VALPEDAGBOK FOR T- KULLET
Mandag 05.november 12

Noen liv står i startgropen og andre avsluttes så alt for tidlig.... i dag fikk jeg en strist SMS om at Gizmo desverre måtte gi tapt for alvorlig og aggressiv kreft. Marianne som eier Gizmo oppdaget det tilfeldig når han fikk et brudd i kjeven. Gizmo har i hele sitt liv vært en fantastisk flott søkshund på narkotika og sammen med sin eier har han gjort en strålende jobb. Nå er Gizmo gjenforent med mamma Frida, sin søster og sin bror. Gizmo ble bare 8 år, og selv om det blir sagt at det er gjennomsnittsalderen til flat, så føles det alt for tidlig. Til dere andre som sitter med en av de andre 9 valpene i G gjengen,- kos litt ekstra med dem. De har kommet i en alder hvor ting kan snu seg utrolig fort !!

I dag var det klart for at Gudrun skulle reise hjem til pappa'n sin :-) Hun kommer til en flokk med 8 andre flatter og 3 jack russel terriere. Så Gudrun får litt å bryne seg på i flokken sin.
Vi får håpe at pappa Bjarne passer litt ekstra på henne ;-)

Una har sovet hele natten i buret sitt. Det går over all forventning. Hun sutrer ikke og er helt rolig gjennom natten. Det er utrolig deilig.
På lørdag og i dag har hun vært "terpivalp" hos faren min. Han har passert 80 år, har alltid vært utrolig glad i hunder, og nå som han har hatt sitt 3dje slag så er det å få hilse på en valp noe som gjør ham så glad. Han bor for tiden på et rehabiliteringssenter og der er de så greie at de lar besøkende med hunder få være med inn. Una har vært med og når hun sitter i fanget  hans så stråler faren min. I dag lo han for første gang på lenge fordi Una spiste på skoen hans og ikke ga seg selv om jeg snakket til henne :-) Mange små gleder som plutselig betyr så mye.

I dag har jeg kommet så langt at jeg skal avslutte valpedagboka. Det er alltid veldig trist og rart, samtidig som det er litt godt også.
Nå har jeg min egen lille rutine når det gjelder å avslutte valpedagbøker da. Jeg oppsummerer det meste i tall :-)
Nå skal jeg se om jeg klarer å holde tunga rett i munnen og regne ut noen tall denne gangen også.

Xi spiste vanlig for inntil drektigheten ble konstantert når hun var 25 dager drektig. Etter det spiste hun starterforet til Royal Canine, frem til en god stund etter fødsel. Tilsammen ble det to sekker med Starter for, tilsvarende 30 kg. I tillegg har hun spist 7 kg Norwegian Polar og 400 g med tørrfor to og tre ganger om dagen de første fire ukene. Deretter 600 g om dagen frem til valpene var 7 uker.Siste uka har hun spist mer normalt ca 300 g pr dag. Tilsammen blir dette 42,7 kg tørrfor på de ukene valpene har vært her.
Valpene startet å spise tørrfor når de var 15-16 dager gamle. Det var ikke så mye de spiste i starten, men alikevel må 12 valper spise litt. I løpet av de to første ukene spiste de 7 kg tørrfor. Så dro det seg på, til de nå på slutten spiste 1 kg til hvert måltid, tilsammen har det gått 5 valpeforsekker a 15 kg, tilsammen 75 kg. Så man kan jo si at de har fått i seg ganske mye mat :-)

Denne gangen var det 12 valper med tilsammen 216 klør. De har blitt klippet en gang pr uke,
tilsammen 1512 klippte klør, phuu!! Heldigvis ingen feil klippinger denne gangen.

Det blir unektelig mange tisseflekker å tørke når det er 12 valper som gjør fra seg. Inne har vi brukt aviser, men ute i hundegården har vi brukt tørkeruller med 120 m papir i hver rull. Jeg har brukt opp 10 ruller, tilsammen 1200 m papir.

Så til avisbruken da. Den har nok satt ny rekord denne gangen tror jeg. Når det har vært 12 valper så har det unektelig blitt veldig mye skifting av aviser. De siste 5 ukene har vi skiftet aviser 3 ganger om dagen. Det går med 25 aviser for å dekke gulvet.... Så da blir det 75 aviser om dagen, tilsammen 2625 aviser i løpet av den tiden valpene har vært her. Heldigvis inneholder Aftenposten mange deler innimellom ..... Hvis jeg regner det om til Ringerikes Blad som stort sett alltid bare er en del, så blir det altså 6x52 = 312 dager ( uten å ta hensyn til bevegelige helligdager) i året med aviser, 2625 aviser delt på 312 dager i året , det blir 8,4 ÅR med Ringerikes Blad. Ikke rart det har blitt noen banankasser med aviser altså. Nå får vi bare starte på igjen og samle til senere kull :-)

Vi skjønner jo at det har blitt mye aviser, for det merkes på mengden med søppelsekker som har blitt kjørt bort. jeg har stort sett fylt to sekker hver dag med aviser. Det blir ca 70 sekker med søppel. Disse har vi kjørt bort i tre tilhengerlass. 
Valpebingen inne og hundegården ute har vært vasket en gang om dagen hver seg. Jeg har brukt opp 7 l med vaskemiddel (!) og en tube med håndkrem. Det har gått et par flasker med håndsåpe og nesten en liter med antibac. 

Antallet bilder jeg har tatt har vært ganske mange fler enn de jeg har lagt ut. Jeg har tatt minimum 40 bilder i gjennomsnitt hver dag. Noen dager har det vært veldig mye mer, som når vi tok hode og ståbilder. Da ble det over 400 bilder den dagen. Tilsammen er det tatt ca 2500 bilder. Utrolig deilig at det finnes digitalkamera....

Noe annet som er veldig hyggelig med valpene er alle valpekjøperne. Det har vært noen besøk i løpet av disse 8 ukene. Det har også denne gangen vært noen valpekjøpere som har bodd så langt unna at de  ikke har kommet mer enn for å hente valpen. Men alikevel har vi hatt 42 besøk av våre flotte valpekjøpere. Det har også vært noen besøk av mulige flatkjøpere i tillegg. Da har det jo passet bra at vi hadde valper så de fikk hilse på de samtidig.

Nå er det med vemod jeg avslutter denne boka. Heldigvis er det ikke så lenge til neste bok, en gang i 2013. Det skal på en måte bli litt godt å få vasket alle møkkaklærne som ligger og venter, få tid til å ta seg av egne hunder på en litt bedre måte, og å følge Una. Spennende å se hva hun blir til etterhvert. Så langt er hun en nydelig valp :D :D :D Verdens beste forøvrig,- noe jeg håper alle de andre 11 søskene er i sine hjem også.
VI gleder oss til valpetreff og håper så mange som mulig kan komme dit. 

Ikke glem at vi veldig gjerne vil ha oppdateringer fra dere. Husk at vi er kun en sms/mail eller telefonsamtale unna. Vi vil gjerne følge med og hjelpe til så godt vi kan om det er noe dere lurer på !
Stikk innom her på hjemmesiden igjen,- før dere aner ordet av det er en ny valpedagbok i gang med nye bilder av flere nydelige valper :-)
Takk for følget !!

 

Søndag 04.november 12

Som vanlig blir alltid de første dagene etter at valpene har dratt litt sånn "virredager" :-)
Rutinen som har vært fulgt de 8 siste ukene er plutselig borte og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre..... Ikke det at jeg ikke har noe å gjøre for det er jo tross alt fortsatt to valper her og Ronja og Xi og gutta :-)

Una ( som kanksje blir omdøpt til Alfakrøll) sov inne hos oss i natt og Gudrun sov i valpebingen. De har bare godt av å venne seg til å sove alene, de skal jo utvikle sin egen selvstendighet og identitet så derfor lot vi de sove hver for seg. Klokka 06:30 var Gudrun så lei seg og ensom at da fikk Una komme inn igjen til henne. Da hadde begge frøknene sovet stille og rolig gjennom hele natten.
De lekte veldig når de så hverandre igjen og det ble etterhvert helt stille hos dem, så da sovnet jeg igjen også. Jeg stod ikke opp før klokka 10:00 !! Utrolig deilig å sove så lenge. Xi, Ronja, Una og Gudrun ble med opp også lagde Rune frokost og vi koste oss alle sammen oppe på kjøkkenet. Etter et par sløve timer ute, tok jeg med meg Ronja på sykkeltur. Hun var i syvende himmel over endelig å få tilbake litt oppmerksomhet. Tror nok kanskje det er hun som har kjedet seg mest mens vi har hatt valpene. Alle besøk og ingen til henne, det var nok fælt. Hun ble ganske så gira da. Men nå går hun gode tider i møte. Hun elsker jo å leke med valpene og når de ikke er så mange er hun så fin med dem også, så da får hun gjøre det hun liker så godt.

Så er Xi tilbake i lekemodus også, så da kan hun og Ronja skikkelig herje og leke ute igjen. Xi har jo vært litt sliten av alle valpene, men hun blomstrer opp igjen nå når det bare er to igjen her. Det er skikkelig artig å se hvordan hun leker med de to på gulvet her. Hun klasser til de med labben, og legger de i bakken, og biter de over nakken. De spretter opp igjen og går på mamman sin med "dødsforakt" og sånn driver de på i det uendelige. Så lenge de ikke prøver å ta melk, for da blir Xi sur og går sin vei :-)

For noen år siden hadde vi en valpekjøper som hadde kjøpt med seg en pose med oppskavede griseører til oss. Det var en slager for valpene den gangen og det er det fortsatt. Det er en pose med ferdig oppskavede griseører, dvs at det ikke er så store bitene, så det passer så godt til valpene. Når vi var hos veterinæren kjøpte jeg en ny pose med disse og gjett om valpene koste seg med det før de reiste her. Bare et lite tips, for et griseøre er så stort, men de små bitene er ypperlige. Også i buret på kvelden når de skal sove. Det har vi brukt på Una og det fungerer over all forventing.

Vi har fått flere tilbakemeldinger nå og alle er veldig positive. En som ikke spiser så mye akkurat nå, men det går seg nok til. Regner med at det er en reaksjon på at han har flyttet, og at alt er nytt for ham.

I morgen blir Gudrun hentet også. Da er det bare Una igjen. Vi får se hva det blir til, men Rune er veldig fristet til å ha henne igjen her. Nå er dette siste kullet til Xi og vi har jo ingen Xi datter hjemme her. Vi har to flotte døtre ute på for, Goya og Maya, men ingen hjemme. Vi liker så godt alle valpene til Xi så det er veldig fristende å ha henne igjen her. Gutta synes kanskje det er nok hunder her da men...... Vi får se. Gutta synes forresten ikke at hun skulle hete Una, men Alfakrøll (!) så da får vi se hvor vi ender hen med det også.
Men siden siste valpen da reiser i morgen så kommer jeg til å avslutte valpedagboka i morgen.
Her er et lite gjensyn med valpene før de dro fra oss. Dette er noen bilder jeg tok siste uka som jeg ikke har lagt ut før nå :-)

Hva skjer a
Kan vi finne på noe du og jeg ?
Noen sa det var en snarvei her
Noen sa det var en åpning ut av bingen her.....
To herlige søsken fra T kullet
To herlige søsken
Sondre og Xi etter en løpetur
Sondre og Xi etter en løpeturLørdag 03.november 12
Phu,- her går jammen timene fort :-) Nå har akkurat den 10. valpen forlatt huset og er på vei hjem til sin nye familie. 

I går reiste det 5 valper, Vera med fly til Tromsø, Theo til Trondheim, Sjant til Dokka, Wilma til Rakkestad og hannen merket h side til Oslo. Han får navn han også, når familierådet har bestemt :-) De hadde veldig fine navn å velge i da, så jeg er spent på resultatet!

I dag har Kompis reist til Lillestrøm, Spero til Bergen, Messi til Holmestrand, Caillie til Asker og Kompis til Oslo. Da er det bare søstrene nakke og venstre øre som er her. Venstre øre har fått navn, hun heter Una. Nakketispa får snart navn,- blir artig å høre hva det blir.

Xi reagerer nå på at valpene reiser. Når Kompis skulle reise i stad, stod hun i gangen og pep. Hun ville inn og sjekke de to som er igjen her. Nå vil hun bare være der, og synes nok det er litt rart at alle reiser så fort. Det er godt disse to frøknene er igjen litt i allefall.

Vi har jo fått noen tilbakemeldinger allerede fra de som har reist. Det ser ut som om det går over all forventning, de skriker ikke for mye, og de spiser jammen maten sin. Så "so far so good" Det kan jo hende det tikker inn noen meldinger i løpet av kvelden som sier noe annet, men jeg tror det går veldig bra med alle.

Jeg glemte å skrive at når vi var hos veterinæren så spurte jeg også litt om det med rabies vaksinering. Veterinæren sa at man kan i teorien vaksinere mot rabies når valpen er 12 uker. Men det anbefalte han ikke . Når valpen er 12 uker skal den ha sin valpesyke/parvo/kennelhoste/leverbetennelses vaksine. Da er det dumt å også ta rabies fordi det gir dårligere effekt med to vaksiner på en gang. Man bør da ta rabiesvaksinen en mnd etter ,når valpen er ca 16 uker. Så trenger man bare vente i 3 uker før man kan reise på tur. Det er ikke lenger sånn at man må ta blodprøver etter en hvis tid for å måle nivået av antistoffer i blodet. Man kan reise på tur så fort det har gått 3 uker etter vaksninen. Så er det noen regler rundt det med pass, og ormekur, men det kan man sjekke ut når man skal på tur.
 

Torsdag 01.november 12
I dag var det klart for tur til veterinæren med alle valpene. Det er alltid litt sommerfugler i magen når det er sjekk av alle, og litt spenning om noen reagerer på vaksinen.
Alle valpene var med i bilen, tispene i ett bur og hannene i et annet. Veldig greit når man skal inn til veterinæren. Da sjekker han hannene først, og tispene etterpå.
På vei til veterinøren er man jo alltid forberedt på at det blir mye hyl og skrik og masse "flatcoatblues" , men det var ikke så værst altså. Det var hannene som var mest utålmodige, mens tispene tok livet litt mer med ro :-)
Vel inne hos veterinæren var det sjekk av øyne, ører, lymfeknuter, knær, poter, tenner, navel, testikler hos hannene og lyttig på hjertet. Etter sjekken fikk de vaksine og chip. Sjekken gikk strålende med alle sammen :-) Alle hannene hadde begge testikler på plass. Så alle valpene var uten anmerkning. Hannene var faktisk mer pysete enn tispene når det kom til chipen. Noen likte ikke den veldig godt, og sa ifra ganske tydelig at de syntes det var vondt :-) men det gikk heldigvis fort over.

Nå er det masse papirarbeid som skal være i orden til i morgen. Det er alltid det som bli utsatt til siste liten :-) Så nå er stuebordet dekket med permer, og kjøpeavtalene begynner å bli fylt ut, så vi blir klare til i morgen til slutt :-)
Det merkes veldig godt at valpene er helt klare for å komme seg til sine nye hjem. De trenger så mye oppmerksomhet hver for seg at det blir vedig godt for dem å komme til hver sin familie. Der kommer de til å få masse kos og masse oppmerksomhet, så det blir kjempebra.

Xi har hatt en skikkelig lekerunde ute her i dag. All snøen er jo borte, og det er bare søle, men Xi leker og leker med gjengen. Nå får hun til å leke med alle og ingen behøver å spise melk av henne. Det trives hun veldig godt med helt tydelig.
 

Onsdag 31.oktober 12

Trick or Treat skulle en av valpene her hete, men så fant jeg ikke tolv navn med "or" i midten. Det navnet hadde passet ekstra bra i dag :-)
Nå synes jeg det er koselig at noen ringer på døra, og jeg kan godt gi ut en godtebit, men selve styret rundt Halloween vet jeg ikke om jeg er så glad i. Det er mye jeg ikke liker, og ikke er jeg noe glad for at ungene mine skal stappe i seg godteri på en helt vanlig onsdag heller....
Men men, ungene koser seg i hvertfall ser det ut som.

Nå har det blitt varmt her, flere varmegrader. Men før i dag var det ganske kaldt. Så valpene har vært inn og ut og inn og ut. De elsker å være ute, men blir fort kalde så da er det gøy å gå i gangen og bære på alle sko :-) Når de blir slitne etterhvert tar jeg de inn igjen i valpekassa. I dag har Ronja vært sammen med dem flere runder og det begynner de å sette stor pris på. De blir flinkere og flinkere til å leke med henne, selv om hun er ganske herjete :-)
 
I kveld har hannhundeierne vært her og plukket seg ut en tispe. Det skal bli artig å se hva den frøkna får til i utstillingsringen etterhvert. Nå er hun hvertfall en av verdens 12 underverk, de andre 11 sover godt nede her sammen med henne :-)

I morgen er det klart for veterinæren..... sommerfugler i magen :-)

F. Time And Tide - enerhannen, "Spero"

271210 Hanne ener stående 7u Medium Web view

 

 F. Time To Turn toerhannen "Kompis"

 271012 Hanne toer stående 7u Medium Web view

 

 F. Time Of My Life venstre lår "Messi"

 271012 Hanne v lår stående 7u Medium Web view

 

 F.Time After Time høyre lår "Ask"

 271012 Hanne h lår stående 7u Medium Web view

 

F. Time Will Tell, Halen " Sjant"

271012 Hanne merket halen stående 7u Medium Web view

 

 F. Time To Move On, ryggen "Kompis"

 271012 Hanne merket ryggen stående 7u

 

 F. Time Out , Siden "Theo"

 271012 Hanne merket siden stående 7u Medium Web view

 

 TISPENE
 F. Time To Shine , venstre side "Caillie"

 271012 Tispe merket venstre skulder stående 7 uker Medium Web view

 

 F. Time For Love høyre øre "Vera"

 271012 Tispe merket høyre øre stående 7 uker Medium Web view

 

 F. Time To Play nakketispa "Gudrun"

 271012 Tispe merket nakken stående 7 uker Medium Web view

 

 F. Time To Celebrate , høyre skulder, "Wilma"

 271012 tispe merket høyre skulder stående 7 uker Medium Web view

 

 F. Time To Act venstre øre "Una"
 271012Tispe merket venstre øre stående 7 uker Medium Web view
 


Tirsdag 30.oktober

Det drar seg til med kalde kuldegrader her nå.... før i dag var det 9 kuldegrader, nå er det "bare" -7.... Det er veldig trivelig med litt snø da, det blir så mye lysere og renere, men det er litt kaldt for valpene. 

De er alikevel ute flere ganger om dagen. Men aldri lenge. Nå etter at jeg har satt grindene utenfor døra går de bare rett ut når jeg lukker opp også har jeg full kontroll på de alikevel. De elsker å løpe rundt og bite på alt som er i nærheten. De storkoser seg i snøen, og å spise snø er en skikkelig høydare :-) Nå er de så tøffe, de liker så godt å gå bort til Ronja også og leke med henne !

Ronja og Xi kan ikke være sammen hos valpene, for da blir leken så herjete, at de skremmer valpene. Så da får de være løse en og en sammen med valpene. Xi er som en valp nå når snøen er her. Hun leker med valpene sine hele tiden og bøller ordtlig med dem. Hun har så stor plass å løpe på at ingen får tak i noe mat, og dermed legger hun dem i bakken og biter over dem og er skikkelig gira og leken. Valpene elsker den leken med henne og følger etter henne for å leke. Når hun har en hun leker med kan hun "fryse" i en stilling, for så plutselig å kaste seg frem for å "angripe" den hun leker med. Utrolig artig å se på leksadferden altså. Hun er jo så flink til å tilpasse lekingen også, så hun ikke skader noen når hun buser av gårde. 
Det er et eget stilstudium det der altså.

I kveld er det siste kvelden Rune har valpekurs. Det er på tide å få avsluttet kurset, det er nok litt kaldt for valpene ute i dag altså.Mandag 29.oktober 12

Sånn ca ti minutter etter at Rune var ferdig med å skifte dekk på bilene i går kveld begynte det jammen å snø ! Det snødde og snødde og snødde,.... i dag bel det 10 cm ny snø og 15 cm nysnø,- før det stoppet nå i ettermiddag. Gjett om det var noen som syntes det var artig med snø !
Xi ELSKER snø. Hun skal lage engler i snøen hele tiden og storkoser seg så lenge det er hvitt på bakken. Så når valpene hadde spist i dag så slapp jeg alle ut. Gjett om de syntes det var topp ! De raste rundt i snøen, spiste litt på den og borret hodene ned i snøen. Alle sammen var like begeistret, og når Xi begynte å leke med alle av ren glede over snøen, ja da var de i himmelrik alle som en.
I dag var hun skikkelig i slaget og lekte med valpene veldig bra. Hun klarte å få de til å la være å lete etter melk, og i steden leke med henne. Det var ikke vanskelig å se at hun koste seg.

Etterhvert tok jeg og flyttet alle de grindene som vi hadde rundt snekkerbua. Jeg satte de opp mellom huset og gjerdet i steden , akkurat før valpebingen. Så da kan de gå helt ut så mye de vil, for da kommer de ikke så langt. Rune er bittelitt bekymret for thuia'ne som vi plantet i høst, men det går nok bra. Valpene elsker det i hvertfall. Nå kan de gån ut av valpebingen, og om de vilkan de også gå inn i gangen nede. De elsker å rase rundt, så dette passer dem ypperlig. Litt plagsomt kanskje at luer, sko , og annet som måtte slenge på gulvet i gangen plutselig befinner seg ute i snøhaugen.... Flatter elsker jo å bære, det gjelder denne gjengen også :-)

I kveld ble de sjekket igjen, denne gangen var det ikke hvordan hodet så ut utenpå eller satt på halsen. det var heller en bitteliten test av hva som befinner seg inne i hodet :-)
Det gikk veldig fint, så nå er vi i full gang med å fordele hannene. Tispene skal vi også fordele etterhevrt, så mail kommer :-) Men de som har pappa Bjarne, kommer igjen på onsdag og skal velge sin tispe, så før det får vi ikke fordelt så mange tisper, for de har bare tatt vekk den aller minste som uaktuell. Det kan de  jo angre på, for hun er så søt som et lite sukkertøy ;-) 

 291012 leke i snøen er gøy
 Masse deilig snø
291012 koser seg i snøen
Deilig å base i snøen
291012 masse snø
Hvordan går det med thuia'n da tro ......
291012 prøver å fange snøen
Prøver å fange snøen :-)
 291012 Xi leker med valpene sine
Xi leker med valpene sine
Søndag 28.oktober 12

Det ble litt datatrøbbel i går kveld og i dag tidlig. Jeg fikk plutselig ikke lagt ut bilder. Heldigvis ordnet det seg fort ved hjelp av datakyndig bistand :-) Tusen takk Svein,- tror du alltid er våken og klar for å løse alle mine dataproblemer jeg. 
Så nå ligger alle bildene ute.
I natt reiste Sondre til Roma med skolen. Tredjeklasse på videregående skal være på skoletur til Roma i en uke. I fjor var de fjorten dager i USA, så de får jammen fine turer sammen med klassekamerater. Må si jeg er litt misunnelig,- kunne godt tenkt meg noen dager i Roma med litt mer varme enn her.

For her var det jammen -7 grader i dag tidlig. Heldigvis krabbet det oppover, og i sola smeltet rimet så vidt til slutt. Valpene fikk komme ut og var ute i ca halvannen time i dag også. De fikk besøk av noen som lurer på om de skal kjøpe seg en flat. Vi prøvde å si både positivt og negativt om flatten som rase, så jeg håper de fikk et grunnlag til å vurdere om flatten er hunden for dem.

Etter å ha spist ute fikk valpene komme inn igjen. Da var de ganske trøtte, så de sovnet fort. De sov til det kom nytt besøk, da var det full rulle igjen. Denne gangen delte vi valpene. Vi tok tispene opp på kjøkkenet og lot hannene være igjen i valpebingen. Jeg koste meg på kjøkkene med alle tispene, mens gutta nede var veldig heldige og fikk masse kos. Jenteligaen oppe på kjøkkenet fikk litt ekstra godis de da, litt hundegodteri som jeg strødde utover gulvet, så fikk de søke litt etter det :-) Det var veldig gromt.

Nå er det fire kuldegrader igjen, så døra ut er lukket igjen og valpene sover søtt i senga si :-) Så lenge det varer. De skal nok ha en "herjerunde" til i kveld kjenner jeg dem rett før det er natta :-)

251012 hva skal jeg finne på
Skal jeg finne på noe tro ?
251012 kose seg ute i sola
Hva skjer bak min rygg??
251012 skal vi leke
Nå skal vi leke
251012 slappe av og kose seg
Slapper av og koser seg i sola
Lørdag 27.oktober 12
Nok en nydelig dag på Røyse. Soooool fra blå himmel, ikke så mye vind, men ikke så mange varmegrader heller. Men i sola utefor snekkerboden ble det veldig fint for valpene å være etterhvert utover dagen. De var ute i et par timer igjen, og gjett om de koste seg.

Mens de var ute fikk de besøk av naboens barnebarn. Det var veldig gromt. Det er nesten for mye av det gode,når 12 valper på 7 uker overfaller en 5 år gammel gutt. Så da måtte Rune inn i valpebingen også, å hjelpe til litt :-) Greit at femåringen ikke ble helt oppspist av oversosiale og nysgjerrige valper.
I dag har også valpene vært med på sin første "fotoshoot". Jeg trenger jo bilder av en og en til permene, og da var dagen i dag helt ypperlig til fotografering. De var så flinke. De stod pent og smilte til fotografen, hehe.

Vetle hadde en kamerat på besøk i dag, og når vi da var 6 personer hjemme her tok vi med oss en og en valp og gikk på tur. Da ble det to turer på hver av oss i steden for at jeg skal gå med alle tolv :-) Det å gå alene har valpene  så utrolig godt av. De er litt forskjellige når de går alene, men de fleste ligger klistret til bena til det mennesket den er på tur med. De blir stadig tryggere da, for etterpå i dag når Marius gitt til garasjen var det flere som freidig fulgte etter og ikke brydde seg om at de gikk vekk fra kjent og trygt område. Rune hadde med seg høyre bak og han var heldig og fikk hilse på en liten chihuahua hos naboen. Valpen var rett og slett større enn den voksne hunden. :-) De snuste og hilste på hverandre og det gikk så fint.
271012 hodet enerhannen 
Enerhannen
271012 toerhannen hodet
Toerhannen
271012 7 uker høyre lår hodet
Hanne merket høyre lår
271012 7 uker venstre lår hodet Medium Web view
Hanne merket venstre lår
271012 7 uker halen hodet
Hanne merket halen
 271012 7 uker ryggen hodet Medium Web view
 Hanne merket ryggen
 271012 7 uker siden hodet Medium Web view
Hanne merket siden 
TISPENE
271012 7 uker nakketispa hodet Medium Web view
Nakketispa
271012 tispe merket h skulder hodet
Tispe merket høyre skulder
271012 7 uker tispe merket høyre skulder hodet Medium Web view
Tispe merket venstre skulder
271012 7 uker tispe merket høyre øre hodet Medium Web view
Tispe merket høyre øre
271012 7 uker tispe merket venstre øre hodet Medium Web view
Tispe merket venstre øre
Fredag 26.oktober 2012
I dag var det RUne sin tur til å ta valpene på morgenen. Det er bittelitt deilig å stå opp, kjenne på lukten, også vite at det ikke er jeg som skal gå inn og ordne opp :-D

Jeg tok heller med meg Ronja og Xi og gikk en tur på morgenen. Selv om det er skikkelig mørkt er det deilig å være ute å få frisk luft. På søndag skal klokka stilles en time mot sommeren, så da blir natta en time lenger. Det blir lysere på morgenen igjen og det er fint. Sånn sett hadde det vært greit med snø, for da blir det så mye lysere.

Det har vært aldeles nydelig sol her i dag, men allikvel så kaldt. Det blåser fortsatt ganske godt her, og det er ikke mange varme grader akkurat. Men valpene har fått vært ute i dag også. De har kost seg veldig og løpt og lekt og turnet rundt. Det begynner å bli veldig lett å gå ut med dem, for det er 12 stykker som sitter klistret til bena mine og følger meg over alt. Jeg lurte på om jeg skulle tatt med meg alle 12 borti skogen, men det er litt mange så jeg får få med meg Rune så vi har litt bedre kontroll. Vet jo ikke helt hva man møter da. Men de har veldig godt av noen turer så vi skal nok ta de med. Det er spådd godt vær i morgen også, så da håper vi på flere turer egentlig.

261012 slagmark
Sånn ser det ut i bingen for tiden når 12 stykker leker makuleringsmaskiner
og herjer rundt i bingen. Her har de akkurat sovet når jeg kommer inn
og knipser et bilde av dem
261012 hele gjengen spiser
 Endelig fikk jeg et bilde av alle når de spiser. Det har ikke vært lett å få til med denne gjengen. Når jeg har beveget meg vekk fra dem har de jo fulgt etter da. Mer spennende hva jeg driver med enn å få i seg maten.


Torsdag 25.oktober 2012
I går kom en veldig gledelig mail fra halvbroren til disse valpene her :-)
Nitro skrev for å fortelle at han nå er B godkjent redningshund sommer. Kjempeartig ! Det er flere fra det kullet der (N-kullet) som har vist seg veldig flinke som arbeidshunder.
Vi gratulerer så mye til Nitro og Torstein, Xi sender mange pusser til sin flinke sønn !! 

I dag ble det jammen en flott dag. Sola skinte, og det var bare å få valpene ut litt utpå dagen. De kunne være ute i to timer og bare kose seg. De utforsket masse og lurte seg ut av hullet i bingen og klatret rundt i stigene som stod stablet bak snekker boden.
Etter en stund ute tok jeg med meg en og en hannvalp og tuslet på en bitteliten tur. Nedover veien til vedstabler og gamle sykler og en gammel traktor. Det var veldig trygt å tusle litt rundt mine ben, men etterhvert gikk de litt lenger unna. De trenger litt opplevelser alene for å utvikle seg og ikke bare har støtte i hele gjengen.
Etter å ha spist maten sin ute og lekt til de ble slitne måtte de komme inn igjen. Sola skinte fortsatt men det begynte å blåse så det ble ganske surt. Nå har det blitt -4 grader her, så det blir stadig kaldere. 

De fleste tidene for henting av valpene er nå i boks. Det blir mange som reiser helgen 2-4 november. Det er fint for valpene det, for da er de 8 uker og aldeles helt klare for å få sin egen familie. :-)

251010 tispe merket høyre side 
Artig å leke med terningen 
251012 her skal vi finne åpningen ut 
 Vi skal bare finne åpningen her, så skal vi stikke av :-)
251012 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen på oppdagelsesferd
251012 toerhannen på oppdagelsesferd
Toerhannen på oppdagelsesferd
251012 hanne merket venstre side
Hanne merket venstre side snuser seg fram blandt Rune sitt rot :-)
 

Onsdag 24.oktober 12
Valpene har begynt å bli veldig klar over rutinene her i huset. Nå sover de som regel ikke lenger når jeg går inn til de på morgenen. I steden er det full fart, og de er helt klare for en ny dag. Den som står opp først her i huset, må slippe valpene ut, så de kan gjøre fra seg ute. På den måten får vi redusert litt på lukten som blir inne......

I dag fikk valpene besøk langveis fra. Ikke ofte at de som bor i Tromsø kommer på besøk før de henter valp, men denne gangen fikk valpekjøperne til det. Jammen godt gjort.
Valpene var veldig fornøyd med besøk, og fikk seg også en tur ut så de fikk brent av litt energi ute.
Lykkedag for valpene, for etter første besøket kom det jammen et til. Ettermiddager og kvelder kan jo være litt travle, så da måtte jeg reise en tur mens Rune var hjemme her med valper og besøk. Vi var heldige og fikk gave av valpekjøperne, en pose med gamle aviser ! Tusen takk,- de har kommet godt med. Ta gjerne med aviser, vi trenger de :-)

Xi synes det er ganske slitsomt med 12 valper på en gang. Så nå lar vi henne få være ute med 4 og 4 om gangen. Da blir det så fin lek, og de koser seg veldig med mamma'n sin. Da er det ikke så mye mas etter mat heller, så da er Xi så flink til å leke med dem. Xi er en mamma som er både streng og leken på samme tid, så hun setter gjerne grenser for valpene, men vil gjerne leke med dem også. Det er bra for valpene å oppleve det.
 

Tirsdag 23.10.12
Noen ganger går bare dagen så alt for fort :-)
Rune har dressurkurs på tirsdager og da kommer han ikke hjem før ganske sent. I kveld kom han  hjem ennå senere fordi han skulle dømme NRK avd Ringerike og omegn sin Skogsfuglcup. En uhøytidelig konkurranse i klubben vår. Heldig var han også, han fikk med seg litt nattmat som takk for hjelpen etter dømmingen i høst. En pakke med griseører :-D Det var i hvertfall noen firbente som satte pris på øret de fikk da :-)

Valpene har fått være ute litt også. Men desverre er det så rått og kaldt at det bare er å gå ut, være litt ute også gå inn igjen. Valpene er i farta ca en time nå før det blir på tide å gå inn igjen. Jeg kan ikke la de ligge ute og kose seg, til det er det alt for kaldt. Men men, de setter stor pris på å løpe rundt og leke og bite og herje alt de kan når de er ute.
De fikk besøk igjen i ettermiddag også. Det er så artig å se på dem når det kommer noen for å kose. Da er de så kontaktsøkende at det er en fryd. De storkoser seg med oppmerksomhet, og elsker å tygge på alt som kommer i deres vei.

De har også vært litt mer sammen med Ronja. Valpene venner seg mer og mer til hennes måte å være på, og hun begynner å skjønne at hun kanskje skal være litt forsiktig med valpene. Hun innehar et skikkelig kengurugen for hun kan stå stille inne i hundegården og hoppe rett opp. Mange ganger etterhverandre. Nå sies det at veldig mange flatter er sånn da men....... I går var hun så heldig å fikk komme ut av hundegården når det kom besøk til valpene. Da vet hun ikke hvilket ben hun skal stå på og er helt i 100. Jeg tror hun egentlig er ganske misunnelig på Xi og valpene som får all oppmerksomheten hele tiden. Selv om hun får lange turer om dagen og løping, så er det liksom ikke det samme som å bli dillet og dullet med hele tiden..... I kveld har hun ligget oppå bena mine hele tiden, jeg har jo omtrendt snublet i henne hver gang jeg har skullet flytte på meg.
Det nærmer seg tid for den siste ormekuren for valpene. Jeg kjenner jeg er litt spent på om det kommer noen løse mager denne gangen. Det gjorde det sist, og det er ikke så artig med 12 valper med løs mage. Heldigvis gikk det for over da.

I tåkeheimen her i dag har det desverre ikke blitt tatt noen bilder. Men jeg får prøve igjen i morgen :-) Mandag 22.10.12
I går var Marius 15 år !! Trøttingen ble vekt klokka 11:00 til frokost og da tror jeg han hadde glemt at han hadde bursdag :-) Men han voknet til utover dagen, så da kom han på det igjen, hehe.
Det var ikke verdens beste vær i går , men når det skulle komme besøk til valpene så fikk de komme ut en tur. Det er mye artigere å se på valpene når de er ute i fri utfoldelse. Så fikk jo valpene vist frem hvor utrolig gode de er på å knytte opp skolisser og bite i bukseben, jakker, hår, tørkler og det meste.
Det er en liten åpning i valpebingen der valpene kan komme seg ut. Jeg la et rør foran den litte åpningen og det var mange som skjønte hvordan de skulle gjøre det, og gikk gjennom røret. Da fikk de jo plutselig ennå større plass og kunne gå innimellom noen stiger og gardintrapper som lå på bakken bak der. Alt nytt er spennende !
På ettermiddagen kom eierene til pappa Bjarne, også Lene da. Min faste navnekonsulent ;-). Hver og en av valpene måtte på bordet og ble sett på med lupe :-) Det var detajler som lengden på snuten og hvor utfylt den var, om det var mye halshud, om halsen var lang nok, og skuldrene var godt nok tilbakelagt, om vinkelen i fronten var god, overlinja , krysset, halefeste, bakbensvinkler osv osv.  Valpene ble ganske trøtte etter eksaminasjonen, så de sovnet godt en stund. Nå ble det bestemt at en av tispene skal flytte til pappa'n sin, så da må de vel ha gått gjennom nåløyet da ? :-) Det er ikke bestemt hvem ennå da, for de måtte komme igjen for å se mer på hodene og det hele.  Hodene blir så bra sier jeg, ... særlig inni , der blir dem aller best :-D. Det var veldig hyggelig med besøk da, masse hundeprat det er trivelig det !

I dag har valpene vært ute et par ganger allerede. Vi går ut mellom regnet som kommer som duskregn innimellom. Valpene får være fri på hele tomta og de går på større og større område. I dag stod døra oppe inn og da var det mange som gikk inn i gangen og fant seg et par sko å bære på. De likte godt å være utenfor valperommet, for det er stadig noe nytt å oppdage da. TIl slutt var alle inne i gangen, og noen var inne på et par roterom som vi har innenfor gangen. Der var det også masse spennende å finne :-)
Ronja har også vært sammen med valpene i dag. Hun begynner å roe seg litt ned nå og skremmer ikke valpene så fælt med sin voldsomme væremåte. Alle var på henne i dag da for å lete etter melk. Skuffelsen var nok stor nok de oppdaget at det ikke fantes så mye som en liten dråpe en gang :-) Da ble det bedre når Xi kom, en liten melkesup til alle smakte nok veldig godt.
191012 jeg skal banke deg
Nå skal jeg ta deg !
191012 tispe merket v foran
Tispe merket venstre foran
191012 tispe merket v foran m tøyben
Det leken skal jeg ta
191012 tispe merket v f ser på deg
Sitter og funderer over livet


Lørdag 20.oktober 12

I dag hadde vi en lat morgen. Det var musestille inne hos valpene og da var det deilig å ligge litt lenger. Vetle og jeg skulle løpe Hytteplanmila i dag, derfor var det Rune som skulle ha "valpevakt" :-)
Det var regn og vind og ganske surt, men Vetle klarte å gjennomføre hytteplanmila med stil. Flink var han synes jeg. Vi løp i trimklassen, så vi kunne bruke så lang tid vi ville. Det ble en veldig positiv opplevelse. Så vi får se om vi ikke løper til neste år også. Da får målet være at Vetle skal løpe fra mamma'n sin ;-)
Etter å ha løpt var det hjem for å få seg et varmt godt bad. Det regnet og regnet så valpene fikk maten sin inne i hundegården. Jeg antar at de syntes det var ganske kjedelig, og at de gjerne ville vært ute en tur. Men med så vått, og så surt, var det greit å ha dem delvis inne hvertfall.
På ettermiddagen reiste Vetle og jeg til Hønefoss for å hente det andre paret med briller som Vetle skal ha. Der viste det seg at butikken hadde bestilt feil briller, så da er det bare å vente en stund til. Når vi først var på et kjøpesenter, noe jeg er svært sjelden, og til og med sammen med Vetle, benyttet vi sjansen til å få kjøpt noen nye bukser til Vetle. Han vokser så inmari for tiden så alle buksene hans er enten utstitt og hullete, eller blitt høyvannsbukser. Han hater forøvrig å prøve klær, så det ble en liten kamp før vi hadde fått tak i det jeg ville :-) Men da blir det lenge til neste gang, hehe.
Hjemme her har Rune vært sammen med valpene i hele dag. Tror han hadde planlagt at han skulle rydde ferdig i garasjen, men det har han nok ikke fått tid til gitt.

Ingen nye bilder tatt i dag, da er det godt det ligger noen på lur fra i går :-)

191012 tispe merket venstre øre
Tispe merket venstre øre
191012 tunell er gøy
Tunnel er gøy
191012 hanne merket halen
Hanne merket halen
191012 henne merket ryggen
Hanne merket ryggen


Fredag 19.oktober 12


I dag var det på tide å gi valpene litt flere opplevelser. De trenger andre ting å oppleve enn bare valperommet og hundegården utenfor. Så da var det på tide å få dem ut igjen. 
I dag tok jeg alle valpene opp på verandaen. Vi har en ganske stor veranda utenfor stua, og den er det rekkverk rundt så valpene ikke kan skade seg. Det er en trapp opp til verandaen og den måtte valpene prøve seg på :-)
Jeg bar opp valpene en etter en, og satte de på verandaen. Det tok ikke lang tid før de hadde sjekket ut hele verandaen og smakt på alt lauv som lå oppå der. 
Etter at de hadde spist og gått seg en tur på plenen for å gjøre fra seg, tok jeg alle valpene ut i bingen ute på plenen. Der fikk de masse å leke med og de hadde det veldig artig med lekeslossing og annen pøbling. Helt til de sovnet i hundesenga.

Når de hadde sovet litt så fikk de en tur til ute i hagen før de ble plassert på verandaen igjen. Denne gangen lukket jeg opp døra i stua så de kunne gå inn i stua og videre inn i kjøkkenet. Vi har så stygg trappenedgang med masse åpen plass, så jeg tør ikke la de gå fritt. Men jeg satte opp noen grønne grinder så de kunne gå inn på kjøkkenet til meg. Etter en liten stund sovnet alle sammen i stua.
Da kunne jeg gå ned og bruke høytrykkspyleren ute i hundegården og få vasket litt igjen. Når det var klart var det bare å begynne inne i valperommet. Det ble skurt og vasket og alle avisene ble lagt på tørre og fine. 
Da var det gått så lang tid at valpene var på vei til å våkne igjen. Så da bar det ut på verandaen igjen. Ned på plenen for å gjøre fra seg, og litt lek, før alle fikk komme inn igjen i valperommet. Da sovnet de jammen igjen.

Sov gjorde de til det kom besøk. Da var det så deilig å få kost seg litt !! De som var her skal ha en hannvalp, men jammen var det tispene som la inn de beste aksjene denne gangen , hehe.

191012 valpene spiser på verandaen
Valpene spiser på verandaen
191012 mat er godt
Mat er så godt
191012 så godt med mat
Tygger og tygger
191012 høre haleh vb ener rygg vf
 Fra venstre: Tispe merket h øre, halehannen, venstre lår, enerhannen, ryggen og tispe merket venstre foran
191012 på besøk i stua
På besøk i stua
191012 sover godt
Sover godt 
191012 toerhannen
 Verdens søsteste toerhanne :-D


Torsdag 18.oktober 12

I dag var det grått og trist på morgenen. Men etterhvert kom det jammen litt sol.
Det varte ikke så lenge, for plutselig bøttet det ned igjen. Så etter en liten tur ut, ble det ikke flere turer ut i dag.
I steden fikk valpene være med meg inn i vedrommet. Det var skikkelig gromt ! Alle sammen stupte inn i rommet og syntes det var skikkelig artig å klatre i veden. Jeg benyttet sjansen og hugg litt opptenningsved mens vi var inne der. Så da ble det litt bråk, men det reagerte de ikke på. Flere av dem ville opp i vedposen som jeg fylte med ved for å ta med meg inn.

Når jeg gikk ut av rommet, ville valpene fortsatt være i vedrommet. De fant masse flis de kunne smake på, og ble ganske møkkete og fulle av flis før de kom ut igjen av rommet. Da var det bare å ta frem vaskekosten og sveive over gulvet. Det er utrolig artig å gjøre det med 12 valper som har lyst til å henge i filla og klatre på beina dine , hehe. For å si det sånn, - det tar litt lengre tid enn man har tenkt seg.

Nå fungerer det helt perfekt med at valpene spiser ute i hundegården og så går helt ut i den ytterste delen og gjør fra seg. Hvis vi er flinke til å ta de med ut der, får vi ingen bæsj inne og det er så supert. Vi passer på å ikke fore dem for sent på kvelden for da må de gjøre fra seg. Når de får mat siste gangen klokka 19:00 rekker de å gjøre fra seg et par ganger hvertfall før det er natta. Det betyr mindre lukt inne og det er deilig.

I kveld har valpene hatt besøk igjen. De holder koken mye lenger nå, og er helt nydelige. Men de biter som bare det, og det blir litt ufrivillig piercing innimellom :-)

171012 jeg kommer
Jeg kommer......
 171012 så flink til å gå trappa
Så flink til å gå trappa


Onsdag 17.oktober 12
Nå har denne gjengen bestemt seg for at det er for kjedelig å være inne i valpebingen og hundegården. De driver nå å skraper på døra ut i hundegården, og de fortsetter å skrape på døra ut av hundegården også. De har fått smaken på "det gode liv" , dvs få gå som de slev vil rundt ute her.  De skal jo undersøke alt. De er inniblandt syklene, de går trappa opp til plenen, de er under bilen og de er selvfølgelig i alle bed  og hekker. De tøffeste tør til og med gå bort til Ronja som står og hopper opp og ned og gjerne skulle vært ute og herjet litt med dem. "De tøffeste" les : alle sammen , hehe. Det var så spennende å slikke gjennom nettingen inn til Ronja, som ikke visste det beste hun skulle gjøre.
Jeg tok Ronja ut i bånd, men hun har jo en iver og en leksadferd som ikke passer å godt til småvalpene. Jeg måtte gjøre meg streng og legge henne ned, så alle valpene kunne klatre litt på henne. Det liker hun godt, men så blir hun så ivrig at hun spretter opp igjen og skal til å rase rundt og da blir det for mye for valpene.

Flere av valpene har prøvd seg på å bli stilt opp på bord i dag også. Leverpostei er en skikkelig god bestikkelse da, og som regel stiller alle seg så fint etter å ha øvd litt. Vi må jo øve nå, for på søndag kommer de som eier pappa'n til valpene så da skal de jo sees litt på da. Valpene har både hode, hals, fire bein og en hale, så ikke kan jeg skjønne annet enn at de er perfekte hele gjengen, hehe. Vi får avvente dommen på søndag. :-)

Det ble en tur til ut i dag også. Det er altså ikke nok for denne gjengen å bare være på begrenset område, så de blir en smule bortskjemt. Jeg får igjen senere når jeg setter de i bingen borte på plenen, da kommer de til å hyle. Men enn så lenge skal de få gå fritt, det er så mye mer spennende enn å være innenfor en binge.
Noen av dem har fått gå på kjøkkenbenken i dag også, helt alene og snust seg frem til leverpostei. Gjett om det var gromt. Litt skummelt også for det var merkelig nok så utrolig mye rot på kjøkkenbenken... Men leverposteien smakte fortreffelig ;-D

17.10.12 herlig synkron gange høyre bak og høyre foran
Jeg bare måtte ta med det bildet her. Ikke spesielt skarpt men utrolig synkrone hanne merket høyre side er med tispe merket høyre skulder. Kunne vært et blinkskudd om det bare hadde vært skarpt.....
171012 her var det ting å undersøke
Her var det veldig kjekt
171012 hjelp meg med å dra utover da
Hjelp meg å dra ut rullen med poser så vi kan se hvor mange det er  


Tirsdag 16.oktober 12
I går var det en travel dag. Jeg var borte hele dagen og kom ikke hjem før klokka nærmet seg 22:00. Det var jo nesten så jeg hadde abstinenser som ikke hadde fått vært sammen med valpene hele dagen :-) Så da ble det ikke så vanskelig å prioritere å være sammen med dem i går kveld, isteden for å skrive her..... 
Jeg tok med meg en og en av hannene ut i gangen. Det var spennende å se hvordan de reagerte når de kom på egen pote :-) Noen var overlykkelige og undersøkte alt, mens andre var litt mer forsiktige i starten. Skal bli spennende å se om førsteintrykket holder seg :-)

Mens jeg var borte var det gutta som holdt stand her hjemme. Marius har nok vasket gulv for første gang og jeg vet ikke hvor artig han syntes det var :-) Men han er veldig flink til å hjelpe til med valpene så de har det veldig bra. 
Valpene fikk være ute i hundegården men ikke ute på plenen. Det har vært for surt vær til det.

I dag har valpene fått masse kos. De har vært mye ute i hundegården og en liten tur på plenen. De elsker å være ute og leker masse. De har begynt å vise skikkelig når de vil ha oppmerksomhet. De står nede i valperommet og rimelig høylytt forteller at de vil ha noen til å komme ned og kose med dem. Når jeg setter meg ned blir jeg overfalt av 12 pirajaer som hugger tak der de får tak :-) Nå spiser de på absolutt alt !!

16.10.12 fineste
Fineste....
16.10.12 fineste gjengen
Vi vil ut for å finne på noe !!
Søndag 14.oktober 12

I dag var det jammen meg et trøstesløst vær :-(
Det har stort sett småregnet i hele dag, så det har vært ganske uaktuellt å ta ut valpene. 
De har fått drive ute i hundegården da, for der er det tak over store deler så da blir det ikke så vått.
I dag fant jeg ut at det ikke lenger var mulig å gi dem mat i de små katteskålene som vi har brukt heller. Mengden mat tilsa heller at vi måtte begynne å bruke de "store" valpekoppene som vi har. De var veldig flinke til å spise av de koppene da. De har stativ å stå i så valpene står på rekke og rad for å spise.
Nå er valpene registrert i NKK også. Jeg måtte skrive inn valpe navnene også. Så nå har alle navnene et registreringsnummer, men ennå er ingen valp knyttet til hvert enkelt registreringsnummer. Det skjer ikke før veterinæren id-merker valpene når de er på helsesjekk når de er nesten 8 uker.

Navnene skulle jo være på T, så etter å ha forsøkt å få til navn med "or" i midten som skulle begynne på T ( eks: F Trick Or Treat) så ga jeg opp. Selv med hjelp fra gode konsulenter kom vi bare til 6 navn. Så da ble det et annet tema i steden. Med god hjelp fikk jeg forslag på mange navn som har "Time" som tema. Så da ble navnene følgende:
Hannene:

Fosliskrenten's Time Out
Folsiskrenten's Time To Turn
Fosliskrenten's Time And Tide
Fosliskrenten's Time Will Tell
Fosliskrenten's Time To Move On
Fosliskrenten's Time After Time
Fosliskrenten's Time Of My Life

Tispene:
Fosliskrenten's Time To Act
Fosliskrenten's Time For Love
Fosliskrenten's Time To Play
Fosliskrenten's Time To Celebrate
Fosliskrenten's Time To Shine

I dag har jeg også hatt med meg to og to av hannene ut i gangen for å se hva de gjør når de kommer på nytt sted. Det er artig å se på hvordan de reagerer forskjellig på å komme et sted de ikke har vært før. Noen var litt trøtte da, så de ville helst sove :-) Men jeg skal gjøre dette flere ganger så får jeg sett litt på en og en. I flokken har de så støtte av hverandre at jeg kan bli litt lurt, men med en og en er det lettere å se hvordan de reagerer.

Det har også vært besøk hos valpene igjen i dag. Da holdt de koken ganske lenge før de sovnet igjen.
På kvelden har vi igjen vært ute i hundegården og latt de leke der. Men det er ganske surt og kaldt, selv med en terassevarmer som henger på veggen blir det surt. Varmen monner liksom ikke noe........

Lørdag 13.oktober 12
I dag var det klart for mer bursdagsfeiring. Bare det at i dag skulle bursdagsfeiringen være her ..... Litt krevende kan man si, siden vi ikke gjør noe annet for tiden enn å holde på med valpene. Det vil med andre ord si at her måtte det ryddes før noen kunne komme på besøk.
Vetle var heldig, han skulle i bursdag , så han slapp unna ryddingen. Det samme gjorde Sondre som var på jobb idag.  
Så da var det bare for Marius, Rune og meg å starte med ryddingen..... Jeg fikk i oppdrag å skaffe flere aviser til valpene. Det går så utrolig mye aviser til denne gjengen at det er helt vannvittig. Vi gjør jo alt vi kan for at de bare skal gå på rene aviser og da går det unna gitt. Heldigvis er det lett å få tak i aviser da, så jeg fikk fylt 12 banankasser og stablet de i garasjen. Så nå er vi berget i noen dager til.

Så var det bare å sette i gang å bake. Her var jo ikke akkurat så mange kaker.....

Men midt i all bakingen skulle jo valpene også ha sitt. Det fungerer så godt å ha de ut i hundegården mens jeg gjør rent inne hos dem. Da kan de gjøre fra seg der ute og jeg kan gå ut og ta bort etter dem når jeg er ferdig inne. Helt perfekt. I tillegg til å være mange turer i hundegården har de også vært ute igjen i dag. Heldigvis kom det ikke noe snø her i dag, det ble bare litt regn, men det styrte vi unna. Valpene elsker å være ute og de koser seg på plenen med leker og veldig god plass :-)

I vår reiste Sharik fra S kullet til Tyskland.I dag var han på sin første utstilling. Nå kan ikke jeg mye om utstillingsregler i Tyskland men etter som jeg har forstått vant han klassen sin med en meget god kritikk (-:

Vi har også fått vite at Leo som jobber som søkshund på narkotiks har regodkjent og kan jobbe i to år til med å fange kjeltringer :-) Gratulerer til Magne og Leo med regodkjenningen !

 12.10.12 ball er gøy
 Ball er gøy !
 12.10.12 artig
 Denne må jeg undersøke litt mer
 12.10.12 denne vil jeg leke med
 Denne vil jeg leke med
 12.10.12 Hanne merket halen
 Hanne merket halen
Fredag 12.oktober 12

Nok en fin dag i dag. Sol og lettskyet og ikke så kaldt som de foregående dagene :-)

Nå fungerer det veldig fint å gi valpene mat ute i hundegården utenfor, og la de gjøre fra seg der. Mens de er ute så tar jeg aviser og skurer inne i valpebingen. Når jeg er ferdig med skuringen kan jeg gå ut og begynne ute.  Når jeg er ferdig ute er jammen meg valpene ferdige også :-) Da trekker de inn igjen og legger seg i senga si og sover en dubb. 

Det er en skikkelig utfordring å vaske og legge på nye aviser med 12 valper rundt bena, så det er veldig deilig at de kan være ute i hundegården. Døra ut står oppe da, men vi har satt opp en grind i døra så jeg bestemmer når de får komme inn igjen :-)

I dag var det klart for ny kloklipp og ormekur for valpene. De smatter og spiser og koser seg. Litt rart syns de nok det er for det hender det kommer litt ut igjen også, men det meste går ned.

Valpene har også vært ute i dag. Det var nydelig ute, og de fikk noen nye leker inn i valpebingen. Det var spennende !! To kattetunneler var kjempepopulære. Valpene er utrolig nysgjerrige og utforskende :-)

I kveld har vi feiret bursdag hos mine foreldre. Da har valpene klart seg helt alene hjemme i tre timer. Det så egentlig ut som om de hadde sovet mesteparten av tiden, for alt var som når vi dro. De var nok ganske slitne etter å ha vært ute, så derfor var det sikkert deilig å sove litt. Frisk luft er ganske slitsomt for små valper :-D

12.10.12 nydelig høstvær
Nydelig høstvær
12.10.12 dette var gøy
Tunell er gøy
12.10.12 gå tunell er gøy
Veldig flink til å gå tunnel !!
12.10.12 klarte å gå hele tunnellen
Klarte å gå hele tunnelen !
Torsdag 11.oktober 12

Valpene er flinke synes jeg som sover omtrendt hele natten. Det er ikke mye lyd fra dem, og ikke på morgenen heller. De sover som regel som bare det når jeg lukker forsiktig opp døra, skrur på lyset og sier "god mor'n" Da tar alle tolv hodene i været og setter i gang med en veldig konsert :-) Da vet de at det er mat å få.  De bli helt i hundre og virrer rundt i håp om å finne maten. Men den kommer ikke før jeg lager plystrelyd.
Vi gjør det sånn med valpene at vi "trener" innkalling ved hjelp av plystrelyd. Man kan bruke en fløyte eller plystre med munnen, det fungerer på samme måten. Hver gang plystrelyden kommer så kommer maten rett etterpå. På den måten vil valpene etterhvert forbinde plystrelyden med maten og de kommer som skudd. Dette kan dere videreføre når valpen kommer hjem ved å alltid gi godbit etter at dere har plystret og valpen kommer.
Veldig kjekt :-)

Valpene har vært ute en tur i dag også. Fikk gutta til å hjelpe meg, så ble det en tur på oss hver med valper, i steden for at jeg skulle løpe frem og tilbake 4 ganger. Da fikk jeg passet på valpene også, så jeg ser hva de driver med :-)

Marius og Vetle var ute sammen med dem i dag også. Valpene er så kosete og sosiale nå at det er veldig greit å ha noen å kose med.
Xi var også ute sammen med gjengen i dag, og jeg tror rett og slett at hun koste seg veldig i sola :-D

11.10.12 Vetle koser med valpene
Vetle koser seg med valpene
11.10.12 hva skla ejg finne på da tro hanne merket venstre side
Hm, hva skal jeg finne på h merket v side
11.10.12 Kosestund med mamma
Kosestund med mamma
11.10.12 Vetle koser med valpene
Vetle koser med valpene

 
Onsdag 10.oktober 12
For et nydelig høstvær ! 
Etter at valpene nå har vært ute et par ganger var det klart for å få opp valpebingen ute. Det blir helt umulig å holde styr på tolv valper i fri flyt :-) Så da fikk jeg hjelp av Sondre så vi fikk satt opp en stor binge ute ved snekkerbua. Der skinner sola så godt så der kan valpene kose seg ute.
Når jeg tok valpene ut kom det også besøk fra naboen, så da ble det masse kos på dem også. Etterhvert sovnet de godt oppe i hundesenga. Det var nok litt kaldt for dem uten den senga, så alle sammen krabbet seg opp i den og sovnet ute.

Valpene blir stadig mer aktive. De knurrer og småsloss, biter og leker med hverandre. Ettersom dagene går får de mer og mer markerte tenner og de biter på alt som kommer i deres vei. Om en uke eller to er det ikke spesielt deilig når de kommer for å gnage på deg :-)

I kveld var det siste fotballkamp for Vetle. Godt er jammen det, for det var både mørkt og kaldt å være heiagjeng ;-)

10.10.12 stor binge
Stor utebinge
10.10.12 Fiiine gjengen
Her var det fint å ligge
101012 her var det fint å ligge
Fine gjengen
10.10.12 sover søtt
Sover søtt


Tirsdag 09.oktober 12
I dag tidlig stod Rune opp klokka 05:00 for å kjøre til Gardemoen. Han er i Stavanger og kommer hjem i morgen. Selv om han stod opp så tidlig var valpene alt for trøtte til å gidde å reagere når han  begynte å tusle rundt. Heldigvis for meg, som kunne sove en time til :-)

Valpene er skikkelig i farta, men i dag har de vært litt løse i magen. Så i kveld har de fått litt cultura og litt melk fra Xi. Får se om en liten hvilepause for magen er godt for dem. Ikke noe skikkelig diare ennå heldigvis, men litt løse. Jeg vil helst ikke ha 12 valper med diare altså.....

Med 12 valper i ett kull er det merkbart oftere nødvendig å skifte aviser, og vaske. Nå får de også spise ute i hundegården utenfor valperommet og da blir det et sted til å vaske.....
Men det er bra for dem å være på ulike steder og venne seg til ulike underlag. Når de drar herfra har de erfart både gulvbelegg, tregulv,epoxy,fliser,gress, grus, singel, belegningsstein og skogen :-) Det er viktig for valpene at de får erfare ulike ting, steder og opplevelser. I vår hadde jeg med meg S kullet ned til fjorden så de fikk bade. Det er desverre for kaldt til det nå, men et par turer opp i skogen må vi få til :-) Trenger ikke gå så langt med denne gjengen her for at de skal oppleve det som en oppdagelsesferd. Det blir som å ta med seg de små ungene i barnehagen og gå på tur. Det går sakte og hver eneste lille tue skal undersøkes og sjekkes.

Vi rakk jammen meg en tur ut i dag også. Det var så fint vær og valpene sa ikke nei tak til en liten ekspedisjon ut på plenen. Det går greit nå, men når de blir større så går de så langt og graver og ordner, så da må jeg ha de i en valpebinge ute. 

091012 her var det mye spennende
Her var det masse spennende ....
091012 kose med Vetle er gøy
Kose med Vetle er veldig allright
091012 til å spise opp hanne merket venstre side bak
Hanne merket venstre lår
091012 ut på oppdagelsesferd
Ut på oppdagelsesferd


Mandag 08.oktober 12
Store gratulasjonsklemmer til min kjæreste de siste 25 årene ,- Rune har bursdag i dag !
Det ble en bitteliten gave på morgenen, også ble det en bedre middag på kvelden etter fotballtrening, karatetrening og valpekjøperbesøk :-) Det er ganske hektiske dager, men det er veldig trivelig ! I morgen reiser han til Stavanger og blir borte til onsdag kveld, så da skal vi styre huset her alene. Det skal nok gå veldig bra ;-)

Valpene skjønte vel egentlig ingen ting når jeg stod opp og var inne hos dem til klokka 06:00 i dag. Men de sa da ikke nei takk til en tidlig frokost.  Det blir mye vasking og avisskifting når det er 12 valper i samme kull altså. Så om noen vil bli kvitt gamle aviser, er det bare å ta de med når dere kommer på besøk. Særlig Aftenposten er fin, mange deler i en avis.

Litt senere i dag fikk valpene komme ut i hundegården igjen. I starten går alle ut i hundegården, men noen snur fortere enn andre og går inn igjen. Frister dem med at Xi er i hundegården, så de får seg en liten ekstrasup, da blir det så gromt å være der også. Etterhvert er det mange som går inn igjen fordi de synes det er litt kaldt. Men fire stykker holdt koken og var ute sammen med meg. De var veldig flinke. Etterhvert når de blir større pleier alle sammen å bli veldig glad i å være ute i hundegården.

På ettermiddagen fikk vi veldig koselig besøk igjen.Xi skjemmer oss jo helt ut med å strekke grensene hele tiden, men men. Det får bare være sånn så lenge hun har valpene sine :-) Vi er så fornøyd med familiene til denne gjengen. De er så interesserte og kunnskapsrike. Mange av dem har eller har hatt flat, eller har hundekunnskap fra andre raser. Det er så allright. Veldig trygt å sende valpene til nye eiere når det er sånn. Vårt inntrykk er at flateiere stort sett er aktive mennesker som er veldig flinke til å være aktive med hunden sin og til å ha den med som en del av familien.

081012mså trøtte og slappe
Vi er trøtte og slitne......
081012 nå har vi fått stor plass
.....mens vi vil ut :-D
081012 enda større plass
Stoooor plass
081012 belønning
Belønning for å være flink og gå ut i hundegården
081012 to supersøte troll 
To supersøte troll


Søndag 07.oktober 12
I dag tidlig åpnet jeg døra ut i hundegården utenfor til valpene. Det er en ganske høy dørstokk som må forseres før de kommer seg ut, så noen ble stående der og ikke gå lenger. Andre bare gikk over dørstokken som om den ikke skulle vært der, og rett ut. Det var nok litt kaldt der også, for det tok ikke så lang tid før de sutret litt og syntes det var litt kaldt. Så da var det bare å hjelpe de inn igjen. Men noen ville jo ikke inn så de gikk ut mens jeg bar inn noen andre. Det ble noen turer inn og ut kan man si...... Jeg må nok bare sette opp en grind i døråpningen sånn at jeg kan få holdt de ivrigste inne mens jeg prøver å få inn resten av gjenen. 12 er i grunnen ganske mange....

I dag kom F. Rag Doll på besøk. Hun heter Ronja til vanlig og bor hos en utrolig trivelig forfamilie. Det var så hyggelig å hilse på dem igjen, og veldig artig å se igjen Ronja også. Nå er det oppdatert bilde av henne under våre hunder. Heldig for valpene så består denne familien også av to flotte jenter som gjerne ville kose med valpene, så da ble det litt ekstrakos i dag. Ronja er en veldig glad og lykkelig flat, ordtlig trivelig. Hun fikk klippet seg litt før de reiste videre hjem. Håper de hadde flaks og kom utenom den værste køkjøringen.

Litt senere i kveld har valpene hatt mer besøk. Drevne flat eiere som har hatt tre flatter tidligere. Det var veldig hyggelig med besøk, både for to og firbente. Xi er helt utrolig dyktig til å snike til seg ekstra kos når valpekjøpere er på besøk. Hun bryter stort sett de fleste regler som hun vet ikke er lov, feks sleiking. Hun ser på oss når hun gjør det, og det syns på hele henne at hun vet at hun ikke skal, men gjør det alikevel. Hun har vel erfart at hun slipper unna med det når valpekjøperne er her , hehe.

06.10.12 nå tar vi deg 
Skal vi leke?
06.10.12 tror jeg tar deg
Nå skal vi "sloss"
061012 slapper av
Slapper av og tar livet med ro
Lørdag 06.oktober 12

Jammen er valpene blitt 4 uker ! Fy søren som tida flyr. Nå er vi halveis til de skal dra. Det er neimen ikke artig )-:

Vi var så heldige at det ble bra vær i dag ! Selv om det igjen var 0 grader og tåke når vi stod opp kom sola frem og gjorde det så deilige for valpene ute. De fikk komme ut bitte litt.
Ungene rundt her samlet seg ute her sammen med valpene, og da ble det masse kos på alle sammen. De fikk maten sin ute også, og koste seg veldig med det. I tillegg ble det en servering fra Xi, så da var de ganske gode og mette når vi bare dem inn igjen.
De kan ikke være ute lenge om gangen ennå, det er alt for rått og kaldt på bakken. Så når de begynner å bli slitne er det bare å ta de inn. VIl ikke ha de sovende ute på den råe plenen ennå i hvertfall.
Etter at valpene hadde vært ute kom det besøk til dem. Det var veldig trivelig å prate litt hund og se på valper. Valpene hadde heller ikke noe imot det :-)

De som besøkte valpene forrige helg kjente ingen tenner :-) Nå er det masse tenner og de blir bare værre og værre. Sylspisse små tenner som biter på alt. Nå lønner det seg å ta av seg skjerf, knytte opp håret og ha på seg olabukser når man besøker dem. Ellers biter de på alt som henger, det være seg hår og tørkler og klær :-D Valpebitingen er plagsom men gir seg heldigivis når valpene får nye tenner i 4mnd's alder.

Her er noen bilder fra dagen:

061012 ute for første gang
Ute for første gang
061012 deilig å være ute
Deilig å være ute
061012 for en bordskikk
Hvilken bordskikk
061012 spise ute går veldig fint
061012 mange på besøk
Masse kos å få fra trivelig besøk
061012 Xi mater sittende
Xi har sittende bufe :-)

 
Fredag 05.oktober 12
I dag var det jammen meg 0 grader her når vi stod opp. En aldri så liten påminnelse på at det nærmer seg kaldere dager....

I dag har jeg vasket ute i hundegården med høytrykkspyler. Vi kan gå rett ut fra valperommet og ut i en hundegård. Der stod Rune og kuttet fliser og støvla noe fryktelig når vi pusset opp vaskerommet. Så før jeg kunne tenke på å ta noen valper ut der igjen så måtte alt vaskes. Så nå er vegger og tak og gulv spylt, og det er så rent som det ikke har vært på veldig lenge :-D
Jeg har liksom hatt en plan om at jeg skal ta ut valpene i løpet av helgen, men jeg vet ikke helt. Jeg får se an temperaturen og været. Blir det bra vær så kan de få komme ut.

Valpene spiser og griser masse. Det går veldig mange aviser hver dag siden jeg må bytte aviser oftere enn det jeg gjør når det er færre valper. Det samler seg fort opp søppelsekker utenfor huset her, så det blir fort noen lass til søppelfyllinga. 

Ronja har vært inne hos valpene igjen. Hun er ganske ivrig, så valpene er litt forskrekket når hun kommer inn. Ronja er både nysgjerrig og litt usikker på disse små krekene, men hun bare må inn og hilse på dem. Hun roer seg vel etterhvert tenker jeg, så går det seg til. Xi synes det er helt greit at hun er der inne, og bryr seg ikke noe om det. Xi er ganske laid back når det kommer til å la andre besøke valpene sine. Det er ganske deilig at hun er så avslappet :-)

041012 her ligger vi
Passelig trøtte
041012 nå biter jeg deg i låret
Nå biter jeg deg i løret
041012 toerhannen
Søteste trøtting
Torsdag 04.oktober 12
I dag fikk vi endelig suset oss til å legge torvtaket på hundegården. Nå har den stått der, bare med papp på taket i et par år, så nå var det jammen på tide. Sekker med jord og frø har ligget klare aldri så lenge, men det er med Rune som så mange andre.... skal bare :-)
I dag hadde han tatt seg fri så han kunne drive med dette fra morgenen. Med hjelp av min spreke svigerfar ble tortaket klart det, før det ble mørk. Så nå blir det så fint til våren når det blir grønt på taket av hundegården.

Det er et eget studium å følge valpenes utvikling. I dag har elken nådd nye høyder,- de skikkelig lekesloss. De biter på hverandre og er skikkelige bøller. Dette er veldig bra, da utvikler de det sosiale språket sitt og får bryne seg masse på søsknene. Her er det jo en hel haug å ta av også, så da er jo det helt supert.

Ronja har ikke vært så interessert i valpene til nå. Men i dag så hun sitt snitt til å hoppe inn i valpebingen og inspisere de små. Tror de skvatt litt når denne store svarte hunden kom hoppende inn til dem, men de kom raskt over forskrekkelsen og begynte å lete etter mat med en gang. Men ROnja har jo ikke noe av den slags, så hun hoppet ut igjen. Tror hun også syntes det var litt skummelt med så mange små valper rundt bena på en gang. Xi stod bare og så på, og syntes nok det var helt ok med en "reservemamma" på besøk. Da kunne jo Xi ta litt fri :-)

041012 bøllefrø
Bøllefrø....
041012 hanne merket høyre side bak
Hanne merket høyre side er en smule trøtt
041012 hanne merket venstre lår og tispe merket venstre skulder
Nå biter jeg på deg ! (THS +HVL Dvs: tispe høyre skulder og hanne venstre lår)
Onsdag 03.oktober 12

I dag var det full rulle fra morgenen av. Marius skulle hjelpe til hos bestemor og bestefar fra tidlig på morgenen, Vetle skulle til en kamerat og jeg skulle en liten tur til legen. da var det bare å komme seg opp på morgenen og ordne det som skulle ordnes med hunder og valper :-) 
Vel hjemme igjen var det bare å få ordnet litt hos valpene igjen. Kan vel si det sånn at det blir ganske fort møkkete der inne ;-)
Valpene fikk besøk igjen i dag , og det var veldig trivelig. Xi som re blitt ekspert på å snike til seg masse kos når det kommer valpekjøpere, var i den syvende himmel mens besøket var her. Hun fikk masse kos, og stilte seg i veien for besøket så de ikke skulle gå inn til valpene for å kose med de, men heller kose med henne,- hehe.

Valpene har fått leker inn i bingen sin. Men Xi er jo så glad i leker, så hun går inn til valpene og henter lekene og tar de med opp i stua. Der vil hun ha dem og leke med dem selv.Så da må jeg bære lekene ned igjen jeg da :-)

Etter at calpene hadde hatt besøk skulle Marius og jeg kjøre søppel. Det blir litt søppel av valpene, så for at det ikke skal bli for mye rot rundt veggene her er det greit å få kjørt det bort. Nå var det jo søppel etter oppussinga av vaskerommet også, så det var deilig å få det unna.
I kveld har Marius hatt ansvar for valpene igjen. Vi hentet bilen, og da var det greit at Marius var hjemme her og hadde anvaret for valpene. Det ble masse kos og mat opptil flere ganger, valpefor og melk fra Xi. Så når vi kom hjem sov valpene sin beste søvn. :-)

Det var artig å se på valpene i bingen i dag. Nå har de begynt å lekesloss, og de knurrer til hverandre og er skikkelig i farta. Nå skal de etterhvert lære bitehemming, så dette er viktig lærdom som ligger foran dem. Når en bror eller søster hyler skal bitingen stoppe.Tirsdag 02.oktober 12
Valpene er veldig gode på å sove hele natten. Nå er det jo litt som Rune sier , at natta hos oss er ganske kort. For alle som kjenner meg vet at jeg er et C-menneske, så jeg får jo aldri lagt meg. Nå mens vi har pusset opp vaskerommet har det vært perfekt å drive der å male sånn etter midnatt. Da er det stille og fredelig, og jeg kan konsentrere meg om en ting av gangen. Så dermed blir nettene her ganske korte når Rune er opp igjen ved 06 tiden. Men de 4-5 timene sover de godt, og gjør sjelden fra seg. Det skal bli spennende å se når de blir større og de gjør fra seg større mengder hvordan det blir da. Vi prøver å lufte dem ute i hundegården utenfor valperommet rett før jeg legger meg, også lufter Rune igjen når han står opp. Da pleier det å være lite de gjør inne på valperommet om natta.

Nå spiser de tre ganger om dagen. Alle sammen er veldig glad i mat, og spiser så fort de kan når de får valpeforet. De merker godt at jeg driver med maten, og kjenner helt tydelig lukten for de begynner å virre rundt mine ben. Når jeg da setter ned koppene må jeg bruke litt tid på å fordele dem i hver sin kopp, ellers stuper alle 12 i samme koppen, og det går veldig dårlig.

I dag har Marius og jeg hatt jobben med å rydde vekk restene av sommeren. Nå er alle sommerblomster tatt bort, georginene er gravd opp, hagemøblene er ryddet vekk, så nå er vi klare for surt og vått høstvær. Det var så nydelig vær her i dag, så det var så deilig å drive ute med alt som skulle ryddes bort.  Trampolina står igjen da, men den må vi se om vi får tatt en av dagene.

Xi trenger sårt en klipp. Jeg hadde ment jeg skulle klippet henne i dag, men det ble for fristende å sitte litt mer i valpekassa enn jeg hadde planlagt. Valpene har fått masse kos av Vetle og kameraten hans i dag også. I morgen venter vi på besøk, så det skal bli skikkelig trivelig. 
Jeg har noen bilder her, men også en liten videosnutt på FB av to som har litt sped lek :-)

 021012 ny seng
 Ny seng er slettes ikke dumt 
021012 sover så godt
Koselig å ligge inntil hverandre
021012 sover sin beste søvn
Sover sin beste søvn
Mandag 01.oktober 12

Nå er det virkelig høsten,- tenk at vi har kommet til oktober allerede... Jeg må si jeg synes oktober kan være en fin måned, men når vi kommer til november da er det som regel veldig trøstesløst, helt til snøen kommer og gjør det litt lysere i desember.Hvis den kommer da, - og det ikke bare blir holke og glatt. De sier det er sjarmen med Norge, at vi har så fine årstider, men noen årstider kunne gått litt fortere enn andre synes nå jeg...

I dag har vi blitt den lykkelige eier av en "ny" gammel bil. Golfen solgte jeg jo og nå har vi kjøpt igjen en Passat stasjonsvogn. Jeg gleder meg veldig til å få mer plass, og til å kunne ta med hva jeg vil i bilen. Er ganske fornøyd med å ha fått en 2007 modell for nesten samme prisen som jeg fikk igjen for Golfen :-) Golfen var jo en 2005 modell. Så da håper jeg på et langt og lykkelig liv som Passat eier , hehe. Den har hvertfall et stooort bagasjerom med plass til mange flatter ;-D

Mens vi var for å se på bil var det Marius som holdt styringa her hjemme. Det er veldig godt å ha så store gutter at de kan ta ansvar for valper og hunder innimellom. Valpene var foret og kost med, og bæsjen var borte og avisene rene,- det kunne rett og slett ikke bli bedre !
Vetle har en kamerat på besøk, og de to har vært veldig flinke til å kose med valpene i dag.  Merker det så godt på valpene også at de begynner å skjønne at det er kos og oppmerksomhet å få når vi kommer inn, ikke bare at de skal lete etter mat. De gjør jo det også, og de tror jo at fingerne mine er melkeflasker stadig vekk, men de blir mer bevisste på at de skal ha kos når vi kommer. 
De logrer mer og mer, og de leker mer og mer. De er utrolig nydelige når de liksom skal "lekesloss" og bare detter over ende og har liten eller ingen kontroll.

011012 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
011012 tispe merket høyre skulder
 Tispe merket høyre skulder
011012 tispe merket venstre skulder og hanne merket ryggen
Tispe merket venstre skulder og hanne merket ryggen
011012 tispe merket venstre øre søtere går det vel ikke an å bli
Tispe merket venstre øre,- søtere går det vel ikke an å bli ??


Søndag 30.september 12
I går kveld fikk valpene større plass. Vi tok ut den lille valpekassa, og dermed ble rommet digert !! Det var ganske mye stutring i går kveld, og den fortsatte i dag. Det er veldig uvant for dem å ha så stor plass. Det går snart over, så fort de blir vant til den store plassen. Det er deilig for dem å ha litt mer boltreplass, de er veldig mange så de trenger det :-)

Besøkene startet i dag også. Valpene fikk besøk av tre forskjellige familier. Heldige er de tre valpene som skal flytte til disse ;-)
Jeg tror egentlig valpene var litt mindre i størrelse enn det som var forventet,- de er jo ikke så store når de er tre uker gamle.  Xi var overlykkelig for besøk. Hun møter alle i døra med en leke i munnen. Så skal hun ha masse kos. Hun vil helst ikke at folk skal gå inn, for da vet hun at da mister hun oppmerksomheten og det meste går da til valpene. Hun slipper gjerne inn alle som vil til valpene sine. Hun er ikke noe til å passe på i det hele tatt. Bare hun får litt kos er alt i orden.  Så i dag har Xi fått masse oppmerksomhet av alle tre familiene, så jeg tror hun er veldig fornøyd med sine valpekjøpere, hehe.

Denne gjengen er skikkelig glad i mat. De kaster seg over maten når jeg setter den ned. De har skjønt hva det er jeg driver med når jeg forbereder maten. De samler seg der jeg pleier å sette ned maten, og da er de skikkelig på hugget :-) 
Så fort maten kommer ned på gulvet , kaster de seg over den. De spiser og spiser til det er helt tomt i koppene. Bordskikken kommer seg fra dag til dag, men jammen griser de fælt gitt......

300912 stooor plass for gjengen
Endelig litt større plass
300912rett og slett ganske god bordskikk
Se hvilken bordskikk :-D
300912smågrisen
Smågrisen....
300912 namnam
Dette var så veldig godt
301012 mat er så godt
Er det noe mer mat her tro?
300912 så mette og trøtte
 Da var det slutt,- mette og trøtte
Lørdag 29.september 12

Høstferien startet jammen nydelig :-)
Flott vær, sol og deilig, sammen med høstens vakre farger gjør Røyse til et fantastisk vakkert landskap. Jeg synes høsten nesten er den flotteste årstiden, utrolig flott å gå med hundene og alt er så vakkert.
I dag tidlig var det 12 sultne små troll som gjerne ville ha mat når jeg stod opp. De merker så godt når jeg er i farta, og da hører jeg at de gjerne vil ha selskap gitt :-)

De har fått masse kos i dag også av Vetle og kompisen. Jeg klarer jo ikke holde meg unna så jeg bor jo nesten oppe i kassa, med det resultat at det ikke blir gjort noe særlig i resten av huset. Men det får bare være sånn, rydde og vaske får vi gjøre til jul :-D
Ny kloklipp og ny ormekur ble det også i dag. Det er mange klør å klippe, og jeg er redd for å klippe for kort, men som regel går det veldig fint.

Når de får mat nå, så får de den utenfor kassa. De er ganske flinke til å spise ut av sin kopp. Men når det er tomt, da gjør de alt de kan for å stjele litt fra naboen.  Når de har spist tar det ikke lang tid før det kommer noe ut igjen i andre enden. De er veldig flinke til å gå vekk fra der de spiser og sover for å gjøre fra seg. Dette ligger i dem og det er veldig greit å benytte seg av det sånn at jeg får samlet mye av det som kommer ut på samme sted. Da slipper de at det blir så mye rundt der de sover også.

I dag har jeg ikke fått tatt noen bilder, men skal prøve å få tatt noen i morgen.

Fredag 28.september 12

Ikke bare er det fredag i dag, men det er jammen starten på høstferie uka også ! Det er deilig med en hel uke sammen med gutta hvor vi bare kan kose oss med valpene. Sondre skal på hyttetur da, og skal jobbe litt, men vi andre kan kose oss veldig. Bla med å legge torv på taket til bikkjebingen..... Så litt jobb blir det da :-) ,innimellom kosingen med valpene.

Denne gjegen er suverene på å sove hele natten altså. De får siste måltidet sitt sånn utpå kvelden og da er de så mette og trøtte at de sover som små murmeldyr til morgenen. De våkner ikke før vi står opp ved halv sju tiden. Når de hører at vi snakker og går i trappa, da blir det liv.
I dag har Rune hengt opp overskap på veggen inne på valpe/vaskerommet. Han snekrer og bråker og borrer og driver på, men valpene sover og bryr seg ikke katta om alle de nye lydene. De venner seg til mange ulike lyder, for vi har vaskemaskin som står og bråker litt innimellom, en trøketrommel som surrer og går, og jammen har jeg tunet de inn på P4 også :-) Så hele dagen står radioen på, så de venner seg til at det er lyder rundt dem mye av tiden.

Jeg har vært litt misfornøyd med de matfatene jeg har brukt til valpene. Jeg får ikke sett hvor mye hver enkelt spiser og 12 valper fordelt på to fat, det er for liten plass til hver valp. Så i dag gikk jeg til innkjøp av katteskåler. To katteskåler i hver. Så nå setter jeg ut over 6 kopper med plass til to valper på hver. Da får jeg sett hvem som spiser hva og de kan stå mye roligere og spise. Katteskålene er akkurat passe store til valpene nå. Jeg har noen andre stativ til matkopper når valpene blir litt større. De stativene er litt vanskelige å bruke når valpene er så små, så de får jeg finne frem litt senere.

Tenk i dag er valpene 3 uker gamle. Fy så fort tiden går ! Valpene fikk sitt første besøk i dag. Vetle har med seg en kamerat hjem og de har kost masse med valpene i dag. Det er veldig viktig at de får mye kos og det er skikkelig trivelig når gutta sitter oppe i valpekassa og koser med gjengen. Hver gang får gutta seg hver sin favoritt, som de følger litt ekstra med på frem til de reiser om 5 uker. Det har vært mange fine navn på ulike valper mens de har bodd
her ;-)

280912 hele gjengen
Hele gjengen
 280912 holder ikke balansen
Hva glor du på ??
280912 må gjespe
Akkurat våknet så bare må gjespe
280912 trøttinger
Flere trøttinger, kan jo nesen se hva denne spiste til middag ;-)


Torsdag 27.september 12

Sent i går kveld flyttet hele gjengen inn på vaskerommet. Det gikk veldig fint. De fikk med seg kassa fra soverommet, så da ble ikke overgangen så veldig stor.

Jeg har jo brukt sånne kladder i valpekassa som man bruker i senger, men i går kveld fikk de teppe i kassa. Da var de rare. De lette etter melk i teppet, og når de var ferdige med det, gikk de av teppet og la seg på avisene i starten. Etter bare kort tid gikk de inn på teppet igjen da og la seg.

I løpet av natten har de vært veldig flinke til ikke å gjøre fra seg på teppet, men går av det og ned på avisene for å gjøre fra seg. På fredag skal vi åpne kassa også for da er de tre uker gamle, så da blir det større plass på dem. 

I dag har de spist to ganger. Nå begynner de å skjønne at de skal spise når lukten av maten kommer. I starten virrer de litt rundt før de skjønner det, men nå begynner det å komme. De snuser litt ut i luften også putter de nesa ned i matfatet og spiser som bare det. Noen spiser så mye at de bare sovner der de står og spiser. Da er de passelig gossine :-)

I dag ble golfen hentet også, så nå er jeg egentlig uten bil. Men heldigvis har jeg fått låne bilen til mine foreldre til jeg får kjøpt en "ny" bil, så da skal det nok gå aldeles strålende. Ingen av dem kjører bil lenger, så da er det veldig fint at jeg kan få låne den.

270912 herlig større plass
Flytta !!
270912 detta blei jeg trøtt av
Blei så trøtt av alt som skjer 
H270912 her var det rart
 Uvandt med nytt sted


Onsdag 26.september 12
 Nå nærmer det seg med stormskritt at valpene skal flytte ut av soverommet. Det skal bli litt godt å flytte de også, for da går det an å slukke lyset og lukke opp vinduet :-)
Jeg liker jo å tro at de trenger at jeg er i nærheten døgnet rundt, men det er vel et faktum at de klarer seg aldeles helt utmerket uten meg om natta gitt. De trenger ikke at jeg ligger og stirrer på dem mens de sover sin søteste søvn ;-) Det er bare jeg som er en smule tullete.

Når jeg kommer inn til dem etter å ha vært ute, så kan jeg bare snakke litt, så våkner hele gjengen og er helt i hundre. Når de er gode og mette så vil de gjerne kose litt, men er de sultne leter de bare etter mat.  
De spiser litt på hverandre  og leker litt, og prøver å bølle litt. Men de har for dårlig balanse ennå til å kunne klare de store utskeielsene. De har til og med begynt å logre, det er så artig å se på dem !

De har spist to ganger i dag også. De griser og spiser og ligger oppe i matfatet. Skulle tro de legger seg oppe i fatet for å beskytte maten så ingen andre skal få den. Etter at maten er ferdig spiser de restene av hverandre ;-) De blir ganske grisete, så de må få seg et bad innimellom.
260912 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
260912 hanne merket ryggen tror jeg skal gjespe litt
Trøtting
260912 hva skjer a 
 Ligger og koser seg


Tirsdag 25.september 12
I dag har valpene spist mat to ganger i løpet av dagen. De får fortsatt valpeforet som en oppbkløtt suppe, og det går ned på høykant. De lukter at maten kommer og går rundt i kassa og leter etter den. Rett som det er stumper de oppi matfatet og blir fulle av maten sin. Da sitter de så pent og spiser av hverandre og skikkelig koser seg.De lager så utrolig mye gode lyder når de spiser. Det er ingen tvil om at de er fornøyd med å få litt annen mat enn melk ja.

De blir stadig litt flinkere til å bevege seg rundt, men sover alikevel det meste av døgnet. Når de er våkne i forbindelse med foring og kos, så små leker de litt mer med hverandre for hver dag som går.
Ellers så er det jo ikke verdens største utskeielser som skjer i valpekassa :-) De sover veldig mye, spiser , og gjør fra seg,- og sånn går no dagan ;-)

250912 sover godt
Hanne merket halen bruker broren merket venstre bak som hodepute
250912 tispe merket høyre øre
Skikkelig trøtting, tispe merket høyre øre
250912 søtnos
 Skikkelig gossin
250912 tispe merket venstre side
Tispe merket venstre skulder


Mandag 24.09.12

Gjett om valpene sin hørsel har utviklet seg ??!! I dag kom jeg inn og begynte å prate og da var det 12 små hoder som tittet opp og lurte på hva som skjedde. I løpet av to sekunder hadde alle 12 blitt overbevist om at det var mat på gang, så da var det rimelig høylytt her en stund. Det var så ille at Xi kom for å se hva i all verden jeg drev med. 
Da ble det en ekstra melkesup på alle sammen, også sovnet de igjen.

Det er utrolig koselig nå når de begynner å registrere verden rundt seg. De reagerer når jeg prater og hvis jeg går opp i kassa kommer de i full fart. Foreløpig tror de nok bare at det er mat på gang, men etterhvert nå så kommer de for å få kontakt og kose, og det er veldig trivelig. 
Den første spede leken mellom valpene så jeg også i dag. De ligger inntil hverandre også biter de litt over snutene til hverandre, før de hvelver over på siden og helt mister balansen.
De ser absolutt ikke ut som om de skjønner hva de driver med, men de prøver seg frem med noe de har innebygget i seg at de skal.

Jeg solgte golfen min i helgen. Så nå må jeg finne meg igjen en annen bil. Jeg var så lei av å ha så dårlig plass og ikke tilhengerfeste. Jeg kjører jo rundt med sykler stadig vekk og er så lei av å måtte legge de inn i golfen. Det er nemlig egentlig ikke plass til det.....
Men så var det hva man skal kjøpe igjen da. Kjøpesummen på en ny bil er lik salgssummen for golfen så da er det jo en smule begrenset. Er spent på hva jeg ender opp med. Tohjuls sykkel kanskje. Det er mest mosjon i den, også må jeg holde motoren ved like selv. Hehe. blir litt kaldt til vinteren da. Egentlig drømmer jeg om en stasjonsvogn med firehjulstrekk, så vi får se hva han Finn har å diske opp med.

 

 

Søndag 23.09.12

I går kveld hadde Xi så mye melk at de to minste valpene rett og slett forspiste seg. Alle er ganske grådige og i går kveld fikk nok de to minste tak i de to puppene med mest melk i.....

Hannen meket på venstre siden hadde ganske mye mageknip. Den minste tispa gulpet opp igjen en del av melken og bare lå stille og småklynket. Sånn går det når de er så grådige ;-D
Natten forløp veldig rolig alikevel, og i dag tidlig var begge to veldig på hugget for å få tak i mer mat. Så de er glade i mat hele gjengen.
Sent i går kveld tok jeg en bitteliten videosnutt av valpene mens de spiste også. Den ligger ute på Facebooksiden vår. For de av dere som ikke har funnet oss på FB ennå er det bare å søke på kennel Fosliskrenten.

Her i huset har halvparten bursdag i oktober og den adnre halvparten i februar. Resten av slekta har nok også fordelt seg veldig mye på de to periodene. Så i dag startet første bursdag. Det var tantebarnet mitt som ble 15 år. Så da var det bare å komme seg i bursdag.
Etter denne bursdagen er det 4 bursdager nå på rappen :-) Så er det pause til det kommer 8 bursdager etter hverandre i slutten av januar / februar og mars. Det blir mye bursdagskake på samme tid gitt ;-)
Vi kunne fått besøk av Iris fra R kullet i dag, men desverre var vi i bursdag da. Det er veldig hyggelig å få besøk fra gamle valpekjøpere, men det kolliderer så ofte med andre ting og det er så synd. Men vi er veldig glad for at valpekjøpere vil komme innom da.

210912 mat var jammen godt
Sovner nesten i matkoppen
210912 så kom mamma for å ordne opp
 Så kom Xi en tur for å inspisere
210912 Xi vasker og spiser litt innimellom
Det var jammen igjen noen rester til Xi også :-D
Lørdag 22.september 12

Valpene var like flinke i natt, de sov fra midnatt til klokka var 05:00 før det var mat tid.
Så sov de til 09 før de fikk neste bordsetting :-) Lyset var av på soverommet også, for første gang på 14 dager. Når valpene er så flinke er det ikke så nødvendig å se dem hele tiden heller. Deilig å ha det mørkt på soverommet igjen, sover helt klart bedre da.
Nå gleder jeg meg bare til vi kan gå tilbake til å ha vinduet oppe også ;-) Det er jo helt umulig med en gjeng valper som skal ha det godt og varmt. Nå flytter snart valpene inn på vaskerommet for nå nærmer det seg veldig at alt er klart. Da rekker vi det jammen før valpene er tre uker og de skulle flyttet ut av den valpekassa de er i nå uansett :-)

Det har heldigvis ikke vært noen reaksjoner på ormekuren. Valpene er helt normale i magen, og det er godt. 

I dag har de fått smake på vanlig valpefor. Jeg bløter det opp og lager en slags suppe/velling av det. Gjett om det falt i smak ! De slafset og griste og spiste overalt. De fant fort maten i skålen. Noen la seg oppi skålen mens andre spiste av hverandre, for bordskikk har de absolutt ikke ennå.
De får bare en liten smak hver seg. Bruker den uka som kommer nå på å venne magene til dette foret også kan de begynne å få litt mer etterhvert. Jeg synes kanskje det er litt tidlig å starte med for, pleier gjerne å vente i noen dager til, men siden de er så mange er det greit å starte litt forsiktig litt tidligere enn jeg pleier. Xi har skikkelig bra med melk, men det kreves masse også når 12 sulte barn skal tilfredstilles.

Jeg har tatt noen bilder av dagens foringsseanse. De søler veldig så det ser en smule grisete ut......

210912 første mating og fullt kaos
 Hele gjengen i full fart mot maten !
210912 hanne merket venstre siden sammen med brodern toerhannen 
 Hanne merket venstre bak og toerhannen
210912 jegvil til maten 
Hvor er maten ? 
210912 jeg blir så trøtt av denne maten tispe merket h side
 Blir så trøtt av all denne spisingen
210912 mat er så godt 
Kan vi dele litt ? 


Fredag 21. september 12
I dag har jammen hele banden på 12 blitt 2 uker gamle ! Jeg er så utrolig glad for at alle virker så kvikke og fine og aktive. Alle 12 er i full fart og ingen er noen sinker. De er litt ulike i størrelse fra den minste hannen til den største tispa , ja det er faktisk en tispe som er størst ;-), men alle utvikler seg så fint i forhold til seg selv. Siden alle har klart seg så bra, klarer nok hele denne gjengen seg. 

I natt sov de hele natten !! Xi ga de mat ved midnatt og så fikk de ikke mat igjen før klokka 06:00. Det var Rune som hadde nattskiftet i natt, og han sover han hvis det ikke er noen som sutrer veldig. Dermed sov både han, valpene og Xi hele natten. Jeg hadde lagt meg inne hos Vetle. Jeg skulle kjøre langt i dag, så da var det greit å få en hel natts søvn, litt mer enn to timer x to.
Valpene er nå så utrolig artige å se på. De kommer mer og mer opp på bena og raser rundt i kassa. Det er å ta litt hardt i å påstå at de har kontroll på bevegelsene for det har de ikke i hele tatt :-) men de er i farta og blir bedre og bedre. Nå har øynene åpnet seg hos alle og de er så utrolig søte. De blir mer og mer små hunder, og nå når de sover legger de seg i sovestillinger som er helt vanlig for de voksne hundene. Det er så artig å se på, små miniatyrvoksne.
Nå er det bare en uke igjen til det er klart for valpebesøk. Nå er det bare å ta kontakt for å avtale tid for besøk. Noen har gjort det allerede. Vi skal være hjemme i høstferien, så om noen vil komme en tur da er det bare å avtale tid. 

200912 enerhannen og toerhannen sover godt
Enerhannen og toerhannen, to godgutter ;-)
200912 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen i sin søteste søvn


Torsdag 20.september 12

Sent i går kveld var det klart for kloklipp av alle 12 valpene. Det er litt nervepirrende til man kommer igang. Det er liksom så små klør og det gjør allerede vondt for valpene om jeg klipper for langt inn.... Heldigvis gikk det bra med alle 216 klørne ;-). Rune holder en og en valp og jeg klipper. Det skal klippes klør en gang i uka, så det blir noen klør som er klippet før valpene reiser fra oss :D.
I går kveld var jeg nøye med at Xi ga valpene mat ganske sent, ca klokka 01. Da sov de jammen til klokka 05 før det var tid for ny foring. Etterhvert som de vokser nå så strekker vi den tiden på natta, så det blir soving gjennom hele natten. Det er godt for både to og firbente det å komme inn i gode soverutiner.

I dag har alle fått ormekur. Det skal de få tre ganger til før de reiser fra oss. Ormekuren kan gi litt løse mager, så det skal bli spennende å se om disse får noen reaksjon på det. Vi krysser fingre for at det går veldig greit.

Xi begynner å bli veldig glad for de litt lange turene nå. Tror hun liker godt å ta en pause fra valpene sine innimellom. Hun er klar for løpeturer med Sondre igjen også nå. Han har klart å pådra seg beinhinnebetennelse etter alt for hard trening, så han må starte pent igjen når han skal begynne å løpe igjen. Det passer godt for Xi også det som har hatt lang pause i løpeturene med Sondre siden hun har vært drektig.
Ronja begynner å bli veldig nysgjerrig på de små knøttene. Men hun får ikke lov av Xi å gå inn til dem ennå. Hun blir ganske gira når hun hører valpene og det skal bli spennende når hun fr gå inn til dem :-)

200912 søstrene høyre og venstre skulder
Søstrene høyre og venstre  skulder
200912 hele gjengen
Hele gjengen sover sin søte søvn


Onsdag 19.september 12

Xi er i gode tralten og gir valpene sine mat omtrendt på samme tid hver natt. Hun ligger ikke oppe i valpekassa hele natten, men ved siden av kassa , på gulvet der det er litt kaldere.
Hun kommer opp i valpekassa når hun kjenner at noen trenger en vask, eller litt melk. 

Nå er det sånnt liv oppe i kassa når hun kommer at hun nesten ikke får lagt seg ned. De er super kjappe og yngler over alt under henne. Men hun får det til, og smyger seg ned. Hun er så flink til å legge seg ordtlig på siden og jeg må flire av henne. For at valpene skal få tak i de bakerste puppene ganske greit, legger hun det ene bakbenet opp sånn at det ikke er noe problem å komme til. Hun er lur og legger benet oppå kanten i valpekassa, for da kan hun slappe av selv også :-)

Nå merker jeg at de blir mer og mer vare for ting som skjer rundt dem. Valpene våkner og blir ganske ivrige bare det går i døra inn til soverommet her de sover. Det er nok temperaturforskjellen og luften som kommer inn som gjør at de våkner og håper at noe skal skje. Det er artig at de blir så mye mer med for hver dag som går. De stabber rundt på bena sine og er så ustø som bare det, men det er så artig å se på dem. Når Xi kommer blir det skikkelig liv, da beveger de seg lynkjapt til henne og finner melka , det finnes ingen sinker her nei :-)
Flere har lurt på hvordan det går med hannen som er merket venstre bak :-) Til dere kan jeg berolige med at det går helt strålende. Han er mindre enn de andre , det har han vært hele tiden. Men han er kjapp som bare det og gir seg ikke når det er melkeservering. Selv om de store kipper han vekk, så prøver han igjen og igjen. Jeg hjelper ham noen ganger og tar vekk de store og det er nok til at han nå vokser og legger på seg i takt med seg selv. 

Høsten er jammen en travel tid. I dag var det reguleringstannlegen og to foreldremøter som stod på planen. I tillegg hadde Vetle fotballkamp i Solbergelva. Da var det godt vi kunne samkjøre med noen andre foreldre, så fikk vi til alt på en gang :-)

190912 ligger her og koser meg
Se,- øynene titter frem :-D
190912 tispe merket høyre øre titter på verden
Nydelige tispe merket høyre øre
190912 øyneneholder på å åpne seg
Blir mer og mer små hunder nå 

 
Tirsdag 18.september 12
 Natten forløp veldig greit. Xi ga valpene mat ved midnatt, klokka 03 og 06. Da var det stille og rolig mellom måltidene.
I dag har alle valpene passert den magiske grensen med å doble vekta si :-) De er veldig glad i mat, så det går unna som bare det. Xi spiser fortsatt godt og holder koken. Hun vasker og ordner, og ingen slipper unna Xi sine argusøyne og nese :-D

I dag har øynene til valpene begynt å åpne seg. De er bare så nydelige med sine blå øyne. Snart ser de mer og mer også. Det er artig når de utvikler seg fra en liten valp som bare ligger der, til et eget individ som syns mer og mer.
De er blitt ganske gode på å vakle seg bortover i kassa. De merker godt at Xi kommer oppi til dem og da går bena som bare det. Jeg må jo flire litt av dem for de er så utrolig ustøe og detter jo og snubler etter bare to tre skritt. Noen ganger tipper de oppå søsken og triller vekk fra puppen igjen. Men pågangsmotet er stort og de prøver igjen og igjen. Til slutt lykkes de også veit du, og da er de så ivrige på melken !
I dag har Vetle og jeg vært i Drammen på sykehuset for å sjekke øynene til Vetle. Han har klaget på synet sitt og nå var det andre gangen vi var til Drammen på under en uke, for å få tatt mange tester. Resultatet ble vel at han har bygningsfeil i synsnerven, noe som Vetle sannsynligvis har hatt lenge. Det blir briller på ham da, vet ikke hvor glad han er for det, men han tar det kjempefint. Er nok litt spent også ;-D og heldigvis har en av kameratene også briller så da er han ikke første mann.
170912 snart ikke plass
Trangt om saligheta i melkebutikken :-D 
170912 mat er så godt
Mat er sååå godt
170912 flere vil ha samme
Trangt om plassen
170912 skikkelig fight om maten
Snart ikke plass til alle 


Mandag 17.september 12

Borte bra, men hjemme best :-) 
Det var veldig godt å komme hjem til unger og valper igjen også. Selv om det er deilig med noen dager fri, så er det alltid godt å komme inn i rutinene igjen.
Her hjemme var alt bare bra. I dag har verdens beste svigermor vært her og passet på valper og hunder. Sondre måtte jo på skolen, så dermed var det svigermor som trådde hjelpende til. Det er godt å ha så gode hjelpere :-)
Xi hadde tydelig fått masse god mat mens vi var borte, for hun så ut som om hun skulle være på vei til å bli drektig igjen, hehe.

I løpet av ti dager skal valpene helst å doblet fødselsvekten sin. Det har alle sammen gjort, så nært som hannen som er merket på venstre side bak. Men han mangler bare 20g, så det må da være godtkjent det da. Han ser litt liten ut ved siden av noen av søsknene da som har passert 800 g..... Men de veide jo også over 400 g når de ble født. Så hver og en står nok i stil til seg selv. 

Xi har ganske mye god melk. De blir trill runde i magen etter å ha spist av henne. De må fortsette å bytte på litt da hvem som får spise når. Passer på at de minste får spise litt ekstra. 

I morgen skal Vetle og jeg en tur til Drammen for å ta noen flere undersøkelser av øynene til Vetle. Han har klaget på at han ser dårlig på det ene øyet, og han og Rune var på Drammen på torsdag. Da ble de ikke ferdige, så Vetle og jeg må reise igjen i morgen. Spennende å høre hva de kommer frem til. Det blir nok i hvertfall briller på Vetle slik det ser ut nå. Men svaret på hva det er håper vi å få i morgen.


Søndag 16.september 12
Xi er en super mamma som ordner og styrer. Hun holder styr på sine 12 håperfulle og sørger for å massere de som trenger det, og vaske litt på de som trenger det :-)
Sondre er litt bekymret for hannen som er merket venstre bak. Han legger litt lite på seg. Nå er de andre blitt så store at de bare skyfler ham vekk fra puppen og dermed blir det lite morsmelk på ham. Sondre hjelper ham med å holde de andre valpene litt vekk sånn at de ikke tar vekk hannen, og han får ekstra geitemelk, men alikevel legger han ikke noe særlig på seg akkurat nå. Det er alltid spennende når det er så stort kull om alle klarer seg. Vi får fortstette å hjelpe ham så godt som mulig, så ser vi hva som blir utfallet etterhvert. 
Særlig i kull som er så mange trenger noen valper litt hjelp til å holde på puppen mot disse store buldoserne, og når de får det går det som regel greit. 

Nå nærmer det seg tiden for at øynene skal åpne seg. I løpet av noen dager nå så sprekker øynene opp og de herligste små øyne titter frem. I starten er øynene ganske grå blåe. Så blir de mørkere og mørkere til de får den øyefargen de skal ha når de er voksne.

15.09.12 hanne merket halen
 Hanne merket halen
15.09.12 hanne merket venstre side
Hanne merket venstre side


Lørdag 15.september 12
Rapporten fra Sondre i løpet av dagen er veldig positiv. Han holder ordning hjemme og alt går veldig fint.
Geitemelka har tydeligvis falt i smak :-) Den går ned på høykant hos de som får den, og enerhannen hadde lagt på seg masse, etter å ha kost seg veldig med litt ekstra melk. Han er et råskinn til å spise og kaster seg over flaska like gjerne som melkebutikken til Xi ;-)

Xi er i slaget og spiser og koser seg. Hun får ca 4 ganger så mye mat nå som hun får til vanlig, men hun synes nok hundeforet er kjedelig. Litt bortskjemt blir hun, så vi blander inn Norwegian Polar, et frossent for som hundene pleier å elske. Når vi blander det oppi tørrforet spiser hun det og koser seg.

Alle valpene er merket  med Tip Ex. Dette gjorde jeg jo når valpene ble født sånn at jeg kunne følge med på vektutvikling og annet. Etterhvert når jeg omtaler valpene i valpedagboka så kaller jeg de  feks enerhannen, toer hannen og nakken. Det er bare der jeg har merket dem som gir dem navnene. Jeg har merket alle tispevalpene på forparten og alle hannene på bakparten. På den måten er det lettere å skille tispene og hannene fra hverandre. Så når dere ser et bilde med et merke på vet dere hvilken valp det er :-)

I dag har det vært nydelig vær her i Stockholm. Det var over 16000 som løp halvmaraton i strålende sol. Veldig slitsomt , men også veldig artig å ha vært med på. Det frister til gjentagelse, helt klart. Men det er godt det er ett år til neste gang, for da kan jeg trene litt mer, hehe.

150912 enerhannen
 Ener hannen som sutter på fingen min etter melk
150912 toerhannen
Toerhannen


Fredag 14.september 12
I dag tidlig bråvåknet jeg litt over klokka 05:00. Da hadde det vært helt stille fra valpene siden klokka var litt før 02:00. Utrolig men sant,- jeg følte meg som et bedre menneske etter tre timer sammenhengende søvn ;-) Først trodde jeg jo minst at det var noe galt enten med Xi eller valpene, men etter å ha våknet litt skjønte jeg jo at de sov som engler hele gjengen.
Sånn er det når man går litt i ørska :-D

Dagen har gått helt rolig for seg. Valpene spiser og koser seg. Nå har det blitt ganske trangt om plassen, og det blir mer og mer av det at de minste valpene taper i kampen om melkedråpene. Særlig når det ikke er nok pupper til alle. Så nå får valpene litt ekstra geitemelk, når de er veid. Hvis noen har stått stille eller gått litt ned får de litt ekstra melk. 
Jeg prøver også å passe på at de som er minst blir lagt til Xi innimellom når de store sover sin beste søvn. 
I dag har den ene hannen som er merket på venstre lår gått ned bittelitt. Han var veldig fonøyd når han fikk litt ekstra ja.  Så da får de som trenger det litt ekstra også satser vi på dette går fint.

Rune og jeg har kommet oss til Stockholm i dag. Nå i kveld har vi vært og sett på Dirty Dancing på China teateret. Veldig artig, og utrolig flinke dansere.
Vi har hentet startnummerne og det begynner å gå opp for meg at jeg ikke helt vet hva jeg har meldt meg på.... Jeg har aldri vært noen løper, men de to siste årene har jeg trent litt og løpt litt. Skulle nok ønske at jeg hadde løpt mer og for ikke å snakke om fortere, for det er jo makstid på denne halvmaratonen. Løper jeg ikke fort nok blir jeg stoppet etter 12 km..... Jeg er veldig forberedt på at det er det som kommer til å skje da, så det er jo ingen krise. Får bare prøve igjen til neste år :-) Han jeg er gift med har trent mindre enn meg i de siste månedene , men han har et sinnsykt komkuranseinnstinkt, så han kommer til å løpe til noen skraper ham opp fra asfalten. Vi skal liksom løpe sammen i morgen, men det varer vel bare de første ti metrene så ser jeg bare hælene på ham :-) Ja , ja det spiller jo ingen rolle. Moro blir det lell :-)
140912 sover godt hos mamman sin
Sover veldig godt på mamman sin
140912 tispe merket venstre side
Tispe merket venstre side

 
Torsdag 13.september 12

I dag har Xi være veldig sliten og trøtt. I dag tidlig la hun seg oppi til valpene og virket så sliten. Hun sovnet og sov og sov. Hun ville ikke ha mat, og var skikkelig daff. veldig uvant til Xi å være som alltid er verdens mest lykkelige og glade flat. Det gikk så langt at jeg på fleip ertet henne med at hun hadde fått ens vangerskapsdepresjon. Det må da være utrolig slitsomt å ha 12 barn man skal fø på, - ogås alene mor og all ting :-)

Utover dagen har hun kviknet til, og spist masse mat, og sovet mye. Hun har ingen feber og alt virker helt greit, så jeg tror bare hun har en litt slapp dag. 
Valpene merket kasnkje at alt ikke var som det skulle på morgenen, for de hadde ganske høyt lydnivå i kassa. Det eneste som hjalp var varmen til Xi. Men det har også bedret seg utover dagen, og nå er alt som det skal være igjen. Så hvem vet hva det har vært. Kanskje bare tilfeldig også.

Valpene legger i hvertfall på seg masse, og noen har allerede doblet vekta si, etter bare 6 dager. Det er nesten for mye av det gode. Xi har nok stor melkeproduksjon heldigvis !

I morgen tidlig reiser Rune og jeg til Stockholm. Vi skal være med på Stockholm halvmaraton. Litt kjedelig at det kom akkurat nå, men vi meldte oss på før jul i fjor, så det var litt vanskelig å forutse at Xi sine valper skulle være født akkurat nå :-)

Heldigvis er ikke det noe problem, siden Sondre skal være hundepasser. Han er flasket opp med valpekull og kan dette veldig godt så det går nok helt fint. 
Oppladingen til å løpe 21 km har vel ikke vært den beste kanskje, minimalt med søvn i 7 døgn kommer jeg nok til å merke. Men det er artig bare å være med, så vi stiller i hvertfall også får vi se hvor langt vi kommer. Sannsynligvis kommer Rune lenger enn meg.....

Kommer nok til å snakke med Sondre mange ganger om dagen, så valpedagboka går sin gang. Satser på internett tilgang der vi skal være, så da ordner det seg også.

130912 6 dager gamle
Gjengen er 6 dager gamle
Onsdag 12.september 12
I dag har valpene sovet så stille og fredelig mellom måltidene. De legger seg i klump når de synes det er litt for kaldt, også legger de seg spredt utover når det er litt varmt. Det beste de vet er å sove inntil Xi :-) Ikke så rart, - en god og varm hodepute  

Vi går spennende tider i møte,- når varlpene er 10-12 dager åpner øynene seg. Da er de nydelige da. De blir liksom ennå mer små individer med egen personlighet når øynene har åpnet seg. Nå ligger ørene ganske rett bakover. Etterhvert detter ørelappen fremover og ned, også kommer øregangene mer og mer og hørselen også. 
De er etterhvert veldig gode på å merke luftstrømmer i rommet og kan reagere på at jeg kommer inn i rommet fordi det kommer annen luft inn. Da våkner de til og hever hodet og lurer på om det er Xi som kommer. Litt tidlig for dette ennå, men om noen dager fungerer det sånn. 

I kveld har jeg vært hos moren min og lånt vaskemaskinen hennes. Den har vel fått sjokk tenker jeg. Den har vel kjørt like mange maskiner i dag som på et par mnd tidligere :-)
To godt voksne bruker naturlig nok ikke maskinen så mye som vi fem...
Vi har den "luksusen" at vi har to vaskemaskiner til vanlig. Det er deilig det!
Med tre gutter som skal ha vasket treningstøy ca hver dag og vanlig klesvask, så er maskin nummer to gull verdt :-) Før var det barnehagedresser,- nå er det treningstøy..... Behovet endrer seg med alderen ja .

(Beklager at bildene er av relativt dårlig kvalitet, det er en kombinasjon av dårlig lys på valperommet og svarte hunder. De er det ganske vanskelig å ta bilder av. Men, bedre med dårlige bilder enn ingen bilder ;-)  )

120912 melkebutikken er åpen
Melkebutikken er åpen
120912 nyvasket enerhanne
Nyvasket enerhanne
 

Tirsdag 11.september 12
Merker så godt at melken til Xi kommer mer og mer. På tross av at hun ikke har pupper til alle valpene så er det rolig og stille i valpekassa. Det tyder på at de får nok melk. De spiser til de blir trillende runde også sovner de som bare det. Da er det helt stille lenge.

Xi er en tålmodig mamma. Hun ligger lenge hos valpene om gangen og slikker og ordner og vasker og styrer. Hun er veldig rolig og fin med dem. Hun er flink til å ta seg noen pauser hvor hun går en tur ut til Ronja og leker litt med henne, eller bare legger seg på gulvet der det er litt kaldere og slapper av litt. Hun blir gjerne med på tur, men etter en liten stund vil hun snu og dra hjem.

Etter "planen" skulle jo valpene til Xi vært født i går. Da var det ni uker etter parring. Men det var jo godt for både Xi og valpene det tenker jeg at de ikke ventet så lenge. De har blitt ganske store på disse få dagene, så næringsvettet er det ikke noe feil på :-)

Ellers sitter jeg jo mye og bare ser på valpene. De er så herlige. Det skriver jeg vel hver gang jeg har valpedagbok, og man skulle jo tro at dette blir man lei av, men nei. Ikke. Det er bare like fasinerende med hvert nytt kull. jeg blir helt oppslukt og storkoser meg. Den dagen jeg ikke opplever det sånn, da må vi slutte å ha valpekull ......

Nå er vaskerommet helt klart til å begynne å flytte inn i. Jeg skal bare vaske veggen for ente gang etter fugingen. Da blir det bra. Så da blir det supert til valpene flytter inn. Noen advarsler har Rune fått om hvor stor vaskejobben blir når man har fliser på gulvet, men jeg tror han har vendt det døve øret til..... Jeg er spent på hvordan det fungerer. Trøster meg med at det kan ikke bli værre enn det var, for å si det sånn..... Fikk et tips om at det kasnkje er lurt å innstalere en vifte i rommet også. Så vi får se hvordan det blir til slutt. Det var det rommet jeg bare skulle gjøre bittelitt med, - bare male litt......
Mandag 10.september 12
Nok en natt har gått helt strålende. Xi har en del melk, og er flink til å ligge hos valpene sine. Hun tok et par pauser i løpet av natten hvor hun la seg på gulvet utenfor kassa. Der var det litt kaldere enn oppe i kassa. Det var sikkert godt for henne. 

Alle valpene er behørig veid, og de har lagt fint på seg alle sammen. Tempen til Xi har jeg også tatt et par ganger i dag, og det ser veldig bra ut.  Noen ganger hvis det feks mangler en morkake, kan tispa få en infeksjon. Derfor er det viktig å følge med og ta tempen jevnlig. På den måten kan man lett oppdage hvis ting ikke er som det burde være.

Jammen går det fremover på vaskerommet også. Nå er det klart for å legge opp det elektriske og røropplegget igjen. Det skal igrunn bli ganske deilig å få tilbake vaskemaskinen snart.... 
I morgen har Rune valpekurs da, så da blir det ikke noe. Han er ganske heldig som har et valpekurs med bare flatter og en goldendoodle. Heldiggrisen :-)

100912 full fart mot maten
Hvor er maten ?
100912 vokser og vokser
Sove i haug er skikkelig trivelig
Søndag 09.september 12
Natten har gått rolig for seg. Valpene har sovet og spist,- det er vel det :-)
Xi er flink til å vite hvilken valp som trenger en liten massasje, og hun er ikke nådig når hun setter igang. Det er jo helt nødvendig for valpene at hun masserer magene. Uten denne masseringen ville de ikke klart å gjøre fra seg.  
De klarer heller ikke å regulere sin egen kroppstemperatur så godt, så de trenger at det er ganske varmt der de skal være. Jeg bruker et elektrisk varmelaken under masse aviser og "kladder" i kassa. Da blir det så godt og varmt. I tillegg er det en del varmere på soverommet vårt enn det pleier, for å si det sånn.
Det er godt jeg er gift med en mann som sover uansett,- det er ingen ting som vekker ham om natta. Det har ingen hensikt å avtale at han skal ta valpene en natt eller to. Da må jo jeg vekke ham for å få ham til å høre hva som skjer, - da kan jeg like gjerne stå opp selv ;-)

Melkeproduksjonen hos Xi begynner virkelig å komme igang. Det er ganske mye melk der allerede. De fleste valpene hadde lagt på seg når jeg veide dem tidligere i dag. Noen hadde stått stille eller gått ned bittelitt. Det er helt normalt. Jeg skal veie dem igjen i morgen så får vi se om ikke alle har gått opp litt til.

 DSC 0149 Medium Web view
Her skal det bli skikkelig trangt om plassen etterhvert ;-)
Lørdag 08.september 12

Her har Telenor store tekniske problemer så vi er uten nett. Heldigvis har vi huset fullt av ungdommer som vet løsningen på det :-) Så nå har jeg mitt eget nett, laget av mobilen min. Veldig greit så jeg kommer meg på nett og får oppdatert.

Altså, til saken : Etter å ha jobbet lenge med oppblokkingen kom valpene til Xi , bokstavelig talt trillende i ut. Hvertfall i starten....

I går kveld var det, som så mange andre steder på fredag kveld, taco i det Foslienske hus. Alle satt vi oppe og spiste og koste oss. Xi var også der, hun var veldig rolig og hadde tatt seg en pause i oppblokkingen trodde jeg.
Hun var jo under oppsyn hele tiden, og plutselig, der på stueteppet lå en valp ! Xi hadde ikke hatt veer som vi hadde fått med oss, så den formelig trillet ut ja. Den hadde hverken pose eller morkake, den bare lå der og sutret litt. Xi fikset jo det som hun skulle, vasket og ordnet. ( Han må vi bare kalle Taco her i valpekassa

synes jeg :-) , det er jo T kullet også :-)  )

Så da var det bare å ta med seg Xi og valpen ned i valpekassa. Der fikk den veldig god behandling av Xi i en halv time før den neste valpen kom. I løpet av to timer var det 8 valper i kassa. Alle kvikke og fine, og Xi var så utrolig dreven og rutinert.I det første kullet Xi hadde, ble nesten alle valpene født ute. Xi får alltid bestemme selv hvor hun vil føde, og den gangen skulle hun ut hver gang hun følte at en valp var på vei. Denne gangen var det ikke sånn. Hun var veldig rolig og lå stille og fødte valpene en etter en. Men en gang skulle hun ut og da kom det en fin hannvalp :-) Jeg har alltid med meg varmeflaske og teppe ut når Xi skal ut, så da tok vi valpen i teppet som var godt og varmt av varmeflaska og bar den inn. Vel inne navlet XI den og fikset og ordnet.

Etter 8 valper gikk tempoet på fødselen ned. Valp nummer ni kom  1,5 time etter nummer 8. Så var det ut på løpeturer utenfor her for å få ut resten av gjengen, for jeg var sikker på at det var flere inne i magen. Så etter utallige runder ute på plenen gikk vi inn igjen og da kom det to flotte valper til !
Etter at disse ble født var jeg fortsatt ganske sikker på at det måtte være igjen en valp til. Men Xi tok livet aldeles med ro. Hun vasket alle valpene sine og la seg til å sove som om hele fødselen var over. Nå kan jo en livmor som har inneholdt 11 valper lgne på en valp, så jeg tenkte kanskje det var over allikevel. Men etter to timer hadde ikke det jeg kjente i magen til Xi blitt noe mindre, så da sa magefølelsen meg at det måtte være en valp til der.

Men den ville ikke ut :-) Så da var det bare å ta med Xi ut igjen. Vi løp og løp og løp, vi hoppet og danset og gjorde alt vi kunne for å bruke tyngdekraften for å få flyttet litt på valpen. Jeg strøk og strøk på magen og etter ennå en lang stund så jeg noe som lignet på veer hos Xi. Hun måtte lage litt "engler i gresset", og lå og koste seg veldig, før hun ville gå inn igjen. Ikke noe skjedde, så det var bare å ut å løpe igjen. Så endelig når natten var blitt morgen fikk Xi veer det var noe trøkk i !  Jeg var bekymret for at valpen kanskje var død siden Xi brukte så lang tid,- men det var den ikke ! Ut kom en stor og flott tispe, faktisk den største av alle valpene :-) Hun er virkelig "bonusvalpen" vår i dette kullet. Jeg ble så glad når jeg så den fine valpen og skal skrive meg det bak øret at selv om det tar laaaang tid, kan det ende veldig godt. Så da ble resultatet av nattens jobbing hele 7 hanner og 5 tisper. 
Så langt ser det veldig bra ut. De virker kvikke og fine alle sammen. Selvfølgelig kan det skje noe med nyfødte valper, men vi skal i hvertfall følge godt med og passe på den fine gjengen !

Alle valpene er merket med hvite flekker. Det er jeg som har merket dem med tipex for at jeg skal se forskjell på dem. Jeg veier dem et par ganger i døgnet for å se at alle legger på seg og utvikler seg fint. Xi har ikke 12 pupper så vi må følge litt med at alle får den maten de trenger. Jeg veide alle sammen for en time siden og da hadde alle lagt på seg. Det er veldig vanlig at de går ned litt første døgnet , så det lover godt at de allerede har begynt å legge på seg. Vi tar kontakt med dere som står på liste etterhvert. Det er alltid litt travelt de første par dagene etter en fødsel, - også er jeg litt trøtt etter nattevakta :-)

For de av dere som ikke har funnet oss på Facebook ennå, er det bare å søke oss opp på "kennel Fosliskrenten". Der legger jeg også ut noen bilder fremover, i tillegg til her. Men det er så utrolig lettvint å legge de ut på FB  så det kan jo bli noen litt mer øyeblikksbilder som legges der. Det kommer bilder her også selvfølgelig, så det er bare å følge med !

 080912 alle valpene sover
 Hele gjengen sover
 080912 fiiine T gjengen
Litt av en gjeng
 080912 mat hos mamma er topp
 Mat hos mamma er godt
 

08.09.12: Valpene har kommet ! Det ble 7 hanner og 4 tisper. Bilder kommer !


Fredag 07.september 12
I går kveld ble Xi litt mer urolig. Når jeg tok tempen var ikke den så lav, med 37,5 så tenkte jeg at alt var rolig.
I dag har Xi fortsatt å være urolig og nå i kveld er tempen nede i 36,5. Den kan jo gå litt opp og ned før noe skjer. Men sammen med pesing, piping, graving og masing om å skulle ut hele tiden tror jeg noe er i gjerde :-) Xi ville ikke ha maten sin i dag heller, og det pleier å være et veldig sikkert tegn på at noe er i ferd med å skje. Jeg fikk lurt i henne litt skikkelig godt AD for da, så hun skulle få litt energi av det. Det spiste hun til nød. Hun som pleier å være et matvrak :-D
Jeg må nok bare smøre meg med tålmodighet en stund til. Det tar den tiden det tar. Sånn er det bare.

Nå er flisene på vei inn på gulvet på vaskerommet !! HURRA. Ja de går ikke dit av seg selv altså, men Rune holder på, så nå går tingene inn igjen i rommet i steden for at vi tømmer hele tiden. Mens XI har jobbet seg gjennom timene har jeg benyttet sjansen i kveld til å vaske rundt nede i gangen etter Rune sin støvlegging. Synes fortsatt det lukter og smaker støv, men det blir jo bedre etterhvert :-)

Så fort det skjer noe kommer det oppdateringer på Facebook siden vår,- så følg med !!

07.09.12 Xi i farta i går
I går var Xi mer i farta......
07.09.12Xi jobber
I dag jobber hun i valpekassa. Dette er hun god på :-)
 

Torsdag 06.september 12
Det er fine dager for to og firbente dette. I natt var det kaldt, bare 3 grader her i dag tidlig. Men utover dagen kom sola og det var deilig med tur i åsen her for bikkjene. Xi henger ikke etter på tur, det er full fart. Ronja skal leke like mye med henne nå som tidligere, men det orker ikke Xi akkurat nå. Hun står bare stille mens Ronja gjør alt hun kan for å innynde seg hos Xi og få henne med på leken. Det er nok litt for tungt for Xi å leke nå, magen er liksom litt i veien. 

I stad lå Xi på kjøkkengulvet, også fant hun ut at hun skulle klø seg. Men det gikk ikke :-D
Magen var rett og slett for stor. Så vi måtte hjelpe henne litt å klø da :-)

Matlysten til Xi er på topp. Hun spiser alt hun kommer over. Det er nesten ikke bunn i henne. Hun får dobbelt så mye mat som hun pleier, og ennå er hun ganske tynn i kroppen. Så den gjengen hun bærer på tar nok mye av næringen.

I går kveld kom valpekassa opp på soverommet. Xi gikk som en dronning inn i kassa og la seg så fornøyd midt oppe i alle tepper. Det er jo en liten haug med tepper i kassa, så kan hun grave litt og ordne litt om hun vil det.

Nå starter jeg med å ta tempen noen gangen om dagen på Xi også. Til vanlig ligger den rundt 38,5 men før valpene kommer går den som regel ned på 36 tallet. Det er ikke uvanlig at tempen de siste dagene går litt opp og ned, men det er greit å følge med for å se når man kan vente at valpene kommer. Den første valpen pleier å komme når tempen har vært nede under 37 , har snudd og er på vei opp igjen. Fin pekepinn på når det ikke er lurt å gå fra Xi :-)

I går kveld ble hendigvis Rune ferdig med slipingen av betonggulvet på vaskerommet. Så med et lekkert støvlag rundt i stort sett hele huset er det bare å ta frem støvsuger og vaskebøtta.....
Men i morgen starter flisleggingen på gulvet, så da går det heldigivis rette veien, gleder meg til vaskemaskina blir koblet på igjen :-)


 
Onsdag 05.september 12

I går var  Xi med på fotballkamp på Konnerud i Drammen. Vetle spiller på Holeværingen Eagles, gutter 11 år. Så da er det bare å stille opp å kjøre til alle kamper rundt om kring.
Xi elsker å være med, for da blir det masse klapp og kos fra alle som er med på kampen.

I går var alle veldig opptatt av magen hennes. Den er ganske stor og fin og alle var spent på hvor mange valper det er inne i magen. Jeg målte Xi i går, da var hun 84 cm rundt buken og 96 cm rundt ribbene, så hun er ganske stor. Hun er litt større enn det hun var på første valpekullet sitt. Da kom det ti valper. Men størrelsen er jo også avhengig av hvor store valpene er, ikke bare hvor mange de er. I R kullet hadde Vita 4 kg valper i magen, fordelt på 8 store flotte valper. Hun var da like stor som andre tisper når de får 10 og 11 valper, men  som da ofte veier litt mindre. Xi sine valper har vært litt mindre i begge hennes kull, så nå blir det spennende å se :-)

I dag har Xi bare kost seg i de flotte høstværet. Det er jo så varmt og godt her, med sol og blå himmel. Det blåser litt da, men det skal jeg ikke klage på. Nydelig høstvær altså.

I dag står Rune nede i vaskerommet/valperommet og sliper betonggulv. Sluket var visst det høyeste punktet på gulvet, så da er det kanskje ikke så rart at vannet ikke går i sluket men helt andre steder :-D
Det blir nok er ordnings på det nå, jeg gruer meg til å åpne døren inn der, for støvskyene står ut av rommet gjennom døra fra vaskerommet.....
Det "ryker" opp av verandaen som er over inngangsdøra til vaskerommet. Huttetu, det blir sannsynligvis litt å vaske etterpå.....

 
Mandag 03.september 12
I teorien er det en uke igjen til valpene til Xi titter ut :-)
Men hvem vet hvor lenge hun har tenkt til å beholde valpene for seg selv ? Det er nå i hvertfall sånn at jeg ikke klarer å vente lenger med å starte på denne valpedagboka, som jo da blir mer en "mens vi venter" bok akkurat nå :-)

Til dere der ute som venter på valpene til Xi, kan jeg hvertfall si at Xi er i kjempeform. Hun spiser som en hest, lager alle sine koselyder, og storkoser seg på tur. Hun er skikkelig sprek etter alle lange løpeturer med Sondre. Det merkes godt at hun har veldig god fysikk, for hun er like mye i farta nå som før. Selvfølgelig er hun ikke med på Sondre sine halsbrekkende løpeturer akkurat nå. I steden er det Ronja som får være med og hun storkoser seg med det hun også. Hun må være med meg å løpe også, så da blir det dobbel dose. Hvis jeg løper først, har Ronja bare så vidt fått varmet opp, før hun blir med Sondre på sin løpetur. 
Xi liker ikke det så godt da, - og måtte stå igjen mens Sondre løper ut av gården med Ronja. Hvis jeg ikke holder henne inne da, så kunne hun nok veldig gjerne tenkt seg å tatt sporet av dem og løpt etter.
Men så høygravid som hun er akkurat nå, er ikke det noe sjakktrekk.

Vi har startet på et aldri så lite prosjekt. Vi skal gi valperommet/vaskerommet et lite ansiktsløft. Meningen var i hvertfall at det skulle være lite....... Bare litt maling......
Men den mannen jeg er gift med, klarer jo ikke gjøre noe halveis. Det burde jeg jo visst....
Så nå står rommet der,- uten røropplegg og vann, uten gulvbelegg og med maling på tre av veggene og fliser på den siste. Rommet hadde selvfølgelig vært ferdig det nå om min plan hadde vært fulgt. Ferdig blir det nok, men ikke til valpene skal bli født er jeg redd... Rune skal da fikse både nytt gulv og nytt røropplegg, og skap osv osv...

Så da har Xi og jeg bestemt oss for at valpene blir født inne på soverommet vårt i valpekassa der. Greit med flere muligheter. Så får de være inne hos oss til de nærmer seg tre uker. Da har de blitt så store at de uansett skal få større plass, så da kan de flytte inn på det nye valperommet. Ja, for med Rune sin renovering av rommet blir det helt nytt :-D
Jeg klager absolutt ikke på det, men det ble litt mer omfattende enn først tenkt da.