Søndag 27.08 17

I går kveld var det ikke naturlig å la Ronja sove på valperommet. Da hadde hun ikke vært inne på valperommet siden morgenen. Hun hadde jo bare vært sammen med oss hele tiden så det ble så rart å skulle sette henne ned på valperommet igjen. Hun tok valget selv :-) Hun la seg til å sove inntil sofaen i stua, på teppet der. Da la jeg meg rett og slett på sofaen, og der sov vi begge to til klokka var over halv sju. Da måtte hun ut for å tisse. Så sovnet vi igjen begge to og sov til ni !! Da fikk hun frokosten sin :-) Det var verdens flinkeste Ronja det ! Etter at hun hadde spist hadde vi en laaaang kosestund. Hun elsker å ligge på fanget å bli klødd på magen og kan kose seg Etter at vi tobeinte også hadde fått oss frokost var Ronja ute sammen med Svea og Jubi. jeg benyttet sjansen til å komme igang med vasking av valpebinge, valperom, osv osv. Det er ikke til å komme ifra at det blir en del lukt når man har valper, og da var det på tide å få skuret og spylt litt. Først tømte jeg valperommet for seng, bur og binge, før jeg hadde utover vaskemiddel som fikk stå og godgjøre seg litt. Så brukte jeg høytrykkspyler ute i valpebingen utenfor valperommet. Det var gulv og vegger som fikk gjennomgå. Etterpå vasket jeg gulvet med samme såpe som inne. Den skal fjerne lukt og gjøre det litt ekstra rent. Heldigvis lukter det ikke vondt uti der nå.
Etter at valpebingen ute var ferdig, var det klart for skuring inne. Jeg brukte min kjære venn "KalleK" og skuret i vei. Alle fugene mellom flisene skiftet farge..... Det er reine treningsøkta å skrubbe gulv så når jeg endelig var ferdig var jeg god og svett. Valperommet er jo til vanlig et vaskerom, så mens vi har hatt valpene har alt av klær som skulle vaskes blitt samlet på et annet lite rom. Det rommet er nå veeeldig fullt. Av møkkete klær. Så i dag fikk jeg startet vaskingen av alle klærne som er der. Det er ikke gjort på en dag gitt,så jeg må nok bruke litt lengre tid på det.
På ettermiddagen kom de som skulle hente Ronja fra Trondheim. Ronja var lykkelig over oppmerksomheten, og ble gladelig med på tur. Det hadde vært litt hyling før hun sovnet. De er sørafor til i morgen, også kjører de opp til Trondheim igjen i morgen. 
Det var veldig rart når Ronja hadde dratt. Helt tomt.Snodig altså, for jeg hører jo at de løper over gulvet, og at de leker og småbjeffer. Jeg vet akkurat når de skal ha mat, og får helt sug i magen når jeg kommer på at jeg har glemt å sette i bløyt mat.... Men de er jo ikke her så jeg skal jo ikke sette i bløyt mat. Det tar noen dager, så har jeg "aklimatisert" meg. 
Nå skal jeg gjøre en ting til som jeg ikke liker med å ha valper.Jeg skal avslutte valpedagboka. Det er litt kjipt, men når det ikke er noen valper her, så er det jo ikke noe vits i å skrive heller. Jeg har et eget rituale for å avslutte valpedagboka. Jeg startet med det for mange år siden å avslutte med å se på noen tall. Det er like artig hver gang. 

Oppsummeringsvis kan vi si at dette har vært to lenge planlagte kull.At de kom så likt var egentlig supert, for vi fikk jo virkelig utnyttet at vi hadde mange lange uker fri denne sommeren. I dag er det 11 uker siden kullet til Mille ble født, B kullet og 10 uker siden Chili sitt ble født. Det ble to utrolig flotte kull med 10 valper i det ene kullet og 11 i det andre. Masse jobb,- men så mange flere gleder. Både Rune og jeg har brukt alt av sommerferie og fri for å kunne være med valpene. I tillegg har vi hatt utrolig god hjelp av gutta,- som vanlig. Jubi og Svea har nytt godt av at Sondre har vært hjemme, for de har fått mange flotte løpeturer sammen med ham.
B-gjengen er et supert kull med herlige valper. Det skal blir så artig å følge de videre. C-gjengen er spesiell på en litt annen måte, da både Chili og Gere er etterkommere etter Frida, "Fonkebakkens Frida Frosk" som jo er oppstarten for kennelen vår. Veldig spesielt å ha valper som har Frida som oldemor på farssiden og som tipp-tipp oldemor på morssiden.

Det har vært helt supert å ha valper på denne årstiden. De har fått være masse ute, og de har virkelig fått utvikle seg med masse leker og utfordringer ute i bingen sin. Det har ikke vært så varmt i sommer, og regnbygene har kommet ganske ofte, men når de hadde et sted å gå inn under dårlig vær fungerte det veldig bra. Siden de har vært så mye ute har vi heller ikke brukt så mye avviser som vi pleier. Vi har hatt mange forskjellige aviser innom denne gangen. Godt det er noen som vil "sponse oss " med gammelt nytt. Vi har sett både Dagens Næringsliv, Ringerikes Blad, Bygdeposten, Trønderavisa, Klassekampen, Aftenposten, Nationen, Vårt Land, Bergens Tidende, Hallingdølen, Drammens Tidende, Valdres, Dagsavisen, VG, Dagbladet, Oppland Arbeiderblad og Hadeland, for å nevne noen :-) Med fullt skift av aviser morgen og kveld i to rom, samt på toppen av garasjern der de kan gå inn når det har regnet, har medført forbruk av ca 60 avviser om dagen i 5 uker.I tre av ukene har det nok ikke gått mer enn 40, og nå på slutten etter at valpene begynte å reise ikke mer enn 20 om dagen. Dette tilsvarer 3360 aviser. Det er omtrendt et forbruk tilsvarende 10,7 år med en daglig utgave av Ringerikes Blad !! Det er ikke rart det er mange banankasser som må til for å dekke behovet, for ikke å snakke om søppelsekker som skal kastes.Vi har byttet søppelsekker inne hver dag, i begge valperommene i 7 uker. Deretter en gang om dagen på det ene valperommet. Vi har også byttet søppelsekker ute hver dag. Vi har brukt ca 130 søppelsekker på 160 l. Ikke alle er like fulle, men byttet ble de for at det ikke skulle bli lukt.
Før valpene ble født ble det kjøpt inn 9 liter med vaskemiddel som er bra på å ta lukt, i tillegg til 4 liter med klorin. I dag brukte jeg opp siste rest av de 9 literne. Det er igjen en flaske med klorin. Så det betyr at vi har brukt 12 liter med vaskemiddel. Det er noen bøtter med vann det gitt.
Mille og Chilli har spist masse mat. Chili var ganske tynn med høy forbrenning så hun gikk over på kraftig for med en gang hun var parret. Hun spiste nok opp ca 20 kg med kraftig for før hun kom til oss. Mille startet med det kraftige foret når hun kom. Tilsammen har de to mammaene nok spist ca 72 kg med for på disse 10 ukene. De har også fått litt Norwegian Polar som ekstra tilskudd.Det var ikke så mye vi hadde igjen, men 7-8 kg ble det tilsammen.
Valpene har fått valpefor og denne gangen prøvde vi noe nytt, nemlig VOM oppi tørrforet. Det var skikkelig vellykket. Tror aldri vi har hatt valpekull med så fast og fin avføring. Som regel blir det noe tull med det på et valpekull, men ikke denne gangen. Om det skyldes VOM eller det var flaks, ja det får tiden vise når vi forsøker det igjen på neste valpekull. Men vi har kjøpt 120, 500g VOM pølser. 21 av de har valpene fått med seg når de har dratt, men de andre 99 har de spist. Det tilsvarer 49,5 kg med VOM. I tillegg har valpene spist tørrfor, nesten 5 sekker som tilsvarer ca 76 kg tørrfor. 
Valpene har fått klippet klør en gang i uka. De har vært engler så det har ikke vært vanskelig. Men hver valp har 18 klør, det er 21 valper, og alle er klippet 7 ganger. Det blir tilsammen 2646 klør som er klippet,- phu !
Til alle 21 valpene har vi fått supre valpekjøpere. Mange langveis fra. Siden det har vært sommer har det vært mulig for de aller fleste å komme på besøk før henting. Noen en gang og andre flere ganger. Tilsammen har vi i disse 8 ukene som har gått siden B gjengen var 3 uker hatt 53 besøk, så det er ikke noe rart om valpene er sosiale :-) I tillegg kommer naboer, og andres unger og andre som ville hilse på. Feks Focus når han var her og hilste på valpene sine.

B gjengen fikk bare en kjøretur, og det var til veterinæren. C gjengen fikk 4 lange kjøreturer og tre dager hvor de fikk prøve seg i studio. 
Til nå har jeg skrevet 43255 ord i denne valpedagboka, og jeg har tatt 6322 bilder til sammen. Noen av dem ligger ute i denne valpedagboka, veldig mange egner seg ikke ;-) Hva gjorde vi før når det ikke var digitale kamera og minnekort, hvor man bare kan slette og ta nytt ? 

Nå skal jeg krabbe ut av min "valpeboble" som jeg har vært i de siste månedene.Det har vært en super sommer for meg, jeg som er hekta på valper. Litt rart å oppdage at mens jeg har vært i bobla mi, har dagene gått, og sommeren er over. Jeg har vel tenkt at nå skal sommeren starte, men det er visst ikke sånn det fungerer :-)  Hverdagen skal vende tilbake til det "Foslinske" hus, og den starter nok med et brak i morgen når haugen med møkkete klær skal minskes ned mot det mer normale, huset skal ryddes og vaskes for omtrendt første gang denne sommeren, og Jubi Svea og jeg skal endelig på sykkeltur !! 
Takk for følge i det som for meg har vært sommerens vakreste eventyr! Ikke glem at vi har "døgnvakt" 24/7. Ikke noe spørsmål er dumt, og spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Stikk gjerne innom oss hvis dere er i nærheten. Lurt å si ifra på forhånd, så dere slipper å evt kjøre bomtur bort til oss.
Ha en riktig fin høst alle sammen, og kikk gjerne innom på hjemmesiden vår igjen når det plutselig starter opp en ny valpedagbok en gang i løpet av 2018 !!

270817 Ronja drar s Large Web view
Ronja sovnet fra det meste i dag. Her har hun dratt ned stolputa ute, så hun har noe å sove på :-)
Lørdag 26.08.17
Vi endte opp med å la Ronja sove nede på valperommet.Vi gikk ned i går kveld for å se hva hun gjorde, og da krøllet hun seg til i senga si for å sove, så da lot vi henne sove der nede. Hun sov og var fornyd til klokka var 05:55. Da var det rett og slett slutt. Hun holdt en skikkelig konsert så det var bare å komme seg opp. Jeg ga henne mat, og etterpå var hun med opp mens vi pakket og gjorde klart til utstilling på Hadeland Glassverk.
Vi var på Glassverket til klokka var 08:00. Der møtte vi Aro fra A kullet. De hadde meldt på Aro på valpeshow. Det var skikkelig gøy. Nå hadde ikke eierne til Aro vært på utstilling før, så da var Rune så heldig og fikk stille ham. Det gikk kjempefint, Aro vant klassen sin og endte opp som BIM valp. Kritikken var super. Etter at valpeshowet var ferdig fikk vi hilse på broren til Aro,  Triax, også. En litt mindre og litt mer kompakt type, men også han veldig fin. Skikkelig trivelige gutter som likte seg veldig godt blandt alle folk og hunder.
Når hannene var ferdige var det tispene sin tur, og da skulle Rune stille Klara i juniorklassen, hun er fra Z kullet.Ei søt tispe som ikke er så stor. Hun klinte til og vant juniorklassen med CK. Senere ble hun BIR junior og til slutt BIS 2 junior, slått av en nydelig sjokoladefarget labrador. I brukshundklassen stilte Luka, en litt større tispe fra S kullet. Dommeren syntes hun var litt for stor, så hun fikk " very good". Uansett er Luka verdens beste Luka. Hun passer godt til seg selv, selv om hun er en stor frøken.

Så det ble en bra dag på Hadeland Glassverk. Ronja da, hun var med hele tiden. Hun la seg under stolen min til å sove nesten med en gang vi kom. Der lå hun og sov, var litt våken, sovnet igjen, hilste på mange mennesker og andre hunder. Hun var utrolig rolig og grei å ha med seg. Hun fikk ett teppe å ligge på etterhvert da, men det ville hun ikke ha. Hun lå helst ved siden av. Pinne med bacon på, og griseøre var nok til at hun var rolig i mange timer.Hun fikk kjørt bil til og fra utstillingen også, så da ble det litt ekstra trening på det. Hun trenger det når hun skal kjøre til Trondheim i morgen
.
I morgen blir siste dagen jeg skriver i valpedagboka. Da reiser Ronja som sagt og vi skal tilbake til hverdagen. Det kjennes veldig rart..........
260817 Nrk avd RIngerike Rune og Aro BIM 6 9 mnd
Rune med Aro som ble BIM på valpeshowet.
260817 Rune og Klara BIR junior
Rune og Klara som ble BIR junior
260817 NRK avd Ringerike Rune og Klara BIS 2 junior
Klara BIS 2 junior
260817 sover under stolen
Ronja sovnet under stolen og der sov hun lenge
260817 under stolen sover ROnja Large Web view
Midt i alt ståket av hunder og menensker, ligger Rnonja under stolen og sover
260817 trøtting Large Web view
Skikkelig trøtting,- hva skjer'a ?
Fredag 25.08.17
I dag har Hero reist til sin familie. Så nå er Ronja alene igjen her. Jeg er spent på natta, og hvor mye hun kommer til å savne "broren" sin... Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal ta henne i bur ved siden av senga. Vi får se etterhvert hva som er best.
Før Hero reiste i dag hadde det vært flere ting valpene hadde funnet på i sin kjedsomhet. I dag tidlig så jeg plutselig den ene potteplanta som stod i vinduet på kjøkkenet kom "gående " mot meg. Det var en pottekjuler av stoff og valpene hadde likesågodt tatt tak på hver sin side og bar emd seg potteskjuleren, blomsten og det hele. Jeg fikk raskt avverget at den blomsten ble torpedert, men det tok ikke lange tida før de hadde fått tak i en ny. Lave vinduskarmer på kjøkkenet er ikke alltid praktisk skjønner jeg :-)
Vi har også vært på tur i dag. Vi brukte en og enhalv time på en kilometer. Det var ikke akkurat høyhastighet på den turen. Men den inneholdt masse, blandt annet å hilse på grisene som går fritt oppe i åsen her. De kom løpende over 20 stykker, og valpen syntes de var veldig skumle til å begynne med. Det kan jeg jo forstå, de er ganske så digre. Slaktevekta på de i fjor var over 100 kg , så de er ikke søte og små akkurat.Men etterhvert ble nysgjerrigheten for stor så de måtte frem og sjekke litt.
I kveld har Ronja vært nede i bingen sammen med Svea. Vetle og jeg reiste til XXL i Sandvika for å handle litt klær til Vetle. Neste helg skal Norsk Retrieverklubb arrangere NM jakt for retrievere på Geilo. Der skal vi være med som medhjelpere. 220 hunder skal i ilden på lørdag så det blir masse jobb og veldig artig.Sånne 16 åringer vokser jo veldig og selv om Vetle nærmer seg å være ferdig med å vokse, så var både gummistøvler og litt andre ting blitt for smått og for kort. Men nå er han klar :-)
Nå leker Jubi og Svea på kjøkkengulvet her, og Ronja skal egentlig sove. Hun sovnet i stad, men så kom Jubi og forstyrret henne. Da ble hun skikkelig irritert, og ba Jubi skjerpe seg. Så sovnet hun igjen, denne gangen under sofaen her på kjøkkenet, for der kommer ikke Jubi og Svea bort til henne. Smart. I morgen er det klart for utstilling i regi av NRK avd Ringerike og omegn på Hadeland Glassverk. Jeg hadde egentlig meldt på Jubi og Svea, men de ser ut som fugleskremsler, aldeles helt nedrøytet. Så jeg kommer ikke til å stille dem. Pelsen begynte å dette av to dager etter at jeg hadde meldt på. Men vi skal stille Klara, en tispe som vi har på for. Så kommer Aro fra A kullet, og skal stille på valpeshow, så det blir koselig. Blir artig å se hvordan Ronja takler det. Der blir det masse hunder og mennesker, så da får hun prøvd seg litt.
250817 ut på tur aldri sur
Ronja og Hero kom i full fart når vi trente innkalling. Det gjør vi mye hver gang vi går tur.Lar de alltid løpe videre og ha det gøy, så ikke innkalling betyr det samme som slutt på moroa.
250817 grisene i åsen Large Web view
Grisene i åsen var skumle og spennende 
250817 jippi søledam
Jippi, søledam!
250817 mere søle
Mere søle
250817 høyt gress er gøy
Høyt gress er gøy
250817 jubi og ROnja Large Web view
Ronja og Jubi på kjøkkengulvet
Torsdag 24.08.17
I dag, grytidlig bare usjet jeg ut døra på jobb,mens Rune tok valper og hunder. Alle fire fikk seg en tur opp i skogen før det var klart for at Vetle og Rune også måtte reise. Hero og Ronja klarer seg fint på valperommet noen timer til lunsj. Når de har fått tur og lekt med de største først,så sovner de og sover et par timer, før de leker med hverandre, spiser på griseøre til Rune kommer hjem til lunsj.
I dag fikk de da ny tur opp i skogen, en liten runde så de blir passe slitne igjen. Etter en times tid reiste Rune på jobb igjen, og valpene sovnet nok igjen. Når Vetle kom hjem fra skolen, lå de og sov, og strekte seg og gjespet når han kom inn til dem.
Etter at jeg kom hjem fra jobb fikk de være oppe sammen alle fire. De dro litt i teppet i stua, fant seg en sokk, spiste litt bark fra veden i stua, reiv ned litt ved, drakk litt vann, lekte med Jubi og Svea, og til slutt sovnet de igjen under sofaen på kjøkkenet. Da var Jubi og Svea slitne også gitt av disse innpåslitne valpene, så da sovnet de også.
I kveld har vi vært masse ute og de har brukt opp den energien de hadde, så nå ligger de mette og fornøyde nede på valperommet og sover. Satser på at de er fulladet til morgendagen i morgen tidlig :-D 
240817 leke med Jubi er gøy
Leke med Jubi er gøy
240817 trøtting
Hero sånn passelig sliten
240817 den som sover synder ikke
Den som sover synder ikke. Rart hvordan de elsker å legge seg under ting og gjerne inntil :-)
Onsdag 23.08.17
Fridag,- ikke å forakte :-) Det ble faktisk nystekte havrerundstykker på Rune og Vetle i dag tidlig, før de reiste på jobb og på skole. Rutinen med å stå opp tidlig er neimen ikke dum :-D Når de andre hadde tråklet seg ut av huset, var det på tide med en liten gåtur på meg og de firbeinte. Jeg tok sjansen på at Jubi og Svea også kunne bli med og at de ikke løp ned de små. Det gikk veldig fint. Jubi og Svea løp som bare det, men ikke der de små var. Vel tilbake hjemme var alle slitne og fornøyde, så da sovnet valpene nede på valperommet. Etter et par timer var de klare igjen og da gikk vi ut på plenen i bingen. Men bingen er ikke gøy lenger, så da måtte jeg være der og kose med dem. Da var det greit. I dag var det nakketispa, Hera, sin tur til å reise til sin familie. Det var en forventingsfull gjeng som kom, og valpene var overlykkelige over å møte flere som ville kose med dem. Når Hera var passe sliten og egentlig hadde sovet bitte litt, startet turen til Oppdal. Tilbakemeldingen var kjempegod, hun hadde holdt konsert i 5 minutter før hun sovnet, og da var hun rolig og grei hele veien tilbake til Oppdal. Maten sin har hun også spist, så det er ikke værst. Det blir spennende å høre hvordan det går til natta. Ellers har vi fått rapport fra Elsa i dag som har vært på sosialisering på bytur. Det er supert.

Etter at Hera hadde reist, så sov Hero og Ronja litt ute. Når det ble liv i dem igjen var det på tide å ta ned valpebingen ute på plenen. Vetle skulle klippe plenen i dag, og da var det greit å få¨med seg den delen av plenen som har vært helt utilgjengelig for gressklipperen over flere uker. Valpene og jeg koste oss med plommer fra plommetreet, og der det ikke var blitt klippt hadde det jo kommet mange fine blomster. Like fint det, som en striglet plen spør du meg ;-) 
Nå er bingen ryddet bort, og plenen tilbake til sin opprinnelige form. Valpene får være sammen med oss og de voksne hundene hele tiden når de ikke er i valpebingen nede. Det er liksom ikke kult å bli satt utenfor lenger, så de får bare være med.
Jeg lovet vel egentlig å sette inn et bilde som illustrerer hvor varmt det blir i bil, hvis det kommer sol på bilen. Skal se om jeg finner det og sette det inn under her. Det er altså veldig farlig for hunder å være igjen i bilen hvis det er sol. Det må man ungå for enhver pris. Om man parkerer i skyggen på morgenen, så flytter sola seg, og da er det fort at temperaturen inne i bilen blir farlig høy for hunden. Den kan ikke svette på samme måte som oss. Den peser og svetter gjennom tunga, så faren for overoppheting er stor.
TEmperatur i bilen
Der fant jeg den.
230817 Nakketispa C Hera Large Web view
Hera, nakketispa fra C kullet, ute før hun dro
230817 Ronja thø Large Web view
Ronja, tispe høyre øre
230817 Toerhannen B Hero Large Web view
Hero liker grisehale
230817 litt av gjerdene ryddes bort
Gjerder og gjerdestolper ryddes vekk
230817 toerhannen Hero hjelper til å rydde
Hero hjelper til med gjerdestolpene :-D
230817 thø i gresset med blåklokker
Fine Ronja i gresset før det ble klippet. Det ble ganske langt..... men vi fikk fine blåklokker da.
Tirsdag 22.08.17
I dag hadde heller ingen gjort fra seg når jeg kom ned til dem klokka 06:30. De sover nok helt til de hører at det blir liv i huset, da våkner de veldig lett.Siden alle skulle på skole eller jobb i dag også, var jeg ute med valpene til jeg skulle kjøre Vetle på skolen og meg selv på jobben. I dag var det Rune som tok seg en tur hjem i lunsjen og tok med seg valpene ut på tur. De sov når Rune kom men ble veldig gjerne med på tur. De var ganske slitne når Rune dro på jobb igjen. De fikk griseøre før han dro, så når Vetle kom hjem fra skolen lå alle sammen og sov. Da ble det mat, før de fikk være ute med de store hundene. Det var nydelig vær og alle fem var ute og koste seg. De vil ikke være i bingen lenger hvis ikke en av oss er ute med dem, så da får de turne litt rundt ute løse da.
Det er veldig viktig for valpene at de får mye sosialisering og miljøtrening disse ukene som kommer nå. Den viktigste sosialiseringsperioden går frem til valpene er 14-16 uker gamle. Så når de er her hos oss, blir det vår jobb å sørge for at de opplever litt hver dag. I dag prøvde vi oss på valpetreff i Hønefoss Brukshundklubb. Hver tirsdag arrangerer de valpetreff. Det er alltid mange forskjellige raser og veldig mange valper. Valpene blir delt inn i 3 grupper, med de minste, de mellomste og de største. Vi kom selvfølgelig på den minste gruppa. Valpene var ganske forsiktige og syntest det var både skummelt og spennende på en gang. De lekte med de forskjellige valpene men ble fort slitne og la seg litt i gresset. De lekte vel i en 20 minutters tid. Ikke så lett for en liten valp som ikke er vant til å gå i bånd. Så jeg bar de frem og tilbake til plassen der de fikk løpe løse og kose seg. 
Disse treffene er gull verdt, og nå hadde det vært artig å fulgt utviklingen til valpene på videre treff, men det får bli jobben til dere som skal ha dem.
Minner bare om det skjemaet dere har fått med dere sammen med valpen. Det skjemaet har vi fleipet mye med, men det er ganske ok å sjekke litt med det for å se at valpen får oppleve de tingene den trenger. Disse ukene er så viktige for valpene, så pass på at de ikke bare blir gående sammen med dere hjemme.Ta de med til nærmeste tettsted, la de sitte sammen med dere på uteserveringer, gjør alt av ulike ting sånn at de får mange opplevelser. På den måten får dere en sosial, og miljøsterk hund som kan være med alle steder. Disse ukene kommer ikke tilbake, og det dere får gjort av opplevelser nå, det har dere igjen for senere når valpen blir eldre.
Pass også på å jobbe mye med kontakttrening. Bruk godbiter og få valpen til å følge dere. Bruk stemmen og kroppsspåk til å få valpen til å ville følge dere. Så fort dere får til dette er det bare å ta det videre ut i alle situasjoner.Jo bedre kontakt, jo bedre hund :-)
Det er utrolig gøy å trene kontakt med valper for de er så villige til å lære. Vi leker det inn og bruker godbiter og får valpen til å følge hele tiden. Det er så lett å gjøre det nå, det blir vanskeligere når valpen blir eldre for da får den sine vaner og uvaner :-)
220817 Valpetreff Large Web view
Klart for valpetreff
220817 band er noe herk det klør Large Web view
Band er noe herk,- det klør!
220817 Hero hilser på en springer spaniel Large Web view
Hero hilser på en springerspaniel
220817 nakketispa hilser på en cocker Large Web view
Hera hilser på en cocker
220817 ny kompis Large Web view
Ny kompis
220817 tobeinte er skikkelig kult Large Web view
Tobeinte er veldig fint å hilse på
Mandag 21.08.17

Rutinen er godt innarbeidet, så valpene var klare for mat klokka 06:30 i dag også. Ingen som hadde gjort fra seg, og bare en tissedam. Så noen er veldig flinke der nede :-)
I dag var det tilbake til striskjorta og havrelefsa. Skolestart på videregående elektro for Vetle, og jobb for meg. I timen før vi skulle reise var vi ute med valpene og gjorde de skikkelig slitne før vi reiste. Jeg var innom en litt lang lunsj og matet de fra 13:00 til 13:30. De spiste i full fart, og etterpå var det en liten tur ut i skogen og brenne av litt krutt. Når jeg reiste igjen etter en halv time var det heldigvis ikke så lenge før Vetle kom hjem. 
Det er ganske så slutt på at de vil være i bingen på plenen. Det er altfor mye annet som skjer. I ettermiddag/kveld har alle tre valpene vært med på tur med de store. Det var spennende det. Øretispa/Ronja har bestemt seg for at i den valpebingen inne her gidder hun heller ikke være. Så hun kom opp trappa(!) og inn på kjøkkenet til oss. Etter å ha snust og spist litt på blomster la hun seg til å sove under vinduet. Ikke snakk om at hun skulle ned igjen nei. Nå er hun nede da. De har spist kveldsmaten sin og vært ute igjen. Denne gangen fikk de et godbitsøk på plenen. De store hundene fikk også være med, så da var det fem neser som søkte rundt i gresset.
Nakketispa blir hentet på onsdag og det nærmer seg faretruende. Hun har fått navnet sitt nå, og skal hete Hera.
Så da har vi Hero i B og Hæro og Hera i C :-) Fine navn det da.
I dag har jeg desverre ingen bilder å by på. Det har vært så dårlig vær og så liten mulighet til å ta bilder, at det får jeg ha tilgode til i morgen.

Søndag 20.08.17

I dag tidlig var jeg veldig heldig. Kjære Rune stod opp klokka 06:30 og matet og vasket og odnet med valpene og de voksne hundene. Det betydde jo at jeg kunne sove leeeeeenge, og ha en lat sovmorgen. Det var vel deilig. Jeg stod ikke opp før klokka var over halv ti. Det tror jeg er det lengste jeg har sovet siden lenge før sommerferien startet. En ting som er fint med å ha valper er at når jobben starter igjen, så er man ikke bortskjemt med å sove lenge på morgenen. Så det blir liten eller ingen overgang. Litt deilig også å være tidlig oppe, da blir dagen mye lenger og man får gjort mye mer sammen med valpene.

I dag er B gjengen 10 uker og C gjengen er 9 uker. Dere med valper fra Bgjengen må huske på vaksina når valpene blir 12 uker. Noen dager før de får vaksine skal de ha ormekur. Det får dere hos veterinæren, eller veterinæren kan skrive en resept til dere. Er noen av dere i Sverige innimellom, er det reseptfritt å kjøpe ormekur der. Det er også billigere. Det er ikke lov å ta med seg ormekur til Norge fra Sverige om man skal følge norske regler ( og det skal man jo ) men det har vi gjort i flere ti år og ikke har vi blitt stoppet ennå. ;-)
Ikke ta med valpen til Sverige da, uten pass. Husk på at det kun er to muligheter til å ta med hunden tilbake til Norge fra Sverige. Enten at valpen får ormekur fast hver 28 dag. Må bekreftes av veterinær og startes ved at valpen får ormekur to ganger etterhverandre. 
Dere som skal starte på dette, akn jo kombinere ormekuren nå med et stempel i passet, så har dere tatt den første :-)
Når hunden får fast ormekur innenfor hver 28 dag, kan man kjøre som man vil frem og tilbake til Sverige.
Hvis man ikke gjør dette, er den andre muligheten å gi ormekur i Sverige hos svensk veterinær før man reiser tilbake til Norge. Det er ikke lenger godkjent at man gir ormekur i Norge før man reiser til Sverige. Så litt mye dill for å komme seg ut av landet. Reglene forandrer seg hele tiden. Så følg med på matilsynet sine hjemmesider. Der finnet siste oppdaterte regler for å ta med hund inn igjen til Norge.
Det ble en lang digresjon :-)
Valpene spiser og koser seg med maten. De elsker godbiter, og i dag har de søkt i plenen etter dem. Jeg slengte ut bittesmå godbiter i litt høyt gress, og nesene jobbet som bare det for å finne godisen. Ellers har valpene også hatt en slapp dag i dag. De har sovet mye og tatt livet veldig med ro. Nå i kveld har de våknet igjen og da går det i hundre.Vi har hatt deilig vær her med SOL og dermed ble det litt varmt. Det kan være det som gjorde at de ville sove litt i dag. Nå på kvelden er det ikke noe å si på aktivitetsnivået. De turner rundt og leker og herjer og bjeffer. Ser igrunnen ut til at batteriene er full ladet :-)

200817 fineste Svea i full fart
Fineste leketante Svea i full fart
200817 Hero skal ta Svea
Hero skal lekesloss med Svea som villig er med på leken
200817 thø 9 uker Large Web view
Ronja, thø C, 9 uker gammel
200817 toerhannen B Large Web view
Hero, toerhannen B, 10 uker gammel
200817 trøttinger koser og sover hele dagen
Trøttinger koser og sover, skikkelig slakke i dag. Nakketispa nærmest. Var alltid så nære at jeg ikke fikk tatt noe fint bilde av henne
2000817 gode venner C thø og B toerhannen
Bestevenner, thø Ronja fra C og toerhannen Hero fra B
Lørdag 19.08.17
I dag bøtta det ned når vi våknet. Det var ikke noe å tenke på å ta med seg valpene ut nei.De spiste maten sin og syntes det var relativt kjedelig å ikke kunne gå ut. Da var det å ty til litt tyggepinner/griseøre/ grisehale, alt ettersom hva de ville ha. 
Ganske tidlig var det klart for avreise for Knøttet som nå heter Pepsi. Det var litt rart å se henne dra, for hun har jo liksom syntes ganske godt i valpekassa, særlig i starten når hun var så liten.jeg er overbevist om at det kommer til å gå strålende når det får gått seg til. Med Knøttet/Pepsi på vei til Levanger, var det høyre framben/Cita sin tur til å starte turen mot Trondheim. Cita fikk regjere i baksetet sammen med gutta, og det hadde gått kjempefint oppover til Trondheim. Så det var bare gode tilbakemeldinger der også. Litt lite matlyst, men det er ganske normalt når en valp flytter. Det tar seg nok opp i løpet av noen dager.
Etter at begge valpene hadde reist, måtte Vetle og jeg en tur til Hønefoss. Vetle for å kjøpe datakabler, og jeg for å kjøpe klær til Vetle. Det er skolestart på mandag, og da er det greit med et par nye klesplagg :-) Vetle er aldri enig i det, han klarer seg alltid med det han har. Men når det nå kunne kombineres med kjøp av datakabler var det greit. Fikk til og med lurt på ham et par nye sko! Når han prøvde de måtte til og med han innrømme at de nye skoa var bedre enn de gamle. Kanskje fordi de gamle er rimelig nedtråkket ?
Vel hjemme igjen var valpene ute og de hadde spist maten sin. De var ikke så sultne og spiste ikke særlig mye akkurat.
Kjedet seg gjorde de også, så jeg tok med meg Svea til dem så de kunne ha noen å leke med. Til slutt var de ganske slitne så de sovnet en dubb.
Det varte ikke lenge før de var i full vigør igjen. Da tok jeg med meg alle tre og tuslet opp i skogen. De gikk i bånd opp til skogen, bare for at jeg skulle ha kontroll om det kom en bil. Så fort vi var i skogen fikk de gå løse. Det var skikkelig artig. De raste gjennom søledammer og gikk seg omtrendt bort inne i kratt.Vi tuslet vel rundt en liten kilomter og brukte laaang tid på det. Jeg la inn litt godbitsøk og valpene turnet rundt blandt stokker og røtter. Det er en gård ikke langt unna som har kveg gående ute. Det hender de rauter noe veldig. Det skjedde når vi var på tur, og alle tre valpene kikket veldig i den retningen rautingen kom fra. I skogen er det også frittgående gris, og det var mange spennende lukter gitt.
I starten når vi gikk, gikk alle tre bak meg. På slutten av turen var de blitt mye tøffere og da gikk alle tre foran meg.
Når vi kom hjem var de ganske slitne så da gikk vi inn. De sovnet og sov en stund. I kveld har de fått maten sin igjen og da var alle sultne så koppene ble tømt skikkelig. Det var fint å se.
Nå er det kvelden, og de skal bare få leke litt til, før vi stenger døra ut, skrur av radioen, koser litt ekstra, og så slukker lyset. Da er det natta :-)
Vi har vel kanskje ikke informert nok om flått. Det er en del flått her og mange andre steder. Vi pleier å behandle de voksne hundene med en tablett som heter Bravecto. Den varer i tre mnd og har fungert veldig bra på våre hunder. Valpene er for små til å få Bravecto så de får da dråper i nakken. Hør med veterinæren hva den anbefaler. Viktig å være klar over at dråpene varer i ca en måned, og hvis valpen bader mye virker den i ennå kortere tid. Nå har vi behandlet de valpene som er igjen her mot flått. Det er så kjedelig å ikke kunne ta de med seg opp i skogen bare pga denne hersens flåtten. Jeg liker ikke plukke av flått heller, hverken den som har satt seg fast eller den som kravler rundt, så da må jeg ha assistanse fra Rune. Bare tull veit du..........
190817 søledammer en spennende Large Web view
Søledammer er spennende
190817 søk søk søk Large Web view
Søke etter godbiter på tur er skikkelig hjernetrim for små valper
190817 borte inne i skogen Large Web view
Borte inne i skogen
190817 fant ballong i skogen Large Web view
Se hva vi fant ! En ballong !
190817 toerhannen i full fart Large Web view
Hero i full fart
190817 trygge nok til å løpe foran Large Web view
Så var de trygge nok til å løpe foran ..
190817 gjett om vi gleder oss til jordene blir tresket Large Web view
Gjett om vi gleder oss til at de jordene der skal bli tresket.....
Fredag 18.08.17
To måneders bursdag for C kullet i dag !!
I dag hang tåka tungt over Åsbakken gitt, når jeg stod opp rundt 06:30. Ikke en lyd å høre fra valpene. Det var aldeles helt stille. Helt til jeg begynte å skramle med skåler og ta opp i maten. Da ble det liv i valpekassa. Så det var bare å komme seg ned å få gitt dem mat.
Jeg vet ikke hvor arbeidslysta kom ifra, men når valpene sovnet igjen fikk jeg malt taket og listene på soverommet for andre gang. Når jeg var ferdig med det var klokka bare 09:30, så da var det bare å komme igang med frokost til Sondre og Vetle. Sondre skulle reise opp igjen til Trondheim og NTNU i dag, og det er alltid litt stusselig. Det er så koselig å ha ham hjemme i sommerferien, og de ukene går så altfor fort. Men det er sånn det skal være sier de. Unga skal bli voksne og selvstendige.... Det er bare mora som sliter litt med å venne seg til akkurat det :-)
Siden det var ganske vått og grått tok jeg ikke ut valpene på morgenen. I steden kjørte jeg Vetle ned for å klippe med kantklipper på gravfeltet nede i veien her. Det er liksom Vetle sin jobb. Så reiste jeg videre for å handle og hente datadeler som Vetle hadde bestilt til dataen sin. Er visst noe oppgradering på gang.
Når jeg kom hjem var det fortsatt ganske vått, men da fikk valpene komme ut. De koste seg veldig med det. Alikevel merker jeg godt at de kjeder seg mye fortere. De trenger mer utfordringer enn å stå i en binge, uansett hvor stor den er. Nå er alt utforsket og ikke noe er spennende mer, så nå vil de egentlig bare ut i den store verden. Jeg bør helst være hos dem hele tiden når de ikke sover. For da kan vi kose og de kan bite litt, og få litt oppmerksomhet. Hvis jeg går blir det blueskonsert og det høres over hele åsen :-)
På ettermiddagen var Rune hjemme med valpene mens jeg kjørte Sondre til Gardermoen.På vei hjemover igjen var jeg innom Hæro som flyttet på onsdag.. Det var veldig fint å se ham igjen. Han var en lykkelig utgave av en valp og turnet rundt. Tydelig å se at han har begynt å finne seg til rette. Han har to andre hunder han kan være sammen med også, og de hadde tydelig kroppsspråk til hverandre. Det er så artig å se hvordan de kommuniserer, og at lille valpen skjønner "språket".
Vel hjemme her igjen, var det kommet valpekjøpere fra Trondheim på besøk. De skal ta med seg høyre framben i morgen. Det ble masse kos før vi gikk igjennom papirene og gjorde alt klart til morgendagen. I morgen skal også Knøttet reise. Hun skal hete Pepsi og flytter til Levanger. Lang kjøretur for begge valpene i morgen.  
180717 toerhannen B Hero Large Web view
Hero
180817 grisehale er godt Large Web view
Vi kan dele en grisehale vi
180817 Nakketispa Hero og Ronja Large Web view
Nakketispa, Hero og Ronja
180817 nå tar jeg deg Large Web view
Nakketispa og Knøttet i vennlig fight
180817 thø koser seg i gresset Large Web view
Ronja koser seg i gresset.
Torsdag 17.08.17
Veldig gode tilbakemeldinger fra de valpene som har reist til sine nye familier. Alle spiser, sover ikke så værst og har funnet seg til rette. Det er veldig godt for oss å høre det. De fem valpene som er igjen her er noen skikkelige kosegriser og de blir veldig fornøyd når noen kommer og sitter og koser med dem ute i bingen. 
I dag tidlig var det ingen av valpene som hadde gjort fra seg inne. Kun en tissedam og det var det. Helt utrolig og veldig flinke synes jeg. Det at de kan gå ut og gjøre fra seg gjør det nok enklere for dem å bli renslige. De liker jo egentlig ikke å gjøre fra seg der de sover.
Valpene kom ut ganske med en gang i dag tidlig. Det var fint vær, og bare å benytte sjansen til å være ute når det ikke regnet.
De løper og leker og koser seg veldig med å være ute. Jubi og Svea var sammen med dem en stund og da er valpene i himmelen. Det beste som er er å herje med Svea. Jubi leker ikke på samme måten, hun er roligere i leken sin. Hun er også veldig glad i lekene til valpene, så hun tar seg gjerne en tur ut av bingen også hun og legger seg med en leke utenfor på plenen.
Valpene har fått en ny favoritt. GRISEHALE! De fikk hver sin grisehale i går kveld mens de var ute. Den lå de lenge og tygde på og storkoste seg med. Hvis noen prøvde å ta fra en annen løp den vekk, for grisehalen ville de ha for seg selv. Jeg samlet de sammen i går kveld og så fikk de tilbake halene i dag når de var ute. Det var like stas i dag. Noen av grisehalene er ganske kraftige så de holder lenge. De litt mindre har de klart å spise opp i løpet av dagen i dag. Jeg har også delt opp griseører sånn at de har kunnet kose seg med det, og det har også vært veldig gromt. Så når det bare er biting som gjelder, går det an å avlede dem med en grisehale, så får de noe annet å tenke på.
Etter at kveldsmaten var spist, ble vi nesten spist opp av mygg. Så da gikk vi inn igjen. De er ikke vanskelige å få inn. Når vi går over plenen er det alltid noen som stuper ned i buskene. Men når jeg kommer inn slenger jeg alltid ut et godbitsøk til de som har vært flinke å følge meg inn. Når jeg sier søk-søk-søk kommer de som er ute også i full fart, for de vil også søke etter godbiter :-) Superflinke er de.
170817 knøttet
Knøttet
170817 nakketispa får myggestikk Large Web view
Nakketispa sover og får myggestikk
170817 thf Large Web view
Tispe høyre frambein
170817 thø Large Web view
Tispe høyre øre
170817 toerhannen B Large Web view
Bkullets toerhanne Hero
170817 trøttinger
Så trøtte at de ikke orket å spise en gang. Etter en liten stund våknet de, også gikk maten ned på høykant :-)
Onsdag 16.08.17
Etter en natt hvor det regnet som om himmelens sluser skulle vært åpnet, våknet vi til sol og bedre vær. Valpene var trege i dag, det var ikke noe å høre til dem før klokka var 07:30. Det var i grunnen veldig deilig. Med bare 6 valper på morgenen var det ikke så mye mat som skulle ordnes heller, så det gikk raskt å få mat til dem. Etter vasking og ordning på valperommet, måtte jeg reise å handle. Det skulle litt planting til på kirkegården, og mens jeg var borte var det Sondre og Vetle som passet på valpene.
Vel hjemme igjen var det klart for masse kos og lek ute. Jubi og Svea ble med ut og det var skikkelig livat en stund. Når vi hadde vært ute lenge sovnet alle valpene i skyggen og da tuslet jeg inn igjen. Har så smått begynt å klargjøre soverommet til å bli malt. Mye som må skrus ned og tas bort først.Jeg orker ikke male oppi ledninger, så de tok jeg vekk. Er man gift med en elektrikker og har en elektrikker til sønn, ja da får de sette opp nytt ;-) Jeg vil helst ikke ha malte ledninger, og når de ligger oppå lista er det litt vanskelig å unngå.
Så på ettermiddagen var det Hæro sin tur til å reise til sin familie. Heldigvis bor han ikke langt unna, så vi kan få sett ham igjen. Vi glemte å gi ut vom og glemte å klippe klør, så nå går det litt i surr for oss.
Etter at Hæro hadde reist så var det jo bare 5 valper. Det er jo som ingen. Alle spiste maten sin og når jeg skulle ta de inn fulgte de greit med meg bort til valpebingen nede her. Men så ville de ikke inn. Da tok jeg bare å kastet utover bittelitt godbiter og sa søk-søk-søk med lys stemme. Da kom alle fem i full fart og stupte inn i valperommet og lette etter godbiter. Veldig flinke gull det trenker jeg.
16.08.17 thø Large Web view
Thø
160817 hvl sin første selfie
Hvl har tatt sin første selfie
IMG 4158 Large Web view
Bilde fra Tuva fra B kullet  som har vært på farta og her kjører båt
IMG 4160 Large Web view
HJÆLP!!,- så få valper!
IMG 4171 Large Web view
Jubi og Svea vil også ha
IMG 4185 Large Web view
Knøttet like før hun sovner
IMG 4177 Large Web view
Så var det slutt,- over og ut !
Tirsdag 15.08.17
I dag tidlig var det helt stille hos valpene når jeg stod opp. Det var ikke en lyd å høre. Knirkingen i trappa fra meg når jeg gikk ned, fikk dem imidlertid til å våkne. Men det var lite bråk. Jeg satte ned matn, åpnet døra inn til vaskerommet utenifra, og på den måten kunne de gå ut og forsyne seg med mat. Jeg gikk inn og fikk tatt vekk alle våte aviser. Det var ingen som hadde gjort fra seg på avisene ! Det var det ikke i går heller, så dette er skikkelig luksus. Nå er de veldig flinke synes jeg. 
De spiste maten sin og etterpå tok jeg dem ut. Det var ikke så værst vær på morgenen og det var spådd regn utover dagen, så da tenkte jeg at de kunne få komme ut med en gang.
Ikke lenge etter at valpene hadde fått komme ut, kom det noen og skulle hente Tara, venstre øre tispa.De hadde lang kjørevei de også, så etter en liten stund var det klart for avreise. Tilbakemeldingene er gode, og nå er hun hjemme. Hun hadde holdt en liten intimkonsert frem til Vikersund, men så hadde det blitt stille. Hun har spist og kost seg. Tinka som reiste til Brønnøysund i går har kommet frem, og alt går bra der også. Freyja i Tana hadde hatt det litt fælt innimellom i natt. Hun hadde nok holdt noen konserter. Men i dag har hun spist maten sin og det har gått fint. Så mange positive fine meldinger.
Hero får litt "speciale treatment". Nå er han snart ti uker, så han trenger litt egenopplevelser. I dag har han vært inne med meg og Jubi og Svea alene på kjøkkenet. Det har gått over all forventning. Han loffer rundt, og vi har trent litt på navnet hans. Han lærer det ekstra fort, når det dukker opp litt belønning hver gang han kommer til meg når jeg bruker navnet. Jeg har jobbet bittelitt kontakt også, og han er lett å engasjere. Så det blir en herlig fyr å jobbe med for de som skal ha ham. 
Han fikk besøk i dag av familien sin også. Det likte han godt. 
I kveld er det veldig stille her, 6 valper er det ikke mye lyd i :-) . De har fått smake på griseøre i dag, og det var skikkelig godt. Så godt at de gjerne kunne tenkt seg å ha det helt for seg selv.
140817 hhl Large Web view
Hanne høyre lår
140817 høyre øre Large Web view
Tispe merket høyre øre
140817 høyre øre og knøttet Large Web view
Høyre øret og Knøttet vil gjerne ha samme leke
140817 knøttet Large Web view
Knøttet
140817 knøttet og nakketispa Large Web view
Knøttet og nakketispa
140817 tvø ute Large Web view
Tispe ventre øre
140817 venstre øre Large Web view
Tispe venstre øre med leke
Mandag 14.08.17 

I dag tidlig var det bare å komme seg opp til 10 sultne valper nede på valperommet. De fikk ikke komme ut med en gang i dag, for først skulle Tinka reise til Sømna, ved Brønnøysund. Avreisen gikk fint, og tispe merket venstre skulder var nok helt klar for å få sin nye familie. Når hun hadde dratt, var det klart for å ta med Freyja. tispe merket venstre frambein, til Gardemoen. Hun var en engel i bilen til flyplassen. Der ble hun hentet og tilbakemeldingene er gode og Freyja er nå i Tana og alt er bare bra. Freyja havnet på samme flyet som Freke, broren sin. De så ikke noe til hverandre da de var i hver sin reiseveske, men Freyja hadde vel så vidt sett faren sin på turen oppover. Når Vetle og jeg kom hjem fra Gardemoen, da var det klart for at hele gjengen med valper fikk komme ut. Gjett om det var noen som var glade for det. De fikk mat før jeg tok de ut. Det er så mye veps ute når jeg kommer med maten at jeg rett og slett gir dem mat inne. Rune har satt opp en vepsefelle og det var 10-12 veps oppi den i dag. Cola er fristende for vepsen og visp er den fanget i fella. Kjipt med disse halvsvimete vepsene. Det hadde ikke vært noe særlig om en av valpene hadde fått tak i en av dem.
Svea var med ut og var leketante for valpene. Jeg er så fasinert av hvordan hun behandler dem, hun leker skikkelig med de og gjør det helt på deres premisser. Valpene elsker det. De kaster seg over henne, ruller rundt foran henne og spreller med hele kroppen i håp om at hun skal leke med dem. Når hun setter en grense for dem, viser de med hele kroppen at de forstår hva hun mener. Men etter to sekunder er de tilbake og vil leke mer. Jeg tror jeg kunne sittet og sett på det i en evighet.
I kveld var det enerhannen sin tur til å reise til familien sin. Han var trøtten selv rett før han skulle dra, men kviknet til og holdt en konsert i ca 20 minutter i bilen etter at de hadde reist. Heldigvis gikk maten ned på høykant når de kom hjem, og nå er jeg bare spent på om valpene ( eller skal vi heller si eierne ) får sove til natta.
Nå har gjengen her minket til 7 valper, og i morgen reiser det en til. Vet ikke om de synes det er rart valpene også. Fra å være så mange til bare å være syv. I kveld har de vært veldig kontaktsøkende og kosete. Det er nesten ikke råd å komme ut av valperommet :-) Ikke det at det er noe mål da. Jeg får nyte de dagene som er igjen.

140817 Svea enerhannen hø og thf Large Web view
Enerhannen høyre øre og høyre frambein og Svea leker og koser seg
140817 Svea med vaklper Large Web view
Den beste leketanta
140817 Svea og Hero Large Web view
Nuss og nuss
140817 Svea og hf Large Web view
Svea og høyre frambein
140817 Svea og HL Large Web view
Svea leker med venstre lår
140817 Svea og høyre øre Large Web view
Svea og høyre øre
140817 leketanten gikk høre nakketispa høyre f Large Web view
Neiiiii,- leketanta gikk !
Søndag 13.08.17
Det er veldig rart at det minker fort i antall valper nede på valperommet..... De to første fra C kullet dro jo i går. Fia til Verdal, noe som hadde gått helt strålende. Freke dro ingen steder akkurat i går, han ble værende i Oslo. Han har rukket å få fine vaner, spiser på restaurant hver gang han skal ha mat :-) Han koste seg nok med å møte søsknene sine igjen i dag. De lekte skikkelig og Freke var skikkelig i farta.
Det ble en lang dag for valpene i Nydalen og hos TV2. Vi kom dit 14:15, etter en times kjøretur. Kjøreturen gikk veldig fint. Det var bare litt "flatcoatblues" innimellom. Ellers var det stille ! Veldig bra :-)  Vetle hadde tatt med seg ørepropper for da kunne han sove selv om ikke valpene var stille. Vel fremme ble vi innstallert i "sminken" på TV2. Et eget rom hvor valpene kunne gjøre hva de ville. Det gikk veldig fint. Så var det første prøve. Den gikk sånn halveis bra, da den som skulle dra opp glidlåsen til døra på stoffbingen valpene var i, var en smule treg. Men det gikk nå bra, og vi fikk prøvd det vi ville se. Da var det tilbake i "sminken" for å vente. Det gikk egentlig veldig bra med valpene. De fikk litt griseøre, litt dentastix og så sovnet de. De lå rett ut og tok livet aldeles med ro. Ingen usikkerhet eller stress der i gården. Veldig gøy å se. Det eneste vi bekymret oss for var hvordan all applausen ville være for valpene når de kom ut av døra og rett ut på scenen. De ble jo møtt av en svart blankt gulv, lyskastere og minst 90 mennesker som sitter og niklapper. Det var vi litt spent på da. Et kvarter før valpene skulle i ilden fikk vi vekket dem og mange tisset og gjorde seg klare til den store happeningen.
Så bar vi valpene ned og satte de i bingen der de stod for å vente på å gå inn på scenen. Tv 2 hadde ikke klart å gjøre noen god jobb med å sikre scenekanten. Det var litt langt ned til gulvet, så vi var 5-6 stykker som skulle sitte på første rad og hjelpe til så valpene ikke datt ned. Etter å ha satt valpene i bingen skulle vi gå rundt og sette oss på plassen vår. Men da kom jammen en av de som organiserte publikum og stoppet meg og den hjelper til. Ja, det kan du bare drømme om, tenkte jeg og når valpene kom ødela jeg sannsynligvis hele det  første opptaket med å gå rett frem til scenekanten for å sørge for at ingen valper datt ned. Da kjente jeg at jeg var som en "tigermamma" på vei til å bli skikkelig irritert. Så kom jammen den TV2 arbeideren etter oss og sa at vi ikke kunne gå eller sitte der på første rad. For å gjøre historien litt kortere, så satt alle som skulle på første rad til slutt.... At de som jobber i TV2 har kommunikasjonsproblemer, ja det bryr ikke jeg meg om. Når vi hadde fått feid disse bagatellene av veien var det klart for opptak nummer to. Denne gangen gikk det ennå bedre. Valpene formelig stormet ut av døra og krydde rundt beina til "pappa Gere". Det som var skikkelig artig var valpenes reaksjon på all applausen fra de 90 publikumerne. Valpene syntes klappingen var veldig spennende og kom stormende mot publikum hver gang det ble klappet. Det var skikkelig artig å se på. De  var veldig oppmerksomme og nysgjerrige og syntes det var skikkelig topp at det satt så mange mennesker der. Alt i alt så gikk opptaket for valpene, Morten og Gere veldig bra. Det ble et artig intervju, med litt distraksjoner som preget til og med en dreven programleder.Valpene søkte rundt etter godbiter, og var masse oppe på teppet der sofaen var. Når vi var ferdige bar vi alle valpene ut i bilen igjen. Vi fikk pakket sammen alle tingene vi hadde hatt med og til slutt sa vi hadet til Morten, Merete, Gere og Freke.
Det har vært en lang vei mot dette valpekullet, og det ble en veldig god utgang av hele planleggingen og all tenkingen og grublingen rundt dette kullet. Det er et veldig spesiellt kull for oss, skikkelig "Costum Made" og at det skulle bli så bra, var langt over det vi hadde forventinger om. At valpene skulle bli født sånn at de akkurat var 8 uker i dag, og at de kunne møte i studio og at det ordnet seg så fint var jo helt utrolig. Morten har jo snakket om valp etter Gere i flere år, og grublingen og sjekkingen rundt dette startet jo for snart ett år siden. Akkurat i dag sitter vi med ett valpekull på 11 flotte valper. Helt utrolig.
Dagen ble veldig lang for valpene. Vi var ikke hjemme igjen før klokka var over 21:00. Nå har de spist og det er helt stille nede på valperommet så jeg tror rett og slett at de har tatt kvelden. Kanskje ikke så dumt :-) 
I morgen reiser det tre valper. Ei frøken til Brønnøysund, ei skal med fly til Kirkenes og Tana, og sistemann reiser til Halden i morgen kveld. Det er med veldig delte følelser vi ser at det blir færre og færre valper. Det blir en skikkelig overgang å komme ut av bobla hvor jeg bare kan drive med valpene.....
IMG 4121
Morten og Gere prøvesitter sofaen
IMG 4137
Mens vi venter i "sminken",- alle valpene både på to og fire tar livet helt med ro :-)
IMG 4146
Freke har fått "uniform" :-)
IMG 4149 00000002
Ikke'no stress nei 
Lørdag 12.08.17 
Jeg glemte å skrive det i går at Vetle har hatt LAN her igjen i natt. Gutta er ivrige. Starter i 17-18 tida og holder det gående med pizza, energidrikk og spilling til i dag klokka 11:00. Da var de trøtte noen og enhver. Det blir ganske høylydt når guttgjengen holder på så jeg rømte huset etter at alle firbente var "lagt". Rune hadde allerede sovet en stund, han sover uansett om huset detter ned i hodet på ham. Det gjør ikke jeg, så jeg tuslet ut i campingvogna og la meg til å sove der. Tidlig opp for å komme valpene i forkjøpet, og det klarte jeg i dag gitt. Jeg gikk inn til dem og da var det helt stille. Inne på valperommet var det ingen som hadde gjort fra seg ! Det er helt utrolig deilig :-) Så da slapp jeg de ut og da var det mange som gjorde fra seg ute før de fikk maten sin.
Klokka ni kom de valpekjøperne som var her i går, og hentet valpen sin. De skulle til Verdal, så det var jo greit å komme igang på morgenen. Det er et stykke å kjøre. Fia kommer til å få det helt strålende. Dessuten bor hun ikke langt fra Trondheim, så da kan vi jo ha sjans til å møte henne igjen når vi besøker Sondre i Trondheim. Disse valpekjøperne fortalte meg jo noe jeg ikke var klar over da. Noen tidligere valpekjøpere har lagt ut bilder på Instagram under #fosliskrentenkennel. Der lå det mange bilder som er lagt ut for lenge siden og nå i sommer. Etter at valpekjøperne hadde reist fikk jeg Vetle til å sette meg inn i Instagram. Jeg har jo hatt bruker der lenge, men vet ikke om jeg har lagt ut et eneste bilde...... Sånn er det med oss gamlinga, vi er for trege og holder oss ikke oppdatert. Men poenget mitt var egentlig at dersom noen vil legge bilder på Instagram merk de gjerne med hashtag fosliskrentenkennel :-) Da kan vi få se masse bilder. Lover at jeg også skal legge ut noen der :-)
Valpene fikk komme ut tidlig i dag, for det var nydelig vær. De storkoste seg og lekte lenge før de sovnet. Det var ingen som spiste særlig mye mat midt på dagen, for de var så slitne og trøtte :-)
I dag var det klart for ny prøve i TV studio før opptak i morgen.Jeg grugledet meg til kjøreturen innover med tanke på lydnivået på vei til veterinæren på torsdag. Det var litt mer "pianissimo" over konserten i dag. Det var flere solister og noen duetter, men egentlig ganske bra. Det ble litt cresendo noen få ganger, men mye mye bedre enn på torsdag.
I dag kom Morten og Gere i studio også, så da ble det en skikkelig test. Det skal bli spennende å se om vi får det til å funke i morgen. Valpene var flinke i dag da. En artig episode skjedde når Morten kom til Nydalen. Da møtte han en fyr som kom og hilste på ham og spurte om han var Morten. Jo da, han måtte jo si at han var det. Den han hadde møtt fortalte at han også hadde valp fra oss, fra X kullet, broren til Mille, Loke. Han trenes nå til redningshund og er snart klar til tjeneste. Litt av et sammentreff :-) Verden er ikke stor. Artig.
Freke har blitt med Gere, Morten og Merete nå da. Han startet med å sove på en stol på en kafe. Lå på lading, så jeg håper det blir noe søvn på dem i natt...
På vei hjem sovet både valpene, Vetle og jeg. Det var helt stille i bilen og jeg våknet ikke før vi var nesten hjemme, og vi stoppet for å handle litt. Flinke valper det. Hero har også vært med i dag. Selv om han ikke er fra C kullet så kunne han jo ikke stå igjen her hjemme. Det var for dumt. Det er veldig mye god miljøtrening og sosialisering i disse turene, så han får henge med som gjøkungen i redet :-)
Noen kommenterte at de syntes det var litt stor forskjell på størrelsen på valpene i dette kullet. Hehe, jeg sa ikke noe jeg.
I kveld har det vært veldig stille fra valpene. De har sovet mye, det er mange inntrykk som skal fordøyes. I morgen er det klart for opptak,- kryss fingrene for oss da.
Det ble tatt noen nye bilder av C-gjengen i dag. Her er hodebildene:
120817 enerhannen hodet Large Web view
Enerhannen
120817 toerhannen hodet Large Web view
Toerhannen
120817 hvl Large Web view
Hanne venstre lår
Tispene
120817 nakketispa Large Web view
Nakketispa
120817 tvs Large Web view
Tispe merket venstre skulder
120817 ths hodet Large Web view
Tispe høyre skulder
120817 tvø Large Web view
Tispe venstre øre
120817 thø hodet Large Web view
Tispe merket høyre øre
120817 tvf Large Web view
Tispe merket venstre frambein
120817 thf Large Web view
Tispe merket høyre frambein
120817 knøttet hodet Large Web view
Knøttet
Fredag 11.08.17

Dagen opprant med nydelig sol,og vi brukte ikke lang tid før valpene fikk komme ut :-) Vi har egentlig kost oss ute i hele dag, og hatt en ganske lat dag. Jeg fikk satt på et par vaskemaskiner og ryddet litt. Det er så rotete rundt her nå, at det trengs en skikkelig opprydding.
Det skal i grunnen bli greit å få malt soverommet som valpene har brukt så vi kan flytte inn igjen der.  Nå er i hvertfall rommet tømt og vasket. Gulvbelegget jeg brukte inne i bingen som stod der, har jeg fått ut og har vasket det. Så nå skal jeg bare få tørket det og ryddet det bort. Maling til soverommet fikk vi tak i i dag, det blir en blåfarge. Håper på et lunt og litt mørkere soverom så jeg kan sovne kjapt og greit om kvelden.
Valpene leker ganske lenge om gangen nå. De kan jo holde det gående i et par timer med høyt tempo og løping. Men så er det slutt. Da sovner de som slakt og sover skikkelig godt ganske lenge. De er blitt flinke til å drikke ogtømmer gjerne vannkoppen flere ganger. Jeg er litt i tvil om det bare er at de drikker det vannet. Lurer på om de ikke graver og spruter vannet litt utover også.Bruker koppen som badebasseng :-)
I kveld fikk valpene besøk fra Verdal. I morgen reiser den ene tispa fra C kullet med dem til Verdal'n Det skal blir veldig spennende å høre hvordan det går. Nye tilbakemeldinger fra B kullet er positive. Ingen som klager så langt. 
Når jeg kom for å ta bilder av valpene i dag, skulle alle sove. Det var bare noen få som var våkne. Det bærer i grunnen bildene preg av også :-)
Nå er det virkelig natta, og valpene sover som steiner nede på vaskerommet. De er skikkelig flinke på dette med natta. Da er det mørkt og stille og ingen valper lager noe bråk :-)

C gjengen og toerhannen fra B kullet
110817Btoer Large Web view
Toerhannen fra B-kullet
110817tvs gående Large Web view
C tvs
110817 lille frøken nakke C Large Web view
Lille frøken nakke
110817 thø Large Web view
Thø
110817 trøttinger Large Web view
De største trøttingene
110817 tvs skikkelig trøtt skal til å strekke seg Large Web view
Tvs er skikkelig trøtt og skal akkurat til å strekke seg 
Torsdag 10.08.17
I dag var det klart for at tispe merket venstre frambein skulle reise til sin nye familie i Rypefjord ikke så langt unna Hammerfest. Det skulle skje med fly. Så jeg skulle møte eieren på Gardemoen på formiddagen. Jeg hadde pakket og gjort alt klart, slitt ut de andre valpene så de skulle sove, og skulle til å bære valpen i bilen for å dra. Vekket Vetle hadde jeg også gjort, for han måtte være med som "hjelpemann". Tenkte at jeg måtte ta med meg telefonen og skulle bare finne den. Når jeg fant den var det beskjed om at flyet var forsinket og at vi ikke skulle komme til Gardemoen før etter klokka 14:00. Men da skulle jo valpene i C kullet til veterinæren ! Det er så godt å ha fleksible arbeidsgivere. Rune kunne ta avspasering fra klokka 14:00 og kjøre valpen til Gardemoen. Så da ordnet det seg alikevel. Vetle var veldig glad for da kunne han sove litt til ;-)
For Vetle og meg ble det en veldig fin endring. For her skinte sola og det var godt og varmt. Så da tok vi alle valpene ut og lot de leke ute. De holdt koken i over to timer før de sovnet. De fikk ikke sove lenge før det var matservering. Etter lunsjen ble det tid til litt mer leking før det var klart for å gjøre seg i stand til å reise til veterinæren med alle sammen. Toerhannen i B kullet fikk også være med. Han heter Hero, så da skal vi begynne å bruke det. Han skal være her til litt sent i august så det er greit å bruke navnet.
Først kjørte jeg Vetle og Elsa som hun heter nå, (Elsa fra Frost, for de som kjenner den ;-) ) til Rune på jobben hans. Så kjørte jeg og valpene videre oppover til Flå. Jeg skrøyt veldig av englebarna i går, men i dag var det neimen meg ikke nor å skryte av.... De holdt en skikkelig" flatblueskonsert" Det var ingen vits å ha på radioen, og telefonen kunne man bare glemme å svare på. De holdt et skikkelig leven hele veien opp til veterinæren. Når vi kom frem, skjedde det heldigvis noe som var mer spennende enn å kjøre bil, så da ble det litt stillere. Alle valpene var inne hos veterinæren og fikk helsesjekk, idchip og vaksine. Det gikk veldig fint med alle sammen. Hannene hadde begge testiklene nede, og alt var bra med alle. Tispe merket venstre øre har et bittebittelite navlebrokk. Men det var så lite at det var helt uten betydning. Det ble ikke skrevet på helseattesten en gang. Det kommer nok til å lukke seg veldig raskt. Chili har selv hatt navlebrokk. Når det lukket seg, ble det en liten fettpose på navelen. Den forsvant når Chili tok keisersnitt når valpene ble født.  Det brokket var nok litt større når Chili var valp, men det har heller ikke hatt noen som helst betydning.
På vei hjem startet 2. akt av flatblueskonserten. Den hadde sin siste strofe en kilometer før vi kom hjem igjen. Det var helt utrolig deilig når det ble stille. På lørdag og søndag er det nye kjøreturer, så det er mulighet for urfremføringer av nye komposisjoner på de turene også.
Heldigvis har jeg den evnen at jeg klarer å stenge lyden ute, så det plager meg ikke. Men det er et fryktelig leven, så jeg ser jo folk snur seg på gata når Caravellen kommer kjørende med 11 hylende valper baki....
Vel hjemme igjen var det en ganske så slækk gjeng som fikk være ute. De lekte litt, men så sovnet de. Kveldsmaten fikk de ute og nå sover de så godt nede i valperommet. Jeg merker at det minker med antall valper nå,- det er litt rart. Men det beste for valpene. Uten tvil. 
C gjengen og toerhannen fra B kullet, Hero
100817 Chvl Ctvs Large Web view
C hvl og C tvs
100817 Elsa tvf Large Web view
Elsa på huska
100817 hvl Large Web view
C Hvl
100817 Knøttet i full fart Large Web view
Knøttet i full fart
100817 knøttet sammen med Svea Large Web view
Knøttet liker seg sammen med Svea
100817 Svea og tvf C Large Web view
Svea og C tvf
100817 toerhannen B Hero Large Web view
B-Toerhannen "Hero"
100817 toerhannen B og tvfB Large Web view
B-toerhannen Hero leker med B-tvf Elsa
100817 toerhannen og Jubi Large Web view
Hero og Jubi
100817 tvs C Large Web view
C-tvs
100817 tvø C Large Web view
C-tvø
Onsdag 09.08.17
Dagen startet med tidlig frokost. Det var Rune sin første dag på jobb etter over fire uker ferie. Det var hardt å starte på jobb igjen etter disse ukene med valpene :-) Heldigvis får jeg være hjemme litt til før jeg må starte på for fullt igjen.
De slukte maten sin i dag tidlig.Den gikk ned på høykant. Det var jo altså ett helt forferdelig vær her, og det regnet masse. Det var ganske mye vann ute i valpebingen så det var bare å få vekk vannet så det ble bra for valpene å være der.
Først i dag reiste nakketispa i B kullet. Hun bor heldigvis ikke så langt unna annet enn at det går an å få sett henne igjen :-)
Ifa skal hun hete, og kjøreturen hjem hadde gått fint. Litt gråting i starten også hadde det roet seg og hun hadde sovnet. Pippi Langstrømpe som reiste i går har vært sulten som en ulv, så det er litt forskjellig. Husk på at det er viktig at de ikke får vanen med å gjøre fra seg inne nå. Da blir det så mye vanskeligere å få de rene etterpå. Når de har sovet spist og lekt, ja da skal de alltid ut. Så i tillegg til det mår de ut mange ganger til. Når de skal bærsje så går de ofte unna, snuser litt og svinser litt rundt. Det skal ikke være vanskelig å se at valpen må på do. Det går fort å lære seg de signalene. Det er værre med tissinga.  Men gjør dere en innsats nå, blir det mye bedre senere. Men slitsomt er det :-)
Nå nærmer det seg faretruende avreise for C gjengen også. Jeg merker jo godt at de trenger nå mye mer stimuli enn vi klarer å gi dem. En og en trenger de oppmerksomhet og å bli jobbet med. Det er rett og slett ikke mulig, så det er godt for valpene å komme til hver sin familie. Jeg kjenner at det blir vanskeligere og vanskeligere å sende de i fra seg. Selv om jeg vet at vi har supre valpekjøpere, så skulle jeg gjerne hatt en liten finger med i spillet. Huff jeg må skjerpe meg.....
Også valpene i C kullet er forsikret i Agria. I løpet av kort tid vil en representant fra Agria ta kontakt med dere som skal kjøpe valp i C gjengen. Da ordner Agria alt med forsikringen for dere. 
Etter at Ifa hadde reist til sin familie, var det på tide å gjøre seg klar til å reise inn til Oslo, for å sjekke ut hvordan det ser ut i TV studio der valpene skal være med på søndag. Jeg foret de litt tidlig, og lot de gjøre fra seg og herje rundt så de ble litt slitne. Så tok jeg hele gjengen inn i bilen og hentet Rune på Vik før vi kjørte avgårde. Når jeg plukket opp Rune lurte han på om jeg hadde glemt igjen valpene hjemme. Det var helt stille i bilen. Ingen sutring. Det var ganske utrolig hvor flinke de var til å kjøre bil.Det var stille hele veien inn til Oslo. Når vi kom dit fikk vi et rom som valpene skulle være på. Da tisset selvfølgeli alle 11 valpene, til disse TVfolkas gru. Det blr jo lukt også..... Valpene kjørte heis og etterhvert fikk de komme i studio. Der var det svart, blankt glatt gulv, så de ble litt lave med det samme. Men så fant de ut at det var et teppe like ved og da var det full fart bort dit, dra og bite i teppet, tisse på teppet, ja i det hele tatt alt det valper gjør. De taklet lyskastere og alt annet kjempe fint. Det skal bli veldig spennende på søndag når det skal sitte publikum og se på. da blir de møtt av ganske så høy applaus, og det kan jo bli skikkelig skummelt. Men vi får bare se hvordan det går. De var veldig flinke synes jeg. På vei hjem var det heller ikke mye gråt. Når vi nærmet oss hjemme kjente jeg en umisskjennelig lukt bre seg i bilen. Da stoppet vi et sted der valpene kunne løpe løse og bare kose seg. De var som våte katter når vi reiste derifra. For regne har det jo gjort i hele dag !
Vel hjemme igjen sovnet de i sengene sine. Det var stille veldig lenge. Så fikk de mat. Nå i kveld har de herjet rundt i valperommet. Det er gørrkjedelig å være der når de vet hva som finnes på utsiden av det trege rommet. Men nå sover de heldigvis igjen. Satser på at de gjør det til i morgen tidlig :-)
B og C gjengen 
090817 Svea og B nakketispe Large Web view
B-nakketispe og Svea
090817 Svea C vf Chø Jubi Large Web view
Svea, C tvf, C hø og Jubi
090817 leke er gøy Large Web view
Får ikke nok av å leke med Jubi og Svea
090817 Knøttet Large Web view
Knøttet koser seg med leke
090817 Jubi Svea Chø Large Web view
Svea Cthø og Jubi
090817 Jubi og Svea og cthf og btvf Large Web view
Alle vil være med Cthf og Btvf
090817 Cthf Large Web view
C thf
090827 studio Large Web view
Fra studio
090817studioIV Large Web view
Fra studio
Tirsdag 08.08.17
Peer Gynt på Gålå var en utrolig flott opplevelse, glemt var kulde og vind, det var bare Peer Gynt som tok oppmerksomheten, alt annet ble bagateller. Det var flotte skuespillerprestasjoner, og vi slapp regn !
Det frister veldig til gjentagelse.
Ååååå det var deilig å komme hjem til valpene. Vetle og Marius hadde gjort en glimrende jobb med alle valper og Jubi og Svea. Jeg kan bare gjenta meg selv og si at det er så deilig å ha så store gutter som kan trå til. De er jo flasket opp med valper og hunder, så de er gode på å ta seg av dem :-) Men uansett, jeg er litt håpløs, så det var godt å komme hjem til dem igjen.
I går hadde det regnet her, så da måtte valpene være en del inne. De var ute på formiddagen, men så kom regnet så det var bare å gå inn. I dag har de vært masse ute, og de leker og løper og blir skikkelig slitne til kvelden. Så i natt kommer de til å sove godt.
Fortsatt kommer det gode tilbakemeldinger fra valpene som har reist. De fleste fikser helt greit det å sove på natta. Noen spiser litt dårlig. Vi har skrevet i valpeheftet at de skal ha 80 g med for. Så når de får vom i tillegg kan dere gå ned på mengden for. Dessuten er det sånn at ikke alle spiser like mye. I tillegg er det nesten alltid sånn at valpene spiser litt mindre når de akkurat har flyttet. Overgangen er ikke så lett. Her ser vi at valpene spiser mer når de har vært i masse aktivitet. Da er matlysten mye høyere enn når de har hatt det litt slappere og sover mer. Så det kan jo ha en sammenheng. Uansett kommer det nok til å gå seg til :-)
I kveld reiste venstre skulder fra B-kullet  til Trondheim. Hun skulle overnatte til i morgen før de kjører oppover til Trondheim. Blir en del valper i den delen av landet i disse to kullene gitt :-)
B og C gjengen
080817 C nakketispa på huske Large Web view
C-nakketispa på huska
080817 full fart på huska Large Web view
Full fart på huska
080817 C thø har noen gravd det har jeg ikke sett Large Web view
Har noen gravd ? - det har jeg IKKE sett..... C-thø
080817 idyll Large Web view
Idyll
080817 jeg vil inn å grave C tvs Large Web view
Jeg vil inn å grave ! C-ths
080817 leke med Jubi Large Web view
Leke med Jubi er toppers
080817 leke med Jubi og Svea er gøy Large Web view
Lek med meg da !
080817 nuss og nuss Large Web view
Nuss og nuss
080817 skal vi fra om kapp Large Web view
Skal vi dra omkapp ! B-nakketispa
Søndag 06.08.17
I går og i dag har det trillet inn med sms og Snap på telefonen min :-) Jeg er veldig glad for alle tilbakemeldinger og alle har vært positive. De som har sendt meldinger har alle fått sove litt i natt, og valpene er nysgjerrige og utforskende. Det er godt for meg å høre.
I dag flyttet C gjengen inn til B gjengen. Dermed fikk de nytt rom og utgang til bingen utenfor. Det er helt supert for de liker godt å gå et stykke unna når de skal gjøre fra seg,

I dag tidlig var det tispe merket høyre skulder som skulle flytte til sin nye familie. Kjøreturen hjem på litt over fire timer hadde gått helt fint. Hun hadde sovnet fort og funnet seg veldig fort til rette. 

Med det begredelige været som kom i dag, var det godt at alle kunne være på samme sted. Ingen kom ut på plenen før klokka var halv fem ! Gjett om det da var liv i leieren ! De lekte og løp veldig lenge. Klokka ble over halv åtte før de la seg til å sove litt. Det var nok en del overskudd som bare måtte ut da gitt.Et par av valpene klarte å komme seg ut under gjerdet og var veldig stolte av det når de løp på utsiden av bingen. Når har jeg sikret litt med flere grønne grinder, så nå bør det være vanskelig for dem å komme seg ut. Jeg er så utrolig glad for å ha Jubi og Svea. De er lærebøker i hundespråk. De er utrolig snille med valpene samtidig som de setter tydelige grenser for hva de vil og ikke vil. I dag har nakketispa, tvf og tvs lagt sin elsk på Svea. De har lekt masse og valpene løper gjerne etter Svea og Jubi når de leker også.De henger seg i en sånn tøyleke som Jubi og Svea har drakamp med, og synes det er skikkelig artig.Det er veldig gøy og sitte og se på hvordan de snakker sammen med signaler til hverandre. Valpene har kjempefint språk allerede og respekterer de voksne hundene veldig fint. Leken de har burde vært filmet, jeg nyter å se på dem.
Etter en liten dubb var valpene klare for kveldsmat. De spiste opp all maten sin og når de hadde gjort fra seg bar vi alle sammen inn igjen.Nå sover de så søtt nede på valperommet. 
I morgen tidlig reiser vi sammen med foreldrene til Rune til Gålå. Vi skal se på Per Gynt i morgen kveld. Vi kommer hjem igjen til testing av valpene på tirsdag ettermiddag/kveld. Mens vi er borte er det Vetle og Marius som skal styre skuta. De er ganske drevne valpepassere og hundepassere, så det kommer til å gå kjempefint. Ellers er uka som kommer ganske tettpakket, så det er desverre lite mulighet for å besøke valpene før neste uke igjen. Onsdagen går med til levering av valp på formiddagen og tur til Oslo og prøver for Tv innspillingen på ettermiddagen/kvelden. Torsdag er det levering av valp på Gardemoen på formiddagen før det bærer i vei til veterinæren på ettermiddagen. Det blir mye bilkjøring og miljøtrening nå ;-)
Siden vi reiser til Gålå i morgen, blir det ikke noen valpedagbok før på tirsdag. Prøvde å få Vetle til å være "gjesteblogger" , men det skulle han ikke , hehe.
B og C gjengen sammen :-)
060817 B tvf C thø Large Web view
B-tvf og C-hvl , gode venner
060817 hva gjør du utenfor gjerdet Large Web view
Hva gjør du utenfor gjerdet ??
060817 en liten rømling Large Web view
En liten rømling
060817 full lek Large Web view
Full lek og masse graving
060817 Svea B tvs Large Web view
Svea og B-tvs leker og koser seg
060817 Svea B thf Large Web view
Svea er ganske tålmodig med B-tvf
060817 toerhannen Large Web view
C-toerhannen i full fart
Lørdag 05.08.17
I dag var den store dagen kommet. Fem av valpene i B-gjengen skulle få reise til sine familier. Lille frøken Dina skal bo på Lillehammer.Dina ble tispe merket venstre øre. Det er alltid stas å bli kjent med nye valpekjøpere, men ekstra stas er det når "gamle" valpekjøpere kommer tilbake for å kjøpe sin tredje flat hos oss.
Som nummer to var det tispe merket høyre framben som reiste. "Aika" heter hun. Hun skal bo i Alvdal og kanskje får hun brukt seg litt som service/terapi eller besøkshund. Det blir spennende å se fremover.
Etter en liten pause var det klart for at Roxy ble hentet. Hun er tispe merket høyre øre. Hun skal til vanlig bo i Ålesund. I dag kom de mannsterke for å hente henne. Valpene fikk masse kos og lek og herjing med tre gutter. Valpene syntes det var topp, og det tror jeg at gutta syntes også. 
Nå får vi se da om enerhannen kommer til å hete "Rebell", han er i hvertfall klar for en laaang kjøretur tilbake til Tromsø i løpet av et par dager. Det var veldig trivelig besøk, og enerhannen får et aktivt, flott liv i Tromsø med litt jakt og flotte turer.
Nå i kveld har storsjarmøren selv,  hanne merket venstre lår tatt turen over Tyrifjorden og bosatt seg på Vikersund. Simba heter han, og det blir spennende å følge ham fremover. Siden han bor så nært, håper jeg at vi kan få se ham rett som det er og følge med på utviklingen hans. Så dermed er ti valper blitt til fem.
Jeg hørte også med eieren til Mille hvordan hun har det i dag, og det høres ut som om alt går fint. Hun følger eieren sin som en skygge, så hun er nok lykkelig for å ha kommet tilbake til sin vanlige hverdag. Nå er jeg bare spent på hvordan det går med de valpene som har reist til natta. Om det blir veldig mye "flatcoatblues" eller om de nye eierne får sove noe i det hele tatt......
C-gjengen merker ikke noe til at det reiser valper. Men de merket nok at Chili hadde reist. De er jo vant til at  Chili kommer inn til dem hver morgen og de har en liten kosestund med litt melk. Det skjedde ikke i dag. Da ble de veldig urolige og spiste litt lite mat med det samme. De gikk til nettingen og peip og klatret og viste tydelig at det var noe som manglet. Jeg tok inn Jubi til dem, og da ble de kjempeivrige. De lekte litt med henne og så var de klare for å spise maten sin igjen. Det er jo en overgang for dem at Chili ikke er her,men det går heldigvis fort over.
C-gjengen var utrolig godt fornøyd med guttegjengen som kom på besøk. Da kunne de rase rundt og leke og herje. De løp etter gutta og hadde det veldig gøy. Når gutta dro gikk lufta ut av hele gjengen og de sovnet som slakt :-)
Vi fikk lurt i de litt mat innimellom sovingen, og når spisingen var over, sovnet de igjen. 
Det har vært spådd regn her i dag også, men det nærmeste vi har kommet det, er litt duskregn. Vi har sett at det har regnet i bøtter og spann rundt oss, men det kom ikke noe av betydning til Røyse. Det er veldig bra for valpene for da kan de være ute hele tiden.
Jeg har vært i kontakt med eieren til Chili også og hun har det helt topp på hyttetur. Hun leker og har det veldig gøy sammen med broren sin, og er nok overlykkelig over at hun nå har fått fri og kommet tilbake til familien sin :-)
B-gjengen
020817 thf Large Web view
Thf -  Aika
020817 thø Large Web view
Thø - Roxy
020817 tvf Large Web view
Tispe merket venstre frambein
020817 valpene koser seg også Large Web view
Jubi er en yndet leketante. Hun leker så utrolig godt med valpene
020827 leke Large Web view
Kan vi leke sammen ?
C-gjengen
020827 skal vi sloss Large Web view
Lekeslossing er skikkelig gøy
050817 alle vil ha samme leke large web
Merkelig hvordan en leke blir så populær når bare en tar tak i den. Da kommer resten av gjengen også
050817 ball er gøy Large Web view
Ball er også veldig gøy 
Fredag 04.08.17
Siste natt med gjengen.....
Ingenting slår det å få være ute synes denne gjengen som er her. Etter at de hadde spist maten sin og alle var kommet ut, så åpnet jeg mellom bingen til B og C gjengen, så de kunne leke sammen. Det var en lykkelig gjeng med valper som kunne turne rundt og ha det kjemåegøy. Plutselig ble området de kunne være på dobbelt så stort, og det var skikkelig gøy. B gjengen løp rett inn på toppen av garasjen og sjekket ut alle lekene til C-gjengen. Mens C-gjengen hadde det så gøy med å ta løperunder rundt og bak snekkerbua. Der hadde jo aldri de vært. De lekte veldig fint med hverandre også, og i dag fikk jeg virkelig se hvor gode de har blitt på bitehemming. Når en av valpene hylte til fordi en beit for hard, ja da stoppet de med en eneste gang. Veldig gøy å se. Valpene fra C-kullet lot seg ikke hemme av at de var minst. Knøttet satte på plass den største tispa i B-kullet som bare det. Jeg måtte bare le når jeg så hvordan hun gjorde det. Det var ingen som skulle pille henne på nesen :-) Rett etterpå var de bestiser, og lå ved siden av hverandre og koste seg med å bite på samme leken. C- gjengen kan ikke komme inn i snekkerbua ennå, siden det er der de skal testes på tirsdag. Så når valpene ble slitne måtte jeg sette opp gijen gjerdet og putte de på hver sin side. Da var de ganske slitne etter å ha holdt på lenge, og dermed sovnet de på hvert sitt sted.
Både Chili og Mille har reist i dag. Det er veldig vemodig at de har dratt, men jeg skjønner jo godt at folk vil ha igjen hundene sine. Jeg kan jo ikke bare ha de her fordi jeg vil kose med dem. Begge to var veldig glade for å kunne bli med hjem. Jeg er spent på tilbakemeldinger på hvordan det går. Håper det blir like greit som det pleier. Man får vel si heldigvis at dyr ikke har samme forholdet til sine barn som mennesker har. Det er veldig hormonstyrt hos hunder, og når hormonene endrer seg slutter også omsorgsadferden hos tispa. Nå vil de slutte helt å grave, de vil ikke gi valpene sine melk, og hormonendringene gjør at all pelsen kommer til å dette av. Noen tisper ser ut som nakenhunder etter et valpekull. 
Etter at Chili og Mille hadde reist, kom det et skikkelig uvær. heldigvis så vi "veggen" med regn som kom over Tyrifjorden, så jeg fikk tatt inn alle valpene. Men det var jo ikke bare regn som kom. Det ble skikkelig tordenvær og det var et par smell om var helt fryktelige. Det dirret i hele garasjen der jeg satt med C-kullet. Det lynte og tordnet samtidig så da var det ikke gøy. Valpene sov, de brydde seg ikke om det fryktelige bråket. Jeg skulle liksom gå dit for å være der og ta meg av valpene hvis de ble redde. Tja, hvis det var noen som var redd der, så var det vel meg..... Rune satt i snekkerbua med B-gjengen og det var lite reaksjon der også. Like fort som det kom ble det ferdig, og da var det vått. Skikkelig vått. Inne i valpebingen som er utenfor vaskerommet stod det vann oppover veggen. Det hadde kommet så mye regn på så kort tid at det hadde flømmet over. Så da var ddet frem med svabel og få alt vannet ut og ned i et sluk som er i den ytterste delen av bingen. Godt det ikke skjer værre ting.
Etter å ha vært ute med valpene og søkt litt etter godbiter og lekt og kost med dem tok vi de inn igjen. Vi reiste for å spise litt, hele familien og det var deilig å ikke behøve å lage maten. Mens vi var borte var valpene alene for aller første gang. De var inne der  de pleier å være om natta mens vi var borte. Når vi kom tilbake var det ikke en lyd å høre. Da lå de og sov og tok livet med ro. P4 hadde jo holdt de med selskap hele tiden, så de hadde vel sovnet av det som kom derifra ;-) C gjengen fikk da komme ut igjen for å spise kveldsmat, og brenne av litt krutt. B gjengen har jo bingen utenfor vaskerommet, så da tok vi ikke de helt ut. Nå har de sovnet igjen og forhåpentligvis sover de godt hele natta. I morgen tidlig starter avreisen for valpene, og i løpet av dagen vil 5 valper ha reist. Jeg kjenner at jeg gruer meg til det, men fornuften min prøver å fortelle meg at valpene får det mye bedre en og en, i gode familier. De er så klare for å flytte, og jeg tror det kommer til å gå helt fint. 
PS:  dere som ikke har vært på Facebook og sett, søk opp kennel Fosliskrenten. Der ligger en liten videosnutt av valpene som kommer på innkalling når de skal spise. Den er av både B og C gjengen :-)
B-gjengen
040817 gravearbeid er slitsomt Large Web view
Gravearbeid er så slitsomt ! Godt å sove i hullene man graver....
040817 under her var det fint å sove Large Web view
Under sklia er også en yndet soveplass 
020817 skal jeg si deg noe Large Web view
Skal jeg si deg noe ?
020817 snusmumrikker Large Web view
Snusmumrikker
020817 Svea vil også under sklia Large Web view
Svea vil også sove under sklia, hun har ikke skjønt at hun er stor :-)
040817 alle spiser sammen Large Web view
B gjengen og C gjengen spiser sammen 
C-gjengen
020817 pelsdott Large Web view
Tar livet med ro
020817 nå stjal jeg den Large Web view
Nå var det min tur 
020817 pinnsvin Large Web view
Pinnsvinet er en favoritt
020817 spiser labb Large Web view
Bite i sitt eget ben er artig :-)
Torsdag 03.08.17
Ingenting å si på matlysten til disse valpene i dag heller. C-gjengen er så inne i rutinene sine at når maten er spist vil de ut med en gang. Det er ingen grunn til å gjøre noe annet. I dag var det heldigvis fint vær så C- gjengen kom ut som de pleier. Litt uforutsigbart dette sommerværet her, så det er litt regn, litt sol også masse regn, sol og kanskje litt regn igjen. 
Dette takler valpene ganske fint. De er blitt gode til å gå inn når det regner. Da tusler de inn og legger seg under varmelampa si. Der liker de seg godt. 
I dag var det gutta i C-gjengen som fikk litt ekstra oppmerksomhet. Det er i grunnen greit at alle valpene får prøve seg litt alene også. Så Rune tok med seg en og en av gutta ned i garasjen. Der er det masse rot og mye som kan være spennende å utforske. Det var litt forskjell på gutta. Enerhannen holdt seg ganske nært Rune og syntes egentlig det var litt skummelt. Han tuslet rundt med halen ned.
Toerhannen var mer nysgjerrig og gikk med halen rett ut og undersøkte masse. Hanne venstre lår gikk rundt og undersøkte med halen opp. Han forsøkte å komme seg over masse verktøy som lå der, men det ble for vanskelig. Så litt forskjellig oppførsel hos alle tre gutta.
I morgen får vi fortsette med jentene :-) Så får vi se om det er jentene som er tøffest i trynet , hehe.
Jeg forsøkte å få litt orden på huset her i dag også. Kjæresten til Sondre kom på besøk, og det er jo ikke alltid like trivelig å ha besøk når mora og faren er mer opptatt av hvordan det ser ut nede hos valpene enn i resten av huset. Så jeg fikk tatt en tiltrengt vask og ryddet bort masse rot. Blandt annet har Rune revet ned litt av en vegg på loftstua der vunduene skal byttes ut, så det var igrunnen greit å få ryddet litt. Syns litt synd på kjæresten til Sondre som blir kastet inn i denne familien som består av en ganske stor mengde hundegalskap.Hun har blitt "sosialisert" på hunder i et tempo og med en styrke som kanskje har vært litt "overkill" :-) Men veldig bra har det gått. Hun er superflink ! 
I kveld slo vi to fluer i en smekk. Sondre og Karina satte seg hos den ene gjengen med valper mens C-gjengen fikkkoselig besøk.Det var helt på grensen til å kunne være ute pga nesten regn og litt regn, men det ordnet seg. Etter å ha spist kveldsmat og gjort fra seg var det på tide å ta valpene inn. Selv om været ikke var så bra, var det varme og tørre valper vi bar inn, og det var helt supert. Da funker det å ha valpene ute selv om det er dålig vær. De velger jo da å gå inn i steden for å bli våte ute. Veldig fint.
I morgen reiser både Mille og Chili hjem. Det blir veldig tomt og rart, men begge to er dypt savnet av eierne sine, så det blir bra å komme hjem. Chili reiser rett på "ferie" med broren sin som bor hos naboen til Chili. De er bestevenner og leker skikkelig når de setter igang. Så da blir det ikke tid til å tenke på valper ;-) 
B-gjengen
020817 kommer je gtil Kina hvis jeg graver her Large Web view
Kommer jeg itl Kina hvis jeg graver lenge nok her ??
020817 leketante Svea Large Web view
Leketante Svea
020817 man blir møkkete i annleggsbransjen Large Web view
Man blir mlkkete i anleggsbransjen
020817 Simba hvl Large Web view
Simba, hanne merket venstre lår
C-gjengen
020817 knøttet og vl vil ha samme leke Large Web view
Knøttet og hanne venstre lår vil ha samme leke
020817 golden er fin å bite på Large Web view
Leken som ser ut som en golden er fin å bite på :-)
020817 jeg vant jeg vant jeg vant Large Web view
Jeg vant jeg vant !! Jeg fikk knabbet papirbiten !
020817 leker er gøy Large Web view
Leker er skikkelig gøy
Onsdag 02.08.17
Full fres på morgenen nå. Sola kommer inn til C-gjengen og da er det ikke snakk om å sove lenger. Da går det i 100. Litt anderledes hos B-gjengen for der er dert mørkt til vi kommer inn. Så de sover naturlig nok lenger.
Maten gikk ned på høykant som vanlig. C-gjengen fikk komme ut, mens B-gjengen som skulle til veterinæren i dag, var inne så lenge. 
Rett før vi skulle dra til veternæren, oppdaget jeg at Rune hadde glemt å legge på aviser hos B-gjengen så da var de skikkelig møkkete blitt !! Dermed gikk vi i gang med dusjing av alle ti valpene. De var kjempeflinke. Jeg tok to og to i dusjen, tørket de med håndkle og satte de ut i bingen til "tørk" (-: Heldigvis gikk det helt fint og ingen av valpene luktet vondt når vi kom til veterinæren. 
Dette ble deres første biltur. Den ble jo ganske lang. Nå har iv hatt et bur stående i bingen inne og mange har sovet i det. Så det var egentlig en veldig fornøyd og grei gjeng som satt og kikket på oss i burene før vi skulle kjøre. Ikke var det mye bråk oppover til Gulsvik og ingen kastet opp eller gjorde fra seg i bilen. Tissing har jeg ikke kontroll på for de hadde tjukke gode tepper å ligge på, så ett og annet uhell kan jo ha skjedd.  Vel fremme hos veterinæren gikk alt som på skinner. De ble tatt helsesjekk på, id-merket med chip og fikk parvovaksine. Alt var bare bra med alle valpene. For en gangs skyld hadde alle tre hannene begge testiklene nede også. Slettes ikke værst. Vi var veldig glade og fornøyde når vi reiste derifra -)
Hjemturen gikk også helt strålende. Vi hadde til og med en stopp i Hønefoss hvor jeg skulle handle. Da fikk valpene vann og slappet helt av mens de og Rune ventet på meg. Ingen sak med en så grei gjeng. 
Vel hjemme her hadde Sondre og Vetle som var "valpevakt" fått kjørt seg. En stund etter at vi hadde dratt kom det skikkelig uvær. Det hadde plaskregnet og vært skikkelig tordenvær. Heldigvis hadde gutta sett at uværet kom, så de fikk tatt inn alle valpene. De satte dem inn på vaskerommet der B-gjengen egentlig holder til. Det var jo smart, for der har de så mye bedre plass og mer rom å gå på. Så mens uværet stod på som værst fikk valpene mat, og merket antagelig ikke så mye til plaskregnet. De hørte nok tordenværet, men ingen av gutta hadde reagert på at noen av valpene hadde vist noen reaksjon.
Etter at vi var kommet hjem tok vi alle valpene ut igjen. For da skinte sola :-) Varierende sommervær gitt. B-gjengen hadde jo ikke fått maten sin, så de måtte spise og som vanlig ble det ganske så tomt i skålene. det var ingenting ved B gjengen som tilsa at de hadde noen som helst reaksjon på vaksine eller chip, de var i 100 store deler av ettermiddagen.
Jubi og Svea er sammen med valpene hver dag nå. Både B og C gjengen synes det er veldig spennende med voksne hunder. De har veldig godt av å forholde seg til andre, og forstå at de ikke skal spise mat av alle heller. 
På kvelden fikk valpene besøk av to nabojenter. Da ble det masse kos og biting og leking,- til gjensidig glede for alle tror jeg :-)
Nå sover de sin søteste søvn. 
B-gjengen
020817 alle på vei til veterinæren Large Web view
Alle på vei til veterinæren
020817 enerhannen Large Web view
Enerhannen
020817 enrehannen leker Large Web view
Hard leking for tida :-)
020817 her går det for seg Large Web view
De biter ganske så hardt både på seg selv og andre
020817 huska er kul Large Web view
huska er fortsatt veldig kul
020817 Jubi koser seg Large Web view
Jubi koser seg med valpene
C-gjengen
020817 Jubi på besøk hos C gjengen Large Web view
Jubi på besøk hos C-gjengen også
020817 alle vil ha den Large Web view
Småkrangler om samme leke
020817 au Large Web view
AU,- det så vondt ut
020817 der tok jeg deg Large Web view
Tok deg !
020817 enerhannen Large Web view
Enerhannen
020817 full fart Large Web view
Full fart når de leker
Tirsdag 01.08.17
Tenk så er det allerede august ! Nå går det altfor fort til vinter..... 
I dag tidlig våknet vi kl 05:40,med dunder og brak. Hundene satte i en voldsom bjeffing, så hva som skjedde utenfor her ja det vet ikke jeg.
Men med en sånn start på dagen, satte valpene i også, så da var det bare å komme seg opp. De lager rimelig høy "flatcoatblues", så jeg tror nesten at naboen kan høre det på det værste. Naboen bør egentlig få slippe det, så tidlig på morgenen synes jeg.
Men C- gjengen er jo vant til å komme ut etter å ha spist frokost. De visste jo ikke at det var altfor tidlig å gå ut klokka 06 om morgenen. Så da kjedet de seg veldig, frem til de sovnet igjen. Så tok vi de ut rundt klokka 09:00.Da syntes alle valpene at det var konge å komme ut gitt. Utholdenheten begynner å komme seg veldig og de leker og koser seg ute. Det kom besøk til C gjengen og det satte de stor pris på. Selv har jeg hatt kontordag i dag. Det er så utrolig mye papirarbeid som må ordnes før valpene skal hentes, så det er greit å ha en dag å ordne sånne ting på. 
Når det gjelder forsikringen, er valpene nå forsikret i Agria. Det kommer til å ringe en forsikringsagent fra Agria til dere for å høre om dere vil ha forsikring. Vi krever jo at valpen skal være forsikret, men dere bestemmer selv i hvilket selskap.Det viktigste er at det er god dekning av alle slags sykdommer. Dere må ikke behøve å ha karenstid,da valpene nå er forsikret i Agria. Det er viktig at dere som skal hente valper i B gjengen enten får en forsikring gjennom Agria fra den dagen dere henter. 
Jeg oversender valpekjøperliste til Agria og der kommer jeg til å skrive at alle skal livs og veterinærforsikres fra 05.08.17
Agria har nok den beste dekningen, så vi anbefaler å benytte Agria i hvertfall første året. Så kan man heller bytte da.
I kveld har valpene hatt besøk igjen. Denne gangen var det b-gjengen sin tur. De sa ikke nei takk til masse kos. De spiser nå på alt og biter i stykker både det ene og det andre. Det er ingen tvil om at de er klare for å reise videre ut i den store verden og få seg sin egen familie  :-)
Det var ganske kjølig på kvelden så når besøket hadde gått, tok vi valpene inn igjen. Nå er de passe slitne og sover godt nede. Helt til sola kommer opp igjen i morgen tidlig og vekker hele C-gjengen......
B-gjengen
300717 søskenkjærligehten blomstrer Large Web view
Søskenkjærligheten blomstrer
300717 ths leker med leke Large Web view
Ths med pipedyr
C-gjengen 
010817 deilig i senga når det regner ute Large Web view 
 Deilig i senga når det regner ute
010817 Svea med C gjengen i regnvær Large Web view 
Svea med C gjengen ute i regnet
Mandag 31.07.17
I dag var det hurrameg rundt fra vi stod opp. Valpene holdt et skikkelig liv før maten og etter maten. Det er særlig B-gjengen som var i farta. C-gjengen bar jeg ut med en gang de hadde spist frokost. Så alle sammen gjorde fra seg ute. Det var veldig kjekt.
Svigerfar var her igjen i dag og tok ned flere trær og busker. Nå har det blitt veldig åpent og fint rett nedenfor tomta vår. Jo mere utsikt jo bedre :-D
Rett før det kom noen som skulle teste valpene, sovnet hele gjengen. Så da tok vi en prat først så valpene fikk sove litt. 
Testingen gikk fint. Så nå jobber vi med å få valpekabalen til å gå opp. Alle valpene er jo kjempefine, men det er så vanskelig å velge hvem av tispene vi skal ha deileie på. De er så fine alle sammen at jeg har skikkelig valgets kval. Men håper å finne ut av det snart ;-)
Valpene var ganske slitne etter testen så da sov de en stund før vi bar alle sammen ut igjen. Nå har vi endelig fått ryddet i snekkerbua, så dersom det regner kan B-gjengen gå inn der. Regne har det gjort flere ganger i dag, og det er godt å slippe å bære alle inn hver gang det kommer noen dråper med regn :-)
På ettermiddagen fikk vi besøk av Aki med familie. Han er en 8 mnd gammel flat fra siste kullet vårt. Det var skikkelig trivelig å hilse på dem igjen, og Aki var en flott "tenåring". Veldig gøy å se. Han så for det første veldig pen ut, også var han så snill med valpene. Vi holdt ham i bånd så han ikke skulle bli for ivrig, og da gikk det veldig fint. Aki var supersnill.Veldig godt å se :-)
I kveld har det regnet og ikke regnet om hverandre. Valpene har fått masse kos, og nå er alle inne og sover sin beste søvn. Mille har valgt å ikke være hos valpene sine i dag. Hun var inne der en tur i kveld, men da skulle de bare ha pupp, så hun beinfløy ut igjen. Hun er nok ganske så ferdig med å være mamma gitt.
Chili er fortsatt med valpene sine, men det er ikke så mye som det var. Hun leker litt med de, og koser seg veldig med det, men noe særlig melk har hun ikke, så det nærmer seg fort at hun også synes det er greit å bare leke og ikke gi noe som helst av mat.
B-gjengen
310717 Aki hodet II Large Web view
Fiiiine Aki som kom på besøk
31 Large Web view
Hei på deg
310717 Aki leker med valpene Large Web view
Leke er veldig gøy
310817 blir aldri lei Large Web view
Blir aldri lei :-)
C-gjengen,- her kommer resten av hode og ståbildene til C-gjengen
300717 ths hodet Large Web view
Tispe høyre skulder
300717 ths stående Large Web view
Ths stående
300817 tvø hodet Large Web view
Tispe venstre øre
300717 tvø stående Large Web view
Tvø stående
300717 thø hodet Large Web view
Tispe høyre øre
300717 thø stående Large Web view
Thø stående
300717 tvf hodet Large Web view
Tispe venstre frambein
300717 tvf stående Large Web view
Tvf stående
300717 thf hodet Large Web view
Tispe høyre frambein
300717 thf stående Large Web view Large Web view
Thf stående
300717 knøttet hodet Large Web view
Knøttet
300717 knøttet stående Large Web view
Knøttet stående
Søndag 30.07.17
Du veit at det begynner å bli liv i valpene når naboen våkner av dem..... Etter at valpene hadde spist på morgenkvisten pleier de å leke litt en stund. I dag var de ganske så unoge, og alt var kjedelig. Dermed ble det en del sutring, eller "flatcoatblues" som en tidligere valpekjøper av oss har døpt det. Naboen er verdens hyggeligste, så det var ikke noe kjeft å få, han bare konstaterte at det var litt lyd når man har en gjeng med ivrige valper.....
C-gjengen kom ut rett etter frokost. De var ganske sløkke så de sovnet fort inne på toppen av garasjen. Det hadde regnet ganske mye så det var vått ute.Derfor valgte de å legge seg inne i starten. Etterhvert når de hadde sovet kom de ut og lekte og herjet.
Valpene fikk veldig koselig besøk av søskenbarnet mitt sammen med to barn. De hadde campet og kost seg på vampingen rett ved her, og på vei til fjellet tok de turen innom oss. Det var veldig koselig. Valpene syntes det var helt topp ! Noen skolisser å bite i, en genser å gnage på, - veldig fint. Så vanket det jo også masse kos, og det elsker jo valpene. De blir jo fort trøtte, så de sov litt og lekte litt og sov litt igjen. Så var det tid for lunsj og både B og C kullet fikk maten sin ute. Da hadde også søsteren min og gubben kommet ,sammen med sin springer spaniel. Den var ikke så sugen på å leke med en haug med valper, så hun holdt seg utenfor valpenbingene.
Etter at besøkene hadde reist tømte vi snekkerbua til Rune og lagde plass til valpetest i morgen. De skal jo testes et sted de ikke har vært, så da er snekkerbua grei. Men det var rimelig mye flis og plankerester og diverse der inne, så det var greit å få ryddet opp litt.
Det ble flere søppelsekker med flis og jeg hostet og harket og ble kjempetett av all sagflisa, så det var bare å ta seg noen pauser ut og få frisk luft. Men nå er den klar til testen i morgen.
Valpene hadde sovet mens vi holdt på i snekkerbua. De våknet etterhvert og da var det på høy til å ta hodebilder og ståbilder av C-gjengen også. De klarte seg fint på bordet, og var ganske lette å stille opp. Noen skulle bare sitte, men de fleste var veldig greie.  Når dette var ferdig kom regnet..... Det plasket ned og Rune og valpene i B-gjengen søkte tilflukt under presenningen som henger i bingen for å lage skygge. Nå var den også tak. C-gjengen tuslet inn på toppen av garasjen igjen og la seg under varmelampa. Der koste de seg veldig. Regnet ga seg ikke, og ble heller værre, så da bar vi inn alle i B-gjengen. De var ikke så glade for det, men våte og kalde valper er ikke noe som er allright.
Kveldsmaten fikk B gjengen inne og C-gjengen på toppen av garasjen. Når de hadde spist og gjort fra seg tok jeg de med inn de også. det er litt stusselig når det regner så mye. Da kunne de like gjerne være inne, de gikk jo ikke ut av rommet på toppen av garasjen heller.
Både Chili og Mille har nå nesten ikke melk. Mille tror jeg ikke har noe annet enn noen dråper. Hun og Chili skal reise hjem til sine familier til helgen. Jeg vet det er noen som gleder seg veldig. De fleste av Mille sine valper reiser også. For de som er igjen blir Jubi og Svea perfekte leketanter. Det blir veldig rart når Mille og Chili reiser. Nå har vi blitt så vant til å ha dem her, og veldig glad i dem, så det blir skikkelig tomt den føste stunda. Men jeg vet at både Mille og Chili vil være overlykkelige over å kunne dra hjem, så det blir veldig bra :-)
B-gjengen
300717 rømte under presenningen i regnet Large Web view
Rømte under presenningen når regnet høljet ned
300717 noe eget med barn og hund Large Web view
Veldig fint for valpene med besøk av barn. Her er det to som koser seg.
300717 leke er godt Large Web view
Tygge på leke er fint
300717 skal jeg ta den ballen tro Large Web view
Jeg vil ha den ballen også tror jeg ;-)
300717 veldig koselig med besøk Large Web view
Veldig koselig med besøk
C-gjengen
300717 helen med valp Large Web view
C-gjengen fikk også veldig koselig besøk 
Her kommer hodebilde og ståbilde av halve C-gjengen
300717 enerhannen hodet Large Web view
Enerhannen
300717 enerhannen stående Large Web view
Enerhannen stående
300717 toerhannen hodet Large Web view
Toerhannen
300717 toerhannen stående Large Web view
Toerhannen stående
300717 hvl hoddet Large Web view
Hanne venstre lår
300717 hvlstående Large Web view
Hvl stående
Tispene
300717 nakketispa Large Web view
Nakketispa
300717 nakketispa stående Large Web view
Nakketispa stående
300717 tvs hodet Large Web view
Tispe venstre skulder
300717 tvs stående Large Web view
Tvs stående
Lørdag 29.07.17
Skulle ønske valpene brydde seg litt om når det er helg og ikke ;-) Tenk om de liksom hadde skjønt at i dag er det lørdag, så da kan vi sove en time lenger, hehe. Nei da,- det er bare å komme seg opp til vanlig tid. I dag fikk vi samtidig sjekket at Sondre kom seg på jobb så det passet jo bra.
Alle var super sultne og kastet seg over frokosten. B-gjengen spiser godt, og noen av de spiser altfor godt. Den største hannen så ut som om han hadde spist i flere enn sin egen kopp for å si det sånn. 
Etter at de har spist er det jo vasking på programmet. Det trenges en skikkelig vask etter natta. Men har du noen gang forsøkt å vaske med 10 overivrige valper til å hjelpe til ? Jeg synes selv jeg begynner å få teken på det, mens Rune er superfrustrert. De henger i filla og  biter i kosten. Ikke lett å få vasket noe særlig da. Men jeg tar det med på kluten og kosten, så får jeg litt ekstra vekt på kluten :-)
B-gjengen kommer jo ut med en gang, så lenge det ikke plaskregner. Det rommet de sover på er altfor kjedelig til å være på om dagen. Så da er det bare å bære de ut. Ved tidligere valpekull har jeg alltid sluppet de ut fritt, og lokket de med meg bort til bingen på plenen. Men takka for det har vært hylende valper inne i bingen, fordi de vet at det er så veldig mye morsommere utenfor bingen. Denne gangen har jeg ennå ikke sluppet noen løs ut, og det har vært mye mindre hyling. 
I dag da, når jeg skulle ta ut B-gjengen etter at de hadde sovet en dubb, så slapp jeg tispe høyre og venstre øre løs og lot de gå sammen med meg og de valpene jeg bar, bort til bingen. De var så flinke ! Jeg behøvde ikke lokke noe særlig på dem, de fulgte meg helt uten videre.
Midt på dagen kom det koselig besøk fra Kristiansand til valpene. Det var en ganske trøtt gjeng som var der, men etterhvert så tødde de opp. Valpene må stadig ha en powernap og rett som det er ligger de og sover. Chili var ute og sjarmerte de som var på besøk. Hun er jo en kosegris, og nå fremstår hun jo som veldig rolig og behagelig. Det er nok mer trøkk i henne enn det som vises akkurat nå når hun er enslig forsørger til 11 valper ;-)
Når alle valpene skulle spise, hadde Rune ved en forglemmelse satt feil kopper til feil holdere. Så dermed fikk C-gjengen koppene og stativet som B-gjengen har brukt. For en brodskikk C-gjengen viste ! De stod lenge ( hevrtfall noen sekunder) og spiste pent så jeg til og med rakk å ta et bilde :-) Rune var heller misfornøyd for valpen i B gjengen var ikke videre flinke til å spise pent. De klatret over og byttet stadig kopper :-)
Senere på ettermiddagen kom Focus og hilste på valpene sine igjen. Focus var akkurat like snill med valpene sine denne gangen som tidligere. Jeg er fryktelig betatt av den hunden ! Valpene måtte på bord igjen, og ble gransket og fotografert i alle retninger. De var godt fornøyde med det, for de fikk gafle i seg leverpostei og det sier de ikke nei takk til.
Ppå kvelden, mens jeg hentet pizza til oss i Hønefoss skulle Rune og Vetle fore valpene.Alle 21 valpene hadde holdt en fryktelig hylekonsert, da de nok syntes at Rune og Vetle var for trege med maten. 
Nå sover de som de gullungene de er,- og den som sover synder ikke, så nå er det fredelig.
B-gjengen
290717 enerhannen Large Web view
Enerhannen
290717 Focus på besøk hos valpene igjen
Focus på besøk hos valpene
290717 hallå fattern
Hallo,- fatter'n
290717 skal vi leke nakketispa og Focus
Nakketispa og Focus,- skal vi leke ?
290717 ths og Focus
Ths sammen med pappa'n sin
C-gjengen
290717 alle spiser
SE!- hvilken bordskikk C-gjengen har fått :-)
290717 leker
Leke med leker er mer og mer gøy
290717 leker mer
Den vil vi ha!
290717 nå tar jeg deg
Nå tar jeg deg!
Fredag 28.07.17
NÅ er Mille fornøyd. :-) Ikke mer melk til valpene og hun setter opp en lek som er helt i hundre. Det går innimellom så fort at valpene rett og slett blir helt forskrekket.Hun er overhodet ikke preget av å ha hatt 10 valper i snart 7 uker. Hun er i superform og klar for det meste. Bortsett fra å la valpene drikke melk. De kan få en sup på morgenen og en på kvelden, men da er det slutt. Så det gikk veldig fort og greit. 
Chili har ikke så mye melk hun heller, men hun er nok mer preget av å ha valpene sine og er forstatt mer påpasselig og følger med dem hele tiden. Hun har begynt å sette litt grenser for melkedrikkingen, men hun er foreløpig ganske forsiktig så valpene hører ikke helt etter nei.
I dag tidlig var det lite valpene hadde gjort fra seg inne hos C-gjengen. De er skikkelig i farta når jeg kommer inn med maten. Så spiser de, gjør fra seg og leker litt før de sovner igjen. Det er noen av dem som helst ikke gjør fra seg inne i bingen. I går var det nakketispa som ikke ville gjøre fra seg i bingen. Så da bar jeg henne ut og hun gjorde fra seg ute. I dag var det to andre som helt tydelig måtte på do, men som ikke ville gjøre fra seg i bingen. Så da tok jeg de ut også da. Begge gjorde fra seg ute. Sånn sett er det dumt at de ikke har noen mulighet til å gå ut fra soverommet og ut i en binge. Men når de er ute på toppen av garasjen kan de gjøre akkurat det. De går ut og tisser og gjør fra seg, også kan de gå inn igjen og legge seg. 
B-gjengen har virkelig begynt å lange innpå. De spiser masse mat og vokser så det knaker. Det er en gjeng med aktive, nysgjerrige, sosiale, og artige valper. Skikkelig kosete når de er bittelitt slitne. Når de ikke er slitne og med fulle batterier er det masse moro med dem. De leker med hverandre, med lekene, går tunnell, driver i huska og holder seg selv aktivisert. Det blir en herlig gjeng å sende videre om en ukes tid.
I dag har det også vært besøk hos valpene. Det var ungene til en annen nabo som kom og koste med C- gjengen. Samtidig fikk B-gjengen besøk av noen som skal ha en hanne i det kullet. Så det blir masse kos og sosialisering på dem. 
De fikk siste måltidet ute. Etterpå tok vi de inn og nå er det ganske stille der nede. Det er utrolig positivt at de er ute hele dagen, for da blir de ganske slitne på kvelden og sover bedre om natta.
Siden det var siste arbeidsdag for meg før ny runde med tre fri uker, så måtte jeg jobbe litt lengre i dag. Det er så deilig å kunne si at man er så ajour som man kan bli. Så derfor har jeg rett og slett ikke rukket å ta bilder idag. Men jeg lover å komme sterkere tilbake i morgen. Nå har jeg jo FRI ! Men fy så fort disse tre arbeidsukene har gått,- da går sikkert ikke fridagene noe særlig saktere.....

Torsdag 27.07.17
Ingen grunn til å sove bort deilige sommermorgener..... ehhh... i dag plaskregnet det når vi stod opp. Kliss klass og vått som bare det. Men valpene var sultne alikevel de. Så det var bare å komme seg i gang på morgenkvisten. C-gjengen viste lovende takter i dag tidlig, det var bare to som hadde gjort fra seg inne i valperommet. Slettes ikke værst. Om det skyldtes at noen hadde kommet borti termostaten på ovnen inne på rommet vet jeg ikke. Men det var i hvertfall 29 varmegrader der inne, så de har vel sovet veldig godt i natt i grunn. De har hvertfall ikke fryst ...... Det var bare å få opp vinduet og få inn litt frisk luft :-)
De spiste maten sin i full fart, det ble ikke noe særlig til overs til Chili i dag. Jeg forsvant rett på jobb etter å ha vasket og ordnet hos gjengen.
B-gjengen spiste også maten sin i full fart. Rune hadde satt i bløyt litt mye mat, så et ble litt til Mille også. Siden det var så dårlig vær var det bare C-gjengen som kom ut. De er på toppen av garasjen og kan velge om de vil være inne eller ute. Mye bedre enn å være inne hele dagen. Litt utpå dagen var det B-gjengen sin tur til å komme ut også.
Mille og valpene fikk besøk i dag også. Det var eieren til Mille som kom. Nå tror jeg både Mille og eierne gleder seg vilt til hun skal reise hjem søndag 06.august.
Både på Mille og Chili er melkeproduksjonen på vei ned. Det er ganske naturlig nå når valpene skal starte sin avvenning.Merker godt at de ikke er så ivrige på å la valpene die dem lenger.
Senere på dagen kom to nabojenter på besøk og koste lenge med C-kullet. Det er veldig kjekt å få noen nabobarn til å besøke valpene, da blir de skikkelig koset med :-)
I kveld kom min "mentor" på besøk. Den oppdretteren jeg har hatt mest kontakt med også i starten av vårt oppdrett. Hun måtte hjelpe oss å se på valpene eksteriørt. Det er alltid litt artig å se på hvordan de er utseendemessig. Valpene er fine og takler det veldig greit å stå på bordet.
Nå bare bretter jeg opp armene, og skal gyve løs på siste arbeidsdag i morgen, før 3 uker ferie. Som jeg gleder meg !!
B-gjengen
260717 tautrekking med Jubi Large Web view
Tautrekking med Jubi er gøy
260717 thf Large Web view
Tispe merket høyre frambein
2607017 dele brodelig med Jubi Large Web view
Dele brodelig med Jubi
C-gjengen
270717 sover på toppen av garasjen
Sover inne på toppen av garasjen, under varmelampe
270717 godt å sove inntil
Godt å sove inntil
20431225 10154731387536863 420675109603761547 n
Toerhannen med vaffelsøk på benken :-)
Onsdag 26.07.17
I dag tidlig fikk valpene mat og en sup med melk fra hver sine respektive mamma'er. Melken begynner å minke nå, så det er nok ikke så mye å få. Kanskje mest på morgenen da, for da har de sovet hele natta. 
Etter foring tok jeg C-kullet ut. Jeg hæler ikke at de skal stå inne bare på soverommet. Det er for dårlig plass. Så jeg tar de ut og inn på toppen av garasjen. Der kan de velge selv om de vil være inne eller ute på verandaen. I natt hadde det regnet ganske mye og dermed var det best at de ikke kom på gresset med en gang. De er ganske trøtte etter å ha spist, så de sovner ganske fort når de kommer ut. Noen valgte å legge seg inne og noen la seg ute på verandagulvet. Ingen ville ligge under "høyfjellssola" som var laget til inne, i form av en varmelampe. :-) Etter en stund våknet de, og da var det masse lek på plenen. Nå har de også blitt veldig flinke til å gå i den store tunellen. Alle tingene B-gjengen har gjort til nå, begynner C- gjengen å gjøre også. Utrolig hvor raskt utviklingen går  bare på en uke !
Siden det var så vått i gresset fikk ikke B-gjengen komme ut før det hadde tørket en del. De har hele valperommet , samt en ganske stor binge utenfor, så derfor er et best å ha de der til det har tørket. Men når de endelig fikk komme ut var det full rulle. Det er som om "villdyrene har våknet" ..... De leker og herjer, og biter, og knurrer og bjeffer og holder på. De begynner å strekke seg litt nå og har ikke fullt så runde mager. De blir finere og finere for hver dag :-) Det samme skjer med C-gjengen, de blir mer og mer hunder for hver dag. Flinkere på kroppsbeherskelse blir de også. 
Etter en lang og ganske aktiv periode midt på dagen fikk de mat og sovnet. Da sov de skikkelig lenge. De spiser ganske mye mat, men vi setter nok i bløt for mye, for de spiser ikke opp all den mengden vi setter i bløt. Så da blir det litt ekstra på Chili og Mille.
Etter å ha spist kveldsmaten sin ute lekte de litt mer før vi tok de med inn igjen. Nå skal de få en siste sup av Mille og Chili for kvelden også er det natta. Både Mille og Chili kaster opp maten sin til valpene. Så derfor må de gi en melkeskvett før vi gir de sin egen mat. Ellers kommer alt opp til valpene. Dette er jo ganske naturlig men ikke så bra for tispa. De blir jo så tynne når de holder på sånn. Chili er den som er absolutt tynnest og hun trenger maten sin selv. Så jeg står og holder hodet hennes opp og stryker henne nedover halsen for at det ikke skal komme opp noe. Det har fungert ganske bra. Men er jeg bittelitt uoppmerksom så skjer det alikevel.
To siste dager på jobb, før det er ferie igjen ! Bare kose med valper :-)
B-gjengen 
260717 ingen er bedre enn tante Jubi Large Web view 
 Ingenting er bedre enn tante Jubi
 260717 skal vi dele Large Web view
 "Du og jag Alfred, du og jag ;-)"
 260717 nam Large Web view
 Gnagebein
 260717 enerhannen Large Web view
 Nydelige enerhannen
C-gjengen
 260717 enerhannen leker med søstra si Large Web view
 Enerhannen leker med søstra si
 260717 hvl Large Web view
 Hanne venstre lår på oppdagelsesferd
 260717 skal jeg hviske deg no Large Web view
 Skal jeg hviske deg no?
 260717 ths Large Web view
 Tispe høyre skulder
 260717 tvø 2 Large Web view
 Tispe venstre øre
Tirsdag 25.07.17

I natt ble valpene i C-kullet også registrert. På dagtid /kveldstid dreier alt seg om valpene så når roen senker seg etter midnatt, da kan man begynne å gjøre alle "administrative" oppgaver :-)
Fineste C-gjengen har også fått navnene sine. Ubrukelige som vanlig :-) 
Navnene er som følger:
Hannene:
Fosliskrenten's Custom Made
Fosliskrenten's Chain Reaction
Fosliskrenten's Chasing Shadows
Tispene:
Fosliskrenten's Cheerleader
Fosliskrenten's Cute As Can Be
Fosliskrenten's Chilli'n With You
Fosliskrenten's Count On Me
Fosliskrenten's Cheek To Cheek
Fosliskrenten's Can't Go Wrong
Fosliskrenten's Caught Up In You
Fosliskrenten's Cratzy Little Thing

Vi våknet til et aldeles helt herlig vær i dag. Det var varmt og godt med det samme på morgenen. Så dermed bar jeg valpene i C gjengen ut før jeg reiste på jobb. De virket veldig fornøyd med å komme seg ut av valperommet. C- gjengen er litt heldigere fordi de har dør ut og kan gå i valpebingen utenfor som de vil. Dermed har de mye større plass enn C-gjengen. Jeg satte opp  døra inn på toppen av garasjen, så de kunne velge om de ville være ute eller inne. Alle var ute. Svigerfar var kommet og fortsatte med motorsaga også, så det har blitt en del lyd på valpene i dag.
Litt utpå dagen kom det besøk til valpene også. De var ganske så aktive og svært så sjarmerende. De holdt koken en stund før de sovnet igjen. Som alltid var det veldig koselig med besøk, og neste gang blir det en valp med hjem.
Jubi hadde vært ute og løpt med Sondre. Når de kom tilbake var hun sånn passe sliten. Da passet det supert å ta henne med inn til B-gjengen. Jubi elsker valper og hun lekte og rullet og koste seg veldig. Tror nok valpene til Mille koste seg også. Jeg måtte flire av dem for de er gaske flinke til å rulle i en liten skråning som er inne i bingen. En av valpene rullet flere ganger mens Jubi så på. Så etter noen minutter begynte Jubi også å rulle. Det var litt komisk. Jeg ser det så godt på bildene jeg har tatt for der er det valpene som ruller først også Jubi etterpå. Jubi er en super leketante, men det kan ikke være noen andre voksne hunder der når hun er der. For da skal hun bare leke med de, og det fungerer ikke oppe i en valpebinge :-) Det er noen bilder her av Jubi, hun klagde på de, for hun har ikke tatt sommerklippen.....
Jeg har hatt med meg en og en valp i ettermiddag også. Det er interessant å se hvordan de reagerer når de kommer alene. De var inne på kjøkkenet og det var forskjell på måten de taklet det på. Noen var veeeldig freidige og tok en liten sjekkerunde i stua også, mens andre var mer forsiktige. Dette er sånne ting vi ser etter når vi skal "matche" hund og eier.
B-gjengen var naturlig nok mer aktive og frempå enn de som fikk være med fra C-gjengen. Skal bli spennende å se hvordan det er til uka. I morgen har jeg fri så da skal jeg bare kose meg med valpene :-)

B-gjengen
 250717 Jubi blir overfalt large web view
 Jubi blir overfalt
250717 Jubi leker II Large Web view
Jubi leker
250717 Jubi leker Large Web view
Full fart
250717 Jubi ruller Large Web view
Jubi ruller
C-gjengen
240717 nakketispa Large Web view
Nakketispa
240717 ska vi slåss Large Web view
Kanskje vi skulle lekesloss litt,- orker vi det ?
240717 tispe høyre øre Large Web view
Tispe merket høyre øre
240717 tunnell er gøy Large Web view
Tunell er gøy ! Tispe venstre øre og nakketispa
 
Mandag 24.07.17
Siste uka før mer ferie for min del :-) Jippi ! 
B-gjengen har blitt veldig gode på det å ikke gjøre fra seg på natta. Vi har de ute så de får gjort fra seg en stund etter midnatt, og i dag holdt de helt til vi slapp de ut på morgenen. Ingen som hadde gjort fra seg inne! Det er veldig deilig, da går det også som regel fort å få de renslige når de flytter til hver sin familie.
C-gjengen gjør fortsatt fra seg en gang om natta, men det kommer nok til å endre seg. Vi må ta de også ut, men da må vi bære de inn i utebingen. Hvis ikke er de jo spredd rundt i buskene her før vi får sukk for oss. Skulle hatt en dør rett ut fra soverommet også ;-)
Det ble en kjedelig morgen for valpene da. Etter at de hadde spist og Rune hadde vasket og lagt på aviser og kost med de til værste selskapssyken hadde gitt seg, reiste han en tur på jobb han også. Da ble det Vetle og Sondre som holdt stand her. Men da kom ikke valpene ut før litt utpå dagen. 
Vi har vært så heldige at svigerfar har vært her også og tatt ned 4-5 bjørker på nedsiden av veien. Så i dag har det vært motorsagdur hele dagen. I tillegg begynte naboen å kjøre gravemaskin igjen, så de har hatt lyder å forholde seg til hele dagen.
Etter at de kom ut ble det uteservering før de sovnet og tok en skikkelig dubb. 
I dag var det sånn at hvis jeg var i den ene bingen ville de andre ha kos. Hvis jeg var i den andre bingen ville de første ha kos. Hvordan jeg kunne skjønne det ?? Det var betydelig volum på " flatcoatblusen" for å si det sånn :-). Så da lempet jeg de 11 over til de 10 og der var de sammen alle sammen. Jeg måtte jo følge med da, for selv om det bare er en uke aldersforskjell er det mye nå. Men de lekte og lekesloss masse, og om det var B gjengen eller C gjengen som var mest på hugget er ikke godt å si. Tror kanskje det var noen i C gjengen som syntes det var litt ubehagelig når de store kom. Særlig når det kom 3 mot 1. C gjengen fikk prøve huska til Bgjengen da, og det var skikkelig kult. Etter en stund ble flere av Cgjengen ganske slitne så da stod de på gjerdet og ville inn i sin egen binge igjen.
Det var en ganske artig følelse når 21 valper "kastet seg " over meg når vi lå på plenen og koste. Det var mange spisse tenner på en gang !!!
240717 spiser ute sammen
B-gjengen og C-gjengen spiser ute sammen
B-gjengen
240717 huske er gøy Large Web view
Huske er gøy
240717 mamma vent på meg Large Web view
Mamma vent på meg !!
240717 masse kos Large Web view
Veldig koselig med besøk
240717 Mille koser seg med valpene sine Large Web view
Mille liker så godt å leke med valpene sine
C-gjengen
IMG 3733
Gå tunell med leke 
240717 stående bufe Large Web view
Stående bufe
240717 harde dager i Åsbakken Large Web view
Slitsomme dager i Åsbakken ;-)
240717 knøttet Large Web view
Knøttet
Søndag 23.07.17
Gutta var skikkelig stille i hele natt, så Rune og jeg sov som steiner. De fikk spilt i mange timer, og holdt fortsatt koken når vi stod opp.
Etter at de firbeinte valpene hadde fått mat, og vasket hos seg, var det klart for frokost til de tobeinte valpene. Vetle var skikkelig trøtt og gikk rett og la seg når gutta hadde reist. Så i dag har vi ikke sett mye til ham :-)
Klokka 11:00 bar vi ut alle valpene. Rune satte seg sammen med B gjengen og jeg hos C-gjengen. Etterhvert tok vi C gjengen på bord og øvde på å stå pent. De fikk leverpostei og koste seg veldig med det. Mille var ute hos valpene sine, og hun koser seg veldig med dem nå. Hun leker og ruller og sleiker og holder på. Jeg skulle ta henne inn etterhvert, men da ville hun ikke inn. Jeg måtte bruke en leke til å lokke henne inn. Så kom Chili ut til valpene sine. Hun leker ikke så mye ennå, men er flink til å legge seg sammen med dem og vasker og gir dem mat.
Leken går temmelig hardt for seg nå. De biter og knurrer og lekesloss skikkelig. Selvfølgelig mest hos B gjengen siden de er eldst. 
Det er noen tisper i B gjengen som ikke er tapt bak ei vogn for å si det sånn. De leker og spinner rundt. 
I går gikk jeg til det skritt å hente med en notatblokk sånn at jeg kan skrive opp det jeg ser hos hver enkelt valp. Det er vanskelig å huske hva hver enkelt av de 21 valpene gjør, så på denne måten får jeg med meg det som skjer.
Det kom besøk til gjengen og gutta i B gjengen måtte opp på bord :-) De står så fint og viser seg frem. Tre fine hannhunder med sine styrker og svakheter. Så ble det en bitteliten pause før neste besøk.Da benyttet de sjansen til å sove litt. I dag var det B-gjengen sin tur til å få klippet klørne. Alle ti sov og jeg tuslet rundt og klippet det jeg ville på slappe valper. Veldig greit.  I mellomtiden hadde det kommet et lokk med gråe skyer her, så 29 grader i skyggen, gikk drastisk ned. Det var godt for valpene. De ble skikkelig aktive og fant på masse spik når neste besøk kom. Vi observerte en gjeng som gikk bak snekkerbua. Når jeg gikk etter lå en av valpene og dinglet i en liten eldgammel bålpanne som stod bak snekkerbua. Oppi gammelt kull :-) Valpene var også veldig opptatt av huska som vi har hengt opp. Noen av dem tar fart og hopper opp på huska og skikkelig koser seg. Noen ligger der og kikker mens de gynger frem og tilbake og noen sitter og kikker og følger med mens de gynger. Skikkelig aktivitetsleke. Nå har de fått siste maten og har kommet inn igjen. De la seg godt til rette nede og sovnet med en gang. Både B-gjengen og C-gjengen har fått et bur inne der de sover nå. Så da kan de velge om de vil legge seg i buret eller om de vil ligge i senga/på teppet.
B-gjengen, resten av bildene fra i går
220717 Tispe høyre skulder hodet Large Web view
Tispe merket høyre skulder
220717 tispe merket høyre skulder stående Large Web view
Tispe merket høyre skulder stående
220717 tispe venstre øre hodet Large Web view
Tispe merket venstre øre
220717 tispe venstre øre stående Large Web view
Tispe merket venstre øre stående
220717 tispe merket høyre øre hodet Large Web view
Tispe merket høyre øre
220717 tispe merket høyre øre stående Large Web view
Tispe merket høyre øre stående
220717 tispe merket venstre frambein Large Web view
Tispe merket venstre frambein
220717 tispe merket venstre frambein stående Large Web view
Tispe merket venstre frambein stående
220717 tispe merket høyre frambein Large Web view
Tispe merket høyre frambein
220717 tispe merket høyre frambein stående II Large Web view
Tispe merket høyre frambein stående
C- gjengen
220717 brusbokser er spennende Large Web view 
 220717 hvl II Large Web view
 Hanne venstre lår
220717 tispe høyre framben Large Web view
Tispe høyre framben koser seg veldig med leka
220717 tvø Large Web view
Tispe merket venstre øre
Lørdag 22.07.17
Denne datoen er en vanskelig dato for mange i Norge. For oss som bor i "nabolaget" til Utøya er det også en spesiell dag. Jeg husker fortsatt hva jeg gjorde når nyheten kom på TV. Av alle ting vasket jeg gulvet på soverommet og TV'n stod på. Der var plutselig Jens Stoltenberg og snakket om veldig alvorlige ting som skjedde i "min" kommune. Første innskytelsen var jo at man gjerne ville hjelpe. Men redd for å være i veien på Sundvolden Hotel valgte man den feige utveien og ble hjemme.  Det var helt uvirkelig det vi hørte om. At så mange ungdommer var skutt og drept i den fredelige, koselige kommunen vår. På vakre Utøya, en perle i Tyrifjorden, hvor jeg har vært mange ganger med barn om sommeren, i sommer SFO. Det var mens jeg var sosionomstudent..... Det var et skikkelig sjokk. Vår eldste sønn var invitert med til Utøya denne dagen for å høre på Gro Harlem Brundtland, men han ble aldri med dit. Bare tanken på hva som kunne ha skjedd satte i hvertfall meg helt ut. Tanken på hva de foreldrene opplevde som faktisk mistet det kjæreste de hadde denne dagen, det gjør meg vondt den dag i dag. Selv om årene har gått.... 

Valpene følger sin rutine uansett om hvilken dato det er . Så det var bare å komme seg opp på morgenen og gi valpene mat. Rett etter mating av valper, vasking av valperom, mating av store hunder og lufting av store hunder,kom det besøk til valpene. De hadde en laaaang kjøretur foran seg i dag, håper det gikk fint. Valpene tok en dubb etter at besøket hadde gått, så fikk de komme ut når de våknet.
Dagen i dag har vært utrolig fin. Valpene i begge kullene har kost seg veldig og vist veldig fin utvikling. B-gjengen er tydelig nesten 6 uker og nå går leken og lekeslossingen virkelig for seg. De leker med lekene, med hverandre, med tunnelen og med huska. De løper rundt og er i skikkelig fart. C- gjengen har også virkelig våknet og nå går det i full rulle til å være 5 uker. De har også begynt å bry seg mye mer om leker, de lekesloss og koste seg veldig ute i dag.
Vi har tatt bilder av en og en i B-gjengen siden de er 6 uker i morgen. Antall bilder tatt i dag ble 1008 ! Litt av en haug å gå igjennom -) Samtidig fikk B-gjengen markkur. De hadde ingen antydning til mark ved siste markkur, så da får de en til nå også er de ferdige med det.
Rune er "handler" når jeg tar bilder. Han er tålmodigheten selv og gjør alt jeg sier for at valpene skal stå pent. Han er veldig flink synes jeg. Jeg kan ikke stille valper på bord, jeg kan bare se på. Deilig at vi kan utfylle hverandre. Godt vi lider av samme hundegalskapen begge to :-)

 C-gjengen fikk klipt klørne sine i dag. Det var ikke akkurat noen stor utfordring. Etter all lek sovnet alle på dyna som jeg har ute til dem. Da var det bare å ta noen på ryggen i fanget og klippe i vei. De jeg ikke tok i fanget gikk jeg bare rundt og klippet der de lå. Snakk om avslappet gjeng :-)

De har fått ny dose med bråk fra gressklipperen i dag. Det var ingen som reagerte på den i dag.Rune klipte helt inntil bingen, men ingen brydde seg. Derimot når ristet Rune masse på en stor søppelsekk som skulle settes i dunken hvor vi legger søppel ute i bingene, da var det noen som syntes det var skummelt. Så da er det bare å øve mer :-) Det er en sunn reaksjon når de faktisk reagerer på ting som kan være skummelt. Det som er viktig er at de kommer over det, og avreagerer på en rask og god måte. Sånn at ikke opplevelsen sitter igjen lenge og er med dem videre. Det så bra ut i dag,siden ingen gadd å bry seg når Rune bråkte med gressklipperen.
I løpet av dagen har begge kullene fått masse kos. Vetle skal ha LAN-party her i natt, så her er en gjeng med gutter som har kost masse med valpene. Nå ligger de firebente valpene nede i hvert sitt rom og sover sin beste søvn, mens de "tobeinte valpene " sitter oppe i stua og spiser pizza, og godteri, og  skal spille data i hele natt. De skal "døyne", så i morgen blir de passe trøtte :-) Godt man har sommerferie :-) 
Her kommer halve B-gjengen :-)
220717 Enerhannen hodet Large Web view
Enerhannen 
220717 enerhannen stående Large Web view
Enerhannen stående
220717 toerhannen hodet Large Web view
Toerhannen
220717 toerhannen stående Large Web view
Toerhannen stående
220717 hanne venstre lår hodet Large Web view
Hanne venstre lår
220717 hanne vestre lår stående Large Web view
Hanne venstre lår stående
220717 nakketispa hodet Large Web view
Nakketispa
220717 nakketispe stående Large Web view
Nakketispa stående
220717 tispe ventre skulder hodet Large Web view
Tispe venstre skulder
220717 tispe venstre skulder stående Large Web view
Tispe venstre skulder stående 
C-gjengen
 220717 enerhannen leker Large Web view
Enerhannen leker
220717 knøttet Large Web view
Knøttet er supertrøtt
220717 toerhannen apporterer Large Web view
Toerhannen apporterer
220717 tvf Large Web view
Tispe merket venstre frambein ( som jeg har sølet på.... )
Fredag 21.07.17
Opp og hopp når vekkeklokka ringer :-) 
I dag var jeg skikkelig trøtt så Rune hadde sin fulle hyre med å få meg ut av senga. Men det er jo bare å sette det ene benet foran det andre og så,- gå. Når jeg bare er ute på gulvet er det greit. Da går det seg fort til. Valpene var skikkelig sultne på morgenen og all mat forsvant som dugg for sola. Mens jeg tok en tur på jobb, var Rune hjemme og skulle fikse mer aviser. Så Vetle ble vekt og måtte passe valper. Så gjorde Rune en super jobb med å skaffe en haug med aviser til bruk på valperommene. Han fylte Caravellen med banankasser fulle. Så nå har vi sannsynligvis nok til resten av tiden med denne gjengen.
Etter lunsj kom alle valpene ut. Da ble de satt i motsatt binge av det de pleier. Tanken var at siden det var utrygt for regn skulle B-gjengen gå i den bingen som har mulighet til å gå inn på toppen av garasjen. Så skulle C-gjengen heller komme inn på vaskerommet dersom det ble regn. Men valpene var ikke enige i det :-) Det ble en hylekonsert uten like. C gjengen gråt og ville inn i bingen til B gjengen. På den andre siden stod B gjengen og ville inn i bingen til C gjengen. Ja, da var det bare å bytte plass. Når de da fant igjen sine "faste plasser" ble det putt stille. Så sovnet alle og freden senket seg. Når det var mattid spiste de godt alle sammen. Det vi merket da var at når det bare var en som ga mat, ble det kullet som ikke stod sammen med den som blås i fløyta forvirret. De ville jo gå til den som blåste, ikke til matkoppene selv om de var like ved. Så dette må vi finne en løsning på. Det er tydelig at fløytesignalet sitter godt nå,og at vi bare må forsterke det rett fremover.
Valpene har fått en "huske" som vi har hengt opp i den ene bingen. I dag ble den brukt masse og var veldig spennende. Det er en stor rund huske som vi har hengt opp nesten ned til bakken. Der kan de klatre opp og øve både kroppsbeherskelse og balanse.
På ettermiddagen kom det veldig koselig besøk fra Levanger. De hadde også med aviser til oss, og vi er veldig takknemlig for det. Alle aviser kommer godt med. Erfarne flateiere, som skal ha sin tredje flat. Det ble en veldig koselig samtale.
Det dusket og regnet og var ikke så varmt så vi bar inn igjen B-gjengen. C kullet var inne på toppen av garasjen og hadde det greit der. Noen trøttinger var de jo, sov masse. Etterhvert hengte vi opp varmelampa der inne. Da kan valpene varme seg på dyna som ligger der under varmelampa. Inne på vaskerommet trengs ikke den lampa lenger, for der er det varmekabler så valpene har det fint og varmt selv om døra står oppe ut.
Etter å ha spist kveldsmåltidet ute, tok vi også inn igjen C-gjengen. De krøllet seg godt sammen i senga si inne, og sovnet som steiner igjen. Gode og mette :-)
B-gjengen
Aviser
Dagens fangst av aviser :-)
200717 hvl Large Web view
Hvl, jeg vil ha mere mat....
200717 thf Large Web view
Thf
210717 thf på huska Large Web view
Thf på huska
210717 enerhannen Large Web view
Her spionerer jeg :-) Enerhannen
C-gjengen
200717 gossine Large Web view
Så utrolig søte
200717 deilig hodepute Large Web view
Deilig hodepute
200717 Rasmus på loffen Large Web view
Han ser da ut som en skikkelig "Rasmus på loffen" der han sover i gresset. Hvl
200717 sover godt Large Web view
Godt sovehjerte
Torsdag 20.07.17
Det ble litt nattarbeid på Rune i natt. Mille fikk veldig brått høy feber og en kul i den ene puppen. Den kom som lyn fra klar himmel. Da var det bare opp og massere og massere. Rune fikk ned kulen  masse, men tempen spratt opp og ned. Vi fikk time hos veterinær i kveld og hun hadde en teori om at det kunne ha kommet melk i blodet. Da kunne tempen sprette opp på den måten. Det kunne skje ved at melkekjertlene lå i klem, eller at Mille dunket borti noe hvis hun herjet og lekte. Kroppen ville reagere på melken i blodet med å sette igang med feber. Nå i kveld har hun helt normal temp igjen, men vi måtte ikke bli overrasket om det skjedde igjen. Merkelig. Jeg har ikke hørt om det før, så det må jeg sjekke litt mer rundt. Ble veldig nysgjerrig. Uansett fikk hun antibiotika, sånn for sikker hets skyld. Nå er det absolutt ikke noe galt med henne, hun freser rundt som hun pleier og spiste opp all maten sin og skulle helst hatt mer. Så da er hun frisk, hehe. Vi får bare følge med og se. Jeg er bare bittelitt opptatt av henne, så tempen blir tatt ca hver andre time ( ;-) ) Så ikke noe skal gå meg hus forbi. Nå ligger den fint på 38,2, så da er alt bra.
På dagen i dag har valpene hatt besøk fra Hammerfest. Jo, du leste riktig. De tok fly fra Hammerfest, flytoget til Oslo, buss til Vik og ble hentet der. Bare for å se på valpene ! Jeg er imponert over det. Veldig koselig besøk ble det, og heldigvis rakk jeg hjem fra jobben før de reiste igjen ! Jeg har vært en tur i Sarpsborg på  jobb i dag, så da ble det langdag. Pleier det ikke være det på torsdager da ? ;-)
Mens Mille og jeg var den turen hos veterinæren i kveld, fikk valpene nytt besøk. Valpene synes det er topp selv om de var litt trøtte. Helt til Mille kom tilbake, da ble det skikkelig liv. Så fikk de siste måltidet ute før vi bar dem inn igjen for kvelden. 
I dag kom jammen meg valpebarene fra Sverige også ! Det tok 12 døgn rundt i Sverige før de endelig passerte Norske grensa. Etter å ha passert grensa tok det ett døgn, så var de på plass. De fungerer fint også, så nå blir det litt enklere for C-kullet å spise maten sin.

Endelig fikk jeg fikset bildene fra minnebrikka over på dataen og inn her. Det er mest bilder fra da Gere var på besøk på tirsdag og i går. Bedre sent enn aldri :-D
B-gjengen
200717 valpehage Large Web view
Valpehage i sola
200717 tvs Large Web view
Tispe venstre frambein
200717 thø Large Web view
Tispe høyre øre
200717 enerhannen Large Web view
Enerhannen
C-gjengen
200617 Gere Large Web view
Fine pappa Gere
200717Gere og enerhannen Large Web view
Gere sammen med enerhannen
200717 halen til gere var gøy Large Web view
Halen til Gere var fin å kose med
200717 Gere på besøk Large Web view
Gere og Morten med noen av valpene
200717 ikke alltid like lett Large Web view
Så skulle gutta ta "familiebilde. Ikke alltid like lett å få det til å bli som man vil ....... :-D
200717Morten Gere og enerhannen toerhannen og venstre lår Large Web view
Men øvelse gjør mester !! 
Onsdag 19.07.17
Morten og Gere overnattet her fra i går til i dag, så i dag tidlig var vi tre i "morgenstellet". Valpene var i full vigør når vi kom og alle spiste mat med stor lyst. C-kullet har en egen evne til å sutte på maten og melketrampe samtidig. De har ikke helt kommet seg ut av dette med å drikke melk. Men det går seg til i løpet av en stund. Vi har sett det mange ganger før og det blir aldri noe problem. Annet enn for dem selv når de dytter maten ut av koppen med nesa :-) Artige å se på da.
Klokka 10 fikk de komme ut i det nydelige været. For C-gjengen var det også klart for første møte med pappa Gere. Chili tok "mammaledig" et par timer, mens Gere tok sin oppgave som pappa på en litt forsiktig måte. Han syntes det var veldig rart å bli presentert for 11 små knøtt av noen valper. I starten likte han seg best utenfor valpebingen. Men etterhvert var det helt greit å være dere inne, særlig hvis valpene kunne la være å lete etter mat under magen hans. ;-)
Først fikk vi besøk av en tidligere valpekjøper, som også hadde en finger med i spillet på C kullet. Han var så grei og tok med Gere ned til oss når gere skulle bo hos oss mens Chili hadde løpetid. I tillegg har han fine Nure, som er halvbror til Gere. De har samme far.
Det var veldig koselig med besøk og valpene storkoste seg så lenge de var våkne. 
Klokka 13:00 var det klart for ny runde med mat. Ingen sinker i matfatet, og maten forsvant som dugg for sola. Litt lå igjen på gresset til fuglene da, men det var jo greit.
Så var det klart for nytt besøk fra en ny valpekjøper. De var blitt rammet av Norwegian sine forsinkelser, men kom bare en halv time for sent til oss. Det kaller jeg tidenens innhenting av 6 timers forsinkelse. Ny runde med kos på valpene og de sovnet til slutt etter all kosingen. 
Det ble litt middag på oss alle , også reiste Morten og Gere videre. I morgen reiser de med fly hjem.  Kvelden har stort sett gått med til mating, og rydding og bæring av valper inn. Ny oppfrisking av merkene etter at de kom inn og nå tror jeg egentlig alle er godt fornøyd og sover en god stund. 
Desverre har jeg ingen ferdig redigerte bilder i dag. Ikke det at jeg ikke har tatt noen, for jeg har mange på minnebrikken. Men de må forminskes før de kan settes inn her. Jeg skal tidlig på jobb i morgen så jeg må nok prioritere å legge meg, heller enn å redigere bildene. Så da blir det ingen bilder før i morgen :-)
Tirsdag 18.07.17
Valpene begynner å få litt rutine på dagene og nettene sine nå. De er nok våkne før oss på morgenen, men de spiser nå fast rundt 06-06:30. Så er det å ta en sup av Mille og Chili, før de leker og herjer en stund. Så sovner de og sover en halvannen time.
Sola skinte fra kalblå himmel og Rune og Vetle bar  valpene ut rundt kl 11:00. 
Første besøk kom klokka 12:00. Det var supert ! Da fikk valpene også se en rulator så det var skikkelig bra. Veldig koselig med besøk og valpene likte det veldig godt. Det ble ny runde med mat klokka 13:30, og etter det sov de som murmeldyr. Jeg kom hjem fra jobb klokka 16:00 og de sov fortsatt. Rett over halv fem begynte B gjengen å kvikne til, så de var litt våkne når det kom besøk til dem. Det er artig å besøke dem litt flere ganger for da kan man følge med på utviklingen, og nå går det fort :-) Fra å bare være opptatt av å lete etter melk i alt som kom i nærheten av dem, kan de nå kose og leke.
Nå i kveld kom faren til valpene i C-kullet. Gere tok flyturen sammen med eieren sin ned til oss og skal være her til i morgen. Han har ikke hilst på valpene sine ennå, men det skal han få i morgen. Gere er samme trivelige hannhund som vi husker ham når han var her en uke rett etter påske. Chili ville gjerne leke med ham, så det kunne jo se ut som om hun kjente ham igjen.
Vi tok valpene inn rett før klokka 21, og nå etterpå har de sovet og lekt litt inne. 
B-gjengen
180717 Bkullet spiser ute
Deilig sted å bare slappe av sammen med valpene
160717 tvø tvs Large Web view
Tvø og tvs
160717 thø Large Web view
Thø
 C-gjengen
 160717 thø Large Web view
 Thø
 180717 C gjengen spiser
C-gjengen spiser 
Mandag 17.07.17
I natt sov jeg som en stein og bråvåknet når Rune stod opp klokka 06:00.  Det er jo deilig å sove så godt, men jeg blir helt fortumlet når jeg våkner. Det var bare å komme seg ned til valpene og starte "morgenstellet" :-) De er jo supersultne på morgenkvisten så jeg må forte meg å få ut maten. B kullet spiser med ganske gode manerer, mens C kullet bare er opptatt av å få tak i maten, samme hvem sin mat det er, samme hvor den befinner seg. De dytter like gjerne maten over kanten på koppen og spiser av gulvet.... Må si jeg venter veldig på at de nye koppene skal komme fra Sverige. Problemet er jo at pakka er sendt med DHL og de er ikke akkurat kjappe. Den ble sendt den 07.07 og har til nå bare gått en liten ring inne i Sverige. Den ligger nå i Gøteborg og der har den ligget siden fredag..... Kan ikke si jeg er særlig imponert. Tror jeg må ta kontakt med dem og forklare dem hvor Norge er....... Ingen spesielt god reklame for DHL i hvertfall. 
Etter at Rune hadde vært hos legen i dag tok han og Vetle alle valpene ut. C-kullet syntes nok at det var litt kaldt i dag, så de har stort sett holdt seg inne på toppen av garasjen. De sover mye og lader opp :-) Når de kommer inn på kvelden har de fått så mye frisk luft at da må de sove litt til. I går kveld var de supervåkne når klokka var 23:00 !! Da var det passe kaldt og de hadde sovet masse. Da ble det full rulle med lek og biting.
Mille er like raus, og går gjerne inn til C gjengen. Hun sjekker at de har det bra, også tusler hun ut igjen. Chili passer godt på sine egne valper og deler ikke like mye på godene som Mille.I dag har vi vært heldige og fått noen aviser igjen. Det var snille valpekjøpere som hadde med aviser til oss helt fra Trondheim. Senere på dagen i dag kom det besøk fra Sømna,som liksågodt ligger 34 mil nord for Trondheim igjen. Det blir lange veier for å hente valper om noen uker :-)
Som om ikke det var nok kommer det besøk fra Kirkenes flere dager denne uka, jeg er imponert over utfartslysten til valpekjøperne til denne gjengen :-)
B-gjengen
160717 ths Large Web view
Ths
160717 hvl og toerhannen Large Web view
Hvl og toerhannen
160717 leke Large Web view
Nakketispa kunne tenke seg å småsloss litt med ths
160717 toerhannen med fotball Large Web view
Toerhannen er en linselus
C-gjengen
160717 ths trøtt Large Web view
Thv så utrolig trøtt
160717 Knøttet er helt utslitt Large Web view
Knøttet er helt utslitt
160717 thøII Large Web view
Thø
160717 toerhannen og hhl Large Web view
Toerhannen og hanne venstre lår
Søndag 16.juli 2017
I natt bøttet regnet ned. Det regnet som om himmelen skulle vært åpen. Men utover formiddagen ble det veldig deilig vær, så alle valpene fikk komme ut. 
I går kveld fikk Rune helt ut av det blå fryktelig vondt i det ene kneet. Det hovnet opp og ble skikkelig varmt. Tror ikke han har sovet særlig godt i natt. Han humper nå rundt på benet, og klarte å få til å lage en "rampe " inn i det rommet som er på toppen av garasjen som valpene kan gå inn i om det blir dårlig vær. De har fått skikkelig stor tumleplass. De kan være inne der, eller de kan gå ut på plankegulvet, eller opp en liten stentrapp så er de på gresset. B-gjengen som er 5 uker i dag, likte det veldig godt og alle gikk inn med en gang og sjekket ut den nye plassen. I dag er det ute på gresset som har vært gromt og nede på gulvet,  under en krakk i skyggen der. De har lekt masse med lekene sine og med Mille. Hun kan legge seg ned og kose seg med valpene når hun får de til å la være å spise av henne. Da leker hun så utrolig fint med dem. 
Mille var i den 7.himmel i dag når hun fikk besøk av eieren sin igjen idag. Hun koste seg veldig med det, og alle valpene fikk masse kos. Da var også C-gjengen ute så det ble mye kos på dem også.
C-gjengen spiste ute for første gang i dag, akkurat 4 uker gamle.. For å ikke lage kluss med fløyteinnkallingen må jeg gi dem mat helt på likt. Jeg venter på  noen nye valpekopper som det ser ut som ikke kommer på lenge. Så da fant jeg frem en nødløsning som jeg har fra tidligere. Så når jeg satte ned maten til alle 21 valpene, og plystret kom B-gjengen i full fart. C-gjengen skjønte ikke helt med det samme, men så kom de også. Ikke vant til å spise ute akkurat. Alle valpene har litt løse mager. De spiser på alt mulig rart ute, så det er ikke så rart.Litt ekstra lyd har det vært i dag også. Som et lite eksperiment hengte jeg opp en presenning for å lage skygge der C-gjengen holder til. Det blåste litt så den preseningen lagde en del lyd. Det var litt skummelt, men gikk seg fort til.
Etter at de hadde spist det siste måltidet for dagen  fikk de komme inn. Etterpå har jeg ikke hørt dem, da har det vært soving. Mille og Chili har vært inne og gitt hver sin gjeng en liten sup, men ellers har det vært helt rolig.
B-gjengen
160717 Mille med valpene sine Large Web view
Mille med valpene sine
160717 leke med mamma er toppen Large Web view
Leke med mamma er gøy
160717tvf Large Web view
Tvf går tunnell
160717 går det an å bli søtere Large Web view
Gåt det an å bli søtere ?
C-gjengen
160717 slaraffenliv Large Web view
Slaraffenliv
160717tvs Large Web view
Tvs
160717 fint ute Large Web view
Deilig å være ute
160717 nå tar jeg deg Large Web view
Nå tar jeg deg !
Lørdag 15.juli 2017

Chili har noe merkelig på gang med melkeproduksjonen sin. Det oppstår stadig veldig hovne områder rundt om kring i puppene. I går kveld blåste det seg opp en ganske så hoven pupp, så i natt hadde jeg skiftgang. Ned å massere og tømme puppen hver annen time. I dag var den fortsatt stor, men det kjentes ut som om den var under kontroll. Den er fortsatt sånn, og jeg håper vi har kontroll. Veldig merkelig  for nå er det tredje gangen det skje. Vi finner vi nok ut av det etterhvert. Melken ser helt fin ut, ikke noe betennelse eller blod som kommer ut, så kanskje er det bare sånn Chili er også. Hun har ikke feber eller virker påkjent på noen annen måte, så vi får bare følge med som vi har gjort de andre gangene. :-)
Den ene "svigerdattera" vår skal reise i militæret på tirsdag, så vi måtte ha litt sånn avskjedslunsj for henne i dag. Dermed kom ikke valpene ut før klokka var nærmere 14:00. Jeg vil jo ikke ha de ute om ikke jeg kan være ute og passe på dem selv. Men klokka to var det ut og spise mat. Etter at B-gjengen hadde spist sin mat, var det C- gjengen sin tur. Når de var ferdige var det klart for å ta med dem ut også. De var så heldige å få besøk fra Trondheim, men de var litt trøtte så de sovnet ganske fort. 
B-gjengen skulle få besøk at pappa Focus i dag, så når det nærmet seg, tok vi C gjengen inn for å bare ha B-gjengen å konsentrere oss om. Focus er en utrolig avbalansert og flott hannhund. Han var veldig snill med valpene og jeg er helt fortapt i den hunden.En hannhund helt etter min smak. Vi tok valpene på bord ute, en og en. Det var første gangen de stod på bord, så det var litt skummelt, men litt fint også for de fikk leverpostei! Det var veeeeeeldig godt. Vi får øve litt også ta bilder av dem når de er 6 uker. Det pleier vi alltid å gjøre. Da tar vi hodebilder også. Etter en stund sovnet hele gjengen godt. Når jeg skulle servere de siste måltid for dagen, var de så trøtte at de orket ikke å spise opp all maten sin engang. Nå sover de som slakt nede på valperommet.
C-gjengen derimot hadde ligget på lading hele tiden mens Focus var her. Når de fikk mat, drakk de først av Chili, så fikk de mat. Den gikk som vanlig ned på høykant og på skjeiva, og det var ikke smula igjen i koppen når de var ferdige :-) 
Det ble en stund med herjelek før de tok kvelden og sovnet igjen. 
I går glemte jeg å skrive at valpene opplevde at Vetle kjørte gressklipper rundt dem. Det var veldig skummelt til å begynne med, men så gikk det fint over. I dag var det naboen som kjørte gravemaskin, og det var ingen som reagerte på den lyden. Så det er veldig greit at de utsettes for ulike ting, for da blir det ikke farlig og skummelt :-)

B-gjengen
150717 Focus med matfar og lille frøken vs
Focus med matfar og lille frøken venstre skulder
150717 hei pappan min
Hei pappan min,  thf
150717 høyre frambein Large Web view
Thf
150717 Focus med alle valpene
Fiiineste pappa Focus med alle valpene sine <3
tvø Large Web view
Liten smakebit på bildene av en og en, tvø
150717 enerhannen Large Web view
Enerhannen
150717 nakketispa Large Web view
Nakketispa
C-gjengen
150717 Chili har uteservering
Chili har uteservering
150717 hvl ener hannen og toerhannen Large Web view
Gutta boyz, hvl, enerhannen og toerhannen
150717 thø Large Web view
Thø er veldig glad i leker
150717 trøttinger Large Web view
Trøttinger
150717 situasjons bilde gravemaskin Large Web view
Situasjonsbilde, naboen bruker gravemaskin, og ingen bryr seg :-)
Fredag 14.juli 2017
Det var 21 veldig klare valper som møtte oss når vi stod opp  i dag tidlig. De var super sultne og fulle av overskudd. Maten gikk ned på høykant, og inne hos B-gjengen var det mange som var flinke til å gå ut for å gjøre fra seg. De går ikke helt til nettingen ennå, men de går ut i det ytterste rommet. Jeg tok meg en tur på jobben, mens Rune var hjemme og vasket binger og skiftet aviser. 
Først kom B- gjengen ut i det fine været. Det var godt og varmt på toppen av garasjen og de fant seg fort en plass i skyggen.
De spiste også lunsjen sin ute. Matlysten var ikke på topp, for de var så trøtte og hadde akkurat sovet når Rune kom og ga dem mat. 
B-gjengen fikk koselig besøk og syntes det var veldig bra. Fortsatt er det sånn at de varer en liten stund før de sovner igjen.  De fikk være ute helt til klokka nærmet seg halv 8. Det var skikkelig deilig ute. 
Så var det C-gjengen sin tur til å komme ut.Rett etter at C- gjengen hadde kommet ut, byttet de to kullene plass å være. Det var litt varmere nede på verandagulvet på toppen av garasjen, så det passet bedre til C-gjengen som ikke er så aktive ennå. De frøys litt oppe på plenen, så dermed var det et bedre sted for B-gjengen som holdt aktiviteten oppe. I tillegg er de flinke til å legge seg opp i hundesenga og på teppet når de skal sove, så det gikk fint.
C-gjengen fikk også koselig besøk i dag. De sov mye og var ikke så aktive, men litt kos ble det nå da.
Chili og Mille er ute på skift med valpene. Hvis begge er ute samtidig blir det fort mye lek og herjing. Det passer ikke så godt oppe i valpeflokken. Chili holder seg til valpene sine og er ikke så interessert i å adoptere Mille sine valper. Hun synes det er spennende å hilse på B-gjengen, men når de kommer for å ta melk da går hun unna. Det skal hun ikke ha noe av. Mille derimot adopterer gjerne alle Chili sine valper. Hun vasker og styrer og ordner med dem. I dag fikk de til og med lov til å ta litt melk.Mille hadde vist gode takter overfor sine egne valper i dag også. Når hun var ferdig med å gi dem melk, var det en valp som ikke var helt fornøyd og gjerne ville ha litt ekstraservice. Men da sa Mille i fra, at det var ikke aktuellt. Hun knurret lavt til valpen slik at den sluttet å suge melk. Dette er kjempe bra. Valpene skal lære seg til å ta signaler fra andre hunder, og denne grensesettingen fra Mille er helt super. Da kunne hun ligge og kose og småleke med valpene sine uten at de måtte spise hele tiden. Hun var smart da, la seg rett ned, sånn at det var vanskeligere å få tak i maten også. Hadde hun lagt seg på siden ville jo det vært en fin invitasjon til å spise mer.
B-gjengen
120717 toerhannen Large Web view
Toerhannen
120717 tvf Large Web view
Tvf
120717 tyggeknute var skikkelig gøy enerhannen Large Web view
Tyggeknute var gøy
1201717 nakketispa Large Web view
Nakketispa
C-gjengen
130717 ths Large Web view
Ths
130717 til slutt på teppet Large Web view
Fint å ligge på teppet
130717 tvf Large Web view
Tvf
Torsdag 13.juli 2017
Dagen opprant med strålende sol, men alikevel ganske kaldt. Det var skikkelig vått ute, så når Rune tok ut valpene når klokka var 11:00 var det fortsatt vått i gresset. Så da fikk de komme på toppen av garasjen. Der skinner sola på dagen, og gjør det varmt og godt på gulvet. Det var mer fart i dem i dag og de utvikler interesse for gjenstander og leker nå. De bærer på leker og herjeleker mer og mer med hverandre. De fikk maten sin ute og koste seg veldig med det. Så sovnet de, eller skal vi si at de la seg på lading :-)
Toerhannen synes at tunnellen er veldig artig. Han går den stadig vekk og dytter på den og holder på. Jeg har en som er litt større, så etterhvert skal han få prøve seg på den. I dag var jeg også på Ikea og kjøpte en gynge til dem, så da skal vi se etterhvert om de ikke får dreisen på den også. Men de må nok bli noen dager eldre først.
Valpene i B-gjengen var ute helt til myggen kom, og den kom ganske tidlig, klokka 17:30. Da bar vi de inn igjen og kom oss unna myggen. Ny runde med mat inne, og de spiser godt hele gjengen.
C- gjengen var veldig utålmodige i dag når jeg kom med maten. De spiste til de nesten sprakk, og etterpå var de ikke særlig fornøyd. Både Rune og jeg og Chili var inne hos dem og ga de masse oppmerksomhet, men alt var like kjedelig. Etter tredje runden med melk fra Chili gikk piffen litt ut av dem og de kunne endelig ta en formiddagslur. Når jeg kom hjem fra jobb fikk de også komme ut.
De syntes det var rart med det samme, men så ble de ganske fornøyde og snuste på leker og koste seg. Melk av Chili var heller ikke til å forakte. De sovnet på gresset, strødd utover. Jeg prøvde liksom flere ganger å få de til å ligge oppå teppet, men det ville de ikke. Tror de syntes det var deilig å ligge på gresset. De la seg rett ut, med bakbeina rett bakover og så ut som de hadde det veldig fint. Etter en stund begynte jeg å telle valpene i C-kullet. Jeg syntes liksom at det var noe som ikke stemte. Jeg kom til 10 valper gang etter gang. Til slutt måtte jeg gå ned til Mille sin gjeng, og der hadde tispe merket høyre øre fra C-gjengen blandet seg med B-gjengen. Det var ikke noe problem. Hun lå og sov oppi gjengen og koste seg skikkelig. Ingen som reagerte på det. Ikke Mille heller. Hadde hun forsøkt, hadde sikkert Mille latt henne få en sup med melk også. Jeg tok henne med tilbake til C-gjengen da. Kan ikke bli noe rot i systemet mitt. :-)
B-gjengen
120717 toerhannen prøver tunnell Large Web view
Toerhannen prøver tunnell
120717 mat er sykt godt Large Web view
Mat er veldig godt
120717 namnam Large Web view
Nam nam
120717 thf liker ball Large Web view
Thf liker ballen
C-gjengen
130717 koser ute med Chili for første gang Large Web view
Koser ute med Chili for første gang
130717 Chili passer på valpene sine Large Web view
Chili passer på valpene sine
130717 koser seg i gresset enerhannen og ths Large Web view
Enerhannen og ths koser seg i gresset
130717 nakketispa en utslitt fotograf Large Web view
Nakketispa er en utsitt fotograf
130717 sover rimelig spredt Large Web view
Gjengen sov rimelig spredt på gresset
Onsdag 12.juli 2017
I dag følte jeg meg skikkelig priviligert. Fridag, og Rune hjemme :-) Jeg fikk jammen meg sove helt til klokka var 10:00 ! Som om ikke det var nok var det både foret og vasket hos begge valpekullene, de voksne hundene hadde fått mat, OG vært på tur. Det var deilig det :-). 
For C- gjengen dreier det meste seg om mat akkurat nå. De er så utrolig glupske. Maten går ned på høykant og de griser altså ganske så mye. De klarer å spise pent i 2 sekunder, før de er red for at kanskje naboen har fått mer, eller noe som smaker ennå bedre, så da kaster de seg over naboens mat også. De skjønner vel etterhvert at det er det samme i alle skålene og at det er nok til alle :-D En helt herlig gjeng. De er ganske så kosete også. De kommer og skal ha kos, og noen av de legger seg ned og så skal jeg klø de på magen. Da blir de helt salige i blikket og bare koser seg. Jeg har tenkt at de snart skal få prøve seg ut, men nå har det vært litt kaldt og uggete med regn i et par dager, så vi får vente litt til.
Mellom regnbygene i dag fikk B-gjengen komme ut. Nå var det helt tydelig at de var blitt eldre, så nå var det mye mer spennende å komme ut. De utforsket lekene som var der, og tuslet litt rundt på egen pote og snuste og syntes nok egentlig at det var veldig ok å være ute. Det kom noen tordenskrell mens vi var ute, og et par av valpene reagerte på det, og syntes det var skummelt. Men etter noen sekunder var det helt greit igjen. De har en tunnell de kan gå igjennom og den var spennende. De fleste var bortom den og stakk nesa inni. Noen gikk igjennom men ikke alle.
Inne går nå alle ut og inn som de vil. Noen har blitt veldig flinke til å gå ut og gjøre fra seg helt ute i valpebingen. Dette kommer nok mer og mer på alle sammen, og til slutt vil alle gå ut for å gjøre fra seg.Det er veldig bra, for på den måten blir det lettere å få de til å gå ut når de skal gjøre fra seg dit de flytter.
Jeg er litt imponert over hvordan de reagerer på fløyta allerede. Nå kan jeg stå ute i valpebingen og plystre, uten at de kan se meg. Da går de etter lyden og kommer for å spise. Også ute i dag når de fikk mat før vi gikk inn igjen kom de til matskålene når jeg plystret. Da stod jeg sånn at de kunne se meg, for da var vi på nytt sted. Viktig at de lykkes og kobler lyden til mat. Det ser det virkelig ut som om de har begynt å gjøre.
B-gjengen
120717 det røret der var spennende toerhannen Large Web view
Toer hannen synes røret er spennende
120717 enerhannen og nakketispa Large Web view
Enerhannen og nakketispa leker med knutetau
120717 hvl Large Web view
Hanne venstre lår
120717 koser seg ute Large Web view
B-gjengen koser seg ute
C-gjengen
120717 det mangler ennå litt på bordskikken Large Web view
I dag tidlig manglet det fortsatt litt på bordskikken 
120717 skåla blir slikket rimelig ren Large Web view
Skåla blir slikket rimelig blank og tom
120717 det kommer seg Large Web view
Så klarte de det nesten i 3 sekunder.......
120717 litt værre på slutten Large Web view
Før noen formelig tråkket ut i salaten ;-D
Tirsdag 11.juli 2017
Jeg har hatt en gammel bærbar PC lenge nå. Den har virket, også har den ikke virket. I det siste har den i grunnen vært grei. Men siste halve året omtrendt har jeg lett etter ny PC. Jeg har hatt en ide om hvordan den skulle være, liten og lett og med evig batteritid ;-), og i går fikk jeg en tilbudsavis fra Lefdal hvor PC'n "min" var på tilbud ! Eneste problemet var jo at her er ingen Lefdal, ikke langt til Sandvika da, men jeg vil ikke bruke tida mi på å kjøre. Jeg vil sitte hos valpene :-) Da ble løsningen å sjekke ut om Elkjøp hadde samme PC. Det hadde de,- bare 3000 kr dyrere.... Men Elkjøp har jo prisgaranti, så jeg fikk PC'n til samme pris på Elkjøp som på Lefdal. Veldig greit,- om jeg ikke liker den alikevel, ja da har jeg 30 dagers angrerett også. helt perfekt. Så nå skal den nye PC'n innvies, den er omtrendt 4 ganger så stor som telefonen min.... Det er noe annet enn den kolossen jeg bruker nå. Denne jeg sitter ved nå har også hele to timers batteritid, mens den nye har 13 i følge reklamen. Håper jo på at det i virkeligheten betyr ca 8 timer i hvertfall :-)

Alle valpene har hatt besøk i dag. Jeg er ganske imponert over at tidligere valpekjøpere kommer innom og setter seg ned i valpebingene  og koser med valper. Uten at de selv skal ha noen ny valp. Veldig fint for valpene og veldig hyggelig for oss. Gjør det gjerne igjen ! Vi tar imot alt besøk vi kan få. Det er topp for valpene å hilse på så mange forskjellige mennesker som mulig.

Vel hjemme fra jobb fikk C gjengen låne matkoppene og "stativet" vi setter de i , fra B-gjengen. C-gjengen er super sultne hele tiden og kastet seg over maten. Nå griset de litt mer med maten enn B-gjengen så nå ligger de og glinser i valpebingen. Chili har vasket de rene, men de trenger nok et lite bad etterhvert. Vi kan definitivt konkludere med at de må øve mer før de tar igjen bordskikken til B-gjengen :-)
I dag snek Svea og Jubi seg inn til C-gjengen. Chili var ikke helt happy med det, men lot det passere uten å si noe til dem. Jubi er supernysgjerrig, men ikke sånn overbegeistret. Hun syns de er litt små. Mens Svea hopper rett inn og spaserer rundt oppe i kassa sammen med valpene. Valpene var veldig nysgjerrige på Svea i dag, ikke noe var særlig skummelt.

B-gjengen spiser nå bare ute i valpebingen utenfor valperommet. I dag har de nok rett og slett syntes at det har vært litt kaldt. Siden døra inne på valperommet står oppe ut, så blir det ganske kaldt på gulvet inne hos valpene. Så nå har jeg satt på varmekablene sånn at de slipper å ha det kaldt på gulvet. Når de tisser i tillegg, så blir det vått også og det blir ikke akkurat varmere av det.
De har blitt ganske gode på å komme seg inn og ut. Til nå har det ikke vært noe å gå på ned fra dørstokken som er litt høy. Men de kar karret seg over og tuslet inn og ut. Nå har Rune gjort det litt lettere for dem og satt opp en "handicaprampe" ;-) Da blir det litt enklere. 
Valpebingen utenfor har også blitt vasket skikkelig i dag. Det er ganske mye fuktighet inn under verandaen der, så det blir litt grønske og bøss der. Nå er dette spylt bort og alt er klart til at valpene vil begynne å bruke hele bingen ute. Når de blir noen dager eldre kommer de til å spinne rundt, så det er veldig greit for dem å ha den plassen.
B-gjengen
110717 helt utslitt Large Web view
Enerhannen er en trøtting i kveld
110717 trøttinger Large Web view
Akkurat som resten av gjengen
C-gjengen
110717 fineste gjengen Large Web view
En herlig gjeng
110717 leke Large Web view
Små forsøk på lek
110717 nå er det fullt Large Web view
Ikke mye plass igjen her gitt
110717 ths Large Web view
Ths
110717 tvø Large Web view
Tvø
Mandag 10.juli 2017

Det var neimen ikke lett å skulle "koble seg av" valpene i dag tidlig og dra på jobb..... 
Det var en liten trøst at jeg kunne mate C-kullet før jeg satte meg i bilen og reiste da. Litt ekstra kos og brukte litt ekstra lang tid :-) 
Det var topp å komme hjem igjen på ettermiddagen og bare kunne stupe inn til mette og fornøyde valper som sikkert ikke hadde merket at jeg var borte en gang. Rune lagde til og med middag så jeg bare kunne være sammen med valpene. De ble vel rett og slett litt lei meg, for jeg gikk ikke fra noen av kullene før alle hadde sovnet. 
B-gjengen har spist ute i valpebingen utenfor valperommet for første gang i dag. Det var litt skummelt å gå ut til koppene men lysta på mat var bare så altfor stor. Så da kom de ut til maten. Jeg bruker alltid fløyte når de får mat. Jeg blåser i den før jeg setter ned maten. På den måten knytter de fløytelyden til mat, og to støt i fløyta blir at de skal komme for å få mat. Dette fungerer så utrolig fort. Jeg startet med fløyta på B-gjengen på fredag, og nå reagerer de allerede på lyden. Det er ganske artig å se. De har jo supre innkallinger når de reiser fra oss, så sant man bruker den fløyta som følger med valpen.Så må det jo holdes vedlike, fløytelyd må bety godis eller mat. Hvis ikke så slutter det jo å "virke" :-)
Jeg har glemt å skrive at B-gjengen nå er registrert og har fått regnummer i NKK. Det betyr at de også har fått sine ubrukelige stamtavlenavn.
B- gjengen blir som følger:
Hannene:
Fosliskrenten's Born A Rebell
F: Born To Run
F. Bohemian Rhapsody
Tispene:
Fosliskrenten's Best I Ever Had
F. Big Girls Don't Cry
F. Belive It Or Not
F. Breaking Every Rule
F. Bundle Of Joy
F. Brown Eyed Girl
F. Behold With Joy
Når valpene blir 5 uker er de også forsikret gjennom NKK i Agria. Det er denne forsikringen dere kan velge å overta, eller tegne egen forsikring i det selskapet dere har de andre forsikringene deres.
I dag har Svea vært en tur inne hos valpene igjen. Hun prøver å si ifra at hun ikke har noe mat, så de trenger ikke lete etter det. Samtidig synes hun det er så gøy å være sammen med de at hun går ikke ut igjen heller. I dag la hun seg og alle stupte over henne. De er jo overalt, til og med inne i munnen hennes. Hun er like blid. Hvis jeg roser henne litt også, blir hun ekstra fornøyd, så hun er en artig liten skrue.

Hos C-gjengen stiger matlysten voldsomt. I dag har de spist to og to av kopper. De som ikke får mat står på innsiden av bingen og er veldig misunnelig på de som får spise. I morgen tror jeg det blir mat tre ganger om dagen på den gjengen også. De spiser til de nesten triller. Puppen til Chili har vi fått styr på igjen. Valpene er flinke til å suge og vi masserer så da henger det akkurat på greip. Det kommer ikke mer verk og melka strømmer som vanlig. Ingen av valpene ser ut til å ha fått noe magetrøbbel på grunn av ormekuren heller.
Jeg syns liksom at de er så små, men de er jo egentlig ikke det. Det er bare det at jeg er inne hos Mille sin gjeng og de virker så store i forhold. Men det er jo bare fordi de er en uke eldre. Det har ganske så mye å si i denne alderen. Egentlig er Chili sine valper helt i rute, og de har begynt så smått å leke med hverandre. I dag skulle den ene valpen "lekesloss" med den andre, og i det den løfter beinet for å dytte til søsteren, så detter jo valpen over ende. Ikke særlig mye balanse og ganske urkomisk å se på. Chili er veldig fin med valpene sine, og tar seg god tid til å gi de mat, og vaske og stelle med dem. Hun ligger gjerne og koser med de ganske lenge før hun legger seg utenfor kassa. 
C- gjengen skal jeg registrere i løpet av uka, så nå jobbes det med navneforslag til dem. Vi ender nok ned på 11 ubrukelige navn til.

B-gjengen 
100717 sittende bufe
Mille har begynt med litt sittende bufe :-)
100717 Valpene elsker Svea
B-gjengen er veldig glad i Svea
100717 har du noe godis i munnen
Kanskje du har noe godis inni her som jeg kan få ??
100717 DER tok vi deg
DER - tok vi  deg !
C- gjengen
100717 nakke tispa og knøttet øver og øver
C-gjengen har hørt rykter om hvor flinke B-gjengen er til å spise av skålene sine.
Så nakketispa og Knøttet øver og øver... Synes nakketispa er litt "breial"
100717 thø tvø øver
..... det samme gjør tvø og thø........ ( men tvø kan jo ikke stå med beinet i matskåla :-D)
100717 tvf thf har øvd lenge
.............tvf og thf har jammen begynt å gå litt dreisen på det. Nå blir de snart like flinke ;-)
Søndag 09.juli 2017

Det ble en fin markering av min tantes 70 års dag. Veldig koselig på fjellet, med grilling og lapper og det som hører til.
Her hjemme hadde det gått på skinner. De voksne hundene var veldig fornøyde når vi kom hjem, og det samme med valpene.
Veldig deilig.
I dag er det hos C- gjengen det har skjedd. De har fått stor plass ! Det var veldig fint for noen og veldig skummelt for andre i gjengen.
De trengte større plass nå, så det var på tide. Så har de fått sin første smak av mat i egen skål :-) De får en og en i en liten skål, så slipper jeg at de bader oppi den. Samtidig får jeg fulgt med på at alle får litt. Når de ligger og "svømmer" i disse fatene så er det ikke så lett å vite hvem som har spist og ikke. De skjønte jo med en gang hva de skulle, da de hadde fått denne maten som supep/grøt tidligere, så det gikk engentlig veldig fint å få de til å spise. De ble trill runde i magen og sovnet godt :-)
Litt senere i dag har de også fått ormekur. å blir det spennende å se om noen av dem får vondt i magen. Satser på at det går helt fint.
Chili har hatt en liten kul i den samme puppen som tidligere, bare på et annet sted, siden fredag. Vi har massert og holdt på. Den har ikke blitt noe større, men huden utenpå den har blitt veldig tynn. Så i dag ble det et lite hull i den og ut kom det blod og puss.Vi følger jo med og ser hvordan Chili har det, men hun har ikke reagert noe på den og har ikke hatt feber eller noe, så denne kulen var litt rar. Men puppen fungerer som den har gjort, ( blir feil å si at den fungerer som den skal, for den har egentlig hele tiden vært veldig spesiell) og valpene får melk av den. Så da ser vi det an og følger nøye med. C gjengen har hatt sine første besøk i dag. De er veldig søte og små i forhold til B-gjengen. Men de satte stor pris på kos og var ganske nysgjerrige når folk kom inn til dem. Chili syntes det var helt greit med besøk så lenge de gikk på to bein. Firbente får fortsatt ikke komme inn til valpene hennes. Da ber hun de om å gå ut. 

Inne hos B-gjengen har det også vært besøk i dag. Gutta i gjengen har til og med fått prøvd seg på å stå på bord og spise leverpostei. Det var ingen av dem som sa nei takk til det :-) Sist i dag hadde vi besøk av noen som har hatt to flatter tidligere fra oss. Nå har de ventet i nesten ett år på valp, så nå er det endelig på tide. Det var veldig koselig med besøk, og artig å ta opp igjen tråden fra sist. Jeg er overbevist om at vi alltid er superheldige og får verdens beste valpekjøpere.
VI har satt opp døra ut til bingen utenfor nå i et par tre dager. I dag var første valp ute i bingen utenfor. Det var nakketispa og tispe merket h øre som var de to første som gikk ut. Det er ikke så lett å gå ut der, for det er litt kanter og sånn, men da får de litt å bryne seg på etterhvert. Flere har vært på tur til å gå ut etterpå i dag, men har snudd når det har blitt for vanskelig å klatre over.

B-gjengen
IMG 3689
Verdens flinkeste B-gjeng til å spise pent
090717 men atte skal det ikke skje noe snart Large Web view
velg meg, velg meg, velg meg!!!
090717 hva skjer a Large Web view
Hva skjer'a?
C-gjengen
090717 stor plass Large Web view
Større plass
090717 en skikkelig trøtt gjeng Large Web view
Trøtting gjengen
090717enerhannen sover på thø Large Web view
Enerhannen sover på thø
Fredag 07.juli 2017
Aviser er et eget tema når man har valper..... Jeg bruker 20 aviser hver gang jeg skifter på det ene valperommet. Selvfølgelig også tilsvarende på det andre valperommet.Nå når de ikke har bordskikk,men griser og spiser overalt, ja da er det skift minimun tre ganger om dagen, pluss litt til. Så som dere skjønner stopper det ikke med aviser her. Vi tar gjerne imot aviser, dersom det er noen som sitter og har en liten haug. Ta de bare med når dere kommer på besøk :-) Vi er ekstra glad i Aftenposten,for den har så mange deler :-)
Vi var heldige i går, da kom det en liten ladning med aviser til oss. Tror ikke jeg skal kjede dere med hvor mange søppelsekker det blir etterhvert ....
Valpene til Mille har blitt veldig flinke. De spiser (nesten) pent av sin egen skål. Siden jeg har gitt dem maten som suppe/grøt på tåteflaske noen dager før jeg starter med matskåler, så kjenner de igjen lukte med en gang, og begynner mye kjappere å spise pent av skåler. En stor blomsterbukett til den oppdretteren som tipset meg om det ! Sparer meg for masse vask av valper som bader i matskåler. Selv om det jo blir litt da, men ikke på langt nær så mye. B-gjengen var snurte når skålene var tomme. De ville så gjerne ha mer. Men egentlig tror jeg de var ganske mette, for når de fikk Mille sin melk på toppen, sovnet alle sammen og sov lenge.
Nå har jeg satt opp døra ut til bingen som er ute også. De var ved døråpningen og snuste, men det er en litt høy kant der så ingen ville gå ut naturlig nok.Jeg var jo livredd for at vi skulle drukne i mygg når vi lukket opp døra, men det skjedde ikke. Jeg har satt opp en elektrisk "myggjager" i stikkontakten på vaskerommet. Den sender ut lukt i 12 timer og skrur seg av i 12 timer. Til nå ser det faktisk ut som om den har fungert. I kveld har det ikke vært noen mygg på vaskerommet. Myggmiddelet kommer fra Vapona, og jeg er spent på om den fortsetter å virke. På pakningen står det at den skal virke i 45 døgn. Så vi får se da.
Inne hos Chili vokser de så jeg nesten kan se det fra dag til dag. De har fått litt suppe/grøt to ganger i dag og det er de fryktelig glad i. Den ene hannen forspiste seg skikkelig. Jeg satt og ga ham med tåteflaske, mens jeg hørte på noe på radioen. Så glemte jeg meg bort et minutt og dermed hadde han spist så han var aldeles stappa. Han sovnet der jeg la ham, og rørte seg ikke på lenge. Nå i kveld var han aldeles helt klar for en ny runde med mat, men da fikk han bare bitte litt. Han var så i koma før i dag at jeg kunne klippe alle klørne hans mens han sov. Han slappet aldeles helt av og merket ikke at jeg klippet.Det var veldig kjekt.
I morgen tidlig kommet "super nanny for puppies" og skal passe valpene. Da er det svigermor som tar formiddagsvakta mens vi andre reiser i 70 års lag til tanta mi i Valdres.  Sondre er på jobb i morgen, men når han kommer hjem etter jobb tar han over "vakta" :-)
Heldige er vi som har så gode hjelpere. Det betyr at jeg ikke kommer til å skrive i valpedagboka i morgen. Men jeg er på plass igjen på søndag :-)
Det er så mye kjekt å benytte seg av på nettet.Jeg kom over noe som heter "morgenlevering.no", der kan jeg bestille ferske brød og rundstykker hjem til meg selv. Så i morgen tidlig før vi reiser til Valdres, får vi en liten levering med ferske rundstykker. Da kan vi ha det til frokost, så slipper jeg å styre med noe sånt. Tørt brød er vi bittelitt lei av her nå ;-)
B-gjengen
 070717 spiser pent
 For en bordskikk
 070717 thø Large Web view
 Thø ute på toppen av garasjen
 070717 verdens søteste søstre
 Verdens søteste søstre
 C-kullet
 060717 to søte venner Large Web view
 To veldig søte søstre her også
060717 nå tar jeg deg thf og ths Large Web view 
 Nå tar jeg deg !
 060717 sykt trøtt Large Web view
Syykt trøtt
Torsdag 06.juli 2017
Nok en nydelig dag. Tror egentlig vi trenger en natt med litt regn jeg nå :-) Men klage på det fine været, nei det gjør jeg ikke. Jeg elsker varme og sol, så jeg kan aldri få nok av det. I går kveld var det ny kloklipp. Klørne vokser fort, og det er bedre å ta litt og litt enn skippertak. Det går i grunnen ikke å ta skippertak på hundeklør. Inne i kloa er det en nerve. Når kloa vokser utover følger nerven etter. Det betyr at man må klippe bare litt og litt uansett. Men har kloa blitt lang, kan man få nerven til å trekke seg tilbake ved å klippe litt og litt veldig ofre. Da reduseres blodgjennomstrømmingen i nerven og den trekker seg sakte men sikkert tilbake. Alle som har klipt for langt vet at det er ubehagelig både for den som klipper og for hunden. Så det beste er å holde klørne passe lange hele tiden.
B-gjengen har jo fått valpefor/vom nå i noen dager. De har fått det på tåteflaske, ganske tyntflytende. I dag var dagen da de skulle få mat på fat.... Ja da,- det ble en haug med ganske så grisete valper. De skjønte med en gang at det var mat, og var kjempeivrige. Trampet opp i matfatet og griste skikkelig. Men godt var det, og begge fatene ble tomme på null time.
I ettermiddag fikk B gjengen også besøk. De sier ikke nei takk til det gitt, men batteriene varer ikke så lenge, så de sovnet fort. Trøsten får være at det endrer seg fort i løpet av et par uker. B gjengen har også vært ute og fått servert litt melk i det fri i dag. Etter en liten stund bar jeg dem inn igjen. 
C- gjengen har også fått prøvesmake litt tørrfor/vom mikset sammen til suppe/grøt på tåteflaske i dag. De ble ganske gira av lukta og ville gjerne ha. Men de fikk ikke så mye da, for de må jo vennes til maten. De var ikke fornøyd med å få så lite, og det sa de tydelig i fra om. Når de var ferdig spist og hadde fått litt servering av Chili sovnet de alikevel og sov som steiner. Jeg kunne i grunnen gjøre hva jeg ville med dem. De var skikkelig mette og trøtte uansett. Da var de veldig fine å kose med .....
B-gjengen
060717 det var godt Large Web view
MAT !
060717 mat for mons Large Web view
Litt mat her og litt mat der....
060717 veldig godt Large Web view
Mat i hele fjeset
060717 utslitt Large Web view
Etterpå bare måtte de sove
C-gjengen
060717toerhannen Large Web view
Denna er en skikkelig linselus, her var han igjen , toerhannen
060717 ikke værså langt unna Large Web view
Mamma, ikke ligg utenfor da. Vi vil ha melk
060717 knøttet Large Web view
Knøttet, som ikke lenger passer til navnet sitt. Må døpe henne om tror jeg
Onsdag 05.juli 2017
I natt sov både B-og C-gjengen hele natta ! Jeg hadde lukket døra inn til B gjengen så Mille kom ikke inn til dem fra klokka var 02:00 til 06:30. Det gikk helt strålende. Selvfølgelig, det gjør jo alltid det. Igjen er det bare meg som er sånn hønemor som liker å følge med og til enhver tid vite hvordan valpene har det. Chili sov inne hos sine valper, og kunne gå inn og ut til dem som hun selv ville. Det var helt stille hele natta, og i dag tidlig var alt bare fryd og gammen.
I går måtte jeg rett og slett merke Knøttet. Nå har hun blir så stor at hun har tatt igjen flere av de andre valpene, så nå var det ikke lett å se hvem som var hvem. Så nå har hun fått et merke midt oppe på ryggen.
Tror jeg må ha vært midt i natteørska sist jeg merket valpene til Chili. Marius var hjemmom i går, også sier han at jeg sitter med en tispe på fanget. Da hadde jeg akkurat sett at det var enerhannen, så jeg sa jo at det var en hannhund. Nei, han ga seg ikke på at det var en tispe, for den hadde jo merke på framparten. Da viste det seg at enerhannen hadde blitt feilmerket. Halvt i svimeland har jeg nok merket feil gitt. Nå er det rettet opp :-)
I dag ble bingene ute ferdig, så nå er de klare til bruk. Mille sin gjeng fikk komme ut en tur i varmen, og fikk servert maten ute.
De var litt usikkre på dette nye gresset, og krabbet litt rundt før de alle sammen sovnet på et saueskinn som jeg hadde tatt med ut til dem. De er fortsatt litt små merker jeg, men det er deilig å få litt frisk luft. Da sov de så godt etterpå.
Mille valpene hadde besøk igjen også i dag. Det var en familie med to barn som var innom, og de ungene var superflinke med valpene ! Jeg ble helt imponert. Den hannvalpen som flytter til dem får det veldig bra !
B-gjengen
050717 Chili passer på Large Web view
Chili passer på valpene ute
050717 nakketispa Large Web view
Nakketispa
050717 nakketispa og tvø Large Web view
Nakketispa og tvø
050717 ths Large Web view
Ths
050717 tvø Large Web view
Tvø
C-gjengen
0050717 mat Large Web view
Får aldri nok mat
0050717 thø Large Web view
C- thø ( tispe høyre øre) Ruller og gjeiper :-)
0050717 toerhannen Large Web view
Toerhannen
Tirsdag 04.juli 2017

HJELP !- i dag har jeg hatt min første flått på meg ! Jeg har vært masse i skogen, vært figurant her og der, men aldri har jeg hatt flått på meg. I dag, på verandaen på garasjen oppdaget jeg et kravlende kryp ! Ikke vet jeg hvor den kommer fra for jeg har ikke vært der det er høyt gress på et par dager. Jeg velger å tro at en av hundene har hatt den med seg inn og at flåtten har kravlet over på meg, da hundene ikke er særlig attraktive for en flått lenger. Før så vi nesten ikke flått her overhodet, og nå ser jeg de hver dag ! Ikke særlig gøy altså. Som om det ikke var nok med denne flåtten, så er det sykt mye mygg her nå. I kveld skulle jeg ut for å vanne og da var det bare å ta på seg gummistøvler og regntøy. Jeg orker ikke den myggen som skal inni overalt. Det kryr jo av den så fort sola blir borte, og kommer det litt vann i tillegg er den jo helt i ekstase. Jeg beholdt regntøyet på når jeg gikk kveldstur med hundene også. Det er jeg forsåvidt glad for for nede i skogen her får man sile lufta mellom tenna så det ikke kommer masse mygg ned i halsen ;-) Nei da, fullt så ille er det jo ikke. Det er bare  jeg som liker å klage litt. De dør vel snart så er vi kvitt dem, til neste runde kommer :-)
I dag har jeg holdt på ute med å lage til så valpene kan få være ute. Teltet som skal lage skygge er kommet opp og jeg har fått stengt av sånn at begge kullene får hver sin uteplass. Det er enklere for meg å følge med på de da, når de er hver for seg. Det er bedre for Chili og Mille også, slik at de gir melk til riktig gjeng :-)
Mille har hatt besøk av eieren sin i dag, og det var stor stas. Mille viste villig frem valpene sine, og syntes nok det var litt rart når de skulle reise igjen uten henne. Nå får vi håpe ukene går fort så Mille kan komme hjem og bli bittelitt bortskjemt :-)
Valpene til Mille vokser masse, og de spiser som hester. De leker mer og mer og blir mer bevisst det som skjer rundt seg. I dag har Svea vært inne hos dem og vært leketante. Jeg mistenker at hun egentlig kommer inn for å få kos, men så legger hun seg ned også blir det litt lek med de små også. De klatrer rundt på henne og det synes hun er helt greit. Men melk det har hun ikke så da sier hun ifra til dem at det behøver de ikke prøve på. Alle vil gjerne leke med henne og synes det er helt topp med en ny hund å leke med. Flott for utviklingen av signaler og språk at de får være sammen med andre vettuge hunder.
Chili sin gjeng blir bare mer og mer nydelige. De er liksom et hakk mindre enn Mille sine, men kommer etter så det suser. I dag satt jeg inne hos dem og de har også begynt å ta kontakt og leter etter mat. De tror at alt er til å suges på og dermed skal det komme melk. Det gjør det jo ikke, men de gir seg ikke for det :-) Chili begynner å bli tynn nå, så hun må nok få mer mat en Mille gjør. De får igrunnen ganske mye, men det er tydelig at Chili trenger mer. De er sultne hele tiden begge to, så det er ikke noe vanskelig å få de til å spise akkurat :-) Typisk flat.

B-gjengen
040717 Svea koser med valpene Large Web view
Svea koser med valpene
040717 mer kos Large Web view
Mer kos
030717 mølje Large Web view
Mølje
040717 leke er gøy Large Web view
Leke er gøy
C-gjengen
040717 thf Large Web view
C- Thf ( tispe høyre framben)
040717 thø Large Web view
C-Thø ( tispe høyre øre)
040717 tvø Large Web view
C-Tvø
060717 mat Large Web view
Mat
Mandag 03.juli 2017
Hjelpes meg, nå starter jeg på min fjerde ferie uke ! Det er jo nesten skummelt. Hvordan skal jeg klare å gå på jobb neste uke ? Jeg kommer til å ha store problemer med å reise fra disse to herlige kullene med valper !! Godt det er Rune som overtar vakta :-) Jeg har jo fri hver onsdag da, og i helga.... Så skal jeg jo bare jobbe i tre uker, før jeg starter på tre uker til med ferie ;-).  Trøster meg med det. Sondre og Vetle er jo også hjemme her, så Rune har god hjelp da, når jeg er på jobb. Men det er vanskelig å slippe kontrollen,så det klarer jeg nok ikke. Skal farte litt de dagene jeg er på jobb, så jeg får snakke med Rune på telefon :-D
I dag er øynene helt åpne på C-gjengen også. De er så nyyyydelige :-) Nå blir de små hunder med en gang, helt anderledes enn når øynene er igjen. B gjengen ser ikke ut til å ha noe i mot større plass, og Chili er så flink til å stelle og ordne med dem.
B- gjengen hadde sitt aller første besøk i dag ! Mille syntes det var helt topp med besøk, da ble det jo masse kos på henne også. Valpene holder en liten stund, men så sovner de. De snuser på de som kommer og prøver å lete etter mat. De blir mer utholdende etterhvert. 
Det ser ut som om det går veldig fint etter ormekuren i går. Ingen løse mager og alt er greit. De er skikkelig sultne når de får suppe/grøten sin. Nå skal de få den i kveld og i morgen tror jeg at de skal få den tre ganger om dagen. De sover godt etter et grøtmåltid og litt melk fra Mille :-)
B-gjengen
1300617 thø Large Web view
Tispe merket høyre øre (thø)
1300617 tvs Large Web view
Tispe merket venstre skulder (tvs)
1300617 toerhannen Large Web view
Toerhannen
C-gjengen
0030717 Chili med gjengen Large Web view
Chili med gjengen
0030717 Chili vasker og ordner Large Web view
Chili vasker og ordner
0030717 nå er det fullt Large Web view
Nå er det fullt !
0030717 melkebutikken gikk Large Web view
Der stengte melkebutikken :-)
Søndag 02.juli 2017
I skrivende stund fyller B-gjengen 3 uker !! Jippi,- nå kan de begynne å ta imot besøk. I morgen er det klart for første besøket allerede. Skal bli spennende å høre hva besøket sier, for valpene er fortsatt veldig små :-) Så går det slag i slag hele uka.  Det er fint for valpene for de trenger å hilse på mange forskjellige mennesker.  B-gjengen har fått hele valperommet i dag. Det syntes de var veldig bra. Nå har de fin boltreplass, og når vi åpner døra ut etterhvert også så blir det veldig god plass til dem. Er bare litt bekymret for all myggen som har kommet her nå. Håper den forsvinner igjen like fort som den kom :-) Av alle ting så fant jeg en flått på ene valpen til Mille i dag. Den må ha sittet der et par dager og har sikkert kommet krypende fra Mille. Pga at Mille har vært drektig har hun ikke fått noen flåttbehandling. Men nå har både hun og Chili fått, så nå er jeg på den sikre siden. Det går noen rådyr nede i skogen der vi lufter hundene, og dermed øker sjansen for flått. Tidligere så vi ikke en eneste en i løpet av året, men nå er de krypene over alt her. Jeg er ikke noe glad i dem akkurat. B-gjengen har også fått smake på sin aller første mat i dag. I form av suppe/grøt. Jeg har bløtt opp valpefor og blandet det med vom puppy. De har fått to smaker i dag, og de blir helt ville når de kjenner lukta. Nå i kveld fikk de gang nummer to, for å sørge for at de sover godt og lenge :-).  Det var ingen av dem som lot seg be to ganger før de kastet seg på maten.
Som om ikke alt dette var nok, fikk B-gjengen også sin første ormekur i dag.  de kan bli litt løse i magen av ormekuren, så det skal bli spennende å se hvordan denne gjengen takler det. 
C-gjengen har også "flyttet" i dag, på 2 ukers bursdagen sin :-). De har fått dobbelt så stor plass. På den måten kan de også ligge på teppet sitt for å sove, også gå av teppet og ut på avisene for å gjøre fra seg. Vi la valpene i en biabed ute i gangen. Der la vi også Chili, så lå valpene stille og spiste av henne. Ved veldig god hjelp av gutta tømte vi soverommet og fikk satt inn en binge der. Så delte jeg av bingen slik at de fikk litt begrenset plass alikevel. Hele bingen skal de få om en uke. Det så ut som om det var veldig populært å få større plass, nytt teppe og nye lukter. Det er spennende :-)
Jeg tror jeg har holdt på i 6-7 år eller mer med å få malt to skapdører i gangen hvite. Den ene døra malte jeg for 6-7-8 år siden, mens den andre har stått der, trehvit og" fin". Det er så "sinnasnekker'n " burde kommet hjem til meg og kjeftet litt på meg.... Men nå har jeg endelig fått malt begge dørene i samme farge. Den fargen jeg hadde malt den første døra i, var jo nå blitt så gul, at jeg måtte male begge dørene. Ikke værst,- etter så mange år er det endelig i orden. 
B-gjengen
020717 større rom
Større plass er skikkelig bra
C-kullet
020717 bedre plass til C gjengen
Danseplass :-D
Lørdag 01.juli 2017
For en deilig dag. Her har det vært så varmt og godt, jeg har jo storkost meg ute, mellom slagene. Hundene har ligget som slakt på verandaen. Fortsatt er det sånn at Mille og Chili ikke kan gå løse ute. Det første de gjør er å finne seg et sted å grave. Dumt for dem det,- da blir det band. I kveld hadde noen vært slurvete med å lukke inngansdøra og dermed var alle hundene løse ute. Ikke vanskelig å finne Mille og Chili da. Den ene stod i thuia hekken og gravde, og den andre stod under en busk i trappa opp til plenen å gravde så jordspruten stod. Det gir seg jo til slutt, det er pga hormoner, men jammen holder de på en stund nå synes jeg.
Siden det var varmere ute enn inne i dag, fikk B-gjengen komme ut i 5 minutter for en liten brunch på plenen. De fikk komme ut og snuse på gresset, fikk melk av Mille, før det var inn igjen. De var ganske nysgjerrige på dette grønne greiene, men er fortsatt små nok da...... De må har fått masse mat at Mille ved den serveringa, for de sov skikkelig godt etterpå.
Inne hos Ckullet er det flere og flere som får små sprekker til øyne. De blir også mer aktive og kommer seg mer og mer opp på beina. Ikke mye lyd der foreløpig, skal bli spennende å se når de oppdager sin egen stemme.
Nå er vi endelig ferdig med å bytte taket på huset. Det har tatt stort sett hele våren. Det har vært mange regnfulle dager, for å si det sånn. Men nå er det endelig på plass. Det er deilig. Nå er det portstolpene på porten inn her som har råtnet og det er på tide å bytte de. Rune tok ned den ene i dag, og den datt utover innkjøringa og gikk i tusen knas. Ikke noe hold igjen i den stolpen gitt. Det blir godt når de nye stolpene kommer opp, så vi kan bruke porten igjen.
B-gjengen
1300617 de vokser så fort Large Web view
De vokser så fort
1300617 enerhannen Large Web view
Enerhannen
1010717 kjapp foring ute i sola Large Web view
Mille så stolt med gjengen ute i sola, til et kjapt måltid :-)
1010717 best i haug Large Web view
Trives best i haug foreløpig
1010717 dette var rart Large Web view
Dette var rart
1010717 tvs Large Web view
Tvs ( tispe venstre skulder)
C-kullet
010717 mat må til 
 Mat må til
 010717 der gikk den stolpen gitt
 Der gikk den stolpen gitt..... Ganske så råtten !
Fredag 30.juni 2017
I natt så jeg at de føste valpene i C-kullet begynner å åpne øynene også. De er jo bare til å spise opp ! For moro skyld veide jeg Knøttet igjen og nå veier hun 550 g så hun har jo snart tatt igjen noen av søsknene sine ! :-) Det ser ut til at alt er bra med henne fortsatt, og hun er jo pigg som få. Jeg har vel opplevd en eller to ganger tidligere at en av valpene har bare sovnet inn rundt 14 dagers alder, men jeg blir overrassket om det skulle skje i denne gjengen. Både Mille valpene og Chili valpene føyer seg inn i rekka med veldig livskraftige valper. I Chili og Mille linja (Frida) har kjennetegnet vært at de får store valper og store kull. Som regel har det gått bra med alle også.
Tispene har vært veldig gode på å ha melk og veldig omsorgsfulle. Nesten for mye av det gode :-). Gøy å se at den styrken arves videre på tispelinja :-)
Jeg har nok ødelagt døgnrytmen min litt ..... I natt fikk jeg tatt noen bilder av C-kullet som sov så godt. De sover jo i de rareste stillinger og gjerne i en klump. I natt tror jeg noen syntes det var litt varmt for de la seg så spredt. Lille Knøttet ville gjerne sove inntil en bror eller søster eller to, men når hun kom og la seg gjerne tvers over halsen til søsteren eller broren, ja da ble den andre valpen urolig, og gikk gjerne vekk. Til slutt fikk hun lagt seg inntil broren sin da. Han så ut som om han la labben rundt henne og skulle passe på henne. De er så gossine.
I dag har jeg også snakket med koordinatoren som skal legge til rette for at valpene skal komme i TV studio. Vi var nok på to ulike planeter når det gjelder hva man kan få til med 11 8 ukers valper....... , alle skal gå til samme sted og være der helst ganske rolig..... i et studio med publikum og kamera , crew og masse festlige ledninger, masse lys osv osv. Det kan bli skikkelig komikveld ;-D
11 valper i fri flyt i et studio,- jaja, det eneste som er sikkert er at det kan by på diverse overraskelser. -ÅÅÅh er de ikke renslige ?? , hihi. :-D Vi skal kanskje få til en prøvedag da, så vi kan se hva som kan funke. Spennende blir det da.
Det har altså vært så nydelig vær i dag og så god temperatur. Jeg bare håper at det fortsetter. Gjør det det, kan jo B-gjengen få komme ut en bitteliten tur på mandag. Da er de tre uker og det er da ulvemoren tar med seg valpene sine ut av hiet for første gang. Så bare det er varmt nok kan de få stikke nesa ut. Hvis ikke får vi bare vente. Valpene pleier å elske å være ute, så sånn sett er det en helt super årstid, hvor det hvertfall i teorien skal være litt varmt.
B-gjengen
290617 thø Large Web view
Tispe merket høyre øre (thø)
290617 tvfb hvl Large Web view
Tvf (tispe venstre framben) og hvl (hanne venstre lår)
1300617tvø Large Web view
Tvø (tispe venstre øre)
1300617 toerhannen 2 Large Web view
Toerhannen
1300617 et glimt fraq valpekassa Large Web view
Et glimt fra valpekassa
C-kullet
300617 knøttet og hvl Large Web view
Knøttet sover sammen med storebror hvl ( hanne venstre lår)
300617 nakketispa og toerhannen Large Web view
Nakketispa og toerhannen
300617 også en sovestilling midt på natta thf Large Web view
Litt av en sovestilling for thf ( tispe høyre framben)
Torsdag 29.juni 2017
B-gjengen begynner å bli helt til å spise opp nå. De stabber av gårde i full fart, uten noe særlig kontroll på hvor de raser avgårde. Men de blir flinkere og flinkere da. De har så smått begynt å leke med hverandre og biter og sleiker på hverandre. Nå hender det at det kommer et lite bjeff innimellom også, og da er det nesten så de skvetter av sin egen lyd. Ingen tvil om at de hører godt i hvertfall. Det nytter ikke å snike seg inn til dem lenger :-) Med en gang jeg tar i døra er det 10 hoder som titter opp og ser forventningsfulle ut. De håper selvfølgelig at det er Mille som kommer med en melkeskvett. Inne hos valpene står alltid radioen på. Selvfølgelig på P4. I disse DAB tider måtte jeg investere i ny radio også, da FM signalene ble lagt ned for en liten stund siden. Så nå har de ny radio og kan fortsatt høre på P4 :-) Jeg lager litt ekstra lyder når jeg er inne hos dem også. Bare for at de skal høre så mye forskjellig som mulig. Jeg lager mye lyd for å få de til å komme til meg, og at det å komme til meg skal være noe de forbinder med noe positivt. På den måter starter jeg "innkallingen" allerede, ved å legge grunnlaget nå i valpekassa. De får ikke godbiter ennå da selvfølgelig, men masse kos, og det synes de er ok. Så de forbinder allerede stemmen min med noe positivt. Når jeg begynner å gi dem måt, bruker jeg også en fløyte. Den vil signalisere at det er mat å få, og da kommer de etterhvert som olja lyn når jeg plystrer. Jeg blåser i fløyta konsekvent før de får maten sin og til slutt kommer de alltid på den lyden fordi de forbinder det med å få mat. Dette bør dere som valpekjøpere videreføre. Da har dere en hund som alltid kommer på innkalling :-)
Inne hos Chili er det ikke så store forandringene. Hun har stålkontroll på nåe de bør få mat og når hun skal vaske. De blir jo bare mer og mer små hunder de også, men jeg må si jeg gleder meg til øynene kommer og de også kommer seg litt mer opp på bina. Litt lettere å ta bilder av dem da. Da er det ikke sånn lenger at de bare ligger der liksom.
Kulen som Chili hadde er nå bare en liten ert. Så der fikk vi tatt tak i det før det ble noe mer. Det var deilig. Har massert og massert på den hele tiden for å få tømt godt, og jammen har det fungert. Vi har hatt et par tilfeller hvor en sånn jurbetennelse sprekker, og det går jo som regel bra, men veldig artig er det ikke. Såd et beste for både Chili, valpene og oss er at det går tilbake sånn som nå. Mange faktorer som kan spille inn da på hvordan det går. Hvor hissig det er, hvor tidlig man oppdager det, hva slags behadling som fungerer osv osv. Jeg har hele tiden konferert med "familieveterinæren" Tord, så vi har følt oss i gode hender. Nå friskmeldes den puppen helt, også er det bare å fortsette å følge nøye med :-) 
B-gjengen
290617 thø tvs Large Web view
Prøver å leke litt thø og tvs
290617enerhannen Large Web view
Enerhannen
290617 hmerket v lår Large Web view
Hanne merket v lår
C-gjengen
290617 liten pote med omriss Large Web view
Liten pote, klar for verden
290617 thf tvf Large Web view
Tvf ( tispe venstre framben) og thf ( tispe høyre framben)
290617 thø Large Web view
Thø (tispe høyre øre)
Onsdag 28.juni 2017
Her rusler og går dagene i samme tralten. Jeg tilbringer veldig mye av dagen sammen med Chili og Mille og valpene. Hver gang Chili eller Mille skal gi valpene melk er jeg der og følger med på at alle får mat, og at de bytter på så det ikke er noen som får alt hele tiden. Chili har fortsatt en liten kul, men nå er jeg sikker på at jeg har kontroll på den, så da er ikke det noe å bekymre seg over. Alle valpene i både B og C gjengen elsker melken de får, og er skikkelgi aktive når de skjønner at det nærmer seg mattid. Så spiser de som om det skulle være deres siste måltid, før de sovner og sover en god stund. Da går gjerne både Mille og Chili ut fra valpene, så da kan jeg ta de med meg og gjøre andre ting. I dag har vi plantet litt i hagen og tettet igjen noen hull etter at Mille har gått bananas med gravingen. På natta ligger jeg fortsatt inne hos Chili og hennes valper. Jeg er oppe et par gange ri løpet av natte og går inn til Mille og gjengen. Jeg tror egentlig ikke at jeg trenger det lenger, men klarer ikke la være..... Jeg er inne i min egen lille valpeboble, og de rundt meg flirer nok litt av meg :-)  Jeg er veldig takknemlig for at Sondre er hjemme og tar med seg Jubi og Svea på løpetur og andre turer. Det er ikke til å feie under en stol at det blir mindre på våre egne hunder når vi har valpekull. I dag har de løpt en mil med Sondre og da er de veldig fornøyde. I dag har jeg ordnet med valpefor til valpene. B-gjengen skal få smake på litt fra neste uke tenker jeg. Så driver jeg å planlegger litt hvordan vi skal organisere at valpene skal få to uavhengige steder å være når de skal få komme ut om en uke eller to.
Det er lettere å følge med på en og en hvis de får være ute på hvert sitt sted, så det skal vi få til. Den norske sommeren er jo ikke akkurat kjent for å være varm og med stabilt vær, så vi må ha litt alternativer, med mulighet for å gå inn. Det blir spennende å se om det blir som vi tenker :-)
B-gjengen
280617 nå hører de også
Nå hører de når jeg kommer inn.
280617 nakketispa 2 uker og 3 dg Large Web view
Nakketispa
280617 thf 2 uker og 3 dager Large Web view
Tispe merket høyre framben
280617 tvf 2 uker og 3 dager Large Web view
Tispe merket venstre framben
C-gjengen
270617 ormen lange krøp som en slange
Ormen lange.....
270617 tispe merket venstre øre Large Web view
Tispe merket venstre øre (tvø)
Tirsdag 27.juni 17
Denne datoen er spesiell for meg. Min lillebror ble født denne datoen. Desverre døde han for 16 år siden i en dykkerulykke i Kristisansand. Tida har gått og jeg tenker ikke på ham hver dag lenger, men i dag tenker jeg ekstra på ham. I dag ville han blitt 43 år. Veldig rart å tenke på....
Jeg var inne hos Mille og B-gjengen en tur i natt også. Det funker veldig fint. De er så store nå at de sover litt rundt omkring inne i valpekassa. Mille sover utenfor kassa hele tiden, bortsett fra når hun skal gi dem mat, eller stelle litt med dem. Jeg har sittet inne hos dem og "kost" litt med de, men de er bare opptatt av å lete etter mat, så foreløpig er det ikke så mye kosing akkurat. Veiingen viste at de legger godt på seg og følger kurven sin helt fint. Mille har fortsatt masse melk til dem og de trenger ikke noe annet foreløpig.
Artig å se på valpene til Mille nå for de begynner å bevege seg mer og ta initiativ til lek med hverandre. Det ser ikke alltid ut som om de skjønner helt hva de driver med når de spiser litt på hverandre, men det utvikler seg raskt nå.

Inne hos Chili jobber jeg litt med den kulen, men jeg tror jeg har kontroll på den. Jeg er nøye med at valpene tømmer alle puppene godt hver gang de spiser. Hvis ikke kan det være roten til en kjedelig jurbetennelse. Ikke så uvanlig når melkemengden øker, og det gjør den jo nå hos Chili. Valpene vil jo bare ha mer og mer melk. Litt kjedelig i kassa nå, for det skjer jo ikke så mye. De sover og spiser og det er det. Nå er det bare å vente på at øynene skal åpne seg her også. I løpet av denne uka er de nok åpnet tenker jeg. Da har de blitt små hunder alle sammen :-) 
Det blir en liten endring på leveringen av valpene fra C-kullet. Vi har sagt at de kan leveres fra 12.08. Pappa "Gere" og eier er med på et program som skal gå på TV. I den forbindelse skal alle valpene i C-kullet i studio den 13.08. Det betyr at det blir levering av valper etter den 13.08. Kanskje får dere se valpene på skjermen en gang i løpet av 2018 :-)

B-kullet
260617 tispe merket venstre øre
tvø ( tispe merket venstre øre)
260617 tispe merket v framben Large Web view
tvf ( tispe merket venstre framben)
C-kullet
270617 en haug med valper
En haug med valper
270617 hellandussen så søte poter
Hellandussen så søte poter
270617 knøttet Large Web view
Knøttet vokser :-D
Mandag 26.juni 17
B-gjengen er to uker i dag !  Jeg hadde glemt å skrive det i går at det ble kloklipp på 21 valper :-) Det gikk fint med alle sammen, så nå er det bare en uke til neste gang. Nå etterpå skal jeg veie alle sammen også. Er spent på hvor mye de har lagt på seg. B-gjengen får mer enn nok mat ser seg, de triller snart hele gjengen. Det er ikke langt unna hos Chili heller, men de er ei uke yngre og det ser man jo. Derfor virker ikke de så store.Om noen dager skal valpene til Mille få smake på valpefor for første gang. Det pleier å bli et søl, så etter tips fra en oppdretterkollega, skal jeg starte med å gi dem veldig tyntflytende grøt/velling på tåteflaske. På den måten får de en liten smak på foret og kan enklere begynne å spise når de får det i kopper.
Det er jo for tidlig for Chili sine valper da. Men de har noe å glede seg til. 
I natt var jeg bare inne hos B-gjengen en gang. Mille ordner opp og sørger for at de får melk. Det er godt når det blir litt lenger pauser mellom hver gang jeg trenger å våkne. Jeg ligger inne hos Chili og gjengen og der også går det veldig fint på natta nå. Ingen sutring eller klaging, alle får mat og alle virker veldig fornøyde. 
Chili har fått en liten kul i den ene puppen. Vi følger med den og passer på at den puppen blir godt tømt. Så løser forhåpentligvis dette seg av seg selv. Det er alltid lurt å følge litt ekstra godt med når melkeproduksjonen kommer skikkelig i gang. Vi har opplevd et par ganger før at en tispe har fått jurbetennelse. Men vi satser på å unngå det nå :-)
B-gjengen 
260617 melkebutikken er åpen
Melkebutikken er åpen
260617 nakketispa brukes som hode pute for thf toer og hvl
Nakketispa brukes som hodepute av thf, toerhannen og hvl
260617 thf mett og trøtt Large Web view
Thf trøtt og mett
C-gjengen
260617 Chili koser seg
Chili koser seg med valpene sine
260617 kaos i matfatet
Kaos i matfatet ;-D
Søndag 25.juni 17
I dag fikk jeg en skikkelig overraskelse av den veldig gode sorten :-)
Når Gere, faren til C-kullet, var her på besøk så jeg jo hvor fin han var. Etter en dag på spa hvor "hippien" ble byttet ut med en ansvarlig "good looking guy ", så var det ikke vanskelig å se at Gere er en veldig fin hannhund. Nå hadde eieren til Gere meldt ham på utstilling uten at jeg visste noe som helst. I dag var utstillingen i Vadsø, arrangert av Norsk Retrieverklubb avd Vadsø. I løpet av dagen i dag dukket det opp en melding på Facebook til meg om at Gere hadde vært på utstilling og at han hadde fått cert og 3.beste hannhund. I tillegg ble han BIR veteran og 2.BIS veteran. Det var så artig !! Jeg ble skikkelig overrasket, hadde ikke regnet med at Gere ble meldt på flere utstillinger :-) 
Chilli sender mange gode gratulasjoner til sin "høye mørke" og lover å skryte av ham til valpene hans :-) Flott måte å feire en ukes bursdagen til Geres 11 valper :-)
Det skjedde flere hyggelige ting for Chili i dag. De som eier henne reiser til Spania nå og skal være der i 4,5 uker. Så Chili fikk besøk av dem i dag. Hun var stadig like kosete, og litt roligere enn hun pleier. Det tar på å være 11 barns mamma.
Mille sin herlige B-gjeng har fått større plass i dag. Vi har tatt ut valpekassa og gitt dem 1/3 av valperommet. På den måten får vi lagt teppe på en del og aviser på en annen del. Valpene har det i seg at de skal gå av teppet for å gjøre fra seg, så derfor trenger de et sted med aviser. Ofte ser man at bare de har fått frambeina av teppet så er det greit......
Det var litt uvant å ha så stor plass, så det ble litt gråting i starten til de vente seg til det. Nå er alt greit igjen.
B-gjengen er så nydelige nå når øynene er nesten helt åpne. De ser ikke så mye med det samme, men etterhvert utvikler synet seg.
IMG 3653
Gere, 1VKK,CK,3BHK,cert, BIR veteran og BIS-2 veteran, dommer Jan Roger Sauge
B-gjengen
IMG 3654
B-gjengen har fått større plass :-)
250617 Jubi koser seg med valpene til Mille
Jubi koser seg med valpene til Mille
250617 Jubi og Svea hos B gjengen
Jubi og Svea inne hos B-gjengen
 
Lørdag 24.juni17
Tror jeg har ødelagt døgnrytmen min bittelittegrann, med to uker uten så mye søvn. I går kveld var det helt umulig å sovne, og det var ikke valpene sin skyld. De sov som murmeldyr og spiste når det ble servert. Utover det var det musestille. Etter voldsom lakenskrekk var jeg rett og slett oppe og tok meg en tur ut. Da fikk jeg tatt noen bilder som jeg synes ble ganske bra. Det var et slags mystisk tåkelag nedover fra oss, og midt oppe i det skulle sola stå opp, Muligheten til å ta bilder av en sånn trolsk stemning varte kanskje i 15 minutter, så flaks for en gangs skyld at jeg ikke fikk sove :-)
Nå er B- gjengen til å spise opp ! De åpner øynene mer og mer og da er de bare nyyyyyydelige. Da blir de hunder da, med en gang. De beveger seg mer og kommer mer og mer opp på beina sine. Nå åpner også øregangene seg ganske snart og da kan de høre når jeg prater. Da oppdager de etterhvert at de selv har en stemme også. De merker godt om noen går inn i rommet. Da er de på hugget med en eneste gang. Mille deler gjerne valpene sine med Jubi, Svea og Chili. I dag har Svea og Jubi vært der inne og hilst på hele gjengen. Mille synes det er helt ok. Bare hun får kos, så kan de andre hundene gjøre hva de vil med valpene hennes.
Hos C-gjengen er det litt anderledes.Chili ønsker ikke at noen andre hunder skal komme inn til sine valper. Da ber hun dem høflig pelle seg ut igjen. De har ikke noe der å gjøre. De andre hundene tar signalene med en gang og tusler ut.
I kveld har det vært gullbyllup for foreldrene til Rune. Min kjære søster har vært her og vært valpevakt. Hun har gjort en super jobb med å passe på at alle valpene har fått en sup, og at de har fått mat med jevne mellomrom. Mille og Chili har også fått masse kos, og delt boller med søsteren min, så jeg tror egentlig alle har hatt en fin kveld. :-) 
Nå er det natta, alle er gode og runde og gode og mette. Så da skal jeg se om jeg får sovet litt i natt da. :-D
B-gjengen
240617 ordne i kassa
Mille ordner i kassa
240617 Mille og Svea hos valpene
Mille og Svea hos valpene
240617 tvø nakket
Tvø og nakket ,- se de får øyne :-)
240617 øyne
Øyne
C-gjengen
240617 begynner å komme opp på beina
Småtrolla begynner å komme opp på beina
240617 mattid
Mattid,- igjen
Morgenstund har gull i munn :
240617 klokka 4.00 trolsk
Klokka 04:00 ganske trolskt
240617 nydelig morgenstemning
Nydelig morgenstemning
Fredag 23.juni 2017
Kjedelig vær på selveste St Hans aften. Her har det regnet i stort sett hele dag. Frister ikke akkurat å være noe særlig ute. Ikke så gøy å tenke på at nå snur det..... Jeg er helt klart en person som liker våren godt når alt blir grønt og våkner til liv. Jeg setter stor pris på sommer og masse  varme, og liker høsten med de vakre fargene, og deilige friske lufta. Men vinteren..... Huff, den er trå og kald og mørk.....
Lite nytt å melde fra denne gjengen som er her. De spiser og sover og vokser så det knaker. Det er stille og rolig mellom måltidene, og både Chili og Mille har masse melk. Chili fortsetter å gå inn og ordne med valpene sine når de trenger det. Hun forer og vasker og holder skikkelig oversikt over sine elleve små.
Ikke for å plage dere med å snakke om Knøttet, men jeg blir imponert når tre av de store bulldoserne kaster seg over akkurat den puppen som Knøttet har sugd seg fast på, og de ikke klarer å vippe henne av pinnen. Hun spiser alltid og har alltid sugd seg fast i en pupp. Noen ganger er hun så mett at hun sovner midt inne i haugen med valper som kjemper om matfatet. Det blir så spennende å se hvordan hun utvikler seg :-D
Mille som jo har hatt valper en uke lenger er ikke så opptatt av valpene sine lenger. Hun synes det er veldig greit å sjekke litt andre ting som også kan være gøy, Hun oppdaget at jeg hadde bakt en langpannekake. Hun var nok veldig bekymret for smaken på den og kunne godt tenke seg å kvalitetssikre den kaka litt. Så når jeg kom inn igjen på kjøkkenet etter å ha vært nede hos valpene, ja da var det bare halve kaka igjen. Ikke noe galt med den sa Mille,- bare å pynte med sjokolade og spise sa hun.......
Vetle skulle ha sin aller første kjøretime i dag. Vi har øvelseskjørt og det går ganske fint når vi kjører på områder der det ikke er for mange biler. Kjøretimen gikk veldig fint, og nå vet vi mer hva vi skal øve på, også er det bare å få nok mengdetrening så blir dette bra. Jo mer de kan kjøre før de skal ta lappen, jo bedre er det. Jeg har øvelseskjørt med tre ungdommer tidligere og er ikke tvil om at de blir bedre sjåfører om de har kjørt over litt tid. De modnes og forstår traffikk bildet på en mye bedre måte da. Nå er det sistemann som skal prøve seg, det blir nok like bra som de tre andre :-)
Mens vi var og hadde kjøretime, var Rune hjemme med valpene. Vil ikke at de skal være hjemme alene ennå. De er liksom litt for små til det. Veldig greit å være her og følge med 24/7 :-) 
B gjengen
220617 ths
Tispe merket h skulder (ths)
220617 tvø tvf thø
 tispe venstre øre(tvø), tispe venstre frambein (tvf) og tispe høyre øre(thø)
C-gjengen
230617 her er alle ellve Finn to feil
Her er alle 11 valpene. Finn to feil :-D
230617 toerhannen har misforstått helt
Toerhannen ligger jo helt feil vei,
230617 flere som ligger feil vei Knøttet
...og Køttet er helt ferdig og stapp mett :-)
Torsdag 22.juni 2017
Jeg blir ganske fornøyd når mulige valpekjøpere som henvender seg hit for å kanskje kjøpe flat, har så mye selvinnsikt at de finner ut at kanskje ikke flatten var rette rasen for dem. Det er godt å vite at de som skal overta disse nydelige valpene her vet hva de går til, og de aller fleste har erfaring med flat fra før. Det er veldig betryggende. Det er jo ikke alle som bør ha flat. Den kalles jo ikke turboutgaven av retrieveren for ingenting. :-) Men vi som har hatt flat noen år, vet at en gang flat, alltid flat. De glade lykkelige snille herlige hundene, jeg får aldri nok :-) ( Okei da, litt slitsomme av og til ....;-D)
Hos B-gjengen formelig knaker det, så mye vokser de. Noen av dem er skikkelig runde og gode, og spiser nok sin del i matfatet. Kan ikke si noe på matlysta akkurat.  De er fortsatt litt løse i magen, men ser ikke ut til å bry seg noe særlig om det. Mille er helt fin igjen så vi satser på at det går seg til med valpene også. Mille er så i farta, storkoser seg ute, og også inne med valpene. Disse tispene har så mye rart for seg, så det er litt synd akkurat det, men Mille skal grave huler. Overalt i hagen vil hun grave. Hvis jeg slipper henne løs ut er hun borte i ett eller annet kjærr og graver. Så dermed må hun gå i band. Hun skulle bare visst at hvis hun slutter med gravinga, kan hun få gå helt løs.  Vi får håpe det gir seg etterhvert.
Inne hos C-gjengen ser det også ut til å gå veldig bra fortsatt. Chili ligger litt utenfor kassa også nå. Tror hun synes det er deilig å ligge der det er litt kaldere. Hun er i fin form, spiser og temperaturen har stabilisert seg rundt 38,7. så det er helt normalt. Alle valpene virker pigge. Hvordan lille Knøttet får det til, skjønner jeg ikke,men hun henger alltid på en pupp og dag har ingen vippet henne av. Hun er smart og tar en av puppene som er under ned mot underlaget, og dermed er det ingen som dytter vekk henne. Hun har trillende rund mage etter servering fra Chili veldig ofte :-)
Jeg bare koser meg. Det er skikkelig lading av batteriene å kunne bare være med hundene. Jo da, det er veldig mye jobb, men det er en god jobb som gir mye, så for meg er det supert. 
I dag kom Karina på besøk til Sondre for å være her i noen dager. Sondre hentet henne på stasjonen. Veldig greit med togstasjon i Hønefoss, - det gjør ting en del enklere. Rune sine foreldre skal feire gullbryllup til helgen, og da begynner folk å samles. Veldig koselig synes jeg da, det blir liksom veldig hyggelig når alle samles igjen. Jeg liker det best når alle er her sammen med meg :-)
B-gjengen
 220617 enerh toerh hvl
 Enerhannen, toerhannen og hanne venstre lår (hvl)
220617 thf tvs tnakke
Tispe venstre øre (tvø), tispe venstre framben (tvf) tispe høyre øre (thø) 
C-gjengen
 22.06.17 thø
 Tispe merket høyre øre (thø)
220617 ths og nakket
Nakketispa og tispe merket h skulder (ths)
220617 Chili med hele gjengen
Chili med hele gjengen
220617 hele gjengen
De håpefulle
Onsdag 21.juni 2017
Det var deilig å kunne sove et par timer i en seng i natt :-) Føler seg som et annet og bedre menneske da gitt. 
Mille og Chili og hele valpegjengen har sovet seg gjennom natta. Det har ikke vært noe spesiellt, de har sovet og spist. 
B-gjengen har hatt litt mageknip på dagen i dag, og litt urolige, men det ser ut til at det gir seg nå. Mille har hatt litt løs mage og det går fort over til valpene. Det er ikke så uvanlig at det blir litt løse mager, så vi får se det an.
Det er artig å se på Mille nå. Hun er tilbake til sitt gamle jeg. I dag har hun løpt og lekt med de andre hundene og rullet seg rundt på plenen og bare kost seg.
Jeg ble veldig fornøyd på morgenkvisten også, når Chili helt av seg selv gikk ut av valpekassa (!) Det er helt klart at hun er i bedre form igjen og såret er fortsatt like fint. Hun har en del melk, og valpene er helt rolige og godt fornøyde. Det som plager Chili mest nå er at det er ganske varmt der valpene ligger. Men det må være godt og varmt for småtassene som ikke kan regulere sin egen kroppstemperatur ennå. Det er også helt stille og rolig og ikke noe uro hos noen av valpene. Dette for å gi de mest mulig ro til de blir store nok til å takle det som skjer rundt dem. Da er det fint at hun kan gå ut av kassa og legge seg på gulvet der det er litt kaldere. Det er varme under valpekassa så der er det ikke kaldt.
Det vi venter på nå er at øynene til B-gjengen skal åpne seg. Det skjer rundt 10-14 døgnet. Da blir de til å spise opp da , .- smelt <3
Jubi er veldig glad for at Sondre har kommet igjen fra NTNU. Det betyr nemlig at det blir løpeturer på Jubi og Svea ganske jevnlig. I dag ble det 9 km. Jeg tror egentlig Svea er litt ambivalent til den løpingen,- hun var ganske kjørt etter 8 km. Jubi kunne nok fint ha løpt 9 km til, hun elsker å være med på sånt.

PS: Knøttet har gått opp fra 220 til 280 g ! Det er helt fantastisk. En vektøkning på 27 %. Det er veldig bra ! Vi heier på Knøttet ;-D
B-gjengen
210617 begynner å bli litt mer aktivitet nå
Litt mer aktivitet nå; nakketispe, thø (tispe h øre) og tvf (tispe venstre framben)
210617 toerhannen
Toerhannen
210617 toerhannen og hvl
Toerhannen og hvl ( hanne venstre lår)
C-kullet
180617 knøttet koser hos mamma
Knøttet koser på mamma'n sin pote
210617 toerhanne knøtt og ths
Hanne merket venstre lår ( en av keiserne) , knøttet og tispe merket høyre skulder (ths)
 
Tirsdag 20.juni 2017
Nok en stille og fredelig natt. Det blir mange nattevakter på rappen, men man får sove når man blir gammel :-) 
Mille ser ut til å takle mammarollen kjempefint. Hun er rolig og fin med valpene, og stresser ikke. Hun er veldig god på å vaske og holde de fine. Valpene spiser til de triller, og virker så kvikke og fine. Det er noe helt annet å ha sånne kvikke valper, enn når det feks. er en valp i kullet man stadig bekymrer seg for. Det er jo ikke unormalt at noen faller fra, men jeg har en god følelse for denne gjengen gitt :-) Mille har vært på spa i dag. Hun har dusjet og ordnet seg, så nå er hun så fin. Hun måtte gå med sånt silketrekk over pelsen for at den skulle bli glatt og fin. Tror Rune trodde det hadde klikket for meg, han lurte på om jeg hadde tenkt meg på utstilling med Mille :-) Jeg bruker bare de silketrekkene når jeg har badet noen som skal på utstilling. Men jeg syntes Mille skulle få bli uten krøll i pelsen så da ble
det sånn :-D
Mille og valpene har byttet plass med Chili og C-gjengen i dag. Rett og slett for at jeg skulle få det litt mer bekvemt. Inne på soverommet der Mille har vært med valpene sine har jeg en seng. Mens inne hos Chili på valperommet der har jeg bare en campingstol... Etter to netter i en campingstol for å følge med Chili og hennes gjeng fant jeg ut at det var bedre å bytte plass. Så hele valpekassa til Mille ble båret inn på valperommet og hele kassa til Chili ble båret inn på soverommet.  Rommene ligger jo vegg i vegg, så det er ikke noe problem å gå fra den ene til den andre. Mille trenger mindre tilsyn nå når de har blitt så store og Mille fikser det så fint. Chili vil jeg jo gjerne følge mer med på og sjekke mer i løpet av natta siden de er yngre og Chili har tatt keisersnitt. Så da ble det sånn. Skal bli deilig å kunne legge seg nedpå litt innimellom .
Det er veldig harmonisk og rolig i flokken til Chili også. Chili er fortsatt ganske preget av det hun har vært igjennom, men hun er veldig flink med valpene. Hun sover sammen med dem absolutt hele tiden. Hun ligger i valpekassa og spiser mat, og drikker vann. Jeg får henne med meg ut bare hvis jeg tar på bånd og nesten truer henne til å gå ut. Regner med at hun blir litt mindre hønemor etterhvert. Nå er det nok både en kombinasjon av å ville være med valpene og det at hun ikke er helt i slag etter keisersnittet. Såret ser veldig fint ut. Det er sydd slik at valpene ikke kan henge seg fast i tråden når de spiser. Så Chili har ikke plaster over det en gang. Det fungerer helt fint. Må passe på at det er tørt og fint, og det er til nå ikke noe problem.
Det er fasinerende å se på lille knøtt. Hun er fortsatt med, og er så liten som en mygg i forhold til søsken. Men hun er en tiger inni. Hun spiser og henger i puppen hele tiden og foreløpig er det ingen som vipper henne av puppen hvis hun først har fått sugd seg skikkelig fast. Hun virker så kvikk, så jeg håper hun holder koken og klarer seg gjennom de første to ukene. Gjør hun det tror jeg det er en skikkelig herlig frøken som kommer til å vite hva hun vil.
Når vi var og tok keisersnitt så var jo jeg som vanlig veldig nysgjerrig. Jeg tok et bilde av livmora når den var ute av Chili. Jeg legger ved bildet her. De som ikke orker å se, må hoppe over bildet ;-) Den store livmora når det er igjen tre valper i den. Tenk hvor stor den var når det var 12 valper i den !! Ikke rart at Chili hadde en kjempestor mage før valpene ble født !
C-kullet
180617 Chili prøver å omfavne valpene sine
Chilli "omfavner" valpene sine og skal passe på de så godt hun kan 
180617 livmor med tre valper
Chili sin livmor med tre valper. Ser nesten ut som en "ailien" :-O
B-kullet
200617 fv hvl ths enerh thø på ryggen lengst til h nakketispa
Fra v: tispe merket venstre lår (tvl), tispe merket høyre skulder (ths) enerhannen, tispe merket høyre øre (thø) på ryggen :-), og lengst til høyre nakketispa
 200617 thframbein toerhannen tvframbein
 tispe merket h frambein( thf) , toerhannen (2) og tispe merket venstre frambein ( tvf)
 
Mandag 19.juni 2017
I natt var valpene til Mille en uke gamle :-) Denne uka har vært så utrolig ukomplisert med denne gjengen her. Alt har fungert. Mille hadde næringsrik mat med en gang, og har vasket og stelt og ordnet med alle valpene. Selv om hun egentlig ikke har mer enn 9 pupper får alle mat og alle legger på seg og deler brodelig på det som serveres. Hun har masse melk nå også og valpene storkoser seg når hun kommer inn til dem og legger seg sammen med dem. Hun har hele tiden styrt selv hvor mye hun vil ligge sammen med valpene og det tror jeg har vært bra for henne. Det har vært helt tyst i valpekassa, og alle valpene har virket så fornøyde hele tiden. Det er veldig deilig når det er så bra. Vi håper neste uke blir like fin :-)
Mille har latt alle de andre hundene komme inn til valpene sine som de vil. Hun har ikke brydd seg om det i det hele tatt. En dag hadde Svea vært inne hos valpene til Mille og gitt dem en leke. Hellandussen, hun er gossin :-D
Chili liker ikke at hundene kommer inn. Hun knurrer til de og ber de holde seg unna hvis noen prøver å gå inn til henne.  Det er en reaksjon jeg er mer vant til enn at alle får lov til å gå inn når de vil. Som regel varer den reaksjonen til valpene har passert tre uker og så er det fritt frem.
Natten har forløpt helt rolig. Jeg var jo litt spent på hvordan det skulle gå med ett valpekull i hvert sitt rom. Selv om rommene ligger rett ved siden av hverandre, så kan jeg jo ikke dele meg i to og være på begge rommene samtidig. Det løste seg veldig fint. Jeg var inne hos Chili og valpene hennes hele tiden, men hadde en tur inn til Mille og B-gjengen hver halvannen time. De er noen murmeldyr, så de sov jo hver gang jeg kom inn. Tror kanskje de hadde sovet lenge hvis ikke jeg som den hønemora jeg er absolutt skulle ha Mille til å gi dem mat.... 
Chili har sovet rolig mye av natten. Hun var ganske satt ut av bedøvelse etter operasjonen så hun var ikke helt seg selv i natt. Hun var veldig villig til at valpene skulle få mat, men orket ikke vaske dem eller massere magen. Så da var det frem med babyolje og bomull og massere hele gjengen. Det gikk veldig fint og alle kom godt i gang med å gjøre fra seg. I dag har Chili kviknet til og blitt mer seg selv igjen. Hun selv har spist og jeg har klart å lure henne ut hele to (!) ganger for å gå på do. Hun vil helst ikke gå fra valpene og jeg må gjøre meg veldig streng for å få henne til å skjønne at hun må faktisk ut å gjøre fra seg. C-gjengen spiser på skift, og nå ser det ut til at melkeproduksjonen starter hos Chili også. Jeg har veid alle valpene i dag, og ingen i C-gjengen hadde lagt på seg fra i går. Alle hadde enten gått bittelitt ned eller veide det samme som når de ble født. Dette er veldig normalt så ingen grunn til å bekymre seg for det. Jeg skal veie hver dag denne uka, så jeg vet om melka kommer skikkelig igang.
Lille frøken "Knøttet" er i farta. Hun er foreløpig skikkelig kvikk og jeg måtte le i natt når hun vippet storesøstrene sine av puppen. Det lå tre søstre som var dobbelt så store som henne og spiste. Da borret hun seg ned under alle tre og vippet de galant bort , hehe. Jeg tror ikke hun klarer å gjøre det om et par dager når sugerefleksen har kommet skikkelig igang. Da kommer de tre til å sitte fast på puppen. Men det var artig å se i natt da. 
B- gjengen
190617 hele gjengen en uke gamle
Hele gjengen en uke gamle
190617 Mille vasker og ordner med valpene sine
Mille vasker og ordner
190617 tispe merket høyre øre
Tispe merket høyre øre (thø)
190617 hanne merket venstre lår
Hanne merket venstre lår (hvl)
C-gjengen
180617 avslapping
Avslapping
180617 knøttet koser hos storebror enern
Knøttet koser seg sammen med enerhannen
180617 hanne merket venstre lår keiser nummer to
Hanne merket venstre lår (hvl)
Søndag 18.juni 2017
Chilli ble mer urolig utover natt til i dag. Hun peste og gravde og styrte på. Tempen gikk aldri lenger ned, så langt jeg fikk målt og klokka 04:00 startet hun med veer. Ganske raskt kom det tre store fine tisper. Så stoppet det helt opp. Chilli hadde ikke veer, og ingenting skjedde før etter 3,5 time, da kom en bitteliten død hannhund, før det i kjølvannet av den trillet ut en bitteliten tispe. Tispa er halvparten av størrelsen til søsknene sine. Hun veier 220 g mens de andre veier rundt 450g. Vi forsøkte mange triks og gode råd, men Chilli sine veer var veldig dårlige. Vi fikk tak i veterinærvakta og fikk satt en vesprøyte på Chilli, og i tillegg fikk vi med en hjem. Da kom det to valper, men så var det slutt igjen.  Når vi satte den andre vesprøyta var det ingen reaksjon i det hele tatt. Da var det bare å gjøre kort prosess. Chilli hadde da vært i fødsel i 13 timer og var helt utslitt. Jeg var ganske sikker på at det var igjen valper i magen, så jeg kontaktet veterinær Tord Lien på Flå. Han er vår "husveterinær" om vi kan kalle det det :-) Han stiller alltid opp og er utrolig flink til det han driver med. Så også i dag, det tok ett minutt fra jeg sendte sms om han kunne vurdere et keisersnitt til jeg hadde bekreftelsen tilbake. Så da var det bare å ta med Chilli og valpene i bilen og kjøre til Flå. Det tar bare en time, så om vi reiser dit etter til Oslo spiller ingen rolle for oss. På Ringerike/Hole er det ingen smådyrklinikk som har vakt, så det er umulig å få tak i noen. 
Chilli lå i biabed'en ved siden av meg i bilen, sammen med valpene, mens Rune kjørte.
Jeg håpet jo i det lengste at jeg tok feil og at det ikke var flere valper i magen. Når vi kom til veterinæren var det 3,5 time siden siste valp var født, og Chilli hadde ikke hatt en eneste ve i den tiden. Ultralyden viste at det var en valp igjen i magen. Da var det ikke noen tid å miste. Jeg er så heldig å få være med å se på når ting skjer og det var fasinerende å se på den gode jobben som ble gjort. Det viste seg til slutt at det var tre valper igjen i magen ! To hanner og en tispe.
De var i ganske dårlig form, og tispa måtte vi jobbe hardt med for å få igang. De to hannene kom seg ganske raskt, og etterhvert har tispa også blitt kvikk og fin.Chilli er ikke helt seg selv etter narkosen, men hun ligger nede sammen med valpene sine og tar livet helt med ro. Valpene spiser av Chilli, men der tror jeg ikke det er så mye melk ennå. Jeg får følge med og se hva som kommer. Resultatet til slutt ble faktisk 12 valper ! Det ble 8 tisper og 4 hanner. Men den ene hannen var jo død, og den ene tispa som er så lita, får vi se hvordan det går med.

Midt oppe i dette har Mille tatt alt med stoisk ro. Hun har masse melk til valpene sine, og de legger på seg som bare det. Når jeg går fra valpene til Chilli og inn til valpene til Mille, er de jo som elefanter i forhold :-) Snille Vetle var barnepike for valpene til Mille og Mille når vi reiste til veterinæren med Chilli. Ingen sak når vi har så gode hjelpere.
Men nå har vel egentlig siste døgnet inneholdt nok.Man blir ganske sliten av å vurdere hele tiden hva som er best. Jeg pleier å ha is i magen når det gjelder valpefødsler, og lar tispene få bruke god tid. Men denne gangen var det anderledes. Når Chilli ikke hadde veer, ja da var nok keisersnitt det eneste rette. Hadde vi ventet på veer, hadde det i hvertfall vært for sent for de tre valpene som var igjen i magen.

Nå er det natta og jeg skal se om jeg kan få et par timer søvn. De første ukene når valpene er nyfødte er det ikke mange timene man sover, men sånn er det bare :-)
Chilli med valpene i bilen 
På vei hjem fra veterinæren med nyoperert Chilli og alle 11 valpene 
enerhannen passer på søstreren sin merket høyre skulder
Enerhannen passer på  søsteren sin , merket høyre skulder.  
Lørdag 17.juni 2017
I dag har tempen til Chilli begynt å røre litt på seg. Den går litt ned også litt opp også litt ned igjen. Det laveste den har vært er 36,8 og jeg tror den må litt lenger ned før vi kan si at noe er på gang. Hun er like rolig som skjæra på tunet, og sover og sover. Lader opp til den store styrkeprøven. I dag ville hun ikke spise noe som helst på morgenen. Så da ble det en tur til Hønefoss for å få tak i litt ymse god mat til henne. Foreløpig går vom ned hvis hun får litt og litt. Men det er ikke mye det er plass til der inne. Så det er hyppige men små måltider. I dag har hun ikke vært ute på tur i det hele tatt. Hun er over 95 cm på det største rundt magen og det er ganske mye. Chilli er til vanlig en veldig slank og muskuløs tispe, så magen en skikkelig stinn. 
Mille derimot kan i grunnen ikke få nok mat :-) Hun vil gjerne ha både sin egen og de andre sin. Hun trenger mer mat nå siden hun skal produsere nok melk til ti valper, så hun får også mye og kraftig for.
Valpene er lykkelige for at de får servert så masse deilig melk. Det er heller ingen trøbbel med magene siden Mille vasker og ordner og styrer. Alt er på stell når Mille ordner :-)
Rune og jeg rakk aldri å spise noen god middag i går, så i dag når Vetle reiste på LAN og Marius og Line reiste til Rhodos, ( og Sondre er i Bergen) så skulle vi kose oss med en deilig middag. Det ble det også, grillmat på verandaen i godt og varmt vær var ikke å forakte. Men med foring av valper med halvannen times mellomrom må det være godt timet og tilrettelagt. Deilig var det å sitte på verandaen og nyte sola og ha fire hunder liggene rundt oss og bare ta det helt med ro. 
I går var jeg litt sein med å skrive i valpedagboka også. Det hender det blir langt ut i de små timer. Tida går så alt for fort. Det er mange tidligere valpekjøpere som har gjort det til rutine å lese valpedagboka morgenen etter at den skulle kommet. De orker ikke være oppe helt til den kommer. Det er nok lurt.
Fikk en veldig hyggelig hilsen fra Brussel i dag, hvor det sitter tidligere valpekjøpere og følger med på valpedagboka. Det var så koselig, også fulgte det med bilde av hunden de hadde, og det var så lenge siden jeg hadde sett henne, så det var veldig rørende å se bilde av henne igjen..... Vita er mamma til to av våre valpekull, en herlig hund som desverre døde mett av dage for ett år siden. Noen hunder setter større potavtrykk enn andre i hjertet mitt :-)
170617 mille sin favorittstilling
Til nå har ingen klart å karre seg fast når Mille legger seg i sin favortitt stilling. Men nå har en klart det :-)
170617toerhannen
Toerhannen karret seg fast og fikk belønning for strevet. 
170617 Chilli sprekker snart
Når sprekker ballongen ?? :-)
170617chilli mille og svea 1
Svea, Chilli og Mille koser seg på verandaen.
Fredag 16.juni 2017
I dag har Rune og jeg vært gift i 27 år. Det er rart å å tenke på hvor fort tida har gått. Det har vært 27 fine år sammen med min aller beste venn og kjæreste.Vi er like hundegale begge to, og det har nok vært en fordel..... Jeg er litt mer i tvil på om noen av gutta har arvet den galskapen. :-D
I dag fikk vi tilkjørt 400 kg med for. Jeg har bestilt fra Eukanuba for en periode fremover. Det er så greit å kunne få det tilkjørt hjemme. Det blir alltid satt ved garasjen, så Vetle og jeg har fått det på plass der det skal være.
Valpene spiser og vokser. De virker veldig fornøyde og har trillrunde mager når de har spist, så dette ser veldig fint ut. I dag såd et ut som om Mille rett og slett koste seg på tur, selv om den ikke ble altfor lang. Stakkars Chilli klarer ikke å gå noe særlig, så turene blir litt kortere pga det da. Tempen til Chilli rikker seg ikke. Den holder seg jevnt over 37 og foreløpig er det ikke noe som tilsier at valpene kommer veldig fort. Men vi får se. Plutselig skjer det :-)
For et år siden var jeg i Sverige og kjøpte en valp fra kennel Søklusten. Fineste Svea ble med meg og Vetle hjem fra Sverige. Nå har jeg HD og AD røntget henne, øyelyst henne og tatt gonoskopi. Flotte resultater ble det: HD: fri A. AD: 0. Øyne uten anmerkning og gonoskopi også uten anmerkning. Nå har jeg igjen å sende en DNA test til USA for å sjekke ut om hun er bærer av gult fargegen eller ei. Hun kan være bærer, så det er greit å få¨sjekket ut. Det er ikke noe problem om hun er det, da må jeg bare ta hensyn til det hvis jeg vil bruke henne i avl en gang. Ikke noen krise å få gule valper heller, men de er ikke godkjente da. Kommer det gule valper kan de registreres på vanlig måte, men med avlsperre. De kan heller ikke gå på utstilling. Men utover det er de like flotte som alle andre flatter som er svarte eller brune. 
I kveld har vi laget en ny valpekasse til Chilli. Så nå håper jeg at hun blir fornøyd.Hun er veldig glad i å gå inn til Mille sine valper og snuse og slikke litt på dem. Mille er supersnill og lar alle hundene få komme inn hvis de vil det.
160617tispe merket h øre og th framben
Tispe merket høyre øre og tispe merket høyre framben
160617 hele gjengen
Hele gjengen vokser fra dag til dag
160617 Mille koser seg
Mille sin favoritt stilling. Blir ikke mye melk ut av dette :-D
Torsdag 15.juni 2017
Det er runde og gode valper som ligger i valpekassa. De ser ut til å ha det veldig fint og utvikler seg helt etter boka.Ingen skiller seg veldig ut i størrelse, og alle spiser veldig godt. De beveger seg fort, og uttrykker veldig tydelig når de er sultne eller trenger litt masasje for å få gjort fra seg. Så dette er en behagelig gjeng. Lett å følge. De sover, spiser og skiter :-D Det er livet for dem akkurat nå. 
Mille ligger ikke hos valpene hele tiden. I dag har hun vært med meg ut på tur, og synes det er deilig. Hun går inn og gir dem mat, men så når det er gjort vil hun gjerne finne på noe annet. Mille er utrolig snill da. Lar alle som vil komme inn til valpene sine. Chilli er inne mange ganger om dagen, og Mille synes det er helt greit.Noen tisper blir veldig strenge med de andre hundene og lar de ikke komme inn mens valpene er små. Mille leer ikke på et øyelokk, og lar gjerne Chilli slikke på valpene sine mens Mille ligger og gir dem mat. Ser for meg at disse to damene kan hjelpe hverandre ganske godt med valpene. Blir spennende å se om Chilli er like gjestfri når hennes valper kommer.
Jeg tror egentlig at Chilli bare vil at valpene skal komme ut. Hun gjør ingenting annet enn å sove og slappe av. Hun har ikke plass til maten i magen, og spiser små porsjoner mange ganger. Jeg håper for hennes del at det ikke blir altfor mange dager til valpene kommer. Men foreløpig ligger tempen ganske jevnt rundt 37,4
Mille elsker å ligge på ryggen å sove. Hun kan gjerne snu seg rundt på ryggen mens hun gir valpene mat også. Da er det bare de mest iherdige som klarer å suge seg fast og bli med rundt. Men i går lå jammen meg nakketispa helt på samme måten som mamma'n sin. Det var så inmari gossint å se på.
I kveld har valpene hatt barnepike. Det er min kjære svigermor som alltid stiller opp. Siden Vetle skulle på skoleavsluttning så skulle jo Rune og jeg være med. Så da troppet svigermor opp og tok vakta her hjemme med valpene. Det hadde som vanlig gått helt strålende :-)
150617 nakketispa en tro kopi av sin mamma
Nakketispa, sover på ryggen akkurat som sin mamma.
Onsdag 14.juni 2017
Den der summelyden som er i valpekassa når alle jobber for å få Mille til å slippe melken, den er så koselig å høre på. Når hun da slipper melken, og de drikker alt de klarer, da kommer det også sånne gode lyder. Jeg koser meg veldig med å sitte å høre på dem. Man lever en slags eremitt tilværelse inne på soverommet de første døgnene. Jeg sover sammen med dem og er sammen med dem hele tiden. Hvis jeg må gå ut er det noen andre som er her. Så disse første dagene er ganske intense. Nå er jo Chilli her også, så Vetle er så grei å passe valpene mens jeg er med Chilli og Svea og Jubi litt også da. I dag har Mille vært enig i at det går an å være borte fra valpene en 20 minutters tid mellom hvert måltid, så da blir det ennå litt enklere :-)
Mille er veldig god på å passe på valpene sine, massere magene så de får gjort fra seg, men hun vil så gjerne ligge rundt dem og passe på dem. Da hender det rett som det er at hun legger seg oppå dem for å passe på dem, og det er jo ikke så lurt. Men det går jo bra. Hun finner nok ut av det med trening :-)

Chilli vil egentlig ikke noe annet enn å ligge der det er kaldt. Hun ser ut osm om hun kan sprekke når som helst, og beveger seg veldig verdig, rolig og med stil , hehe." Lille trille" , er hennes nye kallenavn. Jeg tar jo tempen på henne også noen ganger om dagen, og foreløpig ligger den mellom 38,1 og 37,2. Så det skjer nok ikke noe med en gang. Det er bra for i morgen skal vi på 10 klasse avsluttning på Hole ungdomsskole. Tenkt da er alle tre gutta ferdige med grunnskolen. Det er veldig rart å tenke på. Bare store gutter. Mend et er vel sånn livet er, med det er vanskelig for et mammahjerte at de forsvinner ut en etter en. Jeg burde jo bare være glad for at de får seg utdannelser, kjærester og etablerer seg, det er jo det de skal gjøre. Men de kunne jo vært hjemme bare litt til.......
I dag har vi hatt så nydelig og varmt vær, så noen små turer ned i skogen har det blitt, ikke langt da for Mille vil ikke være med lenger enn så vidt ut av porten. Så har vi hatt en liten time på verandaen nå, i deilig sol. Sånn vil jeg egentlig ha det hele sommeren :-)
140617 alle spiser
Alle spiser. Kan nesten se de vokser fra dag til dag 
140617 fv tvenstre øre thøyre øre toerhannen nakketispa under vørehframbenvlårhskuldervframbenvskulderenerhannen
Hele gjengen. Fra venstre : tvenstre øre, thøyre øre, toerhannen(2) , nakketispa (under tvenstre øre)
Thøyre framben,Tvenstre lår,thøyre skulder, t venstre framben, tvenstre skulder, enerhannen (1) litt bak
C-kullet
140617 lille trille
"Lille trille"
140617 skikkelig stappa
Dagens Chilli, trives best i ro :)
Tirsdag 13.juni 2017
Chilli synes livet er tungt for tiden. Hun er ganske "stappa" og vil egentlig bare ligge på de kalde flisene i gangen og slappe av.  Det er nok ganske fullt inne i magen hennes, for hun er ganske forsiktig med seg selv. Det er ikke mye løping og herjing nå nei. Nå får hun bare Norwgian polar siden da trenger hun ikke spise så mye. Hun spiser små måltider utover hele dagen og ettermiddagen. Det er ikke plass til særlig mye mat om gangen. Men kose det slutter hun aldri med. Hun elsker å stå mellom bena på den som koser, også skal hun bli klødd bakpå rompa. Hvis du prøver å gå dulter hun til deg og skal ha deg til å kose mer med henne. 

Valpene til Mille vokser så det knaker. Ny veierunde i dag og de har lagt på seg mer fra i går. Så det er ganske deilig at man ikke behøver å bekymre seg over om det er nok melk og om den er næringsrik eller ei. Det syns. I starten lå Mille oppi valpekassa hele tiden. Nå er hun ikke så gira på det. Hun ligger der til valpene har spist og så legger hun seg utenfor kassa på gulvet. Det skjønner jeg for oppe i valpekassa er det varmt. Det må være ganske varmt for valpene sin del. De kan ikke regulere kroppstemperaturen så godt ennå, så derfor er det viktig at det ikke blir for kjølig.
Det virker som en kvikk og sunn gjeng. De er aktive og forflytter seg raskt, selv om de ikke kan gå og ikke kan se. Det er lovende :)
Dere kan se hvite merker på valpene. Det er jeg som merket dem når de ble født. Første tispa ble merket i nakken, neste på venstre skulder osv. Det samme med hannene. Så i valpedagboka har de navn etter der de er merket. Da blir det lettere å følge med hevr enkelt valp :-) Mye lettere for meg da, som driver å veier og styrer.
B- gjengen
13.06.17 tispe merket høre framben
Tispe merket høyre framben sover på et søsken
130617 sove i haug er godt
Sove i haug gir god varme
130617 torerhannen enerhannen og hvlår
Gutta boys, toerhannen, ener hannen og hanne merket venstre lår
130617 enerhannen
Enerhannen
C-kullet
130617 Chilli ute på tur
Chilli tusler ute
130617 Chilli hvor mange valper i magen
Fin mage, -hvor mange valper tro ? :-)
Mandag 12.juni 2017
Ja, da er jammen meg hemmeligheten til Mille avslørt. Det var en veldig fin gjeng med valper som så dagens lys i går kveld og i natt. Mille fødte så utrolig fort de første 6 valpene. De kom på under en time ! Så tok hun seg bedre tid på resten av gjengen. Så god tid at hun klarte å lure meg. Etter 9 valper var hun så fornøyd, spiste mat, dusjet og sovnet. Sov og sov. Så da tenkte jeg at nå er det ferdig. Litt merkelig også for det var jo en litt hard klump igjen i magen. Men hver gang jeg har kommet till veterinæren tidligere for å sjekke om det var igjen valper i magen har jeg fått beskjed om at livmora kan kjennes ut som en valp. Så da dubbet jeg noen 5 minutter også da.
Men 4 timer etter den 9.valpen kom den 10.valpen, og 30 minutter etter det igjen kom den 11. valpen ! Det var en tispe som kom som nummer ti og hun var ganske medtatt. Når da nummer 11 kom som var en hanne så var den desverre død. Den største av hannvalpene, fullgått og så fin. Han hadde nok bare hatt skikkelig uflaks på veien ut, og ikke klart seg. Det rant masse fostervann ut av nesa hans, så han hadde nok ikke hatt det så bra mens han ventet på å bli født.
Men de andre ti kan vi glede oss over og kose oss med. Det ble 7 tisper og 3 hanner. Det er alltid spennende de første dagene å se om alle klarer seg, og kommer igang. Mille har i hvertfall melk allerede og hun vasker og ordner som en proff. Hun har fikset alle valpene sine selv, navlet og spist morkaker. Det er ganske digusting når de gjør det, men det skal være ve-fremmende så når hun vil ha den får hun bare ta dem. :-)
Chilli, Jubi og Svea har vært veldig nysgjerrige på hva som har skjedd. De får ikke komme inn til valpene når de er så små. Mille og valpene får fred og ro og unngå stress.
Chilli ville jo som skrevet ikke ha maten sin i går. Men når vi blandet inn litt Norwegian Polar gikk maten ned på høykant. Da smakte den skikkelig godt syntes Chilli. Hun har en ganske stor og fin mage hun også, så det skal bli spennende å se hva som er inni der.
Jeg har jo virkelig forsømt meg og glemt å skrive en veldig hyggelig nyhet. Focus, pappa'n til valpene i B-kullet ble jo faktisk Norsk Utstillings Champion på lørdag ! Veldig artig ! Gratulerer !
Til dere som sitter og venter på å høre fra oss vedr valp så lar vi det gå en dag eller to for å se at alle kommer i gang før vi tar kontakt. Slik det ser ut nå, er det lovende for alle som har kontaktet oss vedr valp etter Mille og Focus. :-)  Jeg tar kontakt en av de nærmeste dagene.
12.06.17 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
12.06.17 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
120617 hele gjengen med mamma Mille
Hele gjengen med mamma Mille
Søndag 11.juni 2017
I går kveld og i natt har Mille vært litt urolig. Jeg satte opp og ordnet til valpekassa på soverommet i går og den ble hun veldig fornøyd med. Rett opp i den og begynte å grave så alle tepper ble liggende i hauger i det ene hjørnet. Hun var tydelig klar for å lage seg en skikkelig "hule". Jeg tok tempen og da hadde den gått ned til 37,0. Fortsatt ikke langt nok ned, så vi la oss for å sove. Mille var ikke helt enig i det, hun vandret litt rundt og gravde mer, og peste og ville ut mye i løpet av natta. Nå klokka 11:30 har tempen gått ned til 36,5 grader. Er spent på om det er  så langt ned den skal før ting skjer, det kan tyde på det. Nå må den snu og gå opp igjen før det kan komme noen valper.
For de som vil følge med skriver jeg på Facebook siden til kennel Fosliskrenten med en gang det begynner å skje noe her. For de som har Snap kan det også hende at det kommer en liten filmsnutt der også. Bare søk meg opp og legg meg til så får dere se alt jeg legger ut på mystory.
Mille har selvsagt sluttet å spise. Nå tror jeg jammen meg at Chilli har begynt å sympatistreike, hun spiser ikke hun heller. Bare hvis hun får pastrami på brødskive, da går det ned i full fart ;-) Så nå har jeg tatt ut Norwegian Polar som jeg skal blande i maten til Chilli, da blir den litt mer fristende. Så får vi se om hun er standhaftig nok til ikke å spise i sympati med Mille da ;-)

Lørdag 10.juni 2017
Vi driver og bytter tak på huset, så i dag var det bare å komme seg opp og ut for å fortsette med takbytting. Rune har kommet så langt med taket  at de kunne starte med å legge den nye steinen i går. Vi er veldig heldige som har 3 staute gutter som kommer og hjelper oss, og en bestefar, så her var alle i jobb i går og i dag. Det er veldig greit å få byttet taket, 32 år gammelt hus trenger vedlikehold :-)
Jeg får litt vondt i magen når jeg ser gutta dingle rundt oppå der, men heldigvis har det gått helt fint.

Chilli og Mille bryr seg ikke om alt bråket, med folk som tramper rundt på taket og vinkelsliper og annet bråk. De tar det hele med stor ro. Sultne som ulver og like blide som de alltid har vært. Nå begynner magen til Mille å komme litt ned. Nå er det liksom en fin liten sekk som henger under magen. Hun vokser så det knaker og jeg er veldig spent på hvor mange valper som er der inne. Det er alltid spennende. En gang trodde jeg det var mange valper for tispa var veldig stor. Den gangen var det ikke noe stort kull, men valpene hver og en var veldig store. Så det gjenstår å se.
Chilli begynner også å få stor mage og hun har ennå godt over en uke igjen....
I dag startet jeg med å ta tempen på Mille. Siden det nærmer seg liker jeg å følge med. Kontrollfreak tror jeg kanskje noen kaller det ;-) Jeg skriver opp og følger med på hvordan det endrer seg. Når fødselen nærmer seg så vil tempen gå ned under 37, og ganske langt ned på 36 tallet. Når den så snur og går opp igjen, ja da kommer valpene. Til vanlig har en hund kroppstemperatur på ca 38-38,5. I dag var Mille sin temp 37,4.Ofte går den litt opp og ned også, så det blir spennende å se når vi får se valpene til Mille :-)
090617 Mille er sovepute for Svea
Mille er sovepute for Svea
Fredag 09.juni 2017
I dag har Mille kommet til dag nr 58. Det nærmer seg med stormskritt :-) Hun er nå 92 cm rundt ribbene og 81 cm rundt magen ved lårene. Chilli har også vokst, og er hhv 92 og 76cm, på dag nr 52. Begge to er i god form og spiser alt de kommer over.  Det eneste man merker noe på er farta. Det blir for tungt å rase rundt med en stor mage. Den er også i veien når de skal vaske seg og klø seg. Det blir nok deilig å få valpene ut om noen dager.
Det har vært travle dager her nå. Vetle kom opp i engelsk muntlig på ungdomsskolen i 10.klasse. Han var oppe i dag tidlig og fikk en superfin 5'er i muntlig. Det var veldig bra.Det var stor glede da gitt. Alltid litt spennende med sensor man ikke vet hvem er, det blir skummlere da ja.
I dag starter jeg med ferie. Nå skal jeg bare være hjemme og late meg med hundene og vente på valpene. Jeg kommer nok til å bli veldig utålmodig men det hjelper jo ingen ting. Valpene kommer når de skal de, uansett hvor mye jeg maser. 
I går var Svea og jeg på jakttrening i regi av NRK avd Ringerike og omegn. Det er alltid koselig på sånne treninger. Man drar jo like mye for det sosiale som for selve jakttreningen. Svea har ikke noe særlig konsentrasjonsevne for tida, så hun var på i to sekunder, for så å ikke skjønne hva det var hun egentlig drev med. Men hun kommer alltid inn med dummien da. Hun er så lykkelig for å få vise den frem og få litt skryt, så det er veldig greit.
I morgen starter jeg med å tømme soverommet og sette opp valpekasse. Mille må få sjans til å venne seg til kassa før valpene kommer. Stakkars Rune, når valpene er født blir han "kastet ut" av soverommet. Eller rettere sagt, han orker ikke ligge der. Lukta er ganske så spesiell og det skal være ganske varmt også, så da hæler ikke han å være der. Da er det kjekkt med en ekstraseng her og der.
gere og Chilli Large Web view
Gere og Chilli, foreldrehundene til C kullet.
Tirsdag 06.juni 2017
Nå er det full oppkjøring til ferie :-D Skikkelig skippertak på jobben, slik at alt er klart til å starte ferie på fredag .Når jeg er ferdig med mine fire uker skal Rune har fire uker, før jeg tar tre uker til :-)
Fire uker med bare fri, ja også masse hund og forhåpentligvis mange herlige valper da. Det å ha valper er nesten som terapi for meg. Jeg kobler helt av og lever meg inn i valpene og det er skikkelig kos. Hundene gir så utrolig mye, det blir rart den dagen man ikke driver med hund lenger. Det er en livsstil, andre synes jo vi er totalt sprø :-D 
Det er godt de ikke ser meg når jeg driver med alt jeg gjør...... Når jeg står bøyd over Chilli og Mille og måler magene en gang om dagen. De vokser så jevnt og fint, og nå er Mille 88 cm rundt ribbene og 76 cm rundt magen ved lårene. Chilli er 85 cm rundt ribbene og 69 cm rundt magen ved lårene. Mille er på dag 55 og Chilli på dag 49. Jeg skal fortsette å måle, så ser jeg hvor mye de vokser på slutten.
De spiser ganske mye mat, Chilli nok mer enn Mille da Chilli har så høy forbrenning at hun trenger mer. De får Eukanuba sitt kraftigste for, nettopp for å kunne gi valpene mest mulig næring og selv klare å produsere masse melk når valpene vel er født.
Ingen av dem løper så veldig mye når vi er på tur akkurat nå. Det er mest loffing ved siden av meg, også en liten joggetur ut for å leke litt med Jubi og Svea. Men så blir de fort slitne, så venter de på meg også tusler vi videre. 
Når vi går på tur har jeg alltid med litt godbiter. Ikke vanskelig å få fire flatter til å være lydige når man bestikker dem litt med godis ;-)
060617 Chilli Jubi Svea Mille Large Web view
Fineste gjengen
060617 kjøttbullar Large Web view
Svenske kjøttbullar er skikkelig godis :-D
 Mandag 5.juni 2017
 Det er vel litt tidlig å kalle dette en "valpedagbok", men nå har jeg veldig lyst til å starte å skrive. Så da må dere bare bære over med meg :-)
På torsdag var det endelig tid for å hente Mille og Chilli hit. Dagene gikk altfor sakte mens vi ventet på at de skulle komme. Nå tror jeg de som har Mille og Chilli gruet seg litt til de skulle dra da...... De blir jo uten hund leeeenge. 
Nå er heldigvis både Mille og Chilli godt kjent her, så gjensynsgleden var stor. Jubi, Svea, Mille og Chilli pleier å leke så plenspruten står til vanlig. Rune trenger ingen plenlufter her, for det ordner hundene så greit. Men denne gangen var ikke farten så stor som den pleier gitt. Svea og Jubi syntes det var litt rart til å begynne med, men skrudde fort ned tempoet til å ligge på gulvet å leke. Magene til de vordende mødrene setter ned farta gitt,- det er bedre for dem å ta det litt med ro.
Både Chiili og Mille har begynt å lete etter et sted der de kan få valpene sine. De snuser rundt, og Chilli har allerede to steder hun har pekt seg ut. Det ene stedet er under noen litt større vintergrønne planter. Der har hun prøvegravd og funnet ut at det er supert å få valpene sine. Hun er ikke fornøyd når Rune kommer og fyller igjen de hullene hun prøver på. 
Mille har ikke funnet noe sted ennå. Tror hun kunne tenkt seg litt lenger unna, opp i skogen feks. Hun går stadig og sonderer terrenget for å se om det er mulighet for å komme seg usett en tur opp i skogen :-).

I pinsen har Svea og jeg vært to turer til Skarnes på Retrieverklubben sin doble utstilling. Det gikk veldig fint med Svea begge dagene, hun ble plassert i klassen sin og hun er en herlig mammadalt å ha med seg på tur.
Hun elsker å hilse på valper, så de valpene som var på plassen fikk litt ekstra slikk av Svea :-) 

I dag er Mille 54 dager ut i drektigheten. De går ofte rundt 63 dager, så onsdag i neste uke er den dagen vi regner som mulig fødselsdag for valpene. Men de kan gjerne komme mandag/ tirs også.
Chilli har gått ca 48 dager, så tirsdag/ onsdag uka etter at Mille har fått sine valper er aktuelle dager :-) 
Det blir spennende å se når de avslører hemmeligheten sin for oss :-)
050617 Mille hodet 54 dg
Fineste Mille 
05.06.17 Mille 54 dager drektig
Mille 54 dager drektig 
050617 Chilli hodet
Nydelige Chilli 
050617 Chilli 48dg
Chilli 48 dager drektig