Valpedagbok for H-kullet til Klara og Fredrik  
Lørdag 13.april 2019
"Palmelørdag " og første dag i påskeferien. Fy søren så fort disse åtte ukene har gått ! Det er helt vemodig at det er siste dagen jeg skriver i valpedagboka. Avreise til nye hjem skjedde i går og i dag. Heldigvis har tilbakemeldingene vi har fått vært veldig gode. De fortsetter å være små englebarn :-) Litt gråt når de drar, litt gråt på natta, ellers er det helt supert. Så langt har alle spist maten sin og flere sov maaaange timer i natt før de måtte ut. Valpene har vært så klare til å flytte, så det er topp for dem med nye opplevelser og en ny egen flokk.

Nå er det på tide å ta tak i de prosjektene vi ikke har hatt mulighet til å holde på med mens valpene har vært her. Sånn er det alltid - , valpekull tar masse tid, men det gir også masse tilbake i form at veldig mye glede, nye bekjentskaper og artige opplevelser. Det er noe helt eget med å ha valper, hvertfall når man er så bitt av basillen som vi er. Mange synes vi er gale som holder på med dette, men det er en hobby og en livsstil. Kunne ikke tenke meg å bytte det ut med noe. Nydelige valper, supre valpekjøpere,- kan man bedre ha det ?? 
Det jeg liker minst er å avslutte valpedagboka..... Da klipper jeg navlestrengen og det er jeg litt usikker på om jeg vil ;-) Men men, jeg får hoppe i det. Dere som har fulgt valpedagbøkene våre over litt tid vet at jeg pleier å avslutte med litt tall. Jeg får være tradisjonen tro denne gangen også :-) 

Det har vært en fin vår å ha valpene. Selv om det har vært kaldt har valpene kunnet være noe ute, dog i korte strekk om gangen. På slutten kom sola hver dag og det har vært helt toppen. De har kunnet være ute lange perioder om gangen. Alikevel har valpene har vært en del inne. Inne på valperommet har vi skiftet  aviser to ganger om dagen fra valpene var tre uker. Det går 20 aviser på gulvet hver gang. Det bety at vi har brukt 1400 aviser på dette valpekullet. Det tilsvarer ca 5,38 år med Ringerikes Blad :-)
Alle avisene skal jo også vekk og kastes. Vi har brukt opp nesten 45 søppelsekker og kjørt flere tilhengerlass med søppel til gjenvinngisstasjonen :-)
Inne i valpebingen har jeg vasket opptil flere ganger hver dag. Jeg har brukt opp ca 7 liter med et vaskemiddel som heter Sanibox. Det lukter ganske godt og tar vekk den værste lukta i huset når man har valpekull. Nå har jeg kjøpt inn  en 5 liter med klorin og skal gå løs på rundvask både inne og ute. Bingen ute skal jeg ta med høyrtykkspyler, men det er fint om det ikke er kuldegrader om natta, så jeg venter en liten uke.
Det er 7 valper i kullet som hver har 18 klør. Vi har klippet klørne en gang i uka i 8 uker. 
Det tilsvarer 882! Valpene har  også hatt mange besøk. Det har vært helt topp for dem. Mange bor ikke så langt unna, og noen har vært innom bare for å kose med valpene, så vi har hatt 18 besøk etter at valpene ble 3 uker. I tillegg har valpene hatt besøk av andre som synes det er koselig med valper, så tilsammen har det vært ca 28 besøk her.
Fra valpene ble født har Klara spist nesten en kg med tørrfor hver dag, bortsett fra på slutten når vi skulle få ned melkeproduksjonen. Så hun har spist ca 40 kg for..... Valpene har spist litt over 38 kg etter at de begynte med tørrfor når de var tre uker. 
Jeg har tatt 5222 bilder ! , og noen av dem har dere fått se her i valpedagboka. Jeg har også skrevet til nå 17599ord i valpedagboka :-D En treg start får ta skylda for at det ikke ble flere ord.Influensa gir ikke overskudd til valpedagbok desverre.
Det mest spesielle med dette kullet var at det ble en herlig gjeng med hannhunder. Har aldri hatt bare ett kjønn før, så det var noe nytt.  Jeg fikk meg også en skikkelig aha opplevelse når middelet Klara fikk for å kaste opp, gikk rett i melka og ga skikkelig dårlige valper. Heldigvis gikk det fort over. Utlært blir man aldri. Man skal ha dyp respekt for alt man ikke kan eller vet, også får man gjøre så godt man kan. Det går ikke et valpekull uten at jeg lærer noe av det :-) Disse gutta i H-gjengen har vist seg å være aktive, morsomme valper, som gjerne søker etter ting, og som elsker å apportere. Det har vært så gøy å se på. Husk at det å få jobbe med hodet er veldig viktig for å få en rolig og avbalansert flat.

Ikke glem at vi kan kontaktes 24/7, hver dag , hele døgnet. Ikke noe spøsmål er dumt å spørre om og ta heller kontakt en gang for mye enn en gang for lite. Vi vil så gjerne følge med på hvordan det går med valpene.
Følg med på siden vår, om ikke lenge dukker det opp en ny valpedagbok,- det er veldig hyggelig om du stikker innom og leser litt i den også :-)  

Torsdag 11.april 2019
I dag er valpene 8 uker !! I kveld er siste kveld med gjengen,- i morgen er det flere av valpene som flytter til sine nye hjem. Jeg gruer meg alltid til de skal dra, men hver gang ser jeg at når de blir 8-9 uker er det ikke så gromt å være her. Da trenger de nye impulser og de trenger sin nye "flokk", så det blir så bra når de knytter seg til sine familier. De er veldig lykkelig og glade disse trolla her, og de biter. De biter som alle andre vlaper gjør. Trøst dere med at det går over, det er bare litt slitsomt mens det står på.  Gi valpen noe annet den kan spise på når det blir for ille. Tenk på at den har hatt 6 andre søsken og mamma'n sin å tygge på i tillegg til Jubi og Svea. Den utforsker verden ved å smake på den, og den spiser gjerne litt på sko, lister, akilleshæler osv osv. Det er viktig at dere som har barn hjelper til å styre dette. Det er ikke mulig å forvente at mindre barn skal klare å styre en flat som bare vil bite. Ikke tenk at dere skal vente med å forme / trene valpen til den er 6 mnd. Tenk at dere skal begynne å forme den dagen etter at den har flyttet til dere. Tren masse kontakttrening, innkalling, og det å være i ro. Ikke lek og herje med valpen inne ! Det er bannlyst. Inne skal det være rolig, ute kan det være lek. IKKE kast pinner og annet i hytt og pine, det bare girer opp valpen. Gi den heller litt hjernetrim, et lite søk etter godbiter på plenen, et lite sporsøk etter et familiemedlem som har satt seg under et tre i skogen. Gi valpen sånne utfordringer så er det lettere for valpen og for dere. Den blir sliten av å bruke hodet :-)
Englebarna mine har vært ute i  nesten hele dag. Vi har storkost oss i sola og jeg har sugd til meg det jeg kan av Dvitaminer til en vintergusten hud. Det er så godt når sola skinner og man kjenner at man blir varm helt inn i kroppen. Jeg lot valpene gå som de ville i dag på formiddagen på hele tomta. Det var ikke vanskelig å få de til å komme på verandaen bak garasjen heller når jeg plystret på dem og ga dem mat.
Når vi skulle inn igjen i kveld var det bare å si søk, søk, søk med lys stemme , så kom de i hundre inn for å søke etter godbiter. Fantastisk, enkelt og greit :-D Her om dagen kjøpte jeg en 1,5 kg's sekk med Royal Canin Puppy, ekstra små raser. De bittesmå forkulene bruker jeg som godbiter når de søker etter godis. Det funker kjempefint og når det er samme foret som de spiser til vanlig er det jo ikke noe problem. Nå har snøen smeltet på plenen også, så nå kan de søke der også, ikke bare inne i valperommet.
100419godbiter Medium Web view
Dette er den lille sekken jeg kjøper til gobiter på søk. 
100419 hos veterinæren hilser på hest Medium Web view
I går glemte jeg dette bildet. Her er de på vei for å snuse på hester, sau og geit hos veterinæren. Det var litt skummelt.
100419 enerhannen hodet Medium Web view
Ener hannen blå 
100419 gul halen hodet Medium Web view
Halen, gul
100419 hhl rød hodet Medium Web view
Hanne høyre lår, rød
100419 hvl rosa Medium Web view
Hanne venstre lår, rosa
100419 lilla hodet uten merke Medium Web view
Hanne uten merke , lilla
1004119 grønn ryggen hodet Medium Web view
Ryggen, grønn
100419 lys blå hanne høyre skulder hodet Medium Web view
Hanne høyre skulder, lys blå
100419 nuss gul Medium Web view
Nusse litt....., halen, gul
Onsdag 10.april 2019
 I dag var det klart for kjøretur til veterinæren. Det tar en times tid å kjøre til Gulsvik, så valpene skulle få en fin kjøretur. I tillegg skulle Jubi være med. I går kveld hentet vi også Ifa så hun skulle få være med for å ta HD/AD bilder.
Ifa var veldig interessert i valpene og i Jubi og Svea. Så ivrig på leken at til og med frøknene her sa til henne at hun fikk ta det litt med ro. Da gjorde hun det. Snill som et lam, men litt usikker på det å være hos oss, siden hun ikke har vært det på lenge.  Natta forløp fint da, hun var et murmeldyr :-)
Etter å ha foret valper og hatt de ute en stund var det klart for å stable alle inn i bilen for å kjøre. Først måtte vi hente Rune på jobb, jeg skulle ikke dra alene til veterinæren med den bølingen.
Jeg forberedte meg på en kjøretur hvor jeg ikke kom til å høre min egen stemme pga mye "flatcoatblues" fra gjengen i bilen. Men for noen ENGLEBARN !  Dette tror jeg må være den roligste og stilleste turen jeg har kjørt med 8 uker gamle valper. Det pleier å være ganske mange desibel i bilen når jeg kjører. Men ikke denne gangen. Det var flinke gutter det tenker jeg. Kanskje det egentlig bare er tispene som bråker? ;-) 

Vel fremme hos veterinæren fikk valpene komme ut og gjøre seg litt kjent på gården til veterinæren.De fikk sjekke ut litt nytt område. Litt skummelt var det, men også spennende der det var hester, sauer og geiter!
Etter litt venting var det vår tur. Valpene fikk komme inn først og alle ble kontrollert og sjekket. De fikk vaksine og id-chip. Det gikk kjempefint,- veterinæren var godt fornøyd. 
Så var det Ifa sin tur til å bli dopet før hun skulle ta røntgenbilder.  Mens hun ventet på at dopet skulle virke tok vi inn Jubi for å ta ultralyd. Sist Jubi hadde valper, kom det bare en tispe. Derfor har vi vært utrolig spent på om det ville være noen valper i magen.Vi var forberedt på bare en valp denne gangen også, og tenkte at den kunne få være sammen med valpene til Svea om hun får noen. Stor var derfor gleden når veterinæren satte sonden på magen til Jubi og sa med en gang at her er det valper ! Det er mange valper i magen denne gangen, og jeg er overlykkelig for å få en gjeng med "sjokoladepraliner" til sommeren.
Hvis det nå også er valper i magen til Svea vet vi hva vi skal gjøre til sommeren. Ferien blir helt klart tilbragt i Frøshaugåsen sammen med mange firbeinte. Passer Rune godt det, for det beste han vet om sommeren er å sitte på verandaen og se på gresset som gror ;-) hihi. 

Vel hjemme her igjen var valpene klare for å være mer ute, så da gikk vi alle til toppen av garasjen. Der var det deilig sol og der fikk valpene maten sin. Når de hadde spist tok vi bilder av en og en av valpene. Jeg klipte Ifa litt, også fikk vi tatt et par bilder av henne også.
Mens vi kjørte Ifa tilbake til de hun bor hos, passet Vetle på valpene. Ingen stor jobb akkurat for de sov godt inne på valperommet etter all aktivitet gjennom dagen. 
Nå har jeg gått igjennom alle bildene og Rune er nede og forer valper. Da er det bare litt papirarbeid igjen, så begynner det å bli klart til henting av de første på fredag. Det blir litt rart.....
100419 på vei til veterinæren Medium Web view
På vei til veterinæren, godt med stor bil
100419 venter hos veterinæren Medium Web view
Etter en runde på gården, var valpene klare til å bli bært inn til veterinæren
100419 på vei hjem Medium Web view
Ferdig, på vei hjem. Alt var bra.
100419 enerhannen stående Medium Web view
Enerhannen, blå
100419 halen gul hanne stående Medium Web view
Hanne merket halen, gul
100419 hhl rød stående Medium Web view
Hanne merket høyre lår , rød
100419 hhs lys blå stående Medium Web view
Hanne merket høyre skulder lys blå
100419 hvl stående rosa Medium Web view
Hanne merket venstre skulder, rosa
100419 lilla uten merke stående Medium Web view
Hanne uten merke, lilla
100619 grønn ryggen stående Medium Web view
Ryggen, grønn
Tirsdag 09.april 2019

Full fart på morra kvisten :-) Det ser ut som om en tornado har vært inne hos valpene når de har holdt på en liten halvtime. Da er buret flyttet på og avisene makulert, og de sitter som små uskyldige vesener og bare kikker på meg når jeg kommer inn til de. Det varer en stund, også slukner de.Da må de sove en stund for å lade seg til neste runde.
Valpene har vært masse ute i dag. Det blåser en sur vind i det fine solskinnet, men heldigvis er vi litt i le på toppen av garasjen. Så der kan vi skikkelig kose oss i sola. Valpene var ute lenge i dag, og de tok også en dubb ute. Det var nesten 30 grader i sola, så de la seg for det meste i skyggen og der det var litt kjøligere.
På ettermiddagen fikk valpene besøk. Da var det klart for inspeksjon fra "farmor". Alle valpene måtte på bordet og bli studert opp og ned. Flinke var dem og det var godt med leverpostei i dag også. Til slutt fikk alle løpe løse på tomta og det var skikkelig stas. Til slutt tok vi de inn og da tok de seg en velfortjent hvil og sov veldig godt.
Nå har de spist og det er klart for å ta kvelden.

I morgen er det spennende, da er det tur til veterinæren. Der blir det helsjekk, vaksine og id-merking.  Vi har også fått låne med oss Ifa som skal ta HD/AD røntgen. Det blir spennende. I tillegg er det ekstra spennende da Jubi skal ta ultralyd i morgen...... Oppdatering følger ;-)

090419 en tornado fløy gjennom rommet Medium Web view
Vi lover,- det var en tornado som fløy gjennom rommet ! Vi har ikke gjort noe !
090419 vi vil ut Medium Web view
Her er det fryktelig kjedelig, vi vil ut på hele tomta ;-)
090419rød hhl Medium Web view
Jeg vil også ut....
090419 enerhannen blå Medium Web view
Enerhannen, blå
090419 lilla uten merke Medium Web view
Lilla, hanne uten merke
090419 ryggen grønn hann Medium Web view
Ryggen, grønn
Mandag 08.april 2019
I dag tidlig vekte jeg valpene når jeg gikk inn til dem når klokka var 06:30 ! Murmeldyr dette tror jeg :-) 
SIkkert viktig å prøve å fortsette å lage tydelig forskjell på natt og dag. De har sovet helt mørt på natta, og det har vist seg å fungere fint.
I dag kom det besøk til valpene og vi fikk sammen kommet frem til hvilken valp som skal få prøve å trene seg opp til redningshund. Da var det klart for å legge kabalen for resten av valpene. Det er en aktiv gjeng, og som alle valper biter de ganske mye. Dette går heldigvis over når valpetenna detter ut. Samtidig som de er aktive er de samarbeidsvillige. Tror det blir en fin gjeng å jobbe videre med, og de kommer til å være fine å forme slik dere gjør dem. Tenk på at innsatsen dere legger inn nå fra de er 8 uker og et par år frem i tid vil gi dere en super hund de neste 10 åra :-)
Alle har fått beskjed om hvilken valp det blir, og bilde av en og en. Vi skal ta nye bilder i løpet av de neste dagene, helst ute, for da blir de finest :-)
Søndag 07.april 2019
I dag sov valpene helt til klokka var 07:00 ! Det var deilig. Det var nemlig min tur til å stå opp, og dermed fikk jeg sove litt lenger enn planlagt ;-) Heldig med den. Valpene er vekkeklokka mi, og det varierer mellom kl 06:00 og 07:00 når de vekker meg.
Det blr frokost før det var på tide å gå en tur ut. De elsker å være ute og det er mye bedre å være ute å herje litt. Jeg legger jo aviser på gulvet i valperommet. De bytter jeg når det er nødvendig. Nå har det blitt sånn at det nesten er umulig å få lagt ned avisene, før valpene makulerer de og lager småbiter av dem :-D. Så vi får se hvor lenge vi bruker de. Nå er valpene ganske flinke til å gå ut for å gjøre fra seg, så det blir ikke så ille inne lenger.
Litt utpå dagen kom de som skulle hente Klara. Valpene fikk en siste sup med melk, og masse kos før Klara gikk fornøyd i bilen og reiste hjem til seg selv. Nå de siste dagene har hun tilbragt mye tid utenfor bingen der valpene er. Det har vært ganske slitsomt for henne at de bare skal ha melk, og hun ikke får satt de skikkelig på plass. Altfor snill, Klara. Tenker at de som har henne til vanlig er veldig glad for å få henne tilbake :-)
Vi koste oss ute i sola lenge, og til slutt sovnet alle valpene ute. Når sola forsvinner fra verandaen på garasjen, er det ikke så veldig varmt der lenger. Så da tok jeg valpene inn. Der fortsatte de å sove, og sov nesten til det kom nytt besøk til dem. De lekte også litt med Jubi og Svea.
Nå har de spist kveldsmaten sin, og er inne og tar livet med ro. Før de legger seg for kvelden skal de nok ut noen ganger, for så å slukke lyset og legge seg.
Jeg hadde planlagt å ta noen bilder i dag også, men jammen var batteriet tomt. Nå står det på lading så vi er klare til å ta nye bilder i morgen.
Lørdag 06.april 2019

Heldigvis er alle valpene tilbake til god gammel form i dag. Maten går ned på høykant, aktiviteten er stor og de leker og herjer som de pleier, så alt er ved det gamle ;-) Veldig deilig. 
Det er betydelig mer lyd og aktivitet i dem, så det var ikke snakk om å ha noen lat "sovemorgen". Det var bare å komme seg opp og få gitt valpene mat. Siden flere av dem hadde spist ganske lite siste døgnet spiste de svart rundt seg når de fikk mat, og de var ikke fornøyd med mengden. De synes jeg var gjerrig på maten, så det ble litt mer på måltid to i dag da. 
Vi var så heldige og fikk besøk av en tidligere valpekjøper i dag. Hun kom sammen med Pippi, en valp fra B-kullet vårt. Pippi hadde utviklet seg masse sisten sist jeg så henne og var så fiiin. Nyklipt også, så hun var så fin å se på. Valpene fikk også hilse på Pippi og det gikk kjempefint. Hun var snill som dagen var lang.
Eieren til Pippi var veldig grei og ble med for å se på valpene en og en og hjelpe oss å skille på dem. Hun er dreven i gamet og veldig dyktig så det var så fint at hun kunne komme en tur på besøk i dag.
Det vi så ganske godt på alle valpene er at det ikke er noen dominante og tøffe hannhunder i denne gjengen. De viser heller stor samarbeidsvilje og stor sosial kompetanse. De er aktive valper, med ganske høy jaktlyst. 
De er nysgjerrige og undersøkende. Så det blir valper som er ganske lette å samarbeide med, men de vil kreve å få litt søksoppgaver og få bruke hodet sitt, ellers kan de nok bli ganske slitsomme. I løpet av mandagen skal vi avgjøre hvilke valper som skal hvor. Da får dere en mail av meg med hvem av valpene det blir. Da sender jeg også ut en kopi av kjøpekontrakten vi bruker. Den kan dere ta en titt på. Vi skriver under og ordner den når dere kommer til oss for å hente valpen.
Vi får mange gode spørsmål for tiden og ett av dem er hva det er lurt å ha med seg når man skal hente valpen.
Den får med seg herifra et teppe med lukt av mamma og valpekassa. Dette kan være greit å ha som en slags "trøst" og sutteklut når de reiser fra oss. Så er det greit å ha med en vannskål, litt tørkepapir, og en plastpose til å ha søppel i. For å kunne avlede valpen litt kan det være greit å he med seg et lite grieøre eller en grisehale. D ahar den noe å tygge på om det blir for vanskelig å la være å bite. Vi anbefaler at valpen sitter på fanget når den reiser hjem. Det går an å ha den i bur også med det ebste synes vi er å ha den på fanget. Da blir det litt kontakt og litt trøst med en gang.

060419 halen og vlår ute i snøen
Halen og venstre lår ute i snøen
060419 hvl og hhl
Hanne vl og hanne hl
060419 kan vi få kos av deg
Kan vi få litt kos av deg ??
060419 søtnos
Sørnos....
060419 vi blir med deg vi
Vi blir med deg vi
060419 Pippi 22 mnd
Fiiiine Pippi 22 mnd
Fredag 05.april 2019

Her hoppet vi galant over dagen da valpene ble 7 uker. Det skjedde uforutsette ting her  som ga meg litt å drive på med. Alt var fryd og gammen på onsdag når Klara kom hjem og halen var ute av magen. Alt var som normalt helt til morgenen i går. Med en gang jeg kom inn til valpene på morgenen skjønte jeg at her var det skjedd en glipp. Valpene hadde drukket melk av Klara. Ganske normalt, men det som ikke var vanlig var at Klara hadde fått brekkmiddel dagen før, som gikk over i morsmelka og til valpene. Så valpene var ikke helt i slaget. De var naturlig nok kvalme og ville ikke spise. De var ganske slappe også, akkurat som Klara kvelden før. Valpene fikk selvfølgelig ikke mer melk av Klara. Jeg vurderte å ringe til veterinæren, men syntes at valpene hadde såpass god almenntilstand at jeg ventet med det. På kvelden i går var jeg ikke sikker på om jeg angret på det. Da tok jeg fire av valpene på eget rom, så jeg kunne følge med de hele tiden, fordi de kastet opp og hadde kraftig diare. Tre av dem hadde også feber, så jeg var ganske opptatt med å få væske i valpene. Jeg blandet litt honning i vannet, og da ble det godt. Så de drakk en del av det. 
Det ble en travel natt. 
I løpet av dagen i dag har valpene blitt mye bedre. De er veldig pigge, de spiser maten sin og ble helt elleville når de kjente lukten av den. Så nå er vi tilbake til normalen. De får litt zoolac for å få litt hjelp til å regulere magen. Sammen med cultura på maten har det hjupet godt. Nå er alle friskmeldte og har flyttet tilbake til de tre søsknene som nok ikke hadde fått i seg noe særlig med melk fra Klara. De er helt som vanlig, og de tre har klart å makulere alle avisene som var nede på valperommet. Nå har gjngen passert 7 uker, og biting og aktivitet står høyt på lista.
Klara da, henne går det heldigvis helt fint med. Hun har ikke så mye melk. Jeg har massert ut litt av melken, men det er så lite igjen, så jeg tror ikke det er noe problem. Hun får ikke gi valpene melk, så hun må ha på seg en fleecedress når hun er sammen med de. Det er hun ikke særlig glad for. :-D
Desverre ingen bilder idag, det har rett og slett ikke vært tida til å ta bilder heller. Men i morgen skal vi prøve å få tatt noen :-)

Onsdag 03.april 2019
Jammen var det like fint inne hos valpene i dag tidlig. Ingen som hadde gjort fra seg. Prøver å være bevisst på at de ikke skal spise for sent på kvelden og få lufte seg godt før vi tar natta. Ser ut som om dette bærer frukter nå. Natta blir litt kort da, men det får heller være. Sove kan man gjøre i et annet liv.
Et par av valpene er så griske i matfatet, at først spiser de sin egen mat i full fart, så skal de ta maten til brødrene sine også. De eier liksom ikke magemål i det hele tatt. Så i dag har jeg holdt de litt igjen til de andre får spist ferdig. Det er ingen som er trege til å spise, det er bare det at et par spiser svart rundt seg :-) De ble passelig frustrerte når jeg holdt de igjen så de ikke fikk tatt noe mat.
Ikke spesielt varmt ute i dag. Rett og slett ganske kjølig. Meteorologene truet jo med snø til og med, men det kom heldigvis ikke. Valpene turner rundt ute alikevel. Det er så kjedelig å være inne, - helt til de blir trøtte og vil sove,da går de inn og legger seg i buret på valperommet.
I ettermiddag hadde valpene besøk og det var skikkelig stas. Da skjedde et lite uhell med Klara. Hun lekte og hadde det så gøy med en drakamp og i drakampens hete løsnet en hale fra den hundeleken hun lekte med. Den slukte Klara i farta, uten å tenke seg om. Jeg tenkte først at det ordner vi med å legge litt salt bakerst på tunga hennes, for da pleier ting å bli kastet opp igjen i løpet av bare få minutter. Så når besøket hadde dratt fikk Klara salt bakerst på tunga. Hun så ut som om hun likte det til og med, for noe salt som falt på gulvet, det slikket hun opp !
Minuttene gikk og ikke noe kom opp. Halen på denne hundeleka var ganske stor og kunne nok lage en propp i tarmen til Klara så jeg ville gjerne ha den opp. Jeg ringte til veterinæren og fikk komme dit og fikk gitt Klara en sprøyte så hun ble kvalm og kastet opp. Der kom halen ! Veterinæren var veldig enig med meg i at det nok hadde vært dumt om den hadde forsvunnet ut av magesekken og inn i tarmen. Det ordnet seg fint, og Klara er i fin form igjen. Der ser man hvor fort gjort det er at en flat sluker ting den ikke burde sluke ;-)
I kveld har valpene vært ute igjen og rast fra seg. De er ikke så aktive på kvelden når de har vært masse ute på dagen. De trenger å sove og hvile masse også, de er ganske små ennå :-)
030419 det er langt å gå
Væla er stor og det er laaangt å gå. Må ta en pause
030419 enerhannen og mammaen sin Klara
Klara med enerhannen
030419 halehannen i flott driv
Halehannen (gul) i full fart
030419 hanne høyre skulder
Hanne høyre skulder (lysblå)
030419 Klara og enerhannen blå med hjerter
Enerhannen vil gjerne leke sammen med mammaen sin
030419 Svea foran og KLara som leker med valpen sin bak
Svea i front og Klara bak som leker med valpen sin
030419 ute for å finne på nye sprell hale gul og rygg grønn og høyre skulder lysblå
Halen(gul) rygg (grønn) og høyre skulder (lys blå)ute for å finne på spik030419 ut på tur i store væla helt alene
Jammen blir verden stor....
Tirsdag 02.april 2019
Det er bare en drøm når man kan komme inn til valpene på morgenen også er det ingen som har gjort fra seg gjennom natta! Da er det bare å få satt opp døra ut, så alle kan gå ut å gjøre fra seg. I går kveld var de ute siste gang klokka 01:00, og når jeg kom inn i dag tidlig klokka 06:30 , så hadde de nok sovet mesteparten av tiden. Jeg er spent på om vi får dette til å fortsette..... Når de har spist frokost slipper jeg alle ut på gårdsplassen. Hvis jeg ikke gjør det, står de å hyler ved døra ut. De elsker å være ute og alt skal sjekkes og smakes på. I går kveld satte vi opp grønne grinder og " gjerdet inn" gårdsplassen så valpene ikke skal få spist på alt mulig. Når snøen smelter kommer det frem mye rart, og det trenger de ikke spise på. Men det betyr at det ikke er så mye spennende å torpedere, så det kommer til å bli kjedelig å bare være på gårdsplassen også :-O
Når de ble slitne på morgenen tok jeg de inn igjen også sov de en stund før jeg tok de med meg ut og bort på toppen av garasjen.Der er det også grønne grinder, til valpenes frustrasjon. Men ikke alle bryr seg om det. Ryggen og høyre skulder fant en måte å få flyttet fra hverandre to grinder, og vips så var de utenfor ! Jeg så plutselig at de drev og turnet rundt et stykke utpå plenen. Så da tok jeg de inn igjen. Jeg fulgte litt med på dem og ryggen ga seg ikke så lett. Han fant seg en tennisball som han bar på. Den skulle han ha med seg ut. Helt målbevisst gikk har bort og dyttet grindene fra hverandre, så forsvant han inn under en buske og der gjemte han ballen sin. Så kom han tilbake til gjerdet som om ikke noe skulle ha skjedd. Når jeg løftet ham opp i bingen gijen ble han alikevel litt frustrert og gikk tilbake der han hadde erfart at han kunne åpne gjerdet. Men nå gikk det ikke gitt. Da ble han ganske frustrert så jeg åpnet det for ham. Han stupte inn under buska igjen og kom frem med ballen sin. Utrolig at en liten valp har konsentrasjon nok til å gjøre en slik handlingsrekke. Blir artig å se hva det blir av denna når han blir stor. Herlig valp. Jeg hadde ham med meg alene bort foran huset også og det digget han. Da fikk han oppmerksomhet helt alene og vi apporterte ball flere ganger. Han løp ut hver gang og hentet ballen og kom tilbake så lykkelig og glad. Nå skal alle valpene få være med alene en og en ut på tur, flere ganger så det skal bli artig å se hvordan de reagerer på det :-) Herlig gjeng i allefall.
På søndag skal Klara reise hjem til eierne sine, så da skal hun få velfortjent fri. De siste dagene har hun blitt mye flinkere til å snakke til valpene når de drikker melk, så hun har ikke så mye melk nå som hun hadde. Det blir rart når hun reiser, en herlig hund som vi kommer til å savne. Valpene har Jubi og Svea her så de får masse sosialisering med andre hunder. Jubi og Svea setter også grenser for valpene, så de får mye opplæring av dem også. Så da kan Klara få dra hjem. Tror det blir godt for både henne og eierne :-D
020419 enerhannen
Enerhannen
020419 enerhannen og høyre skulder
Enerhannen og høyre skulder
020419 hanne uten merke
Hanne uten merke
020419 hum og ener
Hanne uten merke og enerhannen
020419 høyre lår rød med svarte poter
Høyre lår
020419 ryggen ute på tur
Ryggen ute på tur
020419 venstre lår biter seg fast i halen på høyre lår
Venstre lår biter seg fast i halen til høyre lår :-D
020419 ut på vandring sammen med mamma Klara
Ut for å oppdage den store verden
Mandag 01.april 2019
Brrrr,- i dag var kuldegradene tilbake. Det var kaldt på morgenen,- har blitt litt bortskjemt nå med fine temperaturer. Men heldigvis kom sola etterhvert og varmet opp verandaen på toppen av garasjen, så der var det fint å være. Fra vi gikk dit klokka tolv og til klokka var to, så steg temperaturen fra 10 grader til litt over 20 grader. Det var deilig. Valpene fikk være lenge ute, og vi koste oss veldig i sola. De spiste maten sin ute og den gikk som vanlig ned på høykant. 
Etter å ha sovet en liten dubb ute i sola, var det full rulle igjen. Jeg hentet meg en leverpostei boks  som jeg brukte som godbit til valpene,og så tok jeg alle valpene en og en opp på et bord. Det var spennende. Ingen som var redde akkurat. De kjente med en gang at det var leverpostei der, og snuste rundt. Noen var så ivrige at de nesten tippet utenfor kanten på bordet. Brydde seg ikke i det hele tatt. De elsket leverposteien, og noen av dem stilte seg opp som om de aldri skulle ha gjort noe annet. Synes de var veldig flinke da.
Etter et par runder på  bordet på hver av dem, så åpnet jeg opp fra verandaen og lot de gå hvor de ville.
Det var skikkelig populært. De var super nysgjerrige og tok seg runder tilbake til huset, og noen gikk rundt snekkerbua til Rune. I det hele tatt koste de seg veldig. De lekte og småsloss, og bar på leker og lekte med de store. 
Etterhvert etter fire timer ute, så ble de mer og mer signe, så da tenkte jeg at jeg skulle ta med meg valpene inn igjen. Fem av dem gikk inn helt av seg selv, mens to var så trøtte at de ikke orket å gå. Så da bar jeg de inn og satte de på teppet inne. Der la de seg ned og sovnet veldig fort. Kvelden har vært  ganske stille, så de fikk nok masse frisk luft. De har spist maten sin i kveld, og etterpå var de en runde til ute. Nå har de lagt seg og det er helt stille nede på valperommet. Ligger på lading for en ny dag i morgen :-)
010419 uteserveringen er åpnet
Uteserveringen er åpnet :-)
010419hl um
Uten merke og høyre lår
010419 halehannen
Halehannen
010419 halehannen og um
Halehannen og hanne uten merke
010419 hs og enerhann
Høyre skulder og enerhannen
010419 ryggen i full fart
Ryggen kommer i full fart
010419 venstre lår
Venstre lår
Søndag 31.mars 2019
Vetle og jeg har en slags årlig tradisjon at vi må en tur til Sverige for litt Harry-handel før påske. Så nå var det tid for en tur. Etter en veldig kort natt ( sånne som har lakenskrekk får jo aldri lagt seg heller,- enda værre når klokke stilles frem.) var det opp i otta og kjøre til Sverige. Dit kom vi akkurat når butikken åpnet. Det var nesten tomt på parkeringsplassen og ikke noe trafikk i butikkene. Det passet Vetle og meg veldig bra. Så i løpet av 1,5 time var vi på vei hjem gigjen, og klokka 13:00 var vi hjemme igjen. Effektivt spør du meg ;-)
Når vi kom hjem hadde valpene vært ute et par ganger allerede. Det har blåst gaske mye her i dag, så det har ikke vært så varmt, men noen turer ut går fint.
Valpene var heldige og fikk besøk, og der kom også Noa, en aldeles helt herlig hannhund som nærmer seg to år. Han hadde så fine signaler til valpene, og besøket gikk så fint. Han var veldig vennlig hele tiden, og valpene var kjempeflinke til å sende gode signaler til Noa. Det var lett å se at de har vært sammen med flere voksne hunder, de var veldig flinke. Artig å la de hilse på nye hunder, og dette er jo den første hannhunden de hilser på. Får håpe Noa kan komme på besøk til valpene som forhåpentligvis kommer til sommeren også.
I kveld har de vært ute igjen og nå må vi snart "gjerde inn" gårdsplassen. De finner på alt mellom himmel og jord. Plantene blir tynnet ut, og plenen blir luftet..... De spiser på alt og noen har fått litt løs mage så det er nok greit å ha litt mer kontroll på hva de putter i munnen. 
Nå har de lagt seg for natta, det er helt stille på valperommet, men i morgen tidlig setter de igang igjen,- nå er de ikke helt stille lenger...... :-D
310319 kose med mamma Klara er veldig deilig
Klara koser med valpene sine
310319 enerhannen
Hanne høyre skulder
310319 halehannen
Halen
310319 hhl
Hanne venstre lår
310319 Jubi med um og valper
Jubi er populær med hanne uten merke
310319 klara med enerhannen
Klara med enerhannen
Lørdag 30.mars 2019

Nå er snart mars over, og det blir mer og mer vår. Det er så deilig synes jeg når vinteren forsvinner. Jeg er ikke så veldig fan av den årstiden, tror jeg er mer et sol og varme menneske. Kanskje jeg er født i feil land ;-) Jeg er veldig glad i både våren, sommeren og høsten, men vinteren,- den kan gå fort.
Valpene derimot bryr seg ikke. De synes alt er topp, og nå elsker de å være ute. Jeg lærer jo aldri,- når jeg gir valpene større og større plass å boltre seg på, så blir de jo skikkelig frustrerte når jeg ikke slipper de ut alle steder. De lager nye utgaver av flatcoatblues hver gang jeg ikke slipper de ut. Da er det bare å kommer seg ned til dem og åpne døra ut. 
I dag har de spist alle måltider ute, og i forbindelse med det har de holdt det gående et par timer hver gang. Så i kveld er det ganske stille. De har masse leker ute som de kan holde på med, og i dag tok de apporteringen til et nytt nivå ;-) De fleste apporterte ball, og kunne se og løpe etter den som trillet bortover. Noen kom tilbake til meg og var veldig stolte over det, mens andre tok  ballen og løp i en annen retning for den skulle de ha selv :-)
Vi har endelig fått rotet oss til å sette ned navnene på valpene. De har vært på en gul lapp siden de ble født, men nå skal jeg skrive de opp her. Alle er registrerte i NKK, og forsikret i Agria, så nå er alt på stell :-)
Her er navnene på hele H-gjengen: 
Fosliskrenten's Hip To Be Square
Fosliskrenten's Happy Hit
Fosliskrenten's Hard Day's Night
Fosliskrenten's High Five
Fosliskrenten's Happy Go Lucky
Fosliskrenten's Hit And Run
Fosliskrenten's Hard To Resist
Dette er fullstendig ubrukelige navn ;-) det nytter ikke rope Hip To Be Square, så dere må finne fine navn til denne flotte gjengen. 
Valpene har hatt veldig koselig besøk i dag, ute i varmegradene, selv om det egentlig nesten regnet, men det brydde ikke valpene seg noe om. De var lykkelige for kos, uansett vær :-)

 300319 enerhannen
 Enerhannen
 300319 hl ryggen og vl
 Høyre lår, ryggen,venstre lår
 300319 hum
 Hanne uten merke
 300319 Jubi med leke
 Jubi leker med valpene
 300319 Jubi og hs
 Jubi og høyre skulder
300319 vl veldig stolt
Venstre lår med leke, veldig stolt ! 
Fredag 29.mars 2019

Det er liksom alltid så kjipt når man kommer inn til valpene om morgenen og oppdager at det ble glemt å settes i bløyt mat kvelden før.... Da blir morgenen ganske trå ;-) Så skjedde i dag. Heldigvis hadde jeg Klara til å hjelpe meg. En melkesup sa ikke valpene nei takk til. Så slengte jeg ut litt forkuler som de kunne søke på, - vipps hadde tida gått så foret var blitt ferdig bløyta.
Det har vært sol sol sol i dag og mange varmegrader, så valpene har vært ute flere ganger. Jeg tar de med ut når jeg vil at de skal svi av litt krutt, og etter en stund ute blir de slitne og sovner. Den som sover synder ikke :-D
Nå blir det mer og mer liv i dem og de krever mer for å være tilfredse. Jeg vet ikke om noen som kan hyle så mye og så høyt som en flatvalp når den føler seg urettferdig behandlet. Jeg må jo rett og slett stenge dem ute fra valperommet når jeg skal vaske nå. Det er komplett umulig å vaske med 7 valper hengende i filla. Avisene har de rivi i fillebiter nesten før jeg får lagt de ned, så det er helt nødvendig at valpene er ute. Men det synes ikke de , så da setter de igang med "flatblues'en" sin. De av dere som ikke har hørt om flatblues vil få en liten smaksprøve på det når dere skal kjøre hjem med valpen om et par uker, hehe.
Andre gangen vi var ute var vi på toppen av garasjen. Der er det så deilig i sola. Det hadde begynt å blåse så det var ikke så veldig varmt, men fint for valpene å turne rundt sammen med de tre voksne. I dag fikk jeg bilder av to av valpene når Svea setter grenser for dem. Dere kan se av bildene at Svea har hodet til valpene inne i munnen når hun "snakker" til dem. Vlapene begynner å bli ganske flinke til å ta signalene synes jeg.
I kveld hadde jeg jammen meg glemt å sette i bløyt mat igjen. :-O. Det ordnet seg til denne gangen også, så valpene fikk mat og nå sover de som små murmeldyr nede.
Maten til i morgen tidlig er satt i bløyt og vi er klare for en ny dag :-)

290319 halen og hum lilla
Hm,- skal vi leke eller sloss ?
290319 hum og halen gul
Tror vi lekesloss !
290319 hhskulder
Hanne merket høyre skulder
290319 leke er fint hum
Pause i slossinga, - hanne uten merke
290319 litt av en barnehage
Det blir rene barnehagen på verandaen på garasjen når smått og stort kommer ut
290319 Svea med hl
Leken begynner så fint, før....
290319 når han ikke hører munnen
...noen grenser overskrides, og Svea er inne med litt mild irettesetting.
290319 Svea med venstre lår setter grenser
Hun er litt tydeligere med venstre lår, se på rynkene på nesa :-)
290319 nå fikk jeg deg
Nå skal jeg ta deg!
290319 Svea
Fine Svea. Alltid elsket valper, og vært en super leketante.
Torsdag 28.mars 2019
6 uker !!!
Det er så deilig når det er så fint vær og gode temperaturer at valpene kan være ute litt om dagen.
Nå har de en to timers økt som de er ute og koser seg, og da leker og herjer de masse. Til slutt går tempoet ned og etterhvert sovner en og en der de finner det for godt. 
Klara er ganske så godt fornøyd med at Jubi og Svea aktiviserer valpene, for hun er en ganske sliten alenemamma nå. I dag var hun faktisk ganske flink og snakket til ryggen mange ganger når han ville ha melk hele tiden. Til slutt la hun seg ned og knurret til ham, og da satte han seg ned og så på henne mens han viste med tydelig kroppspråk at han skjønte hva hun prøvde å fortelle ham. Det var helt utrolig gøy å se på. Samtidig som han forsøkte å si at "ok jeg skjønner", så hadde han sååååå lyst på litt melk.
Jeg synes alle begynner å bli flinke til komme i full fart når det er matservering, selv om de har kastet seg over Klara for å få melk. De har skjønt veldig godt at når det blåses i fløyta, da må de komme i full fart for da er det foringstid. Artig å følge utviklingen og se hvor flinke de blir.
Klara er fortsatt veldig tynn. Heldigvis har hun ikke begynt å kaste opp igjen maten sin til valpene. Noen ganger så gjør tispene det av instinkt når valpene dytter i snuten til mamma'en. Da er det vanskelig å få tispa til  å holde på maten. Når tispene er sånn, kan de ikke være inne hos valpene rett etter at de har spist, og som oftest må vi stå der og passe på så det ikke skjer. Vi kan stoppe det ved å løfte hodet til tispa opp og stryke henne på halsen. Da kan det la seg stoppe. Klara i hvertfall trenger all næring hun kan orke å spise, så håper at hun ikke begynner med det.
260319 godt å sove sammen
Godt å sove sammen
260319 koser seg med Svea
Svea er god å ligge inntil
260319 rygg
Hanne merket ryggen
260319 ryggen og hhl
Ryggen og hanne høyre lår
260319 så trøtt i sola
Så trøtt etter å ha lekt i sola
Onsdag 27.mars 2019
Jeg er egentlig litt imponert over hvor flinke valpene er til å sove hele natta. Jeg hadde trodd at det ville bli mer bråk, men foreløpig går det veldig bra. Jeg står opp rundt 06-06:30, og da er det helt stille. Lydnivået stiger særdeles for når jeg kommer inn, men da tar jeg med meg Klara så blir gjengen fort opptatt med å drikke melk.
Så går de ut og spiser maten sin ute i bingen. Da er det lettere for meg å vaske og skifte aviser. Nå har de startet på veien mot fullverdige makuleringsmaskiner, så det er ikke lenge før det ikke er en eneste hel avis igjen inne på valperommet på morgenen :-D
De leker ganske hardt på formiddagen, før de sovner og sover ganske lenge. I dag tok jeg d emed meg ut når de skulle spise midt på dagen. Da tar de for seg større og større områder. I dag var det 5 av valpene som gikk selv bort til verandaen på toppen av garasjen. Det er første gangen de har turt det. 
Jeg hentet masse leker og et tøybur og en seng som de kunne turne rundt i. Det ser ut som om de koser seg veldig med å leke, og herje med hverandre. Jubi, Svea og Klara er også med dem hele tiden og det er skikkelig artig å se hvordan språket og signalene utvikler seg. I dag var det en av valpene som ikke hørte når Svea fortalte ganske tydelig at valpen skulle slutte med det den drev med. Når Svea da otk frem løvebrølet og puttet hele hodet til valpen inn i munnen, da skjønte den tegninga. Så tok det to sekunder, så klatret valpen på Svea igjen. Men den lette ikke etter melk. Klara er alt for snill med valpene, og lar de suge melk hele tiden. Jeg skulle ønske at hun kunne si ifra til dem litt før enn hun gjør. Men dette er typisk for flatten synes jeg, de er veldig snille med valpene sine, av og til litt for mye av det gode
260319 ryggen har merkelig sovestilling 
Ryggen ligger litt snodig
260319 enerhannen
Enerhannen
260319 halen hum
Halen og hanne uten merke
260319 halen
Halen ble skikkelig trøtt
260319 hanne uten merke
Hanne uten merke
260319 hhl
Hanne høyre lår
Tirsdag 26.mars 2019
I går fikk valpene være lenge ute i sola. Det var deilig for dem. Det er ikke noe som å svi av litt krutt ute i frisk luft. Det var jo så deilig ute, det er så godt når det går mot vår !
I går kveld fant jeg frem et fleeceteppe jeg har med masse "frynser". Inne i frynsene legger jeg bittesmå godbiter , også kan de søke etter godbitene. I starten strør jeg godbitene så valpene ser at jeg gjør det. Da søker de etter dem og koser seg med dem så fort de finner dem. 
Allerede i dag hadde de skjønt poenget og med en gang jeg sier søk søk søk, så hiver de seg rundt og kobler på nesa si. I dag var godbitene litt bedre gjemt nede i "frynsene", så da måtte de bruke hodet litt mer. Det er bra for dem, da blir de slitne og fornøyde.
I dag har de også vært ute flere turer. Nå har de begynt å ta for seg større områder og alle går trappa ute. Første mann til å gå trappa var hannen som er merket på høyre lår. Når han så Svea og Jubi gå opp trappa var han ikke sein om å følge etter. Det selv om de andre valpene stod og drakk melk av Klara !
I dag har alle valpene fått på seg halsringer også. Det var veldig mye kløing i starten, men satser på at det går over i løpet av en dag eller to. Alle halsringene har forskjellige mønster/farger, så blir det en hjelp til å se forskjell det også. Halsringene forsvinner litt inn i pelsen, så de syns ikke sånn kjempegodt, men noen ganger er det veldig god hjelp. Særlig han som har vært uten merke er det lettere å se nå. Før måtte jeg sjekke om det kunne være noen av de andre, før jeg konkluderte med at det var han uten merke. Nå har han lys lilla halsring med mønster på, så da er det lettere ;-) 
260319 hhl på tur for å sjekke
Hanne merket høyre lår på tur ut i vide verden
260319 hhl så nysgjerrig
Nysgjerrigpetter
260319 utforske er gøy
Etterhvert vil alle utforske litt
260319 fineste Jubi koser med valpene
Jubi er en knall leketante
260319 Svea er den beste leketante
Svea er ikke så dum hun heller
260319 fineste Klara
Fineste Klara
Mandag 25.mars 2019
Borte bra, men hjemme best , er det ikke det det heter ?? Det var veldig deilig å kjøre seg en tur. Jeg elsker å kjøre bil, så det er som rekreasjon for meg ;-) Det å ha med Svea noe sted er bare så lettvint og enkelt. Hun tilpasser seg alt, er så snill og grei, og så lykkelig for å få være enehund på tur med meg.
Det var kjærlighet ved første blikk når Svea og Price møttes, så parringene var helt supre. Nå er det bare å vente i spenning på om det kommer en liten gjeng med prinser og prinsesser i slutten av mai. Vi kommer til å ta ultralyd for å sjekke om ca 3-4 uker. 
Hjemme her har valpene hatt det helt konge.Det startet med besøk til dem og Klara fra de som har Klara. Klara fikk seg en fin tur sammen med Luka, og valpene fikk masse kos. Det var nydelig vær, men ganske voldsom vind, så det ble korte turer ut, men nok til å få svidd av litt krutt. Når Vetle kom hjem fra jobb, fikk valpene en ny dose med masse kos, og de sier aldri nei takk til det.
På søndag var det klart for nytt besøk, og det var veldig trivelig. Merker nå at valpene begynner å nærme seg 6 uker, og aktivitetsnivået det medfører :-D  Bitinga tiltar og de leke sloss og herjer mye mer.
Etter en dubb, fikk valpene komme ut igjen og bruke opp energ,i til de sov litt før neste besøk. 
Maten går unna på sekunder, og i dag har jeg økt mengden litt, for de virker fortsatt litt sultne når koppene er tomme. Nå har jeg sluttet å mose maten, og det liker de godt. Bløyter den fortsatt opp, og noen ganger tilsetter jeg litt cultura. Bare for å forebygge dårlige mager. Når de er så mye ute er det utrolig hva de finner som de spiser på, så den lille forebyggingen er veldig grei.
I dag skinner sola, så vi skal ut :-) Valpene får besøk igjen senere i dag, så det blir en flott dag for gjengen !
240319 svea prince 
 Svea og Prince
220319 valper å kose med
Får aldri nok av leker
220319 badet i vannskåla
Sliten og trøtt etter å ha badet i vannskåla :-D
220319 denne kosten smaker godt
Denne kosten smaker veldig godt
220319 enerhannen torpederer eføy
Blir veldig lite blader igjen på denne eføyen når enerhannen setter tenna i den ....
220319 fiiininger
Fiiiininger
220319 glad i å leke
Når kveldsroa senker seg
Fredag 22. mars 2019
I dag har mamma Klara bursdag !! Hun blir 3 år i dag. Hun er feiret med brask og bram med pølser og boller. Jubi og Svea var veldig glad for bursdagsfeiringen, da ble det litt ekstra godt på dem også :-)
I går rakk jeg ikke å skrive i valpedagboka, noen ganger er det plutselig for sent. Men i går var valpene 5 uker !. De har fått ny kloklipp og de har fått en ny ormekur. Time til vaksinering , chipping og helseattest er bestilt hos "vår" veterinær på Flå. Da blir det en times kjøretur på valpene. I tillegg skal Ifa være med og HD/AD røntge seg, så det blir spennende. 
Valpene har sin rutine, de spiser frokost rudnt 6:30-07:00, så leker de litt før de sovner. Da sover de ganske lenge, også vil Klara inn til dem og gi dem melk. Rundt klokka 14:00 får de komme ut og svi av litt krutt. I dag slapp jeg dem bare rett ut utenfor her. Brøytekantene fungerte som gjerde og alle valpene holdt seg rundt inngangspartiet hele tiden. De sjekker ut ting og finner nye ting de vil tygge på og leke med. Nå synes ikke jeg at en eføy er noen valpeleke, men det synes valpene. Den har snart ikke blader igjen , hehe. Etterhvert ble valpene trøtte og slitne så da fikk de komme inn. De sov godt lenge, og i kveld har de lekt masse med leker og spist kveldsmaten sin.
I dag har Svea tatt en ny blodprøve. Nå er verdiene steget så i morgen forsøker vi parring. Går alt som det skal blir det også parring på søndag. Men det kommer jeg tilbake til. Det er jeg som skal kjøre Svea til frieren sin, så da blir det Rune og Vetle som er hjemme denne helga. Det er supert for valpene. Men det betyr at det ikke blir skrevet noen valpedagbok i helgen. Men vi kommer sterkere tilbake på mandag :-)
I dag fikk jeg også bekreftet at jeg står på liste for en tispevalp fra Sverige. Den skal bli født til høsten/vinteren. Det blir kjempespennende å se om det blir noen valp på meg. Håpet er at en ny valp fra nye linjer vil tilføre kennelen vår mye bra.
220319 spiser ute
Maten smaker så godt ute 
220319 jubi og svea tar oppvasken
Jubi og Svea hjelper til å ta oppvasken
220319 Jubi på toppen av snøhaugen
Jubi på toppen av snøhaugen
190319 hl og uten merke
Hanne høyre lår og uten merke skal lekesloss
190319 klara klatrer opp på snøhaugen
Bursdagsbarnet søker ly fra gjengen, oppe på snøhaugen
190319 Klara med den fine gjengen sin
Klara med den fine gjengen
190319 koser seg ute i sola
Koser seg ute
190319 ryggen ute for første gang
Ryggen
Onsdag 20.mars 2019
Frisk luft og tur ut var nok tingen i går. I natt var det ro og fordragelighet gjennom hele natta. På morgenen er de ganske aktive så det er bare å komme seg inn til dem og finne frem maten. De kaster den i seg og slikker til koppene er helt tomme. Det er ikke uvanlig at valper får litt løse mager. Det kommer ofte av at de spiser på alt mulig. Eller det kan komme av stress. Når feks disse valpene skal flytte fra flokken sin og bo alene i sin nye familie kan det medføre stress for dem. Det kan gi løse mager. Det jeg gjør er at jeg gir valpene Cultura melk i maten. Den "dæsj" med Culturamelk på maten når valpene skal spise gjør susen. Culturamelka inneholder gode bakterier for magen og hjelper til å holde magene fine. Det hender rett som det er at jeg gir det her også for at de ikke skal bli løse i magen.
Det har jo vært en helt nydelig dag i dag også. Dermed var det muligheter for en ny tur ut. I dag måtte jeg sette opp grønne grinder på verandaen der valpene er. Nå smelter snøen og noen av valpene er veldig nysgjerrige så de går inn i busker og det som er rundt verandaen. Greit å ha litt kontroll på hvor de er og hva de holder på med, og ikke minst hva de spiser på.
Jubi og Svea var også ute sammen med Klara og valpene. Det er en fryd å se på hvordan valpene tar kontakt med de voksne. De voksne er gode på å sette grenser, og når de leter etter melk hos Svea er hun ganske tydelig på at hun ikke liker det. Først knurrer hun for å gi en advarsel om at de skal holde seg unna. Hvis de ikke hører da, kommer et litt kraftigere knurr. Hvis de mot formodning ikke hører da, kommer et ganske kraftig brøl og hele kjeften til Svea går over hodet på valpene. Da er det ingen valper som er i tvil om hva hun mener. Så neste gang hun knurrer har de lært at det er best å høre etter når hun snakker til dem. Selv om hun lager kraftig lyd og kan være veldig tydelig, er ikke valpene noe redd for å være sammen med henne. Så denne typen grensesetting og signallæring er bra for dem. Da blir de gode på å lese signaler fra andre hunder når de blir eldre.
Jeg la ut en film på kennel Fosliskrenten sin side på FB fra turen ut i dag, når valpene spiser. Ta en titt der om du ikke allerede har gjort det :-)
I kveld har det vært ganske stille for valpene. De var nok slitne når de kom inn igjen. Det var Rune og Marius som hadde dem ute til slutt, og valpene hadde bare lyst til å komme inn og sove når de ble båret inn igjen. I kveld har de slappet godt av og maten er spist. De har hatt masse leker å herje med, og nå tror jeg rett og slett at de har lagt seg for natta. Så da får jeg rydde leker, skifte litt aviser og kose litt med dem, før jeg skrur av lyset og sier godnatt.
190319 enerhannen ute for første gang
Enerhannen i snøhaugen
190319 ener hhl
Enerhannen lekesloss med hanne høyre lår
190319 går det an å bli mer gossin
Gossine
190319 halen
Halen koser seg på teppet
190319 halen bak og hl foran
Halehannen bak, og høyre lår foran
190319 hhl ute for første gang
Hanne høyre lår
Tirsdag 19. mars 2019
I natt har valpene vært ganske urolige. De har nok sovet mye, men et par stykker har tydeligvis kjedet seg veldig og holdt en konsert inne på valperommet. Det er jo bare som forventet, de blir bare mer og mer i farta. Akkurat som de skal ;-)
Frokosten gikk ned på høykant som vanlig. Klara har fortsatt ganske så mye melk, så de koste seg veldig med det. Hun er fortsatt tynn, men spiser masse. Ett lite dilemma det der. Hun skal ned på melkeproduksjon, men når jeg gir så mye mat, ja da går ikke melkeproduksjonen ned. Det ordner seg nok til i løpet av et par uker satser vi på  ;-)
I dag var det altså helt nydelig vær her. På baksiden av garasjen vår har vi en veranda og der steiker sola hele dagen, når det er sol. I dag var det 28 varmegrader i solveggen, og da tenkte jeg at jeg kunne ta valpene ut. 
Så da bar jeg de ut og satte dem i sola. Det var skikkelig gromt. De koste seg masse sammen med Klara. De er ganske nysgjerrige og skrubber ikke om det er en hindring i veien. Da klatrer de bare over :-)
De fikk servering av Klara et par ganger og hun også koste seg veldig med masse kos i solveggen. Etterhvert hentet jeg maten så de fikk spise ute. Siden det var første gangen de var ute i dag, så kunne vi ikke være ute så lenge. Når de begynte å ha lyst til å legge seg, så gikk turen inn igjen. Så kunne de sove inne. 
Etter en liten dubb fikk de besøk. Det satte de stor pris på. De er ganske fornøyde når det kommer noen og hilser på dem og de har skjønt at det betyr kos.
Mens vi var ute fikk jeg tatt mange bilder. Det ble 161 bilder, og av de har jeg klargjort 22. Resten er slettet. Det blir mange bomskudd når man tar bilder av valper i fart ;-) .BIldene kommer her etterhvert. Kan ikke ta alle på en gang ;-) 
Nå er det kvelden og de har akkurat spist kveldsmaten sin. De er ganske fornøyde med dagen og ratt det blir en rolig natt :-D
190319 blir ikke lei av å leke
LIker godt å leke med leker
190319 leker er alltid gøy
Greit å ha noe å sette tenna i
190319 deilig i sola i dag
Deilig i sola i dag
190319 varmt i solveggen
Varmt i solveggen
190319 melkeservering ute i sola klara
Melkeservering ute i sola
190319 ryggen nysgjerrigheta sjøl
Ryggen,- nysgjerrigheta sjøl
190319 full fart ute hs foran
Full fart ute, høyre skulder i front
190319 spiser ute hele gjengen
Hele gjengen spiser ute
190319 hhs hvl
Hanne høyre skulder og hanne venstre lår.
Mandag 18.mars 2019
For litt over en uke siden startet Svea med løpetid. Som dere sikkert har sett av hjemmesiden vår, planlegger vi et valpekull på Svea til sommeren. Så i dag var det klart for å ta en blodprøve for å se når hun skal ta en kjøretur til hannen vi har vært så heldige å få låne :-) . Det var heldigvis litt tidlig, så da får vi vente noen dager til, frem til helgen tenker jeg. Spennende dager !
Etter å ha tatt blodprøve, var det så nydelig vær. Jeg tok med meg hundene opp i skogen og vi kjempet oss frem i all snøen. Det er ganske fælt her nå, skikkelig glatt øverst her vi har huset, og bare klina litt lenger ned. I skogen er det fortsatt masse snø, så skulle jammen meg brukt truger ;-) Men nå skal varmen komme, så nå håper jeg at snøen minker. Er så utrolig klar for vår nå :-)I dag har valpene fått masse kos. De har vært ute i bingen utenfor flere ganger. De begynner å bli skikkelige racere på huska, og spinner rundt. De torpederer kosten og feiebrettet og skal gi dem skikkelig julig :-) Aktiviteten stiger for hver dag nå. Småslossingen høres ganske heftig ut noen ganger, og Klara tusler inn og ber de være snille med hverandre :-)
Ikveld har Svea vært inne hos valpene. De kaster seg over henne når hun kommer, og da forteller hun at de ikke får lov til å lete etter melk hos henne. Hun snakker i store bokstaver, og valpene skjønner det. Det er supert at Svea er så tydelig, for da lærer valpene seg fort tegn og signaler.
180319 huske er gøy
Huske er gøy
180319 utfolde seg
Valpene utfolder seg mer og mer, sjekker og er nysgjerrige
180319 nå tar jeg deg
Nå skal jeg ta deg!
180319 enerhannen er nysgjerrig
Enerhannen er nysgjerrig
180319 så fikk enerhannen selskap av hhs
Så fikk enerhannen selskap av høyre skulder. Bare vent snart kommer vi over kanten !
Søndag 17.mars 2019
Til dere som skal ha en av disse nydelige valpene så har vi nå sendt ut et infobrev og et valpekompendie. Dersom dere mot formodning ikke har fått det, så send meg en sms, så prøver jeg igjen :-). Siden jeg har hengt ved vedlegg på mailen så hender det noen ganger at den går i søppel eposten, så hold utkikk :-)
I dag har døra ut fra valperommet stått masse åpen. Vi har hatt ganske god temperatur så valpene har kunnet gå litt ut og inn som de vil. Ute henger det en huske fra IKEA og i dag var første gangen noen tuslet opp på den og så ut til å kose seg veldig. To stykker var ikke sene om å klatre opp og lekte med et teppe som lå på huska. Da gynget den frem og tilbake og de jobbet godt med å holde balansen. Den blir nok grom etterhvert den huska.
I dag har Klara hatt besøk av søsteren sin, Ronja. De to søstrene har en så fin måte å hilse på hverandre, like hensynsfulle og milde begge to. Det var koselig å hilse på Ronja igjen, nå er det en stund siden vi har hatt den gleden. Valpene nøt også godt av besøk, og sovnet ganske godt etterpå. 
Etter en stund på lading kom det nytt besøk til valpene. Denne gangen en veldig gossin tobeint frøken på 4 år. Hun var så fin med valpene, og tegnet til og med tegning til dem som henger på veggen nede hos dem. Klara fikk også en fin tegning. Det var gøy å se hvordan valpene fant seg i både tannvising og løfting :-) Vi måtte se litt på tennene til valpene og tennene til Klara, det var litt størrelsesforskjell. De tennene til valpene blir nok ikke så artige etterhvert, men heldigvis detter valpetennene ut når valpene er rundt 4,5 mnd, da blir det bedre tider.
Kvelden har forløpt rolig, valpene har spist maten sin og så har de sovnet igjen. Vi  har kost masse og nå er det klart for å slukke lyset hos valpene og finne loppekassa :-)
170319 begynne rå bli mer fart i gjengen
Begynner å bli mer fart i dem nå
170318hva skjer a
Hva skjer'a ?
170318 hhl
Hanne høyre lår
170319 enerhannen har gått ut
Enerhannen har gått ut i bingen ute
170319 restitusjon
Restitusjon, eller kanskje ladetid ? :-D
Lørdag 16.mars 2019
Nok en rolig natt. I dag var det stille helt til vi stod opp klokka 07:30 ! Snakk om luksus.
Valpene spiste frokosten i en fei, også var det bare å vaske og skifte aviser. I dag har det ikke vært så kaldt så valpene har kunnet være ute i hundegården utenfor i noen minutter. Sammen med Klara har de vært der mens jeg har fått vasket og ordnet. Det er i grunnen ganske mye enklere å ordne opp når jeg ikke har syv valper som vil hjelpe til :-D Det er fliser på gulvet på valperommet, så det blir ganske glatt når jeg vasker. De begynner å få treninga på å holde seg på bena selv om det er glatt nå. Ute i bingen utenfor er det epoxy og det er også ganske glatt. Men de fikser det fint. De må over en ganske høy dørstokk også for å komme ut og inn, men der spretter de over nå så de blir bare stødigere og stødigere.
Bordskikken var like bra i dag som i går. De har funnet ut at når deres egen kopp er tom, kan det lønne seg å sjekke hos naboen om det skulle være noe mat igjen der. De er ganske runde i magen når måltidet er over. Når Klara da kommer med en liten påtår, så blir de veldig mette og trøtte. Så da sover de ganske lenge.
Gjennom dagen skifter vi aviser ganske ofte, og på kvelden er det ny vaskerunde. Utrolig hvor møkkete det blir etter valper. I dag har vi også utvidet valpebingen på kjøkkenet så den er bittelitt større. Da blir det mer plass å boltre seg på når de er der.
160319 hvilken bordskikk
Hvilken bordskikk
160319 klar sovner nesten
En liten melkesup etter maten er ikke dumt
160319 vann er godt
Vann er også veldig godt
Fredag 15.mars 2019
Jeg tar meg i å lure på hvor lang tid det kommer til å ta før valpene begynner å holde kosert også på natten.... 
De er så snille og stille når det er natt at det er nesten så jeg tror at de skal være stille de neste ukene også. Men erfaring tilsier at det nærmer seg det uungåelige,- at villdyrene våkner ;-) ..... Vi får nyte det så lenge vi kan, hehe.
Etter første måltid i dag, satte jeg opp døra ut, så fikk de tusle ut en liten tur. Da rakk jeg å vaske gulvet og legge på rene aviser før de ville inn igjen. Det var ikke vanskelig å skjønne hva de ville for å si det sånn. De satt utenfor og bare hylte. 
Jubi ,Klara og Svea var ute på tur med meg i dag. Det er ganske mye snø her fortsatt så det er best å gå langs veien, men det er kjedelig for hundene for da får de ikke løpt løse. Så vi kavet oss opp i skogen. Som jeg gleder meg til det skal bli mindre snø !! Da blir det bare kline,- jeg vet det, men alt blir litt enklere da. Det er vel ikke feil å si at jeg leeeeengter etter varmegrader, vår, sol og bart :-)
I kveld har vi vært i bursdag til bestemor. Jeg klarte ikke å være borte så lenge fra valpene, så jeg var så heldig at Marius kunne kjøre meg hjem etter en stund. Rune var igjen i bursdagen, mens jeg dro hjem her og koser meg med Klara og valpene.  I kveld fikk de egne kopper de spiste av. Dere skulle bare sett den bordskikken. Skal få tatt bilder av det i morgen. De stod pent og spiste fra hver sin kopp til det var tomt .
Englebarna sine det :-)
150319 klara lagt seg i buret
Klara la seg i det lille buret til valpene. Vasket og ordnet med dem. Flinke Klara det !
150319 enerhannen følger med på vaskemaskinen
Ener hannen følge rmed på vaskemaskinen som går rundt og rundt og rundt.....
150319 fininger
KJekt med bur, kan sove utenfor og innenfor
150319 hhl må gjespe
Hanne høyre lår, i starten av en gjesp
150319 hhs tar livet med ro
Hanne høyre skulder tar livet helt med ro
150319 hum sovnet som en stein
Hanne uten merket sovnet som en stein
150319 ryggen med leke
Ryggen holder selvsagt på med en leke :-D
Torsdag 14.mars 2019
Fiiiiningene er 4 uker i dag, og det sammenfaller jammen meg med 1 mnd's bursdag også !
Litt økning av formengden i dag og det var det ingen som sa nei takk til. Matlysten er det ikke noe feil med på denne gjengen her :-) 
Det er liksom ikke akkurat sommertemperaturer ute for tida. Alikevel lukket jeg opp døra ut bare for å se hva valpene ville gjøre.  De var supernysgjerrige og gikk kjapt ut og snuste rundt ute i bingen utenfor. Hannen som er merket på høyre lår var skikkelig ivrig og tok sats og hoppet over dørstokken og ramlet over ende ute. Han syntes det var skikkelig spennende med noe nytt. De var bare ute i typ to minutter før jeg tok de inn igjen. Jeg drømmer om varmegrader, da skal det bli andre boller :-)
I kveld har det vært ny runde med kloklipp. Klørne vokser som ugress, så det er veldig greit å klippe med jevne mellomrom. Vi klipper en gang i uka. Da blir de ganske flinke til å være rolige under kloklippen, for de er så vant til det. 
De fikk også frisket opp merkene sine, så jeg vet hvem som er hvem :-) 
De er gode på å bruke nesa si. Jeg har jo forkoppene oppe på en benk inne på valperommet. Når jeg begynner med foret og fordeler det i koppene, tar det ikke lang tid før noen begynner å løfte hodet og snuse opp mot matkoppene. Da blir de ivrige og leter etter maten. Artig å se hvordan de bruker nesa si og lokaliserer hvor jeg holder på med maten. Nå reagerer de også på fløytelyden så det er gøy å se.
140319 hele fine gjengen
Hele fine gjengen
140319 godt å strekke seg
Godt å strekke seg
140319 leker er gøy
Leker er gøy
140319 ny leke hvl
Den må sjekkes ut,- hvl
140319 hanne merket høyre skulder
Hanne merket høyre skulder
Onsdag 13.mars 2019
Fy søren som tida går ! I morgen blir valpene fire uker. Da er det bare fire uker igjen til den første forlater redet. Så forsvinner de en etter en. Jeg lurer virkelig på hvor tida blir av, det går bare fortere og fortere... 
I går var jeg på besøk hos et annet valpekull som er åtte uker nå. Forskjellen på denne guttemafiaen her og de "store" valpene der, var enorm :-O Utrolig at det skal skje så mye på fire uker. Valpekullet jeg besøkte er hos eieren til Fredrik, som er pappa til denne gjengen her.  Men det er ikke Fredrik som er pappa til de valpene der da. Artig å se andre sine valper også, og de var kjempefine :-)
Her fortsetter maten å gå ned på høykant. Jeg tror jeg må øke mengden litt jeg, for koppene blir tømt i en fei og helt rundsleiket. Nå spiser de bare oppbløtt valpefor og ikke noe bestikkelser i form av valpemousse oppi. Det er like populært med bare valpeforet.
Innenfor valperommet nede er det en liten do. Den bruker jeg til lagring når vi har valper. Bla står alt av hundefor der. Når jeg åpner døra inn dit kommer hele gjengen løpende. Da skal de inn å sjekke om det er noe spennende der. Det grommeste er jo om de finner en forkule og kan spise den. 
Når jeg satte ned maten til valpene i kveld, og blåste i fløyta kunne jeg se at de reagerte på fløytelyden. De snuste og ble veldig ivrige av lyden, og begynte å lete etter maten. Så nå er det like før de kobler at lyd betyr mat. Etterhvert er det mange andre ting også som varsler dem om at det kommer mat, som skromling med kopper og bruk av stavmikser, men den fløytelyden blir godt integrert og fungerer supert som innkalling når valpene reiser fra oss.
I kveld har de også fått en del nye leker. Ryggen er veldig interessert i alt og han sjekket ut 5 av 6 leker nesten før de andre hadde skjønt at det var kommet leker der. Han er også en som kommer til kanten på valpekassa og prøver å klatre ut. Det har han gjort i flere dager allerede. Men foreløpig er han for kort i beina til å klare å klatre over. Men det er ikke lenge før han er på vei ut i gangen :-)
Nå har jeg vasket, valpene har spist også har jeg vasket litt igjen og skiftet alle avisene. Så har valpene lekt og fått masse kos, så nå er de i komaland. Mette, trøtte og fornøyde. 
130319 sitter og nesten sovner 
Sitter og nesten sover
130319 nydelig
Nydelig
130319 ny leke er spennende ryggen
Ny leke er spennende , ryggen
130319 ryggen avleverer
Flinke ryggen, kommer for å avlevere
130319 nå biter jeg deg
Nå skal vi sloss, ryggen og høyre lår
130319 trøtting enerhannen
Trøtt enerhanne
Tirsdag 12.mars 2019
Jeg skal vel være forsiktig med å skrive dette for når jeg gjør det blir det vel plutselig stikk motsatt, men denne gjengen her er noen skikkelige murmeldyr. De er utrolig gode til å sove hele natten, og det uten en liten lyd. Kanskje de rett og slett spiser så mye god mat og melk, at de blir i matkoma :-D Jeg må nok antagelig spise opp ordene mine når valpene bare blir litt eldre.... 
Nå har den tida startet som medfører ganske mye vasking. Det er utrolig hva som kommer ut av en gjeng med valper. Så det er bare å skifte aviser og vaske. Men å vaske med syv valper surrende rundt bena, og etterhvert veldig ivrige på å henge i filla, ja det er en liten utfordring. Bare det blir litt høyere temperaturer ute så kan de gå ut og leke mens jeg vasker. Men det nytter ikke akkurat nå når det har vært så kaldt.
Jubi har forelsket seg fullstendig. Hun har besøk av en nydelig hannhund som heter Pontus. Jubi gjør ikke annet enn å flørte med ham og de to sammen er så gossine. Klara synes all den flørtinga bare er noe tull, så hun legger seg under kjøkenbordet og bare kikker på dem. Ellers er hun med meg nede hos valpene. Klara har fortsatt masse melk og hun er flink til å ta vare på valpene sine, men hun tar lengre og lengre pauser. Nå er valpene så store at de ikke trenger å ligge sammen med mammaen sin hele tiden. Klara serverer også melken stående nå. Så det blir enklere og enklere for henne. Hun har begynt å småknurre litt til dem når de blir en smule overivrige også. Det er bra, for de trenger å få beskjed om hvor grensene går.
120319 Jubi og Pontus
Se så søte :-)
120319 hhl
Hanne venstre lår sover og koser seg
120319 koser seg under teppet
Valpene liker å ligge ved døra ut. Der er det litt kaldere og det liker de.
 120319 ryggen
 Hanne merket ryggen
Mandag 11.mars 2019
I natt var vi tilbake til det som har vært vanlig, nemlig at valpene har sovet hele natta. Det var helt stille frem til jeg stod opp. Da ble det liv. Valpene er sultne som bare det når morgenen kommer og i dag er første dagen de har fått tre måltider. Bordskikken kommer seg etterhvert, og de blir bedre og bedre for hver dag. 
Utviklingen går nå i rasende fart. Nå er det blitt mer fart i dem og de storkoser seg med god plass. Balansen blir bedre, men de er fortsatt ganske ustødige. I løpet av denne uka blir tenna mer og mer merkbare og det er bare å grue seg til de spisse pirajatennene har vokst ut. Da er det vondt når de biter på det de kan få tak i. :-D

De leker litt mer sammen også nå. De biter i hverandre og noen ganger freser de til så man skulle tro de var små tigrer. Når de har frest litt mot hverandre går de bare til hver sin side også er de ferdige med det. Artig å se hvordan de nå etterhvert utvikler signalene seg i mellom. Dette er viktig sosialisering for valpene. På denne måten blir de signalsterke og gode til å lese andre hunders signaler. Jubi og Svea er også veldig flinke til å lære de hvordan de skal oppføre seg, så de har gode læremestere.
Den beste er nok Klara. Jeg satt og så på henne i dag når hun var på kjøkkenet sammen med meg. Der har vi en søppelskuff med motor. Når den skal åpnes kan jeg bare dytte borti den med benet så kommer den ut. Dette har Klara funnet ut av. Hun gikk bort og dyttet til skuffen med snuten sin. Da kom skuffen ut, men til Klara sin store sorg var det ikke noe matsøppel der.... Da gikk hun videre til kjølehjørnet. Så tok hun jammen og dyttet snuten sin på akkurat samme måte i den døra som i søppelskuffen. Jeg satt og flira og så på henne. Hun var tydelig skuffet når ikke døra åpnet seg akkurat som skuffen. Hun kjente nok det at det var vom inne i kjølehjørnet og den kunne nok hun godt ha tenkt seg. Men den gang ei. En - null til meg ;-) 
110319 bordskikken kommer seg
Bordskikken kommer seg :-)
110319 en sovnet mens resten er i farta
En spiste til han sovnet, mens de andre holdt koken
110319 mett og trett
Mett og en smule sigen
110319 fant meg en leke
Fant meg en leke
110319 nå vokser de fort
Nå vokser de fort og utviklingen går i kvantesprang
110319 vann er godt
Vann er godt
Søndag 10.mars 2019
 I dag ble det en nydelig dag. Valpene var mer urolige i natt og holdt en liten flatblues konsert i løpet av natta. Klara brydde seg ikke om det, men sov videre inne hos oss. Jeg var inne og sjekket om det var noe galt, men det var det ikke. Kanskje de bare var selskapssyke :-D Men det var natta for meg også, så de fikk ikke noe oppmerksomhet gitt.
I dag tidlig åpnet jeg opp hele rommet de har sovet på om natta. Dermed fikk de mye større plass og det var skikkelig gromt. De var raskt ute og sjekket ut der de ikke hadde vært før, og likte godt å ha mer boltreplass.

Valpene fikk besøk i dag også, og når det kommer noen som vil snakke flat, kan jo vi snakke i en evighet. Alltid hyggelig med besøk av folk som vil lære mer om flat for å bestemme seg om det er rasen for dem. Veldig lurt å besøke noen som har rasen. Håper vi fikk sagt både positive og utfordrende sider med den nydelige rasen vår, sa det ble et realistisk bilde.
Etter besøket var det så nydelig vær at vi bare måtte ut. Jubi, Svea, Klara og jeg tok oss en tur ut. Etter en liten tur var det margbein til alle tre som de koste seg med ute. Jeg fant et skikkelig tykt teppe som Klara kunne ligge på når hun spiste. Ikke greit å ligge i snøen når Klara produserer så mye melk. Det kan fort bli betennelse av det. Hun hadde ikke noe imot teppet, så det ble skikkelig kos i solveggen. Der var det 21 varmegrader, så det var deilig å sitte der.
Valpene har spist mat to ganger i dag også. De har ikke helt den beste bordskikken ennå, men det kommer seg litt for hver dag. Men de ser ut som små griser etter å ha spist, det er mat stort sett alle steder :-) Selv om de vasker litt på hverandre og Klara er inne og vasker så blir det ganske klinete. Det bedrer seg etterhvert så det går seg nok til :-D Det ble noen flere bilder i dag :
100319 Klara koser seg med margbein 
 Klara koser seg med margbein
 100319 jubi koser seg med margbein
 Jubi i sola med beinet sitt
 100319 Svea koser seg med margbein
 Svea var heller ikke lei seg for margbein
 100319 ivrige på maten spiser
 Mat er veldig godt
 100319 sitter i matskåla
 Sitter i matskåla :-)
100319 bordskikken er ikke helt inne ennå 
 Bordskikken er ikke helt innafor ennå
 100319 ener og høyre lår ved grind
 Enerhannen og høyre lår
 100319 halen hvl venstre lår ryggen
 Halehannen, venstre lår og ryggen
 100319 hanne merket høyre skulder
 Hanne merket høyre skulder
 100319 hum uten merke liggende halen over
 Halen bruker hanne uten merke til pute. Passe grisete etter å ha spist mat
100319 hvl venstre lår
Hanne merket venstre lår
100319 høyre lår hhl
Hanne merket høyre lår
Lørdag 09.mars 2019
I dag var det klart for de første besøkene av valpekjøpere til valpene. Etter å ha sovet hele natten, spist "frokost" og fått en melkesup eller to, sovnet valpene igjen og lå til lading til første besøk. 
Valpene er fortsatt små, så de har ikke helt forståelsen av at det kommer besøk til dem ennå. Klara derimot var veldig fornøyd med besøk, for da ble det masse kos på henne. Jubi og Svea er bare bittelitt misunnelig.......
Etter første koselige besøk tok valpene seg en god lur før neste besøk. Så til slutt var det siste besøket inn for i dag. På slutten av besøket fikk valpene spise mat igjen. De er glade i maten og de fleste har fattet hvordan de skal få tak i mest mulig av den :-) 
Klara har begynt å sitte når hun serverer melk til dem. Tror hun synes det er ganske deilig å slippe å ligge nede.
Når de bare blir litt større kan hun stå og gi melk.
I dag er det Svea sin bursdag. Hun blir tre år i dag. Det ble litt ekstra godt snadder til henne i dag da, i anledning bursdagen. Jubi og Klara fikk også smake, og det var de veldig glade for :-D
090319 sittende bufe Klara
Sittende bufe
090319 trøttinger
Trøttinger
090319 hanne uten merke hum
Hanne uten merke
090319 høyre skulder hhs
Høyre skulder
Torsdag 07.mars 2019
Litt feiring i dag :-D Valpene er tre uker gamle !!  De startet feiringa i går med å få smake på Royal Canin sin valpemousse. Det var veldig godt ! De ble helt ørske og lette vilt rundt seg når det var tomt. Den startermoussen er kjempefin, som en liten boks med myk grøt og den smakte nok helt himmelsk. Klara ble ekstra ivrig på å vaske valpene også, for de hadde jo matrester både her og der i pelsen sin :-)
I natt sov de hele natten uten Klara. De sutrer ikke og Klara går ikke inn for å gi dem mat. Hun kan velge å gå inn dit om hun vil, siden dørene står oppe men det gjør hun ikke. Det er jo ingen grunn til det heller, siden de sover så godt. Det blir skikkelig liv på morgenen da, når Klara kommer inn og serverer frokost.  I dag har de fått smake på mer av valpemoussen, og det var like godt i dag. De skal få en liten smak til kvelden igjen også, så sover de så godt.
Valpene er oppe på kjøkkenet om dagen, og om natten sover de nede ved siden av soverommet. På det rommet har vi satt opp et bur, og de elsker å sove i det buret. Det er et stoffbur som er åpent på hele den ene langsiden, på den måten kan de gå inn og ut som de vil. Så når de går inn og legger seg, ligger de liksom i en hule og det liker de veldig godt.
Vetle hjalp meg med å bære valpene opp i dag og da fikk vi også tatt bilder av dem. De er bare så utrolig nydelige.
070319 enerhannen og høyre skulder Medium Web view
Enerhannen og høyre skulder
070319venstre bak og uten merke 3 uker Medium Web view
Venstre bak og uten merke
070319nhale hlår og rygghanne Medium Web view
Halehannen, høyre lår og hanne merket ryggen
Tirsdag 05.mars 2019
Natt til i dag sov Klara mesteparten av tiden inne på soverommet vårt. Der har hun en dyne og et teppe som hun liker veldig godt. Så langt jeg fikk med meg var hun bare inne hos valpene en gang i løpet av natta, så det ble noen timer søvn for henne i  natt også. Nå har vi soverom ved siden av der valpene sover om natta, så det er lett å følge med. Når begge dørene står oppe også, så er det lite som går oss hus forbi for å si det sånn.
I kveld har vi vært på lang tur med alle tre hundene, og Klara storkoste seg. Tror hun blir veldig lei seg den dagen det ikke er mer snø. Hun elsker det, og leker "snøplog" når hun durer rundt og leker i snøen. 
Når vi kom inn igjen var det rett inn for å sjekke at valpene var der de skulle være. De sov som små murmeldyr på samme sted som når vi gikk ut, så ikke mye bråk med den gjengen, - ennå :-)
05319 ymse sovestillinger
Ymse sovestillinger
050319 gode soveputer
Godt å sove på hverandre
050319 trøtting
Skikkelig trøtting
Mandag 04.mars 2019
I natt fikk Klara "fri" hele natta. Valpene sov og sov og sov, og plutselig var det morgen :-) Ja, vedig tidlig morgen da, men Klara hadde fått sove i mange flere timer enn hun pleier, så det er nok snart på tide at valpene kan sove alene hele natta. Veldig godt for Klara når nettene blir som normale igjen. 
Foreløpig sover valpene veldig mye. De er bare våkne i korte sekvenser mens de spiser. Etter å ha spist småleker de så vidt med hverandre. Noen gjør fra seg og noen bare sovner. Så sover de til neste runde med mat. De trenger å sove mye for å utvikle seg, men det går fort at de får mer utholdenhet. Vi slipper inn besøk til dem fra og med helgen som kommer, da kan de være våkne en bitteliten stund, men så øker det hver uke, til å kunne herje og leke og bite i en times tid når de skal flytte fra oss :-) Det er mange ganger jeg tenker at rundt 5-6 uker så våkner villdyrene ;-) Da er de herlige da.....
040319 Klara vasker og ordner
Klara vasker og ordner
040319 godt å sove inntil
Godt å sove inntil
040319 søskenkjærlighet
Søskenkjærlighet
040319 mat er alltid godt
Mat er alltid godt
Søndag 03.mars 2019
Tisper som produserer melk til valpene sine bruker mye energi på dette. Som regel blir mammaene ganske så tynne etter 6-7  uker med melkeproduksjon. Klara var så fin etter at valpene ble født, men nå har det gått hardt på reservene hennes også. Hun har blitt ganske tynn, så derfor har vi forsøkt å gi henne litt mer mat. Det viste seg at det ble litt for mye for henne, så da ble det løs mage på henne. Ofte pleier vi å gi tispene ganske kraftig foring, som Norwegian Polar som er et supert for med mye energi. Det trenger vi heller ikke gi så mye av siden det er så kraftig. Hun har fått litt ekstra av det i dag, så får vi se hvordan det går fremover. 
Valpene utvikler seg fra dag til dag. Nå har de begynt å reagere på lyd, så det er klart at hørselskanalen også har åpnet seg. Når vi går oppi til dem så kommer de vinglende i retning av oss. Jeg tror de håper at det skal komme noe melk, men det har vært dårlig med det fra de som har kost med valpene :-)
I dag var Svea oppi hos valpene og det var veldig fint syns hun. Hun måtte sleike litt på alle sammen.
030319 hele fine gutteklubben 
 Hele fine gutteklubben
 030319 til å spise opp
 Kikker og følger med 
Lørdag 02.mars 2019
Flyttinga inn på kjøkkenet har gått veldig fint. Valpene beveger seg mer, og utviklinga skjer i en rivende fart. 
Jeg sover sammen med valpene fortsatt, mest for min egen del.... Vanskelig å klippe navlestrengen og la de klare seg selv på natta. Det er typisk meg, de trenger overhodet ikke at jeg er her nå, men sånn er det bare :-)
Valpene fikk jo ormekur på torsdag, og jeg syns de har blitt litt løse i magen av den. Håper det går seg til igjen ganske fort. Klara er veldig god på vask og stell, så hun holder kontroll.  
I dag fikk Klara besøk. Klara er jo en hund som bor hos forverter, og i dag kom de på besøk til Klara. Gjett om det var ei som var utrolig glad og fornøyd når de kom. Hun var ganske stolt når hun viste frem valpene sine. Men hun var nok mest opptatt av å få kos, og det fikk hun til gangs. Det er ikke så lett å sende fra seg hunden sin i 10 uker, så tror tida går sakte for forvertene våre. Heldigvis har de Luca også, en 7 år gammel frøken som er datter til en av våre tidligere hunder. 
Jubi og Svea har veldig lyst til å være sammen med valpene. Svea ligger utenfor valpebingen og forsøker alt hun kan å få slikke litt på dem. Hun har vist det før når vi har hatt valper at hun er verdens beste leketante. Men da må bare valpene bli litt større først.  Hun er egentlig veldig god på både lek og grensesetting, så hun er gull verdt for valpene etterhvert.
020319 enerhannen
Enerhannen
020319 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
020319 Svea vil gjerne ha kontakt med høyre skulder hhs
Svea vil så gjerne ha kontakt
Torsdag 28.februar 2019
Jeg vet ganske sikkert hva jeg vil bli i mitt neste liv. Jeg vil bli en av valpene til Klara. Hun er så fin med gjengen sin, så rolig og så tilstede at det er er skikkelig fryd. Hun ser virkelig ut som om hun koser seg sammen med dem og selv om de er to uker i dag, så ligger hun gjerne sammen med dem. Stuller og steller. Det er en fryd å se på. I løpet av de dagene som har gått mens jeg har vært syk, så har alle øynene åpnet seg og om de var nydelige før, så er de til å spise opp nå.  De har blitt mer aktive, kommer seg så vidt opp på beina og drar seg rundt. De småbiter litt rundt seg, uten at de egentlig skjønner hva det er de driver med ennå tror jeg.
I dag flyttet valpene inn på kjøkkenet og har fått større plass. Det var nok litt rart i starten, men så lenge mamma Klara var med og kunne passe på dem var det greit.
Jubi og Svea har jo nesten gått ut av sitt gode skinn av nysgjerrighet etter at valpene til Klara ble født. Endelig fikk de sjansen til å snuse litt på dem og slikke litt på dem når de kom inn på kjøkkenet. Jubi tror jeg har vært oppe i kassa 6-7 ganger og hun skulle nok gjerne ha adoptert hele gjengen med en gang.
I kveld har også valpene fått sin første ormekur. Nå skal de få en når de er 4 uker og en når de er 7 uker. Klara fikk også ormekur i dag så alle er behandlet samtidig.
280219 Klara koser med valpen sin
Klara koser med valpen sin
280219 øynene har åpnet seg
Øynene har åpnet seg
280219 valpene har fått større plass
Valpene har flyttet inn på kjøkkenet
280219 to uker og mølje
To uker gamle,- og mølje
Mandag 25.februar 2019
Så var det min tur til å bli slått i bakken av årets influensa. Må si jeg er veldig glad for at Vetle har vinterferie denne uka og tar seg av alt av voksne hunder og valper. Jeg er i grunnen ikke dugendes til noe som helst akkurat nå. Det går heldigvis over i løpet av bare noen dager, så kommer sterkere tilbake ;-)
Klara og valpene kunne ikke brydd seg mindre. De storkoser seg i hverandres selskap, og Klara er så flink til å ta seg av valpene. Hun er mer borte fra dem nå, og kan gjøre andre ting, men når det får gått litt tid er hun tilbake og vasker og gir mat. 
Nå er det vel egentlig ikke så lenge før hun kanskje velger å sove utenfor valpekassa om natta. Foreløpig ligger hun der veldig tålmodig og sover hele natta, men det endrer seg nok snart nå.
Lørdag 23.februar 2019
Klara er en kjempeflink mamma. Hun er så god på vasking og slikking og mating. Hun legger seg til valpene når de trenger mat, og hun styrer alt selv. Man trenger ikke være redd for at Klara skal legge seg på noen valp, for hun har styringa på hvor de er i kassa når hun legger seg. Nå er hun heldig med antallet også da. Lettere å legge seg når det er syv valper og ikke elleve :-) Når valpene er gode og mette og sover som steiner, så går hun ut av kassa og legger seg oppe i den senga som står inne på rommet der valpene er.
>Nå har vi fått frigjort et rom da en av de voksne gutta våre har kjøpt seg hus, så da bruker vi det rommet også til valpene mens de er helt små. Veldig godt, for der er det en helt vanlig seng jeg kan sove i. Da slipper jeg å sove på luftmadrass og det er jeg glad for.  
I dag har jeg klippet klør på alle valpene. Klørne vokser ganske fort, så fremover klipper jeg en gang i uka. På den måten blir de også godt vant til kloklipping før de reiser fra oss. Jeg har de på fanget nå når de er så små. De ligger på ryggen og koser seg med å bli strøket på og massert litt. Så når de er helt rolige, da klipper jeg alle klørne. Det går veldig fint.
230219 Klara og gjengen Medium Web view
Klara er verdens beste mamma
230219 hanne merket halen Medium Web view
Hanne merket halen koser seg
230219 hanne uten merket Medium Web view
Hanne uten merke slapper veldig godt av
Torsdag 21.februar 2019
I dag er jamme meg valpene en uke gamle. TIda går altfor fort nå man driver med noe som man synes er så artig som dette. I går veide jeg alle valpene som vanlig og de fleste hadde allerede doblet vekta si. Størstemann hadde dratt til med lang over 700 gram så her går det unna i svingene. Ingen problemer med melkeproduksjonen med andre ord. 
Valpene har jo foreløpig litt ensformige dager da. De sover, spiser og gjør fra seg. Når noe kommer inn, må noe annet ut. Det er ennå artigere når de begynner å bevege seg rundt og leke med hverandre. Det går fort, om tre uker så begynner tennene å komme og de stavrer rundt. Riktignok med dårlig balanse og koordinering, men de øver seg. Det vi venter på nå, er jo at øynene skal åpne seg. Øynene og ørekanalene er tette når valpene blir født, så hørsel og syn er noe som utvikler seg etter at valpene er født. Som regel pleier øynene å åpne seg rundt 10-14 dagen. Da blir de nydelige da. Små flatter med en gang. Nå merker de forskjell i temperatur og at noen går forbi dem i kassa. Når Klara kommer og legger seg i den ene enden av kassa tar det kanskje to sekunder før de skjønner at noe er på gang og de finner frem til henne i full fart. Veldig gøy å se hvordan instinktene ligger der, og fungerer hver gang. 
Vi åpner opp for besøk når valpene har blitt tre uker. Det er bare å si ifra, så finner vi et tidspunkt som passer.
De trenger å få besøk for å sosialisere med ulike mennesker så det er fritt frem for besøk.
Influensaen herjer her om dagen også. Rune har ligget slått i flere dager. Håper det går seg til uten at noen fler blir syke. 
Det ble en dårlig nyhet her nå, kortleseren på dataen virker ikke, så jeg får ikke bildene fra kamera og over på dataen. Må jobbe litt med saken. Nå ordnet det seg for snille jenter, så da blir det bilder. Greit med gamle avdanka PC'er de får nytt liv innimellom :-)
 210219 Fineste Klara Medium Web view
Fiiineste Klara
210219 de vokser så det knaker en uke gamle Medium Web view
De vokser så de knaker, en uke gamle i dag
210219 hele gjengen koser seg Medium Web view
Hele gjengen koser seg hos mammaen sin
210219 Klara stuller og steller Medium Web view
Kira vasker og stuller og steller.
Tirsdag 19.februar 2019
Rart med det, februar er en skikkelig bursdagsmåned i slekta vår. Ikke mindre enn 6 bursdagbarn i løpet av februar. Det blir mye kake :-) ! I dag er det søsteren min som har bursdag og som om ikke det var nok har også niesa mi bursdag. Hun ble 18 år i dag, og nok en ungdom har fått seg førerkort. Gratulerer så mye ! Artig når det går som ungdommen vil.
De blir snart ungdommer disse store lakrisbitene som er her også. De spiser og vokser så man kan se det fra dag til dag. Heldigvis for Klara så har melkemengden tilpasset seg antall valper, så nå er det ikke så mye at det bare flommer over. Bra for valpene også det, så de ikke forspiser seg. Klara ser ut som om hun koser seg hos valpene og ligger lenge om gangen og bare slapper av med den fine gjengen sin. Når de andre hundene skal ut på tur, da kommer hun tuslende og vil være med hun også. Herjeleke litt ute sier hun ikke nei til. Det er så deilig at vi har så fin temperatur for da slipper hun å kle på seg for å være ute. Brystbetennelse i kulda vil ingen ha.
Jubi og Svea er som vanlig supergira på disse små valpene som lager masse knirkelyder. De store hundene har jo for lengst skjønt hva som befinner seg på innsiden bak døra, så de ligger klare utenfor i håp om at de skal få komme inn. De elsker valper, og det beste de vet er å få være med og stulle og stelle og slikke og ordne. Foreløpig har vi ikke latt de få lov til å prøve en gang. Tenker at KLara kan bestemme det selv når hun vil slippe leketantemafiaen inn til valpene sine. Hun er like blid når hun går inn og ut da, og en smule stolt over ungene sine. Valpene er heldige for de får ikke mindre enn tre voksne hunder som gjerne vil leke med dem etterhvert som de vokser. Det er bra for utviklingen det.
190219 koser seg med mammaen sin
Koser seg med melkedrikking
190219 de underligste sovestillingene
De underligste stillinger når melka skal nytes
190219 sover her jeg ryggen
Ryggen sovnet på mammaen sin
190219 synkronspising hhs ener hhl
Synkronspising hanne høyre skulder (hhs) enerhannen og hanne høyre lås (hhl)
Mandag 18.februar 2019
Ingen sak å ha valper når valpene har en mamma som heter Klara.  Hun har virkelig funnet ut hvordan dette skal gjøres og går til og fra valpene sine som hun vil. Hun ligger der ganske lenge om gangen, men så tar hun  seg en runde gjerne kombinert med at hun vil ut en tur. Klara er veldig glad i snø, så hun må ut og rulle litt på snøen med beina i været.  Det er bare så kjedelig at det er så hardt at hun ikke kommer nedi snøen. Så må vi passe litt ekstra på henne, for hun har sett seg ut noen steder som er veldig gromme å grave. Hun har tydeligvis tenkt å flytte valpene sine inn under noen vintergrønne busker i hagen. Hehe, kjipt for Klara at jeg også bor her. Hun får ikke mulighet til å grave en gang når jeg er med ut, og da synes hun at jeg er kjiiiip.
I dag har hun vært med på tur med Jubi og Svea, og løpt og lekt som om hun ikke skulle hatt valper. Masse fin pels har hun nå, bare så synd at den pelsen kommer til å falle av om ikke så mange ukene.
Denne herlige gjengen med valper har ikke mistet apetitten. De spiser gjerne ofte og mye og vekta peker bare oppover. I dag hadde minstemann også rundet 400g så alt er bare velstand.
Som dere ser under bildene har jeg begynt å forkorte navnene på valpene. Håpet er at dere som leser skal skjønne hva jeg mener etterhvert når jeg skriver hhl, hvl,hhs,hmr osv osv. Første "h" er alltid fordi det er en hanne, de to siste bokstavene beskriver hvor merket sitter vl= venstre lår, um= uten merke, hs= høyre skulder.
Rart å ha ett kull der man ikke har en nakketispe. Jeg pleier alltid å merke den første tispa som kommer i nakken. Merkelig nok pleier også nakketispa å være en valp som syns ganske godt. Så rart at det ikke finnes noen nakketispe i denne gjengen. Men sånn er det :-)
160219 Klara med sjuerbanden Medium Web view
Klara med sjuerbanden
170219 hanne merket ryggen Medium Web view
Hanne meret ryggen (hmr)
Søndag 17.februar 2019
Ble en veldig tille og rolig natt. Det var igrunnen ganske deilig etter noen netter med litt mindre søvn enn man kanskje trenger. Valpene ser nå ut til å være super pigge og spiser masse mat. Noen av de er rimelig utåmodige og vil ha servering flere ganger :-) Det er sånn at tispa "slipper" melken til valpene. For at hun skal gjøre det må valpene stimulere slik at melken kommer. Noen ganger kan tispa slippe melk flere ganger, det kommer an på stimuleringen. I går var det to av gutta som gjerne skulle hatt mer melk. De andre lå rett ut i "matkoma" mens de to siste holdt på alt de kunne å få Klara til å slippe ned mer melk. Men jeg tror Klara syns de hadde fått nok, for det kom ikke noe :-) Ta en titt på Facebooksiden vår, der ligger det film av gutta når de kjemper hardt :-D
Som dere sikkert ser har alle valpene hvite merker. Det er jeg som merker dem med TipEx sånn at jeg skal se forskjell på dem. Det er så greit når jeg veier dem og når jeg følger med på utviklingen til hver enkelt. Da blir det lettere å registrere hvem som gjør hva,og når. Jeg har også gitt dem navn etter hver de er merket. Så det er feks hanne høyre lår. Dvs den hannen som har merket sitt på høyre lår.
Det var ny veieseanse i dag, og hjelpes meg som de øker i vekt. Vi pleier å si at det er bra om valpene dobler vekta si i løpet av 10 dager. Denne gjengen her kommer vel snart til å ha doblet vekta si...Hannen som er merket på ryggen veide 320 g når han ble født, nå etter 3 døgn veier han 530 g. Det samme gjelder for flere av de andre, så her går det unna. Tror kanskje rygghannen er med på filmen som jeg la ut på FB :-)
160219 Klara tar livet med ro Medium Web view 
Klara tar livet med ro med den fine gjengen sin
160219 hum Medium Web view
Hanne uten merke (hum)
160219 hhl Medium Web view
Hanne merket høyre lår (hhl)
Lørdag 16.februar 2019
Ble en dag med litt oppturer og nedturer i går. Klara har masse melk. Så mye melk at det rett og slett flommer over av god og næringsrik melk. Gutta får så mye melk at de må slippe puppen for det blir for mye av det gode for dem. Klara er flink og vasker og masserer og steller. Hun var litt urolig i går også, fant liksom ikke helt sin rolle i dette nye som skjer.Hun er veldig flink med valpene  så de har det bra.
Lille frøken tok vi med til dyrlegen i går og de fant ikke noe feil, annet enn at hun kanskje hadde en bløt og for stor gane bak i svelget som gjør det vanskelig for henne å puste da den bløte ganen legger seg over pusterøret. Vi skulle bare se det an. Holde henne varm og god og gi druesukker og melk fra Klara. Ingen vansker med melka, en flommer. Men lille frøken så ut som hun fikk det vondt når hun spiste og melken kom ut gjennom nesen. Utover kvelden i går ble hun mer og mer slapp og vi skjønte at hun nok ikke kom til å klare seg. Til slutt var det for vanskelig for henne å puste og hun døde stille og rolig natt til i dag. Veldig trist, men det er noen ganger sånn at ikke alle valper er klare for livet utenfor livmora.
Vi var i en slags boble gjennom kvelden og natta, og det er på en måte godt at vi kan komme ut av den nå og se på de fine gutta som er her.  De har våknet skikkelig og har blitt veldig mye mer på og spiser som hester og er fine i farta. De trengte bare et døgn å "våkne" på , så er de like kvikke som andre valper vi har hatt. Nå får de så mye mat da, at de legger på seg fort også, så nå er de ikke langt unna 500 g hele gjengen, bortsett fra minstemann Han er alikevel så kvikk at vi håper det skal gå greit. Det er god vektøkning på to dager !
Klara har funnet rollen sin som mamma også nå og har roet seg helt ned. De klare kloke øynene er tilbake og hun har vært ute og lekt i snøen med Jubi og Svea og tar nå alt med stoisk ro.. Ser ut som om hun koser seg med den fine gjengen sin. 
150219 Klara med fine H gjengen Medium Web view 
 Klara med fine H gjengen
 150219 Klara og hhs Medium Web view
 Klara med hanne merket høyre skulder
 150219 Halehannen Medium Web view
 Halehannen
150219 alle hannene Medium Web view
Alle hannene vokser og trives
150219 ikke vanskelig å få melk fra Klara Medium Web view
Ikke vanskelig å få melk fra Klara ;-)
Torsdag 14.februar 2019
Det tok ikke så veldig lang tid fra jeg skrev i valpedagboka til jeg skjønte at nå var noe på gang hos Klara. 
I løpet av natten ble det født 8 valper, 7 fine hanner og 1 tispe.
Klara klarte seg bra, var rolig under fødselen og alt gikk fint. Man lærer jo alltid noe nytt og denne gangen var det å være tålmodig ;-) De første 6 valpene ramlet ut som perler på en snor i løpet av halvannen time. Så tok Klara seg en pause i tre timer og ti minutter før nummer sju kom. Så gikk det tre og en halv time før siste valp kom. Så seks valper på godt under to timer, og to valper på nesten syv timer. Jeg kjente at jeg kanskje hadde tilløp til å bli litt stressa når det gikk så lang tid. I bakhodet surret imidlertid en kommentar fra en dreven flatoppdretter for mange år siden som sa "ha is i magen". Det var greit å ha is i magen når alt så veldig greit ut med Klara. Noen ganger skjønner man at man må handle, men denne natten var alt så greit. Så da hadde jeg is i magen og lærte noe nytt. De to valpene som tok så lang tid var helt fine og jammen var det den største hannen som kom til slutt.
Xi og Maya  som er to generasjoner rett nedadgående i denne tispe linja pleide å få valper som var 250-350 g ved fødsel. Så ikke så store som Fridalinja pleier å få. Så ble det også med Klara. Alle valpene i dette kullet ligger mellom 250 og 350 g. Litt små etter min smak. Kjenner meg alltid litt tryggere med Frida størrelsen for den pleier å være mellom 400 og 500 g ;-) Men det er jo aldri noen garanti. Nyfødte valper er alltid spennende, etterhvert som de første døgnene går får man vite om de vil klare seg eller ikke. 
Denne gjengen synes jeg er litt trege i starten. De er ikke så på som andre kull vi har hatt, en hanne er litt liten og tispa bekymrer meg litt. Hun suger tregt og litt melk kommer ut gjennom nesa. Klara er veldig flink til å massere og vaske valpene så de får en god start. Hun er litt typisk første gangsfødende som stresser litt, ikke med valpene men med seg selv og ting rundt. Hun er ikke fornøyd med meg som ikke lar henne grave opp tepper og aviser og kladder i valpekassa og ikke lar henne grave ned valpene og dekke dem til. Hun syns jeg er dum som legger alt fint og glatt igjen i kassa når hun fikser og ordner. 
140219 hele gjengen med Klara Medium Web view
FIneste H gjengen
140219 vl hs ener Medium Web view
Hanne venstre lår,høyre skulder og enerhannen
Onsdag 13.februar 2019
Endelig på tide å starte opp valpedagboka til H-kullet. Godeste Klara kom til oss for snart 14 dager siden og har virkelig blitt en del av flokken. Jeg hadde klare planer om oppstart av valpedagbok litt før, men så var det så mye som skjedde. Det var feiring 18 års dag og 25 års dag og øvelseskjøring og oppkjøring, og til slutt morsdag. Så når det nå endelig har roet seg har vi brukt tiden til å sette opp valpekasse og forberede oss på at valpene skal komme.
I dag har Klara vært urolig og pesete. I kveld ville hun ikke ha maten sin. Jeg pleier å ta tempen på tispene når valpene skal komme, for rett før valpene kommer går tempen ned. Til vanlig ligger hunder ca en grad over mennesker i kroppstemperatur. Men rett før valpene skal komme går tempen som oftest ned mellom 36 og 36,9. Når den har vært nede en tur og snur og kommer opp igjen, da er det klart for at valpene skal komme.
Så er jo dette selvfølgelig også individuelt. En tispe vi hadde var aldri under 36,9, en hadde ikke temperaturfall før valpene kom, så man må følge med på alle tegn for å være forberedt. Et tegn på at noe er i gjære er også at hun ikke vil spise. Men der igjen er det variasjon. Noen spiser til rett før valpene titter ut, mens andre stopper en god stund før. Så vi får bare smøre oss med tålmodighet og se når Klara har tenkt til å presentere oss for valpene sine. :-) 
Klara tar livet med ro Medium Web view
Klara tar livet med ro