VALPEDAGBOK FOR W-KULLET
 
Mandag 16.12.13

Flinkeste Melvin sov som en stein fra klokka var ca 0:30 og til klokka ringte 06:30. Jeg fortet meg å ta ham ut, og da tisset og tisset og tisset han, så snakk om festbære :-) Utrolig bra av ham da.

I dag ble det spennende, for Melvin måtte være med meg til Flesberg. Det var to timer i bil hver vei. Han måtte sitte i buret sitt, men jeg hadde buret sånn at jeg kunne ha hånda inne i buret mens jeg kjørte så da fikk han litt kos da. Det var litt gråting deler av veien, men så ble han trøtt og sovnet. På vei hjem igjen var det bare bitte litt piping, og mest soving, så jeg synes han var kjempeflink !!

I løpet av dagen fikk jeg en telefon om at Chako har fått et rift på øyet i dag, så han har vært hos veterinæren. Nå får han behandling også håper vi at dette går seg til i løpet av kort tid. Jeg fikk se et bilde av øyet hans, og det så ikke godt ut akkurat.

I kveld kom de som skal ha Melvin for å hente ham. Jeg må si jeg synes det er utrolig koselig at valpekjøpere kommer tilbake år etter år. Vi solgte Robin til Mari i 1991, Gustav til Mari og Geir Ove i 2004 og nå Melvin. Det er ekstra artig å holde kontakt og følge med på "valpene våre" også da etterhvert som de vokser til.  Vi snakket om det i dag at det er helt utrolig at det er 22 år siden første gang vi hilste på Mari. Hvor i huleste har årene blitt av. Det er jo bare når vi ser på ungene våre at vi skjønner at tiden går. Vi er da like unge og spreke nå som da :-D  !!

Etter at Melvin reiste fikk jeg bakt litt mer til jul, så nå tenker jeg at jeg ikke baker noe mer enn en Delfiakake. Det er Rune sin favoritt, jeg er ikke så glad i den. Men hva gjør man ikke :-)

Så nå må jeg vel gjøre det jeg liker minst, nemlig avslutte valpedagboka..... Det er like stusselig hver gang når jeg må gjøre det. Mitt engasjement i hvert kull er veldig stort, og for de som har fulgt valpedagbøkene en stund, så er det alltid verdens beste valper :-) Det er en naturlig forklaring på det, og det er at vi går så opp i valpene at livet stort sett bare dreier seg om valpene mens de er her. Da krabber de jo selvfølgelig langt inn i hjertene våre ,- og vips , så er de verdens beste valper !! Men nå er det jo ingen valper igjen her, og dermed naturlig å avslutte dagboka. 
Tradisjonen tro blir det som vanlig med noen tall:

Dette har jo virkelig vært et luksus kull, 8 valper og en dreven mamma er jo bare kos. Eller nesten bare kos da. Det er bittelitt vasking og skifting av aviser også...... og fjerning av bærsj....... Jeg har brukt opp 7,5 liter klorin denne gangen. Vi har fyllt opp 67 100liters søppelsekker i løpet av denne tiden. Jeg har skiftet aviser oppe og nede minst 3 ganger om dagen. Det går ca 20 avviser i hver binge. Det blir 7 uker med fjerning av aviser, tilsvarende 2940 aviser. Ved bruk av Ringerikes Blad tilsvarer det  8,9 år med aviser...... Ikke rart man føler at man henter mye aviser :-)
Valpene har hatt besøk 33 ganger av valpekjøpere eller folk som har lyst til å hilse på flat, pluss noen til da som bare kommer innom.
Jeg har klippet 8 x 18 klør, 7 ganger, noe som blir 1008 klør. Xi har spist godt i denne perioden og har spist opp 20 kg Norwegian Polar, sammen med 54 kg Eukanuba Performance, som er et meget kraftig for. De siste tre ukene har hun spist vanlig Adult for, men hun stjeler jo Una sin mat så for hun får en sjanse. Så for en gangs skyld har vi en tispe som trenger en aldri så liten slankekur etter å ha hatt valper. Som regel ser de ut som beinrangler etter å ha hatt valper. Men ikke Xi :-). Valpene har spist 4 18 kg's sekker med valpefor, tilsammen
72 kg med for. Det er litt igjen i den siste sekken da, så omtrendt 65 kg tenker jeg er gått med. De har spist godt og vært veldig flinke , så det lover bra.

Jeg har tatt ca 2200 bilder, så da kan dere tenke dere at det er mange bilder som ikke kommer i valpedagboka :-) Nå har jeg skrevet 27344 ord i denne boka, og stadig blir det noen til :-)

Det er rart å tenke på at vi for 3/4 år siden ikke var helt sikkre på om vi skulle gjøre denne kombinasjonen. Xi har jo vært verdens beste mamma for sine valpekull, men hun var jo passert 7 år, så vi telte veldig på knappene om vi skulle gjøre dette. Jostein er en hannhund med en nydelig brunfarge, mørke øyne og et herlig vesen. Fristelsen ble for stor, og vi har absolutt ikke angret at vi gjorde denne kombinasjonen. Valpene har jo vært så uproblematiske siden de var født. Store fine valper med masse livskraft. En veldig rolig og dyktig mamma ga valpene en kjempefin start på livet. De har utvilket seg veldig bra, de har vært så robuste, sosiale og uredde at det har vært en fryd. De har boblet over av nysgjerrighet, de har undersøkt alt de har kommet over, og gått freidig avsted uten å nøle. 
Vi har vært utrolig heldige igjen og fått så trivelige og flinke valpekjøpere. Særlig synes vi det er hyggelig at det er flere som kommer tilbake og kjøper valp hos oss, etter å ha hatt en "Fosliskrent" hund fra før.  Det kjennes så trygt og godt å sende valpene hjem til dere. Dere som har "Fosliskrent" hund for første gang er hjertelig velkommen i "klanen" :-D.
Nå gleder vi oss bare til valpetreff. Det skal bli så artig å møte valpene og dere igjen. Vi får se an "vær og føreforhold" før vi fastsetter dato for treffet. Det kan jo bli kaldt i januar / februar.

Til slutt vil vi bare takke for følget og ønske dere alle en riktig god og fredfyllt jul og et godt nytt år !! Husk at vi er tilgjengelige 24/7, og ikke noe spørsmål er for dumt å stille !!!! 
 
Søndag 15.12.13


I går kveld var Stratos med på kveldstur med hundene. Det var på med hodelykter og ut i mørten. Stratos brydde seg ingenting om at det var mørkt og tasset med på tur. Vi gikk vel kanskje en kilometer og han loffet sammen med oss hele tiden. Hadde noen turer hvor ha forsøkte seg på å være med leken med de store, men de løp en smule for fort for ham gitt :-D

Når vi kom hjem var han passelig sliten. Han tisset et par ganger til før det var natta og vi skulle sove. Jeg hadde tatt inn buret og satt det ved siden av senga mi. Jeg puttet godt med tepper, litt leker, og noen bitebein inn i buret før han fulgte etter. Det ble litt flatcoatblues i kanskje 20 minutter, før det ble stille. Så sov han helt til klokka var 05:30, og da var det ikke hans skyld at han våknet. Da var det Rune som måtte på do, og dermed vekte jo han Stratos. Men jeg tok ham bare med ut for å tisse og inn igjen i buret, også sov han til 08:30 !! Jippi !!

I dag har han vært med og sett etter juletre i skogen her. Vi fant ingen som passet, så da ble det en kjøretur også. Han måtte være med til Hønefoss, og klarte seg fint i bilen. Han fikk sitte på armen mens vi så på juletrærne da, for jeg hadde jo glemt bånd til ham. Det var så mye folk og biler der juletrærne var, at jeg turte ikke sette ham ned uten bånd.

I kveld fikk vi en veldig gledelig telefon. Stratos skal flytte !! Han flytter til riktige sid'a ta Mjøsa,- nemlig til Hamar. Der får han være sammen med Xo, Ella og Gustav. Gustav er en veldig dyktig søkshund på narkotika, og vel en slags filleonkel til Stratos. Onkel er vel ikke helt riktig da, men han er jo en "Fosliskrenter" og dermed så kan vi jo kalle det filleonkel da. Kanskje Stratos blir så flink at han kan overta som narkohund for Gustav når Gustav må gå av med pensjon om et par år. Så man kan trygt si at Stratos går et spennende liv i møte :-)
Nå har han fått et mye finere navn da,- han skal hete Melvin.
Det er jo veldig bra for Melvin at han får sin egen familie da, men litt trist synes vi jo det er. Nå hadde vi liksom innstilt oss på at han skulle være her sammen med oss til litt utpå vinteren. Men men, kun det beste er bra nok :-)

Tilbakemeldingene fra Mokka,Wicky, Chako, Allan,Leo,Nero og Milo er veldig bra. Det er stort sett bare lovord om denne gjengen, og det er jeg så utrolig glad for å høre. De er veldig trygge, og sover stort sett hele natta. Noen har en tur ut midt på natta, mens andre har sovet hele natta frem til 08:30 :-) Alle spiser maten sin og er veldig tillitsfulle. Noen har startet kontakttreningen og det fungerer fint. Fløyta fungerer og nå er det bare å jobbe med å holde den ved like. De fleste har andre hunder eller katter de er sammen med eller leker med, og det fungerer veldig bra. 

Her er det på tide å starte litt juleforberedelser. Vi fikk tak i juletre i dag, og så har vi bakt litt. Julegavene er stort sett i hus, for de kan man jo bestille på nettet :-) Takk og lov for det !
Nå skal huset få en veldig tiltrengt rydding og vasking,- kjøkkenet ser ut som om det er bomba. Klesskapene til gutta begynner å fylles opp igjen etter at vi tømte vaskerommet i går og fikk begynt å vaske klær igjen. De to vaskemaskinene der nede har gått i ett sett, og nå begynner jeg å ane slutten på alle møkkaklærne og særlig håndklærne som har hopet seg opp. Alt annet blir jo satt på vent når man har valper, så det er på en måte godt å komme i gang med de vanlige rutinene igjen også da :-)

Her er noen bilder av de som har dratt : 

DSC 1494
Chako leker med katten
IMG 4666
Milo spiser maten sin
IMG 4670
Milo tar livet med ro
IMG 4681
Milo,- snakk om å ha det deilig !
 

Lørdag 14.12.13

To valper er jo nesten som ingen valper. De har vært så greie og sov gjennom natta. De hadde ikke gjort fra seg inne og var så glade når jeg kom i dag tidlig.
I dag var det klart for at hanne merket høyre lår skulle reise til sin nye familie. De hadde vært oppe veldig tidlig for å hente "Nero", og så ut som om de gledet seg veldig. "Nero" og "Stratos" var nybadet begge to. Det var liksom ingen grunn til å utsette å bade "Stratos" også. De fikk være oppe i bingen i stua begge to og koste og lekte med Xi før "Nero" skulle dra.

Nero hadde oppført seg eksemplarisk på veien hjem. Det hadde vært litt underholdning i form av "flatcoat blues" de første fem minuttene , men så ble det stille. Utrolig grei fyr da :-)
Jeg skal "verne om mine favorittbiter" til det blir jul, og da er det ingen andre som skal få dem ;-)

Etter at Nero hadde reist, våknet resten av huset til liv og vi spiste vel det som for noen kan kalles frokost og for andre lunsj.... Så var det klart for en tur for å handle julegaver. "Stratos" måtte være igjen hjemme sammen med de andre, og gjett om han hadde hatt en hel forestilling, når han måtte være alene i valpebingen oppe i stua !  Men så fikk han være med Marius ut for å ta ned valpebingen på plenen så da roet det seg. 

Nå er bingen ute borte, syklene er satt inn, alle søppelsekker er på tilhengeren klare til å bli kjørt bort, bingen på vaskerommet er tatt ned, rommet er vasket ned med klorin, bingen i stua er tatt ned og gulvbelegget der er skrubbet med klorin klart for å ryddes bort i morgen. Vi ( les : jeg ;-)  ) har fått kjøpt noen flere julegaver, Vetle og Eskil og jeg har laget karameller og ristopper, og nå er det snart klart for Rune sin pizza :-)

Stratos har fått to runder ute med kontakttrening og innkallingstrening. Han er jo superflink :-) Kyllingpølser fra Prior gjode susen. Jeg skjærer de opp i bittesmå biter og gir ham. Jeg skjærer en hel pølse på langs i fire deler, før jeg skjærer pølsa i tynne skiver. Da blir hver skive fire små godbiter. Han begynner alt å komme på navnet sitt "Stratos" også. Nå er det jo brått ikke sikkert at de som skal ha ham vil at han skal hete "Stratos" da, men jeg tror det går fort å lære ham et annet navn :-).

Det blir spennende til natta. Da skal han sove ved siden av senga mi i eget bur. Det blir vel noe hyling regner jeg med, men det går nok fort over. :-D

081213 ryggen
 Stratos


Fredag 13.12.13

Rune har vært på samling i Statsbygg siden i går. Det medførte jo selvfølgelig at jeg klarte å forsove meg i dag tidlig :-) Jeg bråvåknet klokka 08:00. Det var helt stille i huset, begge gutta sov på tross av at de skulle på skolen, og de fire valpene sov også !
Jeg spratt nå opp og fikk kjørt gutta på skolen, Marius skulle for sikkerhets skyd ha heldagsprove i el-energi og automasjon, så vi hadde det bittelitt travelt......
Vel hjemme igjen var det å få foret og luftet og vasket og alle de tingene man bare gjør helt på rutine hver morgen sammen med valpene.
Både Milo (halen) og Wicky ( nakketispa) ble badet og "klargjort" for levering. Jeg tror rett og slett at jeg må oppgradere "sjokoladepuddingene" til "konfektene"... Nå har vi fått nydelig konfekt som vi kan kose oss med i dagene som kommer. Jeg tror jeg må slutte å trøstespise og heller begynne å "trøstetrimme" ellers ender dette med forferdelse ;-)
Xi var veldig fornøyd i dag også, hun fikk egen pakke. Den inneholdt to griesører og en STOR pakke med muffinsblanding. Nå slipper hun å veie opp egg og sukker og mel :-) Hun får ratt lurt Vetle til å hjelpe seg med muffinsrøra, mot at de to deler de ca 40 muffinsene man kunne få ut av pakka, hihi.
Det gikk veldig fint når valpene ble hentet. Wicky var strålende fornøyd med å møte Ina, de to fant tonen med en gang. Wicky hadde underholdt med flatcoatblues omtrendt i 15-20 minutter før hun hadde roet seg. 
Det samme skjedde med Milo. Første kvarteret var han lei seg, før han sovnet :-)

Rapportene fra de som allerede har reist er over all forventning. Alle melder om trygge valper som er flinke til å gjøre fra seg ute om man bare følger litt med :-) De spiser og er veldig i farta alle sammen. Noen har faktisk også sovet hele natta, mens noen også har vært ute en gang i løpet av natta. 
Dette er utrolig positivt og vitner om veldig flinke valpekjøpere også !!!

Jeg glemte å skrive at registreringsbevisene kom i går. Så de som hentet valpene sine i dag fikk med seg sitt.
Jeg har sendt de andre til dere som allerede hadde hentet, så de bør være i posten om kun kort tid :-)

Her er noen bilder av Wicky, fotograf er E. Fremstad: 
bilde 1
Ina og Wicky koser seg
bilde 2
Super lekekamerat
bilde 3
Nydelige Ina og Wicky, to herlige Fosliskrentere :-D
Så noen bilder av Mokka tatt av M.Ultvedt:
Fine MOkka
Søteste Mokka
Mokka leker med Nemi
 Nemi og Mokka i full lek
Så en siste kosestund i valpekassa sammen med mamma, før "konfektene" skal dra hver til sitt
 131213 Milo og Wicky sammen med mamman sin
Wicky og Milo nybadet sammen med mamman sin 
 131213 siste nuss
Siste nuss på mamma
131213 Xi gleder seg
Gjett om Xi gleder seg :-D
 
Torsdag 12.12.13

Ikke noe er mer spennende når valpene forlater redet , enn hvordan de første nettene går. Heldigvis har jeg fått mailer og sms fra alle de fire som reiste i går. Gjennomgående har natta gått fint. Litt sutring hos noen, men så ha valpene roet seg og sovet i noen timer. Enn så lenge høres alt normalt ut. Alle spiser og virker veldig fornøyde. Det kan være ganske normalt at matlysten ikke er på topp etter at valpen flytter. Det er ganske mye stress for valpen å flytte fra mamma'n sin og søskenflokken, så det er jo ikke så rart om noen sturer litt mer enn andre.
Hjemme her var det veldig få valper i dag tidlig ! Ingen hadde gjort fra seg gjennom natta, så det var ganske fint inne hos dem. Bortsett fra at de makulerer alle aviser i bittesmå biter så er det ikke så værst der inne.

De har vært ute igjen i dag, deilig og varmt. Det er så varmt at snøen holder på å forsvinne og det muligens bare blir holka, om det ikke blir så mildt at det blir bart igjen. Valpene elsker det nå.
I kveld har de vært med meg inn i en helt mørk garasje. De bare trasker inn med halen i været som om de skulle vært skikkelig kjent der inne. Men de har jo ikke vært der før. Selvfølgelig er de jo fire da, så de kan jo støtte seg veldig på hverandre. Men de er bare så nysgjerrige at de må ha med seg alt som skjer :-)
I morgen er det klart for avreise for "Wicky" og "Milo". Da blir det bare to valper igjen her !!

Noen bilder fra Magne Ultvedt av Mokka og kompisen Nemi
DSC 0138
 Mokka og Nemi
DSC 0148
Beste venner allerede
SAM 1048
Nemi blir nok verdens snilleste tyggeleke
Bilde fra Morten Owesen av Leo i dag som tar livet aldeles med ro :
121213 Leo storkoser seg
 
091213 Xi og Una leker
Xi og Una leker ute
091213 vi vil også være med å leke
Det er visst noen fler som vil være med på leken
091213 Xi sammen med halehannen
Xi sammen med halehannen
091213 Xi skal sjefe over Una
Xi skal skikkelig bølle med Una som finner seg tålmodig i det 
091213 Xi søker etter forkuler under snøen
XI søker i snøen og finner gamle forkuler
 
Onsdag 11.12.13

Takket være noen veldig snille mennesker kan jeg nå sitte her og trøstespise mokkabønner ;-)
Med et BRAK var det putselig bare fire valper igjen her !!

Det var Allan som reiste først ( 2 'er hannen). Han fikk en veldig fin kosestund med Xi før han satte snuten mot Oslo. Der har han frustrert et par katter, som for øyeblikket kanskje er blitt utekatter.... Vi får håpe at de kommer fort inn igjen og forteller Allan at det er de som er sjefen. I kveld har jeg fått noen koselige bilder av Allan og Xi, og flere veldig positive sms, så alt går så bra.

Etter at Allan reiste, var det Leo (v.lår) sin tur til å forlate redet. Nybadet og lykkelig møtte han sine nye eiere, og vi gjorde så godt vi kunne for å holde ham våken til kjøreturen, så han liksom skulle sove under den da. Men nei, Leo ville det anderledes, og underholdt med " flatcoatblues" helt hjem til Jevnaker. I det ene karnappvinduet mitt har det manglet litt julepynt, som jeg har lett etter lenge. Nå slipper jeg å lete lenger, for der henger det nå to nydelige julehjerter med englevinger :-) I ettermiddag har vi fått bilder og oppdatering på hvordan det går med Leo, og det er lovende :-)

Etter at Leo og Allan hadde reist var det Chako (enerhannen) sin tur. Nesten pussig at de tre  gutta som ble født først,  reiser først  ut av huset  :-) Han var rimelig trøtt når han skulle bli hentet, og sovnet i valpegrinda i stua. Men selv om han hadde sovet en dubb før han reiste, så gråt han bare de første 15 minuttene av turen. Han hadde ganske lang vei hjem, så jeg er spent på hvordan det gikk resten av veien. Av og til lurer jeg på om valpekjøpere har en eller annen synsk evne.... Her er det ganske gulvkaldt i stua, men nå har jeg det utrolig varmt og godt på beina, etter å ha blitt den lykkelige eier av tova ulltøfler. Utrolig deilig og varmt og godt, anbefales på det varmeste :-)

Da trodde jeg jo egentlig at resten av gjengen skulle få bli litt til. Men så kom det en telefon fra de som skal være forvert for oss, om de kunne hente "Mokka" i dag, i steden for i morgen. Nå skulle jeg på en bitteliten juleavsluttning, men Rune var jo hjemme på kvelden så det gikk bra. Når jeg kom hjem var Mokka byttet ut med en eske Mokkabønner, som jeg nå kan trøstespise mens jeg sitter her og synes veldig synd på meg selv, og en nydelig blomst. Den passet prefekt på hjørnebordet ! Rapport om at hjemreisen gikk bra, "bare" hyling til Sollihøgda på denne frøkna. Nå koser hun seg og leker med Nemi som er hunden de har fra før i familien. 
Tror egentlig ikke de savner meg så mye som bittelitt en gang.... 

De fire valpene som er igjen her koser seg som vanlig. De har vært ute en tur og brent av litt krutt. Nå sover de sin beste søvn, dog kanskje litt tidlig, og så skal vi kose oss veldig i morgen, for da reiser det ingen valper !!

Jeg venter i spenning på rapport fra første natt uten gjengen :-)

Her er noen bilder tatt av Preben Carling i dag:
 111213 Xi og Allan
 Xi og Allan
 111213 Xi og Allan II
 Godt å kose med mamma'n sin
111213 Allan storkoser seg i sitt nye hjem
Allan storkoser seg i sitt nye hjem
Her er noen bilder tatt av Morten Owesen:
111213 Leo i trappa
Leo i trappa
111213 Leo koser seg med maten sin
Lao koser seg med maten sin i sitt nye hjem
Så noen flere bilder herifra
091213 På full fart ut av blomsterbedet
 På full fart ut av blomsteredet
091213 snø er godt
Snø smaker godt
091213 søtnoser
Verdens søteste
091213 tispe merket v skulder
Mokka
091213 tispe merket v skulder leker med de andre
Jammen var hun her også, søteste Mokka , sammen med Allan og Stratos (ryggen)
091213 tittei venstre lår
Leo
 
Tirsdag 10.12.13

Ja, ja, - så er valpene blitt 8 uker da :-) HVor har disse ukene blitt av spør nå jeg. De går så utrolig fort for oss som holder på med valpene hver dag. Det valpene viser oss nå er at de er veldig klare til å reise til sine nye familier. De kjeder seg og vil gjerne oppleve mer enn det vi klarer å gi dem. Det vil være veldig godt for dem å bli alene i en familie, da får de masse oppmerksomhet.
I dag har valpene vært ute et par turer. I kveld bar vi de ut siden de bare torpederte alt som kom i nærheten av dem. Da fikk de svidd av litt energi ute og det var ikke dumt. Siden Vetle hadde glemt å sette i bløyt mat i dag når han foret dem på dage, så satte jeg i bløyt rett før de skulle ha mat. Da bel maten ganske varm og god, og da var det 8 stykker som kastet seg over maten. Det var skikkelig snadder for dem. Varm mat servert ute i snøen, det var en skikkelig vinner :-)

I morgen er det klart for at tre av valpene reiser til sine nye hjem. Deretter går det slag i slag med en som reiser på torsdag, to på fredag og en på lørdag. Så får vi se hva som skjer med sistemann, Ryggen, som blir her litt til vi finner ut hvor han skal ta veien :-) Vi har gitt ham et foreløpig navn da, så enn så lenge heter  han "Stratos". Når de andre søskene har dratt flytter han inn på soverommet vårt og må lære seg å sove hele natten. Det skal nok gå veldig fint tenker jeg :-)

091213 hanne merket høyre bak
Hanne merket høyre side
091213 hei hvor kom det bladet fra
 Hei hvor kom det bladet fra ?
091213 det tar jeg
Det bladet knabber jeg !!
091213 her var det kult da blader og ikke snø
Her var det kult, snøfritt og masse blader
091213 jeg vil leke med deg
Jeg vil leke med deg
091213 komigjen a så leker vi
Kom igjen'a så leker vi
091213 License to kill
"License to kill "  :-D
 
Mandag 09.12.13


Utrolig hvor mye noen få kalde kuldegrader har å si. I dag har det vært mellom 2 og 3 kuldegrader, og valpene har storkost seg ute. De ville være ute mye lenger enn i går. I dag var det en treerbande som absolutt ikke skulle inn igjen. Så de gikk så langt unna meg som mulig :-) Til slutt måtte de kapitulere da, når jeg rett og slett bar dem inn. 
Når jeg endelig hadde fått alle 8 inn, kom jeg på at jeg jo ikke hadde husket å lukke døra ut...... Dermed var det bare 1 valp igjen inne i valpebingen. Så da var det bare å komme seg ut og hente dem inn igjen. Det var veldig lett å finne dem for sporene avslørte dem. De hadde tuslet rundt huset og opp i et bed vi har på den ene siden av huset. Der var det gøy å være for snøen får ikke lagt seg der. Så der var det bar jord som var super å grave i og spise av. Halehannen skulle hvertfall ikke inn, så han gjemte seg under trillebåra så jeg ikke skulle få tak i ham. Jeg må rett og slett flire av dem også da. De er veldig selvstendige altså.

I dag har jeg ordnet forsikringen til alle valpene. Forsikringspapirene kommer rett til dere fra Agria. Dere må gå igjennom dokumentene og se om dere vil ha noen endringer. Det går også an å betale en gang i mnd i steden for en gang i året. Det kan jo være greit det også.

På FB i dag kom jeg over en herlig status. Det var noen som hadde lagt ut en liten epistel ang flat. Den var som følger:

A golden says:
Show me what you want,
explain me why,
and I will do it

A labrador says:
Show me what you want ,
forget the why,
and I will get out to do it my way.

A flatcoat says:
I already know what you want
and why you want it,
now step aside 
and I will show you
a better way of doing it !

Herlig,- det er jo akkurat sånn disse herlige hundene våre er :-)

091213 alle valpene har lagt seg inne i buret
Alle valpene lå inne i buret når jeg kom inn i dag. Der sov de godt.
091213 sånn ser det ut etter makuleringsmaskinene
Sånn ser det ut etter at valpene har vært i valpekassa i 30 minutter :-)
091213 sånn ser det ut i gangen etter 8 valper
 Gjett om valpene har kost seg her :-) Åtte valper i fri flyt i gangen gir ikke akkurat ryddig gang.
091213 dynka
Dynka
091213 enerhannen ohg høyre bak følger med på Xi og Una som herjeleker
Hanne merket h bak og enerhannen følger med på Xi og Una som herjeleker veldig
091213 hanne merket høyre bak står i trappa
Nydelige hanne merket høre lår
091213 fiiineste halehannen
Fiiineste halehannen, "Milo" skal han hete,-  noe som er en Australsk sjokoladedrikk :-)
 
Søndag 08.12.13

SNØØØØ !!!
Det var 10 cm hvit og herlig snø når vi våknet i dag tidlig. Litt kaldt da med -8 grader.....
Xi syntes at hun var kommet til himmelen når hun oppdaget snøen. Hun ELSKER snø, og det beste hun vet er å lage engler i snøen. Hun virkelig storkoser seg i det hvite pudderet.
Det var spennende å se på valpene også. De gikk rett ut i snøen og så ut som om de likte det veldig godt. 
Jeg tok med alle i bingen på plenen for å ha litt kontroll med dem og der løp og koste de seg. Det ble nok litt fort kaldt, så vi kunne ikke være ute særlig lenge. Så etter en liten leke og herjestund i snøen så gikk vi inn igjen. Det artige var at alle 8 valpene gikk samlet sammen med meg inn igjen i gangen. Det tydet veld bare på at alle syntes det var ganske så kaldt, og var glade for å komme inn igjen. 
Alle fikk være i gangen og etter sånn ca to minutter var det ingen sko som stod på sin plass nei. Da var alle dratt utover :-)

Mens valpene var i gangen skulle jeg bare ta meg en tur ut med Una. Selvfølgeilg klarte enerhannen å smette ut samtidig. Han er så liten og kjapp at han kommer alltid gjennom dørene før de lukkes. Han gikk stolt nedover oppkjørselen. Der oppdaget han at Rune drev med latmannskuffa og måkte snø. Den bråkte ganske godt når den skrapte på steinene, så mange valper ville snudd og gått opp igjen til kjente omgivelser. Men ikke enerhannen,- han ble så nysgjerrig at han gikk fra oss nedover veien og bort til Rune og snøskyffelen. Der fikk han masse ros og skryt og det hele endte opp med at enerhannen gikk frem og tilbake sammen med Rune og måkte snø. Una og jeg gikk på tur :-). Han er en veldig nysgjerrig og aktiv fyr, så utrolig morsom å følge med på.

Etter at alle valpene hadde fått sin dose skotygging i gangen, bar vi alle opp i stua. Det kom besøk til valpene og de fikk masse kos igjen. Denne gangen var det toerhannen som fikk litt ekstra oppmerksomhet. Han koste seg godt med det til han sovnet. Han sov og koste seg til det kom noen og ringte på døra. Da bjeffet Xi en gang, og da våknet alle 8 med en gang. Fra null til hundre på ett bjeff ;-D
Da var klart for ny tur ut og foring. Turen ut ble kort, bare så de fikk spist og gjort fra seg. De skjelver ganske fort når det er så pass mange kalde kuldegrader, så jeg synes det er best å ha de ute bare korte turer. Særlig tisper kan være utsatt for urinveisinfeksjoner når det er kjølig. Derfor er det greit å ta de inn før det blir for kjølig og de fryser for mye.

I dag har det vært ny runde med muffinsbaking her. I dag var det Vetle og to kamerater som lagde muffins etter at Vetle hadde fått muffinsformer i julekalenderen sin. Denne gangen slumpet nok Vetle litt mye melk oppi røra så den ble veldig tynn. Dermed ble muffinsene nesten som sveler :-) Men veldig gode med syltetøy på da. 
I dag har vi "hundesikret" muffinsene så Xi ikke fikk tak i dem ;-D

 081213 busteXi med ungene sine
 "Bustete Xi " med valpene sine
081213 hjelp mamma har fått kikk av snøen
 Xi får "røsk" av snøen så det er lurt av avlpene å forte seg ned trappa ;-)
 081213 vi går trappa
 Se så flinke vi er til å gå trappa :-)
081213 alle i snøen
Snø var veldig allright da
 
Lørdag 07.12.13

I dag hadde gradestokken krøpet neover... Den hadde stoppet på -8 og det var jammen kaldt.
Valpene var ute og spiste på morgenen, men gikk rett inn igjen og sovnet. De hadde en veldig rolig formiddag, før jeg tok dem ut når det var mattid. Da fikk de besøk, og fikk også så vidt hilse på en liten cocker som kom på besøk. De spiste maten sin ute, men så var det tydelig at de syntes det var kaldt, så da tok vi de inn igjen og opp i stua. Der fikk de masse kos, før de sovnet vel fornøyde.

På formiddagen var det noen striper med sol hos naboen. Vi stupte ut og skulle ta ståbilder av valpene, men det var rett og slett for kaldt. De bare frøys. Så etter å ha tatt bilder ute av venstre foran og nakketispa så ga vi opp det prosjektet. Så i kveld har vi forsøkt å ta bilder av dem inne. Ikke verdens beste bilder, fordi lysforholdene er så vanskelige. Vi rigget oss til med masse lys, men det blir så gult. Nå er jeg så absolutt ikke noen proff når det gjelder å ta bilder, så da får det være som det er :-)

Jeg lurer på om valpene er litt slække etter vaksina i går jeg, for alle er ganske så rolige i dag.

HANNENE
07.12.13 A enerhannen
Fosliskrenten's Wonka Caramel Fudge " enerhannen"
07.12.13 A Toerhannen
 Fosiskrenten's Wonka Crispy Toffee "toerhannen"
07.12.13 A Venstre bak
Fosliskrenten's Wonka Chocolate Bag " venstre bak"
07.12.13 A høyre lår
Fosliskrenten's Wonka Creamy Fudge " høyre bak"
07.12.13 A Halen stående
Fosliskrenten's Wonka Choco Caramel "Halen"
07.12.13 A Ryggen
Fosliskrenten's Wonka Chocolate Bar " ryggen"
TISPENE
07.12.13 A  nakketispa
Fosliskrenten's Wonka Nutty Crunch " nakketispa"
07.12.13 A Mokka
Fosliskrenten's Wonka Soft Caramel " venstre skulder"
 
Fredag 06.12.13

 I dag var det klart for turen til veterinæren. Vi skulle være der på morgenen, så det var bare å komme seg opp og fore og lufte valper.Una skulle også være med for hun skulle ha sin vaksine.
På vei oppover til veterinæren var det skikkelig mye "flatcoat blues" Dvs 8 valper som sang flerstemt ;-) Det var jo noe nytt som skjedde , og det å kjøre bil hadde de ikke gjort før. Vel fremme hos veterinæren hadde vi tid til en liten skogstur. Så da var det ut av bilen og ut i skogen. Det likte valpene veldig godt. De klatret over stubber og trær som hadde fallt ned. De koste seg med pinner de fant på sin vei.

Etter en liten stund i skogen kjørte vi de to minuttene til veterinæren. Der var det mye spennende lukter og også litt skumle lukter tror jeg. Men når de oppdaget at det var en gutt der inne også, ja da slapp jubelen løs. Hurra,- en å leke med og bite på :-)

Veterinærkontrollen gikk fint. En av hannene har et lite navlebrokk, men det vsste vi jo. Det kommer å lukke seg av seg selv. Flere av hannene hadde ikke begge testiklene nede, men det er jo ikke rart, de er jo fortsatt unge da. Vi har jo eksempler på at den andre steinen kom ned når "valpen" var blitt 8 mnd ;-)
Alle valpene fikk vaksine og de ble id-merket. Så nå er de aldeles klare til å reise ut i den store verden om noen dager.

Vel hjemme her var det klart for en foringsrunde. Det har vært nydelig vær i dag med sol og blå himmel og lite vind. Men det er noen kalde kuldegrader, og det merket valpene fort. De ble fort slitne etter spisingen så dermed tok jeg de med meg inn igjen. I kveld har de ikke vært ute på plenen, for det er ganske kaldt, og valpene er preget av dagen. De er slitne og sover mye. Det er kansje en liten reaksjon på vaksina også da.

Jeg har satt inn et bur i valpekassa nå. Det er ikke dør på buret da, så de kan gå inn og ut som de vil. Det tok ikke mange minuttene før det lå 5 valper inne i buret og sov og slappet av. Det ser ut som om de liker det avgrensede området å sove på. De har dobbelt lag med teppe også da, så jeg tror de koser seg veldig der.

061213 på vei til  veterinæren
På vei til veterinæren
061213 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen koser seg i skogen
061213hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
021213 tispe merket venstre skulder
 Tispe merket venstre skulder
 
Torsdag 05.12.13

I går kveld hadde vi gjort oss klare til uværet som skulle komme :-) Mens jeg drev med det hadde jeg glemt å lukke døra i bingen utenfor valperommet. Så når jeg kom for å si "godnatt" til valpene, lukke igjen døra ut av valperommet og skru av lyset, ja se da var det bare seks valper der gitt.....
Klokka var nesten midnatt og jeg hadde egentlig tenkt til å gå og legge meg, ikke sette igang leting etter valper på frifot.....
Det var ikke så vanskelig å finne dem da. De var i bingen ute på plenen og lekte og koste seg. Det var køla mørkt ute, men det brydde de seg da ingenting om. Jeg tror de var passelig misfornøyde med å bli tauet inn igjen... mens jeg var ganske lettet over at alle var inne igjen.

Jeg våknet i dag tidlig til deilig vær, ikke et vindpust og noen varmegrader :-) Deilig. Uværet lot vente på seg heldigvis. Så valpene fikk komme ut og det koste de seg veldig med.
På ettermiddagen kom det besøk til valpene. Det var de som eier pappa'n til valpene som kom for å se på vidunderbarna. De hjalp meg med å skille valpene på utseendet også. Det er veldig hyggelig å ha besøk, og det var veldig god hjelp å få :-) Så nå er de sett på og kjent på og klemt på etter alle kunstens regler. De er undersøkt veldig nøye :-) Det var mye utsagn som nydelige hoder og super beinstamme, nydelig farge, gode vinkler osv. Noen plusser og minuser var det med alle sammen, men for meg er det en gjeng med perfekte valper !! Herlige vesener som begynner å vise at de gjerne vil ha sin egen familie. Det blir for kjedelig og skjer for lite her i Åsbakken 66..... Ja ja, vi får se om de ikke blir passe slitne etter i morgen da, for da blir det laaaang kjøretur til veterinæren. En og en halv time hver vei. Det kan jo bli en utfordring for dem.

Etter å ha vært ute lenge i ettermiddag begynte valpene faktisk å bli litt slitne. Så da var det bare å ta dem inn. Vi var ikke mer enn kommet inn og begynt å se på valpene på bordet, før det ble et skikkelig uvær ute. Det regnet/snødde tvertover og blåste som bare det !! For meg kan det gjerne være uvær i natt, også kan det bli fint vær igjen i morgen. Andre steder har jeg hørt det har kommet masse snø, men her er det bare så vidt noen fjoner. Så kanskje valpene kan ut igjen i morgen ??? :-D

021213 Una leker med valpene
Una leker med valpene
021213 Una lærer bort ett knep eller to
 Una lærer bort hvordan valpene skal tulle med mamma'n sin
021213 tispe venstre skulder og ryggen
Tispe merket venstre skulder og ryggen
021213 Una og valpene i farta
Una og valpene i farta
021213 mamma Xi får nuss av nakketispa
Mamma Xi får nuss av nakketispa
 
Onsdag 04.12.13

Når villdyret våkner.......
Nå er det bare en ting som er bra nok og det er å få være ute og undersøke alt ! Det er høylydte protester når de må være nede, selv om de kan gå ut i valpebingen utenfor. I stua er det så kjedelig å være i den lille bingen !! De sier høylydt i fra at det er for kjedelig, så nå er det ikke stille her lenger......

Alle valpene har jo vært så flinke til å følge med over plenen og nesten ned trappa når vi har skullet gå inn utenifra. Men det er det jammen meg slutt på ja. De spinner til hver sin kant, og har tusen ting de "skal bare". Det er 8 Albert Åberg som skal alt mulig før han endelig kan  gjøre det pappan hans sier :-) De er jo ikke dumme heller, de har jo skjønt at når vi går den veien så ender den inne i valpekassa. Og der vil de i hvertfall ikke være. Noen er så smarte at de skjønner at jeg kommer for å ta de inn. De piiiiler som lyn fra meg og skal ikke la seg fange :-) Men til slutt er de jo selvfølgelig fanget, og da er det ikke så gøy lenger.

De er ganske så trygge og går avgårde uten å bry seg om meg.  De går gjerne stikk motsatt vei av det jeg går, det er akkuart som de skjønner at dersom de går den veien tar det litt lenger tid før jeg henter dem igjen :.)
De har fått være ute i to runder i dag da. Veldig lenge på formiddagen også ut igjen på ettermiddagen. Mørkredde kommer de ikke til å bli, de er like vidtflygende selv om det er mørkt. Det er ganske kult egentlig synes valpene. Jeg bruker jo arbeidslampa, men det blir jo ganske mørkt rundt snekkerboden allikevel, så de blir ganske godt vant :-)

Valpene får søke etter goditer når de er inne da. Jeg kaster rundt masse godbiter og de søker i vei i full fart. De har også kost seg med Markies, de er litt større og kjekke å gnage litt på før det bare blir smuler :-)

I kveld har vi ryddet og satt bort alle leker og tepper som er i valpegården ute. Det er jo spådd så alvorlig til vær i morgen. Jeg håper det sklir over og ikke blir noe utav :-)

011213 mat er godt
Mat er godt
011213 ryggen i full  Large Web view
Ryggen i full fart
011213 Xi og valpene
 Xi og valpene
021213 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen

 
Tirsdag 03.12.13

7 uker...... Fy søren som denna tida flyr !! Nå begynner jeg virkelig å kjenne på at valpene snart skal dra. På en måte er det veldig fint for dem, for nå kjeder de seg og vil egentlig ha fullt fokus på seg hele tiden når de er våkne. Så det blir veldig bra for dem å komme til hver sin familie. På den andre siden har dette vært et veldig spesiellt kull for meg, så det kjennes litt ekstra at disse skal dra. Men min fornuft forteller meg at jeg ikke kan ha alle valpene så jeg skjønner at de må flytte da ;-)
Men jeg må si at jeg gleder meg til å følge denne gjengen videre for å se hvordan de utvikler seg. Jeg gleder meg allerede vilt til valpetreff når temperaturen tillater det over i 2014. Det er ganske godt å tenke på at alle valpene havner i rimelig nærhet, så det går an å få sett dem igjen og fulgt med litt på hvordan det går med dem.

Nå er Xi i sitt ess. Valpene har blitt litt flinkere til ikke å skulle ha melk hele tiden når de ser mamma'n sin. Ikke har hun noe særlig med melk heller så det er ikke så mye å hente lenger.  Dermed blomstrer hun opp og leker masse med dem.  Det er skikkelig artig å se på hvordan hun tuller og leker og bøller litt med valpene sine. Du kan se på valpene at de rett og slett elsker det, så det er en nytelse å sitte ute i valpebingen å følge med på det som skjer. 

Selv om det ikke er så kaldt, er det jo heller ikke akkurat så varmt, så jeg loffer rundt i varmedressen min stort sett hele tiden når jeg er ute med valpene. Den er så kjekk :-) Da kan jeg være relativt stillesittende i valpebingen og bare kose med valpene uten å fryse. 

I dag var det Vetle som måtte ta ut og gi valpene mat midt på dagen. Når jeg kom hjem var det blitt mørkt, men det var bare å koble på flombelysningen, ta på seg varmedressen og ta med alle valpene ut. Da var vi ute i over en time før det var på tide å tusle inn og opp i stua for å slappe av litt. Marius hadde da vært så grei at han hadde laget middag, så da var det bare å sette seg for å spise. Snakk om fin ettermiddag, bare valpekosing og ferdig middag. Sånn skulle enhver førjulstid vært :-) Så stekte jeg opp 5 kg med kjøttkaker som vi skal ha til jul, så da fikk jeg forberedt litt av det også.

I går fikk jeg litt dilla, for plutselig fikk jeg ikke lastet opp flere bilder her.... 
Jeg var ganske spent på om problemet ville fortsette i dag, men i dag har jeg fått lagt inn de bildene jeg ville. Heldigvis :-)

011213 hanne merket venstre bak
Hanne merket venstre bak
011213 hva med å skli i sklia
Det var litt glatt i sklia
011213 ryggen
Ryggen
011213 Xi med en av valpene sine
Xi leker med en av valpene
011213 Xi og valpene i farta
Xi og valpene i farta
021213 halehannen
Tispe merket nakken
021213 hanne merket venstre lår
Hanne merket venstre lår
021213 kan vi få dyttet denne
Kan vi få dyttet bort denne ?
 
Mandag 02.12.13

Siden værgudene har bestemt seg for å gjøre det helt utrolig flott for valpene våre med varmegrader igjen, har valpene vært masse ute i dag. Inne har de i hvertfall ikke lyst til å være, de gjør stort sett ikke noe annet enn å makulere aviser. Valperommet ser bombet ut etter 10 minutter, så det er bare å ta de med ut.
Tempoet begynner å bli høyt når de er ute. De leker masse og bærer på ting og lekesloss som bare det. Drakamper om lekene er veldig artig :-)
I dag var Una og XI med ute også. De leker så veldig med hverandre, og noen av valpene syntes det var best å holde seg litt på avstand når de to satte i gang. 
Men jeg tror noe andre lærte noen knep av storesøster Una, som de kan bruke neste gang de skal leke med mamman sin.

Det er veldig artig å se på de store hundene , hvor flinke de er til å leke med valpene. Selvfølgelig går det egentlig for hardt for seg når de to store leker sammen, men når de begynner å leke med valpene er det så fint å se på. De tilpasser seg veldig til de små.
Una legger seg ned og vil så gjerne leke med alle sammen. I starten når valpene var helt små syntes hun nok at de var rare. Men nå har hun vent seg til disse små trollene og går gjerne inn til dem for å leke. Dette har jo valpene veldig godt av og utvikler seg masse av. De blir gode på signaler fra andre hunder og vet hva de skal gjøre når de møter ukjente hunder.

Jeg henger med en video her i dag også. Dere må ha meg unnskyldt, for kvaliteten er ikke god, det er ganske mørkt for tiden, så det blir ikke så bra som det kunne blitt om det hadde vært ett litt annet lys da.
Av filmen vil dere se hvor flinke de er til åsjekke ut ting ( under stigene) og hvordan de virkelig har blitt aktive herlige valper som leker masse. På slutten har vi øvd litt på hva de skal gjøre når de finner juletreet inne i stua, når de kommer til sine nye hjem ;-)


Valpene 02.12.13

Her er noen bilder også :
011213 tispe merket nakken Large Web view
Tispe merket nakken
011213 toerhannen
 Toerhannen
011213 tunell er gøy
Tunell er gøy!
011213 valp i tunell
Artig å utforske røret
011213 Xi leker med valpene
Xi leker med valpene
 
Søndag 01.12.13

Nok en morgen med varmegrader :-) Håper dette fortsetter til valpene skal dra. Da kan snøen få komme.
Men her har det blåst noe så inmari, så varmegradene kjentes ikke så varme ut da. 
Siden vi hadde rukket så vidt å få utover litt adventspynt i går kveld, ble det 1. søndag i advents frokost litt sent i dag.

Etter en ganske så lat morgen fikk valpene komme ut i vinden, og det gjorde ikke dem noe at det blåste som besatt. Vi tobeinte hadde litt flaks, for det blåste sånn at plattingen foran snekkerbua var i le. Så da gikk det an å være der litt uten å bli helt blåst bort :-) Det kom besøk til valpene i dag også. Det satte de som vanlig veldig stor pris på. Etter en stund ute gikk vi inn og opp i stua igjen. Ingen vits å la valpene være ute for lenge heller.

Vet der er mange som er spente på hvilken valp de får :-) Vi pleier å vente så lenge som mulig med å fordele valpene, det er viktig at vi får sett mest mulig av valpene. De er i en rivende utvikling og det skjer mye fra uke til uke, så derfor bruker vi litt tid på dette. Men for å si det sånn, hvis noen ønsker seg en veldig rolig, daff og usosial flat, så tror jeg dette er feil gjeng :-) Det blir veldig sosiale, nysgjerrige, utforskende, trygge valper. Ganske selvstendige, så det blir å jobbe med kontakt og få et bra forhold til valpen med en gang. Ingen av disse valpene skal få gjøre som de vil til de er 6 måneder, og så startes å trenes med. Da tror jeg jobben med å hente de inn igjen blir større enn den jobben man bør gjøre med valpene fra dag en når de kommer til sin nye familie. Tenk på at den jobben dere gjør med valpene nå frem til de er ett år legger grunnlaget for hundens fungering i de videre årene fremover. Man får igjen masse hvis man  trener og skaper et godt forhold til hunden sin mens den er liten altså.
"I gamle dager " ble det jo ofte sagt at valpen må få være valp, at man ikke skulle trene en valp. Joda, det er klart at valpen skal få være valp og man skal ikke stille altfor store krav til den. Men man skal trene på valpens premisser, med positiv forsterkning og jobbe masse kontakt. Da kan man øke kravene etterhvert som valpen vokser og man får et godt forhold til hunden sin.

011213 fiiineste val Large Web view
Fineste valpegjengen
011213 artig å leke med mamma
 Artig å leke med mamma
01213 valpene elsker besøk
Valpene elsker besøk
011213 fiineste enerhannen og ry Large Web view
Fineste ryggen og nusselige enerhannen
 
Lørdag 30.11.13

Jammen hadde temperaturen krabbet ned på minusgradene igjen i dag tidlig. Ingen hindring syntes denne gjengen her og stupte ut. De var overlykkelige over å komme ut, og slukte maten sin i full fart.
Rune er ganske heldig som har sin egen "furtebu" , nemlig snekkerbua si. I dag tidlig måtte han ut og koste og støvsuge og gjøre klart til at valpene skulle få prøve seg der inne. Det ble fyrt i ovnen og gjort godt og varmt så de ikke skulle bli kalde heller når de snuste rundt der inne :-)

Det kom nemlig noen A mennesker fra Hamar på besøk i dag tidlig. Jeg er imponert over at de var her ganske tidlig for C-mennesker som meg, og de koste med valpene og hjalp til med å se litt på hver og en av dem :-)
De har hatt og har godkjente søkshund på narkotika og en golden som er godkjent reddningshund. Med så mye erfaring som disse sitter inne med, var det veldig nyttig å drøfte og se litt på valpene :-)
Dagens resultat er vel at hannhundene er relativt like. Robuste og sosialt sterke hunder. Jeg kunne fortsatt ønsket intensiteten/ suget etter apporteringen litt høyere, men det er jo noe med alder og utvikling også, så de blir nok mer enn nok ivrige med tida tenker jeg ;-)
Mens hannene var ute og ble sett på, holdt tispene et skikkelig show i gangen. De holdt det gående i lang tid, før de endelig sovnet på hvert sitt sted.

Etter all aktiviteten sluknet alle valpene rimelig fort. De fikk ligge på lading en stund til det var klart for mat igjen. Da var det ut i bingen igjen og denne gangen var Xi i skikkelig lekehumør, så hun fikk noen fine runder med valpene sine. Jeg hadde glemt å sette i bløt mat, så de måtte være ute litt før maten var klar. Så når de hadde spist var de egentlig veldig slitne , så da tok jeg de inn igjen. Jeg forsøker å gå med alle åtte tilbake til huset fra bingen. Da blir de spredd utover og skal sjekke alt. Særlig busker og planter. I dag så jeg plutselig to av valpene nede i oppkjørselen. De var på full fart ned til garasjen og bilene. Ikke vet jeg hva de hadde tenkt seg, men det var da slett ikke noe sjokk når jeg kom ned til dem og så hvem det var som var på tur. Selvfølgelig var det de to tispene :-D Ikke ville de være med opp i gården heller, de skulle ut og sjekke. Så jeg måtte bære de opp igjen og sette de inn. Gjett om det kom mange misfornøyde hyl fra frøknene da , hehe.

I ettermiddag har det vært besøk igjen til valpene. Da tok Rune de ut alle åtte for å tisse, før alle valpene fikk være i stua. Da var de så flinke. Det var ingen som gjorde fra seg i stua på over en time. Det er veldig bra. Men så sovnet de og når de da våknet igjen var det ikke bønn. Da måtte de tisse. Det er ingen dør rett ut fra stua, så da kom de ikke ut heller. 
I kveld har de vært ute igjen. Spist maten sin og gjort fra seg. Nå lufter vi dem med jevne mellomrom, så da gjør de det meste ute. Kjempeflinke er de !!

Jeg tok en liten videosnutt igjen i dag. Ikke noen stor kvalitet akkurat, men kanskje allright med litt levende bilder isteden for vanlige bilder til en avveksling.

Video av W kullet 30.11.13
 

Fredag 29.11.13

Det er rett og slett ikke mulig å være morgengretten når man møtes av åtte super blide, glade, lykkelige "svansviftande" sjokoladepuddinger klokka 06:30. Selv om man egentlig godt kunne tenkt seg å gravd seg godt ned under dyna, er det veldig trivelig å bli møtt på den måten da. Ekstra glad og fornøyd blir jeg når jeg står opp, og allerede FØR jeg går inn til valpene, kan konstantere at det har vært en god natt for dem også. Ingen vond bærsjelukt i hele huset..... Det er deilig det :-D  Det er ganske sjelden det fungerer så godt som det gjør nå,- denne gjengen er utrolig lettvinn på absolutt alle måter altså. Det lover veldig godt for fremtiden :-)

Det bar rett ut etter frokost. Ut for å brenne av litt krutt. Det går i full fart når de får komme ut, og de elsker å være ute. Nå er det ikke allright å være inne, hverken i stua eller nede. Det er jo alt for lite utfordringer der og ingen ting å finne på. Mye bedre ute, der skal jo alt sjekkes der da. Mye større plass å gå på også.
Vi gikk ikke inn igjen før en av valpene begynte å skulle legge seg til for å sove inn under sklia. Da var det på tide å gå inn. Valpene skal ikke ligge ute nå, det er for kaldt til det.

Så da måtte de inn. Jeg slipper alle ut av bingen på plenen og går foran. De fleste valpene følger etter, men noen må jo bare sjekke litt planter og bed og annet som er så spennende på veien. Men mange følger etter, og noen går ned trappa også og følger helt inn i valperommet. Det er bra det, for jammen begynner de å bli tunge, så det er greit å slippe å bære alle kiloene.
Etter å ha vært ute sovnet alle som steiner.

På ettermiddagen fikk valpene besøk, så da fikk de komme ut igjen. Da hadde de ligget på lading en stund og var ganske klare for å ha det gøy. De freste rundt ute i bnigen og bar på leker og selvfølgelig klarte den ene tispa å finne et lite smutthull i gjerdet og komme seg ut på andre siden. Men hun var ikke dummere enn at hun fant ut hvordan hun skulle komme seg inn i bingen igjen også. Dette hadde jo da selvfølgelig minste hannen observert, så da skulle jo han prøve seg også :-) Da måtte jeg hente ham og flytte ham til et annet sted og forsøke å avlede ham. Så da gikk det greit. Han var forøvring første valp til å løse koden men å gå disse tunellene også. Først gikk han det plastrøret frem og tilbake. Så gikk han den ene stoff tunellen. Gjett om han så stolt ut når han fikk det til ;-).

I dag har det blitt dårlig med bilder, men her er en liten videosnutt fra bingen i dag.Kvaliteten er vel så som så, men dere får kanskje et lite innblikk i hvordan de koser seg :-)
 
 Video fra valpebingen 29.11.13
 
 
Torsdag 28.11.13

Nå er jeg ganske imponert over denne gjengen altså. De hadde ikke gjort fra seg inne i natt heller, så dette er veldig bra. Det er noen tisseflekker, men det er jo ikke akkurat så farlig spør du meg :-)

I dag har valpene også fått vært mye ute. De sovnet i en haug på formiddagen mens alt av dører stod oppe. Da var det nok deilig å ligge inntil hverandre , for alle lå i en haug oppe i valpesenga. 
De hadde sovet ganske så lenge for når Marius kom hjem og ga dem mat var det 8 trøtte valper som våknet når han kom inn. Siden har de egentlig kunnet løpe inn og ut som de har villet. Så i kveld tok jeg de ut i bingen igjen. De er ganske gode på å være ute der det er mørkt også, de går gjerne rundt snekkerbua, og der finnes det ikke noe lys, men det bryr de seg ikke om.
 
Jeg driver og har med meg en og en av valpene nå om dagene. Det er jo for å forsøke å se på personligheten og skille de litt fra hverandre. Det er artig å se at dette nok er en gjeng med veldig stødige valper. De lar seg ikke vippe av pinnen av hva som helst. Det er to ganske aktive tisper, som egentlig har vist seg frem ganske godt i valpekassa hele tiden. Så en liten hanne som er ganske så med på alt som skjer. De 5 andre hannene er
nok hakket traustere, litt selvstendige og ganske nysgjerrige.

I dag var det tid for en tur på badet av alle steder. Jeg skulle se litt mer på apporteringslyst. Jeg er jo veldig kjent for valpene, så da prøver jeg i hvertfall at rommet skal være ukjent da. Men det var nok feil timing i dag. For det første var de nok litt slitne. For det andre var det mye mer spennende å undersøke rommet enn å leke med meg. De er veldig nysgjerrige og undersøkende og er ikke redd for å undersøke lyder når ting skjer rundt dem. Når noe skjer og man kanskje i andre kull opplever at valpene går litt vekk, kommer heller disse frem og lurer på hva det er som skjer. 
Siden jeg er ganske opptatt av apporteringslyst, så kunne jeg nok kanskje ønsket meg litt mer av det, men jeg skal prøve mer med dem så får jeg se. Flere henger i filla og synes det er veldig gøy, og det er jo sånnt jeg liker da :-)

Alle har stått på bordet i dag goså og kost seg med leverpostei. De er veldig flinke til det da. Litt glatt og litt uvandt men ikke noe problem for denne gjengen.

281113 kaos i fotballmålet
Kaos i fotballmålet
281113 her leker vi
Tunnell er spennende, dog noe flattråkket :-)
281113 dette var gøy
 Denne tar jeg
281113 jeg vil leke med røret
Det var artig å rulle røret fremover
281113 nye leker er gøy
Nye leker er gøy
281113 full fart
Det går så øra flagrer :-)
 
Onsdag 27.11.13

Ikke på over hundre år har det vært så varmt så sent i november :-) Flaks for oss at varmen kom nå når valpene helst vil være ute. Det kommer litt vind med denne varmen også da, men det overlever vi gitt. Så langt har det ikke kommet en dråpe med nedbør, så det er jo perfekt. Men det er jo litt rart at det skal være 11 varmegrader på denne tida. Tror det er mange som venter på skiføret :-)

Valpene har fått være masse ute i dag. Både i valpegården utenfor valperommet og helt ute på plenen der vi har satt opp bingen. I dag tror jeg ingen har bærsjet inne i løpet av hele natten og dagen, så det må være veldig bra. 

På kvelden i dag har valpene vært ute i mørten igjen. Da var Una og Xi også med løse ute, og det var veldig artig. Så fant vi frem lekene de pleier å ha ute, noen rør og kattetunneller osv. Men mest spennende var pappesken som alle lekene var oppe i :-) Det er veldig gøy å se hvordan de utvikler gjenstandsbevisstheten også. Den kommer mer og mer for hver dag. De har jo båret på leker ganske lenge, mer eller mindre tilfeldig, men nå merker jeg at det blir mer og mer.

Her er noen bilder fra i kveld. Absolutt ikke noe sjakktrekk å ta bilder når det er mørkt, men kanskje det gir et lite bilde av hvordan de har det i bingen på plenen.

271113 stor binge ute i 11 vamegrader
Stor binge ute
271113 mørkret hindrer ingen
Mørket hindrer ingen å være ute
 271113 tidlig krøkes den som god fotballspiller skal bli
Tidlig krøkes den som god fotballspiller skal bli :-)
271113 spier ute
Maten smaker minst like godt i mørten ;-D
 
Tirsdag 26.11.13


 6 uker gamle i dag :-)  , og det merkes at de blir eldre gitt....
De krever mer og mer, og vil helst ikke at vi går i fra dem lenger nå. De elsker oppmerksomhet og vil gjerne ha kos stort sett hele tiden. Det bbegynne rå bli kjedelig og lite utfordrende å være inne i bingene, enten det er oppe i stua eller nede på valperommet. Det er liksom bare lekeslossing som duger og å bære på lekene , det er stort sett det. Så de kaster seg jo over oss når vi setter oss oppi til dem. Klær, tær, hår og det meste får gjennomgå ja. Tennene er spisse som syler, og noen ganger biter de veleeeeeeldig vondt ;-) Med andre ord,- ganske så normale og sunne valper , hehe.

I dafg har jeg laget en binge til dem ute. Nåhar vi jo gjerdet inn hele tomta, så dermed kan jeg bruke gjerdet som "vegg" i valpebingen på to sider. Så bruker jeg kompostgrinder for å lage gjerdet inn på tomta. Bingen ble kjempestor, og så har jeg litt kontroll på hvor de er og hva de driver med. Ingen planter de kan spise eller torpedere.

Marius var kjempegrei og hengte opp en arbeidslampe til meg, så nå kan valpene spise mat i mørten :_) med lampa til Marius blir det jo rene flombelysningen der valpene spiser.Hvis de tør kan de gå bak snekkerbua, der er det "kølamørt", så da får de en liten utfordring med det.

Una er mye inne hos dem nå. Hun velger selv å gå inn der, og spretter fort ut om de biter for mye. De har mange sekvenser hvor de leker veldig bra sammen, og alle valpene er ivrige på å leke med henne. Jeg synes de er gode på det å forholde seg til andre hunder, ikke noe problem i det hele tatt. Det er rett og slett bare spennende ser det ut til.
I dag har valpene hatt besøk to ganger. Først var det noen som driver og lurer på om de skal ha flat som kom på besøk. Veldig lurt å reise litt rundt og se på hundene og snakke flat. Det er alltid greit å få så mye informasjon som mulig før man velger rase. Ikke det at jeg skjønner at noen kan velge noen annen rase enn flatten da ;-).......

Litt senere kom det nytt besøk og valpene fikk masse kos igjen. Veldig trivelig med besøk både for to og firbente :-)
Nå ligger valpene som slakt nede etter en ny runde med kos. Satser på at natta blir like bra som de foregående !!
Her er bilder av resten av den nydelige gjengen:

Hanne merket halen Large Web view
Hanne merket halen
Hodethanne merket ryggen Large Web view
Hanne merket ryggen
Så var det  " Mustang Sally" og "Diesel Dorris" ( hihihi) :
 Hodet tispe merket nakken Large Web view
"Nakketispa"
Hodet tispe merket venstre side Large Web view
Tispe merket venstre skulder 
 
 
Mandag 25.11.13

Stor glede i heimen når vi våknet i dag tidlig og ingen av valpene hadde gjort fra seg inne i løpet av natta ;-)
( skal neimen ikke mye til å glede en enkel sjel ;-)  )
HURRA !! Det er flinke valper det tenker jeg :-) Jeg slipper de jo ut veldig fort, dvs med en gang jeg går inn til dem om morgenen. Da sover de som regel når jeg lukker opp døra. Da går de rett ut og gjør fra seg med en eneste gang. Det er jo super trening for valpene at de gjør i fra seg ute. Noen har til og med blitt så flinke at de går helt til døra ute i bingen og piper. De vil helt ut på plenen for å gjøre fra seg. Det lover veldig godt for at valpene skal bli fort husrene da. Det er bare opp til dere å jobbe godt med de i starten så kommer dette til å gå veldig bra. Men jeg lover dere at det nytter ikke å si : "........ skal bare...." , for da har de tisset :-D

Valpene lå skikkelig på lading på dageni dag og sov i nesten tre timer. Men da var de skikkelig ladet også :-) Så når de fikk besøk var de først ute og spiste og raste litt ute til de ble kalde. Så tok vi med alle inn i stua hvor de fikk kos aldri så lenge. De aller fleste holdt det gående imellom en time og  en time og halvannen. Ikke værst det da. Så sov de så godt etter all kosen.

For å skille litt på tispene hadde vi begge to på bordet i dag, for å se litt på hvordan de ser ut nå. Begge tispene er freidige og nysgjerrige så begge to er individer som jeg liker veldig godt. Så da får det bli hvordan de ser ut som avgjør hvem vi vil se om kan brukes videre i avl om noen år.
Vi fant ut at den ene var litt "skakk" foran og den andre var litt "skakk" bak, så dermed hjalp det ikke så mye. De som var her og så på valpene foreslo at vi kunne skru tispene sammen litt anderledes, så de to fine delene kom på samme hund :-). Det er jo bare flisespikkeri, men man får jo prøve å skille de på en måte da.

Her er fire nydelige "sjokoladepuddinger"

 Hodet Enerhannen Large Web view
 "Enerhannen"
Hodet toerhannen Large Web view
"Toerhannen"
Hodet hanne merket venstre bak Large Web view
Hanne merket venstre lår
Hodet hanne merket høyre bak Large Web view
Hanne merket høyre lår
 
Søndag 24.11.13

Hjelpe meg,- i dag er det jammen meg bare en måned igjen til jul !!!
Tida flyr så utrolig fort at jeg holder snart ikke følge med alle dagene. Det må være fordi jeg storkoser meg så veldig med valpene at dagene bare renner avgårde :-D

I dag har valpene vært ute igjen. De tar for seg større og større område. I dag trodde jeg de hadde tenkt seg ned der vi parkerer bilene.  Det virker ikke som de er spesiellt redde for noe disse her :-) Besøk har det også vært her, og da bjeffet Xi. Da så jeg at halen til alle valpene gikk litt ned, men så skjønte de at dette var da ikke noe å være redd for så da fortsatte de med det de drev med.
De leker ganske hardt med hverandre nå , og noen biter ganske hardt i søskenene sine. Det ser nå ut som om det går på omgang, så det er ingen hakkekylling i gjengen. Størrelsen har i hvertfall ikke noe å si for minstemann, enerhannen, vet så visst å frese tilbake om noen plager ham ja :-)

Alle valpene får jo med seg hver sin perm når de reiser fra oss, og vi prøver å ha et bilde av hver og en på permen. Det er en bitteliten utfordring å få tatt gode bilder av valper når det er denne tiden på året. I åsen hos oss er sola nesten borte fra nå og til begnnelsen av februar, men vi har noen striper med sol her og der etter at det har blitt hugget masse rundt her. Så i dag var det ut på jakt etter et sted vi kunne få tatt bilder av en og en. Kaldt var det også så vi kunne jo ikke reise noe sted, det ville blitt for kaldt for valpene.
Redningen ble et jorde hos naboen hvor gresset ikke var slått i sommer. Der var det ganske fint og noen spede solstråler. Vi brukte ikke så lang tid, men sola holdt på å bli borte for oss på den korte tiden. 

Men bilder ble det,- de kommer her bare jeg får gått igjennom de og plukket ut de bildene som egner seg best.
Vi må prøve å få tatt ståbilder inne også, jeg tror ikke det går ute nå når det er så kjølig. Men vi må prøve inne her og se om vi får det til på noen måte. Jeg er litt sær på bildene, jeg vil ikke ha noen med masse rot og skrot på, og rundt her i huset er det mye av det ;-D Dessuten er svarte hunder ikke så lett å ta bilder av i dårlig lys, så noe får vi finne på etterhvert.

231113 halehannen og hanne merket ryggen
Halehannen og hanne merket ryggen
241113 funderer over livet
Funderer over livet
241113 Rune og tispe merket venstre skulder
Rune med tispe merket venstre skulder
241113 Rune sammen emd toerhannen
 ....... og med toerhannen
241113 Una koser seg med valpene
Una koser seg med valpene
241113 vi vil finne på noe
Tror du at vi kunne finne på noe eller ???, det er kjedelig her :-)
 
Lørdag 23.11.13


 Det blir noen ganger litt for lite søvn når man har valper gtt.... I dag tidlig var Rune veldig grei og forbarmet seg over sjokoladepuddingene når de våknet i otta og skulle ha mat :-):

Jeg fikk sove helt til klokka var over 10, og det var deilig. Jeg sov som en stein og var omtrendt bevisstløs helt til Rune vekket meg.
De siste to dagene har Xi hatt en begynnende jurbetennelse, men jeg oppdaget den tidlig og klarte å stoppe den heldigvis. Derfor har nettene vært veldig korte, siden jeg har tømt puppen som var betent i løpet av natten også så da har det blitt toppen tre timer søvn og det er bittelitt lite, selv for meg :-)
Vi har heldigvis verdens beste veterinær som har gitt meg medisin nettopp til sånne litt akutte tilfeller, gjerne sent på kvelden eller på helligdager. Så nå vi kom igang med medisinering og tømming av puppen fort, så gikk dette veldig bra. Hadde vi måttet vente med medisinering til dagen etter at jeg oppdaget det, hadde det sannsynligvis endt med en sprukket pupp etter noen dager. Det har gått greit det også tidligere, men hjelpe meg for en jobb  det er i forhold til dette..... Nå har jeg friskmeldt Xi, så hun fortsetter bare penecillinkuren ut tiden også går det greit ser det ut for.  Jurbetennelse er ikke uvanlig, og det kommer av og til i forbindelse med at valpene drikker mindre melk enn før når de får så mye valpefor. Xi sin melkeproduksjon har vært fin og nå var det sikkert en pupp som ikke ble tømt skikkelig på en liten stund, og da kommer dette fort.

I dag måtte vi benytte dagen til å hjelpe min gamle mor med mange ting som hadde hopet seg opp. Ikke greit med gamle foreldre som egentlig ikke klarer seg så godt selv..... Men nå er tomta raket, en lampe er hengt opp, en garasjeport er reparert, alle ødelagte lyspærer er skiftet, osv osv. Det blir litt mye jobb når ens egne foreldre også trenger minst like mye som egne unger.... Det er umulig å rekke alt man syns man burde.....
Mens Marius, Rune og jeg var borte, var Vetle og en kamerat her og passet valper. Dethadde gått strålende igjen. Valpene var så trøtte og fornøyde når vikom hjem. Da hadde de vært ute, de hadde spist, fått masse kos, og blitt flyttet opp i stua hvor de har kost seg helt til kvelden. Nå sover de sin søteste søvn :-)

 231113 blir aldri lei av å leke ute
 Blir aldri lei av å leke ute
231113 er det mulig å kose sånn mad mamman sin
Kose med mamma'n min
231113 men pinnen min får du aldri
Xi passer godt på pinnen sin
231113 pinner på plenen er gøy
Ingen tvil om at det å leke med en pinne Xi fant under bjørka er gøy
 

Fredag 22.11.13

Til nå har vi brukt opp 30 søppelsekker, for å få bort alle møkkete aviser fra valperommet. I dag måtte jeg ut og hente flere ruller med sekker. Så nå er vi på sekk nummer 32.... Det står en ganske stor stabbel med søppelsekker utenfor garasjen. Nå har valpene et kjempestort forbruk av aviser. Jeg vil veldig gjerne unngå at de har noe som helst av bærsj eller tiss inne hos seg på valperommet, så akkurat nå for tiden skifter jeg alle aviser hvertfall 4 ganger om dagen. Nå er de 3 literne med klorin som jeg kjøpte også brukt opp. Så det betyr jo bare at det er mye vasking når man har valper. 
Valpene synes bare det er kult at jeg vasker, de vil gjerne henge i filla som sveiver over gulvet. Npen ganger blir det litt mye av det gode,så da tar jeg valpene ut i hundegården og lukker døra. Da går jobben veldig mye fortere :-) De gangene de spiser er det jo greit da, for da prøver jeg å benytte anledningen til å tømme/vaske /legge på nye aviser mens de spiser. Så er det klart igjen når de er ferdig med å spise.

Nå for tiden er Una inne sammen med valpene ganske mye. Hun liker veldig godt å være der inne og vil gjerne leke med dem. Foreløpig må jeg være der hele tiden fordi hun er så utrolig gira på å leke med dem. Hun forstår ikke at hun er stor og valpene er små. Det blir bare rett og slett litt for mye søskenkjærlighet når hun setter igang.

221113 enerhannen
Enerhannen
221113 en klam til deg
 Kleeeem !!
221113 hakk i hel med mamma
Hakk i hel med mamma
221113 kom skal vi leke enerhannen og ryggen
Kom skal vi leke, enerhannen og ryggen
221113 nakketispa
Nakketispa ute på oppdagelsesferd
 
Torsdag 21.11.13

Kuldegradene gjør at det blir litt begrenset hvor mye valpene får vært ute.
De fryser ganske lett, og skjelver som bare det, så det er bare ut for å spise, gjøre fra seg også leke bittelitt, før de må inn igjen. De forteller høtlytt at de ikke vil være inne uten selskap, så nå kan jeg egentlig sitte i valpekassa absolutt hele dagen. Noen pauser kunne jeg nok tatt akkurat når de sover, men ellers så er det veldig kontaktvillige valper som gjerne vil bli kost med hele tiden :-)  Litt vanskelig å få gjort noe som helst annet kan man si.

Vetle driver jo med hunde merket i speideren, så han er veldig flink til å hjelpe til med lufting og foring og å ta opp etter dem når de gjør fra seg. I dag har Marius også gjort en skikkelig jobb med valpene, så det er veldig deilig å ha så store gutter at de virkelig kan hjelpe til.

Xi bevilger seg nå ganske lange pauser fra valpene sine :-) Hun er fornøyd med å gi dem litt melk noen ganger om dagen. Så elsker hun å være ute med dem og leke der, men ellers er hun ikke så mye inne i valpebingen. Jeg kan jo godt forstå det, for det eneste valpene vil er å drikke melk, så dermed blir det ganske slitsomt for henne. Så da går hun like gjerne sin vei :-)

211113 halehannen
Halehannen
211113 hale merket ryggen prøver seg på trappa 
 Hanne merket ryggen på vei til å prøve trappa
 211113 hanne merket venstre lår
 Hanne merket venstre lår
 211113 trivelig med besøk
Veldig trivelig med besøk
211113 vi vil leke med deg
Vi vil leke med deg
211113 kan vi ikke leke mer
Hallo, jeg vil leke mer med deg,- kom igjen'a
 

Onsdag 20.11.13

Wæææ,- i dag tidlig våknet jeg til -8 grader !!
Det var litt kaldere enn jeg hadde planlagt :-) Men heldigvis fikset valpene fint å være ute i 5 minutter for å spise og gjøre fra seg. De er så flinke nå. På morgenen når jeg kommer inn til dem forter jeg meg med å lukke opp døra ut. Da stuper alle 8 ute og tisser, før de spiser maten sin. Etter å ha spist sitter det 8 valper rundt og bærsjer.  Så bærer det rett inn igjen når det er så kaldt som i dag. Men på den tiden de er ute får jeg skiftet aviser og vasket rundt inne i bingen.

I dag var de ute for å tisse mange ganger og det fungerer så bra hver gang.  Det er en så utrolig god hjelp at de kan spise ute. Så nå krysser jeg fingrene for at det ikke blir kaldere i hvertfall. Helst litt mildere :-)

Xi leker litt mer med valpene nå. Men ikke med alle samtidig.Det blir for mye mas om melk. I dag har jeg igjen hatt valpene hver for seg opp på et bord i stua. Det er også litt skummelt med det samme, men så skjønner de at det er godbiter å få, og dermed tør de opp igjen. 
Enerhannen er en artig fyr. Han har så sterk sugerefleks at han står og tramper i matskåla si, akkurat som han gjør når han skal trampe frem melka. Så sutter han i maten akkurat som når han suger melk av Xi. Han får jo i seg maten, men han søler jo så grådig, så jeg putter maten opp igjen i skåla til ham. I tillegg bruker han litt tid på dette da, så jeg holder de andre valpene unna så de ikke stjeler maten fra ham. Han spiser opp maten sin han på sin snodige måte, men han ser unektelig litt artig ut når han står og tramper rundt oppe i maten. Jeg har forsøkt å holde bena hans ut av skåla, men det vil han ikke. Bare han blir litt større så gir det seg nok. 
Min første hanne hadde noe av det samme, men han brukte teppet sitt. Han suttet på teppet, og trampet med frambena på teppet, akkurat sånn valpene gjør når de vil ha frem melka. Artig å se på :-D Han var sånn hele livet da.

 201113 full fart etter mamma
 Full fart etter mamma
201113 hanne merket ryggen i flott driv
Hanne merket ryggen i full fart
201113 stående bufe
Stående bufe
201113 i haug er ok
I haug når det er kaldt, er bedre enn alene.
 

Tirsdag 19.11.13

Nok en super dag for valpene. Femukers dagen ble "feiret" med tur ut og masse kos.
Vetle skal ta hundeeier merke i speideren, så han hadde som oppgave å fore og lufte valpene midt på dagen i dag. Han hadde med seg en kamerat hjem, og de to gjorde en fabelaktig jobb. Det ble så fint hos valpene etterpå. 
Så fikk de komme ut en liten tur , til de ble kalde. Desverre er sola borte hos oss nå, utenfor huset, så der var det faktisk rim. Men valpene koste seg og undersøkte alt. Spesiellt var det spennende å undersøke under Passaten som stod i gården.
På ettermiddagen kom det veldig trivelig besøk til valpene. Trege meg oppdaget ikke at besøket hadde bursdag i dag heller ! Ikke før jeg gikk inn på Facebook nå i kveld og så at hun kom opp med bursdag ! Beklager at jeg er en smule treg :-)

Vetle går som sagt i speideren, og på kvelden kom de andre speiderne som skulle ta hundemerket også. De skulle høre litt om valper/hundehold/trening osv. Det var en ivrig gjeng som kom, og koste masse med valpene. Tror de fikk skikkelig kikk av all kosingen for de holdt det gående veldig lenge :-) Nå tror jeg kanskje at det var mer spennende med valpene, enn å høre på det jeg fortalte , men det får nå heller være.

I dag er det klart for ny ormekur, så det skal valpene få før jeg legger meg :-)

 191113 alle spiser
 Alle valpene spiser
 191113 enerhannen velg denne
 Enerhannen
191113 hanne merket høyre bak
Hanne merket høyre bak
191113 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
191113 kjekkas
Kjekkas...
 
Mandag 18.11.13

Jeg er veldig glad for at vinteren venter litt med å komme. På morgenen i dag var de ganske deilig temperatur og ikke noe regn, så da ble det jammen muligheter for en liten tur ut nesten før det var blitt lyst. 
Valpene er veldig glad i å være ute, og elsker å ha god plass å søke rundt og leke. De er veldig undersøkende og nysgjerrige og virker veldig avbalanserte i forhold til alt som skjer rundt dem.

Jeg har stadig med meg en og en for å se hvordan de takler å være alene, uten søsknene sine. Så langt går det veldig bra med alle sammen. Om de er nede i gangen og undersøker der, eller om de er med meg alene på kjøkkenet det spiller liksom ingen rolle. De tuller rundt til de blir trøtte, ogås sovner de gjerne oppe i noe som jeg har lagt på gulvet. Det være seg en veske eller lignende. 

I dag var Xi veldig flink. Hun har faktisk begynt å si ifra til valpene når hun ikke vil at de skal puppe mer. I dag hadde alle valpene drukket melk lenge og vel. Men alikevel ville den valpen som var på kjøkkenet ikke gi seg med å mase på mamma'n sin om mer melk. Xi laget litt murrelyd først. Jeg synes hun var veldig tålmodig for valpen ga seg jo ikke. Til slutt kom et skikkelig løvebrøl under kjøkkenbordet. Da ga endelig valpen seg. Men den satt og skakket på hodet og lurte nok veldig på hvorfor hun ikke kunne få lov til å sutte melk hele tiden.
Det er veldig bra at Xi oppdrar valpene sine. Før har hun vært alt for tålmodig og tillatt alt. Denne gangen ser det ut til at hun har bestemt seg for at hun vil sette de litt på plass når de gjør ting hun ikke vil.

I helgen registrerte jeg alle valpene i Norsk Kennel Klubb, så nå har alle valpene sitt registreringsnummer. Når vi er hos veterinæren ved 7,5 ukes alder, blir valpene ID merket. Da blir valpenavnet og regnummeret knyttet til et idnummer. Så først da må det være bestemt hvilket navn hver enkelt valp får. Alle valpene blir registrert på oppdretter som får eierbevis i posten. Så må jeg gå inn og sette inn riktig navn på eieren av valpen. Til slutt kommer da endelig eierbeviset til rett eier. Det skjer som oftest etter at valpene er levert. Om vi går litt tidlig til veterinæren og veterinæren er kjapp med å legge inn id-nummerne, så kan vi ha flaks å ha fått registreringsbevisene hjem til oss før valpene reiser. Men som regel kommer de også etter at valpene har dratt. Så da sender vi de ut i posten i steden. Dette kan virke som et tungvindt opplegg, men jeg er så mye mer fornøyd med dette enn slik det var. Da kunne det jo ta opptil 3 mnd før registreringsbevisene kom til oppdretter som så sendte de ut til eierne. Som regel var det noe feil på registreringsbevisene også, enten stavefeil eller at noe manglet, så jeg er veldig glad for at det har blitt som det har blitt.

 151113enerhannen og halen Large Web view
 Enerhannen og hanne merket halen
 151113Toerhannen Large Web view
 Toerhannen
151113 toerhannen skal ha seg litt vann Large Web view
Toerhannen har blitt flink til å drikke
151113 venstre lår nakke og toerhannen Large Web view
Venstre skulder, nakketispa og torhannen koser seg
181113 ute på plenen er gøy
Ute på plenen er gøy
181113 enerhannen og ryggen
Enerhannen og ryggen
181113 nakketispa
Nakketispa
181113 toerhannen
Nok et bilde av toerhannen :-)
 
Søndag 17.11.13

Til nå har jeg sittet med en bærbar PC på fanget på kjøkkenet samtidig som jeg har jobbet på den. For å si det sånn, det er en arm som holder på å virkelig bli vond, så i dag har jeg endelig fått rigget meg til med bord, skjerm og tastatur og en deillig stol oppe på loftsstua. Det var veldig mye mindre belastende for armen gitt. 
Det kjedelige er at jeg må koble til PC'n hver gang, for jeg bærer jo den med meg over alt. Tror løsningen blir å ønske seg en iPad til jul...... :-) Alternativt å slutte å stadig være på nettet :-)

I dag har valpene vært masse ute igjen. Det var litt kaldere enn i går, så det ble flere korte turer, for det var for kaldt til å være lenge ute. Men de koser seg veldig og lydnivået er veldig høyt når jeg tar de inn igjen. Vetle har hatt kamerater på besøki dag også, og de har båret valper inn og ut og hjulpet meg å passe på de ute. De får gå fritt foreløpig så de må passes litt på. De er ikke akkurat skuggeredde disse her :-)

Det kom veldig koselig besøk i dag også. Artig når det er mennesker om har hatt flatter før som igjen velger å kjøpe flat :-) Det er det vi sier, en gang flat alltid flat ;-) 
Valpene var en stund oppe i stua, før de var ute igjen og så har de vært nede på valperommet. jeg er så takknemlig for det milde været, og krysser fingre og tær for at det fortsetter litt til. På yr.no ser det bra ut iallefall frem til over helgen. Jo mere valpene kan få være ute og bryne seg , jo bedre er det jo :-)

151113 halehannen II Large Web view
Halehannen
151113 høyre lår og enerhannen Large Web view
Høyre lår og enerhannen
151113 skjer stadig noe i kassa Large Web view
Skjer stadig noe i valpekassa
151113 tispe merket venstre skulder Large Web view
Tispe merket venstre skulder
171113 hei mamman min
Hei mamman min
171113 kose med mamman min
Kose med mamma
171113 stående bufe ute
Stående bufe
171113 sykkeleiker er nam nakketispa
Tror jeg må tygge litt på denne sykkeleika
 171113 dele broderlig
 Dele broderlig
 171113 halehannen på gresset
Halehannen 
171113 hanne merket ryggen i fullt firsprang 
Hanne merket ryggen i full fart
171113 mye å sjekke
Mye å sjekke ut
171113 søteste
Søteste, smelt smelt
171113 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
 


Lørdag 16.11.13

Det ble stor  lykke her i dag tidlig når vi fant ut at yr.no ikke hadde tatt feil :-D.
Det var 10 varmegrader ute og sol !!! Så rett etter frokost fikk valpene komme ut for første gang. Jeg bar de ut og satte de ned på plenen og det var et syn :-) Det tok ca 1 sekund fra jeg satte de ned til de oppdaget at det var noe nytt å sjekke ut. Halene gikk som trommestikker og de snuste rundt i gresset og hadde det helt supert. Som regel er det en eller to av valpene som er litt mer forsiktig og begynner det hele litt pent, men ikke her. Det var som å se på et kalveslepp om våren. Xi var jo like fornøyd hun som valpene, hihi. Det tok ikke lang tid før de var foran garasjeporten under verandaen, i thuijahekken og nedover oppkjørselen. Jo da, valper pleier å gå rundt om kring, men ikke etter to minutter ute :-) Herlig !

Men etter en liten stund ute var det klart for å gå inn igjen og opp i stua. Da fikk pipa en annen låt. Det var veldig mye gråt og sutring, så det var tydelig at de ikke var fornøyd med å bare være i bingen. 

Valpene hadde besøk, før det var klart for en ny tur ut og mat. Jeg blåste i fløyta ute, og de reagerte på lyden, men de var veldig usikkre på hvor de skulle gå. Så nå må jeg trene på at de skal komme dit jeg er når jeg blåser. Men lyden betyr noe for dem uten tvil. De spiste maten sin ute og etter en liten stund måtte de inn igjen. Denne gangen var det også besøk her og det ble mye kos for valpene. 

Nå har Vetle noen kamerater her på overnatting igjen, og de er så flinke til å sitte oppi hos valpene og kose med dem. Nå er det øyeblikkelig klart for kveldsmat for denne firbente flokken, denne gangen blir den nok servert ute i hundegården. Det er mørkt ute og det er greit å ha oversikten over denne relativt vidtgående gjengen ;-)

 161113 ute er kjempegøy
 Ute er kjempegøy
161113 for en bordskikk
For en bordskikk,- øvelse gjør mester ;-)
161113 maten går ned på høykant
Maten går ned på høykant
161113 spiser med labbene i koppen etterhvert
 Noen spiser riktignok fortsatt med labbene i koppen :-)
15113 hanne merket ryggen Large Web view
Hanne merket ryggen
151113 haehannen Large Web view
Halehannen
151113 hanne merket høyre lår Large Web view
Hanne merket høyre lår
151113 hanne merket venstre lår II Large Web view
Hanne merket venstre lår
 
Fredag 15.11.13

I dag har også valpene spist maten sin ute i hundegården. De er skikkelig flinke til å gå ut, og nå gjør de fra seg ute og det er veldig bra. De skjelver litt da, for det er jo ikke mange varmegrader, men de liker å være ute litt også tusler de inn og varmer seg i senga si når de finner det for godt.
I dag har flere av hannene fått være med ut i gangen. De er også ganske så freidige synes jeg og er ikke redde for noen ting. Selvfølgelig er det individuelle forskjeller, men de går rett bort til Una, og de går under ovnen og sjekker og er ganske så trygge allerede. Det er veldig moro å se. 

I morgen er det visstnok spådd 12 (!) varmegrader her. Ingen tvil om at valpene da skal få komme ut på plenen og kose seg. Det blir en ny opplevelse for dem og det har de også veldig godt av.
Eneste som er dumt med det, er at de da sannsynligvis kommer til å holde et veldig leven når de må inn igjen. Det er aldri artig etter å ha hatt den plassen de vil å gå på ute. Nå er det gjerde rundt hele tomta også, så de kan jo i prinsippet gå hvor de vil. Jeg får forsøke å holde de unna Thuia hekken tror jeg. Det er nok ikke bra for hverken valpene eller hekken om de skal spise og grave på den :-)

Xi er ofte inne hos valpene, men ikke så lenge av gangen. Hun serverer de litt melk, men valpene vil bare spise hele tiden og det blir hun lei. Det er mye artigere å se på henne når hun er sammen med en og en av dem. Da kan hun leke og skikkelig kose seg med dem.

 15113 enerhannen og venstre lår Large Web view
 Enerhannen og venstre lår
15113 fra valpekassa Large Web view
Fra valpekassa
15113 halehannen Large Web view
Halehannen
15113 hanne merket venstre lår Large Web view
Hanne merket venstre lår
151113 nakketispa og toerhannen Large Web view
Nakketispa og toerhannen
151113 tispe merket venstre skulder II Large Web view
Tispe merket venstre skulder
 
Torsdag 14.11.13
I dag fikk valpene komme ut i hundegården som er på utsiden av valperommet nede. Det var litt kaldt og bittelitt skummelt, men det gikk veldig fint.
På morgenen var det ganske så mye bærsj i bingen så jeg fant ut at jeg rett og slett måtte ta de ut, så de kunne spise ute. Servere dem mat sånn som det så ut i valpebingen var i grunnen ikke noe alternativ. Så jeg åpnet døra ut og de to første til å strene ut var tispene (!). De kom feil vei under fødselen, og fortsetter å utmerke seg. Nå var det det å tørre å gå ut som var tingen. Ikke nok med at de gikk ut, men de syntes helt tydelig at det var veldig artig å gå ut også. Nakketispa hoppet rundt og nilogret og hadde det som plommen i egget.
Gutta var litt tregere, men kom seg ut etterhvert de også da. 
Alle spiste maten ute og ikke minst, alle gjorde fra seg ute , hurra !! Det er så deilig når de gjør det. Så mye lettere å få alt ute isteden for inne.....  Mens de spiste seg ferdig ute og lekte litt og gjorde fra seg, fikk jeg tømt valpebingen og skuret den ned etter natta. Så når de begynte å fryse litt, fikk de komme inn til fiks ferdig valperom :-)
Etter på tok jeg med meg nakketispa ut i gangen alene for å se hvordan hun reagerte på det. Gjett om det var gøy. Fremmed rom, helt alene, men det var kult, hun løp rundt og undersøkte og dro med seg sko og hadde det skikkelig artig. 
Etter en laaaang og lat dag, var det klart for å komme opp i stua på ettermiddagen. De spiste ute først også tok jeg alle valpene opp i stua etterpå. Der fikk de en "ny" seng, den måtte skikkelig inspiseres. 

I kveld har vi vært på forestilling på skolen. Vetle og de andre elevene var så flinke ! Litt vemodig og litt trist at han nå er 7.klassing og slutter på Røyse skole til våren. Da er 14 år med unger på Røyse skole over. Samme skolen som jeg selv gikk på når jeg gikk på barneskolen. Tida går og årene bare flyr ! Det har blitt veldig mange skoleforestillinger da. Stort sett to hvert år, det vil si 28 forskjellige forestillinger det.  Vi er heldige som har hatt ungene våre på lille Røyse skole. En bra skole på alle måter, nytenkende og spennende. Det er alltid noe som kan bli bedre, men sånn er det jo på alle skoler.

Nå i kveld har valpene spist ute igjen. De blir kjappere og kjappere til å komme ut når jeg plystrer i fløyta, de skjønner nok at det lønner seg å komme seg ut i full fart for å få litt mat.
I kveld har tispe merket venstre skulder og enerhannen hatt hver sin tur i gangen. Begge to lekte masse med Una. De fantes ikke redd henne, og lekte som bare det. Skikkelig artig å se på. Halene logret i full fart. Når jeg mistet tre, fire vedatre på gulvet så bråkte jo det litt. Men da kom frøken venstre skulder i full fart og skulle sjekke ut hva det var som skjedde. Fantes ikke redd i det hele tatt. Flere av de andre valpene skal få komme ut alene i morgen, så får jeg se hvordan de reagerer også. Det er så artig å se på forskjellene på valpene. 

 141113 Xi koser seg med valpene sine
 Xi koser seg med valpene sine
 141113 enerhannen
Enerhannen
141113 hanne merket halen
Hanne merket halen
141113 hanne merket venstre lår
Hanne merket venstre lår

 
Onsdag 13.11.13

Natta ble veldig urolig for Xi. Vet ikke hva det har vært, menhun måtte ut ca hver halvtime gjennom stort sett hele natten. Det roet seg ved femtiden og da sovnet både hun og jeg. Det var ikke så artig å stå opp igjen klokka 06:30 da gitt.  Valpene har ikke latt seg merke med det. De sov stort sett gjennom hele natten og var klare til å spise når jeg kom inn. 

Maten går unna, og jeg tror rett og slett jeg må gi dem litt mer mat..... Xi har nok ikke så mye melk som hun hadde så valpeforet er nok veldig høyt verdsatt :-) De begynner å bli veldig flinke til å reagere når jeg blåser i fløyta. Da skjønner de at det kommer mat, og de virrer rundt seg selv og leter etter maten. Jeg må få tatt de ut snart så jeg får litt avstander å bruke når jeg blåser i fløyta. Når jeg står midt i flokken så får det ikke samme effekt da, som hvis jeg står litt unna med maten og så blåser i fløyta. Men dette skal vi nok få øvd på. Bare det ikke blir så veldig kaldt fremover. Eller snø da.... Vi får krysse fingrene.

I dag har valpene virkelig lekt , og de har lekt hardt. De knurrer og biter og er ganske så harde med hverandre. De setter halen rett i været og er skikkelig tøffinger. Men når broren eller søsteren skriker, ja da slipper de med en gang og rister litt på seg og går litt fra hverandre. Så kan de starte leken igjen, eller finne en annen bror eller søster å plage :-) En av valpene var veldig tøff i dag, den til og med bjeffet, men skvatt nok av sin egen lyd, for den tippet over ende der den stod :-) Tennene begynner å bli ganske spisse. De biter godt i beina nå, og når jeg legger meg ned i bingen så vil de gjerne rive av litt hår ja.
Morsomme er de ;-)

131113toerhannen
Toerhannen
131113 hanne merket høyre lår
 Hanne merket høyre lår
131113 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
131113 nakketispa
Nakketispa
 
Tirsdag 12.11.13

Det var ganske luksus å sove borte en natt. Jeg sov som en stein hele natta gitt.... 
Når jeg kom hjem her i dag var jo selvfølgelig alt som det skulle være. Vetle og en kamerat hadde kommet hjem tidlig, for på tirsdager er skoledagen slutt klokka 11:30. De hadde vært veldig flinke og gått tur med Xi og Una og gitt valpene mat. Så når jeg kom hjem lå de og sov sin beste søvn. Trill runde i magen :-)

For å si det sånn så går det ganske mye aviser til valpene. Jeg bytter veldig ofte både oppe og nede. Så om det er noen av dere som sitter med mange aviser hjemme, så ta de gjerne med når dere kommer på besøk.
Vi lengter litt tilbake til gamle dager :-) Da var Aftenposten diger med flere deler, så da gikk det fort å legge på aviser. Nå er den så mye mindre og hver del er så tjukk, så det blir ikke det samme. Kjennes mer som sløsing med papiret, så jeg pleier å dele noen av delene i to da.

Det er jo med gru jeg har innsett at valpene er 4 uker i dag ! De harde realitetene er at det nå er kortere tid igjen her, enn den tiden valpene har vært her ! Hjelp,- om fire uker reiser første valpen. Huttetu, jeg får la være å tenke på det gitt. Vi har, får nesten kalle det heldigvis, fått en avbestilling på en hanne. Så dermed er det en ledig hannvalp. Kanskje han får være her i jula ??? Det er jo lov til å håpe da :-)

121113 vetle og Mattias passer valper
Vetle og Mattias koser med valpene i stua
121113 nok en merkelig sovestilling hihi
Nok en merkelig sovestilling
121113 plutselig gikk melkebutikken
Plutselig forsvant melkebutikken
121113 sover godt i bingen i stua
Trøttinger
121113 Xi digger å knabbe lekene til valpene
Xi elsker leker, og tar gjerne lekene til valpene :-)
 

Mandag 11.11.13

Valpene var veldig fornøyd med å komme ned igjen i går kveld også. De sov nede i bingen sin i natt. Da blir det så enkelt å gjøre rent etter dem. Jeg kan vaske nede når jeg har tatt de opp og jeg kan vaske oppe når jeg har tatt de ned :-) Deilig å slippe å ha valper hengende i filla etterhvert. Nå skal det nå sies da at  som regel er de veldig flinke, men du kan være sikker på at de skal gå akkurat der jeg skal vaske og at de er i veien hele tiden ;-) Så da blir det en bra løsning på mange måter det å ha de både oppe og nede.

I går kveld hadde de en skikkelig runde med leking. Nå begynner det å bli skikkelig lek, og alle er med. Noen er litt lenger kommet i lekingen, men alle leker mer eller mindre. Nå har også alle fått frem noen ganske så spisse tenner. Når de kommer helt frem er de ikke veldig gode for å si det sånn ! For Xi er det heller ikke så godt, så da blir det ganske naturlig sånn at hun avvenner valpene litt etter litt. Hun starter nok ikke med det før om et par uker, men da tror jeg hun begynner å bli fornøyd :-)

I dag fikk jeg en utrolig hyggelig beskjed. "Nitro" med eier Torstein Bårdseng ble godkjent redningshund i helgen !! Som om ikke det var nok, så var broren til "Nitro", Nino og eier Are Paulsrud ute på oppdrag for Norske Redningshunder i helgen ( Nino er nemlig godkjent redningshund fra før) og Nino gjorde funn av en person. Gjett om vi er stolte av de utrolig flinke valpekjøperne våre, og de flinke valpene i fra N- kullet. Spesiellt er det jo også at de er søsken av denne W-gjengen.... de har Xi som mamma alle sammen.  Vi gratulerer sååååå mye !!!!

Jeg er som skrevet på tur i dag, og selv om det ikke er langt unna, så er det litt ambivalent dette her. Vel er det godt å ha litt fri fra all jobbingen hjemme, sitte med bena i sofaen og dataen på fanget og bare ta det med ro. Men tankene er jo hele tiden hos valpene og jeg skulle så gjerne kost litt med dem her jeg sitter...... Jeg var på en butikk is tad for å kjøpe meg en brus. Der hadde de hundeleker, så da ble det brus OG hundeleker på meg da. Så har valpene litt mer å leke med :-) Jeg skal nok kose meg resten av kvelden, og så er jeg jo hjemme igjen i morgen :-D

 091113 ny seng
 Ække' så dum den senga da
091113 ny seng toerhanne og tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder og toerhannen
091113 nå tar jeg deg
Nå tar jeg deg !
091113 søteste
Smelt, smelt .......
 

Søndag 10.11.13

FARS dag !!! Rune var jo heldig i dag ;-) Han måtte starte dagen med å fore valper og ta vekk aviser fulle av diverse etterlatenskaper fra valpene, og etterpå måtte han vaske valperommet :-)
Han var så heldig at han fikk velge mellom det og det å lage frokost, støvsuge og gjøre klart til valpekjøpere kom på besøk. Nå tror jeg egentlig at han liker seg godt nede hos valpene, så da var det jo ikke så synd på ham, selv om jeg hadde unnet han en lat morgen uten noe å gjøre. Men det får vi ta igjen når vi blir gamle :-D. 

Når valpene hadde spist i dag tidlig, bar vi de opp i stua. Jeg var jo passe spent på det, men det gikk over all forventning. Det er jo alltid litt sutring når det er nye steder, og nye ting å sjekke ut. Men det var overraskende lite sutring på denne gjengen. Xi likte det veldig godt at valpene hennes kom opp i stua. Da har hun jo full oversikt over både kjøkkenet, stua og valpene på en gang. Slettes ikke værst.

Det kom igjen veldig trivelig besøk til valpene. Vi kjenner oss ganske så heldige hver gang vi har kull for det finnes jammen meg utrolig mange flotte valpekjøpere rundt om kring !! Kjører langt gjør de også for å besøke valpene. Jeg er imponert!

Etter besøk i dag og mange timer i stua, var valpene passelig slitne. Så når vi bar de ned etter at de hadde spist var det klart for å reise til Rune sine foreldre på middag. Det er luksus det !! Det å spise mat som jeg ikke har laget selv, er det beste jeg vet :-) Det er så deilig å bare sette seg til bords og skikkelig kose seg med maten. Ikke noe stress og ikke noe styr. Deilig.Smakte nydelig gjorde det også, som alltid når moren til Rune har vært i sving på kjøkkenet.
Vetle har vært på speidertur i dag, og han var passelig trøtt, så han og jeg reiste hjem litt tidligere til valpene. Det er ikke lett å være lenge borte om gangen :-)
Men i morgen skal jeg på kurs med Fylkesmannen i Buskerud. Da blir jeg borte mandag og tirsdag. Skal heldigvis ikke så langt da. Rune skal være hjemme her og holde orden på to og firbente. Det kommer til å gå som en drøm, det vet jeg jo, men jeg kommer jo til å savne valpene noe fryktelig......

 091113 enerhannen
 Enerhannen
 091113 leker stadig mer
 Leken utvikler seg stadig mer
091113 linselus halehannen
Noen av valpene er stadig med på bilder.... en av dem er halehannen. Skikkelig linselus
091113 nakketispa og toerhannen spiser og koser seg
Nakketispa og toerhannen spiser og koser seg
 

Lørdag 09.11.13


I dag kom en kamerat på besøk til Vetle. Det er veldig gromt å kose med valpene, og valpene sier jo ikke nei takk :-)
De har hatt masse besøk i dag også, flere runder med valpekjøpere som har vært her på besøk. Det er så kjekkt både for oss og for valpene. Da får vi snakket masse hund, og valpene får masse kos.

Vetle og kompisen var veldig flinke og bakte 26 muffins mens det var besøk her. De pyntet dem og jobbet som bare det. Så skulle de bare opp og se litt på TV. Vi andre var nede hos valpene, og Xi gikk jo rundt som hun pleier, sammen med Una.... Det var bare det at Vetle hadde satt muffinsene veldig langt ut på kanten av kjøkkenbenken.... Mens vi var nede og koste med valpene kom Xi fredelig gående bort til Rune med noe i munnen. Det viste seg at hun kom med en muffins til ham. Først flirte vi godt og sa at hun kom for at vi skulle hjelpe henne å ta av papiret. Men når Vetle og jeg gikk for å sjekke så var 26 muffins blitt til 13 :-D. Xi og Una hadde nok kost seg veldig på kjøkkenet med de 13 andre muffinsene. Så da fant vi ut at hun sikkert syntes at hun hadde spist nok muffins og ville gi en til Rune også før alle ble spist opp, hehe.

Vi pleier alltid ha valpene litt oppe i stua også. Vi har så dum trapp så valpene kan ikke gå løse for da kan de rett og slett dette ned. Så da har Rune tidligere laget en binge som er kjekk å ha i stua. I dag var Marius så grei at han hentet delene til bingen på toppen av garasjen og skrudde den opp i stua. Nå står den klar og i morgen bærer vi nok valpene opp tenker jeg. De har så godt av litt forskjellige opplevelser, så dette kommer de til å like etterhvert. Mulig det blir litt sutring i morgen fordi de ikke har vært i stua før, men det går seg til :-)

091113 enerhannen venstre bak og høyre bak
Enerhannen, venstre bak og høyre bak
091113 fiining
 Fiiining
091113 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
091113 tispe merket venstre skulder
Tispe merket ventre skulder
 
Fredag 08.11.13

I dag har det vært en ganske begivenhetsrik dag for valpene.
Natta forløp som vanlig, veldig greit. Jeg merker at de begynner å leke litt og lage litt lyd ved 05 tiden på morgenen nå. da er de ganske klare for at dagen kan begynne. Jeg prøver å ikke stå opp før litt over 06:00 i håp om at de etterhvert skal sove helt til da. Gjerne litt lenger også da. 

På ettermiddagen kom først en fremtidig valpe eier på besøk. Valpene gjorde som i går, de er våkne litt og sovner fort. Men så kommer Xi inn og da våkner de litt igjen. 
Det var veldig koselig med besøk da. 
Etter besøket var det klart for langveisfarende besøk. Det var hun som eier datteren til Xi, Goya som kom på besøk for å se på halvsøsknene til Goya. Det er alltid veldig trivelig med besøk fra Hedvig :-) Det ble ikke så lenge denne gangen da, og ikke noen trening av Goya , for ute var det køla mørkt !

Innimellom disse besøkene og etter så var Vetle og en kamerat hos valpene og koste masse med dem. Jammen hadde Marius med seg besøk også, som gjerne ville kose med valpene. Så i dag har de fått så mye kos, at nå ligger de rett ut nede i kassa og snorker og sover. 
Det er artig å se på utviklingen, de er litt mer nysgjerrige for hver dag som går og koser seg med alle besøkene. Men fortsatt må de legge seg på lading ganske ofte og lenge. Tiden de holder seg våkne øker etterhvert, så snart er det sånn at det blir litt deilig når de endelig sovner ;-D

 08.11.13 halehannen gjesper veldig
 Halehannen var så utrolig trøtt
08.11.13 fortsatt litt grising men det går bedre
Fortsatt litt grisin, men betydelig bedre da.
08.11.13 kan vi finne på noe spik
Kan ikke vi finne på no'spik ?
08.11.13 mamma kommer mamma kommer
Mamma kommer, - mamma kommer !!!
 
Torsdag 07.11.13

I ettermiddag var det klart for besøk fra den første valpekjøperen. Det var gamle kjente som kom, så det var veldig hyggelig. Tror valpene satte pris på besøk og selv om de ikke var våkne spesielt lenge, så var de fleste bortom og hilste og lette etter litt mat. Alt av fingre kan jo være potensielle matkilder ;-) så da må de jo sjekkes opp. Det tok vel fem minutter så sov de fleste da. Etter en liten stund tok jeg Xi inn igjen til valpene og da våknet de selvfølgelig :-) Da var det klart for servering av litt melk, og ingen sa nei takk til det. Etter maten holdt de seg våkne en liten stund til.

Jeg har satt en vannkopp inne i bingen. Det hender valpene slumper til å komme borti den. Noen av dem dupper nesa nedi og skjønner ikke helt, men tilfeldigvis tar de en slurk. Andre tramper opp i koppen og skjønner ikke hvorfor de blir våte på beina :-)

I dag har jeg satt inn en seng til dem. Til nå har de ligget på et teppe, men nå har jeg tatt en seng og lagt teppet oppi senga. Det var ikke noe problem, de gikk like gjerne i senga og la seg.

Marius og Vetle har sine faste stunder med valpene. De ligger gjerne på gulvet sammen med valpene og koser med dem. Det beste jeg vet er også å sette meg inn til valpene og bare se på dem. Jeg blir aldri lei av det nei :-)

 051113enerhanne tispe merket venstre skulder og hanne merket høyre lår Large Web view
 Toerhannen, tispe merket venstre skulder og hanne merket høyre lår
051113 koser seg
Nydelig :-)
051113 sover stående
Sover stående, hanne merket venstre lår
051113 tispe merket venstre skulder Large Web view
Tispe merket venstre skulder

 

Onsdag 06.11.13

Nå er denne gjengen ganske runde og gode. Ingen ting i veien med matlysten :-) Men grise, det skal de. Ikke snakk om at jeg får de vekk fra å putte først det ene benet så det andre opp i koppen mens de spiser. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor de gjør det, men det blir ganske mye gris. Når de drikker melk av Xi driver de med melketramping for å få melken frem og at Xi skal slippe ned melken. Når de nå får mat, står de på samme måten, tramper i maten og skal ha den frem. Det er jo bare det at maten er jo der allerede :-) Det gir seg heldigvis litt etter litt. 

Merker ingen ting etter ormekuren i går. Denne gangen fikk de Drontal puppy. Bruker litt ulike ormekurmiddel i håp om at det gjør at dersom det er noe egg eller orm der, så blir det borte. Det er ikke uvanlig da, men kan man unngå det så er da det aller best.

Marius skulle legge Xi hos valpene i dag. Jeg tror han koste seg veldig han også, for han la seg også oppi til dem. Der sovnet han og sov en time sammen med valpene og Xi. Det var antagelig godt og varmt der, i motsetning til i resten av huset, så det var vel deilig å være der.
Vetle har også hatt noen kamerater her som har kost med valpene. Foreløpig er de veldig til å lete etter mat når man kommer for å kose med dem. Men etterhvert så kommer de for å få kos. Det er veldig deilig å sitte i kassa og bli overfalt av en gjeng med kosete valper i hvertfall. Nå begynner jeg også å kjenne antydning til kuler der det skal komme tenner. Når de er ute starter en ny epoke..... Det er ikke så deilig når valpene henger i buksebein, sokker osv med sine sylskarpe tenner :-)

 051113 går det an å bli søtere
 Går det an å bli søtere?
051113 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
051113 hanne merket venstre bak Large Web view
Hanne merket venstre lår
051113 herlig gjeng
Herlig gjeng
 

Tirsdag 05.11.13

Hjelp,- i dag er valpene 3 uker !! Nå er det bare 5 uker til de reiser fra oss )-:
De har fått runde nummer to med ormekur, og alle klørne er klippet. De er ikke like glade for det, de vil gjerne lete etter melk når vi løfter dem opp og blir ganske sprellete :-)

I dag har Vetle vært kjempeflink til å hjelpe til med valpene og de voksne hundene. Når han kom hjem fra skolen tok han med seg Una på tur, før han passet på så alle valpene fikk seg en liten melkesup.
De er ganske så glade i å spise valpefor/NP, men det er nok ikke noe som slår melka til mamma'n :-)

I dag har de begynt med tre måltider om dagen. De er ganske så på hugget når maten kommer. I starten står de pent ved koppen, men så er det nok for fristende å sette beina i koppen og gjerne legge seg oppi :-) De blir ganske så runde og gode i magen etter å ha spist. Noen sovner som steiner med en gang etter at maten er fordøyd. Da er de nok skikkelig mette.

021113 Xi med valpene
 Xi sammen med valpene
021113 trenger litt melk også
Melk må man ha..
021113 tispe merket vs passelig bøllete
Tispe merket venstre skulder dro igang et lite show ;-).......
021113 tispe merket vs når villdyret våkner
Tispe merket venstre skulder : Når villdyret våkner....
021113 tispe merket vs ruller rundt
Hun avslutter "showet" med å rulle rundt. :-)
 
 
Mandag 04.11.13

I natt har valpene klart seg aldeles på egenhånd :-) Xi ga de mat siste gangen ca ved midnatt også var det helt stille til vi var oppe igjen klokka 06:30. Det synes jeg er veldig godt gjort av dem da. Nå er det som med små unger,- radioen skrus av, lyset slukkes og døren lukkes, sånn for å tydeliggjøre at det er natten. På den måten håper vi å få til bittelitt døgnrytme til de skal reise til sine nye hjem.
De har klart overgangen til stort rom kjempefint. Det var litt sutring i går kveld når den ene valpen var helt borte ved døra, men når han bare ble gjenforent med resten av gjengen gikk det veldig fint.

De griser fortsatt veldig bra når de spiser da. Det begynner så bra, også blir det bare værre og værre etterhvert.
Hver gang de skal spise så blåser vi i en fløyte. Vi blåser to støt og etterhvert blir den lyden så innarbeidet at når de hører den tror de at det er mat, og kommer som kanonkuler. Gratis innkallingstrening :-) Så nå er det bare for dere som overtar valpene å holde denne innkallingen ved like. Den sitter dypt inn i bevisstheten til valpene når de reiser herifra, så om den vedlikeholdes har man en utrolig bra innkalling på dem. Men det krever vedlikehold da.... Noen ganger kan det være vanskelig når man er mange i familien. Får man det til, er det ingen ting som fungerer så godt som innkalling på fløyta.

Endelig er besluttningen tatt :-) Navnene er klare. Som dere sikkert husker blir det navn fra Willy Wonka sin sjokoladefabrikk denne gangen. Det lengste navnet jeg fant på en Willy Wonka sjokolade var : Wonka Whipple-Scrumptious Fudgemallow Delight. Vet jo nesten ikke hvordan jeg skal uttale det :-) Men det ble fine sjokoladenavn på hele gjengen.

Hannene får navn som følger:

Fosliskrenten's Wonka Caramel Fudge
Fosliskrenten's Wonka Crispy Toffee
Fosliskrenten's Wonka Chocolate Bag
Fosliskrenten's Wonka Creamy Fudge
Fosliskrenten's Choco Caramel
Fosliskrenten's Wonka Chocolate Bar

Tispene blir hetende:

Fosliskrenten's Wonka Nutty Crunch
Fosliskrenten's Wonka Soft Caramel

Her er et par bilder av ekte Willy Wonka sjokolade :-D
Noen få av Willy Wonka sine sjokolader inneholdt en "golden ticket", som dere kanskje husker. De som var så heldige og fant disse bilettene fikk komme en dag til  sjokoladefabrikken til Willy Wonka.  
Jeg er sikker på at alle eksemplarene av Wonka-sjokoladene i denne W -gjengen inneholder hver sin "Brown Ticket", - og jeg kan love dere at den billetten vil bringe dere mye mer glede og latter enn en "Golden Ticket" til Willy Wonka sin fabrikk :-D.... kanskje bittelitt frustrasjon også...... ;-)

 CC Wonka-Bar-from-the-movieWonka Nutty Crunch
 
 021113 enerhannen
Enerhannen
021113 hanne merket høyre bak
Hanne merket høyre lår
021113 hvilken sovestiling
Nok en sovestilling , Toerhannen
021113 snork
Her sover hele gjengen
021113 sove inntil er godt
Nakketispa liker godt å sove inntil
 
Søndag 03.11.13

I dag har vi åpnet kassa til valpene. De har fått veldig mye større plass enn den lille valpekassa. Det var skummelt med det samme. Så stor plass å bevege seg på. Det er ingen tvil om at det er lyd i disse også :-) Når de kommer for langt unna resten av gjengen så forteller de det i klartekst. Det er veldig uvant for dem at det er så stor plass, så det pleier å ta noen dager før de elsker å ha plassen.

I dag har de fått mat samtidig fra fat. Tja, bordskikken var veldig bra i starten,- etterhvert ble den bare værre og værre. De ligger i matfatene til slutt og koser seg veldig med maten. De griser så fælt på seg selv at de sitter og spiser maten av labbene sine før de mette og fornøyde sovner der de sitter. Det er veldig greit å ha Xi da, som kommer inn og vasker alle valpene og spiser opp restene. Heldigvis blir det bedre og bedre etterhvert som de blir litt større. Ikke greit å være liten og lære seg å spise pent nei.
Her er noen bilder fra dagens "etagilde" :-)

021113 starter med veldig bra bordskikk
Bordskikken starter veldig bra........
021113 bordskikken forsvant ut med maten
....der forsvant bordskikken ut av vinduet
021113søtste toerhanne
Søteste toerhanne har spist med hele hodet og begge labbene ;-)
021113 hanne merket høyre lår og hanne merket rygg
Hanne merket h lår og hanne merket ryggen
021113 smågris
Smågrisen.....
021113hanne merket høyre lår
.......sovner nesten til slutt i matfatet :-)
 
Lørdag 02.11.13


I natt gikk det veldig fint igjen. Valpene fikk litt NP blandet med oppbløtt valpefor i går kveld. Dermed var de nok litt mer mette gjennom natta, og sov fra ca 02 til 07:30 ! Rene luksusen for meg da, utrolig deilig med så mange timer sammenhengende søvn :-)
Valpene er veldig glad i mat. De spiser en og en av kopp. I håp om at de skal klare å stå og spise pent når vi setter alle sammen til matkopper på samme sted. De griser og spiser så grådig når de blir satt sammen, og går gjerne oppi maten til hverandre. Jeg har et lite håp om at de nå kanskje kan spise litt finere når de har øvd på forhånd :-)

Nå leker de mer og mer med hverandre. De biter og småbjeffer når de skal leke. Tror ikke helt de skjønner hvorfor de gjør som de gjør. Merker godt at de er blitt mer med. De merker det fort når jeg kommer inn i rommet, og de beveger seg til meg med en gang. De tror antagelig at de skal få mat, for stort sett sørger jeg jo for at de får mat i en eller annen form når jeg kommer inn til dem. de har blitt ganske blanke i pelsen av alt de søler. De spiser av hverandre og gnir det litt utover, så de glinser godt i pelsen. Når de blir litt flinkere til å spise skal alle sammen få et bad :-) 

I morgen må vi nok åpne opp kassa, nå er det på tide som jeg skrev i går. Vi pleier å vente til de er tre uker, men denne gjengen er ganske så for seg så jeg tror vi tar det et par dager for tidlig. Når de får større plass blir det som regel alltid litt mer sutring. Da er det vanskeligere å finne frem til resten av gjengen, som kanskje har spredd seg litt utover. I dag har de vært veldig flinke til å gå av teppet sitt for å gjøre fra seg. Noen uhell skjer jo, men de er som regel veldig flinke. Noen har litt uflaks og får framparten ut av teppet, også tror de at bakparten også er av....

311013 hanne merket ryggen 
 Hanne merket ryggen
311013 sammenklemt halehanne
Halehannen klemmer seg mellom kassa og søsknene
311013 se de nydelige øynene
For en konfekteske
311013 skikkelig trøtting
Toerhannen gjesper og er så trøtt
 
Fredag 01.11.13

Det blir litt sene kvelder, og i går kveld kom jeg meg alt for sent i seng. Det resulterte i at valpene sov hele natten gjennom :-) Xi ga de mat ved 02:00 tiden, og da trengte de ikke mat før 06:30 tiden. I natt tror jeg rett og slett jeg skal prøve å la de sove gjennom natten uten at jeg står opp :-)

I dag har det vært mer aktivitet hos valpene. De har laget en del lyd, og blir forskrekket over seg selv.De skvetter av bjeffingen og dette over ende mens de går bortover. De har spist to ganger i dag, og i kveld når jeg kom inn til dem med maten ble de helt i hundre. De får mat en og en utenfor kassa nå et par dager før de spiser sammen alle sammen. Men da blir jo de som ikke får mat kjempegira fordi de kjenner lukten av maten :-) I kveld var de så ivrige at jeg måtte stoppe flere av dem fra å klatre over valpekassa. Det er artig at de er så ivrige.

Jeg tror rett og slett at vi skal åpne opp og la de få større plass. De er ganske flinke til å trekke til det ene hjørnet i valpekassa når de skal gjøre fra seg. Dette vil jeg gjerne bygge videre på, ved at vi åpner opp kassa, for da kan de trekke ennå lenger unna der de sover for å gjøre fra seg. Det ligger i dem at de skal trekke lengst mulig unna der de sover for å gjøre fra seg, så det er greit å legge til rette for at dette får utvikle seg. Det gjør det jo enklere å få dem renslige senere.

Det er mange som lurer på når de kan velge valp, eller hvordan vi gjør det. Hos oss er det ingen som har første valg eller andre valg osv. Vi forsøker å se på valpenes personlighet og matche så godt som  mulig valp og eier utifra hvordan eier ser for seg hunden sin, og hva eier tenker han vil ha. Det er ikke lett å velge valp utifra to - tre besøk i valpekassa. Kanskje velger man feil, fordi den valpen man trodde var den roligste feks , akkurat hadde lekt masse og lå og sov mens valpekjøper var på besøk. Det er lettere for oss å se som ser de hver dag både når de er opplagte og når de er slitne :-)
Fordelingen av valpene skjer heller ikke før tidligst når de er 7 uker. De utvikler seg masse på en uke, derfor er det lurt å vente så lenge som mulig.

Vetle og jeg har vært i Sandvika i dag. Der skulle Vetle få regulering nede også. Han har oppe fra tidligere. Dette er nok ikke noe særlig godt i kveld, det er nok veldig ømt og vondt. Han og jeg var også på kino i kveld og så på Gåren Ragnarokk. Spennende film :-). Det var en liten deal mellom ham og meg, han skulle ikke gå halloween i går, mot at vi dro på kino i dag. Jeg er liksom ikke helt bitt av den basillen med Halloween,- synes det er litt synd at de går rundt og "tigger" godteri.... Men det er jo delte meninger om det også. Noen synes julebukk er noe av det samme, men jeg er ikke helt enig :-)

311013 frøken nakke 
 Frøken nakke
311013 første spede tiløp til lek
Nå skal jeg ta deg !
311013 hanne merket halen
Hanne merket halen
311013 hanne merket halen og tispe venstre skulder
Hanne merket halen og tispe merket venstre skulder
 
Torsdag 31.10.13

Jeg gjorde det samme denne natten. Xi var inne hos valpene ved 04 tiden og ga de melk. Så var det ny foringsrunde klokka 06:30. Det fungerer helt topp. Valpene sover sin beste søvn og tar livet aldeles med ro hele natten. De blir selvfølgelig veldig ivrige når melkebutikken kommer, men utover det er de veldig rolige.
I dag har de fått smake på NP igjen. Nå kjenner de igjen lukta, for når første mann får, våkner alle de andre og er kjempeivrige på hva det er som skjer og om det kommer noe mat. NP lukter nok veldig godt for små valpeneser. ( Det gjor det forresten for store hundemammaneser også¨:-) )
Øynene åpner seg mer og mer, og de har ganske så blå øyne under der. De ser ikke så mye i starten men synet utvikler seg etterhvert.

Nå har de kanskje et par minutter om gangen som de er bittelitt i farta. De kommer mer og mer opp på bena sine, og nå småbiter de litt i naboen også. Noen ganger gjesper de, og noen ganger så går det over i småbiting på naboen :-) Det er utrolig artig å følge med på hvordan de utvikler seg fra dag til dag.

I starten når valpene var født kunne Una bare drømme om å stikke nesa si inn på valperommet. Hun er jo så utrolig nysgjerrig og vil så gjerne inn til dem. Men frem til nå har Xi fortalt henne at hun skal holde seg unna. Men i går fikk hun stå å kikke på dem over kanten på kassa. Una stod og skakket på hodet og lurte i all verden på hva det lille greiene der var. Skal bli gøy å se hvordan hun er i forhold til dem når de begynner å gå litt rundt.

Kabalen med første besøk av nye valpeeiere begynner også å gå opp. I løpet av slutten av neste uke er det ikke mange som ikke har vært her og hilst på denne gjengen. Det vi ofte erfarer er at de som kommer synes at valpene er så små. At bildene lyver og gir inntrykk av at valpene er større enn de er. Valpene løper heller ikke rundt i kassa og vil leke og bite og herje, men ligger mye stille, de har bare små økter hvor de beveger seg litt rundt. Men bare vent til de har blitt en 5-6 uker :-) Da blir alle som kommer opp i kassa behørig tygd på og alle vil ha oppmerksomhet på en gang :-) Hver tid sin sjarm :-)


 31013 tjukke og gode i magen
 Tykke og gode i magen
310113 skvis
Noen blir skvist :-)
311013 enerhannen hviler seg på benet til sin mor
Enerhannen koser seg på benet til mamma'n sin
311013 flere vil være med å leke
Lekens spede begynnelse
311013 øyne og opp på beina nesten
Sitter så fint, og øynene er jammen åpne ;-)
 311013 søte enerhanne
 Enerhannen, stuptrøtt etter all spising
 

Onsdag 30.10.13

I natt sov jeg i min egen seng. Jeg var oppe klokka 04:00 og sjekket om Xi var inne hos valpene sine. De hadde spist klokka 0:30, så da tenkte jeg det var greit med litt påfyll klokka 04:00. Xi var på plass og hadde nok akkurat lagt seg for valpene spiste som bare det.

Så da var det bare å legge seg igjen. De får nok mer enn nok mat ja, for jeg legger merke til at de er litt løse i magen. Det regulerer nok seg selv i løpet av et par dager. Klokka 06:30 var jeg oppe og da var det greit med frokost. 

Valpene fikk sin første smak av hundemat i dag. Jeg starter alltid med at de får en liten smak av Norwegian Polar (NP). Det pleier å være veldig populært. Noen er veldig kjappe til å skjønne at de skal spise maten, og ikke drikke den. Mens andre er helt i sugemodus med en gang jeg gir dem noe i munnen. Når de drikker melk av Xi så blir de ganske stive i frambeina, mens de tåkker og tråkker for å få Xi til å slippe ned melken. Når jeg kom med NP'en så var det noen som ble helt stive i hele kroppen og hadde stive frambein, og forsøkte å suge av t-skjea. Noen begynte med melketrampingen ut i løse luften mens de største valpene spiste maten.
De fikk bare en liten smak for at de små magene skal sakte med sikkert venne seg til maten. De har fått det samme nå ikveld. Det synes veldig godt gitt. NP inneholder veldig mye fett, og det er ikke fritt for at de griser litt når de spiser, også spiser de av hverandre etterpå og dermed blir de ganske så fettete i pelsen. Så nå ser de ut som om de har brukt brylkrem hele gjengen :-)

Jeg prøvde å få tatt noen bilder i dag av de som har åpnet øynene mest, men blitzen er nok ganske ubehagelig så de kniper litt igjen øynene. Derfor ble det ingen gode bilder i dag. Forsøker igjen :-)

 

Tirsdag 29.10.13

I dag er valpene 14 dager gamle !! Klart for ny kloklipp :-)

Jammen var det godt å komme seg hjem igjen til valpene. Har ikke godt av å være borte fra de jeg ,- det er helt klart.  De hadde jo vokst mens jeg var borte også, de spiser jo som hester, så de blir stadig litt større. 

Nå åpner øynene seg også. Både enerhannen og toerhannen har små sprekker til øyne, og nå blir de så utrolig nydelige. Om et par dager er nok øynene ordtlig åpne og da er det små hunder vi har her plutselig :-)

Det er de første små tilløp til lek mellom valpene også. De skjønner nok ikke helt hva de driver med, men biter så vidt på naboen og begynner å vise de første små tendensene til lek. Det er alltid litt artig når de begynner å lage litt lyd. Da blir de så forskrekket over hva de gjør, at de faktisk klarer å bjeffe, at de ofte detter over ende og mister helt balansen. De skjønner ikke helt med det samme at det faktisk er de som lager lyden :-) Men det varer ikke lenge da, så er de skikkelig drevne på det.

271013 tispe merket v skulder
 Tispe merket venstre skulder
271013 tispe nakken
Herlig sovestilling på tispe merket nakken
271013 toerhannen
Toerhannen
Ble bare så fristet til å sette inn denne også. Dette er typisk flat-adferd ;-)
531489 169461483207185 1206190474 n 


 
Mandag 28.10.13
I går kveld reiste jeg til Bergen sammen med jobben. SOS Barnebyer i Bergen er 5 år i år, og skulle ha jubileumsseminar som vi skulle få være med på. Det ble litt mer spennende enn jeg hadde tenkt når vi skulle rekke flyet. Bussen som skulle kjøre kom ganske mye forsinket og med ganske mye kø i sikkerhetskontrollen, var vi de siste som stormet inn på flyet :-)

I dag har jeg vært og hørt på foredrag som handlet om hjernens utvikling hos små barn, og siste forskning på dette området. Dette er utrolig spennende å lære mer om, og ny kunnskap er aldri å forakte. 

Det er Rune som har vært "husfar" og holdt styringen hjemme siden jeg reiste bort. Han har fortalt meg at det går like bra som det har gjort hele tiden. Han hadde veid alle sammen igjen, og nå ser det ut som om de store bare får mer og mer, mens de to "minste" ikke får så mye som de store fordi de store bare kaster de "små" vekk. Så nå får de store og grådige ta en grådighetspause mens de som er litt mindre får litt særbehandling.
Rune har vært hjemme i dag og skal være hjemme i morgen også. Han har lovet at gjerdet skal være tett når jeg kommer hjem, så får vi se om det blir sånn eller ikke :-) Det er rart med det, men alt tar liksom litt mer tid enn han hadde tenkt når han er hjemme alene ;-)

Naturlig nok har jeg da avsluttet å sove inne hos valpene. Det er alltid så todelit. vemodig fordi det er så koselig å sove der sammen med dem, men veldig deilig fordi en luftmadrass klemt mellom en valpekasse og et skap i vaskeromsinnredningen ikke er så veldig komfortabelt......  Men det er alltid litt trist da. Det er bare det at det er ingen grunn for meg til å sove der lenger. De klarer seg jo aldeles strålende selv gjennom natta.

271013 et aldri så lite oversiktsbilde
Hele bølingen strødd utover
271013 hanne merket halen strekker seg så lang han er
Hanne merket halen strekker seg så lang han er der han sover og koser seg
271013 hanne venstre bak og hanne merket rygg
 Hanne merket venstre lår og hanne merket rygg
 271013 så lang unna ligger jeg
Så langt unna har jeg sovet de siste to ukene. Ikke rart jeg ikke vil flytte..... :-D 
 
 
Søndag 27.10.13

Jeg liker veldig godt den natten som klokka skal stilles tilbake :-) Da gjør det ikke noe om jeg legger meg sent. Jeg har jo en time å gå på :-) Nå misunner jeg ikke de som jobber denne natta da, men for oss som stort sett sover i sengene våre om natta er dette årets beste natt synes jeg.
Xi og valpene brydde seg ikke noe om at natta var en time lenger. De sov og koste seg gjennom den som de pleier.
Det er usedvanlig lite ekstra med disse valpene altså. Jeg har jo friskt i minne Goya sitt kull hvor vi mistet to valper veldig tidlig i valpekassa, og da var det jo så mye sutring og gråt og uro. Det er klart at sånn er det noen ganger og da er det deilig når disse valpene er så ukompliserte som dette. Jeg har veid dem igjen da, klarte ikke helt la være :-) , og tre av hannene har virkelig dratt av gårde. De har for lengst passert kiloen (!) og er noen skikkelige klubber. Ingenting å si på matvettet nei.
Resten av gjengen hadde også doblet vekten sin, men har ikke tatt så veldig av da.

Jeg ser at disse valpene ikke kommer til å ha åpnet øynene sine så tidlig som mange andre. Men det er jo ikke så rart, for de ble jo født på dag 59 og ikke dag 63  som veldig mange andre valper blir. Så de henger egentlig 4 dager etter. Det høres jo logisk ut at utviklingen trenger den tiden den trenger, så da må det bare gå noen dager til før de åpner seg :-) Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.

Røyse er et vakkert sted å bo. Vi pleier å skryte av at regnet går rundt åsen her vi bor, og at det ikke kommer til oss. Vi sitter ofte og ser at det regner rundt oss mens vi har sol. Sånn var det jammen meg en liten stund i dag også. Sola skinte på tomta vår og rundt oss var det altså så grått. Det ble veldig vakkert, det kom til og med en nydelig regnbue på himmelen.

 271013 regnbue i åsen
Vakkert :-)
271013 nydelige farger
Sola skinner på tomta vår og det er skikkelig svart og vått rundt oss :-D
261013 murmeldyr
Murmeldyr 
261013 når kommer øyenene hanne merket hlår på toppen
Sover i lang rekke, hanne merket h lår på toppen
261013 se vi kommer opp på bena ryggen og vskulder
Ute og trener på å gå, tispe merket v skulder og hanne merket ryggen


Lørdag 26.10.13

Kan det bli bedre ? I natt sov Xi oppi i valpekassa absolutt hele natta og litt til :-)
Det var med vanntro jeg så på klokka, og fant ut at den hadde passert 10 !! Xi la seg sammen med valpene når jeg la meg rett rundt 0:30, også sovnet vi nok begge to som steiner, for når jeg våknet ved 04 tiden for å sjekke ståa, sov hun hos valpene, og jammen lå hun og koste seg der når jeg bråvoknet litt utpå formiddagen også ;-)
Jeg merker det i løpet av natta om hun går ut av kassa, og det har hun ikke gjort. Det er litt kjørligere på valperommet nå enn det var i starten, så det kan jo hende at det er det som gjorde susen. Da orker hun å ligge der. Hun koste seg helt tydelig for hun strakk seg og nøyt å bli klødd og kost med når jeg våknet. Valpene er jo like rolige og fornøyde så jeg tror fortsatt det må være fløte Xi serverer.

Den tobente "valpegjengen" oppe på loftsstua hadde klart seg bra gjennom natta de også. Marius ble litt sjokkert når han hørte hvor godt vi hadde sovet alle sammen, for de hadde hatt et ganske høyt lydnivå i følge ham. Men hverken Rune, Vetle eller jeg har hørt noe som helst. Deilig når det er sånn !!
I dag har det vært ennå stillere og roligere enn vanlig også. Jeg har hatt en infeksjon av disse artige mycoplasmabakteriene de siste dagene. I går fikk jeg antibiotika av legen, men da ble nok bakteriene sure ;-) I dag hadde de fjernet alt som het stemme hos meg, så jeg har gått rundt og hvisket i hele dag. Stille og fredelig for de som bor sammen med meg. :-)

Xi så helt rar ut når jeg snakket til henne når hun hadde tenkt seg ut gjennom gjerdet, akkurat som om den hviskingen min ikke var noe å høre på, så da var det godt Rune var der og kunne fortelle henne at hun ikke fikk ta noen ny tur ala den i går ;-)

I dag kom jeg over en artig side på Facebook. Den kan søkes opp på "Off the leash" Den inneholder ganske mange artige bilder. 
Kopierte ett som er både artig og til ettertanke. Flatter er gode på å sleike, og om man vil at de skal det så la de gjerne gjøre det. Men tenk iallefall igjennom alt annet de sleiker på også, før dere bestemmer dere for at de skal få sleike....... Ikke alltid like trivelig det akkurat ;-)

 Hund som slikker
 Her er noen bilder av gjengen her, helt uten sleiketendenser ennå ;-D Men bare vent, det kommer!
261013 sove sammen med mamma nakketispa
Nakketispa har litt "kvalitetstid" sammen med mamma'n sin
261013 klumper seg sammen
Se som de vokser, hannemerket ryggen og tispe merket venstre skulder.
261013 sover godt under her nakketispe og halehann
Hanne merket halen og nakketispa sover godt under kanten på valpekassa
 
 
Fredag 25.10.13

En god natts søv på valpene ble etterfulgt av en lat morgen. De spiser og sover :-D

En liten stund i dag var Xi tilsalgs for en veldig billig penge.  Når jeg slapp henne på turen på morgenen så hun sitt snitt til å ta seg en tur på egenhånd. Det pleier jo stort sett ikke være noe problem det. Hun kommer jo tilbake etter noen minutter. Denne gangen ble det flere minutter.... og når hun kom hadde hun funnet noe dritt å rulle seg i. Hun luktet værre enn værst. Så da var det bare å få badet henne og forsøke å kamuflere vondlukten med litt god shampolukt i steden.
Man får se det positive i det, da fikk hun hvertfall et bad igjen :-)
Valpene begynner å bli mer mobile og i dag klarte førstemann å komme seg ut av kassa ! Han hadde bestemt seg for å gå ut av den så det ut som, for han bare gikk og brydde seg ikke noe om at han hadde noen cm ned til gulvet. De cm forserte han med glans. Det var flere av søskenen som var på vei etter, så jeg fant ut at det var best å sette inn stengselet som skal stå der. De har jo faktisk ikke fått øyne ennå da, så de kan jo være litt forsiktige. Men det var artig å se på for Xi lpå nemlig rett utenfor kassa og flere av valpene hadde det klart for seg at de skulle til henne. Men det var nok bedre å ta Xi opp i kassa enn å ta valpene ut på gulvet.....

I kveld har Marius fått besøk. Han skal feire 16 års dagen sin med LAN party hvor de skal spille seg gjennom natten. Han rigget til på loftsstua i går så nå er alt klart til mange timer med spilling. Det er sånn stas å ha besøk av sånn flott norsk ungdom ! Jeg er spent på hvordan lydnivået blir utover natta da..... Hvordan skal det gå for oss andre å få sove. Nå sover Rune uansett om huset detter ned i hodet på ham, det er litt værre med visse andre :-)
TV'n vår er på loftsstua. Så har vi en Tv på soverommet også, men den har Vetle sagt han skal okkupere. Så da får jeg ta en date med Rune inne på valperommet jeg da, så får vi se på TV2 Sumo vi da, på en ikke fullt så god dataskjerm :-), innimellom serveringen av gutta. Fikk litt sånn "upstairs and downstairs" følelse nå gitt ;-D

 251013 den søteste av de søte
 Den søteste av de søte :-)
251013 godt å kjenne varmen av hverandre
Godt å kjenne varmen fra hverandre
251013 halehannen
Halehannen, ser ut til å ha det veldig bekymringsløst :-)
251013 hele gjengen
Nakke tispa, toerhannen, hanne merket ryggen,tispe merket v skulder, enerhannen, hanne merket h lår, hanne merket v lår, hanne merket halen
251013 lille trøtting
Lille trøtting
251013 venstre lår
Hanne merket venstre lår, enerhannen og toerhannen
 
 
Torsdag 24.10.2013

Nok en svært rolig natt for valpene. Det er jo liksom ikke noe annet som skjer nå enn at de sover - spiser og skiter. Det er like rolig i kassa, og de legger på seg jevnt og trutt. Jeg venter veldig spent på at øynene skal åpne seg nå. Da blir de mye mer små hunder med en gang.

De begynner å bevege seg litt mer rundt. De er flinke til å sette beina inn under seg, men kommer ikke helt opp på beina ennå. De tipper veldig lett til den ene eller andre siden. Ikke akkurat veldig stødige.  De ligger ofte i to hauger, og noen ganger så beveger en valp seg fra den ene haugen til den andre.Hvis den da ikke finner den andre haugen med valper som ligger og sover, så blir det litt lyd. Men med litt assistanse da, så finner de hverandre igjen. Så senker roen seg atter en gang :-)

 221013 sove innimellom og oppå er deilig
 Sove inntil mamma'n sin det er deilig.
221013 sulten gjeng
Begynner å bli trangere om plassen nå. Her er tispe merket venstre skulder, enerhannen, toerhannen, hanne merket høyre lår, nakketispa, hanne merket venstre lår, halehannen og hanne merket ryggen
221013 ut å sjekke
Sove sammen er best
221013 Xi med valpene
Xi er en allesteds nærværende mamma :-)
 
Onsdag 23.10.2013

Valpene sover ganske bra gjennom natten nå. Xi legger seg oppi til dem ganske sent på natten og gir dem mat. Så tar hun en pause på et litt kaldere sted på gulvet, før hun legger seg hos dem igjen på morgenen. Da kan hun ligge der ganske så lenge og virkelig kose seg. I natt la hun seg også i den ene enden i valpekassa og krøllet seg sammen for å sove. Ingen av valpene, som riktignok var evldig gode og mette, våknet da. De sov sin søteste søvn.

Denne gjengen er utrolig fredelige. Det er altså så lite lyd, det er veldig tydelig at de har det helt supert. Fortsatt er det sånn at de sutrer hvis de er sultne også sutrer den valpen som kanskje har kommet litt langt unna de andre. Ikke noe mageknip, ikke noe annet som ikke ser ut til å fungere som det skal. Vekta har jeg satt bort, for jeg kan jo formelig se at de legger på seg fra dag til dag, så den er helt unødvendig. Men så har Xi masse melk også så sånn sett lider de ingen nød. Ingen reaksjon på ormekuren heller :-) Det hender jo at de kan bli litt løse i magen av den, men her er det ingen som reagerer så langt i hvertfall.

I går fikk jeg en så koselig telefon fra et "levende leksikon" når det kommer til flat. Hun jeg snakket med har hatt flat i alle år, og har hatt en forkjærlighet for de brune. Hun eide også farfar til valpene våre her. Hun fortate meg at hun hadde hatt det aller første helbrune kullet i Norge. De hundene som den gangen var foreldre til det kullet, ligger nå også bak i stamtavla på disse valpene vi har her. Skikkelig artig. Rune sin aller første hund hadde jo også en av disse hundene i sin stamtavle. Det er artig å ha drevet på så lenge at man faktisk kjente de hundene som levde da, og som nå kommer inn igjen i denne stamtavla til disse valpene. Jeg håper jeg får snakket mer med henne, jeg har nok veldig mye å lære !!

221013 Klynge
Sover og sover....
221013 koser seg med mammaen sin
Godt å bli stelt litt av mamma
221013 nakke tispa sover på de andre
 Nakke tispa sover på toppen av søknene sine
221013 Ryggen gjesper og halen klatrer
Hanne merket halen klatrer over broren sin (ryggen) som er på vei til å ta en skikkelig gjesp
 
Tirsdag 22.oktober 2013

Tenk i dag er denne flotte gjengen en uke !! Omtrendt på denne tiden kom første hannen, etter fulgt av 5 brødre og to søstre :-) Tida flyr utrolig fort, og om 7 uker er det klart for at hele gjengen skal flytte hjem til dere som sitter og venter på at tiden skal gå. Hos oss går den alt for fort, hos dere går den vel veldig sakte ;-) Et lite tips : Det er lurt å gjøre klart til jul før valpen kommer.... eller kanskje det er lurt å gjøre minst mulig til jul,- det kommer jo en krabat som har lyst til å smake på det meste.
Vi hadde verdens beste Gizmo fra G kullet hos oss før han ble hentet noen dager inn i jula, og han klarte å bite over ledningen til juletrebelysningen ;-) Greit å være gift med en elektrikker da gitt. Nå hadde det nok blitt julaften selv med mørklagt juletre da, så det var jo egentlig ingen krise. Heldigvis så det ikke ut til det den gangen at Gizmo hadde fått noe varig men , han fortsatte å være en aktiv herlig hund han da.

I kveld skal alle valpene få sin første ormekur også. Det skal de få i dag, når de er tre uker, fem uker og syv uker. Det er ganske ekkelt å lese om, men alle tisper har innvollsorm. En del av innvollsomen går i dvale i tispen og når det skjer hormonelle endringer som en drektighet og fødsel kommer de ut av dvalen og går gjennom melka og over til valpene. Xi har fått ormekur før hun ble parret, og også rett før valpene ble født. I tillegg får altså valpene ormekur 4 ganger mens de er her.

I tillegg er det klart for aller første kloklipp. Det er helt utrolig hvor mye disse klørne vokser på kort tid. Vi klipper dem fast en gang i  uka, så de ikke blir alt for lange. Det er ikke særlig godt for Xi heller når hun gir dem melk at de klorer og rasper opp henne heller.

Det er ganske spennende nå, for det begynner å komme tydeligere streker der øynene skal åpne seg. Det er bare noen dager nå så titter de på meg med et ganske blågrått blikk. Øynefargen skal gå fra ganske lys graåblå til brunt. Det er alltid spennende å se hvor mørke øyne brune valper får. Xi har skikkelig mørke øyne, så det skal bli spennende å se på denne gjengen her også.

Det er sikkert noen som lurer på merkene på valpene. Jeg merker de som sagt med Tip-Ex etterhvert som de blir født. Dvs at første hannhund som blir født får en prikk i halerota. Hanne nummer to får to prikker, hanne nummer tre får merke på venstre lår osv. Alle hannene merkes på bakparten. Alle tispene som kommer merkes på framparten. Denne gangen med to tisper så ble første tispe merket i nakken og neste på venstre skulder. Hadde det blitt flere tisper hadde de blitt merket på høyre skulder, høyre og venstre øre osv. På den måten har jeg laget meg et system som jeg alltid bruker og som gjør det lett for meg å følge alle valpene individuellt.
Denne Tip-Ex'en må jeg fornye mange ganger i løpet av de 8 ukene valpene bor her. Det vil si at valpene har merkene sine også når de reiser til sine nye hjem, men de blir borte etterhvert :-)

Dagens bilder av sjarmørene: 
 211013 verdens vakreste
 Verdens vakreste :-)
 211013 som de vokser
 Som matvrakene vokser
211013 toerhannen
Toerhannen
 
 
Mandag 21.oktober 2013

Hurra for Marius som har bursdag i dag. Han blir 16 år i dag, og tilbringer ettermiddagen med mørkekjøring på Støytens trafikkskolesenter. Hadde han ikke vært der, hadde vi nok måttet vært ute og øvelseskjørt :-) Det er morsomt å øvelseskjøre, det blir noen hysterisk morsomme øyeblikk innimellom på sånne kjøreturer.....

Valpene vokser så du formelig kan se det. Ingen tvil om at Xi har MYE og næringsrik melk. Det er så deilig. Nå får hun skikkelig kraftig tørrfor blandet med Norwegian Polar som er et ikke mindre kraftig våtfor, så dermed spiser hun alt hun kan også da. Tre ganger om dagen får hun mat og det er godt over kiloen i løpet av dagen. Xi har vært på spa i dag. Hun har badet og klippt seg og er så mørkebrun og fin der hun ligger og slapper av. Tror det er godt med litt egentid for småbarnsmødre også ;-)

Disse valpene får jo helt ubrukelige navn på stamtavla si. Alle navnene begynner med Fosliskrenten. Denne gjengen her som er brune og barn av en Chokolade Pudding (Xi heter det på stamtavla) må jo hete noe med sjokolade på ett eller annet vis.
Her i huset har "Charlie og sjokoladefabrikken" vært en slager. Både i form av lesing av bok, og film. Jammen meg har ikke Willy Wonka, eieren av sjokoladefabrikken, gitt inspirasjon til valpenavnene også. Flaks for meg at vi har kommet til Fosliskrenten's W kull.... Det bare må bli sjokolade navn fra Willy Wonka sin sjokoladefabrikk ;-) Finner ikke noe som passer bedre til denne gjengen i hvertfall. Skal bare foreta utvelgelsen av navnene ( for det er mange navn på blokka) så skal jeg legge de ut her på dagboka om ikke så lenge :-)

Bilder fra siste døgn :-D  :

211013 bestevenenr
Bestevenner 
211013 fantastisk gjeng
 Se som de vokser !
211013 sover støtt
Livet består mye av soving
 
 
Søndag 20.oktober 2013


Nå begynner virkelig "puddingene" å minne om ekte sådanne :-) De blir så runde og gode i kroppen og vokser som bare det. De mest glupske er på vei til å doble fødselsvekta si, og det er veldig bra.
En fin utviklig er det om valpene dobler vekta si i løpet av ti dager og det ligger denne gjengen godt an til å klare.
Det er veldig lite sutring i valpekassa. Xi har nok masse melk og hun er veldig flink til å sleike og massere de som trenger det. Dermed er det helt stille i kassa hvis ikke en har havnet litt unna de andre, eller de begynner å bli sultne. Det er så deilig når det fungerer så godt. Nå har de jo allerede blitt 5 døgn gamle og de virker fortsatt så kvikke og fine alle sammen.
Når de blir født har valpene hverken syn eller hørsel. I løpet av noen dager nå så kommer det små sprekker i øynene og når de er vel åpnet rundt 12-14 døgnet, kommer hørselen også. Akkurat nå ser ørene helt gjengrodd ut, og ørelappen ligger mye rett bakover. Den kommer ned over øret før ørene åpner seg. Valpene blir så nydelige når øynene åpner seg, da er det akkurat som de blir som små voksne hunder :-)

I kveld har jeg kjørt Sondre til Sandvika. Derifra skulle han ta flytoget til Gardemoen, før han gikk på flyet til Trondheim. Det var veldig koselig å ha ham på besøk, men ikke så gøy når han reiser igjen. Nå kommer han hjem til jul, da blir han endelig litt lenger enn to døgn.

Her er noen flere bilder:

181013 rart de ikke kveler hverandre
Skulle tro de holder på å kvele hverandre ;-)
181013 sover godt
Trøttinger
181013 tispe merket venstre skulder og hanne merket venstre lår
Tispe merket venstre skulder
181013 trøttinger
Så nydelige, og så trøtte
 
 
Lørdag 19.oktober 2013

I går kveld var det feiring av bursdag her. Rune har akkurat hatt bursdag og Marius blir 16 på mandag, så det var klart for feiring av jubilantene. Kanskje synes bursdagsgjestene at jeg er litt streng og sær, men ingen fikk så mye som kikke inn til valpene, til det er de for unge. 
Det ble et veldig koselig bursdagsselskap, det er bare det at tida går så altfor fort i godt selskap :-D
Jeg måtte gå litt til og fra selskapet jeg da, for jeg klarte jo ikke å holde meg helt unna valpene.
Men de sov og hadde det helt fortreffelig. Xi hadde jo vært på en ekstra tur med Sondre i går så jeg tror hun var både fornøyd og trøtt, for hun sov i mange timer inne i valpekassa i går kveld og brydde seg ikke om at det var gjester på besøk. Hun er så rolig og grei og lar seg ikke stresse opp av ingenting.

Når selskapet var over og det var klart for å ta kvelden, så ble jeg angrepet av lakenskrekk. Et ikke ukjent fenomen for min del. Jeg måtte jo bare se litt på TV2 Sumo, så måtte jeg bare ta litt flere bilder av valpene og legge de inn på dataen, så skulle jeg bare ha en tekopp, lese litt , - ja til slutt tenkte jeg at jeg vel egentlig bare kunne starte dagen :-) Men da sovnet jeg. Så sov jeg et par timer før det var klart for å starte opp igjen. Valpene hadde jo da sovet godt gjennom natta, bare avbrudt av litt mat fra Xi. Hun er veldig god på å ta seg av valpene. Når det blir for varmt for henne i valpekassa så legger hun seg på gulvet ved siden av. Men med en gang det er en valp som kommer med en mishagsytring så er hun på pletten. Noen ganger trenger de litt massasje for å få gjort fra seg og andre ganger legger hun seg oppi kassa for at de skal få mat. Hun merker nok hva som er behovet til gjengen.

I dag har Sondre og Marius løpt Hytteplanmila. Det er en årlig "happening" i Hole kommune, hvor alle kan melde seg på og løpe en mil. Det er klasse for de som konkurrerer og det er klasse for de som vil løpe uten å bli tatt tiden på. I år ble det påmeldt 1300 løpere, noe som var ny rekord. Vetle var også påmeldt, men han kunne ikke stille pga lungebetennelsen sin. Så da fikk vi heie på storebrødrene i steden. Rune måtte være  hjemme og passe valper og være snekker. Nå mangler det bare noen gjerdebord på gjerdet vårt så går det rundt hele tomta. Det skal bli så deilig når hundene kan være løse ute sammen med oss, og vi kan være sikre på at de ikke går til naboen. Vi har en nabo som ikke er glad i hunder, og det gjør at vi må være 100% sikkre på at våre hunder ikke kan gå dit. Det er ikke artig om andre skulle oppleve våre glade, lykkelige, kosete hunder som plagsomme.

Her er noen flere bilder av gjengen:

 181013 seks av åtte
Her er seks av de åtte valpene sovende i haug. Det er hanne merket halen nederst, så hanne merket ryggen, tispe merket nakken, toerhannen, enerhannen og hanne merket høyre lår.
18.10.13 se nesene begynner å bli brune
Se, nesene begynner å bli brune
181013 godt å sove i haug
Veldig godt å sove på hverandre
181013 megatrøtting hanne merkte h bak
Megatrøtting :-D  Hanne merket h lår.
 
 
Fredag 18.oktober 2013
Natta gikk kjempefint. Alle valpene er tydeligvis fornøyde og tilfredse. Ikke noe sutring eller mishagsytringer av noe slag.
Det var værre for Vetle som nok en natt hostet så han kastet opp. Til slutt satt han i en stressless og skulle prøve å sove. Da stilnet hosten litt. Får håpe det blir bedre til natta.
Sondre kom hjem i går kveld. Når han kom inn i gangen og bare sa ett ord, var Xi i hundre. Ingen tvil om at hun skjønte hvem som var kommet hjem og viste stor lykke på grunn av det.
Hun viste stolt frem valpene sine til ham og har fått masse kos og ekstra tur i dag. Hun løper ikke mye på tur akkurat nå, men synes nok det er godt å være på farta også, samtidig som det er veldig godt å komme tilbake til valpene. 
Melkeproduksjonen har i hvertfall kommet skikkelig igang. Siste halve døgnet hadde de fleste lagt på seg veldig bra, så nå begynner de å få litt runde mager også :-)

171013 litt av en konfekteske
Litt av en konfekteske :-) Enerhannen og ryggen er lett å se
171013 litt av en sovestilling hhale
Herlig sovestilling
171013 må bli glad av å se på en sånn gjeng
Bare må bli glad av å se på denne gjengen
171013 nydelig liten tass
Nyyydelig hanne merket halen
171013 søteste nakketispa
Søteste nakketispe 
 
 
Torsdag 17.oktober 2013

Natta gikk fint. Valpene er rolige og fornøyde og legger på seg bittelitt for hver gang jeg veier dem, heldigvis :-) Xi har nok ikke så mye melk ennå, men det driver og tar seg opp. Det er artig å se på dem når hun slipper melka for da suger de noe veldig, og halene står nesten rett ut, så ivrige blir de. 

Jeg sover inne hos valpene den første tiden. Eller, sove er vel kanskje å ta litt hardt i. Jeg bruker mye tid på å se på dem, de er så utrolig nydelige. Så er det jo ganske varmt inne hos dem, og liggende på en luftmadrass er det jo ikke akkurat så veldig komfortabelt. Men jeg ville jo ikke vært det foruten.

Xi er veldig god på dette. Legger seg fint hos dem og vasker og ordner. Valpene klarer i starten ikke å gjøre fra seg hvis ikke moren slikker og stimulerer dem. Så hadde ikke Xi vært så omsorgsfull, kunne vi fått en ekstrajobb med å massere mager så valpene hadde fått gjort fra seg. 

De svarte flatvalpene er født med svarte neser og svarte tredeputer. Men de brune valpene er født med lyserosa griseneser og lyserosa tredeputer. De blir jo brune i løpet av noen dager, men valpene er så gossine nå med de rosa nesene :-D
Vetle er fortsatt ikke frisk, så i dag måtte vi til legen igjen. Mulig bronkitt og en type lungebetennelse var resultatet. Så da ble det penecillin. Håper endelig det gir seg nå, i natt hostet han så mye at han rett og slett kastet opp i senga.

Sondre skal komme hjem fra Trondheim en tur i dag. Men på vei til legen tikket det inn en melding om at han var blitt frastjålet sykkelen sin. Kjedelig for en fattig student som har belaget seg på sykkel som transportmiddel i Trondheim. Takk og lov for innboforsikring.
Men kjedelig er det alikevel. Det blir så mye ekstra styr for å få anmeldt, og for å få tak i ny sykkel. Jeg har tilbudt ham min gamle damesykkel med kurv, den er det sikkert ingen tyver som vil ha :-) 

Her er noen bilder fra valpekassa i dag:

 17.10.13 hele gjengen 1 døgn gamle
 Hele gjengen ett døgn
17.10.13 mett og go
Mett og trøtt
17.10.13 tispe merket nakken
Nydelige nakketispa
17.10.13 Verdens nydeligste hhlår og hhale
Hanne merket h lår og hanne merket halen. Herlige,- ikke sant ??
171013 rosa nese og poter de er til å spise opp
Rosa nese og rosa tredeputer, snart blir de mørke brune :-)
 
 
Onsdag 16.oktober 2013
I går hadde jeg planlagt at jeg skulle skrive litt om hvordan jeg forbereder meg når vi venter valper. Som feks at valpekassa kommer opp en uke før vi venter valpene og at alt er klart i ganske god tid. Jeg tar også tempen på Xi flere ganger om dagen siste uka før valpene er ventet. Xi pleier å få valpene tidligere enn 63.dagen så jeg har hele tiden vært litt tidligere ute med ting enn på andre tisper som jeg vet føder litt senere. Ved Xi sitt siste kull fødte hun på den natta som tilsvarte natt til i dag, så jeg var ganske godt forberedt. Når Xi da sluttet å spise på mandag kveld, og hadde temperaturfall på tirsdag morgen, ja da visste jeg at vi var i rute.

Xi liker best å føde på natta, og hun vel gjerne være masse ute. Første kullet hennes der ble vel nesten alle valpene født ute. Hun merker at noe skal skje og da vil hun ut. Så bruker hun tyngdekraften veldig godt og føder valpene sine lett. Nå er ikke Xi noen ung frøken lenger, så jeg regnet med at hun ville bruke litt lengre tid denne gangen. Det ble som vi trodde. Valpene kom i går kveld og i natt. I tillegg brukte hun en del lengre tid enn de andre gangene. Men det så ut som om hun slappet godt av mellom hver valp som kom, så da var det ingen grunn til stress :-). Til slutt var det kommet 8 nydelige sjokoladebrune valper. De er altså til å spise opp. Når de kom så de jo helt svarte ut, det var bare den lyserosa nesen som viste at dette var brune valper. Den gossine nesen blir jo mørkebrun den også i løpet av noen dager. Det kom 6 livskraftige hanner som var helt klare på at de skulle ha mat, og to tisper som kom med beina først, uten pose og morkake. Noe styr skal det være med disse jentene ;-) De begynner tidlig, hehe. Alle spiser og når jeg veide de i dag har alle lagt på seg litt. Får følge med og se at melka til Xi kommer godt i gang men det har ikke vært noe problem tidligere.

Xi er en erfaren mamma, så hun tar det hele med stor ro. Hun vasker og ordner og holder styr på gjengen. Så sover hun masse etter den fine jobben hun gjorde på nattskiftet.
Valpene denne gangen var litt tjukkere enn de har vært før. I tillegg er heldigvis også Xi tjukkere enn etter de andre valpefødslene. Hun har vært foret på Eukanuba Working and Endurance og Norwegian Polar. Det ser ut til å ha gjort susen både for henne og valpene.

Rune er bortreist med jobben nå i to dager. Uflaks for ham, da får han ikke fulgt med valpene. I steden er Vetle hjemme. Han har hatt over 40 i feber i mange dager og hoster noe fryktelig. Det ser ut som om det løsner litt i dag mtp feberen, men hosten er jo helt fryktelig.
Det passet så fint at valpene til Xi kom i natt, for til helgen kommer Sondre hjem igjen og da vet jeg om en frøken som kommer til å gå ut av sitt gode skinn og stolt vise frem valpene sine :-)

Her er noen bilder av mor og barn. Det er jeg som har merket valpene med Tipp-Ex slki at jeg kan skille de fra hverandre når jeg veier og ser på adferd.

bilde 2 3
Stolt Xi med valpene sine
bilde 1 3
Verdens herligste sjokoladepuddinger !
 
 
Mandag 14.oktober 2013
 
Nå er det jammen på tide å få dratt i gang denne valpedagboken :-)
Ja, så mange valper er det jo ikke ennå da, men det er jo greit å ha en sånn "mens vi venter" bok også. 
Vi har jo hatt en aldeles strålende høst, og Xi har hatt det helt toppers. Xi er liksom litt Sondre sin hund hun da. Det triste i høst var bare det at Sondre flyttet til Trondheim for å gå på NTNU, og det uten Xi. Så hun har nok savnet treningskameraten sin og alle de lange løpeturene. Det er garantert ikke det samme å jogge rundt i skogen med meg, som det er å løpe med Sondre. Men Xi klager ikke og skal jeg være helt ærlig så kunne hun nok ikke ha løpt de lange turene de siste ukene heller :-D Den posen som henger under magen hennes, den egner seg ikke til å ha med på løpeturer gitt.
De siste dagene har vært tilbragt på tur på de store treska jordene rundt her og Xi har tuslet rundt og storkost seg i sola. Jeg sender varme tanker til den snille bonden som ikke har pløyd ennå. Men nå varer det garantert ikke lenge før det bare er pløya å gå på, og det er ikke noe gøy.....

Drektigheten har gått veldig normalt for seg og Xi fikk ganske tidlig en stor mage. Nå har jo hun hatt valper tidligere og blir derfor gjerne litt større enn de som har valper for første gang.
I tillegg har jeg forsøkt å fore på henne litt ekstra for at hun skal ha litt å gå på når valpene kommer. Hvis kullene er store synes jeg ofte at tispene så fort blir så veldig tynne, så nå prøver jeg å forebygge litt. Men så er det ikke så mye plass til mat akkurat nå, så da blir det små men hyppige måltider og kraftig for :-) .  Xi synes foreløpig det er topp, matlysten er ikke noe dårligere ennå. Magen har vokst jevnt og trutt og jeg måler henne med jevne mellomrom. Da måler jeg rundt buken og rundt det største på magen. Nå er hun 88 cm rundt buken og nærmer seg meteren rundt magen, og det er ganske stort. Så det skal bli veldig spennende å se hvor mange valper som skjuler seg inne i magen.
Foreløpig er Xi ganske rolig og sover mye, så det er tydelig at hun lader opp til det som skal skje. 
141013 Xi på tur i finværet
Xi på tur i finværet
141013 herlige jorder å løpe på 
 Nydelige jorder å løpe på