Mandag 23.07.18
Nå er det bare en valp igjen her. Toerhannen. Tror egentlig han har det veldig bra nå, her han tusler sammen med de voksne hundene. Han syns det er litt skummelt når tre store hunder kommer brasende, eller når de bjeffer. Da gjemmer han seg i to sekunder til han skjønner at det ikke var noe farlig, så kommer han logrende i full fart. 
Han elsker å erte Ronja, og Ronja synes han er innpåsliten og plagsom. På dagen i dag hadde Vetle glemt å ta av Ronja bandet og da løp valpen etter og skulle bære i båndet hennes. Hun syntes bare han var såååå plagsom og løp foran. Men da løp jo han etter. Utrolig komisk syn :-) Til slutt fikk han tak i bandet og dro med seg Ronja, som slettes ikke hadde lyst til å gå på tur med det lille kreket :-) Men hun er snill som et lam da. 
På formiddagen måtte Vetle holde valpene våkne og i aktivitet. Det var fordi Aisa skulle reise med bil og fly og bil igjen til Bodø. Da måtte toerhannen være igjen her alene, dog sammen med Rune som snekkerte, så han måtte være sliten. Han var overlykkelig  når han fikk komme inn for å sove, så da kunne vi reise med god samvittighet.
Han sov størsteparten av tiden vi var borte :-) 
Aisa var veldig flink på bilturen til Gardermoen. På flyet tror jeg pasasjerne fikk en gratis konsert :-D Heldigvis varer ikke sånne gratiskoserter så lenge om gangen, så da ble det stille etterhvert. Nå er Aisa vel fremme og har inspisert og snust og funnet seg veldig tilrette allerede.
Det virker ellers som det går fint med alle som har reist. Litt dårlig matlyst på øretispa, så vi får følge litt med. Det kan jo være varmen, eller at hun sturer litt. Det viktigste er at de drikker og får i seg væske. I denne varmen blir en valp fort dehydrert. For å få de til å drikke litt mer kan man blande litt salt i vannet og litt honning. Da smaker det godt og saltet binder vannet i kroppen.
Nå er det over til det jeg liker minst med valpedagboka, og det er å avslutte. Jeg kan jo ikke fortsette i all evighet heller så jeg får nok avslutte E-kullet sin dagbok. Jeg pleier å avslutte med litt oppsummering.
Mokka er en utrolig rolig og grei flat. Frisk som en fisk og aldri noe i veien med henne. Leken og barnslig. Det var vel det som bekymret noen at hun skulle være for barnslig og leken til å kunne være "mamma"... Men Mokka fødte 6 flotte valper så lett som bare det, og serverte fra første stund tykk og deilig kremfløte så valpene så ut som små bompibjørner.
Rolig og sindig har hun tatt seg av valpene, slikket og ordnet og vært en super mamma !
Tradisjonen tro avslutter jeg med noen tall :-)
I valperommet har vi ikke brukt mange aviser, siden valpene har vært så mye ute. En gang om dagen har avisene vært skiftet, det er ikke mye. De første tre ukene brukte vi tisselaken fra apoteket, men fra 3 ukers alder og til nå har vi byttet aviser. Det går ca 20 aviser totalt om dagen, og i 6 uker så blir det 840 aviser. Godt vil har masse tilgang på aviser :-) Dette tilsvarer 2,6års forbruk av Ringerikes blad.Det er ikke rart det er mange banankasser som må til for å dekke behovet, for ikke å snakke om søppelsekker som skal kastes.Vi har byttet søppelsekker inne hver dag, Så det har gått med 56 160l sekker. Det tilsvarer 8960 l søppel om posene hadde vært stappende fulle.

Valpene i E kullet har vært utrolig mye ute. Vi har ikke hatt noen dager med dårlig vær siden valpene passerte tre uker. Hver dag har de vært ute i minst 10 timer, gjerne mer. Det har vært rekordvarmt i disse ukene. Fra valpene ble født hvor det var tett oppunder 25-30 grader helt frem til i dag hvor det var 30 grader. Aldri har jeg opplevd maken til sommer ! To ganger har det kommet regn i 5 minutter, i forbindelse med et lite tordenvær. 

Før valpene ble født ble det kjøpt inn et stor lager med vaskemiddel som er bra på å ta lukt. Det har vært lite vasking i forhold til andre kull, siden valpene har vært ute så mye. Men 2 liter med vaskemiddel har gått med. Høytrykkspyleren har vært i gang en gang om dagen i forbindelse med vasking ute i valpebingen.

Mokka  har spist masse mat. Hun har blitt veldig tynn og har nok gitt alt til valpene sine.  Hun har fått valpefor og Norwegian Polar, tilsammen ca 40 kg  fra det ble konstatert drektighet og frem til Mokka reiste hjem.
Valpene har fått valpefor og denne gangen fikk også valpene VOM oppi tørrforet. Det var skikkelig vellykket denne gangen også. Vi stoppet litt før med å gi VOM, nettopp for at det skulle bli litt enklere for valpekjøperne. Men om noen vil gi VOM, elsker valpene det. Vi kjøpte 40, 500g VOM pølser. Av disse har valpene spist 40 .Det tilsvarer 20 kg med VOM. I tillegg har valpene spist tørrfor, nesten 3sekker som tilsvarer ca 51 kg tørrfor. 
Valpene har fått klippet klør en gang i uka. De har vært engler så det har ikke vært vanskelig. Hver valp har 18 klør, det er 6 valper , og alle er klippet 7 ganger. Det blir tilsammen 756 klør som er klippet. Ganske behagelig denne gangen.
Til alle 6 valpene har vi fått supre valpekjøpere.  De fleste har vært her flere ganger, men i forhold til tidligere kull har det vært lite besøk. Til sammen har det vært besøk her 24 ganger, og det er lite i forhold til i fjor sommer hvor det var 53 besøk til valpene. 

Til nå har jeg skrevet 20493 ord i denne valpedagboka, og jeg har tatt 3467 bilder til sammen. Noen av dem ligger ute i denne valpedagboka, veldig mange egner seg ikke ;-) Hva gjorde vi før når det ikke var digitale kamera og minnekort, hvor man bare kan slette og ta nytt ? 

Nå skal jeg krabbe ut av min "valpeboble" som jeg har vært i de siste månedene.  Hverdagen skal vende tilbake til det "Foslinske" hus. Tror jeg har en "bitteliten" malejobb foran meg nå når snekkera begynner å bli ferdige med å kle med plater.
Takk for følge i dette fantastiske valpekullet! Ikke glem at vi har "døgnvakt" 24/7. Ikke noe spørsmål er dumt, og spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Stikk gjerne innom oss hvis dere er i nærheten. Lurt å si ifra på forhånd, så dere slipper å evt kjøre bomtur bort til oss.
Følg med, plutselig er jeg i gang med en ny valpedagbok ;-)

Søndag 22.07.18
Dette er en ganske så spesiell dato for alle tror jeg. Det som skjedde i Oslo og her i lille Hole for 7 år siden er nesten uvirkelig. Jeg kommer aldri til å glemme hva jeg gjorde når Jens Stoltenberg kom på TV og fortalte om de hendelsene som skjedde rett ut i Tyrifjorden. Den vakre fine fjorden, og nydelige Utøya. Utøya som jeg forbandt med sommerjobb i SFO, glade unger, bading og grilling og lek. Det er utrolig at det skjedde, og man føler så med de som faktisk hadde det så mye værre enn oss.
Valpene sovnet som små engler i går, og de var klare igjen i dag tidlig. Det merkes at de bare er tre ja :-) Jeg satte jo i bløyt alt for mye mat :-) De spise veldig godt til frokost, og så var det ut. De lekte så fint, og jeg blir imponert over signalene de sender når de leker. Disse er gode på å "snakke" med hverandre. På formiddagen ble Elliot hentet, og dermed var de bare to igjen. De satt og kikket når Elliot hadde reist og det så nesten ut som om de savnet storebroren sin. Mokka reagerer ikke på at valpene drar, og i dag skulle hun også reise hjem til sin familie. Hun bor ikke så langt unna Gardermoen, så vi hadde avtalt å møte de der. Sondre kom hjem fra Vietnam i dag, så vi skulle hente ham på flyplassen.Så dermed slo vi to fluer i en smekk. Mokka gikk glad og fornøyd med over til bilen til familien sin, og hun blir nok litt skjemt bort den nærmeste tiden tenker jeg :-) Hun har vært savnet så det er godt for dem og for Mokka å få komme hjem.
I kveld har begge valpee som er igjen her gått løse på tomta. Det har vært veldig spennende og bittelitt skummelt. Når 4 voksne flatter kommer i full fart over plenen, ja da er det best å gjemme seg !! Skjønner dem godt jeg, ikke noe allright å bli løpt ned heller :-)
I morgen skal vi kjøre Aisa til Gardermoen. Hun skal ta fly til Bodø. Da er det bare toerhannen som er igjen her. Han blir i noen dager til før han reiser. På torsdag reiser Ronja hjem også, da blir det bare Svea og Jubi her. Det blir rart..... og stille.....
220718 en tom brusflaske kan engasjere mye
En tom brusflaske kan engasjere ganske mye
220718 fine Ronja
Fine Ronja
220718 Jubi koser seg med vann
Jubi liker å duppe seg i vannet
220718 Svea koser seg i vann
Svea dukker og sluker masse vann :-D
Lørdag 21.07.18
Det er når valpene drar at det går opp for meg at nå er denne perioden ferdig. Jeg er så tøff i trynet når folk spør om det ikke er fælt at valpene drar. Det er litt fælt akkurat denne dagen når de faktisk drar, men jeg er så trygg på at de får det fint, så om en uke er jeg bare glad for de fine valpekjøperne vi har. Karma, Wilma og Enya reiste i dag. TIlbakemeldingene så langt er gode, og det er deilig for en hønemor som meg. 
Enya har en lang reise foran seg før de er hjemme. De skal til Svolvær, og tar tida til hjelp. Ingen tvil om at Enya kommer til å bli god til å kjøre bil :-)
Karma og Wilma er de to som har klatret over bingen og ut. Så nå er det ingen som klatrer lenger.
De er så snille og greie de tre som er igjen her. Så langt har to av dem fått navn, enerhannen heter Elliot og venstre skulder heter Aisa. De er bare kosete og veldig kontaktsøkende og skjønner nok ikke så mye når det blir færre og førre valper. I morgen er det Elliot sin tur til å reise til sin familie, og Mokka reiser hjem. Det er nesten værre enn at valpene drar. Hun er en herlig flat, så utrolig behagelig og snill så det er umulig å ikke bli forelsket i henne :-)
Vi har kost med valpene så mye de har orket, og de har lekt med Jubi og Svea og Mokka. Ronja synes fortsatt at det er best å se på dem :-) på avstand.  I kveld kom de løse ut og fikk løpt litt rundt og kost seg, før jeg tok de inn. 
I kveld har Svea og jeg vært og badet i Tyrifjorden. Det er altså bare så deilig. Så kan man sitte der og se på solnedgangen, deilig og varmt, sammen med en hund som elsker å svømme og bade og bare kose seg. Det er utrolig deilig og avslappende.
210718 bare tre igjen
Bare tre igjen !
210718 Svea er skikkelig populær
Svea er skikkelig populær
210718 Svea og tispe merket venstre skulder Aisa
Svea og tispe merket venstre skulder. Se de signalene <3
210718 enerhannen
Enerhannen
Fredag 20.07.18
Siste natt med gjengen.... i hvertfall for tre av dem. I morgen reiser tispe merket høyre skulder, Karma, så reiser øret og til slutt reiser nakken, Enya. Det er alltid så tydelig når de er klare for å reise. Da bryter de seg ut av bingen, de ødelegger leker og nesten ikke noe av det vi gjør for å holde dem innafor bingen hjelper. Til slutt så er noen av dem så smarte at de forsøker å klatre over. Ikke så kjekt når de tipper ned på andre siden.... Så de viser ganske tydelig at de er klare til å flytte til den nye flokken sin.
De har vært ute i den strålende sola i dag også. De leker og graver og holder på. Alt skal i munnen og alt skal smakes på. Flatvalper er skumle, de spiser på alt.
Jeg har brukt mye av dagen til å ordne til det valpene skal ha med seg når de drar. Tepper, fløyter, for, og diverse reklame fra diverse er funnet frem. Kjøpekontrakt er skrevet ut og minnekortet med info og bilder er klart. 
På søndag skal også Mokka reise hjem. Hun liker godt å være med valpene sine, og nå i dag har hun gått med tskjorte for å unngå at valpene skal forsøke å ta melk. De bryr seg faktisk mindre og mindre, så det merkes godt at de er på vei til å venne seg av med å drikke melk av mammaen sin.
Ronja som er her på besøk synes fortsatt at valpene er litt skumle. Når det bare er en og en går det nesten greit, men når det kommer mange, ja da er det litt skummelt. Hun er jo så utrolig snill, så det hadde vært gøy om vi hadde fått igang lekingen hennes med valpene:-)
180718 enerhanneno ghøyre skulder lekesloss
Nå skal jeg ta deg !!
180718 nydelige enerhannen og høyre skulder med Svea
Svea er og blir den beste leketanta
180718 venstre skulder og enerhannen
Venstre skulder og enerhannen
180718 øretispa
Øretispa
180718 Svea og enerhannen
Smelt....
Torsdag 19.07.18
Nå nærmer det seg med stromskritt avreise for tre av valpene. De skal reise på lørdag. Det blir litt rart, men veldig bra for dem da. I dag har det rett og slett vært 29 grader her igjen, og valpene ligger rett ut hele dagen i skyggen. Det er for varmt til at jeg vil ta de med på noen tur, små valper er vare for overoppheting, selv om jeg tar med vann.
Så da blir det slaraffenliv i hagen til nå i kveld. Det er fortsatt 25 grader ute og valpene sover igjen i skyggen.
De hadde en skikkelig runde med lek i stad når jeg var inne hos dem. Da var det Jubi og Svea som var fine leketanter. Ronja synes fortsatt at valpene er litt skumle så hun står utenfor bingen og slikker på valpene som er inne i bingen :-)
Valpene skulle jo gjerne hatt henne inn, de syns jo hun ser kjempesnill ut.
I denne valpen har valpene ikke spist mer enn tre ganger om dagen. Det virker som om det er helt ok. Det er så varmt midt på dagen at de ikke orker noe mat da. Så dere kan gjerne prøve med tre måltider når valpene flytter til dere i steden for fire som vi egentlig har snakket om. De spiser nok rundt 60-70 g til hvert måltid. Men dette må dere se an. I konkurransen med de andre er det noen som spiser mer og noen som spiser mindre. Har de ikke spist opp etter ti minutter så tar dere matskåla vekk. I denne varmen er det viktig at de alltid har tilgang på friskt vann. 
Nå skal vi ned å bade de voksne hundene,og meg) så nå skriver jeg ikke mer i dag :-D
180718 gullungene
Gullungene
180718 kjærlighet Svea og enerhannen
Veldig glad i hverandre, enerhannen og Svea
180718 tispe merket øre
Tispe merket øre
180718 toerhannen og høyre skulder
Toerhannen og høyre skulder
180718 THS 
 TIspe merket høyre skulder
Onsdag 18.07.18

I dag ble Rune og jeg vekket av Asle som kom for å jobbe. Vi hadde jo da selvfølgelig forsovet oss, og Asle fikk den fine jobben med å vekke oss.Klokka var 08 og valpene hadde ikke sagt et pip. Jeg skulle jo egentlig sove i telt i natt. Men denne natta hadde været bestemt seg for å slå seg skikkelig vrangt. Jeg sover ikke ute alene i tordenvær....
Så da var det opp, og etter frokost og en liten høneblund for valpene, fant jeg ut at vi skulle på tur. Inn i bilen med alle hunder og valper. Må da nevne at vi har en Caravelle med store gode bur til alle, så det gikk veldig fint. Det var bare 20 grader ute og litt regn i lufta, så dette skulle gå bra. Asle har ei lita seter 4-5 mil herifra. Der kan vi ha hundene løse og det er ingen andre mennesker der som regel. Så hundene og jeg dura avgårde. Hadde med meg sekk med masse vann i og fotoaparat. Tenkte at nå skal valpene slippe å kjede seg. Mokka fikk på seg en slags body, så hun skulle slippe at valpene bare ville drikke melk av henne.
Det ble en fin kjøretur, dog med en del "flatcoatblues" :-D
Vel fremme ved setra parkerte vi ved bommen og da er det et bittelite stykke å gå. Valpene og de store hundene storkoste seg og løp fritt som de ville. Oppe på setra var det så fint,  Jubi trodde hun var kommet til himmelen. For i tillegg til at Asle hadde klipt og holdt det så fint der, hadde det vært kuer der. For Jubi betydde det mange fine ruker å rulle seg i :-O Hun spiser det ikke, og heldigvis var de ganske tørre så hun fikk minimalt på seg. Valpene trodde de hadde kommet til en trestjernes gourmet restaurant, det var veldig spennende å smake på dette som luktet så godt. Men de var lette å avlede. Litt godbitsøk så var kumøkka glemt. Når de i tillegg fant villbringbær var det mye mer spennende å smake på.
Det går en liten bekk bak låven, den var det veldig lite vann i nå. De store hundene tok seg en dukkert eller rettere sagt, vasset, mens valpene var igjen oppe ved huset.
Etter en pause med vann og masse lek, skulle vi gå tilbake til bilen. Da begynte valpene å bli slitne. Til slutt var vi fremme ved bilen og da ville ingen i bilen, alle ville ligge under bilen for der var det kjølig. Så jeg hadde min fulle hyre med å få tak i 6 valper som ikke ville frem under Caravellen. Det er som kjent ikke en liten bil, så når jeg endelig hadde fått frem alle sammen og fått de inn i bilen tror jeg det var jeg som trengte et bad. :-) 
På vei hjem igjen var de ikke mer slitne enn at de klarte å holde på med litt flatcoatblues da også. Fra vi reiste hjemmefra og til det ble stille i bilen, viste tripptelleren at vi hadde kjørt 7,1 mil. Så da vet dere det :-) Dere som skal kjøre kortere hjem fra oss med valpen når dere henter enn 7,1 mil må belage dere på hyl hele veien hjem. Dere som skal kjøre mer enn 7,1 mil, vet at det går over :-) Hehe, det gjenstår å se da.

Når vi kom hjem var valpene ganske slitne. De sovnet i skyggen og der sov de en times tid til de fikk besøk. Det var veldig gromt med besøk, og nå har Ronja kommet hit og skal være her en uke. Ronja er en firbent flat, og hun og Vetle er veldig gode busser, så han pleier av og til å være så heldig å få låne henne. Nå skal de som eier henne på tur, så da passet det godt at hun kom hit. En veldig snill og ganske forsiktig tispe, så hun kommer til å være kjempefin for valpene.
Jubi har en eller annen greie med Ronja, at hver gang hun kommer på besøk må bare Jubi vise at hun er størst, og snakker i store bokstaver til Ronja. Så også i dag. Ronja  legger seg ned og viser med hele seg at hun godtar alt Jubi sier, og da er det greit. Så er de gode venner. Det tar typ 2 minutter så er alt ok. 
Valpene har vært veldig stille i kveld. Bare en gang kjedet de seg veldig, og forsøkte å bryte seg ut av bingen. Men Vetle satte på to kroker til der man kan gå inn og ut, og dermed hadde de ikke sjans. Nja,- ikke helt sant da, for en av dem forsøkte alt hun kunne å klatre over grindene, heldigvis foreløpig har hun ikke løst det problemet. Men hun er på gang....

180718 på tur til setra
På vei til setra
180718 ut på tur
Ut på tur aldri sur
180718 enerhannen har sp lyst på den blomsten
Enerhannen gjorde alt han kunne for å få tak i den blomsten som henger over nakketispa
180718 godbiter er tingen
Godbitsøk er tingen
180718 enerhannen høyre skulder og Svea
Litt trangt under trappa
180718 finner du noe
Finner du noe vi kan dele ?
180718 godbitsøk
Der må det være noe 
180718 jubi og tispe høyre skulder
Jubi sammen med tispe høyre skulder
180718 Mokka med valpene
Mokka med noen av valpene
180718 sliten Mokka
Sliten Mokka
180718 Svea og venstre skulder
Svea og tispe venstre skulder
180718 toerhannen
Toerhannen
180718 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
Jubi på setra 180718 Medium Web view
Jubi
180718 nakke venstre skulder ener tispe høyre skulder
Nakke, venstre skulder, ener og høyre skulder.
180718 nakketispa er helt utslitt
Sliten nakketispe etter tur
180718 nakketispa sovnet til slutt i røret
Hun sovnet til slutt inne i røret.....
180718 utslitt gjeng
Mens resten av gjengen sovnet utenfor
180718 utbryter prinsesse
Prøver så godt hun kan, klarer det ikke helt ennå :-O
Tirsdag 17.07.18

Jeg er veldig glad i å sove ute, det være seg telt, eller hva som helst. I natt sov jeg ute i hengekøye. Det er så deilig å høre naturen rundt seg. Men jammen våknet jeg ikke til noe veldig uvant. Rett før klokka 06 begynte det å regne ! Jeg trodde ikke helt på det, men jammen var det sant.lad er jeg ikke i å sove ute at jeg sover i hengekøye når det regner, så da var det bare å tusle inn.I natt er det spådd regn, så da skal jeg sove i telt, hihi. Trenger ikke dra langt for å komme på telttur.... Jada, jeg vet jeg er litt rar ;-) Valpene var slappe på morgenen og tok en lat morgen. Mokka hadde spist opp valpematen jeg hadde satt i bløyt i går, så da ble det litt ekstra for dem å vente på maten siden jeg måtte sette den i bløyt på nytt. 
Men etter frokost var et klart for å ut. Regnet hadde gitt seg og alt var bare fryd og gammen. I går fikk valpene på seg et halsbånd, for å øve litt på å gå med det til de blir hentet. De er veldig flinke og har bare klødd bittelitt. Vel ute på full oppdagelsesferd oppdaget plutselig Vetle at valpene kom seg under gjerdet. Smartingene hadde funnet ut hvordan de kunne komme seg ut av gjerdet og hadde det kjempeartig nede på andre siden av veien..... Godt vi bor i grisgrendt strøk. Så da var det bare å hente de inn igjen og starte med å få gjort gjerdet tett. Da var et frem med en haug med grønne grinder og sette langs med gjerdet. Det var kjempespennende. Gjett hvem som sneik seg under gjerdet typ hundre ganger før alt var tettet ?? Men til slutt ble det 1-0 til meg og nå er det ingen valper som kommer seg ut av gjerdet, der nede i hvertfall. Det blir spennende å se hvor lang tid det tar før de finner noen andre smutthull. De var veldig smarte, de la seg helt flate ned til bunnen av gjerdet, også presset de seg under. Skikkelig teknikk de hadde der. Men nå går det ikke lenger.
Plutselig fikk vi et regnskyll som var helt uventet. Valpene var ute og syntes regnet var kjempeartig. De ble litt våte og det var veldig gøy. Regnet stoppet like fort som det kom og etterpå ble det varmt igjen, så da tørket de opp hele gjengen.
I ettermiddag har de hilst på en liten tobeint tass. Det gikk ikke an å slippe denne piraja gjengen løs på ham, så valpene måtte sitte i fanget og hilse en og en.Det var stas for både tobeinte og firbeinte tror jeg :-)
I kveld hadde alle valpene kommet seg ut av bingen. De har nok funnet ut hvor det går an å gå inn og ut. Så da kom det 6 veldig glade og fornøyde valper inn i gangen til meg. Tror de ville fortelle meg at de egentlig var sultne, og vise frem hvor flinke de er blitt til å gå trappa ute. Så da var det frem med maten. Etterpå var alt det som var morsomt borte, og de måtte være inne. De forteller høylydt hvor kjedelig det er å være inne, så til slutt måtte jeg lukke igjen døra og ta alle med inn. Jeg tror kanskje det er noen oppe i åsen her som setter pris på å få sove uten "flatcoat blues" i øra.....

Det er alltid mange som lurer på om det ikke er vanskelig å gi fra seg valpene når de er 8 uker. Selvfølgelig er det trist, men jeg vet alltid at valpene får dekket behovene sine mye bedre når de nå får sin egen flokk og sin egen familie. Hvis jeg tar med meg en og en nå, så står 5 andre og hyler. Tar jeg med meg alle er det jo greit, men de trenger jo faktisk å utvikle seg som individer og ikke bare i flokk. Det er utrolig hvor mye de har i flokken sin og da blir det skummelt å komme ut på egen pote hvis de ikke er vant til det. Så derfor er det godt for valpene at de skal dra, og få sin egen familie. Men jeg bekymrer meg jo bittelitt da, er ikke hønemor for ikke no' :-D

170718 Mokka på tur med fanklubben
Mokka på tur med deler av fanklubben
170718 tispe merket venstre skulder Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
170718 enerhannen gir Svea en veldig god kos
Enerhannen gir Svea en veldig god kos
170718 enerhannen og tispe merket venstre skulder
Enerhannen og tispe merket venstre skulder
170718 koser seg i skyggen
Koser seg på den nye skyggeplasen
170718 nakketispa Medium Web view
Nakketispa ligger og kikker
Mandag 16.07.18

Kabalen er liksom så vanskelig å legge når valpene er så like :-D . Leter med lys og lykte etter noe som kan skille mellom dem, og nakketispa er nok hakket mer på hugget og tar alt på strak arm, så da fant vi eier til henne, i Svolvær :-)
Gutta står med alle fire beina godt plantet på bakken, og er superhappy når de får oppmerksomhet. De elsker å kose og leke og er veldig nysgjerrige. Da ble det bare sånn at den ene drar til Sande og den andre drar til utenfor Bergen.
Så var det de tre frøknene igjen da.Kosete og fine, kanskje litt roligere enn nakketispa. Det er farlig å si at en flat er rolig, for min erfaring er at rolig betyr noe helt annet når vi snakker om flat enn feks andre raser........
Så da ble det sånn at frøken øre drar til Oslo, frøken venstre reiser til Røkland og frøken høyre flytter rett borti høgget her. Jeg tror egentlig at det hadde blitt bra uansett hvor disse tre hadde dratt. Det var som den ene valpekjøperen sa når hun fikk vite hvem som kommer til henne, at "hun blir nok som de andre. Fårr samme oppdragelse og masse ros og kos". Jeg er så enig i at miljø har mye å si på utviklingen av valpen. Uten tvil.  Vi pleier ofte å fleipe med det at hunden blir ikke sånn som vi vil ha den, den blir som vi gjør den ;-)
Kabalen måtte jo legges til vi skulle til veterinæren, for da fikk valpene id-chipen, og den er koblet opp mot navnene og registreringsnummerne på valpene. Så nå var det ingen vei tilbake :-)
Valpene måtte jo ut å kjøre bil for å komme seg til veterinæren. Det var altfor varmt. Selv med aircondition på det kaldeste som gikk ble det varmt for valpene. De sa tydelig i fra at de ikke var fornøyd med å kjøre bil,- det var flatcoatblues på høyeste plan , hihi. Godt det bare tok ti minutter å kjøre.
Vel fremme fikk de komme inn og der var det mange koselige mennesker å hilse på. Eget rom med mye spennende å bite i var det også. Det gikk fint med alle sammen. De fikk vaksine og id-chipen sin og alt så bra ut. Begge hannene hadde en testikel nede, men veterinæren kjente den andre i lysken på vei ned, så hun regnet med at begge var nede i løpet av noen uker. Det tok sin tid med alt papirarbeid, så valpene sovnet etterhvert. Jeg hadde heldigvis med meg Vetle som hjelper , så når vi var ferdige bar vi valpene ut igjen i bilen. Så var det å kjøre hjem til den samme "flatcoatbluesen"
Valpene har vært ganske slitne etter dagen, og har sovet mye. Kanskje litt reaksjon på vaksina også. Jeg så i kveld at noen var litt løse i magen, som kan være reaksjon på varmen, stresset og vaksina. Ikke så rart kanskje.
Nå har de tatt kvelden og jeg sitter ute og skriver i valpedagboka. Det er bare så utrolig deilig. 
Jeg satt og leste i valpedagboka til W kullet når Mokka var liten. Som en liten kuriositet legger jeg ved en link til tre små videosnutter jeg tok av valpene i W kullet. Det går ikke an å se hvem som er Mokka, men der kan dere se alle "onklene" og "tantene" til valpene sammen med Mokka og Xi som jo er bestemor :-) W-kullet er født på senhøsten 2013. Det var en fantastisk høst, hvor valpene kunne være ute hver dag. Det ble jo mørkt men temperaturen var det ikke noe å si noe på. TIl slutt kom snøen men da var valpene nesten 8 uker, og storkoste seg med litt snø. Det er rart å tenke på at det er snart 5 år siden.
W-kullet 29.11.13
W-kullwr 30.11.13
W-kullet 02.12.13

Søndag 15.07.18
Natta forløp veldig stille og fredelig. Mokka sov inne hos oss i natt også, og a er det ingen som forstyrrer valpene :-) 
Etter frokost i dag var det tid for å ta med seg alle valpene en og en og forsøke å skille litt mer på dem. De er ganske jevne, aktive og ivrige, men alikevel gode på å koble av. 
Det fasinerer meg hvordan valpene kan fremstå i valpekassa når hele flokken og det kjente er rundt, til hvordan de blir når de er helt alene på fremmed sted. Her er det 6 ivrige sosiale og nysgjerrige valper som elsker kos. Når de kommer alene er de litt mer behersket og ikke så gira som de er når de er i flokk. Det er alltid spennende å se hvordan valpene fungerer, og om man kan kjenne igjen noe av det når de blir store. Nå tror jo jeg at miljøet valpen kommer til er veldig viktig. Valpen kan formes og ting kan underbygges eller dempes, så her er det mange blanke ark som skal fylles ut.
Valpene blir så fornøyde når de får komme ut. De elsker å løpe og leke, og rase gjennom tunellen de har i bingen. De løper opp på den lille huska de har i bingen, og dytter gjerne hverandre ned. Gøy å se hvordan kroppsbeherskelsen kommer etterhvert. Nå har de så sabla spisse tenner. Alle kan glede seg til de hugger tak i hælen når du går forbi ! Det gjør skikkelig vondt. Heldigvis er det bare en periode. Når bare valpetennene får ramlet ut og de "voksne" tennene kommer ut, så er den perioden over. Men den varer til valpen er ca 4 mnd, så det er bare å begynne å stålsette seg.
I dag fikk valpene større binge ute. Vi har brukt snekkerbua til Rune som en del av valpebingen ute. Men i dag åpnet vi opp og bruker gjerdet mot naboen i steden. Da blir det over dobbelt så stor plass, og de får masse skygge av snekkerbua.  Valpene syntes det var deilig med skygge, og der er det også fortsatt litt grønt og mykt gress! Det var toppers.
Valpene var ute til nå klokka 21:00. Det var under store protester de måtte gå inn, og de er ikke noe glade for å være nede på det kjedelige valperommet .
150718 enerhannen
Enerhannen
150718 Mokka koser seg med valpene isne
Mokka koser seg med valpene sine
150718 mokka og øretispa
Øretispe klyper litt på mamma'en sin
150718 Svea koser seg
Svea koser seg
150718 tispe merket høyre skulder
Tispe merket høyre skulder
Lørdag 14.07.18

I natt lå Mokka sammen med oss. Da be det stille veldig lenge på morgenen. Vi var ikke oppe før klokka var 08:00, det var  veldig deilig.Valpene var super sultne og spiste all maten sin i full fart, når de måtte vente så lenge. De gjorde fra seg ute og vi tok de ut så de kunne rase fra seg ute. Der sovnet hele gjengen og var ikke i farta igjen før "farmor" kom på besøk fra Sverige. Hun tok turen med sønnene sine og kom hit for å se på valper. Tror de sjarmerte henne ganske bra ;-)  Det var veldig trivelig med besøk, og jeg er jo imponert over hvor langt folk drar for å se på valper...... Håper hun får mulighet til å være med på valpetreffene som vi skal ha.

Det er en sosial og nysgjerrig gjeng dette her. Så de er så vanskelig å skille fra hverandre. Jeg har hatt med meg alle valpene en og en i dag for å forsøke å skille de, men det er neimen ikke lett. Tispene først da , siden en av dem skal trenes opp til redningshund. Men når alle er så like, hva skal jeg gjøre da ??. Nysgjerrige ? ja, undersøkende ? ja, kontaktsøkende ?ja,- passe selvstendige ? ja.  Ivrige ? ja  Tror nesten de er så like at det ikke er så viktig hvem som kommer hvor,- det kommer mer an på eieren .......
Rune skal hjelpe meg litt i morgen på ennå et nytt sted de ikke har vært før, også får vi sammenligne våre erfaringer.Det var ikke nok med en haug med smadret leca etter oppussingen som vi driver med....
Nå er det veldig gøy å se på Svea og Jubi. De fatter nok at valpene vokser, så i dag inviterte Svea valpene på lek. Hun la seg ned med frambeina og skikkelig inviterte dem.  Valpene svarte, og leken var igang.
Denne gjengen har så fint språk og fine signaler, så hele gjengen kommer til å bli helt supre om de bare får utvikle seg !

140718 enerhannen
Ener hannen i full fart.
140718 jeg skal ta deg
Nå skal jeg ta deg !
140718 kan ikke vi leke
Kan ikke vi leke ?
140718 ths
Tispe merket høyre skulder
140718 tispe merket øre
Tispe merket øre
Fredag 13.07.18
LItt av en dato i dag.... Men ikke har det skjedd noe galt, så håper den siste timen går like bra :-)
I dag tidlig var det en gjeng med valper som kjedet seg. Når jeg slapp de ut, var det fullt hylekor ute i bingen, det formelig jallet over åsen her :-) Så da var det bare å komme seg opp og gi dem noe å jobbe med. Jeg slenger ut bittesmå godbiter som de kan søke opp. Da har de litt å drive med den tiden det tar å søke opp alle de små bitene.
Hvis de bare får litt kos og oppmerksomhet pleier det å gå helt fint, men nå begynner vi å merke at det snart er tid for å komme til sin egen familie. Det er ikke nok lenger å leke med leker i en binge, de vil ut og utforske og er utrolig nysgjerrige og sosiale. 
Utpå ettermiddagen kom det et par tordenskrell. Det så ikke så ille ut, og det fulgte ikke med noe vind, så da lot vi bare valpene være ute. De reagerte ikke på romlingen, men lekte og holdt på. Til slutt fikk vi en bitteliten skur, så da tok vi valpene inn. Jeg la meg under paviljongen i valpebingen og hørte på regnet. Det var litt rart for på den ene siden skinte sola inn på fjeset mitt, og på taket trommet regnet. Deilig å ligge sånn å høre. Det ble ikke noe særlig utav det, men godt med litt regn uansett. 
Nå i kveld har valpene spist, og så var det ut og leke på tomta igjen. Busker er veldig spennende, og ingen vil inn igjen. 
Jeg har begynt å ta med meg valpene en og en for å skille de litt fra hverandre. Det er spennende å se hva de gjør. Vi apporterer litt og ser på de alene. Det hender vi får noen overraskelser da :-)
130718 enerhannen tar livet med ro
Enerhannen tar livet med ro
130718 leker er godt å spise på
Gøy å bære på leker
130718 Mokka og tispe merket høyre skulder
Mokka og tispe merket høyre øre
130718 mølje
Mølje
130718 toerhannen
Toerhannen
Torsdag 12.07.18
Like deilig kveld i kveld. Det er en helt utrolig sommer vi har. 
Valpene ble vekt klokka 07:00 og fikk komme ut og gjøre fra seg. Så fikk de frokosten sin. Det er veldig variabelt hvor mye de spiser men det ser ikke ut som om de lider noen nød akkurat :-)
Nakketispa får nå tilmålt mengde, most mat, og da går det helt fint. Ikke noe oppkast etter at det er lagt litt til rette for henne. Hun spiste nok for fort uten å tygge maten, det er ikke lurt :-) Valpene kom ut klokka 10:00 og koste seg ute til klokka var ca 15:00 tror jeg. Da så det ut som om det skulle komme skikkelig uvær, og tordenskrellene romlet skikkelig nære. Da fikk de komme inn, men tordenværet kom ikke hit, det gikk til Hønefoss og siden så ikke vi mere til det. Rune ønsket seg veldig regn, men den gang ei :-D
Valpene syntes det var veldig kjedelig å være inne, så når tordenværet forsvant slapp jeg de løse ut. Ikke si det til Rune, han prøver å forklare meg at da blir valpene så misfornøyd når de ikke får torpedere blomster, busker og hva det måtte være, så jeg må ikke gjøre sånnt. Men valpene koste seg og det er det viktigste for meg. At de kommer til å hyle i morgen når de blir satt i bingen ute på plene i steden for å gå løse, ja det får vi leve med en uke til.
Skjønner ikke hva det kommer av..... hihi.
I kveld har de spist maten sin, og nakke tispa er ikke fornyd med å få tilmålt mat, hun vil spise litt av alle sine kopper. Men det får hun ikke. Nå sover de, og vi håper at natta skal gå like bra som den har gjort til nå. 
120718 beste mamma ever
MOKKA,- Beste mamma'n ever
120718 du og jeg kan dele mamma
Du og jeg kan dele mamma
120718 enerhannen kulern
Enerhannen kuler'n
120718 en liten sup
Stjeler seg til en liten sup
120718 leker er gøy
Leker er veldig gøy
120718 nå skal jeg ta deg
Skal du ha bank ?   ( eller butikk, hihi)
Onsdag 11.07.18
I går gikk tida fra oss rett og slett. Ikke fordi det var så travelt, nei da, bare fordi det er så deilig å være ute til langt på kveld/natt og kose seg i varmen :-D Utrolig fin sommer om man ser litt snevert på det. Jeg elsker varme og sol, så for meg er det perfekt, men det har sine konsekvenser.
Valpene er så flinke til ikke å gjøre fra seg inne på natta. Når jeg er litt tidlig ute på morgenen har de hverken tissa eller bærsja inne. Så da kommer alt ute. Det er perfekt. Maten gikk ned på høykant på morgenen. Nakketispa er nok litt glupsk for hun spiser og tømmer koppen sin fortere enn de andre. Så kaster hun opp igjen alle kulene og spiser de en gang til. Første gangen har hun ikke tid til å tygge en gang. Så jeg må nok mose litt til henne og gi henne litt mindre porsjoner så det ikke går så fort.
Etter frokost var det ut som vanlig. De løper og leker og herjer mye mer enn bare for noen dager siden. Nå biter de vondt og man må passe godt på tær og andre bare kroppsdeler :-) De leker masse med Jubi og Svea. Mokka liker best å leke med de når de er litt færre. Så det så godt i går kveld når jeg slapp alle løse når vi skulle inn igjen. Da var det Mokka og tre valper. Hun la seg ned og inviterte dem til lek og de rullet rundt på plenen og koste seg. Da var det ingen som forsøkte seg på å ta melk og det tror jeg hun syntes var veldig deilig. Svea og Jubi har jo ikke det problemet, så de setter valpene på plass når de prøver seg, og det har de så godt av. Det blir valper med veldig godt språk og som tyder tegn fra andre hunder veldig godt.
Vi koste oss ute til det nesten ble mørkt. Det var helt stille ute, ikke vind og en deilig temperatur så det var ren nytelse :-)
090718 mat er godt
Mat er godt
090718 koser seg
Deilig  ubekymret i bingen om dagen
090718 nakketispa
Nakketispa
090718 slaraffenliv
Slaraffenliv
090718 nå tar jeg deg
Nå tar jeg deg
090718 spiser på leke høyre skulder
Tispe merket høyre skulder
090718 Svea og valpene
Svea er ganske så tålmodig med valpene
Tirsdag 10.07.18

Her har hele huset ferie, men ferien skal brukes til å gjøre ferdig oppussing/renovering av huset. Så i dag tidlig var faren til Rune på plass klokka 08:00. Nå har de byttet alt av vinduer i stua, og i dag var det heve/skyvedøra som stod for tur. Det var litt kvifult å begynne på den for den veide ikke mindre enn ca 350 kg.
Valpene lurer jo på hva slags liv dette er, tidligere opp i ferien enn til vanlig ?? I dag tidlig hadde Rune sluppet Mokka inn til valpene, og satt opp døra ut med det samme han stod opp. Så når jeg kom en liten stund detterpå hadde Mokka spist opp maten til valpene..... Den stod oppe i en vaskekum på vaskerommet. Så hun må ha stått på  to bein og strekt seg over og ned i koppen som stod i vaskekummen. Nå står maten oppe på toppen av tørketrommelen.... Dit rekker hun i hvertfall ikke uansett :-)
Når alt var klart for bytting av dør, kom Marius også. Han skulle hjelpe oss med døra, og uten ham hadde vi nok sliti.
Heldigvis gikk det fint og nå er all bytting av vinduer så langt ferdig. Jippi. Bare litt "småjobber" igjen, utforinger, lister osv.

Vetle tok ut valpene etter frokost, og siden har de vært ute i dag. Det nydelige været er tilbake og selv om vi jo trenger nedbør, koser jeg meg med sola og varmen. 
På ettermiddagen fikk valpene besøk, denne gangen av en valpekjøper som kjøpte valp fra oss i fjor sommer. Hæro,- som var blitt en utrolig trivelig hannhund. Pen var han også :-) Han hilste på valpene og var rett og slett supersnill og grei med dem. Han er vant til mange ulike dyr fra tidligere, bla lam, så han var så trygg på seg selv og så snill med valpene at det var en fryd. Han bød opp Mokka til lek også og hun var ikke vond å be.
Etter en liten powenap kom de som eier Mokka på besøk også. Mokka var i den syvende himmel og valpene fikk nok en runde med kos som de satte veldig pris på.
Det er lett å merke at de har passert 6 uker. De holder lenger nå og leker ennå mer. De er veldig interessert i kontakt og kommer med en gang noen nærmer seg bingen de har på plenen. De blir flinkere og flinkere til å finne en vei ut av bingen og storkoser seg når de får løpe fritt på hele tomta. Busker og blomster er det mest spennende :-)

090718 leke er gøy
Leke er veldig gøy !
090718 dele broderlig
Deler broderlig på godene
090718 enerhannen
Enerhannen
090718 Jubi er gøy å leke med
Jubi er kul å leke med
090718 toerhannen
Toerhannen
 100718 hære på besøk hos valpene
 Hæro er en populær gjest hos valpene
100718 snille Hæro
Kjempefin lekeonkel
Mandag 09.07.18
6 uker gamle !!
I dag var det tidlig opp. Vetle og jeg skulle en tur til Sverige, mens Rune og faren hans var her og jobbet og tok seg av valpene. Valpene var knapt våkne men spiste maten sin og gikk ut for å gjøre fra seg. 
Vi reiste så tidlig at vi kom før all kø og alle andre som skulle til Sverige. I dag var det spådd dårligere vær så det var god timing. Når vi kom til Sverige kom det telefon om at det blåste så grådig og regnet/haglet tvert over, så den paviljongen som har stått i valpebingen måtte ut å reddes. Valpene var ikke ute, de gikk i valperommet og bingen utenfor og det var nok like greit.
Vi som var "uttaskjærs" var heldige, vi hadde fortsatt 26 varmegrader og litt sol. Men på vei hjem igjen gikk temperaturen ned med 10 grader, så det var litt forskjell ja.
Vi fikk kjøpt litt av hvert til hundene i Sverige. Vi pleier alltid kjøpe ormekurer og diverse når vi er der, for det koster jo ikke så mye som i Norge også er det uten resept.
Vel hjemme igjen hadde jeg helt valpeabstinenser så det ble mye kosing i kveld. De fikk være løse ute på tomta, ( det kommer jeg sikkret til å angre på) og de lekte og koste seg. De er så glade når de ser de andre hundene, og vil fryktelig gjerne leke. Det er så gøy å se på dem.  De fikk to nye leker i dag også, og det var gromt. Den første som oppdaget at det var noe nytt hos valpene var selvfølgelig Jubi. Hun er ram på å knabbe leker. Hadde det vært opp til henne hadde hun tatt alle og ikke latt noen være igjen hos valpene.
I går måtte de også stå på bord for aller første gang. Jeg syns de taklet det fint. Her kommer bildene fra de stod på bordet: <3
 080718 enerhannen stående Medium Web view
 Enerhannen ( hadde så lyst på litt mer leverpostei ;-) )
 080718 toerhannen stående Medium Web view
 Toerhannen
 080718 nakketispa stående Medium Web view
 Nakketispa
 080718 tispe merket venstre skylder stående Medium Web view
 Tispe merket venstre skulder
 080718 tispe merket høyre skulder stående Medium Web view
 Tispe merket høyre skulder
 080718 tispe merket venstre øre stående Medium Web view
 Tispe merket venstre øre
Søndag 08.07.18
Det ble en lat morgen, og valpene, Mokka Jubi og Svea sov ganske lenge. Det var deilig det da. Men når klokka var 08 var det ikke mer å lure på. Valpene begynner å lage mer lyd, og fortelle hva de vil,- så det er bare å komme seg opp.
Etter frokost var det full rundvask, og da er det ikke like artig å måtte stå i bingen ute og se inn mens jeg vasker og legger på reine aviser. Da ble det MYE lyd ;-) Når vasken var ferdig tumlet alle inn, og nå hadde de herjet så mye at de rett og slett var trøtte igjen så da sovnet de. Etter en dubb var det ut,- og det er alltid like populært. I dag slapp jeg de løse rett ut, og det var spennende. Vet ikke hvor smart det var,- er redd for at blomstene som står utenfor her ikke kommer til å se ut når valpene drar..... Etterhvert kom de seg bort i bingen, og da var det kosing og lek en stund. Så sovnet de igjen. Da sov de ganske lenge helt til det var ny runde med mat. Jubi og Svea lekte masse med dem, og de blir ganske så ivrige i leken. Både Jubi og Svea er flinke til å sette grenser for dem, men jeg tror egentlig valpene tror at det bare betyr "prøv igjen litt senere"
På en eller annen måte har Mokka og Svea klart å stjele noe hundefor. Jeg vet ikke hvordan de gjør det, men Svea kom ut fra gangen igjen i dag, med trillende rundt mage. Mokka var også ganske så trultin, men for henne er det jo egentlig bare bra siden hun er så tynn. 
I kveld reiste vi en tur til Marius for å se hvordan det var blitt i huset til ham og Line. Jeg hadde ikke vært der på lenge. Utrolig hvor fint det blir når de pusser opp. Mens vi var borte var valpene inne. De var passe slitne når vi reiste, siden vi hadde hatt alle sammen på bord og tatt bilder av dem. Så jeg tror de sov omtrendt til vi kom hjem igjen :-)
Nå har de spist mat igjen, jeg har spylt og vasket rundt i bingen utenfor valperommet, og kveldsroen senker seg. Utrolig hvor mye vasking det blir av å ha valper.....
Her er hodebildene av den herlige E-gjengen :
080718 enerhannen hodet Medium Web view
Enerhannen
080718 toerhannen hodet Medium Web view
Toerhannen
080718 nakketispa hodet Medium Web view
Nakketispa
tispe venstre skulder hodet Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
080718 tispe merket høyre skulder hodet Medium Web view
Tispe merket høyre skulder
080718 tispe merket venstre øre Medium Web view
Tispe merket venstre øre
Lørdag 07.07.18
I dag måtte jeg tidlig opp fordi jeg skulle kjøre Sondre til Gardermoen. Han skulle ta fly til Moskva  og videre til Hanoi, Vietnam. Det betydde tidlig frokost for valpene, og jeg tror de var bittelitt sjokkskadd over den tidlige starten ;-) De hadde ikke gjort fra seg inne, og når maten kom var de litt i ørska, så det tok litt tid før den var spist. De er ikke sånne som kaster i seg maten, men spiser når de er sultne og så er det greit. De sovnet igjen så jeg kunne kjøre Sondre, og forte meg hjem. Både Vetle og Rune var jo hjemme og oppe, så det var jo ikke noe problem. De hadde stor sett sovet mens jeg var borte.
Etter at jeg var tilbake fikk de besøk.  De er fortsatt ganske flinke til å hilse så mye de gidde,r også legger de seg og sover nå når det er så varmt. Nesten så man skulle ønske det ble litt kjøligere så de ville vise sitt rette jeg.
Hver dag nå så er det noen som kommer seg utenfor bingen ute. Det er så gøy og de flyr og erter de andre som er innenfor. Mokka lager egentlig vei inn og ut, så om de følger med så kan de fint finne veien ut ;-)
Nå er det natta og alle valper sover,- igjen.  God natt !
070718 sovet godt
Sover så godt på valperommet
070718 ths
Tispe merket høyre skulder
070718 toerhannen sover osm en stein
Toerhannen sover som en stein
Fredag 06.07.18
I dag kom valpene ut på morgenen, men måtte gå inn igjen da Vetle og jeg kjørte til Sandvika for å få en lege erklæring til førerkort for Vetle. Han driver og sier at han skal ta teorien før skolen begynner igjen, så vi får se da. Nå er i hvertfall alt klart. Selvsagt var det masse kø når vi skulle hjem, så det tok litt tid før valpene fikk komme ut igjen. Men de hadde vært kjempeflinke og kost seg på valperommet. Det var desto mer stas å komme ut etter noen timer inne.
Sondre er så imponert over hvor stille disse valpene er. Mokka er ikke en hund som lager mye lyd, og det tror jeg ikke disse valpene blir heller. Når frustrasjonen blir for stor lager de selvfølgelig noe lyd, men det er lite i forhold til andre kull vi har hatt tidligere. Så det blir spennende å se.
Valpene fikk besøk igjen i dag, og spiste maten sin ute mens det var besøk. Mokka fikk være med og vasket opp alle koppene etter at valpene var ferdige.
Når det var gjort var det klart for å bytte ett vindu i stua. Vi driver jo med dette oppussingsprosjektet, og alle vinduer skal jo byttes. Så i dag tok vi det ene stuevinduet, som egentlig består av to store vinduer. Det veide ikke mindre enn 125 kg så vi fikk brynt oss litt. I morgen er det klart for å sette inn et nytt karnap vindu som veier ennå mer, så man får bare spenne muskla og trå til :-)
060718 nakketispa når villdyret våkner
Nakketispa,- aner vi et bittelite "villdyr" her ? hehe :-)
060718 Jubi er en populær leketante
Jubi er en populær leketante
060718 jubi du er min helt
Jubi,- du er min helt..
060718 Svea er også en grom leketante
Svea er også ganske så grom
060718 øretispa
Øretispa i full fart
Torsdag 05.07.18

Du skal ikkje sova bort sommarnatta,- ho er for ljos til det ...... Det er valpenes nye motto :-)
På formiddagen i dag turnet de rundt ute og blepasse slække av det. De måtte inn en stund siden jeg måtte kjøre Vetle til tannlegen, men det varte ikke lenge. Når vi kom hjem igjen var det rett ut med valpene så de kunne leke og rase fra seg ute en runde til. Det er vel ikke akkurat feil å si at de koste seg. Men så sovner de og de sover veldig godt ute i skyggen i bingen.

Det kom langveisfarende besøk til valpene i dag, de  kom helt fra utenfor Bergen.De ville gjerne kose med valpene og heldigvis sov ikke valpene hele tiden. Det var veldig trivelig å hilse på, og prate masse hund.  
Etter at besøket hadde dratt sovnet valpene en stund. Så fikk de maten sin og den gikk ned på høykant, før det var på tide å gå inn.

I dag fikk  Vetle fikk beskjed om at han har kommet inn på dataelektronikk linja  med 5'er i snitt så han var rimelig fornøyd Dermed måtte det bli feiring som seg hør og bør. Så det var frem med kakepulveret for kaka, Toro sin posekake fikk duge. Den gikk ned så den kunne ikke smakt altfor vondt. :-)
Nå er det svarte natta, og valpene er misfornøyde med at jeg ikke lot de leke ute, men at de måtte komme inn. De synes det er helt topp å finne senga si, men ikke så tidlig.......

050718 inne på valperommet
Kjedelig på valperommet
050718 enerhannen og høyre skulder tispe
Høyre skulder og enerhannen
050718nakketispa
Nakketispa
050718 toerhannen
Toerhannen
Onsdag 04.07.18
Det er utrolig deilig å kunne sitte ute på verandaen klokka 23:00 og skrive i valpedagboka. Temperaturen er nydelig og sola har akkurat gjemt seg bak åsen. Det er snakk om å nyte gode sommerkvelder.
Valpene har akkurat kommet inn, slitne, mette og trøtte etter siste økta i dag.
Når jeg kom inn til valpene i dag tidlig hadde ingen gjort fra seg inne. Det er så deilig at de har begynt å trekke ut for å gjøre fra seg. Når de i tillegg fikk den hundegården utenfor valperommet ble det rene luksusen for dem.
På morgenen måtte de være hjemme alene mens Vetle og jeg var en snartur i Drammen. Det tok ikke lange tida, så når vi kom tilbake tok vi valpene ut. Det koste de seg veldig med. De løp rundt og lekte med de store og holdt skikkelig liv. Direkte uflaks når de fikk besøk litt senere, for da var valpene så trøtte og slitne at de nesten bare sov gjennom hele besøket. Rart det der med aktivitetsnivået, fra full rulle til bare soving på ganske kort tid. Litt kjedelig for de som kom på besøk, men Mokka storkoste seg da for hun fikk jo masse kos.
En stund etter at besøket hadde reist var det full rulle igjen, med løping og biting og leking. Kveldsmaten gikk ned på høykant, og nå sover de som de englebarna de er nede på valperommet.
040718 stående bufe
Nå er det bare stående bufe
040718 nakketispa tvs
Nakketispa og tispe merket ventre skulder
040718 øretispa
Øretispa
Tirsdag 03.07.18
Dagene for valpene er ganske rutinemessige. De er flinke til å sove om natten, og kan gjerne sove lenger enn til klokka 06, noe som er ganske deilig for meg. :-) Så spiser de, før de leker og holder på til de sovner igjen. Vetle kommer og tar de ut rundt klokka 10:00, også er han ute sammen med dem og leker med dem til de sovner igjen. Tror gjerne Vetle tar seg en dubb i sola også, sammen med valpene.
I dag har de hatt besøk, og de er alltid veldig fornøyde når det  kommer noen for å kose med dem. Da er de ganske kvikke og holder koken helt til de har brukt opp batteriene og må sove litt igjen. De leker med hverandre og med Jubi, Svea og Mokka. Foreløpig har de ikke skjønt at de kan snike seg ut av bingen der Mokka går inn og ut, men plutselig har de løst koden og da regner jeg med at det er valper over hele tomta :-) Når de først oppdager det, er det kjedelig å være i bingen, så da blir det klar tale regner jeg med.
I dag fikk jeg endelig ryddet utenfor valperommet. Der har valpene en hundegård. Den er kjekk, for når valpene benytter den går de ut og gjør fra seg. Det er så deilig. Til nå har den vært brukt til lagring av diverse pga all oppussinga som foregår, men i dag tok jeg tak i det og fikk vekk masse så valpene kan bruke bingen i steden for. Det virket som om de var veldig fornøyde med det, for de løp rundt og gjorde seg kjent.
020718 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
020718 leke er gøy
Leke er kjempegøy
020718 Nakketispa Medium Web view
Nakketispa
020718 tvø
Tispe merket venstre øre
Mandag 02.07.18
Med Vetle tilbake på jobb, fikk valpene komme ut ganske tidlig i dag. De fikk frokost etter en litt lat morgen, så var det ut. Der har de kost seg masse og lekt og småsloss. Merker at de blir eldre, de biter mer og tenna er ganske så spisse og vonde. Når de biter deg over fotebladet er det ikke spesiellt deilig :-O 
I dag er valpene 5 uker gamle, og det var klart for ny ormekur. Nå spiser de egentlig alt de får i munnen, så det er jo greit. Tror ikke det blir noen reaksjon, det har ikke vært det de to andre gangene. I tillegg har de blitt registrert i Norsk Kennel Klubb. For å få registrert dem må de ha navn. Navnene til denne gjengen ble som følger:
Hannene:
Fosliskrenten's Ever So Clever
Fosliskrenten's Elliot My Man

Tispene:
Fosliskrenten's Every Inch A Lady
Fosliskrenten's Easy On The Eye
Fosliskrenten's Enjoy Happy Enya
Fosliskrenten's Ever So Good Karma
Som dere jo skjønner er det ikke mulig å rope på noen av disse,- så alle får andre fine navn som dere bestemmer. :-)

De kjeder seg lettere nå, og forteller det ganske klart med skikkelig høy lyd. Vetle har en liten jobb å gjøre når de forteller han at de vil finne på noe :-)
I dag har jeg fått orden på kamera igjen, så her er noen bilder fra i dag.
020618tvs Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
020718 enerhannen leker
Enerhannen leker
020718 leker og koser seg
Koser seg ute
020718 nakketispe og tvø Medium Web view
Nakketispa og tispe merket øre
Søndag 01.07.18
Jøss, da var det jammen meg juli allerede,- fy så fort tida går ! Valpene var ganske slitne etter alle inntrykk i går, og sov jo derfor ekstra mye. Det tok de igjen på morgenkvisten. Litt før klokka 05:00 var det full rulle inne på valperommet. Jeg må si jeg hadde mest lyst til å lege puta over hodet og sove videre ;-) Men hva gjør man vel ikke for denne herlige gjengen ? Så da var det opp og så  rolig som mulig få Mokka til å gi dem litt melk, for å roe de ned igjen. Etter melkesupen var de både trøtte og mette igjen og dermed sovnet de og vi kunne sove til klokka var 08:00. Det var veldig deilig. 
Dette fine været vil ingen ende ta, så valpene fikk komme ut igjen på formiddagen. De elsker å være ute, leker og løper og koser seg veldig. Før de sovner og sover den beste søvn ute i skyggen. I dag var de heldige og fikk besøk igjen og dermed masse kos. De er veldig glade i kos, og sovner gjerne i fanget til den som er på besøk. Mokka har begynt et prosjekt utenfor valpebingen der hun skal grave og lage ganger, hun elsker å spise av jorda også, så hvem vet hva hun tror hun er ;-)
Rune og Vetle kom tilbake fra Hallingdal i dag, og Sondre kom fra Kanotur i Hedalen, Marius og Line kom innom for å gjøre en liten jobb, så dermed var vi alle igjen en stakket stund. Det er alltid veldig hyggelig. 
I kveld har jeg sittet ute med valpene til klokka var 22:00, det er utrolig hvor godt det er at det er varmt og deilig,- kveldene blir lange og alt er bare nytelse. Med en gjeng med sjokoladepuddinger sammen med meg da, så blir det bare stas. 
I dag har jeg desverre glemt å lade batteriet på kamera, så ingen bilder. VI får ta det igjen i morgen :-)
Lørdag 30.06.18
Lang dags ferd mot natt..... Valpene har som vanlig vært engler og sov til ca 07:00 før jeg hørte noe til dem. Da var det opp og gi alle firbente mat, og luftetur på de store.
Denne dagen hadde jeg gledet meg til lenge, helt siden D kullet reiste fra oss i april. Det var klart for første valpetreffet, og i dag var valpene godt passert 4 mnd. Det var en nydelig gjeng som kom. De var fortsatt til å spise opp :-) Det beste var at alle som kom hadde verdens beste hund, og blir jeg veldig glad, for da vet jeg at valpene har det bra.
Vi gikk en tur i skogen og vel hjemme igjen fikk de turne litt rundt oppe i det hundebassenget vi har her. Så fikk E gjengen komme ut, og det var nydelig å se på hvordan de små tok kontakt med de som bare var tre måneder eldre. Det var altså en herlig gjeng med hunder som var her i dag, så snille og sosiale og gode. 
Etter masse kos og lek grillet vi litt og snakket hund. Så var det litt klipping før tida hadde gått og det var på tide å avslutte. Når treffet var over fikk valpene nytt besøk. Denne gangen av noen som skal kjøpe seg valp etter jul. De var her og snakket hund og koste med valper en times tid. Da måtte jeg snakke engelsk hele tiden, og det er jo ikke det jeg gjør mest for å si det sånn.  Engelsk er veldig lett å forstå,men når man har snakket det lite, så det er ikke det beste jeg gjør. Men de forstod meg, så da får det være bra :-)
Dagen har nok vært innholdsrik for valpene for siden har de sovet :-) En liten matbit til kvelds før de fikk komme inn igjen, og de sover fortsatt. Nå er det natta for meg også, så skal bare legge inn noen bilder her før jeg takker for meg for i dag.
300618 bading er skikkelig populært
Bading er skikkelig populært for D gjengen
300618 Bajas koser med valpen
Bajas koser med en av valpene
300618 kellie koser med valpen
Kellie får seg en nuss
300618 kose er gøy
Vi vil kooooose
300618 masse lek og masse kos
Masse lek og masse kos
300618 skolisser og sko er tingen
Bein, sko og skolisser er tingen
300618 Sofus med valp
Sofus var også en spennende kompis
300618 tunell er gøy
Gå tunnell ville de prøve
300618 one big happy family
One big happy family :-D :-D
Fredag 29.06.18
Hjemmealenehelg ! Ja, ikke helt hjemme alene da, for det er jo tre voksne hunder og 6 valper her :-) Men veldig deilig å gjøre hva man vil når man vil. Hele ettermiddagen har vært tilbragt i valpebingen sammen med valpene. De sov og jeg leste bok i sola. Utrolig deilig.
Valpene fikk besøk i dag, og det ble satt stor pris på. De sovnet til slutt og sov lenge etter at besøket var ferdig. De trenger sånne "ladestopp" mange ganger gjennom dagen. Nå spiser de godt til de tre måltidene de får. De spiser bare Royal Canin valpefor og får ikke noe VOM oppe i det lenger. De er glad i mat og spiser koppene sine helt tomme, til Mokka sin store frustrasjon. Hun vil jo ha det som er igjen. 
Svea har fått en veldig dårlig uvane. Når valpene er ute sniker hun seg inn i gangen og lukker opp døra til valperommet. Så går hun videre inn på det rommet der valpeforet er. Der sniker hun seg opp i dunken med for og spiser til hun omtrendt triller. Så nå er den døra inn til foret låst. Hun får mer enn nok mat til vanlig om hun ikke skal spise ekstra måltider med valpefor.  
I morgen er det klart for valpetreff for D-gjengen. Det skal bli så koselig å se dem igjen. De har nok vokst masse på de ukene som er gått siden sist jeg så dem. Det eneste dumme er at Rune og Vetle er i Hallingdal. Rune skal dømme på Norsk Lagmesterskap i jakt for retrievere, og Vetle skal være medhjelper. Dermed blir jeg alene på treffet, men det får valpekjøperne tåle. Jeg får svare så godt jeg kan på det de spør meg om, så går det nok bra :-) Kose oss i finværet skal vi nå i allefall.
290618 svea koser med valpene
Svea koser med valpene
290618 veldig godt å kose inntil jubi
Veldig godt å kose inntil Jubi
Torsdag 28.06.18
WOW, i dag er valpene en måned gamle !
Noen ganger skulle man ønske man var valp, helt uten bekymringer, og bare kunne leke, spise og sove. Det hadde vært noe det :-)
Valpene måtte vente litt før de kom ut i dag. Vetle hadde fri fra jobben sin og reiste med en kompis til Sverige. Rart det der at det er så gromt å dra til Sverige.... :-D Så da ble det litt senere på dagen før de kom seg ut. Så ikke ut som om det var noe problem, de er gode til å slappe av og ta livet med ro.
Det er jo en balansegang for valpene dette med aktivitet og ro. Små valper trenger mye ro, og trenger å få sove masse. Samtidig trenger de impulser og sosialisering, så det er noe med å finne den gyldne middelvei. For flatvalper er jo også det å trene på å være rolig, en viktig ting. Det å kunne koble av i alle situasjoner er en god egenskap.
De herlige valpene som er her utvikler seg veldig bra, og er aktive og artige når de leker ute. De bærer på ting og lekesloss, men aller mest koser de seg når de kan klatre rundt på Mokka, Jubi og Svea. Både Jubi og Svea snakker til valpene når de gjør ting de ikke bør. I dag var det en av valpene som skulle ha melk av Jubi. Hun fortalte valpen flere ganger at hun ikke hadde melk og at den skulle gi seg med det å ville spise av henne. Pent og pyntelig sa hun ifra, men valpen hørte ikke. Tre ganger advarte hun valpen før hun snakket til den med STORE bokstaver så den skvatt skikkelig. Helt rette måten valpen må lære seg til å lese hundesignaler og forstå dem. Neste gang betyr forhåpentligvis den milde knurringen mer for valpen så den slipper å bli snakket hardere til. Det er veldig gøy å følge med på signalene de sender til hverandre, og hvor konsekvente de er. Tror jeg har litt å lære der.........
280618 leke med mamma er kult
Leke med mamma er gøy
280618 slaraffenliv
Snakk om slaraffenliv, fritt for bekymringer !
Onsdag 27.06.18
Her bare nyter vi det fantastiske været som er her. Sånn vil vi ha det resten av sommeren :-) Valpene elsker å være ute, men holder seg for det meste i skyggen da. Det er for varmt for dem ellers. 
Jeg tok frem badebassenget til de store hundene og fylte det opp igjen med vann. Det satte de voksne hundene veldig pris på. De elsker å løpe i vannet, drikke og plaske. Svea dykker og holder på. 
Både Jubi, Svea og Mokka var inne hos valpene samtidig i dag, og lekte med dem. Valpene liker det veldig godt og har nå skjønt at det ikke er noe mat å hente hos disse leketantene. Artig å se hvordan de allerede inviterer til lek med de store og kommer løpende når de store kommer.
På kvelden hadde valpene besøk. Noen som lurer på om de skal anskaffe seg flat var her og hilste på hele gjengen. Det var veldig mange som syntes det var veldig bra med besøk.
270618 den ballen var det noe kjent med
Den ballen var det noe kjent med
270618 enerhannen
Enerhannen
270618 gullungene
Gullungene
270618 lekebarnehage
Lekebarnehage
270618 nakketispa Medium Web view
Nakketispa
270618 skal vi finne på noe spik
Skal vi finne på noe spik
270618 tante Jubi leker med valpene
"tante Jubi" leker med valpene
270618 toerhannen i full fart Medium Web view
Toerhannen i full fart
Tirsdag 26.04.18
Valpene ble skikkelig pigge i går kveld etter å ha kommet inn på valperommet hvor det var ganske så kjølig i forhold til ute. Varmen ute gjorde dem ganske så slække, så jeg tror det var deilig å komme inn der det var litt kjøligere.
Natta forløp veldig fint og de er noen murmeldyr, som kan sove ganske lenge før de sier i fra på morgenen. Det er rett og slett litt deilig.
Nå lager jeg litt ekstra mye mat til valpene, så når de ikke orker mer, får Mokka komme og spise opp resten. Hun får også egen mat, ganske så mye, men spiser villig resten av valpene sitt også. Hun er tynn etter å ha produsert så mye melk, så hun trenger litt ekstra. Når hun får det litt fordelt utover så tåler hun bedre mengden også.
I dag reiste Fredrik hjem. Vet ikke helt hva Jubi syntes om det ;-) Maken til turtelduer. Nå får vi håpe at besøket gir resultater og at det kommer valper i slutten av august. Fredrik ble pappa i natt til et annet valpekull også. Der kom det ikke mindre enn 10 hannhunder og 1 tispe. Litt av en flott gjeng.
De voksne hundene liker seg veldig godt hos valpene. Både Jubi og Svea hjelper Mokka med leking og vasking. Valpene er veldig glad for begge "leketantene" og mer lek blir det etterhvert som valpene vokser og blir større.
260618 fineste
Mine fineste <3
260618 nå skal jeg ta deg
Nå skal jeg ta deg
260618 nå har jeg overtaket
Nå har jeg overtaket
260618 toerhannen
Toerhannen
260618 hippie JUBI
"Hippie Jubi,"- burde vært klipt for lengst. Må ta meg sammen og klippe litt.
Mandag 25.06.18
I dag startet Vetle på sommerjobben sin. Han skal være sammen med valpene og de voksne hundene på dagtid hele uka. Det passer så utrolig fint, mye man gjerne skulle ha gjort om dagen :-D Det ble pangstart på sommerjobben da, med det utrolig fine været. Valpene fikk komme ut rundt klokka 10:00 og siden var de ute. Helt til kvelden. De lekte og koste seg ute, spise mat av Mokka ute, og valpeforet sitt. De fikk leke med de store hundene, og fikk også hilse på Fredrik. En utrolig snill og grei fyr ! Jeg er imponert over hvordan han tar det å komme til en ny flokk med stoisk ro. Ingen sutring, han spiser maten sin som om han skulle vært her bestandig. Han og Jubi er som et nyforelsket kjærestepar, de snuser på hverandre og slikker på hverandre hele tiden. Utrolig gossine.
Valpene har liksom "våknet " de siste dagene, de er så mye mere med, leker mer, småsloss mer, tar mer kontakt og har begynt å leke med lekene sine. De er også veldig glad i Svea, som er den beste barnehagetanta noen kan få :-)
250618 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
250618 Fredrik koser seg i skyggen
Fredrik koser seg i skyggen
250618 godt å sove på en kompis toerhannen
Godt å sove på en "kompis"
250618 Mokka slapper av i sola
Mokka "sløver'n" i skyggen
250618 Svea i gang med det hun kan best være leke tante
Svea i gang med det hun kan aller best
250618 Svea Mokka og Fredrik koser seg i skyggen
Svea Mokka og Fredrik koser seg i skyggen
250618 tispe meket øre Medium Web view
Tispe merket øre
Søndag 24.06.18
 Natta forløp helt rolig. Litt spennende var det siden Fredrik ikke har sovet her før. Men han var snill som et lam, og sov helt til vi sto opp på morgenen.
Valpene spiser så mye melk av Mokka at i dag tidlig ville de ikke har så mye VOM/tørrfor. Jeg skjønner ikke hvor all fløten til Mokka kommer fra. Hun har en utrolig stor produksjon. Det er jo bra for valpene, men de blir jammen meg gode og runde av det gitt.
Valpene fikk besøk i dag, i to puljer. Først var det klart for besøk fra Oslo. Da var valpene så vidt en liten snutt nede på plenen, bare for å snuse på gresset. Med en gang de ble slitne så tok vi de inn. Det tok vel kanskje ti minutter :-)
Vel inne sovnet alle og sov lenge. 
Etterpå var Vetle og jeg ute for å sette opp en binge på plenen. Vi satte sammen mange kompostgrinder og lagde en ganske stor binge til dem. I tillegg fikk vi satt opp en "paviljong"  som både lager skygge og som kan skjerme for regn ( selv om vi ikke skal ha noe av det de neste fire ukene :-) ). Jeg var rundt og fant frem gamle valpeleker, senga og tunell, samt huska fra IKEA. Blir det skikkelig varmt kan vi også ta frem badebasseng når de blir litt eldre. Akkurat når vi var ferdige med å sette opp bingen på plenen, og valpene hadde kommet ut, kom de som eier Mokka. Hun ble kjempeglad og skulle vise frem valper og alle lekene ikke minst. Hun vil nok gjerne ha alle lekene til valpene for seg selv, men der er hun og jeg litt uenige ;-) Heldigvis var det helt greit for Mokka å bli igjen hos valpene når de reiste. Mokka er en herlig frøken, hun er alltid glad, og alltid lykkelig.
240618 Første dagen ute
Første dagen ute
240618 Fineste Mokka
Fiiiiineste Mokka koser seg med vapene sine
240618 spennende leker
Spennende leke
240618 tmhs
Tispe merket høyre skulder
240618 tmvs
Tispe merket venstre skulder
240618 valpene koser seg med mammaen sin
Mokka og valpene leker med leker
240618 så sovnet alle
Så var alle utslitt og sovnet......
Lørdag 23.06.18

Veeldig tidlig på morgenen hadde valpene bestemt seg for at de ville ha melk.Det fortalte de med store bokstaver og lagde masse lyd. Mokka var trøtt som en dupp og lå og sov i senga si. Det var ingen bønn, hun måtte bli med inn til valpene og servere litt. Etter at de hadde fått masse melk sovnet de igjen som murmeldyr. 
Når jeg stod opp litt senere på morgenen fikk de VOM og valpefor blandet sammen. Det var ingen reaksjon på at det var tilsatt valpefor så det skal nok gå veldig greit å få de over på bare valpefor. Det største "problemet" er egentlig at Mokka har så mye melk at dersom hun serverer valpene den før de får maten sin så orker de ikke spise så mye. Så da må heller hun gi melk etter at de har spist maten sin. Etter å ha servert valpene frokost, reiste jeg til Oslo og hentet Fredrik. Jubi fikk løpetid for godt og vel en uke siden, og Fredrik er hennes frier. Han skal få være her noen dager, så får vi se om han og Jubi finner tonen. 
Sondre, Vele og jeg  tok med Svea og Fredrik på badetur. Sondre og jeg badet sammen med hundene, men jammen var det blitt kaldt i forhold til hva det var bare for et par uker siden. Får håpe varmen kommer tilbake så det blir bedre badetemperatur igjen.
Valpene fikk mat igjen når vi kom tilbake fra tur.Masse kos ble det også og nå er de bare så nydelige. Til slutt sovnet alle sammen passe slitne. Det passet fint for siden det var St Hans skulle vi jo ut ved fjorden og feire. Valpene og Mokka ble da hjemme alene i noen timer, sammen med Jubi og Svea. Fredrik fikk være med. Dårlig gjort å sette igjen ham som akkurat hadde kommet. Må få bli litt kjent og litt husvarm før han kan være igjen sammen med de andre hundene.
Han var jo en engel å ha med seg på tur. Han var bare snill og grei, og lagde ikke mye ut av seg gitt. Bare han fikk litt kos var han veldig fornøyd.
Vel hjemme igjen hadde alt gått helt strålende. Mokka hadde gått som hun ville inn til valpene.Der hadde hun lukket opp døra til det lille badet som er innenfor valperommet. Så når vi kom hjem, lå alle valpene og sov inne på det lille badet. Det var liksom helt naturlig. Da kom de ut og ville ha kos og mat. Så nå har de fått kveldsmaten sin og er klare for natta. Litt ekstra kos har det blitt og nå er de rimelig trøtte igjen. Har ikke batterier som varer så alt for lenge :-)

230618 stående bufe
Mokka spiser maten sin, mens valpene får sneket seg til en stående bufe
230618 Rune og Fredrik feirer St Hans
Rune og Fredrik feirer St hans ved Steinsfjorden
230618 nydelig ved Steinsfjorden
Det var en nydelig kveld ved Steinsfjorden
Fredag 22.06.18
Det er neimen ikke lett å være Mokka. Når hun skal gi melk til valpene sine bruker hun jo mye energi på det. Hun har mengder med fløte som hun gir dem, så det går hardt utover henne selv. Hun er ganske så tynn, og selv om hun får masse mat så er hun ganske mager. I tillegg har hun begynt å miste masse pels, så jeg tror hun er veldig glad for at det er bikinisesong nå :-D Heldigvis er det spådd litt varmere fremover så da er det ikke så farlig om pelsen ligger igjen på gulvet.
I går kveld var hun ikke fornøyd med mengden mat hun hadde fått, så hun og Svea stakk bak huset og spiste masse hønsegjødsel. De så ut som tønner begge to. Jeg ble jo litt bekymret med det samme, men det ser ut som om det går helt fint. Jubi var den eneste som ikke hadde gaflet i seg seg av hønsegødselen.

Valpene er også veldig glade i mat, og nå spiser de VOM av matskålene sine tre ganger om dagen. I løpet av et par dager blir det fire måltider, og så starter jeg med å blande inn valpefor. Det er veldig lite grising når de får VOM , de spiser så pent og slipper å bli rundvasket hver gang de har kastet nedpå maten, badet i den osv. Det var jo ikke  noe uvanlig syn før at valpene sovnet i matskåla :-D. Når valpene er ferdige med å spise så kommer Svea og vasker koppene. Valpene er så nysgjerrige når hun kommer og de vil gjerne hilse på henne. 

Valpene utvikler seg masse nå fra dag til dag. De har virkelig begynt å ta kontakt, og når jeg snakker til dem kommer de i full fart. De har også begynt å leke mer med hverandre og knurre og småbjeffe :-) Fløyta har jeg begynt å bruke og det tar nok ikke lang tid før de reagerer på den !
220618 svea vasker opp
Svea vasker og ordner opp
220618tøre og tvs
Skal vi leke ? tøre og tvskulder
220618 tispe merket venstre skulder
Tispe venstre skulder, tror hun er en linselus sammen med
220618 tispe merket øre
....tispe merket øre. De to sniker seg med på mange bilder :-D
Torsdag 21.06.18

Tror det er en som er jublende glad for å ha startet sommerferie i dag. Blir godt med litt roligere dager, eller kanskje vi skal si roligere morgner, da blir det bare meg og valpene, for Rune og Sondre har alt reist på jobb når min starter.
I går kveld ble det veldig god plass rundt valpene. Vi åpnet opp sånn at de fikk hele valperommet. I starten hadde de bare en liten valpekasse, så ble det 1/2 rommet og nå er det hele. Det var spennende ! Mye ny plass som måtte sjekkes ut. De fikk også mat, og alle valpene var mette og trøtte når det var sovetid. De fikk spise i egne kopper og det var veldig rart. Når de bare skjønte at maten lå nedi var det veldig allrigt.
I dag har de fått mat to ganger til nå. De liker VOM godt, og spiser nå greit av matkoppene sine. De stusser litt i starten men når de finner ut hvor maten egentlig er går det fint å spise. Merker at de er mer oppmerksomme nå. Hvis jeg går inn og snakker til dem blir de veldig ivrige og aktive. Akkurat nå sover de som murmeldyr da.........

210618 plutselig ble verden stor
Plutselig ble verden såååå stor
210618 sove sammen med mamma er topp
Sove sammen med mamma er så fint
210618 mat er godt
Mat er jammen godt
210618 tispe merket venstre
Tispe merket venstre skulder
Onsdag 20.06.18
Det er ikke mye bråk med disse valpene :-) De sover gjerne til klokka er både 06:30 og 07:00 før det kommer noen lyd fra dem. Mokka går som hun vil, inn og ut til dem, men jeg tror ikke hun ligger og gir dem melk om natta. De er veldig fornøyde da når hun kommer og serverer litt, og vil gjerne spise mer enn når Mokka legger seg ned. De er ganske gode og runde, så de får nok mat. De har også spist VOM to ganger i dag. Nå skal de få en liten bit til kvelden også, så sover de så godt :-) 
Jubi og Svea har vært med meg til Sandefjord på morgenen i dag. Da ble de øyelyst, begge uten anmerkning. Det er så deilig å være ferdig med det for ett år. Det er alltid litt spennende. Tror jeg var litt stressa når jeg skulle kjøre, for førerkort og lommebok lå i den bilen som Sondre hadde tatt til Vik når han skulle ta bussen til jobb. Jubi og Svea gikk jo løse ned i bilen, og dermed glemte jeg bånd.... Så da måtte jeg stoppe å kjøpe bånd da, ellers hadde det blitt litt kaos hos veterinæren.... Men alt gikk bra til slutt :-) Svea og Jubi er egentlig veldig greie å ha med seg, bare bittelitt glade i folk så de vil jo gjerne ha kos og hilse på alle.
Her hjemme har Rune og faren hans holdt hus i hele dag og jobbet med oppussinga som foregår. Rune skal gjøre alt selv og dermed tar det lang tid, men det går sakte men sikkert fremover. Nå skal vi få trapp 8 august, så det er bare å få opp farta :-) Alle vinduene har kommet så de skal settes inn om ikke så lenge. Nå er det hvertfall slutt på å rive ut, nå går det an å sette inn isteden. Men det tar nok noen måneder til før det er klart :-) 
I kveld hadde valpene besøk igjen. De sov veldig mye, men noen var litt våkne og fikk masse kos. Mokka nøyt å være midtpunkt og skulle hele tiden ha mer kos. Hun la seg på ryggen og skulle kløs på magen, det er det beste hun vet :-)
200618 kose med mammaen sin
Veldig deilig å kose med mammaen sin
200618 fininger
Finingene
200618 nakketispa koser med leke
Nakke tispa har funnet seg en leke
200618 Svea slikker og koser md toerhannen
Svea vil så gjerne slikke og kose på valpene
200618 tispe merket øret
Tispe merket øre
Tirsdag 19.06.18
Her i huset er det veldig sommerferiemodus for tida. Vetle har siste skoledagen sin på torsdag. Det merkes at rutinene som man holder på resten av året begynner å skli ut. Litt deilig skal det bli med litt lavere tempo i noen uker da. Valpene bryr seg ikke om hverken sommeferie eller noe. De er i super utvikling, så der blir det ikke mindre tempo de neste ukene ;-) Nå bare gleder jeg meg til de blir så gamle at de kan få komme ut litt. Satser på veldig fint vær til uka, så kan de få være ute.
I dag har de spist to ganger. Jeg økte mengden også, sånn at de fikk en kule med tint valpevom hver seg. De kulene forsvant fort for å si det sånn. I morgen blir det tre sånne små måltider, så tror jeg at jeg kan begynne å legge til litt valpefor. Etterhvert skal de få spise av skål, så da blir det vel noe griseri den første tida før de får teken på det.
Når de begynner å spise av skål starter jeg å bruke fløyte på de hver gang de skal spise. Jeg har en spesiell hunefløyte som jeg bruker og blåser to støt i fløyta hver gang valpene får mat. Når de blir litt eldre da så kommer de som små kanonkuler når jeg blåser :-) Veldig god innkalling. Alle valpene får med seg hver sin fløyte når de reiser herifra, så da er det bare opp til nye eiere å sørge for å videreføre den innkallingen. De som gjør det er veldig fornøyd. De som ikke gjør det angrer når valpen er 8-9 mnd og ikke kommer på innkalling fordi det var noe annet som var mer spennende.....
Gøy å se hvor godt den fløytelyden sitter, de kan reagere selv om det er flere måneder siden de hørte lyden også. Så den er ikke vanskelig å hente opp igjen i minnet heller.
I kveld hadde valpene første besøk. Det var veldig trivelig. De er så små ennå, så det var ikke så lenge de var våkne før de sovnet igjen. Alltid trivelig med besøk, og Mokka fikk masse oppmerksomhet som hun koste seg veldig med. Valpene fikk en liten melkeskvett mens det var besøk også. Den gjengen der er alltid sultne, selv om de får masse god melk av mamma'n sin. Noen små matvrak tror jeg ;-)
190618 fineste to små sjokoladepuddinger
Fiiiineste to små sjokoladepuddinger
190618 nå tar jeg øret ditt
Nå biter jeg deg i øret ! ......
190618 så tar jeg deg
....før jeg kaster meg over deg
190618 vaske vesle brumlemann
Vaske vesle brumlemann....
Mandag 18.06.18
Tre uker gamle i dag ! Nå er de gamle nok til å ta imot besøk :-) Tre uker gamle er ulveungene når de blir tatt med ut av hiet av mammaen sin også.Da blir de presentert for resten av flokken.  Nå er valpene også store nok til å bli preget på det som skal bli deres sin "flokk", nemlig oss mennesker. Preging av flatvalper er ikke spesielt vanskelig, de pleier å være veldig glade i alt og alle uansett :-) 
De sover veldig mye, og er ikke lenge våkne av gangen. Men det blir mer og mer aktivitet ettersom dagene går. I løpet av noen dager kommer det nå antydning til tenner og når de har passer 6 uker er det ikke lenger gøy når de biter deg :-) 

Natta gikk som vanlig kjempefint, og Mokka styrer godt dette med når hun vil gi dem mat. Tror egentlig ikke de får noe melk nå fra ganske sent på kvelden til ved 06 tida på morgenen. Mokka driver stadig og tar med inn ballen til valpene. Nå har de begynt så vidt å bite litt i den også :-)  De leker mer og ruller rundt oppe i kassa.
De er foreløpig veldig stille, det er ikke mye lyd på dem. De har fått VOM en gang til i dag, og nå skjønte alle hva det var med en gang, og var skikkelig snurt for at de bare fikk en liten bit. I morgen er det klart for to runder med VOM. Da skal jeg øke mengden litt også, så blir de mer fornøyd :-)
180618 lurer på om den valpen får et myggestikk
Lurer på om den myggen jakter på valpen...
180618 skal vi leke med ball
Skal vi leke med ball
180618 slækkinger
Skikkelige trøttinger
Søndag 17.06.18
Det ble en kjempefin tur med soving i hengekøye :-) Vi hadde forberedt oss godt på mygg, men det var det ikke så mye som en liten rakker av engang. Men derimot knott. I milliontall :-D Heldigvis kom det noen vindpust utover kvelden som blåste bort en del av dem så vi fikk spist uten å svelge en munnfull knott hver gang vi åpnet munnen.
Jubi og Svea var med og svømte rundt i vannet vi lå ved hele kvelden. Til slutt når de var slitne krøllet de seg sammen og sovnet.
I løpet av natta kom det en del regn, men vi hadde presenning over så det gikk helt fint. Innen vi våknet og stod opp  hadde det sluttet å regne. Dette frister helt klart til gjentagelse :-) En utrolig deilig ro å ligge å høre og se på naturen, sola som gikk ned og den røde himmelen i vannet. Det er helt ubeskrivelig deilig.
Hjemme hadde det som forventet gått veldig bra. Sondre og Vetle hadde sørget for mat til både Mokka og valpene, så alt var såre vel. I dag tok jeg ut ny mat til valpene og satte den litt lenger unna så Mokka ikke skulle få tak i den. Valpene syntes VOM var utrolig godt. De fikk en liten skje hver, og det smakte nok himmelsk. Lurer på om alle hadde bittelitt mageknip etterpå for det ble en del sutring. Eller kanskje de bare sutret fordi de ville ha mer mat ? I morgen skal de få litt to ganger, så får vi se hvordan det går. Det er greit å begynne så smått å få de over på VOM og tørrfor. De skal ikke bare leve på morsmelk nå når de begynner å bli litt større.
Til uka kommer de første på besøk. Det blir spennende. Som regel pleier de fleste som kommer på besøk så tidlig å bli ganske forskrekket over at valpene er så små. De ser så mye større ut på bildene sier de fleste. De sover veldig mye, så det blir jo ikke så mye som skjer, men utviklingen går veldig fort. 
170618 enerhannen
Enerhannen
170618 passelig trøtte
Skikkelig trøtt gjeng
170618 sover så godt
Sover så søtt
170618 supertrøtt
Bare må gjeeeeeespe 
Lørdag 16.06.18
I går kveld fuget vi flisene nede i gangen. Dermed ble ikke gangen mulig å gå i. Det medførte  at Jubi, Svea og Mokka sammen med valpene måtte sove på kjøkkenet. Da sov jeg der også :-) Det blir aldri noe tull med Jubi og Svea og valpene, men jeg vil jo vite. Så da sov jeg der. Det gikk strålende. Valpene sov hele natta og vekte ikke meg før klokka var nærmere 06:00. Da var det på tide med litt påfyll av mat syntes de.
I dag har jeg tatt ut VOM til dem så da skal de få smake på den bare den tiner. 
I dag har Rune og jeg 28 års bryllupsdag. Den skal feires som seg hør og bør. Så i kveld drar vi ut for å sove i hengekøye. Ja, jeg vet det er spådd masse regn i natt, men det går vel bra ;-) Vi får ta med oss myggnetting og myggspray og presening, så går det nok fint. Vi kunne jo valgt en annen dag/natt, men det er jo i dag vi kan feire ;-)
Så da. Vi får kle oss godt og ta det som det kommer. Ingen fare med at vi starter noen skogbrann da.
Her hjemme er det Sondre og Vetle som skal holde orden og passe valper. Det kommer til å gå strålende. Det er utrolig godt å ha så store gutter som hjelper til og vet akkurat hva de skal gjøre.
Nå har valpene akkkurat fått melk og vi er klare for en tur opp i skogen med hele den voksne gjengen. Deilig i sola.
160618 fineste gjengen
Nydeligste gjengen
160628 sover godt
Sover veldig godt
160618 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
Fredag 15.06.18
Tida går så utrolig fort. Nå er valpene straks tre uker. Det er snart halvveis til de skal flytte til sine nye hjem ! Det er helt utrolig.Jeg  vet jo det at de som sitter og venter på valpene, synes tida går veldig sakte. Men for oss som koser oss med valpene hver dag er det rart hvor fort dagene går.
Valpene som som steiner i natt, og alt går strålende. De spiser masse av Mokka og virker så fornøyde. Det er veldig lite lyd fra dem. I dag var det en valp som oppdaget at han kunne bjeffe. Han formelig skvatt av sin egen lyd. Det var komisk å se på.
I dag har jeg handlet inn VOM til valpene. Jeg bruker VOM i maten, valpene liker det veldig godt. Når de skal begynne å spise har VOM en pose med små biter med valpevom. De bitene er passe store til at tre valper kan dele en bit nå i starten. Da pleier de ikke være vanskelig å få til å spise. Nå tror jeg denne gjengen her er veldig glad i mat, så det skal nok gå velidg greit. Jeg starter med en liten prøvesmak, også øker antall måltider på etterhvert. Til slutt spiser de fire ganger om dagen. Vanligvis starter jeg med tilvenning til for når de er ca 14 dg. Mokka har så mye melk at de egentlig ikke trenger det riktig ennå. Men det er greit å begynne i det små også heller bruke litt flere dager på å venne de til maten.
150618 den som sover synder ikke
Den som sover synder ikke
150618 en trøtt gjeng
En skikkelig trøtt gjeng
150618 trøttere enn trøttest
Avslappet til tusen
Torsdag 14.06.18
Nettene går veldig fint. Valpene er veldig fornøyd og sover godt. Mokka styrer selv når hun legger seg hos valpene, og det er ingen sutring i det hele tatt, så hun er flink til å ta gode valg.
Valperommet er jo ved siden av soverommet vårt, så når dørene står oppe er det ikke vanskelig å følge med på hvordan valpene har det. Den som sliter mest med at valpene sover på valperommet er nok meg. For det betyr jo at jeg sover inne på soverommet i min egen seng, og det er ikke bare bare å ikke sove sammen med valpene lenger. Men sånn er det alltid ved hvert eneste kull. Jeg sover sammen med dem de første 14 dagene, og når de dagene er over, så er det alltid jeg som har problemer med å la de sove alene. Ikke valpene ..... Det er mulig jeg overdriver det å følge med på valpene bittelitt, men det er så koselig så jeg vil jo ikke gå glipp av det heller. :-)
I dag var de nede på valperommet første delen av dagen, også har de vært på kjøkkenet resten. Nå er de skikkelig pigge ( i 5 minutter) og går rundt i bingen, småbiter litt på søsken, og sutrer når de ikke får kontakt som de ønsker. De har begynt å få hørsel og de viser tydelig at de hører når jeg lager lyder til dem. Det er ganske utrolig hvor fort dette går, og hvor mye utvilking det er bare på noen dager. Øynene er nå helt åpne. De er fortsatt ganske grå og lyse, men vil få en brunfarge etterhvert.
Valpene har ikke noe særlig utholdenhet, men det øker på etterhvert. De er i aktivitet kanskje i 5-10 minutter før de "legger seg på lading" Da må de sove litt før de er litt aktive igjen. Får de mat av Mokka er det hvertfall sikkert at de sovner ;-) Den vaniljesausen er fortsatt like god.
140618 Jubi koser seg
Fineste Jubi koser seg etter badetur
140618 mye mer aktivitet
Mer aktivitet etter som dagene går
140618 nydelig
Tispe merket høyre skulder
140618 verdens søteste
Sjokoladepuddingene våre :-)
Onsdag 13.06.18
Valpene har taklet helt fit å sove på nytt sted. De er noen skikkelige murmeldyr. Bare de får ligge inntil hverandre og får en melkeskvett, så er de fornøyd. Mokka var ikke så fornøyd med sitt nye husvære første natta. Hun likte seg nok mye bedre på kjøkkenet. Men i natt lot vi det stå oppe ut i gangen og det var mye bedre. Da sov hun inne hos valpene, men kunne gå i gangen hvis hun ville. Hun gjorde ikke det da. :-)
Ormekuren gikk kejmpefint, ingen som hadde noen reaksjoner på den. 
Når de er våkne beveger de seg mer rundt. I dag gikk toerhannen, dog på veldig ustøe bein, et lite stykke for å tisse. 
De er desidert enklest å ta bilder av når de sover, så her kommer noen bilder som jeg tok nå nettopp av sovende murmeldyr og toerhannen på tur.
130618 trangt om plassen 
 Begynner å bli trangt om plassen
130618 enerhannen og øretispa
Enerhannen og øretispa
130618 ths og tvs
TIspe merket h skulder og tispe merket v skulder
130618 nekketispa
Nakketispa
130618 toerhannen på vei av avisen for å tisse ikke langt nok
Toerhannen skulle gå av teppet for å tisse på avisen. Kom ikke så langt gitt :-D
Mandag 11.06.18
For en dag å ha 2 ukers bursdag på :-) I dag har nemlig B-gjengen bursdag ! De er ett år i dag. Den supre gjengen som har blitt så fine "ungdommer". Flinke Mille er mammaen til den gjengen,- hun kan være stolt i dag ;-)
Det har skjedd mye for valpene i dag. De begynner å gjøre fra seg såpass mye at det er på tide at de får litt større plass. Når de skal gjøre fra seg vil de fra naturens side trekke litt unna der de ligger. Men når kassa er liten og valpene sover stort sett i hele kassa, ja da blir det at de gjør fra seg der de sover. Men nå har de fått komme ned på valperommet og har halve rommet som de kan bruke. Hvis de får hele rommet med en gang er det stå stort og skummelt, når de er så små. Så da får de halve rommet. Jeg så nede nå så gikk de allerede av teppet sitt og ut på avisene og tisset. Det vil jo skje uhell at de tisser der de sover nå også, men de har i hvertfall en mye bedre mulighet til å gjøre fra seg et annet sted enn der de skal sove. Jeg har en valpebinge til som jeg skal sette opp på kjøkkenet. Så kan de være litt oppe der, og litt ute ettersom været tillater det. På natta kan de sove nede for der er det best tilrettelagt for dem. Så får de litt ulike steder å være , så må de takle det.
Etter at jeg flyttet valpene ned, så fikk de sin første ormekur. Det smakte ikke noe godt. Men det må til. Mokka fikk også, så da er de i gang. Nå skal de få ormkur ca annenhver uke frem til de reiser fra oss.
Som om ikke det var nok, så klippet jeg klørne for første gang på alle sammen. Englebarn,- ikke mer å si om den saken.
Jeg tok en og en valp og la på ryggen i fanget, så masserte jeg de litt til de ble helt slappe. Så kunne jeg klippe klør med en fullstendig avslappet valp i fanget. Vi får se hvor lenge det går, før de spreller så mye at jeg må tilkalle litt assistanse for å få klippet. Fremover klipper vi valpene en gang i uka, så blir de godt vant med å få klippet klørne sine.
110618 Mokka vasker og ordner 
Mokka vasker og ordner på valperommet
110618 flytta inn på nytt rom
Flytta inn på nytt rom
110618 tvø
Tispe merket høyre øre
110618 tar på med pedikyr
Tar på å få tatt pedikyr
110618 enerhannen er rimelig avslappet
Enerhannen rimelig avslappet 
Søndag 10.06.18
I dag har jeg ordnet til på valperommet slik at valpene får større plass. Foreløpig er det halve valperommet som blir lekekasse, men etterhvert åpner vi hele rommet til valpene. De begynner å flytte på seg og trekke ut til sidene for å gjøre fra seg, og da er det greit å ta vare på de instinktene og gi de større plass til å trekke seg unna på.
Jeg tenker at de kan være på valperommet på natta og hvis jeg ikke er her. Når jeg er herblir de enten på kjøkkenet eller ute, hvis været tillater det.
Nå har øynene begynt å sprekke opp. De er så nydelige at de er til å spise opp. Jubi og Svea har vært med SOndre i dag også så de har bade og hundene har fått svømme.
100618 nyyydelig
Nyyydelig, se øynene kommer
100618 sove må til
Trøtting
100618 tispe merket venstre skulder øynene på vei opp
Tispe merket venstre skulder er en skikkelig trøtt frøken
Lørdag 09.06.18
Jeg har alltid sagt at jeg er et C-menneske,-  på godt og vondt.
Det betyr at når alle andre har lagt seg for å sove om kvelden, da blir jeg veldig effektiv. Så sent i går kveld når alle hadde lagt seg fikk jeg vasket ned og ryddet opp i valperommet nede. Etterhvert nå skal valpene være nede på natta, og kanskje noe på dagen også, hvis de ikke er ute. Det går jo litt tid før de kan være ute, for foreløpig er de alt for små. Uansett var det greit å få vasket ned, og flyttet på alt som var tatt frem i forbindelse med fødselen. Blandt annet hadde jeg to store madrasser stående der som jeg sov på de to første nettene. Det ble litt bedre plass når alt ble ryddet opp.

Denne ukompliserte E gjengen den fortsetter å vokse, spise og sove. Hvis alle valpekull hadde fungert så godt som disse ser ut til å gjøre så hadde det vært veldig enkelt og ukomplisert. Det er så deilig når alt fungerer som det skal.
De har begynt å klatre litt over hverandre og flytte seg litt mer rundt. Men forsatt er de veldig ustø og skjenete. Ikke så rart kanskje når man tenker på at de ikke har åpnet øynene ennå.
I dag var Mokka med meg ute mens Sondre var på joggetur med de to andre. Jeg fikk satt opp ett lite hundebasseng ved snekkerbua for der er det flatt. Da gikk Mokka oppi og kjølte seg av. Det tror jeg hun syntes var godt. Jubi og Svea hadde vært og badet med Sondre etter at de hadde løpt, så de har vært ganske fornøyde her på ettermiddagen :-)
090618 begynne rå bevege seg mer
Bgeynne rå bevege seg mer. Klatrer over
090618 full fart for å finne rette puppen
Full fart for å finne rette puppen
090618 Jubi rister seg etter bading
Jubi rister seg etter bading
090618 Svea bader Bønsnes Medium Web view
Svea digger å svømme og bade og kose seg
Fredag 08.06.18
Nå flyr jammen dagene fort. Ikke før har jeg stått opp, så er det natta igjen. Det blir litt nattejobbing med denne dagboka, det er alt for koselig å holde på med valpene så de går foran alt annet :-)
Lykken var stor i går for da kom Sondre hjem fra Trondheim. Studenten har fått sommerferie, og det er alltid så koselig å få ham hjem igjen. Vi har tre flotte gutter og ikke noe gleder meg mer enn når de er hjemme. Da blir mammahjertet så glad. Sondre er vokst opp med veldig mange hunder, og mange valpekull, så han har fått det inn med morsmelka. Derfor var det han som var "valpevakt" i dag. Det går alltid så fint. Denne gangen hadde han ryddet og vasket hele kjøkkenet også, så det var skikkelig luksus når jeg kom hjem. All den verneverdige maten i kjøleskapet hadde funnet veien ut også, så nå er det så ryddig som det ikke har vært siden vi fikk kjøleskapet. 
Valpene vokser så det knaker og ser ut som om de har det som plommen i egget. Det er helt komisk å se på dem når de helt i hundre kaster seg over Mokka når hun kommer med melka. Når det er tomt faller de inn i koma og sover som steiner. Det er skikkelig luksus at Mokka har så bra melk. Heldigvis ser det ut som om Mokka er tilbake til god gammel form. Hun er ivrigere på maten og hun er veldig blid og glad. Så da håper jeg at faren er over for denne gang. Nå måler jeg temp og følger med veldig nøye, så blir det noe mer så skal jeg nok fange det opp tror jeg.
Jeg sitter i valpekassa hver dag og har valpene liggende på fanget mitt. Da må de ligge på ryggen mens jeg stryker de lett i ansiktet og under potene. Med det samme er de litt urolige, men så synes de nok det er deilig for de blir helt avslappet og ser ut til å kose seg. Etterhvert sovner flere av dem i den stillingen, så de kobler godt av. Veldig deilig å sitte sånn helt rolig å kose med dem da.
080618tvs skikkelig avslappet
Tispe merket venstre skulder slapper godt av
08618 enerhannen tar livet med ro
Det samme gjør enerhannen
080618 øretispa skikkelig avslappet
...og den søte øretispa
080618 skikkelig trett og god og mett
God og mett, doven og trett
080618 sover sin beste søvn
Sover sin beste søvn
Torsdag 07.06.18
I natt sov både Mokka og valpene veldig godt. Valpene fikk mat rundt midnatt. Så var det ny foring ved 04 tida, og da sov de helt til nærmere syv uten å være urolige. Målet er  jo at de skal sove hele natta uten å behøve å spise, og de er på god vei.
De begynner å bli skikkelig runde i magen. Det er ikke noen tynne puslinger her. Når de er ferdige med å spise er de så mette at de bare sovner om og sover lenge. Det er jo selvfolgelig litt størrelsesforskjell på dem, men ingen forskjell på iveren etter å spise.
Sprekkene som skal åpne seg for at øynene skal komme frem begynner nå å bli tydeligere. Det er nok ikke så mange dagene nå før de avdekker de nydelige øynene sine. De fortsetter å bevege seg mer i kassa når de er våkne. De er oppe på alle fire, men vakler avgårde helt uten styring og mål og mening. Enerhannen var så ivrig før i dag når han skulle spise at han måtte stå å spise. Vet ikke om han fikk i seg litt ekstra med mat jeg da :-)
Vi er ganske så plaget med mygg her nå. Det svermer rundt en uansett hvor man beveger seg. Mokka er ikke noe glad i myggen. I dag har hun fått masse myggestikk i ansiktet og det kløøøøør. Hun gnir og klør og holder på. Sikkert veldig ubehagelig. Ellers virker det som om hun er i litt bedre form i dag, og hun har presentert en ny leke for valpene sine. Denne gangen en gul kylling av noe slag ;-)
070618 stakkar MOkka har fått så mange myggestikk
Stakkars Mokka har fått så mange myggestikk
070618 Mokka har tatt med ny leke
Mokka har tatt med en gul kylling til valpene
070618 enerhannen er så ivrig på mat at han står og spiser
Enerhannen er så ivrig på å spise at han står for å få i seg nok
070618 helt i koma etter den gode maten
Helt i koma etter all den gode maten :-D
Onsdag 06.06.18
Brrr,- jammen kom vinteren fort,- eller er det bare den norske sommeren som har gjort sitt inntog ? ;-) Det er vel bare å venne seg til det tenker jeg. Det vi hadde var for godt til å være sant.
Jeg sover sammen med Mokka og valpene hver natt, og natta forløper veldig greit. Mokka er flink til å gi valpene melk, og valpene blir tjukke og runde av "vaniljesausen"il Mokka. Siden Mokka ikke var helt i slaget i går, og heller ikke i dag, så tok vi en tur til veterinæren bare for å være på den sikre siden. Veterinæren tok ultralyd av livmora, og det kan se ut som om det ligger litt rester av en morkake igjen der inne. Den vil komme ut av seg selv etterhvert, men for å forhindre/ stoppe evt infeksjon så fikk Mokka en antibiotikakur som hun skal følge. Så da satser vi på at Mokka snart er like pigg som hun alltid har vært ganske raskt. Jeg var innom på Musti i Hønefoss og kjøpte noen nye leker til valpene, og da ble det en ny leke til Jubi og Svea og Mokka også. Når Mokka så den "glemte" hun at hun var i litt dårlig form og ville gjerne ha den. Når hun i tillegg fikk knabbet Jubi sin også, ja da var alt bare fryd og gammen.
Det er ikke tull når jeg sier at melka til Mokka er  som vaniljesaus. Nå har et par av valpene passert kiloen og det er veldig tidlig, så melka kan i hvertfall ingen klage på. Ikke matlysta til valpene heller, hihi. De har skikkelig næringsvett. 
Nå begynner de faktisk å komme seg litt opp på beina og beveger seg litt rundt. Men de har absolutt ingen kontroll på hvor de går og måten de går på. Ingen har foreløpig begynt å åpne øynene heller, så det går nok noen dager til før det skjer.
06018 øretispa
Øretispa bruker søsken til hodepute :-)
060618 begynne rå bli store
De vokser så det knaker
060618 Mokka koser seg med alle valpene sine
Mokka tar seg en dubb sammen med valpene sine
Tirsdag 05.06.18
Mokka og valpene har veldig god styring på nettene nå. Mokka legger seg sammen med valpene når det er på tide å gi de litt mat. Så tror jeg hun synes det blir for varmt så da legger hun seg på laminatgulvet ved siden av kassa. Rett som det er sjekker hun oppi kassa og vasker og styrer litt med valpene.
I dag har min kjære svigermor vært "valpevakt". Det er alltid så godt å kunne spørre garvede "barnepiker" om hjelp, og hun har etterhvert mange års fartstid med å hjelpe oss med unger og seinere også valper. Valpene hadde hatt det helt fortreffelig, og jeg kunne formelig se at de hadde lagt på seg mens jeg var borte. Så fløten til Mokka holder seg godt :-) Tror nesten det er skikkelig kremfløte, ikke noen mager matfløte der i gården. Mokka har vært litt slapp i dag, så hun er ikke helt i slaget. Vi følger med og ser og sjekker, kanskje tar vi en tur til veterinæren i morgen bare for å være på den sikre siden. Hun spiser maten sin og er blid og glad og leker med lekene sine, men hun er liksom slappere enn hun har vært, så vi tar en vurdering i morgen tenker jeg. Valpene er pigge som få og er like glade i mat som mammaen sin :-D
 050618 koser seg i sola
 Valpene koser seg i sola som titter inn gjennom vinduet
Mandag 04.06.18
I dag er valpene en uke og det er jammen meg 32 år siden min aller første flat, som jeg eide helt selv, ble født. Reso som han het, kom fra kennel Fjell-Bjørn i Valdres. En fantastisk herlig hannhund, vi kunne trene alt, og han var like ivrig. Desverre døde han bare 5 år gammel til min store sorg. Det er rart hvordan de hundene man har hatt setter poteavtrykk, hver på sin måte. De har alltid en plass i hjertet mitt. Selv er jeg utrolig glad i hannhunder. Jeg synes de er så reale. Særlig hvis man skal trene og trenger en stabil hund i alle situasjoner. Tispene er litt mer avhengig av hormonene sine og hvor de er i syklusen :-)
I natt sov valpene som små engler og Mokka sov litt sammen med dem og litt utenfor kassa. Det blir nok i varmeste laget sammen med valpene. De spiser masse og sover masse, så det er ikke så mye som skjer disse dagene her. Nå venter vi bare på at øynene skal begynne å åpne seg. Det skjer når de nærmer seg ca 12 dager. De blir liksom egne individer når øynene er åpnet. Nydelige :-)
Her har det blitt kaldt i kveld ;-) Det var så jeg måtte ta på meg jakke, "bare" 21 varmegrader. Jeg kunne gjerne hatt det så varmt som det har vært nå, lenge jeg. Men jeg skjønner at ikke alle er like glad i sola og varmen som meg :-)
040618 trøttinger 
 En gjeng med trøttinger
040618 enerhannen 
 Enerhannen
 040618 tvs sover som en stein
 Tispe venstre skulder sover som en stein
Søndag 03.06.18
Det ble litt nattevåk på meg i natt. Mokka var urolig og valpene hadde nok litt magekip, for de gråt veldig. Med en gang jeg masserte dem ble det stille, men når jeg stoppet begynte de å gråte igjen.Så da var det bare å massere da. Det ga seg utover morgenen så nå er det bare ro og fred i kassa igjen. Mokka er flink til å vaske og massere valpene men i natt ble hun helt frustrert over all sutringen. Hun er nok også preget av varmen, hun ligger mye i skyggen når hun ikke er sammen med valpene sine. Mokka liker å duppe beina i plaskebassenget på plenen, men hun legger seg ikke ned. 
Jeg har veid alle valpene igjen i dag, og nå har flere doblet vekten sin, så det betyr i hvertfall at Mokka har nok melk.
Jubi og Svea er veldig interesserte i valpene. De vil gjerne gå i kassa og snuse litt på valpene og hjelpe Mokka med vasken. Noen tisper er ganske så strenge og slipper ingen inn til valpene sine før de har blitt litt eldre. Men Mokka er bare fornøyd med litt hjelp, så hun lar Jubi og Svea slikke og snuse. Det kan være lurt av henne det, så får hun litt avlastning når valpene blir eldre ;-) Men ballen sin, - den låner hun helst ikke bort. Men Jubi er veldig godt på å knabbe den rett som det er, så de to har vennskapelige konkurranser om å få tatt alle lekene her :-)
030618 i varmen trimes Mokka best utenfor kassa
I varmen liker Mokka godt å ligge ved siden av kassa så det ikke blir så varmt.
030618 på rekke og rad
På rekke rad
030618 Svea stikker innom og er så nysgjerrig
Svea stikker innom og sjekker litt
030618 tispe merket vøre
Tispe merket venstre øre
030618 tvs ths
Tispe merket høyre skulder og tispe merket venstre skulder
Lørdag 02.06.18 
Alle de voksne hundene syntes det var veldig deilig med "plaskesandkassa" ute på plenen i dag. Ja, det var rett og slett deilig for oss på to bein også. Når det blir så varmt som det er nå så er det godt å kjøle seg litt ned med kaldt vann. Lykken var komplett når det kom en bitteliten lokal regnbyge svinsende bort om Røysehalvøya. Det var lykke å bade i regnet og bli iskald fordi det kom litt vind samtidig.
Valpene gjør stort sett det samme hver dag. De sover og spiser og gjør fra seg. Mokka har fortsatt mye melk og det ser veldig bra ut med matspisingen. I dag har valpene vært litt løse i magen og det er nok en kombinasjon av varmen og mengden mat. Her har de snart lagt på seg så mye at de har doblet vekta si. Det er ganske raskt å gjøre det på 5-6 døgn. Det er mer vanlig at de gjør det i løpet av de10 til 14 første døgnene. Kanskje Mokka produserer fløte :-) 
Nå er det natta og temperaturen ute begynner å bli ganske deilig. 
020618 enerhannen
Enerhannen
020618 spiser til de sprekker
Spiser til de triller :-D
Fredag 01.06.18
I forrige uke bestilte jeg en "silvershade" fra NKK. Den er 4x4 meter og akkurat nå henger den foran alle kjøkkenvinduene. Vi har store kjøkkenvinduer, og på ettermiddagen kommer sola og steiker på vinduene. Da fyker temperaturen til værs her. Nå håper jeg at denne skal stoppe sola, så det ikke blir så veldig opphetet inne her.
Små valper under 14 dager gamle, kan ikke regulere kropstemperaturen sin selv. De er så små ennå at de feks ikke kan pese for å få ned temperaturen. Så da må vi hjelpe dem litt med det. Ikke bra for en liten kropp å bli for varm heller. Like ille om de blir for kalde. Da kan de være mer utsatt for sykdom, enn hvis de har det passe godt og varmt.
I dag tror jeg Mokka synes det har vært veldig varmt. På ettermiddagen var hun ute sammen med Jubi og Svea og meg. Alle vi andre trampet rundt oppe i det lille "sandkassebassenget" vi har fremme når det er varmt. Da kom Mokka også og gikk oppi og koste seg veldig så det ut til. Hun har også startet med tilvenning av flere leker. Hun har vært og lagt en passe slitt og hullete bamse oppi hos valpene. 
Mokka har masse deilig melk til valpene. Man kan formelig se at de vokser. De gode magene er trillende runde.
I natt sov valpene, Mokka og jeg på kjøkkenet. Det var mye bedre enn nede på valperommet. Her kunne vi ha vinduet oppe uten at vi ble invadert av myggen. Det gjorde susen.
010618 mat er tingen
Mat er skikkelig godt
010618 tispe h skulder
Tispe merket høyre skulder
Torsdag 31.05.18
Klage på varmen det gjør jeg aldri. Jeg elsker sol og varme og nyter dagene når det er såååå fint vær. Vi vet ikke hvor lenge det varer dette her. Så bare nyyyyt. Jeg skal alikevel komme med et lite hjertesukk fra valpene. Det er skrekkelig varmt med 28 grader og mer i skyggen..... Mokka synes også at det blir i overkant varmt.  Valpene pleier jo å være nede på valperommet de første tre ukene. Der pleier det å være passe kjølig med fin temperatur om sommeren, og ved hjelp av varmekabler blir det deilig på vinteren også. Men nå er det altså så "lommert" inne på valperommet. Det er akkurat som om det er rått der inne og skikkelig ubehagelig. Ikke noe problem tenkte jeg  for jeg kan jo bare lukke opp dørene ut. Men nei, det står kaskader av mygg og venter på å få komme inn... De formelig står og banker på døra og håper at jeg skal åpne. Så i dag flyttet valpene og Mokka opp på kjøkkenet. Det er varmt her også men, nå kan vi sette opp dører og vinduer så lufta blir levelig, nesten i hvertfall. Parasollen står foran vinduet ute, så det ikke skal komme så mye sol på valpene også. Så får vi håpe at dette blir bra. Jeg har gjort klart en kjølematte også om Mokka skulle trenge det i løpet av natta :-) Alle drikker ekstra mye da, så det er greit å passe på at det er vann ialle kopper rundt om kring. Mokka synes det er helt greit om Jubi og Svea snuser på valpene hennes. Hun kommer nok til gladelig å la dem få være "leketanter" så det holder fremover når valpene blir litt større.
Jeg merker alle valpene når de blir født. Jeg har et eget system på det. Jeg bruker tip-ex og merker de etterhvert som de kommer. FØrste hanne er alltid enerhannen, og får et merke i halerota. FØrste tispe er alltid nakketispa og hun får et merke i nakken. Denne gangen var jeg litt surrete for enerhannen han fikk merke både i halerota og i nakken. Så får håpe han ikke blir helt forvirret på om han er hann eller tispe ;-). Hannen som blir født som nummer to er toerhannen, nr tre er venstre lår nr fire er høyre lår osv. På tispene er tispe nummer to den som får merket sitt på venstre skulder, nummer tre får høyre skulder, nummer fire får venstre øre, nummer fem høyre øre osv. Jeg passer på at alle hannene blir merket på bakparten og alle tispene på framparten. På den måten er det utrolig lett å holde styr på dem og se at alle legger godt på seg. Sånn ser det i hvertfall ut her. De er trillende runde i magen hele tiden :-)
310518 Mokka trives i ny valpekasse
Tror Mokka trives i ny valpekasse
310518 hele gjengen to dager gammel
Hele den fine gjengen to døgn gamle
310518 nakketispe og toerhanne
Nakketispa og toerhannen
310518 øretispa og venstre skulder
Øretispa og tispe merket venstre skulder
Onsdag 30.05.18
Det er ikke vanskelig å se hvem valpene ligner på , hihi. De er allerede veldig opptatt av mat, og det samme er Mokka. De spiser ofte, og sover mellom slaga. De er superivrige på maten og lar seg ikke vippe av puppen nei. Har de først fått tak i en pupp, er det ingen av søsknene som klarer å få de til å slippe. De sutrer og bærer seg helt Mokka slipper melka. Da spiser de som bare det helt til det er tomt. Da setter de igang igjen og sutrer helt til det kommer en ny runde med melk. Først trodde jeg at noen hadde vondt i magen, men nei da,- det var bare det at de ville ha MER. Mokka har masse god melk, og alle valpene legger godt på seg. De har runde gode mager og alt ser så bra ut egentlig.
Mokka er en hund som elsker leker. Hun bærer rundt på leker hele tiden. Gjerne to tre om gangen. Hun har begynt med å bære med seg leker opp i valpekassa også. Ikke godt å si hva hun tenker med å ta med seg leker i valpekassa. Om det er for å gi til valpene sine så de skal kunne leke eller om det bare er til henne selv. Hun legger i hvertfall fra seg leken oppe i valpekassa, og når det tar for lang tid med matingen så ligger hun og leker med leken, mens hun slipper melka. Mester på multitasking den frøkna der :-) Veldig artig å se på da. 
Mokka er så rolig og fin med valpene. Hun har virkelig knyttet seg til dem og slipper de ikke lenge av synet om gangen. Når hun må ut å gjøre fra seg, så skal hun inn igjen med en gang. Foreløpig har ikke Jubi og Svea forsøkt å få se på valpene. De er ute og koser seg i skyggen på verandaen mens valpene er nede. Men det tar nok ikke lang tid før de kommer og skal snuse litt.
300518 de nydeligste sjokoladepuddinger
De nydeligste sjokoladepuddinger
300518 mat er alltid godt
Mat er alltid godt
300518 tar livet med ro
Mette, trøtte og fornøyde
300518 søskenkjærlighet
Søskenkjærlighet
300518 Mokka med ball i kassa
Ball er presentert for valpene allerede. Mokka tar opplæringen av valpene alvorlig. Tidlig krøkes den som god apportør skal bli :-D
Tirsdag 29.05.18
Det gikk troll i ord :-) Ikke før var jeg ferdig med å skrive i valpedagboka, før Mokka bestemte seg for at nå fikk det være nok. Hun gikk litt ute og det var ikke vanskelig å se at noe var på gang. Til slutt gikk hun inn og opp i valpekassa. Da tok det bare minutter før den første valpen kom, en fin hannvalp. Mokka skjønte ikke noe av det som skjedde og forholdt seg ikke til valpen. Det var jo ikke så rart, dette hadde hun jo ikke vært med på før.
Men hun var rolig og fin og veldig nysgjerrig på dette som kravlet rundt henne. Når andre valpen kom 20 minutter senere var hun mye mer påkoblet og fra da ordnet og fikset hun som bare det. Hun slikket og masserte og gjorde alt en nybakt mamma skal gjøre. Hun fødte veldig lett, valpene formelig bare "skled ut" , så det var aldri noe tvil om at dette kom til å gå bra. Det var syv valper i magen, 5 tisper og 2 hanner. Desverre døde den ene tispa rett etter fødsel. Men nå er det 6 super fine valper som er i kassa og jeg gleder meg veldig til å følge de. Det er så rolig i kassa, Mokka har allerede hatt melk i en uke, og valpene spiser som de aldri skulle ha gjort noe annet. Når Mokka vil ha en pause, snur hun seg rundt på ryggen med magen i været og koser seg. 
Jeg forelsker meg alltid hver gang vi får et valpekull, og det siste valpekullet vi har er alltid det vakkreste jeg har sett :-) Alle valpekull er selvfølgelig så vakre at de kan spises opp, men sjokoladepuddinger som dette har en helt spesiell plass i hjertet. Det skyldes selvfølgelig at de minner meg så om Xi, mormor til disse valpene. Hun hadde vi i 10 år, og hun har satt uslettelige spor. Det går ikke en dag uten at vi tenker på, snakker om eller sammenligner med alt Xi gjorde. Xi hentet vi på kennel Flatterhaft i Sverige i 2006, en helt utrolig hund som var en "once in a lifetime" hund. Mokka er jo datter til Xi, og Jubi som vi har her er barnebarnet til Xi.
Nattejobbing gir litt underskudd på søvn, så nå skal jeg ta med en lur sammen med Mokka og valpene. Vi tar kontakt med dere som står på liste i løpet av et par dager. Må bare se at den gode utviklingen forsetter.
290518 ikke noe å si på matlysta
Ikke noe å si på iveren etter mat
290518 dagen etter fødsel pause fra mamma
Mokka tar seg tid til en bitteliten tissetur
290518 matvrak allerede
Ivrig på maten, man ser allerede at de strammer seg opp og suger ennå mer når det kommer litt melk, så Mokka har nok bra med melk til dem.
Mandag 28.05.18
Mokka sov godt hele natta, og i dag tidlig fikk jeg lurt i henne en boks med AD for. Det er et veterinærfor med masse energi, som man bruker på hunder som skal komme seg etter operasjon. Det smaker veeeldig godt, så det er fint å bruke på tisper som ikke vil ha mat før de skal få valper også. To ganger i dag fikk jeg henne til å spise en boks, men nå i kveld vil hun ikke ha noe som helst. 
Mokka har vært med meg i kveld og vi har fått beiset litt, og ryddet litt, og pusset vinduer, utrolig for en arbeidslyst man får når man venter..... 
Jeg bruker også det å ta tempen på tispene når de skal ha valper for å sjekke hvordan ståa er. Mokka er på vei ned i temp. De pleier å gå ganske langt ned i forhold til sin egen normale kroppstemperatur, før fødselen setter i gang. Når tempen snur og går opp igjen, da kommer valpene.
Det er nok ikke så lenge før Mokka avslører hemmeligheten sin ;-)
280518 Mokka inspiserer valpekassa Medium Web view
Mokka godkjenner valpekassa
280518 solnedgangen i Åsbakken 66 Medium Web view
Solnedgangen i Åsbakken er alltid så fin
 27.05.18 Tjuvstarting....

Nå er det klart for valpedagboka til E-kullet, Mokka og Buddy sine valper. De er ikke født ennå, men jeg pleier alltid å tjuvstarte litt for å korte ned ventetida :-)
Nå ble det så varmt at Mokka og jeg fant ut at vi skulle ta en pause fra solbadingen og trekke innomhus. Så da bruker vi tida godt og tjuvstarter like så godt valpedagboka.
Mokka er den fornuftige av oss, hun har skjønt at det å ligge i sola ikke er så lurt, så hun holder seg stort sett til skyggen. Værre med meg, som elsker sola og som kunne vært i sola absolutt hele dagen. Det er lett for Mokka å være fornuftig da, for hun er jo brun hele året....... 
Merker at det er noe som skal skje snart. Mokka har mistet det meste av matlysten, og det er en ganske stor foandring. Hun ELSKER mat til vanlig og sier aldri nei til noe som helst. Nå har hun blitt skikkelig kresen og sier til og med nei takk til Norwegian Polar. Kokt innmat og kjøtt som er tint opp igjen, med masse næringsstoffer. Jeg har litt vom her også, så blir det for ille får vi prøve det. Foreløpig spiser hun litt, sånn at hun får i seg litt næring. Hun sover veldig mye og holder seg stort sett i skyggen. Det er deilig å ligge på steinene utenfor her.
Hun har begynt å grave masse, typisk adferd for tisper som skal ha valper. Hun skal jo finne seg en hule til seg og valpene sine. Favorittplassen foreløpig er under sklia i hagen, men hun driver stadig å utforsker nye steder. Hekken er også et yndet sted. Vi har satt opp valpekassen hennes, så i natt har hun gått fra soverommet vårt og inn i valpekassa som hun selv har ønsket. Jeg har våknet noen ganger og hørt at hun har holdt på å grave i valpekassa, så den blir nok godkjent den også, når hun bare får lagt alt som er oppe i den sånn som hun vil.
Mokka elsker å bære på leker. Hun og Jubi konkurrerer om de samme lekene, så det var bare å finne frem flere. Mokka går gjerne med både to og tre leker i munnen samtidig når hun får besøk.
I dag fikk hundene "plasekbasseng" utenfor her siden det er så varmt. Jubi og Svea kastet seg over plaskebassenget og gravde så ille id et at jeg trodde de hadde tenkt til å tømme det med en gang. Mokka la seg ned ved siden av og syntes de to ungjyplingene var en smule for aktive for hennes smak.

180518 Svea Jubi og Mokka Medium Web view
Svea, Mokka og Jubi koser seg med deilige dager. Mokka som vanlig med en leke i munnen