Søndag 15.05.16
Tre valper er jo ingen ting....
Men vi har kost oss veldig i dag da. Det er liksom mye enklere å tilfredstille 3 valper enn 9 valper :-)De har gått fritt i hele dag og kost seg veldig. Lekt masse med Jubi og bare tullet rundt. Ganske så bekymringsløst liv :-)
De som er her, har fortsatt å spise mye dårligere nå som konkurransen er borte. De går litt rundt og spiser litt og så finner de på litt annet, før de spiser litt igjen. Rart hvordan den konkurransen har gjort at de har spist mer og fortere enn de gjør når de ikke er så mange.
Svea sover i buret ved siden av senga mi, og det går fremover  kan man si. Nå sover hun til 06:30 før hun skal ut. Det er ganske deilig. Hylingen er stor sett over, men der syns jeg hun har vært litt treg.

Tilbakemeldingene fra dere som hentet valp i går, er veldig bra. Det er trygge valper som er nysgjerrige og kosete. De sover ikke akkurat hele natta, men alle har klart seg bra når de får noen turer ut.
Det er så deilig med så gode tilbakemeldinger, så tusen takk skal dere ha alle sammen !

Nå skal jeg gjøre det jeg liker dårligst, nemlig avslutte valpedagboka. Jeg tror det er på tide at jeg bruker den tiden jeg ikke er sammen med valpene til å forberede litt konfirmasjon her i huset. Vetle skal konfirmere seg den 05.06 så det er sikkert greit at jeg får vasket og ordnet bittelitt til den dagen kommer også. Som dere jo har sett har det ikke akkurat vært strøkent her når kjøkkenet har vært byttet ut :-) Så det er litt som må males og for ikke å snakke om , vaskes...... Så da har jeg kommet til at jeg desverre må avslutte her, selv om ikke alle valpene har reist ennå.
Jeg har et eget rituale som jeg bruker hver gang jeg skal avslutte dagboka, og det er at jeg kommer med noen tall til slutt :-)

Det har vært en kald vår å ha valpene. Bortsett fra den siste uka hvor det var noen herlige dager, har vi ikke vært bortskjemt med sol og varme akkkurat. Det betyr at valpene har vært en del inne. Inne på valperommet skifter vi aviser tre ganger om dagen fra valpene er tre uker. Det går 20 aviser på gulvet hver gang. Det bety at vi har brukt 1980 aviser på dette valpekullet. Det tilsvarer ca 6,6 år med Ringerikes Blad :-)
Alle avisene skal jo også vekk og kastes. Vi har brukt opp 50 søppelsekker og kjørt flere tilhengerlass med søppel til gjenvinngisstasjonen :-)
Inne i valpebingen har jeg vasket hver dag. Jeg har brukt opp ca 5 liter klorin og litt grønnsåpe. Ute i valpebingen utenfor valperommet har jeg brukt høytrykkspyler og svablet gulvet en gang om dagen. Det som har kommet ut har jeg tatt opp med papir og vi har brukt opp 21 pk med et ukjent antall ark i hver pakke :-)

Det er 8 valper i kullet som hver har 18 klør. Vi har klippet klørne en gang i uka i 8 uker.
Det tilsvarer 1152 klør!

Fra valpene ble født har Maya spist nesten en kg med tørrfor hver dag, bortsett fra på slutten når vi skulle få ned melkeproduksjonen. Så hun har spist ca 40 kg for..... Valpene har spist omtrendt det samme etter at de begynte med tørrfor når de var tre uker.

Jeg har tatt 5312 bilder ! , og noen av dem har dere fått se her i valpedagboka. Jeg har også skrevet til nå 18485 ord i valpedagboka :-D

Men nå er det da på tide at alt som har vært satt på vent mens valpene har vært her, blir ordnet opp i :-) For meg er det å kunne drive med valper veldig god "terapi" og noe av det som gir overskudd i en travel hverdag. Men alt til sin tid. Når det kommer et neste kull vet vi ikke akkurat nå. Vi håper jo på å parre Ronja igjen til høsten, men det er jo litt usikkert siden hun har gått tom to ganger.

Ikke glem at vi kan kontaktes 24/7, hver dag , hele døgnet. Ikke noe spøsmål er dumt å spørre om og ta heller kontakt en gang for mye enn en gang for lite. Vi vil så gjerne følge med på hvordan det går med valpene.
Vi kommer til å ha valpetreff 25.juni. Vi sender ut invitasjon ganske snart. Så blir det et nytt treff til høsten, når ferie og sånne ting er avviklet.
Så bare bittelitt til slutt :-) På tirsdag er det en flott feiring av nasjonaldagen. Ta gjerne med valpen ut, MEN det blir mye inntrykk og masse mennesker. Så legg opp til at du skal bære med deg valpen, for den er for liten til å klare å gå i bånd sammen med deg dit du vil. Pass på at den også får hvile seg mellom slagene, den trenger å sove masse selv om det er 17. mai.
Ha en flott 17. mai alle sammen !!

Lørdag 14.05.16
Huff, her ble det brått få valper.....
Vi var tidlig oppe for å fore og vaske og gjøre valpene klare til avreise. En liten dusj måtte jo alle som skulle reise ha før de kunne dra :-)

Første mann ut var Mango, enerhannen. Han reiste til Drammen. Så var det Vasco sin tur. Toerhannen reiste til Asker. Så kom det langveisfarende fra Trondheim som hadde kjørt halve natta for å rekke oss til klokka 11:00. Verdens beste Bob, halehannen, reiste med dem tilbake til Trondheim. Når Bob hadde reist var det Klara sin tur. Nakketispa skal bo hos en familie som nå får sin 4. Fosliskrent tispe. :-) Vi er så glade for at Monica og Eric vil være forverter for oss for Klara. På den måten kan vi få fulgt linjene videre og vi gleder oss til å se hva det blir av Klara og søsknene. Nest sist ut i går var Isac, hanne merket høyre lår. Han reiste til Lukas, og får verdens beste "storebror". Til slutt reiste Zara til Oslo. 

Nok en gang er vi så utrolig takknemlige for de flotte valpekjøperne våre. Det er ingen sak å sende fra seg valpene når vi vet hvilke hjem de kommer til. Alle er såpass nære også at vi kan ha mulighet til å se dem igjen og det er vi veldig glad for. Selv han i Trondheim siden Sondre bor der og vi besøker jo ham innimellom. 
Så det var med en god følelse vi koste litt ekstra med Ronja ( tispe merket h skulder) , grønn hann uten navn og Svea senere på ettermiddagen. Tror vi rett og slett må finne et navn til den som ikke er solgt, det er litt tungvindt at han ikke har noe :-)

Det var veldig rart å bare gi mat til to valper og Svea på kvelden. Jeg tror valpene synes det var litt rart også, for de spiste ikke noe særlig. Alle konkurrentene var borte, og de hardeste til å spise hadde dratt, så da ble det liksom veldig rart å skulle spise. 
Nå venter vi i spenning på rapporter etter første natt uten flokken. Det går forhåpentligvis fint for alle, men noe "flatcoatblues" kan man nok regne med. :-)

Fredag 13.05.16

Dagen før dagen :-D
I dag var den store blåsbortdagen. Det var skikkelig nedtur å stå opp klokka 06:00 og gi valpene mat, når det var så kaldt. jeg må si jeg likmer det mye bedre når det er varmere :-)
Valpene har likt veldig godt å være ute i dag også, nesten ennå bedre enn de varmeste dagene, så nå var det ennå mer fart i dem. De leker masse med hverandre og lærer seg hvordan de skal være sosiale med andre hunder. Det er gull verdt at Jubi leker så fint med dem, og selv om hun ikke setter noen grenser for dem, så er leken så fin. Hun trenger ikke sette noen grenser heller, for hun har ikke noen melk :-)
Valpene har ikke hatt noen reaksjoner på vaksina. Det har gått strålende. De er ferdige med Panacur ormekuren sin, og venter egentlig bare på eierne sine. Hadde de visst hva som starter i morgen, hadde de gledet seg veldig :-) Dere kan gjerne forkorte ventetiden med å lese denne :
www.forskning.no/blogg/hun-om-hund/sosialisering-av-valp#

Vil bare minne dere på noe av det vi har snakket om når dere har vært hos oss på besøk og hilst på valper.
Når valpen reiser fra oss i morgen, forlater den 7 søsken og Jubi og oss som er kjente. Valpen er helt alene i verden. Det kan godt skape stress hos valpen. Stress kan gi løs mage, så vi anbefaler alle å skaffe seg en liter med cultura melk som regulerer små valpemager veldig godt.
Valpene kommer til å tisse og kanskje bærsje inne. Det har overhodet ingen hensikt å kjefte på valpen og putte nesa til valpen ned i det den har gjort fra seg.  Det er bare du som eier som ikke har fulgt godt nok med/ eller vært rask nok. Kjeft ikke på valpen. Ta den med ut og vær flink til å rose den når den gjør fra seg ute. Husk at den skal ut ofte, og hver gang den har sovet,spist og lekt. Det nytter ikke med Albert Åberg her "skal bare" for da har valpen gjort fra seg inne...... Har dere fine tepper, eller andre ting dere ikke vil skal bli ødelagt, rydd det bort. Det er det enkleste.
La valpen gjøre seg kjent når dere kommer hjem. Pass på å trene på at valpen kan være løs. Tenk på at den ikke tør å gå så langt fra deg i starten og venn den til at den kan være løs når det er trygt. 
Jobb masse med å få kontakt med valpen som kommer i hus, og bruk belønning for å forsterke den adferden du vil ha. Husk å bruke fløyta slik at innkallingen blir forsterket. Jobb masse med innkalling og kontakt.

Etter tips fra en annen flatoppdretter linker jeg gjerne til denne siden :
http://www.anncathrinshundekurs.no/2015/09/26/valpetips/

Dere kan også lese her:
http://www.anncathrinshundekurs.no/2015/10/04/5-smarte-triks-for-a-fa-valpen-til-a-komme-pa-innkalling/

Dere som ikke bor så langt unna Asker kan gjerne kontakte Ann Chatrin Solbakken og høre når hun skal ha kurs. Veldig dyktig dame.
Da skal jeg sette meg ned og gjøre ferdig alle kjøpekontrakter og annet som dere skal ha med dere i morgen. 
Vi sees !!

Torsdag 12.05.16
I dag var den store dagen,- alltid spennende å skulle til veterinær !
Jeg hadde valpene ute på morgenen for at de skulle bli litt slitne. Det er 1 1/2 time å kjøre fra oss til veterinæren, så det er greit at de er litt slitne og kan sove litt på turen, tenkte jeg ;-)
Det gikk veldig fint å få alle inn i bilen. Jubi var også med for hun skulle ta HD og AD bilder i dag. Greit med alt man kan gjøre på en gang.
Det var vel ikke alle som var enige i at det var en god ide å kjøre en sånn lang biltur.... Det var flatcoat blues store deler av veien. Vel fremme hos veterinæren fikk alle komme inn og sjekket litt av utstyr og ledninger som lå og slang. Veterinæren fikk jammen ryddet litt også. Alle ble sjekket og lyttet på. De fikk parvovaksine og de ble ID merket med chip. Heldigvis gikk alt fint, og alle virker friske og raske. Hannvalpene er litt trege da, ingen av dem har begge testiklene nede nå. Men det er ikke noe stress. De kommer som regel i løpet av de første månedene. Vi har ingen valper fra før, så langt vi vet, som ikke har fått ned begge testiklene. Men den som var senest fikk ikke ned begge før han var 8 mnd. 
Så rolig som Jubi var i dag har jeg ikke sett henne før. Kanskje det skyldtes den sprøyta hun fikk av veterinæren.... HD og AD bilder ble tatt, og nå er det bare å vente på resultatet på NKK. Spennende det da. 
Hun fikk også vaksine, og rabiesvaksine. Hvis vi tar rabiesvaksina igjen om ett år gjelder den i 3 nye år, så da kan hun være med på utenlandstokt uten at vi behøver å tenke så mye på det :-).

Før vi reiste ned igjen, fant vi et deilig sted der valpene og Jubi kunne være løse og leke litt i skogen. Det var godt for valpene å få drikke vann og herje litt så de ble skikkelig slitne. På veien hjem var det stille stort sett hele veien. Jeg kunne til og med stoppe på Sokna og løpe inn på Kiwi og handle litt. De sov hele tiden. Vel hjemme her har de vært trøtte i kveld. De har spist masse mat og magene er helt fine igjen. Jeg har de liksom litt til observasjon da, når de har fått vaksiner, det er greit å følge litt med :-)
Jubi stakkar, har vært litt skjeiv i skøytene. Hun fikk jo oppvåkningssprøyte, men har vært litt sjakete lenge utover kvelden. For et par dager siden klarte jo da hun å rulle seg i terrassebeis, så hun er nå skamklipt. Jeg fikk ikke av beisen, så det var bare å gå igang med saks. Tynnesaks var fånyttes og etter vannblemme på fingrene brukte jeg vanlig saks. For å si det sånn,- godt ikke hun skal på utstilling på en stund.... Hun er rett og slett skamklipt, men nå er det meste av beisen borte da :-)
120516 klare for avreise til veterinæren
Klare for avreise til veterinæren
12.05.16 tispe merket høyre skulder tygger på en rot
Tispe merket høyre skulder gnager på en rot
120516 tispe merket venstre skuldern
Tispe merket venstre skulder
120516 hva skal vi hva skal vi
Vi kommer !!
120516 vi kommer
I farta !

Onsdag 11.05.16 MAYA HAR BURSDAG - 5 ÅR !
Nå var det godt at natten endelig senket seg :-) Da blir det stille og rolig og gode muligheter til å få skrevet litt i valpedagboka . I dag er det Maya sin bursdag ! HURRA !! Hun ble fem år i dag. Fineste Maya. På selveste bursdagen sin fikk hun reise hjem. Det var hun ikke lei seg for. En liten stund etter at Maya hadde dratt fikk jeg en liten videosnutt hvor Maya får bade. Hun elsker å bade, så det var nok en skikkelig bursdaggave for henne.
Det er veldig rart at hun ikke er her da. Det ble veldig tomt. Maya er en skikkelig personlighet, så når hun ikke er her merkes det godt. Men men, sånn er det. Vi har vært heldige som har fått dette valpekullet på Maya.

Jeg tror jeg har glemt å skrive at vi bruker fløyte hver gang vi gir valpene mat.Det vil si at de har hørt en plystrelyd hver gang de skal spise. Når de nå hører den plystrelyden, kommer de løpende med en gang.
Det er en super innkalling. Det er veldig viktig at dere som overtar valpene fortsetter å plystre når dere gir mat om dere vil fortsette å forsterke innkallingen. Jeg fikk veldig bruk for det i dag..... Jubi oppdaget at naboen gikk på veien forbi oss med hunden sin. Så har det ene portbladet vårt blitt ødelagt så det henger ikke på porten lenger. Jubi så sitt snitt til å løpe ned,hoppe over de grindene som stod der og rett bort til naboens hund. Nå er jo Jubi snill som dagen er lang, så det er jo ikke noe farlig det. Men ikke hyggelig i det hele tatt når hun jumper ut av gården på den måten. Men, to støt i fløyta, og hun bråsnudde og hoppet inn på gårdsplassen vår igjen og kom opp til meg. Det hadde aldri skjedd om det ikke var for at Jubi har trent på den fløyta siden hun var knøtt.
Alle valpene får med seg fløyte. Bare pass på at den ikke blir liggende i en skuff, men blir brukt. Egentlig kan den brukes hver gang man kaller inn valpen. Men da må man være nøye med å gi godbit når valpen kommer. Ikke kall inn med fløyta om dere ikke har godbiter. 
Apropo godbiter ,- jeg kaster også ut godbitsøk til valpene hver dag. Da bryter jeg opp små godbiter som jeg slenger utover. Samtidig sier jeg "søk søk søk" med ganske lys stemme. Nå vet alle hva det er , så de kommer i hundre for å søke etter godis. I starten søker de bare mot hendene mine for det er der godisen kommer fra. Men etterhvert så forstår de at de skal lete på plenen. Super hjernejogg :-)
110516 nå finner vi godbiter
Hele gjengen søker på plenen
110516 enerhannen og høyrebak leker
hanne merket høyre bak og enerhannen leker 
110516 enerhannen spiser tunell
Ener hannen spiser litt tunell :-)
110516 halehannen
Nydelige halehannen
110516 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
110516 nakketispa ligger og sover
Nakke tispa ligger fredelig og sover..........
110516 da kommer broren og tråkker oppå henne
Da kommer broren og tråkke rhenne midt i fleisen! :-D
Tirsdag 0.05.16 7 uker

I dag er valpene syv uker. Hvor har disse ukene blitt av ?,- det har gått så fort !!

Nå har Maya startet med å "koble seg av " valpene sine. Det gjør nok vondt når de forsøker å stjele en melkeskvett, og hun har nesten ikke melk igjen. Hun er flink til å sette grenser for dem, men løper mye foran dem for at de ikke skal drikke av henne. I dag har hun ligget mest i skyggen på plenen, eller sittet ved grinda og ventet på at noen skulle komme. Hun er veldig fornøyd med at Jubi tar seg av lekingen, og ser veldig fornøyd ut med å ikke være så mye med valpene. Det er rart hvordan hormonene styrer adferden, fra å ikke ville gå ifra valpene for syv uker siden, til i dag hvor hun helst ikke vil bli spist opp av de små pirajaene :-)
Så i morgen skal Maya få reise hjem. I morgen blir Maya også 5 år, så hva er bedre enn å få feire bursdagen sin hjemme, med taco, liggende i sofaen og bli skikkelig bortskjemt , igjen ? Eller hun kan kanskje ikke bli noe hun allerede er ?? ;-) Det kommer til å bli veldig tomt når Maya reiser, hun er en så utrolig trivelig hund som sklir rett inn her når hun er på besøk, så vi kommer til å savne henne veldig. Jubi er nok den som kommer til å savne Maya mest. De to er utrolig gode venner, og har hatt veldig mye gøy sammen mens Maya har vært her.

Valpene har vært masse ute i dag også. De kom litt senere ut enn vanlig, da det kom en gjeng her for å se litt på dem. Det er artig med valpetester, for å se om testene stemmer overens med det vi har sett i valpekassa. Noen ganger får man seg en overraskelse :-) Når testene gjennomføres må valpene være på et sted de ikke har vært før, alene med mennesker de ikke har hilst på. Så mange valper blir litt mer usikkre enn når de er i flokken sin og har støtte fra den. Det hender jeg blir litt lurt av akkurat det. Testingen i dag viste sosiale, kontaktsøkende og nysgjerrige valper. Litt varierende grad av apporteringslyst og ikke så mye kamplyst. Fine valper til familier, og tre som vil være lettere å trene opp enn de andre.

Kabalen med å fordele valpene er nå i gang. I kveld har vi fordelt tispene, og i morgen kveld blir vi ferdig med hannene. Vi fikk også beskjed i kveld at en av hannene ikke har fått noe hjem alikevel, så da er det igjen en ledig hannhund her. Så får vi se om det ikke dukker opp en familie snart som kunne tenke seg den hannen også. I morgen vet vi jo til og med hvilken valp det er som er ledig :-) Ikke værst. :-)
Dagen i dag har vært ganske fullpakket, så jeg har ikke rukket å ta noen nye bilder. Lover å komme strekere tilbake i morgen. Da kommer også "farmor", hun som eier faren til valpene for å se på dem. Det skal bli spennende å høre hva hun synes om dem :-) På torsdag er det klart for en tur til veterinæren, så nå nærmer det seg faretruende levering :-)

Mandag 09.05.16
I dag var det klart for besøk av "oldemor" , og det hadde jeg gledet meg til en stund. "Oldemor" høres jo fælt ut, men Karin er oppdretter til valpenes oldemor, moren til morfar :-) Verdens beste "Frida" Ingen over , ingen ved siden av :-) Fonkebakkens Frida Frosk, en herlig tispe som er mye av stammen til kennel Fosliskrenten. Det artige er jo at søstrene til Frida, Zania og Lissie, ble "stammødre" til kennel Av-zan-iaz og Sognafarets kennel. 
Men, nok mimring :-) Det er alltid artig å få besøk av Karin, for da kan vi se på valpene og kose oss med det. Vi er ofte veldig enige, og det var vi i dag også :-)

Vi var ute hele formiddagen og timene gikk fort til Karin skulle på jobb. Etter at hun hadde dratt måtte valpene inn, for da skulle jeg hente Vetle på Vik. Mens vi var borte dukket Marius opp sammen med kjæresten og noen andre som ville hilse på valpene. Så da kom valpene ut igjen. Hele kvelden har vi kost oss ute i sola og bare hatt det helt utrolig deilig. 

Valpene har vært løse i magen i dag også, om det er varmen, hva de spiser eller hva det kan være er ikke så godt å si. Men vi jobber med saken :-)
I dag er det  bilder av hannene , en og en.
080516 enerhannen blå hodet Large Web view
Enerhannen ( mørk blå), "Mango"
080516 enerhannen stående mørk blå Large Web view
Enerhannen ( mørk blå)"Mango"
080516 toerhannen hodet mellomblå med prikker Large Web view
Toerhannen ( mellomblå med prikker)"Vasco"
080516 toerhannen stående mellomblå med prikker Large Web view
Toerhannen ( mellomblå med prikker)"Vasco"
080516 hanne merket venstre lår hodet grønn Large Web view
Hanne merket venstre lår (grønn) "Zico"
080516 hanne merket venstre lår stående Large Web view
Hanne merket venstre lår (grønn)
080516 hanne merket høyre lår hodet gul Large Web view
Hanne merket høyre lår (gul) "Isac"
080516 hanne merket høyre lår stående gul Large Web view
Hanne merket høyre lår (gul)"Isac"
080516 halehannen hodet mellomblå med hjerter Large Web view
Halehannen (mellomblå med hjerter) "Bob"
080516 halehannen stående mellomblå med hjerter Large Web view
Halehannen ( mellomblå med hjerter) "Bob"
Søndag 08.05.16
Stakkars Rune, i dag var det han som måtte stå opp klokka 05:30,- men det var verdt det,- ingen hadde gjort fra seg inne i natt. Hurra!! Etter foring og masse lek, sovnet de igjen og Rune kunne ta seg en dubb på sofaen gitt. Jeg var heldig og fikk sove lenge i dag :-)
Etter at valpene hadde sovet var det klart for å ta de ut. Ingen grunn til å være inne i dette nydelige været og utrolig deilige temperaturen. Så når klokka var 10:00 var alle valpene ute. Nå er de så flinke, de går sammen med meg bort til bingen. Alle sammen følger så fint. Dermed slipper jeg å bære de. Jeg bare lurer på når de oppdager at de faktisk kan gå andre steder enn sammen med meg. Da kryr de vel over hele tomta før jeg få sukk for meg.
De elsker å være ute,- og de leker og holder på lenge. Så sovner de og ligger på lading. Når de våkner igjen vil de helst ha selskap og masse kos. Ikke fullt så deilig for oss som sitter oppe i valpebingen, de har så utrolig spisse tenner ! Øvers på ønske lista står langt hår (!), så følger skolisser. lange jakker, bare legger, armer i Tskjorter,- dvs alt som kan spises og tygges på.  Denne bitinga gir seg jo til slutt, når valpetennene detter ut, rundt ca 5 mnds alder :-) Det blir en deilig sommer med mange pirajaangrep i hæler og diverse ;-)

I dag tok vi bilder av en og en. Hodet og stående. I dag legger jeg ut bildene av tispene og i morgen kommer hannhundene :-)
 080516 Tispe merket venstre skulder hodet Large Web view
Tispe merket venstre skulder "Zara"
080516 tispe merket venstre side stående 
 Tispe merket venstre skulder "Zara"
 080516 tispe merket høyre skulder hodet Large Web view
 Tispe merket høyre skulder "Ronja"
 Tispe merket høyre skulder stående bærer brunt Large Web view
 Tispe merket høyre skulder "Ronja"
 080516 Nakketispa hodet Large Web view
 Nakketispa "Klara"
 080516Nakketispa stående mørk lilla Large Web view
 Nakketispa "Klara"

Lørdag 07.05.16
Det er nesten så dagene ikke er lange nok :-) Nå nærmer det seg midnatt og endelig en mulighet til å skrive litt i valpedagboka, og redigere noen bilder. 

I dag har det vært en nydelig dag, varmt og godt og valpene har vært ute i hele dag. De har startet diverse prosjekter, som feks å lufte plenen til Rune. Det blir ikke mye mose igjen i den plenen :-) Ikke så mye plen heller, når sant skal sies, hehe. De synes nok også at det er plantet litt for lite her, for de driver stadig å graver nye hull. Så det er noen flinke valper som snart reiser til sine nye familier :-)
Når valpene er så mye ute, er det ikke til å unngå at de spiser på veldig mye rart, så nå er de litt løse i magen. Men ikke værre enn at litt cultura på maten gjør susen :-)

For de som har lyst på en liten forsmak av hvordan nettene kan være når man får valp, kan jeg jo skrive litt om Svea også da. Vi la oss sent i går kveld, og hun skulle sove natt nr 2 i buret ved siden av sengen min. Det vil si, jeg tenkte det, men hun tenkte nok noe helt annet. Det var ikke særlig populært å sove der. Så vi endte ut et par ganger i løpet av natta, og hun var ikke så veldig interessert i å sove. Så når de andre valpene skulle ha mat ved 06:00 tiden, så fikk Svea også mat, før hun fikk lov til å være igjen hos valpene. Da sovnet hun selvfølgelig sammen med dem etter en deilig frokost.... Da sovnet jeg også, hehe. Det er litt strevsomt de første nettene men det går fort over da. Hun er veldig flink, for hun har ikke tisset eller gjort fra seg inne ennå.

070516 hvl
Hanne merket venstre bak
070516 ikke lett å gå
Ikke lett å gå når 9 valper vil være med :-)
070516 nå har jeg deg
Der tok jeg deg !
070516 ths
Tispe merket høyre skulder
070516 trives best i skyggen
Best å være i skyggen
070516 Svea
Svea 

Fredag 06.05.16
Det ble en lang tur til Sverige. 113mil stod triptelleren på, når vi stoppet i hjemme her igjen i går kveld. Men veldig fint å kjøre da, med deilig vær. Svea viste seg å være en liten morsom frøken. Når hun logrer ser hun ut som om hun er ledda, hele bakparten svinger og halen slår som bare det. En ivrig liten tass, som må vokse litt for å ta igjen den gjengen som er her.
Første stopp på veien hjem var morsomt. Det tok typ fem sekunder før hun hadde spist en papirbit, en sneip og en løvetann :-) Fantastisk. Vi var heldige, for hun gråt ingen ting. Hun lå på fanget til Vetle, og når hun syns det ble for varmt la hun seg på gulvet foran bena hans. Der sov hun. Sov og sov og sov. Utrolig snill da.

Vel hjemme skled hun rett inn i gjengen, og Maya adopterte henne sporenstreks, og lot henne til og med få litt melk :-) Snille Maya. Jubi ble som sedvanlig, jublende glad og visste ikke hvilket bein hun skulle stå på. Så hun løp rundt som en gal.

Vi var jo veldig spent på første natta, men det gikk veldig fint. Et par turer ut i løpet av natta, også opp ved 05:15 tida. Da ville alle de andre valpene ut også, så det var bare å komme igang. Men vi bevilget oss en liten ekstradubb rundt 8 tida. da sovnet både jeg og Svea, og det var deilig. Valpene på valperommet sov som steiner etter en tidlig morgen :-)

Valpene hadde selvfølgelig vokst i løpet av det døgnet vi var borte :-) De er så snille og greie og tok imot Svea som om hun skulle vært en av dem.
De leker og småsloss og alt er bare fryd og gammen.
I dag fikk Maya besøk av de som eier henne igjen. Det blir vanskeligere og vanskeligere for Maya når de går igjen. Tror hun er veldig klar for å reise hjem om en ukes tid. Det er en fryd å se på henne, hun leker så fint med valpene sine, og samtidig setter hun veldig bra grenser for dem. Det er helt topp for valpene at hun fungerer så bra.
 
050516 gøy å leke med
Veldig gøy å leke med et knytet håndkle
050516 hvl
Hanne merket venstre lår
050516 leke er gøy
Dette var gøy, hanne merket høyre lår
050516 nå tar jeg deg
Nå tar jeg deg 
050516 ths
Tispe merket høyre skulder
050516 tunell er gøy
Denne skal vi torpedere

Tirsdag 03.05.16 6 uker gamle
Når regnet øser ned....... da er det greit å ha litt plass utover det lille valperommet.
Etter å ha blitt luftet og foret før klokka 06:00, var valpene klare for lek og bølling. De bråkte ganske godt inne i valperommet, og det var tydelig at de kjedet seg. Da var det bare å gå inn til dem og la de få litt mer å gjøre :-)

Heldigvis kom sola tilbake på kvelden, så da var det bare å få valpene med ut sammen med Maya og Jubi.
Både Jubi og Maya leker mer og mer med valpene som ser ut til å storkose seg med det :-)
I morgen går turen til Sverige for å hente valpen, så da blir det ikke noen skriving i valpedagboka de neste to dagene :-) Så er dere forberedt :-D

1 Large Web view 
 Kjedelig med mamman på yttersiden av gjerdet
2 Large Web view 
 Hanne merket venstre bak
 4 Large Web view
 Den er min.....
 5 Large Web view
 Mat er godt
 6 Large Web view
 leke med Jubi

Mandag 02.05.16
Nå er det slutt på late morgener. Kommer jeg meg ikke opp før hanen galer nå, så er det ikke gøy å gå inn til valpene.... Jeg forter meg inn og får opp døra ut. Da tusler de ut, og gjør fra seg ute. Det er rett og slett ganske nødvendig at de går ut, ellers blir det ganske så ille inne. Nå er de ganske flinke alle sammen, det kommer lite inne på valperommet.
De begynner å å større kapasitet nå. De kan holde koken ganske lenge før de må sove litt igjen. Når de har en periode hvor de er skikkelig ivrige, så benytter jeg sjansen til å gi dem et lite søk etter godbiter. da kaster jeg små godbiter rundt, samtidig som jeg sier søk søk. Da begynner de nå å skjønne hva jeg mener og søker rundt etter godbitene. De kobler på nesa med en gang og leter etter godisen :-)

Jeg bruker jo fløyte på valpene hver gang jeg gir dem mat. På den måten kobler de fløytelyden til det å få mat, og da kommer de med en gang jeg blåser i fløyta fordi alle vil jo ha mat. "Treningen" har nå nådd et litt høyere nivå :-D Jeg står på forskjellige steder hver gang jeg plystrer, så de må skjønne at de skal gå etter lyden og ikke til samme sted hele tiden. Det ser ut som om de begynner å skjønne det :-)

I kveld har valpene hatt besøk igjen, og det har de kost seg veldig med. Alle 8 vil jo så gjerne få kos og oppmerksomhet. Ingen forsiktige valper her :-)
010516 enerhannen
Enerhannen
010516 enerhannen sitter pent
Jeg tror enerhannen er en skikkelig linselus......
010516 hhl
Hanne merket høyre lår
010516 tispe merket h skulder
Tispe merket høyre skulder 
010516 hvlår nakketispa
Hanne merket venstre lår og nakke tispa
010516 toerhannen
Toerhannen

Søndag 01.05.16
Noen ganger blir jeg veldig sentimental.... Som i dag. Når Lukas fra J-kullet kom på besøk. 10 år gammel og så utrolig herlig. Så snill med valpene og så grei. Han var utrolig fin å ha oppi hos valpene, og Maya syntes det var helt allright. I tillegg hadde Lukas så utrolig mye til felles med sin nydelige mamma, NUCH Fosliskrenten's Easy Elly Maddie, "Madde" , at jeg ble helt satt ut. Jeg måtte bare se på ham, og ble satt 10 år tilbake i tida med en gang :-) Det er så koselig å se gamle hunder som holder seg så bra, på tross av gråe hår :-)
Lukas skal få en "lillebror" og heldig er den valpen som får flytte til Lukas ! Det blir så bra både med Lukas og familien hans.

Det å vaske gulv inne, med 8 valper hengende i filla er en liten utfordring. Man må i hvertfall bruke god tid :-) Det er ikke noe som gjør seg selv. Valpene synes filla er kjempespennende og vil gjerne henge i den så mye som mulig. I rommet til valpene ser det ut som en makuleringsmaskin har blitt helt utover gulvet :-) Det er ikke mange aviser som får ligge stille nå gitt.

Nå har vi fått vite hvilken valp som blir vår i Sverige også. Så på torsdag skal vi hente lille "Svea" hjem til oss. Hun får en flying start med å bli presentert for den gjengen som er her. Tror Jubi og Maya bare blir glade for en valp til ! Marius og Line skal styre hjemme og passe valper. Det kommer til å gå aldeles utmerket :-)
010516 den fine gjengen 
Fineste gjengen 
010516 enerhannen i tunellen 
 Enerhannen i tunellen 
 010516 går det an å bli søtere tispe merket vesntre skulder
 Går det an å bli søtere ?
 010516 hanne merket halen
 Halehannen
 010516 hhlår enerh thskulder
 Hanne høyre lår, enerhannen, tispe merket høyre skulder
 010516 Lukas på besøk
 Lukas på besøk hos valpene
 010516 Maya leker med valpene sine
 Maya leker med valpene sine
 010516 så tok de en hvil hele gjengen
Så tok de en hvil hele gjengen
 
Lørdag 30.04.16
I dag tidlig var jeg oppe rundt 5:30 tiden for å "lufte" valpene. Da var det ingen som hadde gjort fra seg inne, og når de fikk en melketår av Maya og fikk komme ut, gjorde alle valpene fra seg ute, så nær som et par stykker. Veldig bra ! 
Siden det var ganske tidlig gikk jeg og Maya og la oss igjen. Etter et par timer fikk valpene komme ut igjen og ingen uhell inne :-) Det er så deilig når de begynner  å skjønne at de skal gjøre fra seg ute. 
I dag har det regnet hele  dagen og det er kjedelig for valpene. Vi fant frem en kattetunell som valpene fikk leke med, sammen med noen flere leker. De fikk skikkelig kikk av tunellen og stor koste seg med den. De gikk inni den og over den og dro den rundt om kring. Eneste problemet med å finne frem flere leker er at Jubi gjerne vil ha dem også :-)
Litt utpå dagen fikk valpene besøk, og da ble de super glade. Det kom 7 stykker inn til valpene, og av dem var det fire barn og ungdommer. Det var veldig stas og valpene holdt koken ganske så lenge. Når batteriene var brukt opp sovnet de der de var, og brydde seg ikke om at det var masse som skjedde rundt dem.
I kveld har de sovet godt, og lenge, og nå er de klare for nye runder med lek. I morgen håper vi på at det går an å gå ut, men det er brått ikke sikkert........
Et par av bildene har et rødskjær. Det er fordi vi har hengt opp en varmelampe over senga til valpene nå når døra ut står en del oppe. Da er det litt varmere oppe i senga. Så da ligger de der når de vil sove.

300416 kattetunell er skikkelig spennende 
Kattetunell er gøy :-) 
300416 hanne merket halen liker seg i tunellen 
 Hanne merket halen liker seg i tunellen
 300416 tunellen kan brukes til mye rart
 Tunellen kan brukes på mange måter
 300416 tunellen inn i valperommet
 Så dro de tunellen inn i valperommet
 300416 nå skal alt tygges på
 Nå skal alt tygges og bites på
 300416 nydelige tispe merket v skulder hanner merket høyre og venstre lår
 Tispe merket venstre skulder, hanne merket venstre lår og hanne merket høyre lår
Fredag 29.04.16
I dag våknet vi til masse snø !! Det var ikke akkurat det jeg ønsket meg..... 
Så det ble ikke noen tur ut på morgenen. Men litt senere på dagen var all snøen borte, og sola tittet frem så vidt, så da var det ut med en gang. 
Bingen er satt opp på plenen så nå kan de rase rundt som de vil :-) De var ikke helt fornøyd med at det var satt opp noen stengsler for dem da. De ville helst i blomsterbed og inn i busker, men det var ikke helt min plan. 
De var ute i nesten en time og lekte og spiste mat, før de sovnet. Da var det på tide å ta de med inn igjen.
Inne sovnet de som englebarn, og sov i lang tid. På kvelden kom det besøk til valpene, og da ble det en tur til ut. Det var kaldt for valpene så det var greit å ikke være ute for lenge. Når maten var fortært og de hadde fått masse kos bar det inn igjen. Skulle gitt ganske mye for en varm og deilig dag nå.....
280416 koser seg ute 
 Koser seg ute
 290416 den største og den minste halehannen og toerhannen
Størstemann og minstemann, halehannen og toerhannen
290416 nakketispa
Nakketispa
290416 påtår
På tide med en påtår
290416 tispe merket høyre skulder
Tispe merket høyre skulder
290416 toerhannen
Toerhannen
2901416 halehannen og toerhannen
Halehannen og hanne merket høyre bak

Torsdag 28.04.16
I natt fikk ikke Maya komme inn til valpene. De fikk en siste melkeskvett før vi la oss, også lukket vi døra inn til valperommet. Maya hadde senga si rett utenfor, så hun hadde det egentlig bare fint. Men når vi stod opp i dag tidlig, var det ei som var veldig ivrig på å komme seg inn til valpene sine. De sov som små murmeldyr, og hadde så absolutt ikke hatt vondt av at Maya ikke var inne hos dem på natta. Det er nok mer Maya sitt behov enn valpene akkurat nå. Men hun kan få sove hele natta nå synes jeg. Hun har gjort en formidabel innsats med valpene sine, og det har vært utrolig deilig. 

Det er flere og flere som går ut i valpebingen utenfor rommet og gjør i fra seg. Fortsatt noen som gjør fra seg inne, men det blir bedre og bedre. Valpene har vært ute en tur i dag, og lengden på turene ut øker. Valpene liker det veldig godt og nå er vi der at de ikke vil inn igjen......  I dag ble det skikkelig hylekonsert når de ikke fikk være ute lenger. De står ved nettingen og hyler som om de har det helt forferdelig. Det er godt at naboene er vant til at vi har valper innimellom, for å si det sånn :-) Men det er bra det, tyder på at de liker å være ute å utforske. I kveld har jeg fått båret ut mange grønne grinder så jeg får satt opp en binge ute på plenen også. De kan definitivt ikke få lov til å være med Jubi rundt over alt og bare lære spik og rampestreker :-)

Maya er bærer av svart , brunt og gult fargegen. Det betyr at om hun parres med en hannhund som er bærer av de samme fargegenene så kan det bli både svarte, brune og gule valper. Faren til disse valpene her er bare bærer av svart, så da kunne det bare komme svarte valper i dette kullet. Gult er jo en farge som ikke er godkjent på flat, så man forsøker å unngå å parre to individer som er bærere av gult. Denne gangen her har vi DNA testet alle tispene i håp om å finne ut om noen av dem ikke var bærere av gult. Så vi sendte DNA tester til USA og fikk svar tilbake i går. Alle tre tispene er bærere av svart og gult. En av tispene er også bærer av brunt. Så de har fått fargespekteret i arv av sin mor :-). Maya fikk et gule genet av sin far igjen, og det brune av sin mor :-) Statistisk sett betyr det at en av hannene er bærer av svart og brunt, og at ingen av hannene er bærere av gult. Selv om arvegangen tilsier at det er sånn, tror jeg ikke at jeg hadde stolt helt på det, uten å teste først ;-)

 270416 enerhannen tar seg en ekstra tår
 Enerhannen tar seg en ekstra tår :-)
 280416hanne merket høyre lår
 Hanne merket høyre lår
 280416 kom så leker vi
Jubi og tispe merket høyre skulder 
280416 hanne merket høyre lår 
 Hanne merket høyre lår
 280416 nå tar jeg deg høyre bak og enerhannen
 Nå tar jeg deg !
 280416 tispe merket høyre side
Tispe merket høyre skulder 
 280416 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder 
 280416 venstre bak
 Hanne merket venstre lår

Onsdag 27.04.16
Nå har de mest "møkkete" ukene startet :-) Nå er det bare å jobbe for å få valpene til å gå ut for å gjøre fra seg. På morgenen blir det en utrolig lukt, hvis vi ikke er flinke til å ta med valpene ut for å gjøre fra seg. De blir litt flinkere dag for dag.
 
Heldigvis har dagen i dag vært litt varmere, og valpene har storkost seg ute. De blir tøffere og tøffere for hver dag som går. Nå må jeg snart sette opp en binge til dem ute på plenen, ellers er de over hele tomta. Da er det ganske umulig for meg å ha oversikt, så det er bare å få opp en binge :-)

Jubi er en trollunge :-) Hun driver nå å lærer bort alle de rampestrekene hun kan ! I dag viste hun et par av valpene hvor det var gøy å grave ! Fillebikkje! :-) Gjett om valpene gravde, og var helt jordete på nesa.

Maya storkoser seg ute og er veldig god på å ta seg av valpene sine. Hun er så flink til å regulere sånn at det blir akkurat passe :-) Nå ser jeg at hun storkoser seg med valpene og ruller rundt på plenen og småleker litt med dem.  Når valpene har fått en god dose med friskluft, sover de så godt fornøyde inne i valperommet igjen.

 270416 full vask etter maten
Maya har full vask av valpene etter maten 
 270416 jubi hjelper til med vasken
Jubi hjelper til så godt hun kan,- smaker jo godt også ;-) 
270416 enerhannen 
 Enerhannen
 270416 gærne Jubi
 Gærne Jubi leker med valpene
270416 mat er godt 
 Mat er godt
 270416 nakketispa
 Nakketispa i farta
270416 tispe merket høyre side
Tispe merket høyre side
270416 tispe merket venstre side
Tispe emrket venstre side
270416 trollungen tispe merket venstre side
Trollungen, tispe merket venstre side
 
Tirsdag 26.04.15 5 uker gamle
I dag er valpene fem uker gamle og har fått sin tredje ormekur. så lenge valpene ikke er så mye ute og spiser på alt mulig er det bare spolorm de kan få i seg, og gjerne overført fra mamma'n gjennom morsmelka. Derfor får tispa ormekur en liten stund før valpene blir født. Så får både tispa og valpene når de er en uke. Så får valpene annenhver uke til de skal reise fra oss. Når de er 7 uker pleier jeg å gi dem en litt annen ormekur, som tar mer enn bare spolorm, for da er de mye ute og graver og spiser på alt mulig rart :-)
Jeg merker at de blir eldre for å si det sånn. Nå er det mye mer lyd, og masse lek og lekeslossing. Noen ganger høres det helt fryktelig ut når de biter på hverandre og hyler som bare det. Men så er det den ene som biter og så er det den andre. På denne måten lærer de seg også bitehemming. Men noen ganger synes jeg de biter vel hardt på hverandre. De har oppdaget at avisene som ligger på gulvet kan flyttes på også. Så nå drar de avisene rundt og river de i filler. De blir etterhvert helt supre makuleringsmaskiner. Men fy som det ser ut i valpebingen...
I dag har døra ut stått oppe nesten hele dagen. Jeg har hengt opp en varmelape over senga, så kan de gå inn der og legge seg når de ikke vil være ute lenger. Noen er tøffere og tok i bruk hele valpebingen ute med en gang, mens andre snur i døra og helst vil inn til senga si igjen. Men det pleier å gå fort til at alle elsker å være der ute. De liker godt å ha den gode plassen og løpe inn og ut.

260416 besteste Jubi
Besteste Jubi i full fart med ball
260416 halehannen
Halehannen
260416 spiser ute i snøværet
Spiser ute i hagel og snø....
260416 stående bufe
Stående bufe
260416 spiser ute i valpebingen
Ute i valpebingen
260416 nakketispa
Nakketispa

Mandag 25.04.16
Jeg mener det var med W -kullet, Willy Wonka sjokoladene våre, at det var nydelig høst nesten til jul. Valpene fikk være masse ute og bare koste seg i deilig varm fin høst. Mens nå er det jammen vinteren fortsatt og vi sier nesten 01.mai ! I dag skulle alle bli bøtelagt som kjørte med piggdekk stod det å lese i avisa..... tja, med snøfall ganske mange steder, var det kanskje ikke så mye å bøtelegge alikevel :-)

Konsekvensen denne kulda får for valpene er jo at de ikke får vært så mye ute da. I dag har de vært småturer ut, men de begynner å fryse med en gang, så da er det bare å gå inn igjen. De fryser jo lett og det er bedre at de er inne da. Men de begynner å syns at det er kjedelig å bare være inne.....

Nå er de aldeles til å spise opp. Med en gang de merker at noen kommer så er de i hundre og skal ha kos og oppmerksomhet. Når det ikke er noen i valpekassa, ja da sover de og tar livet helt med ro. Så det er en behagelig gjeng :-)

I morgen er det klart for den tredje ormekuren, og jeg har fått time hos veterinæren til hele gjengen den 12.mai. Da blir det vaksine, idchip, og helseattest.
Ja, også skal jeg HD røntge Jubi da. Det blir veldig spennende. Jeg tror hun er førstemann ut i sitt kull......

Søndag 24.04.16
I natt tenkte jeg det var på tide at valpene kunne sove hele natta uten at de fikk noe melk av Maya, de nærmer seg jo faretruende 5 uker, og da kan man klare seg fint uten mamma sin melk tenkte jeg. Så jeg lukket døra til valperommet og la meg til å sove. Men den som ikke hadde tenkt til å la være å gå inn til valpene sine om natta,- ja det var Maya. Når klokka ble 04:00, sa hun klart i fra at nå var det på tide at hun fikk komme inn!
Så da var det bare å stå opp, og slippe Maya inn da. Valpene sov som små engler alle sammen, men våknet selvfølgelig nå melkebilen kom :-) Men etter en liten melketår og litt kos, sovnet både Maya og valpene igjen. Så da sov til til langt på dag, klokka var over 08:00 før noen orket å så mye som lee'på et øyelokk :-) Deilig med late dager.
Jeg har en liten hjemme eksamen jeg holder på med, og derfor var både Maya og jeg overlykklige når de som har Maya kom på besøk i dag. Da ble det tur på Maya oppe i skogen og kos til valpene. Det var helt perfekt. 
Litt senere på ettermiddagen kom det besøk til valpene igjen. Det satte både de og vi stor pris på. 
Ute har det snødd litt og vært kaldt, så valpene fikk bare en liten tur utenfor døra. De begynte å fryse veldig fort, så det tok ikke lange tida før de var inne igjen. Nå vil vi ha både sol og varme, ikke kalde kuldegrader....
I kveld fikk vi se på bilder av tispene i det kullet vi skal hente valp ifra. Det skal bli spennende å se hvem som kommer med oss til Frøshaugåsen, vi er veldig klare alle sammen til å få en ny frøken som kan være med å gi oss en ny tispelinje som vi kan gå videre på, sammen med de andre fine Fosliskrenter'ne våre. Det er alltid allright å få inn litt nytt blod :-) Den ene tispevalpen til Maya skal vi også gå videre på, men hun skal bo hos en av våre forverter. De har hatt to hunder fra oss på for, Pepsi fra C kullet og Luca fra S-kullet.
Nå går de i gang med den tredje. Vi bare gleder oss til å samarbeide videre :-) De har også hatt fine Kira fra E-kullet, så vi begynner å kjenne hverandre ;-)
 240416 trøttinger
 Trøttinger
 240416 merkelig sovestilling
Merkelig stilling 
240416 enerhannen fineste trøtting
Fiineste enerhannen
240416 koser seg høyre bak
Hanne merket høyre bak koser seg veldig
240416 supertrøtting
Supertrøtting
240416 vaskegjengen er i gang
Vaskegjengen er i gang

Lørdag 23.04.16
Back on track :-)
I går hadde valpene 1mnd's bursdag! Hurra !
Veldig mange sympatiske trekk denne gjengen her :-) Tror de skjønner når det er helga jeg. De lar meg ligge å dra meg til langt på dag,- klokka var over 08:00 i dag før det skjedde noe som helst inne på valperommet. Tror de har skikkelige sovehjerter jeg.
I dag var det jammen meg 5 kuldegrader her. Så i dag har ikke valpene vært ute. 
I går kom de ut en tur, men de frøs veldig fort da også, så vi gikk fort inn igjen. Nå vil vi egentlig ha litt varmere dager altså !
Nå er det like før vi kan kalle valpene for pirajaer. De har begynt å smake på alt som er til å tygges på og det er ikke godt når de setter hjørne tanna i stortåa :-) Heldigvis gir bitinga seg når de store tennene kommer. Det er bare det at de kommer ikke før valpene er ca 4-5 mnd....... 
Skjønner at våronna nærmer seg for det sprer seg så mye deilig odør rundt her. Det er bøndene som er på jordene og strør på gjødsel fra fjøset og det rett og slett stinker. Men det er vel sånn det er å bo på landet :-)

230416 hanne merket venstre bak
Hanne merket venstre lår
230416 høyre bak
Hanne merket høyre lår
230416 Maya koser seg med valpene sine
Maya storkoser seg med valpene ute
230416 sammen om oppvasken
Bare idyll,- sammen om oppvasken
230416 spiser ute igjen
Fine gjengen spiser ute igjen
 
Onsdag 20.04.16
I dag ble det en veldig fin dag, så det var jammen på tide at valpene fikk komme ut litt. Det er alltid spennende å se reaksjonen når de skal ut i den "store verden" for første gang :-) Det ble uteservering, og Maya kom med melka,så da fikk de en skikkelig bra start ute. Så lekte de litt med Jubi, før de fikk maten sin ute. Det var skikkelig gromt. Jeg har lagt en liten videosnutt på FB, under Kennel Fosliskrenten. Ta en titt der :-)

Nå går tida fort når man er ute, og etter en liten stund var de slitne av alle nye inntrykk, så da tok jeg de inn igjen. De sovnet veldig fort oppe i senga si. Så det tok nok på en liten kropp med så mye  nytt på en gang.
Maya og Jubi var med ute, og jeg så på Jubi at hun kunne tenkt seg å rase litt mer når de var ute, men når jeg snakket til henne et par ganger gikk det veldig fint. Skulle tro at hun innbilder seg at hun og valpene er samme størrelse, - og det er de i hvertfall ikke. Store Jubi kan jo i kraft av sin størrelse, egentlig både skremme og være for hardhendt med så små valper. Men det ser ut til at de elsker henne, og gjerne vil leke med henne. De kommer alltid når hun er i nærheten.

Etter å ha sovet sin beste søvn en stund, var det ungdommen her i huset som satte seg ned til valpene og koste med dem. Deilig at vi er mange som kan gi valpene masse oppmerksomhet.

Nå skal jeg være borte et par dager, på en videreutdanning. Det betyr at jeg ikke kommer til å rekke å skrive noe i valpedagboka før på lørdag. Som et plaster på såret kommer det ekstra mange bilder i dag :-)
200416 fiineste Maya med valpene sine ute for første gang
Fiiineste Maya sammen med valpene sine
200416 de koser og leker om hverandre
De koser og leker om hverandre
200416 Jubi koser med nakketispa
Bare idyll :-)
200416 enerhannen og nakketispa
Nakketispa og enerhannen
200416 enerhannen
Enerhannen
200416 fineste og snilleste Jubi
Fine Jubi
200416 halehannen
Hanne merket halen
200416 spiser ute for første gang
Spiser ute for første gang
200416 tispe merket venstre side
Tispe merket venstre side
200416 tispe merket høyre side
Tispe merket høyre side
200416 toerhannen
Toerhannen
200416 hjelper hverandre med oppvasken
Hjelper hverandre med oppvasken
200416 Jubi får også smake
Deler broderlig
200416 lille trøtting
Ble sååå trøtt
200416 koser seg i senga si
Koser seg i senga si etter en begivenhetsrik dag

Tirsdag 19.04.16 Fire uker
I går kveld var det så utrolig gøy å se på Jubi og valpene. Jubi er så glad i å være sammen med dem, og er veldig flink til å "tune seg inn " på knøttene.I går kveld lekte hun så fint med dem, og de var så ivrige på leke med henne. De tok kontakt om og om igjen og løftet labbene for å invitere til lek. Jubi lå nede og nufset på dem og tullet med dem lenge. Hun er utrolig rolig med dem,det hadde jeg jo aldri trodd. Jeg tenkte at hun ville gire seg opp og herjeleke, men det gjør hun så absolutt ikke. Hun og Maya deler på matrester, og de deler på å vaske valpene rene etter maten. Maya er så utrolig tålmodig og grei som lar Jubi drive med dette. 

Tror Jubi er veldig klar for å få en "lillesøster", når vi skal hente en valp i mai måned.
Litt artig med det kullet, for vi satte oss på liste på en kombinasjon som skulle skje i 2014. Da ble den utsatt, men nå i 2016 fikk jeg en mail med spørsmål om vi fortsatt var interessert. Det var vi jo :-) Vi hadde ventet og ventet, men ikke stresset det noe, og plutselig kom mailen :-) Så da blir det ennå en familieforøkelse.  Jubi kommer til å bli over seg av glede for å få en kompis som skal bo her sammen med henne. Hun har nok savnet Xi veldig og vært så glad når både Maya og Ronja har vært her en stund. Nå hadde det blitt trist om hun skulle blitt alene igjen.

Valpene har fått ny seng i dag, Den var veldig god å sove i, men krever litt koordinasjon for å komme opp og ned av den. Nå må de øve :-)

I dag har det blitt malt ute i valpebingen utenfor valperommet. Hvit mur er liksom ikke hvit lenger, når det får gått noen år. Det blir så mye finere når det har blitt hvitt igjen.

190416 mat er fortsatt veldig godt 
 Mat er fortsatt veldig godt :-)
 190416 nok en gjøkunge i redet
Nok en gjøkunge i redet 
190416 valpene har fått ny seng 
Valpene koser seg med ny seng 
 
Mandag 18.04.16
 I dag hadde jeg glemt å sette telefonen på ringing på morgenen, så det ble en brå oppvåkning :-) Ingen valper som hjalp meg med å våkne heller. De er som små murmeldyr som sover og koser seg.
Nå spiser de tre ganger om dagen, og elsker maten sin. Alle sammen er veldig glade i mat og de er ganske så runde.
I dag kom alt foret til valpene og Maya også, så Vetle og jeg var i Hønefoss og hentet 258 kg med for. Greit å få fylt opp forrommet igjen. Det begynte å bli ganske tomt i fortønna til Maya, så det var veldig greit med litt påfyll. Foret varer ikke så lenge når det går litt over kiloen om dagen bare til Maya.

Valpene har hatt besøk i dag igjen. I dag var det besøk fra Valdres. Det var veldig koselig både for meg og valpene. De liker godt å bli kost på, men holder fortsatt ikke koken så veldig lenge før de må lades da. Maya derimot fikk vel ikke nok kos.

Jeg har hatt døra oppe ut i bingen utenfor valperommet nå noen ganger. Så i dag tok jeg med meg foret og fordelte det i matkopper til valpene. Så satte jeg det ut i bingen og valpene måtte komme ut i bingen for å spise. Det var veldig greit å spise ute, men så ville de inn igjen. Jeg tror de syntes det var litt kaldt ute der. Stort og ukjent og litt skummelt også. Så mange karret seg inn igjen, mens noen "gikk seg bort" og rotet seg vekk fra døra, og da ble det mye gråt. Det ble stille med en gang jeg kom og tok de med meg inn igjen da.

Vi prøver igjen i morgen, de venner seg fort til det, og etterhvert elsker de den store plassen å boltre seg på.
Når valpene var ferdige med å spise, kom Jubi for å sjekke. Hun tok rollen som vaskedame med en gang.
180416 for en bordskikk 
For en bordskikk !! 
180416 matvrak 
 Matvrak :-D
 180416 mat er så godt
 Nam nam
 180416 tispe merket høyre side
 Tispe merket høyre side
 180416 avslutte med mat hos mamma
 Avslutte med dessert hos mamma
 180416 så kommer vaskedama
 Så kommer vaskedama........................
 
Søndag 17.04.16
I dag ville vår kjære Xi blitt ti år om hun ikke hadde blitt syk og døde 2.nyttårsdag. Savnet blir litt ekstra på en dag som denne. Når vi da også fikk vite at Xi's datter, Fosliskrenten's Time for Fun, "Gudrun" hadde tatt cert og blitt BIR og BIG 3 på Norsk Kennel Klubbs utstilling i Bergen, ja da ble det mange tanker. Gudrun valgte rette dagen til å gjøre det så bra da! Veldig moro !
Xi er jo denne gjengen som er her sin mormor. Så vi er heldige som har denne flotte gjengen som vi kan følge fremover. Det er foreløpig en behagelig gjeng uten mye styr. De spiser så de nesten triller, sover masse og er ganske rolige. Ikke så rart med Maya som mamma. Hun er jo så rolig og fin med dem. I dag så vi begynnende lek mellom Maya og valpene. Leken/oppdragelsen skal komme mer og mer nå når valpene blir eldre. Maya er en leken hund, så jeg tror hun vil kose seg med å leke med valpene sine.
I dag har jeg fått vasket ut vinteren fra valpebingen utenfor valperommet. Den bingen brukes bare når vi har valper, så det er lett å sette ting og tang der. Nå er det ryddet og vasket, og klart til at valpene kan begynne å turne rundt der ute. Det blir veldig bra for dem å få ennå større plass etterhvert.
170416 fine valper
Finingene
170416 leke leke
Leke med Jubi er gøy
170416 liker veldig godt Jubi
Alle vil være med
170416 ths
Nakketispa

Lørdag 16.04.15
I dag latet vi oss skikkelig :-) Ingen gadd å stå opp før klokka var halv ni ! Det er deilig med litt late morgener også da. Maya er så flink til å gi valpene sine mat når de trenger det, så hun hadde vært inne hos dem klokka 06:30 og gitt dem frokost da. :-)
Maya bagynner å bli ganske tynn nå. Hun bruker store mengder energi på å produsere all melken til valpene.
Hun spiser rundt en kg med kraftig tørrfor og alikevel er se vi at hun blir tynnere og tynnere. Så nå får hun også Norwegian Polar i tillegg. Det er som er kjedelig med at hun får så mye mat, er jo at hun produserer så mye melk. For å få ned melkeproduksjonen må hun få mindre mat, men da blir hun jo så tynn igjen. Så det er en balansegang for at det skal bli best mulig.
I dag har vi drevet på ute og vasket veranda og raket litt i hagen. Da er jo selvfølgelig Maya og Jubi med. Maya lå stort sett sammen med meg på plenen og koste seg. Hun er sikkert litt sliten, så det var nok godt å rulle litt rundt på plenen og bare slappe av og gjøre ingenting :-)
Porten vår har blitt ødelagt, så den ene delen står oppe hele tiden. Det har gått veldig fint lenge, men i dag kjedet Jubi seg når jeg ikke ga henne så mye oppmerksomhet. Så da så hun sitt snitt til å stikke til naboen der broren til Jubi bor. Han ble med Jubi opp igjen til oss, også fikk de leke litt. Nå har jeg satt opp en grind foran porten så jeg er sikker på at hun ikke går noe sted, bare fordi jeg ikke følger godt nok med.
160416 toerhannen
Toerhannen
160416 skal vi leke thf og tvf
Skal vi leke ? ths og tvs
160416 nå har vi vel blitt store
Nå har vi vel blitt store ??
160416 tante Jubi i farta
Tante Jubi i farta
160416 gøy å leke med Jubi
Veldig gromt å leke med Jubi

Fredag 15.04.16
I dag åpnet jeg for moro skyld døra ut for å se hva valpene gjorde. Det er en ganske høy kant for å komme ut døra, så når de skal begynne å gå ut setter jeg på et ekstra trinn. Men det er alltid gøy å se på de mest nysgjerrige hva de finner på. 

Når jeg satte opp døra kom det flere bort med en gang og snuste og strakk lang hals ut i bingen som er utenfor.
Så kom hannen som er merket på halen og gikk helt ut i bingen ! Han var superflink, gikk helt ut i bingen og gjorde fra seg for så å gå inn igjen :-) Det understreker bare det at valpene gjerne vil gå så langt som mulig vekk fra der de er hele tiden, for å gjøre fra seg. Det ligger i dem.

I flere år har vi hatt noen "burugler" som har kommet på besøk og sett på valper. Det er Lene og Guro som pleier å komme og det er alltid gøy. Det er to frittalende damer som sier hva de mener og det setter jeg så stor pris på. Nå har den ene "burugla" fått et flat kull. Fine Sanna fikk 10 valper natt til i går, så nå har Buruglas Kennel fått sitt første valpekull. Gratulerer så mye til Guro med kullet. Satser på at alle 10 valpene 6h og 4 tisper klarer seg helt utmerket. De har i hvertfall en veldig flink "kennelmamma" :-) Moro når det kommer nye flatkull !
I kveld har valpene hatt besøk igjen. Denne gangen var det en valpekjøper som kjøpte en valp av oss fra J kullet. "Lukas" er sprek som en gyngehest, og nå skal han få en "lillebror" :-) Det var så hyggelig å hilse på familien igjen. Gutta som for 10 år siden var 2 og 9 var nå plutselig 12 og 19. Eldstemann kjørte bil......
Men vi voksne hadde ikke forandret oss, så det er bare på ungene man ser at tida går ;-) Det var vi helt enige om alle sammen :-)
150416 enerhannen 
Enerhannen 
150416 halehannen 
Halehannen 
150416 hhl 
Hanne merket høyre lår 
 150416 ths
 Tispe merket høyre side
150416 leke er gøy
Leke er gøy

Torsdag 14.04.16
Nå har de blitt veldig flinke til å sove om natten. Dette er nok en gjeng valper som passer meg bra, for de sover jammen meg ganske lenge på morgenen også, uten å bråke :-) Det kommer selvfølgelig av at Maya er så flink til å ta seg av dem, og er inne hos dem en gang på natta med mat.
Da går melkealarmen når Maya kommer inn. Hvis hun svinser innom fordi det er noe hun skal ordne opp i, da er alle 8 klare til litt melk med en gang. Noen ganger løper hun ut igjen ganske fort, og da blir det sirene her. Andre ganger legger hun  seg ned, også få de litt melk.
Det blir bedre når de blir bittelitt større og kan begynne med stående bufe. Da blir det enklere både for dem og for Maya.
I kveld har det vært besøk her igjen. Denne gangen av noen som ikke skal kjøpe valp. Men det er veldig fint for valpene at mange kommer og hilser på, så det er bare toppers.
140416 enerhannen må leke litt 
 Enerhannen må leke litt med søstra si
 140416 gjøkungen
 "Gjøkunge " i valpekassa
 140416 hmerket halen
 Hanne merket halen
 140416 mat er godt
 Mat er godt
140416 nei no mat det har jeg ikke sett hvl
No' mat ?? - Nei det har jeg IKKE sett :-)

Onsdag 13.04.16
Det er helt utrolig hvilken sjelefred man får når man sitter sammen med valpene. Alt stress bare må forsvinne og all oppmerksomhet må rettes mot valpene. De er så kontaktsøkende og så glade når de skjønner at det kommer noen. I dag tidlig gikk jeg inn til dem og når den ene valpen som stod alene skjønte at jeg skulle kose litt med den, begynte den å nilogre. Det er så herlig å se på !

De leker/småsloss nå mer og mer med hverandre. De kan gå med mål og mening bort til et søsken for å begynne å leke. Den som blir lekt med, er ikke alltid med på det som skjer, men så tør de opp og leker begge to. Dette blir det jo bare mer og mer av etterhvert som dagene går.

I kveld har valpene hatt besøk igjen. Det er alltid så trivelig med besøk, og igjen var det noen som hadde hatt flat før og det er artig å snakke om "gamle dager" og de gamle flotte hundene.
13.04.16 nakketispa
Nakketispa
13.04.16 venstre lår Large Web view
Hanne merket venstre lår
130416 høyre lår
Hanne merket høyre lår
130416 tispe merket venstre skulder
Tispe merket venstre skulder
130416 gode venner
Søskenkjærlighet
130416 supertrøttingene
For en trøtt gjeng ;-D

Tirsdag 12.04.16 3 uker !!
Hadde disse valpene levd med mamman sin i vill tilstand, er det i dag hun ville tatt valpene med seg ut av hiet. De er ca tre uker når de får komme ut og møte den store verden. Det kan jeg godt forstå, de har trengt ro til utvikling av sentralnervesystemet, syn og hørsel, evne til å gå osv i tiden de har vært i ro. 

Den roa ønsker vi at valpene skal få ha, derfor har ikke vi åpnet for besøk hos valpene før i dag. Men nå var de helt klare for det :-) Valpene og Maya fikk veldig trivelig besøk fra Drammen. Valpene har jo ikke så lang utholdenhet ennå, så når de har karret seg rundt og fått litt kos, så sovner de og sover sin beste søvn. Rune pleier å si at de ligger på hurtiglading. Særlig når de blir større er det ganske morsomt å se på. De sovner der de er når de blir trøtte og slukner rett ut. Er batteriet tomt så er det tomt :-)

Valpene leker mer og mer. Tar initiativ til lek med hverandre. det er utrolig gøy å se på. Jubi elsker jo å være oppi bingen hos dem og i dag ble hun så rar. To av tispene bestemte seg for at de ville leke med Jubi når hun kom så eplekjekk og skulle slikke og snuse på dem. Men når de svarte på Jubi sin kontaktsøken, ja da ble Jubi overrasket. Hun rygget bakover og var veldig usikker på hvordan hun skulle besvare invitasjonen til lek. Men det tok ikke lang tid før hun var tilbake hos disse to tispevalpene også ble det litt slikking og snusing igjen :-)

I dag har de fått ny mark kur. De har vært veldig fine i magen, så vi satser på at det fortsetter på tross av markkuren. De får markkur når de er 1 uker, 3 uker, 5 uker og 7 uker, rett før de skal ha vaksinen sin.
Det er også klart for en ny kloklipp, må bare få med meg noen til å holde :-)
 120416 Maya verdens beste mamma
Maya, verdens beste mamma 
120416 tante Jubi er med 
tante Jubi er med :-) 
120416 Maya og Jubi er bestevenner 
 Maya og Jubi er bestevenner
120416 doven og trett 
 Doven og trett
 120416 to av tispene byr opp Jubi til lek men da blir hun usikker gitt
To av tispene byr opp Jubi til lek, men da ble hun usikker og rygget ut av kassa :-D
 
Mandag 11.04.16
Dagene bare renner av sted. Det er utrolig hvor fort tida går når man har valper å kose seg med. Å ha valper er for meg sikkert som meditasjon for andre som liker det. Den roa man får i sammen med valpene, og den deilige avstressinga, jeg vet ikke om bedre jeg. De er så utrolig nydelige nå, oppe og går og raser fra den ene siden til den andre på valperommet. Tror ikke helt de har styring på disse bevegelsene, men de kommer seg dit de vil. Det går bare bedre og bedre etterhvert som dagene går da. 
I dag har valpene fått mat to ganger. De elsker maten sin, og storkoser seg når den blir servert. Så får de litt melk av Maya etterpå og da triller de nesten :-)
I kveld fikk de ikke siste maten før nå. Det er som vi gjorde med unga når de var små, starte med grøten om kvelden i håp om at de sover hele natta ;-D Ingen tvil om at de blir utrolig trøtte når de har fått så mye god mat, og da sover de så veldig godt.

Jubi er overlykkelig for å få være sammen med valpene. Hun synes det er så spennende, og nå ser hun at de også får leker ! De vil hun gjerne ha........ Hun elsker jo leker, og kunne nok tenke seg å samle sammen det som er hos valpene og ha det selv :-)
Tenk i morgen er de tre uker ! Da starter det å komme potensielle valpekjøpere på besøk. Det blir spennende for valpene det !
110416 mat er utrolig godt
Mat er utrolig godt
110416 namnam
Nam nam
110416 detta var godt
Dett'a var godt !
110416 jeg ligger her så ingen andre får
Ta størst mulig plass, så jeg får mest :-)
110416 tror jeg sovner her
Tror jeg sovner her
110416 men atte vi vil også ha mat
Men atte,.. vi vil også ha mere mat... ;-)

Søndag 10.04.16
I dag har vi tatt vekk den valpekassa som de har sovet i til nå. Når den ble borte, ble plassen og verden veldig stor for disse små bamsene :-) Det var litt skummelt med det samme, og de bruker foreløpig ikke hele rommet men holder seg rundt der teppet ligger. De er utrolig nysgjerrige så det tar nok ikke lang tid før de har utforsket hele den nye verden!
Oppe i valpekassa hadde de begynt å bli veldig flinke til å gå av teppet og bort på papiret for å gjøre fra seg. Så for å videre stimulere dette, så håper vi at de fortsetter med det når de har fått større plass. Veldig greit at de fortsetter å gå vekk fra der de sover når de skal tisse eller gjøre fra seg. På den måten venner de seg til dette også når de flytter til nye hjem. Vårt mål er at de skal gå helt ut i valpebingen som er utenfor å gjøre fra seg når de blir litt større. Da kommer det som regel veldig lite inne, og mest mulig ute. Da blir det lettere for dere som skal overta valpene også å følge opp dette med renslighetstrenigen hjemme hos dere. Da vet dere at når valpen beveger seg vekk er det bare å følge med :-)
Også kommer det en liten tisseskvett når som helst og hvor som helst i tillegg, så det blir jo en liten jobb å gå valpen renslig. Sånn er det alltid.
110416 nytt stor verden
Ny stor verden
110416 søteste
Fineste
110416 jeg vil jeg vil jeg vil
Hils på meg!,- hils på meg !!!
110416 Zgjengen
Z-gjengen

Lørdag 09.04.16
Natta forløp like fint denne natta. De er kjempefine disse valpene, og sammen med Maya blir det et "winning team": De er så fornøyd hele tiden. Det er aldri noe å sutre for.
Nå har de begynt å høre også. Når jeg går inn i kassa,og snakker med dem, formeling myldrer det der inne :-)
De tror at alt dreier seg om mat, og uansett når jeg kommer inn til dem leter de i fingrene mine etter mat.
I dag fikk de en liten smak av for også og gjett om det falt i smak. En og en fikk spise en oppbløtt, temperert "grøt" av handa mi. Alle 8 kastet i seg maten og når de kom ned i kassa igjen lette de etter matrester på hverandre og spiste som bare det.
Maya er fortsatt like tålmodig med valpene og bruker god tid på å mate og vaske dem. Hun har stor omsorg for valpene og tar ikke lett på oppgaven som mamma. Men hun lar Jubi gå inn litt da, Jubi som ikke vet hvilket ben hun skal stå på når hun skjønner at hun får lov. Da er det bursdag og julekvelden på en gang. Men jeg ser at hun er ganske så ivrig, og hun må roe seg ned skal hun få være med valpene. Ellers blir det altfor mye av det gode. :-)
090416 godinger tmhs og tmvs
Godinger, tispe merket høyre foran og venstre foran
090416 hei mamman min
Hei, mamma'n min
090416 hele den flotte gjengen
Hele den flotte gjengen
090416 høyr hinder tmvs
Vanskelig å komme frem
090416 kose med mamman sin
Kose med mamma'n sin :-)

Fredag 08.04.16
Første natt uten valpene inne på soverommet gikk selvfølgelig aldeles strålende. Valpene fikk melk av Maya ved 0:30 tida, også igjen klokka 06:00. De var veldig fornøyde og det var ikke et pip å høre hele natta. Det pleier jo å være sånn, men det er alltid jeg som ikke helt tror at valpene klarer seg uten meg ;-)
I dag har jeg registrert kullet i Norsk Kennel Klubb. Det betyr at alle navnene nå er klare. Hvem av valpene som får hvilket navn er ikke avklart da. Det skjer ikke før valpene blir id-merket hos veterinæren når de er nesten 8 uker. 
Vi har en super valpekjøper som har hjulpet meg  med navnene denne gangen. Det var ikke akkurat lett å finne navn på Z....  Men takket være Monica, løste det seg veldig greit. Jeg gjorde ingen ting jeg, fikk bare navnene servert på et fat, etter at Monica hadde drevet med litt "nattarbeid" :-)

Her er navnenen på hannene:
Fosliskrenten's ZigZaggin' Around
Fosliskrenten's Zagging And Wagging
Fosliskrenten's Zero To Hero
Fosliskrenten's Zest For Life
Fosliskrenten's Zippy And Nippy

Tispene har fått følgende navn:
Fosliskrenten's Zinger and Cuddly
Fosliskrenten's Zen To Zany
Fosliskrenten's Zesty And Tasty

Dere som overtar valpene kan jo absolutt ikke gå rundt og rope disse navnene, så dere står selvfølgelig fritt til å velge hvilket navn dere vil :-) Selv synes vi Zelda, og Zafir er supre navn :-)

070416 enerhannen I
Vakkre vakkre enerhannen :-)
070416 er det noe rart man blir forelsket
Er det noe rart man blir forelsket i disse her ??
070416 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår
070416 skal vi leke sammen
Skal vi leke sammen
070416 vaskedama
Besøk av "vaskedama"

Torsdag 07.04.16
Ja, - da er det gjort..... I dag flyttet jeg valpene ut av soverommet og inn på valperommet. Det var med tungt hjerte gitt. Nå kan jeg ikke våkne om natta lenger og ligge og se på de herlige små flattene som turner rundt i kassa. Nå må jeg i såfall stå opp og gå inn til dem da. Det går jo an det også. I natt var jeg våken og lå og kikket på toerhannen som hadde et eget lite show oppe i kassa. Alle de andre sov, mens han så ut som om han egentlig ville leke litt med seg selv. Så har snurret rundt oppe i kassa. Jeg rakk så vidt å ta en liten filmsnutt og legge på Snap før han var ferdig og la seg til å sove igjen. Rett etterpå våknet alle og ville ha mat, så da var det bare for Maya å klatre opp i kassa og servere litt til en sulten gjeng. 

Etter at valpene hadde flyttet, kom nysgjerrige Jubi. Hun var helt over seg over at valpene kom ut av soverommet. Hun gikk opp i kassa og vasket og ordnet med valpene. Så utrolig snill og forsiktig hun var med dem. Valpene så ut til å like det ganske godt de også. 
Maya sa ingen ting. Det så nesten ut som om hun var glad til for å få litt avlastning i all jobbingen med valpene.
Jeg tror valpene har fått en nidkjær tante, så dette blir nok bra.

Det er så gøy å se på utviklingen hos valpene nå. De er mer opp på beina. De har begynt å logre !! og de har begynt så vidt det er å leke / lekesloss med hverandre. Tror ikke helt de skjønner hva de driver med ennå, men det er så artig å se på dem når de stavrer seg frem og prøver så godt de kan.
060416 hanne merket venstre lår
Hanne merket venstre lår
060416 nydelige enerhanne
Nydelige enerhanne
060416 tar livet helt med ro
Tar livet helt med ro
060416 tispe merket høyre skulder
Tispe merket høyre skulder
060416 titt tei
Tit tei
070416 Jubi bare må kose med valpene
Jubi bobler over av nysgjerrighet
070416 Jubi digger det
Jubi digger det, nå med hele seg i kassa
070416 kose med Jubi er veldig bra
Kose med Jubi er veldig bra
070416 skal jeg viske deg noe
Kom, skal jeg viske deg en hemmelighet ? :-D

Onsdag 06.04.16
Det er noe helt eget, og et stort privilegium å få våkne opp i senga si om morgenen også bare kunne bøye seg ned og ligge å se på de vidundelige skapningene som ligger i valpekassa :-)

I dag var alle våkne og gode og mette siden Maya akkurat hadde gitt dem mat. Når de nydelige øynene titter opp på deg så kunne vel jeg ligget sånn hele dagen og kikket på dem. Nå er de bare helt fortryllende.  Jeg vet ikke om noe som demper stress så godt som en liten stund oppe i valpekassa. De er så pigge og fine, og Maya er så flink med dem, så det er bare fryd og gammen hele tiden. De skal egentlig flytte inn på valperommet nå, - ( eller for noen dager siden....) men de skal jammen få være her en natt til. Nå er Rune borte alikevel, så da går det fint. Han er av en eller annen grunn ikke så glad i å sove i 23-24 grader.......

Naboen har kjøpt seg nytt rekkehus i Hønefoss, så det har vært så stille der så lenge nå. Så i dag kom de for å kjøre bort noe, da fikk Jubi dilla og skulle si ifra at nå var det noen hos naboen ! 
Både hun og Maya tok seg en tur bort dit og fikk hilse på. Det er liksom ikke så stort problem når hundene er snille og relativt lydige og stort sett kommer når jeg roper. Med greie naboer også da, så er det liksom veldig trivelig egentlig. Får ikke håpe det flytter inn noen der som ikke liker hunder.........

060416 bare må strekke meg
Bare må strekke meg :-)
060416 enerhannen er ute og går
Enerhannen er ute og går
060416 fineste gjengen
Fineste ,- med åpne øyne 
060416 fire fine valper
Sover godt inntil hverandre
060416 hanne merket høyre lår
Hanne merket høyre lår

Tirsdag 05.04.16 To uker gamle
Skulle kanskje ikke skryti så veldig av forrige natt ;-) Denne natta var alt annet enn rolig, men det er egentlig bare koselig. Kunne nesten tro at de drev med litt matauk,- spise ofte for å få opp melkeproduksjonen :-) Maya er grei da, og kommer og legger seg når hun skjønner at det er på tide. Det er helt klart deiligst ved siden av kassa på det kalde gulvet, men hun ligger gjerne og koser seg med valpene sine også lenge av gangen.

De siste dagene har nysgjerrige Jubi fått lov til å snuse litt på valpene også. Hun strekker seg så lang hun er inn i kassa og snuser og sleiker litt på valpene. Maya er veldig grei og lar henne holde på, men så er det nok. Da kan Jubi gå. Da er det Maya sine valper, og ikke Jubi sine. Artig å se på dem. Jubi sleiker og sleiker på Maya og smisker alt hun kan. Maya er veldig grei tilbake og lar Jubi kose med valpene sine. Men så er det nok. Rart å se på.

Nå er det klart i valperommet til å flytte valpene inn der. Men ,- det er ikke så enkelt. For meg altså. Jeg koser meg jo veldig med å ha dem på soverommet på kvelden og natta, og når de flytter til valperommet får jeg ikke sovet sammen med dem. Det er veldig kjedelig. Valpene klarer seg jo helt utmerket, det er ikke noe problem. Det er mye værre for meg........ 
 050416 enerhannen
For en stilling !,- enerhannen
050416 tispe merket høyre side
Tispe merket høyre side
050616 halehannen enerhannen og nakketispa
Hanne merket høyre side, enerhannen og nakketispa

Mandag 04.04.16

 I natt sov jammen meg valpene hele natta uten å få mat av Maya ! Vi la oss rundt midnatt, så da fikk de litt melk. Så sovnet både valpene Maya og jeg og sov til klokka var 06:00. Fantastisk følelse når man får tilbake natta si :-) Misforstå meg rett, jeg klager absolutt ikke,- for dette er noe av det beste jeg vet. Bedre avkobling og nedestressing enn å kose med valper skal man jammen lete lenge etter.

I går kveld la jeg inn ett teppe i valpekassa. Da ble det liv. Teppet måtte sjekkes, og hvem vet, kanskje det hadde litt melk å by på :-) Teppet ble nøye saumfart og etterhvert skjønte de at det ikke var noe mat å få, men det var godt å ligge på. Så etter en stund lå alle valpene på teppet og koste seg og sov.

Vi har jo også gledet oss vilt til Ronja skulle få valper i begynnelsen av mai. Ronja er også en super tispe som vi virkelig har lyst til å beholde en tispe etter. Så viste det det seg på ultralyd i dag, at det ikke er noen valper i magen hennes ! Da ble det skikkelig sorg i stua her, nå hadde vi troa på at det skulle komme flere valper.
Så da må jeg bare dobbelt nyte de valpene vi faktisk har, og nøye meg med det. Denne gangen hadde jeg håpet at vi skulle ha valper ut hele juni og virkelig kose oss med det, men naturen kan ingen bestemme over.
Vi forsøker nok igjen til høsten tenker jeg :-)Det værste var egentlig å sende beskjed til alle som allerede hadde satt seg opp på liste og som gledet seg til valp.Men heldigvis fant vi det ut nå, sånn at det går an å finne andre oppdrettere.

020416 tispe merket venstre side
Tispe merket venstre side
020416 toerhannen
Toerhannen
020416 toerhannen og nakketispa feilmerket
Toerhannen og nakketispa ( feilmerking av nakketispa ;-) )
020416 trøttinger
Trøttinger
Søndag 03.04.16
Nå tror jeg det er like før jeg flytter valpene over på valperommet, der de får litt større plass enn valpekassa. De klarer nå fint å sove flere timer på natta uten å få mat. Så om Maya gir de mat klokka 01:00 trenger de ikke mat igjen før ved 05:30 tida. Da betyr det at jeg ikke trenger å sove inne  hos valpene og passe på at alle får mat, og at Maya ikke ligger på noen. Det er ganske deilig å få tilbake soverommet sitt :-) For ikke å snakke om å få litt mer normal temperatur her inne :-)
Øynene er blitt sprekker nå og det er like før de åpner øynene helt. Øynene er litt gråe med det samme de åpner dem, men etterhvert blir de nydelig brune. Sånne øyne som kan bedåre en hver til å gjøre hva som helst.
Valpene er ganske vare på temperatursvigninger nå. De tror det er noe mat som kommer :-) Når jeg er oppe i valpekassa blir de også veldig aktive og tror nok at Maya er rett bak for å gi de mat. De er ikke så lette å kose med ennå, for hvis man tar de på fanget så begynner de bare å lete etter mat. da blir de ganske gira og leter rundt med snuten sin etter noe de kan spise på. Fingrene mine, håndleddet, eller hva de kan få tak i. Dette blir bedre når de blir litt eldre, for da kommer de gjerne for å få kos, og kan legge seg opp i fanget for å få kos. Det er nesten den beste tiden fra ca 3 uker til 4-5 uker. Når de er 4-5 uker kommer pirajatennene og da kan det blir skikkelig vondt å være i valpekassa ;-) De er veldig glade i tær og i langt hår. Bare vent og se :-D
I går frisket jeg opp merkene til valpene. De blir litt slitt etterhvert som dagene går. Da fant vi ut at vi også merker den hannen som ikke har hatt merke til nå. Da blir det lettere å se hvem han er. Så nå har hennen uten merke blitt halehannen,- dvs at han har merke utpå halen sin. 

020416 enerhannen
Enerhannen
020416 hanne uten merkehalehannen tispe merket h skulder
Halehannen( hanne uten merke) og tispe merket høyre side
020416 Maya fikser og ordner
Maya fikser og ordner
020416 rart de sover i haug
Fortsatt deilig å sove i haug
Lørdag 02.04.16

Jeg klarte meg godt i går,- det var ingen som klarte å lure meg gitt ;-).
Valpene er eksemplariske og vokser akkurat som de skal. Det er en veldig matglad gjeng. I dag er de 11 døgn gamle. Som en tommelfingerregel sier man at valpene bør ha doblet fødselsvekta si i løpet av de første 10 døgnene.  Tja, men her hadde jo jammen meg den største tispa doblet vekta si når hun var 5 døgn.... Alle hadde doblet den når de var 7 døgn, så næringsvettet er det ikke noe feil med.

Klørne til valpene vokser også veldig fort, så første kloklippen er unnagjort. Vi kommer til å klippe klørne en gang i uka fremover. Det er viktig for valpen når den flytter til sitt nye hjem også at den fortsetter å øve på å klippe klør. Man trenger ikke fortsette å klippe en gang i uka, men å øve på det og "late som" det er kjempelurt. Da blir som regel ikke det med kloklipp noe problem når de blir eldre. Men det er viktig at man øver, ellers blir ikke valpen vant til det, og da kan det bli en prøvelse å få klippet klør.

I dag har jeg vært en tur og besøkt Ronja. Vi er jo superspente på om det finnes valper i magen hennes. De skal i så fall bli født i starten av mai. Hun hadde noen tegn på at det kanskje er noe på gang, men helt sikker er jeg ikke. Men nå er hun her et par dager så får vi se om jeg blir sikkrere etter de dagene :-)
Tok en liten snap og la ut akkurat nå, for de som vil se på den :-)

 010416 tmnakken
 Tispe merket nakken
 010416 tmv
Tispe merket venstre skulder
 010416 noen vil sove og noen vil gå
 Noen vil sove og noen vil ut å gå
 0104016 Så sovnet alle igjen
Så sovnet alle igjen 
 
Fredag 01.04.16

Første april ja, får se hvor mange som prøver å lure meg i dag. Jeg er ganske lettlurt :-)
Valpene har det veldig bra, og det ser ut som om mageknipene går over. Alle valpene skal ha ormekur flere ganger mens de er her. Så i går tok jeg sjansen på å gi de den første. Det ser ut som om alle har taklet det bra og at magene er helt fine på tross av kuren. Det er alltid spennende.
Øynene er også på vei til å åpne seg nå. Det begynner å bli bittesmå sprekker og nå går det fort til at de har åpne øyne. Da blir de så utrolig nydelige.
Det er stor fart på denne gjengen, og de beveger seg kjapt tvers over kassa. Ja,- ikke det at de har helt styring på hvor de skal gå, men de skjener avgårde til de detter på siden. Dette blir betydelig bedre etterhvert som tida går.
Maya er en super mamma som vasker og ordner og gir mat til ungene sine. Det er ikke mye hun går glipp av. Hun har fotsatt med det at hun går litt ut og inn i kassa, det styrer hun helt selv. Det er kaldt på gulvet ved siden av så når det blir for varmt for henne legger hun seg der litt. Da sovner ofte valpene og sover i haug oppe i kassa.

010416 mer og mer opp på beina
De kommer mer og mer opp på beina
010416 det er like før øynene åpnes
Det er like før øynene åpnes
010416 hum tvs
Hanne uten merke og tispe merket venstre skulder
010416 toerhannen på oppdagelsesferd
Toerhannen på oppdagelsesferd

Torsdag 31.03.16

I går kveld var det en av valpene som fikk så vondt i magen. Han gråt og gråt. Det så ut på måten som han lå at han hadde veldig mageknip. Så da var det frem med det som har virket før, også forsøke det. Først fikk han minifom. Jo, helt riktig, sånn som man gir til små babyer med vondt i magen. Så ble det masse massasje, og varme, før han også fikk litt zolac som regulerer magen. Med litt ekstra omsorg fra Maya, litt massasje fra henne også, og egen servering så gikk det over til slutt. Etter to timer var det værste over, og i dag virker han like fin i farta som de andre.

"Problemet" nå er at de store valpene er blitt skikkelig store, og rimelig bulldoseraktige kan du si. De små valpene har også blitt store, sett i forhold til seg selv, men de er fortsatt ikke så tunge som de som er tyngst. Dermed kommer jo disse bulldoserne og brøyter vekk de andre valpene når de skal spise. Så da ender de letteste valpene opp med de "dårligste" puppene med minst mat i...... Så i går lagde jeg "vegg" rundt den valpen som hadde vondt i magen, så ingen av de store fikk kjippet ham vekk. Maya har jo mer enn nok mat, så det er ingen grunn til at ikke alle skal få :-)

Jeg bruker en app som heter Snapchat. Der har jeg brukernavn Fosliskrenten.De av dere som bruker den kan søke meg opp, og følge meg. Der legger jeg ut små videosnutter under My story, og de filmene er synlige i 24 timer. Så da går det an å få sett ennå mer inn i valpekassa enn bare bildene. Skal prøve å legge ut en liten snutt hver dag :-) Minner også om at vi har en Facebookside som heter Kennel Fosliskrenten, så det er bare å søke oss opp og følge oss der også.
I dag fikk jeg en veldig trist melding fra Trondheim. Flotte herlige Rollex, som har jobbet som narkohund i mange år, døde i dag. Han var 10,5 år, og døde desverre av kreft. Han var glad og lykkelig til siste dag, men nå hadde sykdommen blitt værre og da var det bedre at han fikk slippe. Men det er alltid så utrolig sørgelig når det skjer. De gamle flotte hundene er så kloke og så utrolig gode å ha, så det er som en vegg blir borte....

300316 humerke 
Hanne uten merke
 300316 ths toerhanne under og hanne uten merke over
 Tispe merket høyre side, toerhanne under og hanne uten merke over
 300316 tispe merket h side
Tispe merket høyre side
Onsdag 30.03.16
Nå begynner det å bli mer liv i vapekassa. Når Maya kommer inn, så våkner valpene og de skjener rundt i valpekassa på leit etter Maya. Noen ganger går hun ut igjen ganske raskt og da er fortvilelsen stor for de finner henne jo ikke :-) Men når hun legger seg ned for å gi de melk er lykken stor. Da finner de frem til hver sin pupp og spiser og koser seg til de sovner, runde og gode i magen. Valpene er kvikke, så de er kjapt på når Maya er i nærheten :-) Nå reagerer de også på at jeg kommer inn. Jeg ser at de tror det er mat å få da også, siden det som regel har vært sånn at jeg også er der når de får mat. 

Om natta når en av valpene gråter fordi den ikke finner de andre, så løfter jeg jo valpen bort til de andre. Jeg løfter jo også på valpene når de feks har havnet bak ryggen til Maya når de skal spise. Dette har medført at når jeg løfter de om natta, så tror de at løftet medfører at de skal få mat. Utrolig hvordan de kjeder det som skjer og tror at det ene fører til det andre :-) Morsomme dager dette :-)

300316 begynner å bli større og bevege seg mer
Begynner å bli større
300316 hvl nt 2h humerke
Hanne merket venstre lår, tispe merket høyre side, toerhannen, hanne uten merke
300316 enerhannen
Enerhannen

Tirsdag 29.03.16 En uke gamle 
I dag er valpene jammen meg 1 uke gamle. Nå går ukene veldig fort, sikkert ikke for dere som venter, men for oss som koser oss med valpene går det utrolig fort.
I natt var en veldig rolig natt. Maya ga valpene mat ved 01:00 tida, så igejn ved 04:00 tida, før hun ga siste nattmåltidet rundt 06:30. Eller kanskje det heller var frokosten :-) Valpene sov godt mellom måltidene og virket veldig fornøyde. Fortsatt er det sånn at de gråter hvis de ligger for langt unna noen søsken, men så fort jeg legger de inntil noen av søsknene blir det helt stille. Deilig med litt mer enn 30 minutter sammenhengende søvn :-)
år valpene blir ca 2 uker skal de flytte ut av soverommet vårt og inn på rommet der vi pleier å ha de når de er litt større. Med det samme er det rommet veldig stort og skummelt for dem, da blir det litt hyling. Men det går fort over heldigvis. Maya er jo også med inn på det rommet, så de blir så absolutt ikke alene. De vokser fort og de vil ganske raskt trenger større plass, til både å spise, leke og gjøre fra seg.

I kveld kjørte Vetle og jeg Sondre til flytoget. Påskeferien hans er desverre over, så nå måtte han tilbake til Trondheim og NTNU. Både han og jeg misregnet litt på tida, vi trodde vi hadde god tid, men så oppdaget vi at Sondre hadde 8 minutter fra han ankom flyplassen til flyet han skulle boarde. Sondre hadde både ski og annen baggasje han skulle sjekke inn. Litt stress der en liten sttund, men heldigvis gikk det fint.

280316 sove her er godt
Sove her er godt.
280316 ener hannen hvlår
Gossine
280316 en av tispene
Sover så utrolig godt 
 
Mandag 28.03.16 2.påskedag
Selv om valpene sover sin fineste skjønnhetssøvn, er det ikke alltid like lett for meg å sove. Jeg driver med noe rundt valpene hele tiden, og så går tida, også midt på natta. :-)
I natt har valpene hatt litt løs avføring, jeg tror kanskje det kommer av at Maya har så mye melk. Så nå prøver jeg at hun ikke skal gi dem fullt så mye, så ser vi om det blir vanlig avføring igjen. Vektøkningen viser jo at det er veldig mye melk og god næring i melka, så jeg tror kanskje det er det som får ta skylda. Maya er også en trøtting på natta, men når valpene sier at de vil ha mat eller en vask, ja da er hun på pletten med en eneste gang.

Siden i fjor sommer har vi hatt et aldri så lite prosjekt på gang. Dette huset er nå 30 år gammelt og har aldri vært pusset opp innvendig. Så i fjor vinter tok vi badet. I sommer bygde vi på litt på kjøkkenet. Så nå driver min kjære mann og innreder dette kjøkkenet. Det blir deilig når det bare blir ferdig :-) Det tar bare fryktelig lang tid. Rune skal selvfølgelig gjøre alt selv, og det skal ikke taes noen snarveier, så dermed tar det veeeldig lang tid. I mellomtiden har vi "hyttekjøkken" på loftstua. Der har vi kjøleskap og komfyr. Så står oppvaskmaskinen nede i kjelleren. Veldig kjekt at den kunne settes opp der, hvis ikke hadde det bare blitt papp og plast ;-) Det mangler en person her i denne familien med det berømte "husmorgenet", så derfor går det litt på halv tolv. Men andre ting er da viktigere ;-) 

Må si at vi gleder oss veldig til å få et funksjonelt kjøkken med innlagt vann om en liten stund. Vi skal ha konfirmasjon den 05.06, så da må alt være ferdig. Noen ganger er det greit å få kniven på strupen !

280316 mat er alltid godt
Mat er alltid godt
280316 hanne merket h side
Hanne merket høyre lår
280316 hanne merket v side
Hanne merket venstre lår

Søndag 27.03.16 1.påskedag
Dagene for denne lille gjengen er egentlig ganske like nå. De spiser - sover - og skiter :-)
De utvikler seg egentlig veldig mye, selv om vi ikke kan se så mye med det blotte øyet. Når valpene er 12-14 dager åpner øynene seg, og rundt 3 uker gamle har de fått hørsel. Lenge før det merker de om noen kommer inn i rommet. Da reagerer de med en gang på luftstrømmingene i rommet. det blir jo gjerne kaldere når noen kommer inn og dette merker de. Så kjenner de godt på lukta at Maya kommer, da blir det liv i valpekassa :-)

De begynner å få ganske høy og bestemt lyd når det er noe de er misfornøyd med. Om de kommer for langt unna resten av gjengen hyler de, og om de ikke finner maten hyler de ennå mer :-) Men det er egentlig bare gode lyder for det viser jo bare at de er i fin form og skikkelig i farta. Det kan jo skje noe med dem selv om de virker veldig friske og raske nå, men det ser veldig lovende ut. Det er ingen som har gått fra å være kvikk og kjapp til å bli slapp, heller motsatt. Den minste hannen var jo litt slapp i starten, men han har vist en rivende utvikling. 

Det er foressten vi som har merket valpene med tipex. Det er fordi jeg veier valpene hver dag, og på denne måten kan følge med på hvordan hver enkelt utvikler seg. Senere får jeg også fulgt med på utviklingen av personligheten til hver og en av valpene på en annen måte enn hvis jeg ikke merker dem. Så de navnene som står under bildene, er bare hvor hver og en er merket. Feks, så er den første hannen som er født merket midt på halerota, og vi kaller ham bare for enerhannen. 

Så jeg bare koser meg med valpene. Jeg får igrunnen ikke sett meg mett på dem .....

270316 kose med broren min ths
Kose litt med broren min
270316 lille søtnos tvs
Så utrolig gossin
270316 toerh
Toerhannen
270316 toerh hhl ths
Toerhannen, hanne merket høyre bak og tispe merket høyre skulder.

Lørdag 26.03.16 Påskeaften
Fornøyde valper, gir rolige netter :-) Maya er flink til å ta seg av valpene sine, og legger seg hos dem når hun merker at de trenger litt mat og stell. Ellers ligger hun ved siden av kassa og koser seg egentlig der det er litt kaldere.  Pussig egentlig, for de som har Maya til daglig forteller at hun elsker å ligge omtrendt under peisen, der det er utrolig varmt. Valpene sov godt i natt, bare avbrutt av noe sutring når en av dem kom for langt unna gjengen. De liker å sove i haug, helst oppå hverandre, det er nok trygt og godt.
Maya spiser mengder med for. Hun får mat tre ganger om dagen og spiser nok nærmere kiloen med tørrfor. Det krever mye energi å produsere all melken, og ofte blir tispene ganske tynne etter 8 uker med valper. Det tar på å fore så mange valper. Så er det en balansegang, for med for mye mat kan det lett bli diare. Så vi balanserer på en egg for å gjøre det beste for Maya.
Maya bor egentlig hos forverter. Så i dag kom de på besøk til Maya og valpene. Gjett hvem som ble glad !! Maya kunne stolt vise frem de 8 "påskekyllingene" sine :-): Det var nok litt rart for Maya når de gikk, men hun ble fort opptatt med barselaktiviteter, så det gikk fint.

Vetle har vært på TG på Hamar i Vikingeskipet siden onsdag. Dette var første gangen han har vært der, og i morgen er det klart for henting. Da er det hele over. Han gledet seg så utrolig mye, og det skal bli spennende å se hvordan han har det i morgen når han kommer hjem.... Storebroren har vært på TG tidligere, og han var trøtt som en dupp, og sov vel omtrendt i ett døgn etterpå :-)
Men jeg tror de har hatt det veldig gøy da. Tenk å få spille data i 4 døgn, uten min gnåling i øra ! :-)
Så da er det RUne som skal hente da,- jeg var heldig der. Rune skal være på Hamar klokka 09:00 i morgen... og klokka skal stilles en time frem. Det var jeg som vant lotto der synes jeg.
260316 Maya like trøtt som valpene
Maya er like trøtt som valpene :-)
260316 tispe merket nakken og tispe merket hs
Nydelige
260316 trøtt gjeng
Trøtt og mett gjeng 
Fredag 25.03.16

Noen overraskelser skal man få når man har med data å gjøre :-)
Snille Svein, som i flere år har vært så grei å hjelpe meg med hjemmesiden min, skulle igjen hjelpe meg med hjemmesiden. Denne gangen for å få den  til å bli litt mer mobilvennlig. 

Han har nå jobbet flere netter ( joda Svein, jeg ser det på klokkeslettene du sender mail...) og nå i løpet av påsken kommer siden til å endre seg litt slik at den blir grei også på mobil og IPad.
Den største utfordringen kommer til å bli meg,- igjen. Etter at siden er oppdatert så skjønner jo ikke jeg noen ting... Teflonhjerne har jeg hatt i noen år nå, men nå blir det værre. Språket er skiftet fra norsk til engelsk og som om ikke det var nok, så ser det ikke likt ut lenger inne på oprogrammet der jeg skal lage disse forskjellige sidene. Engelsken skal jeg vel kanskje finne ut av, men å forvente at en "gammel" hjerne som min skal huske og skjønne layouten, ja det blir spennende..... Jeg må lage meg en manual tenker jeg. Sånn at når jeg neste gang skal inn på hjemmesiden, så kan jeg bruke "oppskriften" som jeg har laget i kladdebok, for hånd med blyant. Hehe, kladdebøker kommer jeg aldri til å slutte å bruke. De er alltid så nyttige
.
Men det er vel kanskje litt mer spennende å lese om valpene enn ett dypdykk i min hjerne, hehe.
Valpene fortsetter å vokse så det knaker. Maya må ha veldig mye god melk, det er ingen tvil om det. Hun har ni pupper og åtte valper, så det kunne ikke vært mer perfekt. Valpene har det nok helt fortreffelig for det er musestille i kassa. De sover i haug og storkoser seg med det. Maya ligger gjerne rett utenfor kassa når valpene sover og hun har vasket og stelt de.

Under valpekassa ligger det nemlig et varmelaken som gjør at det blir godt og varmt i kassa, kanskje litt for varmt for Maya. Så da passer hun på å ligge rett utenfor når det blir for varmt oppe i kassa. 
For valpene er det viktig at det er godt og varmt. De er så små ennå at de ikke kan styre sin egen kroppstemperatur. Den faller fort ned og da er valpene mer mottakelige for infeksjoner og annen sykdom, derfor må temperaturen opp, og det er noen ganger litt ubehagelig for tispa. Men på denne måten kan Maya gå ut når hun vil og ikke ha det så varmt.

I går var Maya og jeg litt uenige om hvordan valpene skulle ha det. Med en gang jeg gikk ut av rommet så begynte Maya å "dekke til " valpene sine. Hun brukte nesa si og dyttet over valpene det de lå på i valpekassa. De har aviser under de hvite kladdene og både avisene og kladdene ble dyttet godt rundt valpene. Det så ut som et skikkelig reir som Maya lagde til valpene sine. Selv la hun seg oppe i kassa og la seg på en måte rundt dette "reiret" som hun hadde laget. Hun og jeg var litt uenige om dette, for jeg ble jo bekymret for at hun skulle dekke til valpene og elgge seg på dem. Nå har vi kommet til enighet ser det ut som, for nå får de ligge pent i kassa på de hvite kladdene og Maya kan legge seg rundt dem , men uten å "grave " dem ned. :-)
 
Vi har opplevd det tidligere også at tispene ikke er helt fornøyd med valpekassa, og bærer med seg valpene opp i senga, eller et annet sted hvor de liksom får laget en hule til valpene. En gang lagde vi tak over valpekassa for at tispa skulle bli fornøyd. Da var det greit. Dette pleier å gå over etter noen dager, og det ser ut som om Maya allerede er ferdig med dette og godtar at valpene har det sånn det er. 

Jubi ligger rett utenfor døra og følger med på alt som skjer her inne hos valpene. I dag fikk hun lov av Maya ås tikke snuten inn til valpene. Jubi er bare så nysgjerrig og ville nok gjerne vært oppi hos valpene, men det får hun ikke lov til. Hun får vente til de blir en del eldre med akkurat det :-)
Legger inn bilder litt senere i dag.

 24.03.16 Maya og valpegjengen
 Maya sin fine gjeng
240316 en av de nydelige
Tispe merket nakken
240316 tispe merket høyre side og nakken
Mat er så godt
 
Onsdag 23.03.16
Dagene bare renner avgårde ! :-) 
På mandag brukte Maya natten og dagen til å jobbe med oppblokking. Hun pustet og peste, og gravde litt og ville ikke ha mat. Tempen hadde vært nede på 36,6 og gikk opp igjen, så alt var klart for å ta imot valpene. Maya hadde bare så utrolig god tid. Hun sov masse, og bestemte seg for at det var i senga vår at valpene skulle bli født. Der lå hun og "koste" seg hele dagen og kvelden. Til slutt fikk Jubi komme inn og opp i senga også, så da var det to hunder oppi der.
Når jeg så bestemte meg for å prøve å sove litt fordi det var blitt midt på natta igjen,- ja da ville Maya avsløre hemmeligheten sin :-)

Noen førstegangs fødende tisper blir ganske forskrekket når det kommer valper og lurer på hva de skal gjøre med det som kommer ut. Vondt gjør det også. Men Maya fødte valpene sine enkelt og greit. Hun lurte litt med det samme når den første valpen kom og ville ikke spise morkaka og navle den. Men så etter ett minutt var hun "på nett" og vasket og ordnet og styret med valpen sin. Hun fødte så lett og greit, og valpene trillet ut en etter en.

Maya hadde egentlig ti valper i magen. Men den ene valpen hadde stoppet i utviklingen sin og var død når den kom. Sammen med den kom en bitteliten tispevalp som levde bare i noen timer. Hun fikk ikke puste, og det var helt tydelig at hun ikke hadde godt nok utviklede lunger til å leve videre. Så når alt var over hadde Maya fått 8 sprell levende valper, 5 hanner og 3 tisper. En herlig gjeng.

Det blir ikke mye søvn i denne nyfødt perioden, så ting går litt på halv tolv :-) Jubi er super frustrert og så nysgjerrig på de lydene og luktene som kommer fra soverommet vårt. Hun går nesten ut av sitt gode skinn, og prøver hele tiden å komme inn til valpene. Maya har ikke sagt noe, men jeg tror ikke hun har lyst på besøk av Jubi oppe i valpekassa.  
Jeg tror Jubi er en sosialt utrolig snill og grei flat. Hun vet ikke hva å være sur betyr. Hun møter alle med et fantastisk godt humør og vil leke med alle. Hvis noen knurrer til henne, blir hun helt satt ut og vet ikke hva godt hun kan gjøre. Så det skal blir veldig artig å se hvordan hun blir som "tante" etterhvert. Hun kan nok sikkert bli en noe voldsom leketante, men det får tiden vise.

I dag er valpene veid og sjekket og alle har lagt på seg masse. Så Maya har nok veldig mye god melk allerede. Noen får så trill runde mager at de bare stønner og sovner. Maya fikser og ordner og vasker så alt blir veldig bra. 
Maya er i super form etter å ha født alle disse valpene. Hun elsker mat, og spiser som en hest. Hun koser seg veldig ute, og det beste hun vet er å gå ut i snøen der sola har gjort snøen løs, også ruller hun seg på ryggen og storkoser seg. Det er varmt hos valpene, så hun legger seg ned i snøen og tar livet med ro. Men så går det ikke lang tid før hun er på vei inn igjen til gjengen. Da må hun se at alt er i orden, og gjerne vaske litt ;-)
Her er noen bilder :
 210316 Maya kan kunsten å slappe av
Maya kan kunsten å slappe av.... selv i krevende situasjoner ;-)
210316 Maya venter på å føde
Følger nøye med på hva som måtte være på TV'n
220316 Maya med sin førstefødte
Maya med sin førstefødte hanne
220316 Godt å sove i haug på mamma
Godt på sove i haug på mamma
220316 Maya med hele gjengen
Maya med hele gjengen
 
Søndag 20.03.16

I dag ble jeg jammen alene her. Marius og Line tok seg også en tur, så nå er jeg hjemme alene sammen med hundene. Det er veldig deilig, men bare i små porsjoner :-) Det blir veldig stille når jeg er vant til at vi er mange....
De som dro på fjellet i går var ute og gikk Holmvassløpet i dag. Det var visst en litt roligere opplevelse enn i går når Sondre gikk Birkebeiner'n.

Maya sov stille og rolig gjennom natta. Det er deilig når natta får være natta :-) I dag tidlig hadde hun temp 37,1 og nå i kveld er den gått ned til 36,6 , så noe driver og gjør seg klar. Det kommer ingen valper før tempen har vært godt nede, snudd og gått opp igjen til normaltemp. Så tempen forteller meg bare at noe er på gang, og at jeg får følge litt med.

Lørdag 19.03.16
Her er det så rolig som det går an :-) Maya tar godt vare på hemmeligheten sin, hvor mange valper som er i magen. Hun spiser og koser seg, og kroppstemperaturen holder seg veldig stabilt rundt 37,5.
Så det blir nok en rolig natt. Maya sin mage er stor og god. Jeg målte henne her om dagen, nå er hun 88 cm rundt magen, så hun har vokst godt.

Vetle og jeg har vært på Lillehammer og hentet en "Birkebeiner",- Sondre var ganske sliten etter dagens ganske tunge ferd fra Rena til Lillehammer. 
Men nå har Vetle, Sondre og Rune reist til fjells for å ha litt påskeferie, og i morgen er det klart for Holmvassløpet. Vet ikke helt om Sondre var helt klar for nok et skirenn, men det går ikke så for sammen med "to gamlinger" , så han får ta det som ett "oppmykningsrenn" ;-)
090412 Xi med valpene
Her er det Xi som koser med valpene fra den gang Maya var en liten valp, fra Q-kullet
090412 Xi koser med valpene
Veldig kos med mamma'n sin,- dvs bestemor til de valpene som kommer nå :-)
 
Onsdag 16.03.16

Jammen meg er det på tide med oppstart av valpedagboka :-)
Nå har vi venta lenge nok.....
Maya er veeeeldig drektig og ser ut til å nyte sin tilværelse. Hun benytter alle muligheter hun har til å få litt ekstra oppmerksomhet. Litt ekstra godis, litt ekstra kos, en ekstra tur ut,- ( selv om det er midt på natta og jeg vil sove, så tenker hun at en liten tur ut hadde vært deilig. Ikke akkurat for å tisse, men for å snuse litt på den deilige nattelufta......) 
Valpekassa er satt opp inne på soverommet. Maya begynte å grave så veldig her for noen dager siden, så da tenkte vi at det var greit å få opp valpekassa, så hun venner seg til at det er der valpene hennes skal bli født. Hundene graver jo gjerne og leter etter hule for å finne en super plass til valpene sine. Så når røttene på hekken var på vei opp, kom valpekassa inn i en fart. Maya ser så tung ut der hun går med sin fine mage, men spretter lett som en fole opp i valpekassa. 
Hun spiser som en hest. Jubi er kjempemisunnelig, og vil gjerne snike til seg maten til Maya. Men det går ikke. Ikke fordi Maya ikke deler, men fordi vi kjenner lusa på gangen, så vi har et øye med Jubi der hun så uskyldig "tilfeldigvis tusler forbi matkoppen til Maya :-)

Når valpene skal bli født pleier kroppstemperaturen til tispa å gå ned. Den ligger til vanlig rundt 38-38,5 , men før valpene blir født går den gjerne ned til under 36. Denne frøken Maya har selvfølgelig litt lavere kroppstemperatur akkurat nå, siste uka har hun ligget på rundt 37,4-37,2. Så da kan jeg jo bli litt lurt av det. Men foreløpig er hun veldig rolig så jeg håper det går noen dager til før valpene kommer.
Titt innom her med jevne mellomrom, så får du se :-)
Maya med is

                          Maya ønsker seg is når valpene er født :-) , foto: Gry Karoline Høgberg Westbyn