Tirsdag 11.desember 18

Asbjørn og Buddy var skikkelig slitne i går kveld, og i dag tidlig sov de helt til jeg stod opp. De slukte som vanlig maten sin, og la seg faktisk til å sove igjen. Det lover jo godt for fremtiden :-)
Det er så deilig nå for de kan gå inn og ut som de vil, siden det ikke er så gæli temperatur ute. De koser seg i snøen og Asbjørn gjør det han kan for å pynte til jul :-) les: spiser opp de grønne buskene ute....

På ettermiddagen var det klart for at Buddy skulle bli hentet. Da var begge gutta med opp på kjøkkenet. Det er kjedelig å være på valperommet nå, så ingen har vært der i ettermiddag. Buddy gikk lykkelig ut av porten og var veldig fornøyd når han ble med familien sin. Asbjørn var ganske trøtt etter all lekingen så han sovnet som en sten og har sovet siden. Spørs hvordan det går til natta da :-) Han skal få sove sammen med Svea, som pleier å være verdens beste barnepike, så blir han ikke alene. Ikke gøy å ikke ha noen å sove sammen med når man er vant til en hel haug.
Etter tur med de store hundene var Jubi så uheldig å rive av den ene kloa på vei hjem igjen. Det så ut som om hun var skikkelig skadet med alt blodet i den hvite snøen. Heldigvis var det bare en klo, og nå har det stoppet og blø og hun får gå med potesokk en liten stund. Hun er ikke spesielt glad i hverken seler eller potesokker, så hun synes fryktelig synd på seg selv :-)
Siden det bare er en valp igjen her og kalenderen forteller meg at det nærmer seg faretruende jul, så tror jeg at jeg må avslutte valpedagboka og se om jeg får startet med litt juleforberedelser :-D
Dere som har fulgt med på valpedagboka mange ganger over flere år, vet at jeg pleier å ha et lite rituale når jeg avslutter, og jeg får vel ikke avvike fra det denne gangen heller. Her ommer litt oppsummering og noen tall:

Det har vært en fin høst å ha valpene. Selv om det har vært høst har valpene kunnet være noe ute, dog i korte strekk om gangen. På slutten fikk vi masse snø og det har vært helt toppen. Alikevel har valpene har vært en del inne. Inne på valperommet har vi skiftet  aviser tre ganger om dagen fra valpene var tre uker. Det går 20 aviser på gulvet hver gang. Det bety at vi har brukt 1980 aviser på dette valpekullet. Det tilsvarer ca 6,6 år med Ringerikes Blad :-)
Alle avisene skal jo også vekk og kastes. Vi har brukt opp 50 søppelsekker og kjørt flere tilhengerlass med søppel til gjenvinngisstasjonen :-)
Inne i valpebingen har jeg vasket opptil flere ganger hver dag. Jeg har brukt opp ca 10 liter med et vaskemiddel som heter Sanibox. Det lukter ganske godt og tar vekk den værste lukta i huset når man har valpekull. Nå har jeg kjøpt inn  en 5 liter med klorin og skal gå løs på rundvask både inne og ute. Ute blir det vask når "kakelina" forhåpentligvis kommer rett før jul.
Det er 11 valper i kullet som hver har 18 klør. Vi har klippet klørne en gang i uka i 8 uker. 
Det tilsvarer 1584 klør! Valpene har  også hatt mange besøk. Det har vært helt topp for dem. Et par valpekjøpere kommer veldig langveisfra så de har bare vært her og hentet. Men mange bor ikke så langt unna, og noen har vært innom bare for å kose med valpene, så vi har hatt 31 besøk etter at valpene ble 3 uker.
Fra valpene ble født har Mille spist nesten en kg med tørrfor hver dag, bortsett fra på slutten når vi skulle få ned melkeproduksjonen. Så hun har spist ca 40 kg for..... Valpene har spist omtrendt samme mengde etter at de begynte med tørrfor når de var tre uker. 
Jeg har tatt 6212 bilder ! , og noen av dem har dere fått se her i valpedagboka. Jeg har også skrevet til nå 23060 ord i valpedagboka :-D
Det mest spesielle med dette kullet er at tre " gamle" valpekjøpere har kommet tilbake for å anskaffe sin tredje hannhund her hos oss. Det er så utrolig koselig, og vi er dypt takknemlige for at så flotte eiere kommer tilbake gang etter gang. Det gjør det virkelig til en fryd å drive oppdrett når man er så trygg på at valpene får det så godt som de gjør. Alle tre familiene har fra før utrolig snille hannhunder som har blitt voksne, og den nyankomne får en kjempekompis i den "gamle " hunden som allerede er der. Dere skal vite at vi setter utrolig pris på dere, og er veldig stolte av den jobben dere har gjort med de flotte hundene dere har og har hatt ! Hvilken samfunnsnytte ...  :-D

Men nå er det da på tide at alt som har vært satt på vent mens valpene har vært her, blir ordnet opp i :-) For meg er det å kunne drive med valper veldig god "terapi" og noe av det som gir overskudd i en vanlig hverdag. Men alt til sin tid.

Ikke glem at vi kan kontaktes 24/7, hver dag , hele døgnet. Ikke noe spøsmål er dumt å spørre om og ta heller kontakt en gang for mye enn en gang for lite. Vi vil så gjerne følge med på hvordan det går med valpene.
Vi kommer til å ha valpetreff på nyåret, etter at værste kulda har lagt seg. Vi sender ut invitasjon til alle. 

Så bare bittelitt til slutt :-) 31.desember er en flott dag, men husk på at valpene kan reagere på skudd og hyling fra raketter. Ikke ta med valpene ut i rakettbråket, men vær inne sammen med dem og prøv å være helt naturlig sammen med dem. I beste fall er det så sent at de sover sin beste søvn. Gjør de det, er det ingen grunn til å vekke dem !

Så holdt jeg på å glemme,- noen lurer på hvor man kan kjøpe flere fløyter. De har vi kjøpt på www.retreq.com. Fløyta heter Acme 211,5. 
                                             Ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år !
                                              Gleder oss til å se dere igjen på valpetreff i 2019 !!


Mandag 10.desember 18
I går gikk det så over stokk og stein at jeg rett og slett ikke rakk å skrive i valpedagboka. Når vi trodde freden skulle senke seg, da var vannet plutselig borte. Det skyldtes en vannlekkasje i det kommunale vannanlegget et eller annet sted. Da er det dumt å bo på toppen av en ås.... 
Med valperom som skulle vaskes, og en gjennomsvett 17 åring etter intervalltrening, så var det igrunnen ikke noe alternativ å ikke ha vann. Så dermed måtte Rune og Vetle reise til besteforeldre for å få dusjet og tatt med rent vann tilbake til alle hunder og matlaging.
Valpene brydde seg jo ikke noe om det, ikke de voksne heller :-) På vei hjem fra Oslo i går hentet vi Klara. Hun har fått løpetid og skal parres med Fredrik. Fredrik og Jubi fikk bare en valp, så vi gjør et nytt forsøk på å få en flott gjeng med valper i en ganske lik kombinasjon. Sunni har blitt en utrolig selvstendig og trygg frøken, så det lover godt for eventuelle nye valper. Men mye skal klaffe ennå. Så vi får se hvordan det går. Klara er i en helt ukomplisert tispe, som gikk rett inn til valpene og ville leke med dem. Alt var kult, hun lekte masse med Jubi og Svea også. Så er hun tydeligvis en liten sofahund, for hun vil gjerne ligge der. Ikke alltid at hun får lov til det gitt.
De tre musketerene som har vært her syntes det var kult med besøk, og de gjorde de også når Allan kom på besøk igjen. Nå ble det veldig fin lek, siden de ikke var så mange valper på en gang. Allan så ut til å kose seg veldig med valpene. På kvelden var valpene rett og slett ganske slitne, så det ble en tidlig kveld. I dag tidlig sov de faktisk helt til jeg stod opp og vekte dem med min romstering. 
I dag er det nakketispa som har fått reise til sin forever family. Zita skal hun hete og jeg tror hun får det som plommen i egget hos en familie som har hatt flat tidligere. Så dette blir nok veldig bra. Ikke hadde hun holdt så veldig konsert i bilen heller, så de hadde kommet seg greit hjem og hun hadde spist maten sin. 
I morgen er det en av gutta krutt som drar. Halehannen som er Vetle sin favoritt er på vei ut, og Buddy kommer til å bli en skikkelig buddy.
101218full lek i gangen 
Full lek i gangen
101218 vi kjeder oss
Gutta krutt alene igjen. De kjeder seg.
Lørdag 08.desember 18
I dag har det jammen kommet mer snø, og valpene er veldig glade for det. De har kost seg ute flere ganger i dag. Deilig temperatur også når det bare er nnoen få minusgrader. Jubi og Svea er flinke til å ta over rollen til Mille. De leker veldig godt med valpene, men kan være strenge. De godtar ikke hva som helst av dem, og det har valpene veldig godt av. Jeg ser så tydelig hvordan valpene leser signalene til de voksne hundene, og tilpasser sine egne signaler tilbake til de voksne på en super måte.
Jeg har fått alle eierbevisene og registreringsbevisene. Dere som har hentet valpen har fått omregistrert valpen til sin nye eier, og forhåpentligvis har dere fått mail fra Norsk Kennel klubb vedr dette. Dere som skal hente valpen nå i dagene fremover får mail fra NKK etter at dere har hentet valpen. Jeg har også sendt registreringsbevisene til dere som har hentet. De som ikke har hentet får registreringsbevisene når dere henter valpen. Det har blitt så greit etter at NKK gjorde alt av registreringer og omregistreringer digitalt. Det er så lettvindt og greit.
I dag har Rune og jeg vært på Folketeateret og sett på "Phantome of the opera". Fantastisk mektig forestilling. Rune syntes nok den var seriøs nok , men jeg nøyt jo hvert minutt med de flotte stemmene og det hele. Det har nærmest blitt en tradisjon det nå at vi er i Oslo første helgen i desember. Neste år er planlagt allerede :-) 
071218nakket og halehannen Medium Web view
Zita ( nakketispa) og Buddy ( halehannen)
081218 hvordan den blomsten kom inn i min munn nei det vet jeg ikke Medium Web view
Den blomsten bare kom inn i munnen min, jeg lover ! Buddy(Halehannen)
081218 leke er gøy Medium Web view
Leke er gøy
081218 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
081218 frøken nakke Medium Web view
Frøken nakke, Zita
081218 enerhannen og halehannen Medium Web view
Asbjørn og Buddy sjekker ut det som kan sjekkes ut :-D
Fredag 07.desember 18
I dag våknet vi til 10 cm nysnø, og alt var så hvitt og fint. Etter å ha kastet i seg maten sin, var det tre elleville valper som løp ut i snøen og storkoste seg. Nå er det jo så rent og fint, så da kan de tumle rundt som de vil uten å bli seende ut som små klinekaker :-) Det tok litt tid før de ville inn igjen for å si det sånn. Men etterhvert ble de slitne så da tuslet de inn, og la seg til å sove. Jeg kjørte Vetle på skolen, siden skolebussen hadde sklidd av veien. Da fikk jeg handlet litt på morrakvisten så det var veldig greit.
Nå har jeg fått registreringsbevisene til alle valpene, så de fikk jeg ordnet og puttet i konvolutter. Så nå er de sendt avgårde til sine rette eiere. Det samme men en jakke som var glemt igjen hos oss etter valpehenting. Ikke rart at man har tankene andre steder når man henter valp, det ville jeg hatt også. Men nå er den på vei i posten til rette eier, så da blir det ei rå. 
Etter en god dubb var det ut igijen for de tre musketerer. Da var det atter en gang full rulle og veldig gøy ute i snøen. De fikk maten sin og de spiste så kulene sprutet, da ble det masse godis å snuse opp etter at koppene var tømt.
Jubi og Svea var også i lykkeland når de så all snøen. De løper og "brøyter" med nesa i snøen. Tror valpene syntes at det gikk litt vel hardt for seg en stund der.
I kveld er det rolig på valperommet, for nå tror jeg de har brukt opp det overskuddet de hadde pluss litt til :-) Så nå er det stille.
071218 valpene koser seg i snøen i den store vide verden
Valpene koser seg ute i snøen
071218 enerhannen koser seg i snøen
Asbjørn, enerhannen
071218 hanne merket halen
Hanne merket halen, Buddy, veeeldig glad i alle planter.....
071218 nakketispa Medium Web view
Nydelige nakketispa, Zita
Torsdag 06.desember 18
Hørte ikke store forskjellen på fire og seks i dag tidlig gitt. Når de hadde funnet ut at de ikke gadd å sove lenger, var det bare å komme seg ut av senga og inn til valpene for å gi de mat. Med en gang de har fått mat er alt greit. Noen skikkelige matvrak. Ikke en eneste gang har det vært igjen så mye som en liten  smule etter den gjengen der. De leter gjerne litt til etter at alt er tomt, det kunne jo hende at noe hadde lurt seg innunder noe et sted :-D Men det er deilig da, blir enkle valper å trene etterhvert når de er så glad i mat. Kommer til å gjøre hva som helst for ei forkule :-) 
Vi var på besøk for mange år siden hos noen som hadde en schafer. En utrolig borskjemt en så dan. Når vi var der lekte den med en kotelett (!) Den gadd ikke å spise av den i hvertfall. Ellerhvert fikk den vaffel med syltetøy og rømme. Da slikket den av syltetøyet og rømmen, også lot den vaffelen ligge ! Helt utrolig. Hadde denne gjengen her fått vaffel, hadde det nok ikke vært mye igjen av de :-D
I kveld var det Luna sin tur til å reise med sin familie (tispe høyre øre). Hun skal heldigvis ikke så langt. Hun var også helt klar for å dra og gikk freidig ned til bilen. Akkurat som om det var den naturligste ting i verden.
Gibbs som reiste i går, han har dokumentert godt første døgnet i sitt nye liv ;-) Mange fine bilder har jeg fått med alt han gjør. Til slutt kom det et bilde hvor han rett og slett hadde sovnet. Midt på gulvet på en politistasjon, med masse folk rundt seg. Er man trøtt så er man trøtt. 
Det kom også et nydelig bilde av Mimmi, tispe merket venstre øre inn på mobilen i dag. Det er så fint at det må jeg nesten ta med her det også.
061218 Gibbs på trommelen Medium Web view
Gibbs er allerede i farta på trommelen ;-)
061218 Nydelige Mimmi venstre øre
Nydelige Mimmi på tur
Onsdag 05.desember 18
Etter en liten tur til Kiel, var Rune og jeg hjemme igjen på formiddagen i dag. Det var jammen bra jeg ikke skulle være lenger borte for valpeabstinensene ble ganske store etterhvert. :-) Her hjemme hadde alt gått veldig fint. Vetle hadde vært oppe en time tidligere enn vanlig både i går og i dag, og gitt valpene mat og vasket og ordnet. I går var svigermor her og vasket og foret valper. Hun hadde de også litt ute så de fikk svidd av litt krutt. Valpene var strålende fornøyde, og alt var bare fryd og gammen. Ja , kanskje ikke for Vetle, han var litt ekstra trøtt i dag og jeg tror han sovnet ganske raskt og tok tidlig kvelden :-D
En liten stund etter at vi var kommet hjem var det tispe merket venstre skulder, Lilli, sin tur til å bli hentet. Hun har reist til Flåm, og det skal bli artig å høre hvordan det går med henne fremover. Turen tilbake til Flåm hadde gått veldig fint, og vel hjemme hadde hun sjarmert de som kom på besøk. Maten var spist og alt var bare fryd og gammen. Så blir det spennende å høre i morgen hvordan natta har gått :-) 
I kveld var det hanne merket høyre lår, Gibbs , som reiste til Elverum. Blir spennende å se om denne tassen kan sørge for at det blir mindre bruk av ulovlige stoffer i Innlandet politidistrikt.Jeg har klokketro på at dette skal gå bra, kan umulig skje noe annet med den eieren :-) 
Så nå er det fire fine flatter nedi her, også Jubi og Svea da. Valpene elsker å være sammen med dem, og så fort de har mulighet leker de sammen. I dag stod Jubi og Svea på hunderommet, mens valpene var i gangen. Da var de veldig opptatt av å hilse på de store som stod på baksiden av en grind. Lykken er å få være sammen med andre flatter, de er så gode til å lese hverandres språk :-)
051218 hhl Gibbs Medium Web view
Tok ett nytt bilde av Gibbs før han reiste. 
051218 kom og lek med oss
Kan ikke vi leke ??
051218 spiser i gangen
Hele gjengen spiser i gangen, ikke mange igjen....... Dette var før Gibbs reiste
Søndag 02.desember
I dag tidlig var valpene klare for frokost ganske tidlig. Så da var det bare å komme seg opp. Valpene hadde en skikkelig aktiv runde, og fikk leke med Mille som storkoste seg med leken. Hun er ganske så glad i å leke, så hun er ikke vond å be. Litt stusselig, men Mille ble hentet av hun som eier henne i dag. Mille var overlykkelig over at hun kom. Når hun skulle dra, var det litt vanskelig å skjønne at hun skulle få bli med. Når hun forstod det, hoppet hun rett inn i bilen. Vel hjemme hos seg selv lå hun rett ut og bare slappet av og koste seg.  Jubi og Svea stod klare til å ta over lekingen etter Mille, men de er litt strengere enn henne når valpene prøver å lete etter melk. Det er ikke noe å finne, og Jubi og Svea ser klart i fra. 
Tilbakemeldingene fra de som reiste i går er litt forskjellige. Fra han som bare var ute en gang i natt,og ellers sov rolig, til han som gråt litt flere ganger om natta, og til hun som ville ut hver annen time. Så det spriker ganske bra i hvordan de reagerer. Det vil nok gå seg til i løpet av noen dager. Det er veldig rart for dem å ha flyttet fra alle søsknene, så det er ikke så rart om de reagerer. 
I dag har hanne høyre skulder reist også. Han ender opp i Lofoten til slutt. Det blir en veldig lang kjøretur, så når han kommer frem er han nok godt vant til å kjøre bil. Er spent på om de får noe søvn i natt.
Nå er det 7 valper igjen her. I morgen tidlig skal ryggen også reise. Veldig rart når de blir så få. 
I morgen skal Rune og jeg på en liten tur frem til onsdag. Da er det Vetle som trår til, sammen med svigers. Ingen sak når det bare er å ringe også står de klare til å hjelpe :-) Det betyr at det ikke blir noen valpedagbok på mandag og tirsdag. Men vi er tilbake på onsdag. :-) Da reiser venstre skulder til Flåm, og høyre lår til Elverum, så da blir det ikke mange igjen. I dag hadde jeg glemt å lade batteriene til kamera, så jeg hadde bare fått tatt noen uskarpe bilder med mobilen, så da blir det ingen  bilder.
Lørdag 01.desember 18
I dag tidlig reiste de tre første valpene. De ble lykkelig med inn i dusjen for å ta et aldri så lite bad før de skulle reise fra oss. Der stod de hver sin gang og logret med halen i dusjen. De er nydelige når de er tullet inn i håndkle og nybadet. 
En etter en spankulerte de ned oppkjørselen vår og ned til de som skulle ha de med seg. To av dem sutret i 10 minutt på vei til sitt nye hjem, mens en ikke sutret overhodet. TIlbakemeldingene er gode. De slår seg til ro og det høres ut som om de spiser maten sin også. Så da er det en super start i hvertfall. Det skal bli spennende å høre hvordan det går til natta. Det er noe annet å sove alene, enn å sove sammen med 10 søsken. Heldigvis går det fort over det at de savner søsknene sine. Om to tre dager er alt greit tenker jeg.
Det merkes godt i flokken at tre er borte. Nå er det åtte igjen. Det er jo ingen ting. ;-). De har fotsatt i den samme tralten, medå være ute å leke, spise mat og sove. De spiser altså som hester, og det er ikke smula igjen når de er ferdige. Nå øker jeg ikke mer på maten for de spiser jammen meg nok :-D
Mille er helt ferdig med melk. Men hun vil gjerne inn å leke med valpene sine. Nå er hun så i farta at hun kan skikkelig herjeleke med dem. Ikke mye å merke til at hun burde vært sliten og tatt det litt med ro. Nei da, hun er i farta som om hun ikke skulle hatt 11 valper de siste 8 ukene.Hun har lagt litt på seg også, og det er jammen bra for hun var sååå tynn. Nå skal hun miste all den fine pelsen sin, som en konsekvens av drektighet og fødsel. Men om noen måneder er den tilbake, like fin som før.
I morgen er det en som skal reise, og på mandag er det en. Så da tynnes det litt og litt i rekkene.
011218 leker i gangen Medium Web view
I dag har valpene lekt i gangen
011218 i trappa her er det noe jeg vet det Medium Web view
Noen er helt overbevist om at det er noe spennende i denne trappa
011218 dentastix er tingen Medium Web view
Så fikk de hver sin dentastix, og det var skikkelig snadder
011218 veldig godt Medium Web view
Nam nam
Fredag 30 november 18

Tenk nå er hele november ferdig for i år. Den måneden jeg liker minst i løpet av året har gått som en vind. Valper må være den eneste "lykkepilla" som fugerer for meg :-) I dag var det tidlig opp og gjøre seg klar til å reise til veterinæren. Planen var å slite ut valpene litt før vi skulle dra, ved å la dem få leke masse ute før vi skulle kjøre. Det skjer jo alltid noe i siste lita, så vi fikk ikke akkurat fulgt planen. Men valpene ble fordelt i to bur baki bilen, og vi satte av sted.
Noen ganger tenker jeg at det er helt greit å dra på sånne "ekspedisjoner" alene. Jeg er litt over middels fan av ABBA; og når da ABBA kom på radioen med Waterloo, var det helt naturlig å skru lyden høyt opp og synge med av full hals. Jeg var akompagnert av flere av valpene som heller ville holde blueskonsert. Den bluesen er ikke spesielt vakker, og jeg er lykkelig for at jeg klarer å stenge den lyden ute når jeg kjører. Valpene holdt konsert til vi hadde kjørt i 40 minutter, så dere som bare har 40 minutter reisevei hjem dere får nok kanksje høre på "sangen" helt hjem.
Vel fremme hos veterinæren var det superglatt så vi lurket oss oppover veien opp til gården der veterinæren holder til. Denne gjengen er så utrolig kontaktsøkende, så jeg slapp de fire tispene løs ut av bilen og alle ble med meg inn til veterinæren. En liten trapp opp til inngangsdøra var ikke noe problem. Alle tisset ute før vi gikk inn. Når det var gutta sin tur var alle syv løse ute og tisset før de ble med meg inn når jeg lokket de med meg. Det å stå på bord var bare kult for det hadde de gjort mange ganger før. Det ble godis her også, så da var det jo bare lykke, selv om de ble stukket to ganger. En gang med vaksine og en gang med chipen. Alt var bare bra med alle valpene. Veterinæren var fornøyd og det var jeg også :-)
Så var det bare å reise hjem etter en langt tur. Da sov alle valpene i en halv times tid. Så var det klart for reprise av ønskekonserten (les flatcoatbluesen). Rune ringte til meg mens de holdt på som værst, jeg tok telefonen men lot ham bare høre på hylinga, det var ikke mulig å føre noen samtale. Vel hjemme igjen hadde alt gått fint baki burene. Det var ingen som hadde kastet opp og ingen som hadde gjort fra seg. Valpene var godt fornøyde med å ha kommet hjem igjen og lekte og koste seg ute i den deilige temperaturen. Nå er det "siste natt med gjengen" og det er litt vemodig at de skal starte å flytte i morgen.Men jeg vet det er det beste for dem, og at de kommer til kjempefine familier, så dette skal bli veldig bra.

301118 muttern når henter du meg hhl Medium Web view
Mutter'n henter du meg snart ? Hakke tid til å sløse bort tida mi her ;-)
301118 troublemaker toerhanne Medium Web view
Troublemaker,- or not å troublemaker ? ;-)
301118 nakketispa Medium Web view
Nakktispa,- hvor søt er det lov å være ? Bittelitt trøtt
301118 siste natt med gjengen Medium Web view
Siste natt med gjengen <3
Torsdag 29.november 18
Nå sitter vi her med tente stearinlys, og strømmen har gått. Heldigvis har jeg bittelitt batteri på datamaskinen så da kan jeg prøve å få skrevet kort inn dagen i dag. Ikke har vi nett heller, så hva skulle man gjort uten 4G.
Dagen har forløpt fint. Det er bare å innstille seg på å være sammen med valpene hele tiden når de ikke sover. De er så kontaktsøkende og vil gjerne ha selskap. I dag tidlig var det snø ute, og det ble mye hopping og dansing i snøen. Men så ble de våte, så da var det bare å gå inn igjen. Etterhvert begynte det å regne, og da ble det veldig isete og ikke så godt å være ute. 
Det fine med varmegrader er at jeg endelig fikk vasket ute i valpegården. Det var på tide for å si det sånn. Det var frem med slangen og koble på og få spylt. Jeg fant ikke frem høytrykkspyleren, det gikk greit med bare vannslangen. 
I dag veide jeg opp hvor mye mat jeg gir dem til hvert måltid. Nå går det akkurat 1 kg pr måltid. Det blir rundt 80-90 gram på hver valp. Alle spiser ikke så mye, og noen spiser mer :-) Så det blir spennende å se når de kommer til sine hjem, hvordan det går da.
I kveld har det vært en runde med kloklipp, og vi har gjort klart alle papirer til vi skal til veterinær i morgen. Det er litt som skal forberedes både til besøk hos veterinær og til levering som starter på lørdag. :-) Nå sover alle søtt nede. Kommer ikke strømmen igjen tror jeg jammen at jeg skal gjøre det samme, gå å legge meg :-D
291118 leke er gøy Medium Web view
Leke er gøy
291118 hanne merket høyre skulder Medium Web view
Hann merket høyre skulder
291118 høyre øre Medium Web view
Tispe merket høyre øre
291118 halen Medium Web view
Halehannen
291118 ryggen Medium Web view
Hanne merket ryggen
Onsdag 28.november 18
Nå er dagene ganske fulle med valper. De krever oppmerksomhet og nye utfordringer hele tiden. De er nok veldig klare for sin egen familie nå, og vil helst gjøre noe mye av tiden. Selvfølgelig sover de fortsatt mye, men disse elleve her sover gjerne litt på skift , bare for å holde oss i ånde, hehe.
Heldigvis har gradestokken krøpet oppover og nå er det snart rundt 0 grader her. Det er spådd regn i morgen så jeg er spent på hvordan kjøreforholdene blir. Men man får kjøre forsiktig. På fredag skal vi til Flå til veterinæren. Det blir første kjøreturen for gjengen så det blir spennende. På dagen i dag har de fått være i gangen nede og det var veldig allright. Når Mille,Jubi og Svea også kom så ble det skikkelig stas. Mille syntes det var veldig greit å være i gangen, for der er trappa. Så når hun ikke fikk kustus på disse melkehungrige valpene sine, ja da gikk hun opp i trappa. Ædabæda, - der fikk de ikke tak i henne. Nå har Mille veldig lite melk igjen, og det er knapt en liten sup til hver. Det er utrolig hvordan ting går tilbake når valpene blir store nok til å flytte fra mammaen sin.
I dag er hanne merket venstre lår mye bedre. I kveld har han spist godt. Han fikk litt "ekstraservice" i kveld med en egen servering av et ekstra måltid. Det syntes han var topp og han spiste opp alt. Diare har han ikke lenger og alt ser bra ut.
Gjett om det var ti stykker som stod nede på gulvet og var supermisunnelige på ham som stod på benken og koste seg med ekstra mat.
281118 hvl ekstra service Medium Web view
Hanne venstre lår får litt ekstra service :-)
281118 det snør det snør Medium Web view
Det snør det snør, tiddelibom
281118 deilig å være ute selv om det er natta Medium Web view
Deilig å være ute selv om det nesten er svarte natta
281118tunell er gøy selv om det er snå Medium Web view
Tunnell er alltid gøy
281118 snø smaker godt Medium Web view
Snø smaker godt
281118 enerhannen Medium Web view
Enerhannen, Asbjørn, oppkalt etter pappa'n sin
Tirsdag 27.novmeber 18
I dag tidlig var det bare å komme seg opp og ut. Jeg skulle være borte hele dagen og så frem til det med litt skrekk- blandet fryd. Valpene har holdt konsert i natt, og når klokka var passert 05:00 var det ikke stille i dette huset lenger. Det var fflatcoatblues på ganske høyt volum. Noen som kjedet seg. Så det var bare å komme seg opp og inn til valpene og gi de mat. I dag ville ikke hanne merket venstre lår ha maten sin. Han satt og så ut som om han var veldig kvalm. Etter en stund la han seg til å sove. Jeg reiste avgårde klokka 08:00. Etter noen timer kom Rune hjem og foret valpene og hadde de ute en liten stund. Det er fortsatt ganske kaldt her med 8 minusgrader. Noen sol er det ikke på framsiden av huset på vinteren, så det hjalp ikke så mye at det egentlig var ganske fint vær. Etter å ha vært ute en stund tok Rune de inn igjen og da sovnet hele gjengen. Når jeg kom hjem sov hele hurven stille og fredelig og virket til å ha hatt det helt greit. Jeg tok med meg hanne merket venstre lår opp på kjøkkenet og da virket han piggere. Han hadde skikkelig diare og gjorde fra seg mange ganger. Når de skulle få kveldsmat, spiste han faktisk litt mat, så det  virker som om det går litt bedre med ham nå. Det er så fort gjort at de spiser noe de ikke burde ha spist, også får de en reaksjon i magen.
I løpet av kvelden ble det klart hvilke valper som skal flytte hvor også. Nå er de fordelt og vi håper alle er fornøyd med valpen de har fått. Det er helt klart en sosial og samarbeidsvillig gjeng, som kommer til å elske sin nye familie og virkelig være superfornøyde når de får masse kos og stimulering.
271118 hvl
For en sovestilling. Kanskje det hjelper på vondt i magen ?
271118 hele gjengen sover Medium Web view
Trøttinger
 
 
Mandag 26.november 18
Noen som har lyst til å prøve å vaske gulv med 11 syv uker gamle flatvalper hengende i filla ? Det er en skikkelig utfordring, hehe. Alle skal ta tak i kosten og filla, og jeg skyver rundt på mange kilo med valper. For ikke å snakke om når jeg skal legge på aviser. Da står de klare og hopper opp for å bite i håret mitt når jeg bøyer meg ned. Hestehale er helt nødvendig :-D Når avisene endelig kommer på gulvet, så tar de tak i dem og river de i filler. 
I dag har gradestokken krøpet ned mot 9 kuldegrader, så valpene har ikke vært særlig mye ute. Det merkes på aktivitetsnivået, de kjeder seg, og småsloss mer enn dagene før når de har vært ute litt. Det er klar himmel og stjerneklart ute, så temperaturen er der etter. 
Nå sender jeg valpekjøper lista til Agria forsikring. Så vil Agria ta kontakt med dere som skal ha forsikring og sette igang den til den datoen dere ønsker. Det er greit å sette den i gang før valpen hentes, så den er forsikret når den reiser fra oss. Dere som skal ha forsikring i annet selskap må sette den igang selv.
I morgen starter det store puslespillet med å finne ut hvilken valp som skal hvor. Blir spennende å se hvordan kabalen går opp. Tror det blir stas uansett hvilken av disse valpene man får :-D 
Søndag 25.november 18
I dag tidlig var jeg heldig, Rune stod opp og tok valpene og de voksne hundene så jeg kunne ligge å dra meg litt lenger enn til klokka 06:00, det var ganske deilig. I dag ventet vi storinnrykk av besøk til valpene, så det skulle bli en fin dag for dem. Når de første kom var de ute og lekte og koste seg. Etterhvert gikk vi inn og hannen som er merket på venstre lår fikk være litt alene med noen av besøket oppe på kjøkkenet. Eleve valper og Mille på gang kan være skummelt, så da er hanne venstre lår en lettere kar å kose med og bli fortrolig med. Valpene sovnet ganske godt når besøket var over. Det tok ikke så lang tid før neste besøk. Så etter at valpene hadde spist og vært ute og lekt litt, fikk de besøk av Isak og eierne. Isak er en hannhund fra  Z kullet vårt. Han har vokst opp med Lukas som var fra J-kullet. Lukas ble 12 år og nå skal Isak få en lillebror. Isak syntes det var litt skummelt med alle valpene på en gang, men Mille var fin å leke med. Etterhvert var det klart for å ta valpene på bord igjen og se på en og en. Det var hannene denne gangen som måtte til pers. Fine rammer på alle sammen, de har gode proposjoner og ser fine ut. Det skal bli spennende å se når de blir voksne. Tre av hannene fikk være med ned i garasjen for å forsøke å skille de fra hverandre. På tirsdag skal valpene testes og det blir spennende. Vi får se resultatet av testen før vi fordeler valpene. De virker veldig avbalanserte, kanskje jeg kunne ønsket meg ennå et gir på dem, men tror det blir fine individer som voksne med rett stimulering og klare regler.
Så i kveld kom det ennå ett besøk,men de skulle bare se på to skinnstoler vi skulle selge. Vi har pusset opp masse i huset siste trekvart året, og da er det noen møbler vi ikke skal bruke om igjen. Jeg liker å forsøke å finne andre som kan ha nytte av fullt brukbare møbler, så da er det bare å legge det ut på Finn.no.Gjenbruk er en fin ting. Så nå har stolene fått nytt hjem, og forhåpentligvis kan være til glede for noen i en lang stund fremover. 
Alle valpene har sovet godt i kveld, og etter en liten tur ut hvor de fikk søke etter godbiter sovnet de igjen. Nå er det natta, så nå skal jeg også finne loppekassa :-)
251118 hele gjengen Hele gjengen i mølje
251118 slapp
Trøtting
251118 frøken bustelurv
Fine Mille før hun fikk en aldri så liten klipp
251118 Mille nyklippet
Så etter at hun hadde vært hos frisøren
Lørdag 24.november 18

I dag tidlig sov jeg litt lenger enn jeg hadde planlagt, og dermed var det flere som hadde gjort fra seg inne på valperommet. Da var det bare å sette igang å vaske.Det merkes veldig godt nå at de trenger mer stimuli og annen stimuli enn det vi klarer å gi dem. De er så klare for å få være med en og en, samtidig som de elsker å leke med hverandre og lære bitehemming, og andre sosiale ferdigheter. Det har vært masse besøk hos valpene i dag. Jeg er opptatt av at de må få ro mellom besøkene og få sovet og hentet seg inn mellom alt stimuli, og det har gått fint i dag.
I morgen kommer det mange fler på besøk, så det blir en ny aktiv dag for valpene.
De elsker å være ute, og koser seg masse med å undersøke og snuse og bite på ting ute. Mille er med dem og vil så gjerne leke med dem, men har en utfordring i forhold til å få de til å slutte å puppe. I dag tok jeg på Mille en egen strikka body som beskytter under magen og da gikk det ganske bra. De hang seg opp i bodyen, men Mille fikk de til å leke så da var mye gjort. I dag er det en av tispene som har veldig diare, så hun får mat for seg selv. Så er det en av hannene som "shopper" mat hos alle søsknene. Han spiser ikke av sin egen kopp, men går rundt og spiser to kuler av hver av søskenene. Det er jo ikke noe vi ønsker så begge to har fått mat alene. Tispa har fått masse cultura melk og hannen får stå for seg selv for å få ro når han spiser. Så langt ser det ut til å fungere.

I kveld hang Vetle opp lampa ute så alle kunne være ute og løpe og leke i lyset. De synes det er veldig bra. Litt kaldt er det, så de tusler inn når de ikke vil være ute lenger. Det er deilig med å ha utgang rett ut, det er veldig praktisk.
I dag kommer bilder av en og en stående:

Hannene:
211118 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
211118 toerhannen Medium Web view
Toerhannen
211118 hvl Medium Web view
Hanne venstre lår
211118 hhl Medium Web view
Hanne merket høyre lår
211118 ryggen.medium webJPG
Hanne merket ryggen
211118 halen Medium Web view
Hale hannen
211118 hhskulder Medium Web view
Hanne høyre skulder
Tispene
a211118 nakketispa 6 uker Medium Web view
Nakke tispa
a211118 tvs Medium Web view
Tispe venstre skulder
a21118 tvø Medium Web view
Tispe venstre øre
a211118 thø Medium Web view
Tispe merket høyre øre
Fredag 23.november 18
Det begynner å bli kjedelig for valpene her nå. De syns det er tregt å være inne og vil gjerne finne på noe over lengre tid.
I dag er det også litt kaldt for dem, men de går ut og holder koken en stund. Norn går inn før andre da. Men det er jo helt greit.
I dag måtte jeg bade en del av valpene også, da var det bare å holde dem inne til de hadde tørket. Ingen av de som dursjet syntes at det var noe problem, så det gikk veldig fint. De loffet rundt inne i dusjen mens de ble vasket og snuste litt her og der.
Når valpene var vasket var det Mille sin tur til å komme til frisøren :-) Hun har hatt lite klipping og pelsstell siden valpene ble født, så i dag var det klart for klipping. Hun ble så fin. Mille er så nydelig, og når hun er klippet ser man hvor feminin og fin hun er.
Litt utpå dagen kom Allan og eier på besøk. Allan er en nydelig hannhund på 5 år. Han er fra W kullet vårt, og en veldig behagelig og fin hannhund. Nå skal han få en lillebror, og i dag var han her for å hilse på valpene. Det satte de stor pris på ! Allan var veldig rolig og fin  og etterhvert ble det en del leking med ham og valpene. Han inviterte valpene til lek på en helt nydelig måte. Mille syntes også Allan var helt topp, de fant skikkelig tonen og lekte masse. Veldig gøy å se på.
Etter at Allan hadde reist igjen var valpene ganske trøtte, så de sovnet og hadde en lang lur. I kveld har de lekt og vært litt inne og litt ute. I morgen er det klart for nye besøk, så i helgen skal valpene få masse kos :-)
231118 Allan og Mille leker
Allan og Mille leker
231118 Mille og Allan leker
Valpene syntes også at Allan var veldig fin å ha på besøk
231118 mille snuser
Som mor, - så sønn. Snusmumrikker.
Torsdag 22.november 18
Brrr,- i dag var det jammen 5 kuldegrader når vi gikk ut på morgenen. Det ble en kort tur ut, bare for å strekke på beina, så var det inn igjen.De lager et voldsomt leven når de venter på maten, eller hvis de ikke får komme inn når jeg vasker inne. Det er godt naboene er vant til at det kommer sånne lyder fra oss innimellom, ellers ville de vel trodd at det skjedde noe hos oss. Men 11 valper som hyler, da trenger man nesten hørselvern. Værst er det når jeg lager maten i koppene. Da er de helt i hundre.
Jeg syns valpene var veldig slitne i går kveld. Vi tok bilder av en og en og hadde de på bordet, og da var alle sammen så daffe og syntes det var et ork å stå på bordet. De sovnet igjen ganske fort i dag også og sov til litt utpå dagen. Men da var det full fart igjen. De var ute en tur til, denne gangen var det gutta som ble først slitne. Alle tispene holdt koken ute og lekte som bare det, sammen med en av gutta. Alle de andre hadde gått og lagt seg. Tispene holdt koken ganske lenge, før jeg syntes det var nok og tok de med inn igjen.
I kveld har de vært litt ute og mest inne. EN liten stund stode det oppe ut så de kunne gå inn og ut som de ville og når jeg kom inn til dem etter noen minutter drev alle ute og lekte med huska.
Noe av det som blir veldig viktig for valpene når de flytter til sin nye familie, er sosialisering og miljøtrening. Det er viktig at de får oppleve ulike ting, gå på ulike underlag, hilse på ulike folk, og gå i ulike miljøer. Vi sender med dere en liste over situasjoner som er lurt å ta med valpen til.
Her hos oss har vi latt valpene være på mange ulike underlag, gress, grus, belegningsstein, fliser, epoxy, singel,treplanker. I tillegg har de prøvd seg i ulike miljøer som vedaboden hvor det er mørkt, -  masse å holde balansen på, poser som krasler når de går på dem, ved som ligger slengt og paller med sprekker mellom plankene som de må balansere på. De har vært på kjøkkenet , på kjøkkenbenk og bord, de har vært i gangen, alene og sammen med de store hundene. De har fått en utrolig god balanse på huska og de klatrer over hinder og krabber under og gjennom ting uten problem. De har vært utsatt for masse forskjellig lyd, fra radio -  til borring gjennom muren i garasjen. De har hilst på andre hunder og skal få hilse på flere voksne hunder. De har fått kos av små og store tobente,unge og gamle. Vi skal ut å kjøre bil og de skal få komme en tur en og en ned i garasjen til Rune. Summen av alt dette gir trygge valper som er nysgjerrige og som gjerne vil undersøke ting. De er utrolig kontaktsøkende og veldig kosete. Dette må dere som overtar valpene jobbe videre med, da blir det flotte individer som vil utvikle seg veldig fint.
Vi pleier å si at det første dere skal jobbe med er å få kontakt med valpen. Dere må jobbe med at den naturlig skal ta kontakt i alle situasjoner. Dette kommer ikke av seg selv, og må jobbes med. Får man god kontakt med valpen sin, kan man få den til å gjøre nesten hva man vil. "Trening" av kontakt kan man starte med dagen etter at valpen har kommet i hus, og det er bare positiv trening og positiv forsterkning som gjelder. Man jobber i kanskje to minutter, flere ganger om dagen.
Meld dere gjerne på valpekurs, regner med at det starter noen i januar.
I går kveld tok vi bilder av en og en av valpene. Her kommer gullungene:
Hannene:
211118 enerhannen hodet Medium Web view
Enerhannen
211118 toerhannen hodet Medium Web view
Toerhannen
211118 hvl hodet Medium Web view
Hanne merket venstre lår
211118 hhl hodet Medium Web view
Hanne merket høyre lår
211118 hryggen hodet Medium Web view
Hanne merket ryggen
211118 halen hodet Medium Web view
Hanne merket halen
211118 hhskulder hodet Medium Web view
Hanne merket høyre skulder
Tispene:
21118 nakketispa hodet Medium Web view
Nakketispa
211118 tvs hodet Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
21118 tvø hodet Medium Web view
Tispe merket venstre øre
211118 thø hodet Medium Web view
Tispe merket høyre øre
Onsdag 21. november 18
Opp og hopp, ingen grunn til å ligge å dra seg,- i dag kom jeg meg inn til valpene før de hadde våknet og det var lurt. Ingen hadde rukket å gjøre fra seg ennå, så når jeg slapp alle ut, gjorde de fra seg ute. Litt energi må svies av på morgenen før de sovner igjen, så det var bare å slippe de ut. nå er det ganske behagelig for de kan gå inn og ut som de vil, og jeg kan være inne og vaske gulv. Skulle ikke hatt hvite vegger inne på valperommet...... Jeg lukker grinda inn til valperommet frem til jeg er ferdig med å vaske. Hvis ikke får jeg god hjelp til å vaske og da tar det veldig lang tid. 
Etter en stund ute, var det inn for å sove litt igjen. Mille er inne sammen med valpene før hun selv får mat. Hun vil så gjerne leke med dem, men godtar ikke at de biter så veldig så det blir mye løping og knurring. Jeg lurer rett og slett på om jeg skal sette på henne en body for å hjelpe henne litt. Hun er så glad i å leke og vil så gjerne leke med valpene, men det er neimen ikke lett. Midt på dagen spiste de maten sin igjen og denne gangen ble de ganske lenge ute. De leker i tunell, og undersøker alt som er å undersøke. Etterhvert ble de ganske så slitne og ville legge seg ute, men det gikk ikke an. Så da var det bare å gå inn igjen. Der sovnet de ganske så godt. I kveld har de gått inn og ut som de har villet igjen. Flere har valgt å være inne, så jeg tror de er ganske fornøyd med inntrykk i dag. I kveld har de på nytt vært på bord, og da var de så mye roligere enn sist de var på bord, så tror egentlig de var litt slitne etter dagen.
211118koma så leker vi Medium Web view
Leke i tunnell er gøy
211118 halen går tunell Medium Web view
Hanne merket halen var veldig flink da
211118 leke er gøy Medium Web view
Spennende leke
211118 tunell er gøy Medium Web view
Veldig flink
211118 kjekt med binge i mørten Medium Web view
KJekt med binge i mørten
211118 Mille leker selv om det er møkt Medium Web view
Mille leker selv om det er mørkt
211118 skal vi finne på noe gøy med den Medium Web view
Alt skal sjekkes
Tirsdag 20.november 18
I dag er de små pirajane 6 uker !  Hvor har denne tida blitt av ?? En av dere som var her på besøk i helga sa,  "også,- når vi har hentet valpen er det bare 14 dager til jul ! ??! Hjelpes meg, jeg har jo tenkt at jeg har all verdens tid etter at valpene har reist til å forberede jul. Det kan hende det blir litt mer hektisk enn jeg først hadde tenkt meg :-D Men det går det ikke an å tenke på, nå får jeg bare nyte de ukene som er igjen. Jammen begynner de å bli skikkelige pirajaer. De har så sylspisse tenner og elsker å bite på alt de kommer over. Man føler seg litt "fanga" når 11 valper går til angrep :-)

På formiddagen i dag var valpene hjemme alene.Når jeg kom hjem tok jeg de med meg ut og foret de. Nå har jeg fått satt opp en binge på ca 160 kvadratmeter ute her så nå har jeg litt kontroll på hvor de går og at de ikke torpederer alt av planter. I kveld hengte jeg opp en arbeidslampe ute, så fikk vi masse lys og kunne være ute en halv time da også. Det er fortsatt for kaldt til å være ute veldig mye lenger, og de kan i hvertfall ikke legge seg ned ute, så vi går inn når de ser ut til å være slitne. Når de går inn og ut går de forbi den huska. Noen av dem tar fart og hopper på huska, løper over den mens den gynger og går ned igjen på andre siden. Artig å se på kroppsbeherskelsen.
191118 deilig å være ute Medium Web view
Deilig å være ute
191118 Endelig mat Medium Web view
Mat fra mamma er best
191118 gress er fint Medium Web view
Koser seg på gresset
191118 hhs Medium Web view
Nydelige hanne merket høyre skulder
191118 hvl sitter pent Medium Web view
Særdeles lett gjengjennelige hanne merket venstre lår
191118 leke med nøkler er gøy Medium Web view
Leke med nøkkelknippe er spennende
Mandag 19.november 18
I dag tidlig var det bare å komme seg opp og ta valpene med ut.Nå er aktivitetsnivået på morgenen ganske høyt, og de må ut å gjøre fra seg. Jeg trenger ikke vekkeklokke lenger, jeg hører godt når valpekoret setter igang ;-)
Vi hadde en valpekjøper som hentet valp her, og kjørte ganske langt. Tror kjøreturen var ganske hard, for det var da det ble konstruert ett nytt ord,- flatcoatblues. De hyler ganske godt, når de først setter i gang. 
De kastet i seg frokosten og Mille var inne og ga de melk. De leker en del i bingen før de blir trøtte og sovner. Før de sovnet hadde jeg en og en ute i gangen, og de fikk stå på klippebord hver sin gang. I starten var de valpene jeg tok ut veldig på hugget og halene gikk som trommestikker. Opp på bord var ikke noe problem. Så etterhvert hadde valpene sovnet og det var en trøtt gjeng som til slutt skulle være med ut. Da ble de ganske mye roligere, og ville kose i steden for å leke. Men opp på bord var ikke noe problem. De ser ganske skapelige ut også, skal prøve å få tatt noen bilder av en og en snart. Til slutt var jeg ferdig og valpene fikk endelig fred fra mitt mas :-D. Da sovnet de og sov lenge. Når de våknet fikk de være med ut, og det var stor stas. De liker veldig godt å turne rundt i buskene og smake på alt.I dag har Mille og Svea og Jubi lekt med dem også. Mille løper foran, eller rygger med valpene foran seg, for å unngå at de skal drikke melk. Det er akkurat litt kaldt så de kan ikke være ute for lenge. På valperommet står døra oppe ut, og det blir litt kaldt for dem. De ligger oppe i hundesenga i en stor klump, og på den måten holder de varmen. Det er varmekabler i gulvet som jeg har skrudd opp, så de blir ikke kalde, men jeg skulle gjerne hatt litt flere grader ja.
I morgen er det spådd optil flere kuldegrader, så i kveld har jeg skuret gulvet ute i valpebingen. Jeg kan ikke ha høytrykkspyleren ute når det blir kaldt, så da var det greit å få vasket skikkelig, også dette den inn. 
Nå har de tatt kvelden og sover så godt. Om en liten stund skal Mille inn og gi dem en liten sup, før hun selv får maten sin. Så er det vel natta for alle.
191118 hvl synes Jubi er topp Medium Web view
Hanne merket venstre lår synes Jubi er topp
191118 Mille har en fanklubb Medium Web view
Mille har en innpåsliten fanklubb
191118 Mille leker med valpene Medium Web view
Mille leker med valpene
191118 Mille leker og løper unna å gi melk Medium Web view
Mille og valpene har det veldig fint ute.
191118 Svea i svevet Medium Web view
Svea i svevet. "Fugle"hund får plutselig en annen betydning.....
Søndag 18.november 18
PÅ morgenen i dag var det helt tydelig at Mille begynner å bli litt frustrert over valpene og tennene. Hun stod ikke lenge stille, og knurret for å få valpene til å spise litt penere. TIl slutt løp hun foran og valpene etter. Det ble ingen ro til å leke, for valpene vil bare drikke melk. Det begynner å bli ganske slitsomt for henne. Hun kastet opp frokosten sin til dem også, og alle sammen delte maten broderlig.
Det er ganske bra aktivitetsnivå på valpene nå. De er veldig sugne på kontakt og skal helst spise på og bite på alt de kan få tak i av tær, skolisser, hår, skjerf, bukser osv. Når valpene fikk besøk fikk de være ute ganske lenge. De spiste maten sin ute og etterhvert kunne man se at aktivitetsnivået gikk litt ned. Da tok vi dem inn og de sovnet og sov så godt gjennom en time, til neste besøk. Da var det masse kos og valpene var ganske i farta.  Etter en stund ble de slitne igjen og de aller fleste sovnet. Jubi og Svea har vært inne hos valpene i ettermiddag. Det går veldig fint. De voksne er veldig snille med valpene, men setter tydelige grenser for dem. Det nytter ikke å prøve seg på å finne melk hos dem, for da sier de klart i fra at det skal de ikke ha noe av. Valpene respekterer dette, og dermed er det gode muligheter for litt lek. På denne måten lærer de seg veldig bra å tolke signaler fra voksne hunder, og det vil være en styrke for dem når de møter andre hunder etterhvert som de vokser.
181118 Mille liker seg best utenfor akkurat nå 
 Fiiine MIlle, tar seg gjerne en pause utenfor valpekassa
 181118 trøtting
 Skikkelig trøtting
181118 trøtt gjeng
Slapp gjeng
181118 går i trappared JPG
Flink til å gå i trappa
Lørdag 17.november 18
I dag tidlig  tok Rune valpene og de voksne hundene, så jeg fikk sove lenge. Det var deilig. Men samtidig litt rart, så når klokka hadde passert 08:00 måtte jeg opp og kose litt med gjengen. Da var de skikkelig klare og satte stor pris på masse kos. Etter hvert var det klart for besøk til valpene. De hadde sovnet igjen da, men det var ingen hindring for kos. Hele gjengen kom og fikk koset seg litt. Mille var inne sammen med valpene nesten hele tiden og hun koste seg minst like mye som dem. Hun fikk kos samtidig som hun lekte med valpene og hadde det veldig fint. Hun kastet opp litt til dem, men det spiste de fort opp. Hun hadde tydeligvis spist litt jord og gress etter at hun hadde spist mat, så det kom først opp igjen :-O. Men det brydde ikke valpene seg mye om, de spiste opp det som kom og så koste de litt mer.
Når besøket var gått, sovnet valpene. Litt senere kom en valpekjøper fra Mokka sitt kull i sommer, på besøk. Det var veldig koselig. Elliot er en  utrolig trivelig valp, og han var inne hos valpene og hilste på dem. Det var litt skummelt for ham, men valpene likte det veldig godt. Etter ett minnutt var han også veldig komfortabel og  inviterte valpene til lek :-) Det var skikkelig artig å se på hvordan de snakket sammen. Valpene og Elliot var på bølgelengde og Elliot var veldig snill med valpene. Etter besøket sovnet de igjen, og de ligger nå og sover skjønnhetssøvnen sin :-) . I morgen er det klart for nye besøk, så de ligger nå på lading i hele natt :-)
161118 tvø bark er godt Medium Web view 
Tispe venstre øre, bark er godt
161118 ut i den store verden Medium Web view
Ut i den store verden......
Fredag 16.november 18
I dag har jeg endelig fått rotet meg til å registrere valpene i NKK. Vi har hatt et G-kull tidligere også. Der var det 12 valper, 8 hanner og 4 tisper, så det å finne navn på G var ikke så lett. Det forrige G kullet var litt av en gjeng, fire av dem ble godkjente søkshunder på narkotika, og sammen med sine 8 andre søsken var de flotte familiehunder alle sammen.
Det er litt artig at en av de som hadde valp fra det forrige G kullet nå skal ha en ny valp fra dette G kullet. Ringen er liksom sluttet. Det er jo ganske ubrukerlige navn på valpene våre når vi registrerer dem, men her kommer de :

Tispene: 
Fosliskrenten's Girl Next Door
Fosliskrenten's Girl U Want
Fosliskrenten's Girls Like You
Fosliskrenten's Girl On Fire
Hannene:
Fosliskrenten's Goldfinger
Fosliskrenten's Go With The Flow
Fosliskrenten's Get A Grip
Fosliskrenten's Give It 2 Me
Fosliskrenten's Go For It
Fosliskrenten's Game Over
Fosliskrenten's Give Me A Try

Nå har alle navnene et registreringsnummer. Når valpene blir ID merket, blir navnet og registreringsnummeret koblet til den spesielle valpen. Det betyr at dere som eventuelt vil forsikre valpen i et annet selskap enn Agria nå kan få navn og regnummer, men IKKE  ID-nummer før vi har bestemt hvilken valp som hører til hvilket navn, og de har vært hos veterinæren.
Noen forsikringsselskap har karensdager på forsikring av hund. Derfor lønner det seg å starte forsikringen slik at man er ferdig med karensdagene før man henter valpen. Gi oss beskjed om dere ønsker et annet forsikringsselskap, så kan dere få navn og regnummer på valpen og evt starte opp forsikringen. Som regel pleier forsikringsselskapene å tilby forsikring fra 6 ukers alder. De pleier også å godta at man ringer inn idnummer etter at valpen er idmerket.

Valpene blir stadig mer aktive. Jeg opplever de som trygge og nysgjerrige og de utforsker masse. De er veldig kontaktsøkende og glade i kos. De er nesten umettelige på kos. Bare når de er så trøtte at de bare sovner, slutter de å be om kos. Jeg tror de kunne sovet selv om himmelen faller ned :-).Skal bli spennende å følge denne gjengen.
I dag har de vært ute to turer, og nå tar de for seg større områder. De gikk trappa opp til plenen i dag, og det var ikke noe problem. Det hadde vært så fint å få noen soldager fremover, men det ser dårlig ut. Når alle valpene var ute på plenen gikk jeg inn og plystret på dem med fløyta. I løpet av 30 sekunder var alle valpene inne i valpebingen igjen og jeg strødde rundt meg med godbiter(forkuler) Da søkte de rundt og spiste opp alle forkulene. Veldig flinke !
Etterhvert ble de slitne og sovnet. Da sovnet alle oppå huska som henger i valpebingen. Den er skikkelig grom og nå sover de altså også oppå der. Den gynger frem og tilbake og tipper når de beveger seg så dette blir de gode på :-)
Valpene har også hatt besøk i dag, og det er alltid så populært, da blir det masse kos og det sier ikke disse nei takk til. Får de ikke kosen de vil ha, kan de stå og hoppe opp i fanget ditt for å fange oppmerksomheten. Herlig gjeng <3
151118 hvl Medium Web view
Hanne merket høyre lår
151118 nakketispa Medium Web view
Frøken nakke
151118 tvs Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
16118 spennende tre Medium Web view
Alt skal undersøkes
161118 alt skal smakes på Medium Web view
..... og alt skal spises på
161118 deilig ute Medium Web view
Deilig å være ute
161118 sove i huska er gøy Medium Web view
Sove i huska er veldig fint 
Torsdag 15.november 18
Syns vi har fått på plass gode morgenrutiner nå. Det er det samme som skjer hver morgen og det har i hvertfall valpene skjønt. Mille blir med inn til dem og gir dem melk, så når det er tilnørmet tomt der, plystrer jeg på dem også kommer de og spiser mat.
Mille har en fast kosestund med dem hver morgen. Da legger hun seg oppe i senga som ligger i valpebingen og skikkelig koser seg og leker med valpene. Valpene elsker det og klatrer over henne og rundt henne. Det ser rent idyllisk ut :-)  Men så er det rett som det er noen av valpene som biter litt hardt og da går hun ut. Det liker hun ikke. Mille er flink til å si ifra til dem, men det er ikke alltid de hører noe særlig på henne for å si det sånn :-)
I dag fikk de komme ut igjen og nå var det ennå mer artig enn sist. De er ganske for seg disse valpene. Vi har en hundegård ute, og i den er det en ganske høy kant for å komme inn i bingen. Den ene valpen tok bare sats og hoppet inn i bingen ! Når han skulle ut igjen var det ennå høyere fordi singelen i bingen er lavere en steinene utenfor. Så da tok han bare tak og heiste seg selv over kanten. Det er minst 30 cm opp der, så syns han var ganske flink.
Jeg fikk øvd litt ekstra med fløyta også når de var ute. Jeg gikk inn og fant frem maten mens de var ute. Så satte jeg den frem og plystret. Da måtte de koble at de skulle tilbake til valpebingen, og alle sammen kom i full fart for å få mat. Veldig greit. Anbefaler alle å videreføre dette, for det ligger så innprogramert i hjernen at de kommer til å reagere.
15118 alt skal spises på hvs Medium Web view
Alt skal spises på 
151118 hvs koser seg hvs Medium Web view
Mye fint  å finne på plenen
151118 hvs spiser blomster Medium Web view
Blomster er yndlingsrett
151118 nydelig tvs Medium Web view
Løv må også sjekkes ut 
151118 veldig artig å være ute Medium Web view
Veldig artig å være ute
Onsdag 14.november 18
I dag tidlig var det 11 veldig glade valper som tok i mot meg når jeg kom inn på morgenen for å gi dem mat. De er helt i hundre når jeg kommer, og spiser masse mat. De har god bordskikk og spiser pent. Så kommer Mille inn og gir dem melk. Hun har begynt med å kaste opp sin egen mat til valpene. Hun spiser sin mat, og når valpene dier henne, så gulper hun opp igjen maten sin til valpene. Jeg er der når det skjer, så jeg tar vekk maten så ikke det blir dobbel dose på valpene. Dette er instinkt og mange tisper gjør dette for å gi valpene sine mat. Men det er ikke akkurat til det beste for henne selv. Hun holder seg veldig tynn, på tross av store mengder med mat. Tror nok at hun syns det gjør litt vondt når de spiser, så det er stadig litt småknurring for å få valpene til å drikke melka litt mer sivilisert.
Alle valpene vil gjerne kose masse og krabber opp i fanget mitt med en gang jeg kommer og setter meg i bingen. Det er så koselig å sitte der sammen med dem. Til slutt blir de trøtte og sovner, og ligger litt på lading :-)
Noen av valpene har vært ute av bingen en og en. I dag ble de med en tur på kjøkkenet. Ikke si det til Rune, men valpene fikk søke etter leverpostei på kjøkkenbenken.Noen av dem var ikke redde for å dette utenfor kanten heller, så det var greit å stå der og passe litt på dem.Det var skikkelig artig.
De er ganske freidige og tasser rundt og sjekker ut det meste. Under sofaen på kjøkkenet var veldig populært. 
I dag har jeg desverre ingen bilder. Jeg har ikke rukket å ta noen, men kommer sterkere tilbake i morgen :-)

Tirsdag 13.november 18
5 uker ! Nå er det bare tre små uker igjen før valpene skal starte flytting. Det er nesten litt uvirkelig at tida går så fort. Valpene synes hver ny dag er en stor glede og de er så glade for å få besøk og bli klappet på. Da går de små halene som trommestikker. Samtidig er et par av dem helt usannsynlige kosegriser, så det å få komme opp på armen og bare bli kost på magen er lykken i livet.
Det blir en del vasking hos valpene, og nå er de også ganske ille i pelsen etter all trykksverta fra avisene. Jeg merker jo det at jeg blir svart på henda når jeg legger avisene utover, så ikke noe rart om valpene blir det, som går i avisene hele dagen. Det er litt enklere på sommeren når de er ute hele dagen, for da holder de seg så mye renere. Men det får bli en "spa" dag både på valpene og Mille. Hun har begynt å røyte og nå skal all pelsen av. Det skjer hver gang tisper har hatt valper, da mister de det meste av pelsen sin. Det blir bare "grisebusta" igjen, og så tar det noen måneder før den fine pelsen er tilbake. Så det får bli litt "klipp og føn" på Mille også, så får vi vekk noe av ragget :-)
I dag har jeg satt opp døra helt ut på gårdsplassen, så alle valpene som hadde lyst kunne ta seg en tur helt ut ! Det var mange som gikk ut, og opplevelsen av plen var spennende. Det samme med visne blomster. Det var rett på blomstene , og smake litt på jorda.Det er fortsatt vått og kaldt, så de var ikke ute lenge før jeg tok alle inn igjen. 
Jeg pleier å ta med meg en og en for at de skal få øve på å være litt vekk fra flokken sin og for at jeg skal se hvordan de reagerer. Den som var med i dag syntes det å være alene i gangen var kjempespennede. Det var halen opp og snuse rundt på alt som var i gangen. ( Der er det mye rart for tiden, siden det settes inn både garderobe og ovn) Så valpen hadde litt å sjekke. Så fant han Jubi og Svea som stod inne på rommet der de pleier å sove, bare med en grind foran. Da ble han helt i hundre, og skulle inn til Jubi og Svea. I grinda er det en katteluke og jeg åpnet den og han gikk rett inn til de store og var så lykkelig for å finne noen å leke med. Der var det jo et nytt rom han ikke hadde vært før, og han sjekket hele rommet med alt av ting og tang som var der. Så tuslet han ut gjennom katteluka igjen og var så herlig å se på. Jubi syntes katteluka så veldig fristende ut, men den var alt for liten til at hun skulle komme gjennom ;-) Valpen tok en ny runde i gangen før han gikk tilbake til de voksne hundene og ville inn igjen til dem. Han husket godt hvor katteluka var for han gikk rett bort til den delen av grinda og prøvde seg på å komme inn. Men det var bare det at jeg hadde satt på låsen på katteluka så han kom ikke inn. Herlig fyr.Huska inne i valpebingen blir brukt masse nå. De klatrer på den mange ganger om dagen og det at den svinger frem og tilbake er ikke noe skummelt i det hele tatt. Av og til legger jeg litt godbiter på den også, så da øker selvfølgelig motivasjonen for å gå dit og sjekke litt. Utrolig hva ei litta forkule kan få til :-)
 131118 ute på tokt
 Ute på tokt
 141118 på huska
 Huska er gøy
Mandag 12. november 18
Ny uke, nye muligheter :-) Valpene var som vanlig klare til frokost når jeg stod opp. Det er alltid så koselig å komme inn til dem på morgenen for de blir sååå glade :-) De er som alltid veldig sultne, og tar gjerne en melketår fra Mille mens jeg lager til valpeforet. Jeg setter det i bløt på kvelden for da er det klart til servering på morgenen. Skulle de ventet på at maten skal bløtes tror jeg det ville blitt mye hyl og bråk. De må ha mat NÅ :-)
I dag tittet sola frem og det tørket jammen opp ute i den ytterste bingen. Alle valpene gikk ut der, nå var det mye bedre siden det ikke var så veldig vått.  Valpene liker veldig godt å ha stor plass, så nå koser de seg og undersøker alt de kan komme over.
Mille var en liten tur i lykkeland i dag. Hun som eier henne kom på besøk og Mille ble kjempeglad. Det ble masse kos både på valpene og på Mille, det var nok ikke så greit når hun reiste igjen. Mille har en aldri så liten jobb å gjøre her med valpene sine et par uker til før hun kan få ta fri. I løpet av de neste ukene går melkeproduksjonen ned og hun "kobler seg litt av" valpene sine om det går an å si det sånn. Da er det veldig greit å ha Jubi og Svea som leker og setter grenser for valpene til de reiser til sine nye hjem. Litt rart å tenke på at det ikke er så lenge til de skal dra, det kjennes foreløpig ikke spesielt bra ut. Men vi vet jo at de kommer til flotte familier og er etterlengtet, så det blir veldig bra. Selvtrøst,- er det det man kaller det ?? ;-)
121118 melkeskvett etter maten
En aldri så liten melkeskvett etter maten er godt
121118 enerhannen
Enerhannen
121118 trøtting høre
Tispe merket h øre
121118 tvs
Tispe merket v skulder
Søndag 11.november 18

Det passet fint å stå opp med fuglene i dag, siden det var farsdag. Da fikk jeg tid til å lage frokost til gubben også :-) 
Men først var det valpene som skulle ha min fulle oppmerksomhet. De er så glade på morgenen når jeg kommer inn og er helt i hundre for å få mat. Mille er også alltid klar på morgenen med litt melk og masse vask og slikk og kos.
I går kveld fikk valpene prøve noe nytt, nemlig godbitsøk i et slags fleeceteppe. Det bestod av mange lange fleece lapper som gjør det litt vanskelig å finne godbiten, så de må koble på nesa si. De var skikkelig ivrige og ikke vanskelige å motivere når det er snakk om mat. Det vil være en kjempefordel med denne gjengen, de kommer til å gjøre alt du vil for en liten bit med godis. 
Etter frokosten, var det klart for en tur opp på kjøkkenet for alle valpene mens vi spiste frokost vi tobeinte. Når den var ferdig inntatt var jeg oppe i valpebingen og koste med valpene. Der var også Jubi og hun elsker å være med disse krapylene og er tålmodigheten selv. Når valpene sovnet gikk jeg og fjernet alle søppelsekkene som stod i den delen av valpegården som vi ikke har brukt til nå. LItt senere på dagen så lukket jeg opp døra ut i den delen av bingen så alle valpene som ville kunne gå helt ut. Det er ikke tett tak over den ytterste delen av bingen, så der er det skikkelig vått. De fleste tok seg en tur helt ut til det våte, men snudde igjen og gikk tilbake der det var tørt. Det har regnet ganske mye her, så jeg skjønner dem godt. Så hentet jeg en huskeJeg har tidligere kjøpt en huske på IKEA som man kan bruke til barn. Den hentet jeg til valpene og hengte opp inne i bingen. Jeg fant også frem et rør som de kan gå igjennom. Den huska er ganske stor og svinger litt frem og tilbake, så den er litt vanskelig å gå opp på. Men hva gjør de ikke for å få tak i noen godbiter, hehe. Jeg strødde noen forkuler på huska og dermed var det flere av valpene som gikk opp på den. Det er artig å se på hvordan de bruker kroppen sin til å følge huska sine bevegelser og holde balansen. De gikk opp og ned og opp igjen, så det var nok gromt. 
Etter så mye stimulering sovnet de som steiner hele gjengen. Vi på to bein reiste til bestemor og bestefar for å feire farsdag, mens valpene sov hjemme her. Det hadde ikke vært mye liv i dem mens vi var borte, for når vi kom tilbake hadde fortsatt ingen gjort fra seg på valperommet, så de var nok ganske slitne.
i kveld har det vært full rulle som vanlig. Jeg har fått min dose med valpekos, også har Svea vært inne hos valpene og lekt masse med dem. Hun har ligget på ryggen og hatt 11 valper klatrende over seg, og slikket på dem og vært så snill som bare Svea kan. Utrolig fint for valpene.

111118 hvor søt går det an å bli
Hvor søt er det lov til å bli ?
111118 leke er gøy
Leke er gøy
111118 kose med Jubi Medium Web view
Kose med Jubi er gøy
111118 huske med godis var gøy
111118 på vei inn i røret
Røret må sjekkes
111118 godt å sove på en kompis
Godt å sove på en kompis :-)
Lørdag 10.november 18
Det som er så deiling med å ha valper, er at man slipper å ligge å dra seg på morgenen ;-) Det er bare å sprette opp og være like morgenfrisk som valpene.....  Nå er jeg i utgangspunktet et C- menneske så jeg er mer i farta på sen kveld og natta, enn jeg er på morgenen da. Men hvem kan motstå denne gjengen her ?? Det er ikke mulig, så man blir jo i godt humør av å komme inn til dem. 
Mille er veldig god til å leke med valpene sine. Hun er sammen med dem hvis de kan klare å la være å puppe. De har spisse tenner nå, og hun forsøker så godt hun kan å kjefte/knurre på dem om de biter for mye, men tror ikke det er så enkelt for henne. Når hun får det til og valpene er passe mette, så leker de veldig fint. Mille har stor omsorg for valpene, og hver gang de har spist kommer hun og vasker dem rundt munnen. Da blir det litt mat på henne også, hehe. Da blir de så fine og rene , i steden for at de er fulle av mat og ser ut som må griser.
Valpene har hatt koselig besøk i dag, det satte de stor pris på. De liker godt å få besøk, og bli kost masse med.
Det var ikke mye energi igjen når besøket reiste, så når de hadde fått maten sin, sovnet de og sov leeeenge.  I kveld har vi vært ute i valpebingen og kost og klatret rundt. De vil gjerne prøve nye ting og sier ikke neitakk til nye opplevelser. I valpebingen er det en dør til som kan åpnes, da kommer valpene helt ut til regnvær og tåke, så i morgen skal jeg rydde vekk søppelsekkene som står der, og åpne opp døra. Da blir det nytt område å sjekke ut. Nå er det spådd veldig mye regn, men om det gir seg om noen dager, så kan de få komme helt ut. De trenger nye opplevelser, så vi får ta litt og litt :-)
101118 spiser ute i valpegprden
Flinke og spiser ute i valpebingen
101118 utslitt Medium Web view
Trøtte og slitne. 
Fredag 09.november 18
SÅ var det hælja :-D Det er deilig. I dag har valpene vært i masse aktivitet. De er ute i valpebingen og inne på valperommet. Mille har hatt en veldig fin lekestund sammen med dem. Det er tydelig at de har blitt større, for nå legger hun seg ned for å leke og kose med dem. Det ligger igjen en liten filmsnutt av dette på kennel Fosliskrenten sin side på Facebook. Både Mille og valpene ser ut til å ha det helt topp.
I dag er magene  mye bedre, så det har nok hjulpet med litt cultura på maten. Ellers begynner de å bli flinke til å gjøre fra seg ute i valpebingen i steden for inne på valperommet. Det er ganske greit.
I dag åpnet jeg døra inn til vedrommet som er i forbindelse med valpebingen. De fleste var trøtte og ville sove, men en av gutta kom og gikk på en liten oppdagelsesferd der inne. Det var mørk og med paller på gulvet så det var ikke lett å gå. Men han tok seg en tur inn og sjekket en vedpose. Etter å ha gått litt på pallene tuslet han ut igjen. På gulvet i valpebingen er det epoxy og det er ganske glatt. Men det er ikke noe big deal for noen av valpene. Det er utrolig gøy å følge utviklingen nå, nå går det unna i svingene :-D
091118 trøttinger
Trøttinger
09118 valpene koser med Mille
Mille koser med valpene, eller kanskje det er valpene som koser med mammaen sin
09118 gulklumpene bruker mamme til klatrestativ
Gullklumpene bruker mammaen sin som klatrestativ
09118 mille leker med valpen sin
Skikkelig leking
Torsdag 08.november 18
I dag tenkte jeg at jeg skulle prøve å skrive i valpedagboka litt tidligere enn de siste kveldene/ nettene. Jeg flira i dag når jeg leste hva jeg hadde skrevet i går og tenkte at "nå har du sovi mens du har skrivi " hehe. Jeg fikk heldigvis skrevet det litt om og rettet alle trykkfeiler, så håper jeg det går bedre i kveld for nå er klokka bare halv ni :-D
Alle valpene er litt løse i magen i dag. Kanskje de har fått litt mye mat, så nå gir jeg litt mindre, med culturamelk på. Culturamelka inneholder gode bakterier som regulerer magen,så det er greit å gi dem. Når valpene skal reise fra oss blir det ganske mye stress for dem. Det er en veldig overgang å skulle reise fra 10 søsken og resten av flokken, så da pleier det av og til å komme en stressreaksjon i form av løs mage i noen dager etter at de har reist fra oss. Da er det kjekt å ha en liter med culturamelk i kjøleskapet i tilfelle valpen trenger det. Man kan gi det rent forebyggende også. Så en dæsj med  cuturamelk på maten er bare bra og forebygger evt løs mage. 
I dag har det vært den store "leke med Jubi og Svea" dagen. Begge to har vært inne hos valpene, og valpene synes det er skikkelig gromt. De elsker å fange halen til de store og klatrer rundt på dem. I starten var de bare opptatt av å finne melk, men etterhvert skjønte de at det ikke var noe melk å finne, så da ble de mer interessert i å leke.
De er etterhvert ganske hardhendte med hverandre og det kommer noen hyl og knurr i fra valperommet, så jeg må virkelig stålsette meg for ikke å bryte inn. Men så lenge ikke Mille går i mellom så ser jeg det an og lar de løse det selv. Det er slik jeg tenker at de utvikler seg og lærer hvordan det skal være. Enn så lenge så har det gått bra :-D
081118hhl Medium Web view 
 Hanne merket høyre lår
 081118 halehannen Medium Web view
 Halehannen
 081118 hhs Medium Web view
 Hanne merket høyre skulder
 081118 tvø Medium Web view
 Trøtting , tvs
Onsdag 07.november 18

Nå begynner de skikkelig å herjeleke denne fine gjengen. De har begynt å små krangle og holder på og pønsker ut det ene etter det andre påfunnet for at de skal kunne plage broren eller søstra si litt. Det er veldig bra at de leker på denne måten for da lærer de hverandre språk og tegn, samtidig som de lærer hvor hardt de kan bite på hverandre.
Det var mye værre for Sunni, som var helt alene i kullet. Hun hadde ingen å lære av og måtte lære av de store. Den sosiale leken valpene i mellom er veldig viktig for dem.
Valpene er veldig ivrige etter å få mat og kommer i full etter matskåla. I dag har de fått mat både ute og inne. Etter å ha spist to ganger ute, gikk alle valpene til døra når jeg plystret nå i kveld. Da var de sikre på at maten var ute gitt.
Mille har faktisk begynt å sette rammer for dem og si at de ikke får puppe så mye de vil. De løper veldig etter melkebutikken, men den har begynt å få "åpningstider" nå. Alle sammen har fått spisse tenner, og det er tydelig at Mille ikke er noe særlig glad for det når 11 valper biter på henne. Da sier hun ifra til dem og går unna.
Nå har vi hatt døra ut stående oppe noen turer. De er veldig flinke til å gå ut og være litt ute i valpebingen, men det blir fort litt kaldt. Når de kan være ute der får de med en gang større boltreplass og det setter de pris på. Inne henger varmelampa og  varmer opp der de vil sove når de er slitne.
Valpene har hatt besøk i kveld. Det var utrolig koselig å hilse på en "gammel" valpekjøper og se igjen "valpen" som ikke lenger var en valp, men en stor fin hannhund, Isak. Jeg hadde ikke sett ham på en stund og han var blitt så voksen og fin i kroppen. Det blir nok en god lekekamerat til valpen etterhvert når valpen slutter å plage Isak ;-) Valpene imponerte meg også, de holdt seg våkne i nesten en time,- det er ny rekord :-D
Alt har forresten gått bra etter ormekuren, ingen spor etter noe som helst. Som regel er det jo sånn.

071118 nydelig bordskikk
Nydelig bordskikk
071118 sultne
Veldig sultne
 
Tirsdag 06.november 18
I dag er valpene jammen med 4 uker gamle, og vi er halveis til 8 uker ! Huttetu. Jeg gleder meg ikke akkurat til de skal reise. Det er rart med det, nå valpene blir 7 uker merker jeg så godt at jeg ikke klarer å dekke behovene til hver enkelt for stimulering. Valpene trenger opplevelser på egenhånd og ikke bare støtte seg til flokken. Det klarer ikke jeg godt nok når de er så mange. Så de er veldig klare for å flytte når de blir gamle nok.
Vi starter levering 1. desember. Vi kan også levere 2 desember, 3. og 4. desember er vi borte, onsdag 5. kan vi levere og det samme torsdag 6. Så kan vi levere søndag 9. desember etter klokka 14:00. Etter 9. desember kan vi stort sett levere hver dag. Så bare si ifra når dere vil hente, dere som ikke allerede har gjort det. 
I dag har det vært en ny runde med kloklipp. Disse klørne vokser veldig fort, så det er greit å klippe en gang i uka. For lettere å huske det så klipper vi den dagen valpene har "ukesbursdag" I dag har de også fått ormekur for andre gang. Satser på at det går fint. Alle valpene har 18 klør, med 11 valper blir det 198 klør hver gang. Det er godt Rune hjelper meg og holder mens jeg klipper. Hvis ikke hadde jeg vel brukt en hele dag på kloklippen.
061118 kosegjengen
Vi vil ha koooooooos
061118 hvl
Hanne merket venstre lår
061118hmerket ryggen Medium Web view
Hanne merket ryggen
061118 toerhannen i farta Medium Web view
Toerhannen i farta
Mandag 05.november 18
Det er utrolig hvor fort timene forsvinner når man har valper ! Ja, de går jo ikke fortere enn når man ikke har valper, men det kjennes sånn ut :-D Plutselig er dagen bare over, og det blir over midnatt før jeg får skrevet i valpedagboka. Det er bare fordi jeg koser meg så  mye med valpene. De er bare til å spise opp. 
På morgenen var det full fart, og jeg lukket opp døra ut. Da gikk de fleste ut en tur i bingen utenfor. Men det var nok fortatt litt kaldt, så det tok ikke lange tida før de var inne igjen. 
Når maten er fordøyd er det helt klart på tide med en "bytteaviserogvaskegulvet" runde. Hvis det er kaldt i rommet, så går alle og legger seg i buret/senga. Så da blir det enkelt for meg å bytte alle avisene og vaske gulvet, ( og litt på veggene...) Værre blir det når de bare blir litt eldre, da blir vaskefilla ganske grom å henge i.
Noen ville ikke sove, men ville heller leke. Så da fikk jeg til at et par stykker kunne bite tak i en tøyleke og "sloss" litt med meg. Det er jo bare en veldig sped begynnelse, men det skal bli spennende å se hvor langt vi kommer i leken.
Innenfor valperommet er et lite bad. Det brukes egentlig bare når vi ikke har valper. Så lenge vi har valper på valperommet brukes badet til lagring av valpefor, skittentøysdunker osv. Der inn vil valpene veldig gjerne. De er høyt og lavt og under og over. Innimellom hender det de finner en forkule som har forvillet seg ut av fordunken og det er stas. 
051118 fineste gjengen vil ut av bingen
Fineste gjengen vil gjerne ut av valpebingen
051118 thø
Tispe merket høyre øre
Søndag 04.november 18
 Lat morgen med late valper :-) Tror nok Mille hadde vært inne hos valpene og gitt dem melk ved 06:00 tiden, så dermed sov de litt lenger enn vanlig. Det var deilig. 
Etter frokost lukket jeg opp døra ut og da var det flere som tok seg en tur ut i bingen utenfor valperommet.
Det var spennende og litt kaldt tror jeg. Etter en liten stund var alle inne igjen. I motsetning til i går, når alle lå ved døra ut, lå nå nesten alle inne i buret og koste seg. Der var det mye varmere og deiligere å ligge. 
Rett før valpene skulle å besøk startet Rune med muring i gangen der vi skal sette inn en ovn. Dermed ble det veldig dårlig plass til å gå inn og ut av valperommet. Da fant vi ut at alle valpene måtte flytte opp på kjøkkenet, så ble det litt enklere å komme seg til dem. For valpene var det uvant å være på kjøkkenet, men de fikset det veldig fint da. Først hadde de  besøk en stund før de sovnet. De sover masse og når de har sovnet, da tror jeg huset kunne falt ned i hodet på dem uten at de våkner. Etter en lang dubb, kom det nytt besøk. Vi fikk hilse på Allan fra W-kullet og det var så koselig. Desverre er valpene litt for små til å hilse på andre voksne hunder som ikke bor her, men neste gang Allan kommer på besøk, blir det hilsing :-)
I kveld har de sovet masse. Mille har vært oppi hos dem og gitt melk, også har de sovet videre. Når har vi flyttet de ned på valperommet igjen, så de kan sove der på natta. Det er mest for at de skal få ulike opplevelser at vi har de på kjøkkenet, der henger en TV og vi henger jo masse der også, så det er bra med ulike impulser for valpene.
Nå har de spist kveldsmat, og lekt med hverandre, så nå er det nok ikke lenge før de sovner igjen :-)
041118 sover i buret
Plutselig sov de fleste i buret
041118 binge på kjøkkenet
Stor binge på kjøkkenet
041118 trøttinger
Trøttinger
Lørdag 03. november 18
Jeg bruker alltid fløyte når jeg gir valpene mat. Jeg blåser to ganger i fløyta før de får mat, og på den måten kobler de fløytelyden til det å få maten. Når de blir eldre og jeg blåser i fløyta og valpene er andre steder enn sammen med meg, kommer de løpende i full fart fordi de tror at de skal få mat. Noe som jo alltid stemmer mens de er her. For dere som overtar valpene betyr det at de egentlig kan innkalling. Hvis dere er flinke til å videreføre fløytelyden når dere får valpene hjem, så vil dere ha en 100% sikker innkalling hele tiden. Det er ikke noe problem å "overføre" fløytelyden til navnet, men det er viktig å hele tiden koble det til mat eller godis. Hvis dere ikke kobler det til maten eller godis, så vil det bli borte etterhvert. Det er litt styr å holde oversikt over hvor fløyta er til enhver tid, men det går helt fint å få det til, så det er bare å prøve. I dag allerede kunne jeg se på en av valpene at de har en kropslig reaksjon på fløytelyden, og det er bare etter at jeg har brukt den i tre dager. Veldig gøy å se hvor fort det går !
I dag har valpene hatt masse besøk. Det synes de som er våkne er veldig fint. De kommer for å få kos, men mange sovner veldig fort igjen da. Det er sånn det er med så små valper. Bare om 14 dager vil det ha utviklet seg masse, og de leker mer og er lengre våkne om gangen. Mille synes det er veldig fint med besøk for da kan hun få masse kos og oppmerksomhet :-) Hun er ganske rolig nå pga valpene og er nok litt sliten. Men hun klarer seg kjempefint og er veldig flink med valpene.
031118 bordskikk
Fantastisk utvikling på bordskikken ;-)
03118 thøre
Tispe merket høyre øre
031118 enerhanen
Enerhannen
031118 tvs
TIspe merket venstre skulder
Fredag 02.november 18
Det er bra med lyd på morgenen når valpene vil ha mat. Trenger ikke vekkeklokke for å si det sånn :-) 
De merker jo at Mille kommer og da er de i hundre på morgenen. Maten går ned på høykant, så det er noen skikkelige matvrak. Alle spiser godt, noen spiser litt for godt :-) Det er så magene nesten sprekker. De sovner der og da, og sover ten god stund. Når valpene er så små er det sånn at når noe kommer inn, må også noe ut, så dermed gjør de fra seg med en gang de har spist. Store deler av dagen går fortsatt med til soving. I dag fikk valpene besøk og det satte de stor pris på. De er glade i kos og etter en stund med kosing, sovnet de igjen. De ligger på lading så de blir klare til mer aktivitet :-) I løpet av helgen blir det mer besøk, så det blir veldig bra. 
Mille er fortsatt ganske så tynn, og spiser som en hest. Hun elsker å være med Jubi og Svea på tur, og de tre koser seg veldig sammen. De leker og aktiviserer hverandre og er veldig snille med hverandre. Det er utrolig deilig.
I kveld har valpene fått kveldsmaten sin, griset skikkelig utover men kost seg veldig. Jeg har tatt noen bilder, og det er ikke vanskelig å se at de spiser med hele seg :-)
021118 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
021118 toerhannen
Toerhannen
021118 nakketispa
Trøtte frøken nakke
Torsdag 01. november 18
Jeg har alltid syntes at november er den tristeste måneden i året. Mørkt og trist med vind og regn og kanskje hvis man er heldig litt snø,men som blir borte dagen etter. Den etterlater slaps og søle og møkkete hunder.... Denne gangen er jeg heldig for hele november skal jeg kose med valper. Bra timing egentlig. Får rett og slett ikke tid til å registrere om det er mørkt eller lyst, :-) Når valpene reiser har det blitt desember og da kan vi forberede jul og kose oss med det. 
Valpene bryr seg ikke om at det er november, de er såre fornøyde når maten blir servert, og melkebutikken stikker innom rett som det er. For de av dere som har Facebook, ligger det nå ute to filmsnutter av G gjengen på siden til kennel Fosliskrenten. Det er to korte snutter fra når de spiser. De elsker mat, og spiser godt. De blir rett og slett så slitne at de sovner i matskåla. Ta en titt inn på siden vår, så ser dere de der :-) 
Jeg syns det er veldig fint for valpene å være på valperommet. Der har de en del ulike lyder de må forholde seg til. Det er en vaskemaskin og en tørketrommel der som går ganske mye. De lager bra med lyd. Så står radioen på hele dagen, selvsagt på P4, og rommet ligger sånn til at all bevegelse av folk og hunder lager lyder inn på rommet. Veldig greit.
De skal også få komme opp på kjøkkenet, men vi får ta litt om gangen. I dag så jeg første spede forsøk på å leke med de lekene som er på valperommet. De biter mer på hverandre og begynner å skjønne at de kan leke. Dette sosiale samspillet gikk Sunni glipp av som bare var en valp. Heldigvis har hun flere hunder der hun bor, så hun får leke med dem og det går veldig fint. Hun leker ganske hardt og det kan jo være fordi hun ikke har hatt søsken å bryne seg på og som hadde lært hverandre bitehemming. Hun har bare lekt med de voksne og de kan tåle mer enn et lite søsken. Men hun tar signaler og det lover jo godt. 
011118 Mille koser seg
MIlle sin favorittstilling
011118 spiser med nesa
Spiser med nesa ;-)
011118 slitsomt med spising
Matkoma , uten tvil :-)
011118 trøtteste gjengen Medium Web view
Her har hele gjengen rett og slett sovnet i matskålene. Slitsomt med all denna spisinga :-D
Onsdag 31.oktober 18
På tross av at det er Halloween i dag, ble det hverken knask eller knep på valpene. Men derimot så har de begynt å spise av skål !!. Gjett om iveren var veldig høy når de skjønte hva det var som skjedde. De tømte skålene sine så godt de bare klarte og ble trillende runde i magen. Tre ganger har de fått valpefor i dag og det har vikrelig vært en suksess.
Det var foreløpig ikke fullt så populært med den hundesenga jeg satte inn til dem. Valpene pleier å elske å ligge i den , men i dag var de ikke interessert. De er nok bare litt for små trøster jeg meg med ;-) Akkurat nå ser det ut som om de er veldig glad i å ligge på flisene, isteden for den gode senga :-)
De har også fått noen leker de kan bite i, men jeg er nok litt for ivrig der også, de er jo litt for små ennå. Men da har de leker når de vil tenker jeg da. Bedre føre var , hehe.
Det aller beste jeg vet er å ligge på gulvet hos valpene. Så kommer de krabbende og skal ha kos, de biter litt og sleiker litt , og jeg storkoser meg. Det er jo mye jobb også, men det får jeg bare ta med på kjøpet. Ikke noe som slår en herlig gjeng med valper. Dette har til nå også vært et valpekull helt uten bekymringer og det er ikke alltid sånn. Det vet de av dere som har vært med i noen år og lest noen valpedagbøker :-)
311018 mat er kjempegodt
Griser og spiser, men jammen er det godt
311018 dele broderlig
Dele broderlig
311018 spist med hele fjeset Medium Web view
Spist med hele fjeset
311018 ny seng men alle sover utenfor
God seng, men alle sover utenfor :-D
Tirsdag 30.oktober 18 
Juhu,- 3 uker gamle i dag ! 
Valpene har sovet hele natten alene i natt også. Det går veldig fint. De får mat på kvelden før de sovner, også er det ny mat på morgenen. Det ser ut som om de er klare for å utvidet antallet måltider, så i morgen skal vi prøve tre. Den suppe/grøt aktige maten de spiser går ned på høykant og valpene elsker mat. 
De reagerer kontant med en gang jeg kommer inn i rommet. Jeg forsøker å liste meg over rommet for å hente noe feks, men da kommer de stabbende i full fart. Til nå har det vært et stengsel midt over valperommet, og i dag begynte de å prøve å klatre over det fordi jeg var på andre siden. De tror hele tiden at de skal få mat når jeg kommer så de blir ganske gira. 
I dag har vi åpnet opp resten av rommet. Så nå har de hele rommet som tumleplass. Jeg hadde satt diverse som stengsel tvers over rommet. Når jeg tok vekk de første tingene kom de i full fart, og gikk i den smale gangen som ble mellom stengselet som stod igjen og veggen. Alle skulle gå gjennom der, og når de kom på andre siden var det veldig spennende. Det skulle snuses og sjekkes. I starten lå det ingen aviser på gulvet og da ble det glatt på flisene. Men det var ikke noe hinder, de skled og gikk uansett. Ingen som ble passiv der :-)
301018 litt større plass
Litt større plass for den herlige gjengen
301018 Mille serverer sittende
Mille har begynt å servere sittende
Mandag 29. oktober 18
I dag tidlig startet dagen med litt godt oppbløtt valpefor. Valpene var veldig sultne og syntes det var veldig godt med mat. All grøten gikk unna, og det var noen trillrunde mager som sovnet som steiner. Maten fungerer omtrendt som sovemedisin akkurat nå. De spiser og blir supermette og kjempetrøtte. Sovner med en gang og sover lenge etter skikkelig dose med grøt. Mille har også lyst på den grøten så hun passer på så fort noe detter et annet sted enn det skal. Da er hun der og spiser det før jeg får sukk for meg. Lille matvrak :-)
Valpene har et ganske bra aktivitetsnivå når de er våkne synes jeg. Motorikken er det så som så med ennå, de detter og snubler og tipper både hit og dit, men kommer seg frem og får lekt med den de vil, eller lagt seg der de vil. I morgen skal de få hele valperommet, det blir spennende. Regner med litt hyl og skrik da, når det blir vanskeligere å orientere seg. Men det går fort over. Nå skal de også få komme i bingen på kjøkkenet, så nå er det mye som skjer for dem. De må takle ulike miljøer og ulike settinger. Det skal bli artig å se hvordan de fikser det. 
I går fikk vi et artig bilde av Elliot, en hannvalp fra Mokka sitt kull i sommer.Han er rimelig aktiv som flatvalper er, og dorullen på badet måtte selvsagt måles :-D Typisk flat, hehe. Tusen takk for bilde !
 Elliot
 Måtte bare sjekke hvor langt det dopapiret egentlig var.....
 291018 trøttinger
 Trøttinger :-)
 291018 thø
 Tipe merket h øre
Søndag 28.oktober 18
Med lettere "valpeabstinenser" kom vi oss hjem ganske raskt i dag. Jeg kunne formelig se at valpene hadde vokst mens vi var borte , hehe. Her var det like rolig og fredelig som det pleier å være, så Vetle hadde gjort en god jobb. Valpene fikk ormekur i dag, jeg hadde glemt å gi dem det før vi reiste, men det spiller jo ikke så stor rolle. Mille fikk også, så dersom det skulle være noe blir de borte på henne også. Veldig normalt at tispa overfører innvollsorm til valpene gjennom melka, men ikke så ofte å se lenger. Men greit å følge med og gi ormekur i tilfelle noe skulle dukke opp. Vi gir ormekur igjen ved 5 ukers alder. Ser i ikke orm da, får de ikke mer før de skal ha vaksine ved 12 ukers alder. 
I kveld har valpene fått smake på valpefor for aller første gang. Det falt skikkelig i smak. Det er valpefor som er bløtt opp og blandet så mye vann i at det blir en grøt. SÅ får de smake ca en ts hver i starten for ikke å få vondt i magen. Det var noen veldig ivrige valper og maten falt virkelig i smak. Nå skal de få økt mengde litt hver dag, til de i løpet av noen dager spiser av matkopper og skikkelig koser seg.
Nå åpner vi straks hele valperommet så de får ennå større boltreplass. Denne gjengen tror jeg blir veldig glade for det, de liker å farte rundt og er flinke til å bevege seg til å være så unge. Leken har også begynt å komme så vidt det er, og de tipper over ende ganske fort når de dytter til hverandre mens de leker. Herlig å observere dem nå :-)
291018 nå er det blitt en aktiv gjeng
Nå stiger aktivitetsnivået :-)
291018 har så smått begynt å leke litt
De har så smått begynt å leke også
291018 full fart
Tror de blir glade for større plass etterhvert
291018 nakketispe og venstre skulder
Nakketispe og tispe merket venstre skulder
291018 nå skal jeg ta deg
Nå skal jeg ta deg !
291018 vlår og h øre
Venstre lår og høyre øre
Lørdag 27.oktober 18
Etter en rolig natt, var det en gjeng med valper som var ganske sultne. Mille hadde tilbragt store deler av natten inne på gulvet hos oss. Tror hun syns det var deilig å ta fri hele natten og bare sove. Valpene bare sov, og var helt rolige så det gikk kjempefint. Mille er utrolig sulten, så hun forsøker hele tiden å finne noe hun kan spise. På tross av at hun spiser store mengder tre ganger om dagen, så er hun sulten hele tiden. I dag tidlig hadde hun funnet seg en avgnagd knoke, som hun løp og gjemte bak snekkerbua, for å ha i varastyr. Morsomt å se på henne :-D Det kan jo bli dårligere tider en gang, uten tilgang på mat ;-) 
Valpene fikk masse kos før Rune og jeg reiste til Oslo. Bjørnov og Sunde var veldig bra, Sunde slutter aldri å glemme tekster... glemmer dem kanskje litt mer nå enn før ;-).
Hos Vetle har det gått veldig fint med valper og voksne. Det blir en del kosing, så valpene sovner etter en koserunde med den som er oppe i kassa sammen med dem.
I morgen tidlig skal vi hjem, det er nesten så jeg får abstinenser etter 12 timer borte fra valpene.....
261018 hanne merket h skulder
Hanne merket høyre skulder
261018 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
Fredag 26. oktober 18
Veldig deilig at valpene er så flinke til å sove om natten. Mille ligger utenfor hos dem, og når hun kjenner at de har behov for henne tusler hun oppi kassa og gir valpene sine melk, eller vasker de og holder orden i kassa. Mille har fortsatt masse melk, men jeg tenker at det krever ganske mye av henne å produsere all den melka, så vi skal begynne å gi valpene bittelitt oppbløtt valpefor, i form av litt grøt. De får bare en ts i starten, men nok til at de får smaken på det. Så etterhvert får de mat i skål. Da pleier det å bli skikkelig gjørmebad i starten. Men etterhvert kommer bordskikken. 
Det er veldig koselig å sitte nede hos dem. De kommer simlende i håp om at det skal komme noe mat. Men jeg har jo ikke noe mat, så da blir det masse kos i steden for. De holder seg ikke våkne særlig lenge om gangen, så de sovner fort igjen.  Jubi savner nok Sunni litt, for hun har begynt å være litt inne hos valpene til Mille. Grensa går når de forsøker å finne melk, det er hun ikke klar for, så da går hun sin vei. Svea er forelsket i alle valper så fr hennes del er det så greit å være sammen med dem. Jo fler jo bedre. Morsom hun godeste Svea, hun har helt fra vi hentet henne, elsket alt av valper og jeg vet ikke om noen som er bedre til å leke med valpene og samtidig sette grenser for dem på en veldig fin måte. Det har de så glede av fremover.
I morgen skal Vetle være "hundevakt". Det kommer som vanlig til å gå veldig bra. Det er ganske deilig når ungdommene som har vært med i valpestell og hundetrening siden de ble født, faktisk kan ta ansvar og fikser ting veldig bra. Da kan Rune og jeg stikke en tur til Oslo for å høre på Øystein Sunde og Ingrid Bjørnov. Det blir gøy :-D
261018 full fart i valpebingen
Full fart i valpebingen
261018 toerhannen
Toerhannen
261018 hanne merket venstre lår
Hanne merket venstre lår
Torsdag 25.oktober 18
Meldingene fra Sunni er positive. Hun spiser og sover og herjer og leker med "broren" sin, Hæro. Han er fra C kullet og sier ikke nei takk til lek og herjing. Sunni har en "søster" også, men hun syns foreløpig at Sunni er litt plagsom og skummel. Så de får bruke litt lenger tid på å bli gode lekebusser. Det kommer nok. :-)
I natt sov valpene alene på valperommet. Jeg er litt usikker på hvem det var værst for. Om det var meg eller valpene.... Det var jo deilig å kunne skru ned temperaturen på soverommet, ha oppe vindu, men jeg savnet alle lydene og det å kunne ligge i senga og bare beundre valpene når de krabbet rundt.
Det ser ut som om de trives veldig godt med større plass. De har begynt å gå av teppet og ut på avisene for å tisse. Fortsatt kommer det nok litt tiss på teppet, men de er i gang :-) 
Mille er vledig flink til å vake dem og gi dem melk når de er sultne. I natt sov hun ute i gangen med døra inn til valpene stående oppe. Da kunne hun gå inn og ut akkurat som hun ville. Det var ikke en lyd å høre fra valperommet i natt, så hun har nok klart den oppgaven med glans :-) For døra fra soverommet stod selvfølgelig oppe så jeg hørte det som skjedde. Veldig deilig på valperommet for der er det varmekabler i gulvet, og da blir det en jevn god varme for valpene hele tiden. Deilig når jeg sitter på gulvet inne der også :-) Tar lang tid denne vlapedagboka i dag. Ikke lett å skrive i boka samtidig som valpene kravler rundt på meg. Må kose med dem også <3 
 251018 MIlle koser seg med valpene sine
 Mille koser seg med valpene sine
 251018 buret er veldig populært
 Buret er veldig populært
Onsdag 24.oktober 18
I dag reiste Sunni. Veldig rart at hun ikke er her. Hun har jo tuslet i beina mine hele tiden, lekt masse med de store og vært som en av flokken. Heldigvis reiste hun ikke langt, og jeg vet hun får det veldig godt der hun skal bo, så dette blir bra. Men uansett så er hun savnet. 
Når Sunni hadde reist, var det bare å gå i gang å vaske ned valperommet så Mille sin gjeng kunne flytte inn. De trengte større plass, og det var helt supert å flytte. De fikk med seg buret inn i valpebingen, så kan de velge om de vil sove i det, eller utenfor. Flere har valgt å gå inn i buret for å legge seg der. Tror det gir en god følelse av "hule" , og det setter de pris på. Hele den ene langsiden på buret er åpen da, så de kan gå inn og ut som de vil. Foreløpig går det veldig fint med et tøybur, men etterhvert er jeg redd det blir skikkelig herpa :-)
Mille var også veldig godt fornøyd med det nye rommet. Hun la seg godt til rette og koste seg med valpene sine. Jeg satte meg oppi hos valpene og da var det mange av dem som kom krabbende og ville ha kontakt. Flere av de sovnet på fanget, og jeg kunne bare sitte der og kose meg glugg i hjel. Foreløpig har de fått halve rommet. Når de er tre uker åpner vi resten av rommet. Da blir det danseplass :-)
Nå nærmer det seg at valpene blir 3 uker. Det er bare å ta kontakt for å avtale besøk. Valpene begynner å ta imot besøk på onsdag 31.10. De er fortsatt veldig små, og sover mye, men det er litt artig å komme flere ganger for å se utviklingen. De som bare vil komme en gang før man skal hente, anbefaler vi at venter litt. De har kommet lenger i utviklingen når de er 4-5 uker. Men valpene tar gjerne mer enn ett besøk så det kan dere styre som dere vil. Med litt reisevei kan det jo bli langt nok å komme en gang før man skal hente også.
241018 større plass
Deilig med større plass
241018 halehannen likte seg godt i buret
Halehannen likte seg veldig godt i buret
241018 toerhannen vb og nakke Medium Web view
Toerhannen, venstre bak og nakketispa. Litt uskarpt av toerhannen, men de er så nydelige så jeg tok det med alikevel :-)
Tirsdag 23.oktober 18
I dag er valpene to uker gamle, og alle er i full fart. I dag har de virkelig vært i farta også.De har kommet mye mer opp på beina sine og raser rundt. De har minimal kontroll på hvor de fosser av gårde, men er veldig bevegelige. Mille har også blitt mindre opptatt av å holde de andre hundene ute nå. De får lov til å komme inn på soverommet og opp i valpekassa. Hun har aldri sagt veldig hardt i fra til noen, men bare sett på de og da har de som regel rygget ut. Svea er seg selv lik, hun vil såååå gjerne inn til valpene og slikke på de og stulle og stelle. Hun skjønner at de er for små til å lekes med, men hun vil så gjerne hilse på dem. Hun blir aldri lei, og elsker det når det er valpekull her.Jubi er mer fornøyd med å ha hatt Sunni i disse ukene, så hun er ikke så opptatt av valpene til Mille lenger. Sunni har virkelig skjønt at det er valper i valpekassa, for hun vil gjerne være der hele tiden. Men det kan hun ikke. Hun er som en elefant i forhold til de små, og det er urettferdig både for henne og knøttene om hun skal være der. Når hun kommer opp i kassa er hun så ivrig og glad , vasker og ordner hun også. Men fordi hun er liten så vet hun ikke sånn som Svea hvordan man skal oppføre seg mot små valper. Så hun begynner å leke med de. For å si det sånn så er det ikke samme type lek på en 8 ukers valpe og en 2 ukers valp. Så det fungerer ikke. Jeg er jo der og passer på hele tiden, og når hun blir for husvarm må hun gå ut av kassa. Småvalpene er nysgjerrige på henne, men de er ikke klar for hennes type lek ennå gitt.
I morgen skal Sunni flytte. Heldigvis ikke langt, bare til Jevnaker.Det skal bli veldig spennende å se hvordan hun utivkler seg. De siste par ukene har hun blitt utrolig god på dette med gobit søk, så det kan være smart å ta med seg videre. Da får hun brukt hodet sitt.
Når Sunni reiser i morgen blir valperommet ledig. Så da her jeg jobben med å vaske det ned til neste gjeng vil flytte inn der. Det blir veldig trask, for G-gjengen trenger mer plass :-)
 231018 Sunni 8 uker
 Sunni 8 uker, utrolig hvor fort tida har gått.
 231018 muiti med alle
 Koser seg, hanne merket høyre lår
231018 nakke tispa og hanne merket høyre skulder
Nakketispa og hanne merket høyre skulder
231018 Sunni på besøk i valpekassa
Sunni på besøk i valpekassa, 6 ukers aldersforskjell gjør ganske mye på størrelse :-O
 
Mandag 22.oktober 18
I dag har vært en veldig rolig dag med valpene. De har stort sett sovet og vært veldig fornøyde. Hver tredje time har de fått mat av Mille og det virker de veldig fornøyd med. I løpet av en ukes tid nå så har hørselen også kommet. Til nå har ørene ligget bakover og øregangene vært tette. Men nå starter de å åpne seg opp etterhvert. De  har vært veldig vare på luftstrømmer når noen går inn og ut av rommet, det har de registrert en stund. SÅ når hørselen også kommer på plass er de klare for mer spenning i hverdagen. I morgen er de to uker, det betyr at vi åpner opp for besøk til valpene neste uke. De er fortsatt veldig små når de er tre uker og de sover mye, så må ikke ha forventninger om det helt store da. De er utrolig artige når de nærmer seg 5 uker og tenna er på plass. Da er det om å gjøre å ikke komme på besøk i klær man er redd for, for å si det sånn :-)
Sunni sin nye favoritt aktiviet er å stjele sko og spise på de. Hun fant en gammel sko da, som skulle kastes så det var jo ingen krise egentlig. Men kanskje ikke vits i å gi henne uvanen :-O
221018 halehannen
Gossine halehannen
221018 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
Søndag 21.oktober 18
Nå har nesten alle valpene åpnet øynene litt. De blir så utrolig nydelige når de har åpnet øynene, da er de små hunder med en gang :-) De liker veldig godt å ligge tett inntil hverandre, gjerne oppå hverandre, og klatrer rundt for å finne den beste stillingen. Når de ligger 11 valper i kassa, er det ikke til å unngå at de blir møkkete, selv om jeg bytter på kassa mange ganger om dagen. Så nå er det full rundvask av valper og kasse hver kveld. Veldig kjekt å ha det ene buret stående utenfor kassa, så jeg kan vaske og ordne valpene og legge de i buret. Så kan jeg vaske kassa, skifte alle aviser og kladder, også ta valpene oppi igjen. Da er det så mye koseligere å se valpene i kassa, for å si det sånn..... Det er godt at de snart skal få litt større plass. Da skal vi forsterke det at de naturlig ønsker å gå unna soveplassen sin når de skal gjøre fra seg. Da får de et område med teppe og et område med aviser. Så kan de gå på avisene og gjøre fra seg. Noen av valpene er som regel veldig raske med å få til det, mens andre går ut av teppet med framparten, også sitter bakparten igjen på teppet og tisser :-) 
I dette kullet skal vi ha igjen en tispe selv, som vi gjerne vil deleie med noen. Det gir oss  mulighet til å gå videre med linjene, uten at valpen bor her. Vi må kunne ta oss av de vi har hjemme her, og blir det for mange føler jeg at vi ikke får tatt oss av dem på en skikkelig måte. Så deleie har vært en fin ting. Du må ikke bo for langt unna, helst ikke lenger enn en time. Du må kunne møte oss sånn ca halveis mellom oss og deg når vi skal låne hunden av og til til utstilling. Så om den blir bra skal vi ha valper på henne. Dersom dette kan være av interesse ta kontakt med oss, så kan vi snakke mer om det.
Sunni har hatt en skikkelig aktiv dag. Hun har altså hatt et aktivitetsnivå som  har vært ganske så høyt. Det morsomste var når hun oppdaget seg selv i speilen på soverommet. Den går ned til gulvet, og når hun så den andre valpen i speilen ble hun skikkelig gira. Skulle leke med den og holdt på. Løp frem og tilbake langs speilen og skjønte ikke hva som skjedde når valpen ble borte. Hun var utrolig artig å se på :-)
211018 blir tjukke og runde
Blir gode og runde av all maten til Mille
211018 krøller seg sammen
Søte lille knøtt
211018 ligger i haug i hjørnet
Liker seg i haug i hjørnet
Lørdag 20.oktober 18

I dag har det vært arrangert "Hytteplanmila" her. Et løp som går rundt i distriktet og som er 10 km langt. I år hadde brødrene Ingebrigtsen meldt sin ankomst til løpet, så det ble masse publisitet rundt det. Jammen ble det ikke satt ny løyperekord og ny deltager rekord :-) Sondre er hjemme fra Trondheim og skolegangen på NTNU i helgen, så han skulle løpe hytteplanmila.Det var ganske kaotisk og masse folk, men artig da. Utrolig mye publikum også, det setter jo ekstra spiss på det hele. Sondre var passe fornøyd, perset med over tre minutter, og endte på 43:10. Hadde et mål om 40 men det ble nok for vanskelig i dag. Han får prøve igjen til neste år.
På ettermiddagen var det klart for bursdag for Marius. Han har kjøpt seg hus sammen med kjæresten siste året, så for første gang var det bursdag utenfor heimen.... Rart. Men veldig koselig. Jeg kunne ikke være så lenge da, pga valpene men rakk å få med meg både pølser og kake.
Sunni har vært med på tur i dag. Først en tur til naboen for å snakke litt med ham. Sunni var med og fikk masse kos. Da hadde hun overskudd så det holdt, så det passet fint med en liten tur da gitt. Så ble hun med i bursdag hos Marius. Da ble det en ny runde med bilkjøring. Jeg gir henne et tyggebein før vi kjører, og da tygger hun på det og synes det er topp å kjøre bil. Ikke mye sutring på henne. I burdagen var det veldig mange som ville hilse på henne og kose med henne, så til slutt ble hun så sliten at hun sovnet. Hun sovnet så lang hun var på kjøkkengulvet, og tok seg en velfortjent hvil.
Med den fine G-gjengen er det ikke så mye som skjer akkurat nå, annet enn at de sover spiser og gjør fra seg. I dag måtte de være i et tøybur rett ved siden av valpekassa mens jeg vasket. For å si det sånn, det blir bittelitt å vaske når man har så mange valper. De tok det helt med ro når de var i buret og hadde ikke noe i mot det. De var trøtte og sovnet. Etterhvert ble jeg jo ferdig med vasken, så da kom de tilbake til valpekassa si igjen.

201018 hele gjengen i buret
Hele gjengen i buret
201018 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
201018 hanne merket høyre skulder
Hanne merket ryggen
 
 
Fredag 19.oktober 18

I går kveld koste hundene seg inne i matkjelleren. Med 5 kg mel og 2 kg sukker..... Jeg hadde vært på "harryhandel" for ganske lenge siden, og dette var litt av resultatet :-)  
Det ble i grunnen veldig enkelt å peke ut hvem som hadde vært med på dette ... :-)
Jeg må si jeg ble litt bekymret for det store inntaket, og jeg gruet meg til natta. Men for Mille sin del var det ikke noe problem, ikke for Sunni heller, men Svea derimot fikk skikkelig oppkast. Hun er nå på skånekost i håp om at det skal gå fort over.

Valpene til Mille har et stort luksusproblem, og det er at Mille har så utrolig mye melk. I går fikk nakketispa så mye melk at hun rett og slett gulpet det opp igjen. I dag har jeg frisket opp merkene på alle valpene , så nå syns de litt bedre. Enklere for meg å følge med på forskjeller da. Nå kommer øynene ! Litt mere sprekker i dag også :-)
 I dag har Sunni vært hos veterinæren. Det gikk veldig fint. Hun veier 6,7 kg og er en plugg med energi.Jeg må si at vi har blitt ganske knyttet til hverandre og det er ikke gøy å tenke på at hun skal dra. Håper det blir lenge til neste enebarn, for enebarn skal ikke flytte tror jeg........

IMG 0112
FEm kg mel og to kg sukker...... 
IMG 0115
Mistenkt nr 1, skyldig :-D
IMG 0113
Svea, mistenkt nr to, skydig
IMG 0120
Mistenkt nr 3, Sunni, skyldig
IMG 0117
Mistenkt nr 4, Jubi , Frikjent :-)
191018 flinke MIlle vasker og ordner
Flinke Mille vasker og ordner
191018 nakketispa spier til hun kaster opp
Nakketispa spiste så mye at hun gulpet det opp igjen :-D
Torsdag 18.oktober 18
Nå merkes det at valpene begynner å bli litt større. De sover lenger uten å behøve å spise. Så i natt var det mulig å få seg et par timer sammenhengende søvn. Litt av problemet er jo at jeg ikke får nok av valpene heller, kan sitte og se på dem i laaang tid :-) Håpløs.
Milleer helt seg selv igjen, og har masse melk. Hun vasker og ordner med valpene sine og er veldig flink til det. Hun er mest glad i å ligge utenfor valpekassa, det er nok litt varmt for henne oppe i kassa. Men hun ligger rett utenfor på gulvet. Det er kaldere og bedre for henne. Fortsatt spiser hun tre ganger om dagen, store mengder, men legger altså ikke på seg et gram. Med den mengden melk hun produserer er det kanskje ikke så rart. 
Valpene har begynt å bevege seg mer. De tygger litt på hverandre, uten at de helt skjønner hva de gjør, og i dag så jeg at den ene sprekken til øyet til hanne merket venstre lår er på vei til å åpne seg. Spennende dager!
Sunni har vært hjemme idag og tatt livet helt med ro. Hun leker masse med Jubi og Svea, og Jubi klikket i vinkel i dag når de to var ute og lekte. Det tror jeg Sunni syntes var litt skummelt, men hun kom som en kule etterhvert og skulle "ta" Jubi. Inne på kjøkkengulvet klatrer hun rundt på de voksne hundene og jeg tror de synes hun er bittelitt plagsom. Men tålmodige som bare det. Sunni har vært veldig flink til å lære seg å holde seg unna matfatet til de voksne hundene når de spiser. Hun tar signaler veldig godt, og har et fint kroppsspråk overfor de voksne hundene. Veldig gøy å se på henne.
 
181019 Mille er stolt av valpene sine 
 Mille er stolt mamma
 181018 nakketispa
 Nakketispa
 181018 tvø hvl thø
Tispe merket venstre øre, hanne merket venstre lår og tispe merket høyre øre 
181018 hvl 
 Hanne venstre lår
Onsdag 17.oktober 18
I dag er Sunni 7 uker, og på fredag skla hun til veterinær og få vaksine og idmerkes. I tillegg skal hun ha veterinærattest.Om en uke reiser hun, og det blir rart. Enebarn er noe helt eget. I dag ahr vi vært på ny kjøretur og besøkt svigers. Det blir jo ikke så mange besøk her når det bare er en valp, så da må vi ut på farta. Nå begynner hun å bli flink til å være stille når vi kjører, særlig hvis hun har noe å gnage på :-) Hos svigerforeldrene mine hilste hun litt, så på TV som var veldig rart, og til slutt la hun seg til å sove. God evne til å koble av.
Ellverbanden vil få så mange besøk at de ikke trenger å dra noe sted for å sosialisere eller miljøtrene. Det er kanskje greit - ikke så kult med besøk av elleve valper på en gang ;-)
Heldigvis går det helt fint med Mille og valpene. Det var greit å få kontroll på tingene fort, da lot det seg snu.
Nå kan valpene ha litt lenger intervaller mellom spisingen. I starten spiste de nesten hele tiden. Nå kan det gå et par timer fra det ene måltidet til det neste. De sovner ved puppen, og triller gjerne ned og sover videre.
Vi venter spent på at øynene skal åpne seg nå. Det skjer som regel mellom 12.-14 dagen. Da blir de til å spise opp. Mye mer små hunder med en gang øynene åpner seg. Frem mot tre uker åpner også ørene seg og de hører mer og mer. Disse tre første ukene er egentlig bare viet til videreutvikling av sentralnervesystemet med syn, hørsel osv. 
171018 nyvasket gjeng
Nyvasket gjeng spiser og koser seg
171018 enerhannen sovnet på labben til mammaen sin
Enerhannen sovnet på benet til mammaen sin 
Tirsdag 16.oktober 18 En uke gamle
Tenk i dag er valpene en uke. Jeg liker ikke sånn nedtelling av uker, for plutselig er valpene flytteklare og tida går så alt for fort
Noen ganger er det veldig greit at man følger veldig nøye med på valper og tispe. I går ettermiddag syns je g ikke Mille var helt seg selv.Hun hadde et drag i ansiktet som gjorde at jeg fulgte litt ekstra nøye med på henne. Hun spise maten sin som før, slikket valpene som før, og var ute og koste seg, men noe var ett hakk mer dempet enn det pleier å være. Så da tok jeg tempen på henne. Litt høy temp men ikke alt for ille heller. Så jeg bestemte meg bare for å følge nøye med. I løpet av veldig kort tid så jeg starten på en ganske kraftig jurbetennelse ! Det gikk kjempefort. Fra å ha et helt normalt jur på bakerste puppen, til å være som en ballong. Heldigvis så jeg det med en gang og fikk startet med å tømme puppen. Igjen og igjen. Valpene sugde og sugde og til slutt hadde vi fått det ned mye. I løpet av natten har jeg fulgt nøye med og i dag har valpene drukket melk veldig nøye av den puppen. Nå i kveld har det gått masse tilbake og jeg har en god følelse for at vi fikk stoppet det i tide før det ble virkelig ille. Men jeg følte meg ikke høy i hatten når feberen steg til over 40 hos Mille, da blir jeg litt ekstra på hugget for å si det sånn. 
Valpene merker jo ikke noe til dette, de er bare fornøyde med at de spiser litt oftere :-) Mille har hatt så kraftig økning av melkeproduksjonen på så kort tid , at det er nok det som får ta skylda. Nå følger jeg bare ennå nøyere med, så skal dette gå helt fint. Hun har spist maten sin hele tiden, så det er et godt tegn.
I dag har Sunni vært på biltur igjen. Vi kjørte til søsteren min så Sunni fikk hilse på en fremmed hund og være på besøk i et fremmed hus men mennesker hun ikke hadde hilst på. Spesielt grom ble han som hadde godbiter i lomma. Det tok Sunni to sekunder å lokalisere de.  Hun fikk også lære at det å bite gamle damer i øra ikke er så lurt. Hun ble ganske furt da når Aya sa ifra til henne at hun ikke ville ha noe av å være tyggedyr for Sunni. Frøkna var flink og la seg heller under stolen min og sovnet der.
161018 ryggen liker å sove blandt støttene
Hanne merket ryggen liker å sove innibladt sperrene inne i valpekassa
161018 så sovnet toerhannen på samme sted
Det samme gjør toerhannen
161018 litt av en stil på hvl
Litt av en stil på hanne merket venstre lår (hvl)
161018hvl strekker seg så godt
Det var så deilig å strekke seg, hvl
161018 tvs
Tispe merket venstre side (tvs)
Mandag 15.oktober 18
Det merkes at valpene vokser. De kan spise litt sjeldnere og sove litt lenger mellom hvert måltid. De er gode og runde og legger så fint på seg. Foreløpig er det ikke så mange timene søvn om natta, men sove det skal jeg gjøre når jeg blir gammel :-) Jeg får aldri sett meg mett på valpene og er så fornøyd når de nå har blitt litt større enn nyfødt. Selv om denne gjengen har vært super siden dagen de ble født, så går man med en liten usikkerhet om noe kan komme til å skje. Heldigvis, i morgen er de en uke og alt ser bare bra ut. 
Sunni hadde besøk i dag. Hun er ganske spinnvill når noen kommer på besøk. Hun vil gjene ha kos, og løpe rundt ute. Det tar ikke så lang tid før hun er sliten og da må hun inn for å hvile. I dag tidlig hadde Jubi knabbet senga hennes igjen, det er unektelig litt rart ut med store Jubi i lille senga.
Jeg har også begynt å bruke et slags teppe som jeg legger mange godbiter i, også kan Sunni søke. Hun synes det er kjempeartig og er veldig ivrig på søkinga. Godbiter er nok veldig godt :-)
Sunni snuser på godismatte
Sunni søker etter godbiter
151018 hele gjengen 6 dager gamle
Fineste gjengen 6 dg gammel
151018 hhskulder hvlår
Hanne merket høyre skulder og hanne merket venstre lår
Søndag 14.oktober 18
Dagene for valpene er ganske like. De sover, spiser og gjør fra seg. De uttrykker sin misnøye når de ikke får maten fort nok og de klatrer rundt på hverandre til de sovner. De legger på seg jevnt og trutt og MIlle har masse mat.Jeg tror hun kunne fødd opp 11 valper til. Det er selvfølgelig denne gjengen godt fornøyd med. Noen av hannvalpene begynner nå å ta ganske godt for seg i matfatet, så de brøyter til side de som ikke er fullt så tunge. Men de litt mindre tar det igjen på smidighet og raskhet så de lurer "storebrødrene" sine litt. Det er artig å se på. De deler egentlig foreløpig ganske broderlig, så jeg har ikke valgt å dele de i to grupper eller noe sånn. Ser jeg at noen henger etter kan jeg heller gjøre noen tiltak da. Men foreløpig styrer Mille dette alene.
I dag tømte jeg valpebingen på kjøkkenet. Det er ikke noe vits i å ha aviser i den lenger, Sunni vil jo ikke være i den alikevel. Hun ligger sammen med de store på gulvet på kjøkkenet og synes det er helt topp. Så da satte jeg senga hennes på kjøkkengulvet,men den komJubi og tok. Det var ganske latterlig å se på store Jubi i den lille senga :-) Jubi synes den var perfekt og akkurat passe stor til seg. Hun krøllet seg sammen alt hun kunne, men alikevel stakk hun utenfor på alle kanter av senga. Godt det er en myk seng :-D
Jeg er så takknemlig for flotte valpekjøpere. Denne gangen som så mange ganger før, er det en utrolig fin gjeng med valpekjøpere som har meldt seg. De aller fleste har hatt flat før, noen er nye flateiere, men som vi hilste på i sommer, og sist men ikke minst, "gamle" valpekjøpere som kommer tilbake for å hente sin tredje Fosliskrenthund. Det er en god følelse det. Flotte mennesker som har gitt "våre valper" flotte liv, og som vi er så glade for å ha blitt kjent med. Da er det gøy å drive med valper :-D  Det er mye jobb, men jammen bringer det med seg masse inspirasjon og gleder også. 
14.1018 nydelige gjengen
Jeg tror jeg kan stirre på disse gullklumpene i en evighet
141018 tispe merket venstre øre
Tispe merket venstre øre
Lørdag 13 oktober 18
Det er liksom ingen sak med valper når alle er så pigge som disse her. De reagerer rask allerede når noen kommer inn i rommet. De blir veldig aktive når de tror at det er Mille som kommer og skal gi dem melk. Da yrer det med valper i valpekassa, de er i full fart, og Mille har sin fulle hyre med å få lagt seg ned. 
Nå er de første fire døgnene over, og alle sammen følger fortsatt en veldig fin utvikling. De er sultne bestandig og det er mye lyd når de skjønner at Mille er klar til å slippe ned litt melk til dem.
I dag tok jeg Sunni inn til dem. Jeg holdt henne i armene mine, mens hun fikk snuse på det rare som var i kassa. Hun var veldig rolig, og bare nysgjerrig når hun fikk snuse, og etterhvert kom den ene labben for å ta litt bortpå valpene.
G-gjengen har jo absolutt ingen glede av at Sunni kommer inn til dem, de kan jo ikke gjøre noe sammen med henne. Men hun har godt av å se og snuse og bli eksponert for alle luktene og lydene. Det var tydelig at hun syntes det var litt rart og ble veldig forsikitig. Mille syntes at Sunni kunne gå ut av soverommet vårt med det samme. Men så skjønte hun nok at det ikke var noe skummelt for valpene hennes, for etter noen sekunder var det greit.  Det var rart å ha Sunni inne hos valpene, hun ble jo en flodhest i forhold :-)
Jubi og Svea sniker seg inn til valpene når de ser at Mille er opptatt med andre ting. De har så lyst til å snuse og sleike. Jeg tenker at det ikke er nødvendig å stresse Mille med det, så jeg pleier å ta de vekk. Det er ikke sikkert at Mille synes det er helt greit ennå.Valpene er jo så unge. Men om en uke eller to pleier det å være veldig greit. Da er all avlastning Mille kan få hjertelig velkommen. Hun vil trenge det med elleve små :-)
131018 hele gjengen sover 
 Hele gjengen sover i haug
 131018 mat er godt
 Mat er så usannsynlig godt
Fredag 12.oktober 18
Det som er ganske vanlig med valpedagboka er at den oppdateres ganske seint på kvelden..... Det kommer dere nok til å oppdage etterhvert :-) Mange har gjort det sånn at de ser på den på morgenen i steden for på kvelden. Rett og slett fordi det noen ganger blir veldig seint før den er ajour.
Som jeg skrev litt tidligere har jeg merket alle valpene med tipex for å kunne skille de fra hverandre. Jeg har også et fast system ved hvert kull. Første tispe som blir født er nakketispa, neste er venstre øre, så høyre øre og venstre skulder. Disse merkene bruker jeg ikke på hannene. Da kan jeg veldig lett konstantere både at det er en tispe og hvem av tispene det er. Om jeg har en hanne og en tispe med merke på samme sted, er det jo i teorien lett å vite forskjell, men når ting skjer fort i en valpekasse har ikke jeg tid til å sjekke under valpen om det er en hann eller en hun :-) Hannene blir merket på bakparten stort sett,- hvis de ikke som nå er ganske mange. Da "låner" jeg et tispemerke og sånn er det med en hannhund i dette kullet. Her er hannene merket i den rekkefølgen de ble født som enerhannen, toerhannen, venstre lår, høyre lår, ryggen, halen og høyre skulder. Høyre skulder er da egentlig et tispemerke, men den hannen som har fått det merket han bryr seg nok ikke mye om det :-) Han er tøffere enn toget og lar nok ikke merket definere ham , hihi.
Det går veldig bra med valpene. Det er så mye liv i dem, at Mille allerede sliter med å få lagt seg ned uten å legge seg på noen av dem. De er overalt i kassa. Gleder meg til å følge denne gjengen for de har hatt så utrolig lik start, alle sammen har hatt samme oppførsel og ingen har hatt startvansker. Det er veldig deilig, og jeg bare nyter dagene med valpene. Når Mille har så mye melk, så er ikje det  noe problem heller. 
Sunni har nå blitt så bortskjemt at det ikke nytter å sette henne i noen valpebinge på kjøkkenet. Hun skal gå fritt sammen med de andre, og får hun ikke det, så forteller hun med store bokstaver hvor urettferdig hun synes det er. På natta går det veldig fint for da er hun på valperommet med Jubi, men på dagen er det slutt på å kjede seg i en binge ja. Da vil hun helst være ute og leke med de store, får hun ikke det vil hun sitte på fanget å kose. Hvis det ikke går heller, ja da vil hun torpedere kjøkkenet :-) Hun er så nydelig når hun sover, haha. Nei nå er det vel på tide å sove litt :-)
121018 halehannen rygghannen og tvs
Her sover halehannen, hanne merket ryggen og tispe merket venstre skulder
121018 hvb og hhb
Hanne merket høyre lår, har sovnet oppå broder'n merket venstre lår
Torsdag 11.oktober 18
Det er ganske godt når alle valpene er så kvikke og fine som disse her. Alle er veldig på, og drikker melk som bare det.Mille ligger mye i valpekassa, men også litt utenfor. Tror hun syns det er litt varmt. Valpene har varmelampe i det ene hjørnet av valpekassa si, så de kan velge om de vil ligge  der eller der varmelampa ikke stråler så mye. De ligger ofte i haug og inntil hverandre. Det er jo det de er vant til fra tiden de var i livmora til Mille. I dag hadde vekta mi klikket, så det var bare å få Rune til å kjøpe med seg en ny. Vekt føler jeg meg helt avhengig av i starten når jeg skal sjekke om valpene har lagt på seg eller ikke. Så når han kom hjem fra jobb var det bare å veie hele gjengen. Ikke så mye å bekymre seg for, alle sammen har fortsatt å legge på seg, noen litt mer enn andre. :-) Så det er tydelig at Mille har mye god melk. Det er ganske krevende for henne å skulle lage nok melk til eleve valper, så nå spiser hun tre store måltider om dagen. Hun er ganske tynn, og det er ikke noe lett å få en diende tispe opp i vekt. De bruker all energi på å produsere melken. Mille synes det er skikkelig bra med tre måltider, så hun spiser alt hun får og hadde ratt tatt ennå mer. Men om hun får for mye, blir hun dårlig i magen, så det er om å gjøre å finne ut hvor mye hun kan spise før det blir for mye :-) Hun er en relativt avslappet mamma. Hun elsker å ligge på ryggen, og rett som det er mens hun ammer, bare legger hun seg over på ryggen. Valpene skjønner jo ingenting, men leter villig etter melka som forsvant og finner den fort igjen. Men de sklir jo ned av magen til Mile, så det er ikke så lett å die på den måten..
Vi har jo så fantastisk vær, så i dag har Mille, Svea og Jubi kost seg masse ute sammen med Sunni. Mille og Jubi "lager engler" på plenen, de vrir seg på ryggen på plenen og storkoser seg. Sunni har funnet ut at Mille er den nye melkebutikken. Jubi har jo nesten ikke melk lenger, men det har MIlle :-) Så Sunni er borte og prøver seg på å få en liten sup av henne. Noen ganger er det greit for Mille, men andre ganger går hun unna. Mille er utrolig snill og leker og koser seg med Sunni også, selv om hun har den store banden sin inne i valpekassa. 
101018 Sunni 
 Fiine Sunni
 101018 Sunni og Jubi
 Sunni og Jubi
 101018 Sunni og Svea leker
 Sunni og Svea leker
 111018 hele gjengen sover
Hele fine G-gjengen sover
111018 liker å sove oppå hverandre
 Liker godt å sove i klump
Onsdag 10.oktober 18
Første natt med denne flotte G-gjengen har gått aldeles strålende. Det er alltid spennende om melka kommer igang og om valpene klarer å få nok næring. Fra siste kullet til Mille hadde jeg skrevet opp at hun tidlig hadde masse melk, så jeg håpet jo på det samme nå. Heldigvis viser Mille seg som en super mamma igjen. Hun har allerede så mye melk at ingen av valpene har gått ned i vekt, noe som er normalt, men derimot har lagt på seg. Noen av dem har lagt masse på seg allerede, så det er veldig bra. Alle er veldig like i størrelse, ingen er noen sinker eller trege til å få tak i puppen, så her kommer det til å bli mange kamper om maten etterhvert :-) Ingen av disse som kommer til å gi seg.  Nå vet man jo aldri om det går bra med alle når de er så mange, men ingen skiller seg ut på noen måte, så jeg har en god følelse akkurat nå. 
Mille er rolig og vasker og ordner valpene akkurat som hun skal. Hun vet akkurat hvem av de eleve som trenger en vask og masserer og ordner så alt kommer godt i gang. Mille spiser maten sin igjen, og virker til å være i veldig fin form. Nå tar jeg tempen på henne hver dag for å følge med at alt er bra, og så langt ser det fint ut. Litt over midnatt kom det en morkake som manglet, så nå tror jeg alt er ute og at ting skal gå fint.
Svea og Jubi er som vanlig i hundre fordi de merker at det er kommet en gjeng med valper. Jubi er helt klar til å adoptere hele gjengen, men tror ikke Mille er særlig interessert i det ennå :-) Svea bare håper de fort skal bli så store at de kan leke med henne. I mellomtiden sniker hun seg inn for å ta en vask av et par stykker som hun kan rekke før jeg tar henne ut igjen :-)
Jeg sover sammen med Mille og valpene. Siden Jubi og Sunni er på valperommet sover Mille og valpene på soverommet vårt. Deilig for meg, for da kan jeg sove i min egen seng. Værre for Rune som ikke hæler å ha 22-23 grader på soverommet, og med den spesielle lukta som blir av valpene. Han har flyttet inn på rommet til en av gutta i 2 egt så lenge. Valpene flytter inn på valperommet/kjøkkenet når de har passert 2,5 uke for da trenger de mer plass. Men frem til det er jeg heldig og kan kose meg med dem ;-)
101018 hele gjengen ett døgn gamle
Hele gjengen ett døgn gamle
101018 mølje
Mølje
101018 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen 

Tirsdag 09.oktober18

I går kveld begynte tempen til Mille å flytte litt på seg og hun ble betydelig mer urolig og pipete. Hun var egentlig umulig å ha løs ute fordi hun skulle grave alle steder. Så det var bare å ta på band. Hun har særlig ett sted der vi har satt opp kompostgrinder for at hun ikke skal gå inn der. Jeg tror jeg har vært der fem ganger for å spa tilbake jorda, og forsøke å redde plantene som står der. Ikke bare for Mille, men for Jubi også. Sterke instinkter på disse hundene når de skal ha valper gitt.
Oppblokkingen startet utover kvelden, og i løpet av natten hadde Mille gjort en god jobb. Så første valpen så dagens lys klokka 12:00. Deretter kom de som perler på en snor, og når valp nummer 11 var ute, la Mille seg ned og tok livet helt med ro. Da så det ut som om hun hadde fått ut alle valpene, og at hun tok seg en velfortjent hvil. Hele den fine gjengen veier mellom 4-500g. En jevn og fin gjeng, alle sammen ganske så kvikke og klare for å gå igang med å drikke melk. Mille har ikke 11 pupper, så vi får følge litt godt med så alle legger på seg. Jeg har merket alle med tipex så jeg skal se forskjell på dem. Det er veldig greit når jeg veier og sjekker de hver dag. 
Dette er jo G-kullet. Vi har hatt et G kull en gang før. De ble født 28.10.2004, og var 12 valper. Åtte hanner og fire tisper. Det var en veldig flott gjeng, hvor fire av valpene senere ble godkjente som søkshunder på narkotika, en ble våpensøskhund og lavinehund, og en ble redningshund ved siden av å være flotte familiehunder og treningskamerater. Skal bli spennende å se hvordan denne gjengen utvikler seg, denne gangen 7 hanner og 4 tisper.
Valpen til Jubi, Sunni, har kjedet seg i dag. Jeg har vært litt opptatt kan du si, så Sunni har for det meste sovet og lekt med mammaen sin. Nå på ettermiddagen når de andre kom hjem har hun fått vært masse ute og kost seg. Nå har hun sovnet igjen. Rart det der hvor fort man glemmer hvor mye de egentlig sover når de er så små.
091018 Stolt Mille med gjengen
Stolt Mille med gjengen
091018 her blir det trangt om plassen nyfødte valper
Her blir det trangt om saligheta etterhvert :-)
 Mandag 08.oktober 2018
 I dag er dagen som valpene til Mille egentlig skal bli født. Hadde vært artig det,- da Rune har bursdag i dag og blir 50 år. Men Mille har nok ingen planser om å få valper i dag. Hun spiser maten sin og løper rundt med de andre hundene, så vi får se utover kvelden om noe forandrer seg. Jeg tar tempen på Mille hver dag for å se om hun har noe temåeraturfall. I dag har den begynt å flytte på seg, men skal egentlig godt ned på 36 tallet før den skal snu og gå opp igjen. Først når den går opp igjen kommer valpene. 
Mille er veldig glad i mat, så et tegn på at vlapene nærmer seg kan være om hun slutter å spise. Det har hun ikke gjort i dag.
Jubi sin lille frøken blir bare bittelitt bortskjemt. Hun går sammen med oss stort sett hele tiden, når hun ikke sover. De sover jo fortsatt mye, så det er lange perioder hvor hun bare koser seg. Men når hun er våken er hun ute med oss, eller inne på kjøkkenet og går der hun har lyst. Hun er kjempeflink til å gjøre fra seg ute, vi tar henne med ut hevr gang når hun har spist, så bærsje inne har hun ikke gjort på en stund. Det er ganske deilig.
081018 mille har blitt stor
Mille har blitt stor men er i full fart
081018 ettbarnsmoren har det bra
Ettbarnsmoren nyter tilværelsen
081018 jeg vil være med de andre
"Sunni", valpen til Jubi, vil være med de andre å leke
081018 Svea er og blir verdens beste leketante
Svea er verdens beste leketante fortsatt
081018 Sunni i farta Medium Web view
Sunni i farta !