Valpedagbok Y-kullet
   
Lørdag 25.04.15

Tilbakemeldingene fra Romeo, Ylva og Linus har vært veldig bra. Linus hadde sovet helt til 06:30, mens Romeo og Ylva hadde vært litt mer våkne, men veldig normalt til valper å være da. ( Jenny skal vi ikke rippe opp i denne natta... hun havnet inn igjen på valperommet klokka 03:30... )

I dag tidlig var det klart for at Isak skulle flytte til sitt nye hjem. "Lille" Isak har hatt en voldsom vekstspurt den siste uka, så han har virkelig blitt en flott hanne. Det blir spennende å se hvor stor han ender opp med å bli :-) Heldigvis skal han bo i Oslo, så da går det an å få sett ham innimellom også.

Etter at Isak hadde dratt var det Kalla sin tur til å hilse på sin nye familie. De kom kjørende fra Sverige og skal helt tilbake til Malmø. Lang kjøretur ! Kalla fikk hilse på Meya, familiens andre flat og selv om Meya gjorde det hun kunne for å overse den lille valpen, og Kalla var litt forsiktig, så tror jeg de blir bestevenner ganske fort :-)

Plutselig var det bare Enzo og Jenny igjen her !! Så da tok jeg med meg Jenny til Norsk Retrieverklubb avdeling Ringerikes 30 års jubileum. Der fikk hun hilse på mange trivelige mennesker og være med under "festmiddagen". Hun la seg først på jakka mi ute i gangen, men så syntes hun nok det var litt ensomt, så da kom hun inn der vi satt og spiste, og la seg ved beina mine. Hun fant meg fort blandt 30 par andre bein, så jeg syns hun var flink jeg. Tisset inne en gang da, men der var det så mange gode hjelpere at det gikk fint. Hun fikk treffe igjen Goya også da, som også var med Hedvig på 30 års jubileumet.
På jubileumet kom det flere gode forslag om at vi burde bytte navn på Jenny da. Hun er jo en jubileums valp på mange måter. Avd Ringerike er 30 år i år og vi har jo jammen meg 25 års jubileum som oppdrettere i år !! Utrolig!! Så det var flere som mente at Jenny burde hete JUBI :-) Kanskje vi rett og slett skulle byttet til Jubi da. Jeg kjente en Jubi for mange år siden, en herlig flatfrøken, så det er jo veldig fristende da :-)

Nå er det bare Enzo som er igjen her. Han har vært hjemme med Rune og Vetle mens Jenny/Jubi var på jubileum. I kveld har han vært med på tur sammen med Xi og søstern ned på jordet. Enzo reiser på torsdag til sin familie.

Siden det nå bare er en valp igjen her, har jeg kommet til det jeg liker aller minst med valpedagboka, nemlig å avslutte den. For nye valpekjøpere så kan jeg fortelle at jeg gjennom årene har laget en egen tradisjon når jeg avlslutter dagboka. Jeg forsøkte meg på å droppe den tradisjonen en gang, men det falt ikke i god jord, så dermed har jeg fortsatt med det. 
Jeg avslutter valpedagboka på den måten at jeg forsøker å gjøre mye om til tall.

Oppsummeringsvis kan man si at dette har vært et leeenge planlagt kull. Egentlig var det tiltenkt å gjøre en slik kombinasjon første gangen Goya skulle ha valper. Men da bodde Vincent i England, så da ble det utsatt til han kom tilbake til Norge. 
Så endelig har vi fått gjort en kombinasjon som vi har ventet lenge på. Det endte jo riktig bra også, med 11 flotte sosiale og supertrygge valper.
Det har vært en veldig fin vår å ha valpene. Lite regn, men litt kaldt, bortsett fra siste uka med sydentemperaturer. Valpene har storkost seg ute og vært litt misfornøyde når de har måttet gå inn.
Selv om de har vært noe ute, har det gått en del aviser. Fra de var tre uker har vi skiftet aviser 3 ganger om dagen. Det går litt over 20 aviser på gulvet der valpene er så totalt har det gått med 2100 aviser de siste 5 ukene. Dette tilsvarer ca 6,7 år's utgivelser av Ringerikes blad som kommer 6 dager i uka :-)
Jeg har vasket hver eneste dag, inne og ute. Det har medført at jeg har brukt opp 5 liter med Handy, og to flasker med zalo. Jeg har også brukt et par liter med klorin.

Jeg har også byttet søppelsekk inne hver dag, det vil si at vi har brukt opp 56 160l søppelsekker, og kjørt disse vekk.
Goya har spist 35 kg med tørrfor og valpene har spist 57 kg med valpefor.

valpene har fått  klippet klørne sine en gang i uka. Hver valp har 18 klør og med elve valper blir det 198 klør hver gang jeg klipper, så tilsammen blir det 1584 klør ,- phu !

Til denne gjengen har vi hatt supre valpekjøpere, som tilsammen har vært på besøk hos valpene 35 ganger. Valpene har også stort sett hatt besøk av unger oppe i valpebingen hver eneste dag de har vært ute. Til nå har jeg skrevet 22815 ord i denne valpedagboka :-) Jeg har tatt ca 4213 bilder, og noen av dem ligger ute her i denne valpedagboka :-) Jammen greit med digitalt kamera.

Nå vender hverdagen tilbake i det "Foslienske hus" og det er kanskje godt det også. Nå skal det endelig bli ryddet og vasket litt her. Klærne som er samlet i en haug skal bli vasket og for ikke å snakke om så skal Xi få litt mer enn hun har fått disse 8 ukene.

Bare husk på at vi har "vakt" 24/7 og at dere kan ringe eller maile eller sende sms til oss når som helst hvis det er noe dere lurer på.
Stikk gjerne innom oss om dere er i nærheten. Bare ring på forhånd så vet dere at vi er hjemme :-)

Ha en riktig god sommer alle sammen og tusen takk for følget, bare å klikke innom igjen ved neste valpedagbok en gang på høsten 2015 :-) !!

Fredag 24.04.15


I dag er det jammen meg akkurat ett år siden X-kullet ble født. Tilda og Viper valpene var hos oss i fjor vår og det var et veldig trivelig kull. I dag har jeg fått mange fine sms'er med bilder av alle favorittrettene som valpene har fått servert i dag :-)

Veldig gode tilbakemeldinger fra valpene som har reist. Det virker som om det var helt klart rette tiden for valpene å få sin nye familie. Veldig godt å høre at de fremstår som trygge og sosiale valper.

I dag tidlig reiste først "Romeo" til Molde. Det ble en laaang kjøretur som hadde gått veldig fint. Nå er han fremme i Molde og gjør seg kjent.
Så var det "Ylva" sin tur til å reise til Oslo. Hun var også helt klar til å forlate redet og vi satser på at det blir veldig bra.
Til slutt i ettermiddag var det "Linus" som forlot flokken sin. Han var aldeles helt klar til å dra, og var nok veldig fornøyd med sin nye familie.

Desverre ser det ut til at sydentemperaturen er over for denne gang. I dag var det ganske kjølig, og etterhvert ble det ganske utrygt for regn også. Så da ryddet jeg sammen alle sakene til valpene og tok med meg de fem som var igjen, inn på kjøkkenet. Der slo de seg veldig til ro, så de har vært der i hele kveld. Vi har bært de ut og inn for at de skulle få tisse, så ingen har tisset inne !!

Ikveld kom Hedvig for å hente Goya igjen. Nå skal Goya hjem til Kristiansand igjen. Goya har vært en fortispe som nå har hatt sine to valpekull. Nå er hun ikke Hedvig og min sin lenger, men bare Hedvig sin. Litt trist og litt vemodig det også. Men jeg får jo heldigvis se både Goya og Hedvig igjen da :-)

Nå har valpene spist maten sin og det er på tide å ta kvelden for valpene, så nå er de nede i valperommet igjen.

PS: Må nevne at Jenny sov hele natten i natt !!- uten å hyle :-D jippi !!

Her kommer bildene av tispene som vi tok forrige helg:
190415 rød nakket kalla stående Medium Web view 190415 rød nakket kalla Medium Web view
Fosliskrenten's You Look So Nice "Kalla" nakketispa rød
190415 rosa venstre skulder Fjelstad stående Medium Web view 190415 rosa venstre skulder Fjelstad Medium Web view
Fosliskrenten's You Make Loving Fun, Era, rosa, vskulder
190415 Jenny Medium Web view 190415 brune tispa Jenny Medium Web view
Fosliskrenten's You Win Again, Jenny, brune tispa
190415 mørk lilla alma anne slinning vøre stående Medium Web view 190415 mørk lilla alma anne slinning vøre Medium Web view
Fosliskrenten's You Are On My Mind, Alma, mørk lilla v øre
190415 lys lilla høre Ylva stående Medium Web view 190415 lys lilla høre Ylva Medium Web view
Fosliskrenten's You Drive Me Crazy, Ylva, lys lilla h øre.
 
Torsdag 23.04.15

Jeg tror egentlig at Jenny ikke er fornøyd med å bytte ut alle søsknene med et bur og meg om natta. Kan ikke skjønne det ?? ;-) Hun holdt konsert i natt også, men jeg lot meg ikke overtale til å gå ut, så hun kom ikke ut før klokka var 06:00.Jeg hadde sørget for å lufte henne godt før vi la oss, så jeg visste at hun ikke behøvde ut. Så vi prøver igjen til kvelden.

Det som er veldig positivt er at søsknene hennes er tydeligvis mye mer fornøyd med sine eiere. De valpene som har flyttet, sover om natta og er relativt rolige. De er nysgjerrige og synes alt er spennende. Jeg er veldig glad for de gode tilbakemeldingene. Det virker som om de er veldig klare for å flytte nå. 

I dag var det Alma som reiste til Ålesund. Det ble en lang kjøretur, men det så ut på bildene som om hun hadde det veldig bra på turen.
På ettermiddagen kom alle valpene ut igjen og vi tok en aldri så liten avslapping på verandaen. Jeg lå på gulvet på en pute med alle valpene. Ingen spiste av meg håret og bet meg. Veldig snille altså !

Etterhvert fant Goya ut at hun ville ta med seg alle valpene ut av bingen og ut på tomta. Hun klarte å få lukket opp og alle sammen stupte ut. Goya fant en kjempepinne som hun løp rundt med, og valpene turnet rundt i barkeskråningen til Rune som han hadde fikset opp i går ..... 

Når jeg kom ut kom alle valpene løpende. De var så blide og fornøyde med å være på frifot. Nå er alle inne og det er stille og fredelig i bingen. Tenker de sover litt for å lade opp til natta :-)

I morgen er det tre valper som drar,- hjelpe meg,da er det ikke mange igjen.....

Vi har tatt bilder av valpene en og en. Her kommer bildene som ble tatt av hannene forrige helg :
190415 enerhannen mørk blå Aragon stående Medium Web view 190415 enerhannen mørk blå Aragon Medium Web view
Fosliskrenten's You Can't Stop Me , "Aragon" ener hannen mørk blå
190415 Lys blå toerhanne Garberg stående Medium Web view 190415 Lys blå toerhanne Garberg Medium Web view
Fosliskrenten's You've Got A Friend, "Ronaldo" lys blå, toerhanne
190415 venstre lår grønn linus øyvind barbo stående Medium Web view 190415 venstre lår grønn linus øyvind barbo Medium Web view
Fosliskrenten's You've Got Lucky, "Linus" grønn vlår
190415 Enzo store brune hannen stående Medium Web view 190415 Enzo store brune hannen Medium Web view
Fosliskrenten's You Must Be The One, "Enzo" store brune hannen
190415 lille brune Isak stående Medium Web view 190415 lille brune Isak Medium Web view
Fosliskrenten's You And I "Isak" lille brune hanne
190415 gul halen romeo stående Medium Web view 190415 gul halen romeo Medium Web view
Fosliskrenten's You Only Live Once "Romeo" gul hanne, halen
 

Onsdag 22.04.15

For å si det sånn, i natt var det like før Jenny gikk på billigsalg ;-) hun holdt et svare leven veldig mye av natta. Så mye at jeg var rimelig trøtt i dag tidlig. Hun hylte så fælt at hun til og med fikk lurt meg ut en gang ved firetida, men da skulle hun bare leke !! Så en ny tur ut rundt halv seks, og da bæsjet hun da. Hun syntes nok det var blodig urettferdig at hun ikke kunne sove sammen med søsknene sine. 

I går tuslet jo Ronaldo nedover veien, og han har ikke kommet tilbake :-) Tilbakemeldingene er gode og han sov store deler av natta. Ikke værst !
I dag var det klart for at Aragon skulle flytte til sitt nye hjem. Han skulle på en litt lengre tur. Jeg tok med meg ham og Jenny og reiste til Gardermoen der vi skulle møte en av eierne hans. Hjemme i Tromsø venter "prisesse Vera" på lillebroren sin. Det kommer til å gå så fint med dem to i sammen. Vera er fra T-kullet og er verdens snilleste flat.  Tilbakemeldingene fra Aragon er at han sov hele flyturen og kjøreturen hjem. Det var veldig deilig for meg å høre. Jenny var ikke så fornøyd med at hun fortsatt måtte ha meg som eier, hun hylte hele veien til Gardemoen, og tilbake igjen fant hun ut at hun like gjerne kunne sove. Hun fikk jo ingen respons alikevel. Kanskje hun egentlig håpet at hun skulle få være med til Tromsø....

Vel hjemme her var det på tide at valpene kom ut i sola. Deilig vær i dag igjen. Ikke så varmt som de andre dagene, det likte valpene godt. For meg kunne det gjerne vært varmt :-) Jeg elsker sola og varmen.

I kveld var det klart for at frøken rosa, "Era" skulle reise til sin familie. Det er veldig hyggelig når "gamle" valpekjøpere kommer tilbake. Denne gangen reiste Era til en familie som hadde en nydelig tispe fra I-kullet. Era kommer til å få det som plommen i egget. Turen til Nøtterøy hadde gått veldig bra, og Era er i full gang med å gjøre seg kjent.

8 valper er jo ingen ting. Jeg teller og teller og tror jeg har glemt noen, men det er jo bare 8. Jeg satte i bløyt mat til dem også, som vanlig til 11..... Det ble jo altfor mye. Det ble jo Goya veldig glad for da....

Klart for en ny natt med Jenny ved min side. Håper hun husker at det er lurt å være stille.....

220415 Aragon leker
Aragon leker
220415 Goya i full lek med Ylva Alma leker selv
Goya i full lek med Ylva. Alma og Isak leker med hver sin leke
220415 dra om kapp
Dra om kapp
220415 Kalla og Enzo triller rør
Kalla og Enzo triller røret
220415 Linus i farta
Linus i farta
 
Tirsdag 21.04.15

Juhu !,- i dag er valpene 8 uker ! Fy søren, hvor har den tida blitt av? Jeg synes det var som i går at denne gjengen ble født !

I dag har også verdens beste Goya bursdagen sin :-) Hun blir 5 år. Hun har feiret dagen med griseøre, og en mengde med valpefor som valpene ikke gadd å spise når det var så varmt på dagen i dag.
Vi var på nytt på verandaen i dag også, men det ble altså så varmt at jeg måtte frem med en diger parasoll som kunne lage skygge til dem. De drakk masse vann og holdt seg i skyggen, det var det beste.
Det kan godt hende at de får liten matlyst når det er for varmt, det er veldig normalt :-)

I dag har den første valpen forlatt heimen. Det er lyse blå, som skal hete Ronaldo som tok sin forsekk og gikk. Ikke så veldig langt, bare ca 100 m borti veien. Der skal han bo. Veldig koselig at han blir så nærme. Da får vi sjans til å følge med på hvordan han utvikler seg :-)

Jenny har flyttet inn på soverommet, og Rune har flyttet ut ;-) Det er veldig vanlig med litt gråting de første nettene og det bråker godt. Men Jenny sovnet etter bare noen klynk og sov som en stein til tidlig morgen ca 05:40. Jeg hadde bestemt meg for at dersom hun bråket ville jeg puttet henne inn i valpekassa igjen for jeg orket ikke det bråket nå, men hun var snill som et lam så det gikk finfint.

I ettermiddag har hun vært med meg på besøk til moren min som bor på sykehjem. Gjett om det var gromt. Mange av de som bor der er veldig glad i dyr og ble overlykkelige over å få hilse på en liten valp. Jenny gikk frimodig etter meg og syntes alt nytt var spennende.
Nå i kveld har hun vært med på møte i retrieverklubben, og gått fra fang til fang, og vært ute og lekt med to jenter som var veldig flinke barnepiker :-) Noen store hunder har hun også hilst på.
Nå tror jeg hun er rimelig utslitt av alt nytt. Ble mye bilkjøring også, så hun har virkelig blitt kastet ut i det virkelige liv.
Når valpene reiser til nye hjem er det ganske stressende for dem at alt blir nytt og 10 søsken og mamma'n blir borte. Dette kan føre til at de blir litt løse i magen. For å regulere dette er det lurt at dere har en liter med cultura på lur. Dere kan ta en liten skvett med cultura på maten den første uka så er det en god hjelp til å regulere magen til valpene.
190415 Enzo
Enzo
190415 Goya passer på bordskikken
Goya passer på bordskikken
200415 Alma
Alma
200415 Enzo digger å dytte på røret
Enzo digger å dytte på røret
200415 Era og Jenny tar seg en lur
Era og Jenny tar seg en lur
200415 plaskebasseng
Era elsker å lage plaskebasseng av vannkoppen
200415 Linus elsker å leke
Linus elsker å leke. Her er han i full gang med en tom 1/2 l flaske :-)
 170415 mini og gul
Isak og Romeo
 
Mandag 20.04.15
 

I dag har vært en veldig stille og rolig dag. Deilig vær ute med 25 grader i skyggen og langt over 40 i sola på verandaen på toppen av garasjen.
Valpene var ute en tur og koste seg i finværet. 
Alle valpene skulle til veterinæren i dag og Rune kjørte oppover til Gulsvik hvor "vår" veterinær har kontor. Det er verdens beste veterinær, jordnær og veldig grei. Han er kjempeflink og folk kommer land og strand i fra for å kunne gå til ham. Så er kona hans også veterinær og oppdretter, så mange ting som kan drøftes med henne.

Kontoret er på en gård og når Rune var vel fremme fikk alle valpene komme ut. Der var det til alt overmål en engelsk setter valp på 5 mnd og en dachs på ett år. Ippi het setteren og Berta Luise het dachsen. Valpene syntes det var som i himmelen når de kom ut. Rune hadde de fritt på gården og de lekte og koste seg. En av valpene forelsket seg i Ippi, det var Linus. Han hang etter henne hele tiden og var så ivrig på å leke. Der Ippi var, der var Linus :-)

Veterinæren var godt fornøyd med alle valpene. Han hadde sagt at det var størrelsesforskjeller på valpene, men det vet vi jo ;-) Denne gangen hadde alle hannene begge testiklene på plass. Det er en stund siden sist alle valpene har hatt det på et kull. Men de vandrer litt opp og ned, så kanskje en av dem ikke er der i morgen ;-) til nå har ingen av valpene fra oss bare fått en testikkel, så det blir nok veldig bra denne gangen også.

Valpene var veldig glade når jeg tok de ut av bilen når de kom hjem på kvelden. De lekte og koste seg veldig i kjente omgivelser. Kjøreturen gikk fint, det var litt "flatcoatblues" på turen men ikke mer enn Rune regnet med. Det ble en kjøretur på ca 12 mil tur retur, så nå har de kjørt en laaaang kjøretur.

Vel hjemme her er Alma så artig å se på. Hun elsker å leke med røret som valpene har på verandaen. Hun stuper inn i røret og legger seg der. Så ruller hun rundt inne i røret. Dette syns hun er kjempekult og når noen andre kommer for å ta røret så flytter hun seg ikke :-)

Alma ruller i røret Large Web view
Alma på plass i røret og ruller rundt :-)
20.04.15 både dachs og engelssetter var veldig spennende
Både dachs og engelsk setter å leke med
200415 Aragon koser
Aragon koser
200415 du er kul
Ippi er kul
200415 Linus forelsker seg
Linus har forelsket seg
200415 Linus har forelsket seg
Linus er helt forelsket :-)
DSC 1439 Medium Web view
Leke er gøy
200415 Full fart på Kalla og lyse blå
Full fart på Kalla og lyseblå
 
Søndag 19.04.15
Jeg sier det bare,- velkommen til Costa Del Røyse ;-)
Dette valpekullet her har da vært igjennom ganske mye vær. Fra mange kalde kuldegrader til regn og hagl, til i dag hvor det var 40 (!) grader i solveggen. Ja jeg har tatt bilde av gradestokken som bevis. Det var helt fantastisk deilig på toppen av garasjen i dag. Vi gikk ut ved titiden og gikk ikke inn igjen før det var blitt kvelden :-) Det var så utrolig deilig.
Valpene elsker å være ute og nyter det. De leker og herjer aldeles supert ! Noen ganger høres det ut som om de skal ta livet av hverandre, men heldigvis er det ikke så alvorlig.

Goya er super flink til å snakke til valpene nå. Hun setter de på plass og snakker til de meget tydelig. Det er ingen som kan misforstå det hun mener. Det er supert for valpene at de må lære seg å høre på henne. Når det blir for mange valper om gangen er hun ikke så god til å leke med dem. Da må hun liksom passe mere på. Men når det kommer en og en valp til henne, da leker hun som bare det med den ene. Det er skikkelig koselig å se på.

Den brune tispa er så utrolig lik sin mormor. I dag hadde vi alle valpene på bord og tok nye bilder av dem. Etterpå var den brune tispa sammen med Goya og Xi på plenen. Xi lå på plenen og koste seg og rett som det var trillet hun rundt på plenen. Det tok ikke mer enn noen sekunder, så gjorde den brune tispevalpen akkurat det samme på helt lik måte. Det så ut som om hun imiterte mormoren sin, men hvem vet hva hun egentlig drev med. De er så like i væremåte at det er nesten nifst :-) Men veldig artig å se på da. 

190415 Aragon apporterer
Aragon apporterer
190415 den leka vil Romeo ha
Hvem knabbet leka mi? sier Romeo
190415 frøken rosa leker med ball
Frøken rosa leker med ball
190415 Goya leker med frøken rosa
Goya og rosa leker
190415 leke med mamma er gøy
Leke med mamma er gøy
190415 Linus og Isak leker med mormor Xi
Linus og Isak leker med mormor Xi
190415 Ylva og Goya leker
Goya leker med Ylva
190415 temperaturen på verandaen
Veldig deilig og varmt i sola på verandaen :-) Costa Del Røyse !!
 
Lørdag 18.04.15
I dag har vært en travel dag. Det var bare å komme seg opp på morgenen og få maskineriet i gang. Her var det kuldegrader når vi stod opp, men heldigvis kom det seg utover dagen. Når sola kom frem ble det mange deilige varmegrader, og særlig ute på toppen av garasjen der valpene var. 
Etter en tur til Hønefoss for å fikse litt diverse ting var det hjem igjen. Da kom det først noen som ville vite mer om flat og se om flat kunne være en rase for dem. 
Det ble masse kos til valpene, og det sa jo absolutt ikke de nei til.
Etter en liten stund kom det noen som skulle hilse på den minste brune hannen. Jeg tror nok egentlig at han "fant" dem og viste seg fra sin beste side. Tror han får et supert liv med jakttreninger, og "terapihund" i en barnehage for barn med spesielle behov. Kan bli veldig bra det tror jeg. Nå har han fått navnet sitt også,det bli Isak.
Så måtte jeg reise en tur for å besøke min gamle mor. Men da var Rune hjemme og så var det Enzo som fikk besøk. De la igjen et teppe til ham her så han har noe kjent å ta med seg når han flytter. Enzo er sistemann som skal flytte, så han skal vi kose oss litt ekstra med.
Goya og Xi har kost seg ute i hele dag. Det samme har valpene. På toppen av verandaen var det langt over 20 grader i sola, og det var så deilig. Valpene spiste også ute, før de ble tatt inn igjen når jeg kom hjem i kveld.
Nå er det stille og fredelig, litt frisk luft om dagen gjør virkelig susen. Da får de lekt og herjet og brent av masse krutt også er de litt mer slitne og fornøyde når kvelden kommer.

Om de som kom for å lære mer om flat tok skrekken.....  jeg tror egentlig ikke det ;-)

170415 skal vi dele ballen
Skal vi dele den ballen? Isak og lyse blå
170415 mini og gul II
Isak og Romeo (gul)
170415 Linus rosa og gul
Linus, rosa og Romeo
170415 Kalla og Aragon
Kalla og Aragon
170415 den vil jeg ha
Romeo og lys blå

 
Fredag 17.04.15
I dag er verdens beste mormor, nemlig Xi, 9 år gammel. Hun ser og oppfører seg fortsatt som en 1,5 åring.... og det er så trivelig. Hun har bare noen få gråe hår under haka, ellers er hun fit for fight. Ingen her kan leke så intenst som det hun kan.... Goya blir reine oldingen ved siden av. Hun kjefter på mora sin når mora vil leke, og Xi blir så snurt :-) Xi har fått et griseøre før i dag, så får det bli noen kanelsnurrer senere på kvelden :-) Hun og Goya får ha et lite bursdagsselskap, hihi. Ikke lenge før Goya har bursdagen sin heller, så her blir det mye feiring. Vetle og jeg feiret med is vi da, før Vetle dro på ungdomsklubben.
Nå har Rune kommet tilbake fra Grimstad, så da er det litt enklere å dele på oppgavene igjen. Så i dag kom valpene masse ut i sola. De lekte no så inmari. Jeg hadde funnet frem en ny "gammel" pose med leker og de falt i smak. De løp og lekte og koste seg i 2 timer, før de egentlig sovnet. Så da bar Vetle og jeg de inn igjen, for ute får de ikke sove. Men når de kom inn skulle de så visst ikke sove. Så da tok vi de ut igjen ;-) Da kom Kjersti på besøk, sammen med Molly. Det var så utrolig koselig å få hilse på Kjersti og Molly igjen. Veldig spesielt var det, siden Molly er så lik sin mamma, Madde. Madde døde desverre for noen dager siden, 12 år og nesten 2 mnd gammel. Det ble litt rart å klappe på Molly da......
Når valpene hadde sånn skikkelig lekeraid ute, ble det en del bilder også. Kameraet viste 776 bilder når jeg var ferdig. Mesteparten blir slettet, men noen skal dere få se her :-)
17.04.15 den vil jeg ha
Linus og den lille brune i full lek
170415 Aragon med leke
Aragon med leke
170415 Gul Linus og rosa
Gul, Linus og Rosa
17.04.15 lille brune apport Medium Web view
Lille brune apporterer og avleverer :-)
170415 nye leker er gøy lille brune goya og lyseblå
Nye leker er spennende, lille brune, Goya og lyseblå
170415 Ylva og lyse blå
Ylva og lyse blå
170415 jeg holder røret mens du går Jenny og rosa
Jeg holder røret mens du går, Jenny og rosa
170415 fineste Xi 9 år 
Fineste Xi , bursdagsbarnet, 9 år vil så gjerne inn i valpebingen å knabbe noen leker  
 

Torsdag 16.04.15
Siste uka før valpene skal leveres, det er ei artig tid :-) Valpene er kjempeivrige og vil ha kos med en gang de ser snurten av folk. De leker masse, og drar rundt på alt de finner. Noen ganger synes jeg de er harde med hverandre men det er skikkelig bra at de bryner seg på hverandre. Da blir de gode til å lese andre hunder når de blir større. Det er veldig greit for da blir de veldig greie å ha med å gjøre når de blir voksne.
Avisene som vi legger på gulvet er nesten ingen vits i lenger. De drar avisene vekk og makulerer de i små biter. Veldig festlig for meg som skal rydde etter dem ;-)

I dag har Reidun vært her igjen og passet valper. De har vært ute en tur og kost seg veldig på toppen av garasjen. Men det er fortsatt for vått og kaldt til at de kan ligge så altfor mye ute, så når de var slitne og ville sove var det bare å ta de med inn igjen.

I kveld går det heftig for seg inne på valperommet. Det er ikke noe som slår det å gå inn å sette seg i valpesenga etter en lang dag og bare kose med valpene. De er så utrolig herlige og jeg får ikke kost nok med de. Det synes nok de også, for de klatrer rundt på meg.

Goya begynner virkelig å bli tynnpelsa :-) Nå har hun flekker på ryggen hvor man ser inn på skinnet. Veldig stusselig å se på henne nå, hun som var så fin med den glinsende blanke pelsen som det var mengder av når hun kom ! Heldigvis vokser den ut igjen og blir like fin da. 
160415 ingen mening i at vi skal være her
Ingen mening i at vi skal være her !!?
160415 alma kalla jenny lysblå
Alma, Kalla, Jenny og hanne lys blå
160415 Ylva
Ylva koser seg
 
Onsdag 15.04.15

Når Rune har tatt seg en liten tre dagers til Grimstad, er det helt nydelig å ha mora til Rune, Reidun , her. Ingen sak å komme hjem etter en dag borte fra valpene da. Rent i utegården, valper som sover fordi de har vært ute og de har spist. Ingen bæsj der de sover ,- rene luksusen :-)

Litt for dårlig vær til at valpene kunne være så lenge ute, men en liten tur ble det. Helt til de ville sove, da bar det inn igjen. Ingen kan sove ute i dette været her. Det har vært sol-regn-haggel om hverandre så da er det ikke så trivelig å være ute så lenge av gangen.

I ettermiddag ble det ekstra mye kosing med dem. Jeg elsker å sitte i valpesenga og bare bli overfalt av 11 valper. De er jo så kontaktsugne og kosete at det er en fryd. Nå biter de rimelig hardt i alt de får tak i. Den ene svarte hannen satt og "tygde" på armen min som om den skulle være en tyggeleke.
Jeg snakket til ham og da så han helt forbauset ut, akkurat som om det var en selvfølge at han skulle få spise opp armen min så mye han ville ;-)
Værst er det når de setter tenna i ankelen. Det er rett og slett skikkelig vondt. Heldigvis skal valpetenna ut etterhvert, men det er greit å være forberedt på at det blir noen rift og riper og biting her og der.
Goya har vært på spa. Da ble det full service, med klipp, bad og pedikyr ;-) Fikk jo av en liten miniflat med pels. Nå etter at hun har hatt valper en stund, gjør hormonene det slik at masse pels skal dette av. Så kommer den igjen om ca 6 mnd. D ablir Goya like fin som hun var før valpene ble født.
 
Nå ommøblerer de på vaskerommet igjen. Jeg hører det opp hit hvor jeg sitter og skriver. De makulerer alle aviser og flytter valpesenga si til andre enden av valperommet. 
Herlige valper, fulle av rampestreker og valpefakter. Huff, jeg gruer meg til de drar.

150415 Enzo koser seg
Enzo koser seg
150415 nakketispa apporterer
Kalla (nakketispa) i farta med kanin
150415 nakketispa apporterer igjen
Kalla i farta igjen
IMG 2316
Goya har vært på spa og tatt av bittelitt pels ;-)
 
Tirsdag 14.04.15
Men altså,- snø skulle det da ikke komme nå ! Joda en kleise med snø kom det på morgenen. Heldigvis ble den borte i løpet av dagen da, men da ble det så vått !!
I dag er valpene jammen meg 7 uker. Om en uke er det klart for første mann til å forlate redet. Da er det veldig fint for meg at den brune tispa kommer til å bo her fremover. Hun skal hete Jenny :-).

Nå får valpene mat ved 06:30 tiden. Så leker og herjer de til klokka blir sånn 09:30. Da sovner de og sover sin beste søvn til sånn i 11:30-12:00 tiden. Da er det slutt på freden. De leker hardt og det høres nesten ut som om de har tenkt til å rive ned vaskerommet når de holder på. Hverfall litt ommøblering på gang.
På ettermiddagen var valpene ute en tur for da kom sola. Jeg la meg i hundesenga sammen med valpene og gjett om jeg ble spist på. Særlig håret fikk en skikkelig omgang med "kam". Det lugget godt når de beit for å si det sånn :-) Men så holdt de på å sovne så da måtte de inn igjen. Litt for kaldt til å sove noe særlig ute. Selv om de ligger på tepper og madrasser er det fortsatt litt for kaldt til å gjøre det for lenge.
I kveld ble det klart at den lille brune hannen ikke har noen eier. Men det varer nok ikke lenge før han har fått en ny familie å flytte til. Noe er under emning allerede ;-)

Beklager at det ikke blir noen bilder i dag, men jeg hadde glemt å lade kameraet, så jeg får ta det igjen i morgen i steden :-)
I morgen kommer svigermor og skal være her og lufte, fore og kose med valper. Også rydde og vaske og plukke bæsj ;-) Jeg sier det igjen, det er ikke mange som har en slik svigermor !!

Mandag 13.04.15

Nå begynner det å bli klart hvilken valp som reiser hvor. Det er en liten kabal som skal gå opp, og det er mange tanker og vurderinger rundt hver eneste valp og valpekjøper. Viktig at vi tar hensyn til hva valpen skal brukes til, hva valpekjøper ønsker seg, og hvordan valpen er. Dette må matche så det blir enklere å få til det man ønsker med valpen sin. Nå har bare valpene bodd her i 7 uker og ingen må tro at de har fått en ferdig valp :-) Det er sånn at når vi finner ut hvilken valp som skal hvor så håper vi at den som vil trene redning har fått en hund som egner seg til det. De som ønsker seg en familiehund har fått en hund som egner seg som det. Så er det nå jobben starter for dere som får valpene. Dere må jobbe jevnt og trutt med dem og forme dem slik dere vil ha dem. Det er et faktum at de som oftest blir som dere gjør dem..... og kanskje det ikke stemmer overens med hvordan dere vil at de skal være.... Dere har noen artige år foran dere :-) 

Alle valpene har forsøkt seg på å bære kanin og fugl i dag. Det gikk over all forventning. Ja, noen ville veldig gjerne ha viltet helt for seg selv og løp riktignok feil vei, men alle bar vilt og det var veldig spennende. Artig å se :-)

I dag hadde jeg rett og slett glemt bort at det skulle komme besøk til valpene. Snille var de som kom og sa at det var nok ammetåka :-) Jeg husket jo at vi hadde avtalt det når de sa det, men det var helt i tåka for meg når de ringte på døra. Men det gikk fint det, valpene fikk besøk og masse kos.

Valpene er nå forsikret i Agria. Det er lurt å viderføre den forsikringen i ett år, før dere evt bytter over til det forsikringsselskapet dere har alle andre forsikringer i. For at jeg skal få ordnet med forsikringen til valpene skal hentes, må jeg få tilsendt navn adresse fødselsdato og telefonnummer til den som skal være forsikringstager. Fint hvis dere gjør det så for som mulig. 

Brun tispe Y kullet i flott driv med kanin
Veeeldig stolt over å bære kanin ! 
130415apporterer kanin
Flere som vil bære kanin, denne gangen av tøy
130415 frøken Alma leker i røret mørk lilla
Frøken Alma leker i røret. Veldig god kontakt :-) ( mørk lilla)
130415 møljelek
Møljelek
130415 nå spiser jeg deg
Nå spiser jeg deg opp :-)
 
Søndag 12.04.15
I dag ble vi jammen meg vekt av nabogutten som kom for å hilse på valpene :-) Det var deilig det, da hadde både vi og valpene sovet helt til klokka 09 !! Det var ikke så rart at det var stille hos valpene for der har det vært blueskonsert i natt. En eller flere av valpene har virkelig holdt det gående med skikkelig mye hyl og de kjedet seg nok noe fryktelig siden de ikke hadde vært ute i går og brent av noe krutt.
Men i dag startet det bra med å ta med valpene en og en inn i snekkerbua. Der var det masse å undersøke og snuse på. De viser seg som en gjeng med veldig nysgjerrige og utforskende valper som storkoser seg med å sjekke opp ting. Det er artig å se om de oppfører seg slik man skulle tro når de kommer alene. De har jo hele kullet som støtte når de er sammen alle sammen. Nå må de plutselig stå helt alene. Men det fikset de fint.

Så kom Vito med familien på besøk. Vito skal få en "fetter" , og det var så utrolig kult å leke med ham. Han er fra U kullet og en utrolig snill og grei hannhund å hilse på. Han er så utrolig lik mammaen sin, Wilma. Hun må være den desidert beste tispa vi noen gang har hatt når det gjelder å leke med valper. Stor var derfor gleden når vi så at Vito gjorde det på akkurat samme måten. Han legger seg ned til dem og er så utrolig god på å tilpasse seg de små valpene. De elsket ham jo !!
Etter at Vito hadde dratt sov valpene lenge og vel inne. Siden "farmor" skulle komme på inspeksjon, turte jeg ikke annet enn å bade hele gjengen. Hun skulle jo se på dem og ha de på bordet og greier, så da måtte de jo ta seg ut fra sin beste side. Valpene var flinke de, og vi var vel enige om at de var ganske like i fasongen, men med ganske ulik størrelse.  Bare vent,- snart tar de "små" igjen de store :-) Noen fikk også¨prøve seg litt på kanin og due, og det var veldig spennende, det var halen i været og veldig stolte over å få bære !

I kveld kom "svigers". Min kjære svigermor skal være valpepasser et par dager til uka, siden Rune reiser bort i tre dager og jeg skal på videreutdanning igjen i Oslo. Så da er det så utrolig godt å kunne få hjelp av henne. Hun begynner å bli en dreven valpepasser, så dette fikser hun aldeles strålende !

120415 Vito på besøk
Vito på besøk
120415 så spennende med stor hannhund
Så spennende med en voksen hannhund
120415 vito er verdens beste lekekamerat
Det er så bra for valpene å få en voksen hannhund å hilse på
120415 smake litt på deg
Biter litt på deg...
120415 herlig
Herlig lek
120415 bestevenner Vito og Enzo II Medium Web view
Bestevenner
120415 srtig å leke med
Artig å leke med
 
Lørdag 11.04.15 

Jeg våknet til en gjeng med trøtte gutter i dag tidlig gitt :-) Noen av dem hadde spilt på dataen hele natta, og var rimelig trøtte i trynet :-)
Men frokost måtte de jo få, så det var bare å komme seg opp å steke noen rundstykker til dem.
Nede i valpekassa var det stille lenge, helt til jeg gikk ut til dem med mat. Da ble det liv. Valpene hadde litt dårlig matlyst på morgenen, så de fikk litt ekstra servering av geitemelk etter noen timer. Det var det ingen som sa nei takk til.

I dag har det vært så grått og trist at valpene har vært inne hele tiden. Ja, de kan jo gå ut i bingen som er utenfor valperommet, men de har ikke vært ute på tomta og lekt seg. Jeg har fyra litt ekstra godt i ovnen også, så blir det godt og varmt. Tror valpene synes det var litt for varmt, for de la seg ikke under varmelampa lenger :-)

I ettermiddag var jeg og besøkte min kjære mor, mens Rune kjørte søppel. Det er utrolig som det hoper seg opp når vi har valper. Antallet søppelsekker utenfor garasjen vokser for hver dag. 
Nå i kveld har valpene spist igjen. Denne gangen satte jeg i bløt foret med skikkelig varmt vann. Så da ble det varm mat til kvelds, med Cultura på. Det var snadder. Da spiste alle valpene godt og tømte nesten alle skålene. Det var godt å se. 

Nå sover hele gjengen, de ligger strødd utover i valperommet, så da er det i hvertfall varmt nok. Nå har Kasper akkurat gått hjem etter å ha vært her og kost med valpene. I tillegg gikk han tur med de voksne hundene rundt på tomta her. Xi fikk til og med to turer :-D
 
1001415 tispe lilla
Tispe mørk lilla bilde tatt i går
100415 trappa fikser vi lett som ingenting
Trappa er fin å leke i
100415 skal vi dra i teppet
Skal vi dra i teppet ?
100415 nå tar jeg deg
To mot en er feigt.....
100415 nakketispa
Fiiine nakketispa, rød
100415 melkebutikken er stengt
Goya med valpene sine
 
Fredag 10.04.15

I dag var det veldig stille hos valpene. Jeg tror de var like trøtte som meg. Det blir litt sene netter kan man si, og når vi da må opp tidlig igjen neste dag er det ikke fritt for at man blir litt trøtt gitt :-)

Etter at Rune hadde vært i begravelse på formiddagen kom han hjem igjen og tok med seg valpene ut. Det er veldig kjekt her nå, det er litt aktivitet hos de fleste naboene, noen klatrer i trær og feller dem med motorsag, noen snekrer og andre driver med flishugger. Det er supert for valpene. Masse lyder de må venne seg til.

Inne har Rune drevet og skrudd ned og opp en ny garderobe, så litt bråk har det vært overalt.
Rune fikk fin valpevakt i dag, da nabogutten kom og koste med valpene. Da fikk Rune vasket ned valpebingen både ute og inne. Det trengs en vask eller to i løpet av dagen. Det er utrolig hvor fort det blir litt grufsete.

I kveld har valpene hatt besøk igjen. Denne gangen er det 7 17-18-19 åringer som er her og har lanparty hos Marius. Det er det jeg liker best, når huset fylles med ungdom som har det trivelig. Det gjør meg veldig glad når denne flotte ungdommen kommer og lager liv her. De har vært inne hos valpene også som overfalt dem og syntes det var topp at det kom noen flere på besøk.

 100415 bruttern hva skal vi gjøre
Bruttern, hva skal vi finne på? 
 100415 fininger
 Fininger
100415 gress er gøy 
Gress er snadder 
 100415 gule gutten
Gul hanne 
100415 melkebutikken er stengtII 
Søren å, melkebutikken er stengt :-D 
 
Torsdag 09.04.15

I dag har det vært aldeles nydelig. Valpene har vært ute i to omganger, og de storkoser seg når de får være ute. De løper rundt og herjer skikkelig, og nå våkner villdyrene ;-) Det er nesten godt å se at det kan være litt futt og fart i disse også, ikke bare rolige og greie.
Jeg har latt valpene gå selv fra bingen og bort til verandaen ved toppen av garasjen. Men det burde jeg jo ikke gjøre.... De har funnet ut at det er blomsterbed og busker rundt om kring og vil mye heller gå dit, enn å gå inn i bingen på toppen av garasjen. De elsker å utforske og er super nysgjerrige. De er veldig til å undersøke alt av lyder som skjer rundt dem og alt skal sjekkes. De elsker å ligge på fanget og kose og det beste av alt er å leke med Goya. 

Heldigvis går det veldig bra med henne. Hun skal forsøke å trappe fortere ned på melka enn det vi hadde planlagt, men det går veldig greit for valpene. Goya har en boddy på seg slik at valpene ikke får tak i melkeserveringen. Den er nå åpen kun på morgenen :-)
Når hun har den på seg kan hun fortsatt være sammen med valpene og leke med de. Det er ikke vanskelig å se at både hun og valpene setter pris på det. 

I dag hadde jeg alle valpene opp på et bord. Det var et ganske glatt bord med sprekker mellom plankene. Det er ingen av dem, bortsett fra den brune tispa, som har forsøkt dette tidligere. Alle syntes det var helt greit og brydde seg da ikke noe om det. Når de i tillegg fikk spise på leverpostei var det klart at dette ville de gjøre mer. Det ble skikkelig sutring på flere når jeg tok de ned av bordet. Artig å se at de tar sånne utfordringer på strak arm, uten å bry seg om det.

080415 denne tar jeg
Denne tar jeg
080415 lillegutt
Lillegutt
080415 nå tar jeg deg
Nå tar jeg deg!
080415 veldig koselig med besøk
Veldig koselig med besøk
 
Onsdag 08.04.15
Nok en dag hvor jeg har vært på farta :-) Rune har delt dagen sammen med Vetle, til jeg kom hjem. I tillegg har naboungene vært her og kost med valpene, så de har igrunnen hatt det veldig fint.

Når jeg kom hjem var ikke Goya i særlig form. Hun så veldig slapp ut, og jeg tenkte at jeg fikk ta henne med inn og ta tempen på henne. Da hadde hun jammen meg 40,4 i feber. Jeg sjekket henne med en gang og fant ut at hun nok hadde en begynnende jurbetennelse.  Jeg tok henne med til veterinæren bare for å være helt sikker på at det jeg trodde var rett, og det var det.
Etter antibiotika og smertestillende har tempen nå gått ned igjen i 38,8 som er ganske normalt. Goya er i form igjen og spiser maten sin og er i farta. Det var deilig å få tatt det så tidlig, for nå går det forhåpentligvis tilbake av seg selv ved hjelp av medisinen. Nå blir det ikke så mye mer melk på valpene, de får heller kose seg med mamman sin med å leke med henne.

I kveld har valpene hatt mer besøk og det satte de stor pris på, etter først å ha sovet ganske mye under besøket. Men sånn er det noen ganger, valpene sovner de når de er trøtte, det får man liksom ikke styrt.

Jeg har jo glemt å skrive at valpene jo nå er registrert i Norsk Kennel Klubb. Alle navnene på valpene er registrert i NKK, men navnene er foreløpig ikke koblet til hver valp. Det skjer ikke før de blir ID merket når de skal til veterinæren. Da får den bestemte valpen navnet sitt.
Navnene blir som følger:
Hannene:
Fosliskrenten's You've Got A Friend
Fosliskrenten's You Only Live Once
Fosliskrenten's You Got Lucky
Fosliskrenten's You Can't Stop Me
Fosliskrenten's You Must Be The One
Fosliskrenten's You And I

Tispene:
Fosliskrenten's You Drive Me Crazy
Fosliskrenten's You Look So Nice
Fosliskrenten's You Make Loving Fun
Fosliskrenten's You Win Again
Fosliskrenten's You Are On My Mind

080415 denne var  hard 
Denne var hard
080415 hva ser du på
Hva ser du på ?
080415 brusflasker er kjempegøy
Brusflasker er kjempegøy
080415 deilig å sove i skyggen
Deilig å sove i skyggen
080415 Goya og valpene
Goya med valpene
 
Tirsdag 07.04.15

I dag har jeg vært borte absolutt hele dagen ! Veldig godt å ha store gutter som kan gjøre en stor innsats mens vi voksne er borte.
Først hadde Marius valpene ute på formiddagen. Så måtte de inn igjen en tur mens Sondre passet på dem. Da Marius kom tilbake fra Hønefoss, tok han valpene ut på verandaen ved garasjen og ga de mat. Der var de ute i fire timer  mens Marius, Sondre og Vetle byttet på å passe på dem. De kom inn igjen ved fem tiden, passe slitne etter en lang dag ute i deilig temperatur !

I kveld har Marius gitt valpene mat, mens Rune har kjørt Sondre på flyet, og Vetle har kost med valpene. Er det dette vi kaller teamwork ? De er ganske vant med valper disse gutta, så de vet godt hva de skal gjøre :-)

Ute i dag har de kost seg veldig med mamma'n sin igjen. Hun gjør en strålende jobb med å leke fint med dem og oppdra dem. Det er veldig artig å se på tisper som er så avbalanserte og fine med valpene sine. Den beste tispa vi har hatt noen gang til å leke med valpene var nok Wilma. Hun lekte og lekte og lekte og lekte, hele tiden. Hun kunne virkelig herje og leke helt uten at hun dyttet til eller slo borti valpene sine. Men så var hun elendig til å sette grenser for dem, så da ble det litt skjevt fordelt. Hadde en mistanke om at hun ikke var større enn en valp i hodet selv ;-) Men er herlig snill og grei og sosial og super tispe, som ga herlige valper i U-kullet.

Tror egentlig det nok er min tur til å ta valpene nå,- lurer på om jeg ikke egentlig bare skal avslutte valpedagboka og stupe ned til dem.... Det brer seg en mistenkelig lukt opp fra valperommet ..... ;-)
070415 koser seg med mamman sin
Deilig på verandaen i dag også
070415 drikke vannn er godt
Vann er godt å drikke 
070415 leke med mamma
Mamma er best i verden
070415 nå tar jeg deg mamma
Nå tar jeg deg mamma !!
 
2. Påskedag 06.04.15
En fantastisk deilig påskeferie er på vei mot slutten. Kan så absolutt ikke klage på disse deilige dagene, og i dag var det varmt og godt selv om sola ikke steikte fra knall blå himmel.
Valpene fikk mat som vanlig ved 07:00 tiden, og etter frokost reiste Sondre og jeg for å få tak i flere aviser. Det ble11 fulle banankasser, så nå har vi aviser en liten stund til :-) Allikevel er det sånn at om noen av dere som skal hilse på valpene har lyst til å bli kvitt aviser, så ta de veldig gjerne med til oss. Vi får aldri nok ;-)
Etter å ha kommet hjem igjen fra avissankingen, var det klart for å ta valpene ut i sola. Jeg fikset litt på bingen rundt verandaen bak garasjen, også var den plutselig blitt litt større og hadde fått egen inngang. Så nå er alt bare velstand. En trapp er det inne i bingen også, så disse valpene blir drevne på å gå tre trappetrinn :-)
Goya hadde en veldig fin lekestund med valpene sine i dag også. Når de er en to tre stykker leker hun veldig rolig og fint med dem. De elsker å leke med mamman sin og jeg ser hvor fint de leser Goya og hennes signaler. Det er skikkelig artig å se på.
Valpene var superheldige og fikk besøk i dag også. Naboungene er veldig trofaste og kjempeflinke til å kose med valpene. 

I går kveld fant jeg ut at den som har funnet opp boblebad egentlig burde fått både Nobels fredspris og Nobelprisen i medisin :-) Når jeg legger meg i badekaret så forsvinner all mulig irritasjon og alle "vondter" blir borte. Stresset forsvinner, og når jeg står opp igjen av badekaret er jeg et helt nytt menneske ! De som ikke liker badekar vet ikke hva de går glipp av :-D

Oppdaget her om dagen at alle hodebildene kom feil vei på IPad og Iphone. Nå har jeg lagt inn alle hodebildene en gang til, så nå håper jeg det blir riktig vei :-)
 060415 deilig i skyggen
Deilig i skyggen
060415 denne var artig
Denne var artig
060415 gress er veldig gøy
Røske litt i gresset er artig
060415 lekesloss er veldig gøy
Lekesloss er livet !
060415 leke med mormor Xi er gøy
Leke med mormor Xi er ikke så gæli heller 
060415 nå tar jeg deg
Nå tar jeg deg.....
 
1. påskedag 05.04.15

Elleve veldig klare valper på morgenen i dag :-) Det går i hundre når jeg tar i dørhåndtaket inn til valperommet. Da er det elleve stykker som er helt klare for alt, og særlig mat ! 
Skålene blir tømt på kun kort tid, også er det klart for litt kosemat fra mamma Goya. Hun har ikke så mye mat lenger, men det er veldig godt med kosen da. 

Det har ikke vært så fint vær i dag som i går, men noen småturer ut har det blitt alikevel. å har vi fyrt i ved ovnen inne, og satt døra opp ut i valpebingen. Fyre for kråka, kallte Rune det. Men men, da blir det litt mer varme hos valpene og døra kan stå oppe så de kan gå inn og ut som de vil. Det er jo såååå kjedelig å bare være inne på valperommet.

Valpene var veldig heldige da,- det kom besøk til dem flere ganger fra naboens barn :-) Veldig fint for valpene,- da får de masse kos og jeg kan gjøre litt annet enn å kose med dem. Ikke det at jeg har noe i mot det, men utrolig nok er det noen gjøremål som hoper seg litt opp når man har valper..... Litt mye møkkaklær som ligger og venter gitt. Men det kan jeg jo også ta når valpene har dratt da.
Naboungene er veldig flinke med valpene og det er bare en fryd å ha de på besøk.
Desverre gikk jeg glipp av to sms'er i dag da, som kunne medført fler besøk til valpene, men jeg så de ikke før det var for sent.

Goya har begynt å leke så fint med valpene sine.Som regel kommer de for å få mat, og når Goya har servert dem melk, så vil hun ikke at de skal begynne å suge mat igjen. Men når valpene da er gode og mette og tar til seg det at Goya vil at de skal la være å suge pupp, så leker de så utrolig fint sammen. Goya er så rolig i sin lek og hun skikkelig koooooser seg sammen med valpene. De synes ogsåd et er veldig fint når mamma leker litt med dem. 

Sondre og Marius reiste og hentet bestemor hit i dag. Hun har akkurat flyttet til et sykehjem og er vel ikke helt fortrolig med det. Så da var det veldig hyggelig med en kjøretur med barnebarna hit da. Så ble det kaffe og kake her :-) Ikke så mye valpekos på henne da. Ikke det at hun ikke hadde villet det, men det blir litt vanskelig å gå opp i bingen, og når de biter blir det fort et lite hull i huden.....

Goya har hatt sin egen Biabed i gangen som hun har sovet i på natta. Nå har Xi funnet ut at den senga vil hun også ha. Så nå ligger det to flatter i en Biabed på 70x80cm. Det ser egentlig ut som om mor og datter koser seg ;-)

050415 trangt om plassen på denne uteserveringen
Trangt om plassen på denne uteserveringen
050415 grønn hanne leker med ball
Grønn hanne leker med ballen
050415 kan ikke vi leke med denne
Kan ikke vi leke med denne ?
050415 kose med mamma
Leke med mamma er gøy
050415 mamma er cool
Mamma Goya er skikkelig cool
050415 det er så slitsomt å være ute
Det er så slitsomt med all denne friske lufta
 
Påskeaften 04.04.15
I dag var det tidlig opp for å rekke IKEA før det ble masse mennesker der. Vi skal sette opp en garderobe i det ene rommet i kjelleren, og i dag var det tid for å få tak i skapene. Jeg orker ikke sløse bort tida med å stå i kø på IKEA så derfor var vi der rett før de åpnet. Da gikk det veldig greit å få varene kjappt og komme seg hjem til valpene igjen.
Vel hjemme her hadde valpene besøk av naboens barnebarn. Han hadde kommet inn og kost med valpene inne. Når vi kom hjem tok vi alle valpene ut, vi dro til "hytta " igjen. Etter at valpene var kommet ut så tok det ikke lang tid før de fikk besøk. Det ble masse kos, og lek og etterhvert sovnet hele gjengen ute på verandaen. Der fikk de også maten sin etterhvert når de våknet igjen. Så var det klart for innrykk av resten av ungene oppe i åsen her, så i dag har de virkelig fått fyllt opp  med masse kos. 
Været har jo bare vært ubeskrivelig deilig, så vi var ute i nesten 5 timer i dag før alle kom inn igjen.
Xi og Goya har tuslet rundt her som de har villet og Xi liker seg godt oppe i de små snøhaugene som er igjen rundt her. 
Vi fikk tatt hodebilder av en og en også, de var så flinke til å smile til fotografen :-)
Hannene:
040415 enerhannen mørk blå Medium Web view 
Enerhannen, mørk blå 
040415 toerhannen lyseblå Medium Web view 
Toerhannen, lys blå 
040415 venstre lår grønn Medium Web view 
Hanne merket venstre lår, grønn 
040415 brun hann største Medium Web view 
Den største brune hannen, mellomblått halsbånd 
040415 brun hann minste Medium Web view 
Den minste brune hannen 
040415 Gul hanne halen Medium Web view 
Gul hanne, halen 
Tispene 
040415 nakketispa rød Medium Web view 
Nakketispa , rød 
040415 venstre skulder rosa Medium Web view 
Tispe merket venstre skulder, rosa 
040415 brune tispa Medium Web view 
Brune tispa 
040415 mørk lilla II v øre Medium Web view 
Venstre øre, mørk lilla 
040415 høre lys lilla Medium Web view 
Høyre øre, lys lilla 
 
Langfredag 03.04.15

Det jeg ikke har tenkt over, er at valpene faktisk ble født under ski VM, og at de jammen meg ble født den dagen som svenske Charlotte Kalla slo alle de norske skijentene !! Ja, alle vi nordmenn vet at det bare kom av en gedigen smørebom, men uansett tok jo Kalla gull ;-)
Nå har det kommet en Kalla i valpekullet også. En av tispene kommer til å hete Kalla og nå lurer jeg på om jeg ikke burde kalt en av tispene Johaug også ;-) For ikke å snakke om hannene... finnes det en Nordthug der tro ?? ;-) Fra spøk til alvor, Kalla var et veldig fint navn, og valpen kommer til å få mye å leve opp til !

Dagen i dag ble altså helt fantastisk nydelig. Goya, valpene og vi fikk besøk av Hedvig, eieren til Goya. Gjett om hun ble glad! Vi flyttet oss selv, valpene og hundene over på "hytta",- les verandaen på baksiden av garasjen. Der skinner sola hele dagen og det var helt fantastisk å være der i tre timer i dag. Valpene storkoste seg ute, og vi fant frem masse leker, tepper og et tøybur. Da kunne de prøve å ligge litt i det også om de ville. I løpet av den tiden valpene var ute, kom det besøk av naboens barn og barnebarn og det var jo helt nydelig for valpene. Ennå flere som ville kose.
Etter kvikklunsj og appelsin i sola for oss tobeinte ble det kortreist mat til valpene ( maten hadde reist ca 30 m :-D ) Det falt i smak og maten gikk ned på høykant. Goya og Xi storkoste seg ute sammen med valpene og det var så deilig å være ute så lenge. Valpene fikk en god lur i sola også, vi løftet på alle og la dem på tepper da.
Etter tre timer ute tok vi de inn igjen. I kveld har de kunnet gå inn og ut som de har villet nede på valperommet. Men nå begynner det å blir kjedelig at de ikke kan gå helt ut på tomta. De har stor utfrartslyst og vil gjerne gå for å undersøke alt som er ute. De er veldig trygge på alt rundt seg.
Lekelysten er stor og noen ganger syns jeg de leker hardt, men det gjelder alle så ingen er noen pingle nei.
I morgen er det om mulig spådd ennå bedre vær, - da drar vi på "hytta" igjen ;-)
030415 hyttetur
Hyttetur :-)
030415 deilig i sola
Deilig i sola
030415 appelsin og kvikklunsj i sola
Påske !!
030415 lillegutt
Lillegutt
030415 mørk blå enerhanne
Mørk blå hanne
030425 uteservering
Uteservering
 
Skjærtorsdag 02.04.15

I natt sov valpene sin beste søvn. Det var ikke noe å høre til dem før klokka var 07:00. Da fikk de mat av Goya også sovnet de igjen og sov til klokka var 09:00. Det var veldig deilig :-)
I går hadde valpene fått ormekur nummer tre, så i dag var jeg spent på magene. Jeg hadde rigget meg til med cultura i kjøleskapet og var klar til å ha det på maten. Noen var litt løse i magen på morgenen, men utover dagen har det blitt helt normalt igjen. Så da er det nok stabilt og fint og ingen reaksjon.

Valpene fikk første tørrfor måltidet ute samtidig som det kom besøk til dem. Det var ikke så alt for varmt så etter å ha vært ute en liten stund tok vi med alle valpene inn også ble det litt kosing der også før de sovnet.
Etter en liten stund kom det nytt besøk. Denne gangen langveisfarende fra Sverige. Det satte valpene stor pris på, - alt av kos tas imot med takk. Etter besøket sov valpene ganske så lenge. Da var det tydelig at de trengte en god dubb. I kveld har de vært ute igjen, og det meste de skal gjøre fra seg kommer ute. Det fungerer så fint.
020415 en skikkelig trøtt mister grønn
En skikkelig trøtt mister grønn
020415 frøken lys lilla
Frøken lys lilla
020415 frøken mørk lilla
Frøken mørk lilla
020415 frøken rosa
Frøken rosa
 
Onsdag 01.04.15

I dag tidlig var det klart for en tur ut for valpene. Det er ikke gøy å bare være inne på valperommet lenger, så det må skje noe mer. Så da er det bare å gå ut :-)
Amanda kom for å leke med valpene også, hun vil så gjerne og er så snill, men som 10 mnd unghund med bare armer og bein går det ikke helt bra.... Hun hadde alt for stor fart og bare hoppet over valpene og de ble ganske forskrekka. Hun ble plutselig ganske skummel.

Når valpene var helt utslitt og bare ville inn å sove, var det klart for å reise til min gamle mor som bor på sykehjem. Der skulle ny TV innstalleres og Marius måtte være med. Veldig greit med litt hjelp fra ungdommen når sånne ting skal fikses. Han ordnet det på no time, og nå er bestemor så fornøyd med ny TV med mye bedre bilde enn før.

Så var det hjem igjen og ut med valper  :-)
Nå er det hard jobbing for å prøve å få de til å skjønne at det er ut de skal gå for å gjøre fra seg. Noen er veldig flinke og løper ut og tisser med en gang jeg åpner døra. Noen går ut og leker litt for så å gå inn for å tisse ;-) Ikke så greit alltid.

I kveld kom gutta hjem igjen fra fjellet også. Tror de egentlig hadde hatt det veldig deilig, med bestemor sin hotellstandard var det nok litt kjedelig å komme hjem til den gråe hverdagen igjen.

Vi har begynt å ta med valpene litt en og en. I kveld var det den brune tispa som fikk være med opp på kjøkkenet. Det ble noen bilder av henne også. Det var ikke så værst å stå på kjøkkenbordet og spise leverpostei syntes hun ;-)
010415 litt av en sovestilling
Det tar på å være ute i frisk luft....
010415 sååå trøtt
Trøtt
010415 trøttere enn trøttest
Trøttere
010415 trøttere
Trøttest
 

Tirsdag 31.03.15
Juhu ! I dag er valpene fem uker gamle :-) De hadde nok et slags kalas i natt tror jeg, for maken til leven ! Det var lek, og lekeslossing, og bråk helt til klokka nermet seg 04:00, da sovnet hele gjengen som en stein ! Så når jeg vekte de når klokka var 05:30, ja da var alle aldeles helt stup trøtte. Skulle tro det var en haug med ungdommer som bodde nede på valperommet ;-) 
Hadde jo ikke behøvd å stå opp så tidlig da, men jeg hadde lovet Marius at vi skulle øvelseskjøre en tur til Sverige i påsken. For å få det til å passe i kabalen reiste vi klokka halv sju i dag tidlig, og var tilbake igjen klokka 12:45. Ikke værst det. Da hadde vi rukket å handle litt også. Er ikke så mye som er så mye billigere nå for tiden, men Marius trengte kjøringen, så da kunne vi  jo ta med litt ormekur/tabletter og flåttmiddel. I Sverige er det litt billigere og selges uten resept.

Vel hjemme igjen var det jo aldeles nydelig vær, så da fikk valpene komme ut en tur. Gjett om de elsker å være ute! Det er utrolig deilig på verandaen ved garasjen, måtte vært veldig mange varmegrader der i sola. Valpene holdt på helt til de sovnet på verandagulvet. Da bar jeg de inn igjen, og da sov de i mange timer etterpå. Så da var de nok rimelig slitne.

De fikk komme ut en tur til når de skulle spise kveldsmaten sin også. Men det var bare rett ut i gården her. Dette var jo et nytt sted for dem, men de var raske til å finne ting de kunne sjekke. T.o.m under bilen skulle de for å stille nysgjerrigheten sin.
I kveld har det blitt en lang kosestund, helt til alle hadde sovnet. De er så utrolig fine å kose med. Ja, - de biter som bare det, men ikke spesiellt hardt, og de ligger gjerne på ryggen i fanget og koser. Det er veldig deilig med sånne valper som virkelig kan koble av. De blir en flott gjeng !! 
310315 hele bølingen spiser
Hele bølingen spiser
310315 lille bøttekonott
Lille bøtteknott ;-D
310315 nakketispa må undersøke og klatre litt
Nakketispa må undersøke litt
310315 plaske i vannet i spaden er gøy
Sølepytter er toppen både for firbeinte og tobeinte småttiser :-)
310315 være ute er toppers
Grønn hanne ( venstre lår) elsker å være ute
 
Mandag 30.03.15

Hjelpes meg, nå er jammen mars slutt også, bare en dag igjen så er det april. Fy søren som månedene flyr! Det betyr at ukene flyr for valpene også og at de er fem uker i morgen er jammen meg helt utrolig. De ukene har gått kjempefort og med utrolig lite utfordringer. Det har vært lite tull med denne gjengen her gitt. Det lover godt for fremtiden :-)

I dag har Marius vært hjemme her og passet på valpene mens jeg har vært på farta. Det er deilig med så store gutter at de kan være barnepiker gitt :-) Det gikk jo strålende det, og alt var bare fryd og gammen når jeg kom hjem igjen.

På ettermiddagen hadde valpene besøk igjen, det er alltid stas med masse kos. Nå går de ut i hundegården og gjør fra seg når døra er åpen. De begynner virkelig å få dreisen på det å gå vekk fra der de sover for å gjøre fra seg. Det er artig å se hvordan dette ligger i dem.
De leker mer og mer med hverandre og hardere og hardere. Nå går det av og til en skikkelig kule med varmt. Men så hyler den ene og da gir den andre seg etterhvert. 
Men egentlig er de ganske rolige og behagelige hele gjengen,- ikke så mye stress på dem akkurat. :-)
Amanda har vært sammen med dem i dag også. Det går veldig fint og hun er veldig snill, men ganske ustyrlig med armer og bein, og da er det ikke helt lett for valpene som er små. Men de vil gjerne hilse på henne hvis hun bare klarer å være litt rolig :-D
300315 hele den herlige gjengen
Hele den herlige gjengen
300315 leke er gøy
Leke er gøy
300315 mølje
Mølje
300315 skal vi gå inn tro mørk blå hanne og rosa tispe
Skal vi gidde å gå inn, eller skal vi være ute ??
 
Søndag 29.03.15

I natt skulle vi jammen skru frem klokka også gitt. I dag tidlig var det Amanda som vekket meg, hun syns det var på tide å stå opp når klokka var 06:30, - valpene sov som små murmeldyr. Så Amanda fikk en tur ut, også sov vi en halv time til :-)
Det er helt ubeskrivelig godt når de nå spiser ute i hundegården. Det var ikke lett å vaske inne i valperommet med 11 valper som ville henge i filla. Nå benytter jeg meg av muligheten til å vaske når alle er ute og spiser. Det blir så utrolig mye mer effektivt gitt :-)

Det begynner å gå hardere og hardere for seg i bingen også. De kan leke ganske hardt og det kommer masse hyl før det stopper. De er ganske flinke til å stoppe å bite når broren eller søsteren hyler.
Så er de utrolig selskapssyke ! De kan sitte nede på valperommet og hyyyyyle til jeg kommer og da er det bare bra nok hvis jeg går inn til dem og koser med dem. Da kommer hele gjengen og skal helst opp i fanget for å få kos.

Med Rune og Vetle og Sondre på fjellet, skulle Marius og jeg tømme et rom vi har brukt til alt mulig rom. Det rommet skal vi fikse litt på og lage masse garderobeskap så vi får et sted å gjøre av alt rot. Så i dag tømte Marius og jeg rommet, og fikk rivd av gulvbelegget. Det så helt fryktelig ut, etter at rommet har vært brukt til alt fra lagring av maling, til rom hvor vannsaga har stått når vi har kuttet fliser. Så rommet trenger virkelig en oppgradering. Så i morgen maler jeg veggene også får Rune legge nytt gulv og sette inn en rad med skap når han kommer igjen, også kan vi forhåpentligvis få gjemt bort masse rot ;-)

Veldig kjekt å ha med seg Marius da, som kjørte firhjulingen opp og ned til der vi samler søppel, med tre garderobeskap fra ymse produsenter, gulvbelegg, kurver, sekker med gamle klær som blir lagret osv osv. Så slapp jeg å bære alt lange veier :-)

Jeg synes det er så gøy å rive og tømme rom, der er jeg ganske så effektiv, men jeg er veldig glad jeg har noen andre som kan ta seg av det som skal se pent ut.......

290315 alt må sjekkes
Alt må sjekkes
290315 er det noe spennende her
Inni her tror jeg det er noe spennende
290315 mat er fortsatt godt
Mat ute smaker ekstra godt
290315 sovna i sola
Rett og slett sovna i sola :-)
 
Lørdag 28.03.15

I dag var det klart for avreise til fjellet for Sondre, Vetle og Rune. Sondre kom med fly fra Trondheim i går kveld og hadde en liten stopp hjemme før han reiste med de andre til fjellet. Han hadde flaks, flyet var bare litt forsinket og bagasjen kom nesten når den skulle :-)Ddet er veldig koselig å få alle hjem igjen. Da blir liksom alt sånn som det skal være.Nå tror jeg han har det veldig bra på NTNU, det er værre med mora ;-)

Marius ble hjemme sammen med meg. Eller,.... han var hjemme noen timer før han forsvant til dama. Men han kommer hjemom noen dager i påsken da. Han driver å skal ta førerkort, så vi må kjøre masse. Vi kjørte en tur i dag også mens valpene var hjemme og sov.

I dag kom valpene ut for første gang !! Jammen på tide spør du meg. På baksiden av garasjen er det en veranda. Den har sol på seg hele dagen, når det er sol, og der hadde jeg tenkt å ta dem ut, helt til snøen kom. Nå lå det masse snø der, men snille Marius lempet vekk all snøen og da ble det jo veldig fint for valpene bak der. Så da bar vi de ut :-)

De fikk maten sin der, og var veldig nysgjerrige og undersøkte det meste av det som var rundt verandaen.Når vi skulle bære de inn fant vi først bare 6 valper. Så fant vi fire til inni en vintergrønn plante. Men den 11.valpen var borte. Vi lette og lette og fant den ikke. Til slutt ble jeg rett og slett bekymret for valpen. Det var ikke så varmt ute da. Men mens vi lette som værst kom det en trøtt og fornøyd valp ut av parasollen som lå på gulvet. Jeg hadde nok vekt ham når jeg løftet på parasollen for å se under den om valpen var der. Det var den jo ikke, den var inni parasollen så ingen kunne se den. Lettelsen var stor og han fikk komme inn sammen med de andre og varme seg under varmelampa i valperommet.

Xi er på fjellet, men Amanda er hjemme her. Hun er så nysgjerrig på de små valpene at nå klarer hun ikke styre seg lenger. Hun kommer med overkroppen inn i valpekassa, men Goya syns nok at Amanda er altfor masete og gira, så hun forteller henne at hun skal pelle seg ut :-)
Men ute i dag fikk endelig Amanda være sammen med valpene så mye hun ville. Da syntes Goya det var greit. Goya har sluttet å si noe til Xi, hun får gå som hun vil. Men Amanda skal Goya fortsatt ha styring på, det er helt tydelig.

På ettermiddagen fikk valpene besøk. Det var veldig koselig, og valpene storkoste seg. De er noen kjælegriser hele gjengen. Etterhvert sovnet en og en, så da var de nok veldig godt fornøyde med ståa.

I kveld har de spist maten sin ute i hundegården utenfor valperommet og det fungerte kjempefint. Da gjør de fra seg der ute også og det er veldig deilig. Utrolig godt å ikke få all bærsjen inne !!
 
280315 ute og spiser for første gang
Ute og spiser for første gang !!
280315 supersulten liten hanne
Minste hannen står alltid igjen og spiser leeeeeenge
280315 kose med mamman min
Veldig trygt å kose med mamman min 
280315 hilse på pelsdyret Amanda er gøy
Gøy å hilse på pelsdyret Amanda
280515 snø er spennende
Mørk blå hanne (enerhannen) synes snø er spennende
 
Fredag 27.03.15

Skikkelige syvsovere denne gjengen her :-) I dag sov de helt til klokka var nesten halv åtte.
Men da var de veldig klare for å få mat også da. Nå sover Goya utenfor valpebingen hele natta. Tror hun synes det er veldig deilig å ha fått tilbake nattesøvnen sin gitt.

Nå spiser valpene tre ganger om dagen og de kaster i seg maten. Jeg plystrer to støt hver gang de får mat, så det varsler dem at det kommer mat. Etterhvert kommer de som små kanonkuler når jeg plystrer og de tror de får mat. Dette legger et godt grunnlag for innkallingen fremover. Veldig kjekt at de blir gode på innkalling.
Leken blir mer og mer fremtredende. De har fått leker inn i valpekassa, og liker godt å drive med litt dralek med broren eller søsteren sin. Biting er nesten ennå bedre og de biter til de skriker. Da gir de seg etter en liten stund. De trener på bitehemming og det lærer de ved å bite litt på hverandre og slutte når den andre hyler. Jeg la meg opp i valpekassa i dag og da var det mange som kom for å kose og dermed sovnet vi hele gjengen. Ingen biting på meg foreløpig, så det gikk kjempefint. Men det kommer nok.....

I dag forsvant mye av snøen som kom i går. Rune hadde vært ute og tatt vekk snøen i gårdsplassen så den er heldigvis bar igjen. Det ble ganske deilig temperatur ute også, så blir det noe av det samme i morgen så prøver jeg å ta ut valpene :-)
 
 270315 kan ikke vi leke sammen
Kan ikke vi leke sammen ? 
270315 kongen på haugen 
Kongen på haugen ( lys blå hanne) 
270315 lille frøken rosa 
Lille frøken rosa 
270315 minste hannen 
Den aller minste av valpene, brun hanne 
270315 mister grønn
Grønn hanne, (merket venstre lår)
 
Torsdag 26.03.15

Det var veldig deilig å komme hjem igjen i dag til valpene. Fy for et ufyselig vær det var på turen innover til Oslo i dag. Den turen som til vanlig tar 50 minutter tok over tre timer. Jeg blir så forundret over hvor brøytebilene er hen jeg.... På min vei over Sollihøgda i dag tidlig, var det dårlig brøytet, og jeg møtte ingen brøytebil på min vei. Det er E16 altså,- absolutt ingen liten bygdevei.....
I Oslo var det så utrolig dårlig brøytet, blandt annet på Ring 3, at jeg lurer på om de  ikke har fått med seg at det har vært varslet i flere dager at det skulle komme mye snø i dag. Men men, det er mye jeg ikke vet om hvordan dette organiseres så jeg skal sikkert ikke si så mye.

Valpene vokser så det knaker :-) De har utviklet seg masse disse dagene og er blitt ganske mye større og så mye flinkere til å holde balansen :-) De leker mye mer med hverandre og har begynt å bli nysgjerrige på andre leker. De er fortsatt ganske rolige til flatvalper å være. Det begynner å bli litt mer tydelig personlighet på hver enkelt valp også. Noen velger å ligge litt for seg selv, mens andre er mer sosiale og sover sammen.
De er veldig glade i mat og spiser masse og koser seg veldig med maten. Minste brune hannen er den som spiser lengst :-) Han koser seg med maten og spiser til han sovner i matskåla. Da ser han ut som om han skal trille.

Nå hadde jeg planlagt at valpene skulle komme ut litt. Men foreløpig er det  jo så kaldt og så mye snø, at det er utsatt i noen dager til.
260315 frøken lys lilla
Frøken lys lilla
260315 frøken mørk lilla vøre
Frøken mørk lilla
260315 lille mister gul
Mister gul
260315 store brune hannen
Den største brune hannen
260315 toerhannen
Toerhannen
 
Søndag 22.03.15

I dag var det ventet storinnrykk med besøk til valpene.
Det ble det også :-) Vi er så heldige at noen av naboene rundt oss er "mormorer og morfarer", så først kom den ene naboens barnebarn på besøk. Han har vært hos oss mange ganger før når vi har hatt valper, og det er alltid så trivelig å få besøk av ham. Flink er han med valpene også. Vi var veldig enige om at det blir veldig bra når valpene kommer ut og han kan leke med de ute. 
Så kom en tidligere valpekjøper som nå skal ha ny hund. Det var veldig trivelig å snakke litt om I kullet som nå begynner å blir godt voksne. Jeg fikk se bilde av Bessie også fra I kullet, og hun var så lik mamma sin Frida at jeg fikk helt gåsehud. Da kjente jeg at jeg savner Frida veldig..... Men hun ville blitt 16 år i år og så gammel er det jo vanskelig å bli for en flat.....
Så kom det trivelig besøk fra Vestre Slidre. Der var det også med to barn så valpene fikk masse kos. Kanskje reiser en valp til Røn i starten av 2016 :-)
TIl slutt var det faktisk en annen nabo som kom på besøk. De har hatt flat i mange år og skal nå ha en ny hannhund. Det blir veldig trivelig å ha en valp så nær,- artig å følge med ham da. Han glemmer nok oss fort, men vi får nok klappe litt på ham innimellom ;-) Denne naboen har også barnebarn og dermed var det klart for noen flere som ville kose og klappe. Det var veldig artig da, for etter at de hadde gått gikk det bare noen minutter så var gutta tilbake. De ville kose litt til :-) Jeg er så glad for alle som vil kose med valpene så det var bare trivelig. Rett opp i valpekassa å kose. Smågutten sa tydelig ifra at de ikke hadde sagt at de dro til oss, så jeg ringte i full fart for å si ifra at de var her, men at de gjerne kunne fortsette å være her. Valpene var heldige, gutta ble en bitteliten stund før de fornøyd ble med morfar hjem :-) 
Sånn skal valpene ha det ,- masse kos og mange som kommer på besøk. Det er så veldig bra for dem og gjør dem super sosiale og trygge.

I uka som kommer så skal jeg til Oslo på videreutdanning. Da skal Rune avspasere litt og være noe hjemme,min kjære svigermor kommer mandag, tirsdag og onsdag for å passe valper :-) Vi er heldige som har gode hjelpere ikke langt unna. Men det betyr at valpedagboka tar en pause frem til torsdag. Jeg tror ikke jeg skal forsøke engang å få Rune til å skrive i den..... 
220315 trivelig besøk
Veldig trivelig med besøk
220315 valpene koser seg med mat
Maten får virkelig bein å gå på :-)
 
Lørdag 21.03.15

I dag tidlig var valpene i farta en god stund før jeg hadde tenkt meg :-) Men sove det får man gjøre når man blir gammel. Så det var bare å stå opp og ordne med mat. Det var en sulten gjeng som sa veldig tydelig fra at de syntes at jeg var veldig treig som ikke hadde gitt dem mat litt før på en lørdag (grytidlig) morgen. Jeg kunne se på soloppgangen og høre på radioen da, og det var jo koselig.

Fikk sendt melding til Sondre også før han skulle starte på Birken i dag. Snakket med ham etterpå, og han var skikkelig fornøyd med turen over fjellet. Det hadde vært helt nydelig å gå.

I dag har valpene hatt skikkelig langveisfarende på besøk. Først kom det en valpekjøper fra Molde, og etterpå kom det en fra Ålesund. Det er sprekt å kjøre hit bare for å hilse på valpene ! Vi er veldig takknemlig for at dere tok den lange kjøreturen. Det er veldig godt for oss å ha hilst på dere før valpene skal reise om noen uker :-) Valpene koste seg veldig med besøk da. De blir mer og mer våkne etterhvert, og nå har de begynt å leke med hverandre og bite og herje litt. Mer kommer etterhvert tenker jeg :-)  
210315 deilig å være sammen med mamma
Deilig å være sammen med mamma
210315 nå er det trangt om herligheta
Nå begynner det å bli trangt om saligheta
210315 lille frøken lys lilla sovner fra hele styret
God og mett, doven og trett
210315 like før grønn hanne merket v lår sovner
Like før grønn hanne merket venstre lår sovner
 
Fredag 20.03.15
Etter en veldig rolig natt var det en gjeng med valper som koste seg med frokosten sin. De var ganske trøtte, så de sovnet igjen ganske fort etter bespisningen :-)
Goya lå inne hos valpene og storkoste seg med dem. Hun får litt ekstra mat også da, for hun får spise opp alle rester etter valpene.
Her om dagen gikk plate nummer to på komfyren vår. Fra før hadde det gått en, og nå går sikringa hver gang jeg skrur på en av de andre platene. Så nå må jeg bare se å få rotet meg til å få kjøpt en ny komfyr. Det er helt håpløst å ha to plater å lage middag på. Tenkte egentlig at jeg skulle kjøpt en brukt en på Finn, for kjøkkenet skal pusses opp om et par år. Så da hadde det vært greit med en brukt komfyr. Nå synes jeg faktisk at den gamle komfyren hadde gjort tjenesten sin da. Rune og jeg kjøpte den når vi pusset opp kjøkkenet i det aller første huset vi kjøpte. Så i år er den komfyren 25 år gammel. Vi var så heldige å vinne en mikrobølgeovn også i 1987,- den holder også fortsatt koken !

I kveld har det vært veldig koselig besøk her igjen. Denne gangen var det en familie som ikke tidligere har hatt flat, så vi gjorde hva vi kunne for å beskrive flatten på en realistisk måte. Det er så viktig at man vet at man ikke kjøper en golden når man kjøper en flat..... Valpene koste seg da, og det samme gjorde de store hundene. Amanda blir ganske så overlykkelig når det kommer noen hun kan få oppmerksomhet av så hun er ganske gira ja....
200315 lille mister grønn venstre lår
Lille mister grønn, hanne merket venstre lår
200315 lys blå toerhannen leker med mamman sin
Lyse blå toerhanne leker med mamman sin
200315 lys lilla får ikke nok mat
Lys lilla får bare ikke nok mat
200315 noen spiser støtt
Noen spiser støtt
 
Torsdag 19.03.15

I dag måtte valpene opp tidlig :-) De er allerede blitt litt B hunder, preget av meg. Men i dag var det ingen bønn. De var litt trøtte når de skulle spise, men det tok seg opp etterhvert som de ble så våkne at de skjønte at det var mat å få :-) Goya hadde masse melk til dem etterpå og det var det ingen som sa nei til. 
Litt reaksjoner på ormekuren har det nok blitt for en etter en har vært litt kvalm i ettermiddag. Nå er alle i farta igjen, så det var nok bare en liten reaksjon. Nå får de også cultura på maten sin så da blir det nok bra i morgen tenker jeg.
Når  den lille brune hannen har fått geitemelk, har jeg brukt et spesielt babyteppe som han har ligget på og spist i fanget mitt. Nødvendigvis litt søl og god lukt av geitemelk i teppet. I dag lå teppet på gulvet inne i valpebingen, og da var det en av tispene som tok nesa si opp og gikk på lukta av teppet bort til det og begynte å lete etter mat. I løpet av kort tid var det tre av valpene som var der og spiste på teppet i håp om at det skulle komme noe melk. Deriblandt den lille brune hannen.

I dag har det vært flere koselige besøk til valpene. De har vært ganske våkne begge gangene og setter nok stor pris på litt oppmerksomhet og kos. Nå kjenner jeg at de fryktede piraja tennene er på vei til å komme ut i gommen også, så nå blir det snart mer utfordrende å sitte i valpekassa :-)

180315 dette teppet er jeg sikker på har noe mat
Dette teppet er jeg sikker på har litt mat i seg altså :-)
180315 lille mini
Lille mini rekker så vidt opp
180315 tispe merket h øre mørk lilla
Tispe merket venstre øre, lilla
180315 tispe merket hørelys lilla og hanne merket halen gul
Tispe merket høyre øre lys lilla, og gul hanne- halehannen
180315 frøken nakke rød
Nakketispa, rød
180315 mat er topp
Mat er jammen godt !
 
Onsdag 18.03.15
Nå har de blitt store nå ..... ;-)
I dag har de spist av egen matskål, og de hadde rett og slett ganske gode manerer ! Det skulle man ikke trodd etter den bading de har drevet med i det andre fatet :-) I starten står de pent og spiser, men når de mener at naboen har mye bedre mat enn dem selv, så stjeler de litt av de andre da. 
Det ser ut som om alle spiser godt og får karret i seg litt mat da, for alle har store fine mager etter at maten er fortært.

Det var litt reaksjon på magene i dag også. Ikke noe krise, men nok til at jeg tror de skal få litt cultura på maten. Cultura regulerer magene veldig fint og er supert for litt urolige mager.

I dag har de også fått halsringer ! Da ble de gossine da. Jeg har alltid vært så skeptisk til halsringer på valpene, men det er så mye lettere å se hvem som gjør hva når de har dem. Vi hadde halsringer på det forrige kullet også, og det gikk veldig fint, så vi passer litt ekstra godt på også satser vi på at det går like bra denne gangen.

I kveld var det klart for det første besøket til valpene. Det gikk veldig fint. Goya var godt fornøyd med litt ekstra kos, og valpene var veldig nysgjerrige og kosete. Det var veldig hyggelig med besøk da, så vi gleder oss veldig til flere besøk.

 180315 halsringer
Halsringer klare til bruk 
180315 alle spiser 
Se hvilken bordskikk :-) 
180315 dele broderlig hanne merket ryggen grønn tmhøre lys lilla 
Dele broderlig,gønn er hanne merket ryggen og lys lilla er tispe merket høre 
180315 det er mere mat her nedi det er jeg sikker på brun tispe 
Jeg er sikker på at det finnes mere mat nedi her 
180315 enerhannen mørkblå 
Enerhannen 

 
Tirsdag 17.03.15

I dag er valpene 3 uker gamle, og endelig gamle nok til å ta imot besøk !
Veldig mange har tatt kontakt for besøk, og alle som vil er hjertelig velkommen. Det er veldig bra for valpene å få besøk av mange forskjellige mennesker. Nå starter sosialiseringen og pregingen på det som skal bli valpenes "flokk" nemlig menneskene. Nå er flatter stort sett alltid så sosiale, det ligger i dem, så det pleier aldri å være noe problem.
Det eneste som er fint er om dere som vil komme på besøk avtaler det på forhånd. På den måten får vi litt kontroll med at det ikke kommer mange på en gang :-) Det blir ofte veldig kjedelig for de som besøker, og slitsomt for valpene med alt for mange på en gang. De må alltid sove litt under besøkene nå i starten så de trenger fortsatt en del ro innimellom slaga ;-)

Nå er det bare den minste hannhunden som får litt geitemelk ved siden av foret sitt. Han er ganske liten av vekst i forhold til de andre, og de store slubertene bare kjipper ham vekk når de vil ha en pupp. Han prøver seg i matfatet da, men der har de store funnet ut at de bare legger seg i maten, så får ingen andre tak i noe. Han er kvikk og så herlig lille knotten, og når han får geitemelk da er han i himmelen. Da storkoser han seg, og jeg får en følelse av at han sier "erta berta" til de store når jeg løfter ham opp og han vet han skal få mat. Da blir han så ivrig. Når han er ferdig med å drikke så  er han så mett og tjukk i magen at han nesten triller.
I morgen får hver og en egen matkopp, så da blir det bedre tenker jeg. Da får vi se om han får stå i fred med maten sin, eller om noen andre vil ha den også i tillegg til sin egen :-)

I kveld har alle fått ormekur nummer to, så nå krysser vi fingrene for at det går bra med alle mager denne gangen. Det var ikke mye galt første gangen, men litt urolige ble de. 

I kveld var Goya så utrolig gossin. Da syntes hun det var på tide å introdusere kanindummy til valpene sine. Så da var hun i gangen og hentet en og tok med inn til dem og la på teppet til valpene. Flere av valpene kom og snuste fælt på det Goya tok med inn og var ganske nysgjerrige. Med fare for å gjenta meg selv så er Goya så artig å observere. Hun tusler nå inn og ut til valpene som hun vil. Hun elsker å være der inne og bare kose seg med valpene. Det værste er at det går jo an ennå  med denne gjengen her. Når hun har gitt dem pupp så kan de kose og ha det så utrolig bra. Goya ligger nede og ordner litt med valpene og de klatrer litt på henne og tar livet helt med ro. Virkelig en fin gjeng altså.
Den roa som Goya viser valpene sine er veldig bra for dem, og denne gjengen er så fornøyde, med veldig lite sutring og ulyd. 
170315 på tide å introdusere kanindummie
På tide å introdusere kanindummy
170315 Goya vil gjerne vise frem til valpene sine
Værsågod
170315 dette var spennende
Det var spennende
170315 deilig å slappe av
Blir så trøtt etter å ha spist
170315 er det mulig å bli mer nydelig brun tispe og søster
Er det mulig å bli mer nydelige?
 
Mandag 16.03.15

Ny uke, nye muligheter :-)
I dag har valpene fått stort rom. Vi har åpnet opp hele vaskerommet slik at de fikk ca dobbelt så stor plass som de hadde. En gjeng på 11 stykker trenger liksom litt mer å gå på gitt. Vi pleier å åpne når de er tre uker, så det ble en dag for tidlig, men heller det :-)

Nå spiser de / bader i maten tre ganger om dagen. De kjenner det med en gang når maten kommer og går etter lukten. De er veldig glad i mat og spiser masse, så de blir trill runde i magen. :-)
Nå glinser de veldig i pelsen siden de "bader" i matfatet. Det blir en runde i dusjen hver dag, men ikke om jeg klarer å holde de rene og pene nei. Det blir for håpentligvis bedre når de får hver sin skål å spise av så de ikke får mulighet til å ligge i maten lenger.

160315 deilig at ikke noe er i veien
Deilig med stor plass
160315 halehannen titt tei
Titt tei, halehannen
160315 lille brune hannen langt inne i drømmeland
Lille brune hannen langt inne i drømmeland
160315 sover godt
Sover godt 
160315 skjer det noe
Hva skjer'a ?
160315 større rom
Juhu,- større plass :-D
 
Søndag 15.03.15

Det var ubegripelig deilig å ligge i badekaret :-) Det ble skikkelig varmt og masse deilige bobler. Finnes ikke bedre måte å slappe av på. 

I dag tidlig lurte jeg veldig på hvorfor jeg ikke hørte noe til valpene. Det var helt stille og klokka var over 07:00!! Til slutt stod jeg opp, og selvfølgelig var det flinke Goya som stullet og stelte med valpene sine så de ikke var urolige i det hele tatt. Den hunden imponerer meg mer og mer. Vi har hatt flere flinke tisper, men Goya er veldig god på dette altså :-)

Vetle og jeg bakte fylte horn i dag. Deilig å ha i fryseren til matpakke utover i uka. Men etter at jeg hadde satt deigen gikk jeg til valpene..... Dermed gikk det selvfølgelig litt lang tid før jeg kom tilbake. Når jeg da endelig kom var det en deig som nesten rant utover. Men Vetle og jeg fikk bakt mange veldig gode horn, og vi koste oss med ferske horn ute i sola. Deilig søndag :-)

I ettermiddag måtte valpene og Goya være hjemme alene i tre timer. Min kjære svigermor hadde bursdag og dit ville jo alle dra. Så da ble det "hjemmealene" for Goya og valpene. 
Det gikk jo kjempefint. Goya er så flink til å ta seg av valpene sine at det er en fryd.

I dag har de spist valpefor 3 ganger. De er veldig ivrige på å spise, men fortsatt er det litt "slikkepott" tendenser :-) De dytter maten foran seg, og skjønner ikke helt at de skal gape for å få maten inn i munnen :-)

150315 eser over
Sånn så deigen ut når jeg fikk løsrevet meg fra valpene :-)
150315 noen deilige horn
Når Vetle var ferdig med å bake var det mange deilige horn
150315 lille frøken brun spiser av seg selv
Lille frøken brun spiser av seg selv
150315 matmatmat
Mat mat mat
150315 matvrak
Flinkere og flinkere til å spise da
 
Lørdag 14.03.15

Nok en nydelig dag. Sol fra skyfri himmel og så deilig å være ute !

Nå er det artig å gå inn til valpene. Alle sover når jeg kommer inn, og hvis jeg setter meg ned og prater til dem, våkner 11 stykker og kommer til meg. Jeg liker å tro at de kommer for å få kos, men de kommer jo selvfølgelig foreløpig fordi de håper de skal få litt ekstra melk :-)

Men snart kommer de fordi de vil ha kos og oppmerksomhet, så det blir veldig fint. Flatter er så sykt sosiale og det merkes allerede mens de er små valper. De kommer som regel stimende når det er håp om litt ekstra kos :-)

I dag var det så artig å se på Goya. Hun er en veldig rolig mamma og virker som om hun ikke tar ting så veldig alvorlig, men det er bare tilsynelatende. I dag stod hun og kikket inn til valpene sine. Så kom Amanda veldig ivrig og stilte seg ved siden av henne og kikket inn til valpene hun også. Da bare så Goya på Amanda og viste frem hele tanngarden sin, og Amanda rygget bakover,- og så ut som om hun sa til Goya at hun aldri hadde tenkt til å se på valpene hennes en gang. En fryd å se på signalene til Goya og hvordan Amanda tok dem. Helt herlig :-)

Nå gleder jeg meg vilt, for endelig etter 4 mnd uten badekar, har Rune endelig koblet på badekaret inne på badet etter oppussingen,- så nå skal jeg synke ned i veldig varmt og deilig vann og bare kose meg :-) Valpene sover og er mette og fornøyde, to trøtte voksne firbente har tatt kvelden og Goya holder overblikk med valpene sine , så nå skal jeg slappe av og koooose meg !

140315 Goya venter tålmodig på maten
Goya sitter og venter på å få spise restene etter maten til valpene
140315 matvrakene
Matvrakene
140315 skikkelig møkkete etter matspising
Skikkelig møkkete etter å ha spist :-)
140315 sove sammen når det er kaldt
Godt å sove i haug når man er litt våt og kald
 
Fredag 13.03.15


Fredag den 13... det er liksom en ulykkes dag det da. Men ikke her. Her har sola skint fra blå himmel, det har vært varmt og nydelig på verandaen og jeg har sovet ute i sola for første gang i år !!
Det var bare 3 varmegrader utenfor kjøkkenvinduet, men på verandaen bak garasjen var det mye mer ! Jeg utstyrte meg med et par puter og et skinn, også satt jeg meg ut i sola. Der ble jeg så trøtt så jeg rett og slett sovnet. Det var så varmt også, at jeg måtte ta av meg jakka :-) Fantastisk deilig, nå er det ikke lenge til det er skikkelig vår !! Håper vi får en nydelig vår, for da kan valpene også være mye ute, og det er noe de liker veldig godt , når de bare blir gamle nok.

I natt sov jeg også hele natta, og Goya hadde ordnet opp med valpene sine som en skikkelig proff. De hadde garantert fått melk i løpet av natten, for hun hadde akkurat passe mye melk i puppene sine, så det kunne ikke vært så veldig lenge siden hun hadde hatt servering.

I dag har de fått mat to ganger og gjett om det falt i smak. De kjente igjen lukta med en gang for de var ikke sene med å kaste seg over matfatet når jeg satte det ned til dem. Denne gangen spiste de ennå mer enn sist, og de ga seg ikke før det virkelig hadde minket masse i matfatet. Til slutt fikk Goya komme inn og vaske og ordne opp, både kopper og valper :-)

Nå er det blitt ennå mer liv i dem. Ikke noe tvil om at hørselen kommer mer og mer, nå nytter det ikke å snike seg inn lenger, det er 11 hoder som titter opp og lurer på om det skjer noe. De leker mer med hverandre og har funnet ut at de kan bjeffe ! De blir like forskrekket hver gang når de skjønner at det faktisk er de selv som lager den lyden. Noen ganger tar de i så de mister balansen og detter ned etter et lite bjeff. Det er så artig å se på dem. Men de holder ikke så lenge da. Det er 5-10 minutter, så må de legge seg til lading. Da er batteriene tomme. Men det blir mer og mer utholdenhet for hver dag som går. 

130315 enerhannen
Enerhannen ( det betyr bare at han er første hannhunden som ble født i kullet)
130315 toerhannen sovnet i matfatet
Toerhannen ( han som ble født som andre hanne i kullet) sovnet i matfatet......
130315 hanne merket h lår og tispe merket v øre leker
Hanne merket h lår og tispe merket h øre leker
130315 leke er gøy
Leke er gøy
130315 nå tar jeg deg
Nå tar jeg deg !
130315 så mye mer fart
Så mye mer aktive valper !
 
Torsdag 12.03.15

Kloklipp på hele gjengen er en liten utfordring :-)
Hvertfall når jeg prøver å gjøre det alene, - og gjerne rett før de skal spise ;-) Det er så man skulle tro at det var første gangen jeg hadde et valpekull å ta meg av.... Det er jo selvfølgelig mye smartere å klippe 198 klør når valpene er mette og trette :-D Ja, jeg lærer vel til slutt, men så er det artig med litt utfordringer da. Hehe. Men i dag måtte jeg krype til korset og be Rune om hjelp. Neste gang skal jeg klippe etter at de har spist.
De som er vant til å få litt geitemelk tror jo at det er melk å få hver gang jeg kommer og koser litt med dem, og da blir de ekstra gira, i håp om litt melk.

Ikke noe å si på sovingen i natt da. Jeg klarte å la være å stå opp mer enn en gang, da var jeg ganske stolt av meg selv. Da spiste de av Goya, så alt var bare fryd og gammen. Ikke noe problem med så greie valper.

I dag har de fått smake på litt valpefor for første gang. Alle skjønte med en gang at de skulle spise. Men noen trodde de skulle ligge oppe i maten, noen trodde de skulle være slikkepotter og dytte maten ut av skåla, og noen trodde de skulle spise maten av naboen. De storkoste seg og griste værre en småunger, men jeg er sikker på at det var veldig godt.
Når alle hadde fått en liten smak, slapp jeg inn Goya så hun kunne spise opp resten Hun var veldig godt fornøyd med det.  Etter dette herremåltidet, sovnet alle sammen og sov lenge og vel. De var nok mette på en litt annen måte enn bare med melk.

I morgen skal de få smake litt til. Vi får ta det skritt for skritt, så de venner seg sakte men sikker til valpeforet som serveres i en grøtaktig konsistens.
Her er noen bilder fra dagens etagilde:

120315 mater godt
Mat er godt
120315 namnam
Nam nam
120315 spaserer rundt i maten
Spaserer rundt i maten
120315 sovner nesten i matfatet
Sovner nesten i matfatet
120315 spiser sammen med mamma
Spiser sammen med mamma
120315 spise av hverandre
Spiser av hverandre
120315 hvis jeg spiser a deg kan du få spise av meg
Hvis du spiser av meg kan jeg spise av deg :-)
120315 etter etagildet
God og mett, doven og trett :-D
 
Onsdag 11.03.15

Første natt på eget rom! Hjelpes meg så lite jeg har sovet, og så mye valpene har sovet ;-)
Jeg har vært oppe mange ganger bare for å sjekke at alt er i orden. Ja, valpene sover jo de da, det er jo helt stille, men jeg måtte jo bare sjekke litt da. Bare tull, men jeg tror jeg er den største skrulla i distriktet akkurat når det kommer til dette.

Men altså,- valpene var eksemplariske og sov masse. De fikk mat av Goya helt for egen pote når klokka var litt over tre (tenk de klarte det helt uten meg ?? ), også var jeg oppe rett før 06:00 og passet på at de fikk mer mat.  

Valpene gråt litt i går kveld når jeg flyttet de til nytt rom og større plass, men det varte ikke særlig lenge før de var vant til det. 

Nå står radioen på hele dagen. Bare for at de skal venne seg til alle mulige lyder etterhvert som hørselen blir bedre og bedre. Vaskemaskinen står også inne hos valpene, så de venner seg til lyden av den også.

110315 halehannen 
Halehannen 
110315 nakketispa og hanne merket ryggen 
Nakketispa og hanne merket ryggen 
110315 tispe merket h øre og tispe merket v skulder 
Tispe merket høyre øre og venstre skulder 
110315 toerhannen og enerhannen 
Toerhannen og enerhannen 
110315 vlårvørebrun tispehanne h lår tispe høre 
Hanne merket v lår,tispe merket v øre og høyre øre.Brun tispe og brun hann merket h lår 
110315 stor plass til store valper
Større plass til "store"valper :-)
 
Tirsdag 10.03.15

JIPPI !!,- i dag er valpene 2 uker og alle er i fin form og i farta :-) Det er deilig det !!

Denne natten var litt mer urolig enn de andre har vært, men det var nok bare et lite forsøk på matauk, slik at Goya skulle øke litt på melkemengden. 
I dag har de vært rolige igjen, så det var nok bare litt midlertidig uro. Ikke uvanlig når valpene prøver å få til at det skal bli mer melk.

Nå flytter valpene inn på valperommet, og det blir første natten som jeg skal sove uten at valpene er ved siden av meg. Hjelpes seg, det er nok vanskeligere for meg enn for valpene.... Det er jo litt deilig også da, det må jeg vel innrømme...
Valpene og Goya koser seg på valperommet nå, og det ser ut som om valpene synes det er helt ok med større plass. Men nytt teppe igjen var spennende. De snuser rundt og leter etter mat ser det ut som :-)

090315 sover i haug inne i hjørnet
Klump
100315 hanne merket venstre bak
Hanne merket venstre bak
100315 nydelige lille brune hanne høyre bak
Brun hanne, merket høyre lår
100315 nydelige lille choklad pralin brun tispe
Lille "chokladpralin" :-) brune tispa
100315 nydelige venstre øre
Tispe merket venstre øre
 
Mandag 09.03.15

Nå øver vi på at valpene skal klare å sove litt større deler av natta uten mat :-)
I morgen flytter de, og da blir det ingen som passer på dem om natten for de er jo da egentlig så store at de klarer seg uten hønemor meg rundt seg hele natta :-) De er ikke veldig langt unna da, valperommet er vegg i vegg med soverommet og jeg har calling på om natta, så jeg hører hver minste lyd :-)

Så i natt fikk de mat når klokka var 23:00, også igjen klokka 03:40, før det var en ny bordsetting klokka 06:00. Jeg skal ha de til å spise klokka 24:00 også sove til ca 05:30,- det er målet ganske raskt. Det tror jeg vi skal få til også, for dette er en veldig rolig og behagelig gjeng som ikke maser mye , ennå i hvertfall ;-)

Valperommet er nå klart. De får litt større plass i morgen, også får de hele valperommet om en uke. Det blir så bra for dem. Vi vil gjerne stimulere valpene til å gå av teppet sitt for å gjøre fra seg. Det får vi til på valperommet. Valpene vil naturlig gå lengst unna der de sover når de skal gjøre fra seg. Hvis vi da lager litt skille også, så blir det mye mer naturlig for dem å gå lenger unna når de skal gjøre fra seg. Dette skal vi bygge videre på etter som de blir eldre. Til slutt går de ut av valperommet og ut i bingen utenfor for å gjøre fra seg. Hvertfall når døra ut står oppe. Er det for kaldt får de selvfølgelig ikke til det da. 

090315 halehannen 
Halehannen 
090315 brune tispa 
Brune tispa 
090315 enerhannen 
Enerhannen 
090315 full fart 
Full fart på noen, ingen fart på adnre trøttinger 
 
Søndag 08.03.15

Gratulerer så mye med dagen alle jenter, kvinner, damer, kjærrringer der ute ;-)
Her i valpekassa er det ingen av gutta som tar særlig hensyn til jentene gitt. Gutta er glad i mat og de brøyter seg veg for å få tak i den. Fortsatt gir jeg de som taper i kampen om maten litt ekstra geitemelk. Goya har mye fin melk, men med så mange valper så er det veldig greit å få litt hjelp til å fore hele gjengen.

Men nå har de blitt så utrolig nydelige. Den minste jenta og nakketispa åpnet øynene masse i går og i dag er de helt åpne, og resten av gjengen er ikke langt etter. Plutselig ble de små individer når de nydelige øynene åpnet seg. De er veldig vare for blitzen ennå, så de kniper gjerne igjen øynene når jeg tar bilder. 
Men etterhvert kommer det bedre bilder av dem. Som regel blir det en ny tidsregning når jeg kan ta valpene ut og ta bilder ute av dem. Lyset blir helt anderledes og valpene beveger seg jo mye mer.
Vaskerommet er nå klart til å flytte over valpene. I morgen eller tirsdag får de litt større binge og nytt sted å være. Litt trist det også for da sover ikke jeg sammen med dem lenger....

08.03.15 Kvinnedagen er ikke noe styr
Kvinnedagen er da ikke noe å lage noe styr av :-)
08.03.15 enerhannen
Enerhannen
08.03.15 trøttinger
Maken til trøttinger
 
Lørdag 07.03.15

Deilig med lørdag og alle kan ligge og slappe av en stund i hvertfall. Ikke så veldig lenge da, siden vi driver og pusser opp badet, og nå må det se til å bli ferdig :-) Så i dag kom faren til Rune for å hjelpe til. Det skjer liksom så mye mer når de er to som jobber, enn bare en :-) Selv er jeg jo ubrukelig for tida, for jeg bruker all tid hos valpene. Syns egentlig jeg er  ganske heldig med den......
Men nå har vi vært uten badet ganske lenge, og med rot over alt, så det blir deilig å bli ferdig. I starten av uka flytter valpene inn på vaske/valperommet og det pittelille badet vi har hatt i bruk,er innenfor valperommet, så da blir det slutt på å bruke det. Kan ikke ha den trafikken gjennom valperommet gitt :-) Så nå må det bare bli ferdig.
 
Valpene har hatt en ganske så rolig dag. De fortsetter i kjent stil, sover og spiser. De blir mer og mer små hunder nå ettersom de kommer seg opp på bena. De første har også fått små sprekker der øynene er, så det er like før de ser på meg med sine nydelige øyne.

070315 fineste gjengen
Mer og mer små hunder :-)
070315 fineste
Best sammen med søsken
070315 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
070315 sover best oppå søskenen
Pute på søster :-)
 
Fredag 06.03.15

Natta forløp rolig og fint, ingen vonde mager :-) Så nå er nok alt tilbake til normalen etter ormekuren.

I går kveld hadde Goya veldig mye melk, og det var ingen av valpene som var særlig interessert i å spise på den puppen. Mulig fordi den var så hard av melk, og veldig vanskelig å få tak på. Da ble jo jeg bekymret for at det skulle utvikle seg til brystbetennelse for Goya, så jeg masserte ut en del melk. Det var altså så utrolig mye melk der.
Jeg forsøkte å få de store matvrakene av noen hannvalper til å spise, men ingen var særlig ivrige etter det. Til slutt kom den minste tispa, og da funket det :-) Hun spiste og spiste og spiste og til slutt trillet hun av puppen, og var så stapp mett. Magen stod som en tromme. Gjett om hun koste seg :-)
I dag er alt helt fint igjen, så nå passer jeg på at den lille frøkna spiser akkurat der, og da blir hun trillende rund og Goya veldig fornøyd.

Goya fortsetter å være den ideelle mamma. Hun er veldig flink til å vaske og stelle, og vet akkurat hva hver enkelt valp trenger. Hun er veldig flink til å la de få sove når de trenger det også, så de har det helt ideelt. Stille og rolig, det merkes jo også på valpene fordi de er så stille og behagelige foreløpig. Når de merker at det er mattid blir de veldig aktive og ivrige, men når magen er mett, så slapper de av igjen.
Valpene merker veldig godt når noen kommer inn i soverommet her de er. Det nytter ikke lure de :-)
De merker nok luftstrømmen og forandringen i temperatur og håper at det skal bringe med seg en matforsyning :-)

060315 melkebutikken kommer
Melkebutikken kommer !!
060315 mat mat
Mat, mat!!
060315 Nyvasket og mett og trett
Nyvasket, mett og trett :-)
060315 Trøtting
Strekke seg er godt
 
Torsdag 05.03.15

I dag har det virkelig blitt aktivitet oppe i kassa her.
Etter en natt hvor en av hannene hadde veldig vondt i magen, så har dagen blitt veldig fint. Heldigvis ble magen bra igjen også etter massasje og litt varme.Men jeg får helt vondt av valpen når den bare gråter og gråter. Da kommer jeg liksom litt til kort. Men nå er det full fart igjen på ham også.

Valpene har kommet så mye mer opp på beina og nå går det virkelig unna her :-) Men som jeg skrev i går så er det jo ingen styring på hvor de raser avgårde. De går på og over hverandre og dunker gjerne hodet inn i veggen  på valpekassa :-) Det blir veldig greit når de får litt mer kontroll på bevegelsene sine. 

Goya har masse god melk nå. Men så spiser hun nesten så mye hun vil også, tre ganger om dagen. Jeg tror hun synes det er helt greit :-) Xi og Amanda er nok litt misunnelige som blir avspist med en liten rasjon på morgenen og en litt større på kvelden.

I kveld kommer Sondre hjem fra Trondheim. han går på NTNU og har tatt seg bittelitt fri for å komme hjem å gå på ski :-) Ganske utrolig men skiforholdene i Trondheim er ganske dårlige, mer snø på Ringkollen her enn det er der. Siden han skal prøve seg på Birken senere i mars, er det jo greit å få gått så mye som mulig på ski da :-) Han skulle gått i fjor også, men da husker jeg at jeg våknet på morgenen av at det tikket inn en melding fra VG (av alle ting) om at Birken var avlyst. Nå krysser vi alt vi har for at det ikke blir sånn i år. Har forstått at de har en "reservetrase" om været skulle bli for dårlig, så da går det vel bra.

Akkurat nå er jeg glad ingen av dere skal komme på besøk :-) Siden før jul har vi pusset opp badet, og nå ser det faktisk ut som om det er en ende på det. Men stua er nå lagringsplass for alt av verktøy og inventar til badet, så her ser det ikke ut. Jeg er mest hos valpene, så dermed gror det igjen med rot. Håper det blir bedre i løpet av en ukes tid :-)

Har tatt noen bilder i dag og forsøkt å vise hvor aktive valpene er, men de blir så utrolig uskarpe. Det er for dårlig lys inne på rommet her og linsa er for treg, så da blir det ikke bra. De minst uskarpe har jeg alikevel valgt å legge ut :-) Da får dere se litt hvordan de utvikler seg. 

050315 i farta
I farta
050315 toerhannen
Vent'a, må bare komme meg ut herifra
050315 hanne merket ryggen
Hanne merket ryggen
050315 Deilig å sove
Deilig å sove
050315 Tispe merket nakken
Tispe merket nakken
 
Onsdag 04.03.15

I natt sov valpene en ganske lang periode helt rolig :-) Det var ganske deilig. Det medførte at jeg bare hadde 15 ganger jeg var våken og sjekket valpene. Juhu !! 

Etter ormekuren i går har de fått litt løse mager, men vi satser på at det går seg til i løpet av en dag eller to. Goya er så god til å ordne og vaske at jeg må ha henne ute litt fra valpene så jeg kan se hvordan valpene gjør fra seg. Snakk om å være en nidkjær mamma :-)

Valpene utvikler seg masse. De begynner nå å komme litt opp på beina og "går" i full fart. De har ikke helt styring på hvor de beveger seg, og halsen og hodet holdes rett frem, så de ser litt artige ut der de durer avgårde.

I løpet av noen dager vil øynene sprekke opp. Når valpene er 12-14 dager så åpner øynene seg. Da blir de så utrolig nydelige. I starten er øynene ganske blå/grå men så blir de mer og mer brune etterhvert. De brune valpene har ofte lysere øyne enn de svarte.

Når valpene ble født ble de merket med TipEx, slik at jeg klarer å holde rede på hvem som er hvem og hvor mye de forskjellige legger på seg. Nå når jeg tar bilder hender det jeg skriver "navn" på valpene, feks "nakketispa", ener hannen, toerhannen osv. Disse "navnene" henspeiler bare til hvor valpen har merket sitt. Så er systemet mitt sånn at jeg merker alle hannhundene på bakparten og alle tispene på framparten. Veldig greit :-)
 
040315 enerhannen på besøk i senga 
Enerhannen på besøk i senga mi 
040315 hele gjengen en uke gamle 
Hele gjengen en uke gamle 
040315 tispe merket venstre skulder 
Tispe merket venstre skulder 
040315 Toerhannen og halehannen 
Toerhannen og halehannen 
040315 Xi og Amanda vil så gjerne inn 
Xi og Amanda vil så gjerne inn til valpene :-) 
 

Tirsdag 03.03.15

I dag er valpene en uke gamle !! Hjelpe meg så fort den uka har gått. Det er aberet at valpene er her så kort tid. Dere som venter opplever det vel som en evighet, mens vi gruer oss til de skal dra. Ja, det går jo helt greit når vi kommer så langt fordi vi vet jo at de trenger hver sin familie da. Det kommer til å bli skikkelig livat her når 11 valper begynner å herje rundt når de er 6-7 uker.....

Siden de er en uke i dag var det klart for første runde med ormekur. Det er jo alltid litt spennende å se om de får noen reaksjon i magen etter å ha tatt ormekuren. Så i dag tidlig var det klart for å finne frem Banminthen og gi hver valp en bitteliten dose. Det stod at jeg skulle gi to cm Banminth pr kg, så da var det mange som fikk en cm med pasta :-) Alle suttet velvillig på pastaen når de fikk den i munnen, så det gikk fint. Så langt ser det ut som om det har gått fint. Et par litt løse mager, men utover det er det ingen reaksjon så langt. Nå er Goya veldig god til å vaske, så det kan hende hun fjerner det meste uten at jeg ser det en gang :-)

Xi og Amanda har ikke gitt opp å få komme inn til valpene. De sitter ganske standhaftig utenfor døra og venter. De er like forventningsfulle hver gang noen går i døra inn til valpene. Men nå er Goya veldig tydelig på at hun ikke ønsker noen som helst form for innblanding i omsorgen foreløpig, så da får vi vente og se når hun slipper andre firbente inn.

020315 best å ligge sammen
Søskenkjærlighet
020315 må sove på hverandre
Må sove så tett som mulig
020315 sover og sover
Trøttinger
020315 svart tispe
Ops, mistet balansen gitt
 
Mandag 02.03.15

Da var vinterferien over for denne gang. Gutta her var ikke så veldig glade for det, men tuslet nå på skolen som vanlig. Hardt med første skoledag gitt :-)

Vetle skulle passe valpene når han kom hjem fra skolen så jeg kunne reise å handle, men når jeg kom tilbake sov han som en stein :-) Jeg til og med kilte ham under beina uten noen reaksjon. Da sover han godt :-)

Når vi har valper sover jeg alltid sammen med valpene minst de to første ukene. Nattesøvn blir det så som så med, men jeg vil ikke gjøre det noe anderledes for det er så sykt koselig. Da får jeg fulgt med og ser hver eneste valp hele tiden og går ikke glipp av et bittelite mageknip en gang ;-)
Til vanlig sover valpene og jeg inne på vaskerommet som vi tømmer og lager til valperom så lenge valpene er her. Men denne gangen måtte valpene være på soverommet vårt gitt. Med 24 grader i rommet er ikke Rune særlig glad for å sove her, så han har flyttet opp på rommet til Sondre som for tiden studerer på NTNU i Trondheim.

Men valpene og jeg koser oss veldig på soverommet. Der har jeg deilig seng, og TV så det er jo bare luksus. Ikke til å stikke under en stol at jeg er våken veldig mange ganger i løpet av natta. Jeg har fått noe som heter FitBit, og det er veldig spennende. Den teller jo nesten alt jeg gjør :-), og i tillegg registrerer den hvordan jeg sover :-) Så den siste uka har jeg gjennomsnittlig vært våken 32 ganger hver natt :-) Det er ikke tvil om at jeg har blitt småbarnsmor igjen. 
Uansett så er det bare koselig, og jeg gruer meg til jeg ikke skal sove sammen med de mer. De klarer seg nok veldig godt uten meg, det er bare det at jeg vil være sammen med valpene ;-)

Det er ingenting i veien med matlysten til noen av dem. De spiser og legger på seg så fint i forhold til seg selv. Selvfølgelig legger de store på seg mer, men prosentvis i forhold til egen kroppsvekt så er det de minste som legger på seg mest. Goya har melk i massevis. Men to av de bakerste puppene har sluttet å "virke", så nå er det litt for få pupper. Sånn var det sist Goya hadde valper også. Men det går veldig fint, for valpene får litt ekstra geitemelk så er de så fornøyde. 
Dette må være en veldig fornøyd gjeng, for det er lite lyd og de er rolige og tilfredse. Men det er vel sånn som det pleier å være, stille før stormen :-)

Nå har alle valpekjøperne fått beskjed. Litt usikkerhet rundt en av valpene er det fortsatt. Det som er mest trist er de valpekjøperne vi må si ifra til at ikke får valp. Det gjør like vondt hver gang. Det er ikke noe gøy når man har planlagt at man skal få valp, lagt til rette, tatt seg fri, også kommer ikke valpen alikevel. Det er skikkelig nedtur. Vi har vært så utrolig heldige med valpekjøperne våre denne gangen også, og har kunnet velge på øverste hylle. Veldig hyggelig er det med "gamle" valpekjøpere som kommer tilbake for hund nummer to og tre. Vi ser frem til å få besøk og til å samarbeide om valpene fremover.
Her er noen bilder fra i natt :
020315 Goya med datteren sin
Goya med datteren sin.
020315 blir nesten kvalt av brodern
Blir nesten kvalt av brodern
020315 fem av de vakkre
Fem av de vakkreste
020315 mølje
Mølje
020325 pusspuss
Puss puss
 
Søndag 01.03.15

I dag er bittelille trollet Amanda, Flatterhaft Sim-Sala-Bim, 9 måneder. Hun ser ut og oppfører seg som om hun var 5 mnd, så hun er veldig leken, og barnslig. Hjelpes meg :-) Men hun har da alikevel vært en veldig snill valp da. Ikke spist i stykker noe, og vært med meg masse i bilen når jeg har vært på farten. Så hun elsker å kjøre bil. Hun sitter helst ved bakluka og venter når hun skjønner at jeg skal på farta :-)
Kommer ikke på noe hun har spist, bortsett fra litt tepper, noen leker ...... Rune påstår at jeg har veldig dårlig hukommelse og at hun har spist på både det ene og andre. Skjønner ikke det ;-)

Goya fortsetter å imponere meg. Hun er så rolig og avslappet med valpene. Nå er hun flink til å ta seg pauser, men i steden for å ligge oppe i kassa, ligger hun rett utenfor og  passer på. Når noen sutrer kommer hun med en gang. Når hun har fått fylt opp melkebutikken kommer hun og legger seg. Valpene har begynt å si ifra mer når de er sultne også, så nå er det litt mer liv her. Selv om de fortsatt virker veldig fornøyd og i fin utvikling.  Alle har nå passert 400g og de største gutta ligger på godt over 600g. De er utrolig matgale :-) Denne gjengen var jo små i forhold til det er jeg vant til i utgangspunktet, men neimen om de står noe som helst tilbake for større valper. De vokser så det knaker :-)

01.03.15 sover sin beste søvn
Valpene liker godt å ligge inntil hverandre hvis det ikke er for varmt.
01.03.15 spredd utover
Her sover hele gjengen, gode og mette.
 
Lørdag 28.02.15


Vi hadde rett og slett beregnet at valpene skulle blitt født denne natten vi :-)
Nå var ikke Goya enig i det, så i dag har valpene passert sitt 4. døgn. Natta har gått fint, og det er ganske stille i kassa. Det tyder på at valpene er godt fornøyde, lite sutring, så da håper jeg det er lite mageknip og at de er gode og mette.
Nå er Goya en veldig flink mamma, hun er på plass med en gang det kommer et lite kny fra gjengen, og vasker og masserer og ordner. Så det er ingen som ikke blir sett eller hørt av denne gjengen :-) Flink mamma det tenker jeg!

Litt lyd er det nå allikevel da. Det er artig å se på når de skal drikke melk. Hele gjengen ligger og sutter og "tramper" for å få frem melka. Da er det en summing i valpekassa, som om det var en bisverm som nærmer seg. Så når Goya slipper melka da stivner valpene i kroppen og sveger og drikker alt de kan. De små halene pisker frem og tilbake så lenge melka kommer. Når det ikke er mer melk igjen blir det veldig uro i kassa og valpene bytter plass i håp om at det skal være mer melk i en annen pupp.

Når alle har spist sovner de en etter en. Noen er mer sultne/grådige enn andre og kan bli liggende igjen og nappe og dra i puppen for å få mer melk. Da kan det komme noen misfornøyde lyder som ikke gir seg før Goya enten slipper en runde til med melk, eller at valpen sovner fordi den egentlig var mett alikevel, det var bare det at den var litt grådig og gjerne ville ha mer :-)
I dag fikk valpene nytt teppe i valpekassa si. Gjett om de sjekket og snuste og lurte på hvor melka var ;-) 

Gjett om jeg koser meg når jeg kan sitte og følge med på valpene. Timene bare flyr, og alt annet jeg skulle gjort bare hoper seg opp, men jeg klarer ikke gå ifra denne flotte gjengen ! :-)

 27.02.15 verdens søsteste valper
Verdens søteste valper
270215 søsteste
Fiineste tispe merket høyre øre
280215 Goya vasker og ordner
Goya vasker og ordner
280215nytt teppe
Nytt teppe må sjekkes
 
Fredag 27.02.15

Phu,- sånne dager er jammen slitsomme ;-) Det tar på å sitte på senga med beina i valpekassa og følge med både på TV'n og i valpekassa :-) Utrolig spennende herrestafett da !  Men jeg får lande det hele med å skrive litt i valpedagboka, hehe.

En ny fin natt hvor valpene har gjort tre ting,- sovet, - spist og gjort fra seg. Det er igrunnen bare det de driver med nå, som vi ser sånn uten videre da.
Egentlig så skjer det jo en kjempestor utvikling hele tiden hos valpene i disse første ukene. De fødes jo med øyne som er helt lukket, og med øreganger som heller ikke er åpne. I løpet av de neste dagene og ukene skal øynene åpnes og øregangenen skal åpnes og de skal både høre og se.

I tillegg utvikles valpens evne til å regulere sin egen kroppstemperatur og til å bekjempe virus feks, med kroppens forsvarsverk nr 1, nemlig feber. Sånn som valpene er nå kan de ikke få feber,for å bekjempe en infeksjon, fordi de ikke kan regulere kroppstemperaturen. Derfor er også temperaturen i valpekassa så viktig. Der må det være så tørt som mulig og temperatur rundt 22-23 grader. Litt varmt for tispa så i dag har faktisk Goya tatt seg noen pauser på gulvet ved siden av valpekassa.
Under valpekassa vår ligger et varmeteppe, så opp i kassa er det nå 23 grader på gulvet. Jeg har termometer liggende både her og der for å være sikker på at valpene har det bra og ikke for kaldt.

De utrolig søte tispene har virkelig fått fart på spisingen nå når de får litt geitemelk ved siden av melken til Goya. Disse uhøflige brødrene knabber mye av maten, så tispene får litt ekstra når jeg ser de trenger det. Nå har nok melkemengden til Goya økt også for i dag tidlig hadde alle lagt på seg masse. Det er veldig deilig å se, og lover godt  :-)

Sist Goya hadde valper hadde hun flere rare liggestillinger. På natta når hun vil ha en pause legger hun seg bare over på ryggen og får en liten pause fra valpene. I hvertfall tror jeg hun håpet på det, men de er smarte disse små her, og følger etter maten, hihi.

270215 Goya slapper av 
 Goya tar seg en hvilepause
27.02.15 finner maten alikevel 
Småttisene finner maten alikevel ;-) 
27.02.15 Mølje
Sover i haug.
 
Torsdag 26.02.15

Her passer vi på valpene hvert minutt :-) Når det er så mange som 11 er det fort gjort at noen ikke får den melken de trenger. Når jeg veide valpene i dag tidlig hadde alle lagt på seg litt, men de største gutta hadde selvfølgelig lagt på seg dobbelt så mye som de små jentene. Så nå får de minste litt ekstra geitemelk så de ikke blir hengende etter. Goya har ikke 11 pupper, så det er alltid noen som ikke får. Da er det lett at "bulldosergutta" tar for seg hver gang.


Alle valpene virker kvikke og raske og har blitt mer aktive siden i går.  Når Goya legger seg i de rareste stillinger følger valpene etter, og finner mat nesten uansett :-)
Lurer på om hun egentlig ville ha en bitteliten 5minutt, men det var ikke valpene med på. 
Goya går svært sjelden ut av valpekassa. Jeg må ta på henne bånd for å få henne ut for å tisse. Maten sin skal hun ha servert oppe i kassa, helst fire ganger om dagen. Hun blir bare bittelitt bortskjemt ;-)

Jeg har klippet de førte klærene i dag. De var så lange på noen av valpene at jeg fant ut at det var best å klippe de. Da slipper Goya å få små sår etter alle klørne. 
Utenfor døra sitter Xi så tålmodig. Hun vil så gjerne inn til valpene. Men Goya slipper henne ikke inn. Når de møtes når Goya skal ut, så rygger Xi i respekt for Goya og skjønner at hun ikke får lov til å gå inn. Det blir nok fint for Xi når hun får lov til å gå inn når valpene nærmer seg 3-4 uker. Det spørs hvor streng Goya er :-) Amanda skjønner ikke noe. Hun er bare veldig gira og veldig nysgjerrig. Hun har aldri opplevd valpekull før, bortsett fra det hun selv var en del av da. Skal bli artig å se hvordan hun reagerer når hun ser alle disse små knøttene etterhvert.

26.02.15 tror det kom en flaggermus også
Tror det kom en liten flaggermus inn i kassa :-)
26.02.15 liten gutt koser seg på mamman sin
Liten gutt koser seg på mamman sin
26.02.15 så søøøt hanne merket venstre lår
Fiineste
26.05.15 her sover hele gjengen
Her sover hele gjengen 
 
Onsdag 25.02.15
Første døgnet for valpene er unnagjort :-)
Det ser foreløpig ut til å gå veldig bra med hele gjengen. Jeg veier de minst to ganger i døgnet for å følge med på om de legger på seg, og så langt har alle sammen lagt på seg siden i går. I kveld virker det som om det begynner å bli fart i melkeproduksjonen til Goya også, for nå er det mange runde mager. Det er praktisk talt ikke sutring og det er lovende :-) Mageknip blir ofte fulgt av mye sutring og gråting, men så langt er det bra. Nå er Goya veldig flink til å massere magene og slikke på alle valpene en etter en, så de får gjort fra seg også da. Hvis hun ikke gjør det, har ikke valpene selv evne til å gjøre fra seg på egenhånd ennå, så da ville de ikke klart seg.
Det er artig å se på tispene hvordan de, når de har valpe,r vet akkurat hvem av valpene som trenger en massasje. Goya bare snuser seg frem til den som trenger det, og slikker og ordner.

Vi har det ganske varmt på soverommet her valpene er. Det er fordi valpene selv ikke klarer å regulere sin kroppstemperatur så godt. Så dermed blir det litt for varmt for Goya da. Hun peser en del, men nekter å gå ut av valpekassa. Jeg må hente bånd til henne for å få henne med ut på tissetur. 
Hun ligger helt rolig med valpene og er så forsiktig så hun ikke tråkker på dem når hun må ut av kassa fordi jeg tvinger henne :-)

I dag har Rune vært på tur til Sandefjord med tre av fortispene våre for å øyelyse dem. Det gikk veldig bra og alle tre fikk uten anmerkning. Det er supert, så nå er det klart for at Maya kan parres en gang til når hun får løpetid i sommer. Veldig trist at hun gikk tom denne gangen, men det er sånn som skjer. 
25.02.15 nydelig
Det er ikke så rart man forelsker seg i disse nydelige her :-)
 
Tirsdag 24.02.15

Ble ikke mye venting her gitt ;-)

Akkurat som sin mamma,Xi, føder Goya ganske tidlig. Nesten litt tidlig synes jeg. Men disse damene har for vane å få valpene sine 3-4 dager før det som er mest vanlig. Nå var det kanskje ikke så rart at Goya sine kom litt tidlig, for det begynte å bli rimelig trangt inne i den fine magen. Jeg målte henne i går og da var hun 96 cm over magen og 88 cm over buken, så det er klart at det har ikke vært så god plass akkurat.

I går kveld rigget jeg meg til sammen med Goya. Hun fortsatte å være urolig og tempen gikk videre ned til 36,5 så det var ikke noe å lure på om valpene skulle komme. Goya jobbet jevnt og trutt og når klokka var 03:55 kom de første veene. Da tok det ikke lang tid før valpene begynte å komme og i løpet av en time var det en liten flokk på 4 svarte valper som hadde tittet ut.
Det var ikke vanskelig å merke at Goya hadde gjort dette før. Hun var roa selv og tok det hele utrolig greit. Hun tok seg et par pauser og slappet litt av, men ellers jobbet hun jevt og trutt.
Det var en valp som tok lang tid, og jeg skjønte at den var død fordi Goya brukte så laaaang tid og mange veer på å få den ut. Goya var ikke så interessert i den heller, så det var tydelig at hun visste hva som var på gang.

Men etter at den døde valpen hadde kommet ut kom det valper som perler på en snor, og til slutt lå det 10 nydelige valper i kassa. Goya roet seg helt og så ut som alt var over, men jeg mente at jeg kunne kjenne en valp til i magen. Det gikk nesten to timer, så kom den siste valpen spurtende ut, så da var de jammen meg 11 stykker.
De er ikke så store da. Jeg er så utrolig bortskjemt med valper som er rundt 450-550 g, men denne gjengen her ligger jvent runt 300-380g. Det pleier alltid Xi sine valper å gjøre også, så det er nok litt familielikhet her :-)
Mormor Xi har jo ikke hatt ro på seg i hele natt. Hun har sittet trofast utenfor døra inn til valpene og fulgt spent med. Hun ville nok gjerne vært  inne hos valpene, men det tror jeg ikke hun får lov til av Goya ennå. Men hun er i hvertfall stolt mormor til 2 brune hanner, 4 svarte hanner, 4 svarte tisper og 1 brun tispe.
Siden de er født noen dager for tidlig, og de er avhengig av at de er godt nok utviklet for å overleve tar vi ikke kontakt med noen av dere som står på valpekjøperlisten før i løpet av helgen tenker jeg. 
Det er ikke unormalt i så store kull at noen valper er for lite utviklet til å klare å overleve, og da er det så trist om jeg må kontakte noen av dere for å si at det ikke ble valp alikevel. Så derfor venter vi litt med det :-)
Her er noen bilder av dagens begivenhet. På bildene ser dere at valpene har hvite prikker på seg. Det er vi som har merket dem for å kunne skille de fra hverandre :-)
24.02.15 hele gjengen koser seg
Hele gjengen koser seg
24.02.15 Goya slapper av etter god innsats
Goya slapper godt av etter at jobben er gjort
24.02.15 fineste gjengen
En liten haug med valper :-)
Mandag 23.02.15  
Vetle har vinterferie denne uka, men for meg var en heller lengre dag på jobben. Vel hjemme igjen ble jeg møtt av en gjeng med veldig glade hunder. Jeg stupte jo over Goya da, og tok tempen på henne.
Tisper som skal få valper får temp ned mot 36 grader før fødselen kommer igang. Når tempen snur og går opp igjen er det ikke lenge før valpene kommer. Men det artige med denne tempen er at den kan gå litt opp og litt ned i et par dager eller mer før noe skjer. Men når det går skikkelig ned, under 36,5 ja da er det noe på ferde, tilsier min erfaring da. Tempen til Goya har ligget fint mellom 37,2 og 38,0 siste uka, så det har vært helt som det skal.
Når jeg kom hjem i dag var den jammen meg 36,8 :-)
Goya var ganske urolig også, og ville helst ligge inne i valpekassa. Jeg ordnet litt med den, fikk opp i varmelaken og aviser, og tepper så hun hadde litt å kose seg med. Hun graver litt, peser litt, vil ikke spise, så nå er det nok noe på gang. Hvor lang tid ting tar er ikke godt å si, det kan skje noe i løpet av morgendagen kanskje. Vanskelig å si helt fordi tispene er forskjellige, men det blir nok en liten våkenatt :-) Jeg elsker å lese bøker, og jeg fikk en ny bok av Sondre i går, så nå kan jeg bare rigge meg til :-)
Det er spennende tider :-)

Søndag 22.02.15                                                                      

Alle våre valpekull som vi har her, har sin egen valpedagbok.
Siden det nå nærmer seg med stormskritt at valpene til Goya skal titte ut, og hun skal avsløre hemmeligheten sin, er det på tide med en myk oppstart "mens vi venter" :-)

Goya er en veldig behagelig tispe, som tar alle utfordringer på strak arm. Nå tar hun livet ekstra med ro, og lader opp til det som skal skje. Hun er i god form, spiser som en hest, og elsker å bli kost med. Men denne herjelekingen som Amanda og Xi driver med, den er hun ikke noe glad i. Da går hun i mellom og sier klart i fra at hun vil ha litt ro :-)

Herlig med sånne tisper som har så tydelig språk og som vet å fortelle hvordan de vil ha det.
Så nå når det er så kort tid igjen til valpene kommer, så er Goya mye sammen med meg. Hun er gjerne med på tur, men løper ikke så mye som de andre, og holder seg gjerne ved mine ben.
Magen er ganske så i veien, det er vanskelig å få lagt seg ned, og det er vanskelig å få vasket seg. Innimellom får de andre hundene lov til å bruke magen som pute, men det er bare når Goya finner det for godt :-)

I dag har vi satt opp valpekassa, så nå kan Goya ligge i den når hun har lyst til det. Vi pleier alltid sette den opp en uke før vi venter valpene, så det var jammen på tide.....

FullSizeRender 2  Kopi
Goya sin mage er ganske så stor. Ikke lett å få plass til all maten
FullSizeRender 1  Kopi
Valpekassa er på plass