Lørdag 28.04.18
Natta gikk ikke helt som planlagt..... Salto sov jo som en engel på kjøkkenet hele kvelden. Når det var tid for å gå ned på valperommet var det helt ok og han la seg for å sove der også. En liten stund,- før alarmen gikk klokka 02:00 :-D Da var det slutt. Han ville ikke ligge der alene. Jeg prøvde først å se om det skulle roe seg, men det gjorde det ikke. Han hadde skikkelig volum på hylinge si, så mye at jeg begynte å bli bekymret på naboens vegne.... Så da stod jeg opp. Salto trengte masse kos og nærhet før han sluttet å kjefte på meg som hadde vært så dum å la ham sove alene på valperommet. Jeg kunne jo i det minste ha tenkt på at Svea kunne sovet sammen med ham da..... Så til slutt gikk vi opp igjen på kjøkkenet. Der la jeg meg på kjøkkensofaen og Salto krøllet seg sammen i senga i bingen på kjøkkenet. Så sovnet vi begge to. Når jeg våknet igjen hadde Salto lagt seg ved siden av sofaen jeg sov på, og sov fortsatt. Rune kom når klokka nærmet seg halv åtte, så da stod vi opp. Da var Salto veldig fornøyd med å få frokost, også lekte han ute til han ble hentet. Han var lykkelig for endelig å få noen som kom bare for ham, så han reiste fra oss veldig godt fornøyd med sin nye familie tror jeg. Han hadde hylt litt i starten, men så var det greit. Vel på plass i sitt nye hjem fikk vi en liten videosnutt som viste en lykkelig og veldig fornøyd Salto. 
I løpet av dagen i dag har vi fått flere sms fra de andre som har reist, og alle er positive. Det går veldig bra med alle, det er så deilig for meg som ikke klarer å la være å bekymre meg bittelitt.
Når Salo hadde reist ryddet jeg bort bingen på kjøkkenet, og jammen ble det stor plass igjen gitt :-) Grønnplantene fikk komme tilbake fra sitt liv i eksil på badet og jeg slipper å ha fredslilja på kjøkkenbenken lenger. Det er ganske deilig.
Når alt var ryddet bort, reiste jeg til Marius sitt hus, for å fikse litt på et rom der. Nå har jeg malt taket på det rommet to ganger, og tatt av lister, og malt vindu. I morgen skal jeg male veggene to ganger, og til slutt blir det nytt gulv og "ny " garderobe. Den har de fått gratis på Finn.no så det var skikkelig bra. Da blir rommet litt triveligere enn det var, så får Marius og kjæresten heller pusse det opp mer grundig senere. Ikke alt som kan prioriteres på en gang  :-) 
Nå er det over til det jeg liker minst med valpedagboka, og det er å avslutte. Jeg kan jo ikke fortsette i all evighet heller. Nå kunne jeg jo kanskje fortsatt til mandag, for da skal vi ta ultralyd av Mokka for å se om hun er drektig. Jeg er kjempe spent og kryser alt jeg har av fingre og tær for at hun er drektig...... 

Men jeg får nok avslutte D-kullet sin dagbok. Det er jo ikke flere her nå. Jeg pleier å avslutte med litt oppsummering.
Dette kullet her har vært veldig spesielt for oss. For det første er det to av mine favoritt hunder som er foreldre. Det har vært noe helt eget å ha valpene til Ronja og Kygo her. Det startet på dag 60 med grønn utflod og hastekeisersnitt. Deretter fulgte en bratt læringskurve med kloløsning og flexural deformity. Jeg tror ikke vi har hatt noe kull som jeg har lært så mye nytt av. Veldig spennende og veldig lærerikt. Heldigvis var det ikke noe skummelt hverken kloløsning eller skjeve ben. Det har utviklet seg helt fint så langt. Alle valpene har fått kjempefine eiere, og vi er så takknemlig for at vi atter en gang har verdens beste valpekjøpere til våre valper. Det betyr veldig mye! Vi gleder oss til å høre hvordan det går fremover.
Tradisjonen tro avslutter jeg med noen tall :-)
I valperommet har vi brukt mange aviser. Både nede på valperommet og her oppe i kjøkkenet har vi brukt aviser og byttet de en eller flere ganger om dagen. De første tre ukene brukte vi tisselaken fra apoteket, men fra 3 ukers alder og til nå har vi byttet aviser. Det går ca 40 avsier totalt om dagen, og i 6 uker så blir det 1680 aviser. Godt vil har masse tilgang på aviser :-) Dette tilsvarer 5,2 års forbruk av Ringerikes blad.Det er ikke rart det er mange banankasser som må til for å dekke behovet, for ikke å snakke om søppelsekker som skal kastes.Vi har byttet søppelsekker inne hver dag, i begynnelsen bare nede. Deretter på kjøkkenet og nede de resterende ukene. Dette tilsvarer 21 pluss 98 sekker til sammen 119 sekker på 160l. Ikke alle er like fulle da, men de ble byttet for at det ikke skulle bli lukt.

Før valpene ble født ble det kjøpt inn et stor lager med vaskemiddel som er bra på å ta lukt. Jeg har brukt ca 5 liter med vaskemiddel, tilsammen både på valperommet, bingen nede og på kjøkkenet.
Ronja  har spist masse mat. Ronja har holdt seg særdeles godt, og var nesten i godt hold når hun dro fra valpene sine når de var 7 uker. Hun har fått valpefor og Norwegian Polar, tilsammen ca 40 kg  fra det ble konstatert drektighet og frem til Ronja reiste hjem.
Valpene har fått valpefor og denne gangen fikk også valpene VOM oppi tørrforet. Det var skikkelig vellykket denne gangen også. Vi har kjøpt 80, 500g VOM pølser. Av disse har valpene spist 75 .Det tilsvarer 37,5 med VOM. I tillegg har valpene spist tørrfor, nesten 2sekker som tilsvarer ca 30 kg tørrfor. 
Valpene har fått klippet klør en gang i uka. De har vært engler så det har ikke vært vanskelig. Hver valp har 18 klør, det er 5 valper , og alle er klippet 7 ganger. Det blir tilsammen 630 klør som er klippet. Ganske behagelig denne gangen.
Til alle 5 valpene har vi fått supre valpekjøpere.  De fleste har vært her flere ganger, men i forhold til tidligere kull har det vært lite besøk. Til sammen har det vært besøk her 23 ganger, og det er lite i forhold til i sommer hvor det var 53 besøk til valpene.

Til nå har jeg skrevet 24849 ord i denne valpedagboka, og jeg har tatt 3231 bilder til sammen. Noen av dem ligger ute i denne valpedagboka, veldig mange egner seg ikke ;-) Hva gjorde vi før når det ikke var digitale kamera og minnekort, hvor man bare kan slette og ta nytt ? 

Nå skal jeg krabbe ut av min "valpeboble" som jeg har vært i de siste månedene.  Hverdagen skal vende tilbake til det "Foslinske" hus, og den starter nok med et brak i morgen når haugen med møkkete klær skal minskes ned mot det mer normale, og Jubi Svea og jeg skal endelig på sykkeltur !! Så må jeg få malt litt mer hos Mairus da.
Takk for følge i dette fantastiske valpekullet.! Ikke glem at vi har "døgnvakt" 24/7. Ikke noe spørsmål er dumt, og spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Stikk gjerne innom oss hvis dere er i nærheten. Lurt å si ifra på forhånd, så dere slipper å evt kjøre bomtur bort til oss.
Følg med, plutselig er jeg i gang med en ny valpedagbok, kryss fingre og tær for oss på mandag :-)

Fredag 27.04.18
Englebarna sov helt til klokka 07:00 i dag, og det var deilig. En ekstra halvtime det gjør jammen mye det :-)
Etter frokost sovnet de som vanlig, og jeg kunne rake litt ute, og rydde unna det værste på kjøkkenet. Jeg tømte bingen på kjøkkenet for aviser. De vil jo ikke være der lenger hvis det ikke er for å sove litt da. Etter at vapene hadde sovet ganske lenge tok jeg de med meg ut. De lekte med de store hundene og sammen. Etter en ganske lang periode med lek, sovnet begge to. Da så Jubi og Svea sitt snitt til å gå inn i gangen og spise masse deilig valpefor som stod i en sekk i gangen. Svea så ut som hun var drektig, og Jubi, som ble tatt på fersken, var ganske slukøret. Det ble ikke noe mere mat i dag for å si det sånn :-) 
I dag skulle jo enerhannen bli hentet, så når det nærmet seg hentetidspunkt, tok jeg med meg valpene og gikk en liten tur. Målet var å slite de ut, sånn at enerhannen ville sove godt på veien til Elverum. Det gikk fint, de lekte og løp og hadde det veldig artig, og når det kom besøk ble de veldig glad for det. Jammen ble de trøtte også, så når enerhannen skulle dra sovnet han etterhvert i bilen. Nå har han fått navn, han heter Sofus. Så nå er det Salto, Sofus og Bajas. Et skikkelig trekløver. Når vi får lagt til Kellie og Lila også, er det et skikkelig dreamteam :-)
Salto blir hentet i morgen, og da blir det tomt. Veldig rart og veldig stille. 
Nå ligger han alene nede på valperommet. Det var ikke noe problem. Han spiste masse mat, gjorde fra seg og gikk og la seg for å spise på et griseøre. Tenker han sover hele natta og er klar for å få sin familie i morgen.
270418 toerhannen sovnet
Salto sovnet som en stein når Sofus hadde dratt. Skikkelig sliten.
Torsdag 26.04.18
I går kveld var valpene ganske slitne så, så de sovnet tidlig for kvelden. Det skulle de ikke har gjort. Jeg hørte de rundt klokka 04:00, da var det full fest på valperommet :-D Heldigvis varte det ikke så lenge før de ble stille og sovnet igjen og sov til det var morgen og de skulle få frokost.
I dag har de vært ute og kjørt bil igjen. Når jeg gikk igjennom papirene så oppdaget jeg at assistenten hos veterinæren hadde satt samme idnummer på både attesten til enerhannen og til Salto.Da var det bare å komme seg opp til veterinæren igjen, og få en orden på det. Det var Salot sitt idnummer som var satt på enerhannen sin attest, så veterinæren fikset opp i det. Både enerhannen og toerhannen holdt skikkelig konsert under turen, det ble stille når vi stoppet i gården hjemme igjen. De var ganske slitne etter turen, så de sovet og sov en liten stund, før de ble med meg ut for å rake plenen. De var skikkelig gode hjelpegartnere og prøvesmakte på mye av det jeg raket sammen. 
Nå på kvelden fikk alle hundene hvert sitt griseøre. Jubi og Svea la seg for å knaske på sine, og enerhannen la seg med sitt. Mens Salto han tok med seg øret, gikk bort til porten på verandaen og ga tydelig uttrykk for at han ville ned av verandaen. Jeg tenkte at det ville være litt artig å se hva han hadde tenkt til å gjøre , så jeg lukket opp for ham. Da gikk han ned trappa, ut på plenen, over hele plenen, forbi snekkerbua og helt til gjerdet på andre siden. Der stod han og pep. Men det gjerdet fikk jeg ikke bort :-) Da gjemte han griseøret sitt bak gjerdestolpen og gikk tilbake til verandaen. Lille snåling, da skulle han gjemme det til hardere tider :-) Artig å se på ham.
I stad kom det uventet besøk her også, så da fikk valpene litt ekstra oppmerksomhet. Nå har de sovnet, og snorker der de ligger på skobrettet fra Biltema, rart at det skal være så gromt å ligge på det...
260418 enerhannen og toerhannen hjelpegartner Medium Web view
Hjelpegartnere :-)
Onsdag 25.04.18
I dag er det Vetle som har hatt ansvaret for valpene. Han hadde fri fra skolen i dag og skulle jobbe med matte. Han var ikke vond å be når det gjaldt å fore, kose med og aktivisere valpene. Tror han syns det var deilig med en pause fra alle tallene....
Begge valpene er utrolig gode på å sove hele natta. Riktig nok legger vi oss ganske sent, så siste turen ut er rundt midnatt. Men da er det helt stille til vi står opp rundt 06-06:30.
De har veldig stor matlyst på morgenen og maten går ned på høykant.  Så blir de gjerne trøtte igjen og sover et par timer før det er full rulle med leking og herjing. Etter maten rundt klokka 11:30 får de være ute til de er slitne, og så sover de igjen. På ettermiddagen kan de holde det gående lenge.
I dag hadde jeg kjøpt med griseører, og det var skikkelig populært ! Jeg delte et griseøre i to, også fikk de hver sin del. De klarer jo ikke å spise opp øret ennå, men de lå lenge og spiste på det og gnagde på det. Det var virkelig snadder. Som dere kanskje har sett i mediene så er det flere hunder som har fått nyresykdom etter å ha spist hundegodis med tørket kylling. Veterinærhøyskolen har gått ut og advart om dette også. I hundeklubben vår  er det tre hunder som har fått denne nyresykdommen, så det er ganske reelt. 
250418 Enerhannen og toerhannen med griseøre Medium Web view
Gutta boys med hvert sitt 1/2 griseøre.
Tirsdag 24.04.18
VIl bare minne alle på at valpene skal revaksineres når de er 12 uker gamle. De skal gjerne ha en ormekur før de vaksineres også. En veterinær stilte en gang spørsmålstegn ved hvorfor det var akkurat noen dager før vaksina jeg sa at de skunne ha ormekur. Det er egentlig ikke av noen annen grunn enn at det skal være lettere å huske. Skulle dere glemme å gi ormekur, så er det bare å gjøre det rett etter vaksina da. Ingen krise :-) Ormekur får man kjøpt på apoteket,eller hos veterinæren. Skal man kjøpe det på apoteket trenger man resept. Er du i Sverige kan du kjøpe den uten resept til en billigere penge.
Tilbakemeldingene fra de andre valpene er gode. Lila startet på valpekurs i går, og jeg tror hun var rimelig sliten etter alle opplevelsene. Det er supert å starte "trening" og sosialisering med en gang. Det man skal være obs på er at så små valper ikke har noe særlig konsentrasjonsevne, så man må trene veldig korte økter. Kanskje trenger valpen flere pauser også når man ser at den blir sliten. Man kan heller ikke stille krav, men leke adferden man ønsker inn. Valpene er formbare vidunder, men det må være med lek og positiv forsterkning i korte korte økter. Min store kjepphest er kontakttrening. Jeg tenker at det er kjempeviktig og legger grunnlaget for all trening videre. Søk på kontakttrening og les dere opp på det :-D
Her går alt bra med valpene. De elsker å være ute og løper rundt og storkoser seg. I dag tok enerhannen mot til seg og løp etter de store hundene og prøvde å få tak i leken som Jubi og Svea lekte med. Han klarte ikke det, men artig var det å se på ham. De spiser litt opp  og ned til de forskjellige måltidene. Det kan se ut som om de snart er klare for tre måltider om dagen. Særlig når de har søkt etter en del godbiter også :-D

Mandag 23.04.18
I dag har det vært trøtte valper her. Om det er det dårlige været eller hva det er. De var veldig i farta i dag tidlig, og slukte maten sin. Så sovnet de som vanlig igjen og sov til neste måltid. Da var de ute en stund sammen med Rune og fikk brent av litt krutt. Det regnet ute, så det var liksom ikke så lenge de kunne være ute heller da, før det var for vått for dem. Ikke akkurat sydentemperaturer heller :-) Så var det ny soverunde, til Vetle kom hjem fra skolen og han ga dem mat og var ute med dem. Når jeg kom hjem og gikk inn til dem, lå de og sov, og var skikkelige trøttinger når jeg satte meg ned for å kose med de. De klatret rundt på meg og ville ha masse kos. Ettermiddagen og kvelden har de vært her på kjøkkenet sammen med meg og jubi go Svea. De har hatt sine raserunder på verandaen, og nå har de spist kveldsmaten sin og er klare for å legge seg for kvelden. Kanskje de skal ha skikkelig raptus på natta nå, siden de er så rolige på dagen..... hihi.
IMG 8241 002
Skobrett fra Biltema til 39,90 er den beste seng , :-D Gutta boys
Søndag 22.04.18
Hannene her var veldig "klengete" i går kveld. Det var som om de savnet resten av gjengen. Bare to,- det var veldig lite og bare en å bryne seg på ?? Etter at valpene hadde dratt i går var Rune og jeg hos Marius som hadde overtatt huset sitt på fredag. Da var Vetle valpevakt og hadde foret disse to storspiserne. Når vi kom hjem spiste vi pizza og jeg gikk ned for å kose med valpene. Jeg kunne ikke skjønne hva det var, men både enerhannen og toerhannen "snakket" til meg med masse rare lyder. Til slutt gikk det opp for meg at de var jo sultne. Jeg hadde glemt å gi de siste måtidet for kvelden. Så etter å ha fikset mat i en fei, ble alt bra igjen. De vet å få sagt i fra om behovene sine de to som er igjen her.
I dag tidlig var det opp som vanlig. Jeg skulle prøve å vaske litt klær og ta igjen litt huslige sysler, men det var ikke lett. Disse to var helt klare på at de skulle ha selskap hele tiden, og Jubi og Svea var ikke på langt nær nok. Så da var det ut på tur. Vi gikk ned i den bittelille skogen som er rett nedenfor her, og det var spennende. Alt skulle undersøkes, gamel traktor, rådyspor, vedstabbel, alt var utrolig spennende. Til slutt var enerhannen sliten og ville hjem, så da gikk vi  opp igjen. Toerhannen kunne tenke seg en tur til en annen nabo, så han ble ikke med :-) Han måtte jeg gå å hente hos naboen for det var så utrolig gøy å utforske den store verden utenfor vårt gjerde. Nå har de vært aldeles helt slått ut siden klokka var 19:00 ! Så denne dagen har nok vært full av inntrykk for dem.
Tilbakemeldingene fra Kellie, Lila og Bajas er veldig bra. Lila er på plass i Bergen og har sovet masse i natt. Bajas og Kellie har vært en tur ute i løpet av natten, men ellers har de sovet, Bajas helt frem til 07:30. Deilig at det er sånn, da blir det bare bedre og bedre.  Det er veldig godt for oss å vite da. Blir litt roligere da :-D
220418 toerhannen Medium Web view
Toerhannen, Salto
220418 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
220418 toerhannen på verandaen Medium Web view
Toerhannen på verandaen
DSC 0175 Medium Web view
Den skoen skal vi smake litt på 
Lørdag 21.04.18
I går kveld var siste kvelden med hele gjengen samlet. De var oppe på verandaen og inne på kjøkkenet hele ettermiddagen. De løp rundt og koste seg. Lekte med lekene sine og spiste på alt de fant. Etterhvert ble de slitne og sovnet inne i bingen som står på kjøkkenet.
På kvelden måtte de ned igjen på valperommet og det var kjedelig. De sovnet litt og sov frem til klokka 01:00. Da var det full rulle en lang stund, før de sovnet igjen og sov frem til klokka 08:00.
Jeg vekte dem og ga de mat, og tok med alle opp på verandaen. I dag var den store dagen hvor tre av dem skulle reise til sine familier. Alle fikk klippet klørne sine, og de tre som skulle reise fikk seg også en dusj. Alle tre taklet helt fint å dusje, de logret mens de var i dusjen, og det er ikke værst.
Først ut var øretispa, som nå heter Kellie. Hun har flyttet til Drammen. Vi gleder oss veldig til å få være medeiere på henne og se om hun kan tilføre kennelen vår noe spennende om noen år. Vi hadde store kvaler når det gjaldt valget mellom øretispa og nakketispa. Den ene dagen ville jeg ha den ene og den andre dagen den andre. Til slutt måtte jeg bare bestemme meg. Da var det antagelig det samme hvem jeg valgte, når de er så like :-D
Neste mann ut var hanne merket høyre lår, som nå heter Bajas. Han har flyttet til Lillehammer, og kommer til å få en aktiv hverdag, etterhvert som han vokser til, med mye trening. Hvem vet, kanskje han en dag har trent så mye at han kan finne noen som har gått seg bort, etter godkjenning i NRH.
Etter å ha stått snøfast i kolonnekjøring på fjellet kom det besøk fra Bergen også. Nakketispa, Lila,- skal nemlig bli bergenser. Lila har en onkel i Bergen, broren til Ronja, som heter Tarzan, og han var med og hentet Lila. Veldig artig å se ham igjen, han var skikkelig stor. Han hilste på valpene, men var ikke spesielt opptatt av de. Når en av valpene kom inn i bilen, var det som han sukket og sa "må en av de der være med oss hjem ??" Snill som et lam da, så Lila kommer til å få det helt topp med onkelen sin. 
Nå er det bare de to siste hannene som er igjen. De blir her til fredag, da reiser enerhannen og lørdag da reiser toerhannen. Det blir rart når huset blir tomt for valper.......
190418 hele gjengen full lek i kassa
Hele gjengen i full aktivitet
190418 lek litt med meg da
Jubi, lek litt med meg da....
190418 enerhannen
Enerhannen
190418 nakketispa på raid
Nakketispa på raid i matdunken på kjøkkenet
190418 skikkelig slapp gjeng
Slapp gjeng i skyggen på verandaen
190418 svea koser seg med valpene
"Tante" Svea koser seg fryltelig med valpene
Torsdag 19.04.18
I dag har vært en rolig dag. Valpene har slappet av og tatt livet med ro. Ikke noe spesielt som har hendt. De turner rundt nede på valperommet og i bingen utenfor, og synes det er utrolig dårlig gjort at ikke jeg kan slippe de ut på fri flyt :-) De skjønner ikke at det ikke er lurt å spise på alt som kommer frem fra snøen, og de ville nok gjerne ha torpedert alt av busker og vanndammer som blir ute her.
Nå har valpene spist 4 ganger om dagen her hjemme. De har spist en blanding av Eukanuba valpefor og VOM valp. De er fryktelig glade når de merker at det er VOM i maten. Dersom dere vil ha litt VOM på lur, er det mulig å få kjøpt poser med mindre kuler med frossen VOM valp. De kulene veier ca 25 g og en sånn kule i maten sammen med ca 40-70 g tørrfor vil være passe tror jeg. Selvfølgelig spiser de nok mer her enn de vil gjøre når de flytter. Her er det konkurranse om maten og det vil det ikke være dit de kommer. I tillegg er alt nytt, alle søsken er borte og det er jo en overgang for dem. Jeg pleier å si til alle at det er helt naturlig at valpene stresser litt når de flytter. Da har de ofte dårligere matlyst, og noen gangen kan de få løs avføring. Jeg pleier å forebygge det ved å ha en liter med Cultura melk i kjøleskapet også ha på en skvett på maten. Den regulerer magen veldig fint. 
Ellers så er jo disse valpene som flatter flest, de elsker alle mennesker, og tror alle er der bare for dem. Så det går seg nok ganske så fort til tenker jeg. Men bare noen tisps i overgangen. Ofte varer den i ca tre dager, da har det gått seg til. Da pleier som regel hylingen om natta og ha gitt seg også.
Ellers er det nesten umulig å ha aviser nede her nå. De gjør ikke annet enn å makulere dem, så jeg flyr rundt og vasker og vasker hele tiden. Valpene elsker vaskefilla, så vi har noen diskusjoner rundt den ;-)
190418 nakketispa med ball Medium Web view
Nakketispa koser seg med ball
190418 enrhannen koser seg Medium Web view
Reine schäfer'n
190418 enerhannen sittende i bingen Medium Web view
Enerhannen, - kjeder seg.
Onsdag 18.04.18
I dag var det klart for en tur til veterinæren. Jeg var jo spent på hvordan bilturen kom til å bli, flatcoatblues er jo ikke det beste å høre på. Heldigvis var bilturen kort, for valpene visste å lage lyd denne gangen. De holdt det gående på høyeste volum helt til vi kom frem. Det var veldig spennende å komme til et nytt sted og alt måtte sjekkes. Ledninger som var fine å spise på og det meste ble behørig undersøkt. Alle fikk vaksine og ble ID merket med chip. Det gikk veldig fint. Med litt ekstra godis var det ingen som brydde seg noe særlig selv når de fikk chippen. Dette var samme veterinær som tok keisersnittet og som undersøkte enerhannen for dette med benet, så hun syntes det var artig å se dem igjen. Hun var godt fornøyd med utviklingen som har skjedd med benet til enerhannen. Han har også fått tilbake de klørne som han har mistet. Alle testikler var , holdt på å si , som vanlig ikke på plass hos hannene. De er for unge og som regel kommer testiklene om en liten stund. Så heldigvis var alt bra, og veterinæren var så fornøyd med dem.
I kveld har Vetle vært valpevakt og tatt seg av valpene, mens Rune og jeg har vært på jakt etter den perfekte trappa :-) 
Ikke lett å få bestemt seg, utrolig mye fint å velge i..... Derfor er det desverre ingen bilder i dag, men tar det igjen i morgen. 
Tirsdag 17.04.18
Juhu ! I dag er valpene 8 uker gamle :-) ! De er så klare for den store verden, og liker at det skjer mye rundt dem. De elsker å sjekke ut nye ting og er supernysgjerrige. Nå er endelig alle valpene fordelt også, så nå er det bare å glede seg.
I morgen er det klart for tur til veterinæren, det er jo spennende. Det pleier alltid å gå bra, men har alltid litt sommerfugler i magen alikevel.
I dag ville Xi vært 12 år også om hun hadde levd. Xi er mormor til Jubi og mor til Mokka som kanskje skal ha valper. Xi var en utrolig personlighet, en nydelig brun tispe, fra kennel Flatterhaft. Der ble hun født som en av 11 tisper i et kull på 13 valper. Det var litt av en gjeng. Jeg har sett at i hvertfall to av søstrene til Xi lever fortsatt, kan godt hende det er fler. Skulle ønske vi hadde hatt Xi her også, det går ikke en dag uten at tankene streifer innom henne. Godt å tenke på at det kanskje kommer Xi barnebarn om ikke så lenge. Vi krysser fingre og tær for at det er valper i magen.
Jeg snakket med de som har Ronja også i dag. Der kan de fortelle at det virker som om Ronja synes det er deilig med litt fri. Det går i hvertfall veldig fint med henne, så da er alt bare velstand.
Nå skla jeg gå og ordne litt papirer til veterinæren i morgen :-) Alle skal ID merkes og da må det følge med noen skjema som gjør at vi holder styr på hvem som har hvilket idnummer.
150418 enerhannen hodet Medium Web view
Enerhannen "Sofus"
150418 toerhannen hodet Medium Web view
Toerhannen , "Salto"
150418 hanne merket høyre lår hodet Medium Web view
Hanne merket høyre lår, "Bajas"
150418 nakketispa hodet Medium Web view
Nakketispa, "Lila"
150418 øretispa hodet Medium Web view
Øretispa, "Kellie"
Mandag 16.04.18
I går kveld var nok valpene ganske slitne etter en aktiv dag, så de sov veldig godt etter at vi hadde tatt de ned på valperommet. Det fikk vi merke i dag tidlig :-) Klokka var bare så vidt over 05:00 før de satte i gang og holdt et skikkelig leven. De syns nok vi var veldig trege som ikke kunne komme og gi de mat og kos. Men jeg ventet til 06:00, det får være grenser for når dagen skal starte også. 
De er veldig glade i mat, og alt forsvant på høykant. Enerhannen må jeg holde et øye på for han spiser dobbelt så fort som de andre, og når han er ferdig vil han tømme koppene til de andre også.... Han er sååå glad i mat at han blir ganske gira når jeg løfter ham opp og ikke lar ham spise alt han vil.
I ettermiddag har valpene vært på verandaen og på kjøkkenet. Det kom til og med litt duskregn, men det brydde de seg ikke noe om. Når de blir slitne eller kalde går de inn og legger seg, eller leker med lekene som er i bingen inne på kjøkkenet.
I kveld er de nede på valperommet igjen og nå er det slutt på å ha hele aviser liggende på gulvet... Valpene fungerer svært godt som makuleringsmaskiner og de elsker å rive i filler.  Merker godt at de blir 8 uker nå, de vil ha mer og mer stimulering, så det er bra de snart skal få sin egen flokk :-)
Nå har jeg snakket med representanten fra Agria, og han har fått navn og telefonnummer til dere som skal ha forsikring i Agria. Han ringer dere i løpet av uka og avtaler hvilken forsikring dere vil ha. Ta gjerne en titt på www.agria.no og les litt om egenandeler og diverse. Prisen på forsikringen kan endre seg ganske mye hvis man endrer egenandelen.
150418 enerhannen stående tunga ute Medium Web view
Enerhannen, se den tunga :-) Leverpostei var veldig godt
150418 toerhannen stående Medium Web view
Toerhannen
150418 hanne merket høyre lår stående Medium Web view
Hanne merket høyre lår
150418 nakketispa stående Medium Web view
Nakketispa
150418 øretispa stående Medium Web view
Øretispa
Søndag 15.04.18
Valpene jublet for nok en dag med strålende sol og mange varmegrader. De er så fornøyd med at snøen blir borte, for nå kommer det frem så mye artig å spise på oppe på verandaen :-) Hurra ..... 
Valpene fikk komme opp på verandaen /kjøkkenet når klokka var 09:30 og var der helt til nå i kveld når klokka hadde passert 19:00. De har gått inn og ut som de har villet, og har skikkelig kost seg. Artig å se at når de bli slitne kommer de inn og legger seg inne i bingen her. Hvis ikke jeg sitter ute i sola da, for da ligger de like gjerne rundt bena mine. 
Når Ronja har dratt, har Svea tatt tante rollen svært alvorlig. Hun er akkurat omdøpt til "tante Sofie". Hun er streng men rettferdig med valpene, og snakker til de med veldig tydelige signaler. Det er utrolig artig å sitte å se på hvordan valpene reagerer når Svea setter grenser. De blir lave og forsiktige og tar kontakt med Svea på en helt utrolig fin måte. Når de gjør det sånn er Svea så fornøyd. Men begynner de å lete etter melk, ja da er det klar tale igjen. Valpene er signalsterke og jeg kan sitte og stirre på de aldri så lang tid.
Alle valpene har blitt tatt bilde av igjen i dag. Bildene kommer i valpedagboka utover. Men noen bilder ble tatt inne i valpebingen på kjøkkenet også, når de var litt slække og slitne. De kommer her nå :-)
 150418 enerhannen i bingen Medium Web view
 Enerhannen
 150418 toerhannen i bingen Medium Web view
 Toerhannen
 150418 hanne høyre lår i bingen Medium Web view
 Hanne merket høyre lår
 150418 nakketispa i bingen Medium Web view
 Nakketispa
 150418 øretispa i bingen Medium Web view
 Øretispa
Lørdag 14.04.18
Sånne dager som i dag vil vi ha mange flere av !. Valpene har rett og slett vært ute i hele dag.
Etter å ha spist frokost inne, og luftet seg i bingen utenfor valperommet, så tok jeg de opp på verandaen sammen med Ronja, Jubi og Svea.
Det er jo full rulle med en gang, og de løper og leker og sjekker og undersøker og herjer som bare det. Småsloss, og leker med de store. Ikke noe å si på aktivitetsnivået og tempoet akkurat. Siden det var så deilig temperatur kunne døra til kjøkkenet stå oppe  hele tiden. Så da kunne de gå inn og ut som de ville. Vetle og jeg fant fort ut at nå var det ikke akkurat så praktisk med de store blomstene på kjøkkenet. Noen av dem havnet opp på en kommode og kjøkkenbenken, mens to måtte flyttes til badet. Det er bare å slå fast, at blomster, det elsker de og ikke snakk om at blomstene får stå i fred. I hvertfall ikke når de er fem stykker som kan bytte på å angripe, hihi. Første runde med soving ble rundt klokka 12.

Det passet bra for da kunne jeg lage lunsj til arbeidskara som holder på her. Så var det ny runde med lek og full fart på verandaen. Klokka 14 kom de for å hente Ronja, og det var veldig fint for Ronja. Tror hun syntes at det var veldig deilig å kunne reise hjem igjen. Men det er veldig rart å ikke ha henne her. Jeg tror nesten det er værre for meg enn for valpene. Det går seg til da, men det er rart med det. Nå har hun vært her i ti uker og jeg synes Ronja er en herlig hund, så skulle ønske hun var min. Men det er hun ikke, og nå er hun hjemme hos familien sin der hun hører til, og det er veldig godt for henne. Trøster jeg meg med....Jeg er så heldig å kunne følge valpene hennes videre og det skal bli fint.

Etter at Ronja hadde reist, dro Vetle og jeg for å få tak i flere aviser. Vi bruker jo masse aviser både i valpebingen og i bingen på kjøkkenet, så stadig trenger vi flere aviser. Vi har lov til å hente aviser der lokalavisa kaster sitt overskudd, og nå var det veldig mye aviser der. Vetle og jeg fylte opp ikke mindre enn 18 "banankasser" med aviser. Sammen med fire kasser som jeg hadde fylt opp i går så ble det 22 kasser klare til bruk. Veldig kjekt.  Vetle og jeg passet på å handle samtidig, så da fikk vi slått to fluer i en smekk. Rune måtte passe valper så lenge, men de hadde bare lekt på verandaen mens vi var borte, så det var ingen sak. Nå er de nede på valperommet, gode og mette, og klare for natta. 
 140418 ronja tar livet med ro
Ronja tar livet fullstendig med ro
140418 du og jeg mamma du og jeg
Du og jeg mamma, du og jeg......
140418 skal vi leke med den
Skal du og jeg leke med den ?
140418 enerhannen og nakke tispa på brevandring
Brevandring er veldig spennede for små kropper :-)
Fredag 13.04.18
Jula varer helt til påske heter det. Men nå har det jammen meg gått over påske også... og jeg hadde helt til i dag , 6 hvite julestjerner fra Plantasjen som ikke ville slutte å blomstre. Jeg har ikke hatt hjerte til å kvitte meg med de, men i sola i dag var det slutt. Da åkte de ut. Nå skal det bli vår, så da er julestjerner helt malplasert. :-) Men neste jul, hvis du vil ha evigvarende hvite julestjerner er det bare å kjøpe de på Plantasjen :-) Selv ikke ganske hard tørke har tatt knekken på dem.
Valpene er veldig glad i planter, bark og alt annet av ulumskheter som åpenbarer seg når istiden nå forsvinner. De elsker å løpe nedover oppkjørselen og spise bark og nappe av buskene som står der. Hva de finner av pittesmå ting og spiser opp , ja det er ikke godt å si. I hvertfall tror jeg nok at det var noe valpen hadde spist i går som gjorde den så kvalm og slapp. I dag var den like kvikk igjen og har kastet innpå maten. Ingenting som stoppet den i dag. 
Valpene har jo fått vom i maten sin hele tiden. En liten skje sammen med tørrforet som er oppbløtt. Så har jeg tenkt at nå må de venne seg til å spise tørrforet uten vom, så de ikke blir så matsære når de skal flytte. Når matkoppene da kommer på gulvet, så er det stor misnøye å spore. Først sjekker de sin egen kopp, så må de sjekke alle de andre sin kopp for å være helt sikker på at det ikke bare var en forglemmelse at den ikke hadde fått vom. Når alle koppene er sjekket så kan de spise tørrforet.
Frøken øre holdt en liten forestilling i kveld når hun skulle spise. Hun var overivrig og stod nesten å trippet og trampet før koppen kom. Når den endelig kom så kunne det se ut som om hun borret nesa ned i koppen for å sjekke ut om det ikke var litt vom litt lenger ned i koppen. Når det ikke var det tok hun kulene i munnen, "vasket" dem og sputtet de ut. Som om hun var overbevist om at det helt sikkert var vom på kulene. Når alle kulene var inspisert og "vasket" , da begynte hun å spise. All maten forsvant ned, pluss litt til, men hun brukte jo dobbelt så lang tid som de andre. Noen må også opp på armen mens de andre spiser for at de ikke skal være bulldosere i søsknene sin matkopp. De tømmer sin egen kopp kjempefort i håp om å kunne tømme de andre sin også. Men den går ikke ;-)
Nå er det bare kjedelig å være i noen binge. Nede er det foreløpig greit til nød, fordi de kan gå ut og romstere litt rundt ute i bingen utenfor. Men på kjøkkenet er ikke bingen populær i det hele tatt. Etter at valpene hadde hatt besøk på ettermiddagen i dag, så var de trøtte og ville sove. Men ingen ville inn på kjøkkenet. Alle skulle sove på en kald fillerye på verandaen. Så da måtte vi ta ut senga, og hente noen tepper så de fikk noe å sove på. Det var stas. Etterhvert syntes jeg det ble for kaldt, så da dro jeg senga og teppene over dørstokken inn på kjøkkenet mens de sov. De sov bare videre så det var jo greit. De turner rundt på kjøkkenet også nå, og vil gjerne torpedere en fredslilje som står på gulvet. Det blir ikke mye fred av det, så derfor så satte jeg den opp på benken så blir fristelsen litt mindre.
I morgen er barselspermisjonen til Ronja over. Ti uker vekk fra familien sin får være nok. Tenker hun blir glad for å se de når de kommer i morgen for å hente henne. Det blir veldig rart å ikke ha Ronja her, hun er en utrolig snill, sosial og glad flat som har mye artig oppførsel. Hun er supersmart og problemløsningsorientert, og har hun satt seg noe i hodet, så gjør hun det. Hun elsker å ligge på snøen ute her og bare følge med på alt som skjer. Hun kan ligge der lenge og bare kikke. Roper du på henne da, så har hun masse bomull i øra, men går du mot henne så kommer hun logrende. Noen ganger vil hun ikke inn, så da spretter hun foran meg. Men har jeg med et bånd, ja da kommer hun løpende. Hun er en skikkelig personlighet. Hver morgen skal hun inn til valpene sine, før både mat og tur ut. Setter jeg ned maten til henne da, enser hun den ikke, hun skal inn til den fine gjengen sin. Hun har heldigvis ikke noe særlig melk igjen, så det vil nok ikke by på noen som helst problemer. Valpene kommer til å savne henne, men de har både Jubi og Svea de kan leke med, så de kommer til å ha det helt fint. Utrolig rart hvor fort disse ukene alltid går.
130418 alle vil sove ute
Alle vil sove ute
130418 trøttingene har våknet
Trøttingene har våknet
130418 en av de siste melkeskvettene fra mamma
En av de siste melkeskvettene fra mamma
Torsdag 12.04.18
I dag har sola skint fra klar himmel og på ettermiddagen har valpene vært masse ute. Først i bingen sin, så utenfor på gårdsplassen og så på verandaen. De løp som gærne rundt på verandaen og syntes det var toppen. Ronja, Svea og Jubi var også der, og det var veldig stas. Etterhvert ble de slitne, og da var det to som gikk inn helt av seg selv og opp i bingen inne for å sove. To la seg i en IKEA pose ute på verandaen. Det syntes jeg var litt kaldt så jeg tok de inn. Siste valpen var da putt  borte. Hvor mange steder går det an å gjemme seg da på en veranda uten noe særlig.... Den hadde sovnet inne i trekket til grillen, så der fant jeg den valpen :-) 
Det er ikke noe godt å være liten frøken og ha vondt i magen og være kvalm. Øretispa er tydelig kvalm i kveld og vil ikke ha mat. Hun kastet opp et par ganger, og nå bare sover hun. Ikke artig når de ikke er helt i slaget. Der noe vel ratt noe som har dukket opp av snøen som hun har spist og som magen ikke er noe glad for. Håper det går raskt over. De ser jo så fort tynne ut også når de ikke spiser så det er ikke moro.
Nå har jeg bestilt time til sjekk av hele kullet hos veterinær på onsdag. Da skal de få vaksine, id merkes og få helseattest. Desverre dårlig med bilder i dag. 

Onsdag 11.04.18
Nå går utviklingen i rasende fart. De er skikkelig utforskende og synes alt av porter som er lukket igjen er kjedelig. 
I valpebingen nede er det en port som gjør at de ikke kan gå helt ut, og den er lukket nå. Det er fordi det er masse is og snø og grus ytterst i bingen og da er det ikke noe for valpene å drive der. Men det liker de ikke. De vil gjerne helt ut i den ytterste delen og rote rundt der. Så i dag tok jeg de med meg og gikk helt ut. Så  kunne de turne rundt ute på gårdsplassen her og sjekke alt de ville.
Alle fem var veldig fornøyd da Vetle kom  hjem fra skolen og et par av dem turte å gå helt ned til porten for å møte ham. Det var veldig bra.Etterhvert måtte de opp på verandaen så jeg kunne lage middag. Da var det så kjedelig at jeg hadde lukket igjen porten opp på verandaen for da kom ingen ned trappa og ut på den gjørmete plenen. Ikke det at det er så mye som er bart, men det som er bart er mer gjørme enn plen....  De stod på porten og sutrert og sa klart i fra at jeg var kjempetreg som ikke lot de gå overalt hvor de ville. Sorry sa jeg, det får holde med en diger veranda i denne omgang :-) Etterhvert ble de faktisk slitne og la seg inne for å sove. 
Etter en stund ble det mattid igjen og da ble det ny runde ute på verandaen. Jeg er som kjent veldig glad i snøen,- not,- så jeg drev på og flyttet en snø haug fra skyggesiden av verandaen til der sola kommer. Er ikke riktig navla som driver på med sånt, men da kunne jeg følge med på valpene samtidig. Multitasking har jeg lært er bra.
Nå er de  passe slitne og har sovnet igjen. Kjenner jeg de rett har de så absolutt ikke tatt kvelden, men kvikner nok til igjen om en liten stund. Da blir det siste runde før natta. Da er det bare å stille opp med lek og kos :-) Skjønne er de nå, til å spise opp !
11.04.18 slappi Medium Web view
Slappinger
110418 trøttere og trøttere Medium Web view
Trøttere og trøttere
110418 Svea er min beste venn Medium Web view
Svea er min beste venn
Tirsdag 10.04.18
I dag er valpene 7 uker, så ikke går det an å skulke skrivinga i valpedagboka i dag nei :-) 
Dreamteamet vokser så det knaker, og blir bare mer og mer herlige. De er så utrolig fine personligheter, og veldig kontaktvillige og nysgjerrige så alt er bare gøy. På søndag kom de seg ut en tur på formiddagen mens de hadde besøk. Men så ble alt bare kjedelig for det regnet og regnet. På ettermiddagen var de oppe på kjøkkenet, men det var ikke på langt nær så artig som å være løs ute. På mandag hadde vi en vedig sløv dag, og gjorde ingen ting. Jeg lå stort sett inne hos valpene hele tiden, og de sov og jeg sov. På ettermiddagen emigrerte vi til toppen av garasjen igjen siden Rune ikke var helt ferdig med å rive rundt inngangsdøra. Da ble det så mye bråk at hverken valpene eller jeg orket å høre på det. 
Så da flyttet vi igjen. I dag derimot har vi kost oss veldig. Etter en treg morgen kom det jo sol og det ble deilig å varmt. Da var det bare å pelle seg ut på verandaen toppen av garasjen. Gjett om valpene koste seg. De har blitt skikkelig tøffe, og hadde seg en liten utflukt, helt opp til snekkerbua til Rune, og til og med rundt den ! Ved inngangen til snekkerbua er all snøen borte, og det har kommet frem gress, og det var kjempespennende. Ronja har funnet seg en ny yndlingsplass, og det er i solveggen på snekkerbua. Der ligger hun på en liten stripe med gress og koser seg veldig. Hun går akkurat klar av takdryppet som renner hele tiden. Men hun får lagt seg akkurat innenfor. Der ligger hun, så når jeg ikke skjønner hvor hun er kan jeg bare ta en titt der. 
Valpene har begynt å leke mye mer med de store hundene også. Svea er verdens beste leketante når valpene er så store som nå. Hun har flere bøtter med tålmodighet, og er så utrolig snill med dem, og lar de få lov til nesten alt. Bortsett fra å lete etter melk. Da sier hun ifra. I dag lekte de så utrolig fint sammen og valpene elsker det. De holdt det gående lenge i sola, før de segnet om og sovnet etter i hvertfall to timer i farta.  Det var veldig godt for dem. I kveld har de vært nede på valperommet, og vi har forsøkt å ta bilder av alle sammen. De ble ikke så veldig bra siden de er tatt med blits inne, men vi prøver igjen til helga, da håper vi at vi kan ta bildene ute :-) Men dere kan jo få se på de håpefulle :-)
 Hannene: 
 100418 7 uker enerhannen Medium Web view
 Enerhannen
 100418 7 uker toerhannen Medium Web view
 Toerhannen
 100418 7 uker hanne høyre lår Medium Web view
 Hanne merket høyre lår
 Tispene
 100418 7 uker nakketispa Medium Web view
 Nakketispa
100417 7 uker øretispa Medium Web view
Tispe merket venstre øre
 
Lørdag 07.04.18
I natt sov de godt hele natta igjen. De fikk litt ekstra med godbiter å søke på i går kveld før de skulle sove, så da ble de litt mer aktivisert og fikk litt mer mat i magen. Det hjalp godt på nattesøvnen så det ut til. 
I dag tidlig var det bare å spise maten sin, også flytte ut på toppen av garasjen. Valpene og jeg har stort sett vært der i hele dag. Der kunne de ha gått inn og ut som de ville, hadde det bare vært litt varmere. Det var det ikke i dag, så dermed fikk de gå ut små turer når jeg satte opp døra. Ikke så lenge av gangen, for det var ingen sol som kunne varme opp på verandaen og da er det ikke noe for små valper å være lenge ute. Så etter litt aktivitet ute, var det heller aktivitet inne. Med andre og "nye" leker ble det plutselig litt spennende inne også. Masse å sjekke og mye fint å bite på.
På ettermiddagen kom Vetle bort og var sammen med valpene så jeg kunne reise å handle. Etter at ettermiddagsmaten var fortært fikk de komme inn på kjøkkenet igjen, for da var Rune og faren hans ferdige med å bråke så utrolig mye. Nå er hele gang gulvet pigget opp og gulvet er støvsuget og klart for videre jobbing. I morgen skal utgangsdøra flyttes, og heldigvis ingen bråkejobb siden det er søndag. Mandag braker det løs igjen, heldigvis for siste gang ( nå håper jeg det er sant) for da skal den gamle ytterveggen ned. Så da blir det ny tur på toppen av garasjen, men valpene klager ikke. Det er bra de får litt ulike opplevelser, på tross av kaldt og masse snø :-)
Ronja har snart ikke noe melk igjen til valpene sine. Hun vil gjerne leke litt med de, men blir superfrustrert når valpene ikke kan la være å lete etter melk. Hun er flink til å si ifra til dem, men de prøver seg igjen og igjen. Nå står hun nede på valperommet med framparten inne i bingen og bakparten utenfor. Da får ikke vlapene tak i melkebutikken, og Ronja kan kose og slikke og leke med dem der hun står. Jeg må flire når jeg ser på henne. God til å finne løsninger er hun i hvertfall :-D
070418 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
070418 toerhannen
Toerhannen
070418 enerhannen er pøbel
Lille pøbel, enerhannen
070418 nakketispa Medium Web view
Nakketispa
070418 øretispa nakketispa og toerhannen
Øretispa , nakketispa og toerhennen
070418 trøttinger Medium Web view
To trøttinger
Fredag 06.04.18
Denne natta var det et fryktelig lurveleven inne hos valpene. En eller flere holdt en veldig høy konsert.... Flatcoatblues er ikke videre kjekt å høre på. Til slutt måtte jeg stå opp for å se om det var noe jeg kunne få ordnet på. Tror egentlig at de bare var veldig oppspilte og kanskje litt sultne. Så da ble det litt culturamelk i matkoppene, og et lite søk etter godbiter utover rommet. Etter denne lille aktiviteten ble det putt stille og alle sov vi godt og vel frem til morgenen.
Det er klart at de nå holder lenger og lenger. De krever også mer av aktivitet og at det skal skje noe. Det er fryktelig kjedelig å bare være på valperommet eller bare være i bingen på kjøkkenet. De har stor nysgjerrighet og utfartstrang, så det er bare å ta de med seg ut. I ettermiddag har det vært nydelig vær, og valpene har vært lenge ute. På gradestokken i solveggen var det 32 grader, så ingen klagde på temperaturen. Det er bare så deilig. Nå smelter snøen fort på verandaen også, så alt hjelper. Man ser at valpene blir tøffere og at de tar for seg mer og mer av omgivelsene. Før har de ikke turt å gå opp trappa fra verandaen og til plenen. Men i dag gikk de av gårde alle sammen. Under all isen var det jammen meg også gress, og det var noe nytt å smake på. 
På ettermiddagen fikk valpene også besøk. Det var artig å se hvordan de reagerte på det å møte fremmede ute. Det er lett å se gleden de har når de får oppmerksomhet, det er store flatter i miniatyr. De har de samme faktene og er skikkelig sosiale.
Rune begynte med pigging i dag, så nå har Vetle og jeg gjort klart et rom på toppen av garasjen som valpene kan få være i morgen. Fr det rommet kan de gå rett ut på verandaen, så det blir deilig for dem. Det bråker ganske godt når det pigges, og de behøver jo ikke akkurat være midt oppe i det hele dagen. De er vant til veldig mye lyder, og jeg ser ingen reaksjon når det er bråk som varer bare en liten stund. Men det er unødvendig at de skal være i bråket hele dagen. Jeg gleder meg til den pigginga er ferdig, da tror jeg snart ikke det er mer som kan rives eller endres. Da må de begynne å bygge opp igjen .... Det skal i grunnen bli veldig godt. 
Nå er valpene nede på valperommet for natta. De har akkurat hatt en skikkelig runde med lek og lekeslossing, men nå ble det jammen stille. Får håpe de har tatt kvelden nå ;-)
060418 Svea leker med valpene
Svea leker med valpene
060418 nakketispa koser seg ute
Nakketispa
060418 avslapping
Avslapping
060418 ute på verndaen
Toerhannen
Torsdag 05.04.18
I dag tidlig øste regnet ned. Valpene er heldige med det at rett utenfor valperommet nede er det en valpebinge. Nå deler de den plassen med litt søppel fra renoveringa av huset, men det er plass nok til at de kan gå ut å gjøre fra seg. Under tak :-) . Valpene synes det er veldig spennende, og krabber rundt og under og over alt som står der. Noen gikk seg bort i et lite tørkestativ også, og kom seg hverken inn eller ut av dette tørkestativet. Med bittelitt hjelp så fant de ut av det alikevel. Det er utrolig hvor mye det tar på å være aktiv ute og løse problemer, så etter en liten stund ute ville alle inn igjen. Da var de rimelig slitne og sovnet som bare det. En annen høydare er å få være i gangen med de store hundene. Det er skikkelig artig. Når jeg da lar døra stå oppe ut, løper de inn og ut som de vil. De suser seg ikke så langt av gårde at de kommer ut i snøen, men holder seg rett utenfor døra. Etter en liten stund er det inn igjen, og da stiller de seg på valperommet og hyler. Da skal jeg løfte de over kanten så de kan komme seg inn i senga og legge seg.
I ettermiddag hadde valpene en lang periode hvor de virkelig var aktive. Først spiste de, og etterpå tok jeg de med på verandaen utenfor kjøkkenet. Der lekte de med de store hundene og gikk inn på kjøkkenet. Etter en stund satte jeg de opp i valpebingen på kjøkkenet, men det var ikke bra. Da var det hyl og skrik så Rune måtte sette seg sammen med dem til middagen var ferdig. Så lenge de hadde selskap var det greit. Etter en liten stund tok jeg de ut på verandaen igjen, i håp om at de kunne herje fra seg siste overskuddet. Da kom søsteren min på besøk, og valpene fikk litt ekstra kos av henne. Når hun reiste ble det endelig stille. Da sovnet de. Men da hadde de holdt koken skikkelig lenge. Artig når de begynner å bli så ivrige og nysgjerrige. Morsomme å se på. Ronja er ikke så ivrig på å gi de melk mer. Hun forteller dem at de skal holde seg unna, og at de godt kan leke, men ikke spise. Tydelig tegn på at hun begynner å sette grenser for dem og det er kjempebra.
Nå har de fått kveldsmaten sin og er nede på valperommet igjen. Ny tur ut i bingen utenfor valperommet og der var det fortsatt mye som skulle undersøkes. Og så var det supert å gjøre fra seg der :-) 
050418 full rule i valpekassa
Full rulle i valpekassa på kjøkkenet
050418 noen er trøttinger
Noen er trøttere enn andre :-)
Onsdag 04.04.18

I dag tidlig var det også et par slække valper som møtte meg i valpebingen. Kanskje dette er en gjeng med B-valper som liker å sove lenge om morgenen ? Hihi. Men så fort de skjønner at det er mulighet for mat er de over klare. Maten går med på høykant. I går fikk alle en ny runde med ormekur, og etter det har det vært skikkelig srutbæsj på noen av dem. Utover dagen roet det seg på de fleste, me n nå i kveld er det et par stykker som fortsatt er litt løse. Det går seg nok til. De er så veldig ivrige i matfatet noen av dem, så det er fort gjort at det kan bli noe.
De elsker å være i gangen, så der er de masse nå. Særlig nå vinteren hadde ebstemt seg for å komme tilbake. I gangen har de god plass og kan herje og leke med de vosne flattene også. På ettermiddagen har de vært på kjøkkenet,der er alt bare kjedelig, siden de ikke får springe rundt som de vil i hele rommet. Mens de var på kjøkkenet benyttet jeg sjansen til  å få malt en liten skillevegg inne på valperommet. Rune har satt den opp nå. Men malinga var ikke helt gerda når jeg tok valpene inn igjen nå i kveld. 

040418Ronja med valpen sin
Ronja ute med valpen sin i helga
040418 Ronja og Svea verdens beste venner
Svea og Ronja er verdens beste venner
040418 skikkelige trøttinger
Trøttingene sovnet inne i bingen til slutt
Tirsdag 03.04.18
I dag er dette Dreamteamet 6 uker gamle. Jeg lurer på hvor tida har blitt av ?
Jeg tror denne gjengen her har vært i skikkelig feriemodus de også. Når jeg kom inn til dem i dag tidlig var det fem valper som sov som steiner inne på valperommet. De skjønte ikke at de skulle stå opp så tidlig, og gjespet og strekte seg og kunne nok egentlig sove litt til. Men maten kom frem og da lot de seg ikke be to ganger, og kastet seg over maten. Når den var spist, var de fortsatt trøtte og sovnet igjen ganske fort.
De liker godt å være i gangen nede sammen med de voksne hundene. Så etter å ha sovet var det å herje og leke der nede til de var så trøtte igjen at de stod og pep utenfor valperommet og ville inn igjen for å sove :-) 
Mens de sov kunne jeg tømme skapene i gangen og rydde bort alt som er der nede. På lørdag skal Rune pigge opp gulvet og legge nye varmekabler, og flytte utgangsdøra utover.  Fortsatt står hundesengene der, men de må vi også ta ut på lørdag. Da tror jeg det blir taping av døra inn til valperommet, ellers blir vel rommet fullt av betongstøv. 
Når valpene våknet igjen bar Vetle de opp på verandaen utenfor kjøkkenet. Der løp de og lekte og hadde det veldig artig. Fillerya ble behørig tygget på og snøen som ligger der fortsatt var veldig populær, men også veldig kald. Så vi var ikke  ute så veldig lenge før vi tuslet inn på kjøkkenet. Nå har de sovet masse igjen og ladet opp til natta :-). Nå skal de få siste maten sin i dag, før jeg tar de ned i valperommet igjen. De blir vel ikke så fornøyd med det, men sånn er livet ....
020418 enerhannen
Enerhannen på verandaen i går
020418 ryddegjengen kommer Medium Web view
Ryddegjengen Jubi og Svea kommer og "vasker opp"
020418 toerhannen Medium Web view
Toerhannen
030418 full rulle på verandaen
Full rulle på verandaen
030418 øretispa tar fillerya
Øretispa tar fillerya
 030418 sammen med Ronja II på verandaen
 Med Ronja på verandaen
Mandag 02.04.18
Så er en deilig påskeferie over. I morgen er det striskjorta og havrelefsa igjen. Det har nok en gang vært en fin dag med deilig sol, som varmet godt i solveggen på verandaen på garasjen. Det blir aldri spesielt varmt i skyggen, så snøen smelter ikke, men sånn er det bare. Valpene spiste frokost og turnet rundt nede i gangen sammen med de voksne. Det er veldig greit å ha flere steder å være, så de får litt avveksling og litt opplevelser. Når sola hadde varmet opp litt ute på verandaen tok jeg alle valpene ut. Der koste vi oss i mange timer i sola. Når sola var på vei til å forsvinne tok jeg med alle valpene på verandaen foran huset. Der er det ikke så varmt for det er ikke så mye sol der, men leke kan de gjøre og løpe og slippe snøen. Det storkoste de seg med. Det var artig å løpe langs med verandaen i full fart. Jeg tok med tunnellen, så den fikk også gjennomgå der ute.Når jeg trodde de begynte å bli slitne tok jeg de med inn. Der tok jeg feil. De var ikke slitne..... Da fikk de lov til å rase rundt inne på kjøkkenet til Rune sin store gru. Jeg vet jo det at når jeg venner de til å være utenfor bingen blir det så mye hyl og skrik når de må være i bingen.....Men det er artig å ha de utenfor og se hvordan de løser ting også. 
Nå har de sovet lenge og ladet opp til natta ;-) 
020418 leker med mamma Ronja hanne høyre lår
Hanne merket høyre lår leker med Ronja
020418 enerhannen og høyre lår
Nydelige ! Enerhannen og høyre lår
020418 mat ute er godt
Mat ute er veldig godt
020418 øretispa leker med bamsen
Øretispa leker med bamsen
020418 Nakketispa
Nakketispa
Søndag 01.04.18
Valpene sover mye gjennom natten nå. De er helt utrolig sultne når jeg kommer med maten på morgenen, og kan ikke få spist fort nok og mye nok :-) . I dag igjen hang sola lysende og fin ute på en knallblå himmel, så jeg måtte bare vente en liten stund så kunne jeg ta valpene ut. Sammen med litt fyr på bålpanna, gjør sola det veldig godt og varmt i solveggen. Men jeg håper på litt færre kuldegrader om natta, sånn at det kan smelte litt mer snø og is. For jammen er det en del som skal bort gitt.
Valpene var ute ganske lenge i dag. De lekte en god økt før de sovnet en stund. Så var det mat å få, og da var det ingen som sov, for å si det sånn. Ronja, Jubi og Svea er sammen med valpene når de er ute. Det er artig å se på Ronja nå, når hun tar initiativ til lek med valpene. Hun dasker til de med labben og snuser og dytter til de med snuten. Hun er skikkelig leken og vil gjerne ha med seg valpene sine på lekingen. Ronja ser nok på seg selv som mye mer "voksen" enn disse to "jyplingene" . Jubi og Svea kan rase rundt og herje og leke ganske hardt med hverandre. Da pleier Ronja bare å stå og se på dem med en overbærende mine. Men i dag ble hun jammen med Jubi på en raserunde. Artig å se på.
Valpene fikk besøk mens de var ute også. Det er alltid koselig med besøk, men etter å ha spist sovnet hele bøtteballetten. Jeg hadde funnet frem en tunnell til valpene i dag, som de kunne leke med. Det var artig. De krabbet igjennom den og bet på den, og til slutt sovnet flere av valpene inne i den. Etter noen timer ute på verandaen, måtte valpene inn igjen. Det var kjedelig. De fikk komme på kjøkkenet, men toerhannen var ikke fornøyd med det, og satte i gang en fryktelig hyling. Vi skulle spise middag, så vi orket ikke høre på hylingen og tok ham ut av bingen. Da ble det stille og han turnet rundt utenfor bingen veldig fornøyd. Til slutt sovnet han utenfor bingen, mens de andre sov inne i bingen. Til og med Ronja la seg til å sove inne i bingen. Nå er det kvelden, så jeg skal bære de ned på valperommet nede. De er ikke så mye der nå, blir mest om natta. Det virker ikke som om de klager noe særlig på det :-)
010418 vaske øret til broren min
Vaske vesle Bromlemann, med klut og kost og såpevann..... :-)
010418 øretispa sover i tunellen
Øretispa sovnet i tunnellen sammen med et par andre
010418 sovnet rett ut
Trøttingen sovnet rett ut oppe i alle lekene
010418 Ronja og valpene inne i bingen
Ronja sover sammen med valpene.....
010418 toerhannen ville sove utenfor
....... mens toerhannen ville sove utenfor :-D
Lørdag 31.03.18

Nå går vi øyeblikkelig inn i april og snart MÅ det være slutt på 10-20 kuldegrader om natta så denne hersens snøen kan smelte ! Jeg er egentlig veldig glad i snøen, men ikke i april.... Da kan den bli borte, fort og gæli, så klina kan tørke opp og vi kan begynne å få av oss tjukke jakker og vintersko. Jeg er ikke klar for at vinteren skal vare lenge etter februar, noe den så visst har gjort i år ;-)
Heldigvis så tar sola tak på verandaen bak garasjen. I dag var det 26 varmegrader der når valpene var ute !! Det må jo bare bety at snøen som ligger der har veldig dårlige kår. Det vi hadde tatt vekk i går, hadde tørket opp til i dag, så i dag tok Rune litt mer, så det blir mer og mer som er snøfritt...... Valpene fikk være ute fra klokka var 12:30 til klokka var nesten 17:00. De elsket det :-) De sov og lekte og løp og koste seg i sola. De kunne også gå inn på toppen av garasjen, men der er det stablet så mye av det som egentlig hører til inne, så det er litt trangt.Vi tente på bålpanna igjen og da ble det skikkelig varmt, og vi lagde oss påskelunsj der. Vi stekte egg og bacon på bålpanna og valpene koste seg med lukta :-D Med ugdommer i hus blir lunsjen fort frokost for dem og lunsj for oss. Det er helt ok. :-) Etter å ha vært ute mange timer var valpene egentlig ganske slitne, så de sov godt på kjøkkenet i kveld. Men nå derimot.... er de klare for alt av galskap som de kan finne på. Nå kjeder de seg veldig nede på valperommet og det forteller de med store bokstaver. Hihi.

310318 elsker å ligge i sola og kose meg
Elsker å ligge i sola og kose seg.
310318 mat ute i det fri
Fineste B gjengen koser seg med mat i det fri
310318 slækk gjeng
Slækk gjeng
310318 jeg vil også være valp
Svea vil også være valp og ligge på fanget........
Fredag 30.03.18

I går var det klart for parring nummer to. Det gikk om mulig ennå bedre enn på onsdag, så nå er det bare å krysse fingrene for at det blir valper av dette prosjektet her.
Hjemturen gikk fint for Mokka og meg. Til slutt hadde vi over 80 mil i bil fra onsdag til torsdag. Men det gikk utrolig fint, nydelig vær og bart og fint på veiene. Ikke noe å klage på. Jeg var sent hjemme i går, så da ble det ikke prioritert å skrive noe i valpedagboka. Jeg ville heller kose med valpene :-) De hadde jo klart seg helt aldeles utmerket hjemme sammen med Rune og Vetle. Men det var godt å komme hjem til dem. Jeg kunne se at de hadde vokst på de 36 timene jeg hadde vært borte :-) Mokka er hjemme hos de hun bor hos igjen. De var utrolig snille og møtte meg i Oslo, så jeg sparte en time kjøring :-) Det er jeg så takknemlig for.

I dag tidlig var jeg trøtt som en dupp, så når valpene fortalte meg at de kunne tenke seg mat klokka 05:15 var jeg ikke enig i det, og nektet å stå opp, hihi. Så da sovnet både valpene og jeg igjen, og når de prøvde igjen når klokka var 08:00, var det bare å komme seg opp. Nytter ikke å sove bort hele langfredag heller ;-)
Etter at de hadde spist satte jeg meg ned i valperommet og vi hadde en veldig koselig morgenstund. Til slutt sovnet de, og jeg gikk ut på verandaen som vi har bak garasjen. Der er det masse sol når sola er fremme, så der fikk jeg tatt vekk en del snø og is. SÅ når valpene våknet igjen var det ut på verandaen. Det var ikke mindre enn 22 grader i solveggen, og jeg hadde tent på bålpanna, så de hadde det ganske bra ute i sola. Det var veldig spennende å være ute, men de ble fort slitne, så da fikk de komme inn på kjøkkenet for å ta seg en lur. Først litt mat, så sove. Etter å ha sovet fikk de komme ut igjen. Alle gjorde fra seg ute, og lekte og koste seg på verandaen bak garasjen. Det er altså alt for kaldt og alt for mye snø til at de kan være andre steder, og det er kjedelig. Menmen, vi får gjøre det beste ut av det. 
Etter å ha vært ute en stund kom de inn igjen på kjøkkenet. Der sovnet de igjen og da sov de til det var mattid nå i kveld. Det er tydelig at de liker å være ute, og vil gjerne oppleve nye ting og steder. Så jeg får se om det ikke blir noen turer ut i morgen også :-)

300318 hele gjengen ute på tur
Nestenhele gjengen, ute i sola
300318 leker med Jubi og Svea
Leker med Jubi og Svea
300318 enerhannen
Enerhannen
300318 nakketispa
Nakketispa
300318 toerhannen
Toerhannen
300318 Jubi koser seg
Jubi koser seg ute i sola
Onsdag 28.03.18
I dag var det hverdag igjen og bare å komme seg opp :-) Valpene var sultne og jeg skulle inn til veterinærhøyskolen igjen med Mokka for å sjekke når vi skulle på tur :-)
Sondre og Karina skulle videre på påsketur til Bergen, Vetle skulle klippe seg og Rune skulle hente materialer. Så det var mye som skulle ordnes før Norge blir stengt i to dager.
Etter å ha foret valpene reiste Mokka og jeg til Oslo. Jeg hadde med meg det jeg trengte i tilfelle beskjeden var at vi skulle reise videre til Sverige. Etter litt venting og litt sjekking av fliser som vi kanskje kan ha i gangen, tikket sms'en inn hvor det stod at det var helt topp å parre i dag og i morgen. Så da satte Mokka og jeg nesa mot Sverige og Alingsås.

Hjemme kom hele bøttebaletten hjem igjen, og valpene fikk komme opp på kjøkkenet. Vetle og Rune har hatt ansvar for å fore og kose med valpene. Vetle fikk besøk også, så da ble det ennå fler som kunne kose med dem. 
Nå får vi igjen for at de fikk gå utenfor bingen på hytta..... Nå er det selvfølgelig ikke gøy nok å være i den bingen. De skulle så gjerne vært på fri flyt på kjøkkenet, men det går ikke, for nå har de sylspisse tennene kommet, og de biter værre og værre for hver dag som går.

Vel fremme i Alingsås møtte Mokka Buddy, SVCH Flatterhaft Secret Service,  og det var kjærlighet ved første blikk. Alt gikk som det skulle, og de skal møtes igjen i morgen, før vi setter nesa hjemover. Da må jeg hjem å kose med valpene,- kjenner jeg har abstinenser allerede ;-) I dag rakk jeg rett og slett ikke å ta noen bilder på morrakvisten før jeg reiste til Oslo og senere Alingsås, så desverre ingen bilder i dag. Jeg får komme sterkere tilbake.
 
Tirsdag 27.03.18
"Dreamteamet" fortsatte å imponere gjennom natta. De sov og koste seg, og Ronja ordnet opp og ga litt melk et par ganger i løpet av natta. På morgensida sovnet de skikkelig godt, og vi sov til over klokka 09:00 !
Det var strålende sol ute, men ganske mange kuldegrader. Så det ble ikke noe tur ut på formiddagen for det var for kaldt. Men de koste seg masse inne og lekte med de store hundene. De holder ikke så lenge før de må sove litt, så det ble mange rolige timer også.
Jubi ble med Sondre og Karina på skitur i nydelig vær. Jubi er ikke noe glad i å ha på seg sele, så hun ser så trist ut når hun får på seg den. Men bare hun kommer seg ut er det glemt, og hun storkoser seg.
Mens de andre var ute på ski, kunne jeg rydde og støvsuge oss ut av hytta. Det var tid for å reise hjem i kveld, og da var det en liten jobb for å få alt i bilen. Det ble tid til en liten tur ut litt utpå dagen for valpene. Teppet var med ut, og alle sammen likte seg best på teppet, og under ullteppet jeg hadde med meg ut. Alle var veldig flinke og gjorde fra seg ute, før de kom inn igjen. Vel inne sovnet de av all fjellufta :-D. De sov godt mens foreldrene til Rune kom og skulle overta hytta. Vi spiste opp rester av diverse mat, mens valpene sov. Jeg tok de med meg ut etterpå og alle gjorde fra seg ute igjen. Når de var ferdige, tok vi alle i buret i bilen. Så gikk ferden nedover til Røyse igjen. Jeg var spent på hvor mye "blues" det ville bli, men valpene var eksemplariske og sov hele veien hjem i buret. Ikke så mye som en liten lyd kom det fra dem. Så jeg synes de er veldig flinke. 
Vel hjemme virket det som om de kjente seg igjen. De turnet rundt i gangen og inne på valperommet. De ble ikke spesielt fornøyde når jeg lukket døra til valperommet og de ikke fikk gå fritt..... Så helt klart at de er bittelitt bortskjemt etter å ha gått sammen med oss på hytta. Veldig artig å se på den fine utviklingen de har hatt når de får så mange ting å forholde seg til. Enerhannen har virkelig blitt veldig fin i benet. Jeg har ikke spjelket benet på noen dager, og han har jo selvfølgelig blitt mer og mer aktiv sammen med resten av gjengen. I dag tenkte jeg faktisk at hvis man ikke vet at det er han som har hatt noe rart med benet, så tenker man ikke over at det er noe som helst feil med ham. Han er en aktiv tass, som klarer seg veldig bra. Håper det forblir sånn :-D
270318 Jubi og Svea i bingen
Jubi og Svea har tatt over bingen til valpene :-D
270318 kjøleskap
FIkk veldig god hjelp av valpene når jeg skulle tømme kjøleskapet
270318 mt er godt
Liten melkeskvett må man ha
270318 sover godt
Så sovnet hele gjengen
Mandag 26.03.18
I dag har denne gjengen fått et nytt navn. Det er jo D-kullet, men nå er det bare et "Dreamteam" :-) Etter denne natten er det ikke noe annet som er dekkende for denne gjengen. Jeg har sovet sammen med dem, og de har sovet stille og rolig hele natten. Ronja har holdt styr på dem og gitt dem litt melk midt på natta, vasket og ordnet. Jeg ble vekt av telefon fra Marius klokka 09:30. Da sov alle sammen i sin beste søvn. Helt utrolig. Ganske så tilpasningsdyktige. :-)
Valpene gidder ikke være i bingen vi hadde med. Der inne ligger Jubi og Svea. Særlig Jubi ser artig ut der hun ligger inne i det lille buret som valpene egentlig skulle bruke, oppe i en bitteliten hundeseng , hihi. Jubi ligger der, og Svea ligger rett utenfor buret, oppe i bingen. Artig å se på i hvertfall. Valpene har funnet sin plass utenfor bingen, på teppet som Ronja sover på. Så det har ordnet seg svært så greit. 
Det ble en spennende formiddag, for Marius var med i en budrunde for å få kjøpt et hus. Han har vært med en gang tidligere, men da gikk huset over 600 tusen over takst, så det ble helt umulig. Nå fikk han og kjæresten Line tilslag på huset de bød på, og jammen ble det 60 tusen under takst. De er kjempeflinke til å finne gode løsninger, så de skal pusse opp hele huset, og gjøre om litt på rommene, så det blir veldig bra tenker jeg. Marius er akkurat ferdig elektriker, så med fast jobb og inntekt var han veldig sugen på et hus å pusse opp. Så da blir det litt å gjøre der også :-)
I dag er valpene registrert i NKK. I morgen er de fem uker og da er de forsikret i Agria. Valpene har også fått sine navn:
Hannene:
Fosliskrenten's Deal With It
Fosliskrenten's Down To Earth
Fosliskrenten's Do Me A Favour
Tispene:
Fosliskrenten's Drop In The Bucket
Fosliskrenten's Don't Have A Clue
I kveld har de lekt masse med hverandre, og leken blir stadig tøffere og mer voldsom. De trener på bitehemming,- dvs at når en skriker skal den andre stoppe bitingen. De trenger å trene litt til, for foreløpig er det Ronja som kommer og "snakker" til dem når de herjer og leker så hardt at en skriker. Det er artig å se på. Når en ikke gir seg med å bite den andre og den andre bare skriker, kommer Ronja og  nufser i dem og får dem til å stoppe. Veldig bra opplæring fra mamman sin altså. Nå er det klart for en ny natt, og jeg er ganske rolig på at det blir en like god natt som sist natt.
Desverre ingen bilder i dag. Vi får ta det igjen i morgen.

Søndag 25.03.18
Jeg ante uråd når vi skulle legge oss i går. Da var det mye hyl og skrik når valpene måtte være i bingen. Siden Sondre , Karina og Rune skulle gå Holmvassløpet i dag, tenkte jeg at det var greit at de fikk sove og slapp å høre på "flatcoatblusen" som stod på relativt høy styrke i bingen.... Så jeg la meg på sofaen og lot valpene gå rundt som de ville. Teppene hadde vi da tatt ut, så det ikke ble noen uhell. Det gikk fint. Ronja holdt styr på valpene sine hele natta, og ordnet opp. Valpene fikk gå som de ville og var i stua hele tiden. Da ble det søvn på alle, selv om den ble litt forkortet av at vi skulle stille klokka en time fram.
Rune, Sondre og Karina gikk av gårde klokka 09:00 i strålende sol og -3 grader. De fikk en kjempefin tur over til Tempelseter, ca 22-23 km. Sondre gikk Birken forrige helg, så dette ble en skikkelig kosetur i forhold. 
Valpene tok seg en skikkelig formiddagslur mens jeg gikk på tur med de voksne. Ronja vil bare ake i snøen og borrer hele hodet og framparten inn i snøen. Hun lager engler og koser seg skikkelig. Jubi og Svea elsker å herje i snøhaugene, mens Mokka er mye mer fornuftig og rolig.
Vel tilbake på hytta hos Vetle og valpene, var det deilig sol på verandaen. Så jeg satte meg ut med bok og ullpledd for å lese. Tok med meg alle valpene ut. Da var de ganske slitne etter mye lek, så de sovnet på et teppe under bena mine, men ullteppe over seg. Det er ikke til å ta feil av, de liker godt å ha teppe over seg fortsatt.
Etter en stund ble sola borte og da var det ikke særlig varmt lenger, så da gikk vi inn. Da var valpene flinke, alle tisset ute før vi gikk inn.
Mokka er ram til å legge seg i bur inne på hytta. Hun lukker opp døra til buret, og hvis noen lukker det igjen for henne, så lukker hun det opp selv. Så når hun vil ha fred for disse plageåndene av noen valper, så går hun og legger seg i buret. Smart frøken :-)
Jubi og Svea kan godt leke med valpene til en viss grense. Når de begynner å skulle ha mat av dem, da knurrer de til valpene og snakker til dem. Valpene har et veldig bra språk og viser med hele seg at de skjønner hva Jubi og Svea sier til dem. Ronja har også begynt å sette grenser for dem når de vil ha mat mer enn hun vil gi dem.
Nå i kveld har det blitt masse kos, og lek med valpene. Det er veldig deilig å ha alle de fire store løse sammen med valpene, og man kan formelig se fra dag til dag at valpene vokser veldig på det og storkoser seg. 
250318 fine Jubi
Fine Jubi
250318 masse kos å få
Masse kos og få
250318 skikkelig trøtt
Skikkelig trøtt
250318 Valpene koser seg med Jubi og Svea
Valpene koser seg med Jubi go Svea
250318 ute for første gang
Ute for første gang
250318 is og snø var spennende
Is og snø er spennende
250318 deilig å sove ute under teppe
Deilig å sove ute på og under tepper
Lørdag 24.03.18
Valpene tar ikke hensyn til at det er lørdag, så det var bare å stå opp. Sultne var de, og mat måtte de få, så frokosten ble servert  som vanlig klokka 06:00. I dag skulle vi reise på hytta, så vi begynte å pakke i går. Bingen på kjøkkenet ble tatt ned for å ta med deler av den til hytta. Vi måtte kjøre to biler for å få plass til alt, så det var bare å begynne å fylle opp. 
Jeg hadde skrevet meg huskelister for både det ene og det andre, så da var det lett å pakke :-) Huskelistene kan jeg ikke skrive rett før, men helst noen dager før, for da har jeg full oversikt. Det har jeg ikke den dagen ting skal skje ;-)

Valpene var nede på valperommet til vi skulle dra. Jeg stålsatte meg for kjøreturen, for jeg regnet jo med masse hyl og "flatcoatblues" på veien opp til hytta. Det tar en time og femti minutter å kjøre, så jeg tenkte at det var best at jeg kjørte alene for at de andre skulle få slippe å høre på hylinga. Men hva skjedde ??? ENGLEBARN, - ikke et eneste pip fra Røyse helt frem til hytta. Jeg hadde til og med dostopp, uten at det kom en bitteliten lyd en gang. Jeg er jo helt sjokkskadd,- det tror jeg aldri har skjedd meg før. Valpene lå i buret bak i bilen hele veien, tror de sov rett og slett.
 
Vel fremme på hytta, var foreldrene til Rune der allerede. De kom i går, og hadde måket og ordnet og fyrt så det var godt og varmt når jeg kom frem. Det var skikkelig bra for valpene, og helt perfekt. Verdens beste svigerforeldre,- dypt takknemlig !
Jeg rigget til en binge til valpene midt i stua og satte buret til valpene opp i bingen. De har sovet masse, spist og vært ute på gulvet sammen med de andre hundene. Det var veldig koselig å se på når Ronja lå midt på gulvet og ga valpene melk, mens Svea stod bak Ronja og slikket og ordnet med valpene. Jubi lå bak i den lille valpesenga, og fulgte med. Mokka hadde sovnet på saueskinnet bak stolen min. Deilig når det kan være sånn. Det så ut som om alle de firbeinte koste seg veldig. Nå har valpene sovnet igjen. De sover masse, lurer på om fjellufta gjør dem ekstra trøtte :-)
Et par av valpene har også vært ute og gjort fra seg. Det er veldig bra. Nå er jeg spent på natta. Valpene skal sove i bingen sin, og jeg ca 2 meter unna, så jeg skal nok holde kontrollen :-)
240318 innstalert på hytta
Innstalert på hytta 
240318 jubi er kul
Jubi er skikkelig kul
240318 Svea hjelper til
Mat tid,- og Svea hjelper til
240318 være på gulvet er gøy
Være på gulvet er gøy
Fredag 23.03.18
Det er ikke mye å høre til disse valpene på natta. De sover, tusler litt rundt, gjør fra seg og sovner igjen. Helt til det er frokost. Da står Ronja klar utenfor døra og skal inn for å gi dem litt melk først, også er det valpefor. De spiser koppene tomme hver gang :-) Ingen tvil om det.
Jeg skifter aviser og vasker gulvet mens de spiser. Må dele rommet i tre "soner" så jeg får tatt litt og litt. Når jeg er ferdig med å vaske ett sted, kan du være sikker på at da kommer en og gjør fra seg. Men det går bra det, når de bare er fem. Etterhvert blir det morsommere når de begynner å henge i filla.
I dag åpnet jeg døra fra valperommet og ut i valpegården som er på utsiden, bare for å se om noen ville gå ut. Men det var så kaldt at de  snudde i døråpningen og gikk inn igjen. Det fristet ikke overhodet. Skjønner dem godt jeg. I steden lukket jeg opp døra ut i gangen til de andre hundene. Det var stas. I starten var de litt forsiktige, men etterhvert tødde de opp og gikk rundt og sjekket ut rommet og de andre hundene. Det skal vi gjøre mer. Det er så lite de får oppleve nå når det er vanskelig å ta de ut , så vi får finne på andre ting i steden. 
Mokka har også vært inne på veterinærhøyskolen i dag og tatt blodprøve. Den viste at det sannsynligvis blir parring mot slutten av neste uke. Det betyr at jeg får i både pose og sekk :-) Først fjellet, så Sverige tur. Perfekt.
I ettermiddag fikk valpene besøk. Det var fire av valpene som vår så trøtte og som bare sov, også enerhannen som koste seg veldig med besøk :-) Han holdt koken lenge etter at de andre hadde sovnet. Men til slutt var det ikke mer power på batteriet hans heller, så han sovnet som en sekk oppå søsknene sine. Det var veldig trivelig med besøk, vi føler oss veldig priviligerte som gang etter gang får flotte valpekjøpere til valpene "våre" Det er veldig trygt og godt å la valpene reise fra oss når vi vet hvor bra de kommer til å få det.
Nå er det klart for å starte pakking til i morgen. Valpene sover som steiner nede på valperommet, så nå skal jeg ta ned bingen på kjøkkenet for å ta med deler av den til hytta. Det blir bra :-)
230318nå biter jeg deg
Nå biter jeg deg !,- skikkelig møkkete etter matspising :-D
230318 piggsveis
Mett, og trøtt
230318 nå tar jeg deg
Nå skal jeg ta deg !
230318 matvrak
Matvrak, stående bufe 
Torsdag 22.03.18
I dag er jammen Z kullet vårt to år gamle. Ikke lenge siden Maya var her med valpene sine. Verdens mest barnslige,lekne og kosete Maya som man ikke skulle tro kunne ha et eneste mammagen. Hun ble verdens beste mamma med en gang valpene kom. Det er så rart hvordan hormoner styrer adferd, veldig spennende.

Alle valpene i D gjengen er nå helt fine i magen igjen. Det er veldig deilig for da gjør de ikke fra seg så ofte. Veldig greit for dem det, så slipper de å ha vondt i magen. Denne gjengen er utrolig matglad, eller kanskje jeg skal kalle det matfornuftige. De spiser med en gang de får maten servert, og de står og spiser stille og rolig i den koppen de blir satt til. Helt til koppen er tom. Da er de fornøyd. Så går de en runde før de gjør fra seg. Når noe kommer inn, må noe annet ut :-) Så holder de koken en liten stund, før de sovner. Nå kjeder de seg fort, og sutrer og vil egentlig ut til de andre hundene. Det er mye spennende som skjer på andre siden av bingen. I dag hadde to av dem skikkelig lekeslossing. Da gikk det for seg. De knurret og datt og skulle bite på hverandre, men balansen var ikke videre god, så de datt omkull.

Jeg tok en liten videosnutt av enerhannen i dag og sendte til veterinæren så hun fikk se. Hun var veldig fornøyd med at han nå går på poten sin og bruker benet veldig sundt. Han har fortsatt en "sving" på benet, men bedre enn før. Så forhåpentligvis vil tida jobbe for ham. Jeg fortsetter i hvertfall å spjelke benet om natta :-)

Jeg bruker fløyte hver gang valpene får mat. Det har jeg sikkert skrevet før. Jeg blåser to støt i fløyta før maten kommer, og nå har de begynt å reagere på lyden. De har helt tydelig forventninger når lyden kommer, men sliter litt med å lokalisere den naturlig nok. Men nesa er god, så de kjenner matlukta og da er de helt i hundre.
Jeg savner veldig å kunne ha de ute, denne snøen og disse kuldegradene kan egentlig byttes ut med tørr plen og varmegrader spør du meg. Men men, får holde ut en stund til. Ikke så mye å gjøre med det faktum at vi bor i Norge da.
220318 mye artigere utenfor
Kan ikke vi få komme ut,- det er mye artigere utenfor
220318 kan ikek vi få komme ut da
Lek med oss da
220318 nakkeitspa
Nakke tispa
220318 Ronja tror hun er litt mindre enn hun er
Tror ikke Ronja skjønner at hun har blitt stor.....
220318 det ble bedre
Det ble mye bedre :-D
Onsdag 21.03.18

Opp og hopp,- ingen grunn til å sove bort morgenen her gitt. Mange som lengter etter at jeg skal stå opp sånn at de kan få mat :-) Denne gjengen har jo vært så stille og veldig behagelige, men nå vet de å si ifra om det de vil ja.  De kjeder seg fort, og vil gjere ha litt selskap, gjerne hele tiden. Til de sovner da. De sover fortsatt veldig mye, og er våkne korte strekk om gangen. Tiden de er våkne øker,sakte men sikkert. 
I dag fikk vi svar på blodprøven til Mokka, og det ser ut som om jeg kanskje kan rekke tur på fjellet også, før vi skal reise på besøk til Buddy i Sverige. Ny prøve på fredag som vil fortelle oss mer om akkurat det. Mokka er i hvertfall klar, ormekur er ordnet og hun kan nå kjøre frem og tilbake til Sverige i 28 dager :-) Da burde vi være innafor, hihi.
På ettermiddagen fikk valpene komme opp på kjøkkenet igjen. Veldig greit at de er her sammen med oss når vi lager middag og holder på med data osv.  De har også fått hilse litt på Jubi og Svea under kontrollerte former i dag.  De får hilse på en og en, så girer de ikke de store hverandre opp. Mokka er ikke så interessert i valpene, det er greit at de er der, men så er ikke det noen hun gidder å leke med. Det er mye artigere å leke med de andre store. Fornuftig frøken det  :-) Nå har de spist og lekt og tullet rundt i bingen, så nå er det vel like før de sovner igjen. 

210318 enerhannen er veldig glad i mat
Enerhannen er veldig glad i mat
210318 mat er godt
Kanskje det er noen rester i de koppene på andre siden?
210318 spiser til alt er tomt
Spiser til alt er tomt
210318 sover hvor som helst
Sovner hvor som helst
210318 sover og slapper av
Slapper riktig godt av :-)
Tirsdag 20.03.18
I dag er valpene 4 uker, og jammen meg en måned på samme dag. Det var bare å komme seg opp i dag tidlig. Da var det noen firbeinte som mente at jeg hadde sovet alt for lenge :-D 
De er skrubbsultne når jeg kommer og kaster i seg maten som om de skulle hatt betalt for det. Ronja var inne hos dem også, og de fikk en så utrolig fin kosestund på morgenen. Ronja liker godt å ligge inne hos dem, men ikke hele tiden.
I kveld har de fått ny ormekur. Denne gangen en annen enn sist, bare sånn for å være på den sikre siden. De får ormekur en gang til før de reiser herifra. Den får de ikke så lenge før de skal til veterinæren, og samtidig hos veterinæren får de vaksine.
Mokka har vært til dyrlegen i dag og tatt en progesteronprøve. Bare for å se hvor langt hun har kommet i løpetiden. Det kan se ut som om det er ganske tidlig ennå. Greit å vite, så jeg kan forberede meg på enten fjelltur eller tur til Sverige :-)
Jeg sier som Ole Brum, "ja takk, begge deler". Men det vil blodprøva fortelle meg mere om. Siden vi ikke hadde anledning til å reise inn til veterinærhøyskolen i dag, får vi svaret i morgen. Når man tar prøva på veterinærhøyskolen får man svar samme dag. Men ikke alltid det går  å komme seg dit. :-)
I ettermiddag/kveld har valpene vært på kjøkkenet igjen. Svea får aldri nok av valpene og er overivrig på å få leke med dem.Hun ligger gjerne hele kvelden utenfor bingen til valpene og skal slikke på dem og ha kontakt. Det blir koselig det når hun kan få leke litt mer med dem. Nede på valperommet går hun inn, men hun har en iver som tar luven av denne gjengen så jeg må styre henne litt. Bare snill, men vil så alt for mye :-)
200318 sovnet i matfatet
Sovnet i matfatet I
200318 sovnet i matfatet II
Sovnet i matfatet II
200318 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
200318 tispe merket øre
Tispe merket øre
200318 svea vil så gjerne ha kontakt nakketispa
Svea vil så gjerne ha kontakt,- se en tunga ;-)
Mandag 19.03.18
Nå skal hjemmesiden være i full funksjon igjen. Det har vært litt kluss med bilder i denne tida som ikke alt har fungert som det skulle, men nå skal alt være på stell. Så om dere opplever noe så si ifra til meg. Adressen er nå som før www.fosliskrenten.org 
Valpene koser seg med stort rom. De har blitt mye mere hunder med en gang de fikk mer plass. De beveger seg mye mer, og har begynt å leke og småbjeffe. Noen ganger skvetter de ganske bra, og kan tippe over ende av anstrengelsen med å bjeffe. I dag har valpene vært mye nede på valperommet, men på ettermiddagen har de vært på kjøkkenet sammen med meg og resten av gjengen. De har sett på reprise av Sinnasnekker'n :-) Vet ikke om Rune trengte litt input fra ham i denne oppussinga. Hihi.
Valpene er veldig glad i mat og flinke til å spise. De står stille og spiser av matskåla si til den er tom. Men de klatrer litt opp i den og ligger litt oppi den, så de ser jo ut som små griser :-) Nå har de blitt veldig flinke til å drikke vann. Ronja har vist dem det flere ganger, og da står alle fem rundt henne og ser. Så er det noen som prøver og det er jammen godt med vann. Så da er de rett som det er borti vannskåla og drikker litt. 
I dag har Mokka kommet til oss. Hun har fått løpetid, og vi har veeeeeldig lenge planlagt å parre henne med en brun svenske, "Flatterhaft Secret Service". Nå blir det spennende å se hvordan det går. Mokka er tanta til Xi og, verdens mest vennlige flat. Hun elsker absolutt alle, og vil bare ha kos og leke. Hun gikk rett inn i flokken her og de andre tre ønsket henne hjertelig velkommen. Det var bare så kult å få en til å leke med ! 
190318 enerhannen og hanne merket høyre bak
Enerhannen og hanne merket høyre lår
190318 kanksje litt liten seng
Den senga er egentlig for liten til deg, Ronja :-)
190318 nakketispa koser seg med mammaen sin
Nakketispa koser seg med mamma'en sin.
Søndag 18.03.18
Natta gikk veldig fint. Ronja valgte igjen å sove inne hos valpene sine.Jeg veide alle i går og de veier rundt 1,2 kg alle sammen, men med enerhannen et lite hestehode foran. Han har hatt spjelking på benet sitt i natt, og denne gangen klarte jeg å få gjort det på en sånn måte at den satt hele natten. Nå går han bedre på hele poten, men fortsatt er benet litt rart i formen. Så vi satser på stadig bedring. Han bryr seg i hvertfall ikke :-)
I dag tidlig åpnet jeg opp hele rommet og tok ut valpekassa og ga de en seng. Det var stor stas, men også litt frustrasjon, for hvor ble alle av ??  Det var jo så stor plass at de ikke fant hverandre igjen ;-). Det går seg fort til, de kommer til å være veldig fornøyde med tumle plassen de har nede. 
Etter at de hadde spist tok jeg alle opp på kjøkkenet. Der sovnet de rett innenfor bingen, langt fra teppet, selv om de tkom besøk til dem. De er ikke våkne lenge av gangen og opplevelsen med stort rom hadde nok gjort dem slitne. Det var veldig hyggelig med besøk, og vi ble sittende og forgape oss i valpene. De kan smelte enhver. 
Utpå ettermiddagen var det klart for nytt besøk, og denne gangen var de litt mer våkne, før de bare bikket over og sovnet igjen. VI er heldige igjen som har fått så flotte valpekjøpere. Denne gjengen her kommer til å få det veldig bra :-)
I kveld har de spist igjen, og denne gangen var de faktisk ikke så sultne. De hadde akkurat fått en melkeskvett av Ronja også, så da var det kanskje ikke så rart.
180318 enerhannen
Enerhannen
180318 nakketispa
Nakketispa
180318 toerhannen
Toerhannen, skikkelig trøtt
180418 nakketispa og øretispa
Frøken nakke og frøken øre :-)
Lørdag 17.03.18

I dag var det opp før fugger'n for å ta med seg noen flotte ungdommer og reise til Sverige på "shopping". Litt usikker på om gutta liker det ordet, men de handlet masse helt nødvendig, som noen av dem skal ha med på TG. Energidrikker er helt nødvendig for å holde seg våken blandt annet :-) Det var gutter som var flinke til å handle og som hadde med seg både fornuft og vett når de handlet. Bestillingslister fra kompiser hadde de også, så Caravellen var rimelig full med særlig brusbokser når vi kjørte hjem. Nå får vi håpe at det blir en bra påske og et bra TG. Takk for turen gutta !
Når vi reiste i dag tidlig sov både valpene og Rune. Så det var helt stille i huset. Rune tok valpene litt senere på morgenkvisten og foret og vasket i valpekassa. SIden vi brukte god tid i Sverige foret ham dem en gang til før vi kom hjem. Da hadde de flyttet seg til kjøkkenet, sammen med Ronja.
Når vi kom hjem fra Sverige var trappa i første egt. tatt ut. Så nå må vi ut og rundt huset for å komme inn på kjøkkenet. Rune har klaget på meg tidligere for at jeg skal ha så mange dører i dette huset, men det er jo ikke så dumt det nå da, hihi. Det ble veldig rart uten trapp, så utrolig mye lysere når den brungule furutrappa kom seg ut. Den slukte lys, og rommet ble så stort. Vi må jo ha trapp, jeg skjønner jo det, men den som kommer inn igjen skal være litt mindre i størrelse. Da får vi minsket trappehullet med 75cm, og det er utrolig hvor mye det hjelper. Også oppe i stua.
En liten stund etter at jeg var kommet igjen fra Sverige fikk vi besøk av en tidligere valpekjøper. Nå er det tid for ny valp hos dem etter at de hadde en valp fra I kullet vårt. Veldig hyggelig å hilse på dem igjen. Skal bli så spennende å følge den valpen som kommer til dem fremover. Den hannen får det veldig bra, det vet vi fra før.
Etter at de hadde reist var det klart for neste foringsrunde. De er utrolig glad i mat denne gjengen her og ser helt henførte ut når de spiser. Herlig gjeng.

Nå spjelker vi benet til enerhannen om natta. Utenlandske veterinærer mener at man skal spjelke benet når valpen har en slik defekt i benet. Norske veterinærer sier at jeg ikke skal gjøre det. Så da spjelker jeg litt og tar det av litt, så får vi se.Det rettes veldig fint ut når jeg spjelker, så det er så fristende å gjøre det. 
Det blir lettere etterhvert å se personligheten til valpene. Men vi ser jo allerede nå at enerhannen utmerker seg med å være veldig nysgjerrig og utforskende og vil leke med de andre. Han bryr seg katta om benet sitt og durer frem der han vil. Lar seg ikke hemme av noen ting. Veldig artig å se på.

170318 alle mat er det beste vi vet
Mat er det beste vi vet
170318 enerhannen spiser alene
Special treatment for enerhannen
160318 toerhannen og nakketispa
Toerhannen og nakketispa sover godt
Fredag 16.03.18
I går kveld gikk Ronja inn og la seg hos valpene sine. Utenfor kassa da. Det var tydelig at da hadde hun lyst til å sove inne sammen med dem igjen. Hun er så gossin, og har mye omsorg for den lille gjengen sin.
I dag har alle valpene hatt litt løs mage. De er så utrolig glad i mat, og dermed spiser de kanskje litt mer enn de burde gjøre :-) Det går nok over i løpet av et par dager, når magene får vent seg til at de spiser tørrfor og vom. 
De begynner nå å bli så store at de skal få hele valperommet. De er på full fart ut av den lille valpekassa, og selv om de ikke er der nede så mye, så er det greit med litt større plass. 
NÅ begynner jeg å kjenne at tennene er på vei. Det er små anlegg til tenner, som snart er sylspisse og ganske så vonde når de biter til.
De begynner å bli ganske flinke til å gå vekk fra teppet sitt for å gjøre fra seg. Dermed er det nødvendig med litt større boltreplass. Noen av valpene synes selv de er så flinke for når de har fårr overkroppen ned av teppet, så setter de seg ned og gjør fra seg.... Ikke helt fått med seg at bakparten da fortsatt er på teppet :-D
I morgen skal jeg opp tidlig for å kjøre en liten gjeng med ungdommer til Sverige. Noen av dem skal ta påskehandelen til de skal på TG i Vikingeskipet i påsken. Det er alltid så trivelig å ha med seg ungdommer på tur. Så har de også med seg "bestillingslister" fra kompiser, så de skal handle for dem også. Da er det Rune og faren hans som styrer her hjemme, så det blir nok bra. Jeg tror de har planer om å rive trappa fra gangen til stua i morgen. Det er ikke fullt så gøy. Da må jeg ut for å komme på kjøkkenet .... Godt det bare er en overgang :-D
160318 enerhannen
Enerhannen
160318 hanne merket høyre lår
Hanne merket h lår
160318 toerhannen
Toerhannen
160318 nakketispa
Nakketispa
160318 øre tispa
Øretispa
Torsdag 15.03.18
I går kveld bestemte Ronja seg for at nå fikk valpene sove alene hele natta. Hun var veldig bestemt på at hun ikke skulle sove inne sammen med valpene. Så i natt har de sovet helt på egen pote. Det gikk veldig fint. 
De var ganske så sultne når de fikk frokost, og maten gikk ned på høykant. Enerhannen som har problemet med beinet skal få voksenfor i steden for valpefor, for å forsøke å bremse litt av veksten. På den måten kan han hente inn igjen feilveksten i beinet er teorien. Så han fikk mat utenfor valpekassa, alene uten de andre. Han slukte maten sin, og var veldig fornermet for at jeg ikke satte ham opp i kassa så han kunne spise opp restene av maten til de andre valpene også. Hårda bud :-)
Skal prøve å legge med et par linker til noen artikler som beskriver benet til enerhannen. Så kan dere lese litt mer om det der. Her er den ene: Flexural deformity Dere kan også lese litt her : Flexural deformity
Det er veldig spennende å følge med på utviklingen. I følge disse artiklene skal benet kunne bli helt fint når det vokser seg til. Det gjenstår jo å se det da, men håper jo virkelig at det er sånn.
I kveld har vi vært i bursdag til bestemor. Da var valpene alene hjemme i 2 timer mens jeg var en svipptur i bursdag. Det hadde jo også selvfølgelig gått helt fint. Når jeg kom tilbake sammen med Vetle, som skulle øve til prøve på skolen i morgen, tok jeg valpene opp på kjøkkenet. Det er veldig koselig å ha de her, når jeg sitter og skriver nå blir jeg bittelitt distrahert av at de ligger og lager masse lyder ved siden av meg. De ser ut som om de drømmer der de ligger, og sparker og "løper" og lager masse grynte lyder. Nydelige er de :-) 

Onsdag 14.03.18
Så lenge valpene sover i den minste valpekassa nede på valperommet, er det veldig ok for Ronja å sove der sammen med dem. Da kan hun selv velge når hun vil vaske og stelle og ordne, og når hun vil gi dem mat. Til helgen skal jeg sette inn den store valpebingen, da får de hele vaskerommet så det blir en stor overgang for dem. Kanskje jeg deler av rommet litt i starten, siden de bare er fem. Det får jeg vurdere når jeg ser reaksjonen.
I dag fikk jeg endelig svar på hva de tror er feil med enerhannen. Flexural deformity eller carpal laxity syndrome heter det. Det skyldes rask vekst der knokkel og sender ikke klarer å følge med veksten. Det kan jo stemme det, det er den største hannen som har dette problemet. I følge veterinæren kan det gå seg til i løpet av 3-4 uker dersom veksten bremses litt. Så nå krysser vi fingre og tær for at det retter seg i løpet av noen uker. Det er bedre enn det var, men fortsatt har han en betydelig feilstilling i benet. Det ser ikke ut til å hemme ham akkurat. Han er den som er på vei til å klatre ut av kassa, først av alle. Noen begrensning på maten er han heller ikke særlig begeistret for, han er jo sulten støtt. Mener nok selv at han ikke får noe mat i dette huset her :-)
Valpene har hatt besøk i dag og det gikk riktig så fint.Det er jo skikkelig velkomstkomite her, som gjerne vil ha all oppmerksomheten. Jubi , Svea og Ronja har ingen forståelse for at det er valpene som skal ha besøk, de tror alle kommer til dem. De har også spist av kopper for første gang. Det gikk veldig fint. I starten i allefall. Etterhvert lå de mer over i de andre sine kopper og spiste og spiste :-)
I dag har vi vært og sett på hus. Marius, den nest eldste sønnen vår er veldig hibben på å kjøpe seg hus. Så da får vi se da, om det blir noe hus på ham :-)
140318 sover på rekke og rad
Sover på rekke og rad
140318 spiser pent av kopp
Spiser pent av kopp
140318 så lenge det varte
Så lenge varte det.....
Tirsdag 13.03.18
3UKERS bursdag !!:-)
Du veit du er litt hekta når du har flyttet ut fra valperommet, men ligger i senga på soverommet som er vegg i vegg og følger med på app'en som viser at valpene sover. De har det helt strålende der de ligger og sover, mette og gode og tjukke i magen. Men allikevel må jeg bare se litt en laaang stund. Bittelitt hekta, kan man si.
Som dere skjønner er det mye værre for meg enn for valpene at jeg ikke sover der inne lenger. ;-)
Vi har fått en fin rytme på dagen. Valpene får mat rundt klokka 06:00, da spiser de som hester etter natta. Etter å spist masse er de så mette at de går i koma omtrendt og sovner momentant. Ronja holder styr på hvem som trenger hva, og har full kontroll. Valpene får mat 4 ganger om dagen og legger veldig bra på seg nå. 
I dag har de fått komme opp på kjøkkenet i valpebingen vi har der. Det var litt rart, så da ble det litt sutring en liten stund. Men når Ronja kom da, og ga litt melk, var sutringen over og valpene koste seg midt i all oppmerksomheten. Svea og Jubi er i himmelrik, endelig har de nesten fri tilgang til valpene. De er bare litt sure på meg når jeg lukker døra i bingen så de ikke kan gå inn. Da ligger Svea utenfor og slikker inn mellom sprinklene i håp om å komme borti en valp :-)
Her skjer det masse i forbindelse med oppussingen. I kveld har Rune og Asle, Vetle og Marius bært inn en limtrebjelke, og tatt ned en annen. Så har det blitt pigget ned en liten murvegg som ovnen stod inntil. Den er jeg så glad for er borte. Alt dette medfører mye lyd, og mye bråk. Jeg var inne på kjøkkenet hos valpene når Rune begynte å bråke som værst. Valpene sov og leet ikke på et øyelokk av alt bråket. 
På kjøkkenet har vi også en TV som ikke har stått på i dag akkurat, men den vil jo stå på etterhvert. Så masse folk, andre hunder, lyder og bråk vil bli en helt vanlig del av dagen til valpene :-) Det har de veldig godt av.
I morgen får valpene sitt første besøk, så det blir spennende.
130318 enerhannen
Enerhannen
130318Jubi på besøk
Jubi på besøk i kassa
130318 Full fart i kassa
Nå er det full fart i kassa
130318 ny plass på kjøkkenet
På plass i valpekassa på kjøkkenet
130318 Ronja med valpene sine i ny binge
Det var helt allright når mamma kom med servering.
Mandag 12.03.18
I går kveld flyttet jeg ut av valperommet. Det var vanskelig å ikke sove sammen med valpene, det er så koselig å sove sammen med dem. Da har jeg full oversikt og kan følge med på alt :-) Når jeg endelig klarer å flytte ut, pleier som regel valpene og mammaen å klare seg aldeles helt utmerket uten min hjelp. Så også denne gangen. Ronja har full kontroll på omsorgsbiten og trenger ikke meg til å følge med på det som skjer. Men det var veldig godt å gå inn igjen til dem i dag tidlig da. I dag har de spist valperfor blandet med valpevom fire ganger. De er veldig glad i mat og magen nesten sprekker når de er ferdige. De kan umulig ha noe magemål, for de spiser jo til det er tomt :-)
Det er så deilig å gå inn til valpene og sette seg i kassa. De kommer sjanglende på ustøe bein og skal ha kos. Eller det er vel heller mat de leter etter. Men så roer de seg ned når de skjønner at det ikke er noe mat å få, også vil de gjerne ha kontakt og kos. Det er jo bare koselig når man får så mye positiv oppmerksomhet :-) Det er for tidlig for tennene, så nå gjør det ikke vondt heller om de spiser litt på fingrene mine. I morgen er valpene tre uker. Da åpner vi opp for besøk. Det er bare å ta kontakt så kan vi avtale et tidspunkt. Viktig at det bli litt pause mellom besøkene i starten så valpene ikke blir så slitne.
Jeg har en drøm om at det snart kan begynne å smelte litt snø, og at det en gang i løpet av de neste månedene kan bli bart. Jeg er sånn passe lei av snøen og ble ikke noe videre happy når det kom en diger kleise med snø i natt igjen.
Vetle og jeg har jobbet som helter med å få vekk all snøen. Utrolig deilig med hjelp, da går det så mye fortere. 
Jubi og Svea og Ronja vil nok helst at snøen aldri skal forsvinne.De elsker den, og koser seg veldig med å rase rundt i snøen. Jeg er spent på hvordan det har gått med alle vintergrønne som skjuler seg under snøen, når hundene har herjet rundt.....
110318 hanne høyre lår og nakketispa
Hanne høyre lår og nakketispa
110318 nakketispa
Nakketispa
110318 tispe ventre øre
Tispe venstre øre
110318 toerhannen
Toerhannen, til å spise opp 
Søndag 11.03.18
Jaja, dere som leser dette har da fått med dere at hjemmesiden midlertidig er flyttet til en annen adresse. Det er bra :-)
Jeg sover ganske så godt om natta for tiden. Valpene sover og er så fornøyd, og Ronja har sine faste turer oppi til dem og steller og stuller med valpene sine. I dag tidlig lå hun faktisk oppi hos dem i flere timer og bare koste seg. 
Nå har jeg gjort om litt på kassa. De har fått teppe bare i den ene enden, også er det aviser i den andre. De ble ganske fornærmet når jeg la teppet i feil ende..... De har en favorittende i kassa og der skal de ligge hele gjengen. 
Det er morsomt å følge med på dem nå. Det skjer masse ! I dag har det vært mye mer liv i dem enn tidligere. Jeg satte meg  opp i kassa og da kom alle fem og skulle lete etter melkeflaska :-) De kjente jo selvfølgelig igjen lukta og alle ville ha mat. Matvrak :-) Nå spiser de fire små "velling/grøtmåltider" om dagen. Det er veldig bra for dem for nå begynner de også å legge mer på seg. Det er hele tiden en balanse gang når Ronja ikke har hatt så mye melk, hvor mye vi skal gi i tillegg. Hvis vi gir for mye blir det mindre morsmelk. Gir vi for lite får vi kanskje ikke så god vektøkning som vi hadde ønsket.  Men nå er de så store at valpefor blandet med valpevom går ned på høykant. De er veldig fine i magen også. Var jo redd for at overgangen til fastere føde og mer føde kanskje ville gi løse mager, men det har heldigvis ikke skjedd. 
I dag har jeg satt opp valpebinge på kjøkkenet også. Når de blir tre uker skal de få flytte inn på kjøkkenet når jeg er hjemme. På natta må de sove på valperommet, men når jeg er hjemme kan de være på kjøkkenet. Mye koseligere å ha de der det skjer. Da blir nok Jubi og Svea veldig fornøyde også. De kan hilse på valpene så mye de vil :-)
Hannen som har den snodige beinstillingen holder koken, han lar seg ikke merke med beinet. Han fosser frem som om det skulle være det mest naturlige i verden. Håper jeg får noe svar i morgen på hva vi kan gjøre med det. Jeg har massert og strekt masse på beinet disse dagene, men foreløpig så står det i vinkel :-) 
Apropo mange ting som skjer ved hundefødsler. Hørte om et kull i dag som ble født ved hjelp av keisersnitt. Ikke så rart, for der var det to tispevalper i samme pose, som fikk næring fra samme morkake ! Skikkelige tvillinger ! Hadde jeg aldri hørt om før, så artig å lese. Ikke rart det ble trangt på veien ut.....  Det var ikke mindre enn 11 valper i magen, så det blir litt av en gjeng. Tror Ronja er superfornøyd med sine 5 ;-D

110318 full fart 
Full fart 
110318 hanne høyre lår 
 Hanne høyre lår
110318 nydelige gjengen med øyne
Nydelige gjengen med øyne
Lørdag 10.03.18
FY som dagene flyr ! På torsdag var det problemer med hjemmesiden, og siden har jeg ikke fått oppdatert valpedagboka. Men nå har hjemmesiden blitt flyttet midlertidig, så da er det mulig for meg å oppdatere. Det er varslet litt trøbbel med å få lagt inn bilder, så jeg er spent på hvordan det går.
Her blir det mer og mer liv i valpekassa. Merker nok egentlig ganske godt at valpene er for tidlig født. Jeg tror det er riktigere foreløpig å regne dem som litt "premature" :-D. Øynene åpnet seg litt sent, de går litt senere enn andre valper og generellt er litt trengere. Men spise er noe de kan. De elsker mat, og nå har de fått valpevom tre ganger om dagen. De får en liten teskje hver gang hver seg. De sutter og koser seg og har ikke helt skjønt at de må åpne munnen for å spise. De sutter som når de drikker melk. Hadde de fått lov tror jeg de hadde spist til de sprakk. Melkeflaska er veldig populær og de blir helt virrete når jeg tar den bort fordi magen er skikkelig full. 
Det  nytter ikke lenger å liste seg inn på valperommet. De merker temperaturforskjeller og hører lyder så nå er de opp med hodet og lurer på hva som skjer med en gang. Øynene har åpnet seg helt og de er bare til å spise opp :-)
Ronja har full kontroll på alle fem. Hun er så gossin å se på når hun står utenfor kassa, og logrer og vasker og koser seg med valpene sine. Hun snuser litt også vet hun akkurat hvem som trenger en liten massasje eller bare en liten nuss. Hun er så rolig og flink med valpene, at da får det heller være at hun har litt lite melk. 
Den største hannen har fått en infeksjon i klørne som gjør at de detter av. Kloløsning kalte veterinæren det. Det kunne visst skje, jeg har ikke fått helt forklaring på hvorfor ennå. Jeg hadde aldri sett det før og ble ganske forskrekket. Men veterinæren hadde erfaring med andre valper som også har hatt dette. Men mest vanlig er det på hunder over 6 mnd.
Veterinæren var ganske fleipete og sa at eieren til den valpen ble vel veldig fornøyd dersom klørne ikke kom tilbake, da ble det jo færre å klippe ;-)
Som om ikke det var nok så har samme valpen fått en merkelig stilling på det ene frambenet. Vi tok røntgen hos veterinæren på fredag, og foreløpig er det ingen som vet hva dette er. Veterinærens hypotese var umodent skjelett. Så da får vi smøre oss med tålmodighet og vente på svaret. Bildene er sendt til Norges veterinærhøyskole for uttalelse. Så nå holder jeg på med litt fysioterapi og strekker og tøyer på foten. Valpen er kvikk og rask og beveger seg rundt i full fart. Han spiser mest av alle og ser ikke preget ut i hele tatt.
Det er kanskje sannsynlig at det var noe veldig feil i livmora for valpene før de ble født..... 
I går hadde Svea bursdagen sin. Hun ble 2 år. Ikke det at hun skjønte noe av det, hun er bare 6 mnd i hodet hun, og verdens snilleste og mildeste flat. Men litt ekstra godis ble det jo, og det sa hun ikke nei takk til.
Jeg sover fortsatt inne hos valpene. Egentlig pleier jeg å flytte ut fra valperommet når valpene er to uker gamle. Men det er så trivelig å sove der inne sammen med dem, så jeg har ikke flyttet ut ennå. De er så behagelige og ikke sutrete i det hele tatt, så det er bare kos å være der.
IMG 7694
Fineste, sover godt
100318 sove i haug
Sover i haug
100318 supertrøtt
Supertrøtte :-) Her ser dere vinkelen på benet. Merkelig
Onsdag 07.03.18
Natta har gått veldig fint. Valpene har blitt veldig flinke til å sove litt lenger, og Ronja legger seg oppi hos dem ca tre ganger fra 01- 06.00. Hun er veldig god til å skjønne når valpene trenger en liten matbit eller en vask eller litt kos :-) Da er hun på pletten med en gang.
Nå er det skikkelige sprekker på øynene og nakke tispa har veld egentlig nesten åpnet øynene helt. Men når jeg prøver å ta bilde så kniper de igjen.De har ikke spesielt godt syn nå med en gang, men blinket av blitsen er sikkert ikke behagelig. Så jeg prøver å vente litt med å ta bilder så vi skal se øynene. 
I dag var Gere på TV. Det var så artig å se igjen alle valpene. Tida går så altfor fort, nå er de store, og Freke som skal bli redningshund, han er allerede på vei til sin første hovedsamling. Freke blir nok en like god søkshund som sin far :-)
I dag har valpene fått smake på sin aller første matbit. De fikk VOM for valper. De ble helt i hundre av lukten og smakte på dette nye og ble rimelig ivrige. De får bare bittelitt i starten også øker vi mengden etterhvert. Vi må bruke god tid så valpene ikke får vondt i magen. I løpet av en uke tenker jeg vi kan begynne å fore litt mer.
070318
Mat er skikkelig godt !
070818 nesten hele gjengen
Nesten hele gjengen. Vokser så det knaker :-)
Tirsdag 06.03.18
Juhu! Da er valpene 2 uker gamle. De har fått sin første ormekur og ingen har så langt reagert noe særlig på den. Det hender at de får vondt i magen, men det ser lovende ut her i hvertfall.
I dag er det jammen meg U kullet som har bursdagen sin, - en flott gjeng som nå er 5 år gamle. De er 5 hanner og 5 tisper i den gjengen og har blitt flotte hunder.
I dag måtte jeg være med Marius til legen, han skulle operere tåa si. Så da trengte han en sjåfør :-) Jeg fikk overtalt ham til å bli med hjem for å spise også, det var veldig hyggelig. Ikke lett å hoppe rundt på et bein, men forhåpentligvis går det seg fort til igjen :-)
Valpene og Ronja var hjemme alene mens jeg ble med Marius. Eller rettere sagt Rune var jo her, bare det at han holdt på med å fore ned taket i stua for å isolere. Men på valperommet har jeg et IP kamera som sender film fra valperommet hele tiden. Dermed kan jeg se på telefonen min ved hjelp av en app hvordan det står til hos valpene. Mens Marius og jeg var borte i dag, sov de som små murmeldyr alle sammen. Ikke mye stress for å si det sånn :-) 
Nå ser jeg de små nydelige øynene på vei itl å åpne seg. Ikke lenge igjen nå .
060318Ronja med valpene 2 uker
Ronja med valpene sine, når de er to uker gamle. 
Mandag 05.03.18
I dag er fineste M-kullet 9 år gamle. Fy søren som tida flyr !  Gere fra M kullet vårt er faren til valpene i C-kullet som ble født i fjor sommer. Det ble en super gjeng på 11 valper. :-)
Morten og Gere var med på å lage et program sammen med TV2. Tv kanalen fulgte Gere og Morten i ett år. Målet Morten hadde med det året var å anskaffe seg en valp etter Gere som kunne bli hans nye treningskamerat. Gere er en super flat, godkjent redningshund og ruinsøkshund, og en super flat. Cert på utstilling har han jammen meg også :-)  Så i samtaler med Morten kom vi frem til at Chili kunne parres med Gere. Vi hadde stor tro på at det ville bli trivelige og arbeidsvillige valper. Det ble en veldig fin gjeng ! Denne gjengen er med på TV2 sitt program på onsdag kveld "Samme tid neste år ". Så da er det bare å benke seg rundt TV'n og få et glimt av den herlige gjengen på besøk i TV studio.
I dag kulle vi få tilkjørt litt valpefor. Det var liksom så greit det å bestille hjemkjøring. Kostet ikke noe heller. Så er det sånn med den veien opp til oss på vinteren at den kan være litt utfordrende å kjøre. Det fikk PostNord sjåføren erfare. Nesten oppe den siste bakken så kom han ikke opp, skled tilbake og ut i ei ganske så dyp grøft. Der ble han stående i nesten 3 timer før han kom opp. Heldigvis for oss andre så har en av naboene en liten vei som det går an å kjøre, så vi kom oss nå hjem etter kjøreturen :-) Jeg fikk foret i bilen jeg, og kunne kjøre hjem. For å si det sånn, de dekka som var på den bilen hadde jeg aldri villet kjøre med på vinterføre i Norge...... 
Den som ikke er så glad i å ha hund som røyter tror jeg skal styre unna flatten... I dag har jeg gredd av Svea halve pelsen. Jeg har en Furminator som jeg bruker når hundene kommer i røyteperioden og i dag var den god å ha. Svea har røytet veldig noen dager, og det å få av masse pels var deilig. 
VAlpene merker ikke noe til hverken at bilder kjører ut, eller at noen skal på TV. De koser seg i kassa si, spiser og sover.
I dag har det begynt å komme små sprekker i øynene, så nå er det like før de åpner dem. De fortsetter å spise og jeg kan formelig se at de legger på seg fra dag til dag. Det er veldig bra det, for de gikk en del ned i vekt i starten så de har litt å ta igjen :-) Man pleier å si at valpene skal ha doblet vekta si i løpet av de første to ukene, men det mangler nok litt på det, men det tar de fort igjen. 
050318 Svea røyter
Til skrekk og advarsel, Svea røyter.......
050318 fineste gjengen
Har ikke sett noe finere ;-)
050318 enerhannen med mammaen sin
Ronja og enerhannen koser seg veldig. Rett før jeg fikk rotet frem kameraet lå de og slikket på hverandre og var så utrolig gossine 
Søndag 04.03.18
Det er en stille og behagelig gjeng dette her :-) De lager ikke mye sutring eller piping, så det er helt tydelig at de har det fint og utvikler seg som de skal. De begynner å komme mer og mer opp på beina, og selv om de er veldig ustøe ennå, så kommer de seg fremover i full fart :-) De snubler over ende og detter på sida ganske fort, men karrer seg opp igjen og kommer seg videre. 
De merker mer og mer av det som skjer rundt seg også. Hvis jeg går over valpekassa så er det full reaksjon med en gang. Tar jeg på en av dem, er alle helt sikre på at de skal få mat. Da gir de seg ikke med det første. Når Ronja kommer er det full rulle for å komme til henne og få mere mat. Så ingen skal si noe på næringsvettet. På tirsdag er valpene 14 dager gamle. Siden Ronja har litt lite melk skal valpene få begynne så smått med å smake på bittelitte granne med mat. De må tilvennes over litt tid, så det er greit å begynne helt i det små, sånn at når de er tre uker, så kan de få litt mer. De fleste valpene pleier å elske det, så det blir antagelig sånn her også :-)
I kveld blir all pigging av mur ferdig, så da blir det stille og fredelig her igjen. Ingen av de firbeinte har brydd seg nevneverdig, tror det har plaget oss på to bein mer. Da er det bare en bitteliten jobb med å bære ut, koste opp, støvsuge og til slutt vaske..... Det er utrolig det der murstøvet , det er jammen meg over alt.
 040318 enerhannen
Enerhannen
040318 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
Lørdag 03.03.18
Her er rytmen på netter og dager i grunnen ganske lik. Ronja er flink til å legge seg hos valpene sine og alle valpene virker pigge og veldig glade i mat. De spiser alt de får servert. :-) 
Ellers sover de , spiser og gjør i fra seg , stort sett hele døgnet. Det er ikke så mye annet å finne på ennå ;-) Jeg sitter her og følger med på dem og gir dem litt geitemelk etter at Ronja har gitt dem den melken hun har. De er veldig glad i geitemelka og jeg tror de kunne spist til de sprekker. Jeg er veldig på nå om det er noen som åpner øynene snart. Nå var de jo noen dager for tidlig født, så det kan jo hende vi kommer nærmere 14 dagers alder denne gangen. Det vil tida vise.
Ronja har begynt å like fleecedressen hun må ha på seg når vi er ute. Hun løper rundt nå som om hun ikke skulle ha klær på seg i det hele tatt. Jubi og Svea er litt fornermet fordi jeg ikke vil slippe dem inn til valpene ennå. De kunne så gjerne tenke seg å vaske litt og styre litt for å hjelpe Ronja. Jeg er sikker på at når valpene blir litt eldre får de to lov til å være reservemamma'er, så Ronja får litt fri :-)
030318 nakke tispa og øretispa koser med mammaen sin
Nakketispa og øretispa koser med mammaen sin
030318 nakketispa
Nakketispa
030318 Øretispa
Øretispa
030318 toerhannen nakketispa og øretispa
Toerhannen, øretispa og nakketispa
Fredag 02.03.18
Rolig natt i natt også. Ronja går til og fra valpene sine akkurat som hun vil. Er det ikke for varmt for henne kan hun ligge der i mange timer. Er det for varmt legger hun seg utenfor kassa. Dette styrer hun helt selv. Hun er flink til å gi mat når de trenger det og veldig flink til å vaske og massere dem. Hun vet akkurat hvem som trenger en vask og hvem som bare kan få sove. 
Valpene er ganske så matglade. De spiser mye mer melk nå enn da de ble født. De får tjukke gode mager  etter å ha spist,så går det et par timer  og så er de sultne igjen. 
Valpene har ikke hørsel ennå. Det kommer om noen dager. Så i dag har Rune holdt på til den store gullmedalje å pigge ned munkepuss fra murveggene våre i stua. Veggen skal bli slett og da må kulene vekk. Veldig greit for valpene at det skjer mens de ikke behøver å høre det. Ronja og Svea og Jubi bryr seg jo ikke, de reagerer ikke på sånt bråk.  Nå er det heldigvis snart ferdig.
Når det er så kaldt som nå har jeg vært veldig forsiktig med å ha med Ronja på noen lenger tur enn 5 minutter ut for å tisse. Skal ikke ha noen jurbetennelse på henne. Men etter tips fra en annen oppdretter fant jeg en Huurta fleecedress til henne i dag. Den var ikke lett å få tak i og jeg måtte kjøpe den i en størrelse større enn det hun trengte, men da holder hun seg i hvertfall varm. Ronja selv var ikke akkurat overbegeistret for påkledningen, så hun synes jeg var kjip når jeg tok den på henne. Men hun liker så godt å være ute at det går seg nok for til.
020318 fleecedress til Ronja
Fleecedress til Ronja
020318 full fart i valpekassa
Full fart i valpekassa
020318 nakketispe og enerhanne full fart
Nakketispa og enerhannen i full firsprang
020318 litt kose fra mamma
Litt kos fra mamma må til
Torsdag 01.03.18
Første mars ja, da skulle det vel i teorien nærme seg litt mildere dager da..... Har ikke merket så mye til det her. Denne uka har vel vært denne vinterens kaldeste uke. Men det er vel sånn det er å bo i Norge da, med fire fine årstider.
Natta har forløpt helt rolig. Ronja er flink til å gi valpene melk, så igjen ble det en kort natt uten geitemelk. De får litt innimellom på dagen, men jeg vil jo gjerne at de skal holde melkeproduksjonen til Ronja oppe og helst øke den, så det er en balanse her. Valpene er veldig glade i å ligge under og inntil noe. Det ser ut som om de liker veldig godt å ligge under et teppe og lage seg en slags hule. Hver gang jeg legger de teppene i kassa som de lå inntil med en gang de var født så kroller de seg til under teppene og sover som bare det.
I dag har Vetle kommet tilbake fra vinterferien hos storebroren i Trondheim.Jeg hentet ham på Gardemoen i dag. Tror han hadde hatt det ganske så fint.
Rune og faren hans har jobbet som bare det her i dag også. Nå er det skikkelig fælt her, uten tak og gulv og delvis vegger. Skal bli deilig når denne renoveringa er ferdig. TIl jul kanskje...... hihi.
Jubi og Svea er veldig interessert i det som skjer her inne på valperommet. Det er de alltid og noen som er så glad i valper som de to skal man lete lenge etter. Ronja er jo så grei med dem også og lar de komme inn og hilse på valpene allerede. Noen tisper kan være ganske så strenge der, og tillater ikke at noen firbeinte venner får komme inn før valpene har blitt litt eldre.
010318 ROnja stuller og steller med valpene sine
Ronja koser seg med valpene sine
010318 Jubi er superinteressert
Jubi er kjempeinteressert
010318 under teppe
Valpene elsker å ligge under teppet og sove
Onsdag 28.02.18
I natt fikk ikke valpene ekstra geitemelk. De har jo fått det med 1,5 times mellomrom hele døgnet omtrendt, men nå har Ronja såpass mye melk at jeg tok sjansen på å ikke gi geitemelk i natt. Eller det vil si, de fikk siste måltidet klokka 02:00 og så det første klokka 07:00. Så det ble en kort natt, men det gikk veldig fint. Ronja lå hos dem nesten hele tiden og valpene var helt rolige, så de hadde det nok veldig bra.
I dag hadde Rune også tatt seg fri fra jobben, for å rive i stua. Så dagen startet tidlig, med hjelp fra både faren til Rune og onkelen til Rune. Effektive arbeidsfolk, for nå er alt av tak revet, veggene på loftstua er revet, og nå går gulvet på loftstua også. Jeg føler meg skikkelig priviligert som kan sitte her hos valpene og bare kose meg. Noen fordeler skal man ha ;-)
Det nærmer seg tida for at øynene åpnes nå. Fra 10-14 dg pleier de å åpne seg, og da blir valpene så nydelige. Små hunder med en gang. 
I dag viste Ronja meg hvor hun hadde tenkt at valpene skulle bli født , hehe. Bak garasjen har vi en veranda på sommeren, og der er det plantet vintergrønt. Noen av de vintergrønne plantene har blitt ganske omfangsrike. Når snøen nå har lagt  seg oppå har en av buskene blitt til en skikkelig hule. Så Ronja viste meg  hvor hun gikk inn, og når hun hadde gått inn var hele hun borte. Så det hadde nok vært en veldig fin hule å få valpene sine i. Problemet er jo bare at det er altfor kaldt å få valper ute nå ....... Ronja stikker dit med en gang hun kommer løs ut, så nå vet vi i hvertfall hvor hun er når hun løper ut når dørene står åpne. 
280218 da var taket nede
Det ble en skikkelig haug med planker når taket hadde gått ned
280218 perfekt snøhule Her har Ronja funnet seg en snøhule
 280218 hula til Ronja
 Hula til Ronja
 280218 Ronja på vei ut av hula
Ronja på vei ut av hula 
Tirsdag 27.02.18

I dag er valpene en uke gamle Bare syv uker igjen til de kan begynne å forlate heimen :-) Til dere som lurer så er valpene leveringsklare fra tirsdag 17.april. Det ble litt tidligere enn forespeilet i og med at valpene ble født for tidlig.
Vi tar med valpene til veterinæren en liten uke før de skal leveres for da rekker kanskje kenneklubben (NKK) å sende ut registreringsbevisene før valpene blir hentet :-)  Det er jo kjekkt da.
Valpene blir vaksinerte, idmerket med chip og får veterinærattest før de skal reise fra oss. De må idmerkes for å få registreringsbevisene, så det er kjekt å få dette så tett som mulig så NKK rekker å sende ut. Hvis ikke tar vi det bare via posten. Har sendt mange registreringsbevis med posten for å si det sånn....
Valpene vokser og legger på seg. Det er en kvikk gjeng. De er veldig glad i mat og spiser til de omtrendt sprekker.
I natt var de ganske rolige, men en stund rundt klokka 03:00 var de tydelige på at de var sultne. Da lå Ronja utenfor kassa, og hun så på meg og hadde et skikkelig "sukk". Hun pustet tungt, akkurat som hun var sliten av mas på natta. Artige hund. Jeg måtte bare le når jeg hørte det. Hadde akkurat tenkt til å spørre henne om hun kunne tenke seg å dekke noen behov hos valpene, når dette ektefølte sukket kom. Tror kanskje vi var like trøtte  begge to.
I dag har Marius vært her og hjulpet til med å prosjektere det elektriske i stua. Det er så deilig å ha en oppdatert elektriker i huset. Faren er elektriker han også, men sitter litt fast i 80 og 90 tallet , hehe. Ikke si det til ham at jeg sa det da. Er litt usikker på om han mener det selv.
Svigerfaren min har også vært her og begynt å rive taket på loftstua. Er så takknemig for all god hjelp!

Må bare si at jeg gleder meg som en unge til å få pusset opp stue/loftstue. Vi har liksom gjort masse ute, og tatt badet og kjøkkenet, så nå er det resten. Skal bli så deilig, for hele huset er fra 1985 opprinnelig, så helt klart modent for oppgradering :-)
Glemte å fortelle her om dagen at valpene fikk klippet klørne sine. De har vokst så veldig så jeg måtte klippe de før valpene var en  uke gamle. Pleier å klippe en gang i uka, hver gang de har "ukesbursdag" men med denne gjengen måtte jeg tjuvstarte :-)

270218 toerhannen
Toerhannen sover sin søteste søvn
270218 toerhanne øre hhl
Toerhannen , øretispa og høyre lår
280218 enerhannen og nakketispa
Enerhannen og nakketispa
280218 øre hhl
Øretispa og hanne høyre lår.
Mandag 26.02.18
Det er veldig koselig ( og litt slitsomt) å tilbringe natta ved siden av valpene. Jeg får jo ikke sove.... Bare koser meg med å se på dem og følge med på utviklingen til hver enkelt. Hvordan de puster, hvordan de reagerer på ting, hvordan de beveger seg, hvordan de roer seg, hvordan de leter etter mat når Ronja kommer,hvordan de merker temperaturforskjeller og hvordan de reagerer når teppet de alltid ligger i når de får geitemelk kommer oppi kassa. Det er et eget studie, og man kan i hvertfall ikke sove da. :-)
Rune prøver å fortelle meg at vi har litt annet å gjøre også, men det er vanskelig å forstå. Vi skal visst pusse opp i stua, og da må visst jeg hjelpe til. Men det kan jeg jo ikke, jeg må jo se på at valpene sover ;-) Så i dag kom både svigerfar og Marius og hjalp til så vi fikk tømt stua. God jobb gjorde de også, mens jeg koste meg hos valpene. 
Fikk en veldig spennende sms fra de som eier Mokka i dag. Vi har ventet på løpetid på Mokka veldig lenge, og nå kan det se ut som om det kanskje kan skje noe. Vi venter bare på å høre om det blir noe, eller om det glir over :-) Planen var jo egentlig å parre Mokka i fjor, men det skar seg , så nå er vi spente.
Valpene er kvikke og raske og beveger seg kjapt rundt i bingen, men det forstår de ikke helt selv ennå. Noen ganger kommer de bort fra søsknene sine og da er det masse lyd til de finner gjengen igjen. De er fortsatt veldig glade i å sove under det teppet som har fulgt dem siden de ble født hos dyrlegen. Det begynner å bli ganske hullete etter alle klør som har hengt fast, men det gjør fortsatt nytta si. 
260218 Ronja med sine nydelige valper
Ronja er veldig flink til å massere, stelle og ta seg av valpene sine
260218 stolt mamma
Veldig stolt mamma 
Søndag 25.02.18

Det blir så stille i huset når alle ungdommene forsvinner. Rune kjører Sondre, Karina og Vetle til Gardermoen. Vetle skal være med til Trondheim noen dager i vinterferien. Da blir det jo helt tomt her, og det er veldig stille. Men men, det er vel sånn det er, de skal jo bli voksne og selvstendige. Men vanskelig for en mamma å venne seg til det. :-)
Valpene vokser virkelig mye nå. Du kan nesten se at de legger på seg. De har fått gode og runde mager og alle virker nå ivrige på å få i seg maten. Ronja har nok ikke all verdens melk, om det skyldes keisersnittet, eller om hun bare har litt lite melk denne gangen er jo litt vanskelig å si. Litt tidlig også egentlig, så vi får se etterhvert. Jeg gir i hvertfall alle sammen litt geitemelk som tilskudd, og det synes de er kjempegodt.
Helt siden keisersnittet har valpene hatt et hjemmestrikka babyullteppe til å varme seg på. I dag var de så gossine der de hadde lagt seg inn under teppet og storkoste seg så det ut til. Nå er det jo egentlig varmt nok i valpekassa, så de trenger ikke det teppet, men tydelig at de liker det. 
Ronja fortsetter å være en veldig flink mamma. Hun masserer og slikker mager så de får gjort fra seg. Hun merker det før valpene begynner å sutre at det er noen som trenger litt massasje. Veldig greit at det er sånn. Da er det alltid rent og pent hos valpene og lite for meg å gjøre. Det er stille før stormen ;-)

250218 enerhannen
Mat er godt, enerhannen
250218 øretispe hhl og nakketispe
Øretispa, hanne høyre lår ( hhl ), nakketispa
Lørdag 24.02.18
Som dere kanskje har sett av bildene har alle valpene et hvitt merke på seg. Disse merkene setter jeg på når valpene blir født, for at jeg skal kunne skille de fra hverandre. I starten er det særlig vektoppgang eller nedgang jeg følger med på. Men også om en valp har en annen måte å være på enn de andre. Om noen valper sutrer, hvem er det og er det den samme hele tiden. Det er sånne ting jeg kan registrere når jeg vet hvilken valp som har hvilket merke. Veldig kjekt. Valpene får også "navnet sitt" her i valpedagboka utifra hvor de er merket. TIspa som er merket i nakken blir nakketispa. Tispa som er merket på øret blir øretispa. Hannen som har ett merke i halerota si blir enerhannen, hannen som har to merker på bakparten blir toerhannen. Den siste hannen har merket sitt på høyre lår, det blir "hanne merket høyre lår", bare forkortet hhl. Dere vil særlig se dette i tenksten under bildene etterhvert som det kommer bilder av en og en valp, eller av flere.
Valpene har itlbagt dagen med å sove og spise. Det er liksom det dagene går med til de første ukene. Valpene er jo født uten syn og hørsel, og sentralnervesystemet skal utvikles disse første ukene, så de er i grunnen ganske hjelpeløse i starten.
I dag har vi feiret bursdager her. Hele februarbanden har fått skikkelig feiring. Ja, også Jubi da :-) Hun har jo bursdagen sin i dag, hun ble 3 år. Jeg har jo egentlig bare vært med valpene og Ronja hele tiden, så det var deilig at ungdommen og Rune tok ansvar og ordnet til bursdagsfeiring. Sondre bakte til og med kringle :-) God ble den også.
24028 toerhannen
Toerhannen , god og mett, doven og trett 
240218 enerhannen
Enerhannen, den største av valpene
240218 øre nakke og hl
Hanne merket høyre lår (hhl) nakketispa og øretispa
Fredag 23.02.18

Det hender rett og slett at det blir ganske sent før jeg rekker å skrive i valpedagboka. Så dere må ha meg unnskyldt :-) Mange tidligere  valpekjøpere har gjort det til fast rutine å lese den på morgenen i steden for på kvelden. Da er man mer sikret at den er oppdatert. 
Det er så deilig å se på Ronja for hun er så helt klart tilbake i kjempeform. Hun blir så fornærmet på meg når jeg ikke lar henne rase rundt ute med Jubi og Svea. Tenker hun får ta det litt med ro en stund, så såret får tid til å gro før hun begynner å hive seg rundt.
Valpene kan man se utvikler seg nesten fra time til time. I dag skulle de vært født etter planen, og i dag har det skjedd mye med fungeringen. De har helt klart modnes på disse tre dagene, mange ting har utviklet seg. Feks sugerefeksen som var sånn  passe. Alle har jo den, men styrken når de suger har vært svak. I dag har de tatt et kvantesprang og alle sammen er mer på hugget. De beveger seg mer rundt i kassa og er ganske sterke. Alikevel er det fortsatt en av hannene som egentlig bare vil sove. Han synes det er slitsomt når jeg maser på ham. Det blir spennende å se hvordan det går. 
I går var vi så heldige at alle tre gutta var hjemme. Det er ikke så ofte det skjer. Sondre studerer i Trondheim, og Marius er for det meste hos kjæresten sin. Men i går klarte Marius fagprøva si som elektriker, og Sondre kom på besøk fra Trondheim. I dag kom kjæresten til Sondre også, så nå er alt bare fryd og gammen. Desverre måtte kjæresten til Marius reise tilbake til Rena leir, som MP, men hun går av vakt om 14 dager så da ser vi henne kanskje da. I morgen er det klart for feiring av alle "februarbarna", så da blir det fullt hus og stormende jubel her. Godt det er mange til å hjelpe til. Kakene er klare, og ryddinga den tar gutta i morgen. Jeg er priviligert, jeg kan kose med valper hele dagen :-) Jeg sover her inne på natta også de første 14 dagene etter at valpene er født. Valpene kan ikke regulere kroppstemperaturen sin selv når de er så små, så derfor må vi har det ganske varmt her inne. Både Ronja og jeg kunne godt tenkt oss at temperaturen var litt lavere, men valpene er gode og varme og det er det viktigste :-)

230218 full fart på hele gjengen
Full fart på hele gjengen
230218 Ronja passer på valpene sine
Ronja er en skikeklig hønemor og passer godt på alpene sine.
 
Torsdag 22.02.18
I dag startet dagen ganske så trist. Den minste av hannvalpene døde.  Siden han ble født har han ikke fått til å spise noe. I tillegg har han hatt veldig lett pust. Ikke noe ordtlig pusting. Jeg ga ham geitemelk som han svelget, men i dag tidlig orket han ikke mer. Da stoppet han bare å puste og døde. Veterinæren sa at hun trodde at det er en kombinasjon av flere ting som var årsaken. Det første er at valpene er litt for tidlig født, så lungene ikke hadde klart å utvikle seg nok på denne valpen. For det andre var det denne hannen som hadde mest av den grønne morkaka, så han har sannsynligvis ikke hatt det særlig bra siste døgnet før han ble født. Det er så trist, men det er ikke uvanlig at  enkelte valper ikke er sterke nok til å klare seg. Heldigvis er det fem valper igjen som virker pigge og fine og som spiser masse. 
Det er en fin balansegang mellom det å gi tillegg, og det at valpene skal være ivrige nok og suge masse på Ronja for å få igang melkeproduksjonen. Jeg har latt valpene suge masse, og når de har nesten sovnet har jeg gitt de litt tillegg av geitemelk. Nå hadde alle gått litt ned i vekt, så jeg vurderer å gi litt mer tillegg. Melka som kommer ser veldig fin ut, men det er sannsynligvis fortsatt for lite melk, noe som ikke er uvanlig etter keisersnitt. Vi får gi det litt tid, så kommer det nok.
Ronja er i supert slag igjen. I dag ville hun løpe og leke og herje med Jubi og Svea. At hun har et langt sår under magen det bryr hun seg ikke om. Tempen er helt normal og hun spiser godt. Så hun har taklet dette veldig fint. Hun er like rolig med valpene sine, og vasker og masserer mager til den store gullmedalje. Når hun legger seg i kassa vil hun gjerne ligge rundt valpene sine og nesten holde rundt de. Hun er så gossin å se på.
220218 Ronja koser med valpene sine
Ronja koser med valpene sine
220218 valpene to dager
Hele femmerbanden
 
Onsdag 21.02.18

Det er ikke alltid at ting går som man tror, læringskurven var ganske bratt i går.  Ronja har jo vært i veldig fin form, lykkelig og glad og som alltid veldig sulten og kosete. Så også i går. I kveldinga oppdaget jeg at det dryppet av henne. Først litt rosa vannaktig, men etterhvert ble det mer og mer grønt...... Da gikk alarmen hos meg. Ronja skjønte vel ingen ting, ikke var hun i fødsel og for henne var det en vanlig dag, med tur, kos og mat. 
Grønt utflod kan tyde på at det ikke er så bra for valpene i livmora, så vi kom oss til dyrlegen i full fart. Der traff vi på verdens greieste dyrlege, som sjekket valpene med ultralyd for å se hvordan de hadde det i magen. Pulsen til valpene var ganske lav, og det ble besluttet med en gang å ta et hastekeisersnitt. Morkakeløsning kalte dyrlegen det. Så i løpet av en og en halv time gikk Roja fra å være en bekymringsløs lykkelig flat, til å blir en ansvarsfull mamma. Keisersnittet gikk veldig fint, de fleste valpene var heldigvis kvikke og fine og digre. Den største hannen var 638 gram. Det er jeg ganske sikker på er den største valpen vi noen gang har fått her. Den minste var 428 g , så selv den var fin størrelse. De andre fire lå rundt 550g, så de har super størrelse. Den minste hannen var den som hadde den styggeste morkaka, og det var sannsynligvis den som sendte ut alt det grønne. Denne hannvalpen er litt redusert i forhold til de andre, så vi får se hvordan det går. Det ble 6 gull til Fosliskrenten, totalt fikk Ronja 4 hannhunder og 2 tisper. Vi topper ikke akkurat medaljestatistikken med det antallet, men det blir verdens beste valper :-D.  Akkurat samme antall og fordeling som det forrige kullet til Ronja. Keisersnitt er jo ikke den optimale starten for valpene. Ronja har ikke fått det oksytocin "rushet" som en fødsel medfører. Så derfor har vi vært spente på hvordan hun ville takle valpene. Det var ikke noe å bekymre seg for. Hun så på de når hun kom til seg selv etter operasjonen, kikket på dem og lurte i all verden på hvor de kom fra. Begynte å slikke å massere med en gang på alle sammen. Verdens beste Ronja,- det var godt for valpene.  Melka kommer jo ikke så fort etter et keisersnitt. Så for at valpene skulle få antistoffer fra mamman sin så sentrifugerte veterinæren litt blod fra Ronja slik at jeg kunne ta med meg blodserum hjem og gi litt til hver av valpene. Til vanlig får de antistoffene gjennom råmelka, men når melkeproduksjonen er så liten, så må de jo få litt tillegg. Dermed var det viktig at de først fikk litt serum hver seg.

I dag har de fleste valpene begyt  å suge bedre og de har jobbet hardt for å få igang melkeproduksjonen, så nå kommer det mer og mer. Valpene får jobbe godt med melka, og når de har jobbet en stund får de litt geitemelk av meg i tillegg. Så de er passe fornøyde. I dag er Ronja veldig rolig og fin med valpene. Hun vil ikke gå ifra dem og passer godt på dem i kassa. Hun har bare tid til noen raske turer ut, så er det rett inn igjen til valpene. Verdens beste Ronja. :-) 
Jeg har jo vært med på keisersnitt før, men da har det vært fordi kullene har vært så store, og riene har blitt svake og tispa veldig sliten. Så da har på en måte de fleste valpene kommet riktig vei først, så tispa og valpene er klare for barseltida. Nå var det første gangen jeg har vært med på et keisersnitt uten at noen valper var født og uten at tispa var i fødsel, så det har vært mye læring i det. Blir spennende å se de neste dagene hvordan det går med valpene.
Vi tar kontakt med dere som står på liste rett over helga. Greit å gi gjengen noen dager å komme i rute på.

200218 Ronja på operasjonsbordet 
Ronja klar til keisersnitt 
200218 Velkommen til verden
Her er noen av de fineste valpene født
200218 Første gang hos mamma
Hilser på mamma for første gang hos dyrlegen. Ronja er ikke helt våken her
200218 mat av mamma
Første spede forsøk på å lete etter mat. Store valper!
210218 en dag gamle
Her er valpene en dag gamle. Det er jeg som har merket dem med tip-ex så jeg skal holde
rede på hvem som er hvem
 
 Søndag 18.02.18  

I disse OL tider er vi veldig spent på hvor mange gull vi kommer til å få. Ronja sin fine mage er god og rund og Ronja selv er i superform. På ultralyden så vi 5 valper, men det er vanskelig å si hvor mange som er i magen. Vi har valgt å ikke ta noe røntgenbilde for å se antallet. Det er bare stress for Ronja tenker vi, så det skal hun få slippe. Vi får bare smøre oss med tålmodighet, så kommer de når alt er klart. 
Vi pleier jo alltid å tjuvstarte valpedagboka, så dere som venter kan få litt info om hvordan det går.
Etter å ha hatt besøk av supre valpekjøpere i går, er vi ennå mer spent på hvor mange valper som kommer, og kjønnsfordelingen.
Jubi og Svea går i front av velkomstkomiteen når det kommer besøk. De er på flatters vis overlykkelige for at noen kommer, og tror at alle kommer til dem. De vil ha kos hele tiden og synes alle som kommer er bare topp. Ronja er mye roligere, omstendighetene tatt i betraktning. Hun tar hensyn til at hun har valper i magen og er mye roligere enn hun pleier å være. Ikke for det, hun må alltid være i bånd når vi er ute. Hvis ikke prøver hun å finne seg et sted der hun kan grave seg en hule til seg og valpene sine. Dette er veldig normalt og helt "etter boka", det er bare det at hun og jeg ikke er helt enige der. Jeg synes nok at valpene kan bli født inne, det er liksom litt varmere og bedre enn ute i en snøhule ;-) Vi blir nok enige til slutt.
Hun er heller ikke så happy med at jeg driver og tar på henne en ull"body" som både skal varme og beskytte litt. Jeg liker ikke at hun legger seg rett ned i snøen akkurat nå, så den må hun nok bare ha på seg. Hun ble ganske så fornærmet, men det gikk over etter hvert :-D
I dag er rommet der valpene skal bli født gjort klart, og valpekassa har kommet inn. Så nå får Ronja god tid til å lage seg en skikkelig fin plass å få valpene sine. Så får vi se om den blir godtatt.
Valpene skal jo i teorien ikke komme før torsdag/fredag. Før valpene kommer går kroppstemperaturen til tispa ofte til ned på 36 tallet. Det pleier å være et ganske sikkert tegn på at noe er på gang. Så i morgen starter jeg med å ta tempen på Ronja. Det er veldig normalt at den hopper opp og  ned i noen dager før valpene kommer, men gjerne ikke under 37. Nå er det variasjoner på hvor langt ned de går, så andre ting må også følges med på for å vite om noe nærmer seg. Ofte slutter de å spise, og blir urolige og pesete. Gjerne graver i valpekassa. 
Ronja er super rolig og sover masse og spiser masse. Hun tar livet veldig med ro og lader bare opp til det som skal komme. Gleder oss veldig, og håper dagene går fort :-)

18.02.18 Ronja i snøen
Fineste Ronja
180218 Ronja ute i snøen
Koser seg i snøen