Stolt Ronja med valpene sine
 
Lørdag 03.12.16
Ronja sover og spiser og koser seg ute. Ingen store avvik på hennes rutiner. Jeg har som skrevet før tatt tempen på henne og den spretter opp og ned. Fra 37,7 til 36,2 så enten spretter den litt opp og ned, eller så er ikke termometeret til å stole på. Før valpene blir født skal tempen ned godt under 37, noe den tilsynelatende har vært. Men det stemmer ikke med hvor rolig hun er. Så vi får se det an litt til tenker jeg.

Klare for litt slektshistorie? :
Ronja sin oldemor, og valpenes tippoldemor var en herlig tispe som het Boltitorps Nice Little Devil. "Era" kalte vi henne til daglig. Hun var Rune sin hund. Navnet kunne ikke passet bedre. Hun var en herlig liten tispe, skikkelig fyrverkeri. Hun elsket å jobbe og ingenting stoppet henne. Hun hadde bare ett valpekull og ut av det kullet kom
Fosliskrenten's Devil In My Heart. "Emmy". Emmy tok cert på utstilling, og var et "kruttpaket" i  skogen. Ikke noe terreng var for tøfft. Hun var nesten litt for mye våghals. Der andre hunder gikk rundt, hoppet hun rett ned, uten å være redd for å skade seg. Emmy hadde to valpekull og i ett av dem kom Fosliskrenten's Knock You Out.
"Vita" var egentlig en frøken som bodde i Stavanger og hadde det strålende der. Men etter endrede familieforhold, fikk vi Vita tilbake til oss. Noe vi var utrolig glade for. Hun bodde her en liten stund før hun flyttet til nye eiere. Vi var så heldige at vi fikk låne Vita tilbake til to kull hos oss. Vita er snart 10 år og er i fin form. Vita er en utrolig snill og grei tispe. Veldig rolig inne, men full fart ute. Dette har på en måte kjennetegnet disse tispene at de har hatt et skikkelig trøkk ute, men rolige inne. Veldig kosete, og ligger helst på beina dine hvor du er.

I ett av Vita sine kull beholdt vi Ronja, og hun bor til daglig i Asker. Ronja er en ganske selvstendig frøken som elsker å være ute. Vi kjenner igjen veldig mye av trekkene i disse tispene, det er veldig artig å følge dem. Her er en liten bildekavalkade over tispene våre i denne linja :
Era stående bursdag 220809 Ø Kolsjøen 048 Large Web view
Uerstattelige Era, på bildet er hun ti år gammel og fikk drive med det hun elsket mest, apportering og svømming
Era fritt fall
Era i fritt fall fra brygge. Hun elsket å svømme
Emmiefuglresize
Nydelige oldemor Emmie. Apporterer fugl 12 uker gammel
Emmy elsker å jobbe 15.06.08 Large Web view
Emmy elsket også å jobbe
Emmy cert skarnes 5 Medium Web view
Her tok Emmy cert på Skarnes for dommer Siv Sandø
Vita Large Web view
Fiiineste mormor Vita på utstilling i Østfold
Vita hodet Large Web view
Vita er så vakker, og Ronja er veldig lik sin mamma
 
Fredag 02.12.16
Litt sent ute med å skrive for fredag, men bedre sent enn aldri har jeg lært :-)
Jeg oljet bordet der jeg pleier å sitte å skrive på dataen i dag og da ble rutinene plutselig endret på. Bordet er ikke mulig å bruke på et døgn og dermed ble det kluss i vekslinga ;-)

Ronja forholder seg like rolig, og stresser overhodet ikke. Hun sover veldig mye og tar livet helt med ro. Hun er lur som lader opp til det som kommer. Hun spiser fortsatt godt, og ute går hun rundt og sjekker mulige steder hvor valpene kan bli født. Favoritten nå er nok enten under den "møkkakjerra" som vi har stående på plenen, eller under en av buskene der man går opp trappa til plenen. Hun og jeg er litt uenige om det er for kaldt å få valpene ute. Hun tenker at det går fint, men der er ikke jeg helt enig. Så, hun vet det ikke, men valpene skal bli født inne ;-). Valpekassa står klar på soverommet. Der sover Ronja hver natt og ser ut til å kose seg veldig. Så det blir nok ikke noe stort problem å overtale henne. Der har hun TV som hun kan se på når hun kjeder seg også ;-)

Denne høsten her har jeg drevet bittelitt med yoga. Det har vært så deilig. Timene har gått ut på  ren og skjær avslapping. Nå har jeg investert i en yoga matte, så nå skal jeg legge meg foran peisen og der skal jeg bli. Kunne jo fint ligget der uten matte også da, for matta er ikke akkurat tjukk og myk. Så forskjellen på å ligge rett på gulvet og på matta er jo ikke stor. Men deilig skal det bli å ta "timeout" og legge seg der å gjøre ingen ting. Hvis jeg har matta, så skjønner de andre her i huset at jeg liksom driver med noe viktig ;-) Det er lurt, for da forstyrrer de meg ikke, hehe. 

Ronja 23.08.15 35 år hodet Large Web view
Her er et bilde fra tidligere av fineste Ronja.
Torsdag 01.12.16
Yes,- i dag kunne vi endelig begynne å åpne adventskalenderen ! 
Vetle har en egen pakkekalender og Rune og jeg har hver vår flaxkalender. Så har Marius og Sondre sine egne sjokoladekalendere og flaxkalendere der de er. Sondre er student på NTNU i Trondheim. Marius som er elektrikkerlærling, bor for tiden sammen med kjæresten sin. Så det er litt stille her.....
Men jeg må vel bare innse at det er en tid for alt. Det er veldig rart at ikke alle gutta er hjemme, men selvfølgelig skal de bli selvstendige voksne og ikke henge i skjørta på mora si ;-)

Ronja er like rolig, og fortsetter å spise maten sin. Jeg tar tempen på henne noen ganger om dagen for å få med meg når den synker. Det er et tegn på at noe nærmer seg. Ofte mister de også helt matlysten. Er ikke sikker på om det vil gjelde Ronja, hun er fryktelig glad i maten sin :-)
Nå er det selvfølgelig ikke alltid at alt går etter læreboka. Når J kullet skulle bli født , kom de helt plutselig uten noe forvarsel. Ikke hadde tempen gått ned, og det var vel etter beregningene 4 dager igjen til fødsel. Dette var i august, og Madde som mamma'n het fødte tre valper ute på verandaen før vi skjønte hva som skjedde. Hun hadde lagt seg på verandaen og så ut som om hun var helt rolig og lå der og koste seg. Jeg var inne for å forberede middag, og så når jeg kom ut syns jeg det var noe grønt borte ved Madde. Da hadde det kommet tre hannhunder, og alt var nok ikke helt som det burde, med alt det grønne. Men Madde klarte seg strålende. Hun hadde navlet valpene og tatt seg helt fint av dem hun. Så det er deilig med tisper som vet hvordan de skal gjøre det. Jeg hadde bare vært inne i kanskje 20 minutter, så det må jo ha gått kjempefort. Vi tok med Madde og valpene inn og så kom resten av valpene i J kullet inne. Det var en herlig gjeng som nå har passert 10 år :-D

Vita koser med valpene sine 200212
Litt valpebilder kan dere se på mens vi venter. Her er det Vita igjen  med valpene sine fra R-kullet.
 
Onsdag 30.11.16 
På tide å starte valpedagboka synes jeg, her vi går og venter og venter i denne fine adventstida.
Advent ja,i helgen var det jammen meg første søndag i advent.
Ventetid,- det har jeg lært at det betyr.

Det er jammen litt av en ventetid her i huset også også :-)
Vi startet litt tidligere enn vi pleier før jul, med juleforberedelsene. Alle julegavene er i hus, bare det er en deilig følelse. Det er bare bittelitt som mangler. Alle "7 slaga" er i bokser i kjelleren og litt i fryseren. Spørsmålet er bare om det kommer til å være igjen noe av småkakene til jul..... Tror kanskje jeg burde sette hengelås på matkjellerdøra :-D
Vasking blir det ikke så mye av, men pynte skal vi klare siden alt annet er ferdig, litt nærmere jul.

Vår julaften i år, den kommer sånn ca rundt 6.desember. Vi gleder oss veldig til valpene skal komme, og om en liten uke håper vi at Ronja har delt hemmeligheten sin med oss.
Hun ser ut som om hun har det veldig bra. Sover mye, spiser enda mer, og vil gjerne ha kos. Hun er litt roligere enn hun pleier og henger definitivt ikke med i svingene når "ungdommen" her har sine raptuser ute på plenen, eller på tur. Skjønner henne godt jeg, den fine magen begynner å bli rund og god. Det går ikke an for henne å krølle seg sammen lenger, hun ligger rett ut på siden og sover. Alt er rolig, og det virker veldig normalt. 
 Mat fra bufeen er veldig godt 14.0312
 Dette bildet er fra kullet Ronja er født i. R-kullet ute og spiser av mamma'n sin, Vita