Valpedagbok for K-kullet 
SØNDAG 20.10.19
 Det ble en lat morgen og en sen frokost etter dagen i går. Det er deilig med sånne morgener hvor det ikke skal skje noe etterpå. Man kan bare sitte og late seg, og virkelig stresse ned :-) Jeg våknet til tre våkne valper, som stod på sine fire ben i valpekassa ! Ikke det at det varte så lenge, men i noen sekunder hadde de kontroll før det var slutt på det og de tippet på siden igjen. De har nå så vidt begynt å lekebite litt i hverandre og i avispapiret i valpebingen. Tror ikke helt de skjønner hva de driver med, men de har utholdenhet i ca to minutter også sovner de igjen. Eller ligger på lading :-) Etterhvert som de blir eldre tror jeg egentlig de bare ligger til lading for å orke å finne på mer bøll. Men det er et par uker frem i tid. Siden de var så pigge i dag fikk jeg Sondre og Vetle til å hente valpebingen, også satte vi den opp på kjøkkenet. Så nå har de flyttet ut av valpekassa og inn i valpebingen på kjøkkenet. Det var mye surving i starten over at de ikke var i kjente omgivelser, men nå går det fint. Jubi, Svea og Ada var i himmelen når valpene kom inn på kjøkkenet og alle tre var rett opp i bingen for å kose med/hilse på / slikke på valpene. Mokka tok det hele med stoisk ro, og syntes det var helt ok. Hun ville egentlig bare ligge i den lille valpesenga som er i bingen. Ser litt rart ut med store Mokka i den lille senga :-) I kveld har Sondre reist tilbake til Trondheim, og roen har senket seg. Så nå er vi klare for en ny uke.
201019 mye større plass Medium Web view
Mye større plass
201019 Ada på besøk hos valpene Medium Web view
Ada på besøk
201019 fininger Medium Web view
Fininger
201019 her er vi Medium Web view
Så utrolig ogssine
201019 liten melketår Medium Web view
En liten melketår før flyttingen 
LØRDAG 19.10.19
I dag har det vært klart for litt av en dag. Det skulle feire dobbel bursdag, både Rune sin som var 8 oktober og Marius sin som er 21.oktober. Så dermed ble det litt jobbing med å få huset rent og bakt noen kaker.
Valpene har begynt å komme litt mer opp på bena, og kan nå stavre seg avgåre til det meste. 
Etter litt sen frokost var det klart for Hytteplanmila. Et supert arrangement som startet i Hole for 15 år siden med 85 deltagere. I dag var det 3800 som stod på startstreken,- utrolig gøy. Sondre og Vetle skulle løpe fra oss. Så vi dro ned rett før det skulle starte. Sondre sitt mål var 40 minutter og Vetle sitt var 60 minutter.Sondre klarte det nesten, 40,21 ble tiden hans. Så surt med de 22 sekundene.... Etter 6 kilometer kunne vi se at Vetle fikk opp farten og bare økte på.Han løp med en fartsholder til 60 minutter men kom i mål på 57:30 Veldig bra. Ada var også med, men fikk "bare" hilse på alle menneskene og hundene som var der.
Vel hjemme igjen var det klart for mer rydding, pussing av et par vinduer , og litt matlaging før det ble bursdag. 
Valpene har hatt mange som har stått og sett på seg, men de sov så søtt at det ikke var noe særlig å hente der. Trøtt gjeng :-)
191019 nattlig idyll Medium Web view
Nattlig idyll med mamma
191019 trøtt gjeng Medium Web view
Slækk og trøtt gjeng
300919 valpekasse
Godt å sove inntil
trøtting medium web
Skikkelig trøtting
 Fredag 18.10.19
I dag har det vært masse aktivitet her, rydding og vasking. I morgen skal det feires dobbel bursdag, for både Rune og Marius. Marius har jo egentlig flyttet for seg selv, men det er sååå hyggelig at han vil fortsette å feire dagen sin hos oss, sammen med Rune. Sånne mammahjerter blir veldig glade for det ;-) 
I morgen skal det også være Hytteplanmil her i Hole. Så her skal det løpes :-) Hytteplanmila startet for 15 år siden med 85 deltagere. I år er det over 3800 så det får man si en en bra økning. Ekstra omtale fikk den nok i fjor nå Filip og Henrik Ingebriktsen løp her. I år kommer de jammen igjen to av de, Jakob og Filiph denne gangen. Sondre har også kommet hjem fra Trondheim i kveld og det er skikkelig koselig. Han skal løpe hytteplanmila i morgen sammen med Vetle og jeg og Ada  skal være hejagjeng.
På kvelden i morgen blir det bursdag og masse besøk så det blir trivelig.
Valpene har virkelig begynt å vise at de har fått hørsel. Når jeg kommer i døråpningen, eller det blir noen lyd, så er de på pletten med en gang. De reagerer og lurer på hva som skjer. Plutselig kan de stable seg opp på beina sine og rase i en retning før de mister balansen og dette sammen som en bunt. De reagerer på kos og vil gjerne kose masse, hvertfall de tre minuttene de er våkne :-)
Det har skjedd så mye i dag som ikke hadde med valpene å gjøre at noen bilder det har jeg desverre ikke. Får komme strekere igjen i morgen :-)
Torsdag 17.10.19
Kan ikke melde om annet enn god utvikling i dag også :-)
Det skjer ikke altfor mye når valpene bare skal utvikle seg og vokse.Blir litt mer å skrive om når de blir litt større og det skjer litt mer. 
I natt sov Mokka litt hos valpene og mye på gulvet ved siden av. Med en gang de ble litt urolige så kom hun og ga de litt melk, eller vasket litt på dem. Siden de bare er tre stykker er de fortsatt i valpekassa. De tar ikke så stor plass når de ikke er fler. Men rett over helgen skal de få flytte inn på kjøkkenet i en annen valpebinge. Da blir verden veldig stor en liten stund :-) 
Mokka er utrolig tålmodig og hun lar de andre hundene få gå inn til valpene sine. Jeg sitter med beina i valpekassa, og da kommer Svea, Ada og Jubi og skal være med på matesituasjonen de også.  I dag var valpene oppe på fanget en og en og alle fikk hilse på både Jubi, Svea og Ada. Blir den fine gjengen når valpene kommer seg inn på kjøkkenet da.
171019 vi vil også være med Medium Web view
Kan ikke vi også få være med da ?.... Svea, Ada og Jubi
171019 fine Jubi Medium Web view
Mokka er tanta til Jubi. Veldig fine begge to. Søskenbarn til valpene da.
171019 hhl Medium Web view
Kjekt å komme opp og få hilse. Se de nydleige øynene <3 smelt...
Onsdag 16.10.19
HURRA for Mokka som er 6 år i dag !! Full bursdagsfeiring, med "selskap" og det hele. Jubi og Svea inviterte seg selv, og Ada sneik seg med som vanlig. Det ble boller og vann :-). Mokka var godt fornøyd med gavene som var grisehale, griseøre, og en leke fra Jubi som de kan kappes om å få tak i ;-)
Jeg vet ikke om jeg tør å veie disse valpene mer jeg...... De får så mye god mat av Mokka at de vokser i rekordfart. Til nå har Mokka fått valpefor for at melka skal bli mest mulig næringsrik. Nå har vi gått over til vanlig adult for, så håper melkeproduksjonen kan gå litt tilbake.
Mokka sover nå største delen av natta utenfor valpekassa. Hun merker med en gang noen skal gjøre fra seg eller trenger en liten vask så da kommer hun oppi til valpene. De er jo så gamle nå at de klarer seg fint om natta uten mammaen sin, men de blir helt i hundre når hun kommer da. Neste tirsdag er de tre uker gamle. Da åpner vi opp for besøk, så det er bare å avtale med oss, så blir valpene veldig glade for besøk. ( Vi også :-D )
Ada er bare så glad i å være her inne. Gjerne mens Mokka ligger og gir valpene melk. Da skal hun ligge så nærme som mulig og snille Mokka lar henne få lov av og til.  Når hun vil at Ada skal holde seg unna forteller hun det på en veldig hyggelig måte. Ada selv er ikke helt sikker på om Mokka mener at hun ikke kan få gå oppi kassa, men begynner å skjønne tegninga.
I kveld har Vetle vært valpevakt, mens vi har vært og hilst på en gjeng med labradorvalper. De var veldig gossine da. 
161019 Ada hos valpene sammen med Mokka Medium Web view
Ada følger nøye med mens Mokka har sittende bufe :-)
Tirsdag 15.10.19
2 uker gamle i dag !
Klart for ny kloklipp og første ormekur. De skal får ormekur nå ved 2 ukers alder, 4 uers alder, 6/7 ukers alder.
Jeg synes de er litt trege med å åpne øynene, men de er jo i farta. Helt åpne ble de alikevel ikke til i dag. Det har jo ikke noe å si da, bare jeg som er så utålmodig :-) I dag kom de mer opp på beina og beveget seg ganske mye i kassa. Jeg tok bilder av en og en, men det var ikke lett. De lå ikke akkurat stille, men forsøkte å bevege seg rundt der jeg la de for å ta bilde. Hanne merket høyre lår syntes alt var så kjedelig at han sovnet med rompa til meg :-D
151019 enerhannen Medium Web view 
 Enerhannen
 151019 hanne merket venstre lår Medium Web view
 Hnne merket venstre lår
 151019 høyre lår Medium Web view
 Detta gidder ikke jeg
 151019 høyre lår gjesper Medium Web view
 Men er du ikke ferdig snart ?....
 151019 hanne merket høyre skulder Medium Web view
 Endelig, - hanne høyre lår :-D
Mandag 14.10.19
For en nydelig dag. Først var det Ada som fikk en tur alene i skogen i solskinnet. Hun er bare 5 mnd og trenger å gjøre ting på egenhånd for å blir en trygg og selvstendig frøken. Lett å gjemme seg bak de store i flokken om hun ikke får egne opplevelser. Vel hjemme igjen var det tur for resten av gjengen også.
Vi har så store fine jorder rundt her som er tresket, og det finnes ikke noe bedre enn å gå ned på jordet å slippe alle hundene løse. Der har jeg jo stålkontroll på om det kommer noen også, så det er ikke noe problem. Jeg har alltid med meg godbiter i lomma, og vi trener innkalling mange ganger på alle sammen.Når de har kommet i full fart og fått godbiter tar jeg ikke på de bandet igjen. Jeg lar de bare løpe videre, sånn at det å bli ropt på ikke blir det samme som at det er slutt på moroa. For da blir det jo ikke så interessant å komme når noen roper. Etter masse løping på jordet og en liten omvei på veien hjem igjen var hundene passe slitne og godt fornøyde i en stund i hvertfall. Mokka var også med på tur og storkoste seg med det. 
Hun har fortsatt mengder med melk, og jeg må følge nøye med så det ikke blir jurbetennelse. Disse valpene her kommer ikke til å ha spist valpefor før de drar herifra :-D Jo de skal nok det, men kanskje Mokka må få ennå litt mindre mat og mere tur, så vi kan få ned melkeproduksjonen litt. Snakk om luksusproblem. Heldige valper. I dag er øynene nesten åpne, så i morgen tenker jeg de har åpnet seg helt. De er så nydelige, helt til å spise opp :-)
141019 hanne merket høyre lår og enerhannen
Hanne merket høyre lår og enerhannen
141019 hanne merket venstre lår
Hanne merket venstre lår
Søndag 13.10.19
Dagen opprant med sol og deilig temperatur. For en flaks. I går var det også fint vær så lenge vi hadde valpetreff, og det ble det jammen meg i dag også. I dag var det H kullet sin tur til å treffes, det skulle også vært i september men ble utsatt pga denne hundesykdommen.Mamma Klara kom også på besøk og det var ekstra hyggelig. Hun var blitt så fin igjen etter å ha mistet all pelsen etter valpene. Nå var hun skikkelig fin :-)
Treffet i dag var hjemme her, så da kunne jeg gå litt til og fra, og følge med på valpene også. Det var egentlig ikke nødvendig for de koste seg veldig med Mokka.  Mens vi hadde treffet, måtte Rune reise til et annet "valpeskue" ikke langt herifra. Han skal kjøpe seg en jaktlabradorvalp og de er nå 4 uker. I dag var det invitert til  "valpeskue", så da må man stille opp.  Dele seg litt da, og ha noen her og noen der. I kveld har det vært bursdag for svigerinna til Rune, så da var han der, mens jeg har vært hjemme med valpene. 
De får nå stadig vekk besøk av Jubi, Svea og Ada. I dag sa faktisk Mokka ifra når hun syntes det begynte å bli nok, med tre andre hunder inne hos valpene hennes.  
Mokka er en velgig leken og glad flat. Hver dag tar hun med seg nye leker inn til valpene sine i valpekassa. Hun legger fra seg baller og andre leker oppi hos valpene, men de skjønner ikke mye ennå. Så da leker hun med lekene mens hun ligger og gir valpene melk. Det er flinke mammaen sin det tenker jeg :-)
131019 kose med mamma Medium Web view
Kose med mamma er det beste i verden
131019 sover godt på kanten Medium Web view
Ikke så værst å klemme seg fast mellom sidebeskyttelsen heller :-D
Lørdag 12.10.19
Her går det unna, valpene fortsetter å spise godt og legger på seg. Nå er minste valpen godt over 1300g og største godt over 1600 g. Den tredje valpen er midt i mellom :-) I dag kan jeg så vidt skimte litt av et vakkert øye innenfor der øynene skal åpne seg. Vi er veldig utålmodige og gleder oss veldig til de åpner seg. Liksom en milepel det :-) De blir mer aktive nå, og beveger seg mer rundt. De reagerer når Ada kommer oppi kassa til dem og tar hodene opp. Tenker de troe det kommer noen med litt mat til dem :-)
I dag har valpene vært hjemme sammen med Mokka og Vetle, mens Rune og jeg har vært på valpetreff sammen med valper fra I og J kullet. Det var jo planlagt valpetreff litt før, men så kom jo denne hundesykdommen og stoppet alt av aktiviteter. Dermed måtte valpetreffene utsettes, og nå kommer de på løpende bånd. I morgen er det valpetreff for H kullet :-) Det var veldig trivelig å møte igjen valpekjøpere og valpene. Det ble en veldig trivelig gjeng som tilbragte noen timer med valpene først på tur og siden med litt kontakttrening, innkalling osv inne på Kartverket. Der er vi gjerdet inne, så der er det så kjekt å være. Vi gleder oss allerede til neste treff. Kanskje vi også møter noen av dem på utstilling i løpet av høsten. Det er jo lov å håpe på det. Det triste var at jeg hadde rigget meg til med kamera og det hele, også viste det seg at minnebrikken i kameraet ikke fungerte, så det ble ikke noen bilder fra treffet. Det var kjedelig.
121019 mett Medium Web view 
 Mett og trøtt
121019 Mokka med valpene Medium Web view 
Fine Mokka med valpene 
Fredag 11.10.19
Altså, ikke mye nytt under solen her. Mokka er i kjempeform og den beste mammaen man kan ønske seg. Valpene spiser og sover, akkurat som de skal når de er snart to uker. Jeg venter og venter på t øynene skal åpne seg, men ikke en bitteliten sprekk en gang ennå. De skal holde meg på pinebenken det er helt klart. De blir bare så nydelige når øynene har åpnet seg. Da er det små flatter med en gang. Det blir sotrt når et endelig skjer :-) 
Denne helgen skal vi ha vapetreff for I og J kullet i morgen og for H kullet på søndag. Gjett om vi gleder oss. Vi skulle egentlig hatt det for noen uker siden, men denne hundesykdommen satte en stopper for det. Men nå er vi klare itl å prøve igjen. Det blir så artig å se mange av valpene igjen. Vi er så heldige at Vetle skal være "valpevakt" for Mokka og treerbanden, så det blir veldig bra.
111019 begynner å bevege seg mer Medium Web view
Vaklpene vokser, og begynner å bevege seg mer og mer
111019 gode og mette Medium Web view
Men så ble de helt utslitt :-)
Torsdag 10.10.19
Jeg sover fortsatt sammen med Mokka og valpene om natta og det er skikkelig koselig. Det er så stille og fredelig i kassa og valpene er så fornøyde og rolige. Det er nesten så jeg gruer meg til de skal flytte inn på kjøkkenet og jeg må sove på soverommet igjen :-) Men sånn er det alltid når vi har valper, jeg blir litt for engasjert alltid.
Ada er så glad i å være inne hos valpene til Mokka. Mokka er tålmodigheten selv, og lar Ada være med på det som skjer.I dag satte Ada seg oppi kassa, mens Mokka lå og ga valpene melk, og det var helt greit for Mokka.
Ada er snart 5 mnd, så hun skjønner ikke helt hva det er som er inne på valperommet, men så nysgjerrig, og så vennlig, så det blir nok artig for henne når valpene er noen uker eldre. Jubi og Svea er også supre leketanter når valpene blir litt eldre, så det blir mange å leke med. Svea pleier egentlig å ligge på dørstokken til valperommet fra første dag valpene er født, men det har hun ikke gjort denne gangen. Hun hadde jo valper selv i sommer, og har hatt Ada som har "torturert" henne de siste månedene, så kanskje hun har fått dekket sitt behov for å vise sin omsorgsevne :-) 
Valpene vokser så det knaker fortsatt, nå venter vi spent på at øynene skal åpne seg. De beveger seg mer og løfter hodene innimellom og krabber seg rundt. Utviklingen går i stor fart.
101019 Ada hos valpene Medium Web view
Ada tar seg til rette.....
101019 mat er det beste
Mat er fortsatt alt her i livet
101019 nydelige
Ivrige når melka kommer
Onsdag 09.10.19
Mokka og valpene sover godt stort sett hele natta. Det hender at Mokka legger seg utenfor kassa, det blir nok litt varmt oppi der. Det er viktig å holde temperaturen hos valpene oppe, da de ikke kan regulerer sin egen kroppstemperatur spesielt godt fra de er nyfødt og en stund fremover. Kroppstemperaturen er gjerne rundt 32 grader og da er det viktig at de har det lunt og godt. Når Mokka ligger der er det jo ikke noe problem for da er det veldig godt og varmt. Så kan det jo ikke være altfor varmt heller, for da blir det ikke spesielt behagelig for Mokka. 
I dag la jeg merke til at valpene begynner å reagere på luftstrømninger i rommet. Når jeg lukker opp døra, så reagerer de på at temperaturen endrer seg, og begynner å bevege seg. I går når det var kloklipp var det utrolig enkelt.Alle tre lå stille og pent og lot meg klippe. Håper det fortsetter sånn :-)
Mokka har fortsatt mye mat, og valpene spiser av hjertens lyst. De legger på seg så man nesten kan se det. Særlig etter at de har spist for da faller de i koma :-) En av hannene er så glad i å ligge på ryggen etter at han har spist, og magen hans er full !! Ta en titt på bildene :-)
091019 høyre lår Medium Web view
Så mett at han nesten sprekker :-D
091019 første kloklipp vl Medium Web view
Første kloklipp var ikke no' big deal
091019 ikke mye stress med kloklipp hlår Medium Web view
Ikke veldig stresset av kloklippen denne heller 
091019 komatose Medium Web view
Stapp mett, nyvasket og sovende for natta
091019 trøttinger Medium Web view
Slappfisker
Tirsdag 08.10.19
Noen ganger går det over stokk og stein, og ammetåka tar en fullstendig :-D Det var da ikke i går valpene var en uke, det er da i dag !  Ja, ja , er ikke problemene større enn at man tar en dag feil, da skal jeg slettes ikke syte over det :-) Ny veiing i dag ( nå har jeg vært flink og ikke veid på to dager, så i dag er det lov. Unnskyldning også da, nå jeg må veie akkurat når de er en uke gamle. Første kloklipp er også gjort og vi har tatt bilder av dem en og en. 
Vekta viste at enerhannen veier:  1130g, venstre lår veier: 1010g og høyre lår veier: 1250g. Tre flotte valper som utvikler seg helt etter boka. 
Her er bilder av gromgutta :
081019 enerhannen II
Enerhannen
081019 venstre lår
Venstre lår
081019 høyre lår
Høyre lår, akkurat ferdig med en gjesp
Mandag 07.10.19
Dette er selvfølgelig de vakreste valpene noen noen sinne hadde sett :-D. Vi begynner å bli ganske gode på "guttevalper" nå , 3 tobeinte og bare i år to kull med bare hanner, tilsammen 10 stykker :-) Ikke noe er bedre enn gutta. Det har jeg alltid sagt, hvis jeg en dag ikke skal drive med avl, ja da blir det hannhund på meg. Hvor sannsynlig det er at jeg ikke skal drive med avl, se det har jeg ikke fundert så mye på men det er bare å slå fast at det er blitt en slags syke..... Det er det beste jeg vet, og det som gir meg mest overskudd, ennå så mye tid det egentlig tar <3. Jeg blir aldri lei, og natta er den aller beste tida. Da er alt stille, alle andre sover, og jeg kan beundre valpene.  Det blir en slags "greie". Jeg klarer ikke la være.
Nå skulle vi egentlig ha "pause" fra valpekull etter det kullet her, men jeg vet ikke om jeg klarer det. Rune bare rister på hodet og tror jeg er gal. Kanskje jeg er det også :-) Jeg "fant" nemlig en fantastisk nydelig hannhund i Sverige når vi parret Svea i vår. Han har krabbet langt inn i hjertet mitt og jeg drømmer om valper etter ham. Men jeg vet jo ikke hva eieren tenker om det....... Så det er spennende tider. :-) 
Mokkas flotte sjokoladepuddinger har nå doblet fødselsvekta si alle tre !  De forteller høylydt når de er sultne og når de synes Mokka er for treg med serveringen. Mokka er tålmodigheten selv og har bestemt seg for at før mat, skal alle vaskes. Til guttas fortvilelse. Det er rene Kardemommeby, med tante Sofie som stiller krav til røverne sine ;-) Det er bare det at her kan ikke røverne trille Sofie hjem i nattens mulm og mørke, de må slite med henne noen uker til. Hurra for Mokka! ;-)
071019 beste gjengen Medium Web view
Fineste gjengen , en uke gamle
071019 her var det fint å sove Medium Web view
Under halen var det fint å sove :-D
Søndag 06.10.19
Ja, da ble det ny rekord.... etter 6 dager har to av gutta mer enn doblet vekta si. Hvor skal dette ende ? :-D
Trenger ikke valpefor denne gjengen her, før de skal reise fra oss sånn som Mokka serverer fløte til dem hver dag , hehe. Mokka får naturlig nok litt mindre mat enn om hun hadde hatt mange valper. Selv tror jeg hun synes det er skikkelig kjedelig for hun er alltid klar for noe å spise.
Denne fine K-gjengen har jo noen søsken fra tidligere. De som har lyst til å lese om dem, kan gå tilbake til E-kullet sin dagbok. Der er historien fra det forrige kullet Mokka hadde, med Buddy som pappa de også. Det var 6 flotte valper. I dag er de ogdt over året, og de vi har hilst på i ettertid har vært utrolig trivelige. Heldige er vi som også har fått holde kontakt med de som bor langt unna med snap og sms. 
Som alltid må jeg advare dere som lester dagboka, jeg er et skikkelig C menneske, og liker natta godt. Da får jeg gjort mye. I starten av en dagbok prøver jeg å få skrevet den så tidlig at folk kan lese den på kvelden. Men etterhvert så blir det altfor sent og folk går over til å lese den morgenen etter i stedet. Det kan være like lurt ;-)
061019 mat er forsatt godt medium web
Mat er fortsatt veeeeeldig godt
061019 hhl hvl i kassa Medium Web view
Hanne høyre lår og hanne venstre lår
061019 mokka vasker og ordner Medium Web view
Mokka vasker og ordner
061019 nattlys Medium Web view
Utsikten fra senga der jeg sover om natta. Ikke gæli den :-D
Lørdag 05.10.19
Mokka er en utrolig snill og uproblematisk tispe. Hun er veldig rolig til flat å være, og jeg tror aldri jeg til dags dato har hørt henne bjeffe. Hun er alltid glad, og MÅ hilse deg med en leke i munnen, uansett om du har vært borte i fem minutter på do, eller har vært ute en lengre tur. Hun er så utrolig snill med alt og alle, om det er valper, eller andre voksne hunder, tisper eller hanner, hun er bare snill. De gangene hun girer seg opp det er når det er MAT i nærheten. Hun synes alltid at jeg er fryktelig kjiiip med maten hennes. Hun fortjener litt mer, uttrykker hun med hele seg :-) Som valpemamma er hun veldig flink. Såå rolig, og flink med valpene. Hun vet akkurat hva som må til når det må til :-) Hun er ikke spesielt voktende på valpene sine og kan gå i fra dem litt for å lufte seg selv eller være med på en liten tur. Det er jo forskjell på tispene når de har valper, og Mokka er helt klart av de som har en god ro i seg selv, og er tryggheten selv. Tror dette smitter over på valpene og at det er godt for dem med en sånn mamma. Det bilr så artig når de bare blir noen uker eldre, da skal de ut å oppleve litt mer enn bare dette rommet. De skal få komme på kjøkkenet, og der blir de nok veldig godt ivaretatt av både Mokka, Svea Jubi og etterhvert Ada. 
Foreløpig holder de seg til soving, spising og å gjøre fra seg. Noe mer er ikke på tapetet ennå. Når de er 12-14 dager pleier øynene å åpne seg og da blir de til å spise opp. Så utrolig nydelige. Fortsatt ikke noe galt med hverken matlyst eller melkeproduksjon, alle har lagt på seg ca 75 g fra i går til i dag.  Vi pleier jo å si at dersom vekta er doblet på to uker så er det supert. Her blir den nok doblet på en uke..... 
051019 mokka med valpene Medium Web view
Mokka koser seg med valpene
051019 Mokka slapper av Medium Web view
Deilig å ta livet med ro
051019 enerhannen Medium Web view
Enerhannen
051019 hanne høyre og venstre lår Medium Web view
Hanne merket høyre og venstre lår
051019 mokka og enerhannen Medium Web view
Mokka sammen med enerhannen
Fredag 04.10.19
Jeg sover jo sammen med Mokka og valpene hver natt. Jeg har valpekassa rett ved siden av senga så jeg kan følge med hele tiden. I natt våknet jeg jo med jevne mellomrom, og jeg er sikker på at valpene hadde vokst mellom hver gang jeg våknet ;-D . Man kan nesten se at de vokser, så det knaker. I dag når jeg veide de hadde alle tre lagt på seg 125 g siden i går. 
Ada har sneket seg inn til valpene et par ganger i dag. Hun synes det er kjempespennende men skjønner ikke noe av det der at de er små og at hun sksl være forsiktig. Det er for tidlig. Hun snuser på de, og er bare blid med de, men skjønner ikke hvorfor de piper når hun tråkker på dem. Mokka sier ingen ting og er så tolerant, så det får bli vi som sørger for at Ada ikke er her inne annet enn når vi kan styre det. Enn så lenge i hvertfall. Når valpene blir større er det jo en helt annen sak. Jubi og Svea derimot er veldig klar over at det er småvalper inne på valperommet. De skulle gjerne vært der og vasket og fikset og vært litt tanter. Men det får vente en stund til. Jeg vet ikke om noen som er så snill og grei som Svea med valper, hun vet akkurat hvordan hun bør gjøre det for å være best mulig sammen med valpene. Jubi er også veldig snill, men hun er litt mindre opptatt av dem, litt mer for fri barneoppdragelse, og "learning by doing". Så gutta skal få mye erfaring med ulike typer hunder før de reiser herifra.  
041019 får ikke nok av disse Medium Web view
Får bare ikke nok av å se på disse :-)
041019 koser seg Medium Web view
Høyre og venstre lår koser seg veldig 
Torsdag 03.10.19
Her går det veldig bra med alle. Mokka er i kjempeform, skulle ikke tro hun hadde valper i det hele tatt. Hun tar seg tid til å gå ut og leke med de andre hundene og leke med baller og leker som ligger rundt her. Det varer ikke så lenge før hun vil inn igjen til valpene sine da, men noen minutter tar hun seg tid til. Hun er veldig glad i mat og den går ned på høykant. Hun produserer masse melk, og valpene drikker masse og legger veldig på seg. I dag gjen har de lagt på seg mellom 50 og 100 gr alle tre. I går kveld var det litt mye melk i noen av puppene, så de måtte jeg tømme. Viktig at det ikke blir jurbetennelse og det kan jo være en utfordring med få valper og masse melk. Så får følge nøye med. Foreløpig er det ingen fare for det. 
Jeg sitter nå her jeg da, og stirrer på disse nydelige valpene. De gjør igrunnen ikke så mye annet enn å spise, sove og gjøre fra seg, så det er jo ikke så mye å se på. Men klarer jeg å gå herifra? ,- nei. SÅ det blir mange bilder av sovende valper. Men vi kan vel være enige om at de er nydelige ? 
021019 gutta krutt Medium Web view
Sover gjerne i haug
021019 hhl Medium Web view
Høyre lår
021019 sover mens de vokser Medium Web view
Vokser mens de sover
021019 sover veldig godt Medium Web view
Absolutt ingen bekymringer
021019 vlår sover på enerhannen Medium Web view
Venstre lår sover på enerhannen
Onsdag 02.10.19
Første døgnet har gått helt strålende. Her er tre nydelige hannvalper som helt klart har arvet matlysten til mammaen sin. De eneste gangene det kommer litt misfornøyde lyder, er når ikke melka kommer fort nok. Eller melk... det er vel heller mer fløte. Jeg veide alle tre igjen i dag og alle har lagt på seg nærmere 50 (!) gram. Det er ikke værst. Som regel går de litt ned det første døgnet for så å rase oppover igjen. Mokka har masse melk allerede, og valpene drikker alt de kan få.
Alltid når vi har valper merker jeg dem ettersom når de blir født. Første hannen som blir født merkes alltid i halerota og kalles bare for enerhannen når jeg skriver videre i dagboka. Hanne nummer to har nå fått merket sitt på venstre lår, og kalles da venstre lår. Siste mann i gjengen har merket på høyre og lår og dermed kaller vi han det. Jeg lurte på om jeg skulle gjøre det litt anderledes denne gangen og bare kalle dem for Kasper, Jesper og Jonatan, fra Kardemomme by, men det ble helt feil for meg :-D. Da blir det bare rot i alt av system som jeg har laget meg når vi har valper, både på kloklipp, ormekur osv.
På noen av bildene vil dere etterhvert se at jeg har merket dem med hvit tip-ex. Det er fordi jeg legger merke til alt de gjør , hvem som gjør det, når, og i hvilke situasjoner. Lettere å kjenne igjen på bilder også. Her kan dere nyte noen bilder fra første døgnet :
 021019 enerhannen medium web
 Enerhannen
 021019 venstre lår minste hanne Medium Web view
 Venstre lår
 011019 de tre musketereer Medium Web view
 De tre musketerer
 021019 ett døgn gamle Medium Web view
 Nydelig trekløver
 021019 fineste gjengen Medium Web view
 Fineste gjengen
 021019 ligger i haug Medium Web view
 Liker å ligge i haug
021019 lykken er når melka kommer Medium Web view
Lykken er når melka flommer
021019 sover godt Medium Web view
Sover godt etter måltidet.
Tirsdag 01.10.19
Mokka er en liten luring hun :-) Jeg hadde ikke før skrevet ferdig i valpedagboka i går før hun viste tydelige tegn på at oppblokkingen var i gang. For første gang har jeg hatt en hund som IKKE hadde temperaturfall i det hele tatt før valpene kom. Det ble jeg nesten lurt av. Men med alle andre tegn hun viste bestemte jeg meg for å ikke vente på noe temperaturfall og det viste seg jo å være greit. Rundt midnatt kom veene og med tanke på hvordan Mokka hadde født sist, regnet jeg med at dette var over på noen raske timer. Den gang ei. Veene var for svake til å få noen fremdrift på fødselen. Så etter 8 timer med uregelmessige, svake veer reiste vi til veterinæren. Der fikk Mokka en vestimulerende sprøyte, men lite skjedde på en stund. Det ble bestemt keisersnitt, men da var det som om Mokka bestemte seg for at det skulle det ikke bli :-D
Rett før hun skulle inn til operasjon så trykket hun ut en stor og kvikk hannhund. Rett etter kom en litt mindre hannhund. Så tok hun en liten pause før siste valpen kom. Resultatet ble tre hannhunder. Ingen tisper. Det var trist. Vi hadde jo tatt denne kombinasjonen en gang til fordi vi ønsket oss en tispe. Det samme gjorde de som har Mokka. Da var det å gå i tenkeboksen......  Nå har det løst seg, og desverre er det flere flotte valpekjøpere som ikke får valp denne gangen. Det er alltid så trist å måtte sende beskjed til de som ikke får. Men naturen får vi ikke gjort noe med. Nå skal vi se fremover og kose oss med guttegjengen !
Mokka og valpene er i kjempeform og alt ser veldig bra ut. Mokka har allerede vært ute og lekt med de andre hundene og er i kjempeslag. Melka flommer, så her blir det et luksusproblem, og valpene kommer til å bli tjukke og runde :-)  Det er alltid en liten sjanse for at ting ikke skal gå bra etter noen dager, men så langt ser det veldig fint ut.
011019 styrte unna keisersnitt Medium Web view
Så nært keisersnitt.....
011019 første valpen ute Medium Web view
Første valpen ute
011019 fine gjengen Medium Web view
Fine gjengen
011019 Mokka er stolt av valpene sine Medium Web view
Mokka er veldig stolt av valpene sine
011019 førstefødte Medium Web view
Førstefødte 
 
Mandag 30.09.19
I dag er det 63 dager siden første parring. I teorien kan valpene komme når som helst. Men foreløpig er det lite som tyder på at Mokka har det travelt. Det eneste som er anderledes er at hun nok er småkvalm. Hun vil ikke ha mat, og når hun fikk kyllingfilet kastet hun opp. Temperaturen er stabilt normal, og foreløpig lite som tyder på noen nært forestående fødsel. Tålmodighet er den største utfordringen for meg akkurat nå :-) Har sååå lyst til at Mokka skal avsløre hemmeligeten sin. 
Hun er fortsatt med på tur, elsker å leke med alt av leker og leker gjerne med de andre hundene. Hun har blitt valpedig glad i valpekassa si, og legger seg gjerne oppi der. Tydelig at den har falt i smak. 
Så, da er det vel ikke annet å gjøre da, enn å trekke pusten dypt, senke skuldrene og vente .......
300919 valpekasse Medium Web view
Valpekassa er klar :-)
Søndag 29.09.19

I dag fikk vi en veldig trist nyhet. Buddy som er faren til valpene er død. Eieren hans fant ut at han hadde fått kreft, og desverre var utgangen fatal. Veldig trist, flotte hunden, utrolig snill, dyktig og en så behagelig flat. Stor medfølelse til eier Eva og resten av familien. Buddy krabbet rett inn under huden din med en gang du ble kjent med ham. Veldig spesielt at valpene hans blir født her om noen dager <3
Mokka er fortsatt helt rolig. Ikke noe stress der i gården. Det kan se ut som om matlysta går noe ned nå, men hun spiser når hun får konkurranse av de andre hundene. Hun bærer rundt på lekene som hundene har her og er fortsatt like blid og fornøyd.
Nå når det nærmer seg at noe skal skje, begynner jeg å ta tempen på tispa. Kroppstemperaturen må gå ned, gjerne til under 37, det skjer mens det er oppblokking. Når oppblokkingen er ferdig og fødselen setter i gang, går temperaturen opp igjen til normaltemperatur som for hund ofte er rundt 38- 38,5 grader. Det kommer ingen valper før etter temperaturfallet. Som regel da. Noen ganger kan det være anderledes men da er det andre ting jeg holder øye med for å se hva som er i ferd med å skje.

180518 Svea Jubi og Mokka Medium Web view
Et bilde fra sist Mokka hadde valper. Her er hun sammen med Jubi og Svea,
Mokka selvsagt med en leke i munnen
180718 nydelige enerhannen og høyre skulder med Svea
Må bare mimre litt, her er Svea sammen med en av valpene til Mokka fra forrige kullet 
180718 gullungene
Sist var det 6 valper i kullet. Her er fire av dem på samme bilde. Til å spise opp !!
Lørdag 28.09.19
Det går jammen fort mot at valpene til Mokka skal bli født ! 
Nå er det snart 14 dager siden Mokka kom hjem til oss, og hun skled rett inn i flokken som om hun alltid hadde bodd her. Det er deilig når det er sånn. Jubi og Svea viste stor gjensynsglede, og Ada syntes det var kult med en ny lekekamerat.
Mokka er uforskammet sprek og er med på turer og løper og leker som vanlig. Hun elsker mat, så det å få mat tre ganger om dagen, det er veldig populært. Hun og Ada får mat en tredje gang hver dag, og gjett hvem som er ganske så misunnelige på det.....
Nå bare venter vi på at Mokka skal begynne å vise noen tegn på at valpene vil komme ut. Foreløpig er det helt rolig og ikke noe stress. VI må bare smøre oss med tålmodighet. :-)